Välkommen till vårdavdelning Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst"

Transkript

1 Välkommen till vårdavdelning Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst Här kommer lite information till Dig som Du kan läsa i lugn och ro tillsammans med Dina anhöriga, innan Du kommer till avdelningen. Informationen beskriver i korthet vad som kommer att ske under tiden på avdelningen i samband med Din operation. Kölbröst, är en vanligtvis genetisk medfödd missbildning av främre delen av bröstkorgen. Bröstkorgen bildar en upphöjning i form av en ås. Åkomman är ovanlig, cirka 1/600 och förekommer i många olika varianter. Den går att operera, men det är inte så vanligt eftersom åkomman inte på något sätt är farlig. Vid operation åtgärdar man revbensbrosket och ibland måste bröstbenet vinklas eller knipas av. Operatören förklarar närmare vad som gäller just vid Din operation. Åkomman blir inte bättre med åren, och de flesta som opereras väljer att göra det i de övre tonåren. Trattbröst, är en missbildning av bröstbenet som är intryckt i en konkav skepnad. Cirka 1/100 av alla barn som föds drabbas av denna deformitet. Tillståndet har oftast inga fysiska symptom. Trattbröstet kan korrigeras operativt. Man gör några snitt på båda sidor av bröstkorgen och med en kamera tittar man in i bröstkorgen och under ögats kontroll placeras en stålskena under bröstbenet efter det man har format och anpassat den till patienten. Denna skena har till uppgift att lyfta bröstbenet till ett anatomiskt riktigt läge. Skenan fixeras med en tvärgående anordning på åtminstone ena sida. Skenan tas bort efter 2-3 år. Ungdomar i övre tonåren opereras. Förberedelse En vecka innan operationen skall Du sluta med vissa mediciner som innehåller eller är släkt med acetylsalicylsyra tex. Treo, Treo Comp, Diklofenak, Pronaxen, Orudis, Ipren och Alganex. Du skall också sluta med alla naturmediciner en vecka innan operationen. Två dagar innan operation skall du sluta med Metformin. Följ ditt blodsocker noga och kontakta din diabetesmottagning vid behov. Om Du äter någon av följande mediciner så skall den sättas ut före operation: Efient (Prasugrel) 7 dagar Plavix/Clopidogrel/Grepid 5 dagar Brilique 5 dagar Waran Målvärdet ska ligga under 1,8 (INR). Ta kontakt med din ordinarie AK-mottagning minst 5 dagar innan planerad inskrivning. Trombyl får Du dock behålla fram till operationsdagen För att undvika infektioner i samband med operationen är det mycket viktigt att duscha flera gånger med ett speciellt medel innan ingreppet. Se instruktionsbladet för duschning.

2 Att tänka på inför inläggningen på avdelningen: Ta med en lista på de mediciner Du äter, samt ta med medicin och inhalationer för några dagar Ta gärna med mjuka och bekväma kläder för att ha efter operation Även tofflor som Du går bra i för att undvika halkskador Naturligtvis skall också toalettsaker med Smycken och kontanter mår bäst hemma, ev. piercing skall avlägsnas. Avdelningen ansvarar inte för några värdesaker Tiden kan bli lång, tag gärna med en bok Du kan hyra egen telefon vid sängen Inskrivningen sker dagen innan operation, om inte operation är på en måndag, då inskrivningen sker på fredag. Du blir kallad till den Preoperativa Kärl-thoraxmottagningen. Där träffar Du sjuksköterska, undersköterska, narkosläkare, kirurg och sjukgymnast. Sjuksköterskan och undersköterskan ger Dig information om vad som kommer att ske. De tar blodprover, EKG, längd och vikt. Du kommer också att få tala med operatören som informerar Dig närmare om ingreppet samt en narkosläkare. Lunch serveras för patienterna mellan Anhöriga hänvisas till cafeterian på entréplan. För anhöriga som önskar att övernatta finns olika möjligheter på och utanför sjukhuset. Tala med sköterskan vid inskrivningen så hjälper hon till. Kvällen före operation Efter att du har varit på inskrivning åker du hem och sover hemma. Du kommer att få information om vilken tid du skall komma till vårdavdelningen för inläggning och operation. Om du har en operationstid tidigt på morgonen och inte har möjlighet att sova hemma kan du få tillgång till sängplats på någon av våra preoperativa avdelningar på Sahlgrenska eller övernattningsrum på Högsbo sjukhus. Du får äta till kl 24 och dricka klara drycker så som vatten, saft, te eller kaffe till kl 04. För att minska risken att det kommer in hudbakterier i operationssnittet så är det viktigt att du noga följer de råd angående dusch som vi ger dig. Du kommer att duscha i två omgångar med en speciell tvål, Descutan, som är bakteriedödande. Viktigt att vara extra noga med armhålor, ljumskar, navel och naglar där det lätt samlas smuts. Håret ska också tvättas med bakteriedödande schampo. Efter varje dusch byter du till rena kläder. Glöm inte att bädda rent i sängen. Du bör inte raka armhålor och ben dagarna innan operation, då det finns risk att det blir små hudsår. Om du har långt skägg tänk på att trimma ner det då förband kan vara svårt att fästa. Operationsdagen förberedelse inför operationen På operationsdagens morgon ska du inte ta några mediciner om inte något annat är överenskommet! När du kommer till avdelningen på operationsdagens morgon blir du omhändertagen av personalen som visar dig till din säng.

3 Beroende på vilken operation Du skall göra kommer Du ev. att erbjudas en tunn plastslang inlagd i ryggen där Du får smärtlindring efter operationen (ryggbedövning/teda). Ryggbedövningen smärtlindrar operationsområdet och minskar behovet av narkosmedel. Alternativt får Du annan smärtlindring som Du efter operationen till viss del kan styra själv. På morgonen blir Du rakad på bröstkorgen och naveln blir extra rengjord innan Du får göra en tredje dubbeldusch. Du får ta på Dig en ren skjorta och krypa ner i den renbäddade sängen. Efter det får Du en sömntablett som gör Dig lugn och lite slö. Avdelningspersonalen kör Dig till operationsavdelningen, där möts Du av operations- och narkospersonal. Du får flytta över till operationsbordet och man sätter en nål i ett blodkärl. I nålen sprutar man sedan sömnmedel och Du somnar. Operationen kan börja. Efter operationen När Du vaknar igen är Du på intensivvårdsavdelningen, där finns hela tiden personal hos Dig som tar kontroller och ser till att Du inte har för ont. När Du har vaknat riktigt körs Du tillbaka till vårdavdelningen. Smärta Efter operation gör det ont i operationsområdet. Smärtupplevelserna är dock mycket individuella. Både för Ditt eget välbefinnande och för att Du snabbt skall komma upp på benen är det viktigt att smärtorna behandlas med smärtstillande läkemedel. En bra smärtlindring är viktig att uppnå för att Du skall komma igång efter operationen. Smärtlindringen är kopplad till en speciell smärtpump som ger Dig möjlighet att till viss del själv styra Din smärtbehandling. Vilken sorts smärtlindring Du får beror på ingreppets art. Successivt trappas smärtpumpen ut och tabletter sätts in. Rehabilitering Rehabilitering/återhämtning börjar direkt efter operationen. Narkosmedel, sängläge och ev. smärta gör att lungfunktionen är nedsatt efter operationen. Därför kommer Du att röntgas någon gång under Din sjukhusvistelse. Du får instruktioner av sjukgymnast/vårdpersonal om vikten av rätt kroppshållning och att komma ur sängen på ett riktigt sätt. Tänk på att försöka vara uppe och att sitta i fåtölj så mycket som orken tillåter. På avdelningen serverar vi mat vid följande tider: Frukost mellan Lunch mellan Middag mellan Kvällsmat ca Telefon och besök Dina anhöriga är välkomna att ringa till avdelningen. Telefonnummer till: Avdelning 12: Avdelning 25:

4 Du kan ta emot besök mellan kl varje dag. Var dock noga med att sätta rimliga gränser så att Du orkar. Operation och narkos gör att Du blir trött och måste vila. Två besökare åt gången kan vara nog så mycket. Tänk också på att Du har rumskamrater som behöver lugn och ro. Stark parfym kan vara allergiframkallande och bör undvikas. Blommor ska också undvikas. Utskrivning Efter sjukhusvistelsen blir Du utskriven till hemmet när mobilisering och smärtkontroll tillåter. Vart vänder jag mig om jag inte mår bra efter utskrivningen? Vid frågor eller problem är Du alltid välkommen att kontakta oss. Ring gärna våra patientkoordinatorer telefon Kvällar, nätter och på helger kan Du kontakta avdelning 12 eller 25, telefon , Om problem uppstår 7 dagar efter utskrivning tar du kontakt med Kärl- Thoraxmottagningen. Tel: Därefter tar Du kontakt med Kontaktpunkten Tel Efter utskrivning: Kölbröst Två månader efter ingreppet kan Du utföra alla former av träning, men bör undvika kontaktsporter och annat som kan ge direkta slag mot operationsområdet. Efter ett halvår finns inga restriktioner. Återbesök Efter 4-6 veckor samt vid behov.

5 Efter utskrivning: Trattböst Efter utskrivningen skall du tänka på att bibehålla en god kroppshållning och begränsa dina aktiviteter under 1 månads tid. Följande riktlinjer kan hjälpa dig att komma igång efter utskrivningen utan att riskera att stålbågen rubbas ur sitt läge. Det är under den första månaden innan stålbågen har fått en bindväv som hjälper till att fixera den intill bröstkorgsväggen som du skall vara extra försiktig. Utför rörlighetsövningarna som du har fått på avdelningen 1-2 gånger/dag tills du återfått din vanliga rörlighet i axlar och skuldror. Vanliga vardagssysslor som dusch, påklädning osv skall du kunna klara av självständigt. Observera hållningen, sträck på ryggen ordentligt och sjunk inte ihop när du rör på dig. Promenader skall göras ofta! Under den första månaden skall du undvika vridningar av överkroppen. Tänk på att inte böja i ryggen utan i höften istället. Håll ryggen rak, ha gärna en kudde i svanken när du sitter upp. Tänk på att använda en platt huvudkudde när du sover under den första månaden för att undvika att du sjunker ihop i ryggen. Undvik tunga lyft den första månaden, belasta till smärtgränsen. Efter 6 veckor är mjuka sporter tillåtna som tex simning. Efter 3 månader är de flesta sporter tillåtna om de inte inbjuder till direkt våld mot bröstkorgen; som kontaktsporter tex karate, boxning, fotboll, ishockey osv. Även styrketräning är tillåtet då detta bygger upp bröstmusklerna och ger ett bättre slutresultat. Undvik ensidiga roterande rörelser som att träna golfsvingar under flera timmar. Ta gärna kontakt med en sjukgymnast efter utskrivningen för fortsatt anpassad träning. Återbesök Efter 1 månad, samt efter 6 månader och därefter vid behov. Författat av: A Enström M Weddmark, Granskat av: Thoraxkirurg Ali Belboul SU 2013