Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH"

Transkript

1 Sida 1 av 5 Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Ta bort gammal beläggning Först måste den gamla sockellisten tas bort. Om den gamla sockellisten är limmad kan färg eller tapet över sockellisten gå sönder. För att detta inte ska hända skär man tapeten resp. färgen ovanför sockellisten med en mattkniv. Använd en stadig spackelspade eller ett stämjärn för att öppna locket. När listen är borttagen drar man ut spikarna annars kan man skada sig. Övergångsprofiler på dörrarna tas bort. En gammal golvbeläggning passar inte som underlag till ett nytt golv. Skär den då i smala remsor med mattkniven. Då kan du dra av den. Ju smalare ränderna är desto lättare kan man dra bort dem. Det gamla golvet kan du kasta bland de vanliga soporna på soptippen. På stora ytor lönar det sig att hyra en mattskrapa för att ta bort heltäckningsmattan. Skär mattlängderna i bredden på skrapans klinga i remsor. Sedan för du in den vassa skrapan under den gamla mattan och tar bort den från golvet. Förbered golvet Nu tas de övriga limresterna från den gamla mattan bort. På små ytor kan man göra det med en spackelspade eller en skrapa, till större ytor krävs det en maskin. Antingen använder du en excenterslip för handdrift eller hyr en talriksslipmaskin. Slipdammet och alla lösa delar måste tas bort noggrant. Dörrar som öppnas in i rummet kan du ta bort så att de inte stör. Skydda dörrkarmar med målartejp och folie. När ytan är blank och ren bestämmer vattenpasset hur det ska gå vidare. Ojämnheter måste jämnas ut. Med flytande spackel kan du jämna ut och släta till hela golvytan i ett arbetssteg. Mot väggen lägger man kant-tätningsremsor för att hålla väggarna fria. Den rena golvytan grunderas sedan. Använd djupgrund till absorberande golv. Måla på den på kanterna med en pensel, rolla på stora ytor. Låt djupgrunden torka. Blanda den flytande spackelmassan med angivet förhållande. Du behöver en ren hink för murbruk till detta och helst en blandare. Massan måste vara klumpfri. Häll ut en del av massan mittemot dörröppningen - börja i ett hörn och stötta sedan förloppet med en murslev. Häll på ny massa hela tiden tills det har fördelats jämnt i rummet - arbeta alltid fukt i fukt. Rulla över den blöta ytan med en spikvals och förhindra att luft blir kvar i det flytande spacklet.

2 Sida 2 av 5 Är ytan fortfarande ojämn när den torkat? Slipa då över det här stället en gång till med excenterslipen. Sug sedan av den noggrant och grundera med djupgrund. Lägga golv 1. Arbetssteg Räkna först ut vilken mängd material som behövs: rumslängd gånger rumsbredd 10 % restbitar. Räkna till elementnischer i rummet till denna yta. Vinylbrädorna måste akklimatisera sig i 24 timmar i förläggningsrummet där läggningsklimatet är anpassat. Blanda ur flera paket när du lägger. Lägg från dörren för det är huvudblickriktningen. Även om väggarna inte är helt raka - måste den första raden läggas exakt. Spänn ett snörslå i rät vinkel från dörrens mitt till väggen mittemot och rita en hjälplinje med den. Pilen på brädans baksida visar i vilken riktning det ska läggas. Den måste alltid sitta likadant. Dra av plasten en bit på den första brädan och lägg brädan exakt vid linjen. Dra sedan av resten av plasten och tryck fast brädan. Börja genast med en andra rad bredvid. Så blir det enklare att hålla det raka förloppet. Den andra brädan läggs med minst en tredjedels förskjutning jämfört med den första brädan. På så sätt får du automatiskt en fogavvikelse. När du kommit fram till väggen mittemot lägger du en bräda med limskyddsfolie på den senast lagda brädan med hela sidan emot. Vik ner skyddsplasten på kanten så att den inte står ut. Nu lägger du ytterligare en bräda som schablon ovanpå och skjuter in dem till väggen - med ca. 2 mm avstånd till väggen. Nu kan du skära i den mellersta brädan och sedan vika av den. Den här brädan passar exakt i luckan; du behöver bara limma fast den. Arbetssteg 5 Den korta brädbiten som blev över från det senaste arbetssteget limmas fast som den första brädan i nästa rad. Svåra tillskärningar vid dörrposter eller i nischar för du över genom att lägga på en ytterligare bräda eller en linjal på brädan som ska anpassas. Arbetssteg 6 Rista de enskilda stegen från ovansidan och böj sedan av dem längs med linjen. Kontrollera om tillskärningen passar. Dra sedan av plasten från baksidan och limma fast den tillskurna biten.

3 Sida 3 av 5 Arbetssteg 7 På elementrör för du över positionen för hålen som behövs på brädan och borra upp hålet för röröppningen med ett hålborr. Lägg ett underlag under brädan när du borrar t. ex. en hårdskumskiva. Välj ett hål som är lite större än rörets diameter i diameter då blir det enklare att passa in brädan. Skär upp mellanrummet mellan rören så att brädan kan träs över röret. Arbetssteg 8 Du kan även rista kvadratiska hål och bryta loss - välj bara utskärningarna så stora att de fortfarande täcks av täckringen till elementröret. Skär sedan av mellanrummen och trä över brädan över rören. Arbetssteg 9 De senaste brädorna innan väggen kapas sedan snabbt och enkelt till rätt bredd och limmas fast. Klart. Om det finns hela och inpackade paket kvar kan du lämna tillbaka dessa eller - ännu bättre - spara som reserv ifall du behöver byta ut trasiga brädor. Avslutande arbeten Kontrollera att var ledningar eller rör sitter i väggen innan du skruvar dit listerna. En detekteringsapparat visar var dessa finns. På en sockellist utan speciella hörnförbindelser skär du dessa själv med en gereringssåg. Även tillskärningar på längden kan skäras i vinkel på detta sätt. De enskilda avsnitten skruvas fast på väggen. Markera de yttre skruvhålen cirka 5 cm från kanten. Håll cirka 50 cm avstånd mellan skruvarna. Lägg ett underlag under sockellisten och borra hål med ett träborr i mitten på listen. Placera listen vid väggen och markera hålen i väggen med ett stenborr genom skruvhålen. Lägg listen åt sidan och borra hål för pluggarna där du markerat - ställ in slaget på borrmaskinen. När du satt i pluggen kan du skruva fast listen. Sist av allt kan du skruva fast övergångsprofilen - färdigt. Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Du får en optimal ytuppdelning genom att mäta rummet innan du lägger golvet och gör en markeringslinje på mitten. Detta är lättast att göra med två personer och ett snörslå. Spänn snöret över bredden på rummet och släpp det. När snöret snuddar golvet blir det en färgad linje.

4 Sida 4 av 5 Stryk på limmet med ett rekommenderat verktyg, t. ex. en limroller, på golvet. Håll dig till tillverkarinformationen. Dessa anger även den öppna tiden på limmet. Under denna tidsperiod kan du lägga vinylbrädorna. Ha bara på så mycket lim som du hinner använda under den här tiden. Lägg den första brädan i limbädden och rikta in den enligt markeringslinjen på mitten. Den första brädan måste sitta exakt för att även de andra raderna ska bli raka. Tryck fast brädan i limbädden med en tryckrulle. Av tillverkningsskäl har brädorna en löpriktning. Denna finns tryckt på baksidan. Du bör alltid lägga brädorna i samma riktning. Det bästa är att du förbereder en stapel - blandat ur flera paket - så att alla ligger i samma löpriktning. Då behöver du inte tänka på det längre när du lägger golvet. Arbetssteg 5 Lägg nästa brädor i rad i väggens riktning. Först kan du arbeta med hela brädor och göra färdigt ytan. Lägg varannan rad med 15 till 18 centimeters förskjutning. Gör sedan färdigt tillskärningarna på väggsidan och lägg dem. Det här tillvägagångssättet är mer praktiskt än att du måste skära till bitar i varje rad. Lämna en springa på 2 mm intill väggen. Arbetssteg 6 Den sista vinylbrädan i raden måste kapas på längden. Det är enklast om du lägger en bräda ovanpå den senast lagda brädan. På den lägger du nu en tredje bräda ända in till väggen, denna används endast för att mäta rätt mått och som kant att skära efter. Rista den mellersta brädan med en mattkniv med trapetsblad längs den översta brädan. Lägg den översta brädan åt sidan. Nu kan du vika av den ristade brädan och skära av den helt med mattkniven. Den passar exakt i det lediga utrymmet. Lägg sedan alla övriga delar som ska skäras i rummet. Arbetssteg 7 Den sista brädan som läggs mot väggen måste också kapas. Snittkanten ska vara intill väggen. Det bästa är att lägga en platta på den bräda som senast limmats fast och markera tillskärningen med en ytterligare bräda som du skjuter in mot väggen. Håll även här ett avstånd på 2 mm intill väggen. Alternativt kan du även mäta avståndet med en tumstock och sedan kapa av den. Kantavslutning Sockellister som kantavslutning hör till en korrekt läggning av vinylbrädor. Övergångar till andra rum och golvbeläggningar görs med övergångsprofiler

5 Sida 5 av 5 Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Vinylbrädorna läggs löst. De ligger kvar slätt på det förberedda underlaget. Brädorna behöver bara fästas med dispersionslim i kanterna om ytan som ska läggas är större än 16 m². Börja lägg i ett hörn. Om du inte har någon rak väggyta kan du även börja i mitten på rummet och lägga brädorna rad för rad fram till väggarna. Vid väggarna kapar du brädorna till rätt storlek. Lägg brädorna så att det inte blir någon springa intill väggen. Lägg sedan ytterligare vinylbrädor i den första raden. Försäkra dig om att de ligger tätt. Den sista vinylbrädan i raden måste nu kapas på längden. Det är enklast om du lägger en bräda ovanpå den senast lagda brädan. Ovanpå den lägger du nu en tredje bräda enda in mot väggen; den används endast för att mäta rätt avstånd in till väggen och som kant att skära längs med. Rista den mellersta brädan med en mattkniv med trapetsblad längs den översta brädan. Lägg den översta brädan åt sidan. Nu kan du vika av den ristade brädan och skära av den helt med mattkniven. Den passar exakt in i luckan som är kvar i första raden. Enligt den här enkla principen utför du även alla andra tillskärningar. Arbetssteg 5 De tillskurna delarna lägger du nu i änden på raden i utrymmet som är tomt. Den första raden är färdig. Restbiten från den här raden kan du använda till att börja nästa rad. Se till att denna biten är minst 30 cm lång. Om den är kortare än 30 cm bör du skära till en ny bit. Enligt denna läggningsprincip kan du nu fortsätta att lägga de andra raderna utan att det blir restbitar över. Arbetssteg 6 I den sista raden måste brädorna skäras i rätt bredd. Lägg dem även här en bräda på den senast lagda raden och markera vart den behöver kapas med en tredje bräda. Du kan även rista brädan direkt med mattkniven, vika av den och skära av den helt. Kantavslutning Sockellister som kantavslutning hör till en korrekt läggning av vinylbrädor. Övergångar till andra rum och golvbeläggningar görs med övergångsprofiler.

6 Frågor om webbshoppen Vardagar kl. 09:00-18:00 Sida 6 av 5

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Rev.nr: 160412 Förberedelser inför läggning 1. Förvara paket med golv inomhus under två till tre dygn i minst 18 grader. Då anpassas de till temperaturen

Läs mer

Installationsrekommendationer nora trapplösningar

Installationsrekommendationer nora trapplösningar Installationsrekommendationer nora trapplösningar Lämpliga underlag i trappor är trä, sten, metall och andra hårda fasta underlag. Underlaget måste uppfylla de krav som ställs enligt landspecifika bestämmelser

Läs mer

Förbered dig noga. Underarbetet.

Förbered dig noga. Underarbetet. När du väl valt kakel och klinkers rekommenderar vi att du sätter dig ner och planerar arbetet. På följande sidor får du en enkel beskrivning av hur du gör, vilka verktyg du behöver och hur du beräknar

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 5 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen). Relativ

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL LÄGGNINGSANVISNING BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT Vid inköp av golv rekommenderas alltid ca. 5% marginal/spill för bearbetning och materialanpassning. Läs igenom hela läggningsinstruktionen noga innan

Läs mer

HJÄLTERUMMET Ett rum där allt är möjligt.

HJÄLTERUMMET Ett rum där allt är möjligt. Bygg en löpsimulator HJÄLTERUMMET Ett rum där allt är möjligt. presenterar. Löptrumma. Fondvägg. Doftaggregat. Stomme. Stomme Stomdel (plywood, 8 mm) Förbered materialet Förbered delarna till stommen efter

Läs mer

LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK

LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK LÄGGNINGSRÅD NORDIC FLOORING CLICK ALLMÄNT Vid golvläggning skall rumstemperaturen vara minst +18 C och den relativa luftfuktigheten max 75 %. Golvmaterialet ska acklimatiseras i rummet minst 24 timmar

Läs mer

Golvspackling Råd och tips

Golvspackling Råd och tips Combimix Gör-det-själv GOLVAVJÄMNING Golvspackling Råd och tips Ett ojämt och buktigt golv måste avjämnas innan den slutgiltiga golvbeläggningen installeras (t ex plastmatta, klinker eller parkett). En

Läs mer

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013)

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) 1 Montera bastun på ett plant underlag. Obs! Del 1 hör ej till leveransen. Montera bastuns bas, delarna passar i de utskurna spåren. Skruva ihop delarna (skruvhål finns

Läs mer

Sätt färg på tillvaron genom att måla och tapetsera

Sätt färg på tillvaron genom att måla och tapetsera Du får måla och din lägenhet. Arbetet måste dock göras på ett fackmannamässigt sätt, och förändringen får inte vara för extrem. Foto: Johan lindqvist fotografi Du får måla och din lägenhet Arbetet måste

Läs mer

Att göra en limträskiva

Att göra en limträskiva Att göra en limträskiva Ibland hittar du inte en lämpligt stor träbit eller skiva i materialhyllan eller restbitslådan. Då är du tvungen att göra en egen limträskiva som du kan använda till din produkt.

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för XLNT Living 2014-11-05 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV XLNT LIVING Kilar för att hålla distans till vägg Fintandad

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 6 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen. Relativ

Läs mer

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR 1) Allmänt UNICLIC är ett revolutionerande system för att installera laminatgolv utan lim. Den geniala spontoch notdesignen innebär att plattornapanelerna klickar ihop. Med UNICLIC-systemet

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C.

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C. Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående läggningsanvisning noggrant så att du inte glömmer något och kan njuta i fulla drag av ditt golv under många år framöver. LÄGGNINGSANVISNING ANVÄNDNING

Läs mer

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013 Läggningsanvisning Konsumentvinyl Februari 2013 Läggning av konsumentvinyl 1. Städa det gamla golvet noga, så att inga gruskorn eller liknande finns kvar. Om du tänker lägga ditt plastgolv ovanpå en gammal

Läs mer

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION Förberedelser 1 Pergo Premium klickgolv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan förklarar dessa illustrationer och är indelad i tre delar: Förberedelser, Läggning och

Läs mer

Laminatgolv. Läggningsanvisning. 2-lock och T-lock. December 2012

Laminatgolv. Läggningsanvisning. 2-lock och T-lock. December 2012 Läggningsanvisning Laminatgolv 2-lock och T-lock December 2012 Läggning av laminatgolv Det är lätt att lägga Tarketts laminatgolv. Brädorna viks enkelt samman utan lim eller specialverktyg. Du kan lägga

Läs mer

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem Lamellbrädorna ska kunna röra sig fritt när träet utvidgar sig eller drar ihop sig. Montera golvet som ett

Läs mer

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV PRODUKTINFORMATION Europeisk ekstav med ca. 3,6 mm slitskikt, färdigslipad till 120 korn. Stavformat L=340 mm, B=68 mm, T=13 mm. 1st fp.

Läs mer

ALLMÄNT. Betongytan behandlas med K-80 asfaltprimer som ska vara torr före underlagspappen monteras.

ALLMÄNT. Betongytan behandlas med K-80 asfaltprimer som ska vara torr före underlagspappen monteras. LLMÄNT Som underlag kan användas bland annat råspontbräda, spontad granplywood eller betong. Underlaget ska vara torrt och jämnt. Ytans lutning ska vara minst 1:80 och vattnet leds bort över balkongens

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Detta får du hjälm med i dokumentet (Beräkning.pdf). Se till att vara noggrann

Läs mer

INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV

INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV INSTALLATIONS-INSTRUKTIONER FÖR WICANDERS FOLD DOWN-GOLV ALLMÄN INFORMATION Wicanders Fold Down golv är endast avsedda för inomhusbruk. Läs igenom dessa instruktioner innan installationen. Förvara plankorna

Läs mer

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats Läggningsanvisningar för Unilink Allmänt Unilink är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. Se bild

Läs mer

norament trappbeläggning - Installations rekommendation

norament trappbeläggning - Installations rekommendation norament trappbeläggning - Installations rekommendation Norament trappbeläggning är en färdig profil där plansteg, sättsteg och trappnos sitter ihop i ett stycke. Den används uteslutande för inomhusinstallationer,

Läs mer

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ]

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ] LÄGGA TRÄGOLV [ Trä ger trevnad hemma ] GOLV I MASSIVT TRÄ Denna broschyr gäller golv tillverkade av massivt trä (furu eller gran). Golvbräderna är spontade och har således en honoch hanspont. Numera är

Läs mer

Trägolv. trä från naturen

Trägolv. trä från naturen Trägolv trä från naturen Läs läggningsanvisningen på baksidan innan arbetet påbörjas! Trägolvet ska förvaras liggande i minst 48 timmar i originalemballaget med en temperatur på 18-24 o C och en max luftfuktighet

Läs mer

Yellow Line Monteringsanvisning

Yellow Line Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Yellow Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Nu kan du inte längre säga att luftspaltbildande material bygger

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Datum: 22.11.2011. Dok.no: LA-1111-5O. Sida: 1 av 5. Ersätter: LA-1005-5O

LÄGGNINGSANVISNING. Datum: 22.11.2011. Dok.no: LA-1111-5O. Sida: 1 av 5. Ersätter: LA-1005-5O 1 av 5 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! Förvara golvplankorna i oöppnad förpackning i rumstemperatur i minst 48 timmar före läggning. Ideal rumtemperatur är 18-22 C vid en relativ luftfuktighet på 40-60 % RF.

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click 2015-11-03 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg.

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Måla möbler & snickerier Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en vattenspädbar och miljöanpassad

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Allura 2017-03-30 Förutsättningar Undergolvet skall vara jämnt och torrt, sprickfritt och tillräckligt hållfast.

Läs mer

Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V

Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V Svenska sid 1/5, 070619 Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V Läs noga igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar förläggningen Anslutning av transformator och termostat

Läs mer

Minimalistisk badrumsmöbel

Minimalistisk badrumsmöbel Minimalistisk badrumsmöbel Rent och snyggt Minimalistisk badrumsmöbel Stilren design i badrummet är hett just nu. Detta tvättbord representerar det slitstarka uttrycket less is more! 1 Inledning En idé

Läs mer

Luftförvärmare- Manual + Faktablad

Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmarens funktion och hur den är konstruerad Luftförvärmare är ett riktigt energismart och miljövänligt sätt att värma upp ett hus på. Den här luftförvärmaren

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, torrt och jämnt samt fritt från sprickor.

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA MÖBLER OCH SNICKERIER INOMHUS Med Beckers Elegant Aqua Lackfärg kan du måla det mesta i snickeriväg inomhus. Med snickerier menas fönster,

Läs mer

Läggning av Shingel typ K och Plano S

Läggning av Shingel typ K och Plano S Läggning av Shingel typ K och Plano S När underlagstäckningen är klar (se broschyr Icopal underlagstäckning) kan du börja lägga shingeltaket. OBSERVERA! Bilderna illustrerar Shingel typ K, som har lim

Läs mer

Handledning för dig som gör det själv

Handledning för dig som gör det själv Montera keramik på balkong och terrass Handledning för dig som gör det själv Denna arbetsbeskrivning gäller för montering av keramik på balkong och terrass/altan. Läs igenom hela broschyren innan du påbörjar

Läs mer

Som avslutning på rätvinkliga trappsteg finns trappvinklar för vägg- och ledstångssidorna. TG 7004 U Yttervinkel. TG 7003 U Innervinkel.

Som avslutning på rätvinkliga trappsteg finns trappvinklar för vägg- och ledstångssidorna. TG 7004 U Yttervinkel. TG 7003 U Innervinkel. Installationsrekommendationer nora trapplösningar Trappor tillverkade av trä, sten, golvmassa (primad), metall och andra hårda, fasta underlag är lämpliga som underlag. Underlaget måste uppfylla de krav

Läs mer

MONTERINGSANVISNING TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV

MONTERINGSANVISNING TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV Underlaget där Tycroc TWP-byggskivor ska monteras bör vara torrt, starkt, styvt och stabilt, fritt från smuts, olja och övriga smörjmedel samt inte fruset. SKÄRNING

Läs mer

Tapetguide. Tapetguide. Alla våra tapeter är FSC-certifierade

Tapetguide. Tapetguide. Alla våra tapeter är FSC-certifierade 2019 2019 Alla våra tapeter är FSC-certifierade - Det går snabbt och det är smidigt att tapetsera. - Det blir en stor förändring på en kort tid! - Personligare och roligare än att måla. INNAN TAPETRING

Läs mer

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg Monteringsanvisning Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg September 2010 (ers. september 2001) Information SVERIGE Tarkett AB Box 4538 191 24 Sollentuna Tel : 0771-25 19 00 - Fax : 08-96 62 83 info.se@tarkett.com

Läs mer

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare.

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. Cool sekretär Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. 1 Inledning Stora lådor och fack är passé i tider när allt

Läs mer

Monteringsvägledning

Monteringsvägledning Monteringsvägledning Sida 1 Hej! Vi vill gärna börja med att tacka dig för att du valt oss på Danska Trappor AB för att ta fram din nya trappa. Nu när det är dags att montera trappan är det viktigt att

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä.

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Sid 1(12) Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Ryggsåg

Läs mer

Isiteek är en Gör- Det- Själv produkt ämnad för den marina marknaden. Den passar till mindre panelarbeten med inte för komplexa lösningar.

Isiteek är en Gör- Det- Själv produkt ämnad för den marina marknaden. Den passar till mindre panelarbeten med inte för komplexa lösningar. Isiteek är en Gör- Det- Själv produkt ämnad för den marina marknaden. Den passar till mindre panelarbeten med inte för komplexa lösningar. Dessa verktyg behöver Du En arbetsbänk Några vikter eller tyngder

Läs mer

DeLaval skyddsskivor för vägg Produktdata. DeLaval skyddsskivor för vägg. Produktdata. Bruksanvisning i orginal. Tekniska data

DeLaval skyddsskivor för vägg Produktdata. DeLaval skyddsskivor för vägg. Produktdata. Bruksanvisning i orginal. Tekniska data Bruksanvisning i orginal DeLaval skyddsskivor för vägg DeLaval skyddsskivor för vägg ger väggar i mjölkningsstall, mjölkrum, serviceutrymmen m.m en yta som är hygienisk och lätt att rengöra. DeLaval skyddsskivor

Läs mer

Wirevira en cabochon Vilka verktyg behövs? Rundtång Flacktång, rak Flacktång, spets Avbitartång eller plåtsax Smalt litet dorn, träpinne eller rund pe

Wirevira en cabochon Vilka verktyg behövs? Rundtång Flacktång, rak Flacktång, spets Avbitartång eller plåtsax Smalt litet dorn, träpinne eller rund pe Wirevira en cabochon Vilka verktyg behövs? Rundtång Flacktång, rak Flacktång, spets Avbitartång eller plåtsax Smalt litet dorn, träpinne eller rund penna Linjal eller måttband Kniv med slätt blad (ej tandad)

Läs mer

Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar

Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar Nr 527 Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar A Beskrivning I detta användningsexempel visar vi hur man byter parkettstavar i ett befintligt parkettgolv. Om parkettgolvet är skadat räcker

Läs mer

Montering luftspaltsbildande golv.

Montering luftspaltsbildande golv. Montering luftspaltsbildande golv. Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till mögelbildning, rötsvampsangrepp, frostsprängningar. Fukt är en av

Läs mer

Spackling Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

Innerväggar. Guide för val av väggtyp

Innerväggar. Guide för val av väggtyp Innerväggar 18 Proffsen använder oftast stålprofiler av tunnplåt när de bygger väggar. Fördelen med stål är att reglarna alltid blir räta och raka. Och att regelverket är lätt att bygga. Profilerna vrids

Läs mer

Installationsrekommendationer för noraplan golvbeläggningar

Installationsrekommendationer för noraplan golvbeläggningar Installationsrekommendationer för noraplan golvbeläggningar Underlaget måste uppfylla de krav som ställs enligt landspecifika bestämmelser för att det ska vara klart för läggning. noraplan golvbeläggningar

Läs mer

Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt.

Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt. Förberedelse Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma kommersiella golvprojekt samtidigt. Förvara och transportera alltid ditt vinylgolv med försiktighet för att förhindra skevhet. Förvara

Läs mer

5-I-1-LIST. Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning

5-I-1-LIST. Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning Beställningskod Foto Mått Antal per förpackning PGINCP(-)MD215 2 150 x 13 mm x 48 mm 1 (kniv + skena ingår) Produktbeskrivning Listen med Incizo -teknik är en enkel lösning för att få en perfekt avslutning

Läs mer

Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm.

Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. Tillämpning Stork KabelKit passar både renoveringsobjekt och för nybyggnation för alla typer av golv, exempelvis

Läs mer

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion Innehåll Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande SC0252-14.

Läs mer

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER Presentation av ARDEX och ARDEX Lamiheat. ARDEX har den tekniska kompetensen ARDEX har med Lamiheatmattan löst problemet med kall

Läs mer

Januari 2015. Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR

Januari 2015. Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR LÄGGNINGSANVISNING VÅTRUMSGODKÄNDA GOLV Januari 2015 Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR Verona PUR Vogue Ultra PUR Corona PUR Mosaic PUR Standard PUR Ultima Hydro 2 1

Läs mer

Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7

Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7 1 (5) Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7 Notera före monteringen Kerabit 7 -listtäckning passar för tak med en lutning på 1:3 eller brantare. Rullarna förvaras stående i skydd från regn och

Läs mer

02 SE. Läggningsvägledning. Douglas fallande längder

02 SE. Läggningsvägledning. Douglas fallande längder 02 SE Läggningsvägledning Douglas fallande längder Dinesen läggningsvägledning för Douglas-golv i fallande längder Februari 2011 Golv med fast fjäder och ändnot Dimension i mm: 28 x 150 I 28 x 200 I 28

Läs mer

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment.

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Först och främst ska du bestämma var i huset du vill komma in med fibern.

Läs mer

Hjälp vid GOLV uppbyggnad, fallbyggnad, spackling och avjämning BRUKSANVISNING

Hjälp vid GOLV uppbyggnad, fallbyggnad, spackling och avjämning BRUKSANVISNING Hjälp vid GOLV uppbyggnad, fallbyggnad, spackling och avjämning BRUKSANVISNING För- och efterarbete 1. Rengöring alla golv 2. Primning alla golv Grovstäda och dammsug ytan noggrant. Se till så att inga

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÅTRUM ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÅTRUM ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÅTRUM ARBETSRÅD INOMHUS DET HÄR BEHÖVER DU FÖR ATT MÅLA VÅTRUM! Tvättsvampar och trasor samt en hink Beckers Målartvätt Alg & Mögeltvätt Skyddshandskar Breplasta LW Stålspackel

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning Allura Click creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. Läggningsanvisning Allura Click creating better environments LÄGGNINGSANVISNING LÄGGNINGSANVISNING FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV ALLURA CLICK Mattkniv med tillhörande blad. Tumstock / måttband Gummihammare med vitt huvud Distanser Blyertspenna / T-linjal

Läs mer

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST En välskött fasad är en investering som ger dig ett hus med högre värde och med rätt isolering en bättre ekonomi. Trä är ett levande

Läs mer

Pappspänning ARBETSBESKRIVNING. Fukta våderna med kvast eller blomspruta, rulla ihop dessa och låt de dra i plastsäck över natten.

Pappspänning ARBETSBESKRIVNING. Fukta våderna med kvast eller blomspruta, rulla ihop dessa och låt de dra i plastsäck över natten. Pappspänning Materiallista Spännpapp Golvskyddspapp eller oplastat tapetpapper Tapetklister Nubb och hammare Mattkniv Linjal eller rak trälist Sax Blomspruta eller kvast Sopsäckar av plast Kärl för limblandning

Läs mer

FÖRBEREDELSE. INSTALLATION INFORMATION premium click optimum click

FÖRBEREDELSE. INSTALLATION INFORMATION premium click optimum click 1 För att uppnå ett bra resultat rekommenderar vi att man följer alla instruktioner noggrant. FÖRBEREDELSE Vi rekommenderar att man beställer alla paneler för samma golvprojekt samtidigt.. 2 Förvara och

Läs mer

Tilläggsvägledning. Hellimning

Tilläggsvägledning. Hellimning Tilläggsvägledning Hellimning Juni 2014 1 Hellimning med Stauf produkter Douglas, Furu, Ek För att få ett lyckat resultat är det viktigt att golvet läggs korrekt, och att beskrivna produkter används enligt

Läs mer

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄGOLV Ett golv av trä ger rummet liv och atmosfär. Med rätt ytbehandling och underhåll blir golvet bara vackrare med åren. Här hittar du tydliga

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Montering av Kerabit Dual på balkong

Montering av Kerabit Dual på balkong 1 (5) Montering av Kerabit Dual på balkong Kerabit Dual lämpar sig på trä- och betongbalkonger med en lutning på minst 1:80 och ett djup på max 7,5 m som har extern vattenavledning, inga brunnar eller

Läs mer

Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar

Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen ber vi dig noggrant läsa igenom denna monteringsanvisning steg för steg samt titta på

Läs mer

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄGOLV Ett golv av trä ger rummet liv och atmosfär. Med rätt ytbehandling och underhåll blir golvet bara vackrare med åren. Här hittar du tydliga

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner.

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Byte av akterspegel. Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Vår båt var så mjuk i aktern att motorn svajade.

Läs mer

Monteringsanvisning Exclusive (0113)

Monteringsanvisning Exclusive (0113) Monteringsanvisning Exclusive (0113) 1 2 Lägg ut bottendelarna på något mjukt och rent underlag så att plastytan inte får repor. Skruva ihop de tre bottendelarna. Använd 12 st skruv 4,2x55mm (1). Montera

Läs mer

ALLECO. Golvvärme för (k)alla golv. Installationsanvisning värmefolie 230V G O L V V Ä R M E

ALLECO. Golvvärme för (k)alla golv. Installationsanvisning värmefolie 230V G O L V V Ä R M E Golvvärme för (k)alla golv Installationsanvisning värmefolie 230V ALLECO G O L V V Ä R M E tfn: 0522-124 00 fax: 0522-124 50 info@alleco.se www.alleco.se Version 1.0 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1

Läs mer

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. LPP i slöjd år 6. Syfte: Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. Välja och motivera tillvägagångssätt med tanke på kvalitet och miljö.

Läs mer

LINEAR Monteringsanvisning till Linear 72 för Betongkonstruktion. Mira 4410 Vapourstop

LINEAR Monteringsanvisning till Linear 72 för Betongkonstruktion. Mira 4410 Vapourstop LINEAR Monteringsanvisning till Linear 72 för Betongkonstruktion. Mira 4410 Vapourstop 2017-07 Tillbehör Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Kontrollera så att brunnen

Läs mer

Luftspaltbildande fuktspärr golv

Luftspaltbildande fuktspärr golv Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Luftspaltbildande fuktspärr golv Black Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till

Läs mer

Vad får man göra i sin lägenhet?

Vad får man göra i sin lägenhet? Vad får man göra i sin lägenhet? Enligt hyreslagen får man som hyresgäst göra mindre förbättringsarbeten i sin lägenhet. Det innebär att man till exempel får: måla och tapetsera sätta upp kakel ovanför

Läs mer

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt Skivstorlek: 600 x 2 600 mm Isoleringstjocklek: 30 eller 60 mm Spont: halv spont på långsidorna Ytbeläggning: 9 mm tjock gipsskiva med avfasade kanter SPU Gips skiva är färdigt belagd isoleringsskiva för

Läs mer

Rätta till krokarna. Om rännkrokarna inte kan återanvändas. Lördag. Innan du byter ut hängrännorna. material och utseende.

Rätta till krokarna. Om rännkrokarna inte kan återanvändas. Lördag. Innan du byter ut hängrännorna. material och utseende. 20 Klart på en helg 2 Svårighetsgrad: Lätt Svårt Innan du byter ut hängrännorna ska du välja material och utseende. Kolla tillverkarnas hemsidor för att se vad som passar bäst på din villa Innan du börjar

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Förutsättningar Underlaget skall vara jämnt (Hus AMA tabell 43.DC) och torrt, sprickfritt och tillräckigt

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box CDT 2009-09-01 2009-08-07 EXCEPTO1150A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL CEMENTBASERAD SKIVA OUTDOOR Den väderbeständig och obrännbara cementbaserade skivan för utvändigt bruk:

Läs mer

Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING

Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING Måttband Krysskruvmejsel Borrmaskin Du behöver följande: Vattenpass Märkpenna Borr 4 och 6 mm Börja med att lägga vattenpasset på det stället där du skall

Läs mer

Klickvägg av gips med skruvlöst och spackelfritt montage

Klickvägg av gips med skruvlöst och spackelfritt montage Klickvägg av gips med skruvlöst och spackelfritt montage Skivmontering Såhär klickar du enkelt ihop två skivor och regel till golv- och takskena När en skiva är klickad med skivan innan träs regel i spåret

Läs mer

LINEAR Monteringsanvisning Linear

LINEAR Monteringsanvisning Linear LINEAR Monteringsanvisning Linear Tillbehör Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande SC0252-14. Kontrollera så att

Läs mer

MC1 OVER ROOF V2. Warning : OBS endast av Microcar rekommenderade produkter kan användas. Reference Designation Qty/car Blue over roof 1

MC1 OVER ROOF V2. Warning : OBS endast av Microcar rekommenderade produkter kan användas. Reference Designation Qty/car Blue over roof 1 TECHNICAL INFORMATION N 292-13/03/06 MC1 OVER ROOF V2 Warning : OBS endast av Microcar rekommenderade produkter kan användas Reference Designation Qty/car 1003487 Blue over roof 1 1003488 Metropolitain

Läs mer

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 Hybrid för naturgräs Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 2017-06-01 www.ahusturf.com +46 732 301198 R1B 1 Hybrid för naturgräs Markarbete 1. Plana ytan ska vara så jämn och hård som möjligt. Dock

Läs mer

Stork Elgolvvärme - MattKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm.

Stork Elgolvvärme - MattKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. 1 Stork Elgolvvärme - MattKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. Tillämpning Stork MattKit passar både renoveringsobjekt och för nybyggnation för alla typer av golv, exempelvis

Läs mer