Verksamhetsberättelse 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2014"

Transkript

1 Sid 1 (19) Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelsen utgör en redovisning av hur arbetet fortlöper med Lärarhögskolans delmål för Avsnittet inleds med samverkan och därefter följer utbildning, forskning och stödverksamhet. I rubriken för varje delmål framgår huruvida delmålet mer direkt anknyter till universitetets centralt formulerade delmål i Umeå universitets Vision 2020 eller om delmålet utgör ett eget självständigt delmål i Lärarhögskolans verksamhetsplan. Numreringen följer Lärarhögskolans verksamhetsplan och i det fall målet ankny ter till universitetets centralt fastställda delmål anges det universitetesgemensamma numret inom parantes. Samverkan skapar utveckling och stärker kvalitet Delmål 1.1 i Lärarhögskolans verksamhetsplan Lärarhögskolan samverkar nationellt och internationellt med andra lärosäten för att främja och kvalitetssäkra lärarutbildningarna samt för att driva gemensamma frågor. har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. samverkan med Stockholms universitet, Linköpings universitet, Tromsö universitet, Högskolan i Nord-Trondelag, samverkan i nationella projekt som regeringsuppdraget VAL, Lärarlyftet mm. Kommentarer: Aktiv samverkan pågår med samtliga universitet utom Högskolan i Nord -Trondelag. Under 2014 har ett stort kvalitetsutvecklingsprojekt avslutats med Stockholms universitet utifrån tre aspekter i Umeå universitets lärarprogram: 1) examensarbeten, 2) verksamhetsförlagd utbildning och 3) utbildningsvetenskaplig kärna. Samverkan med Tromsö universitet stödjs via sökbara medel för lärare och forskare samt genom att alla ansökningar som rör Tromsö universitet prioriteras högt i Lärarhögskolans internationaliseringsutlysningar. Samverkan pågår även med Linköpings universitet. Bland annat planeras en gemensam träff för programansvariga vid båda lärosäten. Samtal har även förts med Högskolan i Nord-Trondelag, även om ingen regelrätt samverkan om samiska för närvarande pågår med detta lärosäte. antal samverkande lärosäten. Kommentar: Uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till måluppfyllelse.

2 Sid 2 (19) avslutat samarbetsprojekt med Stockholms universitet, särskild utly sning för samverkan mot Tromsö universitet 2014 med 10 beviljade ansökningar. Delmål 1.2 i Lärarhögskolans verksamhetsplan Lärarhögskolan har upprättat en hållbar, ändamålsenlig och effektiv organisation för regional och nationell samverkan med skolhuvudmän och med statliga myndigheter. har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. upprättande av årlig planeringscykel, dialog med fakulteter och institutioner, tillsammans med skolhuvudmän i kommunen utveckla nätverk för dialog kring och utveckling av VFU och externa examensarbeten, externt ny hetsbrev, samarbete med Enheten för externa relationer. Kommentarer: samtliga strategier har genomförts under Dialoger med fakulteter, institutioner och Externa relationer pågår löpande. enkät till prefekter. Kommentar: Uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till måluppfyllelse. en årlig planeringscykel har upprättats, ett nätverk för dialog kring samverkan har skapats, ett externt ny hetsbrev har skapats.

3 Sid 3 (19) Utbildning för gränslös kunskap Delmål 2.1 i Lärarhögskolans verksamhetsplan Umeå universitet, i samarbete med Lärarhögskolan, har lämnat in en ansökan till regeringen om att få bli en nationell nod för en eller flera utbildningar inom praktiskt-estetiska ämnen. Har delmålet reviderats inför år 2015? Ja (Ange Ja/Nej) Lärarhögskolan har i samarbete med humanistisk fakultet utarbetat strategier för hur estetiska ämnen kan stärkas och profileras med avseende på utbildningsutbud, forskningsmiljö och konstnärlig miljö. har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. strategier för hur utbildningsutbud, forskningsmiljö och konstnärlig miljö inom estetiska ämnen kan stärkas och profileras har utarbetats, omvärldsanalys för att få mer kunskaper om förutsättningar för och vad det innebär att vara en nationell nod. Kommentar: för framtida utbildningsutbud inom estetiska ämnen håller på att tas fram i ett samarbete mellan Lärarhögskolan och Institutionen för estetiska ämnen. för att stärka forskningsmiljön och den konstnärliga miljön kommer att utvecklas i dialog mellan Lärarhögskolan och humanistisk fakultet bland annat utifrån den utvärdering av utbildningsvetenskap som för närvarande genomförs av extern panel på uppdrag av universitetsstyrelsen. att strategier har utarbetats för implementering Kommentar: Uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till att måluppfyllelse nås.

4 Sid 4 (19) Delmål 2.2 Lärarhögskolans omformulering av universitetets delmål (2.1) OBS! Rapporteringen för hela delmålet får maximalt får omfatta 700 tecken. Detta gäller summan av texten i rutorna för, och. Ett antal utbildningsprogram baseras helt eller delvis på nätbaserade moduler har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. utveckla nätbaserade moduler/varianter för bland annat följande program: y rkeslärarprogrammet, den kompletterande pedagogiska utbildningen, ämneslärarutbildning i samiska språk, bibehålla och stärka nuvarande kursutbud på distans i praktiskt-estetiska ämnen, utveckla fortbildningsmoduler på avancerad nivå (se även separat mål kring avancerad nivå). Kommentar: samtliga program som nämns, utom ämneslärarutbildning i samiska, består av delvis nätbaserade moduler. Det gäller även den variant av den kompletterande pedagogiska utbildningen med hög studietakt som genomförs första gången hösten 2014/våren Ämneslärarutbildning i samiska ges första gången hösten 2015 vid Umeå universitet. Huruvida nätbaserade modul er kommer att utvecklas för denna utbildning är ännu inte klart. En dialog pågår med Institutionen för estetiska ämnen om nuvarande och framtida program- och kursutbud. Utbildningsutbudet i estetiska ämnen har även stärkts på det viset att institutionens kursutbud i bild, musik, textil och trä- och metallslöjd kan ingå, inte bara i en lärarexamen, utan också i en generell examen på grundnivå inom det ny inrättade huvudområdet estetiska ämnen. Nätbaserade fortbildningskurser på avancerad nivå finns utvecklade. Under 2015 pågår ett arbete med sy nkronisering och marknadsföring av dessa kurser. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. Att sådana moduler har utvecklats. Kommentar: uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till måluppfyllelse. Nätbaserade moduler har utvecklats enligt ovan och kursutbudet inom estetiska ämnen har stärks genom införande av ett ny tt huvudområde för generell examen.

5 Sid 5 (19) Delmål 2.3 Lärarhögskolans omformulering av universitetets delmål (2.2) OBS! Rapporteringen för hela delmålet får maximalt får omfatta 700 tecken. Detta gäller summan av texten i rutorna för, och. För samtliga utbildningsprogram med examensarbeten som endast ger behörighet på grundnivå finns utvecklade program-/kursmoduler på avancerad nivå som ger behörighet till forskarnivå. har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. beställning, överväg möjlighet till skalprogram i pedagogisk yrkesverksamhet, öka samarbetet med Centrum för skolledarutveckling. Kommentar: Kursmoduler på avancerad nivå inom huvudområdet pedagogisk y rkesverksamhet finns utvecklade för samtliga program. Diskussioner om att öka samarbetet med Centrum för skolledarutveckling pågår. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. att sådana moduler har utvecklats. Kommentar: uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till att måluppfyllelse nås Kursmoduler finns utvecklade Delmål 2.4 i Lärarhögskolans verksamhetsplan Lärarhögskolan har utvecklat en variant av den kompletterande pedagogiska utbildningen med hög studietakt. Har delmålet reviderats inför år 2015? (Ange Ja/Nej)

6 Sid 6 (19) Nej har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. beställning, omvärldsanalys. Kommentar: En beställning har genomförts under hösten 2013 och utbildningen hade sitt första intag hösten Uppföljningar av den första terminen visar att de studerande anser att utbildningen är utmanande, intressant och att den har ett högt studietempo. Dry gt hälften av studenterna är kvar i programmet. att en sådan utbildning har utvecklats. utbildningen är utvecklad. En första grupp studenter antogs hösten Delmål 2.5 Lärarhögskolans verksamhetsplan OBS! Rapporteringen för hela delmålet får maximalt får omfatta 700 tecken. Detta gäller summan av texten i rutorna för, och. Lärarhögskolan har identifierat mobilitetsfönster för samtliga program har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. beslut om utly sning av medel för att skapa mobilitetsfönster, utarbeta en strategi för internationella avtal, erbjud internationellt utbytbara kurser, bidrag till utresande studenter. En strategi för internationella avtal har upprättats. Likaså pågår planeringen av ett antal internationellt

7 Sid 7 (19) utby tbara kurser (sammanlagt en termins studier). Under 2015 anställs en person för att arbeta med att ta fram mobilitetsfönster för samtliga program. Medel för utr esande studenter avsätts. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. att mobilitetsfönster har identifierats för samtliga program. en strategi för utlysning av internationaliseringsmedel har utvecklats, internationellt utbytbara kurser finns. Fler är under utveckling, bidrag för utresande studenter finns att söka.

8 Sid 8 (19) Delmål 2.6 Lärarhögskolans verksamhetsplan Lärarhögskolan har upprättat ett samarbete med övningsskolor har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. ansök om att få etablera försöksverksamhet med handledningsskolor. Kommentar: Umeå universitet ansökte våren 2014 om att få delta i den av regeringen aviserade försöksverksamheten med övningsskolor. Umeå universitet beviljades medel inom ramen för det nationella projektet. Avtal om övningsskolor har tagits fram i samarbete med Skellefteå kommun, Örnsköldsviks kommun och Umeå kommun. Umeå universitet har som målsättning att skriva avtal om övningsskolor med ytterligare några kommuner i regionen. Medel för uppföljning av projektet har avsatts. Lärarhögskolan har även avsatt medel för etablerande av mindre forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med övningsskolor. ansök om att få etablera försöksverksamhet med handledningsskolor. Kommentar: uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till att måluppfyllelse nås. Ansökan om övningsskolor har beviljats. Avtal om övningsskolor har tagits fram.

9 Sid 9 (19) Forskning som spränger gränser Delmål 3.1 i Lärarhögskolans verksamhetsplan Lärarhögskolan har implementerat ett resursfördelningssystem som ökar förutsättningarna för nydanande forskning har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. utveckling av ett system med både öppna anslag och anslag som riktas mot ny a angelägna forskningsområden som kan vara svåra att erhålla finansiering för. Ett sådant område är forskning som är direkt kopplat till verksamhetsutveckling i skolan, sy stemet innehåller både större anslag som kan användas mer långsiktigt i ny danande projekt som kan innebära större risktagande och mindre anslag som kan användas i mindre projekt eller komplettera annan finansiering, i sy fte att bredda basen för utbildningsvetenskaplig forskning riktas stödet brett mot forskare såväl inom som utom områdena pedagogik, pedagogiskt arbete och ämnesdidaktik samt mot forskning om utbildning, undervisning och lärande relaterat till samhällets och individens behov, utveckling av utvärderingsmodell för genomslag i utbildningspraktiken. Kommentar: Riktade mer långsiktiga satsningar görs såväl inom universitetet som i samverkan med skolan exempelvis 1) modell för att stödja fakulteternas rekrytering av högre lärarbefattningar med ekonomiskt stabila och långsiktigt goda förutsättningar för forskning, 2) två större forskningsprojekt för att stärka den tillämpade verksamhetsutvecklingsnära forskningen och 3) ett antal treåriga forsknings - och utvecklingsuppdrag i samarbete med skolhuvudmannen. För mer information om dessa se redovisning av delmål 3.2, 3.3 och 3.4. Lärarhögskolans kvalitetsbaserade sy stem, som kan karakteriserats som ett mindre bidrag, har setts över och reviderats. Sy stem är öppet för sökande med meriter även utanför utbildningsvetenskap och riktas således brett för sökande även utanför områdena pedagogik, pedagogiskt arbete och ämnesdidaktik. Den forskningsplan som inlämnas vid ansökan måste dock vara utbildningsvetenskaplig. Vidare har medel avsatts i budget för 2015 för mer kortsiktiga forskningsprojekt i samarbete med övningsskolor. Hur ett framtida sy stem för långsiktiga satsningar ser ut är för närvarande avhängigt resultaten av den utvärdering av Forsknings- och kompetenssatsningen som för närvarande pågår. Utvärderingen ska även granska situationen för utbildningsvetenskap i stort vid Umeå universitet och ta fram förslag på hur universitetets utbildningsvetenskapliga forskningsprofil ska kunna fokuseras och förstärkas i sy fte att nå ännu större nationell och internationell konkurrenskraft. Utifrån utvärderingens resultat planeras ett antal långsiktiga satsningar. Utveckling av en utvärderingsmodell för genomslag i utbildningspraktiken planeras för verksamhetsperioden

10 Sid 10 (19) att stora mer långsiktiga anslag har införts, att anslag fördelas vid Umeå universitet i bred mening, på längre sikt ( ) antalet publiceringar i högt rankade tidskrifter, på längre sikt ( ) kvalitativa utvärderingar av hur nydanande utbildningsvetenskaplig forskning är vid Umeå universitet, på längre sikt ( ) utvärdering av genomslag i utbildningspraktiken Kommentarer: uppföljningskriterierna bedöms kunna bidra till måluppfyllelse. utly sning av kvalitetsbaserad resurs 2015, stöd till långsiktiga rekryteringar 2015, två större forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med skolor (Fridhemsgymnasiet och Ålidhemsskolan). Delmål 3.2 Lärarhögskolans omformulering av universitetets delmål (1.1.3) Lärarhögskolan har utvecklat en modell för att stödja fakulteternas rekrytering av högre lärarbefattningar inom utbildningsvetenskap med ekonomiskt stabila och långsiktigt goda förutsättningar har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. utveckling av en modell för att stödja fakulteternas/institutionernas rekryteringar där det finns en långsiktig plan för att stärka angelägna forskningsområden. Kommentar: Modellen består av följande komponenter: 1) avsättning i budget, 2) behovsinventeringar utifrån genomförda uppföljningar/utvärderingar, 3) dialoger med fakulteter/institutioner för att ta fram förslag till gemensamma satsningar, 4) beslut om satsningar. Sedan 2012 arbetar Lärarhögskolan tillsammans med fakulteterna för att kartlägga och planera framtida satsningar inom utbildningsvetenskaplig forskning. Tanken är också att Lärarhögskolans resurser ska samverka med fakulteternas resurser för att skapa ännu större möjligheter att finansiera forskning. Detta utgör en förändring sedan tidigare då den dåvarande organisationen för lärarutbildning och utbildningsvetenskap arbetade mer självständigt, oberoende av fakulteterna, med finansiering av forskning inom utbildningsvetenskap. Fakulteterna deltog inte i tillräckligt hög utsträckning, vilket var problematiskt då det är fakulteterna som har personalansvar och långsiktigt ansvar för kompetensförsörjning inom alla områden. Den nuvarande dialogen med fakulteterna är således my cket viktig för att kunna skapa så goda förutsättningar som möjligt för långsiktigt och

11 Sid 11 (19) stabil finansiering av utbildningsvetenskaplig forskning. I samband med steg 2 av universitetsstyrelsens utvärdering av Forsknings - och kompetenssatsningen genomfördes en behovsinventering för att undersöka hur behoven av utbildningsvetenskaplig forskning ser ut inom olika områden vid Umeå universitet. Våren 2014 genomfördes dialoger med fakulteter och institutioner utifrån behovsinventeringens resultat. Dialogerna resulterade i ett förslag på ett antal långsiktiga och gemensamma satsningar på rekry tering av högre läraranställningar och/eller forskningsutrymmen i befintliga anställningar från 2015 och framåt. För en beskrivning av vilka områden som var aktuella för satsningen se bilaga a som ligger i anslutning till denna verksamhetsberättelse. Liknande dialoger med förslag på långsiktiga satsningar innefattande rekryteringar planeras från 2016 och framåt utifrån universitetsstyrelsens utvärdering (steg 3) av läget för utbildningsvetenskap vid Umeå universitet. omfattande satsning på den lokala forskarskolan i utbildningsvetenskap. De nuvarande modellen för finansiering av doktorander ses över i sy fte att bättra ansluta till och komplettera fakulteters/institutioners finansieringsmöjligheter. Kommentar: Hösten 2014 antogs 20 doktorander i Lärarhögskolans utbildningsvetenskapliga forskarskola. Kullen är den tredje sedan forskarskolan inrättades Doktoranderna finansieras till hälften av Lärarhögskolan och till hälften av fakultet/institution. Under 2014 har dialoger har förts med respektive fakultet om Lärarhögskolans finansieringsmodell för studier på forskarnivå (regelbundna utlysningar vart annat år) så att fakulteter/institutioner kan skapa så god framförhållning som möjligt för sitt deltagande i forskarskolan. Inför antagningsomgången 2016 planeras en tidigareläggning av Lärarhögskolans utlysning av doktorandutrymmen i forskarskolan för att skapa ännu bättre förutsättningar för framförhållning. Under 2014 har även andelen obligatoriska kurser setts över och reducerats något för att bättre överensstämma med de krav som ställs i fakulteternas allmänna studieplaner för utbildning på forskarnivå. Lärarhögskolan riktar via bl.a. behovsinventeringar särskilt stöd till områden där utbildningsvetenskap ännu är relativt outvecklad. Kommentar: I dialog med samhällsvetenskaplig fakultet har riktade satsningar gjorts mot forskningsområdet kostvetenskap, där utbildningsvetenskap än så länge varit relativt outvecklat. Under 2014 antogs dessutom en doktorand i forskarskolan för utbildningsvetenskap i folkhälsa, vilket utgör den första samfinansierade doktoranden med medicinsk fakultet. Doktorander har tidigare regelbundets antagits i samarbete med humanistisk fakult et, samhällsvetenskaplig fakultet och teknisk-naturvetenskaplig fakultet. Under 2015 planeras även en seminarieserie om utbildningsvetenskap för forskare inom Umeå universitet som är intresserade av att rö ra sig mot utbildningsvetenskap för att främja ett breddat deltagande över hela universitetet. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. 1 Forsknings- och kompetenssatsningen är en större satsning på utbildningsvetenskap initierad av universitetsstyrelsen Satsningen består av 150 miljoner uppdelat i en forskningssatsning (riktad mot att starka forskningsområden, utvecklingsområden och ett behovsområde) och en kompetenssatsning. Den senare har det direkta syftet att öka andelen lärare i grundutbildningen som både forskar och undervisar. Forsknings- och kompetenssatsningen följs upp i fyra steg. Under 2015 pågår steg 3, uppföljning via extern panel. Utvärderingen ska mynna ut i förslag på nya forskningssatsningar.

12 Sid 12 (19) antal och kompetensnivå för långsiktiga rekryteringar, på längre sikt ( ) utfall inom verksamheten (prestationer, miljöbygge, samverkan). Kommentar: na förväntas kunna bidra till måluppfyllelse. långsiktiga rekryteringar från 2015 (se bilaga a), 22 doktorander antogs 2014 i Lärarhögskolans utbildningsvetenskapliga forskarskola, satsning inom kostvetenskap mot utbildningsvetenskap samt en doktorand inom folkhälsa. Delmål 3.3 Lärarhögskolans verksamhetsplan Lärarhögskolan har i samverkan med olika aktörer på utbildningsarenan stärkt den tillämpade verksamhetsutvecklingsnära forskningen (delmål i Lärarhögskolans verksamhetsplan) har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. avsättning av medel till verksamhetsutvecklingsrelaterad forskning som sker i samverkan mellan forskare och lärare vid Umeå universitet och regionens utbildningsväsende, en större del än tidigare av den utbildningsvetenskapliga forskningen inrikta s mer direkt mot tillämpningar. Projektsamverkan med forskningsavnämare stöds för att både stödja utvecklingen av samhällets utbildningsverksamheter och för att påverkas av dessa verksamheters behov. Kommentarer: I dialog med skolchefer i regionen, institutions- och fakultetsledningar har en konstruktion med delade forsknings- och utvecklingsuppdrag skapats och tillsatts, se mer under delmål 3.4. Därtill har medel till två verksamhetsutvecklingsrelaterade forskningsprojekt har avsatts, ett om formativ bedömning i samverkan med Fridhemsgymnasiet och ett om andraspråksinlärning i samverkan med Ålidhemsskolan. Forskningsprojekten har tagits fram i nära samarbete mellan Umeå universitet och regionens utbildningsväsende. antal och omfattning av verksamhetsutvecklingsnära forskningsprojekt. Kommentar: uppföljningskriterierna bedöms kunna bidra till måluppfyllelse.

13 Sid 13 (19) ett forskningsprojekt om formativ bedömning i samarbete med Fridhemsgymnasiet har påbörjats. Ytterligare ett forskningsprojekt om andraspråksinlärning är under planering, tre delade forsknings- och utvecklingsuppdrag i samverkan med skolhuvudmän i regionen har tillsatts. Delmål 3.4 Lärarhögskolans omformulering av universitets delmål (1.3.2) OBS! Rapporteringen för hela delmålet får maximalt får omfatta 700 tecken. Detta gäller summan av texten i rutorna för, och. Antalet lärare som till väsentlig omfattning har uppdrag inom både akademi och organisation utanför akademin har ökat har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. proaktiv dialog med skolhuvudmän kring samverkan, i dialog med fakulteterna utveckla ett system för att stödja befattningar som möjliggör och premierar mobilitet mellan universitetet och andra offentliga och privata aktörer, ekonomiskt stöd till mobilitet, t.ex. 10% av anställning som under minst 3 år arbetar minst 30% inom akademin och minst 30% hos skolhuvudman. Kommentarer: Dialoger har förts om former för samverkan med skolledare i regionen, med Region Västerbotten samt med Umeå kommun. Inom universitetet har dialoger förts med fakultets - och institutionsledningar. Utifrån dialoger har en utlysning av tre forsknings- och utvecklingsuppdrag genomförts 2014 enligt den modell som beskrivs under strategier. Tre personer har påbörjat sina forsknings- och utvecklingsuppdrag under Ytterligare en utly sning av tre delade forsknings- och utvecklingsuppdrag planeras inför Det föreligger stora utmaningar i konstruktionen av delade forsknings- och utvecklingsuppdrag mellan akademi och skola. Pensionssystem, anställningsvillkor och olika regler för OH-ersättning utgör svårigheter i arbetet med att formellt åstadkomma delade uppdrag mellan akademi och skola. Lärarhögskolan arbetar för närvarande i dialog med skolhuvudmän och institutioner för att lösa dessa problem inför framtida utlysningar. Uppdragen är treåriga för att främja långsiktighet och stabilitet. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt.

14 Sid 14 (19) Ny ckeltal. Kommentar: Uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till måluppfyllelse. I ett längre perspektiv, från 2016 vill Lärarhögskolan även kunna mäta utfall i termer av samverkan och resultat inom forskning och verksamhetsutveckling (se delmål 3.1). 3 personer har påbörjat sina forsknings- och utvecklingsuppdrag under Delmål 3.5 Universitets delmål (3.2) Universitetet har en modell för strategiska rekryteringar inom flera områden (anställningar och resurspaket) har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. kartläggning av forskningsområden, ekonomiskt stöd till fakulteternas rekryteringar. Kommentar: Se redovisning under delmål 3.2 Lärarhögskolan har utvecklat en modell för att stödja fakulteternas rekry tering av högre lärarbefattningar inom utbildningsvetenskap med ekonomiskt stabila och långsiktigt goda förutsättningar. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. kartläggningar har genomförts, ett sy stem för att stödja fakulteternas/institutionernas långsiktiga rekryteringar inom angelägna områden har utvecklats. En kartläggning har genomförts och ett sy stem för att stödja fakulteternas /institutionernas rekryteringar har utvecklats. Se vidare under resultat delmål 3.2.

15 Sid 15 (19) Delmål 3.6 Omformulering av universitetets delmål (3.3) Antalet externa medel i nationell och internationell konkurrens har ökat. Har delmålet reviderats inför år 2015? (Ange Ja/Nej) har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. stöd till starka forskare och forskningsmiljöer, stöd till UVK-ansökningar som varit nära att bli beviljade. Kommentar: En omgång planeringsmedel för forskare som varit nära att erhålla medel i VR:s utly sning har utly sts. Sammanlagt fördelades 5 bidrag om vardera. Ytterligare en utly sning planeras för Hur stödet till starka forskare och forskningsmiljöer kommer att se ut i framtiden är avhängigt den utvärdering som för närvarande görs av forsknings- och kompetenssatsningen Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. Ny ckeltal: Kommentar: Uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till måluppfyllelse. en omgång planeringsmedel för forskare som varit nära att erhålla medel i VR:s utly sning har utly sts Sammanlagt fördelades 5 bidrag om vardera, tilläggas kan att Umeå universitet två år i rad, 2013 och 2014, erhållit stora forskningsanslag inom utbildningsvetenskap från Vetenskapsrådet. Vad gäller erhållna medel från Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté placerade sig Umeå universitet 2014 på tredje plats i landet efter Stockholms universitet och Göteborgs universitet. Framgångar har också nåtts 2014 vad gäller fördelning av medel från Riksbankens jubileumsfond och från Wallenbergstiftelsen.

16 Sid 16 (19) Delmål 3.7 Alla forskarstuderande inom utbildningsvetenskap ska ha tillgång till ett nätverk Har delmålet reviderats inför år 2015? (Ange Ja/Nej) har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. Lärarhögskolan erbjuder en lokal forskarskola inom utbildningsvetenskap, där aktiviteterna är öppna även för doktorander som inte finansieras av Lärarhögskolan. Kommentar: Aktiviteterna i Lärarhögskolans forskarskola är öppna även för doktorander som inte finansieras av Lärarhögskolan. Undantag gäller vissa utlandsinternat där studerande i forskarskolan prioriteras i första hand. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. tillgång på nätverk för forskarstuderande. Kommentar: Uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till måluppfyllelse. Alla forskarstuderande inom utbildningsvetenskap vid Umeå universitet har tillgång till merparten av aktiviteterna i Lärarhögskolans utbildningsvetenskapliga forskarskola.

17 Sid 17 (19) Delmål 3.8 Omformulering av universitets delmål (3.11) Forskarstuderande inom utbildningsvetenskap ges möjlighet att förvärva internationell erfarenhet Har delmålet reviderats inför år 2015? (Ange Ja/Nej) har vidtagits i arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. Lärarhögskolan erbjuder sökbara internationaliseringsmedel till doktorander, forskarskolan i utbildningsvetenskap erbjuder omfattande möjligheter till internationella internat inom kurser. Kommentar: Sökbara internationaliseringsmedel utlyses två gånger per år för doktorander. Därutöver erbjuder forskarskolan alla doktorander möjligheter till två internationella internat under sin studieperiod. Ange även redan uppnådda resultat i de fall detta är möjligt. mätning av internationella utbyten. : uppföljningskriteriet bedöms kunna bidra till måluppfyllelse. under 2014 erhöll 10 doktorander medel för internationalisering. 24 doktorander deltog i forskarskolans internationella internat 2014.

18 Sid 18 (19) Det goda och effektiva universitetet Delmål 4.1: Lärarhögskolans verksamhetsplan Lärarhögskolan har utvecklat ett ekonomiskt transparent system för ekonomiska överföringar mellan Lärarhögskolan och fakulteterna (delmål i Lärarhögskolans verksamhetsplan). Har delmålet reviderats inför år 2015? (Ange Ja/Nej) har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. riktade dialoger med fakulteter och institutioner, information/utbildningar till ekonomiadministrativ personal. Kommentar: Arbete med dessa strategier pågår löpande. prefektträffar samt genom dialoger med fakulteter- och institutionsledningar. Kommentar: na bedöms kunna bidra till att måluppfyllelse nås. Delmål 4.2 i Lärarhögskolans verksamhetsplan Det stöd som erbjuds från Lärarhögskolan, med alla dess system, svarar mot de behov som finns i verksamheten (delmål i Lärarhögskolans verksamhetsplan). Har delmålet reviderats inför år 2015? (Ange Ja/Nej)

19 Sid 19 (19) har vidtagits arbetet med att uppfylla målet. Vid eventuell justering av strategier anges detta här. riktade dialoger, information/utbildningar samt manualer till institutioner. Kommentar: Arbete med dessa strategier pågår löpande. prefektträffar, dialoger med fakultets- och institutionsledningar. Kommentar: na bedöms kunna bidra till att måluppfyllelse nås.

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Sid 1 (18) Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelsen utgör en redovisning av hur arbetet fortlöpt med Lärarhögskolans delmål för 2014-2015. Avsnittet inleds med samverkan och därefter följer utbildning,

Läs mer

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt.

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Aktivitetsplan 2014 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Delmål Aktiviteter Ifylls vid behov, för

Läs mer

Ärende p 21 Verksamhetsberättelse 2015 Plats för noteringar: Lärarhögskolan Missiv 2016-04-01 FS 1.3.3-664-16 Bilaga p 21 A Missiv: Verksamhetsberättelse 2015 Bakgrund Arbetet med Lärarhögskolans verksamhetsplan

Läs mer

Uppföljning av aktivitetsplan 2015

Uppföljning av aktivitetsplan 2015 Uppföljning av aktivitetsplan 2015 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Delmål Aktiviteter Ifylls

Läs mer

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt.

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Aktivitetsplan 2015 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Delmål Aktiviteter Ifylls vid behov, för

Läs mer

Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Delmål fördjupade analyser, strategier samt uppföljningskriterier perioden 2013-2015

Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Delmål fördjupade analyser, strategier samt uppföljningskriterier perioden 2013-2015 Delmål fördjupade analyser, strategier samt uppföljningskriterier perioden 2013-2015 Lärarhögskolan vid Umeå universitet Beslut av rektor 22 oktober 2013. BV Dnr: UmU 200-1111-12 1 Utbildning för gränslös

Läs mer

Verksamhetsplan för Lärarhögskolan (dnr )

Verksamhetsplan för Lärarhögskolan (dnr ) Verksamhetsplan för Lärarhögskolan 2014-2015 (dnr 505-2020-13) Ett universitet som gör det möjligt Samverkan skapar utveckling och höjer kvalitet Delmål 1.1: Lärarhögskolan samverkar nationellt och internationellt

Läs mer

Lärarhögskolan Delmål Dnr

Lärarhögskolan Delmål Dnr Delmål 2013-2015 I följande dokument presenteras Lärarhögskolans delmål för perioden 2013 till 2015 inom områdena forskning, utbildning, samverkan och stödverksamhet. Delmålen presenteras i en tabell i

Läs mer

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt.

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Aktivitetsplan 2013 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Mål Aktiviteter Ifylls vid behov, för

Läs mer

Uppföljning av aktivitetsplan 2013

Uppföljning av aktivitetsplan 2013 Uppföljning av aktivitetsplan 2013 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Mål Aktiviteter Ifylls

Läs mer

Rubrik Bilaga p 19 P 1 Studieuppehåll och studieavbrott P 2 Prolongering för styrelsemedlemmar i DUV P 3 Utredningsuppdrag gällande det Samhällsvetenskapliga ämnet inom ämneslärarprogrammet P 4 Kompletterande

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade utbildningsmiljöer vid nya lärosäten, dels

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet 13.00 Introduktion Processen Lena Gustafsson De övergripande målen 13.45 Forskning och Forskarutbildning Marianne Sommarin 14.05 Utbildning Anders Fällström

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Budget och resurstilldelning

Budget och resurstilldelning Lärarhögskolan Budget och resurstilldelning 2014-12-12 Dnr 212-1855-13 Budget och resurstilldelning 2014 INNEHÅLL BUDGETFÖRUTSÄTTNINGAR... 1 GRUNDUTBILDNING... 2 UPPDRAGSVERKSAMHET... 4 FORSKNING/FORSKARUTBILDNING...

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade -- RE G E R l N G S KAN S L l E T Utbildningsdepartementet 2014-06-24 U2014/4167/UH Enligt sändlista statssekreteraren Peter Honeth Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande

Läs mer

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner Umeå universitet Rektor Dokumenttyp: BESLUT Datum: 2015-12-01 Dnr.: FS 1.3.2-1848-15 Sid 1 (5) Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade Ledamöter i Lärarhögskolans styrelse Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade Lärarhögskolans ledningsgrupp har gjort bedömningen

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten Verksamhetsberättelse Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten 2012-03-29 Dnr 212-788-12 Medicinska fakultetens verksamhetsberättelse 1 Inledning Syftet med medicinska

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Prefekt/FN-info

Prefekt/FN-info Prefekt/FN-info 20141111 Informationsmöte 2014-11-11 1) Samverkan Regional modell för engagemang 2) Beviljade forskningsprojekt 3) Pedagogisk meritering 4) Utbildningsfrågor 5) Forskningsfrågor 6) Övriga

Läs mer

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan 1 / 5 Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan Grundläggande behörighet Särskild behörighet CUL:s forskarskola Forskarskolan följer de förordningar som

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Verksamhetsplan Lärarhögskolan 2018

Verksamhetsplan Lärarhögskolan 2018 Sid 1 (15) Verksamhetsplan Lärarhögskolan 2018 Nedan presenteras under rubrikerna utbildning, forskning, samverkan och ett universitet som gör det möjligt först Lärarhögskolans egna delmål och de obligatoriska

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Forskarstudier för lärare i Stockholms stad

Forskarstudier för lärare i Stockholms stad UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/2709 SID 1 (5) 2009-05-14 Handläggare: Mats Westin Telefon: 508 33 012 Till Utbildningsnämnden 2009-05-14 Forskarstudier för lärare

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Budget 2016 Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2016 avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning,

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Program Förklaring Sista ansökningsdag Finansiering Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Verksamhetsplan 2012 Styrelsen för forskarutbildning Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Styrelsen för forskarutbildning - Verksamhetsplan 2012 2 (5) Verksamhetsplan 2012 - Styrelsen för forskarutbildning

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Ärende p 62. Verksamhetsplan 2019

Ärende p 62. Verksamhetsplan 2019 Ärende p 62 Verksamhetsplan 2019 Dokumenttyp Maria Löfgren maria.lofgren@umu.se 090-786 65 89 Bilaga p 62 A 2019-10-14 Sid 1 (1) FS 1.3.1-1954-18 Missiv: Lärarhögskolans verksamhetsplan 2019 Bakgrund Fakulteternas,

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete Dnr HS2018/125 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete (Doctoral studies in Educational Work) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd

Läs mer

Verksamhetsplan för Lärarhögskolan

Verksamhetsplan för Lärarhögskolan Verksamhetsplan för Lärarhögskolan 2016-2018 Utbildning för gränslös kunskap Delmål: Lärarhögskolan har ett utbildningsutbud som nyttjar hela universitetets bredd och som är tillräckligt för att försörja

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser.

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser. U 2018/718 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Sid 1 (8) Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Föredragande Biträdande budgetchef Carina Henningsson Sammanfattning Universitetsstyrelsen beslutade 2015-06-04 att tillstyrka inriktningen på den fortsatta

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012-2013 Fakulteten leds av dekan Dieter K. Müller och han ingår i ledningsgruppen tillsammans med prodekan Ulrika Haake, vicedekan Magnus Wikström, ansvarig

Läs mer

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning 1 / 5 Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning Grundläggande behörighet Särskild behörighet CUL:s forskarskola Forskarskolan följer

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Uppföljningsrapport för Verksamhetsplan för Kungl. Musikhögskolan 2012

Uppföljningsrapport för Verksamhetsplan för Kungl. Musikhögskolan 2012 Föredragningspromemoria 10 2013-04-26 Dnr 11/545 Högskolestyrelsen Helena Linnell Projekthandläggare 1(17) Uppföljningsrapport för Verksamhetsplan för Kungl. Musikhögskolan 2012 1. Inledning Verksamhetsplanen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Arbetsdokument, version Aktivitetsplan Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Arbetsdokument, version Aktivitetsplan Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Arbetsdokument, version 2014-03-10 Aktivitetsplan 2014-2015 Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Fastställd 2014-xx-xx Dnr xxx 1. Ett universitet som gör det möjligt Mål Strategier Resurs

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet Högskolan som både myndighet och akademi Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet SUHF:s utbildningsdag, 20 september 2017 Uppsala universitet Omfattande verksamhet: 6,6 miljarder (72/28),

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå:

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik Bilaga för utbildning på forskarnivå i matematik

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Särskilda nämnden för lärarutbildning Ordförandes beslutsmöte Ärende SNL-O Nr 23-09, Bilaga 1

Särskilda nämnden för lärarutbildning Ordförandes beslutsmöte Ärende SNL-O Nr 23-09, Bilaga 1 Ordförandes beslutsärende 090416 Ärende SNL-O Nr 23-09, Bilaga 2 Redogörelse för vidtagna åtgärder utifrån bedömargruppens slutsatser och rekommendationer avseende lärarutbildningen vid Luleå Tekniska

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer