BESTÄLLNINGSTRAFIK. En handledning för att öka lokala överenskommelser om timbank

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESTÄLLNINGSTRAFIK. En handledning för att öka lokala överenskommelser om timbank"

Transkript

1 BESTÄLLNINGSTRAFIK En handledning för att öka lokala överenskommelser om timbank Ett samarbete mellan Kommunalarbetareförbundet och Sveriges Bussföretag

2 Inom bussbranschen tillämpas sedan 2003 Bussbranschavtalet ( BBA ). BBA är ett avtal tecknat mellan Svenska Kommunalarbetareförbundet och Sveriges Bussföretag (tidigare Bussarbetsgivarna) och är ett gemensamt branschavtal som gäller för alla företag som tidigare tillämpat något av de fem kollektivavtal som gällt mellan parterna. I samband med att det nu gällande BBA träffades i juni 2013 kom parterna överens om att en arbetsgrupp med inriktning på beställningstrafikens område skulle inrättas under avtalsperioden. Arbetsgruppens uppdrag och mål var följande: Parterna ska i en arbetsgrupp under avtalsperioden inventera analysera och finna lösningar på de frågeställningar som uppstår på grund av beställningstrafikens specifika förutsättningar och behov. Exempel på frågeställningar är schemaläggningsfrågor, möjlighet till timbank, traktamenten och arbetstidsregler. Arbetsgruppen har bestått av representanter från Kommunal och Sveriges Bussföretag samt representanter för såväl arbetstagare som företag. I sitt arbete har arbetsgruppen huvudsakligen fokuserat på om det finns möjlighet att förändra vissa arbetstidsregler i BBA för att underlätta för företagen att bedriva sin verksamhet samt för att förbättra arbetet för förarna.

3 Arbetstidsfrågor regleras i 5 i BBA. I ingressen till 5 anges att lokala överenskommelser får träffas med avvikelser från majoriteten av bestämmelserna i paragrafen. Det framhålls även att det i bussbranschen förekommer flera olika trafikslag och yrkesgrupper och att den ordinarie arbetstiden ska kunna tas i anspråk fullt ut. Vid förläggning, planering och ändringar av den ordinarie arbetstiden ska arbetsmiljö och arbetstagarens önskemål beaktas, liksom företagens behov av att kunna utföra sin trafikservice på ett kundorienterat och effektivt sätt. Arbetsgruppen har kommit fram till att arbetstidsreglerna i BBA inte i full utsträckning täcker de behov på flexibla arbetstider som bussföretagen har. Parterna är även eniga om att det är viktigt för bussföretagen att ha möjlighet att anpassa arbetstidsscheman efter det behov som finns för varje enskilt företag. Även om önskan har funnits att reglera frågan om flexiblare arbetstidscheman och timbank direkt i det centrala kollektivavtalet ser parterna fördelar med att denna fråga regleras direkt mellan företaget och den lokala arbetstagarorganisationen. Målet med detta dokument är att sprida kunskap och handledning till de lokala parterna om vilka frågeställningar som kan vara av intresse att beakta när ett lokalt kollektivavtal om flexibelt arbetstidsschema/timbank upprättas. Ett annat syfte med denna skrift är att upplysa och uppmuntra de lokala parterna att ingå lokala överenskommelser om arbetstidscheman/timbank som passar de enskilda företaget och deras arbetstagare.

4 Bussbranschens olika segment Inom bussbranschen finns det i stora drag tre olika segment; 1. Upphandlad linjetrafik, 2. Kommersiell linjetrafik 3. Turist- och beställningstrafik. 1. Ungefär 90 procent av linjetrafiken med buss upphandlas i fri konkurrens. Bussföretagen kan lämna in anbud på den trafik som upphandlas av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna eller deras i bland förekommande upphandlingsbolag. Det bussföretag som vinner kontraktet förbinder sig att under ett visst antal år driva trafiken enligt de förutsättningar och krav som ställts i anbudsunderlaget. Det är den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) i varje län eller region som är ansvarig för kollektivtrafiken i det egna länet. De ansvarar för att besluta om det regionala trafikförsörjningsprogrammet som ska beakta all befintlig kollektivtrafik, såväl upphandlad som kommersiell. De ansvarar även för samordning av all samhällsplanering inom länet. Den upphandlade linjetrafiken är den klart dominerande formen av busstrafik - ungefär 65 % av all busstrafik går i lokal och regional linjetrafik. Linjetrafiken domineras av större företag men det förekommer även att olika konstellationer av samarbetande mindre bussbolag, så kallade samverkansbolag träffar avtal.

5 2. Kommersiell linjetrafik är linjelagd kollektivtrafik som bedrivs av kollektivtrafikföretag i egen regi. Företagen får inga subventioner från det allmänna och företaget beslutar helt på egen hand om linjesträckning, prissättning och när trafiken ska etableras eller upphöra. Den kommersiella linjetrafiken utgör en förhållandevis liten del av bussbranschen om man jämför med den upphandlade linjetrafiken. Den största delen av trafiken utgörs av flygbussar och långväga busstrafik över en eller flera länsgränser. 3. Turist- och beställningstrafiken verkar både på den nationella och internationella marknaden.

6 Beställningstrafikens utmaningar och svårigheter Som nämns finns det olika slag av trafik som alla faller in under tillämpningen av BBA. Förutsättningarna för att bedriva de skilda trafikslagen är dock väldigt olika och det är oerhört viktigt att kollektivavtalet på ett bra sätt ska kunna tillämpas på alla slag av trafik. Beställningstrafiksföretagens verklighet är tyvärr sådan idag att de har svårt att förena delar av kollektivavtalet med behovet av att driva sin verksamhet på ett kundorienterat och flexibelt sätt. Beställningstrafiksföretagens verksamhet varierar i mångt och mycket över olika säsonger. Vissa delar av året finns det mycket att göra medan det under andra delar av året är betydligt mindre beläggning och efterfrågan på resor. Beställningstrafikens efterfrågan liknar till viss del skolskjutstrafiken även om säsongerna inte är lika tydliga som vid skoltrafiken. Enligt BBA kan ett arbetstidschema upprättas på tre olika sätt: 1. fast lista med en schemaperiod om högst en tidtabellsperiod, 2. dagbeordrade med en schemaperiod om högst två månader, och 3. vid övervägande del skoltrafik med en schemaperiod om upp till 12 månader.

7 För företag med beställningstrafik är det mest förekommande att arbetstagarna schemaläggs enligt variant 2 ovan eftersom man inte i förhand vet om alla uppdrag. Denna schemaläggningsvariant är som nämnts ovan begränsad till att gälla för högst två månader framåt i tiden. I vissa fall kan det vara lämpligt att ha möjlighet att använda sig av en längre schemaperiod där man kan beakta den variation av uppdrag som kommer in under säsongerna. En av de stora utmaningarna som finns för beställningstrafiksföretagen är därför att kombinera de arbetstidsregler som finns i BBA med den efterfrågan på resor som kunderna har. Att kunna träffa lokala överenskommelser om en arbetstidsförläggning med t.ex. en längre schemaperiod eller en timbank som är bättre anpassat efter beställningstrafiksföretagets förutsättningar är därför nödvändigt. Möjligheten att kunna förlägga arbetstiden på ett mer flexibelt och verksamhetsanpassat sätt är dock inte ett behov som enbart ett renodlat beställningstrafiksföretag har. För företag som kör blandad trafik såsom beställningstrafik, skolskjuts och även viss linjetrafik är behovet minst lika stort. Ett flexiblare sätt att förlägga arbetstiden på skulle även vara positivt för företag och arbestagare som enbart har linjetrafik.

8 Hur gör man praktiskt för att ingå ett lokalt kollektivavtal? Lokala överenskommelser/kollektivavtal Som nämns i BBA är de centrala parterna positivt inställda till att det tecknas lokala överenskommelser angående arbetstid. Med lokal överenskommelse i BBA menar parterna lokalt kollektivavtal. En förutsättning för det är naturligtvis att bägge parter ser fördelar med att ingå det lokala kollektivavtalet. Ren beställningstrafik och blandad trafik är i mycket större utsträckning än linjetrafiken svår att planera. Beställningstrafiken (ren och blandad) är mer föränderlig och nya turer kommer in med kort varsel till skillnad mot linjetrafiken som i större utsträckning är förutsägbar under en längre period. Med detta som bakgrund kan det vara svårt för beställningsföretagen att använda sig av reglerna i BBA och det kan därför finnas ett behov av att teckna lokala överenskommelser. En lokal överenskommelse ska vara skriftlig och ingås mellan arbetsgivaren och den lokala arbetstagarorganisationen. Överenskommelsen ska handla om anställningsvillkor för arbetstagare och/eller om förhållandet i övrigt mellan arbetsgivaren och arbetstagarna. Om någon av de lokala parterna vill teckna en lokal överenskommelse om avsteg från de regler om arbetstid som finns i BBA så måste man först kontrollera att det går att göra en lokal överenskommelse om det tänkta avsteget. I vilka situationer det är möjligt att göra avsteg från reglerna om arbetstid framgår av det centrala avtalet, BBA.

9 Vem tecknar lokala kollektivavtal? För Kommunals del så är det antingen en lokal ombudsman eller den förtroendevalde på arbetsplatsen med skriftlig fullmakt att teckna kollektivavtal som man ingår den lokala överenskommelsen med. I vissa fall kan det även vara en fördel att också någon centralt från Kommunal skriver på överenskommelsen. För arbetsgivaren är det den personen på företaget som är behörig att teckna en lokal överenskommelse som en sådan ska ingås med.

10 Hur går processen till när man ingår en lokal överenskommelse? Om man vill ingå en lokal överenskommelse tar man förslagsvis kontakt med den förtroendevalda på arbetsplatsen för att höra efter om denne har mandat att ingå den lokala överenskommelsen. Arbetsgivaren bör även titta vad som står om mandat i det brev där den fackliga förtroendemannen anmäldes. Om den förtroendevalda inte har mandat kommer denne att hänvisa till vilken avdelning och ombudsman som arbetsgivaren ska kontakta i frågan. Den viktigaste frågan när man ska ingå en lokal överenskommelse är att se till vilket behov som finns på det specifika företaget. Vad är det egentligen för typ av lokal överenskommelse man är ute efter, vilka arbetstagare ska omfattas m.m. Det är viktigt att arbetsgivaren noga har tänkt igenom de problem som finns på arbetsplatsen och vilka lösningar som kan tänkas finnas. En lokal överenskommelse som har tecknats på en enskild arbetsplats är med automatik inte tillämpbar på en annan arbetsplats utan alla arbetsplatser har sina egna behov som måste beaktas vid en lokal överenskommelse. Det kan dock finnas fördelar med att en redan ingången lokal överenskommelse ska kunna implementeras och tillämpas på andra depåer inom företaget med lika arbetsuppgifter m.m. Detta bland annat för att arbetstagare inom samma företag i så stor utsträckning som möjligt ska behandlas på samma sätt.

11 När behovet och problemen har identifierats är det även viktigt att involvera den fackliga organisationen så tidigt som möjligt i processen. På det sättet kan man diskutera vilka behov som finns och komma fram till den lösning som är bäst för företaget och arbetstagarna. Att starta processen i god tid och involvera den fackliga sidan ökar också möjligheten för att en lokal överenskommelse ska komma till stånd. En annan viktig del att beakta är vikten av att hålla arbetstagarna informerade om processen. Det kan även finnas fördelar med att låta arbetstaarna komma med förslag och synpunkter på hur man praktiskt kan hantera/lösa en situation.

12 Vilka frågor bör beaktas när man ingår ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsavtal /timbank? Vad innebär en timbank? En modell där en timbank tillämpas kan se ut på ett flertal olika sätt. Enkelt uttryckt innebär det att den enskilde arbetstagaren har möjlighet att ta ut eller spara arbetstid, och på så vis förändra sin arbetstid och sysselsättningsgrad under vissa perioder. Genom att till exempel arbeta mindre en period kommer den anställde att ligga på minus på sitt arbetstidskonto, ett underskott som tas igen genom en intensivare arbetstidsförläggning under en senare period. De flesta timbanksmodeller har en gräns för hur stor den överskjutande och underskjutande arbetstiden får vara. Det sker återkommande kontroller där ställningen på arbetstidskontot regleras. Vissa modeller innebär även att lönen inte påverkas av ställningen på kontot. Den tid som kan användas på kontot gäller ofta en begränsad del av den ordinarie arbetstiden. Timbanksystem används sällan enskilt utan kombineras ofta med andra arbetstidsmodeller som tillåter ett individuellt inflytande över arbetstidens förläggning, som årsarbetstid eller önskescheman av olika slag.

13 En av de fördelar som man kan se med att använda sig av en timbank är att fler arbetstagare skulle kunna tillsvidareanställas. Om man som arbetsgivare har en möjlighet att med en timbank kunna anpassa arbetstiden efter de säsonger som finns särskilt inom beställningstrafiken finns möjligheten att fler arbetstagare skulle kunna tillsvidareanställas. En annan fördel man kan förvänta sig är att ett timbankssystem skulle kunna öka arbetstidsmåttet för många. En annan viktig fördel med att tillämpa system med timbank är att arbetstagarna får en fast månadslön varje månad oavsett hur arbetstidsmåttet den aktuella månaden ser ut. Naturligtvis kan andra ersättningar såsom ob-ersättning, traktamente och liknande variera från månad till månad. Att arbetstagaren får en fast månadslön varje månad skapar inte bara en trygghet för arbetstagaren utan kan till exempel underlätta för arbetstagaren när denne vill ansöka om lån hos banken.

14 Syftet/behovet med en lokal överenskommelse? Som nämnts tidigare ser företagens behov av en flexibel arbetstidslösning olika ut. Ett företags lösning kanske inte passar ett annat. Det kan även vara så att behovet inom ett och samma företag skiljer sig från depå till depå. En av de viktigaste frågorna att beakta innan en lokal överenskommelse ingås om timbank är därför att se över vilket behov det aktuella företaget och dess anställda har. När man har identifierat för vilken eller vilka depåer som överenskommelsen ska gälla måste man överväga vilka arbetstagare som ska omfattas av överenskommelsen. I vissa fall kanske alla arbetstagare vid företaget eller depån ska omfattas medan den i andra fall endast ska omfatta vissa arbetstagare som kör en viss typ av resa. Tänk på att inte koppla överenskommelsen till vissa namngivna personer utan endast till vissa tjänster eller befattningar. Detta för att undvika att behöva skriva nya överenskommelser om arbetstagaren slutar eller byter tjänster. En annan fråga som bör beaktas är om den lokala överenskommelse ska gälla enbart för tillsvidareanställda eller även för visstidsanställda som är anställda under en längre period. Vid ingåendet av en lokal överenskommelse bör man fundera på om överenskommelsen ska gälla tillsvidare eller under en begränsad tid. Om den ska gälla tillsvidare bör en uppsägningstid inkluderas i överenskommelsen. Vanligtvis är uppsägningstiden tre månader. I överenskommelsen bör det även tydligt framgå vilken eller vilka regler i BBA som man gör avsteg ifrån. För att nå en så bra överenskommelse som möjligt för både företag och arbetstagare är det viktigt att alla parter involveras i processen så tidigt som möjligt. Arbetstagarna bör även löpande få information om vad som händer i processen.

15 Schemaperiod Förare som arbetar inom beställningstrafiken betraktas vanligen som dagbeordrade (se 5 mom 5 p 2 i BBA) i och med att inte hela den ordinarie arbetstiden består av kända fasta och fastlagda uppdrag. Schemaperioden för dagbeordrade är högst 2 månader, vilken om behov finns kan förlängas genom en lokal överenskommelse. Arbetstidsschemat ska innehålla tjänstgöringsdagar och fridagar. För tjänstgöringsdagarna ska arbetstidens början samt slut meddelas den anställde senast kl dagen före aktuell tjänstgöringsdag. På tjänstgöring som föregås av en fridag ska besked lämnas senast kl sista arbetsdagen före fridagen. Arbetstidsschemat ska finnas tillgängligt för arbetstagarna senast sju dagar innan det träder i kraft. Införandet av ett timbankssystem påverkar normalt inte schemaperioden för de berörda arbetstagarna utan reglerna ovan tillämpas som vanligt.

16 Hur många timmar ska man max kunna ha på plus eller minus kontot under avstämningsperioden? Hur många timmar som en arbetstagare ska kunna ha på plusrespektive minuskontot är likaså det en fråga som måste övervägas noggrant. Även i detta avseende kommer behoven se olika ut från företag till företag. Generellt kan man dock säga att det vanligen brukar finns utrymme för att ha mer plustid och mindre minustid. En vanlig fördelning är att minustiden är 2/3 delar av plustiden (t.ex. 60 plustimmar ger 40 minustimmar, 120 plustimmar ger 60 minustimmar osv). Vilken avstämningsperiod ska finnas? Varje månad ska arbetstagaren få besked om saldot, förslagsvis på lönespecifikationen. Kontroll av tidsbankssaldot görs månadsvis. Arbetstid utöver ett visst antal plustimmar i timbanken kan enligt överenskommelse med arbetstagaren betalas ut i pengar eller förläggas som ledig tid. Vid deltidsanställning proportioneras timmarna i timbanken till sysselsättningsgraden. Vad händer med plustimmar vid avstämningsperiodens slut? Om en arbetstagare vid avstämningsperioden slut har för många plustimmar på sitt timbankskonto ska dessa överskjutande timmar regleras enligt BBA. De överskjutande timmarna kan tas ut antingen i pengar eller i ledig tid.

17 Vad händer om arbetstagaren har för många minustimmar vid avstämningsperiodens slut? Om en arbetstagare vid en avstämningsperiod har för många minustimmar på timbankskontot händer det ingenting. Arbetstagaren blir inte skyldig att betala tillbaka något till arbetsgivaren. Att en arbetstagare som har för många minustimmar inte blir skyldig arbetsgivaren något vid avstämningsperiodens slut är ett incitament för arbetsgivaren att ha god kontroll över varje enskild arbetstagares saldo och se till att arbetstagarna har en någorlunda jämn fördelning på timbankskontot. Hur ska man kunna ta ut timmar? Hur och på vilket sätt timmarna ska kunna disponeras av parterna avgörs på bästa sätt genom en dialog mellan arbetstagarna och arbetsgivaren. Det bör övervägas om det ska finnas en minimitid där arbetstagaren är garanterad att kunna vara ledig viss tid om denne meddelar arbetsgivaren en viss tid innan ledigheten ska användas. Arbetstagaren kan, om det finns plustimmar i timbanken, eventuellt få ut dessa plustimmar i pengar istället för ledig tid. Detta blir ju naturligtvis en individuell bedömning från fall till fall. Vad händer med timmar efter årsskiftet? Med upplägget av en timbank finns det ingen bortre gräns där timmarna nollställs. Istället följer timmarna i timbanken med från år till år.

18 Vad händer med timmar om man slutar? Har arbetstagaren plustimmar på sitt timbankskonto bör dessa timmar kompenseras i pengar. Vanlig grundlön utges för de timmar som är inom timbanksspannet. De överskjutande timmarna betraktas som övertid och ersättning utges enligt övertidsbestämmelserna i BBA. Hur minustimmar ska hanteras är en fråga som måste diskuteras mellan parterna. Ett alternativ på lösning är att dessa timmar bara stryks och att arbetsgivaren får stå för den tid som de inte har kunna utnyttja men som arbetstagaren har erhållit lön för. Ett annat alternativ är att kostnaden för de timmar som arbetsgivaren inte kunnat utnyttja men som arbetstagaren fått lön för delas mellan parterna. På vilket sätt man ska hantera situationen kan variera beroende på anledningen till att anställningen upphör (arbetsbrist, personliga skäl eller egen uppsägning). Semester? Hur semestern ska hanteras är en fråga som måste beaktas i samband med att en lokal överenskommelse ingås. Detta gäller framförallt avseende huvudsemestern och förläggningen av denna. Utges någon extra kompensation till arbetstagarna som omfattas av en lokal överenskommelse om timbank? Detta är en fråga som måste diskuteras lokalt mellan parterna. I vissa fall kan flexibiliteten och fördelarna som en timbank ger, att man kan ta ut längre ledighet vid vissa perioder och arbeta intensivare under andra perioder, vara kompensation nog för arbetstagarna. Om extra kompensation ska utges kan en eller flera lediga dagar med vanlig lön, utbildningsinsatser m.m. vara alternativ att beakta.

19 Om extra kompensation ska utges kan en eller flera lediga dagar med vanlig lön, utbildningsinsatser m.m. vara alternativ att beakta. Hur gör man med deltidsanställda? För de arbetstagare som arbetar deltid bör antal plus- och minustimmar som en arbetstagare kan använda i timbanken proportioneras till sysselsättningsmåttet. Om det för en heltidsanställd är reglerat att timbanken ska innehålla 60 plustimmar och 40 minustimmar skulle timmarna i timbanken för en deltidsanställd som arbetar 50 % vara 30 plustimmar och 20 minustimmar. Vilken avlöningsform ska användas? På vilket sätt arbetstagaren ska avlönas följer av BBA. En av fördelarna med att tillämpa en timbank är att arbetstagaren får samma fasta månadslön varje månad oavsett hur mycket eller lite som arbetstagaren faktiskt har arbetat under månaden. Uppföljning och utvärdering, vad ska följas upp och hur? En viktig fråga som man inte bör glömma bort är uppföljningen av timbankens användande. Frågor som bör följas upp är utfallet av regleringarna, hur har det fungerat för företaget och arbetstagarna, har syftet och behovet med avtalet uppnåtts, var storleken på timbanken bra, vad kan förändras och förbättras?

20 BESTÄLLNINGSTRAFIK En handledning för att öka lokala överenskommelser om timbank. Ett samarbete mellan :

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal.

Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal. PROTOKOLL Sida 1 (9) Parter Närvarande Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal. För Göteborgs Stad: Per Lundborg, Stadsledningskontoret. Övriga deltagare från Staden:

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-02 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Trafik Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

Läs mer

En gemensam syn på arbetstiden

En gemensam syn på arbetstiden En gemensam syn på arbetstiden Flexibla arbetstidslösningar gynnar alla De centrala parterna är överens om att arbetstidsförläggningen är en viktig framgångsfaktor för företaget och de anställda. Det är

Läs mer

2006-02-24 Bil. 1. 2. Nyanställd arbetstagare omfattas av arbetstidsmodellen efter avslutad inskolning.

2006-02-24 Bil. 1. 2. Nyanställd arbetstagare omfattas av arbetstidsmodellen efter avslutad inskolning. Arbetstidsmodell 3 Användningsområde Alla typer av verksamheter. Kännetecken Saldomodell med verksamhetsanpassat önskeschema med fri passlängd inom arbetstidslagens ram. Deltagande i modellen innebär tjänstgöring

Läs mer

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför?

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför? för dagbarnvårdare När? Hur? Varför? 1995 45 timmars-avtal 2004 40 timmars-avtal 2008 dagbarnvårdaravtalet sägs upp, AB ska gälla till man skrivit ett nytt. 2009 Biskopsgården diskuterar svårigheten. 2011

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter

Gemensamma utgångspunkter Sid 1 (5) Gemensamma utgångspunkter Umeå universitet ska vara en attraktiv arbetsplats och erbjuda goda förutsättningar för personalen genom att verksamhetens mål och inriktning är väl kända av alla och

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %. Nyheter i Flygplatsavtalet med Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och förtecknade Saco-förbund samt nyheter i bilagan till Flygplatsavtalet med SEKO. KFS har tecknat ett

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare 2014-12-17 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 1 Avtalets omfattning 2 Anställning Denna paragraf gäller också objektsanställda och timanställda

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Dagspress 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom dagspressföretag.

Läs mer

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter Bilaga 1 Tillägg till Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal avseende personliga assistenter 2 Avtalets omfattning Tillägget avser anställningsvillkor för personliga

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm - Frågor och svar Nedan finns en sammanställning över frågor och svar som rör införandet av önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm i

Läs mer

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm - Frågor och svar Nedan finns en sammanställning över frågor och svar som rör införandet av önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm i

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Vision

Nyheter i Energiavtalet med Vision Nyheter i Energiavtalet med Vision Den 25 juni 2013 tecknade KFS och Vision ett tillsvidareavtal utan centralt fastställt löneökningsutrymme. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Den 19 juni 2013 tecknade KFS och Kommunal ett treårigt avtal med ett värde om 6,8 procent. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i avtalet. Löneökningar

Läs mer

Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid och anställning i personalpool

Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid och anställning i personalpool Bilaga C och D till AB 01 Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid och anställning i personalpool SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF Innehåll Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid...

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

Önskad arbetstid med flextidsavtalet praktiska tips och riktlinjer. Mulle Meck bygger vidare

Önskad arbetstid med flextidsavtalet praktiska tips och riktlinjer. Mulle Meck bygger vidare Önskad arbetstid med flextidsavtalet praktiska tips och riktlinjer Mulle Meck bygger vidare 1 2 Detta lilla häfte har vi gjort för att besvara några av de vanligaste frågorna, som ofta dyker upp, oavsett

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun Bilaga till förhandlingsprotokoll 2014-10-30. Personalavdelningen Lokalt kollektivavtal om flexibel arbetstid för administrativ personal i Mönsterås kommun ----- 1 1 Allmänt Flexibel arbetstid bygger på

Läs mer

Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid

Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid Bilaga C till AB 01 Särskilda bestämmelser för flexibel arbetstid Överenskommelse om avvikelse från denna bilaga får träffas. 1. Särskilda bestämmelser till AB vid tillämpning av flexibel arbetstid 20

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13.

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13. Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 Redogörelsen omfattar Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 och gäller

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98 LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten 1998-11-06 Dnr I F 1 13855/98 Parter: Lunds universitet SACO OFR SEKO civil Skåne 1 Parterna sluter avtal om ändrade arbetstidsbestämmelser för vissa

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor

Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor Avtalsyrkanden 2016 Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor HÖK med bilagor Lön och ersättningar Löneökningar Kommunal yrkar på löneökningar med minst

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

Du som jobbar inom det privata butiksområdet kan påverka ditt schema och din arbetstid! Isac, butiksanställd

Du som jobbar inom det privata butiksområdet kan påverka ditt schema och din arbetstid! Isac, butiksanställd Du som jobbar inom det privata butiksområdet kan påverka ditt schema och din arbetstid! Isac, butiksanställd Vill du påverka ditt schema? Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom det privata butiksområdet

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Den 4 juli 2013 tecknade KFS och Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och

Läs mer

Varierad arbetstid Trygghet och flexibilitet

Varierad arbetstid Trygghet och flexibilitet AVTALSINFORMATION Varierad arbetstid Trygghet och flexibilitet Beskrivning av ett nytt system för att variera arbetstiden 2 INDUSTRIARBETSGIVARNA INNEHÅLL Innehåll 3 Sammanfattning 4 Därför införs varierad

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN

ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN 30.9.2016 1 ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN Gemensam anvisning för förlängning av den årliga arbetstiden av Finlands Farmaciförbund, Servicefacket PAM och Apotekens Arbetsgivarförbund.

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98 LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten 1998-11-06 Dnr I F 1 13855/98 Parter: Lunds universitet SACO OFR SEKO civil Skåne 1 Parterna sluter avtal om ändrade arbetstidsbestämmelser för vissa

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Avtalsextra 14 juni 2013

Avtalsextra 14 juni 2013 Avtalsextra 14 juni 2013 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen träffade den 23 maj 2013 ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2013 31 maj 2016, vilket motsvarar 36 månader. Båda

Läs mer

Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd

Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom Coop butiker

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 Parter Arbetsgivarsidan: Tullverket Huvudkontoret Arbetstagarsidan: SACO-föreningen vid Tullverket OFR/TULL-KUST SEKO Flextidsavtal i anslutning till Tull-ALFA

Läs mer

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet

Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2014-05-28 Uppsala 3:2013 Arbetsutskottet Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2013-10-23 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån

Läs mer

Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare

Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom det privata lagerområdet och som omfattas

Läs mer

Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad:

Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad: Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad: 2019-09-25 Din guide i lönedjungeln är Sebastian Bäckström, löneexpert och mångårig

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

Enskilda överenskommelser

Enskilda överenskommelser Enskilda överenskommelser inom Sveriges Domstolar INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVTAL OM ENSKILDA ÖVERESNKOMMELSER 2 INDIVIDUELL ANPASSNING 2 VAD KAN DU TECKNA ENSKILD ÖVERENSKOMMELSE OM? 3 ATT TÄNKA PÅ 4 NÄR KAN

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (7) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Renhållning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för chef/ rektor och medarbetare

Dialogunderlag om arbetstider för chef/ rektor och medarbetare Detta material består av ett antal frågor som är tänka att använda i samtal mellan chef/ respektive. Materialet inleds med en text som är bra att läsa igenom innan samtalet. Efter avslutat samtal är det

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) Anvisningar om arbetstidsbanker 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker 2 Vad är en arbetstidsbank? 3 Införande av en arbetstidsbank 4 Lokalt avtal om

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Etermedier 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom kommersiella

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE ----------------------- Avtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras med följande ändringar:

ÖVERENSKOMMELSE ----------------------- Avtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras med följande ändringar: ÖVERENSKOMMELSE EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) och Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och SEKO har idag träffat nedanstående avtal att gälla vid samtliga EFAs medlemsföretag för tiden 1

Läs mer

Manpower El & Tele AB och Svenska Elektrikerförbundet

Manpower El & Tele AB och Svenska Elektrikerförbundet Överenskommelse om företagsanpassning Enligt Installationsavtalet 1 kap 7 Manpower El & Tele AB och Svenska Elektrikerförbundet 2018 2020 Överenskommelse om företagsanpassning enligt Installationsavtalet

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb

Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb 2015-11-13 Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb och gäller fr.o.m. 2015-11-12. Parter i överenskommelsen är Sveriges Kommuner

Läs mer

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester.

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 1 Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 2 SemL och AB säger Måndag den 1juni 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Kommentar:

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor 2016-05-04 Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor Ändringarna i Allmänna bestämmelser (AB) gäller med Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) från och med 2016-05-01.

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan

Läs mer

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch Äldreomsorg 4 Anställningens upphörande Mom 6 Lämnad anställning Om en medarbetare lämnar sin anställning utan att iaktta uppsägningstiden eller del av denna,

Läs mer

Nedan följer huvuddragen i uppgörelsen. Avtalsuppgörelsen i dess helhet går att finna på

Nedan följer huvuddragen i uppgörelsen. Avtalsuppgörelsen i dess helhet går att finna på Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 4 7 april 2017 Avtalsuppgörelse med Pappers Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden 1 april 2017 31 mars 2020

Läs mer

Flexibel arbetstid i Karlstads kommun

Flexibel arbetstid i Karlstads kommun 1 KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSGIVARENHETEN 2009-10-22, reviderad 2010-02-17 Anette Bergman, 054-540 10 99 anette.bergman@karlstad.se CIRKULÄR Flexibel arbetstid i Karlstads kommun Bakgrund Karlstads kommun

Läs mer

Personalavdelningen 4 februari 1999 Dnr Mahr 45-99/4

Personalavdelningen 4 februari 1999 Dnr Mahr 45-99/4 MALMÖ HÖGSKOLA Personalavdelningen FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 4 februari 1999 Dnr Mahr 45-99/4 Parter: Malmö högskola SACO OFR SEKO-civil Skåne 1 Parterna sluter avtal om ändrade arbetstidsbestämmelser för

Läs mer

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser 1 2016-03-11 Nr 6/16 ARBETSGIVARNYTT Avdelningen för arbetsgivarpolitik Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser Enligt Allmänna bestämmelser (AB) 27 mom. 2 är

Läs mer

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal... 3 Inledning... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 (10) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum: 7 maj 30 sept 2013 Parter: Närvarande Medarbetareförbundet och Huvudmannaförbundet Medarbetareförbundet: Huvudmannaförbundet: Ärende: Helena Yli-Koski Marit Innala Förändringar

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK T i lydelse fr.o.m. 2012-05-01 exklusive Allmänna bestämmelser, som behandlas

Läs mer

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01.

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Nedanstående ändringar har överenskommits i avtalet: 1. Avtalets omfattning. Här har före detta KY-utbildning ersatts med YH-utbildning. 2.

Läs mer

Arbetstider för lärare

Arbetstider för lärare Arbetstider för lärare Till. Välkommen som medarbetare till oss inom Bildningsförvaltningen Åstorps kommun! Vi behöver flera yrkesskickliga lärare som vill jobba tillsammans med oss i arbetet med barn

Läs mer

KAD Cirkulär 9 Bilaga 1

KAD Cirkulär 9 Bilaga 1 Anvisningar om arbetstidsbanker 1. Målen för systemet med arbetstidsbanker En arbetstidsbank är ett alternativ i utbudet av flexibla arbetstider och arbetstidssystem. Syftet med systemet är att främja

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Avtalsstruktur Villkorsavtal-T Centralt avtal Arbetsgivarverket och Saco-S Lokalt arbetstidsavtal Lokalt avtal SPSM och Saco-S Villkorsavtal Centralt avtal Arbetsgivarverket

Läs mer

Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem. Håll koll på. dina rättigheter på jobbet

Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem. Håll koll på. dina rättigheter på jobbet Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem Håll koll på dina rättigheter på jobbet 2018-2020 1 Låt dig inte utnyttjas! Du vet väl att du har rättigheter enligt lag och avtal? De har kommit genom mer än 100 års

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt individuellt.

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

1 Avtalets omfattning

1 Avtalets omfattning Bilaga 2 Vision Allmänna anställningsvillkor Bransch D Kollektivavtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras från och med den 1 januari 2015 med följande ändringar. 1 Avtalets omfattning Mom 1.3

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2007:22 Diarienr: 2007/0690 Arbetsgivarpolitik: 2007-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetstid, ATL Datum: 2007-03-16 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen

Läs mer

I fokus: Arbetstider

I fokus: Arbetstider I fokus: Arbetstider Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer

2015-11-13 Redogörelsetext för Bestämmelser för traineejobb Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb och gäller fr.o.m. 2015-11-12. Parter i överenskommelsen är Sveriges Kommuner

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Per Wiryth Jesper Neuhaus. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Per Wiryth Jesper Neuhaus. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Flygplats Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

Läs mer

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Kollektivavtal Mellan Företag: Org. nr: Adress: GS Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Avseende arbeten som utförs vid: 1 Giltighetsområde

Läs mer

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB i lydelse 2010-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

2005-12-20 Bil1. Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort.

2005-12-20 Bil1. Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort. Arbetstidsmodell 1 Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort. Kännetecken Modifierad 3-3 modell där utgångspunkten är 3-3

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Bakgrund Den 1 december 2016 enades parterna om en ny Huvudöverenskommelse, HÖK 16, för OFRs förbundsområde

Läs mer

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18 Kallelse 1 KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott Plats och tid: Grön, 2014-12-18, klockan 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan

Läs mer

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Sammanfattning Protokoll Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Förhandling enligt MBL gällande byte av kollektivavtal Förhandlingsdatum mellan 2012

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning:

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: 2006-2:21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Läs mer

Lärares arbetstid. En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor. anställda med ferie enligt Bilaga M till AB

Lärares arbetstid. En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor. anställda med ferie enligt Bilaga M till AB Lärares arbetstid En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor för lärare som är anställda med ferie enligt Bilaga M till AB Lärares arbetstid En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor för lärare som är

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2012-08-31

Förhandlingsprotokoll 2012-08-31 Förhandlingsprotokoll 2012-08-31 Plats och tid: Parter: Närvarande: Kungälvs kommun, Mimers hus och Trollhättevägen 1 juni 2012 7 juni 2012 19 juni 2012 16 augusti 2012 Kungälvs Kommun och Lärarförbundet

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 med Kommunal inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

Mall & Guide inför Semesterberäkning

Mall & Guide inför Semesterberäkning Mall & Guide inför Semesterberäkning Semesterlagen gäller för alla anställda Semesterlagen gäller alla arbetstagare, även medlemmar av arbetsgivarens familj. 25 dagars semester Varje anställd har rätt

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING...3 KOLLEKTIVAVTALET...3 UPPDATERING...3 BESLUTSORDNING...3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID...4 A.1 LÖNEVÄXLING

Läs mer

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p Så fungerar S:t Göranmodellen Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön 0,5p 1,5p 1,0p 0,6p Vad är S:t Göranmodellen? S:t Göranmodellen är ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsförläggning

Läs mer

Ny möjlighet att tecknat lokala kollektivavtal om andra ersättningar gällande färdtid

Ny möjlighet att tecknat lokala kollektivavtal om andra ersättningar gällande färdtid Kyrkans AB 11 Bilaga 2 Kyrkans AB 11 Särskilda ersättningar t.o.m. 11-03-31 fr.o.m. 11-04-01 AB 21 Ersättning obekväm arbetstid 1. O - tilläggstid A 95,70 97,10 2. O - tilläggstid B 47,80 48,50 3. O -

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer