HANDIGOLF TIPS OCH METOD HANDLEDNING. Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDIGOLF TIPS OCH METOD HANDLEDNING. Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning."

Transkript

1 PROJEKT GOLF ACCESS TIPS OCH METOD HANDLEDNING Uppdaterad: INNEHÅLL: Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning. Hur är Handigolfen organiserad i Sverige Hjälpmedel

2 Sida 2 Förord: Detta häfte har kommit till för att samla information om golf till dig som vill börja spela Handigolf. Häftet ska läsas på INTERNET! Det finns på som en pdf som heter Tips och Metodhandledning När du håller ned ctrl-knappen och klickar på en länk med röda ord som är understrukna, så länkas du till mängder av bra information! Häftet är användbart till dig som spelare, golftränare, hjälpledare, ledsagare, assistent, sjukgymnast, rehabiliteringspersonal m fl. Informationen uppdateras kontinuerligt hela tiden. Skicka gärna ett mail till Christina Lindberg om du vill fylla på denna Tips och Metodhandledning med ett bra tips, samt om någon länk inte fungerar! Bästa golfhälsningar ifrån Christina Lindberg, Projekt Golf Access. tel:

3 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 3 Innehållsförteckning VEM VÄNDER SIG TILL? 4 ORGANISATION 4 Projekt Golf Access 4 HandiGolf i Sverige 5 TÄVLING 5 Lokalt 5 Nationellt 5 Internationell 6 TIPSGUIDE TILL NYBÖRJAREN 7 Kontaktpersoner 7 Kontakta en golftränare 7 Grönt Kort Golfarens körkort 8 Utrustning 9 GOLFTIPS FÖR SYNSVAGA 12 TIPS TILL KLUBBAR OCH TRÄNARE 13 BIDRAG/SPONSORER/FONDER 14 LITTERATURTIPS & LÄNKAR 15 Utbildningsmaterial Internet 15 Böcker 15 TILLGÄNGLIGHET 17 FÖRENINGAR & ORGANISATIONER 17

4 Sida 4 VEM VÄNDER SIG TILL? HandiGolf vänder sig till golfare med olika funktionsnedsättningar. Målet med HandiGolf är att utveckla anpassade tränings och tävlings möjligheter inom SGF:s golfdistrikt och klubbar. Det är självklart valfritt om man vill deltaga i HandiGolfens olika aktiviteter. För att räknas som person med funktionsnedsättning inom golf, måste man uppfylla vissa kriterier, bestående funktionsinskränkningar som till exempel kraftigt nedsatt rörlighet i rygg eller ett ben som är minst 15 centimeter kortare än det andra. Förlust av arm, fot, synsvag, rörelsehindrad eller CP-skadad. Det finns en stor grupp av personer med stroke som har olika följdkomplikationer som till exempel halvsides-förlamning av ett ben och arm. Golf som rehabiliteringsträning har gjort stora framsteg för funktionsnedsatta. Utvecklingsstörda är integrerade i verksamheten. Deras organisation bedriver tävlingsverksamhet för idrottsmän- och kvinnor med utvecklingsstörning och kallas Special Olympics. ORGANISATION Projekt Golf Access I Skåne startade 2005 ett tre årigt golfprojekt med medel beviljat ifrån Allmänna Arvsfonden. Det är FIFH (Föreningen Idrott för Handikappade) som äger projektet och Furuboda Folkhögskola och Svenska Golfförbundet som är samarbetspartners. Projektets mål är att finna metoder för att göra golf till en i praktiken tillgänglig sport för personer med funktionsnedsättning. Projektet satsar på att bygga nätverk med golfklubbar som är intresserade och tillgängliga för HandiGolf. Projektet verkar för att träningsgrupper, läger, utbildningar, prova på dagar erbjuds och utvecklas. Erfarenheter och metoder kommer att spridas till övriga golfdistrikt i Sverige under (Därav denna uppkomst pdf och häfte.) Projektet har utvecklat ett samarbete med Skånes Golfförbund, som har resulterat i en engagerad HandiGolf sektion och en Skånetrupp. Skånetruppen består av de bästa Skånska HandiGolf spelarna. De utvecklar tävlingar, genomför tillgänglighetsinventering på golfklubbar. Skånetruppen deltager som inspiratörer på

5 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 5 utbildningar, prova på dagar och är framtidens och ungdomarnas idoler. Skånes GFD och SGF kommer efter projektets slut att verka för att Golf Access metoder kommer att överleva i praktiken. Läs mer på Golf Access hemsida. Välkommen att ringa till FIFH, Malmö för mer info. Tel: Jacob Nilsson, eller Furuboda Folkhögskola, Christina Lindberg tel: HandiGolf i Sverige Sedan 1997 är golf för funktionshindrade (HandiGolf) integrerad i Svenska Golfförbundets ordinarie verksamhet. Det finns en HandiGolfgrupp på riksnivå. De driver Europas ledande Tour inom Handigolfen inklusive en Europatävling. Påverkar för att göra golfklubbar tillgängliga för funktionsnedsatta golfare. Det finns ett landslag som deltar i internationell tävlingsverksamhet anordnades det första Europamästerskapet på svenskt initiativ på Halmstad Golfklubb, Tylösand. På HandiGolfens hemsida inom SGF finner du bra information. Adressen är: TÄVLING Lokalt Det ser olika ut med tävlingsaktiviteter inom varje Distrikt. Några har F-klass för HandiGolfare på klubb och distriktsnivå., som t ex Stockholms Golfdistrikt. Skånes GD har Skånes HandiGolf Tour. Special Olympics bedriver tävling i Skills. Nationellt HandiGolf Tour anordnas sedan 1993 på olika banor runt omkring i Sverige. På hösten avgörs slutspelet i spännande finalspel. På denna tävling är alla välkomna oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, nybörjare eller landslagsspelare. Special Olympics inom HandiGolf har en egen tour med 4 deltävlingar med gemensam finalspel med HandiGolf Tour.

6 Sida 6 Forts. TÄVLING Internationellt Swedish Invitational är en scratchtävling med spelare från hela världen. Den spelas på Bokskogens GK i augusti. Den arrangeras av FIFH och SGF. Swedish Open är en internationell tävling för alla hcpklasser. I år arrangeras den på Malmö Burlöv GK. Vill man åka utomlands och spela, finns den möjligheten på EDGA Tour. Läs mer på European Disabled Golfers Association. Special Olympics har internationella tävlingar. Använd Skills Competion som tävling och träningform. Här finns reglerna för Skills För att aktivt tävla på HandiGolf Tour och internationella HandiGolftävlingar krävs ett s.k. Medical Pass. Ett intyg som visar att du som spelare uppfyller kraven om minsta funktionshinder. Detta intyg ges först efter att ett par blanketter fyllts i tillsammans med läkare och sjukgymnast. Här kan du läsa om tävlingsregler och om minsta möjliga funktionshinder. För mer information kontakta Helena Brobeck på Svenska Golfförbundet. Tel Arb. : Tel Mob. : Epost:

7 Sida 7 TIPSGUIDE TILL NYBÖRJAREN Ring gärna till HandiGolfgruppen och få tips om tillgängliga golfklubbar som har erfarenhet av verksamhet för HandiGolf. Välj t ex en klubb som har en korthålsbana. Där får du snabbt möjlighet att komma ut och spela på bana utan att känna dig stressad som nybörjare. Det kan vara bra att veta att varje golfklubb är suverän vilket innebär att klubben själv bestämmer över sina medlemmar och verksamhet. Därför är det viktigt att välja en golfklubb som är intresserade av HandiGolf. Kontaktpersoner: Helena Brobeck: HandiGolfgruppen Svenska Golfförbundet se adressuppgifter på föregående sida. FIFH: Mats Linde, Epost: Christina Lindberg: Golf Access Tel: (Ger utbildning och är erfaren HandiGolf Coach på Furuboda Golfprofil.) Epost: Violet Persson: Skånes GF, tel: E-post: Stefan Svensson: Special Olympics, Golf för utvecklingsstörda Tel: Epost: Kontakta en golftränare Gör upp tillsammans med en golftränare hur du börjar spelar golf på den aktuella banan. Fråga om det finns en träningsgrupp du kan deltaga i. Övningsområdet är gratis för alla På en golfbana finns drivingrange (övningsfält). Där får vem som helst utan medlemskap köpa sina bollar i en pollettmaskin och sedan slå ut dom på övningsfältet. En hink med ca 35 bollar kostar ca 10 kronor. Mängdrabatt finns att tillgå hos golftränaren. Övningsgreenen på banan, är också ett ställe som alla kan spela på utan medlemskap. Medtag egna bollar där.

8 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 8 Klubbor: kan man oftast låna gratis av golftränaren. Olika medlemskap för plånboken: Många säger att golf är dyrt. Men. Idag finns många och nya medlemsskapsformer, som är anpassade efter hur mycket man kan spela. Det finns dessutom Pay and Play banor där man betalar endast för de gånger man spelar. Priset kan skilja sig mycket från olika klubbar. Får man avvända sin rullstol på banan? Kolla med klubben vad som gäller specifikt hos dem. Det bästa är att använda en stol med bredare däck som på en permobil, elscooter eller paragolfer. En manuell stol med tunna däck kan ge avtryck på greenen Körtips för rullstol/elstol på green: När du kör med en rullstol på green, kör man rakt in mot sin boll. När du puttat så kör du rakt ut. Väl utanför greenen snurrar du. Stolen. Du ska inte vända stolen inne på greenen. Då river man upp gräset. Körsättet är samma som banarbetarna använder sig av när det klipper gräset med deras stora tunga gräsklippare. Speltempo: Långgolf är uppbyggt på att alla som spelar på banan kan förflytta sig runt på ungefär samma speltid. Det innebär att man måste se till att använda ett fortskaffningsmedel som gör att man snabbt kan transportera sig mellan slagen. Då får man bra med tid till att koncentrera sig på sina slag. Bra tips är att använda golfbil, elscooter, eldriven golfvagn eller en elstol. Läs mer om detta under utrustning. Grönt Kort Golfarens körkort Alla är vi nybörjare i början och behöver för det mesta inte veta så mycket mer än vett och etikett och säkerhet på golfbanan. Man tränar för det mesta på klubbens övningsområden. Sen när man fått till slagen, blir man snart intresserad av att gå vidare. Då finns det en nybörjarutbildning som ger en Grönt kort Golfarens körkort. Läs mer på nybörjarutbildning. På SGF hemsida.

9 Sida 9 Hur gör jag om man har svårigheter att klara den teoretiska delen av Gröna Kortet, t ex därför att jag har läs och/eller skrivsvårigheter? Rådgör med din golftränare på klubben. Enligt SGF ska alla ha möjlighet att ta Grönt Kort. Det finns möjlighet att få göra den teoretiska delen muntligt. Finns oklarheter hos golftränaren så ring Helena Brobeck på SGF. Hur gör man om en spelare t ex har svårigheter att orientera sig på golfbanan, eller om han/hon behöver stöd för att komma ihåg golfvett och regler? Spelaren måste i sådana fall spela tillsammans med en kompis eller ledsagare som har tagit grönt kort. Det är kompisen som ansvarar för att personen med ovanstående funktionsnedsättning kan följa speltempot på banan och även spela säker golf och i övrigt få ut det mesta möjliga av sin golfrunda. Utrustning Klubbor: Golftränaren kan tipsa dig om klubbor. Klubbor behöver inte vara dyra. Kolla priser i olika butiker. Det finns mycket begagnat. Ett halvset på 7 klubbor är en bra början. Grepp: Det finns ett bra grepp som kan hjälpa den som har svårt att hålla i klubban. Greppet får dock inte användas om du börjar tävla i golf. Bollpeggare för träningsspel: Teego peggar upp bollen till dig. Bra vid träning på övningsfält. Peggare och hållare för att lägga på golfbollen för dig som ej når ner till marken och mängder av andra träningshjälp finns på webbföretaget Extra Pro.

10 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 10 Forts. UTRUSTNING Bollplockare för träningsspel: Tv: Denna bollplockare till höger får plats i bagen bland klubborna. Paragolfer: STÅ UPP OCH SPELA! Världens bästa elstol för golfare. Personer med höga förlamningsskador kan spela ifrån stolen. Se film på Paragolfern på Youtube med Anthony Netto. Han är en av skaparna till stolen. Practice Stick Paragolfstolen finns att låna ifrån FIFH i Malmö, tel: Köps ifrån Hjälpmedelsåterförsäljaren: Otto Bock, Norrköping: tel: Kidswing International visar hur stolen används i tyskland för att inspirera barn och ungdomar med rörelsehinder att spela golf. Se filmen. Special handske där handsken kan spännas fast i greppet. Kontakta Kidswing International/Barbara Backhaus för mer info. Elrullstol: Balder Finesse ; tillverkare Etac. En ståstol som finns i 3 olika modeller.

11 Sida 11 Golfbil: Kan hyras på golfklubben. Kräver läkarintyg Elscooter: Det finns en många olika. Viktigt är att se till så att batteriet orkar för långa golfrundor. Här följer några länkar som har elscooters: Motordriven golfvagn: Golf i Skolan väskan En väska med golfutrustning att användas till inomhus golf i idrottshall inklusive lärarhandledning. Beställs från Svenska Golfförbundet. Snag golf: Golfklubbor för barn och vuxna med bollar som fastnar på olika kardborrföremål. Svensk leverantör: Pontus Gunlycke, Sales & Marketing Manager Masters On Course AB OFFICE CELL FAX Hemsida:

12 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 12 GOLFTIPS FÖR SYNSVAGA Klubbor: Ovansidan på klubbhuvudet bör vara matt gråsvart. Tejpa med t ex svart eller silvertejp. Sätt en vit linje som riktlinje på klubbhuvudet. Fråga alltid den som är spelare vad som passar bäst. Samarbete: Viktigt är att spelare och ledsagare finner ett gemensamt samarbete och lösningar på spelet. Stansen: Tag en golfklubba. Tillsammans spelare och caddy så håller ni klubban vågrätt i luften och pekar mot flaggan. Därmed får spelaren möjlighet att känna riktningen till flaggan. Lägg ner klubban på marken riktad mot flaggan. Hjälp spelaren att ställa upp fötterna och hitta en bra stans. Pegga bollen: Spelaren gör en provsving eller sätter klubban på marken där man vill börja svingen. Utifrån svingen hittar man ett bra avstånd att pegga upp bollen. Avstånd: Det är viktigt som caddie att kunna berätta rätt avstånd. Tag med en banguide (en bok som beskriver avstånden på varje hål.) Synliggöra: Beskriv naturen, fairway, ruffen, vart ligger bunkrarna etc. Läs mer om Ronny Geijborg tips att vara caddie till honom.

13 Sida 13 TIPS TILL KLUBBAR OCH GOLFTRÄNARE Marknadsföring: För att fler HandiGolfare ska börja spela, måste golftränare och klubbar visa att de är öppna för denna verksamhet. Ett tips är att ni visa information om Handi- Golf på klubbens hemsida. Erbjud träningsgrupper med träning 1 gång i veckan under säsong. Att erbjuda prova på dagar är bra - men måste leda till uppföljning! Bjud in lokala handikappföreningar, Bjuda in idrottslärare, personal och assistenter som arbetar med funktionshindrade. Träningsgruppen: En ensam golfpro behöver inte ha hela ansvaret för en träningsgrupp. Han/hon tar oftast betalt för alla timmar de är delaktiga i gruppen. Den viktigaste rollen för golftränaren är att utbilda golfcoacher. En golfcoach kan vara en assistent ill en person med funktionsnedsättning eller klubbens egna ideella ledare. Sociala biten. Det är minst lika viktig att ha kul runt omkring golfen. Först blir det golfträning som gärna avslutas med god fika. Denna fikastund av träningen behöver inte golftränaren finnas med utan den sköter gruppen själva. Bemötande: Alla har lika värde. Våga fråga! Läs mer i boken Passa Mig. Där finns bra tips om handikapplära. Utbildning inom handikappkunskap och bemötande kan fås via eller Kontaktperson: Olika personer har behov av olika stöd. Att ha en kontaktperson i gruppen som har tid att svara på frågor och som kan ringa det där extra samtalet ibland är bra att utse. Färdtjänst: Att resa med färdtjänst som transport till och från golfbanan är vanligt. Men färdtjänsten är mycket dålig på att passa tider. Lämna aldrig någon ensam som inte har blivit hämtad av färdtjänst.

14 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 14 Toalett: Finns det handikapptoalett på din klubb? Är den tillgänglig för den som sitter i rullstol? Kolla så att det fungerar för gruppen/personen som ska spela. BIDRAG/SPONSORER/FONDER Kolla med kommunens fritidskontor vilka bidrag man kan ha till träningsgruppen. T ex: Lokalt aktivitetsbidrag, kulturbidrag. Riksidrottsförbundet RF: kan ge tips om statligt lokalt aktivitetsstöd, stipendier och andra finansieringar inom idrotten. Sisu idrottsutbildarna har studiecirklar som kan erbjudas till funktionsnedsatta golfare. P g a att en del har behov att lära sig den teoretiska delen i ett praktiskt sammanhang kan man kringgå det ordinarie upplägget för studiecirkel. Man ska vara minst 2 spelare och 1 tränare och ha minst 3 träffar för att tillgodo se sig bidraget. Kolla upp med ditt distrikts Sisu handläggare: Idrottslyftet - Det nya Handslaget: From 15/ går det att söka nya pengar ifrån Idrottslyftet. Man kan söka via sitt distrikt men även via Svenska Golfförbundet på riksnivå. Läs Artikeln om en golfgrupp som har fått handslagspengar ifrån Dynekilen. Allmänna Arvsfonden: Ger stöd till större projekt med medel riktade till bla personer med funktionsnedsättning barn och ungdomar. Sponsorer: Kolla med din lokala omgivning efter möjligeter till sponsorpengar. T ex. Lions International skänker ofta pengar till aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Fonder: Global Grant innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare

15 Sida 15 LITTERATURTIPS & LÄNKAR Utbildningsmaterial Internet På SGF:s utbildnings sida finns mycket intressant att läsa. Tex gå in på ledarhjälp, kurser/konferenser Böcker: Går att beställa på: Våga! Utmana! Pröva! & Inkluderad idrott CD:n Svenska Handikappidrottsförbundet presenterar nu ett paket med material för dig som är engagerad i handikappidrotten. Ett häfte som stöttar dig som har en eller flera aktiva med funktionshinder i din träningsgrupp. I materialet får du följa ett antal ungdomar med olika funktionshinder, i olika idrotter och i olika åldrar. Du får ett gediget stöd gällande bemötande och för att planera träningen på ett bra sätt. Passa mig! - inkluderad idrottsundervisning För många personer med funktionshinder kan ett deltagande i idrott vara avgörande för utvecklingen på många plan. Målet med boken är att underlätta för alla barn att hitta sin plats i idrotten - både i skolan och på fritiden. Boken är en australiensisk produktion som omarbetats för att passa svenska förutsättningar. Passa mig! är ett resultat av inkluderingsprojektet EMIL och innehåller också en genomgång av de flesta funktionshinder du kan tänkas möta. Boken riktar sig i första hand direkt till lärare, men kan också användas av dig som är intresserad av begreppet inkludering och som på något sätt jobbar, eller intresserar dig för att jobba med barn och unga med funktionshinder.

16 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 16 Golfäventyret min första golf En fantastiskt bra bok för de yngre och egentligen för alla. Krångligare än så här ska inte golfteori vara. Svensk Golfträning Golfövningar för barn och ungdom Många roliga och bra bollövningar. Häftet är ett måste för en ledare! Mer än bara lite kul: En skrift om hur vi kan utveckla fritiden för barn och unga med funktionsnedsättningar Skriften är gratis och beställes från Handikappförbundens samarbetsorgan Box 1386, Sundbyberg tel , texttel Kraften i samarbete: Hur kan man genom samarbete förbättra fritiden för personer med funktionshinder? Hur kan man genom utbildning skapa attitydförändringar kring dessa människors möjligheter? Varje kommun kan skapa en samarbetsmodell efter sina egna förutsättningar då blir alla vinnare! Friskusgruppen (HISO)

17 Sida 17 Tillgänglighet Boverket: Har gjort en enkel skrift för enkelt avhjälpta hinder. hjalpta_hinder.pdf HSO: Handikappförbundens samarbetsorganisation ger många bra råd och tips om tillgänglighet. Projekt Golf Access arbetar med ett tillgänglighetsformulär. Det är med korta enkla frågor som klubben kan ha som underlag för att se vad som behövs för att HandiGolf ska bli en tillgänglig verksamhet. Maila och beställ formuläret. Föreningar/Organisationer Barn & Ungdomshabilitering i Skåne Handikappinstitutet - fritidshjälpmedel Svenska handikappidrottsförbundet FIFH en av Sveriges största handikappidrottsföreningar. Arrangerar Malmö Open varje år. Det är världens största handikappidrottstävling på klubbnivå, med tävlande från större delen av Europa och USA. Ca1800 deltagare. Erbjuder bla utbildning i Mångfald och bemötande Svenska Golfförbundet Furuboda Folkhögskolas Golfprofil Det finns en golfprofil som kan läsas parallellt med övriga kurser. Den erbjuder 6 timmar golfträning per vecka hela året runt. Perfekt möjlighet för dig som vill lära dig golf som nybörjare, eller utveckla din golf. Vintertid är det fysträning och individuella arbeten inom golf.

18 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 18 Furuboda är en av Sveriges ledande folkhögskolor som har mångårig erfarenhet av personer med funktionsnedsättning inom utbildning, kommunikation och pedagogik. Furuboda erbjuder olika utbildningar för deltagare, föreningar, kommuner m fl. Vi skräddarsyr gärna en kortkurs till er! Alla Vinner: I Lund har man arbetat fram en metod hur man ser möjligheter i inkludering av personer med funktionsnedsättning. Tex så har man ett kompiskort som gör att kommunen betalar för att en kompis/ledsagare kan vara delaktig i samma aktivitet. Rekryteringsgruppen Hjärnkraft HSO här finner du olika handikapporganisationer i Sverige

19 Sida 19 LÄNKAR: (kopiera och klistra in i din webbläsare om länkarna inte fungerar via pdf filen) (Special Olympic HandiGolf tour) (nybörjarutbildningen grönt kort) (bollpeggare) aspx (elstå stol) cklista_caddie_for_synskadad_spelare_av_ronny_geiborg.doc aspx (fritidshjälpmedel)

20 P R O J E K T G O L F A C C E S S FIFH Pildammsvägen Malmö Telefon:+46 (0) E-post: DETTA HÄFTE/PDF SKA LÄSAS PÅ INTERNET FÖR ATT DU SKA KUNNA KLICKA PÅ LÄNKARNA! En uppdaterad pdf finner du på: eller

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens LEDAR välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus UTBILDNING 2 utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens ledarutbildning 2 Syfte Säkert är att ungdomar framför allt

Läs mer

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till R A D LE 1 G NIN D IL B T U s n e lf o G r je n li Rikt utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus Riktlinjer Golfens ledarutbildning 1 SYFTE Säkert är att barn

Läs mer

Vad har du för handicap?

Vad har du för handicap? Vad har du för handicap? Golf är en fantastisk idrott. Den engagerar och berör. Den erbjuder gemenskap och nya sociala relationer. Den utmanar och ställer krav. För oss med en funktionsnedsättning är golfen

Läs mer

Efter första bollträffen är du såld på golfen

Efter första bollträffen är du såld på golfen Efter första bollträffen är du såld på golfen Den dag du står på övningsbanan och träffar bollen helt rent, ser den lyfta mot skyn i en hög båge det är då du förstår. Förstår tjusningen med golfen. Förstår

Läs mer

TÄVLINGSLEDARMANUAL och SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2008 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE

TÄVLINGSLEDARMANUAL och SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2008 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE HandiGolf Tour 2008-03-31 1 (9) TÄVLINGSLEDARMANUAL och SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2008 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE mars 2008 Bäste tävlingsledare, Inom Svenska Golfförbundet är samtliga tävlingar

Läs mer

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål.

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Ingen tävling bara kompisspel. Start från respektive tee. Gulsvart/Grönvit/Röd/Blå/Gul/Vit Max 10 slag per

Läs mer

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010

Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Projekt Rangehuset Norr (nybyggt 2005) Växjö GK 2009-2010 Fastighetskommittén, ordf. Göran Gustavsson, Boije Karlsson, Peter Karlsson, Gunnar Lindberg + Projektmedarbetare http://www.arvsfondsprojekten.se/

Läs mer

VISION Smålands Golfförbunds Handigolfsektion.

VISION Smålands Golfförbunds Handigolfsektion. VISION Smålands Golfförbunds Handigolfsektion. Handigolfsektionens vision är att bli Sverigebäst inom golf för funktionshindrade. Detta innebär att klubbar inom handigolfens nätverk ska ligga i topp avseende

Läs mer

SKÄL ATT BLI EN PARTNER TILL OSS

SKÄL ATT BLI EN PARTNER TILL OSS DET FINNS FLER ÄN SKÄL ATT BLI EN PARTNER TILL OSS GLÄDJE DET FINNS FLER ÄN HÄLSA SOCIALT RELATIONER FRIHET TÄVLING UPPMUNTRANDE EVENEMANG HULIGANFRITT NATUR ELIT OLYMPISK MORAL DROGFRITT GENERATIONER

Läs mer

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT Du kan vara klubbchef, ordförande, tränare, utbildare i golfvett, fadder, SISU-konsulent - Hur får vi nya spelare att trivas i golfen? - Hur får vi

Läs mer

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Vad kan du göra för att rekrytera och behålla barn och ungdomar till din klubb? Vilka verktyg har du i dag för att kunna rekrytera och behålla barn och ungdomar

Läs mer

Team 2014. Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015

Team 2014. Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015 Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015 Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015 Goda exempel, aktiviteter, 1. Kontaktnät/Marknadsföring/Rekrytering/

Läs mer

Vi har ett av Stockholms mest centrala lägen intill Järva Krog i Solna där E4 och E18 korsar varandra.

Vi har ett av Stockholms mest centrala lägen intill Järva Krog i Solna där E4 och E18 korsar varandra. Nybörjarkurser "Grönt Kort" 2014! Vi har ett av Stockholms mest centrala lägen intill Järva Krog i Solna där E4 och E18 korsar varandra. FairWay Golf Ulriksdals golftränare under 2014 är Gustaf Ehrnrooth

Läs mer

Golfäventyret i skolan.

Golfäventyret i skolan. Golfäventyret i skolan. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att skapa en lektion i golf! Golfäventyret i skolan. Med fantasi och Golfäventyret i skolan-väskan kan du skapa banor och övningar

Läs mer

Helena Brobeck, ansvarig barn- och ungdomsutbildningar SGF E-mail: helena.brobeck@sgf.golf.se

Helena Brobeck, ansvarig barn- och ungdomsutbildningar SGF E-mail: helena.brobeck@sgf.golf.se SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus v: a 3 h c o 2, 1 g e t Information om S R A D LE G NIN D IL B T U svenska golfförbundet 3 Välkommen till världens roligaste uppdrag! Grattis till möjligheten att

Läs mer

Välkommen till Södermanlands Golfförbund.

Välkommen till Södermanlands Golfförbund. UTBILDNINGSPROGRAM 2015 1 Välkommen till Södermanlands Golfförbund. Vi ger service till våra golfklubbar i Södermanland och deras medlemmar. Vår främsta uppgift är att genomföra olika seriespel och utbilda

Läs mer

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap)

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap) Juniorgolf 2018 Hammarö GK Golf ska vara kul för alla. Det finns de som vill spela golf bara för att det är så himla kul och det finns de som drömmer om att bli lika bra som Jonas Blixt eller Anna Nordqvist.

Läs mer

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF Mitt namn: Mitt golf ID: Du skall klara 15 frågor om golfvett och 15 frågor om golfregler. Vi rekommenderar att du svarar muntligt på frå gorna

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydling inriktning

Läs mer

Medlemsundersökning Hagge GK 8 28 Oktober, Standardrapport Del 2

Medlemsundersökning Hagge GK 8 28 Oktober, Standardrapport Del 2 Medlemsundersökning Hagge GK 8 28 Oktober, 2011 Standardrapport Del 2 1 Kön Kvinna 29,8% 134 Man 70,2% 315 Svarande 449 Inget svar 0 2 Ålder Yngre än 21 år 3,1% 14 21-30 år 5,6% 25 31-40 år 11,1% 50 41-50

Läs mer

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET Junior lyftet Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 3 Varför väljer barn att idrotta? Att ha kul upplevelsen av

Läs mer

Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015

Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015 Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015 Ansvarig utgivare Gunnar Lindberg, Redaktör Conny Dahlberg. cm.dahlberg@comhem.se 0470-62206 Nyhetsbrev nr 1, 2014 Vårt huvudspår

Läs mer

Agenda Informationsmöte

Agenda Informationsmöte JSM GULD 2014 Agenda Informationsmöte Presentation JEK och tränare 2014 bra och mindre bra Vad händer för nytt 2015? Information om träningen (när, var, hur, vem) Information om träningsavgift Golfskola

Läs mer

Idrottsprogram för Dalsjö GK

Idrottsprogram för Dalsjö GK DALSJÖ GOLFKLUBB Idrottsprogram för Dalsjö GK 2015-2019 Ett handlingsprogram för hela klubben Styrelsen 2015-03-05 Inledning, inriktning, vision, övergripande mål, delmål, långsiktiga mål, aktiviter, utbildning,

Läs mer

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 Team-Handigolf Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7 Ansvarig utgivare Gunnar Lindberg. Redaktör Conny Dahlberg. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 INNEHÅLL 1. Inledning. 2. Smålands

Läs mer

TÄBY GOLFCENTER GRÖNTKORT

TÄBY GOLFCENTER GRÖNTKORT TÄBY GOLFCENTER GRÖNTKORT Välkommen till Gröntkort på Täby Golfcenter (TGC) och Jarlabanke Gk Vår gröntkort utbildning kan ske både privat eller i grupp. Den vanligaste formen är att gå i grupp, och där

Läs mer

Tips för en lyckad Golfens dag

Tips för en lyckad Golfens dag Tips för en lyckad Golfens dag Arbetet med Golfens dag är i full gång både nationellt och ute hos de drygt 250 klubbar som anmält sig. Nu är det dags att börja detaljplanera enligt de tre faserna vi identifierat

Läs mer

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2006 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2006 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE HandiGolf Tour 2006-03-30 1 (10) TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2006 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE SGF GDF GK mars 2006 Denna manual finns att hämta på sgf.golf.se -- Idrott -- Tävling

Läs mer

Ansökan om bidrag för utveckling av Älvkarleby Golfklubbs ungdomsverksamhet och Handigolf

Ansökan om bidrag för utveckling av Älvkarleby Golfklubbs ungdomsverksamhet och Handigolf Bilaga A och B Ansökan om bidrag för utveckling av Älvkarleby Golfklubbs ungdomsverksamhet och Handigolf PROJEKTBESKRIVNING OCH KOSTNADSKALKYL Bakgrund Älvkarleby GK är en ideell förening som bildades

Läs mer

Golftjej Sverige Hej!

Golftjej Sverige Hej! Golftjej Sverige 2015 Hej! här kan du läsa om vilka aktiviteter och tjejsatsningar som är på gång 2 GOLFTJEJ SVERIGE 2015 2015 GOLFTJEJ SVERIGE 3 Största tjejlägret Den 13 17 maj hålls landslagets största

Läs mer

VG Golf Academy Newsletter

VG Golf Academy Newsletter VG Golf Academy Newsletter Tiden går snabbt, juli månad är snart här, det börjar bli varmt och banorna är i kanonskick, vad mera kan man önska sig. Om ni vill förkovra er i lektioner eller gå någon av

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Nulägesanalys Det blev en framgångsrik juniorverksamhet på Melleruds GK under 2014, även om antalet juniorer var mindre än förväntat. Under 2014 hade vi på Melleruds

Läs mer

Ta din företagsgolf till en ny nivå!

Ta din företagsgolf till en ny nivå! Ta din företagsgolf till en ny nivå! På Vasatorps Golfklubb erbjuder vi professionella företagsarrangemang där vi tar hand om alla förberedelser och hela er dag så att ni kan fokusera på det viktigaste

Läs mer

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor.

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. GOLFVETT Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. Golfvett handlar om: Säkerhet Hänsyn Banvård Speltempo Golfens 200-åriga

Läs mer

Partille Golfklubb presenterar. Ett guldkantat samarbete

Partille Golfklubb presenterar. Ett guldkantat samarbete Partille Golfklubb presenterar Ett guldkantat samarbete Välkommen till Partille golfklubb Vi finns i gröna och sköna Öjersjö, granne med Delsjöreservatet och mindre än 10 minuter från Göteborgs centrum.

Läs mer

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener.

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener. Banan har 18-HÅL Med Norrlands bästa greener. PAY N PLAY Där alla oavsett golfbakgrund är välkomna! EN KROG Med dagens lunch och fullständiga rättigheter. WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU Kort

Läs mer

Rockatorp Golfklubb styrdokumet

Rockatorp Golfklubb styrdokumet Rockatorp Golfklubb styrdokumet 2004-10-12 1. Syfte GK har som ändamål att verka för att medlemmar kan utöva golfspel i enlighet med idrottens verksamhetsidé. 1.1 Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk

Läs mer

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret!

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret gör det enklare. Golfäventyret är barnens resa i golfen vägen från att vara ny till att

Läs mer

Partille Golfklubb presenterar:

Partille Golfklubb presenterar: Partille Golfklubb presenterar: Göteborgs närmaste golfbana T io minuter från centrala Göteborg ligger Partille Golfklubb en omväxlande skogsbana med mycket vacker layout. Banan invigdes 1988 och 2008

Läs mer

GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare

GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat. JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT Golfdistriktsförbunden 2 svenska golfförbundet Fakta Grönt

Läs mer

Agenda Informationsmöte

Agenda Informationsmöte Agenda Informationsmöte Presentation JEK och tränare Information om träningen (när, var, hur, vem) Information om träningsavgift Golfskola Tävlingsinfo Hemsidan Övrig info och frågor Tröjprovning Träning

Läs mer

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Nyhetsbrev #2 2016 Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Sida 1 av 4 I höstas på höstmötet presenterade vi en verksamhetsplan för 2016.

Läs mer

GOLF SOM SÄLLSKAPSSPEL

GOLF SOM SÄLLSKAPSSPEL GOLF SOM SÄLLSKAPSSPEL MARGARETA LINDELL DAGFOLKHÖGSKOLAN TROLLHÄTTAN HÖSTEN 1995 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 HISTORIA... 2 UTRUSTNING... 3 REGLER... 3 VAD KOSTAR DET?... 4 SÄLLSKAPSSPEL... 4

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2010 SGF GDF - GK

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2010 SGF GDF - GK 2010-02-24 HandiGolf Tour 1 (7) TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2010 SGF GDF - GK Februari 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND 2. ÖVERGRIPANDE TÄVLINGSBESTÄMMELSER 3. TÄVLINGSPROGRAM

Läs mer

Juniorlyftet. EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET. Få pengar till klubben med Juniorlyftet!

Juniorlyftet. EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET. Få pengar till klubben med Juniorlyftet! Juniorlyftet. EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET Få pengar till klubben med Juniorlyftet! 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 3 Varför väljer barn att idrotta? Att ha kul upplevelsen

Läs mer

Uppdaterad 2012-03-06

Uppdaterad 2012-03-06 Uppdaterad 2012-03-06 20 INNEHÅLL Sidan Vad är LSS? 3 Vem gäller lagen för? 4 Råd och stöd 5 Personlig assistent 6 Ledsagarservice 7 Kontaktperson 8 Hjälp till familjer 9 Korttidshem eller extra familj

Läs mer

Grönt kort på väg till hcp 36. Teoriutbildning - 2009

Grönt kort på väg till hcp 36. Teoriutbildning - 2009 Grönt kort på väg till hcp 36 Teoriutbildning - 2009 1 2009 Grundläggande golfutbildning Teori Cirka 8-10h Teoretiskt prov Praktik Cirka 8-10h Praktiska prov Åskådarrond Fadderrond 2 Grundläggande golfutbildning

Läs mer

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål.

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål. Innehåll Verksamhetsplan Junior- och Elitverksamheten vid Sölvesborgs GK...3 Vision...3 Målsättning t o m 2015...3 Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål....3 Värdegrund...4 Handlingsplan

Läs mer

Pris: 1295kr betalas senast 23 maj till Tee View, Top View AB BGNR: 5517-0583 (ange namn och grupp)

Pris: 1295kr betalas senast 23 maj till Tee View, Top View AB BGNR: 5517-0583 (ange namn och grupp) Äldre junior akademin, tjejer & killar HCP 21 eller lägre Tiden är 19.30-20.20 Äldre junior akademin, tjejer & killar 14år- Tiden är 19.30-20.20 Junior akademin, lär dig spela golf, tjejer 10-13 år Tiden

Läs mer

Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland

Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland LOK-STÖD Kommunalt och statligt Tips och exempel En sammankomst kan till exempel vara en golfträning, golftävling, träningsspel på

Läs mer

KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING

KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING KRITERIER OCH IDÉBANK FÖR JUNIORVÄNLIG GOLFANLÄGGNING JUST NU: EN MÖJLIGHET FÖR KLUBBEN Kriterier och idébank för juniorvänlig golfanläggning är ett

Läs mer

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT Namn: Fråga 1-15 ger en poäng vardera. Fråga 16-20 kan ge max två poäng vardera. Du kan få maximalt 25 poäng. Du är godkänd om du får 20 poäng. 1. Vem har alltid företräde

Läs mer

Företagspaket Guld, Silver eller Brons

Företagspaket Guld, Silver eller Brons Företagspaket Guld, Silver eller Brons Välkommen till ett ännu vassare 2013! Vi har haft ett fantastiskt fint golfår! Vår golfbana har aldrig varit i bättre kondition och därför rankats vi som en av de

Läs mer

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)?

Läs mer

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong Nyhetsbrev #1 2016 Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong kallelse Sida 1 av 6 Kallelse årsmöte Frösåker Golfklubb

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2012 HCP-KLASSEN

Tävlingsbestämmelser 2012 HCP-KLASSEN Tävlingsbestämmelser 2012 Skandia Tour är ett toursystem i vilket alla juniorer 13-21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

Landskrona Golfklubb. Idrottsprogram. Reviderat 2013-01-15

Landskrona Golfklubb. Idrottsprogram. Reviderat 2013-01-15 Landskrona Golfklubb Idrottsprogram Reviderat 2013-01-15 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Idrottsprogram för Barn och Ungdom 3 2.1 Långsiktiga mål 3 2.2 Syfte 3 3. Föräldraengagemang 4 4. Organisation

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2013 HCP-KLASSEN

Tävlingsbestämmelser 2013 HCP-KLASSEN Tävlingsbestämmelser 2013 Skandia Tour är ett toursystem där juniorer kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks, Regional och Distrikt.

Läs mer

Föräldramöte P Gävle Golfklubb

Föräldramöte P Gävle Golfklubb Föräldramöte P05-06 Gävle Golfklubb 20150511 VISION Gävle GK Vi är inom golf den ledande elit och ungdomsklubben i Sverige och det naturliga valet när barn och ungdomar väljer idrott i Gävle. Värdegrund

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Inbjudan till JUNIORTRÄNING

Inbjudan till JUNIORTRÄNING Inbjudan till JUNIORTRÄNING 2015 JUNIORTRÄNING 2015 Nu är det dags att boka upp sig på årets knatte- och juniorträning på Ingarö GK. Säsongen startar den startar den 20 april och avslutas den 27 september.

Läs mer

Välkommen till Sturup Park Golf

Välkommen till Sturup Park Golf Välkommen till Sturup Park Golf Golfpaket Sturup Park Golf kan erbjuda flera alternativ för en avslappnad och trevlig vistelse hos oss. Vi börjar med: Golfhotellet ligger mitt på banan. Du sitter på din

Läs mer

Hills Golf & Sports Club Säsong 2015. Golfkurser för dig som är senior. Kursupplägg

Hills Golf & Sports Club Säsong 2015. Golfkurser för dig som är senior. Kursupplägg Hills Golf & Sports Club Säsong 2015 Golfkurser för dig som är senior Hills kan under säsong 2015 erbjuda ett brett urval av kurser, både för dig som är sugen på att förbättra svingen, eller kanske lära

Läs mer

Lite siffror om Kallfors!

Lite siffror om Kallfors! Lite siffror om Kallfors! Kallfors första 18 hål invigdes 1999 och har idag 27 hål (18+9 hål) + 9 hål Pay and play, flera övningsområden, 2 drivingranger, svingstudio, golfshop, restaurang och ett litet

Läs mer

Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014

Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014 Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014 Vision Brevikens golfklubb skall vara en attraktiv, naturlig och familjär mötesplats för golfintresserade ungdomar. Värdegrund

Läs mer

Juniorkommittén, kontaktuppgifter

Juniorkommittén, kontaktuppgifter Välkommen Vi skall inspirera juniorer att söka sig till tävlingsverksamheten som vänder sig till alla kunskapsnivåer och är en del av gemenskapen. Utöver detta skall det ges möjlighet till utveckling och

Läs mer

Nyheter 2015. Organisation. Hur vi tränar. Rekrytering. Rekrytering föräldrar/ledare. Kiosklista! Utbildning. Tävlingar. Ekonomi/Övriga frågor

Nyheter 2015. Organisation. Hur vi tränar. Rekrytering. Rekrytering föräldrar/ledare. Kiosklista! Utbildning. Tävlingar. Ekonomi/Övriga frågor Välkom mna till juniorsäson ngen 2015! UNDERRUBRIK Agenda föräldramöte Nyheter 2015 Organisation Hur vi tränar Rekrytering Rekrytering föräldrar/ledare. Kiosklista! Utbildning Tävlingar Ekonomi/Övriga

Läs mer

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2011 Spelare med Fysisk Funktionsnedsättning SGF GDF - GK

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2011 Spelare med Fysisk Funktionsnedsättning SGF GDF - GK 2011-02-24 HandiGolf F 1 (7) TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2011 Spelare med Fysisk Funktionsnedsättning SGF GDF - GK Februari 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND 2. ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Mölle Business Club Företagsnätverket med affärsnytta på Mölle Golfklubb

Mölle Business Club Företagsnätverket med affärsnytta på Mölle Golfklubb Mölle Business Club Företagsnätverket med affärsnytta på Mölle Golfklubb Mölle Business Club ett trevligt sätt att ta hand om dina kunder Företag har många möjligheter till givande samarbeten med Mölle,

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Prov 3 Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är påföljden

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb

Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb Nulägesanalys Vi i Hammarö GK har två instruktörer som sköter träning och träningsplaneringen har 20 ledare som är med och hjälper till i vår verksamhet

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 aug 2011 mellan kl

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 aug 2011 mellan kl Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 aug 2011 mellan kl 09.00-12.00 Plats: Brandstationen i Loftahammar Närvarande Svante Gustafson, ordförande Eva Thörngren

Läs mer

Profilering: Hur ditt företag exponeras ute på banan, på hemsidan och i våra trycksaker.

Profilering: Hur ditt företag exponeras ute på banan, på hemsidan och i våra trycksaker. PRISLISTA 1 (5) Bli sponsor/samarbetspartner med Eda Golfklubb Inför säsongen har det tillkommit en del nyheter. En del nödvändigt pga. av ökade kostnader andra beroende på rekommendationer från revisorer

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2014 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2014 Juniorkommittén Inledning Under 2013 hade vi på Melleruds GK 15-talet juniorer i träning med 4 aktiva ledare. De flesta hade möjlighet att träna 2 gånger per vecka. Vi hade serielag

Läs mer

2015-02-10 Handigolf Tour 1 (12) ALLMÄN INFORMATION... 2. Övergripande... 2 Protester... 2 Inledning... 2 Kontaktinformation... 2

2015-02-10 Handigolf Tour 1 (12) ALLMÄN INFORMATION... 2. Övergripande... 2 Protester... 2 Inledning... 2 Kontaktinformation... 2 TÄVLINGSMANUAL 2015 2015-02-10 Handigolf Tour 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄN INFORMATION... 2 Övergripande... 2 Protester... 2 Inledning... 2 Kontaktinformation... 2 TÄVLINGSBESTÄMMELSER OCH INFORMATION...

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR SÖLVESBORGS GOLFKLUBB 2015

HANDLINGSPLAN FÖR SÖLVESBORGS GOLFKLUBB 2015 SÖLVESBORGS GOLFKLUBB HANDLINGSPLAN 1(7) Distribution: Styrelsen Reception Samtliga kommittéordföranden Hemsidan 2 HANDLINGSPLAN FÖR SÖLVESBORGS GOLFKLUBB 2015 Sölvesborgs Golfklubb Attraktiv golfklubb

Läs mer

Verksamhetsplan för Kalix Golfklubb år 2015

Verksamhetsplan för Kalix Golfklubb år 2015 Verksamhetsplan för Kalix Golfklubb år 2015 Inledning: Verksamhetsplanen är det dokument som skall visa våra verksamhetsmål samt planerna för hur vi ska nå dessa mål. Syftet med dokumentet är att vara

Läs mer

Upsala GK. Idrottskommittén. Verksamhetsplan junior och elit 2016 1. JUNIOR OCH ELIT - KOMMITTÉNS ANSVARSOMRÅDE 2. KOMMITTÉNS SAMMANSÄTTNING

Upsala GK. Idrottskommittén. Verksamhetsplan junior och elit 2016 1. JUNIOR OCH ELIT - KOMMITTÉNS ANSVARSOMRÅDE 2. KOMMITTÉNS SAMMANSÄTTNING Upsala GK Idrottskommittén Verksamhetsplan junior och elit 2016 1. JUNIOR OCH ELIT - KOMMITTÉNS ANSVARSOMRÅDE 2. KOMMITTÉNS SAMMANSÄTTNING 3. SYFTET MED VERKSAMHETEN 4. TRÄNARE 5. VÄRDEGRUND 6. FINANSIERING

Läs mer

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 1$} i laaa 3 Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 VERKSAMHETSIDÉ Wasa Golf erbjuder barn och ungdomar unik golfskola: en chans att lära sig golf, ta del av golfens positiva egenskaper inom bl.a. inom

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du barn på tävlingar. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr.

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Handledarguide Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

Allmän information Gripsholms Golfklubb

Allmän information Gripsholms Golfklubb 2006-01-24 Allmän information Gripsholms Golfklubb Medlemskap i Golfklubben Medlemskap i Gripsholms Golfklubb erhålls genom ansökan ställd till och efter godkännande av Golfklubbens styrelse. Spelrätt

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016. Inledning

Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016. Inledning Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016 Inledning Året inleddes lite turbulent och det var först en bit in på året som styrelsen fick mandat att fatta framåtriktade beslut. Vi som sitter i

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ COACHAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så gör du tävlingar för barn. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg

Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg Hur blir SKF så bra att alla klättrare vill vara medlemmar? Processledare: Sandra Mattsson, SISU Idrottsutbildarna Syfte med träffen:

Läs mer

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring Loket och Vagnarna Tips Rekrytering Marknadsföring Sponsring Undertecknad var under våren och hösten 2006 ute och besökte sammanlagt 28 föreningar runt om i Sverige. Jag hade med mig representanter från

Läs mer

Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till!

Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till! Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till! Mål med passet Informera om GolfÄventyret Informera om GL1 material & utbildningar Diskutera kring hur vi når ut och fram med stor effekt Svara på frågor Bakgrunden

Läs mer

VERKSAMHETSPLANER 2016

VERKSAMHETSPLANER 2016 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLANER 2016 Distriktets verksamhetsinriktning 2016 2-3 Bankommittén 4 Damkommittén 4 Seniorkommittén 5 Juniorkommittén 5 Tävlingskommittén 5 Utbildningskommittén 6-8 budget 2016

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK VIKSJÖ GK NYHETSBREV NR 1, 2013 JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK Nu finns alla grupper för golfkul, knatte och junior 12-21 år upplagda på på hemsidan. Där kan ni också se tider och dagar för respektive grupp.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14

VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14 VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14 Led motiv 3G klubben Golf, Glädje och Gemenskap. Detta är ledmotivet i verksamheten för ledare och juniorer. Golfen skall alltid stå i fokus vi skall premiera

Läs mer

Hammarö GK Junior. Verksamhetsplan 2010

Hammarö GK Junior. Verksamhetsplan 2010 Hammarö GK Junior Verksamhetsplan 2010 Inledning Under 2009 hade vi på Hammarö GK 120 juniorer i träning med 27 aktiva ledare. De flesta hade möjlighet att träna 4 gånger per vecka. Vi hade serielag för

Läs mer

Pengar till klubben. verksamheten avgör. Petra Lindström och Johanna Ericsson Svenska Golfförbundet

Pengar till klubben. verksamheten avgör. Petra Lindström och Johanna Ericsson Svenska Golfförbundet Pengar till klubben verksamheten avgör. Petra Lindström och Johanna Ericsson Svenska Golfförbundet Presentation: Namn Din roll på klubben Vilken klubb kommer du ifrån Golfspelare nuläge Nuläge - Juniorer

Läs mer

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre.

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre. Distrikt 2015 SKANDIA TOUR Skandia Tour är ett toursystem där juniorer upp till och med 21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer