Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )"

Transkript

1 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program (en funktion), my_plot_figure, som läser in ett antal sekvenser av koordinater från tangentbordet och ritar ut dessa till en gemensam figur. Varje sekvens av koordinater skall plottas var för sig. Ditt program skall läsa en sekvens av koordinater och av dessa bygga upp två vektorer (en X- och en Y-vektor) som sen skall skickas till den vanliga plot-funktionen enligt följande: plot(x_vector, Y_Vector, -ob ) Detta skall sen upprepas för alla sekvenser av koordinater. Inmatningen av koordinater kommer att göras enligt följande format: [0, 0] [0, 5] [5, 5] [5, 0] [0, 0] [-1, -1] [1, 4] [4, 1] [-1, -1] [1, 1] [4, 4] [-1, -1] [-2, -2] Koordinaten [-1, -1] anger att sekvensen är slut och ingår inte i sekvensen och koordinaten [-2, -2] anger att sista sekvensen är slut, d.v.s. att inmatningen skall avslutas. Ovanstående inmatning skall alltså ge följande vektorer som skall plottas (två i taget): X_Vector = [0, 0, 5, 5, 0] Y_Vector = [0, 5, 5, 0, 0] X_Vector = [1, 4] Y_Vector = [4, 1] X_Vector = [1, 4] Y_Vector = [1, 4] Den figur som blir av detta skall se ut enligt följande: OBS! Det finns en indatasekvens given i filen INDATA_1.TXT som du kan klippa in med hjälp av musen. Denna sekvens är inte samma som ovanstående utan ger en annan bild. Du kan testa den innan du skickar in ditt program för rättning.

2 kl Uppgift 2 Du skall skriva funktionen my_plot som tar emot två vektorer (en X- och en Y-vektor), vardera innehållande exakt två tal, som ritar ut en linje bestående av ett antal punkter mellan de två ändpunkter som finns angivna med hjälp av de två indatavektorerna. I princip skriver du alltså funktionen som motsvarar plot([x1, X2], [Y1, Y2]), men där linjen ersätts av ett antal separata punkter. Funktionen my_plot skall rita ut så många punkter mellan (X1, Y1) och (X2, Y2) så att avståndet mellan två närliggande punkter är maximalt 0.75 (längdenheter). Givetvis skall även ändpunkterna ritas ut. Din funktion skall rita ut punkterna med hjälp av den enklaste varianten av plot enligt följande (där X och Y motsvarar en enskild punkts x- respektive y-koordinat): plot(x, Y, -or ) Det finns ett givet huvudprogram som heter test_my_plot som läser in ett antal koordinater och sen anropar din funktion. Indatat följer följande format: Två rader i taget hör ihop och innehåller en x- respektive y-koordinat. Koordinaten [-1, -1] separerar två indatasekvenser (jämför uppgift 1) och [-2, -2] avslutar inmatningen. Första vektorerna som skickas till din funktion enligt ovanstående indata skulle alltså bli [1, 5] respektive [5, 1] och andra vektorparet skulle vara [1, 5] respektive [1, 5]. Figuren som skall genereras av programmet med ovanstående indata skall alltså se ut enligt följande: OBS! Det finns en indatasekvens given i filen INDATA_2.TXT som du kan klippa in med hjälp av musen. Denna sekvens är inte samma som ovanstående utan ger en annan bild. Du kan testa den innan du skickar in ditt program för rättning. TIPS: Det är ok att ha en extra hjälpfunktion som är rekursiv som din my_plot anropar.

3 kl Uppgift 3 Det finns en given funktion, myrornas_krig, som returnerar en matris innehållande en tv-bild. Denna bild är dock helt förstörd av brus. Din uppgift är att skriva en funktion, fixa_bort_brus, som tar emot denna bild (matris) och sållar fram ursprungsbilden. För att se om du lyckats få fram bilden korrekt skriver du följande instruktioner i MatLab: colormap(gray); imagesc(fixa_bort_brus(myrornas_krig)); Det skall inte bli en stjärnhimmel eller dammkorn på en vit bordsskiva som bild när du kör ovanstående utan en bild som du lätt förstår kan vara den rätta. För att fixa bort bruset skall du först beräkna medianvärdet av alla data som finns i matrisen, som kommer in som parameter till din funktion, och sen ersätta alla värden i matrisen som inte är samma som medianvärdet med ettor. De positioner i matrisen som innehåller medianvärdet skall fyllas med nollor. Medianvärdet är det värde som står i mitten om man ställer upp alla värden på en lång rad i storleksordning. Det är alltså inte medelvärdet vi pratar om. Ett exempel på hur matrisen skulle kunna se ut är följande (OBS! det är inte denna man får ut när man anropar myrornas_krig): [[1, 2, 3]; [2, 1, 2]; [3, 2, 1]] Medianvärdet av alla data i ovanstående matris är 2. D.v.s. resultatet av fixa_bort_brus skulle alltså bli: [[1, 0, 1]; [0, 1, 0]; [1, 0, 1]] Utskriften med hjälp av imagesc av denna matris kommer då att se ut enligt följande:

4 kl Uppgift 4 Det finns en funktion, four_matrices, som returnerar fyra stycken matriser (som kan vara av olika dimensioner). Dessa matriser innehåller en massa koordinater, men för att få fram dessa måsta man leta i matriserna på ett speciellt sätt. Du skall därför skriva en funktion som skapar en vektor bestående av data ur en sådan matris. Funktionen skall heta get_coordinate_vector och ta emot två parametrar. Den första parametern är en matris innehållande heltal och den andra parametern är ett heltal som anger hur många data som skall plockas ur matrisen. För att få fram de data som skall fylla den vektor som din funktion skapar skall man leta efter två likadana data i matrisen som ligger på samma rad i matrisen. Avståndet mellan dessa två lika data (d.v.s. skillnaden i index i matrisen) anger på vilken position i vektorn detta data skall ligga. Om man hittar två data i matrisen som ligger på samma rad, men med ett avstånd som är längre än det tal som kom in som parameter två till funktionen skall datat inte vara med i vektorn. Två exempel på matriser som skulle kunna komma in till din funktion är: [[1, 2, 3, 4]; [[1, 2, 2, 1, 3]; [1, 3, 5, 1]; [3, 4, 3, 1, 5]; [2, 2, 4, 5]; [6, 7, 4, 5, 6]; [2, 6, 5, 6]] [2, 6, 5, 7, 8]] Antag att man skickar dessa två matriser till funktionen (en åt gången förstås) samt heltalet 3. Detta skulle i de två fallen ge att utdatat från funktionen skulle bli: [2, 6, 1] [2, 3, 1] I det andra fallet skall alltså inte talet 6 komma med i vektorn då avståndet är 4 (d.v.s. större än talet 3 som kom in som andra parameter). OBS! Du skall inte leta i y-led i matrisen utan endast inom en rad när du letar efter lika tal. I annat fall skulle t.ex. talet 1 ligga med avstånd 1 i den första matrisen vilket inte ger ett korrekt utdata från din funktion. OBS! Matrisernas dimensioner kan vara olika. Både vad det gäller de olika matriserna sisnemellan och även i x- respektive y-led. TIPS: Det finns ett givet testprogram som heter test_four_matrices som anropar four_matrices och använder de data som finns i de fyra matriserna för att få fram de vektorer som din funktion returnerar. Resultatet av detta testprogram blir en bild som det går att förstå att den är korrekt när man ser den. Kör detta testprogram innan du skickar in din funktion för rättning.

5 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Din uppgift är att ta reda på vilka de 28 första fattiga talen i intervallet [1000, 2000]. Du har tillgång till MatLab och kan skriva de funktioner m.m. du anser dig behöva för att lösa uppgiften. Redovisa det program du gjort för att få fram resultatet samt (som en kommentar i programmet) en lista med de 28 fattiga talen som skulle hittas. Definition: Det finns tre typer av tal. Fattiga, rika och perfekta tal. Ett fattigt tal är ett tal där summan av alla dess jämna delare är mindre än talet självt. Ett rikt tal har summan större än talet självt och ett perfekt tal har summan av delarna exakt som talet självt. De delare som räknas är talet 1 samt alla tal mindre än talet självt. Exempel som belyser definitionen ovan.: Talet 6 har delarna 1, 2 och 3. Summan av dessa är 6, d.v.s. talet är perfekt. Talet 16 har delarna 1, 2, 4, 8. Summan av dessa är 15, d.v.s. talet är fattigt. Talet 12 har delarna 1, 2, 3, 4, 6. Summan av dessa är 16, d.v.s. talet är rikt. P.S. Talet 28 är perfekt. D.S.

6 kl Uppgift 2 Följande definition är given för en matematisk funktion: f( N) = 3N + 1 udda N N --- jämna N 2 Om man tar ett godtyckligt värde, N, och räknar ut vad funktionen ger för resultat och sen använder detta resultat som nytt N-värde för att sen upprepa detta ett flertal gånger har det visat sig att man förr eller senare kommer fram till att man får resultatet 1 från funktionen ovan efter ett antal iterationer. Detta är inte matematiskt bevisat, men man har testat startvärden på N från 1 och upp till ett väldigt stort tal och det verkar vara så att detta stämmer. Din uppgift är att ta fram det minsta N-värde som ger resultatet 1 efter exakt 50 iterationer. Ett exempel som kanske visar lite bättre hur man ser på detta med iterationerna: Startvärde Iterationer Utskriften från ditt program skall bestå av startvärdet (det N som genererar 50 iterationer för att nå talet 1) samt alla värden i de olika iterationerna (utom talet 1 som ligger sist). Från exemplen ovan skulle motsvarande utskrift varit enligt följande om antalet iterationer skulle vara 16 istället för 50 (det råkade vara talet 7 som gav exakt 16 iterationer) OBS! Det är ok om talen kommer under varandra istället för på samma rad om ni så vill.

7 kl Uppgift 3 Du skall skriva en funktion, shift_right, som tar emot en matris som är kvadratisk och returnerar en modifierad variant av denna. Dimensionen på matrisen är dock inte begränsad på något sätt. (det kan alltså vara en 2x2-matris likaväl som en 100x100-matris). Funktionen skall låta första raden i matrisen vara oförändrad. Rad nummer två skall skiftas ett hack åt höger (sista värdet hamnar då först på rad två). Rad nummer tre skall skiftas två hack åt höger (sista två värdena hamnar då på de två första positionerna på rad tre). Rad fyra skiftas tre hack. Etc. Etc. Ett exempel på indata till funktionen skulle kunna vara en matris med följande innehåll: Utdata från funktionen skulle från ovanstående indata bli:

8 kl Uppgift 4 Skriv en funktion, no_of_days, som tar emot ett datum och räknar ut vilket dagnummer på året detta datum har. Du behöver inte ta hand om skottår. Första januari har dagnummer 1 och sista december har dagnummer 365. Datumet som kommer till funktionen består av en vektor med tre heltal motsvarande år, månad och dag (t.ex. [ ]). För att inte ställa till det för er bjuder vi på antalet dagar som finns i respektive månader. Januari, mars, maj, juli, augusti, oktober och december har 31 dagar. Februari har 28 dagar. Övriga har 30 dagar. Om man använder [ ] som indata skall man få 232 som resultat (även om det egentligen är 233 eftersom det är skottår i år). Krav: Du får inte skriva ditt program så att det består av 12 if -grenar för att lösa problemet med månadernas dagantal.

9 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv funktionen create_matrix som tar emot fyra stycken heltal (A, B, C och N) som parametrar och som returnerar en kvadratisk matris av storlek NxN innehållande de övriga tre talen i de tre diagonalerna enligt nedanstående exempel. Det är givet att N alltid måste vara minst 2. Det behöver ni inte kontrollera. Krav: Du får inte använda den inbyggda funktionen diag. Tips: Du får använda dig av de inbyggda funktionerna rot90, fliplr och flipud. Exempel 1: create_matrix(1, 2, 3, 4) Exempel 2: create_matrix(1, 1, 1, 3) Exempel 3: create_matrix(1, 2, 3, 2) Exempel 4: create_matrix(1, 2, 3, 10)

10 kl Uppgift 2 Barn gillar att få kluriga matteuppgifter. Följande problem är ett sådant. Problemet är tvådelat. 1. Antag att man har ett tal X (större än noll). Dividera det med ett annat tal N. Skriv siffrorna i resultatet i omvänd ordning och multiplicera sedan det nya talet med N. Om resultatet av detta är X (d.v.s. det ursprungliga talet) fortsätt med resterande del av algoritmen. 2. Addera talet N. Skriv siffrorna i resultatet i omvänd ordning och subtrahera sedan det nya talet med N. Om resultatet efter både steg 1 och steg 2 är X kallas talet X för ett N-numetriskt tal. Skriv en funktion som testar om ett tal X är N-numetriskt. Funktionen skall ta emot X och N som parametrar och returnera talet 0 om talet ej är N-numetriskt annars skall talet X returneras från funktionen. Skriv dessutom ett huvudprogram som skriver ut de tre första 29-numetriska talen. Tips: Det är tillåtet att använda inbyggda funktioner i MatLab för denna uppgift. Några som kan vara trevliga är t.ex. num2str och str2num. Det finns fler som kan vara bra att ha, men vi tar inte upp dem som tips.

11 kl Uppgift 3 Datorn SkyNet har problem med att skicka tillbaka sina terminatorer till början av 1980-talet. Du skall skriva ett program som tar emot ett kommando och sen utför lite olika saker beroende på vilket kommando det var. Inmatningen består av antingen talet 1 samt ett terminatornamn eller något av talen 2 och 3. Talet 1 betyder att man skickar en terminator, med det namn som följer, tillbaka till 1980-talet. Talet 2 betyder att man hämtar tillbaka den senast skickade terminatorn. Talet 3 betyder att den senast skickade termintorn har terminerats utan att den kommer tillbaka. Exempel: Mata in kommando: 1 Mata in terminatornamn: T1000 T1000 har anlänt till tidigt 1980-tal. Mata in kommando: 1 Mata in terminatornamn: TX TX har anlänt till tidigt 1980-tal. Mata in kommando: 3 TX är terminerad ( will not be back ). Mata in kommando: 1 Mata in terminatornamn: TJ TJ har anlänt till tidigt 1980-tal. Mata in kommando: 1 Mata in terminatornamn: T101 T101 har anlänt till tidigt 1980-tal. Mata in kommando: 3 T101 är terminerad ( will not be back ). Mata in kommando: 2 TJ har återkommit. Mata in kommando: 3 T1000 är terminerad ( will not be back ). Krav: Funktionen, som löser detta, skall vara rekursiv. Det kan vara en hjälpfunktion som är rekursiv om du hellre vill detta. När den första terminatorn återkommer eller terminerar avslutas programmet. Hoppas att det går bättre för er än för datorn SkyNet. /TJ (The Examinator)

12 kl Uppgift 4 Du skall skriva en funktion, draw_cards, som tar emot en matris som inparameter. Matrisen innehåller ett antal heltal. 1:orna anger att det är hjärter och alla övriga tal skall ignoreras. Funktionen skall rita upp matrisens innehåll med hjälp av plot. Hjärter skall ritas enligt följande (de streckade linjerna visar hur kortets proportioner samt hur stor plats kortet tar): => OBS! I figuren ovan har vi inte fyllt hela hjärtern. Detta för att ni skall se hur den är uppbyggd. Självklart skall det vara helt ifyllt i ert program. Exempel: draw_cards([ ]); skall ge som resultat: OBS! De streckade linjerna skall inte finnas med. De är bara till för att du skall se bättre var bilderna skall ritas ut. Tips: Det finns en plot -variant som heter fill som beter sig som plot, men som fyller området med färg.

13 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv funktionen create_matrix som tar emot fyra stycken heltal (A, B, C och N) som parametrar och som returnerar en kvadratisk matris av storlek NxN innehållande de övriga tre talen i de tre diagonalerna enligt nedanstående exempel. Det är givet att N alltid måste vara minst 2. Det behöver ni inte kontrollera. Krav: Du får inte använda den inbyggda funktionen diag. Tips: Du får använda dig av de inbyggda funktionerna rot90, fliplr och flipud. Tips 2: Det går att skapa en del av matrisen för att sen nyttja det till resten. Exempel 1: create_matrix(1, 2, 3, 4) Exempel 2: create_matrix(1, 2, 3, 3) Exempel 3: create_matrix(1, 2, 3, 2) Exempel 4: create_matrix(1, 2, 3, 8)

14 kl Uppgift 2 Barn gillar att få kluriga matteuppgifter. Följande problem är ett sådant. Antag att man har två tvåsiffriga tal A och B där A och B inte är samma tal och A är mindre än B. Låt siffrorna i respektive tal byta plats så att man får två nya tal C och D. Om A-B = C-D kallar vi talen A och B för spegeltal. Din uppgift är att ta reda på alla spegeltal som finns och skriv ut dessa så att man ser dem. Exempel: A = 27 och B = 38 ger C = 72 och D = 83 A-B = -11 C-D = -11 A och B är alltså spegeltal. Utskriften bör då, för just detta talpar, endast vara: OBS! Ditt program skall skriva ut alla spegeltal samt hur många det var totalt.

15 kl Uppgift 3 Antag att man har för avsikt att köra så långt som möjligt med hjälp av en jeep som har en tank som rymmer exakt en dunk bensin samt att man på flaket kan ta med ytterligare två dunkar. Det är också givet att man har ett lager med N stycken dunkar från början och att bilens tank är tom. Bilen är väldigt miljövänlig (trots bensindriften) och kan köra 10 mil på en dunk bensin (dunkarna rymmer endast en liter bensin). Den algoritm du skall använda är följande: Till att börja med kan man tänka sig att man fyller tanken med en dunk. Ställer två dunkar på flaket. Kör 10 mil och lastar av en dunk. Fyller i den andra dunken i tanken och kör tillbaka. Detta upprepas tills det att man fått med så många dunkar som möjligt till den nya platsen. OBS! sista vändan behöver man inte ha två dunkar på flaket. Detta upprepas sen så att man flyttar till en ny plats o.s.v. Sista gången är det smart att fylla tanken och ställa två dunkar på flaket och sen kör man tills det att dunkarna är slut. Det kan bli så att man inte kan få med alla dunkar från en plats till nästa, men det är som det är. Du skall inte optimera för att få med dessa. Tanken med denna uppgift är att funktionen du skall skapa skall vara rekursiv. Se det som ett krav. Kalla din funktion för drive_with_jeep och låt denna ta N som indata (parameter). Funktionen skall returnera antalet mil man kunde köra som längst (givet ovanstående algoritm förstås). Körexempel: drive_with_jeep(2) 20 drive_with_jeep(3) 30 drive_with_jeep(6) 40 drive_with_jeep(15) 50 P.S. Det behövs dunkar för att nå 300 mil? Intressant att veta kanske. D.S.

16 kl Uppgift 4 Du skall skriva en funktion, draw_cards, som tar emot en matris som inparameter. Matrisen innehåller ett antal heltal. 4:orna anger att det är klöver och alla övriga tal skall ignoreras. Funktionen skall rita upp matrisens innehåll med hjälp av plot. Klöver skall ritas enligt följande (de streckade linjerna visar hur kortets proportioner samt hur stor plats kortet tar): => Ovalerna är lika stora och har höjden = 1.4 * en streckad rutas höjd. Exempel: draw_cards([ ]); skall ge som resultat: OBS! De streckade linjerna skall inte finnas med. De är bara till för att du skall se bättre var bilderna skall ritas ut. Tips: Det finns en plot -variant som heter fill som beter sig som plot, men som fyller området med färg.

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 Exempel 3: Mata in storlek på bikupan: 3 \ / \

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 + / \ + + + + \ / + Exempel 3: Mata in storlek

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter FIL.TXT och skriver ut alla rader där det står ett decimaltal först på raden. Decimaltal

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2006-12-08.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Implementera följande funktion: fun(1) = 1 fun(n) = fun(n / 2), för jämna n fun(n) = n / (fun(n - 1) + fun(n + 1)), för udda n Exempel på korrekta resultat:

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2009-12-16.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv funktionen create_diagonal som tar emot de två parametrarna R och N. R markerar hur många rader den resulterande matrisen skall få och N markerar

Läs mer

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner)

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) a) Skriv ett program som låter användaren mata in 7 heltal och som gör utskrifter enligt nedanstående körexempel. Mata in 7 heltal: 1 0 0 3 1 1 1 Tal nr 2 var en

Läs mer

Uppgift 1 (vadå sortering?)

Uppgift 1 (vadå sortering?) 2011-06-08.kl.14-19 Uppgift 1 (vadå sortering?) Du skall skriva ett program som sorterar in en sekvens av tal i en vektor (en array ) enligt en speciell metod. Inledningsvis skall vektorn innehålla endast

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson 2010-11-19 Plot och rekursion I denna laboration skall du lära dig lite om hur plot i MatLab fungerar samt använda

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2010-04-06.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv den funktion, draw_figure, som ritar ut en liksidig figur enligt exemplen nedan med så många hörn som anges som parameter till funktionen (den ritar

Läs mer

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI TEKNISKA HÖGSKOLAN I LINKÖPING Matematiska institutionen Beräkningsmatematik/Fredrik Berntsson Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI Tid: 14-18, 13:e Mars, 2018 Provkod: TEN1 Hjälpmedel:

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

MMA132: Laboration 2 Matriser i MATLAB

MMA132: Laboration 2 Matriser i MATLAB MMA132: Laboration 2 Matriser i MATLAB Introduktion I den här labben skall vi lära oss hur man använder matriser och vektorer i MATLAB. Det är rekommerad att du ser till att ha laborationshandledningen

Läs mer

Robotarm och algebra

Robotarm och algebra Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson 2010-12-07 Robotarm och algebra I denna laboration skall du lära dig lite mer om möjlighetera att rita ut mer avancerade

Läs mer

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster)

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Vi har lite olika upplägg i de kurser vi håller och i vissa kurser finns det med något som vi kallar "poster" (eng. "record"). I andra har vi inte med detta. Vi har

Läs mer

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK)

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) 2013-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) Ibland råkar man ut för att man måste se till att man inte får dubletter i sina inmatningar. Denna uppgift baserar sig på detta, men dessutom

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Komponentvisa operationer,.-notation Multiplikation (*), division (/) och upphöj till (ˆ) av vektorer följer vanliga vektoralgebraiska

Komponentvisa operationer,.-notation Multiplikation (*), division (/) och upphöj till (ˆ) av vektorer följer vanliga vektoralgebraiska Matlab-föreläsning 3 (4), 17 september, 2015 Innehåll Sekvenser (från förra föreläsningen) Upprepning med for-slingor och while-slingor Villkorssatser med if - then -else - Logik Sekvenser - repetion från

Läs mer

Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 8p av totalt 20p Tid: 14:e januari klockan

Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 8p av totalt 20p Tid: 14:e januari klockan MAI/Linköpings universitet Fredrik Berntsson Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 8p av totalt 20p Tid: 14:e januari klockan 8.00-12.00 Redovisning Lös först uppgifterna i Matlab.

Läs mer

3 Man kan derivera i Matlab genom att approximera derivator med differenskvoter. Funktionen cosinus deriveras för x-värdena på följande sätt.

3 Man kan derivera i Matlab genom att approximera derivator med differenskvoter. Funktionen cosinus deriveras för x-värdena på följande sätt. Kontrolluppgifter 1 Gör en funktion som anropas med där är den siffra i som står på plats 10 k Funktionen skall fungera även för negativa Glöm inte dokumentationen! Kontrollera genom att skriva!"#$ &%

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2005-06-09.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Ett plustecken kan se ut på många sätt. En variant är den som ses nedan. Skriv ett program som låter användaren mata in storleken på plusset enligt exemplen

Läs mer

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI TEKNISKA HÖGSKOLAN I LINKÖPING Matematiska institutionen Beräkningsmatematik/Fredrik Berntsson Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI Tid: 8-12, 11 Juni, 2015 Provkod: TEN1 Hjälpmedel:

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2009-04-14.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall hitta det största tal N i intervallet [1, 999] där N 3 = produkten av alla heltalsdelare till N. Här följer två beskrivande exempel (inte körexempel)

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-10-27 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter TENTA: TDDD11 & TDDC68 Tillåtna hjälpmedel Det är tillåtet att ha böcker (t.ex. Ada-bok, formelsamlingar, lexikon,...) med sig samt utdelade lathundar (finns på kurshemsidan) för Ada, Unix och Emacs. Utdraget

Läs mer

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI TEKNISKA HÖGSKOLAN I LINKÖPING Matematiska institutionen Beräkningsmatematik/Fredrik Berntsson Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI Tid: 8-12, 19:e Mars, 2019 Provkod: TEN1 Hjälpmedel:

Läs mer

Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 4

Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 4 Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 014-015 Denna lektion ska vi studera rekursion. Lektion 4 Principen om induktion Principen om induktion är ett vanligt sätt att bevisa

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2004-03-10.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som ritar ut en åtthörning på skärmen. Åtthörningen skall dock se ut enligt exemplen nedan och det är så att användaren skall

Läs mer

DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion

DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion Staffan Romberger 2008-10-31 DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion Efter den här laborationen ska du kunna hantera vektorer och matriser, villkorssatser

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Introduktion till MATLAB

Introduktion till MATLAB 29 augusti 2017 Introduktion till MATLAB 1 Inledning MATLAB är ett interaktivt program för numeriska beräkningar med matriser. Med enkla kommandon kan man till exempel utföra matrismultiplikation, beräkna

Läs mer

Datalogi, grundkurs 1

Datalogi, grundkurs 1 Datalogi, grundkurs 1 Tentamen 9 dec 2014 Tillåtna hjälpmedel: Revised 6 Report on the Algorithmic Language Scheme och Tre olika s.k. Cheat Sheets för Scheme Sex olika s.k. Cheat Sheets för Python Tänk

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDE24 och TDDD73 Funktionell och imperativ programmering (i Python)

Instruktioner - Datortentamen TDDE24 och TDDD73 Funktionell och imperativ programmering (i Python) Instruktioner - Datortentamen TDDE24 och TDDD73 Funktionell och imperativ programmering (i Python) Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok, t.ex. den rekommenderade kursboken. Boken

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. 2014-10-30.kl.08-13 Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Programmeringsuppgift Game of Life

Programmeringsuppgift Game of Life CTH/GU STUDIO TMV06a - 0/0 Matematiska vetenskaper Programmeringsuppgift Game of Life Analys och Linär Algebra, del A, K/Kf/Bt Inledning En cellulär automat är en dynamisk metod som beskriver hur komplicerade

Läs mer

Block 5: Ickelineära. ekvationer? Läroboken. Löpsedel: Icke-lineära. ekvationer. Vad visade laborationen? Vad visade laborationen?

Block 5: Ickelineära. ekvationer? Läroboken. Löpsedel: Icke-lineära. ekvationer. Vad visade laborationen? Vad visade laborationen? Block 5: Ickelineära ekvationer Löpsedel: Icke-lineära ekvationer Varför är det svårt att lösa ickelineära ekvationer? Iterativa metoder Bisektion/intervallhalvering Newton-Raphsons metod Noggrannhet/stoppvillkor

Läs mer

Föreläsning 12. Söndra och härska

Föreläsning 12. Söndra och härska Föreläsning 12 Söndra och härska Föreläsning 12 Söndra och härska Maximal delsekvens Skyline Closest pair Växel Uppgifter Söndra och härska (Divide and conquer) Vi stötte på dessa algoritmer när vi tittade

Läs mer

Programmeringsolympiaden 2012 Kvalificering

Programmeringsolympiaden 2012 Kvalificering Programmeringsolympiaden 2012 Kvalificering TÄVLINGSREGLER Tävlingen äger rum på ett av skolan bestämt datum under sex timmar effektiv tid. Tävlingen består av sex uppgifter som samtliga ska lösas genom

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

TANA17 Matematiska beräkningar med Matlab

TANA17 Matematiska beräkningar med Matlab TANA17 Matematiska beräkningar med Matlab Laboration 3. Funktioner Namn: Personnummer: Epost: Namn: Personnummer: Epost: Godkänd den: Sign: Retur: 1 Introduktion I denna laboration skall vi träna på att

Läs mer

International Olympiad in Informatics 2011 22 29 July 2011, Pattaya City, Thailand Tävlingsuppgifter Dag 2 Svenska 1.3. Papegojor

International Olympiad in Informatics 2011 22 29 July 2011, Pattaya City, Thailand Tävlingsuppgifter Dag 2 Svenska 1.3. Papegojor Papegojor Yanee är fågelentusiast. Sedan hon läst om IP over Avian Carriers (IPoAC), har hon spenderat mycket tid med att träna en flock papegojor att leverera meddelanden över långa avstånd. Yanees dröm

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 - programmet, Uppg6.m, visade jag på föreläsning 1. Luftmotståndet på ett objekt som färdas genom luft ges av formeln

Uppgift 1 - programmet, Uppg6.m, visade jag på föreläsning 1. Luftmotståndet på ett objekt som färdas genom luft ges av formeln Matlab-föreläsning (4), 10 september, 015 Innehåll m-filer (script) - fortsättning från föreläsning 1 In- och utmatning Sekvenser, vektorer och matriser Upprepning med for-slingor (inledning) Matlab-script

Läs mer

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning 1 SF1520 K2 HT2014 NA 21 december 2015 Laboration 3 Funktioner, vektorer, integraler och felskattning Efter den här laborationen skall du kunna använda och skriva egna funktioner med flera in- och utparametrar,

Läs mer

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011,

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, KTH STH TENTAMEN HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, 8.15-13.15 Gamla kurskoder: HI1900, 6E2950, etc. Examinator: Johnny Panrike Rättande lärare: Nicklas Brandefelt, Johnny

Läs mer

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram Mål Lab 2: Underprogram Följande laboration introducerar underprogram; procedurer, funktioner och operatorer. I denna laboration kommer du att lära dig: Hur man skriver underprogram och hur dessa anropas.

Läs mer

Ickelinjära ekvationer

Ickelinjära ekvationer Löpsedel: Icke-linjära ekvationer Ickelinjära ekvationer Beräkningsvetenskap I Varför är det svårt att lösa icke-linjära ekvationer? Iterativa metoder Bisektion/intervallhalvering Newton-Raphsons metod

Läs mer

Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM

Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 1: Om programmering Aktiviteter Del 1 Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM Ni

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM

UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM Datum skrivs på olika sätt i olika länder. Till exempel skulle datumet 03/05/01 i Sverige betyda 1 maj 2003, medan det i USA skulle vara 5 mars 2001 och i en del andra länder

Läs mer

Matematisk analys för ingenjörer Matlabövning 2 Numerisk ekvationslösning och integration

Matematisk analys för ingenjörer Matlabövning 2 Numerisk ekvationslösning och integration 10 februari 2017 Matematisk analys för ingenjörer Matlabövning 2 Numerisk ekvationslösning och integration Syfte med övningen: Introduktion till ett par numeriska metoder för lösning av ekvationer respektive

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python TDDE24 Funktionell och imperativ programmering del 2

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python TDDE24 Funktionell och imperativ programmering del 2 Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python TDDE24 Funktionell och imperativ programmering del 2 Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok,

Läs mer

2 februari 2016 Sida 1 / 23

2 februari 2016 Sida 1 / 23 TAIU07 Föreläsning 4 Repetitonssatsen while. Avbrott med break. Exempel: En Talföljd och en enkel simulering. Egna funktioner. Skalärprodukt. Lösning av Triangulära Ekvationssystem. Programmeringstips.

Läs mer

Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 9p av totalt 20p Hjälpmedel: MATLAB

Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 9p av totalt 20p Hjälpmedel: MATLAB MAI/Linköpings universitet Fredrik Berntsson Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 9p av totalt 20p Hjälpmedel: MATLAB Redovisning Lös först uppgifterna i Matlab. Då du har en

Läs mer

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L 2017 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 9 + 12 + 10 + 9 = 40 poäng.

Läs mer

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27)

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) I. Sortering/Sökning: III II. Representation/Omvandling/format/protokoll: II III. Strukturering: II I alla problem, där bokstäver förekommer, antar vi att

Läs mer

Miniprojekt: Vattenledningsnäten i Lutorp och Vingby 1

Miniprojekt: Vattenledningsnäten i Lutorp och Vingby 1 22 januari 214 Miniprojekt 1 (6) Beräkningsvetenskap I/KF Institutionen för informationsteknologi Beräkningsvetenskap Besöksadress: ITC hus 2, Polacksbacken Lägerhyddsvägen 2 Postadress: Box 337 751 5

Läs mer

MATLAB. Python. Det finns flera andra program som liknar MATLAB. Sage, Octave, Maple och...

MATLAB. Python. Det finns flera andra program som liknar MATLAB. Sage, Octave, Maple och... Allt du behöver veta om MATLAB: Industristandard för numeriska beräkningar och simulationer. Används som ett steg i utvecklingen (rapid prototyping) Har ett syntax Ett teleskopord för «matrix laboratory»

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1,

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI TEKNISKA HÖGSKOLAN I LINKÖPING Matematiska institutionen Beräkningsmatematik/Fredrik Berntsson Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI Tid: 14-18, 14:e Mars, 2017 Provkod: TEN1 Hjälpmedel:

Läs mer

Tentamen i Introduktion till programmering

Tentamen i Introduktion till programmering Tentamen i Introduktion till programmering Kurskod: Skrivtid: D0009E 09:00-13:00 (4 timmar) Totalt antal uppgifter: 7 Totalt antal poäng: 38 Tentamensdatum: 2014-05-17 Jourhavande lärare: Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI

Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI TEKNISKA HÖGSKOLAN I LINKÖPING Matematiska institutionen Beräkningsmatematik/Fredrik Berntsson Tentamen TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI Tid: 8-12, 20 Mars, 2015 Provkod: TEN1 Hjälpmedel:

Läs mer

Hemuppgift 1, SF1861 Optimeringslära, VT 2017

Hemuppgift 1, SF1861 Optimeringslära, VT 2017 Hemuppgift 1, SF1861 Optimeringslära, VT 2017 Examinator: Krister Svanberg, tel: 790 7137, krille@math.kth.se. Labassistent: David Ek, daviek@kth.se, Lämnas i Matematiks svarta postlåda (SF) för inlämningsuppgifter,

Läs mer

Tentamen i Beräkningsvetenskap I/KF, 5.0 hp,

Tentamen i Beräkningsvetenskap I/KF, 5.0 hp, Uppsala universitet Institutionen för informationsteknologi Teknisk databehandling Tentamen i Beräkningsvetenskap I/KF, 5. hp, 215-3-17 Skrivtid: 14 17 (OBS! Tre timmars skrivtid!) Hjälpmedel: Bifogat

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-12-22 KTH STH Flemingsberg 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King helt utan anteckningar Alternativt C från början

Läs mer

Tentamen i Beräkningsvetenskap I och KF, 5.0 hp,

Tentamen i Beräkningsvetenskap I och KF, 5.0 hp, Uppsala universitet Institutionen för informationsteknologi Avdelningen för beräkningsvetenskap Tentamen i Beräkningsvetenskap I och KF, 5.0 hp, 2015-12-17 Skrivtid: 14 00 17 00 (OBS! Tre timmars skrivtid!)

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

TSBB14 Laboration: Intro till Matlab 1D

TSBB14 Laboration: Intro till Matlab 1D TSBB14 Laboration: Intro till Matlab 1D Utvecklad av Maria Magnusson med mycket hjälp av Lasse Alfredssons material i kursen Introduktionskurs i Matlab, TSKS08 Avdelningen för Datorseende, Institutionen

Läs mer

När man vill definiera en matris i MATLAB kan man skriva på flera olika sätt.

När man vill definiera en matris i MATLAB kan man skriva på flera olika sätt. "!$#"%'&)(*,&.-0/ 177 Syftet med denna övning är att ge en introduktion till hur man arbetar med programsystemet MATLAB så att du kan använda det i andra kurser. Det blir således inga matematiska djupdykningar,

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Laboration 2: 1 Syfte. 2 Väntevärde och varians hos en s.v. X med fördelningen F X (x) MATEMATISK STATISTIK, AK FÖR BYGG, FMS 601, HT-08

Laboration 2: 1 Syfte. 2 Väntevärde och varians hos en s.v. X med fördelningen F X (x) MATEMATISK STATISTIK, AK FÖR BYGG, FMS 601, HT-08 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIKCENTRUM MATEMATISK STATISTIK MATEMATISK STATISTIK, AK FÖR BYGG, FMS 601, HT-08 Laboration 2: Om väntevärden och fördelningar 1 Syfte I denna laboration skall vi försöka

Läs mer

Variabler. TANA81: Beräkningar med Matlab. Matriser. I Matlab skapas en variabel genom att man anger dess namn och ger den ett värde:

Variabler. TANA81: Beräkningar med Matlab. Matriser. I Matlab skapas en variabel genom att man anger dess namn och ger den ett värde: TANA81: Beräkningar med Matlab - Variabler och Matriser - Logiska uttryck och Villkor - Repetitionssatser - Grafik - Funktioner Variabler I Matlab skapas en variabel genom att man anger dess namn och ger

Läs mer

Föreläsning 12. Söndra och härska

Föreläsning 12. Söndra och härska Föreläsning 12 Söndra och härska Föreläsning 12 Söndra och härska Maximal delsekvens Skyline Closest pair Växel Söndra och härska (Divide and conquer) Vi stötte på dessa algoritmer när vi tittade på sortering.

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

STYRANDE SATSER. 1) Skriv ett program som räknar ut hur många år du har till pensionen. Vi räknar här med att man pensioneras det år man fyller 65 år.

STYRANDE SATSER. 1) Skriv ett program som räknar ut hur många år du har till pensionen. Vi räknar här med att man pensioneras det år man fyller 65 år. STYRANDE SATSER 1) Skriv ett program som räknar ut hur många år du har till pensionen. Vi räknar här med att man pensioneras det år man fyller 65 år. Vilket år är du född? 1971 Då har du bara 35 år kvar

Läs mer

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning 1 SF1520 VT2017 NA, KTH 16 januari 2017 Laboration 3 Funktioner, vektorer, integraler och felskattning Efter den här laborationen skall du kunna använda och skriva egna funktioner med flera in- och utparametrar,

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok, t.ex. den rekommenderade kursboken. Boken får ha anteckningar,

Läs mer

TAIU07 Matematiska beräkningar med Matlab

TAIU07 Matematiska beräkningar med Matlab TAIU07 Matematiska beräkningar med Matlab Laboration 3. Linjär algebra Namn: Personnummer: Epost: Namn: Personnummer: Epost: Godkänd den: Sign: Retur: 1 Introduktion 2 En Komet Kometer rör sig enligt ellipsformade

Läs mer

Föreläsningsanteckningar F6

Föreläsningsanteckningar F6 Föreläsningsanteckningar F6 Martin Andersson & Patrik Falkman Kortaste vägen mellan en nod och alla andra noder Detta problem innebär att givet en graf G = (E,V) hitta den kortaste vägen över E från en

Läs mer

Laboration: Grunderna i MATLAB

Laboration: Grunderna i MATLAB Laboration: Grunderna i MATLAB 25 augusti 2005 Grunderna i MATLAB Vad är MATLAB? MATLAB är ett interaktivt program för vetenskapliga beräkningar. Som användare ger du enkla kommandon och MATLAB levererar

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara

Läs mer

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism En civilingenjör ska kunna idealisera ett givet verkligt problem, göra en adekvat fysikalisk modell och behandla modellen med matematiska

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 2 november 2015 Sida 1 / 23

TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 2 november 2015 Sida 1 / 23 TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet 2 november 2015 Sida 1 / 23 Föreläsning 2 Index. Kolon-notation. Vektoroperationer. Summor och medelvärden.

Läs mer

Logik och Jämförelser. Styrsatser: Villkorssatsen if och repetitonssatsen for. Scriptfiler. Kommentarer. Tillämpningar: Ett enkelt filter.

Logik och Jämförelser. Styrsatser: Villkorssatsen if och repetitonssatsen for. Scriptfiler. Kommentarer. Tillämpningar: Ett enkelt filter. TAIU07 Föreläsning 3 Logik och Jämförelser. Styrsatser: Villkorssatsen if och repetitonssatsen for. Scriptfiler. Kommentarer. Tillämpningar: Ett enkelt filter. 27 januari 2016 Sida 1 / 21 Logiska variabler

Läs mer

Textsträngar från/till skärm eller fil

Textsträngar från/till skärm eller fil Textsträngar från/till skärm eller fil Textsträngar [Kapitel 8.1] In- och utmatning till skärm [Kapitel 8.2] Rekursion Gränssnitt Felhantering In- och utmatning till fil Histogram 2010-10-25 Datorlära,

Läs mer

Instruktion för laboration 1

Instruktion för laboration 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för matematisk statistik MD, ANL, TB (rev. JM, OE) SANNOLIKHETSTEORI I Instruktion för laboration 1 De skriftliga laborationsrapporterna skall vara

Läs mer

Tentamen för kursen TME135 Programmering i Matlab för M1

Tentamen för kursen TME135 Programmering i Matlab för M1 Tentamen för kursen TME135 Programmering i Matlab för M1 Tid: 18 oktober 2011 kl 8:30-12:30 Lärare: Håkan Johansson, mobil: 0739-678 219, kontor: 772 8575 Tillåtna hjälpmedel: P. Jönsson: MATLAB-beräkningar

Läs mer

Arbeta vidare med aritmetik 2018

Arbeta vidare med aritmetik 2018 Arbeta vidare med aritmetik 2018 I det här materialet har vi samlat problem inom aritmetik från flera olika tävlingsklasser, från Ecolier till Student. Årtal Varje år förekommer det problem som utgår från

Läs mer

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 2. Vektorer Matriser Plotta i 2D Teckensträngar

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 2. Vektorer Matriser Plotta i 2D Teckensträngar KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 2 Vektorer Matriser Plotta i 2D Teckensträngar Vektorer För att skapa vektorn x = [ 0 1 1 2 3 5]: >> x = [0 1 1 2 3 5] x = 0 1 1 2 3 5 För att ändra (eller lägga till)

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok, t.ex. den rekommenderade kursboken. Boken får ha anteckningar,

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Föreläsning 7. Felrättande koder

Föreläsning 7. Felrättande koder Föreläsning 7 Felrättande koder Antag att vi vill skicka ett meddelande som består av bokstäver a,b,c,d. Vi kan koda a,b,c,d. Antag att det finns en viss sannolikhet att en bit i ett meddelande som skickas

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Administrativt. Viktiga datum. Kort introduktion till matlab. Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32)

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Administrativt. Viktiga datum. Kort introduktion till matlab. Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Programmeringsteknik och Matlab Övning Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E2) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 458 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d2

Läs mer