Tentaupplägg denna gång

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentaupplägg denna gång"

Transkript

1 Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1, 2, 3, 4 hör ihop och de regler gällande betygsgränser som står på det separata regelbladet gäller. OBS! Bonustiden från laborationerna gäller endast på denna tenta för er som gått kursen i år. Bonustiderna från laborationerna försvinner omedelbart efter den första ordinarie tentan. Variant 2: Uppgift 5 är en specialvariant av tenta för dem som känner att de inte vill ge sig på någon av de ordinarie uppgifterna. Denna uppgift kan INTE kombineras med någon av de övriga för högre betyg utan kan endast generera betyg 3 som bäst. Några tips på vägen kanske också kan vara bra. TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta minuter. Försök skriva ner lite saker som kan vara problem i uppgifterna. Om det är något du absolut kommer att fastna på kanske det är fel uppgift. Du tjänar lätt in denna tid på att välja rätt uppgift. I vissa (flera) av uppgifterna finns en inledning (kursiv text) som egentligen inte har med själva uppgiften att göra, men som är en liten introduktion (i vissa fall) till varför detta program skall skapas. TIPS 2: Kolla ibland till kommunikationsfönstret. Det kan ha kommit information till alla utan att ni skickat in en fråga. Kanske gäller det dig också (din uppgift kanske). TIPS 3: Sista timmen är vi normalt sett lite snällare och ger eventuellt lite bättre återkoppling på era fel. Innan dess kan man få högre betyg och därför kräver vi att ni har lite mer koll på vad som skall rättas till. Vi ger dock information om vilket symptom felet uppvisar om vi kompletterar er uppgift under hela tentans gång. Lycka till med tenterandet och hoppas att alla får G på minst en uppgift idag. M.v.h. /Torbjörn (examinator)

2 Uppgift 1 (Lucky numbers) Filmen Lucky Numbers från år 2000 är en komedi med speltid på 105 minuter. Den hade premiär den 27 oktober i USA. Den handlar om en väderpresentatör som genomför en scam mot ett stort lotteri. Nora Ephron är regissör och Adam Resnick står för manus. Några av tjärnorna i filmen är John Travolta och Lisa Kudrow. Ett litet tips från oss alla till er alla på en skaplig film så här i början av tentaperioden. Din uppgift är att skriva ett program som låter användaren mata in sina lyckotal så att dessa kan skrivas ut i en tjusig tabell. Användaren skall själv få ange hur många lyckotal hon eller han har. Dessutom skall användaren få mata in sitt namn, så att detta kan skrivas ut i tabellhuvudet. Man får i denna uppgift anta att inga förnamn är längre än 12 tecken. Tabellen är alltid exakt 16 tecken bred. Tabellhuvudet skall vara centrerat. I vissa fall kan man inte placera användarens namn exakt i mitten. I dessa fall är det OK om namnet blir lite förskjutet till vänster (se hur detta ser ut i körexemplen). Observera att det är godtyckligt många lyckotal som matas in. Man kan alltså inte lösa denna uppgift genom att läsa in alla talen till ett fält eller dylikt. Observera också att det är ett avslutande s på namnen i tabellen. Om namnet slutar med ett s skall det förstås inte läggas till ytterligare ett s. Se i exemplen. Körexempel 1: Mata in antalet lyckotal: 4 Mata in ditt namn (max 12 tecken): Linnea Mata in dina lyckotal: Linneas Lyckotal Körexempel 2: Mata in antalet lyckotal: 1 Mata in ditt namn (max 12 tecken): Nils Mata in dina lyckotal: 102 Nils Lyckotal 102 TIPS: Räkna inte ut centreringen innan ni kollat om det skall vara s i slutet eller ej.

3 Uppgift 2 (MGM) MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) är ett litet företag, i det lilla landet USA (United States of America), som har som huvuduppgift att kränga filmer. En av företagets filmer är Ben Hur (som antagligen handlade om någon som inte hade koll på hur man gör saker). Andra kända alster är Borta med vinden (någon som snodde övervåningen på ett hus) och Trollkarlen från Oz (en grekisk film som handlar om dryckesvanor). För er som inte har (lika bra) koll på filmer (som vi) kan kanske det tecknade radarparet Tom&Jerry vara det som gör att ni känner igen MGM. I denna uppgift skall du skriva underprogrammet MGM som tar fram den minsta gemensamma multipeln givet indata av ett antal inmatade tal. I uppgiften sätter vi antalet till 4. Det finns i programmet en konstant som anger detta antal så att man kan ändra detta och testa med t.ex. 20 tal istället. Givetvis skall programmet använda konstanten som är definierad istället för talet 4. I den givna filen least_common_multiple.adb finns en början till ett program (inklusive den konstant som anger antalet ovan) som skall beräkna MGM av ett antal tal. En multipel till ett tal P är alla tal som kan delas jämnt med P. T.ex. har talet 13 följande multiplar: 13, 26, 39, 52, 65, o.s.v. MGM av flera tal är, precis som det låter, en multipel till dessa tal som är så liten som möjlig. MGM av 6 och 8 är t.ex. 24, eftersom 3 * 8 = 24 och 4 * 6 = 24. Den minsta gemensamma multiplen av 3, 7 och 12 är, 84 (3*28, 7*12, 12*7). Ett lätt sätt att räkna ut MGM för N tal är att använda sig av två fält med N heltal i varje, vi kan kalla dem för A och B. I fältet A stoppar man in de tal som man vill räkna ut MGM för, A kommer att ha koll på de ursprungliga talen. Man fyller B på samma sätt. Sedan använder man följande algoritm: 1. Om alla tal i B är lika gå till steg 5. Annars fortsätt med steg Hitta det tal i B som är minst (eller ett av de minsta om det finns fler som är minst). 3. Öka detta tal med motsvarande tal i A (alltså det tal i A som står på samma position som det minsta talet i B finns på). 4. Gå tillbaka till steg 1 igen. 5. Färdigt! På alla platser i B står nu MGM för talen i A. Om vi t.ex. vill beräkna MGM för talen 3 och 5 (= 15) blir detta på följande vis: A = [3, 5] B = [ 3, 5] <-- B(1) är minst, öka på med A(1) B = [ 6, 5] <-- B(2) är minst, öka på med A(2) B = [ 6, 10] <-- B(1) är minst, öka på med A(1) B = [12, 10] <-- B(2) är minst, öka på med A(2) B = [12, 15] <-- B(1) är minst, öka på med A(1) B = [15, 15] <-- Alla tal i B är lika, MGM är 15! Din uppgift är att lägga till koden för funktionen Mgm i filen least_common_multiple.adb. Du får bara ändra mellan de två kommentarsraderna som finns i filen. Funktionen Mgm skall fungera enligt ovanstående algoritm. Du kan behöva skriva fler funktioner som hjälper Mgm att lösa problemet.

4 Uppgift 3 (Barnuppfostran) Som förälder är man ju enveten i sin träning av sina barn. Detta vet alla föräldrar om (så också jag). När man t.ex. vill lära dem att sätta på sig strumporna så drar man givetvis av den redan påsatta strumpan när barnet sätter på sig den andra. :-) Vill man lära barnet att prata så låter man dem upprepa ord så många gånger att man själv tröttnar på ordet. Barn känner, enligt all forskning, en stor glädje i att utföra saker många gånger. :-) I denna uppgift är det din uppgift att agera förälder och skriva ett program som bara upprepar det man matar in. Skriv ett program som läser in 10 heltal och skriver ut dem igen i samma ordning. Programmet skall ha två underprogram. Det första skall heta Get och det skall läsa in talen och lagra dem i ett fält (en array). Det andra skall heta Put och det skall skriva ut talen i det fält som kommer in som parameter. Körexempel 1: Mata in 10 heltal: Talen var: Körexempel 2: Mata in 10 heltal: Talen var: Körexempel 3: Mata in 10 heltal: Rupert Talen var: KRAV 1: Inga globala variabler får användas i underprogrammen (givetvis). KRAV 2: Du får INTE använda dig av de inbygda konstruktionerna loop, for eller while utan allt som skall upprepas skall ske med hjälp av rekursion. KRAV 3: Inga globala variabler får användas i underprogrammen (givetvis). TIPS 1: Ingen felhantering krävs i denna uppgift. TIPS 2: Det är ok att använda den inbyggda Get för heltal om du vill (i din egen Get)

5 Uppgift 4 (if cat = katt then...) I Unix (och alla varianter av detta) finns ett kommando som heter cat. Detta kommando skriver ut innehållet i en fil (eller flera) i terminalen. Om man anger flera filnamn efter detta kommando kommer filerna att skrivas ut efter varandra som om innehållet skulle ha funnits i en enda lång fil. Man kan tänka sig att det engelska ordet cat som på svenska betyder katt skulle ha något speciellt med detta att göra, men så är inte fallet. Denna uppgift baserar sig på unixkommandot cat, men är en variant där man vill slå ihop två filer bredvid varandra istållet för efter varandra. Vi kallar detta katt så att vi inte råkar ut för att strula till det med att vi har samma namn som ett Unix-kommando. Det ställer bara till det. Det du skall göra i denna uppgift är att skriva ett program som tar emot två filnamn via kommandoraden (Ada.Command_Line behövs) och sen slå ihop dessa två filers innehåll och skriva ut det på skärmen enligt exemplet nedan. OBS! Filerna vi testar med kan vara helt andra än de i exemplet nedan. Antag att filen A.TXT innehåller: Detta är en liten fil en Antag att filen B.TXT innehåller: längre text som är större än en tom rad kan ställa till det. Körexempel (inklusive hur man startar programmet som heter katt ): PROMPT> katt A.TXT B.TXT Detta är en längre text som är större än en liten fil en tom rad kan ställa till det. TIPS 1: Det är inte givet att raderna är lika många i filerna man skall slå ihop. TIPS 2: Tänk på att filer kan vara tomma.

6 Uppgift 5 ( Betyg 3 -uppgift: Ruperts son...) Som alla vet är Rubiks kub en skojjig leksak som man gärna ger sina barn att leka med på långa resor, eller i allmänhet när de har tråkigt. Det hände sig så, att Rubik fick en son, Ruben. Det visade sig dock att Rubiks kub var för avancerade för Ruben, så Rubik konstruerade en kub med 2 x 2 rader (istället för 3 x 3), även känd som minikuben. Denna kubs klurighet motsvarde Rubens intellekt. Ruben fick i sin tur en son, Rupert. Det visade sig dock att minikuben var allt för knepig för Rupert, så Ruben fick skapa en ny kub med 1 x 1 rader, även kallad mikrokuben. Denna kub lyckades Rupert till slut lösa. Ruperts son... Här kommer en gammal klassisk rituppgift som den såkallade betyg 3 -uppgiften. Du skall skriva ett program som ritar ut en tredimensionell kub i två dimensioner enligt exmeplen nedan. Användaren matar in vilken storlek på kuben den vill se och det skall gå att mata in vilken storlek som helst större än 0. Ingen felhantering krävs. Om figuren ser konstig ut när den blir större än vad terminalen klarar av att rita ut kan det bero på att terminalen bara var för liten och det är helt ok. Vi antar att vi har en enormt stor terminal att tillgå. Körexempel 1: Mata in storleken på kuben: \ \ \ +--+ Större figurer (inte körexempel): Storlek 2 Storlek 3 Storlek \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ + \ \ \ \ \ KRAV: Vi accepterar INTE en fullständig uppräkning av olika fall. Det måste lösas på ett någorlunda algoritmiskt sätt. Det skall finnas loopar etc som beror på storleken. TIPS: Underprogram underlättar för dig. Använd små underprogram som löser delar av problem som du slipper strula med senare.

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1,

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter TENTA: TDDD11 & TDDC68 Tillåtna hjälpmedel Det är tillåtet att ha böcker (t.ex. Ada-bok, formelsamlingar, lexikon,...) med sig samt utdelade lathundar (finns på kurshemsidan) för Ada, Unix och Emacs. Utdraget

Läs mer

Tentaupplägg. Betygsgränser: 1 uppg 19:00 Betyg 3 2 uppg 18:00 Betyg 4 2 uppg 16:30 Betyg 5 3 uppg 18:00 Betyg 5

Tentaupplägg. Betygsgränser: 1 uppg 19:00 Betyg 3 2 uppg 18:00 Betyg 4 2 uppg 16:30 Betyg 5 3 uppg 18:00 Betyg 5 Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg. TIPS 4: Du kan kompilera din kod med följande kommandon g++11, w++11 (för mer varningar)

kl Tentaupplägg. TIPS 4: Du kan kompilera din kod med följande kommandon g++11, w++11 (för mer varningar) Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. älj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. 2014-10-30.kl.08-13 Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Examination - Ada

kl Examination - Ada Examination - Ada TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

DUGGA Tentaupplägg

DUGGA Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Några tips på vägen kanske kan vara bra. 2015-03-17.kl.14-19 Tentaupplägg TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som

Läs mer

DUGGA Tentaupplägg

DUGGA Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster)

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Vi har lite olika upplägg i de kurser vi håller och i vissa kurser finns det med något som vi kallar "poster" (eng. "record"). I andra har vi inte med detta. Vi har

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg entaupplägg IP 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

2016-03-18.kl.14-19. Tentaupplägg

2016-03-18.kl.14-19. Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK)

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) 2013-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) Ibland råkar man ut för att man måste se till att man inte får dubletter i sina inmatningar. Denna uppgift baserar sig på detta, men dessutom

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2004-03-10.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som ritar ut en åtthörning på skärmen. Åtthörningen skall dock se ut enligt exemplen nedan och det är så att användaren skall

Läs mer

Uppgift 1 (vadå sortering?)

Uppgift 1 (vadå sortering?) 2011-06-08.kl.14-19 Uppgift 1 (vadå sortering?) Du skall skriva ett program som sorterar in en sekvens av tal i en vektor (en array ) enligt en speciell metod. Inledningsvis skall vektorn innehålla endast

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 + / \ + + + + \ / + Exempel 3: Mata in storlek

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2006-12-08.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Implementera följande funktion: fun(1) = 1 fun(n) = fun(n / 2), för jämna n fun(n) = n / (fun(n - 1) + fun(n + 1)), för udda n Exempel på korrekta resultat:

Läs mer

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner)

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) a) Skriv ett program som låter användaren mata in 7 heltal och som gör utskrifter enligt nedanstående körexempel. Mata in 7 heltal: 1 0 0 3 1 1 1 Tal nr 2 var en

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden)

Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden) Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden) Ofta vill man kryptera text för att inte andra skall se vad man skrivit. I den givna filen KRYPTERAD_TEXT.TXT finns en krypterad text som kan vara av intresse

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter FIL.TXT och skriver ut alla rader där det står ett decimaltal först på raden. Decimaltal

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 Exempel 3: Mata in storlek på bikupan: 3 \ / \

Läs mer

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram Mål Lab 2: Underprogram Följande laboration introducerar underprogram; procedurer, funktioner och operatorer. I denna laboration kommer du att lära dig: Hur man skriver underprogram och hur dessa anropas.

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson 2010-11-19 Plot och rekursion I denna laboration skall du lära dig lite om hur plot i MatLab fungerar samt använda

Läs mer

Uttryck, satser och strömhantering

Uttryck, satser och strömhantering Linköpings Universitet Institutionen för datavetenskap (IDA) UPP-gruppen 2018-09-06 Mål Uttryck, satser och strömhantering I denna laboration ska du lära dig Formaterad inläsning och utskrift Vanliga repetitions-

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 26 februari 2011

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 26 februari 2011 1 of 7 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Föreläsning 5: Introduktion av pekare

Föreläsning 5: Introduktion av pekare Föreläsning 5: Introduktion av pekare Det bör påpekas att det som tas upp i introduktionen inte är reella exempel på kod. Man anväder inte pekare till att peka på enstaka heltal som i exemplen nedan, men

Läs mer

Kursmaterial för laborationer i

Kursmaterial för laborationer i Kursmaterial för laborationer i IMPA TDDC 68 Sammanställt av Torbjörn Jonsson 2007-02-09 INNEHÅLL Allmänt om C++-laborationerna 1 De olika laborationerna: Lab0: Grundläggande C++ 3 Lab1: Sortering med

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-12-22 KTH STH Flemingsberg 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King helt utan anteckningar Alternativt C från början

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) I filerna queue_handling.ads och queue_handling.adb finns en datastruktur som motsvarar en kö. Det finns fyra operationer som kan utföras på en kö. 1) Enqueue som stoppar

Läs mer

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng TENTAMEN I PROGRAMMERING Ansvarig: Jan Skansholm, tel 7721012 Betygsgränser: Hjälpmedel: Sammanlagt maximalt 60 poäng. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Skansholm,

Läs mer

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010)

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tid: Onsdagen 15 december 2004, 8:30 till 13:30 Plats: M Ansvarig lärare: Katarina Blom, tel 772 10 60. Läraren besöker tentamen kl

Läs mer

Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00

Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00 1 ( 7) Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00 Tillåtna hjälpmedel: Dator, penna, papper, linjal, suddgummi, godkänd(a) bok/böcker/kompendier (ej anteckningar,

Läs mer

Föreläsning 7: Filer

Föreläsning 7: Filer Genomgånget på FÖ: Föreläsning 7: Filer Undantag: Liten mall för undantag ("exceptions") och vad man har det till. Dock inte med betoning på allt, men det väsentliga är upptaget. Filer: P. Open(filvar,

Läs mer

DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion

DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion Staffan Romberger 2008-10-31 DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion Efter den här laborationen ska du kunna hantera vektorer och matriser, villkorssatser

Läs mer

Föreläsning 6: Introduktion av listor

Föreläsning 6: Introduktion av listor Föreläsning 6: Introduktion av listor Med hjälp av pekare kan man bygga upp datastrukturer på olika sätt. Bland annat kan man bygga upp listor bestående av någon typ av data. Begreppet lista bör förklaras.

Läs mer

TDIU01 / 725G

TDIU01 / 725G TDIU01 / 725G67 2011-12-16 08-13 Inloggning Börja med att logga in i tentasystemet genom att logga in med användare examx som har lösenordet kluring1. Verifiera att dina uppgifter stämmer och förbered

Läs mer

Värmedistribution i plåt

Värmedistribution i plåt Sid 1 (6) Värmedistribution i plåt Introduktion Om vi med konstant temperatur värmer kanterna på en jämntjock plåt så kommer värmen att sprida sig och temperaturen i plåten så småningom stabilisera sig.

Läs mer

Schemaunderlag för Programmering, grundkurs (TDDB18)

Schemaunderlag för Programmering, grundkurs (TDDB18) Allmänt Schemaunderlag för Programmering, grundkurs (TDDB18) Under VT1 håller jag (Torbjörn) tre kurser. Detta gör att det inte är lätt att få till ett optimalt schema för er studenter (tyvärr). En variant

Läs mer

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 17 december 2015, kl 14:00-18:00

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 17 december 2015, kl 14:00-18:00 1 ( 7) Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 17 december 2015, kl 14:00-18:00 Tillåtna hjälpmedel: Dator, penna, papper, linjal, suddgummi, godkänd(a) bok/böcker/kompendier

Läs mer

MMA132: Laboration 2 Matriser i MATLAB

MMA132: Laboration 2 Matriser i MATLAB MMA132: Laboration 2 Matriser i MATLAB Introduktion I den här labben skall vi lära oss hur man använder matriser och vektorer i MATLAB. Det är rekommerad att du ser till att ha laborationshandledningen

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-01-08 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

TDP Regler

TDP Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok, t.ex. den rekommenderade kursboken. Boken får ha anteckningar,

Läs mer

Laboration: Grunderna i MATLAB

Laboration: Grunderna i MATLAB Laboration: Grunderna i MATLAB 25 augusti 2005 Grunderna i MATLAB Vad är MATLAB? MATLAB är ett interaktivt program för vetenskapliga beräkningar. Som användare ger du enkla kommandon och MATLAB levererar

Läs mer

Programmeringsuppgifter 1

Programmeringsuppgifter 1 Programmeringsuppgifter 1 Redovisning: Ni demo-kör och förklarar för handledaren några av de program ni gjort. Ni behöver inte hinna allt, redovisa så långt ni kommit. Om ni hinner mer kan ni alltid redovisa

Läs mer

Tentamen i. Programmering i språket C

Tentamen i. Programmering i språket C 1 of 6 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering i språket C för D1 m fl, även distanskursen lördag 25 februari

Läs mer

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C 1 of 7 Örebro universitet Institutionen för teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen fredag 15

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. fredag 13 januari 2012

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. fredag 13 januari 2012 1 of 6 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2005-06-09.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Ett plustecken kan se ut på många sätt. En variant är den som ses nedan. Skriv ett program som låter användaren mata in storleken på plusset enligt exemplen

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 28 maj 2011

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 28 maj 2011 1 of 7 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-25.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program (en funktion), my_plot_figure, som läser in ett antal sekvenser av koordinater från tangentbordet och ritar ut dessa till en

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Komponentvisa operationer,.-notation Multiplikation (*), division (/) och upphöj till (ˆ) av vektorer följer vanliga vektoralgebraiska

Komponentvisa operationer,.-notation Multiplikation (*), division (/) och upphöj till (ˆ) av vektorer följer vanliga vektoralgebraiska Matlab-föreläsning 3 (4), 17 september, 2015 Innehåll Sekvenser (från förra föreläsningen) Upprepning med for-slingor och while-slingor Villkorssatser med if - then -else - Logik Sekvenser - repetion från

Läs mer

Bygga hus med LECA-stenar

Bygga hus med LECA-stenar Bygga hus med LECA-stenar När man bygger hus med LECA-stenar finns det en del att tänka på. Till att börja med finns det LECA-stenar i olika dimensioner (t.ex. 59x19x19 och 59x19x39). Dessa dimensioner

Läs mer

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Dataingenjörsprogrammet, elektroingenjörsprogrammet och medicinsk teknik KTH Skolan för Teknik och Hälsa Redovisning: Se Kurs-PM om hur redovisningen

Läs mer

TDDI TDDI22 Tentaregler

TDDI TDDI22 Tentaregler Inloggning TDDI22 Tentaregler Logga in i tentasystemet genom att välja session exam system och logga in med ditt vanliga LiU- ID. Välj inte att ha denna session som standardsession. Verifiera att dina

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

Multipel tilldelning. Introduktion till programmering D0009E. Föreläsning 6: Iteration. while-satsen. Kom ihåg. Snurror kontra rekursion

Multipel tilldelning. Introduktion till programmering D0009E. Föreläsning 6: Iteration. while-satsen. Kom ihåg. Snurror kontra rekursion Introduktion till programmering D0009E Föreläsning 6: Iteration Multipel tilldelning Helt ok att tilldela en variabel flera gånger: bruce = bruce, bruce = 7 bruce Output: 7 Som tillståndsdiagram: bruce

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2009-12-16.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv funktionen create_diagonal som tar emot de två parametrarna R och N. R markerar hur många rader den resulterande matrisen skall få och N markerar

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 2 TID: 4 timmar Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt

Läs mer

Programmeringsolympiaden 2010 Kvalificering

Programmeringsolympiaden 2010 Kvalificering Programmeringsolympiaden 2010 Kvalificering TÄVLINGSREGLER Tävlingen äger rum på ett av skolan bestämt datum under sex timmar effektiv tid. Tävlingen består av sex uppgifter som samtliga ska lösas genom

Läs mer

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00

Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00 1 ( 6) Uppgifter till tenta i 729G04 Programmering och diskret matematik. 7 augusti 2015, kl 08:00-12:00 Tillåtna hjälpmedel: Dator, penna, papper, linjal, suddgummi, godkänd(a) bok/böcker/kompendier (ej

Läs mer

Repetition i Python 3. Exemplen fac. Exemplen fac motivering. Exemplen fac i Python

Repetition i Python 3. Exemplen fac. Exemplen fac motivering. Exemplen fac i Python Repetition i Python 3 Exemplen fac Orginalet I Scheme använde vi rekursion för all slags repetition. Efterom Scheme är ett funktionellt språk återsänder alla språkkonstruktioner ett värde men i Python

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2017-08-14 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Lexikon Engelskt-Valfritt språk. Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

Programmeringsteknik med C och Matlab

Programmeringsteknik med C och Matlab Programmeringsteknik med C och Matlab Kapitel 2: C-programmeringens grunder Henrik Björklund Umeå universitet Björklund (UmU) Programmeringsteknik 1 / 32 Mer organisatoriskt Imorgon: Datorintro i lab Logga

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-10-30

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-10-30 HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-10-30 KTH STH Haninge 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel 26 APRIL 2013 Inledning Excel är inte konstruerat för att i första hand utföra statistiska beräkningar, men en hel del sådant kan ändå göras.

Läs mer

UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM

UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM Datum skrivs på olika sätt i olika länder. Till exempel skulle datumet 03/05/01 i Sverige betyda 1 maj 2003, medan det i USA skulle vara 5 mars 2001 och i en del andra länder

Läs mer

Algoritmer och datastrukturer H I HÅKAN S T R Ö M B E R G N I C K L A S B R A N D E F E L T

Algoritmer och datastrukturer H I HÅKAN S T R Ö M B E R G N I C K L A S B R A N D E F E L T Algoritmer och datastrukturer H I 1 0 2 9 HÅKAN S T R Ö M B E R G N I C K L A S B R A N D E F E L T Föreläsning 1 Inledande om algoritmer Rekursion Stacken vid rekursion Rekursion iteration Möjliga vägar

Läs mer

Regler. Betygssättning

Regler. Betygssättning Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2010-04-06.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv den funktion, draw_figure, som ritar ut en liksidig figur enligt exemplen nedan med så många hörn som anges som parameter till funktionen (den ritar

Läs mer