Tips till föräldrarna. Unga och rusmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tips till föräldrarna. Unga och rusmedel"

Transkript

1 Tips till föräldrarna Unga och rusmedel

2 Tips till föräldrarna Hälsoproblemen som orsakas av rusmedel har ökat år för år. Ju yngre man är när man börjar använda rusmedel, desto större är sannolikheten för att man kan bli beroende, drabbas av utslagning och andra problem. Syftet med denna broschyr är att väcka diskussion om på vilket sätt föräldrarna kan stödja en sund utveckling hos den unga och förebygga rusmedelsproblem. Ta gärna upp rusmedelsfrågor med de unga innan det blir aktuellt för dem att använda rusmedel. Kom överens om gemensamma spelregler i familjen, en av dessa regler bör vara att barn och ungdomar som ännu inte fyllt 18 år inte använder rusmedel.

3 Hur kan jag förebygga rusmedelsproblem? Ungdomar med gott självförtroende kan fatta egna beslut när det gäller att pröva på och använda rusmedel, även under stort tryck från kamratkretsen. Föräldrarna kan stödja utvecklingen av självförtroendet hos sina ungdomar genom att tillbringa tid tillsammans med dem och visa intresse för dem och deras hobbyer. Det är viktigt att lyssna till den ungas åsikter och visa att man respekterar honom/henne, även om man skulle vara av olika åsikt i vissa frågor. Gemensamma måltider, t.ex. att äta middag tillsammans är ett bra sätt att hålla kontakten levande med familjens tonåring. Att man älskar sin tonåring innebär också att man sätter upp rimliga gränser för honom/henne. Inom ramen för dessa gränser kan den unga pröva på nya saker. Gränserna ger den unga trygghet och en känsla av att någon verkligen bryr sig. När den ungas ansvarskänsla ökar kan man småningom lätta på begränsningarna. Bekanta dig med ditt barns kamrater och deras föräldrar. Föräldrarna kan tillsammans bilda ett nätverk, inom vilket man kan komma överens om gemensamma riktlinjer, t.ex. beträffande ungdomarnas hemkomsttider. Unga som har många vuxna i sin bekantskapskrets har samtidigt ett stödjande nätverk; människor som de kan vända sig till, då de har behov av att tala ut om olika saker. Att bli vuxen innebär ibland konflikter med de egna föräldrarna. Då kan det vara bra för den unga att kunna diskutera med någon annan vuxen. Skaffa information om rusmedel och diskutera med din tonåring. På webben finns information om de verkningar olika slags rusmedel har, bl.a. på Diskutera olika rusmedels inverkan med din tonåring, när det känns naturligt att ta upp frågan. Ditt barn känner till dagens ungdomskultur och du har ett perspektiv på en tid som han/hon inte har någon egen erfarenhet av. Om du känner till exempel på hurudana hälsorisker användningen av droger medför, kan du berätta om dina egna erfarenheter. Du kan tillsammans med din tonåring fundera på hur man ska agera i situationer där någon bjuder ut droger och rusmedel. Ännu viktigare är det kanske att tillsammans med den unga fundera över vad han/hon vill få ut av sitt liv, vilka drömmar och mål han eller hon har och vad som upplevs som viktigt och vilka beslut som kan bidra till att allt detta förverkligas.

4 "Mamma, kan du köpa cider åt mig också?" I många familjer ber ungdomarna mamma eller pappa köpa hem cider eller öl för veckoslutet. Motiveringen kan lyda så här "Kompisarnas föräldrar köper ju åt dem också." När detta händer kan man ta kontakt med kompisarnas föräldrar och tillsammans med dem diskutera gemensamma spelregler. Utifrån en enkät om skolhälsa vet vi att de alkoholdrycker som föräldrar köper till sina barn endast är startskottet för ett fylleridrickande. Den unga tolkar föräldrarnas langning av alkohol som ett tillstånd för att supa. Alkohollagen förbjuder förmedling och överlåtelse av alkoholdrycker till minderåriga. Om din tonåring ber dig köpa ut alkoholdrycker kan du hänvisa till denna lag. Den har stiftats för att skydda ännu växande ungdomar från skador orsakade av alkohol. I tonåren utvecklas inte bara kroppen, utan också personligheten. All användning av rusmedel och droger inverkar på känslor, tankesätt och beteende så att de förändras vilket ju faktiskt är den eftersträvade effekten. Om man vid kriser och svårigheter direkt tar till alkohol eller droger för att känna sig bättre till mods, lär man sig aldrig att konfrontera problem och ta itu med dem. Detta kan ha en mycket negativ inverkan på den ungas psykiska mognad och utveckling. Om man för att känna sig bättre till mods använder rusmedel leder det lätt till att det uppstår nya problem. Till exempel är risken störst i unga år att man blir beroende av cannabisprodukter och kan få psykiska problem relaterade till användningen av dessa. Eftersom narkotikans inverkan är väldigt individuell kan den unga inte på förhand känna till följderna. Det finns inga riskfria försök med droger. Även s.k. nöjesbruk kan ge upphov till missbruk.

5 Hur upptäcker jag användningen av rusmedel? Om den unga går in i sig själv, konstant är trött eller deprimerad, eller alltemellanåt drabbas av raseriutbrott kan det vara fråga om rusmedelsmissbruk. Det kan också vara fråga om bruk av rusmedel om den ungas förhållande till familjemedlemmarna plötsligt försämras och han eller hon börjar röra sig i en ny kamratkrets. Betydande förändringar i användningen av pengar kan också bero på drogbruk. Ovanliga lukter och att den unga undviker sina föräldrar kan bero på användningen av rusmedel. Plötsligt försämrade vitsord och skolfrånvaro kan vara en följd av rikligt rusmedelsbruk. Även om ovan nämnda symptom inte skulle ha något att göra med rusmedel är det skäl att diskutera med den unga och reda ut vad det egentligen är frågan om.

6 Vad göra om den unga kommer hem berusad? Det viktigaste att mamma eller pappa är hemma och tar emot den unga som kommer hem sent. En annan viktig princip är att alltid ingripa när minderåriga använder rusmedel. Det är också skäl att ingripa i ett så tidigt skede som möjligt när en ung person röker eller snusar. Nikotinberoende kan uppstå redan efter någon veckas bruk. Undersökningar visar att sannolikheten är större för att unga som röker också börjar använda andra rusmedel. Om den unga är så berusad när han/hon kommer hem att han/hon inte kan prata eller annars också är helt redlös måste man ge akt på situationen och vid behov föra honom/henne till akutmottagningen. Detta i synnerhet om man misstänker att läkemedel har använts i berusningssyfte. Åt en ung person som kommer hem något berusad kan man t.ex. säga: Gå och lägg dig nu. Vi talar om det här i morgon när du har nyktrat till.

7 Morgonen därpå är rätt tidpunkt att ge uttryck för sin oro och omtala att man inte godkänner att den unga använder rusmedel. Föräldrarna kan berätta vilka känslor den ungas rusmedelsbruk väcker hos dem. Riskerna att råka ut för en olycka eller bli utsatt för våld när man är berusad kan också diskuteras. Man kan ställa följande slags frågor till den unga: Hur känns det nu? Vad hände i går? Vad använde du i går kväll och hur mycket? Vad anser du själv vara en rättvis påföljd av det som hände i går? Följden av rusmedelsbruk kan till exempel vara att den unga under de kommande veckorna får lov att tillbringa mer tid än vanligt hemma. Kontakta gärna föräldrarna till den ungas kamrater och be dem delta i diskussionen om det inträffade. Vid behov kan du kontakta socialarbetaren eller skolkuratorn på ditt område. Om den unga brukar stora mängder rusmedel kan du ringa till ungdomscentralen Nuppi. Nuppi erbjuder mångsidigt stöd och vård för unga i åldern år. Nuppi hjälper till när det gäller att komma till rätta med livshanteringen, i sociala relationer och i mentalvårds- och rusmedelsfrågor. Servicerådgivning mån. fre. kl och tis. kl (övriga tider lämna bud för återuppringning) tfn Jourmottagningar tis. kl Dickursby, Konvaljvägen 7a, 4 vån. och tors. kl Myrbacka, Eldstadstorget 1 A, 3 vån. Hur påverkar mitt eget rusmedelsbruk den unga? Om föräldrarna konsumerar stora mängder rusmedel ökar risken för att också den unga börjar göra det. Om föräldrarna röker kan den ungas åsikt om rökning påverkas positivt. Om mamma eller pappa röker kan han eller hon helt öppet berätta för sitt barn att det inte går att sluta. Ungdomarna värdesätter ärlighet från föräldrarnas sida. Kunskaper om tobakens beroendeframkallande inverkan som förmedlas av den närmaste familjekretsen kan för sin del bidra till att hindra den unga från att börja röka. Oberoende av vilken föräldrarnas egen relation till rusmedel är så ska de ingripa i sitt barns rusmedelsbruk om sådant förekommer. Alla föräldrar har också möjlighet att påverka sitt barns inställning till rusmedel. En öppen dialog med den unga, att man sätter gränser i en anda av ömsesidigt förtroende och att man håller sig informerad om var den unga rör sig inger den unga en känsla av grundtrygghet. Med den unga kan man fundera över vilka eventuella följder olika slags rusmedelsbruk kan få. Föräldrarna kan för egen del vara med och påverka så att rusmedlen inte får en dominerande ställning i den ungas liv.

8 Tonåringarnas föräldrar stöter på många utmaningar. Humör och åsikter växlar blixtsnabbt hos pubertetsungdomarna, eftersom både kropp och psyke utvecklas snabbt. I den åldern utvecklas riskbedömningsförmågan inte nödvändigtvis i samma takt som den övriga utvecklingen. Tack vare sina egna livserfarenheter kan föräldrarna tillsammans med sina ungdomar fundera över olika följder och verkningar. Även frågor som berör rusmedel kan diskuteras i en konstruktiv anda. I hemmet lär de unga sig en hel del viktiga saker, som att agera inom ramarna för vissa bestämda gränser. För föräldrarna innebär pubertetstiden att de kan stöda den ungas utveckling och på samma gång utvecklas själva. Länkar som riktar sig till föräldrar: Denna handledning för föräldrar har producerats av Vanda stads enhet för förebyggande rusmedelsarbete Illustrationer och layout: Petri Suni, Översättning: Vanda stads translatorer

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!!

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!! Familjen och drogförebyggande fostran Vi vill också ha!!! Som underlag för funderingar kring alkohol och droger Det är bra att samtala med barn om verkningarna hos alkohol och droger i situationer där

Läs mer

Föräldrar är viktiga

Föräldrar är viktiga Föräldrar är viktiga Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar undersöker

Läs mer

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan 2010-11-30 1(5) HJÄRUPSLUNDSSKOLAN Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan Målsättning/riktlinjer På Hjärupslundsskolan är målsättningen att det ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Alkohol och olyckor Vi lever i ett land där många ser alkohol som en naturlig del av livet. Vid privata fester

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN?

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vartannat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland elever i grundskolans årskurs 9 Syftet: Följa utvecklingen

Läs mer

Drogvaneundersökning för högstadiet, jämförelse 2006-2013

Drogvaneundersökning för högstadiet, jämförelse 2006-2013 Drogvaneundersökning för högstadiet, jämförelse 26-213 213 deltog 388 av 56 elever (bortfall 23%) 211 deltog 427 av 482 elever (bortfall 11%) 21 deltog 452 av 53 elever (bortfall 1%) 29 deltog 51 av 566

Läs mer

i Täby tobak cannabis & alkohol

i Täby tobak cannabis & alkohol Elever i Täby SVARAR PÅ FRÅGOR om tobak cannabis & alkohol Foto: Anne Dillner Inte skulle väl mitt barn...? Troligtvis inte! Du har fått den här broschyren för att ditt barn bor eller går i skola i Täby.

Läs mer

KALLELSE TILL FAMILJER SOM VÄNTAR BARN OCH FÖRÄLDRAR TILL BARN I RÅDGIVNINGSÅLDERN TILL RÅDGIVNINGENS OMFATTANDE HÄLSOUNDERSÖKNINGAR

KALLELSE TILL FAMILJER SOM VÄNTAR BARN OCH FÖRÄLDRAR TILL BARN I RÅDGIVNINGSÅLDERN TILL RÅDGIVNINGENS OMFATTANDE HÄLSOUNDERSÖKNINGAR KALLELSE TILL FAMILJER SOM VÄNTAR BARN OCH FÖRÄLDRAR TILL BARN I RÅDGIVNINGSÅLDERN TILL RÅDGIVNINGENS OMFATTANDE HÄLSOUNDERSÖKNINGAR Mödra- och barnrådgivningarnas undersökningar förenhetligades i hela

Läs mer

VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid

VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid Så här ser det ut i Ängelholm Idag är det många ungdomar som dricker sig berusade i Ängelholm. Faktiskt fler än i övriga Sverige. Det

Läs mer

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma.

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma Fostermamma Pappa Fosterpappa Pappas sambo/maka/make Mammas sambo/maka/make Någon bror/styvbror Någon syster/styvsyster

Läs mer

Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 : Minderåriga barn som lever nära cancer

Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 : Minderåriga barn som lever nära cancer Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 : Minderåriga barn som lever nära cancer Barn som närstående har ett särskilt lagstöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

ELEVER I TÄBY SVARAR PÅ FRÅGOR. tobak cannabis & alkohol

ELEVER I TÄBY SVARAR PÅ FRÅGOR. tobak cannabis & alkohol ELEVER I TÄBY SVARAR PÅ FRÅGOR OM tobak cannabis & alkohol Foto: Anne Dillner/Scandinav bildbyrå Inte skulle väl mitt barn...? Troligtvis inte! Du har fått den här broschyren för att ditt barn bor i Täby.

Läs mer

Drogvaneundersökning 2014

Drogvaneundersökning 2014 Drogvaneundersökning 214 Drogvaneundersökning 214 Genomfördes på Ala skola den 25 augusti och Arenaskolan den 26 augusti 214 522 av 587 elever deltog Åk 7: 173 av 191 elever Åk 8: 186 av 25 elever Åk 9:

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

FÖREBYGGANDE RUSMEDELSARBETE I SKOLORNA UNGA VÅRDNADSHAVARE SKOLPERSONAL. Föräldrakväll. Dalsbruks skola Katarina Rehnström

FÖREBYGGANDE RUSMEDELSARBETE I SKOLORNA UNGA VÅRDNADSHAVARE SKOLPERSONAL. Föräldrakväll. Dalsbruks skola Katarina Rehnström FÖREBYGGANDE RUSMEDELSARBETE I SKOLORNA UNGA VÅRDNADSHAVARE SKOLPERSONAL Föräldrakväll Dalsbruks skola 15.3.2017 Katarina Rehnström Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf Föreningen arbetar i hela Finland

Läs mer

Drogvaneundersökning Ånge kommun

Drogvaneundersökning Ånge kommun Drogvaneundersökning 16 Ånge kommun Drogvaneundersökning 16 Genomfördes på Minervaskolan, Kordelia och Fränstaskolan Tjänstemän, Politiker och representanter från Ånge kommuns Förebyggargrupp var undersökningsledare

Läs mer

Ledarkollen. Om alkohol och idrott. Tips till ungdomsledare

Ledarkollen. Om alkohol och idrott. Tips till ungdomsledare Ledarkollen Om alkohol och idrott Tips till ungdomsledare De flesta som idrottat under uppväxten minns någon ledare som gjort särskilt avtryck som visat engagemang, utmanat eller bara funnits där som en

Läs mer

Till dig som är tonårs förälder i Solna

Till dig som är tonårs förälder i Solna Till dig som är tonårs förälder i Solna Solna_original.indd 1 09-04-14 09.31.07 Din TONÅRING är viktig Solna bedriver sedan många år ett förebyggande arbete riktat till barn och ungdomar. Tillsammans med

Läs mer

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för ungdomen, föräldern och läraren på högtadiet

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för ungdomen, föräldern och läraren på högtadiet FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för ungdomen, föräldern och läraren på högtadiet 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 1 FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTALET 1. Presentation, att bekanta sig och att förklara metodens

Läs mer

Ungdomar. illa om dig? u Vad kan du göra om någon talar

Ungdomar. illa om dig? u Vad kan du göra om någon talar Ungdomar Anna är 21 år och har tidigare deltagit på internationella läger. Om en månad ska du och fyra andra ungdomar (16 18-åringar) åka på läger till Italien. Anna har fått i uppdrag att ordna en utbildning

Läs mer

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017?

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017? 1 RÖKNING FÖRR OCH NU Linjediagrammen nedan anger andelen 12-18-åriga ungdomar som har testat tobak och som röker dagligen under åren 1981-2017. Svara på följande frågor genom att tolka linjediagrammen.

Läs mer

Antaget av Fullmäktige [Välj datum]

Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Alkohol- och drogpolicy Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Innehåll Innehåll... 2 Kapitel 1: Inledning... 3 Kapitel 2: Allmänna principer... 3 Kapitel 3: Ansvar... 4 Kapitel 4: Åtgärder... 5 2 Kapitel

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Mitt barn röker. Innehåll Mitt barn röker. 3 Vägen till att bli rökare 4 Steg 1 Förberedelse 5 Steg 2 Testning 6 Steg 3 Experimentering

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka HBG loggan Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Innehåll Mitt barn röker. Vad kan jag göra? Vägen till att bli rökare Steg 1 Förberedelse Steg 2 Testning Steg 3 Experimentering

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I ÅRSKURS 7 Alla elever i årskurs 7 bjuds in till ett hälsobesök hos skolsköterskan. I den här enkäten ställer vi frågor om din hälsa, levnadsvanor, trivsel och skolmiljö som

Läs mer

Säg nej tack till rusmedel på arbetsplatsen

Säg nej tack till rusmedel på arbetsplatsen Säg nej tack till rusmedel på arbetsplatsen Utgivare: Arbetarskyddscentralen TTK Sakkunniga i rusmedelsfrågor Text Hannu Tamminen Översättning: Stefan Stenberg Foto: Katri Lehtola Lay out och ombrytning:

Läs mer

Att förebygga användning av rusmedel

Att förebygga användning av rusmedel Att förebygga användning av rusmedel Anne Ahlefelt Ansvarig utbildare Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf 1+1+1=1 Elämä On Parasta Huumetta ry - Livet Är Det Bästa

Läs mer

Visioner för nattvandrare

Visioner för nattvandrare Visioner för nattvandrare Vi skall som vuxna vara en bra förebild för våra ungdomar. Både för våra egna och för andras barn. När vi nattvandrar är det viktigt att skapa så bra relationer som möjligt mellan

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK Rytmus musikergymnasium ska vara en drog- och alkoholfri skola. Ingen elev eller personal ska använda droger eller missbruka alkohol under sin tid på

Läs mer

Drogvaneundersökning Ånge kommun

Drogvaneundersökning Ånge kommun Drogvaneundersökning 217 Ånge kommun Drogvaneundersökningen i Ånge Görs årligen på högstadiet i Ånge kommun sedan 215. Drogvaneundersökningen genomfördes i år på webben (tidigare pappersenkät) Samma enkät

Läs mer

MINDRE GER MER. Guide för dig som vill minska på ditt drickande

MINDRE GER MER. Guide för dig som vill minska på ditt drickande 1 MINDRE GER MER Guide för dig som vill minska på ditt drickande INNEHÅLL Finns det skäl till förändring?... 3 Former av problembruk... 4 Utvärdera nuläget... 5 Bedöm din konsumtion i portioner... 6 Exempel

Läs mer

Drogvaneundersökning bland elever i år 7 i Tyresö kommun. Resultat 2014

Drogvaneundersökning bland elever i år 7 i Tyresö kommun. Resultat 2014 Drogvaneundersökning bland elever i år 7 i Tyresö kommun Resultat 2014 Drogvaneundersökning i år 7, Tyresö kommun 2014 Svarsfrekvens: 2014: 84% (tot antal svarade 428 st) varav 195 flickor och 233 pojkar

Läs mer

Rusmedel ur barnets synvinkel

Rusmedel ur barnets synvinkel FÖRBUNDET FÖR MÖDRA- OCH SKYDDSHEM På svenska Rusmedel ur barnets synvinkel Vad tänker mitt barn när jag dricker? Hej mamma eller pappa till ett barn i lekåldern! Bland allt det nya och förunderliga behöver

Läs mer

Undrar vad de gör ikväll? Till dig som är tonårsförälder i Sundbyberg

Undrar vad de gör ikväll? Till dig som är tonårsförälder i Sundbyberg Undrar vad de gör ikväll? Till dig som är tonårsförälder i Sundbyberg 1 Fokus barn och unga vad gör vi? Tillsammans med er föräldrar och andra vuxna har vi i Sundbybergs stad ett ansvar för att våra barn

Läs mer

Regler för kommunens drogförebyggande arbete

Regler för kommunens drogförebyggande arbete Regler för kommunens drogförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:751 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 22 november

Läs mer

En drogfri miljö. för barn och unga

En drogfri miljö. för barn och unga En drogfri miljö för barn och unga Denna skrift beskriver vad som gäller kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för grund- och grundsärskolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

Skolan som arena för ANDT-prevention

Skolan som arena för ANDT-prevention Skolan som arena för ANDT-prevention Utvärdering av kontraktsmetoden Johanna Hulldin & Susanna Geidne Institutionen för hälsovetenskap och medicin, Örebro universitet Syfte Att förbättra kunskapsbasen

Läs mer

6/19/2012. Forskningsmetod. Kontraktsmetoden Frågeställningar. Kontraktsmetoden. Kontrakt med unga Utvärdering av kontraktsmetoden

6/19/2012. Forskningsmetod. Kontraktsmetoden Frågeställningar. Kontraktsmetoden. Kontrakt med unga Utvärdering av kontraktsmetoden /19/12 Forskningsmetod Kontrakt med unga Utvärdering av kontraktsmetoden Josefine Börjesson, Institutionen för hälsovetenskap och medicin, Örebro universitet Longitudinell studie - individerna mäts mer

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vart annat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland eleverna i grundskolans åk 9 Syftet: Följa utvecklingen Underlag

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

DROGVANE- UNDERSÖKNING GYMNASIET ÅK 2

DROGVANE- UNDERSÖKNING GYMNASIET ÅK 2 DROGVANE- UNDERSÖKNING 25 GYMNASIET ÅK 2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning/bakgrund...3 Sammanfattning av resultat...4,5 Enkätfråga 4 Rökning...6 Enkätfråga 5 Rökning...7 Enkätfråga 6 Rökning...8 Enkätfråga

Läs mer

RISKER MED ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR: HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET.

RISKER MED ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR: HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET. RISKER MED ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR: HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET. 1 Elevmaterial - Risker med alkohol - Sida 1/5 Elevmaterial Risker med alkohol Hej! I den

Läs mer

i sällskap av barn 10 frågor om alkoholbruk

i sällskap av barn 10 frågor om alkoholbruk i sällskap av barn 10 frågor om alkoholbruk Innehåll I barnens närvaro 3 Tio knepiga frågor och några saker att fundera på Hur ofta dricker du alkohol? 4 Vad är måttligt? 5 Får man dricka sig berusad?

Läs mer

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...?

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Tonårsförälder? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Finns det droger bland ungdomarna? En broschyr om alkohol och droger DANDERYDS KOMMUN 1 Varför har du fått den här

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, KF 243 Gäller från och med 2013-01-01 2 Vimmerby kommuns syn på skadligt bruk i arbetslivet Med alkohol avses i denna policy drycker med

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2017-08-17 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

Drogvaneundersökning 2015

Drogvaneundersökning 2015 Drogvaneundersökning 215 Drogvaneundersökning 215 Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola den 26-27 augusti 215 Utomstående funktionärer 513 av 579 elever deltog Åk 7: 165 av 184 elever Åk 8: 162 av 188

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2018-07-12 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning Genomfördes i Gullhögskolan och i Sundlergymnasiet den 29 augusti 216 Totalt deltog 47 av 447 elever (bortfall 9 %) Årskurs 7: 2 av 1 elever (bortfall 7 %) Årskurs 8: 6 av 1 elever

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Barnet behöver pålitliga, ansvarstagande vuxna som håller sitt ord. Då får barnet vara barn. Detta stärker barnets tilltro till andra människor och

Barnet behöver pålitliga, ansvarstagande vuxna som håller sitt ord. Då får barnet vara barn. Detta stärker barnets tilltro till andra människor och INNEHÅLL Grundläggande tillit uppstår Ömsesidig anknytning Det lilla är stort Barnet är till sin natur tillitsfullt Grundpelare i vardagen för barnets tillit Barnets självförtroende stärks Hustavla om

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till föräldrar A Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida)

Läs mer

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet 1 Handlingsplan mot alkohol och droger i 2018-01-08 2 Handlingsplan mot alkohol och droger i Missbruk av alkohol och droger leder till ohälsa och nedsättning av en persons förmåga att utföra sitt arbete.

Läs mer

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för föräldern och läraren på lågstadiet 16.12.2015

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för föräldern och läraren på lågstadiet 16.12.2015 FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för föräldern och läraren på lågstadiet 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTALET 2 1. Presentation, att bekanta sig och att förklara metodens syfte

Läs mer

Tobak- vattenpipa cannabis Finns samband?

Tobak- vattenpipa cannabis Finns samband? Tobak- vattenpipa cannabis Finns samband? Ungdomars rökvanor Andel ungdomar som börjar röka - Varje år beräknas 16 000 ungdomar börja röka eller - Ca 45 ungdomar börjar röka varje dag varje dag - 30 50%

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Handlingsplan mot tobak

Handlingsplan mot tobak Handlingsplan mot tobak Karlbergsgymnasiet Datum 2017-05-04 1 Vision Vår vision är att få ungdomar/vuxna att inte nyttja tobak vare sig i skolan eller på fritiden Syfte Syftet med handlingsplanen är att

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Mål Skolans mål är att vi skall arbeta för att bli en drogfri skola. Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången skolgång har grundläggande

Läs mer

Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun. Resultat Drogvaneundersökning i år 2, Tyresö kommun 2016

Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun. Resultat Drogvaneundersökning i år 2, Tyresö kommun 2016 Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun Resultat 2004-2016 Drogvaneundersökning i år 2, Tyresö kommun 2016 Svarsfrekvens: 2004: 83 % (354 svar) 2011: 78% (248 svar) 2005:

Läs mer

Till dig som har en tonåring i din närhet

Till dig som har en tonåring i din närhet Till dig som har en tonåring i din närhet 2018 Hej! Den här broschyren innehåller några resultat från Stockholmsenkäten 2018, tips och råd till dig som förälder och vart du kan vända dig för mer hjälp

Läs mer

Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011

Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011 Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011 Undersökningens syfte, metod och urval Syfte Kartlägga ålänningarnas tobaks-, alkoholvanor och bruk av narkotika samt jämföra

Läs mer

med symboler Framtagen av Lena Mangelus, Skolhälsan, Center för Skolutveckling, Göteborg 2012 Elevens namn: Klass: Datum:

med symboler Framtagen av Lena Mangelus, Skolhälsan, Center för Skolutveckling, Göteborg 2012 Elevens namn: Klass: Datum: Förenklad hälsoenkät med symboler Elevens namn: Klass: Datum: Framtagen av Lena Mangelus, Skolhälsan, Center för Skolutveckling, Göteborg 2012 Förenklad hälsoenkät med Widgitsymboler Enkäten med Widgitsymboler

Läs mer

Drogvaneundersökning 2019

Drogvaneundersökning 2019 Sjuttonde året i rad (3-19). Genomförs på vårterminen årligen i åk 7-9 i kommunens tre högstadieskolor. Samma enkät görs i ca 15 kommuner i år. Drogvaneundersökning Genomfördes 28 januari Hedenskolan,

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola 1 Inledning Vi i Tyresö kommun bryr oss om våra elever, deras hälsa och framtid. Vad elever gör i skolan och på fritiden hänger

Läs mer

Drogvaneundersökning 2018

Drogvaneundersökning 2018 Drogvaneundersökning 18 Sextonde året i rad (3-18). Genomförs på vårterminen årligen i åk 7-9 i kommunens tre högstadieskolor. Samma enkät görs i ca 15 kommuner i år. Drogvaneundersökning Genomfördes 5

Läs mer

Tobakspolicy och riktlinjer för SiS en rökfri myndighet

Tobakspolicy och riktlinjer för SiS en rökfri myndighet 2012-01-18 Dnr 26-46-2012 Generaldirektören Tobakspolicy och riktlinjer för SiS en rökfri myndighet Inledning Denna tobakspolicy och riktlinjer ersätter motsvarande reglering från 2008 (dnr 26-115- 2008).

Läs mer

Tonårsguiden för dig som har en tonåring hemma

Tonårsguiden för dig som har en tonåring hemma Tonårsguiden för dig som har en tonåring hemma 1 Hej förälder! Du som förälder* är viktigast i ditt barns liv. Dina värderingar, ditt förhållningssätt och ditt agerande spelar en avgörande roll när det

Läs mer

Mindre ger mer. Broschyr för dig som vill dricka mindre

Mindre ger mer. Broschyr för dig som vill dricka mindre Mindre ger mer Broschyr för dig som vill dricka mindre 1 Innehåll Gör en lägesbedömning 4 Standardglas 6 Riskgränser 8 Minska eller sluta? 12 Då du vill dricka mindre 16 Dryckesdagbok 18 Den här broschyren

Läs mer

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till metoden aktiva idrottsföräldrar Alla idrottsföreningar vinner på att ha Aktiva idrottsföräldrar och flera av våra stora

Läs mer

Stockholmsenkäten 2012

Stockholmsenkäten 2012 Stockholmsenkäten 2012 Stadsövergripande tidsserier ANDT Presentation styrgrupp september 2012 81% av Stockholms unga tycker att Sverige ska göra mer för att minska användandet av alkohol och droger bland

Läs mer

Innehåll. Inledning 3

Innehåll. Inledning 3 Individ- och familjeförvaltningen Februari 2014 1 2 Innehåll Inledning 3 Tobak 4 Röker du? 4 F du röka för dina föräldrar? 5 Hur f du tag på cigaretter? 6 Susar du? 7 F du snusa för dina föräldrar? 8 Hur

Läs mer

Plan för förebyggande av och ingripande vid rusmedelsanvändning

Plan för förebyggande av och ingripande vid rusmedelsanvändning Närpes högstadieskola Åk 7-9 Plan för förebyggande av och ingripande vid rusmedelsanvändning 1 FÖREBYGGANDE RUSMEDELSARBETE Definitioner Med rusmedel avses i denna plan tobaksprodukter, elektroniska cigaretter,

Läs mer

Hur ska vi genomföra rusmedelsförebyggande arbete i skolan?

Hur ska vi genomföra rusmedelsförebyggande arbete i skolan? Hur ska vi genomföra rusmedelsförebyggande arbete i skolan? Vilka metoder fungerar (inte) i rusmedelsförebyggande arbete? Vad fungerar? Vad fungerar inte? Vad rekommenderas inte? Vilka insatser kräver

Läs mer

Alkohol Narkotika Doping Tobak

Alkohol Narkotika Doping Tobak Vad du som förälder/ vårdnadshavare vill veta om: Alkohol Narkotika Doping Tobak VI VÄRNAR OM VÅRA UNGA - VÄRMLANDS KOMMUNER I SAMARBETE Denna broschyr om ANDT, det vill säga Alkohol, Narkotika, Doping

Läs mer

ANDT-undersökning 2015 Karlshamns kommun

ANDT-undersökning 2015 Karlshamns kommun ANDT-undersökning 215 Karlshamns kommun För att på ett strategiskt sätt kunna arbeta med det drogförebyggande arbetet i Karlshamns kommun har en kartläggning genomförts bland kommunens ungdomar mellan

Läs mer

Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm

Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm 2017-03-14 Johanna Joneklav, kurator på Onkologiska kliniken Universitetssjukhuset i Örebro och grundare av Nära

Läs mer

Övergripande alkohol- och drogpolicy för alla barn- och ungdomsverksamheter i Botkyrka kommun

Övergripande alkohol- och drogpolicy för alla barn- och ungdomsverksamheter i Botkyrka kommun 1 Övergripande alkohol- och drogpolicy för alla barn- och ungdomsverksamheter i Botkyrka kommun Beslutat i kommunstyrelsen januari år 2005 2 Alkohol- och drogförebyggande arbetet är också ett av målområdena

Läs mer

Nu gäller det att rusta barnen för framtiden

Nu gäller det att rusta barnen för framtiden DAGS ATT PRATA OSS SAMMAN -TOBAK- Per Blank, folkhälsoenheten OK ERKÄNN, DOM HAR VUXIT Nu gäller det att rusta barnen för framtiden 1 DISKUTERA: Det bästa med att vara tonåring som jag själv kommer ihåg

Läs mer

ATT BEMÖTA SYNEN PÅ ADHD

ATT BEMÖTA SYNEN PÅ ADHD ATT BEMÖTA SYNEN PÅ ADHD Det här kapitlet tar upp synen på ADHD och hur den kan upplevas av barnet själv och av familjemedlemmarna. Här finns förslag på vad man kan göra för att förändra den i vissa fall

Läs mer

FLER DRICKER MER Allt fler människor dricker alkohol regelbundet, och i större mängd än tidigare.

FLER DRICKER MER Allt fler människor dricker alkohol regelbundet, och i större mängd än tidigare. FLER DRICKER MER Allt fler människor dricker alkohol regelbundet, och i större mängd än tidigare. Ungefär en miljon människor i Sverige har alkoholvanor som medför en ökad risk för ett stort antal hälsoproblem

Läs mer

TEMA: Droger Mitt namn:

TEMA: Droger Mitt namn: TEMA: Droger Mitt namn: 1 Vad är en drog? Drog är ett medel som ger användaren (den som använder droger) en bra känsla som brukar kallas rus, t.ex. glädje. För att inte förlora detta rus måste användaren

Läs mer

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011 Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011 Undersökningen gjordes v 12-13 Undersökningen gjordes i åk 7-9 i hela kommunen Totalt 393 svar. Årskurserna jämt fördelade, jämn könsfördelning.

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Hälsoenkät. Elevens namn: Klass: Datum:

Hälsoenkät. Elevens namn: Klass: Datum: Hälsoenkät Elevens namn: Klass: Datum: Framtagen av Cathrine Lundberg, Norrköping, Kristina Dalenius, Lerum, Lena Mangelus, Göteborg med stöd av Riksföreningen för Skolsköterskor 2011 Skola/Arbetsmiljö

Läs mer

Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger

Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger Policy för tobak, alkohol och andra droger som gäller både för elever och personal på Norrevångskolan i Mörrum, Karlshamns kommun. Inledning Skolan

Läs mer

Efter att du svarat sluts blanketterna i ett kuvert i klassen och det skickas till Institutet för hälsa och välfärd.

Efter att du svarat sluts blanketterna i ett kuvert i klassen och det skickas till Institutet för hälsa och välfärd. ETUSIVU Enkäten Hälsa i skolan 2017 Du är på väg att delta i enkäten Hälsa i skolan. Undersökningen genomförs av Institutet för hälsa och välfärd. På blanketten finns frågor som gäller hälsa, välbefinnande

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2 Drogvaneundersökning på gymnasium 2009 år 2 Sedan 2004 har Kommun genomfört drogvaneundersökningar i år 6, 9 och 2 på gymnasiet. Detta är en kort sammanställning efter undersökning under november 2009

Läs mer

Presentation av Unga16 UNGA 16. Folkhälsoråd. 27 maj Peter Thuresson Ebba Sundström

Presentation av Unga16 UNGA 16. Folkhälsoråd. 27 maj Peter Thuresson Ebba Sundström UNGA 16 Folkhälsoråd 27 maj 2016 Peter Thuresson Ebba Sundström Upplägg presentation Syftet med Unga-undersökningen Umeå kommuns folkhälsomål Bakgrund till undersökningen Förändringar i enkäten? Resultat

Läs mer

Till lärare och övrig personal. Inledning. Droggruppen i Jakobstad

Till lärare och övrig personal. Inledning. Droggruppen i Jakobstad Till lärare och övrig personal Inledning I Jakobstad har vi följt med bruket av rusmedel och rökning genom bl.a. Hälsa i skolan undersökningar. Enligt undersökningen 2003 dricker 19 % av eleverna i högstadiet

Läs mer

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden inklusive handlingsplaner Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-24, 50. Framtagen med stöd av länsgemensam mobilisering mot droger;

Läs mer

Inled övningen med att berätta att ni ska prata om alkohol, lagar och hur dessa på olika sätt påverkar oss.

Inled övningen med att berätta att ni ska prata om alkohol, lagar och hur dessa på olika sätt påverkar oss. Du, lagen och genus Lektionslängd: 40-80 min (beroende på deltagarnas kapacitet) Material och förberedelser: Kopiera upp elevmaterial 1 till varje elev eller grupp. Syfte: Syftet med övningen är att eleverna

Läs mer

Kronoby kommun DROGFÖREBYGGANDE PLAN FÖR ÅDALENS SKOLA

Kronoby kommun DROGFÖREBYGGANDE PLAN FÖR ÅDALENS SKOLA Kronoby kommun DROGFÖREBYGGANDE PLAN FÖR ÅDALENS SKOLA Uppdaterad hösten 2016 Innehåll Drogförebyggande arbete i skolan... 1 Riktlinjer... 1 Metoder... 1 Ingripningsplan... 2 Ingripande vid rökning/snusning...

Läs mer