HANDIGOLF TIPS OCH METOD HANDLEDNING. Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDIGOLF TIPS OCH METOD HANDLEDNING. Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning."

Transkript

1 PROJEKT GOLF ACCESS TIPS OCH METOD HANDLEDNING Uppdaterad: INNEHÅLL: Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning. Hur är Handigolfen organiserad i Sverige Hjälpmedel

2 Sida 2 Förord: Detta häfte har kommit till för att samla information om golf till dig som vill börja spela Handigolf. Häftet ska läsas på INTERNET! Det finns på som en pdf som heter Tips och Metodhandledning När du håller ned ctrl-knappen och klickar på en länk med röda ord som är understrukna, så länkas du till mängder av bra information! Häftet är användbart till dig som spelare, golftränare, hjälpledare, ledsagare, assistent, sjukgymnast, rehabiliteringspersonal m fl. Informationen uppdateras kontinuerligt hela tiden. Skicka gärna ett mail till Christina Lindberg om du vill fylla på denna Tips och Metodhandledning med ett bra tips, samt om någon länk inte fungerar! Bästa golfhälsningar ifrån Christina Lindberg, Projekt Golf Access. tel:

3 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 3 Innehållsförteckning VEM VÄNDER SIG TILL? 4 ORGANISATION 4 Projekt Golf Access 4 HandiGolf i Sverige 5 TÄVLING 5 Lokalt 5 Nationellt 5 Internationell 6 TIPSGUIDE TILL NYBÖRJAREN 7 Kontaktpersoner 7 Kontakta en golftränare 7 Grönt Kort Golfarens körkort 8 Utrustning 9 GOLFTIPS FÖR SYNSVAGA 12 TIPS TILL KLUBBAR OCH TRÄNARE 13 BIDRAG/SPONSORER/FONDER 14 LITTERATURTIPS & LÄNKAR 15 Utbildningsmaterial Internet 15 Böcker 15 TILLGÄNGLIGHET 17 FÖRENINGAR & ORGANISATIONER 17

4 Sida 4 VEM VÄNDER SIG TILL? HandiGolf vänder sig till golfare med olika funktionsnedsättningar. Målet med HandiGolf är att utveckla anpassade tränings och tävlings möjligheter inom SGF:s golfdistrikt och klubbar. Det är självklart valfritt om man vill deltaga i HandiGolfens olika aktiviteter. För att räknas som person med funktionsnedsättning inom golf, måste man uppfylla vissa kriterier, bestående funktionsinskränkningar som till exempel kraftigt nedsatt rörlighet i rygg eller ett ben som är minst 15 centimeter kortare än det andra. Förlust av arm, fot, synsvag, rörelsehindrad eller CP-skadad. Det finns en stor grupp av personer med stroke som har olika följdkomplikationer som till exempel halvsides-förlamning av ett ben och arm. Golf som rehabiliteringsträning har gjort stora framsteg för funktionsnedsatta. Utvecklingsstörda är integrerade i verksamheten. Deras organisation bedriver tävlingsverksamhet för idrottsmän- och kvinnor med utvecklingsstörning och kallas Special Olympics. ORGANISATION Projekt Golf Access I Skåne startade 2005 ett tre årigt golfprojekt med medel beviljat ifrån Allmänna Arvsfonden. Det är FIFH (Föreningen Idrott för Handikappade) som äger projektet och Furuboda Folkhögskola och Svenska Golfförbundet som är samarbetspartners. Projektets mål är att finna metoder för att göra golf till en i praktiken tillgänglig sport för personer med funktionsnedsättning. Projektet satsar på att bygga nätverk med golfklubbar som är intresserade och tillgängliga för HandiGolf. Projektet verkar för att träningsgrupper, läger, utbildningar, prova på dagar erbjuds och utvecklas. Erfarenheter och metoder kommer att spridas till övriga golfdistrikt i Sverige under (Därav denna uppkomst pdf och häfte.) Projektet har utvecklat ett samarbete med Skånes Golfförbund, som har resulterat i en engagerad HandiGolf sektion och en Skånetrupp. Skånetruppen består av de bästa Skånska HandiGolf spelarna. De utvecklar tävlingar, genomför tillgänglighetsinventering på golfklubbar. Skånetruppen deltager som inspiratörer på

5 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 5 utbildningar, prova på dagar och är framtidens och ungdomarnas idoler. Skånes GFD och SGF kommer efter projektets slut att verka för att Golf Access metoder kommer att överleva i praktiken. Läs mer på Golf Access hemsida. Välkommen att ringa till FIFH, Malmö för mer info. Tel: Jacob Nilsson, eller Furuboda Folkhögskola, Christina Lindberg tel: HandiGolf i Sverige Sedan 1997 är golf för funktionshindrade (HandiGolf) integrerad i Svenska Golfförbundets ordinarie verksamhet. Det finns en HandiGolfgrupp på riksnivå. De driver Europas ledande Tour inom Handigolfen inklusive en Europatävling. Påverkar för att göra golfklubbar tillgängliga för funktionsnedsatta golfare. Det finns ett landslag som deltar i internationell tävlingsverksamhet anordnades det första Europamästerskapet på svenskt initiativ på Halmstad Golfklubb, Tylösand. På HandiGolfens hemsida inom SGF finner du bra information. Adressen är: TÄVLING Lokalt Det ser olika ut med tävlingsaktiviteter inom varje Distrikt. Några har F-klass för HandiGolfare på klubb och distriktsnivå., som t ex Stockholms Golfdistrikt. Skånes GD har Skånes HandiGolf Tour. Special Olympics bedriver tävling i Skills. Nationellt HandiGolf Tour anordnas sedan 1993 på olika banor runt omkring i Sverige. På hösten avgörs slutspelet i spännande finalspel. På denna tävling är alla välkomna oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, nybörjare eller landslagsspelare. Special Olympics inom HandiGolf har en egen tour med 4 deltävlingar med gemensam finalspel med HandiGolf Tour.

6 Sida 6 Forts. TÄVLING Internationellt Swedish Invitational är en scratchtävling med spelare från hela världen. Den spelas på Bokskogens GK i augusti. Den arrangeras av FIFH och SGF. Swedish Open är en internationell tävling för alla hcpklasser. I år arrangeras den på Malmö Burlöv GK. Vill man åka utomlands och spela, finns den möjligheten på EDGA Tour. Läs mer på European Disabled Golfers Association. Special Olympics har internationella tävlingar. Använd Skills Competion som tävling och träningform. Här finns reglerna för Skills För att aktivt tävla på HandiGolf Tour och internationella HandiGolftävlingar krävs ett s.k. Medical Pass. Ett intyg som visar att du som spelare uppfyller kraven om minsta funktionshinder. Detta intyg ges först efter att ett par blanketter fyllts i tillsammans med läkare och sjukgymnast. Här kan du läsa om tävlingsregler och om minsta möjliga funktionshinder. För mer information kontakta Helena Brobeck på Svenska Golfförbundet. Tel Arb. : Tel Mob. : Epost:

7 Sida 7 TIPSGUIDE TILL NYBÖRJAREN Ring gärna till HandiGolfgruppen och få tips om tillgängliga golfklubbar som har erfarenhet av verksamhet för HandiGolf. Välj t ex en klubb som har en korthålsbana. Där får du snabbt möjlighet att komma ut och spela på bana utan att känna dig stressad som nybörjare. Det kan vara bra att veta att varje golfklubb är suverän vilket innebär att klubben själv bestämmer över sina medlemmar och verksamhet. Därför är det viktigt att välja en golfklubb som är intresserade av HandiGolf. Kontaktpersoner: Helena Brobeck: HandiGolfgruppen Svenska Golfförbundet se adressuppgifter på föregående sida. FIFH: Mats Linde, Epost: Christina Lindberg: Golf Access Tel: (Ger utbildning och är erfaren HandiGolf Coach på Furuboda Golfprofil.) Epost: Violet Persson: Skånes GF, tel: E-post: Stefan Svensson: Special Olympics, Golf för utvecklingsstörda Tel: Epost: Kontakta en golftränare Gör upp tillsammans med en golftränare hur du börjar spelar golf på den aktuella banan. Fråga om det finns en träningsgrupp du kan deltaga i. Övningsområdet är gratis för alla På en golfbana finns drivingrange (övningsfält). Där får vem som helst utan medlemskap köpa sina bollar i en pollettmaskin och sedan slå ut dom på övningsfältet. En hink med ca 35 bollar kostar ca 10 kronor. Mängdrabatt finns att tillgå hos golftränaren. Övningsgreenen på banan, är också ett ställe som alla kan spela på utan medlemskap. Medtag egna bollar där.

8 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 8 Klubbor: kan man oftast låna gratis av golftränaren. Olika medlemskap för plånboken: Många säger att golf är dyrt. Men. Idag finns många och nya medlemsskapsformer, som är anpassade efter hur mycket man kan spela. Det finns dessutom Pay and Play banor där man betalar endast för de gånger man spelar. Priset kan skilja sig mycket från olika klubbar. Får man avvända sin rullstol på banan? Kolla med klubben vad som gäller specifikt hos dem. Det bästa är att använda en stol med bredare däck som på en permobil, elscooter eller paragolfer. En manuell stol med tunna däck kan ge avtryck på greenen Körtips för rullstol/elstol på green: När du kör med en rullstol på green, kör man rakt in mot sin boll. När du puttat så kör du rakt ut. Väl utanför greenen snurrar du. Stolen. Du ska inte vända stolen inne på greenen. Då river man upp gräset. Körsättet är samma som banarbetarna använder sig av när det klipper gräset med deras stora tunga gräsklippare. Speltempo: Långgolf är uppbyggt på att alla som spelar på banan kan förflytta sig runt på ungefär samma speltid. Det innebär att man måste se till att använda ett fortskaffningsmedel som gör att man snabbt kan transportera sig mellan slagen. Då får man bra med tid till att koncentrera sig på sina slag. Bra tips är att använda golfbil, elscooter, eldriven golfvagn eller en elstol. Läs mer om detta under utrustning. Grönt Kort Golfarens körkort Alla är vi nybörjare i början och behöver för det mesta inte veta så mycket mer än vett och etikett och säkerhet på golfbanan. Man tränar för det mesta på klubbens övningsområden. Sen när man fått till slagen, blir man snart intresserad av att gå vidare. Då finns det en nybörjarutbildning som ger en Grönt kort Golfarens körkort. Läs mer på nybörjarutbildning. På SGF hemsida.

9 Sida 9 Hur gör jag om man har svårigheter att klara den teoretiska delen av Gröna Kortet, t ex därför att jag har läs och/eller skrivsvårigheter? Rådgör med din golftränare på klubben. Enligt SGF ska alla ha möjlighet att ta Grönt Kort. Det finns möjlighet att få göra den teoretiska delen muntligt. Finns oklarheter hos golftränaren så ring Helena Brobeck på SGF. Hur gör man om en spelare t ex har svårigheter att orientera sig på golfbanan, eller om han/hon behöver stöd för att komma ihåg golfvett och regler? Spelaren måste i sådana fall spela tillsammans med en kompis eller ledsagare som har tagit grönt kort. Det är kompisen som ansvarar för att personen med ovanstående funktionsnedsättning kan följa speltempot på banan och även spela säker golf och i övrigt få ut det mesta möjliga av sin golfrunda. Utrustning Klubbor: Golftränaren kan tipsa dig om klubbor. Klubbor behöver inte vara dyra. Kolla priser i olika butiker. Det finns mycket begagnat. Ett halvset på 7 klubbor är en bra början. Grepp: Det finns ett bra grepp som kan hjälpa den som har svårt att hålla i klubban. Greppet får dock inte användas om du börjar tävla i golf. Bollpeggare för träningsspel: Teego peggar upp bollen till dig. Bra vid träning på övningsfält. Peggare och hållare för att lägga på golfbollen för dig som ej når ner till marken och mängder av andra träningshjälp finns på webbföretaget Extra Pro.

10 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 10 Forts. UTRUSTNING Bollplockare för träningsspel: Tv: Denna bollplockare till höger får plats i bagen bland klubborna. Paragolfer: STÅ UPP OCH SPELA! Världens bästa elstol för golfare. Personer med höga förlamningsskador kan spela ifrån stolen. Se film på Paragolfern på Youtube med Anthony Netto. Han är en av skaparna till stolen. Practice Stick Paragolfstolen finns att låna ifrån FIFH i Malmö, tel: Köps ifrån Hjälpmedelsåterförsäljaren: Otto Bock, Norrköping: tel: Kidswing International visar hur stolen används i tyskland för att inspirera barn och ungdomar med rörelsehinder att spela golf. Se filmen. Special handske där handsken kan spännas fast i greppet. Kontakta Kidswing International/Barbara Backhaus för mer info. Elrullstol: Balder Finesse ; tillverkare Etac. En ståstol som finns i 3 olika modeller.

11 Sida 11 Golfbil: Kan hyras på golfklubben. Kräver läkarintyg Elscooter: Det finns en många olika. Viktigt är att se till så att batteriet orkar för långa golfrundor. Här följer några länkar som har elscooters: Motordriven golfvagn: Golf i Skolan väskan En väska med golfutrustning att användas till inomhus golf i idrottshall inklusive lärarhandledning. Beställs från Svenska Golfförbundet. Snag golf: Golfklubbor för barn och vuxna med bollar som fastnar på olika kardborrföremål. Svensk leverantör: Pontus Gunlycke, Sales & Marketing Manager Masters On Course AB OFFICE CELL FAX Hemsida:

12 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 12 GOLFTIPS FÖR SYNSVAGA Klubbor: Ovansidan på klubbhuvudet bör vara matt gråsvart. Tejpa med t ex svart eller silvertejp. Sätt en vit linje som riktlinje på klubbhuvudet. Fråga alltid den som är spelare vad som passar bäst. Samarbete: Viktigt är att spelare och ledsagare finner ett gemensamt samarbete och lösningar på spelet. Stansen: Tag en golfklubba. Tillsammans spelare och caddy så håller ni klubban vågrätt i luften och pekar mot flaggan. Därmed får spelaren möjlighet att känna riktningen till flaggan. Lägg ner klubban på marken riktad mot flaggan. Hjälp spelaren att ställa upp fötterna och hitta en bra stans. Pegga bollen: Spelaren gör en provsving eller sätter klubban på marken där man vill börja svingen. Utifrån svingen hittar man ett bra avstånd att pegga upp bollen. Avstånd: Det är viktigt som caddie att kunna berätta rätt avstånd. Tag med en banguide (en bok som beskriver avstånden på varje hål.) Synliggöra: Beskriv naturen, fairway, ruffen, vart ligger bunkrarna etc. Läs mer om Ronny Geijborg tips att vara caddie till honom.

13 Sida 13 TIPS TILL KLUBBAR OCH GOLFTRÄNARE Marknadsföring: För att fler HandiGolfare ska börja spela, måste golftränare och klubbar visa att de är öppna för denna verksamhet. Ett tips är att ni visa information om Handi- Golf på klubbens hemsida. Erbjud träningsgrupper med träning 1 gång i veckan under säsong. Att erbjuda prova på dagar är bra - men måste leda till uppföljning! Bjud in lokala handikappföreningar, Bjuda in idrottslärare, personal och assistenter som arbetar med funktionshindrade. Träningsgruppen: En ensam golfpro behöver inte ha hela ansvaret för en träningsgrupp. Han/hon tar oftast betalt för alla timmar de är delaktiga i gruppen. Den viktigaste rollen för golftränaren är att utbilda golfcoacher. En golfcoach kan vara en assistent ill en person med funktionsnedsättning eller klubbens egna ideella ledare. Sociala biten. Det är minst lika viktig att ha kul runt omkring golfen. Först blir det golfträning som gärna avslutas med god fika. Denna fikastund av träningen behöver inte golftränaren finnas med utan den sköter gruppen själva. Bemötande: Alla har lika värde. Våga fråga! Läs mer i boken Passa Mig. Där finns bra tips om handikapplära. Utbildning inom handikappkunskap och bemötande kan fås via eller Kontaktperson: Olika personer har behov av olika stöd. Att ha en kontaktperson i gruppen som har tid att svara på frågor och som kan ringa det där extra samtalet ibland är bra att utse. Färdtjänst: Att resa med färdtjänst som transport till och från golfbanan är vanligt. Men färdtjänsten är mycket dålig på att passa tider. Lämna aldrig någon ensam som inte har blivit hämtad av färdtjänst.

14 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 14 Toalett: Finns det handikapptoalett på din klubb? Är den tillgänglig för den som sitter i rullstol? Kolla så att det fungerar för gruppen/personen som ska spela. BIDRAG/SPONSORER/FONDER Kolla med kommunens fritidskontor vilka bidrag man kan ha till träningsgruppen. T ex: Lokalt aktivitetsbidrag, kulturbidrag. Riksidrottsförbundet RF: kan ge tips om statligt lokalt aktivitetsstöd, stipendier och andra finansieringar inom idrotten. Sisu idrottsutbildarna har studiecirklar som kan erbjudas till funktionsnedsatta golfare. P g a att en del har behov att lära sig den teoretiska delen i ett praktiskt sammanhang kan man kringgå det ordinarie upplägget för studiecirkel. Man ska vara minst 2 spelare och 1 tränare och ha minst 3 träffar för att tillgodo se sig bidraget. Kolla upp med ditt distrikts Sisu handläggare: Idrottslyftet - Det nya Handslaget: From 15/ går det att söka nya pengar ifrån Idrottslyftet. Man kan söka via sitt distrikt men även via Svenska Golfförbundet på riksnivå. Läs Artikeln om en golfgrupp som har fått handslagspengar ifrån Dynekilen. Allmänna Arvsfonden: Ger stöd till större projekt med medel riktade till bla personer med funktionsnedsättning barn och ungdomar. Sponsorer: Kolla med din lokala omgivning efter möjligeter till sponsorpengar. T ex. Lions International skänker ofta pengar till aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Fonder: Global Grant innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare

15 Sida 15 LITTERATURTIPS & LÄNKAR Utbildningsmaterial Internet På SGF:s utbildnings sida finns mycket intressant att läsa. Tex gå in på ledarhjälp, kurser/konferenser Böcker: Går att beställa på: Våga! Utmana! Pröva! & Inkluderad idrott CD:n Svenska Handikappidrottsförbundet presenterar nu ett paket med material för dig som är engagerad i handikappidrotten. Ett häfte som stöttar dig som har en eller flera aktiva med funktionshinder i din träningsgrupp. I materialet får du följa ett antal ungdomar med olika funktionshinder, i olika idrotter och i olika åldrar. Du får ett gediget stöd gällande bemötande och för att planera träningen på ett bra sätt. Passa mig! - inkluderad idrottsundervisning För många personer med funktionshinder kan ett deltagande i idrott vara avgörande för utvecklingen på många plan. Målet med boken är att underlätta för alla barn att hitta sin plats i idrotten - både i skolan och på fritiden. Boken är en australiensisk produktion som omarbetats för att passa svenska förutsättningar. Passa mig! är ett resultat av inkluderingsprojektet EMIL och innehåller också en genomgång av de flesta funktionshinder du kan tänkas möta. Boken riktar sig i första hand direkt till lärare, men kan också användas av dig som är intresserad av begreppet inkludering och som på något sätt jobbar, eller intresserar dig för att jobba med barn och unga med funktionshinder.

16 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 16 Golfäventyret min första golf En fantastiskt bra bok för de yngre och egentligen för alla. Krångligare än så här ska inte golfteori vara. Svensk Golfträning Golfövningar för barn och ungdom Många roliga och bra bollövningar. Häftet är ett måste för en ledare! Mer än bara lite kul: En skrift om hur vi kan utveckla fritiden för barn och unga med funktionsnedsättningar Skriften är gratis och beställes från Handikappförbundens samarbetsorgan Box 1386, Sundbyberg tel , texttel Kraften i samarbete: Hur kan man genom samarbete förbättra fritiden för personer med funktionshinder? Hur kan man genom utbildning skapa attitydförändringar kring dessa människors möjligheter? Varje kommun kan skapa en samarbetsmodell efter sina egna förutsättningar då blir alla vinnare! Friskusgruppen (HISO)

17 Sida 17 Tillgänglighet Boverket: Har gjort en enkel skrift för enkelt avhjälpta hinder. hjalpta_hinder.pdf HSO: Handikappförbundens samarbetsorganisation ger många bra råd och tips om tillgänglighet. Projekt Golf Access arbetar med ett tillgänglighetsformulär. Det är med korta enkla frågor som klubben kan ha som underlag för att se vad som behövs för att HandiGolf ska bli en tillgänglig verksamhet. Maila och beställ formuläret. Föreningar/Organisationer Barn & Ungdomshabilitering i Skåne Handikappinstitutet - fritidshjälpmedel Svenska handikappidrottsförbundet FIFH en av Sveriges största handikappidrottsföreningar. Arrangerar Malmö Open varje år. Det är världens största handikappidrottstävling på klubbnivå, med tävlande från större delen av Europa och USA. Ca1800 deltagare. Erbjuder bla utbildning i Mångfald och bemötande Svenska Golfförbundet Furuboda Folkhögskolas Golfprofil Det finns en golfprofil som kan läsas parallellt med övriga kurser. Den erbjuder 6 timmar golfträning per vecka hela året runt. Perfekt möjlighet för dig som vill lära dig golf som nybörjare, eller utveckla din golf. Vintertid är det fysträning och individuella arbeten inom golf.

18 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 18 Furuboda är en av Sveriges ledande folkhögskolor som har mångårig erfarenhet av personer med funktionsnedsättning inom utbildning, kommunikation och pedagogik. Furuboda erbjuder olika utbildningar för deltagare, föreningar, kommuner m fl. Vi skräddarsyr gärna en kortkurs till er! Alla Vinner: I Lund har man arbetat fram en metod hur man ser möjligheter i inkludering av personer med funktionsnedsättning. Tex så har man ett kompiskort som gör att kommunen betalar för att en kompis/ledsagare kan vara delaktig i samma aktivitet. Rekryteringsgruppen Hjärnkraft HSO här finner du olika handikapporganisationer i Sverige

19 Sida 19 LÄNKAR: (kopiera och klistra in i din webbläsare om länkarna inte fungerar via pdf filen) (Special Olympic HandiGolf tour) (nybörjarutbildningen grönt kort) (bollpeggare) aspx (elstå stol) cklista_caddie_for_synskadad_spelare_av_ronny_geiborg.doc aspx (fritidshjälpmedel)

20 P R O J E K T G O L F A C C E S S FIFH Pildammsvägen Malmö Telefon:+46 (0) E-post: DETTA HÄFTE/PDF SKA LÄSAS PÅ INTERNET FÖR ATT DU SKA KUNNA KLICKA PÅ LÄNKARNA! En uppdaterad pdf finner du på: eller

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET Junior lyftet Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 3 Varför väljer barn att idrotta? Att ha kul upplevelsen av

Läs mer

Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland

Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland LOK-STÖD Kommunalt och statligt Tips och exempel En sammankomst kan till exempel vara en golfträning, golftävling, träningsspel på

Läs mer

UTREDNING NYBÖRJARUTBILDNINGEN 2007

UTREDNING NYBÖRJARUTBILDNINGEN 2007 UTREDNING NYBÖRJARUTBILDNINGEN 2007 Innehållsförteckning Sid Inledning..3 Sammanfattning och förslag 4 Bakgrund/Direktiv...6 Nybörjarutbildningen modell 2004.....7 Kapitel 1: Översyn av innehållet i dagens

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

En golfares dröm. Varmt välkommen till klubben!

En golfares dröm. Varmt välkommen till klubben! Till Umeå Golfklubb är alla välkomna. Här finns en plats för dig, oavsett om du är elitspelare eller nybörjare och våra medlemmar är från fem till 94 år. Det är aldrig för sent att börja, eller börja om.

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING ETT STUDIEMATERIAL OM ATT STARTA UNF-FÖRENING Ungdomens Nykterhetsförbund 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson STARTA FÖRENING

Läs mer

Program - Årsmöte i Föreningen Furuboda 5 maj

Program - Årsmöte i Föreningen Furuboda 5 maj NU följ med bland de senaste nyheterna och aktiviteterna från Furuboda kommer ut 4 gånger per år nr 1 2013 Ur innehållet: En dag i mitt liv idrott för alla SIA-modellen gör skillnad Krönika: att hjälpa

Läs mer

Klubb Utbildning för Ledare

Klubb Utbildning för Ledare Klubb Utbildning för Ledare SBTF UTBILDNING NIVÅ BAS Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté www.svenskbordtennis.com INNEHÅLL 05 LEDARSKAP Barn- och ungdomsledarskap

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Att arbeta med vuxenutbildningsfrågor

Att arbeta med vuxenutbildningsfrågor Att arbeta med vuxenutbildningsfrågor HANDIKAPPFÖRBUNDENS SAMARBETSORGAN Vuxenutbildning för alla, Handikappförbundens samarbetsorgan Sundbyberg 2006 ARTIKLAR Carina Järvenhag, Susanne Glennegård, Voff

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6 Nästa möte 28 Feb Läs sid 6 Gasarna Speedwayklubb, föreningen med Sveriges BÄSTA medlemmar! Visste ni alla att ni tillsammans har bidragit med lika mycket i medlemsavgifter och övriga ekonomisk support

Läs mer

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar.

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. 77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. Ord med kursiv och fet stil har här fått ersätta namn och ord som gör att man kan identifiera föreningen eller orten.

Läs mer

IDROTT I SKOLAN. tips på litteratur, kurser och aktiviteter

IDROTT I SKOLAN. tips på litteratur, kurser och aktiviteter IDROTT I SKOLAN tips på litteratur, kurser och aktiviteter INNEHÅLL 3 FÖRORD 4 5 RIKSIDROTTSFÖRBUNDET (RF) 6 7 SVENSKA SKOLIDROTTSFÖRBUNDET (SSIF) 8 SVENSKA BADMINTONFÖRBUNDET 9 SVENSKA BANDYFÖRBUNDET

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Temanummer. Barn i behov av särskilt stöd. Skapa goda lärandemiljöer för alla barn och ungdomar. Visst kan ALLA vara med!

Temanummer. Barn i behov av särskilt stöd. Skapa goda lärandemiljöer för alla barn och ungdomar. Visst kan ALLA vara med! Temanummer Inspiration & tips från NCFF:s nyhetsbrev Barn i behov av särskilt stöd Visst kan ALLA vara med! Skapa goda lärandemiljöer för alla barn och ungdomar Vad är det för skillnad på vanlig pedagogik

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Ekonomikoll. Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi

Ekonomikoll. Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi Ekonomikoll Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi Välkommen till studiecirkeln Ekonomikoll! Det kan vara krävande att sköta sin ekonomi om man har en kognitiv funktionsnedsättning. Man ska komma

Läs mer

KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA

KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA KLUBBEN OCH MEDLEMMARNA MEDLEMMEN ERBJUDER Tid Erfarenhet Kunskap Kontakter Perspektiv Idéer Förmåga MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR Bekräftelse Stöd Motivation Utveckling Nätverk Meriter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Sidan 1 av 11 Verksamhetsplan för 2015 I styrelsen hittar ni: Siw Ölmheden, Ordförande Stefan Arnesson, Vice ordförande Anders Jarl, Sekreterare Joacim Björklund, ledamot Jens Bohm,

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan Svenska Scoutrådet Utveckla, rekrytera, behålla Framgångsfaktorer Tillsammans Vänligt mottagande Ställ frågan 1 Plattform för medlemsutvecklingsarbete; Utveckla, rekrytera och behålla Detta är Scouternas

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer