HANDIGOLF TIPS OCH METOD HANDLEDNING. Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDIGOLF TIPS OCH METOD HANDLEDNING. Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning."

Transkript

1 PROJEKT GOLF ACCESS TIPS OCH METOD HANDLEDNING Uppdaterad: INNEHÅLL: Tips och metoder hur golf kan spelas för personer med funktionsnedsättning. Hur är Handigolfen organiserad i Sverige Hjälpmedel

2 Sida 2 Förord: Detta häfte har kommit till för att samla information om golf till dig som vill börja spela Handigolf. Häftet ska läsas på INTERNET! Det finns på som en pdf som heter Tips och Metodhandledning När du håller ned ctrl-knappen och klickar på en länk med röda ord som är understrukna, så länkas du till mängder av bra information! Häftet är användbart till dig som spelare, golftränare, hjälpledare, ledsagare, assistent, sjukgymnast, rehabiliteringspersonal m fl. Informationen uppdateras kontinuerligt hela tiden. Skicka gärna ett mail till Christina Lindberg om du vill fylla på denna Tips och Metodhandledning med ett bra tips, samt om någon länk inte fungerar! Bästa golfhälsningar ifrån Christina Lindberg, Projekt Golf Access. tel:

3 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 3 Innehållsförteckning VEM VÄNDER SIG TILL? 4 ORGANISATION 4 Projekt Golf Access 4 HandiGolf i Sverige 5 TÄVLING 5 Lokalt 5 Nationellt 5 Internationell 6 TIPSGUIDE TILL NYBÖRJAREN 7 Kontaktpersoner 7 Kontakta en golftränare 7 Grönt Kort Golfarens körkort 8 Utrustning 9 GOLFTIPS FÖR SYNSVAGA 12 TIPS TILL KLUBBAR OCH TRÄNARE 13 BIDRAG/SPONSORER/FONDER 14 LITTERATURTIPS & LÄNKAR 15 Utbildningsmaterial Internet 15 Böcker 15 TILLGÄNGLIGHET 17 FÖRENINGAR & ORGANISATIONER 17

4 Sida 4 VEM VÄNDER SIG TILL? HandiGolf vänder sig till golfare med olika funktionsnedsättningar. Målet med HandiGolf är att utveckla anpassade tränings och tävlings möjligheter inom SGF:s golfdistrikt och klubbar. Det är självklart valfritt om man vill deltaga i HandiGolfens olika aktiviteter. För att räknas som person med funktionsnedsättning inom golf, måste man uppfylla vissa kriterier, bestående funktionsinskränkningar som till exempel kraftigt nedsatt rörlighet i rygg eller ett ben som är minst 15 centimeter kortare än det andra. Förlust av arm, fot, synsvag, rörelsehindrad eller CP-skadad. Det finns en stor grupp av personer med stroke som har olika följdkomplikationer som till exempel halvsides-förlamning av ett ben och arm. Golf som rehabiliteringsträning har gjort stora framsteg för funktionsnedsatta. Utvecklingsstörda är integrerade i verksamheten. Deras organisation bedriver tävlingsverksamhet för idrottsmän- och kvinnor med utvecklingsstörning och kallas Special Olympics. ORGANISATION Projekt Golf Access I Skåne startade 2005 ett tre årigt golfprojekt med medel beviljat ifrån Allmänna Arvsfonden. Det är FIFH (Föreningen Idrott för Handikappade) som äger projektet och Furuboda Folkhögskola och Svenska Golfförbundet som är samarbetspartners. Projektets mål är att finna metoder för att göra golf till en i praktiken tillgänglig sport för personer med funktionsnedsättning. Projektet satsar på att bygga nätverk med golfklubbar som är intresserade och tillgängliga för HandiGolf. Projektet verkar för att träningsgrupper, läger, utbildningar, prova på dagar erbjuds och utvecklas. Erfarenheter och metoder kommer att spridas till övriga golfdistrikt i Sverige under (Därav denna uppkomst pdf och häfte.) Projektet har utvecklat ett samarbete med Skånes Golfförbund, som har resulterat i en engagerad HandiGolf sektion och en Skånetrupp. Skånetruppen består av de bästa Skånska HandiGolf spelarna. De utvecklar tävlingar, genomför tillgänglighetsinventering på golfklubbar. Skånetruppen deltager som inspiratörer på

5 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 5 utbildningar, prova på dagar och är framtidens och ungdomarnas idoler. Skånes GFD och SGF kommer efter projektets slut att verka för att Golf Access metoder kommer att överleva i praktiken. Läs mer på Golf Access hemsida. Välkommen att ringa till FIFH, Malmö för mer info. Tel: Jacob Nilsson, eller Furuboda Folkhögskola, Christina Lindberg tel: HandiGolf i Sverige Sedan 1997 är golf för funktionshindrade (HandiGolf) integrerad i Svenska Golfförbundets ordinarie verksamhet. Det finns en HandiGolfgrupp på riksnivå. De driver Europas ledande Tour inom Handigolfen inklusive en Europatävling. Påverkar för att göra golfklubbar tillgängliga för funktionsnedsatta golfare. Det finns ett landslag som deltar i internationell tävlingsverksamhet anordnades det första Europamästerskapet på svenskt initiativ på Halmstad Golfklubb, Tylösand. På HandiGolfens hemsida inom SGF finner du bra information. Adressen är: TÄVLING Lokalt Det ser olika ut med tävlingsaktiviteter inom varje Distrikt. Några har F-klass för HandiGolfare på klubb och distriktsnivå., som t ex Stockholms Golfdistrikt. Skånes GD har Skånes HandiGolf Tour. Special Olympics bedriver tävling i Skills. Nationellt HandiGolf Tour anordnas sedan 1993 på olika banor runt omkring i Sverige. På hösten avgörs slutspelet i spännande finalspel. På denna tävling är alla välkomna oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, nybörjare eller landslagsspelare. Special Olympics inom HandiGolf har en egen tour med 4 deltävlingar med gemensam finalspel med HandiGolf Tour.

6 Sida 6 Forts. TÄVLING Internationellt Swedish Invitational är en scratchtävling med spelare från hela världen. Den spelas på Bokskogens GK i augusti. Den arrangeras av FIFH och SGF. Swedish Open är en internationell tävling för alla hcpklasser. I år arrangeras den på Malmö Burlöv GK. Vill man åka utomlands och spela, finns den möjligheten på EDGA Tour. Läs mer på European Disabled Golfers Association. Special Olympics har internationella tävlingar. Använd Skills Competion som tävling och träningform. Här finns reglerna för Skills För att aktivt tävla på HandiGolf Tour och internationella HandiGolftävlingar krävs ett s.k. Medical Pass. Ett intyg som visar att du som spelare uppfyller kraven om minsta funktionshinder. Detta intyg ges först efter att ett par blanketter fyllts i tillsammans med läkare och sjukgymnast. Här kan du läsa om tävlingsregler och om minsta möjliga funktionshinder. För mer information kontakta Helena Brobeck på Svenska Golfförbundet. Tel Arb. : Tel Mob. : Epost:

7 Sida 7 TIPSGUIDE TILL NYBÖRJAREN Ring gärna till HandiGolfgruppen och få tips om tillgängliga golfklubbar som har erfarenhet av verksamhet för HandiGolf. Välj t ex en klubb som har en korthålsbana. Där får du snabbt möjlighet att komma ut och spela på bana utan att känna dig stressad som nybörjare. Det kan vara bra att veta att varje golfklubb är suverän vilket innebär att klubben själv bestämmer över sina medlemmar och verksamhet. Därför är det viktigt att välja en golfklubb som är intresserade av HandiGolf. Kontaktpersoner: Helena Brobeck: HandiGolfgruppen Svenska Golfförbundet se adressuppgifter på föregående sida. FIFH: Mats Linde, Epost: Christina Lindberg: Golf Access Tel: (Ger utbildning och är erfaren HandiGolf Coach på Furuboda Golfprofil.) Epost: Violet Persson: Skånes GF, tel: E-post: Stefan Svensson: Special Olympics, Golf för utvecklingsstörda Tel: Epost: Kontakta en golftränare Gör upp tillsammans med en golftränare hur du börjar spelar golf på den aktuella banan. Fråga om det finns en träningsgrupp du kan deltaga i. Övningsområdet är gratis för alla På en golfbana finns drivingrange (övningsfält). Där får vem som helst utan medlemskap köpa sina bollar i en pollettmaskin och sedan slå ut dom på övningsfältet. En hink med ca 35 bollar kostar ca 10 kronor. Mängdrabatt finns att tillgå hos golftränaren. Övningsgreenen på banan, är också ett ställe som alla kan spela på utan medlemskap. Medtag egna bollar där.

8 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 8 Klubbor: kan man oftast låna gratis av golftränaren. Olika medlemskap för plånboken: Många säger att golf är dyrt. Men. Idag finns många och nya medlemsskapsformer, som är anpassade efter hur mycket man kan spela. Det finns dessutom Pay and Play banor där man betalar endast för de gånger man spelar. Priset kan skilja sig mycket från olika klubbar. Får man avvända sin rullstol på banan? Kolla med klubben vad som gäller specifikt hos dem. Det bästa är att använda en stol med bredare däck som på en permobil, elscooter eller paragolfer. En manuell stol med tunna däck kan ge avtryck på greenen Körtips för rullstol/elstol på green: När du kör med en rullstol på green, kör man rakt in mot sin boll. När du puttat så kör du rakt ut. Väl utanför greenen snurrar du. Stolen. Du ska inte vända stolen inne på greenen. Då river man upp gräset. Körsättet är samma som banarbetarna använder sig av när det klipper gräset med deras stora tunga gräsklippare. Speltempo: Långgolf är uppbyggt på att alla som spelar på banan kan förflytta sig runt på ungefär samma speltid. Det innebär att man måste se till att använda ett fortskaffningsmedel som gör att man snabbt kan transportera sig mellan slagen. Då får man bra med tid till att koncentrera sig på sina slag. Bra tips är att använda golfbil, elscooter, eldriven golfvagn eller en elstol. Läs mer om detta under utrustning. Grönt Kort Golfarens körkort Alla är vi nybörjare i början och behöver för det mesta inte veta så mycket mer än vett och etikett och säkerhet på golfbanan. Man tränar för det mesta på klubbens övningsområden. Sen när man fått till slagen, blir man snart intresserad av att gå vidare. Då finns det en nybörjarutbildning som ger en Grönt kort Golfarens körkort. Läs mer på nybörjarutbildning. På SGF hemsida.

9 Sida 9 Hur gör jag om man har svårigheter att klara den teoretiska delen av Gröna Kortet, t ex därför att jag har läs och/eller skrivsvårigheter? Rådgör med din golftränare på klubben. Enligt SGF ska alla ha möjlighet att ta Grönt Kort. Det finns möjlighet att få göra den teoretiska delen muntligt. Finns oklarheter hos golftränaren så ring Helena Brobeck på SGF. Hur gör man om en spelare t ex har svårigheter att orientera sig på golfbanan, eller om han/hon behöver stöd för att komma ihåg golfvett och regler? Spelaren måste i sådana fall spela tillsammans med en kompis eller ledsagare som har tagit grönt kort. Det är kompisen som ansvarar för att personen med ovanstående funktionsnedsättning kan följa speltempot på banan och även spela säker golf och i övrigt få ut det mesta möjliga av sin golfrunda. Utrustning Klubbor: Golftränaren kan tipsa dig om klubbor. Klubbor behöver inte vara dyra. Kolla priser i olika butiker. Det finns mycket begagnat. Ett halvset på 7 klubbor är en bra början. Grepp: Det finns ett bra grepp som kan hjälpa den som har svårt att hålla i klubban. Greppet får dock inte användas om du börjar tävla i golf. Bollpeggare för träningsspel: Teego peggar upp bollen till dig. Bra vid träning på övningsfält. Peggare och hållare för att lägga på golfbollen för dig som ej når ner till marken och mängder av andra träningshjälp finns på webbföretaget Extra Pro.

10 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 10 Forts. UTRUSTNING Bollplockare för träningsspel: Tv: Denna bollplockare till höger får plats i bagen bland klubborna. Paragolfer: STÅ UPP OCH SPELA! Världens bästa elstol för golfare. Personer med höga förlamningsskador kan spela ifrån stolen. Se film på Paragolfern på Youtube med Anthony Netto. Han är en av skaparna till stolen. Practice Stick Paragolfstolen finns att låna ifrån FIFH i Malmö, tel: Köps ifrån Hjälpmedelsåterförsäljaren: Otto Bock, Norrköping: tel: Kidswing International visar hur stolen används i tyskland för att inspirera barn och ungdomar med rörelsehinder att spela golf. Se filmen. Special handske där handsken kan spännas fast i greppet. Kontakta Kidswing International/Barbara Backhaus för mer info. Elrullstol: Balder Finesse ; tillverkare Etac. En ståstol som finns i 3 olika modeller.

11 Sida 11 Golfbil: Kan hyras på golfklubben. Kräver läkarintyg Elscooter: Det finns en många olika. Viktigt är att se till så att batteriet orkar för långa golfrundor. Här följer några länkar som har elscooters: Motordriven golfvagn: Golf i Skolan väskan En väska med golfutrustning att användas till inomhus golf i idrottshall inklusive lärarhandledning. Beställs från Svenska Golfförbundet. Snag golf: Golfklubbor för barn och vuxna med bollar som fastnar på olika kardborrföremål. Svensk leverantör: Pontus Gunlycke, Sales & Marketing Manager Masters On Course AB OFFICE CELL FAX Hemsida:

12 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 12 GOLFTIPS FÖR SYNSVAGA Klubbor: Ovansidan på klubbhuvudet bör vara matt gråsvart. Tejpa med t ex svart eller silvertejp. Sätt en vit linje som riktlinje på klubbhuvudet. Fråga alltid den som är spelare vad som passar bäst. Samarbete: Viktigt är att spelare och ledsagare finner ett gemensamt samarbete och lösningar på spelet. Stansen: Tag en golfklubba. Tillsammans spelare och caddy så håller ni klubban vågrätt i luften och pekar mot flaggan. Därmed får spelaren möjlighet att känna riktningen till flaggan. Lägg ner klubban på marken riktad mot flaggan. Hjälp spelaren att ställa upp fötterna och hitta en bra stans. Pegga bollen: Spelaren gör en provsving eller sätter klubban på marken där man vill börja svingen. Utifrån svingen hittar man ett bra avstånd att pegga upp bollen. Avstånd: Det är viktigt som caddie att kunna berätta rätt avstånd. Tag med en banguide (en bok som beskriver avstånden på varje hål.) Synliggöra: Beskriv naturen, fairway, ruffen, vart ligger bunkrarna etc. Läs mer om Ronny Geijborg tips att vara caddie till honom.

13 Sida 13 TIPS TILL KLUBBAR OCH GOLFTRÄNARE Marknadsföring: För att fler HandiGolfare ska börja spela, måste golftränare och klubbar visa att de är öppna för denna verksamhet. Ett tips är att ni visa information om Handi- Golf på klubbens hemsida. Erbjud träningsgrupper med träning 1 gång i veckan under säsong. Att erbjuda prova på dagar är bra - men måste leda till uppföljning! Bjud in lokala handikappföreningar, Bjuda in idrottslärare, personal och assistenter som arbetar med funktionshindrade. Träningsgruppen: En ensam golfpro behöver inte ha hela ansvaret för en träningsgrupp. Han/hon tar oftast betalt för alla timmar de är delaktiga i gruppen. Den viktigaste rollen för golftränaren är att utbilda golfcoacher. En golfcoach kan vara en assistent ill en person med funktionsnedsättning eller klubbens egna ideella ledare. Sociala biten. Det är minst lika viktig att ha kul runt omkring golfen. Först blir det golfträning som gärna avslutas med god fika. Denna fikastund av träningen behöver inte golftränaren finnas med utan den sköter gruppen själva. Bemötande: Alla har lika värde. Våga fråga! Läs mer i boken Passa Mig. Där finns bra tips om handikapplära. Utbildning inom handikappkunskap och bemötande kan fås via eller Kontaktperson: Olika personer har behov av olika stöd. Att ha en kontaktperson i gruppen som har tid att svara på frågor och som kan ringa det där extra samtalet ibland är bra att utse. Färdtjänst: Att resa med färdtjänst som transport till och från golfbanan är vanligt. Men färdtjänsten är mycket dålig på att passa tider. Lämna aldrig någon ensam som inte har blivit hämtad av färdtjänst.

14 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 14 Toalett: Finns det handikapptoalett på din klubb? Är den tillgänglig för den som sitter i rullstol? Kolla så att det fungerar för gruppen/personen som ska spela. BIDRAG/SPONSORER/FONDER Kolla med kommunens fritidskontor vilka bidrag man kan ha till träningsgruppen. T ex: Lokalt aktivitetsbidrag, kulturbidrag. Riksidrottsförbundet RF: kan ge tips om statligt lokalt aktivitetsstöd, stipendier och andra finansieringar inom idrotten. Sisu idrottsutbildarna har studiecirklar som kan erbjudas till funktionsnedsatta golfare. P g a att en del har behov att lära sig den teoretiska delen i ett praktiskt sammanhang kan man kringgå det ordinarie upplägget för studiecirkel. Man ska vara minst 2 spelare och 1 tränare och ha minst 3 träffar för att tillgodo se sig bidraget. Kolla upp med ditt distrikts Sisu handläggare: Idrottslyftet - Det nya Handslaget: From 15/ går det att söka nya pengar ifrån Idrottslyftet. Man kan söka via sitt distrikt men även via Svenska Golfförbundet på riksnivå. Läs Artikeln om en golfgrupp som har fått handslagspengar ifrån Dynekilen. Allmänna Arvsfonden: Ger stöd till större projekt med medel riktade till bla personer med funktionsnedsättning barn och ungdomar. Sponsorer: Kolla med din lokala omgivning efter möjligeter till sponsorpengar. T ex. Lions International skänker ofta pengar till aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Fonder: Global Grant innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare

15 Sida 15 LITTERATURTIPS & LÄNKAR Utbildningsmaterial Internet På SGF:s utbildnings sida finns mycket intressant att läsa. Tex gå in på ledarhjälp, kurser/konferenser Böcker: Går att beställa på: Våga! Utmana! Pröva! & Inkluderad idrott CD:n Svenska Handikappidrottsförbundet presenterar nu ett paket med material för dig som är engagerad i handikappidrotten. Ett häfte som stöttar dig som har en eller flera aktiva med funktionshinder i din träningsgrupp. I materialet får du följa ett antal ungdomar med olika funktionshinder, i olika idrotter och i olika åldrar. Du får ett gediget stöd gällande bemötande och för att planera träningen på ett bra sätt. Passa mig! - inkluderad idrottsundervisning För många personer med funktionshinder kan ett deltagande i idrott vara avgörande för utvecklingen på många plan. Målet med boken är att underlätta för alla barn att hitta sin plats i idrotten - både i skolan och på fritiden. Boken är en australiensisk produktion som omarbetats för att passa svenska förutsättningar. Passa mig! är ett resultat av inkluderingsprojektet EMIL och innehåller också en genomgång av de flesta funktionshinder du kan tänkas möta. Boken riktar sig i första hand direkt till lärare, men kan också användas av dig som är intresserad av begreppet inkludering och som på något sätt jobbar, eller intresserar dig för att jobba med barn och unga med funktionshinder.

16 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 16 Golfäventyret min första golf En fantastiskt bra bok för de yngre och egentligen för alla. Krångligare än så här ska inte golfteori vara. Svensk Golfträning Golfövningar för barn och ungdom Många roliga och bra bollövningar. Häftet är ett måste för en ledare! Mer än bara lite kul: En skrift om hur vi kan utveckla fritiden för barn och unga med funktionsnedsättningar Skriften är gratis och beställes från Handikappförbundens samarbetsorgan Box 1386, Sundbyberg tel , texttel Kraften i samarbete: Hur kan man genom samarbete förbättra fritiden för personer med funktionshinder? Hur kan man genom utbildning skapa attitydförändringar kring dessa människors möjligheter? Varje kommun kan skapa en samarbetsmodell efter sina egna förutsättningar då blir alla vinnare! Friskusgruppen (HISO)

17 Sida 17 Tillgänglighet Boverket: Har gjort en enkel skrift för enkelt avhjälpta hinder. hjalpta_hinder.pdf HSO: Handikappförbundens samarbetsorganisation ger många bra råd och tips om tillgänglighet. Projekt Golf Access arbetar med ett tillgänglighetsformulär. Det är med korta enkla frågor som klubben kan ha som underlag för att se vad som behövs för att HandiGolf ska bli en tillgänglig verksamhet. Maila och beställ formuläret. Föreningar/Organisationer Barn & Ungdomshabilitering i Skåne Handikappinstitutet - fritidshjälpmedel Svenska handikappidrottsförbundet FIFH en av Sveriges största handikappidrottsföreningar. Arrangerar Malmö Open varje år. Det är världens största handikappidrottstävling på klubbnivå, med tävlande från större delen av Europa och USA. Ca1800 deltagare. Erbjuder bla utbildning i Mångfald och bemötande Svenska Golfförbundet Furuboda Folkhögskolas Golfprofil Det finns en golfprofil som kan läsas parallellt med övriga kurser. Den erbjuder 6 timmar golfträning per vecka hela året runt. Perfekt möjlighet för dig som vill lära dig golf som nybörjare, eller utveckla din golf. Vintertid är det fysträning och individuella arbeten inom golf.

18 P R O J E K T G O L F A C C E S S Sida 18 Furuboda är en av Sveriges ledande folkhögskolor som har mångårig erfarenhet av personer med funktionsnedsättning inom utbildning, kommunikation och pedagogik. Furuboda erbjuder olika utbildningar för deltagare, föreningar, kommuner m fl. Vi skräddarsyr gärna en kortkurs till er! Alla Vinner: I Lund har man arbetat fram en metod hur man ser möjligheter i inkludering av personer med funktionsnedsättning. Tex så har man ett kompiskort som gör att kommunen betalar för att en kompis/ledsagare kan vara delaktig i samma aktivitet. Rekryteringsgruppen Hjärnkraft HSO här finner du olika handikapporganisationer i Sverige

19 Sida 19 LÄNKAR: (kopiera och klistra in i din webbläsare om länkarna inte fungerar via pdf filen) (Special Olympic HandiGolf tour) (nybörjarutbildningen grönt kort) (bollpeggare) aspx (elstå stol) cklista_caddie_for_synskadad_spelare_av_ronny_geiborg.doc aspx (fritidshjälpmedel)

20 P R O J E K T G O L F A C C E S S FIFH Pildammsvägen Malmö Telefon:+46 (0) E-post: DETTA HÄFTE/PDF SKA LÄSAS PÅ INTERNET FÖR ATT DU SKA KUNNA KLICKA PÅ LÄNKARNA! En uppdaterad pdf finner du på: eller

VISION Smålands Golfförbunds Handigolfsektion.

VISION Smålands Golfförbunds Handigolfsektion. VISION Smålands Golfförbunds Handigolfsektion. Handigolfsektionens vision är att bli Sverigebäst inom golf för funktionshindrade. Detta innebär att klubbar inom handigolfens nätverk ska ligga i topp avseende

Läs mer

Efter första bollträffen är du såld på golfen

Efter första bollträffen är du såld på golfen Efter första bollträffen är du såld på golfen Den dag du står på övningsbanan och träffar bollen helt rent, ser den lyfta mot skyn i en hög båge det är då du förstår. Förstår tjusningen med golfen. Förstår

Läs mer

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål.

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Ingen tävling bara kompisspel. Start från respektive tee. Gulsvart/Grönvit/Röd/Blå/Gul/Vit Max 10 slag per

Läs mer

Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015

Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015 Team 2014 Glädje-Gemenskap-Engagemang SGF, Projekt Handigolf Riks 2013-2015 Ansvarig utgivare Gunnar Lindberg, Redaktör Conny Dahlberg. cm.dahlberg@comhem.se 0470-62206 Nyhetsbrev nr 1, 2014 Vårt huvudspår

Läs mer

SKÄL ATT BLI EN PARTNER TILL OSS

SKÄL ATT BLI EN PARTNER TILL OSS DET FINNS FLER ÄN SKÄL ATT BLI EN PARTNER TILL OSS GLÄDJE DET FINNS FLER ÄN HÄLSA SOCIALT RELATIONER FRIHET TÄVLING UPPMUNTRANDE EVENEMANG HULIGANFRITT NATUR ELIT OLYMPISK MORAL DROGFRITT GENERATIONER

Läs mer

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET

Junior lyftet. Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET Junior lyftet Pengar till klubben med Juniorlyftet! EN MÖJLIGHET ATT UTVECKLA JUNIORVERKSAMHET 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 3 Varför väljer barn att idrotta? Att ha kul upplevelsen av

Läs mer

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Vad kan du göra för att rekrytera och behålla barn och ungdomar till din klubb? Vilka verktyg har du i dag för att kunna rekrytera och behålla barn och ungdomar

Läs mer

Idrottsprogram för Dalsjö GK

Idrottsprogram för Dalsjö GK DALSJÖ GOLFKLUBB Idrottsprogram för Dalsjö GK 2015-2019 Ett handlingsprogram för hela klubben Styrelsen 2015-03-05 Inledning, inriktning, vision, övergripande mål, delmål, långsiktiga mål, aktiviter, utbildning,

Läs mer

Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland

Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland Bidragsmanual april 2013 Golfklubbar i Göteborg, Bohuslän och Dalsland LOK-STÖD Kommunalt och statligt Tips och exempel En sammankomst kan till exempel vara en golfträning, golftävling, träningsspel på

Läs mer

TÄBY GOLFCENTER GRÖNTKORT

TÄBY GOLFCENTER GRÖNTKORT TÄBY GOLFCENTER GRÖNTKORT Välkommen till Gröntkort på Täby Golfcenter (TGC) och Jarlabanke Gk Vår gröntkort utbildning kan ske både privat eller i grupp. Den vanligaste formen är att gå i grupp, och där

Läs mer

Välkommen till Södermanlands Golfförbund.

Välkommen till Södermanlands Golfförbund. UTBILDNINGSPROGRAM 2015 1 Välkommen till Södermanlands Golfförbund. Vi ger service till våra golfklubbar i Södermanland och deras medlemmar. Vår främsta uppgift är att genomföra olika seriespel och utbilda

Läs mer

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål.

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål. Innehåll Verksamhetsplan Junior- och Elitverksamheten vid Sölvesborgs GK...3 Vision...3 Målsättning t o m 2015...3 Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål....3 Värdegrund...4 Handlingsplan

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

Partille Golfklubb presenterar. Ett guldkantat samarbete

Partille Golfklubb presenterar. Ett guldkantat samarbete Partille Golfklubb presenterar Ett guldkantat samarbete Välkommen till Partille golfklubb Vi finns i gröna och sköna Öjersjö, granne med Delsjöreservatet och mindre än 10 minuter från Göteborgs centrum.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Nulägesanalys Det blev en framgångsrik juniorverksamhet på Melleruds GK under 2014, även om antalet juniorer var mindre än förväntat. Under 2014 hade vi på Melleruds

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb

Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb Verksamhetsplan 2014 Juniorverksamheten Hammarö Golfklubb Nulägesanalys Vi i Hammarö GK har två instruktörer som sköter träning och träningsplaneringen har 20 ledare som är med och hjälper till i vår verksamhet

Läs mer

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT Namn: Fråga 1-15 ger en poäng vardera. Fråga 16-20 kan ge max två poäng vardera. Du kan få maximalt 25 poäng. Du är godkänd om du får 20 poäng. 1. Vem har alltid företräde

Läs mer

Verksamhetsplan för Kalix Golfklubb år 2015

Verksamhetsplan för Kalix Golfklubb år 2015 Verksamhetsplan för Kalix Golfklubb år 2015 Inledning: Verksamhetsplanen är det dokument som skall visa våra verksamhetsmål samt planerna för hur vi ska nå dessa mål. Syftet med dokumentet är att vara

Läs mer

Helena Brobeck, ansvarig barn- och ungdomsutbildningar SGF E-mail: helena.brobeck@sgf.golf.se

Helena Brobeck, ansvarig barn- och ungdomsutbildningar SGF E-mail: helena.brobeck@sgf.golf.se SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus v: a 3 h c o 2, 1 g e t Information om S R A D LE G NIN D IL B T U svenska golfförbundet 3 Välkommen till världens roligaste uppdrag! Grattis till möjligheten att

Läs mer

Riktlinjer 2015 för spelare som deltar i Junior & Elitsektionens verksamhet. Allmänt. Lidingös lilla gröna. Allmänt uppförande före och under träning

Riktlinjer 2015 för spelare som deltar i Junior & Elitsektionens verksamhet. Allmänt. Lidingös lilla gröna. Allmänt uppförande före och under träning Allmänt Dessa riktlinjer gäller tills vidare och kan efter beslut av Junior- & Elitsektionen (JES) ändras under pågående säsong. Alla spelare som deltar i JES verksamhet omfattas av dessa riktlinjer. Riktlinjerna

Läs mer

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre.

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre. Distrikt 2015 SKANDIA TOUR Skandia Tour är ett toursystem där juniorer upp till och med 21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

Juniorkommittén, kontaktuppgifter

Juniorkommittén, kontaktuppgifter Välkommen Vi skall inspirera juniorer att söka sig till tävlingsverksamheten som vänder sig till alla kunskapsnivåer och är en del av gemenskapen. Utöver detta skall det ges möjlighet till utveckling och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14

VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14 VERKSAMHETSPLAN/IDROTTSPROGRAM ÅR 2011-14 Led motiv 3G klubben Golf, Glädje och Gemenskap. Detta är ledmotivet i verksamheten för ledare och juniorer. Golfen skall alltid stå i fokus vi skall premiera

Läs mer

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK VIKSJÖ GK NYHETSBREV NR 1, 2013 JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK Nu finns alla grupper för golfkul, knatte och junior 12-21 år upplagda på på hemsidan. Där kan ni också se tider och dagar för respektive grupp.

Läs mer

Bryngfjordens GK, verksamhetsplan 2015

Bryngfjordens GK, verksamhetsplan 2015 Bryngfjordens GK, verksamhetsplan 2015 Bryngfjordens GK samarbetar på olika vis med Bryngfjorden Golf AB som äger och förvaltar golfbanan, Bryngfjordens Fastighets AB som förvaltar klubbhuset samt krögaren

Läs mer

Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014

Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014 Visioner och mål för juniorverksamheten 2015-17 framtagen jan - april 2014 Vision Brevikens golfklubb skall vara en attraktiv, naturlig och familjär mötesplats för golfintresserade ungdomar. Värdegrund

Läs mer

Pris: 1295kr betalas senast 23 maj till Tee View, Top View AB BGNR: 5517-0583 (ange namn och grupp)

Pris: 1295kr betalas senast 23 maj till Tee View, Top View AB BGNR: 5517-0583 (ange namn och grupp) Äldre junior akademin, tjejer & killar HCP 21 eller lägre Tiden är 19.30-20.20 Äldre junior akademin, tjejer & killar 14år- Tiden är 19.30-20.20 Junior akademin, lär dig spela golf, tjejer 10-13 år Tiden

Läs mer

Mölle Business Club Företagsnätverket med affärsnytta på Mölle Golfklubb

Mölle Business Club Företagsnätverket med affärsnytta på Mölle Golfklubb Mölle Business Club Företagsnätverket med affärsnytta på Mölle Golfklubb Mölle Business Club ett trevligt sätt att ta hand om dina kunder Företag har många möjligheter till givande samarbeten med Mölle,

Läs mer

Kårsta Golfklubb/ Styrelsens verksamhetsberättelse/ Utgåva 1/2014-03-04/

Kårsta Golfklubb/ Styrelsens verksamhetsberättelse/ Utgåva 1/2014-03-04/ 1 Styrelsens verksamhetsberättelse 2014 2 Inledning Verksamhetsåret 2014-01-01 12-31. 2014 har varit ett bra år för klubben med mycket aktivitet både sportsligt och med arbetet att utveckla klubben att

Läs mer

Verksamhetsplan Juniorer 2014

Verksamhetsplan Juniorer 2014 Verksamhetsplan Juniorer 2014 Syfte Tanken med detta dokument är att uttrycka en långsiktig strategi för Gumbaldes juniorverksamhet, definiera vad som behöver göras samt säkra resurser så möjligheten finns

Läs mer

GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare

GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat. JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT Golfdistriktsförbunden 2 svenska golfförbundet Fakta Grönt

Läs mer

HALMSTAD GOLFAKADEMI.

HALMSTAD GOLFAKADEMI. HALMSTAD GOLFAKADEMI. PROGRAM VÅREN 2015 Golf blir b DIN GOLF, VÅRT LIV. Golf blir bara roligare och roligare ju bättre man blir. Och det fina är att det inte är så svårt att bli bättre heller. Inte om

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Växjö 2014-10-16 Mikael Frisk Till alla Banchefer, klubbar, GDF m.m. I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Hej Alla! Rapport från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden gått fort sedan jag sist hörde

Läs mer

Golfens Utveckling Rekrytering Utbildning i Lundsbrunn GK inom Grönt ljus GURU Idrottsprogram för Lundsbrunn Golfklubb 2010-2013

Golfens Utveckling Rekrytering Utbildning i Lundsbrunn GK inom Grönt ljus GURU Idrottsprogram för Lundsbrunn Golfklubb 2010-2013 Golfens Utveckling Rekrytering Utbildning i Lundsbrunn GK inom Grönt ljus GURU Idrottsprogram för Lundsbrunn Golfklubb 2010-2013 (Revideras 2013) INNEHÅLLSFÖRTECKNING GOLF ÄR IDROTT! Inledning... 3 Bakgrund

Läs mer

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr.

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Handledarguide Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012.

Verksamhetsberättelse 2012. Verksamhetsberättelse 2012. SFFF syfte är att skapa sysselsättning för personer med funktionsnedsättningar och att ta ut så många funktionshindrade personer som det är möjligt i skärgården vår verksamhet

Läs mer

Nyheter 2015. Organisation. Hur vi tränar. Rekrytering. Rekrytering föräldrar/ledare. Kiosklista! Utbildning. Tävlingar. Ekonomi/Övriga frågor

Nyheter 2015. Organisation. Hur vi tränar. Rekrytering. Rekrytering föräldrar/ledare. Kiosklista! Utbildning. Tävlingar. Ekonomi/Övriga frågor Välkom mna till juniorsäson ngen 2015! UNDERRUBRIK Agenda föräldramöte Nyheter 2015 Organisation Hur vi tränar Rekrytering Rekrytering föräldrar/ledare. Kiosklista! Utbildning Tävlingar Ekonomi/Övriga

Läs mer

3V BLADET IDROTT FÖR ALLA

3V BLADET IDROTT FÖR ALLA 3V BLADET IDROTT FÖR ALLA Hösten 2009 - Våren 2010 Göteborg VÄLKOMMEN TILL 3V HIF DU HÅLLER I DIN HAND VÅRT PROGRAM OM IDROTTSAKTIVITETER FÖR HÖSTTERMINEN 2009 TILL VÅRTERMINENS SLUT 2010 Som medlem i

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till!

Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till! Golfens Ledarutbildning (GL1) Från? till! Mål med passet Informera om GolfÄventyret Informera om GL1 material & utbildningar Diskutera kring hur vi når ut och fram med stor effekt Svara på frågor Bakgrunden

Läs mer

Hills Golf & Sports Club Säsong 2015. Golfkurser för dig som är senior. Kursupplägg

Hills Golf & Sports Club Säsong 2015. Golfkurser för dig som är senior. Kursupplägg Hills Golf & Sports Club Säsong 2015 Golfkurser för dig som är senior Hills kan under säsong 2015 erbjuda ett brett urval av kurser, både för dig som är sugen på att förbättra svingen, eller kanske lära

Läs mer

Uppdaterad 2012-03-06

Uppdaterad 2012-03-06 Uppdaterad 2012-03-06 20 INNEHÅLL Sidan Vad är LSS? 3 Vem gäller lagen för? 4 Råd och stöd 5 Personlig assistent 6 Ledsagarservice 7 Kontaktperson 8 Hjälp till familjer 9 Korttidshem eller extra familj

Läs mer

VERKSAMHETSSEMINARIER

VERKSAMHETSSEMINARIER INBJUDAN Rekonrgda må orter! VERKSAMHETSSEMINARIER 2015 Fokus på verksamhetsutveckling MISSA INTE:»SPANARNA«OM TRENDER OCH AKTUELLA ÄMNEN Hej! VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSSEMINARIERNA 2015! VERKSAMHETSSEMINARIERNA

Läs mer

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013

NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 NVGF Juniorprojektet 2013 Sida 1 (8) NVGF projektplan för juniorutveckling 2013 Allmänt I samband med Norr- och Västerbottens golfförbunds planeringskonferens i Piteå den 21-22 november 2009 tog ordförande

Läs mer

VIKSJÖ GOLFKLUBB Juniorsektionen

VIKSJÖ GOLFKLUBB Juniorsektionen Verksamhetsplan 2011 Innehåll JUNIORSEKTIONEN 2011... 2 SEKTIONENS ANSVARSOMRÅDE... 2 IDÉN MED VERKSAMHETEN... 2 MÅL 2011... 2 MÅL 2013-2014... 3 UNGDOMSRÅDET... 4 INSTRUKTÖRERNA... 4 SEKTIONENS SAMMANSÄTTNING

Läs mer

Medlemsundersökning. Säsong 2014. 556 medlemmars svar

Medlemsundersökning. Säsong 2014. 556 medlemmars svar Medlemsundersökning Säsong 2014 556 medlemmars svar Resultatöversikt Resultatet är sammanställt till ett index för att skapa en överblick över klubben som helhet. Indexet gör det också lättare att jämföra

Läs mer

Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg

Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg Hur blir SKF så bra att alla klättrare vill vara medlemmar? Processledare: Sandra Mattsson, SISU Idrottsutbildarna Syfte med träffen:

Läs mer

F R I T I D S P R O G R A M 2 0 1 5

F R I T I D S P R O G R A M 2 0 1 5 F R I T I D S P R O G R A M 2 0 1 5 F Ö R B A R N O C H U N G D O M M E D S Ä R S K I L D A B E H O V 2015! Välkommen till ett aktivt år med OMS-fritid! Vad gör du på din fritid? Fritiden är viktig! Då

Läs mer

Verksamhet och Målsättningar juniorer Lidingö GK. 1. Mål

Verksamhet och Målsättningar juniorer Lidingö GK. 1. Mål Verksamhet och Målsättningar juniorer Lidingö GK 1. Mål 2. Organisation 3. Indelning träningsgrupper 4. Professionell träning 5. Rekrytera, utveckla och behålla ledare 6. Lidingös lilla gröna 7. Duktiga

Läs mer

Inbjudan till JUNIORTRÄNING

Inbjudan till JUNIORTRÄNING Inbjudan till JUNIORTRÄNING 2015 JUNIORTRÄNING 2015 Nu är det dags att boka upp sig på årets knatte- och juniorträning på Ingarö GK. Säsongen startar den startar den 20 april och avslutas den 27 september.

Läs mer

Utvecklingsplan! Av: Fredrik Thorin VT 08 Ämne: Idrottsledarskap

Utvecklingsplan! Av: Fredrik Thorin VT 08 Ämne: Idrottsledarskap Utvecklingsplan! Av: Fredrik Thorin VT 08 Ämne: Idrottsledarskap 1 Innehållsförteckning Rubrik Sida Inledning 2 Fredrik Thorin i nuläget 3 Träningsplanering 4 Kravanalys 4 Målsättning 7 Framtidsplaner

Läs mer

Stöd i vuxenlivet - Sammanställning av stödinsatser för personer med funktionshinder

Stöd i vuxenlivet - Sammanställning av stödinsatser för personer med funktionshinder Stöd i vuxenlivet - Sammanställning av stödinsatser för personer med funktionshinder Falu Kommun Socialförvaltningen LSS-sektionen Det här häftet visar olika vägar till stöd för Dej med funktionshinder.

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handledning till den lättlästa Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst Studieförbundet Vuxenskolan 2008 Projektledare: Eva Ekengren SV Förbundskansliet Författare: Kitte

Läs mer

Verksamhetsplan för Örebro Läns Golfförbund år 2010

Verksamhetsplan för Örebro Läns Golfförbund år 2010 Verksamhetsplan för Örebro Läns Golfförbund år 2010 Övergripande målsättning Enligt stadgarna har Örebro läns Golfförbund som övergripande målsättning att: - Verka för att golfidrotten inom distriktet

Läs mer

Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN

Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN Gamla banan Tanken på en golfbana på Öijared var inte ny, men det var först hösten 1957 som två golfare från Göteborg, Enar Werner och Henrik Streiffert, lyckades intressera

Läs mer

Profilering: Hur ditt företag exponeras ute på banan, på hemsidan och i våra trycksaker.

Profilering: Hur ditt företag exponeras ute på banan, på hemsidan och i våra trycksaker. PRISLISTA 1 (5) Bli sponsor/samarbetspartner med Eda Golfklubb Inför säsongen har det tillkommit en del nyheter. En del nödvändigt pga. av ökade kostnader andra beroende på rekommendationer från revisorer

Läs mer

Välkommen som medlem!

Välkommen som medlem! Nyhet säsongen 2015 Fritt spel på Åkersberga Gk! Gäller vid medlemskap i Österåkers Gk. (Gäller ej Sexan, Vardag eller Hagby ) Österåkers Golf En 45-håls golfanläggning med tre banor och stor tillgänglighet.

Läs mer

FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER?

FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Spelarutveckling junior, bredd och elit. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Lämna elitsatsningen orörd, fortsätt

Läs mer

HUVUDTESTER. Lars Hägglund www.lhgolf.com

HUVUDTESTER. Lars Hägglund www.lhgolf.com HUVUDTESTER BOLLSTART En test för att starta bollen på linjen För detta test använder du träningsredskapet Tutor. Placera kulorna längs fram på svåraste nivån. Målet är att starta bollen mellan kulorna

Läs mer

Vreta Kloster GK Junior & Elitkommitte n. Verksamhetsbera ttelse 2012. Version 1.0

Vreta Kloster GK Junior & Elitkommitte n. Verksamhetsbera ttelse 2012. Version 1.0 Vreta Kloster GK Junior & Elitkommitte n Verksamhetsbera ttelse 2012 Version 1.0 Innehåll VERKSAMHET 2012... 4 GOLFKUL... 4 GOLFÄVENTYRET GRÖNA KORTET... 4 UTVECKLING PAR, BIRDIE... 5 UTVECKLING EAGLE,

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Bidragsbibel. Golfklubbar i Västergötland

Bidragsbibel. Golfklubbar i Västergötland Bidragsbibel Golfklubbar i Västergötland SID 2 Innehåll 1. Inledning...4 2. Statligt lokalt aktivitetsstöd...5 3. Utbildningsstöd...8 4. Idrottslyftet mer och fler, 2007-2011...11 5. Ledarutbildning...19

Läs mer

Idéer från Albatrossmötet

Idéer från Albatrossmötet Idéer från Albatrossmötet Idéer netto och efter innehåll Tävling Träning Organisation/Ledare Rekrytering Information/marknadsföring Kostnader/greenfee Övrigt Effekt och tidshorisont Stor effekt och kort

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Vi vill skapa vinnare på flera plan

VÄLKOMMEN TILL. Vi vill skapa vinnare på flera plan VÄLKOMMEN TILL Vi vill skapa vinnare på flera plan VI GER UNGDOMAR OCH VUXNA EN FARTFYLLD OCH MENINGSFULL FRITID Norrköpings Tennisklubb grundades år 1921 och då spelade man tennis utomhus på Idrottsparken,

Läs mer

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1 Frågor och svar 2011-11-01 1 Vad är viktigast att kunna av regelbokens alla regler? Läs Definitionerna och Regel 1 4. De senare beskriver idén med golfspelet. Försök förstå innebörden i Regel 13 och förfaringssättet

Läs mer

Verksamhet Verksamhetsutveckling Allerum GK

Verksamhet Verksamhetsutveckling Allerum GK Verksamhet Verksamhetsutveckling Allerum GK Verksamhetsidé Allerum GK är en golfklubb, som är verksam på Allerum Golf AB:s anläggning och som har lokal förankring i Helsingborg med omnejd med tyngdpunkt

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna att träna 13-16 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara

Läs mer

Lundsbrunn Gk s Verksamhetspl an för Juniorer. Plattform och Aktionsplan

Lundsbrunn Gk s Verksamhetspl an för Juniorer. Plattform och Aktionsplan Lundsbrunn Gk s Verksamhetspl an för Juniorer Plattform och Aktionsplan Plattform / Aktionsplan Plattform Vision Mål Strategi Värdegrund Aktionsplan Aktiviteter Organisation Resurser Rekryteringsplan Utvecklingsplan

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

VISION 50/50 Den vinnande vägen

VISION 50/50 Den vinnande vägen VISION 50/50 Den vinnande vägen ANNICA LUNDSTRÖM Klubbchef/VD Örebro City Golf & CC Arbetat som klubbchef i 19 år Gift med Michaell Lundström, PGA Club Professional Två döttrar Emelie 22 & Ella 18 Vice

Läs mer

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade.

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. LSS LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. I LSS står att människor med stora och varaktiga funktionshinder har rätt till hjälp. Det står också att människor som

Läs mer

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013.

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Först och främst vill vi tacka för alla era svar i undersökningen som har innehållit både ris och ros. Vi ligger högt i värdena med allt från banans

Läs mer

Guiden till Grönt kort

Guiden till Grönt kort Guiden till Grönt kort Alla som tävlar, från lokal tävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort. Det gäller oavsett om du är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör, och oavsett i vilken gren du tävlar.

Läs mer

Delaktighet. tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad. Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad. Lättläst

Delaktighet. tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad. Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad. Lättläst Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad Lättläst Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms stad HSO Stockholms stad AnZ dra upplagan

Läs mer

Professional Golfers Association of Sweden

Professional Golfers Association of Sweden Professional Golfers Association of Sweden Vilka kompetenser ser ni att Er/era Professionals kan utveckla för att möta era behov? Marknadsföring, projektledning, ekonomi Ligga steget före med nya idéer,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2007 Gunnarns Golfklubb

Verksamhetsberättelse 2007 Gunnarns Golfklubb Verksamhetsberättelse 2007 Gunnarns Golfklubb Gunnarns Golfklubb bildades den 5 juli 2001. Styrelse under verksamhetsåret: Olle Wärnick Ordförande Sten Gullhagen Kassör Roland Kärrman Sekreterare Erik

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Juniorverksamheten Öijared GK Klubbidé och ledstjärnor Öijared Golfklubb Öijared Golf Klubb är en ideell golfklubb med hög målsättning för såväl bredd- som elitverksamhet med duktiga

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst Stöd och service till vissa funktionshindrade Det finns en särskild lag som kan ge personer med funktionshinder rätt till stöd, hjälp och

Läs mer

Golfens regel I-5 samt definitioner

Golfens regel I-5 samt definitioner Golfens regel I-5 samt definitioner Aspero Idrottsgymnasium Kort historia och bakgrund De första golfreglerna skrevs 1744. Då fanns endast 13 regler. I grunden är reglerna desamma idag, men vissa har förändrats

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Alla människors lika värde är grunden för Handikappförbundens verksamhet I denna broschyr har vi sammanställt information som bygger på erfarenheter

Läs mer

MOBILITETSCENTER ETT UNIKT KOMPETENSCENTER INGRID BOLIN, VERKSAMHETSCHEF/ARBETSTERAPEUT MONA FRITZSON, ADMINISTRATION/EKONOMI

MOBILITETSCENTER ETT UNIKT KOMPETENSCENTER INGRID BOLIN, VERKSAMHETSCHEF/ARBETSTERAPEUT MONA FRITZSON, ADMINISTRATION/EKONOMI MOBILITETSCENTER ETT UNIKT KOMPETENSCENTER INGRID BOLIN, VERKSAMHETSCHEF/ARBETSTERAPEUT MONA FRITZSON, ADMINISTRATION/EKONOMI BILKÖRNING VANLIG FRÅGA INOM RÖRELSEHINDERFÖRBUNDEN Medlemmar uttryckte behov

Läs mer

Behållning och rekrytering av ledare. Köping 2010

Behållning och rekrytering av ledare. Köping 2010 Behållning och rekrytering av ledare Köping 2010 Är ungas oberäkneliga livssituation ett argument för att inte välja in dom i styrelser? Det är ungas eget ansvar att ta initiativ till att vara med och

Läs mer

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen Att leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Handikappomsorgen Innehåll Vad är LSS?... sid 3 Leva som andra... sid 3 För vem gäller lagen?... sid 4 Alla

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152

ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152 ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152 1 ÄLVKULLEN TISDAG 17/2 kl. 19.00 åk.7-9 Kom och spela FIFA 09 på storbild i stora salen! ONSDAG 18/2 kl. 15.00 åk.4-6 Kom och testa WII Fit på storbild i stora

Läs mer

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA! Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja tävla. Tävla kan man göra på olika nivåer och

Läs mer

Utvecklingstrappan Grönt Ljus i Juniorverksamheten

Utvecklingstrappan Grönt Ljus i Juniorverksamheten Utvecklingstrappan Grönt Ljus i Juniorverksamheten Du som läser detta har tagit det första steget för att kartlägga och bedöma din verksamhet. Grönt Ljus innehåller tre olika nivåer, Barn, Ungdom och Elitsatsande

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Välkomna till Valldas juniorträning 2015

Välkomna till Valldas juniorträning 2015 Välkomna till Valldas juniorträning 2015 Välkomna till ett nytt golfår på Vallda Golf & Country Club och tack för ert engagemang under 2014! Det är fantastiskt roligt att få vara en del av Valldas juniorverksamhet

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc.

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc. Tänk i golf. Cai Nilsson Som människor styrs vi av inlärda vanor och mönster, att bryta dessa gör oss osäkra och otrygga. (matvanor, rökning, motion osv..) Dessa måste brytas och ersättas med nya för att

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Huvudstadens Golfklubb. Programförklaring 2014-2016

Huvudstadens Golfklubb. Programförklaring 2014-2016 Huvudstadens Golfklubb Revidering fastställd på årsmötet 141208 Programförklaring 2014-2016 Värderingar Vision Verksamhetsidé Övergripande mål Värderingar Huvudstadens Golfklubb står för följande fem värderingar

Läs mer

Spontanidrottssatsningar 2015 Wasa Golf

Spontanidrottssatsningar 2015 Wasa Golf 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-11 Kultur- och fritidskontoret Kultur- och fritidsnämnden Spontanidrottssatsningar 2015 Wasa Golf Dnr: 15/30 Sammanfattning av ärendet Wasa Golfklubb vill komplettera Svenska

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002, den 1-2 december 2003 och den 3 oktober 2006 ) 1 BIDRAGSBERÄTTIGADE

Läs mer

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se Leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.ronneby.se Innehåll Vad är LSS? 3 Leva som andra 3 För vem gäller lagen? 4 Alla insatser i LSS är gratis 5

Läs mer

Guldmedlemskapet - vad innehåller det och HUR du graderar upp dig som medlem. Ny betalterminal för linksbanan i rangehuset

Guldmedlemskapet - vad innehåller det och HUR du graderar upp dig som medlem. Ny betalterminal för linksbanan i rangehuset Nyhetsbrev #1 2015 Sida 1 av 5 Hej Vänner, Mycket välkomna till en ny golfsäsong! Det som länge såg ut att bli en hemsk vinter, bidde ingenting.. Nu drar vi snart igång Här följer lite mer info, om bl

Läs mer