Augusti 1 11/ /var 14:de dag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Augusti 1 11/74 2015 /var 14:de dag"

Transkript

1 1 Augusti 1 11/ /var 14:de dag

2 2

3 3 LEDARE Jag bakar inte bullar! När jag var liten visste jag exakt hur en mormor såg ut och hur hon skulle vara. En mormor är liten och rund. En mormor har en hemstickad kofta och kjol. En mormor har knut på huvudet. En mormor bakar världens godaste kanelbullar. Så var det på min tid. Sen blev min mamma mormor. En mormor liten och smal. En mormor med design kläder. En mormor med långt blonderat hår. En mormor som kunde laga bästa entrecoten. Så var det på mina barn tid. Så blev jag mormor. En mormor stor o rund. En mormor i stallkläder. En mormor med rufsigt hår. En mormor som vet vilka restauranger man äter ute på. Så är det på mina barnbarns tid. Varför skriver jag då detta? Jag har precis blivit mormor för fjärde gången till lilla Qihan, och de vill ha en mormor som bakar bullar. Är det slut på den sortens mormödrar? Finns det en längtan efter mormorsideal igen? Jag tror det! Vi bor i ett annat land ofta långt från våra barnbarn då kan det vara svårt att vara bullmormor men jag tror nog våra barnbarn gillar oss ändå! (Detta kan lika gärna gälla en farmor-ordet mormor användes bara för att jag är det) Monicha P.S. Jag är en jäkel på cheesecake Kontakt: ISSN SE

4 NYHETER 4 Har du en tröja med trycket A.C.A.B. All cops are bastards? Ha inte på dig den i Spanien, du kan åka på böter på tusentals kronor. Som Bladet tidigare skrivit om trädde den 1 juli den omdiskuterade munkavlelagen i kraft i vårt soliga paradis. En lag som hårt har kristiserats av bland annat FN och även bantats ned i jämförelse med det första förslaget. Lagen ger också stora rättigheter och ett stort eget tolkningsutrymme för polisen, som själv direkt kan bestämma om något bryter mot lagen och skriva ut böter. Till exempel är det förbjudet att filma eller fota poliser i tjänst, gör man det kan polisen direkt skriva ut böter på upp till euro. Att förolämpa en polis kan ge upp till 600 euro i böter. Alicante var en av de första provinser att utnyttja lagen, den 4 juli fick en ung kvinna ett böter i ett kant barområde i Alicante. Hon bar en t-shirt med trycket A.C.A.B, ett vanligt t-shirt tryck i punkvärlden, som står för All Cops Are Bastards alla poliser är idioter. Den unga kvinnan ska ha sagt att detta inte var den självklara innebörden på trycket på hennes t-shirt, det kan också betyda Asociación Contra la Anorexia y Bulimia (föreningen mot anorexi och bulimi). Men de sex poliser som omringade henne på gatan den lördagsnatten valde den traditionella tolkningen, som därmed innebär respektlöshet mot polisen, något som nu, enligt den nya lagen, är ett brott.

5 5 NYHETER Polismännen skrev en anmälan och gav henne böter på flera hundra euro, i det står skrivet: artikel 37, punkt 4, begånget brott: bärande av tröja med förkortningen A.C.A.B. all cops are bastards. Möjligheterna till att överklagan för de som blir anmälda har inskränkts kraftigt och den som överklagar måste själv stå för rättegångskostnaderna. Man har flyttat över bevisbördan på den enskilde och gjort polisens ord till sanning. Visar du inte respekt för en polis kan du bli belagd med höga böter men kom ihåg det är polisen som avgör om du visar respekt eller inte. Om du på Facebook uppmanar till civil olydnad anses det störa ordningen och kan ge upp till ett års fängelse. Det här har FN fördömt helt fredliga protester måste vara tillåtna i en demokrati, även de som är oanmälda. I landet som rankas som svenskarnas favoritresmål är det nu olagligt för den spanska befolkningen att inte visa respekt eller hänsyn mot en polisman, inte bära giltig identifikation med sig eller delta i en oanmäld sammankomst på en offentlig plats. Monicha Blomberg

6 6 TROLLKONSTER Blir det på Virgen del Carmen den 8 augusti klockan Biljetter kostar 5 euro och hela summan går till GAEX. En förening grundad av före detta missbrukare - för att hjälpa missbrukare. Biljetter köpes hos GAEX Calle Diego Ramirez 47. Öppet måndag - fredag och BIO Blir det den 11 augusti på Plaza Mayor på Zenia Boulevard. Då visas Madagaskar 3 på storskärm klockan Gratis Torreviejas kulturkalender Hade fortfarande inte kommit ut när Bladet gick i tryck. Verkar vänta på sig denna gång!

7 7 HORSE SHOW Casa la Pedrera,Torremendo den 11, 18 och 25 augusti. Åtföljd av internationell Flamencodansare Jay Markwick och hans team Denna show är en kväll ute för hela familjen, missa inte detta! Biljettpriser: Barn 8.50 / Vuxna 12,50 euro För mer information ring Jenni på

8 NOTISER 8 VINST FÖR STORBANKER SPANIEN. Spaniens största banker redovisar en vinst på miljoner euro en ökning med 48 procent samma kvartal En bidragande orsak tros vara landets förbättrade ekonomi. Banco Santander gjorde den största vinsten med miljoner netto. De övriga vinstbankerna är Banco Popular, Bankia, BBVA, CaixaBank och Sabadell. FÄRRE MORD SPANIEN. Antalet mord har sjunkit med 30 procent, årets första sex månader. Stölder och våldsbrott har minskat med nitton procent. Inbrott med 5,6 procent. Däremot har narkotika brotten ökat med åtta procent. DOG I BAGAGEUTRYMMET BRODERN ÅTALAS FÖR DRÅP SPANIEN. Den andra augusti avled fem illegala invandrare när de försökte ta sig in i Spanien. En 27-årig marockan, kvävdes till döds i en resväska på bakluckan på hans brors bil. Brodern försökte smuggla över mannen i resväskan på färjan mellan Melilla och Almeria. En båtresa på flera timmar, som 27-åringen inte klarade utan luft i bagageutrymmet. Brodern som körde bilen greps vid ankomsten till Almeria, misstänkt för dråp. Sju flyktingar försökte simma över från Marocko till Ceuta, fyra av dem drunknade och 3 plockades upp av den marockanska kustbevakningen.

9 9

10 NYHETER 10 Spanien och Italien är populäraste länderna att hyra bil i för svenskar 8 av 10 svenskar vill hyra personbil på resan, men cykel och vespa är också populärt. Det visar Tickets Novus-undersökning. Svenskarnas intresse för att hyra bil på resan ökar och allra mest ökar uthyrningen av lyxbilar. Att hyra Porsche eller Maserati betraktas som en upplevelse i sig på resan. Svenskarna går mot trenden i övriga Europa och hyr både större och dyrare bilmodeller med högre genomsnittshyror. Lyxbilar är det segment som ökar mest, om än från små volymer. Att hyra till exempel en Porsche 911 kostar runt 3100 kronor per dag i Tyskland. - De som hyr lyxbil tycker att det är värt pengarna då körningen är en del av upplevelsen på resan. Intresset har ökat för att till exempel hyra Porsche 911 och köra på Autobahn eller för att hyra cabrioleter som Maserati Grand Sport eller Audi A5 på franska Rivieran. Det är resenärens egen fantasi som sätter gränsen för bilvalet, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor. Att intresset för att hyra personbil på resan ökar har samband med den allmänna trenden i resebranschen att svenskarna vill ha en aktiv semester med många olika upplevelser. De mest populära länderna för svenskar att hyra bil i är Spanien, följt av Italien och USA. - Spanien är liksom tidigare år det mest populära landet att hyra bil i för svenskarna. Det är sommarens mest populära turistland för svenskar samtidigt som det är väldig billigt att hyra bil där och det dessutom finns många fina utflyktsmål, säger Karin Starkman Ahlstedt, på Ticket Privatresor. Även resmål i USA, till exempel i Los Angeles, San Fransisco, Fort Lauderdale, Miami och Orlando ökar intresset för att hyra bil. Tio i topp här hyr svensken helst bil Spanien Italien USA Frankrike Sverige Källa: Autoeurope/Ticket Privatresor. Avser antal personbilar uthämtade under sommarmånaderna. Fordonen svenskarna helst vill hyra på resan Bil (81 procent) Cykel (41 procent) Vespa (29 procent) Cabriolet (19 procent) Jeep (20 procent) Motorcykel (9 procent) Husbil (8 procent) Husvagn (2 procent) Källa: Ticket Novusundersökning med 1117 respondenter, rikstäckande urval.

11 11

12 NYHETER 12 Den skärpta kontrollen av uthyrning av illegal uthyrning av bostäder är påbörjad på Costa Blanca. Vi har tidigare i Bladet skrivit om att numera måste man ha licens och registrera sin bostad för att få hyra ut. Det går bra att registrera sig även som privatperson, men man måste skatta för sina inkomster. Den utökade kontrollen är en del i en kampanj mot de som hyr ut sin lägenhet illegalt och därmed utgör "illojal konkurrens" inom sektorn. Bara i Alicanteprovinsen uppsattas att det rör sig om drygt bostäder som hyrs ut svart. Kampanjen kommer att pågå fram till den 15 september, man kommer kolla att regler följs och att bostäderna håller en viss kvalité. ÖPPETTIDER: Vardagar Lördagar C/ Diana 7-8 C.C Torremarina,Torrevieja Hjärtligt välkomna! Senap & Ketchup Kontrollerna kommer att fokuseras på Torrevieja, Benidorm, El Campello, Calpe och Denia i främst flerfamiljshus. APTUR, den regionala sammanslutningen av turistlägenheter i Costa Blanca, uppger att licens nu är obligatoriskt för att hyra ut sin bostad. Du kan söka om licens själv via blankett som hämtas på eller hyra ut via mäklare som innehar licens. Det går också få tag på blanketten på turistbyrån i Alicante. Bostäderna som ska kontrolleras kommer från uthyrningsportaler på internet.

13 13 BLADET TAR PULSEN PÅ

14 NOTISER 14 INGEN COCA-COLA UTSTÄLLNING I ALICANTE ALICANTE. Förra året blev 156 personer av med sitt jobb på Coca-Colafabriken i Alicante. Nu har Alicante stad beslutat att stödja de 156 personerna som ligger i tvist med Coca-Cola genom att stoppa en planerad Coca-Colautställning i Alicante. Kommunen säger att Coca-Cola måste lösa sin tvist med de tidigare anställda. Dani Martin, kommunalrådet för kultur, sade att stadshuset är moraliskt skyldiga att avvisa utställningen på grund av vägran av företaget att återanställa de 156 i enlighet med den rättsliga mening som utfärdats av den spanska domstolen tidigare i år men Coca-Cola fortsätter att strunta i lagen. LÄMNADE TRE HUNDAR I BILEN EN AVLED FLER UTLÄNDSKA ARBETSTAGARE SPANIEN. Nu ökar antalet utländska arbetstagare i Spanien, i juni ökade antalet utlänningar som fått arbete i Spanien med personer, främst inom jordbruket. Jämfört med 2014 har antalet utlänningar som fått jobb ökat med 3,63 procent. Detta är den första ökningen av utländska arbetstagare sedan MEDELÅLDERS MAN AVLED I VÄRMEN TORREVIEJA. En 47-årig spansk man avled av värmen i Torrevieja. Mannen fick hjärtstillestånd och fördes till Hospital Torrevieja, där man försökte återuppliva honom. Då man inte lyckades dödförklarade man mannen. Mannens kroppstemperatur låg på 41,4 grader när han kom till sjukhuset. Mannen var på sitt arbete i en varubil när det hela inträffade. TORREVIEJA. Tre hundar satt den 28 juli inlåsta i en bil på Calle Capitan Garcia Gea i Torrevieja. Ett flertal grannar ringde in till polisen om hundarna som suttit i bilen flera timmar. Polisen slog sönder en sidoruta på bilen och fick ut de tre hundarna, varav en av dem avled och för de andra två var läget kritiskt. Det var uppemot 50 grader inne i bilen. Polisen har gripit två ungdomar i samband med händelsen, misstänkta för grovt djurplågeri. Fullmäktigeledamot Carmen Morate, har via spansk media tackat allmänheten för att de engagerat sig och ringt in och rapporterat händelsen.

15 15

16 INFO 16 Den berömda jordbävningen 1829, där 389 personer i Torreviejaområdet miste livet och 209 skadades medförde att det gjordes en beredskapsplan för hur man bättre skulle bygga bostäderna för att möta en ny jordbävning. Denna beredskapsplan har inte följts. Torrevieja ligger i ett seismiskt aktivt område. De jordbävningar man känner av i Torrevieja idag är små, men orten tillhör en av Spaniens mest jordbävningsdrabbade område. Byggbommen av turistbostäder sedan 1970-talet har medfört att man glömt bort vikten av att bygga jordbävningssäkert. Sociologen Antonio Aledo och miljöexpert Samia Sulaiman vid universitetet i Alicante har gjort en nyligen presenterad studie som visar att risken för skador är stor i Torreviejaområdet om en större jordbävning skulle inträffa. Under 2012 utarbetades en ny plan, som bland annat innehåller räddningsinsatser, vilka övades en hel dag i Torrevieja. Planen får beröm för att vara ett banbrytande projekt i regionen. Men forskarna säger i sin studie att den är bristfällig. Bland annat nämns det faktum att byggbommen medfört att staden är överbefolkad under högsäsong. Bild från jordbävningen den 21 mars ,6 på R bostäder jämn

17 17 INFO Hus skadat vid jordbävning Slutsatsen är att fokus på turism och byggande av fritidshus i Torrevieja -har inte bara gjort stadens ekonomi sårbar för kriser i bygg- och fastighetsbranschen och sociala risker som den fattigaste kommunen i Spanien, enligt INE (vilket Bladet skrev om i föregående nummer), utan också ökat den seismiska sårbarheten. På grund av egendomsspekulation och en ekonomi baserat på att bygga turistbostäder har man glömt bort risken med jordbävningar i området, skriver man i studien. Torreviejas invånare är till drygt hälften invandrare och en stor del av befolkningen är äldre. Detta medför svårigheter att informera och förbereda invånarna för en eventuell större jordbävning. Byggbommen i Torrevieja har lett till en urbanism med förvirrande vägnät och behov av privata fordon, vilket orsakar köbildning och ökar risken för skador vid en eventuell jordbävning. ichterskalan - då 389 dödades 209 skadades och ades med backen. Du kan läsa studien på engelska på:

18 18

19 19 NOTISER MARBELLA. Sista torsdagen i juli larmade en kvinna polisen från ett shoppingcenter i Marbella, ett barn satt inlåst i en bil. När polisen anlände till platsen och fick ut flickan genom att slå sönder en ruta, var flickan uttorkad och fördes till sjukhus med ambulans. Hon ska även ha visat tecken på ångest. Föräldrarna av brittisk härkomst greps senare på platsen. Det visade sig sedan att föräldrarna till flickan lämnat henne där för att ta en shoppingrunda som pågick i två och en halv timme. När de sedan återvände till bilen hade flickan förts iväg med ambulans. Föräldrarna arresterades och kommer nu att åtalas för barnmisshandel.

20 SVENSKAR PÅ KUSTEN 20 Ellen Degerman 21 år älskar glas men det är inte därför hon serverar uppe hos Micke på Lilla Svensken. Nejdå det jobbar hon bara med när hon är hemma hos mor och far på El Limonar under ledigheten på de utbildningar hon just nu håller på med. Glas är hennes stora passion i livet och det är med detta hon skall arbeta i framtiden. Jag vill inte sitta i en glashytta och bara blåsa vanligt glas, jag försöker att utbilda mig inom helt andra delar av glas som konstform, säger hon och kikar lite illmarigt på mig med sina vackra ögon. Et började tidigt kan man säga, intresset för glas. Var med sina föräldrar på Skansen och kom då in i den hytta man har där och då small det till i huvudet på lilla Ellen. Hon var sex år och redan då visst hon att det var det här hon skulle göra. Sa till pappa; -Det här skall jag göra när jag blir stor. Ellen hade bestämt sig och både lärare och elever fick höra på hennes framtidsplaner inom glasets värld. Det är klart att när man slutade nian så kom det ju en massa saker in i huvudet, man måste ju försöka bli något, det blev mer allvar av allt väldigt snabbt. Hon sökte och kom in och började på Karl Malmqvist konstskola, tyckte att det skulle vara intressant med lite fler konstnärliga riktningar under gymnasieperioden. Ellen målade också, men det avtog så sakta ju närmare målet att få arbeta med glas dök upp

21 21 Skolan skulle flytta och det blev lite oroligt så Ellen tog steget fullt ut och började på Glasblåsarlinjen i Orrefors. I stället för tre år på gymnasiet så blev det fyra och idag är det en mycket glad och positiv ung dam som sitter i parken nedanför mitt hus och blir fotograferad. Nyss hemkommen från en utbildning hos Nanco Carbonell i Holland så tar hon nu semester innan nästa steg mot målet fortsätter. Under sin examensutställning fick hennes kollektion höga vitsord och bland annat så blev hon utsedd till vinnare, den första glas elev som fått den utmärkelsen. Detta vann hon med sin skål Hang over Under utbildningen insåg Ellen redan efter det andra året att hon ville vidareutvecklas och inte bara sitta i en hytta. Experimentera, testa nya vägar, kombinera material och se hur långt hon kan komma. Efter några varma månader här nere i Torrevieja så fortsätter Ellen sin resa. Hur det kommer att sluta et vet bara hon men jag är ganska säker på att hon kommer att nå sina mål, för skinn på näsan har den här damen det kan ni skriva upp. Vem vet en vacker dag kanske hon ställer ut sin glaskonst även här i Torrevieja, kanske en samutställning med mamma Git som målar. Man kan ju alltid hoppas Text & Bild Bernt Järnepalm

22 22

23 23

24 NYHETER 24 Tjurfäktningens vara eller inte vara är ett ständigt aktuellt ämne bland den spanska befolkningen. Nu är det på tapeten igen, tjurfäktningar finansieras ofta med offentliga medel. Flera städer diskuterar nu förbud eller folkomröstning. Frågan har aktualiserats sedan valet, då flera regioner fick vänster majoritet. Partierna på vänsterkanten är i allmänhet kritisk till tjurfäktningar och tjurrusningar och ett dussin större städer diskuterar nu förbud. Det skriver tidningen El País. Bland annat har Madrids nya borgmästare sagt upp sin loge på tjurfäktningsarenan Las Ventas, för att visa sin ståndpunkt. I Alicante kommer subventionerna att upphöra, men här vill man ha en folkomröstning om ett eventuellt förbud.i Katalonien är tjurfäktningar förbjudet, men det är tillåtet med tjurfäktningar, där tjuren inte dödas samt tjurrusningar. I san Sebastian är tjurfäktningen tillbaka, efter att vänstern förlorade valet i staden. Bara 2015 finns det cirka planerade tjurfäktningar i Spanien!!! När ska spanjorerna ta sitt förnuft tillfånga? Text: Monicha Blomberg

25 25 NYHETER Under sommaren har man kunnat läsa en artikelserie i El Pais, som belyst siestan. Siestan har under senare år blivit alltmer ifrågasatt även av spanjorerna, internationella affärer är svåra att sköta smidigt när den spanska arbetsstyrkan försvinner just under de timmar som, säg, britterna, tyskarna och svenskarna vill hålla telefonkonferenser. I storstäderna går numera inte offentliganställda hem på siestan, utan har en snabblunch som övriga européer. I mindre städer och hos privata arbetsgivare håller sig dock sistan kvar. Alla företagare håller dock inte med. Siestan gör arbetsdagarna onödigt långa, drar ner effektiviteten och därmed lönsamheten för företagen, samt gör det svårt att förena familjelivet med arbetslivet. Jordbruksföretagarna vill behålla siestan och anser att det är nästan omöjligt att arbeta ute på fälten de varmaste timmarna. Association para la Racionalización de los Horarios Españoles (ARHOE) som lobbar för att införa samma arbetstider i Spanien som i resten av Europa och menar att jämställdheten blir lidande när en förälder, oftast kvinnan, tvingas att jobba deltid eftersom ett heltidsjobb inte går att kombinera med småbarn som slutar skolan på eftermiddagen medan föräldrarna kommer hem först sent på kvällen. I El Pais har man följt en svensk man under en arbetsdag, där man lagt märke till bland annat flextid och möjligheten att jobba hemifrån. I Spanien är det ovanligt att man tar med sig jobbet hem. Sommarens värmebölja har gjort att vissa småstäder och byar återinfört siestan för både offentlig- och privatanställda. En tradition på väg att försvinna? Text: Monicha Blomberg

26 NOTISER 26 NONCHALERAR RÖD FLAGG LA MATA. Trots de röda flaggorna badade folk hej vilt i La Mata. Första helgen i augusti fick nära 40 människor dras ur vattnet av badvakterna. Stranden var rödflaggad på grund av starka vindar och förrädiska strömmar, denna kombination orsakade höga vågor. Trots röd flagg valde 100-tals att bada. 37 av dem fick räddas, alla klarade sig undan med livet i behåll. Badvakterna ska ha blåst i sina visselpipor, men de som ville bada nonchalerade detta. En man som trots tillsägelse badade ett flertal gånger greps av polisen. DOMSTOL UTREDER ETA SPANIEN. En spansk domstol ska utreda om den baskiska separatiströrelsen ETA kan ha begått brott mot mänskligheten. Det ska handla om en rad mord och kidnappningar sedan Det är en domare i Spanien som tagit initiativ till utredningen, efter att flera anhöriga och föreningar för drabbade gått samman och lämnat in ett gemensamt klagomål. Domaren har efterfrågat oavslutade ärenden som gäller mord eller kidnappning från oktober 2004 eller senare, som skulle kunna ingå i utredningen, skriver dagstidningen El Mundo. Separatiströrelsen ETA, anklagas för att ha dödat över 800 människor under mer än 40 års kamp för ett självständigt Baskien. Rörelsen deklarerade ett definitivt slut på den väpnade kampen i oktober 2011, men har vägrat att lämna över sina vapen. Vill du ha Bladet direkt in på din mail? Gå in på vår hemsida och fyll i formulär, eller maila till

27 27

28 TIDSFÖRDRIV 28 MÅNGA BÅTFLYKTINGAR NYA PISTOLER TORREVIEJA. Sista veckan i juli har det kommit in tre båtar med flyktingar nära Torrevieja. Den första kom den 23 juli med 11 män ombord, två marockaner och de övriga från Algeriet. Två dagar senare kom det en båt till Santa Pola med 6 personer ombord och senast den 31 juli togs en båt med 9 personer lite söder om Torrevieja, alla män från Algeriet. Totalt var det 7 minderåriga män. Tre personer från Röda Korset arbetar med flyktingarna. TORREVIEJA. Torrevieja har köpt in 40 nya pistoler till sin poliskår. De gamla ska ha varit föråldrade och blivit osäkra på gund av sin ålder. Den viktigaste skillnaden mellan de nya och gamla revolvrarna är att de nya inte är begränsade till sex skott, detta gör det möjligt för polisen att skjuta fler varningsskott. De nya revolvrarna ska också ha bättre säkerhetsfunktioner som förhindrar att det avfyras utan vilja, skriver man i ett pressmeddelande.

29 29

30 NOTISER 30 OPPINIONSUNDERSÖKNING SPANIEN. Styrande PP och PSOE har dragit ifrån vänsterpartiet Podemos enligt en opinionsundersökning från Gad3. Väljarstödet för PP uppgick till 29,1 procent medan PSOE ligger på 25,1, Podemos har sjunkit till 15 procent. Tidigare mätningar har visat att de tre partierna låg relativt lika. Podemos är ett relativt nytt parti som vuxit fram i protest mot nedskärningarna som genomförts. BILLIG FLYGPLATS SPANIEN. Flygplatsen Ciudad Real har just sålts genom en konkursauktion, för euro. Enda budet på flygplatsen som ligger 20 mil från Madrid kom från kinesiska investerare. Affären är ändå inte klar då potentiella köpare fortfarande kan anmäla sitt intresse utanför auktionens ramar till september i år. Flygplatsen öppnade 2008 och gick i konkurs Konsulatet i Torrevieja kan utfärda provisoriska pass TORREVIEJA. Sveriges konsulat i Torrevieja kan sedan den 15 juni utfärda provisoriska pass. SER LJUSET I TUNNELN SPANIEN. Spaniens ekonomi växte i den snabbaste takten på över åtta år under andra kvartalet. Bruttonationalprodukten (BNP) ökade 1 procent jämfört med kvartalet före och med 3,1 procent jämfört med andra kvartalet 2014, enligt landets statistikbyrå. Vi börjar se ljuset i slutet av tunneln, sade ekonomiminister Luis de Guindos i en radiointervju sedan siffrorna presenterats. Men över fem miljoner spanjorer är fortfarande arbetslösa, och även om nya jobb skapas i en högre takt än tidigare så handlar det i stor utsträckning om tillfälliga låglönejobb. LÅG DÖD FLERA DAGAR I LÄGENHET I LA MATA TORREVIEJA. En spansk man 65 år hittades i slutet av juli död i sin lägenhet i La Mata, på Calle Suiza. Det var grannar som larmat efter att mannen inte synts till på någon vecka. Brandmän tog sig in genom fönstret med hjälp av stegen på brandbilen. Mannen som kommer från Madrid hade nyligen flyttat till havet och Torrevieja. Dödsorsaken tros vara hjärtproblem.

31 31

32 32

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Invandrare, flyktingar, eu-migranter, asylsökande. Vad är skillnaden? Vad skriver tidningarna? Vad tycker jag?

Invandrare, flyktingar, eu-migranter, asylsökande. Vad är skillnaden? Vad skriver tidningarna? Vad tycker jag? Invandrare, flyktingar, eu-migranter, asylsökande. Vad är skillnaden? Vad skriver tidningarna? Vad tycker jag? :Hittad text: När vi talar om flyktingar tänker vi kanske på främst på farliga flyktvägar

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Gabriella. Innerhållsförteckning

Gabriella. Innerhållsförteckning Innerhållsförteckning Kapitel,1 Gabriella Sid,1 Kapitel,2 Bion Sid,2 Kapitel,3 Smyckesbutiken Sid,3 Kapitel,4 Tjuven Sid,4 Kapitel,5 Selma Sid,5 Kapitel,6 Hamnen Sid,6 Kap,1 Gabriella Hej jag heter Gabriella

Läs mer

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Våren 2004 fick jag per e-mail Spaniens jaktprovsprogram för stående fågelhundar. Till min förtjusning fick jag se att det arrrangerades

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, i villastaden Ciudad Quesada, köptes av familjen Olsson för a= förverkliga drömmen a= ha en bostad i solen med egen trädgård och pool, bredvid en golbana

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april Intresset för lektioner i svenska och engelska tog oss på sängen. Vi har nu drygt 90 barn och tonåringar som anmält sitt intresse, vilket ställde

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

OCKU PERAT OMRÅDE VÄSTSAHARA

OCKU PERAT OMRÅDE VÄSTSAHARA OCKU PERAT OMRÅDE VÄSTSAHARA Det ockuperade VÄSTSAHARA Alla västsaharier har någon släkting som har gripits, torterats, suttit i fängelse eller är försvunnen, säger en västsaharisk människorättsaktivist.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 11 Torsdag 1 april 2010. Räddade livet på kniv-skuren kvinna LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 11 Torsdag 1 april 2010 NORRBOTTEN Räddade livet på kniv-skuren kvinna En 29-årig kvinna knivskars i helgen. Kvinnan var på dans-restaurangen Olivers Inn i Luleå. Hon hittades på golvet

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Det är nu du ska slå till

Det är nu du ska slå till SVALKAR SIG I NERJA Håkan Eklund och sambon Anna Frånlund slog till på ett trevåningshus i Neja nära Malaga i januari i år. Och nu under sommaren har priset fallit ännu mer. Foto: Patrik Lundin Det är

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Erasmus i Valencia, HT 2011

Erasmus i Valencia, HT 2011 Erasmus i Valencia, HT 2011 Hej. Mitt namn är Rafed Sadek och studerar Samhällsbyggnad, huskonstruktör, 5:e året på KTH. Jag gjorde mitt Erasmus i Spanien, Valencia, UPV (Universidad Politécnica de Valencia).

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 29 Fredag 23 september 2011 NORRBOTTEN Nu kan serverhallarna byggas Nu kan serverhallarna på Porsön i Luleå börja byggas. Domstolen har bestämt att den person som vill stoppa bygget

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest C

SVENSKA Inplaceringstest C SVENSKA Inplaceringstest C Vilket av de fyra alternativen är rätt? Svar: Har du en karta Stockholm? A på B över C för D till B 1. Stockholm har mycket sedan jag var barn. A växlats B bytt C ändrat D förändrats

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

LÄS MER! ALLT OM VARUMÄRKEN SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT.

LÄS MER! ALLT OM VARUMÄRKEN SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT. 200881_varuma?rken.qxd:TRADEMARKS-1.qxd 08-10-20 13.21 Sida 2 SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! JA, VERKLIGEN! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT. PONTUS, VI

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 NORRBOTTEN Poliser grep utpressare Många maskerade poliser stoppade en bil i centrala Piteå i lördags. Poliserna hade vapen i händerna när dom drog ut två

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4 Bostadsutskottet: Motion gällande: Hur kan vi lösa bostadsbristen bland ungdomar i Stockholm? Inledning: Boverket varnar för förvärrad bostadsbrist 1. Att ha en egen bostad är en självklarhet för många,

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Sida 1 av 7 Bil & Trafik Bostad Resor Mera Jobb sök söndag 11 december 2011 Malmö5 C Kontakt Kundservice Om oss Malmö Sida 2 av 7 Hennes lägenhet försvann i kraschen Blev uppsagd. Comintegra var ett av

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

Dagboken av Melker p

Dagboken av Melker p Dagboken av Melker p 19 september Hej dagboken jag heter Alexander. Jag kallas för Alex. Jag glömde förresten säga vad jag heter i efternamn: Krulle. Jag ska till skolan. Jag fick dig i present för jag

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Jag arbetar på Stockholms universitet och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Mitt område på Nka är Förvärvsarbete,

Läs mer

Veckobrev v4-6. Konjunktioner och Satsadverbial också

Veckobrev v4-6. Konjunktioner och Satsadverbial också Veckobrev v4-6 Zlatan Läxa med meningar till torsdag den 24 januari. Hans pappa är bosnier och hans mamma är kroat. Där fick han mat men det var ofta bråk hemma. Han älskade sin fotboll men han var inte

Läs mer

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND.

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND. RESEBERÄTTELSE 2010 TYSKLAND-HOLLAND. Vi åkte från Gullspång 14 april 2010 mot Varberg för att den 15 april färja Varberg-Grenå. Av ovanstående bild framgår att vi som åkte var Ove-Karin, Margareta-Rolf,

Läs mer

Hälsningar Viktor och Ida

Hälsningar Viktor och Ida Ida Sjöberg Kapitel 1 Hej mamma och pappa! Jag och Viktor skulle gå och titta på en jättestor båt som stod i hamnen. För Viktor tycker så mycket om båtar. När vi kom in i båten så kände vi att den rörde

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Landet Demokratien. Om arbetsbladet

Landet Demokratien. Om arbetsbladet Om arbetsbladet I den här övningen får eleverna i grupper fundera, argumentera och ta ställning i demokratifrågor. Ämnets aktualitet och förankring i skolans styrdokument gör att övningen kan användas

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina bodde i ett hus vid havet med sin mamma och sin pappa. Utanför huset växte två björkar, och mellan dem hängde en hängmatta. Just i dag var hängmattan ett sjörövarskepp, och på det skeppet var

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer