Årsredovisning 2009 Institutet för språk och folkminnen. Innehåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2009 Institutet för språk och folkminnen. Innehåll"

Transkript

1 Årsredovisning 2009

2 Innehåll Generaldirektörens förord... 2 Resultatredovisning... 3 Samlad översikt... 3 Insamling, dokumentation och bevarande... 8 Kunskapsspridning Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning Samverkan för ökad kunskap Administration och förvaltning Redovisning av kompetensförsörjningen Redovisning av anslag 1:5 Forskning och utvecklingsinsatser inom kulturområdet Redovisning av anslag 7:1 Åtgärder för nationella minoriteter Statistikbilaga Ordlista Finansiell redovisning Resultaträkning Balansräkning Anslagsredovisning Sammanställning över väsentliga uppgifter Tilläggsupplysningar och noter Underskrift (51)

3 Generaldirektörens förord Verksamhetsåret 2009 har varit ett intensivt och händelserikt år. I januari fick vi samordningsansvar för ett regeringsuppdrag som innebar att vi tillsammans med fem andra myndigheter och institutioner skulle ta fram ett förslag till nationellt genomförande av Unescos konvention om skydd av det immateriella kulturarvet. I slutet på november levererade vi slutrapporten och inväntar regeringens ställningstagande i frågan och en eventuell ratificering av konventionen. Under året har därtill ett dokumentations- och forskningssamarbete inletts som är direkt relaterat till konventionen. Den 1 juli 2009 trädde den nya språklagen i kraft och svenskan fick äntligen formell status som huvudspråk i Sverige. De fem nationella minoritetsspråkens ställning stärktes ytterligare liksom svenskt teckenspråk. Institutet har under stor del av året arbetat med att förbereda sig för uppdraget att följa upp tillämpningen av lagen och initierat ett par undersökningar, bl.a. en kartläggning av språksituationen inom högre utbildning och forskning. I budgetpropositionen som presenterades i september aviserade regeringen en förstärkning av institutets anslag, vilket innebär att vi nu kan höja ambitionen inför 2010, såväl avseende allmänsvenskan som de nationella minoritetsspråken och det svenska teckenspråket. Arbetet med att stärka institutets forskningsprofil har gått vidare, och vi bedriver fortsatt flera externfinansierade forskningsprojekt inom våra verksamhetsområden. Under året har vi arbetat med att ta fram en forskningsstrategi för institutet, som vi har för avsikt att fastställa under Vi har även utvecklat samarbetet med andra kulturarvsinstitutioner, universitet och högskolor avseende bl.a. forskningsprojekt och medverkan i undervisning. År 2009 har liksom förra året präglats av ett omfattande arbete med verksamhetsutveckling. I december togs beslut om en omorganisation av stödfunktionerna inom institutet. Syftet med den var att åstadkomma ett mer ändamålsenligt och funktionellt stöd till både kärnverksamhet och ledning samt att få en bättre samordning av arbetet med digitaliseringsfrågorna i myndigheten. Fokuseringen på verksamhetsutveckling är ett led i institutets arbete med att stärka beredskapen inför samhällsförändringar och de utmaningar och krav som dagens myndigheter ställs inför. Ingrid Johansson Lind Generaldirektör 2 (51)

4 Resultatredovisning Samlad översikt Institutet för språk och folkminnen har till uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och immateriella kulturarv i Sverige. Institutet ska bedriva forskning inom sitt verksamhetsområde och verka för ökad kunskap i samverkan med andra exempelvis universitet och högskolor. I sin verksamhet ska institutet integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv samt ett internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete. Verksamheten har under senare år alltmer inriktats mot egen kvalificerad forskning. Inom språkvårdsområdet finns en betydande kompetens, vilken även omfattar de nationella minoritetsspråken. Institutet besitter en namn- och dialektkompetens som är större än vid något universitet. Myndigheten har en lång tradition när det gäller dokumentation av och forskning om olika former av immateriella kulturarv. Sammantaget finns stora delar av Sveriges immateriella kulturarv bevarade inom institutets samlingar. Institutet har en viktig roll att fylla som den enda myndigheten med ett övergripande ansvar för språksituationen i Sverige. En av huvuduppgifterna är att följa den språkpolitiska utvecklingen i Sverige och verka för att den utvecklas i enlighet med riksdagens mål och lagstiftningen. Institutet är också en av få myndigheter som i sin instruktion uttryckligen har specifika uppgifter i förhållande till de nationella minoriteterna och det svenska teckenspråket. Inom folkminnesverksamheten finns likaså unik kunskap, som är ett nödvändigt komplement till den som finns vid universitet och museer. Vid utgången av 2009 hade institutet följande organisation: Generaldirektör Uppsala Kansliet Uppsala Fonogramenheten Uppsala Dialektavdelningen Uppsala Folkminnesavdelningen Uppsala Namnavdelningen Uppsala Språkrådet Stockholm Dialekt-, ortnamnsoch folkminnesarkivet i Göteborg, DAG Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund, DAL Dialekt-, ortnamnsoch folkminnesarkivet i Umeå, DAUM 3 (51)

5 Redovisning av verksamhetens totala kostnader och intäkter Tabell A. Totala kostnader och intäkter Belopp i tkr Totala kostnader Intäkter av anslag Övriga intäkter Totala intäkter Övriga intäkter har minskat beroende på att intäkter av bidrag från Kulturrådet, s.k. access bidrag, upphörde vid halvårsskiftet. Minskad försäljning av publikationer har lett till lägre intäkter av avgifter och andra ersättningar. Källa: ur ekonomisystemet Agresso Tabell B. Kostnader och intäkter för avgifter med full kostnadstäckning Kostnader Personalkostnader Resor och traktamenten Konsulter och uppdragstagare OH-kostnader Övrigt Kostnader totalt Intäkter Uppdrag Resultat Överskott som förs över till nästa år Institutet erhöll betalning för två uppdrag från Myndigheten för skolutveckling i december Källa: ur ekonomisystemet Agresso Kostnader och intäkter enligt 15 avgiftsförordningen Inom ramen för full kostnadstäckning är totalsumman för intäkter tkr (se resultaträkningen not 1). Försäljningsintäkter för myndighetens publikationer täcker en liten del av produktionskostnaden. I regel motsvarar intäkterna kostnaderna för layout- och tryckningskostnader. Detta beror på att myndighetens vetenskapliga publikationer trycks i 4 (51) små upplagor. Lexinordböcker samt Sveriges ortnamnslexikon har tryckts i större upplagor och täcker därmed även en del av kostnaden för framtagning av manus. Myndighetens försäljningspris sätts med utgångspunkt från marknadspriset för jämförbara publikationer. Övriga intäkter (från konferenser, utbildning och konsultuppdrag m.m.)

6 täcker i huvudsak myndighetens merkostnader. Myndigheten tar ut 25 procent i OHkostnad på externa bidrag till verksamhet inom de uppgifter som anges i instruktionen 2 1 och 2 samt enligt fastställd avgiftsmodell. Redovisning av mottagna bidrag och sponsormedel Andel bidrag i procent av den totala intäkten Procent ,6 10,9 9,2 9, Figur 3. Redovisning av mottagna bidrag och sponsormedel. Källa: ur ekonomisystemet Agresso Institutet har enbart tagit emot bidrag, inga sponsormedel. År 2006 tilldelades institutet ett femårigt bidrag för de två projekten Namnfraser i äldre tid. Den fornsvenska och äldre nysvenska namnfrasens semantik, syntax och morfologi och till Stockholmsdialekter i interaktion från Riksbankens jubileumsfond och Vitterhetsakademien. Under året har 1/5 av bidraget förbrukats. Riksbankens jubileumsfond har även tilldelat institutet bidrag för projektet Dialektutjämning i Västsverige under perioden samt till projektet Ortnamnskronologin och den nya bebyggelsearkeologin för perioden Under 2009 har lönebidrag erhållits från Arbetsförmedlingen. Statens Kulturråd har lämnat accessbidrag för sysselsättningsåtgärder inom kulturområdet till projektet Digitala källor för framtiden. Accessbidraget avslutades vid halvårsskiftet. Till projektet Tingsplatsindicerande namn har bidrag erhållits från Växjö universitet och till Vardagsliv under andra världskriget från Göteborgs universitet. Därutöver har bidrag även inkommit från Centrum för idrottsforskning, Ebbe Kocks 5 (51)

7 stiftelse, Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, Kulturfonden för Sverige och Finland, Linds fond, Malmö stad, Nordiska ministerrådet,.se (Stift- ortnamnssällskapet, Thordénstiftelsen och Vara folkhögskola. elsen för Internetinfrastruktur) ), Sydsvenska Bidragen har inte varit förenade med några särskilda villkor. För forskningsprojekten upprättas avtal eller kontrakt som reglerar utbetalning, redovisning m.m. Ämnesområden och prestationer Ämnesområden 7% 13% 29% Gemensamt Dialekter Folkminnen Namn 12% Svensk och allmän språkvård 11% Minoritetsspråk 22% 6% Lednings och verksamhetsstöd Figur 1. Arbetstidsfördelning per ämnesområde. Källa: ur tidsredovisningssystemet TOJ. Institutet införde den 1 september 2009 en ny tidsredovisningsplann med kategorierna ämnesområden och prestationer. Årets utfall baseras på de fyra rapporteringsmånaderna september december Jämförelsedata för 2008 och 2007 går inte att få fram på grund av att tidsredovisningen då hade en annan indelning. Tidsredovisningen sker via ett elektroniskt webbaserat system som är kopplat till en extern databas ur vilken statistiken hämtas. Fördelningen av arbetstid på institutets ning och kunskapsspridning i samband ämnesområden framgår av figur 1. med mässor och konferenser. Området gemensamt omfattar såväl projekt som rör digitalisering av myndighetens Svensk och allmän språkvård omfattar det samlingar, utveckling av webbplats, svenska språket, det svenska teckenspråket digitala register och etik- och upphovsrätts- frågor som regeringsuppdrag, lokal förvalt- och språkpolitiska insatser. Minoritets- språk omfattar de nationella minoritets- chib och språken finska, meänkieli, romani jiddisch samt övriga språk. 6 (51)

8 Utifrån de mål och uppgifter som regering och riksdag formulerat, redovisas verk- samheten i prestationer enligt figur 2. Prestationerna omfattar hela myndighetens verksamhet inklusive administration och förvaltning. Prestationerna redovisas var för sig i egna avsnitt. Prestationer 24% 15% Insamling, dokumentation och bevarandee Kunskapsspridning 7% 34% Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning Samverkan för ökad kunskap 20% Administration och förvaltning Figur 2. Arbetstidsfördelning per prestation. Källa: ur tidsredovisningssystemet TOJ 7 (51)

9 Insamling, dokumentation och bevarande Inom prestationstypen insamling, dokumentation och bevarande ryms det löpande och tidskrävande arbete som främst rör myndighetens omfattande arkiv och bibliotek. Institutets samlingar accederas, uppordnas och vårdas kontinuerligt. Därtill kommer arbetet med insamling av nytt material. Delar av materialet bearbetas exempelvis genom excerpering och transkribering för att kunna användas för kunskapsspridning och forskningsändamål. En stor och viktig uppgift, för att bevara och samtidigt tillgängliggöra samlingarna, är att digitalisera såväl befintligt som nyinkommet material. Stora utmaningar ligger i arbetet med att utveckla myndighetens digitala register samt metoder, tekniker och resurser för digitalt arkiv. I anslutning till detta behandlas frågor om etik och upphovsrätt. Institutets samlingar har under året utökats med material som främst hör samman med dokumentations- och forskningsprojekt, där också barn- och mångfaldsperspektivet har uppmärksammats. Särskild vikt har lagts vid att finna former som ökar möjligheterna att samla in material från tidigare underrepresenterade grupper. Donationer av material som hör samman med forskningsprojekt, dokumentationsuppgifter och fältarbeten i samarbeten med universitetsinstitutioner utgör ett betydelsefullt material. Överlämnande av enskilda samlingar från föreningar och allmänheten förekommer. Egen insamling av dialekter, folkminnen och namn sker framför allt genom, intervjuer, inspelningar, fotodokumentation, frågelistor, deltagande observationer samt genom excerpering av externa källor. Tidningsurklipp och s.k. internetlore samlas in som komplement till äldre arkivmaterial. Arbetet med att utveckla former för insamling via internet har påbörjats. Insamling av nyord inom svenska språket sker främst med hjälp av informanter som bevakar dagspressen samt via internet där allmänheten har möjlighet att skicka in nyord till myndigheten. Särskilda insatser har gjorts för excerpering av ord och uttryck på det nationella minoritetsspråket meänkieli, liksom insamling av litteratur på meänkieli och uttryck för tornedalsk kultur. Insamling av folkminnen bedrivs genom att aktuella händelser och fenomen i samtiden studeras. Äldre samlingar omfattar exempelvis material om förflutna tiders årshögtider och för att skapa en kontinuitet i arkivmaterialet samlas material om nutidens högtider in. Projektet Årets fester har främst genom frågelistmetoden dokumenterat påsken år 2009 samt genom deltagande observation förberett kommande års dokumentation av Ramadan. Institutet bedriver också ett projekt som avser barn i Angered för att dokumentera deras namn och dialekter samt analysera den multikulturella varietet som talas i stadsdelen. I samband med andra forskningsprojekt har nyinspelningar 8 (51)

10 av ungdomars dialekter genomförts. I övrigt har nutida talspråk spelats in i en viss omfattning. Inom ämnesområdet namn har insamlingsprojekt planerats i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund, Seminariet för nordisk namnforskning vid Uppsala universitet och Ortnamnssällskapet i Uppsala. Avsikten är att informanter via digitala medier ges möjlighet att påbörja insamlingen av nytt ortnamnsmaterial, som i hög utsträckning speglar dagens samhälle. Registrering och inordning har skett i takt med att excerperat, upptecknat och inspelat material inkommit till myndigheten. Även äldre material har förts in i samlingarna och gjorts sökbara i register. Ortnamnsbelägg har excerperats ur huvudsakligen medeltida källor, länsräkenskaper, lantmäterihandlingar, jordregistret och yngre kartor. Dessa belägg har tillförts register och samlingar. Insortering av samlingar över lokala och regionala dialektord i dialektavdelningens huvudregister har till övervägande del gjorts av sommaranställda studenter samt i begränsad omfattning av ordinarie personal i samband med lexikonarbete. Myndighetens forskningsbibliotek och referensbibliotek (ett på varje geografisk ort) tillhandahåller publicerat material av värde för forskning inom institutets ämnesområden. Biblioteket utnyttjas främst av den egna personalen samt av besökande forskare. Myndigheten har ingen utlåning av böcker. Institutet har under året fortsatt arbetet med att skapa ett gemensamt accessionsregister som är ett av institutets viktigaste redskap för att förmedla och tillgängliggöra samlingarna. Under året har projektorganisation, användarvänlighet och information prioriterats i utvecklingen av registret. I myndighetens arkiv finns såväl allmänna som enskilda handlingar. Samlingarna består av dokumentation och forskningsresultat som avser enskilda människor, vilket ställer särskilda krav på etiskt ansvarstagande. Under arbetet med det gemensamma accessionsregistret och ökade möjligheter att sprida material har frågor om sekretess och upphovsrätt fått ökad aktualitet. En arbetsgrupp har under året tagit fram ett förslag till ett policydokument. Arbetet med att digitalisera samlingarna har fortsatt under året och rutiner för digitaliseringsarbetet har utarbetats. Inspelningar som digitaliserats under året har sparats på hårddisk mot tidigare på cdskiva. Detta har inneburit en stor tidsvinst. (Se tabell 5 i statistikbilagan.) Digitaliseringen har främst bedrivits inom det av Statens Kulturråd finansierade Accessprojektet, vilket avslutades under sommaren Huvuddelen av samlingarna återstår emellertid att digitalisera och institutets nuvarande ekonomiska ramar räcker inte till för detta arbete. (Se tabell 4 i statistikbilagan.) Den översyn av institutets digitaliseringsverksamhet som genomfördes under 2008 bekräftar att institutets samlingar är mycket omfattande, såväl till format som till innehåll. Institutet har påbörjat arbetet med att utforma en ansökan om externfinansie- 9 (51)

11 ring av en mer systematisk och omfattande digitalisering av samlingarna. Planering pågår också för att skapa ett digitalt arkiv som kan rymma den stora mängd av digitala filer som redan finns, och som även kan rymma de mängder som blir resultatet om planenlig digitaliseringen kommer till stånd. Säkerhetskopiering av digitala filer över nätet har sedan 2008 ökat i omfattning. Den stora mängden data som skickas via nätet innebär med nuvarande bandbredd att data under vissa perioder måste överföras under kontorstid, vilket orsakar störningar i den ordinarie verksamheten. Detta uppmärksammades i budgetunderlaget för och under året har kontakter tagits med bredbandsleverantörer för att under 2010 påbörja investeringen till ett myndighetsgemensamt nät (100 Mb LAN). Kvalitetsgranskning och publicering av de under 1990-talet digitaliserade ortnamnssamlingar har utförts planenligt. Av detta arbete återstår ett län att kvalitetsgranska samt en mindre del som omfattar ortnamnssamlingar från andra länder. Skånsk ortnamnsdatabas med bebyggelsenamn är helt klar och erbjuds via nätet i en lättanvänd applikation. Arbetet fortsätter med digitalisering av naturnamn. Av de 23 skånska häradernas naturnamn har 11 skannats och matats in. Under året påbörjades arbetet med att upprätta en databas med syd- och västsvenskt dialektmaterial, som innehåller en beskrivning och förklaring av ord. Databasen kommer att omfatta drygt tre miljoner poster. Dialektmaterialet skannas och valideras samt kompletteras med uppslagsord, betydelse och uttal. Databasen finns åtkomlig på myndighetens webbplats. 10 (51)

12 Insamling, dokumentation och bevarande 20% Gemensamt 16% 56% Dialekter Folkminnen Namn 8% Figur 4. Arbetstidsfördelning: nsamling, dokumentation och bevarande per ämnesområde. Under ämnesområde Gemensamt redovisas all digitalisering av inspelningar och större delen av skriftliga samlingar. Källa: ur tidsredovisningssystemet TOJ Myndigheten bedömer att resultatet av verksamheten i allt väsentligt motsvarar de resurserr som avsatts för prestationen. På grund av begränsade resurser har in- ortnamnn och personnamn, som speglar dagens samhälle inte kunnat genomföras i samlingen av nyttt material om dialekter, önskvärd omfattning. Den nsamling som genomförts har i huvudsak skett inom de forskningsprojekt som finansierats med externa medel. Inom folkminnesområdet har material samlats in främst genom forskningsprojekt och riktade insatser. Institutet har bl.a. gjort försök med insamling via sociala medier på internet. Vid utformningen av frågelistor och planerade intervjuer har jämställdhets-, mångfalds- och barn- nsamlingsmetoderna har gett en perspektivet beaktats. De traditionella förhållandevis låg svarsfrekvens från grupper med utländsk bakgrund. Detta kommer attt beaktas inför kommande nsamlingsprojekt. 11 (51)

13 Kunskapsspridning Kunskapsspridning avser hur myndigheten når ut med det material, den kompetens och den samlade kunskap institutet förfogar över. Institutet har en omfattande rådgivning, för både forskare och allmänhet, inom myndighetens alla ämnesområden. Vidare anordnas föreläsningar, visningar och konferenser. Delar av myndighetens arbete publiceras i böcker, artiklar och krönikor. En viktig källa till kunskapsspridning är institutets webbplats. Under året har myndigheten i detta syfte haft kontakt med medier, grundskolor, gymnasieskolor, folkhögskolor, universitet och högskolor, statliga myndigheter, kommuner, bibliotek, företag, organisationer, föreningar och den intresserade allmänheten. Föredrag och visningar har genomförts för en rad grundskole- och gymnasieklasser. Institutet erbjuder material, studiebesök och handledning vid grupparbeten, uppsatsskrivande och specialarbeten. I mån av plats tas praktikanter från olika nivåer i utbildningssystemet emot. Institutet har utarbetat ett undervisningsmaterial för grundskolan om namn som bygger på elevernas aktiva medverkan. En satsning på dialekter har skett under året, då arbetet med lexikografisk verksamhet och utåtriktad pedagogisk verksamhet mot barn och ungdomar förstärktes. Inom ämnesområdet folkminnen har frågelistmetoden utvecklats under året, och flera meddelare har knutits till verksamheten. På så sätt har också kontakterna med delar av allmänheten utökats och möjligheten att nå ut med institutets kunskap och samlingar förbättrats. Ärenden rörande ortnamnsvård har huvudsakligen inkommit från Lantmäteriverket, kommunerna och stiften. Indelningsärendena från stiften har minskat något i omfattning. Institutet samarbetar i ortnamnsärenden med ett antal kommuners namnberedningar. Arbetet med en reviderad standard för belägenhetsadresser har fortsatt. Vid granskning av samiska ortnamn har institutet samarbetat med Sametinget. Institutet har även utbildat kommunala handläggare av ortnamn. Personnamnsvården har under året främst bestått av förfrågningar rörande efternamn från Patent- och registreringsverket samt rådgivning till Skatteverket rörande förnamn. Institutet har med sin rådgivning i språkfrågor per telefon och e-post och med databasen Frågelådan på webben samt med den omfattande föredrags- och seminarieverksamheten, framför allt i fråga om klarspråk, en mycket bred kontaktyta till både andra myndigheter och allmänheten. (Se tabell 8 i statistikbilagan.) Det minskande antalet förfrågningar kan ställas i relation till det ökande antalet sökningar på webbplatser. Institutet noterar en förändring i frågemönstren mot en större användning av interaktiva frågetjänster på internet. 12 (51)

14 Institutet har infört mätning av webbplatsbesöken genom att räkna totalt antal sidanrop per år som görs mot myndighetens webbplats. (Se tabell 6 i statistikbilagan.) Det kan konstateras att antalet sidanrop har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Rådgivningen via telefon, brev och e-post har totalt sett minskat något i omfattning, liksom antalet besökare till institutets arkiv med samlingar. (Se tabell 8 i statistikbilagan.) Trenden är dock inte entydig inom myndigheten. Svensk språkrådgivning har ökat något. Antalet besökare till arkivet i Göteborg har ökat betydligt och till arkivet i Umeå något under året. Intresset från medier är fortsatt stort och institutets anställda medverkar i debatter, intervjuas i etermedier, skriver artiklar och utför redaktionellt arbete i tryckta medier. Det största publika arrangemanget är deltagande i den årliga Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Årets besöksantal i myndighetens monter var större än tidigare år. Arbetet med att informera om språklagen har bedrivits i stort sett hela året. Redan när regeringen i mars lade fram propositionen om en språklag fick institutets avdelning Språkrådet frågor från myndigheter och kommuner, men också från allmänheten, om vad den nya lagen skulle komma att innebära. Frågor om lagen via telefon och e-post har därefter ökat kontinuerligt. Under våren tillsattes en intern arbetsgrupp för att förebereda informationen om den nya lagen. I samband med att lagen trädde i kraft den 1 juli publicerades Frågor och svar om språklagen på institutets webbplats. Under 13 (51) hösten fortsatte uttolkningen av språklagen med hjälp av f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, vilket har resulterat i ett fylligare dokument om vad de olika lagparagraferna i praktiken innebär ett dokument som också ska läggas ut på institutets webbplats. Parallellt med att institutet byggt upp kunskap om språklagens innebörd har institutet på olika sätt informerat myndigheter och allmänheten om lagen. I september anordnade institutets avdelning Språkrådet i samarbete med Examinerade språkkonsulter i svenska (Ess) Begriplex en konferens om språklagen. Målgruppen för konferensen var myndighetschefer och personer som arbetar med språk och kommunikation i offentlig verksamhet. Ett åttiotal personer deltog. Eftersom konferensen i september snabbt blev fullbokad anordnades en repris av Begriplex i november; också den blev fulltecknad. I november arrangerade Språkrådet, i samarbete med Integrationsoch jämställdhetsdepartementet, seminariet Nya lagar om språk och minoriteter riktat till myndigheter och kommuner. Seminariet behandlade inte bara språklagen utan också den nya minoritetslagstiftningen. Cirka 120 personer deltog. Medarbetare har också i olika sammanhang informerat om språklagen, och de har vid ett flertal tillfällen intervjuats i tidningar och radio om språklagen. Under hösten har en kartläggning gjorts av användningen av engelska och svenska inom högre utbildning och forskning. Resultatet kommer att publiceras i en ny rapportserie från Språkrådet. Svenskans fortlevnad som vetenskapligt språk är ett av de viktigaste områdena för institutet att

15 följa med anknytning till språklagen. Föreliggande undersökning kommer att följas upp inom tre eller fyra år. Liksom förra året har institutet medverkat i Språktidningen, som utkommer med 6 nummer per år. Institutet har under året arrangerat de årligen återkommande seminarierna Språkrådsdagen den 15 maj och Språkpolitikens dag den 7 december. Institutet har också deltagit i firandet av Märkesåret 1809, dels genom särskilda webbsidor både på svenska och finska, dels med ett seminarium i Stockholm om de språkliga banden mellan Sverige och Finland och ett i Uppsala, i samarbete med Uppsala universitet och Landsarkivet i Uppsala, om Sverige och Finland språk och samhälle förr och nu. Under 2009 har institutet arbetat för att främja utvecklingen av språkteknologi främst genom att utreda behovet av språkteknologi för språken i Sverige, informera om och publicera vetenskapliga artiklar om språkteknologi samt arrangera seminarier om språkteknologi i nordiskt samarbete. Utrikesdepartementet har under året lämnat över ansvaret för Utrikes namnbok till institutet. Utrikes namnbok innehåller översättningar till engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska av namn på myndigheter och organisationer, EU-organ och länder, liksom statliga tjänstetitlar och EU-titlar. För det svenska teckenspråket har ett arbete inletts under året med att utveckla metoder och konventioner för hur korpusar med teckenspråk skapas. 14 (51) Mångfaldsperspektivet har bl.a. genom arbetet med de nationella minoritetsspråken stärkts ytterligare under året. Bland institutets anställda finns sju modersmål representerade: svenska, svenskt teckenspråk, finska, meänkieli, norska, romani chib och samiska. Institutet har språkvårdare i finska, romani chib och svenskt teckenspråk samt forskningsarkivarier med inriktning på meänkieli och den tornedalska kulturen samt samiska kulturyttringar. Verksamheten inom romska innefattar språkrådgivning, kontakter med modersmålslärare och företrädare för de olika romska varieteterna, bland annat genom de återkommande möten med referensgruppen för romska, och framtagning av ordlistor, som successivt publiceras på myndighetens webbplats. På uppdrag av Skolverket har under året två projekt i romska påbörjats, dels inventering av romska läromedel, dels framtagandet av en grundläggande skolgrammatik i romska, som hjälpmedel för modersmålslärarna. Institutet arrangerade ett seminarium i maj om romsk språkvård, i samarbete med Skolverket, och ett i november om främst romskt terminologiarbete. Vad gäller finskan har institutet kontinuerligt besvarat språk- och termfrågor och sammanställt ordlistor, gett ut språkvårdstidskriften Kieliviesti med fyra nummer samt lämnat information på finska på webbplatsen. Vidare har offentliga seminarier och föreläsningar anordnats. För andra minoritetsspråk i Sverige bedrivs lexikonarbete inom Lexin. Under året har arbete pågått bl.a. med lexikon på thailändska, azerbajdzjanska, romska

16 varieteterna kelderash och lovari, revidering av den svenska ordbasen samt utveckling av ny webbplats för Lexins nätlexikon. På webbplatsen fanns vid årets slut 15 sökbara lexikon, vilket är oförändrat jämfört med året innan. Söktrenden för Lexin på internet har planat ut efter en stark årlig tillväxt på cirka 35 procent fram till för ett par år sedan. Lexin har under 2009 tagit emot något färre antal sidanrop än föregående år. Orsaken tros vara att andra lexikon, främst svensk-engelska, tillkommit på internet. (Se tabell 7 i statistikbilagan.) Ansvaret för samisk språkvård ligger enligt lag hos Sametinget. Institutet har dock i sina samlingar samiskt material. Under året har institutet arbetat med nyutgivning av samiska inspelningar ur samlingarna. Institutet har inte gjort några särskilda satsningar för jiddisch under 2009, men avser att tillsätta en referensgrupp för jiddisch under Under 2009 har institutet fortsatt att bygga upp och utveckla klarspråksverksamheten. Prioriterade uppgifter har varit utgivning av fyra nummer av nyhetsbladet Klarspråk, genomförande av en serie seminarier för kontaktpersonerna och av flera stora konferenser: Språkrådsdagen och två språklagskonferenser. Detta arbete har varit framgångsrikt. Institutet har också fortsatt att bygga upp nätet med kontaktpersoner på myndigheter och i kommuner och landsting. Institutet skickade ut en webbenkät i november i syfte att utvärdera den offentliga förvaltningens klarspråksarbete. Syftet var också att undersöka kännedomen om institutet, Språkrådet och dess verksamhet. Sammanlagt 504 myndigheter, kommuner och landsting besvarade enkäten, som visade att två tredjedelar av dem som svarat arbetar med klarspråk. Effekterna av detta arbete är framför allt bättre mottagaranpassade texter och större språklig medvetenhet. Kännedomen om avdelningen Språkrådet är stor och de flesta anser att Språkrådet har stor betydelse för klarspråksarbetet. Det finns dock en hel del kvar att göra. Exempelvis bör chefer och ledningsgrupper i större utsträckning kontaktas för att klarspråksarbetet verkligen ska få genomslag. Institutet har den 15 februari 2010 överlämnat en särskild rapport till regeringen om klarspråksarbetet under (51)

17 Kunskapsspridning 20% 23% Gemensamt Dialekter 6% Folkminnen Namn 33% 13% 5% Svensk och allmän språkvård Minoritetsspråk Figur 5. Arbetstidsfördelning: kunskapsspridning per ämnesområde. I gemensamt ingår den arbetstid då hela myndighetenn representeras, t.ex. vid den årliga Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Källa: ur tidsredovisningssystemet TOJ Myndighetens bedömning är att resultatet av kunskapsspridning i hög grad motsvarar de medel som avsatts för prestationen. Myndigheten bedömer att svar på förfråg- har ningar och service till besökare fungerat tillfredsställande. Enklare förfråg- av ningar som inte kräver bearbetning arkivmaterial eller vetenskapliga över- vägningar har besvarats omgående. Beatt sökare får den assistans som behövs för få fram arkivmaterial; skriftligt material och digitala inspelningar tillhandahålls i samband med besöket. Analoga inspel- i ningar och fotografier som förvaras kylrum måste dock acklimatiseras innan de lämnas till besökaren. Myndigheten ns webbplatser var välbesökta och tillgången till vårt arkivmaterial via Internet var en väl utnyttjad tjänst. Ut- veckling av webbplatserna är högpriori- med terat och under hösten inleddes arbetet en total översyn av innehållet på webbsidor med fokus på tillgänglighet, ökad tillgång till databaser och rationellare sökmöjlig- föredrag, föreläsningar, intervjuer och heter i register. Anordnade konferenser var välbesökta; visningar av samlingar och arkiv genom- fördes i den omfattning som efterfrågades. 16 (51)

18 Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning Prestationstypen forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning kan i huvudsak beskrivas som en mängd parallella forskningsprojekt av olika omfattning. Varje enskilt forskningsprojekt innehåller olika moment av myndighetens prestationsområden. Materialinsamling till projekt kan omfatta nytt insamlat material, befintligt material i olika samlingar och databaser, bearbetat material, andra forskningsrapporter etc. Vid den vetenskapliga bearbetningen av det insamlade materialet utnyttjar forskaren sin expertis och akademiska erfarenhet. Stora projekt har ofta en referensgrupp för stöd och rådgivning. Om projektet är externfinansierat redovisas delresultat med de intervall som bidragsgivaren begärt. Resultatet av forskningsprojektet resulterar vanligen i publicering. Det kan vara i form av artikel, föredrag, undervisning, medverkan i medier, bok- och webbpublicering. En arbetsgrupp har under året arbetat med att ta fram ett förslag på en gemensam forskningsstrategi. Institutets forskningsområden omfattar kategorierna: handböcker och läromedel, ordböcker och ortnamnsserier, undersökningar samt övrig forskning och vetenskaplig bearbetning. Forskningsprojekt som finansierats ur myndighetens anslag 1:5 redovisas under rubriken Redovisning av anslag 1:5 17 (51) Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet på s. 28. Ordböcker och ortnamnsserier är det mest resurskrävande forskningsområdet inom forskning (se figur 7 på s. 21). Inom detta område återfinns långsiktiga grundforskningsprojekt. Arbete pågår för närvarande med Svenskt dialektlexikon (SDL), Ordbok över folkmålen i Övre Dalarna (OÖD), Atlas Linguarum Europae (ALE), Sveriges ortnamn (SO), Övre Norrlands ortnamn (ÖNO), Ortnamnen i Göteborgs och Bohus län (OGB), Skånes ortnamn (SkO) och Sveriges medeltida personnamn (SMP). Svenskt dialektlexikon (SDL) planeras omfatta ett band och behandla ett urval av ord ur det centrala dialektala ordförrådet. Lexikonet är tänkt att ersätta J. E. Rietz Svenskt Dialektlexikon utgivet Materialet som SDL bygger på är dialektordsamlingar i Uppsala, som innehåller drygt sju miljoner ordlappar, där de äldsta uppgifterna är från 1600-talet. Ordbokens artiklar ska framför allt innehålla uppgifter om ordens betydelse. Lexikonets främsta målgrupp är den dialektintresserade allmänheten, däribland gymnasieelever, studenter och personer med intresse för hembygd, släktforskning etc. Ordbok över folkmålen i Övre Dalarna behandlar dialektorden i dalmålen i Ovan-

19 siljan, Nedansiljan och Västerdalarna, alltså området från Gagnef i söder till Älvdalen och Transtrand längst i norr. Varje ord beskrivs detaljerat. Ordboken bygger på ett mycket omfattande arkivmaterial i form av kortsamlingar av dialektord. Utgivningen sker häftesvis och har nu hunnit till och med häfte 37, som avslutas med ordet styppla 'snubbla, stappla'. Häfte 38 och häfte 39, ett illustrationshäfte, beräknas vara klart under Atlas Linguarum Europae (ALE) är ett europeiskt forskningssamarbete understött av Unesco. Den europeiska språkatlasen syftar till att genom material från Europas samtliga dialekter undersöka och kartlägga språkliga och kulturella samband i Europa. I detta deltar samtliga länder i det geografiska Europa från Atlanten i väster till Ural och Kaukasus i öster. Institutet innehar ordförandeskapet för ALE Sverige. Den svenska nationella ALE-kommitténs primära uppgifter är att sammanställa dialektmaterial för de begrepp som ska karteras enligt projektplanen samt att göra en första tolkning av detta material i form av etymologiska synteser. Kommittén ansvarar även för de finlandssvenska dialekterna och för de samiska dialekterna i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Under 2009 sammanställdes och levererades material för tre begrepp: 149 tache de rousseur, 159 dent och 342 abeille. Sveriges ortnamn är ett omfattande och långsiktigt projekt. De färdigställda delarna täcker betydande delar av landet, men mycket återstår. Arbetet sker länsvis och publiceras i separata länsserier. En del i serien omfattar normalt sett en kommun eller ett härad. Delarna har karaktär av 18 (51) lexikon, där varje namn behandlas och tolkas i en separat artikel. Namnen på de byar och gårdar som upptas i de gamla jordeböckerna, nuvarande fastighetsregistret finns med i ortnamnsserierna. Antalet behandlade namn utöver jordeboksnamnen, d.v.s. namn på torp och lägenheter etc., varierar däremot mellan de olika underserierna i Sveriges ortnamn. För närvarande bearbetas en del i Kalmar län, en del i Uppsala län och en del i Gävleborgs län. Övre Norrlands ortnamn (ÖNO) publiceras i två underserier, en för bebyggelsenamn och en för naturnamn. Här har man redan från början frångått den gamla administrativa indelningen till förmån för den moderna kommunindelningen. En bebyggelsenamnsdel och en naturnamnsdel planeras för varje kommun. De hittills utgivna delarna, varav en naturnamnsdel, täcker hela landskapet Norrbotten utom Pajala kommun. Namn på byar och bydelar behandlas ganska ingående. De i övre Norrland vanliga och till sin bildning ofta stereotypa namnen på enskilda gårdar inom byarna ges däremot en översiktlig behandling. I serien ÖNOV finns en del utgiven. I de olika delarna i Övre Norrlands ortnamn finns en inledning, som i korthet ger en bild av bebyggelsens framväxt i det aktuella området, främst på grundval av kameralt material. Arbetet under 2009 har fortsatt med ÖNOV 11A, Umeå kommun, ÖNOV 8A, Skellefteå kommun samt ÖNON 5A, Gällivare kommun. Ortnamnen i Göteborgs och Bohus län (OGB) är den svenska ortnamnsserie som upptar flest namn. Förutom jordeboksnamnen är ett stort antal namn på torp och

20 lägenheter medtagna. Alla namn behandlas också mestadels mycket utförligt. De tre första delarna, som upptar Göteborgs stad och häraderna närmast däromkring, innehåller även»gårds- och kulturhistoriska anteckningar» för varje gård och by med bl.a. uppgifter om olika ägoförhållanden och olika ägare och bebyggare. Natur- och ägonamn har behandlats i alla utkomna delar. Det stora antalet medtagna namn av alla slag, den fylliga behandlingen av dem och det förhållandet att större delen av länet är färdigbehandlat gör att man genom OGB kan få en heltäckande bild av Bohusläns ortnamnsskick. Varje enskild del är också försedd med en utförlig inledning, där det redogörs för häradets kamerala och kyrkliga historia, naturförhållanden, vegetation, fauna, näringar, fornminnen, ortnamnsskicket och dialekten. OGB 14:2 Naturnamnen i Sotenäs utkom i september Arbete pågår med OGB 13:1, OGB 13:2, OGB 14:1 och OGB 19:1 Skånes ortnamn publiceras i två underserier, en för bebyggelsenamn och en för naturnamn. Uppläggningen av SkO och presentationen av materialet har stora likheter med Sveriges ortnamn. Antalet medtagna namn på småbebyggelser utöver jordeboksnamnen, både försvunna och nu levande, är relativt stort. Under 2009 utkom SkO 15 Oxie härad och Malmö stad. Arbete pågår med nedan angivna ortnamnsdelar: SkO A 6. Gärds härad, SkO A 23. Östra Göinge härad, SkO A 19. Torna härad och Lunds stad, SkO A 21. Villands härad, SkO A 8. Herrestads härad. Sveriges medeltida personnamn (SMP) bygger på c:a en miljon namnbelägg ur praktiskt taget alla kända medeltidsdokument, med övervikt för pergamentsbrev om jordtransaktioner, arv etc. och jordeböcker samt kyrkliga längder av alla slag intill ca Från senmedeltiden finns städernas s.k. tänkeböcker med ett myller av namn, när borgare och småfolk trängs inför rådhusrätten i skiftande rättssaker eller betalar sin skatt. Därjämte finns ett representativt urval av namn från 1500-talets äldre jordeböcker och tiondelängder. Huvudvikten har genomgående lagts vid namnformer ur samtida handskrifter och diplom. SMP omfattar samtliga personnamn, både förnamn och binamn, som under medeltiden har brukats i Sverige inom dess nuvarande gränser och i Finland, med undantag av rent finskspråkiga namn. Utgivningen sker häftesvis och har nu hunnit till och med häfte 15, som avslutas med namnet Iogærdh. Övriga större undersökningar som bedrivs utgörs bland annat av Angered namn och dialekter i storstad. Projektet har presenterats på konferensen ICLaVE och en delrapport har färdigställts för publicering i en socioonomastisk antologi. Vardagsliv under andra världskriget är ett samarbete med Institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet (etnologi). Drygt 450 berättelser, intervjuer och annat material har under året bearbetats och diskuterats i en seminariegrupp, åtta artiklar har färdigställts i manus, en antologi utkommer under nästa år. Arbetet med ytterligare en antologi har inletts. Inom projektet Årets fester/the Ritual Year har institutet under året färdigställt två artiklar om maj- och valborgstraditioner samt genomfört ytterligare en under- 19 (51)

21 sökning i anslutning till årets tema omkring utklädning. Projektet I allmogesamhällets utkanter undersöker utifrån institutetss äldre sam- lingar vad och varför man har berättat om Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning 2% 55% 39% Dialekter Folkminnen Namn Svensk och allmän språkvård 4% de andra avvikarna, de som skiljer sig från mängdenn och vad berättelserna säger om "allmogegemenskapen" och det samhälle som berättelserna frodades i. Inledande materialinsamling och litteratur- studier har genomförts. Figur 6. Arbetstidsfördelning per ämnesområde: forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning. Källa: ur tidsredovisningssystemet TOJ 20 (51)

22 Forsknin ng, utveckling och vetenskaplig bearbetning 1% 5% 31% 63% Handböcker och läromedel Ordböcker och ortnamnsserier Undersökningar Övrigt Figur 7. Arbetstidsfördelning per forskningsområde: forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning. Källa: ur tidsredovisningssystemet TOJ Myndigheten bedömer att forskningen håller hög kvalitett och väl svarar mot för prestationen avsattaa medel. Forskningsprojekt som beviljats bidrag från forskningsråd eller motsvarande av- måluppfyllelse till finansiären. rapporterar regelbundet delresultat och Ett syfte för myndighetens arbete med organisation och struktur för forsknings- för strategiskt arbete är att skapa utrymme institutets forskare att söka externa forskinom de ningsbidrag till forskningsprojekt ämnesområden som ligger inom myndig- hetens ansvarsområde. 21 (51)

23 Samverkan för ökad kunskap Prestationstypen samverkan för ökad kunskap innebär såväl samarbete och utbyte med andra myndigheter, institutioner och organisationer som deltagande i nationella och internationella nätverk, referensgrupper, styrelser, konferenser och mässor. Institutets svenska forsknings- och samverkansnätverk omfattar, förutom universitet och högskolor, en rad akademier, myndigheter, kommuner, ABM-institutioner (arkiv, bibliotek och museer), statliga myndigheter, statliga och privata företag, intresseorganisationer och föreningar. Ett exempel är projektet Hitta folkmusiken.nu där institutets avdelning i Göteborg samverkar med Västra Götalandsregionen, Västarvet, Spelmansförbunden i Västsverige, Musik i Väst, Vara folkhögskola och olika studieförbund för att levandegöra lokala folkmusiktraditioner. Regeringen beslutade i början av året att ge sex myndigheter och institutioner i uppdrag att ta fram ett förslag till nationellt genomförande av Unescos konvention om skydd av det immateriella kulturarvet. De sex uppdragstagarna var Institutet för språk och folkminnen, Statens kulturråd, Riksarkivet, Riksantikvarieämbetet, Nämnden för hemslöjdsfrågor och Stiftelsen Nordiska museet. I uppdraget, som genomfördes i samråd med övriga berörda aktörer, ingick en översyn av ansvarsfördelningen mellan myndigheter och andra aktörer när det gäller frågor om det immateriella kulturarvet. Institutet var sammankallande och samordnade redovisningen som lämnades till Regeringskansliet den 30 november. I anslutning till arbetet med Unesco-konventionen arrangerades två seminarier med representanter för folkminnes- och folklivssamlingarna vid Institutet för språk och folkminnen (Göteborg, Umeå och Uppsala), Folklivsarkivet (Lunds universitet) och Nordiska museet (Stockholm). Syftet var dels att diskutera Unescos konvention, dels att planera ett gemensamt dokumentations- och forskningsprojekt. Resultatet av seminarierna blev inledningen till ett samarbetsprojekt som anknyter till ett av de områden som lyfts fram i Unescokonventionen. Det övergripande syftet är att undersöka människors förhållande till och erfarenheter av naturen. Projektet knyter an till såväl äldre föreställningar och material som finns i institutets samlingar som till situationen i dag. Institutet har ett gott samarbete med flera av landets universitet och högskolor. Samarbetet sker i form av undervisning, handledning, medverkan i seminarier, konferenser och mässor. Ett omfattande samarbete, vilket bl.a. innefattar att ge hela kurser samt undervisning, pågår med Göteborgs universitet inom ämnena etnologi, historia och svenska språket. Institutets personal har också undervisat studenter i namnforskning och dialektologi 22 (51)

24 vid Lunds universitet och samverkat med etnologiska institutionen och institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet. Institutet bidrar även med sin expertkunskap i externa utgivningsprojekt. Institutet har utvecklat internationella nätverk och arbetar med universitet, högskolor, systerorganisationer och forskarnätverk samt inom olika FN-organ. Det nordiska samarbetat ligger på en fortsatt hög nivå och kontakterna med Europa och övriga världen har stärkts och utvidgats under året. Institutets har haft kontakt med språkvårds-, forsknings- och dokumentationsprojekt samt deltagit med föredrag i ett flertal konferenser. Inom flera av organisationerna och nätverken är institutet representerat i styrelsen. På dialektområdet finns ett europeiskt forskningssamarbete inom det Unescounderstödda projektet Atlas Linguarum Europae (ALE). Denna europeiska språkatlas syftar till att genom material från Europas samtliga dialekter undersöka och kartlägga språkliga och kulturella samband i Europa. Det är det första karteringsprojektet som omfattar en hel kontinent. Institutet innehar ordförandeskapet för ALE i Sverige. Institutet deltar i International Conference on Language Variation in Europe (ICLaVE) samt ingår i samarbete med Uppsala universitet i forskningsprojektet SLICE (Standard Language Ideology in Contemporary Europe). På folkminnesområdet finns ett internationellt samarbete inom the International Society for Contemporary Legend Research (ISCLR), där forskare över hela världen studerar samtidssägner. Institutet 23 (51) är representerat i styrelsen för Europa i ISCLR. Institutet samverkar också i The Ritual Year Group inom SIEF the International Society for Ethnology and Folklore samt ingår i styrelse och redaktionsgrupp. Som Visiting Nordic Scholar har myndigheten hållit forskarseminarium och föreläsningar vid School of Scottish Studies, University of Edinburgh samt vid ett forskarutbyte med Estonian Academy of Sciences, Institute of the Estonian Language & Estonian Museum of Literature. Ett samarbete med National Folklore Collection på Irland har inletts. På namnområdet finns den Nordiska samarbetskommittén för namnforskning (NORNA), som har till uppgift att samordna namnforskningen i de nordiska länderna. Institutet ingår i den verkställande kommittén. Personal från institutet utvecklar och underhåller webbsidorna, namnforskarregistret samt sköter uppdraget som kassör och koordinator i NORNA:s personnamnsterminologigrupp. NORNA:s förlag är permanent stationerat i Uppsala. Vidare finns på namnområdet The International Council of Onomastic Sciences (ICOS), som är en samarbetsorganisation för namnforskare i världen. ICOS säte är placerat vid institutet i Uppsala, och institutet är representerat i organisationens Board of Directors, Bibliography Group, som främst arbetar med upprättandet av en datoriserad onomastisk bibliografi, Editorial Board samt Terminology Group. Institutet medverkar i FN-organisationen United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN). Arbetet

25 Samverkan för ökad kunskap 4% 6% 28% Gemensamt Dialekter Folkminnen Namn 44% 16% 2% Svensk och allmän språkvård Minoritetsspråk Figur 8. Arbetstidsfördelning: samverkan för ökad kunskap per ämnesområde. Källa: ur tidsredovisningssystemet TOJ består i att standardisera geografiska namn i världen. På språkvårdsområdet finns den europeiska samarbetsorganisationen för språkvårds- of institutioner European Federation National Institutes of Languages (EFNIL) som bildades i Stockholm 2003 och utgör ett forum för dessa institutioner där de kan utbyta erfarenheter, samla och publicera information om språkbruk, språkvård och språkpolitik inom EU. Institutet har tagit på sig en samordnande roll på nationell, Myndigheten bedömer att samverkan inom och utom landet i hög grad motsvarar de medel som avsatts för prestationen. Samverkan inom myndighetens ämnes- för områden är en av förutsättningarna utveckling av verksamheten, erfarenhets- utbyte och kompetensförsörjningen. Främst nordisk och europeisk nivå för tillämpade språkteknologiska forskningsprojekt med inriktning resurser. på språkteknologiska bas- Institutets generaldirektör representerar Sverige i styrelsen för Nordens Hus i Reykjavik som är en kulturstiftelse under ledning av Nordiska ministerrådet. Nordens Hus har som mål att främja och stärka banden mellan Island och de andra nordiska länderna. gäller det samarbetet med universitet och högskolor samt internationella organisa- tioner inom våra ämnesområden. Sam- verkan i projekt, konferenser och utställ- att nå ningar skapar större förutsättningar en bredare målgrupp. 24 (51)

26 Administration och förvaltning Institutet strävar efter att fortlöpande utveckla och effektivisera verksamheten. Under året har därför flera projekt bedrivits med denna strävan som syfte. En organisationsutredning som genomförts resulterade i att från och med den 1 januari 2010 delades stödverksamheten upp i två nya avdelningar: avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd samt avdelningen för digitalt arkiv och lokal service. Förändringen väntas medföra ett mer ändamålsenligt och funktionellt stöd till både kärnverksamhet och ledning. Dessutom uppnås en bättre samordning av digitaliseringsverksamheten. Institutets instruktion samt förordningen om årsredovisning och budgetunderlag har förändrats under året. Därför har rutiner och arbetsätt gällande verksamhetsplanering, budgetarbete, verksamhetsuppföljning och årsredovisning anpassats och utvecklats. Tidsredovisningen har anpassats till förändringarna, och en ny tillämpning togs i bruk den 1 september I institutets uppgifter ingår bl.a. att ge råd och upplysningar, öka, levandegöra och sprida kunskaper, verka för ökad kunskap i samverkan med andra, sprida material, yttra oss i ärenden och bedriva språkvård. Dessa uppgifter kräver tydlig intern och extern kommunikation. Därför har arbetet med en kommunikationsstrategi initierats under året. Strategin beskriver övergripande metoder och riktlinjer för hur arbetet med att förmedla bilden av institutet bör utföras. Strategin fungerar som ett styrdokument som olika policydokument i sin tur är knutna till, exempelvis institutets språkliga riktlinjer. Arbetet med kommunikationsstrategin är planerat att avslutas under Institutets verksamhet är i hög grad teknikberoende, ett beroende som ökar allt mer när digitaliseringen av samlingarna utökas. Kraven på att it-verksamheten ska utvecklas och effektiviseras tilltar därmed. För att möta kraven har arbetet med en itstrategi påbörjats under året. Syftet är att utveckla en myndighetsövergripande infrastruktur som klarar framtida behov, exempelvis vad gäller bandbredd, lagring, säkerhetskopiering och tillgänglighet. Under året har en uppgradering av ekonomisystemet genomförts och myndigheten har i samband med uppgraderingen påbörjat implementeringen av två nya moduler; modulen för lager, order och fakturering och modulen för anläggningar. Förändringen innebär att institutet har övergett flera omoderna system till förmån för ett 25 (51)

Innehåll. Resultatredovisning... 3. Finansiell redovisning... 33. Generaldirektörens förord... 2

Innehåll. Resultatredovisning... 3. Finansiell redovisning... 33. Generaldirektörens förord... 2 Årsredovisning 2010 Innehåll Generaldirektörens förord... 2 Resultatredovisning... 3 Samlad översikt... 3 Insamling, dokumentation och bevarande... 8 Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning...

Läs mer

2012-11-27. Forskningsstrategi. för Institutet för språk och folkminnen

2012-11-27. Forskningsstrategi. för Institutet för språk och folkminnen 2012-11-27 Forskningsstrategi för Innehåll 1. Forskningsstrategins syfte och giltighetstid... 3 2. Utgångspunkter och övergripande mål... 3 3. Forskningens inriktning... 4 4. Etik... 6 5. Forskningens

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

Årsredovisning 2011 Institutet för språk och folkminnen. Generaldirektörens förord... 2

Årsredovisning 2011 Institutet för språk och folkminnen. Generaldirektörens förord... 2 Årsredovisning 2011 Innehåll Generaldirektörens förord... 2 Resultatredovisning... 3 Samlad översikt... 3 Insamling, dokumentation och bevarande... 8 Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning...

Läs mer

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2013 15

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2013 15 1(7) 2012-02-29 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2013 15 1. Anslag Institutet anhåller om att inom utgiftsområde 17, anslaget 3:4 Institutet för språk och folkminnen höjs med 12,6 miljoner kronor fr.o.m.

Läs mer

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018 1(5) 2015-02-27 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018 1. Anslag Institutet anhåller om att anslaget 3:4 Institutet för språk och folkminnen, inom utgiftsområde 17, fr.o.m. 2016 höjs med 3 miljoner

Läs mer

Undervisning om nationella minoritetsspråk

Undervisning om nationella minoritetsspråk Undervisning om nationella minoritetsspråk Baki Hasan Språkvårdare vid Språkrådet i romska/romani E-post: baki.hasan@sprakochfolkminnen.se Webb: https://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/minoritetssprak/romska.html

Läs mer

Remissvar på Nästa steg? Del 2. Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:88)

Remissvar på Nästa steg? Del 2. Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:88) DATUM: 2018-02-28 DNR: 61-17/1753 Remissvar på Nästa steg? Del 2. Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:88) Avgränsning av remissvaret Institutet för språk och folkminnen (ISOF) lämnar härmed

Läs mer

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Datum 2016-05-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Utgångspunkter... 4 Arbetsformer... 4 Samråd... 4 Information... 5 Övergripande

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2008 avseende Institutet för språk och folkminnen. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren

Regleringsbrev för budgetåret 2008 avseende Institutet för språk och folkminnen. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren Regeringsbeslut 8 Kulturdepartementet 2007-12-13 Ku2007/3443/SAM (delvis) Institutet för språk och folkminnen Box 135 751 04 UPPSALA Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

Remissvar på betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Institutet för språk och folkminnens synpunkter

Remissvar på betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Institutet för språk och folkminnens synpunkter DATUM: 2017-10-05 DNR: 61-17/0980 Remissvar på betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Institutet för språk och folkminnens synpunkter Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2015 2017

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2015 2017 1(7) 2014-02-27 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2015 2017 1. Anslag Institutet anhåller om att inom utgiftsområde 17, anslaget 3:4 Institutet för språk och folkminnen höjs med 6 miljoner kronor fr.o.m.

Läs mer

Ang. Institutet för språk och folkminnens beslut att flytta folkminnesarkiv från Lund och Umeå.

Ang. Institutet för språk och folkminnens beslut att flytta folkminnesarkiv från Lund och Umeå. Stockholm 2014-11-13 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ang. Institutet för språk och folkminnens beslut att flytta folkminnesarkiv från Lund och Umeå. Sveriges Hembygdsförbund vill med denna skrivelse

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Klarspråk ett begripligt offentligt språk

Klarspråk ett begripligt offentligt språk Klarspråk ett begripligt offentligt språk Myndighetsspråksgruppens expertseminarium Helsingfors 7 juni 2013 Eva Olovsson 1 Fyra mål för en nationell språkpolitik (2005) Svenska språket ska vara huvudspråk

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut 10 2015-12-10 Ku2015/02965/LS (delvis) Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 751 04 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Budgetunderlag 2019 2021 Innehåll Innehåll... 1 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2019 2021... 2 1. Anslag... 2 Sammanfattning... 2 Språk, minnen och mångfald... 3 2. Förändrat behov av lokaler... 5 3.

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut I:16 2014-12-22 Ku2014/2121/RFS (delvis) Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 751 04 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Budgetunderlag 2017 2019 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2017 2019 1. Anslag Sammanfattning Institutet anhåller om att anslaget 3:4 Institutet för språk och folkminnen, inom utgiftsområde 17, fr.o.m.

Läs mer

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun POLICY 2013-06-25 Vårt Dnr: 2008-0707 Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-23, 102 Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun Postadress: Kiruna kommun, 981 85 Kiruna Organisationsnr: 21 20 00-2783 Besöksadress:

Läs mer

Klarspråkarbetet i Sverige

Klarspråkarbetet i Sverige Eva Olovsson Klarspråkarbetet i Sverige Detta inlägg handlar om tre aspekter på klarspråksarbete: 1. Hur ska klarspråksarbete bäst organiseras? 2. Vad anser tjänstemän på myndigheter att de bäst behöver?

Läs mer

Budgetunderlag Budgetunderlag

Budgetunderlag Budgetunderlag Budgetunderlag 2017 2019 Budgetunderlag 2018 2020 Budgetunderlag 2018-2020 Institutet för språk och folkminnen Innehåll Budgetunderlag för verksamhetsåren 2018-2020... 2 1. Anslag... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter

Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter SID 1(9) Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är de fem erkända nationella minoriteterna

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se GD2018:151 Sid 1 (5) Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Fastställda av Kulturrådets

Läs mer

Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL

Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL Sverige före 1809 Sverige och Finland en nation Samiska och finska talas i samhället, kyrkan och skolan Judiska

Läs mer

Allas rätt till språk. Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög

Allas rätt till språk. Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög Allas rätt till språk Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög Språkvårdens stora frågor idag Språkval Översätta och tolka eller välja ett? Språkpolicy Normkritik och inkluderande språk Rensa

Läs mer

Resultatredovisning... 3. Finansiell redovisning...33

Resultatredovisning... 3. Finansiell redovisning...33 Årsredovisning 2014 Generaldirektörens förord... 2 Resultatredovisning... 3 Inledning... 3 Verksamhetsområden... 9 Insamling, dokumentation och bevarande... 10 Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning...

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut II:3 Arbetsmarknadsdepartementet 2013-12-12 A2013/4180/DISK A2013/4655/SV A2013/4745/DISK Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende

Läs mer

Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter

Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: 2013-12-17 1.0 Sigrid Saveljeff/Jenny Malmsten/Gunnar Bergström Stadskontoret

Läs mer

Budgetunderlag för

Budgetunderlag för Budgetunderlag för 2020 2022 Innehållsförteckning 1. Anslag...1 Sammanfattning...1 Språk, minnen och mångfald... 2 2. Förändrat behov av lokaler... 4 3. Anslagskredit och kredit på räntekonto... 4 4. Låneram

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Strategi för Lunds kommuns arbete med nationella minoriteters rättigheter Antagen av KF den 20 december 2016, 304.

Strategi för Lunds kommuns arbete med nationella minoriteters rättigheter Antagen av KF den 20 december 2016, 304. Strategi för Lunds kommuns arbete med nationella minoriteters rättigheter Antagen av KF den 20 december 2016, 304. Varför en strategi och handlingsplan? Lunds kommuns strategi och handlingsplan för nationella

Läs mer

Enkätundersökningen Digitalt kulturarv Västernorrland 2009

Enkätundersökningen Digitalt kulturarv Västernorrland 2009 Enkätundersökningen Digitalt kulturarv Västernorrland 2009 Bakgrund Enkätundersökningen har gjorts inom projektet EuropeanaLocal som administreras av samverkansorganisationen ABM Resurs. EuropeanaLocal

Läs mer

I dag. Språklagen. Klarspråksparagrafen. Vad är klarspråk? Hur skriver man klarspråk? Vad kan Språkrådet hjälpa till med?

I dag. Språklagen. Klarspråksparagrafen. Vad är klarspråk? Hur skriver man klarspråk? Vad kan Språkrådet hjälpa till med? Ingrid Olsson I dag Språklagen Klarspråksparagrafen Vad är klarspråk? Hur skriver man klarspråk? Vad kan Språkrådet hjälpa till med? 2 Språklagen (2009:600) 3 4 Svenska är huvudspråk i Sverige. 8 Det allmänna

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6)

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6) Kommunfullmäktige 2014-05-26 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Anslut Örnsköldsviks kommun i förvaltningsområdet för finska språket (Kst/2013:543, Kst/2013:542, Kst/2013:541, Kst/2013:539, Kst/2013:538)

Läs mer

Handlingsprogram för minoritetsspråken 2012-2014 Pajala kommun Pajalan kunta

Handlingsprogram för minoritetsspråken 2012-2014 Pajala kommun Pajalan kunta ANTAGEN AV PAJALA KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-04-23 Handlingsprogram för minoritetsspråken 2012-2014 Pajala kommun Pajalan kunta Innehållsförteckning 1 Inledning 1.1 Den nationella minoritetspolitiken 1.2 Pajala

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

Nationella minoriteter i förskola och skola

Nationella minoriteter i förskola och skola Sida 1 av 7 Nationella minoriteter i förskola och skola Innehåll Lag (2009:724) om nationella minoriteter Förskoleverksamhet Grundskola Gymnasieskola Tips och råd Sida 2 av 7 Lag (2009:724) om nationella

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut 9-12-05 Ku/28/KA Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 75104 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen Riksdagen har beslutat

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Riksförbundet romer i Europa är en av de romska riksorganisationerna som har möjlighet att som remissinstans lämna sina synpunkter. Förslag

Läs mer

Sidan 1 av 66 INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN ÅRSREDOVISNING 2007

Sidan 1 av 66 INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN ÅRSREDOVISNING 2007 Sidan 1 av 66 INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN ÅRSREDOVISNING 2007 fastställd av tf. generaldirektören den 20 februari 2008 3 Innehåll Generaldirektörens förord... 4 1 Resultatredovisning... 5 1.1

Läs mer

Preambel ÞORGERÐUR KATRÍN GUNNARSDÓTTIR, UNDERVISNINGSMINISTER, ØYSTEIN DJUPEDAL,

Preambel ÞORGERÐUR KATRÍN GUNNARSDÓTTIR, UNDERVISNINGSMINISTER, ØYSTEIN DJUPEDAL, Preambel ÞORGERÐUR KATRÍN GUNNARSDÓTTIR, UNDERVISNINGSMINISTER, ØYSTEIN DJUPEDAL, KUNSKAPSMINISTER, BERTEL HAARDER, UNDERVISNINGSMINISTER, LEIF PAGROTSKY UTBILDNINGS- OCH KULTURMINISTER, ANTTI KALLIOMÄKI,

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Budgetunderlag för verksamhetsåren

Budgetunderlag för verksamhetsåren 1(8) 2013-02-28 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2014 2016 1. Anslag Institutet anhåller om att inom utgiftsområde 17, anslaget 3:4 Institutet för språk och folkminnen höjs med 4,5 miljoner kronor fr.o.m.

Läs mer

Projektplan. Digitalisering av Kattresan

Projektplan. Digitalisering av Kattresan Projektplan Digitalisering av Kattresan Innehållsförteckning BAKGRUND 3 SYFTE 3 MÅLSÄTTNINGAR 3 Målgruppsdefinition 3 GENOMFÖRANDE 4 Material 4 Aktiviteter 4 PROJEKTORGANISATION 5 Kommunikation 5 PRELIMINÄR

Läs mer

Resultatredovisning... 3. Finansiell redovisning... 33

Resultatredovisning... 3. Finansiell redovisning... 33 Årsredovisning 2013 Generaldirektörens förord... 2 Resultatredovisning... 3 Inledning... 3 Verksamhetsområden... 8 Insamling, dokumentation och bevarande... 9 Forskning, utveckling och vetenskaplig bearbetning...

Läs mer

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018 PM Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (13) Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 217/218 I denna promemoria beskrivs s statistik om elever och skolenheter i grundskolan och sameskolan.

Läs mer

2018:25. Myndighetsanalys av Institutet för språk och folkminnen

2018:25. Myndighetsanalys av Institutet för språk och folkminnen 2018:25 Myndighetsanalys av Institutet för språk och folkminnen MISSIV DATUM 2018-11-14 ERT DATUM 2017-11-16 DIARIENR 2017/260-5 ER BETECKNING Ku2017/02398/KL Regeringen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella

Läs mer

Slutrapport. Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek

Slutrapport. Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek Slutrapport Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek Tommy Johansson, Vivika Sjöstedt, Berit Svensson 2016 Innehåll Bakgrund 3 Katalogiseringen av Husénsamlingen

Läs mer

Umeå Europas kulturhuvudstad 2014. Slutredovisning av genomförda projekt och aktiviteter

Umeå Europas kulturhuvudstad 2014. Slutredovisning av genomförda projekt och aktiviteter Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 Slutredovisning av genomförda projekt och aktiviteter Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Dokumentations- och forskningsprojekt... 5 Stadens skriftspråkliga landskap...

Läs mer

Forskningsstrategi

Forskningsstrategi Forskningsstrategi 2016 2018 Innehåll Forskningsstrategi 2016 2018... 3 Om forskningsstrategin... 3 Övergripande målsättning... 3 Förutsättningar för forskning vid institutet... 4 Tillgänglighet och digital

Läs mer

Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017 Regeringen Regeringsbeslut 60 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm Riktlinjer för statens bidrag till Stiftelsen Svenska

Läs mer

RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER

RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER Strasbourg, 17 april 2008 GVT/COM/II(2008)001 RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER SVERIGES REGERINGS KOMMENTARER TILL RÅDGIVANDE KOMMITTÉNS ANDRA YTTRANDE OM GENOMFÖRANDET

Läs mer

KOMPETENSUTVECKLING OM DEN NATIONELLA MINORITETEN ROMER

KOMPETENSUTVECKLING OM DEN NATIONELLA MINORITETEN ROMER Föreläsningar Film + Workshop Utställning + Workshop Malmö Ungdomscentral KOMPETENSUTVECKLING OM DEN NATIONELLA MINORITETEN ROMER AV MALMÖ UNGDOMSCENTRAL INTRODUKTION VARFÖR MER KUNSKAP OM ROMER? INEHÅLL

Läs mer

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Datum Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 170 Dokumentägare: Stabschef, klf Dokumentnamn: Strategi för

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Denna information syftar till att ge den sökande en allmän orientering av bidraget.

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut 48 2015-12-17 Ku2015/03083/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslagen 7:1 och 7:2 Åtgärder för

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008. Sammanfattning av uppdraget Med stöd av regeringens

Läs mer

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 90-18 Sida 1 (6) 2018-03-27 SDN 2018-04-19 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Förslag på ansvarsfördelning inom det offentliga terminologiarbetet

Förslag på ansvarsfördelning inom det offentliga terminologiarbetet Förslag på ansvarsfördelning inom det offentliga terminologiarbetet Redovisning av regeringsuppdrag Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Förslag... 5 Institutet för språk och folkminnen... 5 Förslagets

Läs mer

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete Socialdepartmentet 103 33 Stockholm Handläggare Elsa Rudsby strandberg Vårt ärendenummer 03984-2014 Ert ärendenummer S2014/4634/FST Datum 2016-05-01 Sida 1 (10) Folkhälsomyndighetens återrapportering av

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTURVERKSAMHET. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTURVERKSAMHET. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANSÖKAN OM SBIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTUR För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Samråd Minoritetspolitikens motor Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Europarådets konventioner Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (1950) Europeiska stadgan

Läs mer

Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete

Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete Inledning I december 2011 beslutade regeringen om en Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial

Läs mer

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS Originalfoto: Aron Jonason. Ur Göteborgs stadsmuseums samlingar. Västarvet DETG EMEN SAMM AKUL TURA RVET DEMOKRATI, TILLGÄNGLIGHET OCH SAMVERKAN Arkiv, bibliotek och

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

Uppdrag och inbjudan att bidra till en nationell strategi för digitalisering, elektronisk tillgång och digitalt bevarande.

Uppdrag och inbjudan att bidra till en nationell strategi för digitalisering, elektronisk tillgång och digitalt bevarande. Regeringsbeslut 12 2009-11-26 Ku2009/2152/KT Kulturdepartementet Enligt bilaga 1 och 2 Uppdrag och inbjudan att bidra till en nationell strategi för digitalisering, elektronisk tillgång och digitalt bevarande

Läs mer

minoritetspolitiska arbete

minoritetspolitiska arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Nordström 2019-06-10 KS 2019/0685 Kommunfullmäktige Riktlinjer för Kalmar kommuns minoritetspolitiska arbete 2019-2022 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet Svenska Filminstitutet Enhet le.ciw^vq Rafl-dar. 2011-12- 2 7 Regeringsbeslut 67 REGERINGEN DnrSFI SO f ( - 2011-12-15 Ku2011/1960/RFS (delvis) Kulturdepartementet Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2018-03-21 Handläggare Gunilla Olsson Telefon: 0850823678 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads riktlinjer för nationella

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet

12-23. 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI. Riktlinjer för budgetåret 2014 avseende statens bidrag till Stiftelsen Svenska Filminstitutet REGERINGEN Kulturdepartementet 12-23 Regeringsbeslut 63 2013-12-19 Ku2013/2079/MFI Stiftelsen Svenska Filminstitutet Box 271 26 102 52 Stockholm Ku2013/2461/RFS (delvis) Riktlinjer för budgetåret 2014

Läs mer

Stödboken är en samling av förslag och idéer som kommit Kommunförbundet Norrbotten tillkänna under projektet Information på minoritetsspråk

Stödboken är en samling av förslag och idéer som kommit Kommunförbundet Norrbotten tillkänna under projektet Information på minoritetsspråk Stödbok med tips för användning av minoritetsspråk i offentliga sammanhang Tips för att underhålla en flerspråkig hemsida Befintlig information på minoritetsspråk vid svenska myndigheter Exempel på flerspråkiga

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg

Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Koncept Regeringsbeslut Kulturdepartementet Sofia Granqvist sofia.granqvist@regeringskansliet.se 08-4052253 Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegationen för romska frågor. Dir. 2006:101. Beslut vid regeringssammanträde den 14 september 2006

Kommittédirektiv. Delegationen för romska frågor. Dir. 2006:101. Beslut vid regeringssammanträde den 14 september 2006 Kommittédirektiv Delegationen för romska frågor Dir. 2006:101 Beslut vid regeringssammanträde den 14 september 2006 Sammanfattning av uppdraget En delegation för romska frågor inrättas för att, med utgångspunkt

Läs mer

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter PM59100 PM59008 2.1 Produktionsavdelningen/ Kommunikationsavdelningen Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdraget... 3 Samråd... 3 Deltagare... 4 Samråd 2016... 4 Innehåll... 4 Återrapportering... 5 Resultat...

Läs mer

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund Rapport Datum 2013-01-15 Dnr 101-4716-2011 Version 1.0 Avdelning Verkssekretariatet Författare Marianne Lundberg Kulturarvslyftet rapport till Kulturdepartementet i anslutning till årsredovisningen 2012

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Naturhistoriska riksmuseet Sida 1 av 11 Regeringsbeslut 28 2003-12-11 Ku2003/2590/ (delvis), m.fl. Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Naturhistoriska

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-26 INNEHÅLL INLEDNING... 3 1 MYNDIGHETENS ARKIVORGANISATION...

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FOU-BIDRAG VID RIKSANTIKVARIEÄMBETET

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FOU-BIDRAG VID RIKSANTIKVARIEÄMBETET 1. Bidragsmottagarens och medelsförvaltarens ansvar Bidragsmottagaren ansvarar gentemot Riksantikvarieämbetet (RAÄ) för forskningsprojektet enligt de allmänna och särskilda villkoren för bidraget. Bidrag

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut 22 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 751 04 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Kommittédirektiv Översyn av statens insatser för lättläst Dir. 2012:109 Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska se över statens insatser på området lättläst.

Läs mer

SPRÅKPOLICY FÖR UMEÅ UNIVERSITET

SPRÅKPOLICY FÖR UMEÅ UNIVERSITET SPRÅKPOLICY FÖR UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: policy Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: tills vidare Område: Beslutsstruktur, delegation och organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Kommunikationsenheten

Läs mer

Verksamhetsplan 1(5) 2015

Verksamhetsplan 1(5) 2015 Verksamhetsplan 1(5) Vision STR-T är ett riksförbund för alla tornedalingar, meänkielitalande och människor med anknytning till det geografiska området som omfattar Torneälvdal på båda sidor om älven.

Läs mer

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet 2019-2021 Reg. nr. 121-96-18 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Ledningskansliet och Avdelningen för verksamhetsstöd Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Karin Skoglund Telefon: 08-50829454 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter och minoritetsspråk SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. SID 1 (6) 2010-01-18 Nationella minoriteter och minoritetsspråk Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad med anledning av ny lag (2009:724) Antagna av

Läs mer

Utdrag ur relevant lagstiftning

Utdrag ur relevant lagstiftning Bilaga KS 2018-42 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Hållbarhetsenheten 2019-01-14 Utdrag ur relevant lagstiftning Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk, t.o.m. SFS 2018:1367 Nedan

Läs mer