1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a. två mötesordförande b. två mötessekreterare c. två justeringspersoner d. tre rösträknare 3.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a. två mötesordförande b. två mötessekreterare c. två justeringspersoner d. tre rösträknare 3."

Transkript

1 1

2 2 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a. två mötesordförande b. två mötessekreterare c. två justeringspersoner d. tre rösträknare 3. Frågan om tingets behöriga sammankallande a. Fastställande av röstlängd 4. Fastställande av föredragningslista 5. Fastställande av förhandlingsordning 6. Val av nomineringskommitté för valberedning 7. Föredragning av verksamhetsberättelse 8. Föredragning av ekonomisk redovisning samt budget för nästa år 9. Presentation av kandidater till ROKO 10. Uppföljning av tidigare beslut 11. Behandling av inkomna motioner 12. Behandling av propositioner a. Proposition 1: Ändamålsbestämda medel för roverscoutverksamhet b. Proposition 2: Riksroverscoutkommitténs framtid 13. Fastställande av verksamhetsplan 14. Val av ROKO a. Fastställande av antalet ledamöter i ROKO b. Val av ledamöter c. Val av ordförande 15. Val av valberedning a. Fastställande av antalet ledamöter b. Val av ledamöter c. Val av sammankallande 16. Övriga frågor 17. Mötets avslutande

3 3 Vi vill att du ska vara delaktig i beslutsfattningen oavsett om detta är ditt första ting eller ditt tionde; oavsett om du är röstberättigad eller bara här för att det är kul och oavsett om du kan skriva motioner och yrkanden eller bara vill rita glada huvudfotingar i scoutskjorta, vill vi att du ska kunna vara delaktig på dina villkor! Därför föreslår vi att alla förhandlingar sker i plenum. Eftersom vi ska diskutera så pass viktiga saker som avgörande framtid, vill vi att alla får höra vad alla har att säga. Vår förhoppning är att detta leder till att alla får höra alla argument för och emot ett beslut, vilket leder till kloka beslut. Kunskap är makt! På Utmanar- och roverscouternas riksting har samtliga anmälda, och av ROKO särskilt inbjudna gäster, rätt att närvara. Under Utmanar- och roverscouternas riksting har alla närvarande rätt att yttra sig, diskutera och skriva kommentarer. De närvarande som är röstberättigade enligt riktlinjerna, och har korrekt ifyllt röstkort, har rätt att rösta, yrka (lägga förslag till tinget) och nominera personer till uppdrag. I fråga om val av ROKO ( 15) har även valberedning rätt att nominera personer. I fråga om val av valberedning ( 16) har även nomineringskommitté rätt att nominera personer. Vem som är röstberättigad regleras i Riktlinjer för Utmanar- och Roverscouternas Riksting. Alla yrkanden ska lämnas in skriftligt till mötespresidiet. Yrkandet ska innehålla ditt namn och förslag till beslut (t.ex. Jag yrkar... att vi ska ha spenat till mat. /Simon Jännebring ). Under pleniförhandlingar kan alla närvarande begära ordet genom att räcka upp antingen ett röstkort eller observatörskort. Ordförande skriver då upp personen på en talarlista. Deltagare som yttrar sig för första gången i en fråga eller debatt får företräde framför de personer som redan talat. Detta betyder att mötesordförande har dubbla talarlistor. Ordningsfrågor bryter talarlistan. En ordningsfråga är en fråga om hur mötet fungerar, vad något betyder eller ett förslag på hur man ska göra. Exempelvis: Vad menar du när du säger adjungera? eller Jag vill begära streck i talarlistan! Mötesordförande beslutar om tinget ska godkänna ordningsfrågan. Streck innebär att de närvarande får frågan om man vill skriva upp sig på talarlistan. Därefter sätts ett streck i talarlistan och ingen ny får skriva upp sig förrän man gått vidare till nästa punkt i dagordningen. Sakupplysning bryter talarlistan. En sakupplysning är en faktauppgift. Exempelvis: I stadgarna står det..., KFUM Sverige och KFUK-KFUMs scoutförbund är inte samma sak, faktum är att vi glömt 4. När man begärt sakupplysning får man inte komma med några förslag. Samtliga beslut fattas i plenum. De frågor som ska hanteras är utöver det som står i dagordningen, de yrkanden som väckts. Alla med yrkanderätt samt motionären kan väcka yrkanden.

4 4 Vid beslutsfattning används acklamation om inte stadgar/riktlinjer säger annat eller om mötesordförande beslutar annat. Om någon röstberättigad begär votering ska votering genomföras. Acklamation genomförs genom att mötesordförande frågar t.ex. Vill tinget bifalla förslaget och de som vill bifalla förslaget säger JA och sedan frågar ordförande t.ex. Någon däremot och de som vill avslå förslaget säger JA då. Vid personval ska sluten omröstning ske, om inte det är lika många kandidater som poster, och mötet enhälligt (100 % av de röstande) beslutar att använda acklamation. Vid ändringar av riktlinjer ska rösträkning ske, och resultaten ska protokollföras. För att bifalla en ändring av riktlinjerna måste förslaget bifallas med kvalificerad majoritet (bifall av 2/3 av de röstberättigade på tinget). Alla röstberättigade har rätt att reservera sig mot tagna beslut. Det gör man genom att efter taget beslut resa sig upp och säga att man reserverar sig. Man ska sedan lämna in en skriftlig reservation till mötespresidiet innan tingets avslutande. Alla reservationer ska skrivas in i protokollet. ROKO föreslår tinget: att fastställa förhandlingsordningen i sin helhet.

5 har varit ett spännande och viktigt år för ROKO och KFUK-KFUM:s scoutförbund. Ett första upplösningsbeslut är taget - förbundet ska uppgå i KFUM Sverige och bli en del av ett gemensamt KFUM. Målet är att vi om ett år kommer att ha en större gemenskap inom KFUM, på samma sätt som vår gemenskap inom Scouterna vuxit de senaste åren. Vi har under året grubblat mycket om hur framtiden kommer att bli, undrat hur pengar ska fördelas, klätt ut oss till barba-barnen och haft väldigt roligt. Här nedan har vi skrivit ihop en berättelse om vad vi har gjort i år lite mer precis. Har du åsikter om vad vi har gjort? Kom då ihåg att din chans att påverka vad vi ska göra är nu - Allting eller ingenting! Tre fingrar mot pannan, Helén Toftered och Emil Nilsson Ordföranden ROKO har under verksamhetsåret bestått av de sju följande ledamöterna: Helén Toftered, Lilla Edet, ordförande Emil Nilsson, Härnösand, ordförande Erik Ekholm, Stora Levene, sekreterare Linnéa Hård af Segerstad, Lund, informations och kommunikationsansvarig Rasmus Björklund, Lund, ekonomiansvarig Alma Fredika Karlsson, Malmö, arrangemang Wilhelm Wijkander, Lund, arrangemang och faddring Under året har Rokokoren varit ROKOs stora huvudbry. Vi har varit i kontakt med diverse organisationer och personer för att försöka bringa klarhet hur en Rokokor skulle fungera. Till vårt stora förtret fanns det fler frågor än svar gällande ekonomi, medlemsunderlag och struktur. I oktober träffade Rasmus och Emil från ROKO Caroline Daly, anställd på KFUM Sverige som kläckte ur sig idén om ett Demokratiutskott inom KFUM Sverige för unga där man kan använda scoutmetoden som metod - att lära genom att göra. ROKO jublade! beslutade vi att under KFUM Sveriges strategimöte ett par veckor senare presentera vårt förslag. Linnéa, ROKOs representant, fick enbart positiv respons och gemensamt växte en kaxig uppmaning fram: I framtiden ska häften av deltagarna på ROM 1 vara under 26 år. Under samma möte i oktober, , beslutade vi även att Rasmus Björklund och Emil Nilsson förbereder ett yrkande på Demokratijamboreen 2 för att avsätta pengar till ett roverutskott som jobbar för att principerna i Papper om påverkan uppfylls. 1 Riksombudsmöte, KFUM Sveriges årsmöte. Hålls vartannat år. 2 Scouternas årsmöte. Hålls vartannat år.

6 6 Demkoratijamboreens påverkanstorg öppnade 12:00 under lördagen. 12:05 hade ROKO lagt sitt tilläggsyrkande till verksamhetsplanen. Tyvärr yrkade styrelsen på avslag. Emil och Helén tog då kontakt med Martin Björgell, ordförande för Scouterna och kom gemensamt fram till en omformulering som båda parter kunde ställa sig bakom: "Ett arbetsutskott som skapar och stödjer arrangemang för roverscouter i samråd med Scouternas programgrupp och arrangemangsgrupp." Söndagen bestod av förhandlingar i plenum, då vårt tilläggsyrkande gick igenom - ROKO firade med julmust i champagneglas av plast! ROKO har tagit kontakt med UScK samt RScK, NSFs motsvarigheter till ROKO, för att ta kontakt med Scouterna för att detta ska bli verklighet. Efter att ha stött och blött, legat sömnlösa samt slitit vårt hår på grund av denna frågan under året känns det äntligen att vi har funnit vår karta och kompass. Det känns som att vi är på rätt väg och vi tror på det här. Att ta det bästa med ROKO (demokratiskola, learning by doing på riktigt och gemenskap mellan scouter över landet) och placera det där det behövs som bäst. KFUM Sverige behöver fler unga som är engagerade i demokratifrågor och Scouterna behöver fler arrangemang riktade till framförallt roverscouter. Vi hoppas och tror att ni, utmanar- och roverscouter, är med oss på den här resan för att ni tror lika mycket på denna väg som vi! Under våra fysiska möten har vi haft trevliga, gemensamma aktiviteter i form av besök på Livrustkammaren, Laserdome och promenader. Vi har även följt scoutlagen, inkluderat många skrattat. De riktlinjeändringar som skedde under Kulting 2014 är genomförda samt godkända av styrelsen. De finns även att tillgå via Under året har vi auktionerat ut två av de gamla ROKO-tröjorna, ytterligare två planeras att auktioneras ut under Den sista ska arkiveras. Vi har även framgångsrikt arbetat med två jämlika ordförande. KulTing Verksamhetsåret började med avslut och utvärdering av Kulting. Ett bra och uppskattat ting med många lovord från deltagare och arrangörer. FM ROKO arrangerade en skattjakt med ordbildande inslag - mycket uppskattad aktivitet efter en dag med förhandlingar. Höstkurs Vi arrangerade Höstkursen i månadsskiftet oktober-november, med Halloween-tema. Precis som förra året valde vi att arrangera kursen med målgrupp enskilda scouter i stället för områdeskommittéer då de är ett utrotat släkte inom förbundet. Vi pratade bland annat om normer, framtid och rekrytering. På det stora hela är vi nöjda med arrangemanget och vill skicka ett stort tack till deltagare och ledare till kurspassen för en trevlighelg. Uppskattat var de veganska bullarna till kvällsfikat! Allting eller ingenting Årets ting arrangeras av och med ROKO i Hjärup. Vi hoppas på kloka beslut och framtidsanda!

7 7 En av våra arbeta uppgifter är att representera förbundet utåt, och att representera utmanar- och roverscouter inom förbundet. Det gör vi dels genom att delta i debatter och diskussioner när de dyker upp, och dels genom att delta i arrangemang som vi eller övriga förbundsledningen känner är relevanta för oss eller förbundet. Styrelsens möten Under året har flertalet ROKO-ledamöter varit med under minst ett av KFUK-KFUMs scoutförbunds styrelsemöten - både de fysiska och de via telefon. Detta har underlättat kommunikationen samt samarbetet mellan styrelsen och ROKO. Roverforum Tillsammans med Erika och Evelina från utredningsgruppen gällande ungas makt, delaktighet och inflytande höll Helén en workshop om hur framtidens utmanar- och roverscouting skulle kunna se ut. UScK-ting Linnéa och Emil var på UScK-ting i Växjö och fick uppleva hur Nykterhetsrörelsens Scoutförbund jobbade med utmanarscouting. Ung i Norden Linnéa och Emil åkte med tre andra svenskar till Norge där vi under en långhelg fick knyta kontakter med scouter från Norden, prata om mångfaldsarbete och lära oss vad som är aktuellt i de andra nordiska ländernas scoutorganisationer. Pointing Alma besökte Poiting 2014 i Hässleholm 3-5 oktober för att vara med och påverka Lufts framtid. Förbundsstyrelsemöte KFUM Samma helg var Linnéa tillsammans med Scoutförbundets styrelse på förbundsstyrelsemöte, där representanter från de olika förbunden i KFUM Sverige träffades för att prata om KFUMs framtid. Linnéa pratade om ökat ungdomsinflytande i KFUM, vilket togs emot positivt. Demokratijamboree Vi hade tre ombud och en observatör på plats under helgen och lobbade för mer aktiviteter för roverscouter. Mötet beslutade att det ska bildas ett arbetsutskott som skapar och stödjer arrangemang för roverscouter i samråd med Scouternas programgrupp och arrangemangsgrupp. För mer information, se rubriken för Rokokoren. Julös Alma deltog på årets Julös 2014 för att nätverka och ha kul. ROKO har, hittills, under verksamhetsåret haft 13 protokollförda möten, varav 9 telefonmöten och 3 fysiska möten , fysiskt möte, Stockholm , telefonmöte, överlämningsmöte , telefonmöte , telefonmöte , telefonmöte

8 , telefonmöte , telefonmöte , fysiskt möte, Malmö , telefonmöte , fysiskt möte, Nacka , telefonmöte , telefonmöte , telefonmöte ROKO föreslår tinget: att lägga verksamhetsberättelsen till handlingarna.

9 9 Då handlingarna ska vara ute före den ekonomiska sammanställningen för 2014 är klar får vi be om att återkomma. Kandidaterna kommer att presenteras när valberedningen är klar med sitt arbete.

10 10 Ändamålsbestämda medel för roververksamhet har i dagligt tal kallats Roverfonden, men är just ingen fond utan pengar som styrs av KFUK-KFUMs scoutförbunds finansutskott. Dessa används i nuläget i första hand att balansera resultaten för Utmanar- och Roverscouternas Riksting samt Roverscouternas Riksfemkamp. Då förbundet troligtvis kommer att upplösas inom en snar framtid vill vi säkerställa att dessa pengar även i fortsättningen kommer att verka i ROKOs anda. Dock är det inte enbart ROKO och tinget som styr över dessa pengar, utan även förbundsstyrelsen. Därför, efter att ha fått er tillåtelse, måste vi fråga förbundsmötet, FM, om detta är rätt väg att gå. ROKO föreslår tinget: att uppdra åt ROKO att till Förbundsmötet 2015 framföra motion till Förbundsmötet 2015 med följande attsatser: att Roverfonden efter nedläggning av förbundet förvaltas av KFUM Sverige. att Roverfondens medel finns att tillgå för att kunna genomföra aktiviteter som främjar ungdomsdemokrati inom KFUM och/eller Scouterna. att Roverfondens medel ska kunna sökas av medlemmar i KFUM samt Scouterna i åldern år.

11 11 Scoutsverige har de senaste åren genomgått en stor förändring, och under de senaste två åren har även KFUM-rörelsen inlett en lika stor förändring. Detta har förändrat rollen för KFUK-KFUMs scoutförbund och i förlängningen även för ROKO. Samtidigt som förbundet har jobbat vidare med sin nya roll i framtida scout- och KFUM-Sverige har ROKO gjort detsamma. På tinget 2014 fattades följande beslut: att undersöka möjligheten för etablerandet av en kår med huvudsyftet att stötta och bedriva utmanar- och roverscouting inom KFUM-rörelsen. Detta innebär i praktiken att denna kår ska fortsätta bedriva ROKOs verksamhet för dess medlemmar och efterfölja Riksroverscoutkommittén. I denna ovanstående process har ROKO identifierat två huvudproblem: Ekonomi En kår med såpass spridd medlemsbas som Rokokoren skulle ha medför svårigheter rörande de olika typer av aktivitetsbidrag, vilka många kårer bygger sin ekonomi på, som förutsätter ett fast geografiskt säte. Vidare medför scoutkårsformat ett behov av en medlemsavgift vilken tillsammans med avgiften till medlemmens vanliga kår en betydligt höjd avgift, något som både vi och sannolikt många medlemmar har svårt att motivera. Verksamhet Det saknas tillräckligt med verksamhet inom nuvarande ROKO för att kunna hålla igång en scoutkår. Vi ser att det skulle krävas verksamhet på veckobasis för att kunna skapa en levande förening, något som inte känns realistiskt. Detta gör att ROKO inte anser att en scoutkår är en möjlig lösning på framtiden för utmanar- och roverscouter inom KFUM. För att bevara ROKOs unika arbete har aktivt påverkansarbete gentemot Scouterna förts, för att starta upp en liknande organisation inom Scouterna. Detta har ännu inte landat i något konkret men fortsatt arbete pågår. Samtidigt har en dialog förts med KFUM Sverige om hur ROKO skulle kunna ta plats inom KFUM-rörelsens organisation. Dialogen med KFUM Sverige har landat i att målet är att skapa ett demokratiutskott, där ungdomar får ta en ledande roll i utvecklingen av rörelsen. Se verksamhetsberättelsen för mer information. KFUK-KFUMs scoutförbund kommer, med all sannolikhet att uppgå i KFUM Sverige. Därigenom kommer även ROKO att upplösas. Därför är det i ROKOs intresse att under år 2015 knyta ihop ROKOs verksamhet i förmån för uppgåendet i KFUM Sverige och det nya Demokratiutskottet. ROKO föreslår tinget: att konstatera att det inte är möjligt att skapa Rokokoren. att ROKO upphör med sin verksamhet vid likvidationen av KFUM-KFUKs scoutförbund. att i samband med uppgåendet i KFUM Sverige förorda KFUK-KFUMs scoutförbunds styrelse att lägga ner ROKO som utskott i förmån för Demokratiutskottet inom KFUM Sverige. att ROKO fortsätter arbeta scoutpolitiskt, parallellt med uppgåendet, så långt det är möjligt för att skapa en nationell stödstruktur för roverscouter inom Scouterna. att ROKO tar ledningen i arbetet med att starta upp det nya demokratiutskottet inom KFUM Sverige.

12 12 Vi står inför många viktiga, men väldigt intressanta kvartal här framöver då allt lutar åt att vi kommer att gå upp i KFUM Sverige och med det att upplösa KFUK-KFUMs scoutförbund. ROKO har en viktig del i detta och kommer att fortsätta att kämpa för att få bästa möjliga övergång för utmanar- och roverscouter, men det kommer även krävas många timmars hårt arbete. Vi har och kommer att fortsätta vårt hårda arbete med att skapa en plats för ungdomar i nya KFUM Sverige samt ett tydligt och bra stöd inom Scouterna för utmanar- och roverscouter. Det här är vårt förslag till verksamhetsplan. Vill du påverka? Detta är din chans! Representera förbundets utmanar- och roverscouter i frågor som berör dem Utveckla ROKOs kommunikation - helst med kanaler gemensamma med andra utmanar och/eller rovergrupper Arrangera i enlighet med ROKOs riktlinjer Bedriva ROKOs löpande verksamhet Arbeta för en bra arbetsmiljö inom ROKO och scoutförbundet i övrigt Verka för ett demokratiskt styrt nationellt nätverk för medlemmar i KFUM Sverige i åldern år. Visa hela scoutrörelsen att förbundets utmanar och roverscouting har en bra pedagogisk tradition som stärker och aktiverar medlemmarna ROKOs fortsatta arbete 2015 Att öppna upp och arbeta med de ändamålsbestämda medlen för roverscoutverksamhet, Roverfonden, som tinget samt FM 2015 finner lämpligt. Att tydliggöra för medlemmarna kring scoutförbundets framtid. Värna för fortsatt gott ungdomsinflytande och den demokratiska processen inom Scouterna samt KFUM Sverige. Att, tillsammans med förbundets styrelse fortsätta arbetet med förbundets upplösning och där med också upplösningen av ROKO. Representera förbundets utmanar- och roverscouter i frågor som berör dem Representera förbundets utmanar och roverscouter i frågor som berör dem Representera KFUKKFUM scoutförbunds utmanar och roverscouter under relevanta arrangemang. Visa hela scoutrörelsen att förbundets utmanar och roverscouting har en bra pedagogisk tradition som stärker och aktiverar medlemmarna. Bedriva opinions och informationsarbete bland utmanar och roverscouter i resten av scoutrörelsen, för att visa vitsen med en demokratiskt styrd verksamhet Föra samtal med liknande arbetsgrupper i scoutrörelsen, t.ex. UScK (Utmanarscoutkommittén, NSFs motsvarighet till ROKO)

13 13 ROKOs löpande verksamhet, arrangemang och information Ge alla grupper av utmanar och roverscouter som söker stöd den hjälp de behöver, antingen själva eller genom att slussa dem till rätt instans. Vara tillgängliga om Scoutstyrelsen behöver hjälp med representation både inom och utom scoutförbundet Utföra de arbetsuppgifter som regleras i Riktlinjer för Riksroverscoutkommittén, Riktlinjer för Roverscouternas Riksting samt av Rikstinget antagna policyer. Löpande följa upp och utvärdera det arbete ROKO gör. Arbeta för att alla utmanar och roverscouter och andra intresserade har möjlighet att ta del av ROKOs informations och kommunikationskanaler. Öka intresset för, och sprida information om, ROKOs arrangemang för utmanar och roverscouter. Utveckla oss själva Arbeta för effektiva möten och bra kommunikation inom ROKO. Arbeta för en bra sammanhållning inom ROKO. Bidra till en god stämning och arbetsglädje inom förbundsledningen och på nationella förbundsarrangemang, genom att alltid le, ha ett gott humör och #denrättakänslan. Skapa en bra utmanar och roverscoutanda över hela landet, och särskilt arbeta för ökad sammanhållning bland utmanar och roverscouter inom KFUM. Arbeta i enlighet med scoutlagen. I mån av tid: Samarbeta med andra utmanar och rovergrupper för att sprida information om intressanta utmanar- och roverscoutarrangemang och andra nyheter av intresse från scout och KFUM-organisationer världen över. Samla och sprida dokumentation, både från egna och andras arrangemang. Att värna om alla dokumentation av ROKO genom åren och fortsättningsvis bevara arkiven, såväl digitala som fysiska, så länge man finner möjligt.

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker TINGSGUIDE 2017 Varmt välkommen på ting! Välkommen på ting Nu är det äntligen dags för 2017 års ting visst har du längtat? Som ombud kommer du få vara delaktig i alla beslut som kommer tas under helgen

Läs mer

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 1 Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 Riksombudsmötet är det högsta beslutande organet inom KFUM Sverige och utgörs av ombud utsedda av KFUM Sveriges medlemsföreningar. Riksombudsmötets arbetsformer

Läs mer

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Inledning av Scoutrådets ordförande Hej! Det årsmöte vi samlas till i år är speciellt. Det är det årsmöte där vi rapporterar om verksamhetsåret 2012, det

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Scoutvänner, 2012 var ett spännande och omvälvande år. Många års strukturdiskussioner landade och Scouterna bildades. Vi är nu inne i en period av att göra

Läs mer

Formalia och årsmötespraxis

Formalia och årsmötespraxis Formalia och årsmötespraxis Årsmöte 2013 Arbetsordning för årsmöte 2013-03-26 1. Närvarande-, yttrande- och förslagsrätt Alla medlemmar i The Core har rätt att närvara på årsmötet. Dessa har också yttrande-

Läs mer

KFUK-KFUMs scoutförbund

KFUK-KFUMs scoutförbund KFUK-KFUMs scoutförbund Protokoll Sammanträde Antal sidor Riksroverscoutkommittén, 2014-05-14 3 Sammanträdesplats Antal bilagor Skype 2 Närvarande med rösträtt Helén Toftered Ordförande Emil Nilsson Ordförande

Läs mer

Protokoll för Utmanar- och Roverscouternas Riksting 2013

Protokoll för Utmanar- och Roverscouternas Riksting 2013 Protokoll för Utmanar- och Roverscouternas Riksting 2013 1. Mötets öppnande ROKOs ordförande Johan Manner förklarade mötet öppnat. 2. Val av mötesfunktionärer Johan Manner, ROKO, ledde valet av mötesordförande.

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Scoutvänner! Ytterligare ett scoutår ska läggas till handlingarna och vi kan med glädje konstatera att vi fortsätter att bli fler scouter mer än åtta nya

Läs mer

Ordlista föreningsteknik

Ordlista föreningsteknik Ordlista föreningsteknik Huvud Hjärta Hand Hälsa Föreningsordlistan Absolut majoritet Får det förslag som får mer än hälften av rösterna. Acklamation Är när alla går med på beslut genom att ropa ja högt

Läs mer

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning 2017 Saco studentråds kongress Arbetsordning Arbetsordning för Saco studentråds kongress 2017 Nedan följer en beskrivning av hur kongressen föreslås fungera. Påverkanstorg och förhandlingar i plenum Kongressen

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2012 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE 4 VAL AV ORDFÖRANDE OCH SEKRETERARE FÖR MÖTET 5 BESLUT OM SAMMANTRÄDESORDNING 6 FASTSTÄLLANDE

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Ordet begärs genom att räcka upp sitt röstkort som delats ut i samband med inregistrering. Alla föreningsmedlemmar har rätt att yttra sig i en fråga.

Ordet begärs genom att räcka upp sitt röstkort som delats ut i samband med inregistrering. Alla föreningsmedlemmar har rätt att yttra sig i en fråga. Rösträtt innebär att en person har rätt att delta i beslut, det vill säga att rösta under mötet. Personer med rösträtt har automatiskt även yrkande-, närvaro- och yttranderätt. Personer som har betalat

Läs mer

Naturvetarnas kongresskola 2018

Naturvetarnas kongresskola 2018 Naturvetarnas kongresskola 2018 En guide för dig som är kongressombud Målet är att du ska känna dig hemma i hur kongressen går till och de begrepp som används. Om du känner dig osäker kan du fråga någon

Läs mer

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND Arbetsordning Hälsinglands Badmintonförbund Vs 1.2 Antagen vid styrelsemöte nr 3 2009/10, 2010-03-11 A. Arbetsordning för Förbundsmöte 1. Förbundsmötet fattar beslut i enlighet med HBF:s stadgar samt beslutar

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

Mötesteknisk ordlista

Mötesteknisk ordlista Mötesteknisk ordlista Vänsterpartiet 2015 Acklamation: Beslut med acklamation betyder att mötet beslutar med jarop. Ropa inte nej, utan vänta på på ordförandens motfråga, t.ex. avslås förslaget?, och svara

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 1. Öppnande av mötet 2. Fastställande av röstlängd 3. Fråga om mötets behöriga utlysande 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val av justeringspersoner

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Plenum... 2 Åsiktstorg... 2 Representation... 2 Ombud... 2 Observatörer... 2 Delegation... 2 Talarlista och tidsbegränsningar... 3

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmötet - ett viktigt möte Föreningens årsmöte är föreningens högsta beslutande organ. Föreningen ska hålla årsmöte varje år enligt föreningens

Läs mer

B E G Ä R A N A V O R D E T Begäran av ordet sker via handuppräckning och ordföranden för talarlista och fördelar ordet enligt den samma.

B E G Ä R A N A V O R D E T Begäran av ordet sker via handuppräckning och ordföranden för talarlista och fördelar ordet enligt den samma. Sektionsmötes ABC. Ett höst- vinter- eller vårmöte på I-sektionen är ungefär som en cirkus. Det finns en cirkusdirektör som dirigerar och det finns några artister som syns oftare än andra i manegens mitt.

Läs mer

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman.

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman. 1 (5) Arbetsordning Detta dokument beskriver hur arbetet på förbundsstämman går till, den metod vi använder och vem som har rätt att vara med att lägga förslag och fatta beslut. I slutet av dokumentet

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Tingsguide 2014. Ting 2014 Växjö 2-4 maj

Tingsguide 2014. Ting 2014 Växjö 2-4 maj 1 Tingsguide 2014 Hej och välkomna till Ting 2015 i Stora Levene och vad kul att just du vill vara med och påverka din utmanarscouttid! För dig som är på Ting för första gången har vi skrivit ihop en ordlista

Läs mer

Förhandlingsordning. Punkt 3 Bilaga 3 b. Sammanfattning

Förhandlingsordning. Punkt 3 Bilaga 3 b. Sammanfattning Förbundsstämman 2019-05-18--19 Punkt 3 Bilaga 3 b Förhandlingsordning Sammanfattning Processen för förbundsstämman bygger på en tankemodell att vi ska bestiga berget och ta oss ner igen och själva förbundsstämman

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmöten skall genomföras stadgeenligt riktigt och i en demokratisk ordning. Det finns en hel del att tänka på inför, under och efter årsmötet!

Läs mer

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning Årsmöte 2015 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Förslag på arbetsordning Inledning Styrelsen önskar att årsmötet blir tydligt och demokratiskt för alla. Därför har styrelsen tagit fram ett förslag

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Förslag till dagordning:

Förslag till dagordning: Förslag till dagordning: 1) Mötets öppnande 2) Val av mötesfunktionärer a) Ordförande b) Sekreterare c) Justerare d) Rösträknare 3) Fråga om mötet är stadgeenligt kallat 4) Fastställande av röstlängd 5)

Läs mer

KFUK-KFUMs scoutförbund. Handlingar. Förbundsmöte. Stockholm, Januari

KFUK-KFUMs scoutförbund. Handlingar. Förbundsmöte. Stockholm, Januari KFUK-KFUMs scoutförbund Handlingar Förbundsmöte Stockholm, 14-15 Januari Förbundsråd och extra förbundsmöte Extra Förbundsmöte, 14-15 januari 2012 Allmänt Förhandlingarna och dess kringarrangemang kommer

Läs mer

Stadgar för KFUK-KFUMs scoutförbund

Stadgar för KFUK-KFUMs scoutförbund Stadgar för KFUK-KFUMs scoutförbund Beslutade på förbundsmötet 2007, 21-22 april 2007 Justerade på förbundsmötet 2008, 19-20 april 2008 Justerade på förbundsmötet 2009, 25-26 april 2009 Justerade på förbundsmötet

Läs mer

2 UTMANARSCOUTKOMMITTÉN

2 UTMANARSCOUTKOMMITTÉN Bestämmelser för utmanarscoutverksamhet inom Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. 1 Vision och Mål 2 Utmanarscoutkommittén (UScK) 3 Utmanarscoutkommitténs uppgifter 4 Ting 4.1 Närvaro-, yttrande-, förslags-

Läs mer

Årsmöte Uppsala Dnr O Namn enligt ombudslista bilagd originalprotokollet

Årsmöte Uppsala Dnr O Namn enligt ombudslista bilagd originalprotokollet Protokoll: Datum: Plats: Årsmöte 2013-09-22 Uppsala Dnr O43-3-2013 Närvarande: Frälsningsarméns scouter KFUK-KFUMs scoutförbund Nykterhetsrörelsens Scoutförbund Equmeniascout Scouterna (fd SSF) Styrelsen

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

HANDLINGAR. Senast ändrad

HANDLINGAR. Senast ändrad HANDLINGAR Senast ändrad 2016-10-04 Innehåll Föredragningslista sida 2 Förhandlingsordning sida 3 Verksamhetsberättelse sida 4 -Arbetsuppgifter sida 6 -Förslag till verksamhetsplan 2016-2017 sida 7 Förslag

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Lördag 7 maj klockan 09.00 17.00. Lunch klockan 12.00 13.30. Presentation av EFS nya organisationsförslag 13.30 Vill du någon gång under mötet begära

Läs mer

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Arbetsordning Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 1 Allmänt... 3 1.1 Reglemente... 3 1.2 Fullmäktiges ärenden... 3 1.3 Formaliapunkter... 4 1.4 Bordlagda frågor...

Läs mer

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop.

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Maj 2012 Pensionärsverksamheten Ordlista mötesteknik Absolut majoritet Acklamation Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej.

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Handläggare: Oskar M Wiik Datum: 2019-04-11 Dnr: O440-3/1819 Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Innehållsförteckning 1. Plenum 2 2. Åsiktstorg 2 3. Representation 2

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/17 12:10 i E:C Innehåll En kort guide till Sektionsmötena 2 Dagordning 4 Tid och plats.......................................... 4 Föredragningslista.......................................

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Dessa normalstadgar är den ram utifrån vilken SCUF:s medlemsföreningar ska utforma sina stadgar. Stadgarna går att ändra så länge medlemsföreningen

Läs mer

Handbok för Roverscouting inom Nykterhetsrörelsens Scoutförbund

Handbok för Roverscouting inom Nykterhetsrörelsens Scoutförbund ! Handbok för Roverscouting inom Nykterhetsrörelsens Scoutförbund!1 Innehållsförteckning Introduktion till Roverscouting och Roverscoutkommittén (RScK) 3 Fokusområden 4-5 RScK stöttar 6 Ansökningsrutiner

Läs mer

Årsmöte 2015 Kallelse

Årsmöte 2015 Kallelse Årsmöte 2015 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2015! Det börjar lida mot hösten, vilket betyder att det är dags för Sveriges Elevråds årsmöte 2015. Sveriges Elevråd är medlemmarnas organisation.

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Forum Syd årsmöte Bilaga1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi eftersträvar

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

Ett årsmöte med påverkanstorg består av fem delar: öppningsceremoni, formalia, torget, plenum och avslutningsceremoni.

Ett årsmöte med påverkanstorg består av fem delar: öppningsceremoni, formalia, torget, plenum och avslutningsceremoni. Påverkanstorg är som idé en relativt ny mötesform där den huvudsakliga diskussionen och arbetet är flyttad från plenisalen och beredningsgrupper till ett torg. Metoden utvecklades av Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO

Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO Acklamation Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej. Om man är mot förslaget är man tyst, och ropar bara ja på det förslag som man

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Forum Syd årsmöte 2014 Bilaga 1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi

Läs mer

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar Stadgar för Alla ska kunna bo kvar 1. Firma Föreningens namn är Alla ska kunna bo kvar 2. Syfte Föreningens syfte är att sätta fokus på de sociala aspekter som finns när fastighetsägare höjer hyrorna kraftigt

Läs mer

Stadgar Antagna av Kongressen 2018

Stadgar Antagna av Kongressen 2018 Stadgar Antagna av Kongressen 2018 Kap 1. Allmänna bestämmelser Mom 1.1 Namn och säte Förbundets namn är Ungdom Mot Rasism. Förbundets namn översätts på engelska till Youth Against Racism Sweden. Förbundets

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet.

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet. Acklamation Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Jämför votering. Adjungera Låta utomstående personer vara närvarande vid styrelsemöte. De har då ofta yttrande- och förslagsrätt men

Läs mer

Välkommen till årsmöte 2015

Välkommen till årsmöte 2015 Svenska Tecknare Association of Swedish Illustrators and Graphic Designers Hornsgatan 103 SE-117 28 Stockholm, Sweden T: +46 8 556 029 10 info@svenskatecknare.se www.svenskatecknare.se Välkommen till årsmöte

Läs mer

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift.

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift. Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala livet för studenter antagna till programmet teknisk fysik vid Uppsala universitet (hädanefter F student). Medlemmar

Läs mer

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås

Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Stadgar för S:t Örjans Scoutkår, Borås Örjanshus 12-09-24 1 Allmänt S:t Örjans Scoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Scoutverksamheten bedrivs

Läs mer

Exempelstadga för scoutkår

Exempelstadga för scoutkår Exempelstadga för scoutkår Stadgar för scoutkåren, organisationsnummer [xxxxxx-xxxx] Antagna av kårstämman den [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Allmänt Scoutkåren [Namn] är en sammanslutning av enskilda personer och har

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

Gör din röst hörd! KFUM Sveriges Riksombudsmöte i Norrköping oktober

Gör din röst hörd! KFUM Sveriges Riksombudsmöte i Norrköping oktober Gör din röst hörd! KFUM Sveriges Riksombudsmöte i Norrköping 20-22 oktober 2017 1 Gör din röst hörd! Det är här ett material för att förenkla arbetet med att lämna förslag till KFUM Sveriges Riksombudsmöte.

Läs mer

Så funkar medlemsmötet

Så funkar medlemsmötet Så funkar medlemsmötet Möteshandlingar och mer information hittar du alltid på vår hemsida, www.linnestudenterna.se En gudie för dig som vill delta i våra medlemsmöten Där kan du också läsa protokoll och

Läs mer

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun.

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. Stadgar antagna den 24 april 2018 Föreningen Svalorna Indien Bangladesh Stadgar för Föreningen Svalorna Indien Bangladesh 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh.

Läs mer

Stadgar för Svenska Pokerförbundet

Stadgar för Svenska Pokerförbundet Svenska Pokerförbundets Stadgar Sida 1 av 10 Stadgar för Svenska Pokerförbundet Dessa stadgar är antagna vid Svenska Pokerförbundets årsmöte 2010-02-13. Svenska Pokerförbundets Stadgar Sida 2 av 10 Kapitel

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

Lunds KFUK-KFUM Scoutdistrikt

Lunds KFUK-KFUM Scoutdistrikt Följebrev Hej Dessa handlingar är skickade i pappersform till postmottagarna i respektive kår. Årsmötet kommer äga rum söndagen den 13 mars med början klockan 15.00 i Uppåkra scoutkårs lokal i Hjärup.

Läs mer

Årsmöte 2017 Kallelse

Årsmöte 2017 Kallelse Årsmöte 2017 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2017! Sommar börjar sakta men säkert gå mot höst. Detta innebär skolstart, jackor på och det bästa av allt - Sveriges Elevråds årsmöte. Sveriges

Läs mer

Protokoll fört vid vårdistriktsstämma i Göteborgs scoutdistrikt, Scouterna, 22 maj 2013 i Bjurslättsskolan

Protokoll fört vid vårdistriktsstämma i Göteborgs scoutdistrikt, Scouterna, 22 maj 2013 i Bjurslättsskolan Protokoll fört vid vårdistriktsstämma i Göteborgs scoutdistrikt, Scouterna, 22 maj 2013 i Bjurslättsskolan 1 Stämman öppnas Distriktsordförande Anna Gottfridsson inledde med att hälsa alla välkomna samt

Läs mer

Ung Teaterscens stadgar

Ung Teaterscens stadgar Ung Teaterscens stadgar Kapitel 1 - Grundläggande bestämmelser 1 Namn, säte och förbund Ung Teaterscen är ett fristående ungdomsförbund som verkar inom amatörteaterrörelsen. Ung Teaterscen har sitt säte

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Måndag 5 juni klockan 09.00-17.00. Lunch klockan 12.00-13.30. Bönepass 13.30 Vill du någon gång under mötet begära ordet räcker du upp handen och försöker

Läs mer

Stadgar. From One To Another

Stadgar. From One To Another Stadgar för den ideella föreningen From One To Another 1 Föreningens namn Föreningens namn och firma är From One To Another. 2 Föreningens syfte, strategi, verksamhet och uppföljning Föreningen är en ideell,

Läs mer

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY STADGAR FÖR SVERIGES HÄRADSALLMÄNNINGSFÖRBUND Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena 2016-05-20 och 2017-05-XY ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

STADGAR FÖR KFUK-KFUM SVERIGE

STADGAR FÖR KFUK-KFUM SVERIGE STADGAR FÖR KFUK-KFUM SVERIGE KRISTLIGA FÖRENINGEN AV UNGA KVINNOR OCH MÄN 1 Förbundet Förbundet KFUK-KFUM Sverige är en ideell förening bestående av till förbundet anslutna ideella medlemsföreningar.

Läs mer

Arbetsordning för stämman

Arbetsordning för stämman Arbetsordning för stämman FÖRSLAG TILL ARBETS- OCH BESLUTSORDNING FÖR STÄMMAN INSTRUKTIONER FÖR UTSKOTTSARBETE: BEHANDLING AV MOTIONER OCH PROPOSITIONER jak@ Förslag till arbets- och beslutsordning för

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2 (6) Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala

Läs mer

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 Kapitel 1 Organisation och Ändamål 1 Politiska ändamål Socialdemokratiska studentklubben är en del av den svenska och internationella socialdemokratin

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

AIRNEWS. Poängtera. #51 September I DETTA NUMMER: Höstkursen / Luftaporträttet / Julös

AIRNEWS. Poängtera. #51 September I DETTA NUMMER: Höstkursen / Luftaporträttet / Julös AIRNEWS #51 September 2014 Poängtera I DETTA NUMMER: Höstkursen / Luftaporträttet / Julös INLEDANDE ORD 1 Häftigt! Otroligt! Vad hände? Vad gjorde du för två år sedan? Jag virkade mössor, Scoutade som

Läs mer

Utmanarscoututredningen

Utmanarscoututredningen Utmanarscoututredningen Inledning På förbundsmötet 2015 fick Förbundsstyrelsen i uppdrag att tillsätta en utmanarscoututredning vars syfte var att se över hur rutinerna för utmanarscouting ser ut i förbundet.

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom

Stadgar för Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom Stadgar för Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom Förbundet kallades tidigare Föreningen för Ehlers-Danlos syndrom och EDS, Ehlers- Danlos syndrom, Riksförbund. Tidigare stadgar antogs första gången vid

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Beslutade på årsmöte 2016 05 22 1 Föreningens status Hela Sverige ska leva Dalarna är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2015

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2015 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2015 Vänner! 2014 präglades av ett omfande och intensivt strategiarbete för formulera och förankra den gemensamma väg Scouterna skall gå de kommande 10 åren.

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. ÄNDAMÅL 2 Föreningens ändamål Föreningen ska fungera som nätverk för

Läs mer

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening.

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Antagna vid årsmöte den..org. Nr: 802473-9081 1 Föreningens namn. Föreningens namn är Miljöpartister i Svenska

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

STADGAR för FINNSAM Finnbygder i samverkan

STADGAR för FINNSAM Finnbygder i samverkan STADGAR för FINNSAM Finnbygder i samverkan 2018-09-23 1 Föreningens namn Föreningens namn är FINNSAM Finnbygder i samverkan. Finnbygderna i Sverige och Norge utgör föreningens geografiska verksamhetsområde.

Läs mer

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige Normalstadgar För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige September 2010 Normalstadgar för Djurskyddet Sveriges föreningar antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Protokoll fört vid Dacke scoutdistrikts distriktsstämma i Växjö scoutkårs lokaler på Bergendalska gården söndagen den 22 oktober 2017.

Protokoll fört vid Dacke scoutdistrikts distriktsstämma i Växjö scoutkårs lokaler på Bergendalska gården söndagen den 22 oktober 2017. Sidan 1 av 5 Protokoll Protokoll fört i Växjö scoutkårs lokaler på Bergendalska gården söndagen den 22 oktober 2017. 1 STÄMMAN ÖPPNAS Distriktsordförande Henrik Bodenhem hälsade alla välkomna och öppnade

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Campus Helsingborgs vänner. Stadga

Campus Helsingborgs vänner. Stadga Campus Helsingborgs vänner Stadga 1 Innehåll Kapitel 1 Föreningen... 1 1.1 Namn... 1 1.2 Säte... 1 1.3 Föreningsform och verksamhetsår... 1 1.4 Ändamål och verksamhet... 1 Kapitel 2 Medlemmar... 2 2.1

Läs mer

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske Dessa stadgar är antagna den 26 mars 2011 efter att ha behandlats vid föreningsmöte den 16 oktober 2010 och vid föreningens årsmöte den 26 mars 2011. Malmö Dövas Förening Svenske är ansluten till Sveriges

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN FÖRSLAG STADGAR MESKALIN 1 NAMN Föreningens namn är Meskalin, och har sitt säte i Kalmar. Meskalin är en religiöst och partipolitiskt obunden förening. 2 SYFTE Meskalin ska representera och arbeta för

Läs mer