Skandinaviska. Juli no. 7/32/ Utkommer var 14:de dag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skandinaviska. Juli no. 7/32/1 2013 Utkommer var 14:de dag"

Transkript

1 Skandinaviska 1 Juli no. 7/32/ Utkommer var 14:de dag

2 2 Ricokebap.jimdo.com

3 3 K Ä R A L Ä S A R E! Nu är vi här med första utgåvan i juli, en sommarmånad fylld med värme, semester och bad! Något som jag själv försöker ägna mig åt mellan skrivandet, ja bad alltså. Då är det tur att man är nära playan, innan sommarskolan började hade jag och min minsta dotter Shakira en deal, jobba en timme, bada 20 minuter! Ni kan själv tänka att det blev många timmar på kontoret, allt var ju tvunget att göras i alla fall, något som en envis 10-åring inte bryr sig om. Men nu har sommarskolan börjat, och jag sitter här och längtar tillbaka till de dagar när jag kunde gå och svalka mig en gång per timme, kanske ett bevis på att barn ofta är klokare än vi vuxna. Komunnen Torrevieja satsar i år på ökad turism med bland annat nytt turistkontor, om detta kan du läsa på sidan åtta. Hyr man ut sin lägenhet mer än fyra månader per år, måste man ha det nya energicertifikatet - allt om reglerna för detta kan du läsa på mitten. Och på tal om energicertifikat är jag tillbaka där jag började, hur mycket energi skulle jag ha nu, om jag fortsatt mina baddagar? Som alltid önskar jag er en trevlig stund med Bladet! Monicha Blomberg Kontakt: com ISSN SE

4 4 Robert Edward Bill 58, känd brittisk pedofil, blev i november efterlyst i hela Spanien efter att han försökt föra bort en 12-årig flicka, nu är han gripen. Händelsen med bortrövandet inträffade den 19 november i Malaga och mannen identifierades via CCTV bilder. Mannen har tidigare arbetat som lärare och dömdes 2008 för ett liknande brott till sex års fängelse, han var också efterlyst för brott i samband med spridning av barnpornografi. Mannen ska ha anlänt till solkusten i augusti i fjol, och polisen sökte honom i hela Spanien, nu har han gripits i Marocko. Men tyvärr har han under sin efterlysta tid hunnit skaffa sig fler offer innan han greps i Tetuan. Enligt marockanska polisen har Robert Edward Bill gripits i utkanten av Tetuan, efter att han försökt kidnappa en flicka på sex år. Försöket till kidnappning sågs av flera personer som jagade in honom i en gränd och fångade honom, där de höll honom till polisen kom. Robert Edward Bill är också misstänkt att vara involverad i ett angrepp på två unga marockanska flickor i Chefchaouen, uppger nyhetsbyrån EFE.

5 Spanien kan komma att sänka kulturskatten I höstas chockhöjdes landets skattesats på all kultur som inte är offentlig eller ideell, inträde på privata museer och biobesök, från 8 till 21 procent, vilket är den högsta i hela Europa. Höjningen har gjort att det privata kulturutbudet tappat 40 procent. Spaniens utbildnings, kultur och idrottsminister, José Ignacio Wert föreslår nu en sänkning av momsen på kultur till 13 procent. Två jordskalv i vårt område i juni De båda jordskalev kom den 13 juni. Det första inträffade kilometer sydost om Rojales och hade en magnitud på 2,7 på Richterskalan. Några timmar senare klockan 5 Nu är sommaren här Sommarsäsongen började den 21 juni och är 93 dagar och 15 timmar och ersätts den 22 september av hösten. Den 21 juni var årets längsta dag, med 14 timmar och 48 minuter. Enligt metrologerna, kommer sommaren 2013 vara normal i både temperaturer och nederbörd i hela landet, även om det finns metrologer som säger att sommaren kan bli något svalare än normalt på grund av mycket moln var det dags för nästa skalv som låg på 3,2 grader på Richterskalan, och dess epicentrum var beläget söder om staden Guardamar del Segura. Flera av våra läsare har hört av sig och meddelat att de känt av de båda skalven. Lyx yachts körde av kabel - hålls i Torrevieja En holländsk lyx yachts hålls för utredning i hamnen i Torrevieja. Det är Guardia Civil som beslutat att hålla båten och besättningsmännen, efter att de med sitt ankare kört av en fiberoptisk kabel utanför ön Formentera, vilket orsakade det största internetbrottet i spansk historia. En undersökning ska nu fastställa om lyx yachten Dwinger som ägs av en holländsk miljardär orsakade kaoset.

6 Nio personer har omkommit i en bussolycka i Spanien. Bussen var på väg till staden Avila nordväst om Madrid, när den körde av vägen i en nerförsbacke. Åtminstone 20 personer skadades, fem av dem allvarligt, uppger en talesman för den lokala räddningstjänsten. Enligt Sky News lyckades räddningspersonal rädda flera passagerare som hade klämts fast inne i bussen. Olycksorsaken tros vara att den 54-årige chauffören somnade vid ratten. Enligt vittnen höll bussen hög hastighet i en kurva. Den privata båten Bora- Bora med Adam Trevino och Juan Manuel Galiana Baker Giménez, ombord var ute på en tur på sjön utanför Torrevieja när de fick syn på en sköldpadda på ytan. 6 Bild: Fernando Guardiola Molino Det märktes direkt att han var skadad, men han verkade inte rädd, uppger de. När de närmade sig sköldpaddan gjorde den inga försök att fly, de återvände genast till Marina Internacional, Torrevieja med sköldpaddan. Den lokala biologen Juan Antonio Pujol, tillkallades och konstaterade att sköldpaddan verkade ha svårt att andas, den kunde eventuellt ha svalt en fiskekrok eller en plastpåse. Sköldpaddan är nu sänd till Oceanografiska i Valencia, där han ska återhämta sig. Det konstaterades att det rörde sig om en oäkta karettsköldpadda med ett vingspann på 60 centimeter.

7 7 Var du där, eller ska du dit? HETA TIPSET! MOSKVAS DANSSKOLA Hade uppvisning i Doña Sinforosa parken i juni. Håll ögonen öppna på nästa event i Doña Sinforosa parken, de är alltid gratis och ofta av hög klass. UB40 Kommer till Torrevieja torsdagen den 8 augusti. Plats: Eras de la Sal Pris: 85, 50 och 32 Biljetter: halconviajes.com och Carrefour. Populärt 80-tals band från Storbritannien. Deras pop/reggae skivor har sålts i mer än 70 miljoner exemplar. GRATIS HABANERAS Y POLOFONIA Plats: Eras de la Sal juli Pris: 14 Salsakurs varje onsdag på Niki Beach klockan 23.00

8 8 Torrevieja har äntligen öppnat nya turistkontoret. Turistkontoret är byggt i före detta restaurang Miramars lokaler och ligger på ett av de mest populära promenadstråken i Torrevieja. Redan i maj 2012 rapporterades planerna att förvandla 124 år gamla Miramar till en toppmodern turistbyrå. Den nya turistbyrån är första pilot-kontoret för Valencia regionen och deras internet projekt. Sommaren 2012 växte spänningen, och modiga tidningsrubriker sa att det nya turistkon- toret skulle öppna redan i augusti, en glädje kalkyl från kommunen. Nu, till sommaren 2013, har drömmen blivit verklighet. Torrevieja kommun har investerat euro i bygget och Valencia har även de bidragit med pengar. Det nya kontoret har den senaste tekniken för att sprida information och främjande av turism, och även möjlighet till guidade turer och digital information för alla attraktioner i staden. Torrevieja är mer redo än någonsin att möta turistsäsongen, med barer, restauranger, hotell och butiker beredda att erbjuda sina tjänster och nu kommer även besked om att turisttåget ska återkomma. Tåget slutade att köra runt i Torrevieja efter en dödsolycka 2011, men nu meddelar kommunen att tåget efter en upphandling kan vara igång om några veckor.

9 9 Dreamliner är Boeings senast lanserade flygplan. Norwegian kommer under sommaren att sätta in det nya planet på flera rutter, bland annat till Alicante och Malaga. Sommaren kan ses som en testperiod av planet innan Norwegian sätter in det på sina långrutter. Norwegian kommer att testflyga Dreamliner Boeing 787 på flera linjer i Europa under sommaren bland annat mellan Alicante, Malaga, Oslo London, Nice och Barcelona. Den första Dreamlinern kommer att levereras till Norwegian i slutet av juni. Här är rutterna under sommaren: Oslo - Alicante Oslo, Måndag och fredag Oslo - Malaga Oslo, Tisdag- torsdag och lördag, söndag Oslo - Barcelona Oslo, Måndag och fredag F ö r s t a r a b i e s l a r m e t i S p a n i e n s e d a n En Pitbull ska i juni ha anfallit och bitit fyra personer i Toledo. Hundägaren har uppgett till polisen att hunden under våren vistats i Marocko, och där nosat på djurkadaver. Pitbullen visade sig vara smittad av rabies och avrättades av polisen. Detta är det fösta rabiesfallet i Spanien på 35 år. Två ungdomar kom in i en butik i Fuengirola och slet åt sig en flaska sprit, därefter sprang de ut till en väntande bil. Butiksägaren sprang ifatt och höll sig fast i den flyende bilen. Butiksägaren som var från Kina släpades efter bilen och ådrog sig allvarliga skador, butiksägaren avled senare på sjukhus. De fyra ungdomarna är gripna misstänkta för mord, rån och underlåtenhet att ge hjälp till en skadad person.

10 10 Du tittar på mig och skrattar för att jag inte är som du. Samtidigt som jag tittar på dig och skrattar för att du är precis som alla andra, kunde man läsa i Mattiaz Björlings första inlägg som topp-bloggare på Finest.se, tänkvärda ord av en kille på 25. Mattiaz Björling är både artist, skådespelare, make up-artis, deltog i reality-serien Ullared 2009, nu aktuell med en biroll i en Håkan Hellström film som kommer nu i sommar. För oss på Coasta Blanca är Mattiaz aktuell som nyinflyttad i Playa Flamenca, en dag ser vi honom i rosa hår, nästa är det grönt och den tredje dagen är han blond. En taxi stannar vid kontoret och ur kliver två virvelvindar en rosa klädd och en i grön/blont hår, det är Mattiaz och hans mamma Susanne, de syns, de skapar intryck, för en stund stannar alla spanjorer upp och tittar de tycks tänka vad har nu de där svenskarna hittat på? Ja, det är så han är virvelvinden från Göteborg. Som skådespelare debuterade Mattiaz redan som 13 åring på Astrid Lindgrens värld, där han fick huvudrollen i Rasmus på luffen. Det var dock genom Ullared, där han medverkade med sin mamma Susanne som han blev känd för det svenska folket. Mattiaz säger själv att det var ett minne för livet att delta i Ullared, och speciellt roligt var det att få göra det tillsammans med mamma Susanne. Går man på stan med Mattiaz, tittar folk gärna till lite extra, något Mattiaz säger sig trivas med, -Jag tycker det är roligt att träffa nya människor, säger han. Mattiaz har även släppt ett par singlar varav Skandalen är den mest kända, han ställer upp på tävlingsprogram i TV och uppträder gratis på Pridefestivaler runt om i Sverige, arbetat som fotomodell, Ja, mycket järn i elden har vår nya Costa Blancabo. Mattiaz är homosexuell, något som han råkat illa ut för genom åren, bland annat blev han stämplad som Ullareds-bögen. Ja, allt var som ett rosa tyll på den tiden säger Mattiaz, - Men nu har jag mognat och vill gärna bli av med den stämpeln, gay är jag fortfarande men jag har mognat och hittat mig själv. Mattiaz fick ett skivkontrakt och blev b-kändis, hamnade i fel sällskap. Men nu vet Mattiaz vad han vill och satsar mer seriöst på sin karriär, en Mattiaz vi förmodligen får se mer av framöver och då menar jag inte bara när han skrämmer spanjorer på gatan. Bloggadress: Text: Monicha Blomberg Bild: Mattiaz Privat

11 ton salt exporteras till Frankrike och Norge denna månad 11 Fraktfartyget Edamgracht ligger i hamnen och väntar på att lastas med ton salt till Norge. En last med ton har redan gått iväg till Norge, som ska använda saltet till vägsalt. Totalt kommer mer än ton salt exporteras till andra europeiska länder under sommaren, ton av detta är till Frankrike. Vinterns export har varit lägre än vanligt, men kommer att vägas upp av de bra exportsiffrorna i juni. Vanligtvis brukar exporten stå stilla under sommarmånaderna, men så är inte fallet i år, endast två veckor kommer hamnen vara utan fartyg för salthämtning. På alla kläder. Gäller inte Tijar

12 12 Majoriteten av den Spanska befolkningen har ingen aning hur man får ekonomin att gå ihop. Här finns också den största skillnaden mellan rik och fattig i Europa. En ny rapport visar att spanska toppchefer tjänar 800 euro per månad, utöver det kommer bonusar och annat extra. Samtidigt som massor av människor inte har en aning om hur de ska överleva månaden. Paradoxalt nog är löneskillnaderna mellan fattiga och rika störst i de mest krisdrabbade länderna. Enligt Europeiska centralbanken visar de spanska företagen stora vinster, vilket ger cheferna en genomsnittlig timlön på 788 euro per timme, medan bolagets sämst betalda får nöja sig med fyra euro per timme. Rapporten från Padula & Partners visar att löneskillnaden har ökat kraftigt under kristiden, de fattiga blir fattigare och de rika blir rikare. Rapporten visar också, att bristen på konkurrens inom vissa branscher ger vissa företag övervinster. Det är främst energi och telekommunikation som har haft skyhöga vinster de senaste åren. Lägenhetsägarna i fastigheten La Ballena gör nu en anmälan om situationen på fastigheten. Efter en kontroll av fastigheten visade det sig att staketet som ska skydda fastigheten var trasigt, låset på grinden var uppbrutet. Fastighetsägarna menar att kommunen är passiv efter att de flyttat ut från fastigheten, utan att få ta med sig vare sig möbler eller andra personliga tillhörigheter och den efterföljande vandalismen och plundringen av fastigheten. Huset är nu i princip tömt på alla metallföremål såsom; kranar, fönster, element, dörrkarmar, räcken och värdesaker av tjyvar och vandaler. Efter sju års väntan kommer nu anmälan, där de kräver att fastigheten rustas upp eller rivs. Flera av lägenhetsägarna begär också skadestånd. I ett pressmeddelande kräver även Los Verdes (de gröna) att kommunen tar sitt ansvar.

13 13 En granne kom springande till presidenten på en gata i Torrreta III, hennes man låg livlös på golvet. Presidenten följde med kvinnan till hennes bostad, där hon fann mannen livlös på köksgolvet med en kökskniv instucken i kroppen och flera knivstick på olika delar av kroppen. Presidenten larmade omedelbart Guardia Civil, som grep mannens fru. Paret är från Norge och i dryga sextioårs åldern, de har varit bosatta på Costa Blanca i många år. Foto:Guardiola Fernando Molina Grannar uppger att det norska paret aldrig orsakade några problem, även om de hade grava alkoholproblem. Vittnen har uppgett att mannens kropp förmodligen legat i bostaden mer än 24 timmar, då kroppen utgav dålig lukt och var svullen och lila. Kroppen efter den norska mannen fördes till efter Institute of Legal Medicine i Alicante för obduktion.

14 Rånade varubilar som skulle leverera tobak En liga som rånade varubilar fyllda med cigaretter har sprängts av Polica Nacional. Ligan har härjat i hela Spanien, men hade sitt högkvarter i Torrevieja. Sju personer har gripit av polisen. Enligt uppgift ska ligan de senaste sex månaderna ha rånat varuleveranser till ett värde av euro. Dansk stoppad med 400 kilo kokain En dansk före detta marinsoldat har gripits på en segelbåt utanför Venezuela med 406 kilo kokain i lasten, rapporterar tidningen Ekstrabladet. En tysk och en venezuelan greps också när båten Baltic Star bordades den 31 maj. Enligt Venezuelas antidrogmyndighet ONA seglade den Venezuela-registrerade båten från Nueva Esparta med riktning mot Spanien, men saknade nödvändig dokumentation. De tre var i färd med att byta från venezuelansk till dansk flagg när myndigheterna slog till. 14 Fyra procents ökning av turismen till Spanien Under årets första fem månader besökte 19.8 miljoner utländska turister Spanien, uppger Frontur. Detta är en ökning med nästan fyra procent, om man jämför samma period i fjol. Det är det högsta antalet sedan Ökningen beror främst på en ökning av antalet besökare från Frankrike, Storbritannien och de skandinaviska länderna. Frankrike har ökat med 7,5 procent, medan Storbritannien och de skandinaviska länderna har gått framåt med hela 13,8 procent. Italien minskade med 14,6 procent och Portugal med 6,9. Bra beläggning på Torreviejas enda fyrstjärniga hotell Hotel Doña Monses sommarsäsong har börjat, första helgen på sommaren 21 till 23 juni var beläggningen 95 procent. En siffra som ser ut att bli ännu bättre, vissa perioder under sommaren är hotellet bokat upp till nästan 100 procent. Snittet för sommarbokningarna är 90 procent. Gästerna får Hotel Doña Monse är mestadels spanska, cirka 60 procent. Bland andra nationaliteter märks britterna 15 procent, belgare 12 procent, därefter följer Ryssland och Tyskland. Hotel Doña Monse, det enda fyrstjärniga hotellet i Torrevieja och öppnades i maj Åldersgränsen för sexdebuten kan komma att ändras Hälsovårdsministern Ana Mato vill höja minimiåldern för sexdebuten från 13 till 16 år. Spanien har en av de lägsta åldersgränserna i Europa vad gäller sexdebuten. Ana Mato vill höja åldern till 16 år och hänvisar till FN:s riktlinjer.

15 15

16 16 Som Bladet tidigare skrivit om, är energimärkning nu obligatoriskt. Finns det brister i informationen om din bostads energiförbrukning, kan hyertagaren-köparen anmäla dig. Böter för brott mot den nya lagen om obligatorisk energimärkning är euro - i vissa fall kan det till och med vara högre. Lagen, som kommer från ett EUdirektiv, för att ge konsumenterna en bättre position för att fatta rätt beslut för vilken bostad de vill hyra eller köpa. Precis som när du köper en tvättmaskin, TV eller kylskåp. Nu kanske ni tänker, men solen skiner så mycket i Spanien, så isolering är inte så viktigt här. De flesta vet att många Spanska bostäderna inte har någon isolering. Och kostnaden för att kyla ner på sommaren och varmt på vintern kan vara ganska betydande. Vissa byggnader är dock undantagna för regeln om energideklaration, dessa är; -Byggnader med arkitektoniska eller historiska värden. -Byggnader eller lokaler som används för religiös verksamhet. -Tillfälliga byggnader som endast ska användas under en period på upp till två år. -Isolerade byggnader med en golvyta på mindre än 50 m2. -Byggnader, bostäder och rum som används mindre än fyra månader per år.

17 17 -Byggnad köpts med rivning eller större förändringar i åtanke. Energi-varumärket "Etiqueta den EFICI- ENCIA Energética har en giltighetstid på 10 år. Är intyget för en hel byggnad, måste det sitta väl synligt vid ingången till byggnaden. När det gäller nyproducerade bostäder, ingår certifieringen som en del i projektet, för att de ska bli bygglov. Ända sedan den första juni har det funnits missförstånd om utfärdandet av energicertifikatet. I själva verket har situationen varit den att det offentliga systemet, på många ställen inte varit redo för denna nya lag. Om man inte har ett energicertifikat på sin bostad kan man beläggas med böter, här skiljer lagen mellan små, allvarliga och mycket allvarliga överträdelser. Enligt tidningen El Mundo, riskerar du böter på upp till 600 euro om du annonserar ett hem för försäljning eller uthyrning utan energimärkningen. Allvarliga brott kan ge böter på mellan 601 och 1000 euro, detta kommer att tilldelas om säljaren/hyresvärden inte ger köparen eller hyresgästen en kopia på energiintyget. Mycket allvarliga brott kostar mellan 1001 och 6000 euro. De ges, t.ex. om en tekniker ger bostaden ett felaktigt eller förfalskat energiintyg. Bostäder byggda efter 2007 behöver inte intyget. Text: Monicha Blomberg

18 18

19 19

20 Organiserade stöldligor härjar runt om i Spanien, men framför all har Andalusien och Valencia blivit drabbade. Man själ allt, frukt, grönsaker men även udda varor om bikupor, rapporterar CNBC. En odlare i Valencia Ricardo Boix blev nyligen bestulen på apelsiner för euro. 20 Det var inte första gången Ricardo Boix odlingar blev utsatt för stöld, i våras blev två av hans anställda skjutna till döds av frukttjuvar. Som Europas största fruktproducent räknas Valencia regionen, där har fruktstölderna ökat med 20 procent, bara under första kvartalet i år. 4 gripna för kreditkortsbedrägeri Guardia Civil i Torrevieja har gripit fyra lettiska medborgare för kreditkortbedrägeri. Guardia Civil skulle gripa två av de nu fyra gripna den 26 juni i Vega Baja området, dock fick blotta närvaron de två att ta svansen mellan benen och fly, polisen fann dem dagen efter. Vid gripandet försökte en av de misstänkta göra sig av med bevis, ett förfalskat kreditkort han hade i fickan. Två andra blev gripna på ett hotell i Torrevieja. På hotellrummet fann polisen walkie talkies, laptops vidare beslagtogs mer än ett halvt dussin dolda kameror, kortläsare samt många klonade kreditkort.

21 21

22 22 I sin fortsatta kamp mot säljarna av illegala varor i Torrevieja har specialstyrkan GRO eller populärt kallade Men in black fått ny utrustning. knuffar, slag och föremål har kastats mot polisen. införandet av GRO och ökade insatser förra sommaren verkar problemet inte försvinna. GRO-styrkans nya utrustning Bild från fjolårets sammanstötningar mellan polis och piratsäljare Den nya utrustningen består av hjälmar, batonger och sköldar. Utrustningen är mycket lik den som används vid upplopp på gatan av andra säkerhetsstyrkor som Guardia Civil och Policia Nacional. Det senaste året har det förekommit flera incidenter mellan polisen och säljarna av piratvaror, Specialstyrkan inom GRO behöver inget särskilt tillstånd att använda utrustningen eftersom den är utformad för att skydda polisen då de attackerats med stenar, stolar och glasflaskor av piratsäljarna vid flera tillfällen under de senaste 12 månaderna. Problemet med ett stort antal illegala säljare har funnits i Torrevieja en längre tid, och trots På kort sikt finns inga planer från kommunen att strama upp situationen. VILL DU Jobba hos EVENTUM? Vi söker guider, säljare Skriv några rader till

23 23 Den europeiska fordonsindustrin CEA, har klagat över att funktionshindrade bilister bötfälls för parkering på platser som är särskilt anpassade för funktionshindrade. Det senaste fallet kommer från Madrid, där en handikappad bilist hade parkerat sin bil precis enligt reglerna på en anvisad parkeringsplats. Men när han kom tillbaka var han botfälld, trots att det på bilen fanns ett handikapp emblem. CEA arbetar hårt för att hjälpa funktionshindrade förare som vill klaga på de böter som de fått när de parkerat på handikapp platser. De flesta problemen med handikapparkering är koncentrerade till Madrid, men andra stora kommuner börjar nu följa efter, med motiveringen att parkeringsvakterna inte kan se om handikapptillståndet är äkta eller inte. Flera fall av falska parkeringstillstånd för handikappade har avslöjats den senaste tiden. CEA säger att denna praxis strider mot antagandet att bilisten är oskyldig tills motsatsen bevisats, och att man kan inte kan straffa alla funktionshindrade förare, bara för att några skurkar sätter fast falska klistermärken på sina bilar. Istället bör myndigheterna slå ner på den typen av bedrägerier, enligt CEA. I Torrevieja har kommunen tagit bort ett dussintals kort, då de inte är säkra på att de är äkta.

24 Galenskapen verkar inte ha några gränser, nu är senaste trenden bland de unga att stoppa en tampong indränkt i vodka under armen. Då blir man berusad på nolltid. Hårsäckarna under armen tar upp alkoholen och för ut det i nerverna, men risken för alkoholförgiftning ar stor. Nu har det första fallet av alkoholförgiftning efter användandet av denna metod kommit till Spanien. 24 Det var en ung flicka på en ungdomsfestival i Murcia som fick föras till sjukhus för alkoholförgiftning efter att ha haft en tampong under armen indränkt i vodka. Den nya farliga trenden kom till Spanien från Storbritannien, USA och Östeuropa, där metoden länge har varit populärt bland unga människor. Text: Monicha Blomberg Iberia satsar på nya resenärer med större bagage Storleken på handbagage kommer att höjas från 55 x 40 x 20 cm till 56 x 45 x 25 cm. Det kommer inte heller finnas någon viktgräns, enda kravet är att du själv ska kunna lyfta upp ditt hanbagage ovanför sätet, uppger ett danskt nätmagasin. Reglerna trädde i kraft 3 juli.

25 25 Juni - Juli - Augusti Måndag - Lördag

26 Dömd för mord på elva personer på ålderdomshem En man som tidigare arbetat som vårdare på ett ålderdomshem i Olot, Girona har dömts till 194 års fängelse, för överlagt mord. Mannen ska ha mördat elva åldringar, han har erkänt, men ska enligt egen utsago ha utfört morden av barmhärtighet. Mannen dömdes av en jury, som enhälligt dömde honom till 194 års fängelse. De sista offren på ålderdomshemmet i Olot, var Ledningen för ålderdomshemmet fattade misstankar och mannen förhördes, i förhöret erkände han direkt. Under förhören berättade mannen att han tvingar offren att dricka frätande vätska, varefter de avled i svåra smärtor. 26 Nytt integrerat poliskontor till Torrevieja Ett avtal har tecknats om att öppna ett nytt kontor för Nationella polisen i Torrevieja. Eduardo Dolon borgmästare, betonade det brådskande behovet av denna tjänst, med tanke på att 55% av invånarna i Torrevieja är medborgare med utländsk bakgrund. På en presskonferens meddelades att den ekonomiska krisen gör det omöjligt att i nuläget bygga klart Polica Nacionals lokaler. Borgmästaren indikerade att det finns två platser som skulle kunna rymma detta kontor, polica locals befintliga station nära Avda Habaneras eller den byggnad som är planerad att byggas intill stadshuset. Las Palmas har fyllt 535 år Las Palmas grundades den 24 juni 1478 av Juan Rejón, och har i år firat med, konserter och andra jippon. "Lady Harimaguada" 1996, stål. Maritime Avenue, Las Palmas. Konstnär Martin Chirino Las Palmas var ett av svenskarnas första charterresemål och det första charterplan som landade på Las Palmas flygplats var svenskt, detta var julen Las Palmas och hela Gran Canaria var många år svenskarnas favorit resmål, men har tappat mycket nu under den ekonomiska krisen. Men nu verkar det ha vänt Kanarieöarna tog emot turister under maj månad vilket motsvarar en ökning på 8,5 % jämfört med samma månad 2012, vi får gå tillbaks 10 år för att finna samma siffor. Las Palmas har invånare.

27 27

28 KLIPP & FÖN från 25 28

29 SUDOKU 29 En liten bit i taget, och du kommer långt. Spanskt talesätt Narkotikapolisen - Hej, är det här Narkotikapolisen? - Ja. Det är det. Vad vill ni? - Jag ringer för att rapportera om min granne Kalle Svensson Jag tror att han gömmer marijuana i sin vedstack. - Tack så mycket för samtalet. Nästa dag, kommer polisen till Kalles hus. De genomsöker skjulet där veden staplas. Genom att använda yxor, öppnar de varje vedträ, men finner ingen marijuana och far hem. Telefonen ringer senare på dagen i Kalles hus. - Hej, Kalle! Har polisen varit hos dig? - Ja! - Har de huggit din ved? - Ja - Grattis på födelsedagen! Spanjorerna är bra på ordspråk. De är också bra på att njuta av livet, vilket ibland lyser igenom i just ordspråken. Si el día se te hace corto, ahí viene otro. (Om dagen känns för kort kommer där strax en till.) No por mucho madrugar amanece más temprano (Gryningen kommer inte snabbare bara för att man går upp tidigt.) Clases de vino solo hay dos: el bueno y el mejor. (Det finns bara två sorters vin: det goda och det bästa.) GENER Ett liten grabb går på en buss och sätter sig bakom föraren och börjar skrika: -Om min pappa var en tjur och min mamma en ko skulle jag vara liten tjur. Föraren börjar bli arg på den högljudda grabben, som fortsätter med: -Om min pappa var en elefant och min mamma en flickelefant jag skulle vara liten elefant. Grabben fortsätter med flera djur tills busschauffören blir arg och skriker på grabben: -Tänk om din pappa var bög och din mamma var prostituerad?!? Grabben ler och säger: -Jag skulle vara en busschaufför!!!!

30 30

31 31

32 32

Skandinaviska. 1 14 mars 5-14 Utkommer var 14:de dag

Skandinaviska. 1 14 mars 5-14 Utkommer var 14:de dag Skandinaviska 1 14 mars 5-14 Utkommer var 14:de dag 2 Ricokebap.jimdo.com 3 EXTRAPRIS/TILBUD Panerad Alaska Pollak, Krabbklor och Pilgrimsmusslor (Kamskjell) Dagens serveras klockan 13.00 17.00 C/La Loma

Läs mer

Augusti 1 11/74 2015 /var 14:de dag

Augusti 1 11/74 2015 /var 14:de dag 1 Augusti 1 11/74 2015 /var 14:de dag 2 3 LEDARE Jag bakar inte bullar! När jag var liten visste jag exakt hur en mormor såg ut och hur hon skulle vara. En mormor är liten och rund. En mormor har en hemstickad

Läs mer

Vitryssland: Drömmar och slavhandel

Vitryssland: Drömmar och slavhandel Tanja, 22 år, som flydde från Moskva och anmälde den som rekryterat henne till sexhandeln. De namn som nämns i texten är alla ändrade utom just Tanjas. Hon vill öppet berätta sin historia, både i Vitryssland

Läs mer

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet.

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Möten med INTERNET-GENERATIONEN av Håkan Anderberg Copyright Håkan Anderberg, Juli 2014. Published at Smashwords All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Tidigare

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Till Sverige - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Tryckt med ekonomiskt stöd av Svenska Röda Korset Till Sverige asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Barnets

Läs mer

Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden. Nr 4. 2009. Ingrids dröm blev verklighet. Julen är konserternas tid.

Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden. Nr 4. 2009. Ingrids dröm blev verklighet. Julen är konserternas tid. Nr 4. 2009 vinterfynda i second hand Ingrids dröm blev verklighet Julen är konserternas tid Kofele, Etiopien Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden Porträttet Jonas Helgesson om att

Läs mer

hålla reda på de som kör, för man vet ju inte riktigt hur mycket resurser man kan lägga på detta, eller hur stort problem det egentligen är.

hålla reda på de som kör, för man vet ju inte riktigt hur mycket resurser man kan lägga på detta, eller hur stort problem det egentligen är. Inledning Ungdomen genom alla tider har varit ute efter spänning, saker som ger en liten extra kick, man vill också skilja sig lite från mängden och vara lite speciell. Man är beredd att riskera att skada,

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK, NUMMER 1, APRIL 2014. Elever berättar om vägen till arbete genom praktik

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK, NUMMER 1, APRIL 2014. Elever berättar om vägen till arbete genom praktik världen&vi EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK, NUMMER 1, APRIL 2014 Tema: ARBETE MEN HUR? Nu jobbar jag! Elever berättar om vägen till arbete genom praktik Han arbetade 7 dagar i veckan,

Läs mer

Spanjorerna söker sig bort

Spanjorerna söker sig bort Desde 1992 líder en información a nórdicos en España Información en castellano, pág. 66 Spanjorerna söker sig bort sep okt nov 2012 Krisen tvingar allt fler pröva lyckan i annat land. Sid. 10-12 Allt blev

Läs mer

DOKUMENT. Kidnappad. EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård. berättar om dramat 21 år senare. Bryssel den 20 januari 1993 DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE

DOKUMENT. Kidnappad. EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård. berättar om dramat 21 år senare. Bryssel den 20 januari 1993 DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE DOKUMENT DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE TORSDAG 3 JULI Kidnappad Bryssel den 20 januari 1993 EN HEL TIDNING: Ulrika Bidegård berättar om dramat 21 år senare 2 e DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE Här väntade Mm En kall

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

PROGRAMBLAD OCH STUDIEMATERIAL

PROGRAMBLAD OCH STUDIEMATERIAL PROGRAMBLAD OCH STUDIEMATERIAL KVINNA TILL SALU av Jeanette Björkqvist och arbetsgruppen Regi: Marcus Groth Scenografi och dräktdesign: Arbetsgruppen Ljuddesign: Arbetsgruppen Ljusdesign: Arbetsgruppen

Läs mer

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ åssit MAJ 2015 STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD innehåll 4 Konkurrerar nätshoppingen ut Piteås butiker? 14 Hockeyklubben

Läs mer

Förklaringar till en framsynt NVP

Förklaringar till en framsynt NVP NACKA 2 NACKA VÄRMDÖ POSTEN TISDAG 1 FEBRUARI 2011 SIDAN TVÅ INNEHÅLL Debatt 4 Nyheter 6-9 Nacka 12-13 Värmdö 14-15 Kultur & Nöje 24 Näringsliv&Arbete 18 Familjenytt 26-27 Evenemang 25 Sport 29-31 Förklaringar

Läs mer

Christina Schollins idylliska Nerja

Christina Schollins idylliska Nerja Desde 1992 líder en información a nórdicos en España Información en castellano, pág. 82 Christina Schollins idylliska Nerja mar apr maj 2012 Här kan artisten ladda batterierna och skriva på sina memoarer.

Läs mer

Försvunna personer. Länsmannen. tema: Vi följer med polisflyget upp. Sexårige Viveko kom till rätta

Försvunna personer. Länsmannen. tema: Vi följer med polisflyget upp. Sexårige Viveko kom till rätta Länsmannen följde tre av polisens volontärer under en fredagskväll. Deras uppdrag: skapa trygghet och närvaro i samarbete med polisen. SIDORNA 14 17 Med hjälp av avancerad utrustning lyckades en internationell

Läs mer

Bakgrund När jag för tio år sedan bodde i en krympande stad i forna

Bakgrund När jag för tio år sedan bodde i en krympande stad i forna Bakgrund När jag för tio år sedan bodde i en krympande stad i forna DDR där bostadshusen plockades ned runt omkring oss och 17-åringarna bildade familj, hade jag en kurskamrat som annars bodde i Berlin.

Läs mer

Riot Magazine är en tidning i tre delar gjord av elever på StaggMedia på Stagneliusskolan.

Riot Magazine är en tidning i tre delar gjord av elever på StaggMedia på Stagneliusskolan. RIOT RIOT Många använder sig av sociala medier som till exempel Facebook, Twitter eller bloggar för att vädra sina tankar på ett sätt så många kan ta del av dem. Om man gillar en status på Facebook, har

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

hem 12 495 NYA MEDLEMMAR DÖD MEN INTE SAKNAD SPRÅKRÖR FÖR MÄNSKLIGHET Utan KADRILJ OCH ENDORFINER MOGEN UNGDOM IQ-SNÄLL 2000 BARN HEMLÖSA I SVERIGE

hem 12 495 NYA MEDLEMMAR DÖD MEN INTE SAKNAD SPRÅKRÖR FÖR MÄNSKLIGHET Utan KADRILJ OCH ENDORFINER MOGEN UNGDOM IQ-SNÄLL 2000 BARN HEMLÖSA I SVERIGE accent EN TIDNING FRÅN IOGT-NTO NUMMER 1 FEBRUARI 2006 PRIS: 20 KR 12 495 NYA MEDLEMMAR DÖD MEN INTE SAKNAD SPRÅKRÖR FÖR MÄNSKLIGHET Utan KADRILJ OCH ENDORFINER MOGEN UNGDOM IQ-SNÄLL hem 2000 BARN HEMLÖSA

Läs mer

Socialt utsatta EUmedborgare

Socialt utsatta EUmedborgare Sociala Resursförvaltningen Socialt utsatta EUmedborgare i Malmö - deras situation och behov 2014-08-07 Pernilla Edlund Stina Jensen Anne-Lie Lindell Uppsökarverksamheten för Vuxna Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Ilska mot skärpta regler på parkering

Ilska mot skärpta regler på parkering 30 JUNI 2015 ÅRG 26, NR 27 Besöksadress Värmdövägen 205, Nacka Red 555 266 20, red Annons 555 266 10 MED HAMMARBY SJÖSTAD Läs även: NVP.se NYHETER 9 Nya höghus i plan för Orminge NYHETER 7 Träd rasade

Läs mer

Djupintervju- och fokusgruppsundersökning med föräldrar om cannabis

Djupintervju- och fokusgruppsundersökning med föräldrar om cannabis Jag säger att om han börjar hänga i gängen och röka cannabis så kommer han inte kunna studera. Kan han inte studera kommer han inte få något jobb. Djupintervju- och fokusgruppsundersökning med föräldrar

Läs mer

Frivillighetens kraft

Frivillighetens kraft Frivillighetens kraft Frivillighetens kraft Lena Liljeroth Timbro/CVV FÖRFATTAREN OCH AB TIMBRO 2000 OMSLAG: SILVER SÄTTNING: ATELJÉ TYPSNITTET AB TRYCK: ELANDERS GOTAB, STOCKHOLM 2000 ISBN 91-7566-473-9

Läs mer

Tufft läge i skolorna rektor säger upp sig

Tufft läge i skolorna rektor säger upp sig NACKA 9 OKTOBER 2012 ÅRG 22, NR 41 MED HAMMARBY SJÖSTAD Besöksadress Värmdövägen 205, Nacka Red 555 266 20, red@nvp.se Annons 555 266 10 Läs även: NVP.se NACKA 11 Systemet satsar på hemkört KULTUR 18-19

Läs mer

Tjejer känner sig otrygga på bussen

Tjejer känner sig otrygga på bussen NACKA FOTO: CARL LUNDBORG 4 OKTOBER 2011 ÅRG 22, NR 40 MED HAMMARBY SJÖSTAD NVP TEMA NÄRINGSLIV Mer prat mindre Mässgeneral för Simon tävlar för gnäll på jobbet 22 tjugonde gången 27 Sverige i yrkes-vm

Läs mer