Skellefteå Resecentrum Bilaga 2 Samrådsredogörelse för planprogrammet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skellefteå Resecentrum Bilaga 2 Samrådsredogörelse för planprogrammet"

Transkript

1 Skellefteå Resecentrum Bilaga 2 Samrådsredogörelse för planprogrammet Therese Bäckström Zidohli

2 Synpunkter Skellefteå kommuns svar Samrådspart Hoppas verkligen att vi ser till och gör detta ordentligt Daniel och rätt från början. Tänkt mycket glas och grönt. Sen en pampig staty på busstorget skulle vara något. Skulle gärna ser någon liknande Gefion och hennes tjurar i Köpenhamn. Möjligen någon i glas med fin belysning. Fråga 1: ska det här materialet tolkas som att samtliga punkter uppspaltade i bla Innehåll och Dimensionering ska placeras INOM det streckade området norr om Södra järnvägsgatan? Fråga 2: noterar att fortsatt utredning gäller för regionalbussar men undrar återigen VAR ni tänkt förlägga hållplatser för stadsbuss-/ tätortstrafiken? Åtminstone hade jag förväntat mig att den detaljen hade omnämnts någonstans i det här materialet, avser då även de övriga delarna dvs Centrala stan och Busstorget. Har jag missat det finns det med i materialet som ni presenterar? Tacksam för svar. Tack för din synpunkt, Daniel! Den kommer vi att ta med oss i det fortsatta arbetet. Tack för dina frågor! 1) Ja det stämmer, det är tanken att de punkter som tas upp ska placeras inom det streckade området. 2) Kommunen har startat en utredning gällande kollektivtrafiken och då främst stadsbuss- /tätortstrafiken så därför har vi inte tagit upp det här. Tankarna går idag kring att stadsbussarna ska ha kvar sina hållplatser på Kanalgatan, men kanske inte direkt framför torget. Sedan om de ska gå förbi resecentrum eller ej får vi ta upp i utredningen. Lars-Einar Öhman 1. ditt svar på fråga 1 gör mig förundrad eftersom delar av det som finns punktat i Innehåll-rutan borde också innefatta området Busstorget men jag noterar ditt svar. Tack! 2.tack för svaret stadsbuss-/tätortstrafiken bör finnas med i materialet som presenteras här. Lokalbussar. Behåll lokalbussarna på Kanalgatan, men gör en perrong i mitten av gatan och styr om bussarna till vänstertrafik där. På så sätt blir det mycket smidigt att byta busslinje. Denna eminenta idé är inte min, men jag minns inte riktigt vem som gav mig den Ändrade linjsträckningar och tätare trafik önskas!!! Fjärrbussar. Gör ett hål genom huset i Skeppargatans förlängning norr om S Järnvägsgatan. Området mella detta hål och Järnvägsstationen bör bli fjärrbussarnas terninal med perronger parallellt med järnvägen. Fjärrbussar från norr eller söder kommer in till Kommunen har även startat en trafikutredning som även kommer att titta på detta. Okej, vi kommer att ta med oss dina synpunkter i det fortsatta arbetet. Tack för dina synpunkter! Vi kommer ta med oss dom i det fortsatta arbetet. Gällande en perrong i mitten av Kanalgatan så har kommunen tittat på detta tidigare och det är en svår lösning att få till. Lars-Einar Öhman Fredrik Ekefjärd Sida 2 (11)

3 resecentrum via E4 > Kanalgatan > Skeppargatan > hålet i väggen > perrongerna. Västerifrån kommer de längs S Järnvägsgatan > hålet > perrongerna. Ut åker de via en utfart vid Stationsplan, österut/västerut via S Järnvägsgatan. Järnväg. Oavsett Norrbottniabanan önskas persontrafik. Dels med matartåg till Bastuträsk, dels pendeltåg Skellefteå Rönnskär. Integrera tåg och fjärrbussar med ett enhetligt perrongsysem. Den mest långsiktiga lösningen vore att sänka järnvägen 6-7meter genom Centrum och kulvertera, men det är väl en utopi Resecentrumsbyggnad. Låt Persus förbli en öppen yta, och en förlängning av Torget! I fonden av denna stora öppna plats ska resecentrumbyggnaden stå. Jag vill se ett hus på elva våningar (som SkeKraft), fasaden mot Torget ska vara som en stor konkav spegel. Detta för att reflektera vinterns låga och svaga solstrålar och lysa upp det stora öppna torget! Byggnaden ska (förutom vänthallar etc) innehålla butiker, restauranger, hotell och kontor. Höj S.Järnvägsgatan (där bussar och taxi kör) och sänk torget (Oscarsplatsen) så att huvudentrén blir mot torget i nivån under gatan. Bilparkering. Bygg ny Järnvägsled på nuvarande parkering precis norr om järnvägen. Vägen ska vara taket till ett stort långsmalt parkeringshus med anslutning till perronger och resecentrum. Cykelparkering. Se till att det finns massor av cykelparkering, både inomhus och utomhus. Ett 100- tal platser låter väldigt lite. Trafikverket tycker att det är bra att kommunen tar samlat tag i tre frågor som gemensamt har stor betydelse för trafiken genom och i centrala Skellefteå. Alla tre programmen har väsentliga kopplingar till Trafikverkets utredningar för Norrbotniabanan och Skellefteåprojektet. Resultatet av kommunens planering och Trafikverkets planering hänger intimt samman och för att nå bästa effekt behöver dessa planeras ihop. Alla delarna har stora effekter på trafiksystemet som helhet och är beroende av de lösningar som väljs för vägutredningen och Norrbotniabanan. En helhetslig trafikanalys är därför väsentlig i den fortsatta planeringen. Fördjupad översiktsplan för centrala stan Kommunen anser att det är viktigt att Trafikverket har organisation för att möta upp den kompetens som krävs för att medverka i den fortsatta detaljplaneringen av resecentrum, speciellt på bansidan. Trafikverket Sida 3 (11)

4 Trafikverket anser att det är viktigt att en fördjupad översiktsplan tar ett tydligt och visionärt grepp om trafikfrågorna. För att förändra medborgarnas resor krävs en målmedveten politik där man angriper trafikfrågorna med många verktyg samlade. Den fördjupade översiktsplanen för centrala stan är det viktigaste dokumentet, tillsammans med en trafikstrategi, för att samla och tydliggöra den politiken. Det är inte bara den genomgående trafiken som behöver minskas utan trafiken totalt, vilket kräver kraftfulla ansträngningar. Hur ska Skellefteå kommun åstadkomma minskad biltrafik till och i centrum? Två väsentliga instrument för att begränsa biltrafiken i centrum är parkering och kollektivtrafik. Dessa verktyg är dock beroende av varandra. Den fördjupade översiktsplanen bör redovisa kommunens planering för att förbättra för busstrafiken och vad detta innebär för utformningen av hållplatserna i centrum. Planen bör även redovisa hur kollektivtrafiken ska göras attraktiv på andra sätt. För att få en god effekt av satsningarna på kollektivtrafik behöver även antalet parkeringsplatser begränsas, annars kan det vara svårt att få tillstånd en väsentlig och varaktig beteendeförändring. Planen bör innefatta en tydlig beskrivning om vad Kanalgatans funktion bör vara. Ju svårare det är att köra bil på Kanalgatan desto färre kommer att välja att färdas den vägen. På sikt kanske det bör vara en gata enbart för busstrafik, gående och cyklister. Är det möjligt att skapa ett bilfritt centrum? Ett centrum med färre bilar är mer attraktivt och lockar fler besökare. Det finns flera goda exempel från andra delar av landet, exempelvis Karlstad, där en satsning på besöksparkering istället för allmän parkering har gett ett positivt resultat för stadslivet och handeln. Naturligtvis är cykelfrågorna centrala, både attraktiva stråk och centrala parkeringsmöjligheter men även trygghet och säkerhet. För att underlätta för cyklisterna fler eller kanske t.o.m. alla gator i centrum kan utgöra cykelstråk? Den fördjupade översiktsplanen bör även omfatta Viktoriagatan och redovisa vilka planer och visioner kommunen har för gatans utformning. Utformningen är beroende av vilket alternativval som görs i vägutredningen. Skellefteå kommun har förespråkat ett nedsänkt läge för Norrbotniabanan. Olika lösningar ställer olika krav på Sida 4 (11)

5 trafiknätets utformning, vilket måste beskrivas i både den fördjupade översiktsplanen och planen för resecentrum. Särskilt viktigt är Centrumbron, entréerna till centrum, kopplingen mellan centrumbron och väg 95. Skellefteå resecentrum En väsentlig fråga för en etablering av ett nytt resecentrum i Skellefteå är hur man åstadkommer en attraktivitet för att stödja hållbara och klimatvänliga transportval. Detta gäller såväl utformningen som bytesmöjligheterna till andra transportslag. Hela resanperspektivet bör anläggas, där planering sker med hänsyn till hela resan från dörr till dörr. Kopplingen till den lokala busstrafiken bör vara gen, enkel och tidtabellsanpassad. Det är viktigt att planen visar hur resecentrumet ska planeras och fungera i både närtid och för Norrbotniabanan. Utrymme behöver reserveras för fyra spår. Resecentrumet bör ha koppling för gående och cyklister både från norr och från söder, dels för att förbättra tillgängligheten men även för att minska järnvägens barriäreffekt. Det bör finnas goda möjligheter för cykelparkering nära entréerna på bägge sidor om spåret. Cykelparkeringarna bör vara väderskyddade och för att underlätta för cyklister kan möjligheter att låsa in hjälm och överdragskläder erbjudas. Etableringen av ett nytt resecentrum får stora effekter på trafiksystemet i hela centrala Skellefteå. Det är viktigt att dessa utreds noga och har ett väl genomtänkt koppling till ett helhetstänk för alla trafikfrågorna i centrum. Omvandling av busstorget Vid planeringen av busstorget är det viktigt att ta hänsyn till kopplingen mellan hållplatserna för lokalbussarna och det nya resecentrumet. Denna ska underlätta byten mellan kollektiva färdmedel och uppfattas som enkel, gen och attraktiv. Trygghetsfrågorna är viktiga att beakta. Utformningen av busstorget bör ske för att stödja ett bilfritt resande. Det är därför positivt att det planeras med gågator. För Trafikverket Anna Gemzell Samhällsplanerare Sida 5 (11)

6 Mitt i stan. Programsamråd för den fördjupade översiktsplanen Centrala stan, detaljplan Skellefteå Resecentrum och detaljplan kvarteret Perseus (Busstorget), Skellefteå kommun. Länsstyrelsen har fått programmet för den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan på samråd som även innehåller program för detaljplanerna för Skellefteå resecentrum och Busstorget (kv. Perseus). Syftet med planerna är att planera och dra upp riktlinjer för mark- och vattenanvändningen i centrala stan. Planeringen ska bidra till en attraktivare stad samt öka gång- och cykeltrafik och ökat kollektiv resande vilket minskar utsläpp i centrala stan. Länsstyrelsen har inför sitt yttrande av planprogrammet i detta skede inte hämtat in synpunkter från andra särskilt berörda statliga myndigheter. Synpunkter Intresset för att utveckla centrala Skellefteå är stort och kommunens arbete med planeringen av fördjupningen för Centrala stan är intressant och har en hög ambitionsnivå. Projektet har genomförts med workshop med tjänstemän, politiker och referensgrupp samt i en riktad kampanj mot medborgarna för att få in synpunkter på stans utveckling och följt upp av en medborgardialog i programsamrådet vilket är lovvärd. Det blir således intressant att följa hur visionerna och strategier kommer att påverka planförslagen. Vi kommer att ta med oss era synpunkter i det fortsatta arbetet. Länsstyrelsen Västerbotten Fördjupad översiktsplan för Centrala stan Kommunens arbete med Centrala stans planering ser länsstyrelsen som angeläget. De centrala stadsdelarna är i blickfånget för en nästan konstant förändring av nuvarand fastighetsägare och kommande. Detta bidrar till att fördjupningen kommer att utgöra ett viktigt strategiskt vägledande beslutsunderlag. Det finns flera problem kopplade till trafik- och transportsystemet inom centrala stan. Det är viktigt att se över hur framtidens trafikflöde kan komma att se ut och e helhetslik trafikanalys är därför väsentlig i det fortsatta arbetet. Det är även av stor vikt att den fördjupade översiktsplanen tar ett tydligt och visionärt grepp om trafikfrågorna för att minska biltrafiken och uppnå bättre luftkvalitet i centrala Skellefteå. Sida 6 (11)

7 Fördjupningen ska innefatta en beskrivning av hur kommunen avser följa gällande miljökvalitetsnormer för luft, buller och vatten. Utöver utvecklingsstrategier bör relevanta miljömål redovisas. Skellefteå Resecentrum Etablering av resecentrum får konsekvenser för trafiken i stan och bör därför planeras med ett helhetssyn både för trafiken i centrum och med hänsyn till resandet samt visa hur resecentrum ska planeras och fungera både närtid och i framtiden med en Norrbotniabana. Utöver att planen ska ge möjlighet för utformning av en byggnad ska den även ge möjligheter för bra bytesmöjligheter till andra trafikslag samt redovisa hur trafikstråken för buss, bilar, gående, cyklande fungerar. Möjligheterna för bra cykelparkeringar bör redovisas och hur kopplingen norr-söder för gående och cyklande fungerar för att minska järnvägens barriäreffekt. Busstorget Busstorget (kv Persus) är med sitt läge ett viktigt område att gestalta för att knyta samman Resecentrum och Torget samt att minska barriäreffekten som Kanalgatan utgör. Utöver att de olika trafikfrågorna och kopplingarna mellan dessa lyftas fram i planen så ska trygghetsaspekterna beaktas. Samrådshandlingarna visar intressanta förslag på visioner för utformningen inom kvarteret för att stärka kopplingen mellan Resecentrum och Torget och det ska därför bli intressant att följa den fortsatta planeringen. Peder Seidegård Bitr. länsarkitekt Maria Hessel Planarkitekt Yttrande över samrådshandling "Mitt i stan", fördjupad översiktsplan Centrala stan, detaljplan Skellefteå resecentrum och detaljplan kvarteret Perseus (Busstorget) Tekniska kontorets samlade yttrande över rubricerade förslag till samrådshandling, gällande tre planprogram under benämningen "Mitt i stan". Planprogrammen avser en fördjupad översiktsplan Centrala stan och två detaljplaneprogram, resecentruin och kvarteret Perseus (Busstorget). Tekniska kontorets förslag till yttrande har behandlats i Vi kommer att ta med oss era synpunkter i det fortsatta arbetet. Tekniska kontoret Skellefteå kommun Sida 7 (11)

8 Tekniska nämnden , beslutet bifogas. Tekniska kontoret har i flera avseenden varit delaktig i den tidiga planeringen av de aktuella planprogrammen. Vi har inget att erinra mot samrådshandlingen och de ingående programhandlingarnas syfte, riktlinjer eller huvudsakliga innehåll. Vi vill lyfta fram följande kompletterande fakta och betona några av de frågor och områden, som vi anser ar särskilt viktiga att beakta i kommande planering. Fördjupad översiktsplan Centrum Satsning på Gång- och cykeltrafik i form av sammanhängande stråk, utbyggnad av nya gång- och cykelbanor samt behovet av fler cykelparkeringar och cykelparkeringar av högre kvalitet. Det är samtidigt viktigt att i den framtida planeringen se över samstämmighet mellan centrumplanens och gång- och cykelplanens(gcplanen) utpekade huvudstråk. I centrumplanen saknas Storgatan som stråk medan den är en del i det framtida huvudcykelnätet i GC-planen. Det finns även några andra skillnader mellan planerna när det gäller klassificeringen av framtida stråk, som bör ses över. Gäller östra delen av S Järnvägsgatan (ej med i GC-planens huvudstråk) och stråken längs älvens norra och södra strandlinje(lokalt cykelstråk i GC-planen). Klassificeringen av framtida huvudstråk är en levande process och bör anpassas till framtida trafikströmmar och nyttjande. Kanalgatans framtida funktion och utformning. Inriktningen mot en mer stadsmässig gata där kollektivtrafik och gång- /cykeltrafik prioriteras är positiv. Andra goda intentioner för en attraktiv stad med renare stadsluft, är lokalisering av parkeringsplatser i entréerna till centrum och huvudgator för bilar i utkanten av centrumområdet. Behovet av trygga platser samt förslaget att identifiera och åtgärda de otrygga, är också positivt. Detsamma gäller idéerna kring grönytor, dagvattenhantering mm under området "vatten, grönt och snö". Framtidens varutransporter i centrum ska tillgodose näringslivets behov av god varuförsörjning, transportföretagens arbetsmiljö mm, utan att äventyra Sida 8 (11)

9 säkerhet och trygghet i den attraktiva staden. Det är en utmaning i kommande planering. Vid genomförande av kommunens vattenförsörjningsprojekt, kommer centrumplanens sydvästra hörn att beröras av en ny vattenledning från nuvarande vattenverk och söderut. Skellefteå resecentrum Vid kommande dimensionering av bil-, cykelparkering och andra viktiga funktioner, är det viktigt att ta till vara den kunskap och erfarenhet som finns från redan genomförda resecentrum i landet. Det har visat sig att det ar lätt att underskatta behovet av parkeringar till exempel. Planens förslag till ett 100-tal cykelparkeringar bedömer vi är alltför lågt tilltaget med tanke på de antal resenärer som förväntas. Cykelparkeringar vid ett resecentrum används dessutom ofta av andra an resenärerna. Vi tror att behovet att cykelparkeringar blir flera gånger högre än angivet. Utifrån det centrala laget och strävan mot ett uthålligt transportsystem, så anser vi att antalet cykelparkeringar i planen bör vara högre an antalet bilparkeringar. Det viktigaste ar att det i planen finns ytor för utökning av antal cykelparkeringar, om behovet uppstår. Vidare så bör cykelparkeringarna ha en högre standard än normalfallet. Dit hör väderskydd och gärna någon form av service för en del av platserna. Här finns en del goda exempel att hämta från cykelplanering kring andra resecentrum i landet. Lokalisering av både bil- och cykelparkeringar är också viktig för nyttjandegrad och ordning, gäller särskilt cykelparkeringarna som bör ha korta gångavstånd till entréerna. Precis som planen anger, är det mycket viktigt med god tillgänglighet och orienterbarhet, mellan resecentrets huvudentré och Skellefteå centrum/torget. Det blir viktigt att beakta vid utformning av resecentret och av angränsande planer i kvarteret Perseus. Kvarteret Perseus (Busstorget) I detta tidiga planskede ar det svårt att ha någon tydlig uppfattning om de olika alternativen A-C som presenteras. Det vi vill lyfta fram ar vikten av att kvarteret utformas så att god tillgänglighet, orienterbarhet och synbarhet, skapas mellan Skellefteå resecentrum, centrum/torget och till den lokala busstrafiken. Sida 9 (11)

10 Vidare ar det viktigt att den barriär som Kanalgatan utgör idag, begränsas i kommande planering. Kontakten mellan Busstorget, torget och övriga delar av centrum är viktig. Detsamma gäller tillgänglighet och orienterbarhet mellan tätortsbussarna och den regionala buss- och tågtrafiken. Behovet av mötesplatser samt god koppling mellan Trädgårdsgatan- Torggatan beskrivs tydligt i planen, vilket vi ställer oss bakom. TEKNISKA KONTORET Hans Andersson Teknisk chef Anders Mellberg Gatu- och Parkchef Sida 10 (11)

11 Skellefteå kommun, Besöksadress: Trädgårdsgatan 6 Tel: vx Hemsida:

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING. En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING.  En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING Dnr: 2011-1536 2016-04-01 Åtgärder Centrala stan En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan www.skelleftea.se/centralastan Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73

Läs mer

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder Medborgardialog Skellefteås satsningar på Näringsliv Infrastruktur Bostäder VARFÖR EN TRAFIKSTRATEGI? Avsiktsförklaring samt samarbetsavtal med Trafikverket Avsiktsförklaringen innebär att kommunen och

Läs mer

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum LULEÅ KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Version 1 (5) Projektdirektiv för Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum Bakgrund Resecentrums betydelse som en attraktiv punkt i staden Resecentrum i modern

Läs mer

Skellefteå Resecentrum Planprogram

Skellefteå Resecentrum Planprogram 201 2011-12-22 Skellefteå Resecentrum Planprogram Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning I åtgärdsprogrammet Renare stadsluft konstaterades att endast 3-4 % av befolkningen i Skelleftedalen använder

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Området Ångfärjan Mål och motiv

Området Ångfärjan Mål och motiv Området Ångfärjan Mål och motiv w w w. h e l s i n g b o r g. s e /a n g f a r j a n Området Ångfärjan ska utvecklas till en ny mötesplats för helsingborgarna. Här ska man ses, flanera, umgås, äta, underhållas

Läs mer

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM PLACERING Dagens resandenav bör ligga i den mest frekventerande punkten där de mest frekventerade stråken skär varandra. Skälet för detta är förutom resenärens bekvämlighet och

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten 1 (13) Køge Kyst Team Vandkunsten Infrastruktur Visioner Trafiken i Køge ska bidra till den önskade stadsutvecklingen. Det är en utmaning att skapa en hållbar urban mobilitet, som prioriterar gång-, cykeloch

Läs mer

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28 RESECENTRUM 2.0 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER NYA MÖJLIGHETER SKISSEN VILL VISA PÅ MÖJLIGHETER SOM EN JÄRNVÄG I TUNNEL SKULLE GE. Några möjligheter som borde

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande.

inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande. 2017-02-20 Referens: 2011-1534 Samrådsredogörelse Detaljplan för Kv Perseus inom Centrala stan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplanen upprättas med utökat förfarande. Synpunkter som kommit

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering dl an eh nd ga ta An g in Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Nuläge 3 Syfte med riktlinjer 4 Mål och styrdokument 4 Riktlinjer 5 Öka det

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSE Värdering av två alternativa trafiklösningar för Linköpings stadskärna

MÅLUPPFYLLELSE Värdering av två alternativa trafiklösningar för Linköpings stadskärna Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2010-04-26 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Christer Nilsson, Elinor Josefsson PM 2010-04-26 MÅLUPPFYLLELSE Värdering av två alternativa trafiklösningar för

Läs mer

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker 9 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Andreasson Jenny Hellgren Anna Håkman Anders Datum 2016-08-08 Diarienummer GSN-2016-1446 Gatu- och samhällsmiljönämnden Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering - cykel och bil Juni 2018 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Nuläge... 3 Syfte med riktlinjer... 4 Mål och styrdokument... 4 Riktlinjer... 5

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla 2011-10-14 Bn 364/2010 Delegationen för hållbara städer Miljövårdsberedningen 103 33 Stockholm Komplettering av ansökan En cykelstad för alla Örebro kommun har ansökt om stöd från Delegationen för hållbara

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

Detaljplan för Knislinge Resecenter

Detaljplan för Knislinge Resecenter Dnr: KS 2011/447.343 LAGA KRAFT 2014-10-25 Antagen i KS 2014-10-01 150 Planbeskrivning Detaljplan för Knislinge Resecenter del av Knislinge 43:1, Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Trafikpolicy för Sollentuna kommun

Trafikpolicy för Sollentuna kommun Trafikpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Trafik är inte bara bilar! För att bättre kunna möta framtidens utmaningar måste både cykel,- gång,- och kollektivtrafik utvecklas och göras mer attraktiva

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Program, Fördjupning av översiktsplan för stadsdelen Centrala stan

Program, Fördjupning av översiktsplan för stadsdelen Centrala stan Antagandehandling 2011-12-21 Program, Fördjupning av översiktsplan för stadsdelen Centrala stan Inom Skellefteå kommun Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Innehållsförteckning INLEDNING...2 BAKGRUND...2

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ

Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ 201 2013-12-06 Kulturhus Skellefteå 28 lokaliseringsalternativ Therese Bäckström Zidohli Inledning Lokalisering av kulturhuset I arbetet med lokaliseringen av det kommande kulturhuset i Skellefteå har

Läs mer

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod 20130318 Lena Lingqvist 2 2014-03-18 En kollektivtrafiknod? Resecentrum/ kollektivtrafiknod/ bytespunkt som en del i kollektivtrafiken Länk i ett transportsystemet

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Program för detaljplan för kvarteret Perseus. Stadsomvandling av nuvarande busstorget

Program för detaljplan för kvarteret Perseus. Stadsomvandling av nuvarande busstorget Program för detaljplan för kvarteret Perseus Stadsomvandling av nuvarande busstorget 2012 03 28 Omvandling av kvarteret Perseus Detta är ett planprogram som ska ge en inriktning för omvandlingen av kvarteret

Läs mer

Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning

Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning KS 73 Dnr KS.2013.104 Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning Ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2013-06-17 att uppdra till kommunstyrelsen att påbörja arbetet med

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Tätortsupprustning Pajala

Tätortsupprustning Pajala SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tätortsupprustning Pajala Pajala, Norrbottens län projektnummer 881028 Yta för bild eller mönster Trafikverket Postadress: Bo 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2014-08-25 Dnr KS2013/307 1(7) Detaljplan för Rymningen 15:25 med flera Enköpings kommun - enkelt planförfarande Antagen 200X-XX-XX Laga kraft 200X-XX-XX PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Foto: Tannebo Pictures, www.tannebo.se SLUTRAPPORT 2015.04.10. Trafiksystem för centrala Skellefteå

Foto: Tannebo Pictures, www.tannebo.se SLUTRAPPORT 2015.04.10. Trafiksystem för centrala Skellefteå Foto: Tannebo Pictures, www.tannebo.se SLUTRAPPORT 2015.04.10 Trafiksystem för centrala Skellefteå SOLBACKEN Beställare SJUNGANDE DALEN DEGERBYN NORRBÖLE MORÖHÖJDEN MORÖ BACKE Skellefteå kommun 931 85

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Engarns vägskäl Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Vi vill göra Engarns vägskäl säkrare och behöver din hjälp Trafikverket arbetar med en förstudie för korsningen Engarns vägskäl, en

Läs mer

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen 2011-06-21 Renare stadsluft Det fortsatta arbete samt och utvärdering Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 HANDLINGSPLAN...4 2.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING...5 3 UTVÄRDERING OCH UPPFÖLJNING AV

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Översiktsplanen för Trelleborgs Stad 2025. Som tidigare gör kommunen

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av cykelgarage inom Vasastaden 2:99 i stadsdelen Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av cykelgarage inom Vasastaden 2:99 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-04-20 Handläggare: Anna Rex Tfn 08-50827596 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av cykelgarage inom Vasastaden

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för kv Duvan 13 Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för kv Duvan 13 Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för kv Duvan 13 Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för kv Duvan 13 upprättas med standardförfarande, vilket innebär att samrådet kommer att följas av ett granskningsförfarande

Läs mer

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande Planprogram för Stationsområdet Yttrande Inledning Stationsområdet är ett av Ängelholms kommuns viktigaste utvecklingsprojekt. I centrala Ängelholm med närhet till såväl stadens utbud och service som stationen

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala 2017-08-02 Rosendal Fastigheter Lydia Karlefors lydia@rosendaluppsala.se 076-148 56 00 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-07

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Trafikföringen i centrum, Inre ringen

Trafikföringen i centrum, Inre ringen 1(17) Tjänsteskrivelse Falu kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-09-14 Diarienummer MSN0522/15 Handläggare Mathias Westin Telefon 023-827 39 E-post: mathias.westin@falun.se Miljö-

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF)

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 april 2016 11 Paragraf Diarienummer KS-2015/1934.474 Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) Kommunstyrelsens

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Kristianstad bygger för framtiden

Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad bygger för framtiden Kristianstad behöver bygga och växa Kristianstad växer. Nu är vi nära 80 000 invånare i kommunen. Men de äldre ökar snabbare än de yngre. I praktiken innebär en ökad andel

Läs mer

Cykelfrämjandet 1/5 Stockholm Norrort

Cykelfrämjandet 1/5 Stockholm Norrort Cykelfrämjandet 1/5 Täby kommun 2016 08 30 Stadsbyggnadsnämnden 183 80 Täby SBN 2015/368 20 samt SBN 2015/193 20 Yttrande över detaljplaner för Täby Park Allmänt Cykelfrämjande ser mycket positivt på planerna

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Stadsutveckling efter. kulturhuvudstadsåret

Stadsutveckling efter. kulturhuvudstadsåret Stadsutveckling efter kulturhuvudstadsåret Förtätning av städer - SKL 2015-06-09 All time high för Umeås besöksnäring All time high för Umeås besöksnäring Under kulturhuvudstadsåret 2014 omsatte besöksnäringen

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT ETT FÖRORD Bakgrund Åtgärdsprogram Nuläget 2009 Mål, renare stadsluft KORTSIKTLIGA

Läs mer

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Mobility management ett modernt sätt att planera Med mobility management vill Huddinge kommun underlätta hållbara transporter och minska bilanvändningen

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret P Program för Väghyveln 10 i Södertälje. Upprättad SAMRÅDSHANDLING

Samhällsbyggnadskontoret P Program för Väghyveln 10 i Södertälje. Upprättad SAMRÅDSHANDLING Samhällsbyggnadskontoret PROGRAMHANDLING P 2010-01159-21 Program för Väghyveln 10 i Södertälje Upprättad 2011-08-11 SAMRÅDSHANDLING Program för Väghyveln 10 Programmets syfte och huvuddrag Programmet syftar

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun augusti 2018 Nyhetsbrev nummer 16 TINGVALLAGATAN AVSTÄNGD Sedan våren har Tingvallagatan byggts om mellan Östra Torggatan och Södra Kyrkogatan.

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum Samråd 5-19 maj Nyköpings Resecentrum Nyköpings resecentrum - Samråd Övergripande information om Ostlänken Samrådets syfte Syftet med projektet - ändamål Järnvägsplan Nyköpings kommun informerar Miljöförutsättningar

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun september 2018 Nyhetsbrev nummer 17 HAGA I Haga pågår arbetet för fullt. Senare under hösten kommer framkomligheten genom Haga att vara återställd.

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län 2016-11-08 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Samhällsbyggnad,

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås 2014-01-14 Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik 03, Uppdaterat 2014-09-30 Dp Hus 13, Nacka strand Trafik Augustendalsvägen Hus 13 ligger på norra sidan av Augustendalsvägen, i början av backen ner mot kajen i Nacka strand. Körbanan är ca 5,5-6 m bred

Läs mer

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden.

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden. Mjölkudden Skutviken Östermalm Gammelstadsv Gültzauudden Norra Hamn Kungsgatan Repslagargatan Storgatan Rådstugatan Residensg Sandviksgatan Malmudden Södra Hamn Bergnäset 8 Så här vill vi utveckla våra

Läs mer

Kommentar: Fettavskiljare och andra krav som ställs på denna typ av byggnation kommer beaktas i bygglovsskedet.

Kommentar: Fettavskiljare och andra krav som ställs på denna typ av byggnation kommer beaktas i bygglovsskedet. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Trädgården i Piteå kommun, Norrbottens län A. Hur samrådet har bedrivits Samrådsredogörelsen är en sammanfattning av inkomna yttranden under samrådet. Förslaget har

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer