Skoljuridik för lärare exempelsamling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skoljuridik för lärare exempelsamling"

Transkript

1 Utvecklingspaket Skoljuridik för lärare exempelsamling 1. Prövning En f.d. elev kommer till en gymnasieskola i början på höstterminen. Eleven söker upp skolans expedition och ber att få träffa någon lärare som undervisar i kursen matematik 2b. Skolans expedition ringer till lärarrummet och får kontakt med en lärare, som kommer till skolexpeditionen. Läraren får veta att eleven blev färdig med sin gymnasieutbildning under vårterminen samma år men blev då inte godkänd i kursen matematik 2b. Nu vill eleven pröva för att få ett högre betyg. a. Vad svarar läraren? b. Är skolan skyldig att genomföra prövningen? c. Har skolan rätt att ta betalt? d. Kan läraren bestämma allt om prövningen själv?

2 2. Misstänkt fusk I en klass har eleverna fått uppgiften att skriva en kortare uppsats om ett ämne som de fritt får välja inom vissa ramar. Uppsatsen ska vara på högst 400 ord och ska skrivas utanför schemalagd undervisningstid. Eleverna har blivit informerade om att det inte är tillåtet att kopiera texter och bilder från internet och lägga in detta i sina arbeten utan att mycket tydligt ange källan. När eleverna lämnat in sina uppsatser visar det sig att en elevs uppsats till över 80 % utgörs av ett innehåll som är direkt kopierat från internet. a. Vad gör läraren? b. Vad kan skolan göra om eleven fuskat på ett liknande sätt tidigare? c. Har det någon betydelse för skolans agerande om eleven fyllt 18 år eller inte?

3 3. Särskilt stöd Några veckor in på vårterminen i första årskursen blev en elev sjuk. Eleven var frånvarande från skolan under en vecka och kunde då inte göra något skolarbete. Därefter var eleven i skolan en vecka, varefter eleven på nytt var frånvarande en vecka. Denna gång gällde det en tidigare beviljad ledighet av rektor. Under ledigheten var eleven med sin familj på en semesterresa till Kanarieöarna. Några dagar efter återkomsten till skolan kontaktades läraren i ett yrkesämne av elevens ena förälder. Föräldern ville att eleven skulle få särskilt stöd i yrkesämnet p.g.a. att viktiga utbildningsmoment hade övats under de båda veckor som eleven varit borta. Läraren bekräftade för föräldern att eleven hamnat efter övriga elever i klassen i detta yrkesämne p.g.a. frånvaron. Fråga: a. Vad gör läraren? b. Om eleven vill gå om kursen har eleven då rätt att göra det? c. Kan skolan erbjuda eleven att gå om kursen men i övrigt inte erbjuda särskilt stöd?

4 4. att utvecklas så långt som möjligt En heltidsarbetande lärare har innevarande läsår stora klasser. I en av dessa klasser är spridningen i elevernas ambitionsgrad stor. Läraren har lagt ner proportionellt mycket tid på ca 5 6 elever i klassen, för att dessa ska ha möjlighet att nå kunskapskravet E för kursen. När ca två tredjedelar av den schemalagda tiden för kursen gått, uppvaktar fyra andra elever i klassen läraren. Dessa har hittills utvecklat sina kunskaper väl, presterat goda studieresultat och befinner sig på B eller möjligen C-nivå ifråga om kunskapskrav. Eleverna vet att de enligt 3 kapitlet skollagen har rätt att utvecklas så långt som möjligt. De vill nu ha hjälp och stimulans för att nå A-nivå för kursens kunskapskrav. Fråga: a. Vad gör läraren? b. Vad innebär uttryckssättet så långt som möjligt i skollagen? c. Kan läraren säga nej till eleverna när de vill ha hjälp och stimulans för att nå A-nivån?

5 5. Omhändertagande av föremål 1 En elev skickar sms under en lektion där läraren leder ett samtal om den politiska utvecklingen i södra Europa. Läraren: Stäng omedelbart av din mobil. Eleven: Ok. Fem minuter senare får eleven ett sms och börjar svara på det. Läraren: Ge mig din mobil. Lägg den här på bordet. Eleven gör det. När lektionen är slut tar läraren med sig mobilen och lämnar in den på skolans expedition. a. Har läraren handlat i enlighet med skollagen? b. När kan eleven få tillbaka sin mobil? c. Anta att eleven i exemplet istället för att lägga mobilen på bordet lägger den i sin väska. Läraren tar därefter mobilen ur väskan och lägger den på bordet. När lektionen är slut tar läraren med sig mobilen och lämnar in den på skolans expedition. Har läraren stöd i lagstiftningen för sitt agerande?

6 6. Omhändertagande av föremål 2 Det sägs att en 17-årig elev har en kniv med sig till skolan och en lärare har genom andra elever fått reda på detta. Läraren söker upp eleven och de har ett enskilt samtal. Läraren: Jag vet att du har en kniv på dig. Jag vill att du tar upp den och räcker den till mig med skaftet först. Nu! Eleven (upprörd): Jag har ingen kniv. Läraren: Då får du följa med till rektorsexpeditionen. Där ringer vi dina föräldrar, så får de komma och prata med dig. Eleven: Ok. Senare på rektorsexpeditionen visar det sig att eleven har en kniv i fickan. a. Kunde läraren ha agerat på något lämpligare sätt? b. Vad bör skolan vidta för åtgärder? c. Vad bör skolan vidta för åtgärder om eleven fyllt 18 år? d. När får eleven tillbaka sin kniv?

7 7. Elevföreträdare På en skola finns det två ambitiösa elever. Båda är mycket engagerade i att nå goda studieresultat och presterar bra. De är även valda elevskyddsombud. En tisdag i oktober är de på en utbildning för elevskyddsombud. Det är en utbildning som kommunen organiserat för alla elevskyddsombud på sina nio skolor. Dagen efter utbildningen söker de båda eleverna upp en av sina lärare. Till läraren framför de önskemålet att de ska få extra undervisning då de båda dagen innan var borta från undervisningen p.g.a. utbildningen för elevskyddsombud. De båda eleverna avser att uppsöka ytterligare två lärare i samma ärende. a. Har de båda eleverna rätt att få extra undervisning i något ämne p.g.a. att de var borta på utbildning för elevskyddsombud i perspektiv av att de redan är framgångsrika i sina studier och borde kunna tillgodogöra sig det de missat utan extra undervisning? b. Anta att eleverna får nej av sina lärare att få extra undervisning och de i stället vänder sig till skolans rektor. Kan då hon eller han beordra de berörda lärarna att ge de båda eleverna extra undervisning?

8 8. Kostnad för elev Två lärare planerar att ta med sina elever på en studieresa till en vänskola i A-stad. Resan kommer att vara i fyra dagar och inkluderar ett ambitiöst program där eleverna får tillfälle att ta del av ortens kultur- och samhällsliv. Den är upplagd på ett sådant vis att eleverna i hög grad får tillfälle att träna informationssökning och kommunikation. Det sker genom att eleverna individuellt ska utföra olika uppdrag i staden. Vidare ska de bevista en teaterföreställning och därefter i smågrupper samtala med skådespelarna om innehållet. En natt ska de övernatta parvis hos vänskolans värdfamiljer, vilket ger tillfälle till vardaglig konversation. Resan omfattar även ett par besök på museer. Det är skolan som via en fond finansierar hela resan inkluderande resa och uppehälle. I god tid innan avresan har de båda lärarna informerat eleverna att skolan inte har möjlighet att finansiera teaterbesöket och de båda besöken på museer. För dessa aktiviteter förväntar sig lärarna att eleverna betalar vardera 250 kr. Tre elever protesterar mot detta och anser sig inte ha råd med detta. En av de tre elevernas föräldrar kontaktar dessutom en av lärarna och meddelar att sonen kommer att vara hemma från resan, då familjen anser att det är skolans sak att bekosta hela resan. a. Vad svarar läraren när denne blir kontaktad av de tre eleverna som inte anser sig ha råd att betala? b. Vad svarar läraren när denne blir kontaktad av de tre elevernas föräldrar? c. Gör skolan rätt i att ta betalt av eleverna för vissa aktiviteter?

9 9. Elev i svårigheter Lärarna märker ganska snart att en elev har svårigheter att klara av skolarbetet. Eleven är snäll och trevlig, men kommer ofta för sent, har inte med sig det som behövs för lektionerna och hänger inte med. Lärarna är bekymrade men det tar ett tag innan de börjar prata med varandra om detta. Därför går det ganska lång tid innan en av lärarna talar om för rektor att eleven har svårigheter att klara av skolarbetet. Det finns inget dokumenterat om att eleven har någon diagnos och från grundskolan har man inte sagt något särskilt. Rektorn ber läraren att skriva ett underlag till ett åtgärdsprogram för sitt ämne. Läraren gör detta. Åtgärdsprogrammet beskriver särskilt stöd i form av att eleven ska gå till skolans så kallade mattestuga en gång i veckan. Elevens föräldrar kommer på utvecklingssamtal under våren i årskurs ett. De undrar varför skolan inte har hjälpt deras barn mer och vill att denne ska få mer hjälp. Skolan säger att de inte kan göra mer och att det är elevens ansvar att följa åtgärdsprogrammet. a. Hur ska personal vid en skola agera så snart man befarar att en elev inte når kunskapskraven för betyget E för en kurs? b. Vad ska stå i ett åtgärdsprogram? c. Kan man överklaga ett åtgärdsprogram? d. Har elever som inte har en konstaterad diagnos rätt att få särskilt stöd?

10 10. Sekretess och tystnadsplikt Studiesituationen gällande en elev på en skola är komplex och problematisk. Eleven är helt ointresserad av studier, är mycket frånvarande och har tämligen stora humörsvängningar. Eleven är ibland inbunden och tyst för att vid andra tillfällen vara utagerande och nästan aggressiv. Rektor beslutar att kalla till ett möte med eleven, dennes föräldrar, mentor, ytterligare en lärare som har eleven mycket i undervisningen samt skolkurator. Mötet äger rum, och det blir ett bra möte, som ger goda förklaringar till elevens beteende. Vid mötet ges information om elevens uppväxtförhållanden och hemsituation. Någon vecka efter mötet har en av mötesdeltagarna berättat för en utomstående om elevens uppväxtförhållanden och hemsituation. Denne har i sin tur fört informationen vidare, så att den kom till kännedom för elevens klasskamrater. a. Om det var rektor som berättat för en utomstående om mötets innehåll, har denne i så fall brutit mot sekretess och tystnadsplikt? b. Om det var mentor som berättat för en utomstående om mötets innehåll, har denne i så fall brutit mot sekretess och tystnadsplikt? c. Om det var den andra närvarande läraren som berättat för en utomstående om mötets innehåll, har denne i så fall brutit mot sekretess och tystnadsplikt? d. Om det var skolkuratorn som berättat för en utomstående om mötets innehåll, har denne i så fall brutit mot sekretess och tystnadsplikt? e. Om det var någon av föräldrarna som berättat för en utomstående om mötets innehåll, har denne i så fall brutit mot sekretess och tystnadsplikt? f. Om det var eleven själv som berättat för en utomstående om mötets innehåll, har denne i så fall brutit mot sekretess och tystnadsplikt?

11 11. Rektors delegering till lärare En rektor vid en skola har sedan flera år uppdragit till en lärare att lägga schema. Denna uppgift har läraren utfört till stor belåtenhet för rektor och övriga lärare och har därför nu fått rektors delegation på schemaläggningen. I början på höstterminen 2012 är dock en deltidsarbetande lärare missnöjd med schemat avseende den egna undervisningen. Den ligger i ett par fall på dagar och tider som läraren inte tycker passar den egna privatsituationen och som läraren under flera år haft undervisningsfria. Läraren vänder sig till schemaläggaren och beskriver för denne sin situation och sina önskemål. Schemaläggaren vill inte ändra schemat. Läraren går då till rektor och framför till denne sitt önskemål. a. Vad svarar rektorn läraren? b. Anta att lärarens önskemål inte tillgodoses. Kan då läraren neka att undervisa på de dagar och tider som läraren haft undervisningsfria under flera år?

12 12. Yrkesintroduktion En elev har blivit antagen till yrkesintroduktion vid en gymnasieskolas introduktionsprogram. I början på höstterminen upprättas för eleven en individuell studieplan. Detta görs vid ett möte med eleven, dennes vårdnadshavare och en lärare vid skolan. En viktig utgångspunkt var vid detta möte elevens bakgrund och förutsättningar. En tid efter det att studieplanen var upprättad kontaktar elevens föräldrar skolan. De meddelar läraren att de ordnat med ett avlönat arbete på halvtid åt sitt barn. Beträffande studieplanen vill de att den upphävs och att eleven på den andra halvtiden praktiserar någonstans på ett ställe som ordnas av skolan. a. Hur agerar läraren? b. Är det möjligt för elever som går yrkesintroduktion att arbeta med lön på halvtid med hänsyn till att ett arbete ökar elevens möjlighet att få ett tillsvidarearbete? c. Kan skolan avstå från att upprätta en studieplan om det är elevens och dess vårdnadshavares önskan?

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Den här broschyren

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

Råd till vårdnadshavare

Råd till vårdnadshavare Uppdaterad 2015-02-15 Råd till vårdnadshavare RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 5 6 8 9 Inledning Under sjukhusvistelsen Elevens skolgång Skolgången Råd från andra vårdnadshavare

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola?

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt, skicka ändå in blanketten!

Läs mer

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola Svenska Välkommen till Luleå gymnasieskola 1. Luleå gymnasieskola med kunskap och framtidstro i centrum Vår skola är en av Sveriges största med ungefär 2 400 elever. Skolan består av fem kvarter: Hackspetten,

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi

Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi 110826 Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi Utvecklingssamtal Vad säger styrdokumenten? Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan 12 Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och

Läs mer

DEFINITIONER OCH RIKTLINJER I STYRDOKUMENTEN I skollagen regleras gymnasieskolans skyldigheter och elevers rättigheter avseende:

DEFINITIONER OCH RIKTLINJER I STYRDOKUMENTEN I skollagen regleras gymnasieskolans skyldigheter och elevers rättigheter avseende: Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram DEFINITIONER OCH RIKTLINJER I STYRDOKUMENTEN I skollagen regleras gymnasieskolans skyldigheter och elevers rättigheter avseende: - Barnens och elevernas

Läs mer

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Skolplikten motsvaras av en rätt till utbildning och inträder höstterminen det år barnet fyller sju år och upphör efter det nionde skolåret. Det gäller oavsett

Läs mer

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ett nytt betygsystem Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ny skollag 1/7-2011 Ny läroplan Lgr 2011 Mål och riktlinjer Kursplaner Syfte och mål för ämnet Centralt innehåll 1-3, 4-6, 7-9 Kunskapskrav

Läs mer

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Närvaro i skolan - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Att främja närvaro i skolan Främst handlar skolnärvaro om barns och ungdomars rätt till utbildning och Att barn och ungdomar går ut grundskolan

Läs mer

Skolpliktsriktlinjer. Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3

Skolpliktsriktlinjer.   Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 www.upplands-bro.se Huvudregeln, enligt skollagen, är att alla barn från 7 till 16 år som är bosatta

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg ASPERO Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 14/15 ASPERO Kontakt Kristina Haeffner rektor 0725 17 77 99 Madeleine Dahlqvist administratör 031 337 89 00 För övrig personal se

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Syfte... 3 Styrdokument... 3 Handlingsplan för

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 12/13

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 12/13 Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 12/13 Välkommen till Aspero Idrottsgymnasium! Vi på Aspero Idrottsgymnasium har som mål att göra dig till vinnare - både studiemässigt,

Läs mer

De Geerhandboken. Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. ELEVDEMOKRATI 7. IKT 8.

De Geerhandboken. Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. ELEVDEMOKRATI 7. IKT 8. De Geerhandboken Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. ELEVDEMOKRATI 7. IKT 8. ORDNINGSREGLER 9. KONTAKTUPPGIFTER Under uppdatering, se hemsida istället

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Riktlinjer för beslut om ledighet av religiösa skäl för elever. I grundskolan och grundsärskolan

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Riktlinjer för beslut om ledighet av religiösa skäl för elever. I grundskolan och grundsärskolan Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Riktlinjer för beslut om ledighet av religiösa skäl för elever I grundskolan och grundsärskolan Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola 2018-01-24 Skolinspektionen Dnr: 40-2017:10402 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se för Grundskola efter tillsyn av Taubeskolan i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress:

Läs mer

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN Sammanfattat av Annie Alström, klass 9EA, Västerskolan, 2011 I den här broschyren kan du som elev på grundskolan, specialskolan,

Läs mer

Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket. Malmköping 2 juni 2014

Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket. Malmköping 2 juni 2014 Elevers rättigheter i skolan -enligt Skolverket Malmköping 2 juni 2014 Rätten till utbildning Alla nyanlända barn och ungdomar i Sverige har rätt att gå i skolan. Denna rätt gäller oavsett skälet till

Läs mer

2015-08-19 VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN

2015-08-19 VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN LÄSÅRET 2015/2016 HJALMAR STRÖMER Skolan har fått sitt namn efter prästen, författaren och folkbildaren Hjalmar Strömer, som föddes 1848 i närheten av Kärrnäset i Ströms

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16 Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 15/16 Kontakt Jens Naezer rektor 0725 17 77 99 Steffen Dotter administratör 031 337 89 00 För övrig personal se hemsidan för aktuell information.

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Fagrabäckskolan ska vara Växjös bästa 7-9 skola där eleverna känner trygghet och får kunskaper för att utvecklas i en föränderlig värld!

Fagrabäckskolan ska vara Växjös bästa 7-9 skola där eleverna känner trygghet och får kunskaper för att utvecklas i en föränderlig värld! Fagrabäckskolan ska vara Växjös bästa 7-9 skola där eleverna känner trygghet och får kunskaper för att utvecklas i en föränderlig värld! DETTA HÄNDER PÅ FAGRABÄCKSKOLAN! Skolstart Skolmat Städ Datorerna

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas psykiska hälsa

Läs mer

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Inledning Skolinspektionens senaste rapport (2016) om omfattande frånvaro visar att elever med hög frånvaro löper större risk att hamna

Läs mer

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012 Förväntansdokument Utfärdat augusti 2012 Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande.

Läs mer

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar.

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar. C:\Users\es600\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\IHBAJS3W\Trygghet och studiero (3).docx Köping4000, v3.2, 2011-07-04 1 (5) Datum Barn & Utbildning 2014-07-02 Lars

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN LÄSÅRET 2012/2013 HJALMAR STRÖMER Skolan har fått sitt namn efter prästen, författaren och folkbildaren Hjalmar Strömer, som föddes 1848 i närheten av Kärrnäset i Ströms

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola gcs ozoi6-6 } -- Beslut Skol upektionert 2016-06-07 Kunskapsskolan i Sverige AB Organisationsnummer 556566-1815 fredrik.lindgren@kunskapsskolan.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Kunskapsskolan i

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 44-2017:5446 Värmdö tekniska utbildningar aktiebolag, vtu Org.nr: 556383-6757 lars.tunberg@aprendere.se för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Värmdö Tekniska gymnasieskola

Läs mer

Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96%

Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96% Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96% 1. Jag känner mig trygg i skolan. 100 100 100 100 100, 2. De andra eleverna är trevliga mot mig i skolan. 97 97 97 100

Läs mer

Hur tycker du skolan fungerar?

Hur tycker du skolan fungerar? Hur tycker du skolan fungerar? För att få veta mer om hur det fungerar i skolan vill vi ställa några frågor till dig som går i årskurs 9. Statistiska centralbyrån (SCB) och Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skara kommun skara.kommun@skara.se efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Katedralskolan Skara Ro B i Skara kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Katedralskolan

Läs mer

Granskning av gymnasieskolornas. av särskilt stöd. Mjölby kommun

Granskning av gymnasieskolornas. av särskilt stöd. Mjölby kommun Revisionsrapport Granskning av gymnasieskolornas arbete med elever i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Håkan Lindahl December 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1 Bakgrund

Läs mer

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK Magnus Jonasson, jurist Magnus Jonasson Jurist med inriktning mot offentlig rätt: Social- och sjukförsäkringsrätt, medicinsk rätt Skoljuridik: - Samtliga skolformer

Läs mer

Information till elever och vårdnadshavare

Information till elever och vårdnadshavare Information till elever och vårdnadshavare Läsåret 2014/2015 Välkommen till Vimmerby gymnasium! Vi hälsar dig välkommen till dina studieår vid Vimmerby gymnasium. Målsättningen för skolan är att du tillsammans

Läs mer

Praktisk information Komvux Folkuniversitetet Göteborg

Praktisk information Komvux Folkuniversitetet Göteborg Praktisk information Komvux Folkuniversitetet Göteborg Post - och Besöksadress Telefon E-mail Polstjärnegatan 4 D 031-10 65 80 vux.gbg@folkuniversitetet.se 417 56 Göteborg 1 Vart vänder jag mig? Generella

Läs mer

Elever i behov av stöd Karlshamns kommun febr 2014

Elever i behov av stöd Karlshamns kommun febr 2014 2014-01-20 Elever i behov av stöd Karlshamns kommun febr 2014 Vilka rutiner finns för identifiering/kartläggning? - Finns gemensamma rutiner i kommunen eller är det upp till varje enhet? På vilket/vilka

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Den nya skollagen 2010:800

Den nya skollagen 2010:800 Den nya skollagen 2010:800 - avsnitt som berör r grundskolan 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling 3 Alla barn och elever ska ges den ledning

Läs mer

Överklaganden enligt skollagen

Överklaganden enligt skollagen UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Överklaganden enligt skollagen Nyheter Fler beslut än tidigare kan överklagas. Från 16 års ålder får man föra sin egen talan. Stärkt rättssäkerhet En

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ... modell plan policy program riktlinje för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Överklaganden enligt skollagen

Överklaganden enligt skollagen Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Överklaganden enligt skollagen I skollagen kan fler beslut än tidigare överklagas. Från 16 års ålder får man föra sin egen talan. Stärkt rättssäkerhet

Läs mer

Dags för betyg! INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE OM BETYG REVIDERAD UPPLAGA

Dags för betyg! INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE OM BETYG REVIDERAD UPPLAGA Dags för betyg! INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE OM BETYG REVIDERAD UPPLAGA Skolverket Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post:

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 13 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800) 2 dels att 17

Läs mer

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro 1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro Fastställd av styrelsen 20160215 Frånvaro från skolan är ofta ett tecken på ohälsa, som kan bero på brister i skolmiljön, dåliga relationer med kamrater eller

Läs mer

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Forum, F-varningar, betygsregistrering och utvecklingssamtal I skollagen 15 kap. 20 står följande: Minst en gång varje termin ska rektorn se till att eleven ges en

Läs mer

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn)

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Barn och utbildningsförvaltningen 2018-10-25 1 (7) Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Handlingsplan För att stimulera hög närvaro Senast uppdaterad 2018-10-25 Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Praktiska Sverige AB Org. nr 556257-5786 epost@praktiska.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn utifrån signal i Praktiska gymnasiet Nacka, i Nacka kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Särskilt stöd enligt nya skollagen

Särskilt stöd enligt nya skollagen Särskilt stöd enligt nya skollagen Nya skollagen (2010:800) tillämpas på utbildning från den 1 juli 2011 Utökade rättigheter för elever i behov av särskilt stöd framhålls som en av de största förändringarna

Läs mer

(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola. Policy och rutiner. Elever. Härnösands gymnasium

(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola. Policy och rutiner. Elever. Härnösands gymnasium 2016-08-11 1(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola Policy och rutiner Elever Härnösands gymnasium 2016/2017 2016-08-11 2(6) Policy och rutiner Härnösands gymnasium har enligt skollagen ett ansvar

Läs mer

Rutiner för frånvaro och ledighet KMS

Rutiner för frånvaro och ledighet KMS Rutiner för frånvaro och ledighet KMS 2014-2015 Skollagen I skollagen som började tillämpas hösten 2011 och i skolförordningen regleras frågor som rör när elev i grundskolan uteblir från skolarbetet. Huvudman

Läs mer

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux.

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Du kan påverka mer än du tror. 106 20 Stockholm tel: 08 723 32 00, fax: 08 24 44 20 www.skolverket.se Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Vad vill du ha ut av skolan? Hur vill du arbeta?

Läs mer

Viby skola Information till hemmen

Viby skola Information till hemmen Viby skola 2014-2015 Information till hemmen Välkomna till ett nytt läsår på Viby skola! Jag hoppas sommaren har varit bra och jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med er föräldrar. Nedan följer

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor 2 (5) Bakgrund Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Föräldraråd 2011-11-30

Föräldraråd 2011-11-30 Agenda Nyheter Uterummet förändras Garantibesiktning av skolan Skolskogen Trafiksäkerhet Tillsyn skolinspektionen Nytt betygssystem Demografi Övriga frågor Syfte med Skolinspektionens tillsyn Skolinspektionens

Läs mer

Vad är nytt. Systemskifte för friskolor. Det som gäller för kommunala skolor

Vad är nytt. Systemskifte för friskolor. Det som gäller för kommunala skolor 1 juli 2011 Vad är nytt Systemskifte för friskolor Det som gäller för kommunala skolor gäller för friskolor Myndighetsutövningen blir samma för både friskolor och kommunala skolor Fristående skolor omfattas

Läs mer

Elev- och föräldrainformation. Läsåret 2015/16

Elev- och föräldrainformation. Läsåret 2015/16 Elev- och föräldrainformation Läsåret 2015/16 Innehåll Innehåll... 2 Personal... 4 Studie- och yrkesvägledare... 4 Skolkurator... 4 Skolhälsovård... 4 Specialpedagogen... 4 Läsårstider, avslutningar och

Läs mer

De Geerhandboken 2015/16

De Geerhandboken 2015/16 De Geerhandboken 2015/16 Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. IKT 7. ORDNINGSREGLER 8. KONTAKTUPPGIFTER Välkommen till De Geergymnasiet! Vår målsättning

Läs mer

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Barn- och utbildningskontoret Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Blanketten fylls i på datorn och skickas till: Sollentuna kommun Stöd och utveckling, barn- och utbildningskontoret 19186 Sollentuna

Läs mer

ELEVHANDBOK. tisdag 20 augusti fredag 20 december Höstlov: v. 44, måndag 28okt fredag 1 november Studiedag/ utvecklingssamtalsdag 6 november

ELEVHANDBOK. tisdag 20 augusti fredag 20 december Höstlov: v. 44, måndag 28okt fredag 1 november Studiedag/ utvecklingssamtalsdag 6 november ELEVHANDBOK Besöksadress: Åsgatan 15, Falun Postadress: Box 127 791 23 Falun Skolans telefonnummer: 023-584 20 Sjukanmälan telefon: 023-584 57 Fax: 023-150 52 E-post: Se respektive mentor Följande ifylles

Läs mer

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen Klagomålshantering Syftet med ISGR:s rutiner för klagomålshantering är att kunna identifiera och förebygga brister inom verksamheten. Enligt skollagen(2010:800) 4kap 8, ska det på en skola finnas skriftliga

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt Riktlinjer för uppföljning av närvaro och Skolpliktsbevakning för elever i grundskolan och grundsärskolan bosatta i Upplands-Bro kommun. Beslutade i Utbildningsnämnden den 25 september 2018 UN 45 www.upplands-bro.se

Läs mer

Marieborgsbladet 2015:1

Marieborgsbladet 2015:1 Marieborgsbladet 2015:1 Välkomna till vårterminen 2015 på Marieborgsskolan! Det känns roligt att träffa alla igen och jag ser fram emot många lärande, utvecklande och roliga dagar tillsammans med elever

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskola

Tillsynsbeslut för gymnasieskola Bilaga 2 Beslut 2014-01-28 Södertälje kommun sodertalje.kommun@sodertalje.se rektor vid Torekällgymnasiet maria.leonardsson@sodertalje.se Tillsynsbeslut för gymnasieskola efter kvalitetsgranskning av undervisning

Läs mer

fin Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads kommun

fin Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads kommun fin Skolinspektionen Dnr 44-2016:11140 Vänergymnasiet AB Org.nr. 556626-9014 stefan@yanergymnasiet.se för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Vänergymnasiet beläget i Mariestads

Läs mer

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10 Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 9/ Grundskolor Ungdomsmottagningen Lönnen gör inför varje ny termin ett utskick till 19 grundskolor där vi erbjuder deras elever (i

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro

Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro Castorskolans plan för att främja närvaro och rutiner för att åtgärda frånvaro Upprättad 2018-08-25 Innehåll Skolplikt och elevens rätt till utbildning... 3 Ansvarsfördelning... 3 Begreppsförklaring....

Läs mer

Åtgärdsprogram och bedömningar i åtgärdsprogramsprocessen

Åtgärdsprogram och bedömningar i åtgärdsprogramsprocessen Åtgärdsprogram och bedömningar i åtgärdsprogramsprocessen Likvärdighet i skolan Palmius & Rådbrink 2014 1 Dagens webseminarium Likvärdighet och anpassning Anpassningar av kunskapskrav Anpassningar i bedömningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11141 Jensen education college AB Org.nr. 556635-8759 anna.wigerjensen@jenseneducation.se mats.rosen@jenseneducation.se Rektorn vid JENSEN grundskola Södermalm Sthlm petra.jonasson@jenseneducation.se

Läs mer

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Skollagen (2010:800) 1 kap. 5 Utformning av utbildningen Var och en som verkar inom utbildningen ska främja

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola uj Skolinspektionen 1(7) Dnr 44-2018:185 Strömma Naturbrukscentrum AB Org.nr. 559048-8465 claesgoran.claesson@gmail.com Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn av Strömma Naturbrukscentrum belägen

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN UDDEVALLA GYMNASIESKOLA

ELEVHÄLSOPLAN UDDEVALLA GYMNASIESKOLA Rev ELEVHÄLSOPLAN FÖR UDDEVALLA GYMNASIESKOLA AGNEBERG AKADEMI SINCLAIR MARGRETEGÄRDE ÖSTRABO 1 ÖSTRABO Y POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX POSTGIRO 451 81 Uddevalla Skolgatan 2 0522-69 68 50 0522-697410

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Att arbeta med elever i svårigheter. Belinda Norinder, specialpedagog 20151119 Linnéuniversitetet

Att arbeta med elever i svårigheter. Belinda Norinder, specialpedagog 20151119 Linnéuniversitetet Att arbeta med elever i svårigheter Belinda Norinder, specialpedagog 20151119 Linnéuniversitetet Föreläsningens upplägg Vad säger skollagen? Elever i svårigheter Vad innebär det för eleven att ha ADHD

Läs mer

Lönar det sig att plugga? Problem med den nya betygsskalan

Lönar det sig att plugga? Problem med den nya betygsskalan Lönar det sig att plugga? Problem med den nya betygsskalan Den nya betygsskalan lanserades av Jan Björklund under parollen Det ska löna sig att plugga och betygen ska vara rättvisa. Men har det verkligen

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

2. Bakgrund Anledningar till Plan mot diskriminering och kränkande behandling

2. Bakgrund Anledningar till Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1. Vision Hur vi vill att vår skola ska vara Vår vision är att vara en skola för alla där alla, oavsett vem man är och vad man tycker, känner sig trygga och respekterade. På Praktiska Malmö Limhamn ska

Läs mer

Fördjupad kartläggning

Fördjupad kartläggning UN/2016:259 Fördjupad kartläggning Instruktioner Inför mötet Informera eleven om att vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett nytt möte. Kontakta båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad. Berätta att

Läs mer

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram 1 Förord Bestämmelserna om arbetet med särskilt stöd förändrades i vissa avseenden i samband med

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Grundskolan 2013-10- 01 Skolnärvaro Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Skolplikt och elevens rätt till utbildning Alla barn har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning

Läs mer

i behov av särskilt stöd Motala kommun

i behov av särskilt stöd Motala kommun Revisionsrapport Granskning av gymnasieskolornas arbete med elever i behov av särskilt stöd Motala kommun Håkan Lindahl December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2

Läs mer

Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016

Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016 Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016 Kontaktuppgifter Vid allmänna frågor kontakta receptionen i Utbildningens Hus. Telefon: 0322-61 65 60, E-post: vuxenutbildningen@alingsas.se

Läs mer

Frånvaro och ledighet

Frånvaro och ledighet Juridisk vägledning Reviderad april 2013 Mer om Frånvaro och ledighet Vårdnadshavaren ska kontaktas samma dag en elev är frånvarande utan giltigt skäl Även elever i frivilliga skolformer som gymnasieskolan

Läs mer

Ordningsregler Läsåret 2015/2016

Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Hantering av elevers frånvaro

Hantering av elevers frånvaro Hantering av elevers frånvaro Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Åtgärdstrappa och stödmaterial Anvisningar för registrering Lathund och instruktionsfilmer Stöd till skolor The Capital of

Läs mer