Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )"

Transkript

1 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter FIL.TXT och skriver ut alla rader där det står ett decimaltal först på raden. Decimaltal följer de format som finns uppräknade här (inga andra varianter är tillåtna): Enkelt decimaltal: Siffra/Siffror följt av en punkt följt av siffra/siffror. Teckenbaserat decimaltal: +/- följt av ett enkelt decimaltal. Ett exempel på indatafil skulle kunna vara: Kalle springer fort. 123,456 Nisse springer långsamt Berit är bäst av alla Nisse Hult har otur Guran är namnet på en gitarr. Varför är denna rad med? X Resultatet på skärmen skulle i detta fall bli: Kalle springer fort Nisse Hult har otur X Det finns en given textfil som heter just FIL.TXT att kopiera. OBS! Det är givet att raderna i filen är maximalt 70 tecken långa. OBS! Det är tyvärr så att man inte kan räkna med att talen går att hantera med datatypen Float.

2 kl Uppgift 2 Du skall skriva ett program som läser in en sträng från tangentbordet och därefter skriver ut den på skärmen. OBS! du får inte läsa delar och skriva ut utan hela strängen skall skrivas ut efter det att den är inläst. KRAV: Det skall i princip kunna vara en hur lång sträng som helst. Detta innebär att du inte kan dimensionera en sträng i förväg. Minnesbegränsningar i datorn behöver du inte fundera på när du löser uppgiften. När du löser uppgiften skall du läsa in strängen i en funktion som skall heta Get_Line. Funktionen skall inte ha några parametrar. Funktionen skall returnera den inlästa strängen. TIPS: Rekursion är tillåten. TIPS: Felmeddelandet segmentation fault betyder att du gjort för många rekursionssteg. TIPS: Operatorn & är bra. KRAV: Du får inte använda dig av den inbyggda datatypen Unbounded_String.

3 kl Uppgift 3 Vägverket funderar på att införa så kallade återvändsgrändsavgifter i Stockholm. För att se om detta kommer att slå ut väl har de behov av ett paket som hanterar att bilar kör in i respektive ut ur en återvändsgränder. Detta paket skall heta Blind_Alley_Handling och innehållade två procedurerna Drive_Into respektive Drive_Out_Of. Båda procedurerna skall ha en återvändsgränd respektive en bil som parametrar. Paketet skall innehålla en datatyp som heter Blind_Alley_Type som är privat och som skall skapas som en länkad lista (med pekare). I listan skall data av typen Car_Type ligga. Car_Type finns given i paketet Car_Handling som finns att kopiera. Det finns ett givet testprogram som heter Test_Blind_Alley (som inte skall modifieras) som låter ett antal bilar köra in i respektive ut ur en återvändsgränd. Självklart är det så att man kan köra in flera bilar och den som kört in sist skall köras ut först. Om det sen kommer nya bilar innan alla tidigare är utkörda skall dessa nya förstås ut före de gamla. Tänk er en riktig återvändsgränd där det är för trångt att vända.

4 kl Uppgift 4 Vägverket har genom tiderna haft en förkärlek för lite annorlunda matematiska saker. Bland annat har de använt något som kallas för gon istället för grader eller radianer när de räknat med vinklar i sina mätutrustningar. Följande figurer visar hur gon fungerar gentemot grader. sin(x) x sin(x) x Grader : Radianer: 0-2π Gon: De tal som står i figuren anger mellan vilka värden vinklarna anges inom ett varv i den enheten. Din uppgift är att skriva ett program som skriver ut en tabell med två kolumner innehållande x respektive sin(x) där x skall anges i gon. Tabellens starvärde samt slutvärde skall anges av användaren. Körexempel: Mata in startvärde på x: 0 Mata in slutvärde på x : 200 Mata in steglängd : 25 x sin(x) Inmatningarna ovan skall ske i heltalsform för att slippa eventuella avrundningsfel i datorn. Vi kan dessutom anta att steglängden alltid gör att det går jämnt upp till slutvärdet. KRAV: Beräkningen av sin(x) (där x är gon) skall ske i en funktion som heter Sin_Gon som tar emot vinkeln (x) angiven i gon (heltal) och returnerar sinusvärdet för denna. Ingen inmatning eller utskrift skall ske i denna funktion. TIPS: Den normala sin(x) finns i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions och den räknar i radianer (d.v.s. med datatypen Float). Konstanten Pi finns i paketet Ada.Numerics.

5 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som ritar ut en bild på skärmen. Bilden finns lagrad i en textfil som heter PICTURE.CRYPT och är där lagrad på ett format som beskrivs enligt följande: Alla rader i filen motsvarar en rad i figuren En rad i filen består av ett antal markeringar (två tecken långa). Första tecknet i en markering är en siffra som anger hur många blanktecken som skall skrivas ut före det andra tecknet i markeringen skrivs ut. Ett exempel på indatafil skulle kunna vara: \2\ Resultatet på skärmen skulle i detta fall bli: +--+ \ \ +--+ Det finns en given textfil som heter just PICTURE.CRYPT att kopiera.

6 kl Uppgift 2 I Ada har vi begränsningar på hur stora heltal man kan arbeta med inom typen Integer. Du skall nu skapa ett paket som heter Big_Numbers som innehåller en funktion som skall heta Succ. Denna funktion skall ta emot en godtyckligt lång sträng där innehållet är ett vanligt positivt decimalt heltal (inklusive talet noll). Inga konstiga tecken får finnas i strängen (den innehåller alltså endast siffror). Funktionen skall returnera talet efter det som kom in. Dv.s. i princip skall funktionen addera talet ett till det tal som kom in. Talet som returneras skall också vara lagrat i en sträng och strängen får endast innehålla siffror. Inga inledande nollor får förekomma vare sig i det inkommande eller returnerade värdet. Det finns ett givet testprogram som heter Test_Big_Numbers_Succ att kopiera. Du skall inte behöva ändra något i detta program utan det skall gå att kompilera och köra när du skapat ditt paket.

7 kl Uppgift 3 Vägverket funderar på att införa så kallade tunnelavgifter i Stockholm. För att se om detta kommer att slå ut väl har de behov av ett paket som hanterar att bilar kör in i respektive ut ur en tunnel. Detta paket skall heta Tunnel_Handling och innehållade två procedurerna Drive_Into respektive Drive_Out_Of. Båda procedurerna skall ha en tunnel respektive en bil som parametrar. Paketet skall innehålla en datatyp som heter Tunnel_Type som är privat och som skall skapas som en länkad lista (med pekare). I listan skall data av typen Car_Type ligga. Car_Type finns given i paketet Car_Handling som finns att kopiera. Det finns ett givet testprogram som heter Test_Tunnel (som inte skall modifieras) som låter ett antal bilar köra in i respektive ut ur en tunnel. Självklart är det så att man kan köra in flera bilar och den som kört in först skall köras ut först. Om det sen kommer nya bilar innan alla tidigare är utkörda skall dessa nya förstås ut efter de gamla. Tänk er en riktig tunnel där man inte kan köra om varandra.

8 kl Uppgift 4 Du skall skriva ut det diagram man får för funktionen y = roten ur x. Det som är lite udda är att användaren inte matar in värden på x utan istället matar in min- och maxvärde på y samt den steglängd i y-led som skall användas (steglängden skall alltid gå jämnt upp med y-max och y-min). Se i exemplen nedan hur utskrifterna skall se ut för olika indata. Körexempel 1: Mata in startvärde på y: 1 Mata in slutvärde på y : 5 Mata in steglängd : 2 5 * 3 * 1 * Körexempel 2: Mata in startvärde på y: 0 Mata in slutvärde på y : 7 Mata in steglängd : 1 7 * 6 * 5 * 4 * 3 * 2 * 1 * 0* Körexempel 3: Mata in startvärde på y: 3 Mata in slutvärde på y : 7 Mata in steglängd : 1 7 * 6 * 5 * 4 * 3 * Tips: Den ordinarie funktionen för roten ur heter Sqrt och ligger i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions.

9 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som ritar ut en bild på skärmen. Bilden finns lagrad i en textfil som heter PICTURE_BLANCS.CRYPT och är där lagrad på ett format som beskrivs enligt följande: Alla rader i filen motsvarar en rad i figuren En rad i filen består av ett antal markeringar (två tecken långa) samt eventuellt en extra halv markering. Första tecknet i en markering är en siffra som anger hur många blanktecken som skall skrivas ut före det andra tecknet i markeringen skrivs ut. En halv markering består endast av siffran som anger antalet blanktecken som finns i slutet av raden. Ett exempel på indatafil skulle kunna vara: \2\ Resultatet på skärmen skulle i detta fall bli (OBS! Första och sista raden innehåller alltså blanktecken i slutet av raderna): +--+ \ \ +--+ Det finns en given textfil som heter just PICTURE_BLANCS.CRYPT att kopiera.

10 kl Uppgift 2 I Ada har vi begränsningar på hur stora heltal man kan arbeta med inom typen Integer. Du skall nu skapa ett paket som heter Big_Numbers som innehåller en funktion som skall heta Pred. Denna funktion skall ta emot en godtyckligt lång sträng där innehållet är ett vanligt positivt decimalt heltal (större än talet noll). Inga konstiga tecken får finnas i strängen (den innehåller alltså endast siffror). Funktionen skall returnera talet före det som kom in. Dv.s. i princip skall funktionen subtrahera talet ett från det tal som kom in. Talet som returneras skall också vara lagrat i en sträng och strängen får endast innehålla siffror. Inga inledande nollor får förekomma vare sig i det inkommande eller returnerade värdet (undantag är givetvis att talet noll skall vara talet noll). Det finns ett givet testprogram som heter Test_Big_Numbers_Pred att kopiera. Du skall inte behöva ändra något i detta program utan det skall gå att kompilera och köra när du skapat ditt paket.

11 kl Uppgift 3 Vägverket funderar på att införa så kallade tunnelavgifter i Stockholm. För att se om detta kommer att slå ut väl har de behov av ett paket som hanterar att bilar kör in i respektive ut ur en tunnel. Detta paket skall heta Tunnel_Handling och innehållade två procedurerna Drive_Into respektive Drive_Out_Of. Båda procedurerna skall ha en tunnel respektive en bil som parametrar. Paketet skall innehålla en datatyp som heter Tunnel_Type som är privat och som skall skapas med hjälp av två stycken återvändsgränder (datatyp och rutiner för att hantera sådana finns i paketet Blind_Alley_Handling som är givet). Titta över de givna filer som finns att kopiera så finner du det du behöver för att slippa göra en massa i onödan. Det finns ett givet testprogram som heter Test_Tunnel (som inte skall modifieras) som låter ett antal bilar köra in i respektive ut ur en tunnel. OBS! Din datatyp Tunnel_Type skall ENDAST bestå av återvändsgränderna. För att simulera en tunnel med hjälp av två återvändsgränder kan man tänka sig följande scenarion. Kör in i tunnel motsvarar att köra in bilar i den första återvändsgränden. ALLTID! När man begär att få ut en bil ur tunnel finns det två fall. 1. Det finns bilar i den andra återvändsgränden: Plocka bil från den andra återvändsgränden. 2. Det är tomt i den andra återvändsgränden: Backa ut alla bilarna ur den första återvändsgränden och backa in dem i den andra återvändsgränden. Plocka sen en bil ut den andra återvändsgränden.

12 kl Uppgift 4 Du skall skriva ut det diagram man får för funktionen y = round(roten ur x). Det som är lite udda är att användaren inte matar in värden på x utan istället matar in min- och maxvärde på y samt den steglängd i y-led som skall användas (steglängden skall alltid gå jämnt upp med y- max och y-min). Se i exemplen nedan hur utskrifterna skall se ut för olika indata. Körexempel 1: Mata in startvärde på y: 1 Mata in slutvärde på y : 5 Mata in steglängd : 2 5 ********** 3 ****** 1 ** Körexempel 2: Mata in startvärde på y: 0 Mata in slutvärde på y : 7 Mata in steglängd : 1 7 ************** 6 ************ 5 ********** 4 ******** 3 ****** 2 **** 1 ** 0* Körexempel 3: Mata in startvärde på y: 3 Mata in slutvärde på y : 7 Mata in steglängd : 1 7 ************** 6 ************ 5 ********** 4 ******** 3 ****** Tips: Den ordinarie funktionen för roten ur heter Sqrt och ligger i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions. Avrundning kan göras med t.ex. Float Rounding.

13 kl Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter DATA.XML och skriver ut på skärmen hur många taggar det finns inuti. Vi räknar inte de taggar som är rena avslutningstaggar. De taggar som kan förekomma är: Inledningstag: <xxx> Avslutningstag: </xxx> Inledning och avslutning i samma tag: <xxx/> Ett exempel på indatafil skulle kunna vara: <aaa>... <bbb>... </bbb> <ccc>... </ccc>... <ddd/>... </aaa> <eee/> Resultatet på skärmen skulle i detta fall bli: Det finns 5 taggar i filen. Det finns en given textfil som heter just DATA.XML att kopiera. Det är givet att filen består av en korrekt datamängd. D.v.s. det fattas inga avslutningstaggar och det finns inga taggar som ligger i fel ordning. Det är också givet att texten i övrigt inte innehåller några /, < eller >.

14 kl Uppgift 2 I Ada har vi lite problem med hantering av riktigt stora heltal. Datatypen Integer räcker liksom inte till. Detta i kombination med att man ofta vill hantera andra talbaser än det decimala gör att vi är ute efter ett paket som klarar av att addera binära tal. Din uppgift är att skapa paketet Big_Binary_Numbers och där skapa operatorn + som adderar två binära tal. Det är givet att din operator skall ta emot två strängar (som inte är begränsade i längd) och addera ihop innehållet och returnera en ny sträng med resultatet. Strängarna innehåller endast ett antal tecken 0 och 1. Inga inledande nollor får finnas med (förutom för talet noll som givetvis representeras som 0 ). Det är givet att det endat är positiva binära heltal som skall adderas. Att addera binära tal är inget konstigare än att addera två vanliga tal. Man får tänka på att det blir en minnessiffra till nästa position om man adderar minst två ettor. OBS! Tänk på att minnessiffran räknas med i additionen. Körexempel 1: Mata in två binära tal (ett per rad): Resultatet av additionen blir: Körexempel 2: Mata in två binära tal (ett per rad): Resultatet av additionen blir: 1100 Körexempel 3: Mata in två binära tal (ett per rad): Resultatet av additionen blir: Körexempel 4: Mata in två binära tal (ett per rad): 0 0 Resultatet av additionen blir: 0

15 kl Uppgift 3 Du skall komplettera paketet Data_Structure_Handling som redan är påbörjat. Din uppgift är att se till att proceduren Insert fungerar enligt nedan. Det är givet att varje nod har ett tecken som data och att den kan kopplas mot två andra noder. Detta leder till att det kan bli cirkulariteter i datastrukturen, men det är alltid givet att man inte behöver leta sig vidare i strukturen om nästa nod är en nod med en tidigare bokstav (i alfabetet). Indata till programmet kommer att vara en sekvens av rader med beskrivningar av vilka noder som skall kopplas ihop i datastrukturen. Indatasekvensen kommer alltid att vara ordnad så att den kan ses som sorterad i bokstavsordning och man kan aldrig koppla sig mot en tidigare nod om inte existerar. Indatasekvensen avslutas med en enkel nolla (tecknet 0 ). Exempel på indatasekvens: a-b b-c c-b c-d d-a d-e e-c 0 Datastrukturen efter detta: Data b e a d c Du har i paketet en utskriftsprocedur given som återskapar indatasekvensen om du fått till datastrukturen rätt.

16 kl Uppgift 4 Du skall skriva ut det diagram man får för funktionen y = roten ur x. Det som är lite udda är att användaren inte matar in värden på x utan istället matar in min- och maxvärde på y. Steglängden skall alltid vara 1. Se i exemplen nedan hur utskrifterna skall se ut för olika indata. Körexempel 1: Mata in startvärde på y: 1 Mata in slutvärde på y : 5 5 * 4 * * 3 * * * 2 * * * * 1 * * * * * Körexempel 2: Mata in startvärde på y: 0 Mata in slutvärde på y : 7 7 * 6 * * 5 * * * 4 * * * * 3 * * * * * 2 * * * * * * 1 * * * * * * * 0** * * * * * * Körexempel 3: Mata in startvärde på y: 3 Mata in slutvärde på y : 7 7 * 6 * * 5 * * * 4 * * * * 3 * * * * * Tips: Den ordinarie funktionen för roten ur heter Sqrt och ligger i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions.

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-01-11.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program som ritar ut svenska flaggan i färg (tips: den är blå med ett gult kors :-) ). Till din hjälp finns det ett par procedurer som ställer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 + / \ + + + + \ / + Exempel 3: Mata in storlek

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2004-03-10.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som ritar ut en åtthörning på skärmen. Åtthörningen skall dock se ut enligt exemplen nedan och det är så att användaren skall

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) I filerna queue_handling.ads och queue_handling.adb finns en datastruktur som motsvarar en kö. Det finns fyra operationer som kan utföras på en kö. 1) Enqueue som stoppar

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 Exempel 3: Mata in storlek på bikupan: 3 \ / \

Läs mer

Uttryck, satser och strömhantering

Uttryck, satser och strömhantering Linköpings Universitet Institutionen för datavetenskap (IDA) UPP-gruppen 2018-09-06 Mål Uttryck, satser och strömhantering I denna laboration ska du lära dig Formaterad inläsning och utskrift Vanliga repetitions-

Läs mer

Uppgift 1 (vadå sortering?)

Uppgift 1 (vadå sortering?) 2011-06-08.kl.14-19 Uppgift 1 (vadå sortering?) Du skall skriva ett program som sorterar in en sekvens av tal i en vektor (en array ) enligt en speciell metod. Inledningsvis skall vektorn innehålla endast

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK)

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) 2013-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) Ibland råkar man ut för att man måste se till att man inte får dubletter i sina inmatningar. Denna uppgift baserar sig på detta, men dessutom

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter TENTA: TDDD11 & TDDC68 Tillåtna hjälpmedel Det är tillåtet att ha böcker (t.ex. Ada-bok, formelsamlingar, lexikon,...) med sig samt utdelade lathundar (finns på kurshemsidan) för Ada, Unix och Emacs. Utdraget

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-25.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program (en funktion), my_plot_figure, som läser in ett antal sekvenser av koordinater från tangentbordet och ritar ut dessa till en

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster)

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Vi har lite olika upplägg i de kurser vi håller och i vissa kurser finns det med något som vi kallar "poster" (eng. "record"). I andra har vi inte med detta. Vi har

Läs mer

kl Examination - Ada

kl Examination - Ada Examination - Ada TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2010-01-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Olika personer äter olika mycket mat. Vissa är sådana som alltid äter mycket. Andra äter lite och vissa äter mer vid vissa tillfällen. Hur hänger detta

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

5 Grundläggande in- och utmatning

5 Grundläggande in- och utmatning 5 Grundläggande in- och utmatning För att användaren skall kunna kommunicera med programmet krävs att man inkluderar ett eller flera bibliotek med rutiner. I Ada finns det ett antal paket som gör detta

Läs mer

kl Tentaupplägg. TIPS 4: Du kan kompilera din kod med följande kommandon g++11, w++11 (för mer varningar)

kl Tentaupplägg. TIPS 4: Du kan kompilera din kod med följande kommandon g++11, w++11 (för mer varningar) Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Föreläsning 4: Poster

Föreläsning 4: Poster Föreläsning 4: Poster Följande är genomgånget: type Person_Type is Namn : String(30); Skonr : Float; Kon : Boolean; Diskussion runt detta med olika typer m.m. Har tagit upp vilka operationer man kan göra

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2006-12-08.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Implementera följande funktion: fun(1) = 1 fun(n) = fun(n / 2), för jämna n fun(n) = n / (fun(n - 1) + fun(n + 1)), för udda n Exempel på korrekta resultat:

Läs mer

Föreläsning 6: Introduktion av listor

Föreläsning 6: Introduktion av listor Föreläsning 6: Introduktion av listor Med hjälp av pekare kan man bygga upp datastrukturer på olika sätt. Bland annat kan man bygga upp listor bestående av någon typ av data. Begreppet lista bör förklaras.

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner)

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) a) Skriv ett program som låter användaren mata in 7 heltal och som gör utskrifter enligt nedanstående körexempel. Mata in 7 heltal: 1 0 0 3 1 1 1 Tal nr 2 var en

Läs mer

TDIU01 / 725G

TDIU01 / 725G TDIU01 / 725G67 2011-12-16 08-13 Inloggning Börja med att logga in i tentasystemet genom att logga in med användare examx som har lösenordet kluring1. Verifiera att dina uppgifter stämmer och förbered

Läs mer

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Sid 1 (5) Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Syfte Syftet med övningsuppgifterna är att träna på: Aritmetik, variabler, tilldelning, scanf och printf Generellt Diskutera gärna uppgifterna

Läs mer

Kursmaterial för laborationer i

Kursmaterial för laborationer i Kursmaterial för laborationer i IMPA TDDC 68 Sammanställt av Torbjörn Jonsson 2007-02-09 INNEHÅLL Allmänt om C++-laborationerna 1 De olika laborationerna: Lab0: Grundläggande C++ 3 Lab1: Sortering med

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 28 maj 2011

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 28 maj 2011 1 of 7 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson 2010-11-19 Plot och rekursion I denna laboration skall du lära dig lite om hur plot i MatLab fungerar samt använda

Läs mer

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram Mål Lab 2: Underprogram Följande laboration introducerar underprogram; procedurer, funktioner och operatorer. I denna laboration kommer du att lära dig: Hur man skriver underprogram och hur dessa anropas.

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2005-06-09.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Ett plustecken kan se ut på många sätt. En variant är den som ses nedan. Skriv ett program som låter användaren mata in storleken på plusset enligt exemplen

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27)

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) I. Sortering/Sökning: III II. Representation/Omvandling/format/protokoll: II III. Strukturering: II I alla problem, där bokstäver förekommer, antar vi att

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TDP Regler

TDP Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Tentaupplägg. Betygsgränser: 1 uppg 19:00 Betyg 3 2 uppg 18:00 Betyg 4 2 uppg 16:30 Betyg 5 3 uppg 18:00 Betyg 5

Tentaupplägg. Betygsgränser: 1 uppg 19:00 Betyg 3 2 uppg 18:00 Betyg 4 2 uppg 16:30 Betyg 5 3 uppg 18:00 Betyg 5 Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. 2014-10-30.kl.08-13 Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg entaupplägg IP 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Användarhandledning Version 1.2

Användarhandledning Version 1.2 Användarhandledning Version 1.2 Innehåll Bakgrund... 2 Börja programmera i Xtat... 3 Allmänna tips... 3 Grunderna... 3 Kommentarer i språket... 4 Variabler... 4 Matematik... 5 Arrayer... 5 på skärmen...

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok, t.ex. den rekommenderade kursboken. Boken får ha anteckningar,

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1,

Läs mer

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011,

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, KTH STH TENTAMEN HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, 8.15-13.15 Gamla kurskoder: HI1900, 6E2950, etc. Examinator: Johnny Panrike Rättande lärare: Nicklas Brandefelt, Johnny

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Övningsuppgifter kapitel 8

Övningsuppgifter kapitel 8 Inst. för Systemteknik Introduktion till programmering (SMD 180), 5 p Övningsuppgifter kapitel 8 1. Listor är en viktig datatyp i Python. Hur definierar kursboken lista? Vad kallas de värden som tillsammans

Läs mer

DUGGA Tentaupplägg

DUGGA Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Tenta, kl 14 18, 11 juni 2014

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Tenta, kl 14 18, 11 juni 2014 TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Tenta, kl 14 18, 11 juni 2014 Läs alla frågorna först, och bestäm dig för i vilken ordning du vill lösa uppgifterna. Skriv tydligt och läsligt. Använd

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2009-12-16.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv funktionen create_diagonal som tar emot de två parametrarna R och N. R markerar hur många rader den resulterande matrisen skall få och N markerar

Läs mer

DUGGA Tentaupplägg

DUGGA Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara

Läs mer

Tentamen TEN1 HI

Tentamen TEN1 HI Tentamen TEN1 HI1029 2015-03-17 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datordugga 2 - exempel

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datordugga 2 - exempel TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datordugga 2 - exempel Läs alla frågorna först och bestäm dig för i vilken ordning du vill lösa uppgifterna. Uppgifterna är inte nödvändigtvis i svårighetsordning.

Läs mer

International Olympiad in Informatics 2011 22 29 July 2011, Pattaya City, Thailand Tävlingsuppgifter Dag 2 Svenska 1.3. Papegojor

International Olympiad in Informatics 2011 22 29 July 2011, Pattaya City, Thailand Tävlingsuppgifter Dag 2 Svenska 1.3. Papegojor Papegojor Yanee är fågelentusiast. Sedan hon läst om IP over Avian Carriers (IPoAC), har hon spenderat mycket tid med att träna en flock papegojor att leverera meddelanden över långa avstånd. Yanees dröm

Läs mer

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Marie Nordström 071207 TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH DATORSYSTEM/GRÄNSSNITT, 7.5HP. (5DV074/5DV075) Datum : 071207 Tid : 3 timmar Hjälpmedel : Allt.

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1,

Läs mer

TDDC30/725G63. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer

TDDC30/725G63. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer Tentamen i.. TDDC30/725G63 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer Datum 2012-12-21 Tid 14-18 Provkod DAT1 Institution Institutionen för Datavetenskap (IDA) Jour Johan Janzén

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Programmering, grundkurs, 8.0 hp HI1024, HI1900 etc., Tentamen TEN1. Måndagen den 10 januari 2011,

Programmering, grundkurs, 8.0 hp HI1024, HI1900 etc., Tentamen TEN1. Måndagen den 10 januari 2011, Programmering, grundkurs, 8.0 hp HI1024, HI1900 etc., Tentamen TEN1 Måndagen den 10 januari 2011, 8.15 12.15 Tentamen består av två delar, del A och del B. Del A innehåller 10 kryssfrågor på olika teman

Läs mer

TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 15 januari 2016 Sida 1 / 26

TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 15 januari 2016 Sida 1 / 26 TAIU07 Matematiska beräkningar med MATLAB för MI Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet 15 januari 2016 Sida 1 / 26 TAIU07 Kursmål och Innehåll Målet med kursen är att Ge grundläggande färdighet i att

Läs mer

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng TENTAMEN I PROGRAMMERING Ansvarig: Jan Skansholm, tel 7721012 Betygsgränser: Hjälpmedel: Sammanlagt maximalt 60 poäng. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Skansholm,

Läs mer

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 030219 PRAKTISKT DELPROV Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 Datum : 030205 Tid : 9 13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt)

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Värmedistribution i plåt

Värmedistribution i plåt Sid 1 (6) Värmedistribution i plåt Introduktion Om vi med konstant temperatur värmer kanterna på en jämntjock plåt så kommer värmen att sprida sig och temperaturen i plåten så småningom stabilisera sig.

Läs mer

Grundläggande in- och utmatning

Grundläggande in- och utmatning 2011-08-22 Grundläggande in- och utmatning I denna inledande laboration kommer du att öva på de mest grundläggande operationerna för in- och utmatning. Mål Du ska efter denna laboration ha god insikt i

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python TDDE24 Funktionell och imperativ programmering del 2

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python TDDE24 Funktionell och imperativ programmering del 2 Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python TDDE24 Funktionell och imperativ programmering del 2 Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok,

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen C++ Funktioner 1 Teori När programmen blir större och mer komplicerade är det bra att kunna dela upp programmet i olika delar som gör specifika saker, vilket kan göra programmet mer lättläst. Ett sätt

Läs mer

STRÄNGAR DATATYPEN. Om du vill baka in variabler eller escape-tecken måste du använda dubbla citattecken. strängar

STRÄNGAR DATATYPEN. Om du vill baka in variabler eller escape-tecken måste du använda dubbla citattecken. strängar STRÄNGAR En av de mest avancerade av de normala datatyperna är. Här skall vi grundläggande gå igenom hur den datatypen fungerar och vidare flertalet funktioner som hör till datatypen. Låt oss kasta oss

Läs mer

TDP Regler

TDP Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

JavaScript del 5 Funktioner

JavaScript del 5 Funktioner JavaScript del 5 Funktioner När man skriver JavaScriptkod eller program i andra programmeringsspråk för den delen så kan det finnas anledningar till att man vill dela upp sitt stora program i flera mindre

Läs mer

a = a a a a a a ± ± ± ±500

a = a a a a a a ± ± ± ±500 4.1 Felanalys Vill man hårddra det hela, kan man påstå att det inte finns några tal i den tillämpade matematiken, bara intervall. Man anger till exempel inte ett uppmätt värde till 134.78 meter utan att

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TDDC74 Lab 02 Listor, sammansatta strukturer

TDDC74 Lab 02 Listor, sammansatta strukturer TDDC74 Lab 02 Listor, sammansatta strukturer 1 Översikt I denna laboration kommer ni att lära er mer om: Mer komplexa rekursiva mönster, procedurer och processer. Hur man kan hantera listor och andra enklare

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-12-22 KTH STH Flemingsberg 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King helt utan anteckningar Alternativt C från början

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDE24 och TDDD73 Funktionell och imperativ programmering (i Python)

Instruktioner - Datortentamen TDDE24 och TDDD73 Funktionell och imperativ programmering (i Python) Instruktioner - Datortentamen TDDE24 och TDDD73 Funktionell och imperativ programmering (i Python) Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok, t.ex. den rekommenderade kursboken. Boken

Läs mer

i LabVIEW. Några programmeringstekniska grundbegrepp

i LabVIEW. Några programmeringstekniska grundbegrepp Institutionen för elektroteknik Några programmeringstekniska grundbegrepp 1999-02-16 Inledning Inom datorprogrammering förekommer ett antal grundbegrepp som är i stort sett likadana oberoende om vi talar

Läs mer

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1 Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner MATLAB Väletablerat Mycket omfattande program GNU OCTAVE Öppen

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta , kl 14-18

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta , kl 14-18 TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta - 017-10-7, kl 14-18 Läs alla frågorna först och bestäm dig för i vilken ordning du vill lösa uppgifterna. Uppgifterna är inte nödvändigtvis

Läs mer

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00 1 ( 6) Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00 Tillåtna hjälpmedel: Dator, penna, papper, linjal, suddgummi, godkänd(a) bok/böcker/kompendier (ej

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

2016-03-18.kl.14-19. Tentaupplägg

2016-03-18.kl.14-19. Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden)

Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden) Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden) Ofta vill man kryptera text för att inte andra skall se vad man skrivit. I den givna filen KRYPTERAD_TEXT.TXT finns en krypterad text som kan vara av intresse

Läs mer

Digital- och datorteknik

Digital- och datorteknik Digital- och datorteknik Föreläsning #7 Biträdande professor Jan Jonsson Institutionen för data- och informationsteknik Chalmers tekniska högskola Aritmetik i digitala system Speciella egenskaper: Systemet

Läs mer

if (n==null) { return null; } else { return new Node(n.data, copy(n.next));

if (n==null) { return null; } else { return new Node(n.data, copy(n.next)); Inledning I bilagor finns ett antal mer eller mindre ofullständiga klasser. Klassen List innehåller några grundläggande komponenter för att skapa och hantera enkellänkade listor av heltal. Listorna hålls

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2014-0-27 Skrivtid: 0800 100 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

Föreläsning 0: Introduktion av Ada

Föreläsning 0: Introduktion av Ada Föreläsning 0: Introduktion av Ada OBS! Detta är antagligen det enda papper som delas ut under hela FÖ serien. Det finns förutom detta ett antal OH:n som kommer att användas under nästa FÖ, men sen är

Läs mer

2-5 Decimaltal Namn: Inledning. Vad är ett decimaltal, och varför skall jag arbeta med dem?

2-5 Decimaltal Namn: Inledning. Vad är ett decimaltal, och varför skall jag arbeta med dem? 2-5 Decimaltal Namn: Inledning Tidigare har du jobbat en hel del med bråktal, lagt ihop bråk, tagit fram gemensamma nämnare mm. Bråktal var lite krångliga att arbeta med i och med att de hade en nämnare.

Läs mer

Statistik över heltal

Statistik över heltal Övningsuppgift Statistik över heltal Steg 2 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

Övningsuppgift 2 Datalogi I 2I1027/2I1035/2I1046

Övningsuppgift 2 Datalogi I 2I1027/2I1035/2I1046 Övningsuppgift 2 Datalogi I 2I1027/2I1035/2I1046 Beatrice Åkerblom 14 oktober 2003 Övningarnas innehåll Övningsuppgifterna i detta dokument är lämpliga att göra före lektion 3, det vill säga att alla uppgifterna

Läs mer