Klubben har under året tävlat i SM, vi har en egen tandempilot på gång, vi har gjort bra reklam och blivit fler medlemmar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klubben har under året tävlat i SM, vi har en egen tandempilot på gång, vi har gjort bra reklam och blivit fler medlemmar."

Transkript

1 Verksamhetberättelse ÖFSK 2012 Styrelsen Året 2012 var ett kämpigt år för Östersundsfallskärmsklubb. På grund av motorproblemet som uppkom 2011 så stod vi utan Kryss-Kalle under mer än halva året. Många timmar av klurande och oro över hur vi skulle göra med plan och hur vi skulle ha råd om vi valde att laga motorn. (mer om detta längre ner). Klubben har under året tävlat i SM, vi har en egen tandempilot på gång, vi har gjort bra reklam och blivit fler medlemmar. Styrelsen är nöjd med verksamhetsåret 2012 men hoppas på ännu fler elever och turkeys som fortsätter hoppa, tävling, glädje och publicitet under Styrelsen önskar att vi i år kan jobba hårdare med aktiviteter utanför själva hoppningen och stärka klubbgemenskapen. Sammanfattningsvis så blev året trots allt väldigt bra, många hopp gjordes med tanke på omständigheterna och jag tror jag kan tala för många att vi ser fram emot 2013! Hoppning Vi gjorde 769 hopp under året varav 43 tandem, bra jobbat med tanke på motoröversynen. Tävling Vi hade en deltagande på SM i Vårgårda, Lars Eklund som kom tvåa i speed skydiving. Ett lag tävlade även i 10-manna speedstar under ÖFSK:s namn, de kom också på andra plats. Utbildning Tanken var att genomföra 3 st nybörjarkurser under 2012 vilket vi lyckades med. I februari började 4 hoppare, i april 4 st och i juni 9 hoppare. A-licenser under 2012 uppnåddes av Tommy Nordin och Caroline Brandén. ÖFSK har genomfört en packkurs under 2012 med hjälp av Eric Marsh. Lars blev under 2012 färdig med Hoppmästarutbildningen. Mattias Dalin blev under 2012 färdig med hoppledarutbildningen. Uppvisning Finaldagen på Storsjöcupen lyckades vi sälja in en uppvisning som tyvärr regnade bort. Likaså regnade uppvisningen på Molandas Flygdag bort. Myggbugit genomfördes enligt rutin i början på augusti med ett godkänt resultat. Nästan 400 hopp genomfördes under veckan! Tomtehoppningen blev ej av på grund av dåligt väder men som vanligt var det massor med folk och tomtarna kom lite senare, i en Ford. Samarbetet med ICA Valla, Ica Kvantum, Ica Tegelplan, Musikanten, och Östersundstidningar fungerande klanderfritt.

2 Event/Aktivteter feb genomfördes safetyday och hoppstart. Den årliga Galan skedde på Plaza, middagen blev tacos. Årsfilmen hade premiär och massor av olika priser delades ut. Vi hade några av våra norska gästhoppare med på Galan vilket var kul. Sista april firades ute på klubben. Majbrasan tändes trots allt och det blev som vanligt ett trevligt firande. Vi fick en insats gjord under Storsjöcupen. Under hela den veckan ställde frivilliga från klubben upp för att jobba i köket på Fjällängsskolan. Detta var en bra och enkel aktivitet som inbringade en bra slant. Vi deltog i Jämtlands Gymnasiums inspirationsdag, stort intresse, kanske pga Felix Baumgartner! I december genomfördes enligt tradition Lillejulsauktion och vi fick in över kr under den kvällen! Fantastiskt! Tandemgruppen Under Myggbugit var Stefan Nilsson tandempilot samt även en helg i september. Antal tandem under året blev 43 st. Riggar lånades från Marc Hess(SF) och Jhonny Åhman (SF). Vi påbörjade samarbetet med Håkan Schwartz som vi hoppas på ska bli vår nya tandempilot. Materiel ÖFSK fick nys om en reservskärm från Lennart Vestbom men på grund av leveransproblem har vi den inte i vår ägo. Arbetet med att försöka utöka våra elevutrustningar fortsätter då vi under 2013 planerar att ha många elever. Anläggning Anläggningarna är i ständigt behov av översyn och underhåll. Det som gjorts och kunnat utföras under året relaterat till ekonomin är följande; ÖSIS hade som vanligt sin årliga kick-off, mycket trevlig tillställning där vi ställde upp som lekledare i deras teambuilding-övningar. Den västra sovbaracken har sålts. Pyssel- och städdag har utfördes under våren. Höstens städning skedde tåvå olika dagar En luftsolfångare har börjat konstrueras, to be continued Och som vanligt och som traditionen bjuder, gårdshäcken har klippts, dock inte preussiskt rakt detta år. Markan Syftet med markan är att hopparna inte ska behöva vara hungriga, man gör inga bra hopp på tom mage. Roj Pénaber hade rollen som markachef, men avgick i samband med att hans restaurangverksamhet satte fart. Resultatet för 2012 slutade på kr vilket är en ökning med ca 40 % mot Toppen!

3 Miljö Under slutet av året införskaffades en kompost samtidigt som vi sa upp den kommunala, komposten placerades bakom vårt förråd. Inga bullerklagomål har kommit in under året. Granndagen som vi planerat under flera år blev än en gång uppskjuten delvis på grund av att vi inte visste hur klubben skulle fortsätta arbeta i och med motorbytet. Arbetet med att isolera klubbstugan påbörjades och vi väntar med spänning på att se om det blir någon förändring. Flyg Under 2012 flög (tid i luften) vi 77.10minuter med SE-IXK och minuter med LFK:s SE-FXB. Höger hjul på SE-IXK har fått renoverad broms och SE-IXK har servats enligt rutin. De som har flugit SE-IXK är: Pilot Tid i luften -20 Fröjd Markus 33:20-29 Theland Tobias 16: Karlsson Patrik 15:15-15 Östman Tomas 9:20-12 Svensson Ulf 1:45-27 Roos Henrik 1:15 Motorbytet Klockan 2 på natten 12 juli 2012 startade vår Cessna 206 SE-IXK igen efter att ha stått på marken sedan 17 september 2011, dagen då vi fick nödhoppa. Det var inget allvarligt, bara motorn som misstände några sekunder. Dock tillräckligt för att nackhåren ska resa sig och väcka minnen från 2004 till liv. Eftersom vi var rakt ovanför fältet på 1500 meters höjd så valde jag och Roj att kliva av. Svante satt kvar med sin tandempassagerare. Motorproblemen kan ha berott på dåliga kolvringar, ventiler eller liknande, det är oklart. Kompressionstestet visade noll kompression på en cylinder och usel kompression på övriga fem. Vi valde att inte lägga ner en massa pengar på felsökning eftersom det bara var 100 timmar gångtid kvar på motorn. Att bekosta en eventuellt mycket dyr renovering på en motor med så få timmar kvar skulle vara att kasta pengarna till Storsjöodjuret. Efter motorhaveriet i september satte vi oss ner och pratade om vad vi skulle ta oss till. Noll kronor på kontot och en kärra som helt plötsligt tappade en halv miljon i värde. Rent hypotetiskt alltså. Egentligen kanske en Cessna 206 med kolvmotor är värd noll kronor. Om ingen vill köpa en sak, vad är saken då värd? I och för sig fick vi ett bud av en seriös spekulant, ett bud som dock var väldigt lågt. Men det var i alla fall ett bud och det var seriöst. Så man kan väl säga att det budet satte värdet, ett värde som inte räckte långt. Vi annonserade ut kärran som den stod, alltså med motorproblemen på köpet. Ett par utländska aktörer visade också intresse, men efteråt har jag fått höra att man inte får exportera en kärra som har mindre än 600 timmar gångtid kvar. Jag vet inte om det är sant, men om det är sanna fakta så hade vi nog egentligen noll spekulanter. Så kändes det i alla fall, eftersom vi inte kunde acceptera det enda bud vi fick. Om vi hade lyckats sälja vår SE-IXK ( Krysskalle ) så var första tanken att köpa en dieselkonverterad

4 Cessna 182 som var till salu nere i Holland, prislappen var ca 1,5 MSEK och den var konverterad för fallskärmshoppning. Dieselkonverterade plan kan flygas på JET A1-bränsle precis som tex vanliga passagerarplan, det kostar hälften så mycket som den bensin (100LL) som vår kärra behöver. 1,5 miljon kronor var inte så dyrt tyckte vi, och med underbara driftkostnader och prestanda för att ta oss ända upp till 4000 m. Den såldes dessvärre, men det spelade egentligen ingen roll för vi hade aldrig fått låna de pengarna av någon. Det visste vi inte då men det skulle snart visa sig. Kontentan hade alltså blivit att om vi hade lyckats sälja SE-IXK så hade vi stått helt utan kärra. Vi skulle ju inte haft råd att köpa något annat eftersom vi bara fick ett endaste pyttebud för Krysskalle, och lån var inte att tänka på skulle det visa sig. Eftersom vi inte hittade någon köpare så bestämde vi oss istället för att köpa en översedd (renoverad motor av samma typ) motor. När man köper en översedd så skickar man in gamla motorn som pant. Leverantören använder sedan gamla motorn till nästa köpare. På så sätt slipper man vänta på att den egna motorn ska renoveras, vilket kan ta lång tid. Nu stötte vi också på rejäla problem. Continental, som gör motorerna, meddelade att någon översedd motor av vår modell inte fanns men att vi kunde få köpa en helt ny med hyfsat snabb leverans. Det skulle bli dyrare såklart, men vi hade ju inget val så vi satte igång att försöka få ett lån. Kalkyler gjordes och visades upp för flera banker, så här skulle vi ha råd och så här skulle verksamheten se ut. Jag kan erkänna att det var glädjekalkyler i viss mån, inte osannolika dock. Eftersom vi redan hade ett lån på fastigheten (en annan långtråkig story om höga räntor för ideella föreningar, flygplansinteckningar, borgenärer, säkerheter upp över öronen och att banken satte sig på tvären) så ville vi lösa det lånet och skaffa ett nytt. Banken sa nej, alla andra banker sa nej och till slut sade flygplansfinansbolagen också nej, om vi inte amorterade massor på tvärkort tid. Nej nej nej ekade kören. Inte på något sätt lyckades vi låna pengar. Och bidrag var inte att tänka på. Vi har väldigt få ungdomar i klubben så arvsfonden, kommunala bidrag, LOKstöd och liknande är inte att fundera på. Vad fan skulle vi ta oss till? Ska klubben behöva lägga ner? Någonstans i röran var vi inne på att köpa ett annat flygplan, SE-FXB (en mindre Cessna av modell 182) från Linköpings Fallskärmsklubb, och låta vår kärra vara stående tills vi hittade en köpare eller tills vi hade råd att laga den. Det var flera saker som skulle klaffa exakt samtidigt. Eftersom vi inte fick något lån så behövde vi en köpare på SE-IXK samtidigt som ingen annan skulle hinna köpa SE-FXB före oss. Det här var ungefär samtidigt som vi fick det låga budet. Vi förberedde oss på att börja förhandla upp priset på vår kärra och samtidigt pruta på Linköpingskärran. Telefonerna gick varma, vad kunde vi acceptera för pris på Krysskalle? Hur mycket pengar har vi? Detta var stressiga dagar. Ganska snart insåg vi att detta inte skulle gå i lås. Eftertänksamt tänker jag att det kanske det var bra för oss att det inte blev av. Inget ont om LFK:s 182:a, den är fin. Men Krysskalle har plats för två hoppare mer (och nu har den 1700 gångtimmar på kontot). Vi fick faktiskt hyra SE-FXB några veckor och det var sjukt najs att få hoppa! Vi är oerhört tacksamma! Med en blandning av uppgivenhet och hoppfullhet tittade vi närmare på den havererade motorn, mitt i vintern. Kanske den inte var i så dåligt skick ändå? Kanske det inte skulle bli så dyrt att laga den? Vi kollade runt vad det skulle kosta att byta cylindrar och hoppades att det kanske skulle gå att få ett litet lån på kanske SEK så att vi kunde börja hoppa igen. Men domen var hård, motorn såg verkligen inte bra ut inuti. Vi hade vår årliga fest när våren började närma sig. En fd hoppare var där och han blev överraskad av uppgivenheten och den dåliga stämningen. De ekonomiska problemen och motortjafset låg som ett

5 tjockt vått täcke över hela klubben. Varför fixade inte styrelsen flygplanet? Klubben går i konkurs snart. Skit, skit och skit. Ex-hopparen skrev ett brev till styrelsen och berättade vad han hade hört och känt. Han var besviken och tyckte att någonting måste göras. Som ordförande blev jag ledsen och arg. Det kändes som ett påhopp efter allt slit. Samtidigt visste jag ju hur alla kände och hur svårt det hade varit att hålla alla informerade och att hålla gott mod. Jag ringde upp ex-hopparen och vi pratade rätt länge. Han hade en massa idéer och förslag som vi pratade om. Vi bestämde oss för att ha ett stort möte där vi skulle lägga upp en långsiktig plan för framtiden. PR-dagar, uppvisningar, idéellt arbete och framförallt ett ökat medlemsantal skulle prioriteras! Här någonstans, i slutet på röran och alla motgångar, så undrade någon om man inte kunde göra en översyn på den befintliga motorn hos den där firman i Norge. Någon hade hört något om någon Oddvar utanför Oslo. Det började undersökas och visst var det så. Vi började jaga in offerter, kolla kostnader, arbete, leveranstider osv. Hjulen var i rullning igen! Två medlemmar i klubben ställde upp med lån och så hade vi helt plötsligt skickat motorn till Norge på översyn och det började kännas hoppfullt igen. Varför ingen berättade tidigare om Oddvar på Aircraft Engineering i Rakkestad, det är för mig en gåta. Om någon får motorproblem eller slut på gångtimmar så kommer jag att berätta om Oddvar, det lovar jag. Teknikerna jobbade dag och natt med att installera den översedda motorn och det dök hela tiden dykt upp "farthinder". Leverans av fel reglage, nya cylindrarna tog i en plåt som fick modifieras, avsaknad av instrument för injustering av insprutningen med mera, med mera. Det näst sista som satte huvudbry var att motorn inte ville gå riktigt rent utan stannade hela tiden, vilket visade sig bero på en "gummitutt" som satt som tillfälligt skydd på en avluftning (eller nåt... tekniskt mumbojumbo). Det allra sista, som gjorde att vi missade en helgs hoppning, var en liten silkestråd som tätar ett lock till oljepumpen. Tråden låg lite snett så motorn läckte olja. Oddvar och son åkte bil hela natten från Rakkestad till Optand för att felsöka och åtgärda. Natten mellan onsdag-torsdag juli så fick vi alltså starta kärran igen! Skuldbördan har ökat en aning, men tack vare den här "krisen" så har klubben ökat farten och vi har blivit fler och starkare. Vi har just nu ett stort antal elever som står och stampar och vill hoppa, två är redan klara och vi har några intresseanmälningar till februarikursen 2013! Som grädde på moset så går motorn riktigt bra vilket piloterna gillar och dessutom är bra för ekonomin. Kortare lift-tider spar både tid och pengar! Alla inblandade ska veta hur tacksamma vi är för att ni har ställt upp. Varje liten sak har stor betydelse! Idéellt arbete är en grundbult i föreningslivet! Efter stillaståendet så hade bromsarna slutat fungera, o-ringarna i bromsoken hade torkat. Därför fick kärran spännas fast i ett träd vid provkörningen.

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Har farten men inte turen

Har farten men inte turen Har farten men inte turen Nu har vi varit i granlandet i väster och tävlat, denna gång var det i Padborg Park i mellersta Jylland. Det var en riktigt rolig bana med mycket dolda krön och branta upp och

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten.

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Föräldraenkät 2015 81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Är du/ni nöjda med verksamheten på Melliz och det utbud av aktiviteter som erbjuds? 6% 49% 45% Uppfattar

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Endags träningstävling i Basic!

Endags träningstävling i Basic! Endags träningstävling i Basic! Tips och råd för arrangörer av Patrick Roos 1 Syfte med endags träningstävling i Basic Att tävla eller arrangera tävling är ett stort steg för många R/C-flygare och klubbar.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Silly Season i 1300RallyCup

Silly Season i 1300RallyCup Silly Season i 1300RallyCup Säsongen börjar närma sig med stormsteg, många har kämpat med renoveringar och uppgraderingar hela hösten/vintern. Nu får man lite extra tid på sig att putsa till det sista

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Ungas attityder till att vittna

Ungas attityder till att vittna Ungas attityder till att vittna - En enkätundersökning bland 1 650 ungdomar i Stockholms län som besökte Ung08 i augusti 2007 Inledning Våga Vittna är ett arbete för att starta en dialog med ungdomar om

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem!

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem! JUNI 2003 För hemvändare och hemmaväntare Välkommen hem! 1 2 Den här broschyren riktar sig både till dig som kommer hem efter mission och till dig som väntat hemma. 3 Utgiven av Sida 2003 Avdelningen för

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Första Formel Ford tävlingen i Sverige

Första Formel Ford tävlingen i Sverige Första Formel Ford tävlingen i Sverige Nu var det dags igen, Endast en vecka efter vår formel ford premiär så var det dags att tävla igen, nu på Svensk mark och platsen var Anderstorp nere i småland. Vi

Läs mer

Världens eko 2006 - kursutvärdering

Världens eko 2006 - kursutvärdering Världens eko 2006 - kursutvärdering Tack för att du tar dig tid att utvärdera kursen! Dina åsikter betyder mycket för oss och vi arbetar hårt för att Världens eko ska vara en dynamisk och föränderlig kurs.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÖFSK 2018

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÖFSK 2018 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (6) STYRELSEN HAR BESTÅTT AV : Ordförande : Lars Eklund Sekreterare : Malin Eriksson Ledamot : Niklas Edentoft Samt suppleanter : 1. Malin Jönsson 2. Joakim Vedin Övriga förtroendeposter

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar

Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar Varför anlägger unga bränder? en första analys av mordbrandsdomar Sara Uhnoo Material Totalurval: 94 mordbrandsdomar från 10 tingsrätter i Västra Götaland De dömda är mellan 15-25 år Undersökningsperioden

Läs mer

Crowd- funding- FAQ.

Crowd- funding- FAQ. Crowd- funding- FAQ. ----- -- -- - -- - - --- - --------- --- -- - - - - -- Frågor om crowdfundingen, aktien och delägarskapet! ----- -- -- - -- -- - - --- - ------- -- - - - -- - - - Vem är det som säljer

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 Det här brevet skulle ha kommit för några veckor sedan, men det har liksom inte funnits tid till att sätta sig ner och skriva det då det har

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Enmansföretag inköp utav material Postad av Johan - 30 jul 2017 20:35 Hur gör ni som är egenföretagare vid inköp av material? är där ngn som gör sina inköp från internetgrossister såsom elbutik, elonline

Läs mer

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Föräldrar borde förstå att man inte kan diskutera när

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Dyslexiförbundet FMLS Ungdomssektionen i Skåne Presentation av ungdomssektionen vid pennan Johan Viebke Ansvarig ledare: Johan Viebke Ledare: Mikael (Mige) Lundahl Ledare: Eva

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Lägerutvärdering VETTRA 2016

Lägerutvärdering VETTRA 2016 Lägerutvärdering VETTRA 2016 26 juni-4 augusti 2016 Utvärdering 7-dagars läger (läger 1,3 och 4), Vettra 2016 Förmågor: (Före och efter lägret, skalan 1-5 där 1=lägst, 5=högst) Tänka positivt Före 3,40

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Brukarundersökning 2012

Brukarundersökning 2012 Brukarundersökning 2012 Hemtjänsten i Håbo Uppdrag enligt verksamhetsplan Genomföra brukarundersökning årligen Höja svarsfrekvensen Målet att minst 90 % ska vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti Två och en halv vecka sen sist. Två och en halv vecka som har varit rätt så lugna och rätt så förkylda. Det är förkylningstider nu. Många av våra

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer

STINSNYTT. Nya grannar. Sopor

STINSNYTT. Nya grannar. Sopor STINSNYTT Informationsblad till boende i Stinsparken, Tillberga Augusti 2013 Nr 7 Innehåll Nya grannar Sopor Ny Ordförande Höststädningen Målning Bilparkering Förändringar inomhus och tomt Omläggning av

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet LILO: Hej Leila, välkommen. Okodat LEILA: Tack. LILO: Jag tänkte att vi skulle prata om hur du

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Johanna: Ta mera av soppan, den måste gå åt. 02 Ola: Den var god, jag tar gärna lite till.

Johanna: Ta mera av soppan, den måste gå åt. 02 Ola: Den var god, jag tar gärna lite till. 1 Spelet om Beredskapsåret 1940 Av Ragnar Karlsson 2013-01-16 Akt 4 Nerklippt ver. 1 Hösten 1940 Personer: Thure 65 småbrukare Johanna 60 hans hustru Stina 30 dotter Mona 78 mormor Ola Norman flykting

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG 51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG Av Annika Abrahamsson från Alkb För ganska precis ett år sedan fick jag ett redaktörsuppdrag av en författare med eget förlag, och det skulle visa sig att denne

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma.

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. ! Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. Hans pappa dog i en bilolycka för två år sen. Emil kan ej

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg

Verksamhetsberättelse. Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg Verksamhetsberättelse Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg 2012 Sammanfattning av året: Totalt har 14 792 hopp genomförts i klubbens regi. FKCG stod som arrangör för SM. Utöver SM organiserades 10 olika event

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år.

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år. Artikel av Tuva Klinthäll Publicerad i Smålandsposten den 18 september 2010 Kl 07.00 Klockan har precis slagit sju och det är i mitten av augusti. De allra flesta ligger och sover men inte Håkan Håkansson.

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

MONSTRET. Av: Stina Boström

MONSTRET. Av: Stina Boström MONSTRET Av: Stina Boström Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? Frågade Lea. - Nej, vadå? Frågade Wilma. - Det lät som någon ropade, sa Lea. - Vad ni är barnsliga... Hånskrattade Anna. - Lägg av, det är

Läs mer

Ön Av Benjamin

Ön Av Benjamin Ön Av Benjamin Flygkraschen Kapitel 1 Jag hör åskan i luften och flygplanet skakar. Bredvid mig ser jag en person som frågar mig vad jag heter jag säger att jag heter. Oskar jag är 15 år och är med mina

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer