Programmera bort problemen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Programmera bort problemen."

Transkript

1 Programmera bort problemen. Tysk ingenjörskonst löser tvättstugans behov. Bosch Home Appliances Box Solna Telefon: Bosch Home Appliances, BSH Home Appliances AB

2 Varför bara tänka 40 eller 60 grader när man kan tänka i 360 grader? Saker och ting utvecklas. Telefoner sitter inte längre fast i väggen, men å andra sidan brukar numera teveapparater hänga där. I hemmen har inte bara värmesystem blivit smarta. Även tvättstugor har blivit intelligenta så länge där står vitvaror som kommer från tänkande tillverkare. En som vet hur människors tvättverkligheter ser ut. Idag handlar tvättandet om så mycket mer än beslutet mellan vitt eller kulört. Verkligheten ser annorlunda ut. Textilmaterialen har blivit många, jeansen är inte bara blåa, träningsaktiviteter har ökat, allergierna blir fler, färre stryker sina plagg, många saknar mormors kunskaper om fläckar och lägg därtill kraven på energieffektivitet som blivit helt avgörande för planetens fortlevnad. Att få ihop hela denna ekvation är den bästa utmaning man kan ge Bosch tyska ingenjörer. Lösningen är relevanta program, utvecklade utifrån skilda kluster av vardagliga tvättproblem. Det låter som en vetenskap. Och det stämmer, står det Bosch på maskinen betyder det tillgänglig och lättanvänd vetenskap som löser tvättstugans utmaningar utifrån ett helhetsperspektiv. Det är därför vi så ofta säger: Bosch invented for life.

3 Du ger skjortorna onödigt mycket stryk. Skjortor och blusar centrifugeras ofta onödigt hårt, med skarpa veck och skrynklor som följd. Maximal centrifugering behöver exempelvis frottéhanddukar, som är både tjocka och vattenuppsugande. En skjorta, blus eller klänning däremot kan med fördel tvättas lite smartare med lägre centrifugeringshastighet och anpassad trumrotation som fluffar till plagget efter varje centrifugering. En skjorta eller blus med aningen mer vatten i sig hänger ut sig lättare och blir lättare att stryka. Det finns flera relevanta tvätt- och torkprogram för skjortor och blusar som utvecklats av Bosch ingenjörer: Skjortprogrammet Ett program som är förinställt på 40 grader men kan tvätta kallare och som med större vattenmängd hanterar både bomull och syntet. Anpassad centrifugering ger mindre skrynklor. SuperSnabb15 Snabbprogram på 15 minuter för bland annat lätt smutsade skjortor och blusar. Programmet är ett uppfräschningsprogram inkl tvätt, skölj och centrifugering. Fläckautomatik Fläckar på blus och skjorta behandlas genom anpassad temperatur, rotation och vattenmängd. Välj mellan upp till 16 olika fläckprogram. Active Steam Ett ångprogram i torktumlaren som ser till att tvätten blir torr utan att skrynkla. Ångan slätar ut och vädrar både torra och fuktiga plagg.

4 Varifrån får jeansen sina fartränder? Mörka plagg behöver speciella tvätt- och torkprogram. Det gäller såväl ytterplagg i moderna material som mörka bomullsjeans. Ibland upptäcker man att tvättmedlet lämnat ljusa ränder efter sig. Det är lätt hänt om man väljer ett vanligt kulörtvättprogram, är för generös med doseringen eller om tvättmaskinen inte sköljer tillräckligt. Vid programmet Mörk tvätt (även kallat jeansprogrammet), tillsätter maskinen extra vatten både under tvätt och vid sköljning, samt centrifugerar betydligt mjukare. Ungefär samma princip, fast väsentligt varsammare, gäller för ylle. Sportprogrammen för tvätt- och torktumlare tar särskild hänsyn till syntetmaterial och mikrofiber. Bosch har med andra ord flera program som passar både mörka klädesplagg som jeans eller andra typer av ytterplagg: Mörk tvätt Ett program för mörka textilier och jeans som använder något mer vatten och centrifugerar mjukare under hela programmet. Sportprogram Ett snabbt program specialanpassat för sportkläder i moderna fibermaterial. Använder något mer vatten och är förinställt på 30 grader. Ylleprogram Ett program med anpassad temperatur och centrifugering för ylleplagg. Vyssar plaggen i trumman och hindrar dem från att filta sig. Torktumlare sportprogram Ett program med kort torktid som är specialanpassat för att torka sportkläder i moderna fibermaterial.

5 Skyll inte slitaget på våra torktumlare. Det är inte i torktumlaren som kläderna påfrestas mest. Faktum är att plaggen utsätts för hela % av slitage när vi bär dem. Mindre än 10 % av allt slitage orsakas av torktumlaren. Men det är lätt att tro annat när man rengör filtret från ludd. Vid hängtorkning stannar fibrerna istället kvar på tyget och trillar av efter hand. Det gör att tumlade textilier dammar mindre. Bosch torktumlare har speciella finprogram, yllekorg och en skonsam trumma som gör att det går att torka känsliga textilier och ylle. I Bosch tumlare torkar ett ylleplagg på mindre än 2 timmar, jämfört med mer än ett dygn vid hängtork. Här är några fler anledningar till att välja de olika programmen som finns: Sensitive Dry-system En extra stor rostfri torktrumma med unik design som är extra skonsam mot klädesplagg och textilier, samt minimerar skrynklor. Hålstrukturen ger optimal luftspridning som gör att klädesplaggen får en jämn torkning. DuoTronic Sensorer som känner av fukt inne i trumman och stänger av torktumlaren när vald torrhetsgrad har uppnåtts. Förhindrar övertorkning av kläder. Skonsam torkning Sänker temperaturen för skonsam torkning av ömtåliga plagg. Ylle- och skokorg Ömtåliga textilier som ylle torkas i en insats i trumman som inte roterar, vilket förhindrar slitage. Den kan även användas för att torka skor som har tvättats.

6 Fläckar kan behandlas med knapptryckningar. Låt inte fläckar förstöra dina kläder. Med Bosch tvättmaskiner är de enkla att behandla utifrån vad för sorts fläck plagget fått. Rödvin, lera eller gräsfläckar. Fläckar som är ingrodda eller fläckar som är helt nya. Flera av Bosch tvättmaskiner har fläckprogram för upp till 16 vanliga fläckar. De vet precis vilken behandling som krävs för vilken fläck, och anpassar vattenmängd, trumrotation och temperatur därefter. Även intensivprogram för hårt nedsmutsade kläder är standard i Bosch tvättmaskiner: Fläckautomatik 16 olika program Specialbehandling av 16 olika typer av fläckar. Tvättmaskinen anpassar tvättemperatur, trumrörelse och blötläggningstid till varje typ av fläck. i-dos En unik funktion hos Bosch i-dos som självdoserar tvättmedel anpassat efter tvättens vikt, typ och smutsighetsgrad. Skumavkänning, som alla Bosch tvättmaskiner har, märker behov av extra sköljning. Mixprogram Ett kort men komplett program för lätt smutsad tvätt där man med fördel kan tvätta olika material som syntet och bomull tillsammans, tack vare att vattenmängden optimeras. Extra sköljning För att vara säker på att inga tvättmedelsrester finns kvar på plaggen kan extra sköljningar läggas till. Bra för den som har allergier eller känslig hud.

7 Kan maskinen vara skonsammare än handtvätt. Idag behöver symbolen för handtvätt på tvättlappen inte längre betyda att du måste tvätta plagget för hand. Faktum är att tvättmaskinernas tvätteknik idag är bättre och dessutom skonsammare än att gnugga kläder för hand. Bosch-maskinen ser till att du alltid får rätt vattenmängd, temperatur och skonsamma varvtal. Och du slipper uttorkade händer och risk för tvättmedelsfläckar på kläderna. Det går till och med åt mer vatten att tvätta för hand än med tvättmaskinens program. Det om något är en anledning till att använda tvättmaskin, men här är några fler fördelar med Bosch tvättmaskiner: i-dos dosering En funktion som självdoserar tvättmedel anpassat efter tvättens vikt, typ och smutsighetsgrad. Skonsamt mot både kläder, miljö och plånbok. Fintvätt/Ylle/Handtvätt Program anpassat efter finare och handtvättsmärkta material och ylleplagg. Skonsamma temperaturer och centrifugeringar. VarioSoft trumma En egenutvecklad tvättmaskinstrumma som är skonsam men ändå effektiv tack vare dess unika droppstruktur SensitiveDry-system för torktumlare En egenutvecklad torktrumma med unik design som är extra skonsam mot klädesplagg och textilier.

8 Green Technology inside och rätt dosering är rätt för miljön. Green Technology inside är Boschs vägkarta till hållbar resursanvändning i bland annat tvättstugan. Därför har vi utvecklat energisnåla vitvaror och miljöanpassade tvättprogram som spar energi, men som kan ta lite längre tid på sig. i-dos heter Bosch lösning mot överdosering av tvättmedel. i-dosmaskinen väger tvätten i trumman och anpassar automatiskt mängden tvättmedel, vatten och sköljning efter antal kilo och typ av tvätt istället för att låta kemikalier och pengar rinna iväg. Här är fler energisnåla och innovativa funktioner hos Bosch tvättmaskiner och torktumlare: EcoSilence Drive En tyst och stark egenutvecklad motor som saknar kolborstar. Det ger i sin tur lägre energiförbrukning, mindre buller och en tvättmaskin som håller längre. EcoPerfect Ett tillval som gör programmet lite längre men som i gengäld spar energi. Tvättar de vanligaste programmen energisnålt. ActiveWater Smarta sensorer som anpassar vattenförbrukningen efter mängden tvätt. Det ger bästa tvättresultat för varje använd droppe vatten. i-dos En funktion som självdoserar tvättmedel anpassat efter tvättens vikt, typ och smutsighetsgrad. i-dos spar dig upp till 7000 liter vatten och 11 liter flytande tvättmedel per år.

9 Hitta rätt maskin som löser tvättstugans problem. TVÄTTMASKINER MILJÖ Green Technology inside EcoPerfect ActiveWater EcoSilence Drive BEKVÄM i-dos Fläckautomatik Fläckprogram Klartextdisplay LED-display Självrengörande tvättmedelsfack Belysning i trumman Senarelagd start AntiVibrations-sidopaneler ALLERGI Extra sköljning/vatten plus Sensitive KLÄDVÅRD VarioSoft-trumma WaveDrum Automatiska program Fintvätt/Siden Handtvätt/Ylle Mörk tvätt Skjortor AKTIV SpeedPerfect Super 15 Super 30 Sport Kombinerad tvätt/tork INFO Kapacitet (kg) ,5 7 tvätt / 4 tork Centrifugering (varv/min) Energieffektivitetsklass A+++ A+++ A+++ A+++ A+++ A+ A+ B TORKTUMLARE MILJÖ Green Technology inside Värmepumpsteknik Självrengörande kondensor BEKVÄM LCD-display Belysning i trumman AntiVibrations-sidopaneler DuoTronic Elektronisk fuktavkänning Senarelagd start KLÄDVÅRD SensitiveDry-system ActiveSteam Korg för ylle och skor Ylle finish Dunprogram Skjortor Skontorkning AKTIV Super 40 Sport Kombinerad tvätt/tork INFO Kapacitet (kg) tvätt / 4 tork Energiklass A-50% A-40% B B C C B MODELL WTW8658xSN WTW84360SN WTS865xxSN WTE863xxSN WTE841xxSN WTC84100SN WVH28420EU MODELL WAS32880SN WAS327xxSN WAS284xxSN WAQ284xxSN WAQ283xxSN WAE2826xSN WAA28163SN WVH28420EU = gäller endast vissa modeller För energieffektivitetsklass för varje enskild produkt se energimärkning på produkten eller = gäller endast vissa modeller

Tvätt och tork 2007 2008 TVA TVA T T2007_SE.indd 1 TT2007_SE.indd 1 2007-10-25 13.16.38 2007-10-25 13.16.38

Tvätt och tork 2007 2008 TVA TVA T T2007_SE.indd 1 TT2007_SE.indd 1 2007-10-25 13.16.38 2007-10-25 13.16.38 Tvätt och tork 2007 2008 TV TT2007_SE.indd 1 2007-10-25 13.16.38 En ny aktiv livsstil ställer krav på ny tvätteknik. Nya vanor med en mer aktiv fritid, rik på upplevelser och aktiviteter betyder också

Läs mer

Bosch grönvaror drar mindre och ger mer.

Bosch grönvaror drar mindre och ger mer. Grönvaror. 2 En hållbar utveckling Bosch grönvaror drar mindre och ger mer. Bosch sortiment Green Technology inside behövs i tider med höga energipriser och viktiga klimatmål. I Europa finns idag över

Läs mer

Bosch grönvaror drar mindre och ger mer.

Bosch grönvaror drar mindre och ger mer. Grönvaror. 2 En hållbar utveckling Bosch grönvaror drar mindre och ger mer. Bosch sortiment Green Technology inside behövs i tider med höga energipriser och viktiga klimatmål. I Europa finns idag över

Läs mer

Bruks- och uppställningsanvisning

Bruks- och uppställningsanvisning Maxx 5 sv Bruks- och uppställningsanvisning Läs den här bruks- och uppställningsanvisningen samt all annan information som medföljer tvätt/tork-kombin och följ anvisningarna. Innehållsförteckning Användning

Läs mer

PT 6150. Bruksanvisning. Instruction No. 539602.AA WA08

PT 6150. Bruksanvisning. Instruction No. 539602.AA WA08 PT 6150 Bruksanvisning Instruction No. 539602.AA WA08 Bästa kund Det glädjer oss mycket att Ni valt PT 6150 från Cylinda. Er nya tvättmaskin är skapad under många års utveckling. Den är tillverkad med

Läs mer

Din manual BOSCH WFX160SN http://sv.yourpdfguides.com/dref/3561675

Din manual BOSCH WFX160SN http://sv.yourpdfguides.com/dref/3561675 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för BOSCH WFX160SN. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 5877 WPS Edition 111. sv - NDS. Läs ovillkorligen bruksanvisningen

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 5877 WPS Edition 111. sv - NDS. Läs ovillkorligen bruksanvisningen Bruksanvisning Tvättmaskin W 5877 WPS Edition 111 Läs ovillkorligen bruksanvisningen sv - NDS innan du installerar och tar tvättmaskinen i bruk. Det är viktigt för att undvika olyckor och skador på tvättmaskinen.

Läs mer

bruksanvisning Tvättmaskin EWF 14781 W - EWF 16781 W

bruksanvisning Tvättmaskin EWF 14781 W - EWF 16781 W bruksanvisning Tvättmaskin EWF 14781 W - EWF 16781 W 2 electrolux Innehåll Electrolux. Thinking of you. Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com Säkerhetsinformation 2 Produktbeskrivning 4 Kontrollpanel

Läs mer

Välj rätt tvättmaskin

Välj rätt tvättmaskin Välj rätt tvättmaskin 1 Tvättmaskiner finns i olika prisklasser. Priset beror bland annat av maskinens konstruktion, antalet specialfunktioner och hur pass energisnål den är. Det lönar sig både för miljön

Läs mer

Bruksanvisning FT 262 / FT 264

Bruksanvisning FT 262 / FT 264 Bruksanvisning FT 262 / FT 264 1 Viktiga säkerhetsanvisningar I det här avsnittet finns säkerhetsanvisningar som hjälper dig att skydda dig från risk för personskada eller skada på egendom. Om du underlåter

Läs mer

Tvätthandboken. Kvalitet i modern tid

Tvätthandboken. Kvalitet i modern tid Tvätthandboken Kvalitet i modern tid 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tvätthistorik...Sid. 4 Dagens tvättmedel...sid. 4 Pulvertvättmedel...Sid. 4 Lågtemperaturtvättmedel...Sid. 5 Tvättabletter...Sid. 5 Flytande

Läs mer

Produktkatalog 2007. Professionell tvätt och disk

Produktkatalog 2007. Professionell tvätt och disk Produktkatalog 2007 Professionell tvätt och disk Produktion: AB PODAB. Repro och tryck: Palmeblads Tryckeri, Mölndal. Vi förbehåller oss rätten till ändringar och reserverar oss för feltryck. 0703 Företagspresentation

Läs mer

Bruksanvisning Värmepumpstumlare

Bruksanvisning Värmepumpstumlare Bruksanvisning Värmepumpstumlare Läs ovillkorligen bruksanvisningen före installation och idrifttagning. På så vis undviker du skador och olyckor. sv-se M.-Nr. 09 751 270 Bidra till att skona miljön Transportförpackning

Läs mer

Produktkatalog 2008-2009

Produktkatalog 2008-2009 Produktkatalog 2008-2009 Utrustning för professionell tvätt av textilier Produktion: AB PODAB. Repro och tryck: Palmeblads Tryckeri, Mölndal. Vi förbehåller oss rätten till ändringar och reserverar oss

Läs mer

Bruksanvisning. Värmepumpstumlare T 8164 WP. sv-se

Bruksanvisning. Värmepumpstumlare T 8164 WP. sv-se Bruksanvisning Värmepumpstumlare T 8164 WP sv-se Läs ovillkorligen bruksanvisningen innan du installerar och tar torktumlaren i bruk. På så vis undviker du olyckor och skador på torktumlaren. M.-Nr. 09

Läs mer

AVSEDD ANVÄNDNING INNAN TVÄTTMASKINEN ANVÄNDS

AVSEDD ANVÄNDNING INNAN TVÄTTMASKINEN ANVÄNDS AVSEDD ANVÄNDNING Denna tvättmaskin är uteslutande avsedd för att tvätta och centrifugera maskintvättbara persedlar i mängder som är normala för privata hushåll. Följ instruktionerna som ges i denna bruksanvisning,

Läs mer

Bruksanvisning Tvättmaskin

Bruksanvisning Tvättmaskin Bruksanvisning Tvättmaskin Cylinda Sverigetvätten 09 Bäste Cylinda-kund! Välkommen till familjen av Cylinda-kunder. Vi hoppas att du får många års nytta av din nya maskin. Maskinen har många finesser.

Läs mer

Instruktioner för installation och användning

Instruktioner för installation och användning Instruktioner för installation och användning TVÄTTMASKIN Innehållsförteckning Svenska,1 Installation, 2-3 Uppackning och nivellering Anslutningar av vatten och el Tekniska data Underhåll och skötsel,

Läs mer

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 3253

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 3253 Bruksanvisning Tvättmaskin W 3253 sv - NDS Läs ovillkorligen bruksanvisningen innan du installerar och tar tvättmaskinen i bruk. Det är viktigt för att undvika olyckor och skador på tvättmaskinen. M.-Nr.

Läs mer

TORKTUMLARENS FUNKTION

TORKTUMLARENS FUNKTION TORKTUMLARENS FUNKTION Ytterligare information (inklusive felsöknings- och serviceanvisningar) finns i relevant avsnitt i bruksanvisningen. Sortera tvätten efter klädvårdssymbolerna Torktumla inte Kan

Läs mer

Din manual ZANUSSI FL12 http://sv.yourpdfguides.com/dref/657736

Din manual ZANUSSI FL12 http://sv.yourpdfguides.com/dref/657736 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för ZANUSSI FL12. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Torktumlare Cylinda 3. 30

ANVÄNDARHANDBOK Torktumlare Cylinda 3. 30 P1 P2 P3 P4 Start Stop Menu Enter ANVÄNDARHANDBOK Torktumlare Cylinda 3. 30 BÄSTE CYLINDA-KUND! Välkommen till familjen av Cylinda-kunder. Vi hoppas att du får många års nytta av din nya torktumlare. Torktumlaren

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING IFU Delta-Domino_LR-HR-STEAM-S NEW.fm Page 1 Monday, September 15, 2008 4:12 PM INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVSEDD ANVÄNDNING INNAN TVÄTTMASKINEN ANVÄNDS FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER OCH ALLMÄNNA REKOMMENDATIONER BESKRIVNING

Läs mer

Bruksanvisning. Tvättmaskin TT 1260

Bruksanvisning. Tvättmaskin TT 1260 SV Bruksanvisning Tvättmaskin TT 1260 Innehåll Säkerhetsinformation 2 Säkerhetsföreskrifter 3 Produktbeskrivning 4 Beskrivning av kontrollpanelen 4 Programöversikt 5 Förbrukningsvärden 6 Tillvalsfunktioner

Läs mer

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 1714

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 1714 Bruksanvisning Tvättmaskin W 1714 sv-se Läs ovillkorligen bruksanvisningen innan du installerar och tar tvättmaskinen i bruk. Det är viktigt för att undvika olyckor och skador på tvättmaskinen. M.-Nr.

Läs mer

Bruksanvisning Torktumlare Cylinda Sverigetorken 12

Bruksanvisning Torktumlare Cylinda Sverigetorken 12 Bruksanvisning Torktumlare Cylinda Sverigetorken 12 Bäste Cylinda kund! Välkommen till familjen av Cylinda kunder. Vi hoppas att ni får många års nytta av er nya maskin. Maskinen har många finesser. För

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING IFU-TL HR S.fm Page 1 Friday, November 7, 2008 2:38 PM INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVSEDD ANVÄNDNING INNAN TVÄTTMASKINEN ANVÄNDS FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER OCH ALLMÄNNA REKOMMENDATIONER BESKRIVNING AV TVÄTTMASKINEN

Läs mer

Bruksanvisning. Värmepumpstumlare T 8967 WP

Bruksanvisning. Värmepumpstumlare T 8967 WP Bruksanvisning Värmepumpstumlare T 8967 WP Bruksanvisningen ska ovillkorligen sv-se läsas innan värmepumpstumlaren installeras och tas i bruk. På så vis undviker du personskador och skador på värmepumpstumlaren.

Läs mer

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 1954

Bruksanvisning. Tvättmaskin W 1954 Bruksanvisning Tvättmaskin W 1954 sv-se Bruksanvisningen ska ovillkorligen läsas innan tvättmaskinen installeras och tas i bruk. Det är viktigt för att undvika olyckor och skador på tvättmaskinen. M.-Nr.

Läs mer

Bruksanvisning. Kondenstorktumlare T 4859 Ci SUPERTRONIC. sv-se. Bruksanvisningen ska ovillkorligen

Bruksanvisning. Kondenstorktumlare T 4859 Ci SUPERTRONIC. sv-se. Bruksanvisningen ska ovillkorligen Bruksanvisning Kondenstorktumlare T 4859 Ci SUPERTRONIC Bruksanvisningen ska ovillkorligen sv-se läsas innan torktumlaren installeras och tas i bruk. Det är viktigt för att undvika olyckor och skador på

Läs mer