Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning"

Transkript

1 1(4) Dnr SLU ua STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Infrastruktur Handläggare: Anders B. Lundh Beslutsdatum: Träder i kraft: Giltighetstid: Tills vidare Bör uppdateras före: Ev dokument som upphävs: [Dokument som upphävs] Bilaga till: Styrelsens beslut den 8 maj 2014, 30/14 Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning 1. Innehavets struktur Syftet med SLU:s fastighetsinnehav är att vara en resurs för utbildning och forskning inom Universitetet. SLU är bästa ägare till vissa specialiserade fastigheter där förståelse för verksamhetens speciella behov är avgörande. Genom att själva äga vissa fastigheter kan Universitetet säkerställa att utbildning och forskning kan ske långsiktigt och under bästa möjliga förhållanden. SLU:s fastighetsinnehav ska präglas av långsiktighet. Förändringar i SLU:s fastighetsinnehav ska alltid göras i nära samarbete med Universitetets lokalplanering och fakulteter. Fastighetsinnehavet består av nära m 2 byggnader och ca hektar skog och mark. En effekt av att SLU:s fastighetsinnehav är direkt kopplat till Universitetets verksamhet är att fastigheterna finns på många olika platser i Sverige. Fastigheternas geografiska spridning ställer särskilda krav på förvaltningen. Byggnaderna håller en mycket varierad standard. Underhållet är kraftigt eftersatt och stora delar av beståndet förfaller. Den tekniska skulden är betydande och insatser för omkring 50 MSEK skulle behövas för att standarden på byggnaderna ska återupprättas. Byggnadernas standard ställer särskilda krav på förvaltningen. En tredjedel av ytan är idag vakant eller i sådant skick att den inte går att hyra ut. Ett förväntat hyresvärde på de för närvarande vakanta lokalerna MSEK årligen. Fastighetsinnehavets höga vakansgrad ställer även den särskilda krav på förvaltningen. 1(4)

2 Strategiskt mål för innehavet Universitetet ska förvalta de fastigheter där det finns, eller kan komma att finnas, ett behov för utbildning, forskning eller annan användning inom SLU. Fastighetsinnehavet ska hela tiden ses över med hänvisning till Universitetets och fakulteternas bedömning av nuvarande och framtida behov. Fastigheter som långsiktigt inte behövs för SLU:s verksamhet ska säljas. Andelen vakanta lokaler ska minska genom ett aktivt arbete med uthyrning och omställning av lokaler som i dagsläget inte kan hyras ut. 2. Affärsmässig fastighetsförvaltning SLU ska förvalta fastigheterna professionellt, affärsmässigt och på ett sådant sätt att tillgångarnas värde bevaras. Det innebär först och främst att fastigheterna ska hyras ut på marknadsmässiga villkor och utan subventioner till den interna verksamheten. Kravet på affärsmässighet framgår av förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter mm. Av förordningen framgår att Varje fastighet ska förvaltas på ett för Staten ekonomiskt effektivt sätt så att tillgångarnas värde bibehålls och om möjligt ökas. Vidare framgår av samma förordning att Upplåtelser ska ske på marknadsmässiga villkor. Strategiskt mål för affärsmässighet i förvaltningen Lokalerna ska hyras ut på marknadsmässiga villkor och utan subventioner till den interna verksamheten. I de fall där en intern uthyrning för närvarande inte uppfyller kravet på marknadsmässig hyra ska en sådan anpassning göras vid nästa möjliga tillfälle. Lokaler som hyrs ut till externa hyresgäster ska hanteras marknadsmässigt. 3. Underhåll av fastighetsinnehavet En grundförutsättning för att bibehålla fastigheternas värde är att underhålla dem på ett bra sätt. Ett särskilt fokus ligger här på förvaltningens 430 byggnader där många har ett eftersatt underhåll. I förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter mm, framgår att Varje fastighet ska förvaltas på ett för Staten ekonomiskt effektivt sätt så att tillgångarnas värde bibehålls och om möjligt ökas. SLU:s fastigheter återfinns över hela landet och andelen byggnader med eftersatt underhåll är som störst bland tomställda eller vakanta lokaler. Det i sin tur försvårar möjligheterna att minska vakansgraden i beståndet. En jämförelse med andra liknande fastighetsinnehav visar att ett grundläggande underhåll för SLU:s fastigheter bör ligga i intervallet MSEK årligen. För närvarande har identifierats ett eftersatt underhåll i storleksordningen 50 MSEK. 2(4)

3 För att kunna arbeta bort det eftersatta underhållet under en 5-årsperiod behöver underhållet av fastigheterna således ligga i intervallet MSEK per år i fem år. Strategiskt mål för underhåll av fastigheterna Det planerade underhållet ska säkerställa att värdet på respektive fastighet inte sjunker. Det planerade underhållet för fastighetsinnehavet ska under de kommande åren ha en sådan omfattning att det eftersatta underhållet kan minska och slutligen avskrivas. 4. Investeringar i fastighetsinnehavet Syftet med SLU:s fastighetsinnehav är att vara en resurs för utbildning och forskning inom Universitetet. Investeringar i fastighetsinnehavet kan gälla både utveckling av de befintliga fastigheterna men också rena fastighetsförvärv. Utgångspunkten är densamma att säkerställa att utbildning och forskning kan ske långsiktigt och under bästa möjliga förhållanden. Strategiskt mål för investeringar i fastighetsinnehavet SLU ska kunna förvärva fastigheter som har strategisk betydelse för SLU:s verksamhet. 5. Försäljning av fastigheter När ett beslut fattats om att en fastighet ska avyttras ska SLU följa förordning (1996:1190) om överlåtelse av Statens fasta egendom mm, av vilken framgår att en försäljning av fast egendom ska genomföras affärsmässigt. Detsamma gäller vid försäljning av byggnad på ofri grund. SLU ska låta värdera fastigheten varefter försäljningen ska ske genom offentlig auktion eller genom ett anbudsförfarande. Regeringen kan besluta om avvikelser från detta förfarande i särskilda fall (riktad försäljning). Andra statliga myndigheter samt berörd kommun kan vara berättigad till förköpsrätt. De förvaltade fastigheterna har klassificerats utifrån om de ska behållas och utvecklas inom SLU eller om de ska avyttras. Ett ställningstagande som innebär att fastigheten ska avyttras innebär att den ska säljas under 2014 eller senare. När en fastighet har avyttrats ska SLU följa kapitalförsörjnings-förordningen (2011:210) av vilken framgår att ett överskott vid en försäljning av fast egendom ska redovisas mot inkomsttitel. Undantag gäller bara om egendomen är finansierad på annat sätt än genom anslag eller lån. För SLU kan det vara aktuellt om fånget är en donation. Vid försäljning av en ursprungligen donerad egendom kan SLU disponera medlen självt. 3(4)

4 Strategiskt mål för försäljning av fastigheter SLU ska i alla sammanhang agera affärsmässigt i samband med att fastigheter eller byggnader ska avyttras. Ett uttryck för affärsmässighet är att genomföra upprustning eller uthyrning innan en fastighet säljs, om det på så sätt kan uppnås ett högre försäljningspris. Försäljningstidpunkten ska styras av det aktuella konjunkturläget för att uppnå maximalt försäljningspris. 6. Energi- och miljöfrågor SLU ska medverka till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling. Miljötänkande och miljöaspekter ska integreras i allt beslutsfattande och i all verksamhet inom alla SLU:s arbetsenheter. SLU:s miljöarbete är en långsiktig process, som bygger på ständiga förbättringar med vid varje tidpunkt gällande miljölagstiftning som grund. Miljöarbetet är en integrerad del i arbetets vardag för SLU:s fastighetsförvaltning. Särskilt fokus ska läggas på energifrågor som är det område där fastighetsförvaltningen kan påverka mest. Under 2013 har ett nytt system för uppföljning av energiförbrukning i de enskilda byggnaderna upphandlats. Med detta system som grund kommer energiförbrukningen kunna minska både i SLU:s egna lokaler och hos hyresgästerna. Energikonverteringar från fossila bränslen till annat energislag fortsätter. Arbetet med att miljöcertifiera verksamheten har påbörjats. Rektor har beslutat att hela universitetet ska vara miljöcertifierat före utgången av Certifieringen ska gälla den internationella standarden ISO Strategiskt mål för energi- och miljöfrågor SLU ska verka för att energiförbrukningen per m 2 minskar samt att energikonvertering bort från fossila bränslen fortsätter. Arbetet med att miljöcertifiera SLU:s fastighetsförvaltning har påbörjats med sikte på att vara klara innan utgången av (4)

5 1(2) Dnr SLU ua Exp. den 16/5-14/AL Styrelsen BESLUT Rektor Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning Beslut Styrelsen beslutar att fastställa strategi för fastighetsförvaltningen, samt att uppdra åt rektor att fatta de beslut som krävs för att fastighetsförvaltningen ska kunna bedrivas i enlighet med strategin. Redogörelse för ärendet SLU:s fastighetsinnehav består av närmare m 2 byggnader och ca hektar skog och mark. Syftet med fastighetsinnehavet är att vara en resurs för utbildning och forskning inom universitetet. SLU är bästa ägare till vissa specialiserade fastigheter där förståelse för verksamhetens speciella behov är avgörande. Genom att själva äga vissa fastigheter kan universitetet säkerställa att utbildning och forskning kan ske långsiktigt och under bästa möjliga förhållanden. En effekt av att SLU:s fastighetsinnehav är direkt kopplat till universitetets verksamhet är att fastigheterna finns på många olika platser i Sverige. Detta ställer särskilda krav på förvaltningen. Byggnaderna håller en mycket varierad standard. Underhållet är kraftigt eftersatt och stora delar av beståndet förfaller. En tredjedel av ytan är idag vakant eller i sådant skick att den inte går att hyra ut. Den komplicerade geografin, det omfattande underhållsbehovet och de ständiga förändringarna i universitetets lokalbehov innebär sammantaget en stor utmaning för SLU:s fastighetsförvaltning. Planering, ordning och reda blir därför viktiga byggstenar i förvaltningen. SLU:s fastighetsinnehav ska präglas av långsiktighet och förvaltningen ska vara affärsmässig. Det är därför viktigt att fastställa strategiska mål för verksamheten. Motiv till beslutet Rektor fastställer årligen i en Förvaltningsplan de målsättningar som ska gälla för fastighetsförvaltningen under det aktuella året. Fastighetsförvaltning är emellertid en långsiktig process och vissa ställningstaganden bör göras med en längre tidshorisont. Syftet är att skapa möjligheter till en långsiktig och affärsmässig fastighetsförvaltning. SLU, Box 7070, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr mobil: 072/ martin.melkersson@slu.se

6 Beslut i detta ärende har fattats av styrelsen efter föredragning av universitetsdirektör Martin Melkersson. Underlaget har i huvudsak utarbetats av fastighetschef Anders B Lundh. Rolf Eriksson Brennerfelt Martin Melkersson Kopia för kännedom Prorektor Dekaner Avdelningschefer (motsv.) inom universitetsadministrationen 2(2)

Överföring av SLU Lokaler

Överföring av SLU Lokaler Universitetsdirektören BESLUT SLU ID: SLU.ua 2019.1.1.1-994 2019-02-28 Överföring av SLU Lokaler Beslut Universitetsdirektören beslutar att med verkan från 1 mars 2019 flytta enheten SLU Lokaler (kst 93121)

Läs mer

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå 1(4) DNR: 2015.1.1.1-2584 Exp. den: 2015-02-24/CM STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Cecilia Mårtas

Läs mer

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser)

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser) 1(2) SLU ua 2015.2.9-628 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Avdelningen för

Läs mer

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU 1(3) DNR: SLU ua 2014.2.4.4-3549 Exp. den: 2014-09-22 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Budgetinstruktion för år 2014

Budgetinstruktion för år 2014 1(3) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 8/11-13/JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2432 Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet

Läs mer

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse ID: SLU ua 2017.1.1.1-2288 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune

Läs mer

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed.

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed. 1(3) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-2727 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Arbetsmiljö Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Per Andersson Beslutsdatum: 2013-06-20

Läs mer

Riktlinjer för korttjänster vid SLU

Riktlinjer för korttjänster vid SLU 1(3) DNR: Dnr SLU ua 2013.1.1.1-2425 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur Kommunikationsavdelningen BESLUT SLU ID: SLU ua 2019.2.7.1-1257 2019-03-20 Sändlista Beslut Universitetsdirektören beslutar att fastställa anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur för namngivning och

Läs mer

Anvisningar för produktkategoriteam

Anvisningar för produktkategoriteam 1(5) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4552 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisningar Beslutsfattare: Universitetsdirektör Avdelning/kansli: Ekonomiavd/Inköpsenheten

Läs mer

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på institutionsnivå

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på institutionsnivå 1(3) DNR: 2015.1.1.1-4030 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Cecilia Mårtas Beslutsdatum: 2015-11-05

Läs mer

Anvisningar för märkning av SLU:s arbetskläder

Anvisningar för märkning av SLU:s arbetskläder STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-2946 Sakområde: Kommunikation och media samt Personal Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Kommunikationsavdelningen

Läs mer

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation Ledningskansliet, enheten för juridik och dokumentation Chefsarkivarien STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-643 Sakområde: Arkiv och diarium samt Säkerhet och informationssäkerhet Dokumenttyp:

Läs mer

160/19 Genomförandebeslut om tillbyggnation av VHC

160/19 Genomförandebeslut om tillbyggnation av VHC Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 160-161 2019-09-17 Närvarande: Maria Knutson Wedel Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 160/19 Genomförandebeslut

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3096 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

Revisionsplan för 2015

Revisionsplan för 2015 Dnr SLU ua 2014.1.1.2-4530 2014-Exp: 2014-12- Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2014-12-16 Rektor Revisionsplan för 2015 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Anvisningar för den administrativa processen vid investeringsbeslut

Anvisningar för den administrativa processen vid investeringsbeslut 1(5) DNR:SLU ua 2013.1.1.1.1868 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare:

Läs mer

att de av regeringen anslagna medlen kr för 2018 och kr för 2019 för detta uppdrag ska disponeras av S-fakulteten,

att de av regeringen anslagna medlen kr för 2018 och kr för 2019 för detta uppdrag ska disponeras av S-fakulteten, Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 168-169 2018-10-02 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 168/18 Uppdrag att,

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

Riktlinjer vid kränkande särbehandling vid SLU

Riktlinjer vid kränkande särbehandling vid SLU Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2012-01-30 Rektor SLU.ua.Fe.2012.1.0-47 Handläggare Ansvarig avdelning/kansli Dokumenttyp Monica Östman JEP Riktlinje

Läs mer

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Planeringsavdelningen BESLUT SLU ua 2016.1.1.1-799 2016-03-01 Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer

Läs mer

Lokalisering av utbildningarna vid SLU

Lokalisering av utbildningarna vid SLU 1(5) Dnr SLU ua Fe 2012.3.0-303 Exp den 21/2-13/KJ Styrelsen BESLUT 2013-02-20 Sändlista Lokalisering av utbildningarna vid SLU Beslut Styrelsen beslutar: att uppdra åt rektor att i samråd med fakultetsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU 1(2) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-2245 Rektor BESLUT Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU enligt bifogad

Läs mer

Granskning av informationssäkerhet

Granskning av informationssäkerhet 1(1) DNR: SLU ua 2014.1.1.2-841 Exp. den: 2014-06- Styrelsen BESLUT 2014-06-17 Sändlista Granskning av informationssäkerhet Styrelsen beslutar: att fastställa internrevisionens rapport Informationssäkerhet,

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av donationer vid Sveriges lantbruksuniversitet

Riktlinjer för mottagande av donationer vid Sveriges lantbruksuniversitet 1(7) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-2294 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Christine Jakobsson STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp:

Läs mer

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut 1(5) Dnr SLU ua 2014.2.6-220 Exp. den: 27/1-2014 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Samverkan och uppdragsverksamhet, Internationalisering Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 170-172 2018-10-08 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 170/18 Anställning

Läs mer

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019.

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019. Ledningskansliet Lillemor Karlsson REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 93-95 2019 2019-05-14 Närvarande: Karin Holmgren Martin Melkersson Lillemor Karlsson Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 93/19 Anställning

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua Fe.2010.1.4-1748 1(2) Styrelsen BESLUT 2010-12-15 Exp. 2010-12-15 MF Enligt sändlista Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Beslut Styrelsen

Läs mer

Anvisning för regeringsuppdrag

Anvisning för regeringsuppdrag Universitetsdirektören BESLUT SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-2643 2019-06-20 Sändlista Beslut Universitetsdirektören beslutar att fastställa anvisning för regeringsuppdrag vid SLU i enlighet med bilaga till

Läs mer

190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning, lokaler för provtagning, hantering av viltkött samt boende

190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning, lokaler för provtagning, hantering av viltkött samt boende Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 190-194 2018-11-20 Närvarande: Peter Högberg Sune Lindh Maria Lindfors Rektor Akademisekreterare Sekreterare 190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning,

Läs mer

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Planeringsavdelning BESLUT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.2-1134 2017-05-23 Sändlista Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Beslut Rektor beslutar att fastställa projektplan

Läs mer

184/18 Ändring av organisation och ledning för det strategiska forskningsprogrammet Trees and Crops for the Future (TC4F)

184/18 Ändring av organisation och ledning för det strategiska forskningsprogrammet Trees and Crops for the Future (TC4F) Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 184-185 2018-11-06 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 184/18 Ändring av

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015 STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4389 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Projektplan: Miljöledningsprojektet

Projektplan: Miljöledningsprojektet SLU Infra Miljö Projektplan: Miljöledningsprojektet Projektledare: Johanna Sennmark Uppdragsgivare: Martin Melkersson Datum:2014-05-15 1. Bakgrund och motiv Enligt rektorsbeslut 2013-09-02, DNr: SLU ua

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2015.1.1.1-4479 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

85/18 Två ledamöter till beredningsgruppen för utseende av elektorer och ersättare till forskningsrådens elektorsförsamling 2018

85/18 Två ledamöter till beredningsgruppen för utseende av elektorer och ersättare till forskningsrådens elektorsförsamling 2018 Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 85-93 2018-05-15 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 85/18 Två ledamöter

Läs mer

Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning

Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Svar beträffande Granskning av landstingets fastighetsförvaltning Med anledning av revisorernas granskning

Läs mer

Revisionsrapport. Revision vid Sveriges lantbruksuniversitet 2010

Revisionsrapport. Revision vid Sveriges lantbruksuniversitet 2010 Revisionsrapport Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2011-04-18 32-2010-0675 Revision vid Sveriges lantbruksuniversitet 2010 Riksrevisionen har genomfört löpande och slutlig

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om diskriminering och trakasserier av anställda enligt diskrimineringslagen

Riktlinjer vid misstanke om diskriminering och trakasserier av anställda enligt diskrimineringslagen Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer vid misstanke om diskriminering och trakasserier av anställda enligt diskrimineringslagen Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-01-30 Rektor

Läs mer

186/18 Anställning av professor i naturvårdsbiologi

186/18 Anställning av professor i naturvårdsbiologi Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 186-189 2018-11-13 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 186/18 Anställning

Läs mer

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4068 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning

Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning 1(10) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4956 Exp den 3/12-13 Rektor [Beslutsfattare] BESLUT 2013-12-03 Enligt sändlista Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning Beslut Rektor

Läs mer

Byggnaderna bör vara uppförda för att uppnå god livscykelekonomi och ha goda arkitektoniska, estetiska och historiska värden.

Byggnaderna bör vara uppförda för att uppnå god livscykelekonomi och ha goda arkitektoniska, estetiska och historiska värden. Fastighetsstrategi Diarienummer: KS2013/1886 Dokumentansvarig: Fastighetschef Beredande politiskt organ: Ekonomiberedningen Beslut: KF 8/2014, 2014-02-06 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare: Svante Svensson

Läs mer

Anvisningar för hantering av ärenden, ny- och ombyggnationer vid SLU

Anvisningar för hantering av ärenden, ny- och ombyggnationer vid SLU 1(14) Dnr SLU ua 2013.2.9-1191 Exp. den: 27/3-12/JL STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektör Avdelning/kansli: Avdelningen

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU 1(7) DNR: SLU ua Fe.2012.1.0-3129 Exp. den: 2012-10-01 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-04-01 Universitetsdirektören SLU.ua.Fe.2011.1.0-1028 Handläggare

Läs mer

Insatser för att fördubbla antalet studenter vid SLU

Insatser för att fördubbla antalet studenter vid SLU Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-685 2019-02-20 Sändlista Beslut Styrelsen beslutar att uppdra till rektor att, tillsammans med SLU:s utbildningsorganisation, genomföra ett utvecklingsprojekt

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Revisionsplan för 2013

Revisionsplan för 2013 Dnr SLU.ua.Fe.2012.2.3.0-3921 Exp. den 2012-12-19 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2012-12-18 Rektor Revisionsplan för 2013 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Storholmen 1:6 och 1:7 i Norrtälje kommun. Inriktningsbeslut.

Försäljning av fastigheterna Storholmen 1:6 och 1:7 i Norrtälje kommun. Inriktningsbeslut. Dnr Sida 1 (6) 2016-12-27 Handläggare Jennifer von Hofsten 08-508 267 34 jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2017-01-31 Försäljning av fastigheterna Storholmen 1:6 och 1:7 i Norrtälje

Läs mer

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018.

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Ägardirektiv Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB KS 2015/0886-3 Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Genom detta specifika ägardirektiv

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student enligt Diskrimineringslagen (2008:567)

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student enligt Diskrimineringslagen (2008:567) Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student enligt Diskrimineringslagen (2008:567) Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-09-12 Rektor SLU.ua.Fe.2011.2.1-2909

Läs mer

Språkliga riktlinjer för SLU

Språkliga riktlinjer för SLU Ledningskansliet BESLUT SLU ID: SLU.2016.1.1.1-2433 2016-06-21 Sändlista Språkliga riktlinjer för SLU Beslut Rektor beslutar att anta språkliga riktlinjer för SLU enligt bilaga fr.o.m. 2016-07-01, att

Läs mer

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2433 Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

MILJÖCERTIFIKAT ULL Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för stad och land

MILJÖCERTIFIKAT ULL Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för stad och land MILJÖCERTIFIKAT ULL SP är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av miljöledningssystem SP is a Certification Body, accredited by SWEDAC, for certification of environmental management systems

Läs mer

Inriktning av SLU:s verksamhet inom området global utveckling år 2018

Inriktning av SLU:s verksamhet inom området global utveckling år 2018 Rektor BESLUT SLU ID: ua 2017.1.1.1-4670 2017-12-19 Sändlista Inriktning av SLU:s verksamhet inom området global utveckling år 2018 Beslut Rektor beslutar att universitetets aktiviteter inom området global

Läs mer

Lägesrapport över investeringsbehov 2013-2016

Lägesrapport över investeringsbehov 2013-2016 1(4) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-1965 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2013-04-15 Styrelsen Lägesrapport över investeringsbehov 2013-2016 Detta är en sammanställning över investeringar i anläggningstillgångar

Läs mer

Revisionsplan för 2012

Revisionsplan för 2012 SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET Styrelsen BESLUT 2011-12-14 Exp. den 2011-12-16 Dnr SLU ua FE.2011.2.3.0-3849 Internrevisionen Revisionsplan för 2012 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens

Läs mer

1. Inköp avbostäder VALLENTUNA KOMMUN. 5 les Inköp av bostäder för kommunens behov (KS ) Beslut. Ärendebeskrivning. Yrkanden.

1. Inköp avbostäder VALLENTUNA KOMMUN. 5 les Inköp av bostäder för kommunens behov (KS ) Beslut. Ärendebeskrivning. Yrkanden. Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesp roto kol I 201 5-1 1-30 L2 (2e) 5 les Inköp av bostäder för kommunens behov (KS 2015.393) Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att uppdra till

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer för bisysslor Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2015-01-19 Rektor SLU.ua.2014.1.1.1-3565 Handläggare Ansvarig avdelning/kansli Dokumenttyp Dan

Läs mer

Närvarande: 25/19 Anställning som gästprofessor i miljövetenskap med inriktning medborgarforskning. SLU ua

Närvarande: 25/19 Anställning som gästprofessor i miljövetenskap med inriktning medborgarforskning. SLU ua Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 25-28 2019-02-12 Närvarande: Karin Holmgren Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 25/19 Anställning

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten (Reb)

Riktlinjer för rektors beslutsmöten (Reb) STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-4853 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Miika Wallin

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2014.1.1.1-3565 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Dan Åkhagen Beslutsdatum: 2015-01-19

Läs mer

Policy och riktlinjer för representation och gåvor vid SLU samt gränsdragningar

Policy och riktlinjer för representation och gåvor vid SLU samt gränsdragningar 1(8) Dnr SLU ua Fe.2012.1.0-1539 Ekonomiavdelningen STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Ekonomiavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen STYRANDE DOKUMENT SLU ID: ua 2017.1.1.1-3110 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

Utbud och prissättning av tilläggstjänster inom universitetsadministrationen 2016

Utbud och prissättning av tilläggstjänster inom universitetsadministrationen 2016 1(2) Dnr SLU ua 2015.1.1.1-3757 Exp. den 2015-09-29/LL Universitetsdirektören BESLUT 2015-09-28 Sändlista Utbud och prissättning av tilläggstjänster inom universitetsadministrationen 2016 Beslut Universitetsdirektören

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.7.1-2 Sakområde: Kommunikation och media Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Kommunikationschefen Avdelning/kansli: Kommunikationsavdelningen Handläggare: Mia

Läs mer

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen 1(6) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 2014-04-24 / JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument

Läs mer

Revisionsplan för 2014

Revisionsplan för 2014 Dnr SLU ua 2013.1.1.2-5355 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2013-12-18 Rektor Revisionsplan för 2014 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan för 2014. Ärendet

Läs mer

Beslut om Linköpings universitets miljömål

Beslut om Linköpings universitets miljömål R,13 5 I & / J ),ZD 7 i m LINKOPINGS 11141». UNIVERSITET 1(7) Beslut om Linköpings universitets miljömål 2016-2018 Bakgrund Under 2015 genomfördes en miljöutredning av verksamheten inom Linköpings universitet,

Läs mer

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

Stöd vid extern forskningsfinansiering

Stöd vid extern forskningsfinansiering 1(1) DNR: SLU ua 2013.1.1.2-4837 Exp. den: 24/9-14/IA Styrelsen BESLUT 2014-09-23 Sändlista Stöd vid extern forskningsfinansiering Styrelsen beslutar att fastställa internrevisionens rapport Stöd vid extern

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2018.2.2-3782 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Lennart Jonsson Beslutsdatum:

Läs mer

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag.

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag. ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 35 C ÄGARDIREKTIV FÖR ESLÖVS BOSTADS AB Godkända av kommunfullmäktige 2011-12-19, antagna på bolagsstämma Bakgrund Eslövs kommun är en relativt stor aktör på bostadsmarknaden

Läs mer

Riktlinjer för stiftelseförvaltningen

Riktlinjer för stiftelseförvaltningen 1(5) DNR: SLU ua Fe.2012.2.3.1-4087 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e)

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Sveriges lantbruksuniversitet Styrelsen BESLUT 2009-12-17 Enligt sändlista Dnr SLU 14-1645/09 Exp: 2009-12-18 Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Styrelsen beslutar

Läs mer

Större händelser som påverkar ekonomin:

Större händelser som påverkar ekonomin: 1(4) Dnr SLU ua Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2015-04-24 Kostnadsuppföljning efter kvartal 1 2015 Uppföljning efter första kvartalet bygger inte på något bokslut, varför endast en översiktlig

Läs mer

En ansvarsfull fastighetsägare

En ansvarsfull fastighetsägare En ansvarsfull fastighetsägare Vi har rivstartat Folksamgruppens fastighetsverksamhet har gjort ett starkt resultat 2016. Efter att ha förändrat både orga nisation och arbetssätt under 2015 har vi visat

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018 Rektor BESLUT 2017-11-21 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-4288 Sändlista Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa en övergripande dimensionering för det universitetsgemensamma

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av delar av fastigheterna Orhem 1:1 och Orhem 1:3. Inriktningsbeslut

Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av delar av fastigheterna Orhem 1:1 och Orhem 1:3. Inriktningsbeslut Jennifer von Hofsten Utvecklingsavdelningen 08-508 267 34 jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-03-05 Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av delar av fastigheterna

Läs mer

Riktlinjer för universitetsdirektörens beslutsmöten

Riktlinjer för universitetsdirektörens beslutsmöten STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-2513 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001 Universitetsledningen, Universitetsadministrationen, SLU-biblioteket i, har ett miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS -EN vad gäller: has an environmental management system that fulfils the

Läs mer

Riktlinjer för finansiering med statsanslag av senior forskare/lärare

Riktlinjer för finansiering med statsanslag av senior forskare/lärare 1(2) Styrelsen - STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-2219 Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/ kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

Värt att veta miljöledningssystem 2013

Värt att veta miljöledningssystem 2013 Värt att veta miljöledningssystem 2013 SLU:s miljöpolicy SLU:s verksamhetsidé enligt styrelsens beslut Styrelsen för universitetet beslutade den 29 september 2009, 69, dnr SLU ua10-1675/09, att SLU:s verksamhetsidé

Läs mer

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-4793 2017-12-13 Sändlista Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa reviderad plan för skogligt

Läs mer

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden Affärsplan 2019 Affärsplan 2019 AB Industristaden AB Industristaden Innehållsförteckning 1. Styrelseordförandes Inledning... 3 2. Vision, affärsidé och värdegrund... 4 2.1 Halmstads kommuns vision... 4

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

KONSEKVENSANALYS AV ATT SÄLJA KOMMUNALA FASTIGHETER ÖCKERÖ FASTIGHETS AB KONSEKVENSAANLYS AV ATT SÄLJA KOMMUNALA FASTIGHETER. ÖCKERÖ FASTIGHETS AB

KONSEKVENSANALYS AV ATT SÄLJA KOMMUNALA FASTIGHETER ÖCKERÖ FASTIGHETS AB KONSEKVENSAANLYS AV ATT SÄLJA KOMMUNALA FASTIGHETER. ÖCKERÖ FASTIGHETS AB KONSEKVENSANALYS AV ATT SÄLJA KOMMUNALA FASTIGHETER ÖCKERÖ FASTIGHETS AB 1 Uppdraget: Förutsättning: Två skolor Ett äldreboende. Se konsekvenser av en försäljning. Genomförande: Intervjuer Dokumentstudier

Läs mer