Skandinaviska. Juli no. 7/32/ Utkommer var 14:de dag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skandinaviska. Juli no. 7/32/1 2013 Utkommer var 14:de dag"

Transkript

1 Skandinaviska 1 Juli no. 7/32/ Utkommer var 14:de dag

2 2 Ricokebap.jimdo.com

3 3 K Ä R A L Ä S A R E! Nu är vi här med första utgåvan i juli, en sommarmånad fylld med värme, semester och bad! Något som jag själv försöker ägna mig åt mellan skrivandet, ja bad alltså. Då är det tur att man är nära playan, innan sommarskolan började hade jag och min minsta dotter Shakira en deal, jobba en timme, bada 20 minuter! Ni kan själv tänka att det blev många timmar på kontoret, allt var ju tvunget att göras i alla fall, något som en envis 10-åring inte bryr sig om. Men nu har sommarskolan börjat, och jag sitter här och längtar tillbaka till de dagar när jag kunde gå och svalka mig en gång per timme, kanske ett bevis på att barn ofta är klokare än vi vuxna. Komunnen Torrevieja satsar i år på ökad turism med bland annat nytt turistkontor, om detta kan du läsa på sidan åtta. Hyr man ut sin lägenhet mer än fyra månader per år, måste man ha det nya energicertifikatet - allt om reglerna för detta kan du läsa på mitten. Och på tal om energicertifikat är jag tillbaka där jag började, hur mycket energi skulle jag ha nu, om jag fortsatt mina baddagar? Som alltid önskar jag er en trevlig stund med Bladet! Monicha Blomberg Kontakt: com ISSN SE

4 4 Robert Edward Bill 58, känd brittisk pedofil, blev i november efterlyst i hela Spanien efter att han försökt föra bort en 12-årig flicka, nu är han gripen. Händelsen med bortrövandet inträffade den 19 november i Malaga och mannen identifierades via CCTV bilder. Mannen har tidigare arbetat som lärare och dömdes 2008 för ett liknande brott till sex års fängelse, han var också efterlyst för brott i samband med spridning av barnpornografi. Mannen ska ha anlänt till solkusten i augusti i fjol, och polisen sökte honom i hela Spanien, nu har han gripits i Marocko. Men tyvärr har han under sin efterlysta tid hunnit skaffa sig fler offer innan han greps i Tetuan. Enligt marockanska polisen har Robert Edward Bill gripits i utkanten av Tetuan, efter att han försökt kidnappa en flicka på sex år. Försöket till kidnappning sågs av flera personer som jagade in honom i en gränd och fångade honom, där de höll honom till polisen kom. Robert Edward Bill är också misstänkt att vara involverad i ett angrepp på två unga marockanska flickor i Chefchaouen, uppger nyhetsbyrån EFE.

5 Spanien kan komma att sänka kulturskatten I höstas chockhöjdes landets skattesats på all kultur som inte är offentlig eller ideell, inträde på privata museer och biobesök, från 8 till 21 procent, vilket är den högsta i hela Europa. Höjningen har gjort att det privata kulturutbudet tappat 40 procent. Spaniens utbildnings, kultur och idrottsminister, José Ignacio Wert föreslår nu en sänkning av momsen på kultur till 13 procent. Två jordskalv i vårt område i juni De båda jordskalev kom den 13 juni. Det första inträffade kilometer sydost om Rojales och hade en magnitud på 2,7 på Richterskalan. Några timmar senare klockan 5 Nu är sommaren här Sommarsäsongen började den 21 juni och är 93 dagar och 15 timmar och ersätts den 22 september av hösten. Den 21 juni var årets längsta dag, med 14 timmar och 48 minuter. Enligt metrologerna, kommer sommaren 2013 vara normal i både temperaturer och nederbörd i hela landet, även om det finns metrologer som säger att sommaren kan bli något svalare än normalt på grund av mycket moln var det dags för nästa skalv som låg på 3,2 grader på Richterskalan, och dess epicentrum var beläget söder om staden Guardamar del Segura. Flera av våra läsare har hört av sig och meddelat att de känt av de båda skalven. Lyx yachts körde av kabel - hålls i Torrevieja En holländsk lyx yachts hålls för utredning i hamnen i Torrevieja. Det är Guardia Civil som beslutat att hålla båten och besättningsmännen, efter att de med sitt ankare kört av en fiberoptisk kabel utanför ön Formentera, vilket orsakade det största internetbrottet i spansk historia. En undersökning ska nu fastställa om lyx yachten Dwinger som ägs av en holländsk miljardär orsakade kaoset.

6 Nio personer har omkommit i en bussolycka i Spanien. Bussen var på väg till staden Avila nordväst om Madrid, när den körde av vägen i en nerförsbacke. Åtminstone 20 personer skadades, fem av dem allvarligt, uppger en talesman för den lokala räddningstjänsten. Enligt Sky News lyckades räddningspersonal rädda flera passagerare som hade klämts fast inne i bussen. Olycksorsaken tros vara att den 54-årige chauffören somnade vid ratten. Enligt vittnen höll bussen hög hastighet i en kurva. Den privata båten Bora- Bora med Adam Trevino och Juan Manuel Galiana Baker Giménez, ombord var ute på en tur på sjön utanför Torrevieja när de fick syn på en sköldpadda på ytan. 6 Bild: Fernando Guardiola Molino Det märktes direkt att han var skadad, men han verkade inte rädd, uppger de. När de närmade sig sköldpaddan gjorde den inga försök att fly, de återvände genast till Marina Internacional, Torrevieja med sköldpaddan. Den lokala biologen Juan Antonio Pujol, tillkallades och konstaterade att sköldpaddan verkade ha svårt att andas, den kunde eventuellt ha svalt en fiskekrok eller en plastpåse. Sköldpaddan är nu sänd till Oceanografiska i Valencia, där han ska återhämta sig. Det konstaterades att det rörde sig om en oäkta karettsköldpadda med ett vingspann på 60 centimeter.

7 7 Var du där, eller ska du dit? HETA TIPSET! MOSKVAS DANSSKOLA Hade uppvisning i Doña Sinforosa parken i juni. Håll ögonen öppna på nästa event i Doña Sinforosa parken, de är alltid gratis och ofta av hög klass. UB40 Kommer till Torrevieja torsdagen den 8 augusti. Plats: Eras de la Sal Pris: 85, 50 och 32 Biljetter: halconviajes.com och Carrefour. Populärt 80-tals band från Storbritannien. Deras pop/reggae skivor har sålts i mer än 70 miljoner exemplar. GRATIS HABANERAS Y POLOFONIA Plats: Eras de la Sal juli Pris: 14 Salsakurs varje onsdag på Niki Beach klockan 23.00

8 8 Torrevieja har äntligen öppnat nya turistkontoret. Turistkontoret är byggt i före detta restaurang Miramars lokaler och ligger på ett av de mest populära promenadstråken i Torrevieja. Redan i maj 2012 rapporterades planerna att förvandla 124 år gamla Miramar till en toppmodern turistbyrå. Den nya turistbyrån är första pilot-kontoret för Valencia regionen och deras internet projekt. Sommaren 2012 växte spänningen, och modiga tidningsrubriker sa att det nya turistkon- toret skulle öppna redan i augusti, en glädje kalkyl från kommunen. Nu, till sommaren 2013, har drömmen blivit verklighet. Torrevieja kommun har investerat euro i bygget och Valencia har även de bidragit med pengar. Det nya kontoret har den senaste tekniken för att sprida information och främjande av turism, och även möjlighet till guidade turer och digital information för alla attraktioner i staden. Torrevieja är mer redo än någonsin att möta turistsäsongen, med barer, restauranger, hotell och butiker beredda att erbjuda sina tjänster och nu kommer även besked om att turisttåget ska återkomma. Tåget slutade att köra runt i Torrevieja efter en dödsolycka 2011, men nu meddelar kommunen att tåget efter en upphandling kan vara igång om några veckor.

9 9 Dreamliner är Boeings senast lanserade flygplan. Norwegian kommer under sommaren att sätta in det nya planet på flera rutter, bland annat till Alicante och Malaga. Sommaren kan ses som en testperiod av planet innan Norwegian sätter in det på sina långrutter. Norwegian kommer att testflyga Dreamliner Boeing 787 på flera linjer i Europa under sommaren bland annat mellan Alicante, Malaga, Oslo London, Nice och Barcelona. Den första Dreamlinern kommer att levereras till Norwegian i slutet av juni. Här är rutterna under sommaren: Oslo - Alicante Oslo, Måndag och fredag Oslo - Malaga Oslo, Tisdag- torsdag och lördag, söndag Oslo - Barcelona Oslo, Måndag och fredag F ö r s t a r a b i e s l a r m e t i S p a n i e n s e d a n En Pitbull ska i juni ha anfallit och bitit fyra personer i Toledo. Hundägaren har uppgett till polisen att hunden under våren vistats i Marocko, och där nosat på djurkadaver. Pitbullen visade sig vara smittad av rabies och avrättades av polisen. Detta är det fösta rabiesfallet i Spanien på 35 år. Två ungdomar kom in i en butik i Fuengirola och slet åt sig en flaska sprit, därefter sprang de ut till en väntande bil. Butiksägaren sprang ifatt och höll sig fast i den flyende bilen. Butiksägaren som var från Kina släpades efter bilen och ådrog sig allvarliga skador, butiksägaren avled senare på sjukhus. De fyra ungdomarna är gripna misstänkta för mord, rån och underlåtenhet att ge hjälp till en skadad person.

10 10 Du tittar på mig och skrattar för att jag inte är som du. Samtidigt som jag tittar på dig och skrattar för att du är precis som alla andra, kunde man läsa i Mattiaz Björlings första inlägg som topp-bloggare på Finest.se, tänkvärda ord av en kille på 25. Mattiaz Björling är både artist, skådespelare, make up-artis, deltog i reality-serien Ullared 2009, nu aktuell med en biroll i en Håkan Hellström film som kommer nu i sommar. För oss på Coasta Blanca är Mattiaz aktuell som nyinflyttad i Playa Flamenca, en dag ser vi honom i rosa hår, nästa är det grönt och den tredje dagen är han blond. En taxi stannar vid kontoret och ur kliver två virvelvindar en rosa klädd och en i grön/blont hår, det är Mattiaz och hans mamma Susanne, de syns, de skapar intryck, för en stund stannar alla spanjorer upp och tittar de tycks tänka vad har nu de där svenskarna hittat på? Ja, det är så han är virvelvinden från Göteborg. Som skådespelare debuterade Mattiaz redan som 13 åring på Astrid Lindgrens värld, där han fick huvudrollen i Rasmus på luffen. Det var dock genom Ullared, där han medverkade med sin mamma Susanne som han blev känd för det svenska folket. Mattiaz säger själv att det var ett minne för livet att delta i Ullared, och speciellt roligt var det att få göra det tillsammans med mamma Susanne. Går man på stan med Mattiaz, tittar folk gärna till lite extra, något Mattiaz säger sig trivas med, -Jag tycker det är roligt att träffa nya människor, säger han. Mattiaz har även släppt ett par singlar varav Skandalen är den mest kända, han ställer upp på tävlingsprogram i TV och uppträder gratis på Pridefestivaler runt om i Sverige, arbetat som fotomodell, Ja, mycket järn i elden har vår nya Costa Blancabo. Mattiaz är homosexuell, något som han råkat illa ut för genom åren, bland annat blev han stämplad som Ullareds-bögen. Ja, allt var som ett rosa tyll på den tiden säger Mattiaz, - Men nu har jag mognat och vill gärna bli av med den stämpeln, gay är jag fortfarande men jag har mognat och hittat mig själv. Mattiaz fick ett skivkontrakt och blev b-kändis, hamnade i fel sällskap. Men nu vet Mattiaz vad han vill och satsar mer seriöst på sin karriär, en Mattiaz vi förmodligen får se mer av framöver och då menar jag inte bara när han skrämmer spanjorer på gatan. Bloggadress: Text: Monicha Blomberg Bild: Mattiaz Privat

11 ton salt exporteras till Frankrike och Norge denna månad 11 Fraktfartyget Edamgracht ligger i hamnen och väntar på att lastas med ton salt till Norge. En last med ton har redan gått iväg till Norge, som ska använda saltet till vägsalt. Totalt kommer mer än ton salt exporteras till andra europeiska länder under sommaren, ton av detta är till Frankrike. Vinterns export har varit lägre än vanligt, men kommer att vägas upp av de bra exportsiffrorna i juni. Vanligtvis brukar exporten stå stilla under sommarmånaderna, men så är inte fallet i år, endast två veckor kommer hamnen vara utan fartyg för salthämtning. På alla kläder. Gäller inte Tijar

12 12 Majoriteten av den Spanska befolkningen har ingen aning hur man får ekonomin att gå ihop. Här finns också den största skillnaden mellan rik och fattig i Europa. En ny rapport visar att spanska toppchefer tjänar 800 euro per månad, utöver det kommer bonusar och annat extra. Samtidigt som massor av människor inte har en aning om hur de ska överleva månaden. Paradoxalt nog är löneskillnaderna mellan fattiga och rika störst i de mest krisdrabbade länderna. Enligt Europeiska centralbanken visar de spanska företagen stora vinster, vilket ger cheferna en genomsnittlig timlön på 788 euro per timme, medan bolagets sämst betalda får nöja sig med fyra euro per timme. Rapporten från Padula & Partners visar att löneskillnaden har ökat kraftigt under kristiden, de fattiga blir fattigare och de rika blir rikare. Rapporten visar också, att bristen på konkurrens inom vissa branscher ger vissa företag övervinster. Det är främst energi och telekommunikation som har haft skyhöga vinster de senaste åren. Lägenhetsägarna i fastigheten La Ballena gör nu en anmälan om situationen på fastigheten. Efter en kontroll av fastigheten visade det sig att staketet som ska skydda fastigheten var trasigt, låset på grinden var uppbrutet. Fastighetsägarna menar att kommunen är passiv efter att de flyttat ut från fastigheten, utan att få ta med sig vare sig möbler eller andra personliga tillhörigheter och den efterföljande vandalismen och plundringen av fastigheten. Huset är nu i princip tömt på alla metallföremål såsom; kranar, fönster, element, dörrkarmar, räcken och värdesaker av tjyvar och vandaler. Efter sju års väntan kommer nu anmälan, där de kräver att fastigheten rustas upp eller rivs. Flera av lägenhetsägarna begär också skadestånd. I ett pressmeddelande kräver även Los Verdes (de gröna) att kommunen tar sitt ansvar.

13 13 En granne kom springande till presidenten på en gata i Torrreta III, hennes man låg livlös på golvet. Presidenten följde med kvinnan till hennes bostad, där hon fann mannen livlös på köksgolvet med en kökskniv instucken i kroppen och flera knivstick på olika delar av kroppen. Presidenten larmade omedelbart Guardia Civil, som grep mannens fru. Paret är från Norge och i dryga sextioårs åldern, de har varit bosatta på Costa Blanca i många år. Foto:Guardiola Fernando Molina Grannar uppger att det norska paret aldrig orsakade några problem, även om de hade grava alkoholproblem. Vittnen har uppgett att mannens kropp förmodligen legat i bostaden mer än 24 timmar, då kroppen utgav dålig lukt och var svullen och lila. Kroppen efter den norska mannen fördes till efter Institute of Legal Medicine i Alicante för obduktion.

14 Rånade varubilar som skulle leverera tobak En liga som rånade varubilar fyllda med cigaretter har sprängts av Polica Nacional. Ligan har härjat i hela Spanien, men hade sitt högkvarter i Torrevieja. Sju personer har gripit av polisen. Enligt uppgift ska ligan de senaste sex månaderna ha rånat varuleveranser till ett värde av euro. Dansk stoppad med 400 kilo kokain En dansk före detta marinsoldat har gripits på en segelbåt utanför Venezuela med 406 kilo kokain i lasten, rapporterar tidningen Ekstrabladet. En tysk och en venezuelan greps också när båten Baltic Star bordades den 31 maj. Enligt Venezuelas antidrogmyndighet ONA seglade den Venezuela-registrerade båten från Nueva Esparta med riktning mot Spanien, men saknade nödvändig dokumentation. De tre var i färd med att byta från venezuelansk till dansk flagg när myndigheterna slog till. 14 Fyra procents ökning av turismen till Spanien Under årets första fem månader besökte 19.8 miljoner utländska turister Spanien, uppger Frontur. Detta är en ökning med nästan fyra procent, om man jämför samma period i fjol. Det är det högsta antalet sedan Ökningen beror främst på en ökning av antalet besökare från Frankrike, Storbritannien och de skandinaviska länderna. Frankrike har ökat med 7,5 procent, medan Storbritannien och de skandinaviska länderna har gått framåt med hela 13,8 procent. Italien minskade med 14,6 procent och Portugal med 6,9. Bra beläggning på Torreviejas enda fyrstjärniga hotell Hotel Doña Monses sommarsäsong har börjat, första helgen på sommaren 21 till 23 juni var beläggningen 95 procent. En siffra som ser ut att bli ännu bättre, vissa perioder under sommaren är hotellet bokat upp till nästan 100 procent. Snittet för sommarbokningarna är 90 procent. Gästerna får Hotel Doña Monse är mestadels spanska, cirka 60 procent. Bland andra nationaliteter märks britterna 15 procent, belgare 12 procent, därefter följer Ryssland och Tyskland. Hotel Doña Monse, det enda fyrstjärniga hotellet i Torrevieja och öppnades i maj Åldersgränsen för sexdebuten kan komma att ändras Hälsovårdsministern Ana Mato vill höja minimiåldern för sexdebuten från 13 till 16 år. Spanien har en av de lägsta åldersgränserna i Europa vad gäller sexdebuten. Ana Mato vill höja åldern till 16 år och hänvisar till FN:s riktlinjer.

15 15

16 16 Som Bladet tidigare skrivit om, är energimärkning nu obligatoriskt. Finns det brister i informationen om din bostads energiförbrukning, kan hyertagaren-köparen anmäla dig. Böter för brott mot den nya lagen om obligatorisk energimärkning är euro - i vissa fall kan det till och med vara högre. Lagen, som kommer från ett EUdirektiv, för att ge konsumenterna en bättre position för att fatta rätt beslut för vilken bostad de vill hyra eller köpa. Precis som när du köper en tvättmaskin, TV eller kylskåp. Nu kanske ni tänker, men solen skiner så mycket i Spanien, så isolering är inte så viktigt här. De flesta vet att många Spanska bostäderna inte har någon isolering. Och kostnaden för att kyla ner på sommaren och varmt på vintern kan vara ganska betydande. Vissa byggnader är dock undantagna för regeln om energideklaration, dessa är; -Byggnader med arkitektoniska eller historiska värden. -Byggnader eller lokaler som används för religiös verksamhet. -Tillfälliga byggnader som endast ska användas under en period på upp till två år. -Isolerade byggnader med en golvyta på mindre än 50 m2. -Byggnader, bostäder och rum som används mindre än fyra månader per år.

17 17 -Byggnad köpts med rivning eller större förändringar i åtanke. Energi-varumärket "Etiqueta den EFICI- ENCIA Energética har en giltighetstid på 10 år. Är intyget för en hel byggnad, måste det sitta väl synligt vid ingången till byggnaden. När det gäller nyproducerade bostäder, ingår certifieringen som en del i projektet, för att de ska bli bygglov. Ända sedan den första juni har det funnits missförstånd om utfärdandet av energicertifikatet. I själva verket har situationen varit den att det offentliga systemet, på många ställen inte varit redo för denna nya lag. Om man inte har ett energicertifikat på sin bostad kan man beläggas med böter, här skiljer lagen mellan små, allvarliga och mycket allvarliga överträdelser. Enligt tidningen El Mundo, riskerar du böter på upp till 600 euro om du annonserar ett hem för försäljning eller uthyrning utan energimärkningen. Allvarliga brott kan ge böter på mellan 601 och 1000 euro, detta kommer att tilldelas om säljaren/hyresvärden inte ger köparen eller hyresgästen en kopia på energiintyget. Mycket allvarliga brott kostar mellan 1001 och 6000 euro. De ges, t.ex. om en tekniker ger bostaden ett felaktigt eller förfalskat energiintyg. Bostäder byggda efter 2007 behöver inte intyget. Text: Monicha Blomberg

18 18

19 19

20 Organiserade stöldligor härjar runt om i Spanien, men framför all har Andalusien och Valencia blivit drabbade. Man själ allt, frukt, grönsaker men även udda varor om bikupor, rapporterar CNBC. En odlare i Valencia Ricardo Boix blev nyligen bestulen på apelsiner för euro. 20 Det var inte första gången Ricardo Boix odlingar blev utsatt för stöld, i våras blev två av hans anställda skjutna till döds av frukttjuvar. Som Europas största fruktproducent räknas Valencia regionen, där har fruktstölderna ökat med 20 procent, bara under första kvartalet i år. 4 gripna för kreditkortsbedrägeri Guardia Civil i Torrevieja har gripit fyra lettiska medborgare för kreditkortbedrägeri. Guardia Civil skulle gripa två av de nu fyra gripna den 26 juni i Vega Baja området, dock fick blotta närvaron de två att ta svansen mellan benen och fly, polisen fann dem dagen efter. Vid gripandet försökte en av de misstänkta göra sig av med bevis, ett förfalskat kreditkort han hade i fickan. Två andra blev gripna på ett hotell i Torrevieja. På hotellrummet fann polisen walkie talkies, laptops vidare beslagtogs mer än ett halvt dussin dolda kameror, kortläsare samt många klonade kreditkort.

21 21

22 22 I sin fortsatta kamp mot säljarna av illegala varor i Torrevieja har specialstyrkan GRO eller populärt kallade Men in black fått ny utrustning. knuffar, slag och föremål har kastats mot polisen. införandet av GRO och ökade insatser förra sommaren verkar problemet inte försvinna. GRO-styrkans nya utrustning Bild från fjolårets sammanstötningar mellan polis och piratsäljare Den nya utrustningen består av hjälmar, batonger och sköldar. Utrustningen är mycket lik den som används vid upplopp på gatan av andra säkerhetsstyrkor som Guardia Civil och Policia Nacional. Det senaste året har det förekommit flera incidenter mellan polisen och säljarna av piratvaror, Specialstyrkan inom GRO behöver inget särskilt tillstånd att använda utrustningen eftersom den är utformad för att skydda polisen då de attackerats med stenar, stolar och glasflaskor av piratsäljarna vid flera tillfällen under de senaste 12 månaderna. Problemet med ett stort antal illegala säljare har funnits i Torrevieja en längre tid, och trots På kort sikt finns inga planer från kommunen att strama upp situationen. VILL DU Jobba hos EVENTUM? Vi söker guider, säljare Skriv några rader till

23 23 Den europeiska fordonsindustrin CEA, har klagat över att funktionshindrade bilister bötfälls för parkering på platser som är särskilt anpassade för funktionshindrade. Det senaste fallet kommer från Madrid, där en handikappad bilist hade parkerat sin bil precis enligt reglerna på en anvisad parkeringsplats. Men när han kom tillbaka var han botfälld, trots att det på bilen fanns ett handikapp emblem. CEA arbetar hårt för att hjälpa funktionshindrade förare som vill klaga på de böter som de fått när de parkerat på handikapp platser. De flesta problemen med handikapparkering är koncentrerade till Madrid, men andra stora kommuner börjar nu följa efter, med motiveringen att parkeringsvakterna inte kan se om handikapptillståndet är äkta eller inte. Flera fall av falska parkeringstillstånd för handikappade har avslöjats den senaste tiden. CEA säger att denna praxis strider mot antagandet att bilisten är oskyldig tills motsatsen bevisats, och att man kan inte kan straffa alla funktionshindrade förare, bara för att några skurkar sätter fast falska klistermärken på sina bilar. Istället bör myndigheterna slå ner på den typen av bedrägerier, enligt CEA. I Torrevieja har kommunen tagit bort ett dussintals kort, då de inte är säkra på att de är äkta.

24 Galenskapen verkar inte ha några gränser, nu är senaste trenden bland de unga att stoppa en tampong indränkt i vodka under armen. Då blir man berusad på nolltid. Hårsäckarna under armen tar upp alkoholen och för ut det i nerverna, men risken för alkoholförgiftning ar stor. Nu har det första fallet av alkoholförgiftning efter användandet av denna metod kommit till Spanien. 24 Det var en ung flicka på en ungdomsfestival i Murcia som fick föras till sjukhus för alkoholförgiftning efter att ha haft en tampong under armen indränkt i vodka. Den nya farliga trenden kom till Spanien från Storbritannien, USA och Östeuropa, där metoden länge har varit populärt bland unga människor. Text: Monicha Blomberg Iberia satsar på nya resenärer med större bagage Storleken på handbagage kommer att höjas från 55 x 40 x 20 cm till 56 x 45 x 25 cm. Det kommer inte heller finnas någon viktgräns, enda kravet är att du själv ska kunna lyfta upp ditt hanbagage ovanför sätet, uppger ett danskt nätmagasin. Reglerna trädde i kraft 3 juli.

25 25 Juni - Juli - Augusti Måndag - Lördag

26 Dömd för mord på elva personer på ålderdomshem En man som tidigare arbetat som vårdare på ett ålderdomshem i Olot, Girona har dömts till 194 års fängelse, för överlagt mord. Mannen ska ha mördat elva åldringar, han har erkänt, men ska enligt egen utsago ha utfört morden av barmhärtighet. Mannen dömdes av en jury, som enhälligt dömde honom till 194 års fängelse. De sista offren på ålderdomshemmet i Olot, var Ledningen för ålderdomshemmet fattade misstankar och mannen förhördes, i förhöret erkände han direkt. Under förhören berättade mannen att han tvingar offren att dricka frätande vätska, varefter de avled i svåra smärtor. 26 Nytt integrerat poliskontor till Torrevieja Ett avtal har tecknats om att öppna ett nytt kontor för Nationella polisen i Torrevieja. Eduardo Dolon borgmästare, betonade det brådskande behovet av denna tjänst, med tanke på att 55% av invånarna i Torrevieja är medborgare med utländsk bakgrund. På en presskonferens meddelades att den ekonomiska krisen gör det omöjligt att i nuläget bygga klart Polica Nacionals lokaler. Borgmästaren indikerade att det finns två platser som skulle kunna rymma detta kontor, polica locals befintliga station nära Avda Habaneras eller den byggnad som är planerad att byggas intill stadshuset. Las Palmas har fyllt 535 år Las Palmas grundades den 24 juni 1478 av Juan Rejón, och har i år firat med, konserter och andra jippon. "Lady Harimaguada" 1996, stål. Maritime Avenue, Las Palmas. Konstnär Martin Chirino Las Palmas var ett av svenskarnas första charterresemål och det första charterplan som landade på Las Palmas flygplats var svenskt, detta var julen Las Palmas och hela Gran Canaria var många år svenskarnas favorit resmål, men har tappat mycket nu under den ekonomiska krisen. Men nu verkar det ha vänt Kanarieöarna tog emot turister under maj månad vilket motsvarar en ökning på 8,5 % jämfört med samma månad 2012, vi får gå tillbaks 10 år för att finna samma siffor. Las Palmas har invånare.

27 27

28 KLIPP & FÖN från 25 28

29 SUDOKU 29 En liten bit i taget, och du kommer långt. Spanskt talesätt Narkotikapolisen - Hej, är det här Narkotikapolisen? - Ja. Det är det. Vad vill ni? - Jag ringer för att rapportera om min granne Kalle Svensson Jag tror att han gömmer marijuana i sin vedstack. - Tack så mycket för samtalet. Nästa dag, kommer polisen till Kalles hus. De genomsöker skjulet där veden staplas. Genom att använda yxor, öppnar de varje vedträ, men finner ingen marijuana och far hem. Telefonen ringer senare på dagen i Kalles hus. - Hej, Kalle! Har polisen varit hos dig? - Ja! - Har de huggit din ved? - Ja - Grattis på födelsedagen! Spanjorerna är bra på ordspråk. De är också bra på att njuta av livet, vilket ibland lyser igenom i just ordspråken. Si el día se te hace corto, ahí viene otro. (Om dagen känns för kort kommer där strax en till.) No por mucho madrugar amanece más temprano (Gryningen kommer inte snabbare bara för att man går upp tidigt.) Clases de vino solo hay dos: el bueno y el mejor. (Det finns bara två sorters vin: det goda och det bästa.) GENER Ett liten grabb går på en buss och sätter sig bakom föraren och börjar skrika: -Om min pappa var en tjur och min mamma en ko skulle jag vara liten tjur. Föraren börjar bli arg på den högljudda grabben, som fortsätter med: -Om min pappa var en elefant och min mamma en flickelefant jag skulle vara liten elefant. Grabben fortsätter med flera djur tills busschauffören blir arg och skriker på grabben: -Tänk om din pappa var bög och din mamma var prostituerad?!? Grabben ler och säger: -Jag skulle vara en busschaufför!!!!

30 30

31 31

32 32

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Våren 2004 fick jag per e-mail Spaniens jaktprovsprogram för stående fågelhundar. Till min förtjusning fick jag se att det arrrangerades

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Vi träffade Wenche Fredriksen som är norska tullverkets chef för kontrollverksamheten vid Svinesund, Fredrikstad och Rygge flygplats.

Vi träffade Wenche Fredriksen som är norska tullverkets chef för kontrollverksamheten vid Svinesund, Fredrikstad och Rygge flygplats. Ingen narkotika inga missbrukare Om det inte finns någon narkotika så finns det inte några missbrukare. Så enkelt är det i teorin, men verkligheten ser annorlunda ut. Narkotika måste bekämpas på många

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

FISKEKORT SÄLJES PÅ SERVICEPUNKTEN

FISKEKORT SÄLJES PÅ SERVICEPUNKTEN Utgivare: Åsens Byråd Årgång 17 Nummer 6 JUNI 2013 NYCKEL UPPHITTAD! Vid västra sidan av älven efter gamla vägen, invid nya RV 70, ÅTERFÅS MOT BESKRIVNING Kontakta Tette! Öppettider på Loppis under sommaren.

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 11 Torsdag 1 april 2010 NORRBOTTEN Räddade livet på kniv-skuren kvinna En 29-årig kvinna knivskars i helgen. Kvinnan var på dans-restaurangen Olivers Inn i Luleå. Hon hittades på golvet

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 9 Fredag 11 mars 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 9 Fredag 11 mars 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 9 Fredag 11 mars 2011 NORRBOTTEN Bra skola i Arvidsjaur Grundskolan i Arvidsjaur är nästan bäst i hela Sverige. Det tycker Lärarnas Riksförbund som varje år väljer ut Sveriges bästa

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Havsresan. Sanna Larsson,

Havsresan. Sanna Larsson, Havsresan Sanna Larsson, 4A DEL 1 Hej mamma och pappa! Jag och min vän Kimberly såg en båt och vi ville undersöka den. Men när vi skulle gå av så var det försent. Då gick vi till kaptenen och sa. Du måste

Läs mer

Enskild fördjupningsuppgift realism och

Enskild fördjupningsuppgift realism och Enskild fördjupningsuppgift realism och naturalism Denna epok var en tid där det industriella började växa vilket gjorde att både liv och landskap började förändras. Det här gjorde så att små städer blev

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Maria Österlund. Europaresan. Mattecirkeln Statistik 2

Maria Österlund. Europaresan. Mattecirkeln Statistik 2 Maria Österlund Europaresan Mattecirkeln Statistik 2 namn: Ida och hennes föräldrar planerar en bilsemester i Europa, Oskar vill veta hur långt det är mellan några olika städer. Han tittar i den här avståndstabellen:

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Gabriella. Innerhållsförteckning

Gabriella. Innerhållsförteckning Innerhållsförteckning Kapitel,1 Gabriella Sid,1 Kapitel,2 Bion Sid,2 Kapitel,3 Smyckesbutiken Sid,3 Kapitel,4 Tjuven Sid,4 Kapitel,5 Selma Sid,5 Kapitel,6 Hamnen Sid,6 Kap,1 Gabriella Hej jag heter Gabriella

Läs mer

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör.

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör. Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och Period: 1 9:e september 2012 Fredrik Egerstrand, filmregissör. Göteborg Fredrik Egerstrand 20121002 Göteborg Reseberättelse. Göteborg-Erbil-Diyarbakir-Istanbul-Doyran

Läs mer

HELA SANNINGEN AV HISTORIEN OM LILLA MARIE SOM SKAKAR

HELA SANNINGEN AV HISTORIEN OM LILLA MARIE SOM SKAKAR HELA SANNINGEN AV HISTORIEN OM LILLA MARIE SOM SKAKAR Den 27e april 2017 kidnappades 4-åriga Marie Eleni Grimsrud, från sin mammas händer utanför hennes daghem i Dasoupolis. Hon är försvunnen sen dess...långt

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Barmarksläger i Portugal februari 2010

Barmarksläger i Portugal februari 2010 Barmarksläger i Portugal februari 2010 Torsdagen den 11 februari åkte en tapper skara orienteringsbrudar (Karin, Eva E, Eva J, Frida och Johanna) mot Portugal för att slipa formen i en vecka. Fredagen

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Erasmus i Valencia, HT 2011

Erasmus i Valencia, HT 2011 Erasmus i Valencia, HT 2011 Hej. Mitt namn är Rafed Sadek och studerar Samhällsbyggnad, huskonstruktör, 5:e året på KTH. Jag gjorde mitt Erasmus i Spanien, Valencia, UPV (Universidad Politécnica de Valencia).

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Titta! säger Maja. Nu har det hänt

Titta! säger Maja. Nu har det hänt kapitel 1 En sjungande hund Titta! säger Maja. Nu har det hänt igen! Hon sträcker över tidningen som hon läser och visar Lasse en artikel. Lasse och Maja sitter i var sin skön fåtölj i Majas källare. Där

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

Det är nu du ska slå till

Det är nu du ska slå till SVALKAR SIG I NERJA Håkan Eklund och sambon Anna Frånlund slog till på ett trevåningshus i Neja nära Malaga i januari i år. Och nu under sommaren har priset fallit ännu mer. Foto: Patrik Lundin Det är

Läs mer

-Här är hennes cell,sa sköterskan. -Tackar.Vi kan prata med henne enskilt,sa Bert. -Föralldel.

-Här är hennes cell,sa sköterskan. -Tackar.Vi kan prata med henne enskilt,sa Bert. -Föralldel. Det är kyligt och mörkt i Nora under vinterhalvåret.det är därför en väldigt lugn och stilla plats.det var iallafall vad nyinflyttade Agnes åkerman trodde... (Tidigare den dagen) -Så vad tycks? sjöutsikt,stor

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning TÖI ROLLPEL - 003 idan 1 av 6 ocialtolkning Ordlista familjerådgivning skilsmässa äktenskapsskillnad underhåll tingsrätt advokat äktenskapsförord giftorätt i boet separera allmän rättshjälp bodelning jämkning

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen www.kvinnofrid.nu Jämställdhetsmålen VÅLD I NÄRA RELATION FOKUS ÄLDRE Kerstin Kristensen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Kapitel 1 Sam sida 2 2. Kapitel 2 Två böcker är borta sida 3 3. Kapitel 3 ett brott sida 4 4. Kapitel 4 På sjukhuset sida 5 5. Kapitel 5 Söker efter tjuven sida 6 6. Kapitel 6 Tjuven

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2007

Skolelevers drogvanor 2007 Skolelevers drogvanor 2007 - en enkätstudie i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 Hanna Mann och Maria Selway Alkohol- och drogförebyggande samordnare Ängelholms kommun DROGVANOR I ÅRSKURS 9 4 TOBAK 4 Rökning

Läs mer

Ett skepp kommer lastat

Ett skepp kommer lastat Ett skepp kommer lastat Publicerad 24 okt 2012 När det stora kryssningsfartyget Marina lägger till i Frihamnen startar ett intensivt arbete. Genom att erbjuda

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER

FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER FALLSTUDIER I ANSLUTNING TILL REPETITIONSUTBILD- NINGEN FÖR ORDNINGSVAKTER Till utbildningsarrangören Då utbildningsmaterialet för ordningsvakter uppdaterades beslutade sig arbetsgruppen för att utarbeta

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

OCKU PERAT OMRÅDE VÄSTSAHARA

OCKU PERAT OMRÅDE VÄSTSAHARA OCKU PERAT OMRÅDE VÄSTSAHARA Det ockuperade VÄSTSAHARA Alla västsaharier har någon släkting som har gripits, torterats, suttit i fängelse eller är försvunnen, säger en västsaharisk människorättsaktivist.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Jessica Hagård Annika Giannini. Jordbruksverket

Jessica Hagård Annika Giannini. Jordbruksverket Jessica Hagård Annika Giannini Jordbruksverket FAKTA FRÅN LANDET (Fakta från staden: se längst bak i boken!) Visste du att ett vindkraftverk kan ge elektricitet till 1 000 hus? El till lamporna, till

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

ÅNGVÄLTSTERRORISTERNA. Animerad kortfilm. Bengt Elmén

ÅNGVÄLTSTERRORISTERNA. Animerad kortfilm. Bengt Elmén ÅNGVÄLTSTERRORISTERNA Animerad kortfilm av Bengt Elmén Sothönsgränd 5, 123 49 FARSTA Tel. 070-3236856, mail@bengtelmen.com 1 INT. VARDAGSRUM - EVENING 1 Vi befinner oss i ett vanligt svenskt radhusområde.

Läs mer

Innehållsförteckning. Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8. Elsa

Innehållsförteckning. Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8. Elsa Innehållsförteckning Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8 Elsa Hej jag heter Elsa och jag är 12 år. Jag har blont hår och gröna ögon. Jag har

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult Torre de la Horadada ligger på gränsen mellan Costa Blanca och Costa Calida, ca 15 km söder om Torrevieja och endast 2-3 km norr om San Pedro del Pinatar. Här finnes affärer, barer och restauranger. Endast

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando är beläget i Puerto de la Cruz, Teneriffa, på Kanarieöarna i Spanien. Centret är ett väletablerat

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer