Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 10 mars 2015

2 Bygg- och miljönämnden Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Marcus Lilliehöök S Sven-Olov Färdig C Övriga deltagande: Utses att justera: Justeringens plats och tid: Göran Hansson Ann Natanaelsson Gunnel Sundqvist Thor-Leif Svärdby Susanne Lindström Jenny Berggren Sven-Olov Färdig Kommunhuset, Hammarstrand Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Ann Natanaelsson Ordförande.. Annica Eklund Justerande Sven-Olov Färdig Organ: ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bygg- och miljönämnden : Datum för anslagets uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: Datum för anslagets nedtagande: Bygg- och miljökontoret, Hammarstrand Ann Natanaelsson Justerandes sign Utdragsbestyrkande

3 Bygg- och miljönämnden Ärenden 13. Delegationsbeslut. Bilaga Meddelande. Bilaga Information. 16. Yttrande, ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för vindkraftspark Fisksjölandet, Lst Dnr Begäran om tillstyrkan avseende lokalisering av vindkraft vid Fisksjölandet, Lst Dnr Remiss, förslag till Klimatråd för Jämtlands län. 19. Borgvattnets slamdeponi, Borgsjö 1: Förbud mot fortsatt brytning av grus och sten samt föreläggande om återställning efter täktverksamhet. Stugubyn 5: Yttrande över överklagande av Bygg- och miljönämndens beslut om bygglov samt beslut enligt miljöbalken, för uppförande av vindkraftverk vid Knulen, Lst Dnr samt Bygg- och miljönämndens bokslut och verksamhetsberättelse Bilaga Heimbygdas Byggnadsvårdspris Bilaga Ansökan om tillfälligt bygglov för uppförande av förrådsbyggnad för cykelförvaring/ försäljning. Hammaren 1:87

4 Bygg- och miljönämnden BMN 13 DELEGATIONSBESLUT BILAGA 1 BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna.

5 Bygg- och miljönämnden BMN 14 MEDDELANDE BILAGA 2

6 Bygg- och miljönämnden BMN 15 INFORMATION Tf Bygg- och miljöchef Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 10 mars Information om vindkraften läget. Information från vindkraftsmöte Avdelningsinformation. 4. Information från mötet med länsstyrelsen , Återkoppling tillsyn. Bygg och miljönämnden tackar för informationen.

7 Bygg- och miljönämnden BMN 16 Dnr YTTRANDE, ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN FÖR VINDKRAFTSPARK FISKSJÖLANDET, LST DNR Ärendebeskrivning: Bygg- och miljönämnden har att yttra sig över Jämt Vind AB:s ansökan hos miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrland om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftspark Fisksjölandet i Ragunda kommun. Prövningen avser en vindkraftspark med sammanlagd installerad effekt av mellan MW, maximalt 8 verk med totalhöjd 200 m. Kommunfullmäktige i Ragunda kommer också att avge yttrande i den sk vetofrågan. Ansökan Till ansökan finns utredningar och underlag samt en miljökonsekvensbeskrivning vilket är en sammanfattande bedömning över förväntade miljökonsekvenser av parken. Naturvärdesinventeringen är utförd i flera omgångar vilket resulterat i flytt och justering av vindkraftsverkens läge i syfte att minska påverkan på hydrologi och naturvärden i området. Bedömning Bedömning har gjorts utifrån Ragunda kommuns tillägg till översiktsplan Vindkraft i Ragunda kommun, miljöbalkens portalparagrafer i 1 kap 1 samt 2 kap 2-8. Miljöbalken ska bl a tillämpas så att människors hälsa och miljö skyddas mot skador orsakade av föroreningar eller annan påverkan och att mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas.

8 Bygg- och miljönämnden Platsen för vald etablering är utpekad i kommunens tillägg i översiktsplan om vindkraft som lämplig för större vindkraftsparker. Planen anger vidare vad kommunen anser vara lämpliga krav för enskilda kraftverk, gruppstationer och kringverksamheter som följer av vindkraftsverksamhet. Hinderbelysning Vindkraftsverkens höjd kommer att överstiger 150 meter vilket innebär att Luftfartsverkets krav på högintensivt ljus krävs för etableringen. Kommunen har i sin översiktsplan angett att vindkraftverk med en högre totalhöjd en 150 meter får inte uppföras om de högintensiva hinderljusen bedöms bli störande för omgivande bebyggelse. Jämtvind har föreslagit användning av lampor som skärmar ljuset nedåt inom 2 km från ett vindkraftverk. Bygg- och miljökontorets bedömning är att denna teknik inte bidrar till att minska upplevelsen av hinderljusen i någon större utsträckning. Aktuell etablering bedöms på grund av omfattningen av antalet verk samt höjden på verken och därigenom påverkan på landskapsbilden samt ljus från hinderbelysning att vid drift orsaka stor omgivningspåverkan. Även SCA har påbörjat en ansökan om en betydligt större vindkraftspark i och intill Jämtvinds ansökta park. Om denna park också kommer tillstånd bedöms omgivningspåverkan från hinderbelysningen bli mycket stor och betydande. Bygg- och miljökontoret anser att bedömningen i ärendet bör utgå från den kumulativa effekten av båda parkerna avseende hinderbelysningen. Ny teknik finns nu tillgänglig för att förse vindkraftsparker med behovsstyrd hinderbelysning. Hinderbelysningen är helt släckt fram tills en luftfarkost närmar sig. Då tänder systemet hinderbelysningen under den tid det tar för luftfarkosten att passera. Att installera ett sådant system kräver dock dispens från Transportstyrelsen. Villkor bör lämnas att parken ska förses med behovsstyrd hinderbelysning.

9 Bygg- och miljönämnden Buller I ansökan finns bullerutredning som visar att riktvärdet 40 dba klaras med marginal för aktuell parklayout. Under senaste tiden har dock klagomål på buller från vindkraftverk ökat och vid uppföljning av orsaken till detta har lågfrekvent ljud från vindkraftverken, framkommit som en möjlig orsak till störningarna. Bygg- och miljökontoret anser att det är viktigt att ett villkor lämnas för lågfrekvent ljud inomhus enligt riktvärden som framgår av Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus (FoHMFS 2014:13). FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att lämna ovanstående yttrande över tillståndsansökan för vindkraftspark Fisksjölandet. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag.

10 Bygg- och miljönämnden BMN 17 Dnr BEGÄRAN OM TILLSTYRKAN AVSEENDE LOKALISERING AV VINDKRAFT VID FISKSJÖLANDET, LST Dnr Ärendebeskrivning Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrland har begärt Ragunda kommuns tillstyrkan enligt 16 kap 4 miljöbalken avseende Jämtvind AB:s ansökan om tillstånd för vindkraftspark Fisksjölandet. Ansökan omfattar maximalt 8 stycken vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 200 meter. Varselstyrd hinderbelysning Av ansökan framgår att bolaget åtar sig att utrusta vindkraftverken med hinderbelysning enlig gällande förseskrifter. Inget särskilt åtagande om att förse parken med behovsstyrd hinderbelysning finns med i ansökan. En särskild lampa kommer dock att användas som sägs reducera den nedåtgående strålen inom ca 2 km från vindkraftverket. SCA har påbörjat en ansökan om tillstånd för en större vindkraftspark strax intill Jämtvinds område. Även dessa verk blir högre än 150 meter. Om denna vindkraftspark kommer tillstånd, kommer frågan om typ av hinderbelysning att bli väsentlig för bedömningen av markanvändningen i området. Bygg- och miljönämnden har vidhållit att vindkraftsparker med vindkraftverk över 150 meter i totalhöjd, ska förses med behovsstyrd hinderbelysning. Frågan om hinderbelysningen kommer att behandlas vidare av kommunen i ärende om tillstånd enligt miljöbalken. Översiktsplan, tillägg vindkraft Vindkraftsparken är helt belägen inom område 8 Fisksjölandet, vilket pekas ut i kommunens tillägg till översiktsplanen om vindkraft som lämpligt för större vindkraftsparker.

11 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden föreslår att kommunfullmäktige tillstyrker byggnation av vindkraftspark Fisksjölandet. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag.

12 Bygg- och miljönämnden BMN 18 Dnr REMISS, FÖRSLAG TILL KLIMATRÅD FÖR JÄMTLANDS LÄN Ärendebeskrivning Länsstyrelsen har arbetat fram ett förslag till utformning av ett klimatråd för Jämtlands län. Rådets syfte är att på ett resurseffektivts sätt göra länets energiomställning och klimatanpassning framgångsrikt. Klimatrådet ska utgöra en plattform för idé och erfarenhetsutbyte mellan aktörer från näringsliv, offentlig förvaltning och intresseorganisationer. Rådet förvaltas gemensamt av Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Jämtlands län. Förslaget är att rådet ska organiseras i tre olika funktioner (Styrgrupp, utskott och samverkansgrupp) som representerar olika nivåer av beredande och beslutande inom medlemmarnas organisationer. I styrgruppen föreslås deltagande från kommunstyrelsens ordförande med vice ordförande som ersättare. Synpunkter på organisation samt avsiktsförklaring Det förslag till organisation som redovisas bedöms lämpligt utifrån de uppdrag som finns. Viktigt blir att hitta rätt aktörer i samverkansgruppen samt att uppgiftsåterföring till rådet inte blir för betungande för de organisationer, kommuner m fl som deltar. Ragunda kommun bör också i likhet med länets övriga kommuner avge en avsiktsförklaring för den kommande perioden Detta för att förankra processen med energiomställning och klimatanpassningsfrågor i hela organisationen och för att inte missa möjlighet till relevant information och stöd i arbetet med klimatfrågor. Ett deltagande ger också möjlighet till påverkan i frågor som är viktiga för Ragunda kommun. Länsstyrelsen kommer att skicka ut en ny avsiktsförklaring under mars 2015, där kommunen på nytt kan ta ställning i frågan.

13 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden föreslår att Ragunda kommun avger en avsiktsförklaring om att delta i ett samordnat klimatarbete enligt länsstyrelsens förslag samt översänder synpunkterna på organisationen som svar på remissen. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag.

14 Bygg- och miljönämnden BMN 19 Dnr BORGVATTNETS SLAMDEPONI, FASTIGHETEN BORGSJÖ 1:12 Den 30/ besöktes Borgvattnets slamdeponi på fastighet Borgsjö 1:12. Avfallsupplaget har varit stängt sedan 31/5 år 2001, därefter har en avslutningsplan upprättats av MVM konsult. Anläggningen inspekterades senast år 2013, då med anmärkning på ett hönsnätstaket som skulle plockas bort. Vissa åtgärder ska dessutom ha avvikit från avslutningsplanen, detta gäller tömning av dammarna. Slamlagunernas infiltration ska ha fungerat dåligt, botten och sidor på dammarna var för täta för att vattnet skulle infiltreras. Tekniska kontoret tömde därför vattenfasen genom att gräva en kanal genom en av vallarna och gräva ur botten. Kanterna jämnades därefter ut och kvarvarande slam täcktes samtidigt över. Borgvattnets slamdeponi har varit i drift mellan år 1982 och fram till Deponin ligger på ett område som utgörs av skogsmark, och har bestått av två slamgropar om 10 x 20 m 2. Området är skyddat från insyn, i närområdet förekommer inga natur- och kulturvärden som anses som särskilt skyddsvärda. Tanken är att området ska återgå till skog. Enligt 19 i förordning om deponering av avfall (2001:512) ska en deponi vara lokaliserad så att allt lakvatten efter driftfasen och ej uppsamlat lakvatten under driftfasen passerar genom en geologisk barriär. Transporttiden genom barriären får ej vara kortare än 50 år för deponier för icke-farligt avfall. Enligt 31 ska verksamhetsutövaren se till att en deponi som avslutas förses med sluttäckning. Sluttäckningen ska vara så konstruerad att mängden lakvatten som passerar genom täckningen inte överskrider eller kan antas överskrida 50 liter per kvadratmeter och år.

15 Bygg- och miljönämnden Slamlagunerna i Borgvattnet har avjämnats och täckts med inom området befintligt material. Enligt beräkningar av MVM konsult tar det ca 60 år för lakvatten att transporteras från slamdeponin till närmsta recipienten, Bäckmyrbäcken. Om beräkningarna stämmer så uppfylls kraven för en deponi med icke farligt avfall. Några lakvattenprover har inte tagits, men vid ett tillfälle har stående lakvatten från en av dammarna provtagits år Enligt MVM konsult visade provet på låga halter av metaller, halter av näringsämnen och syreförbrukande ämnen låg på normala nivåer. Slamtippen är anlagd enligt 1980-talsstandard dvs. utan tätskikt under slamtippens botten. Med tanke på beräknad transporttid för lakvatten, slamlagunernas avskilda lokalisering samt att deponerade massor schaktats bort från slamlagunerna så kan undantag ges för kraven på genomsläpplighet enligt 31 i förordning om deponering av avfall (2001:512). Enligt 25 ska verksamhetsutövaren se till att deponigas samlas in från deponier som tar emot biologiskt nedbrytbart avfall för deponering. Eftersom massorna schaktats bort från deponin anses inte insamling av deponigas nödvändig. Kommunikation Ärendet har kommunicerats med Kommunstyrelsen, tekniska kontoret perioden Inga synpunkter har inkommit. Bedömning: Slamlagunerna är avjämnade, lagunerna har vid det här laget börjat växa igen och inga spår finns kvar av verksamheten. Deponin kan godkännas för avslutning enligt 32 förordning om deponering av avfall.

16 Bygg- och miljönämnden Tillsynsavgift Avgift för tillsyn kommer att tas ut enligt Ragunda kommuns taxa inom miljöbalkens område. För denna typ av verksamhet utgår timtaxa. Timavgiften är 720 kr/timme (2015). För detta ärende, anmälan enligt miljöbalken, tas en avgift om kr (4 timmar). Avgiften faktureras separat. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar med stöd av 32 förordning om deponering av avfall att godkänna de åtgärder som utförts vid slamdeponin på fastigheten Borgsjö 1:12 och bedömer att den nu kan anses avslutad. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag. Bilaga: Hur man överklagar beslutet.

17 Bygg- och miljönämnden BMN 20 Dnr FÖRBUD MOT FORTSATT BRYTNING AV GRUS OCH STEN SAMT FÖRELÄGGANDE OM ÅTERSTÄLLNING EFTER TÄKTVERKSAMHET Fastighet: Stugubyn 5;186, Fastighetsägare: Verksamhetsutövare: Personnr: Anmälan, bakgrund Bygg- och miljönämnden mottog en anonym anmälan via länsstyrelsen i Jämtlands län om olaglig täktverksamhet på fastigheten Stugubyn 5:186. Enligt anmälan hade uttag och försäljning av grus skett vid gamla fotbollsplanen vid älven. Uttaget ska ha pågått hösten 2014 och fram till anmälan skickades in till länsstyrelsen. För transport av material från täkten har en lastbil utan trafiktillstånd använts. En karta har bifogats som utvisar var materialuttaget har skett. Den 15 januari inspekterades platsen för uttaget och foton togs för att dokumentera att uttag faktiskt skett. Av fotografierna framgår att ett ca 150 m 2 stort område omfattas av täkt. Djupet på täkten uppskattades till ca 1-2 meter.

18 Bygg- och miljönämnden Vid samtal med markägare framkom att materialet som körts bort består av fyllnadsmassor (sten och grus). Vidare att det är fullt möjligt att återställa området där täkten ligger med eget material från fastigheten. Kommunikation Ärendet har kommunicerats med.. perioden Inga synpunkter har inkommit. Bedömning Det är enligt 9 kap 6 miljöbalken förbjudet att bedriva tillståndspliktig täktverksamhet utan tillstånd. Något tillstånd eller anmälan av täktverksamhet har inte inkommit till vare sig länsstyrelsen eller Byggoch miljönämnden. Utifrån den grop som finns, i kanten mot riksväg 87, bedömer bygg- och miljökontoret att det är en olaglig täkt och att fortsatt täktverksamhet bör förbjudas. Täkten ska också återsällas. Ett föreläggande om när återställning av området senast ska vara utfört bör därför också meddelas. Då bygg- och miljökontoret misstänker att brytningen av grus och sten på fastigheten Stugubyn 5:186 kan vara ett miljöbrott har ärendet också skickats över till polismyndigheten i Jämtland för utredning. Tillsynsavgift Avgift för tillsyn kommer att tas ut enligt Ragunda kommuns taxa inom miljöbalkens område. För denna typ av verksamhet utgår timtaxa. Timavgiften är 720 kr/timme (2015). För detta ärende, anmälan enligt miljöbalken, tas en avgift om kr (5 timmar) Avgiften faktureras separat.

19 Bygg- och miljönämnden Upplysning Utbrutet material av grus och sten får inte säljas, men kan användas för eget bruk inom den egna fastigheten (Stugubyn 5:186). Om uttaget av naturgrus för husbehov överstiger ton ska anmälan enligt miljöbalken lämnas in till Bygg- och miljönämnden. Anmälan ska lämnas in i god tid innan husbehovsuttaget överskrider gränsen ton. Sortering eller krossning av berg, naturgrus eller andra jordarter på fastigheten är anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalken om krossning/sortering pågår mer än 30 kalenderdagar under en tolvmånadersperiod. Anmälan ska då göras till Bygg- och miljönämnden. Gällande bestämmelser I 9 kap 6 miljöbalken står att regeringen får meddela föreskrifter om att det ska vara förbjudet att utan tillstånd eller annan anmälan anlägga eller driva miljöfarlig verksamhet. Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) är täkt för annan än markinnehavarens husbehov av berg, naturgrus eller andra jordarter tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet. Enligt 26 kap 9 miljöbalken får tillsynsmyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs i ett enskilt fall för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats av balken ska efterlevas. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs får inte tillgripas. Enligt förvaltningslagens 17 får ett ärende inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan part har underrättats om uppgift som har tillförts ärendet genom någon annan än honom eller henne själv och han eller hon har fått tillfälle att yttra sig över den, om ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild. (kommunikation). Enligt 26 kap 2 ska tillsynsmyndigheten anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till polis-eller åklagarmyndigheten om det finns misstanke om brott.

20 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden förbjuder med stöd av bestämmelserna i miljöbalken 26 kap. 9 fortsatt brytning av grus och sten på fastigheten Stugbyn 5:186. Förbudet gäller med omedelbar verkan. Vidare förelägger Bygg- och miljönämnden med stöd av 26 kap 9 miljöbalken,. att återställa markområde efter brytning av grus och sten inom fastigheten Stugubyn 5:186, Ragunda kommun. Markområdet ska återställas på följande sätt: - Kanterna på gropen ska jämnas av och ges en naturlig lutning mot omgivande mark. - Utrustning och annat som använts vid brytningen ska städas bort. - Återställningen ska vara klar senast När återställningen är klar ska anmälan ske till tillsyns-myndigheten som avsynar att återställning skett på avsett vis. Upplysning Utbrutet material av grus och sten får inte säljas, men kan användas för eget bruk inom den egna fastigheten. Om uttaget av grus för husbehov överstiger ton ska anmälan enligt miljöbalken lämnas in till Bygg- och miljönämnden. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag. Bilaga: Hur man överklagar beslutet

21 Bygg- och miljönämnden BMN 21 Dnr YTTRANDE ÖVER ÖVERKLAGANDE AV BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS BESLUT OM BYGGLOV SAMT BESLUT ENLIGT MILJÖBALKEN, FÖR UPPFÖRANDE AV VINDKRAFTVERK VID KNULEN, LST Dnr samt Ärendebeskrivning Länsstyrelsen i Jämtlands län har lämnat möjlighet för Bygg- och miljönämnden att yttra sig över de överklaganden som gjorts över nämndens beslut om bygglov (dnr ) samt beslut enligt miljöbalken (dnr ) för uppförande av vindkraftverk vid Knulen. Vid genomgång av de beslut nämnden fattat framkom att det för koordinaterna angetts fel referenssystem för verkens placeringar. Referenssystemet ska vara RT90. Koordinaterna stämmer dock. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar lämna ovanstående yttrande till länsstyrelsen. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag.

22 Bygg- och miljönämnden BMN 22 Dnr BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS BOKSLUT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden erhöll för sin verksamhet för år 2014 en driftbudget på 5218,4 tkr (netto) inklusive kapitaltjänst. Bokslutet för nämndens olika verksamheter framgår nedan: Verksamhet Budget (tkr) Utfall Resultat Bygg- och miljönämnden 247,9 101,4 146,5 Bygg- och plan- 10,6-527,5 538,1 verksamhet Miljö/hälsoskydd 3949,9 3307,5 642,4 Bostadsanpassning 1010,0 1344,5-334,5 och trafiksäkerhet 5218,4 4225,9 992,5

23 Bygg- och miljönämnden BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna upprättat bokslut och verksamhetsberättelsen för 2014 och överlämna det till Kommunfullmäktige för fastställelse. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag. BILAGA 3.

24 Bygg- och miljönämnden BMN 23 Dnr HEIMBYGDAS BYGGNADSVÅRDSPRIS 2015 Heimbygda, Hembygdsförbundet för Jämtland Härjedalen har till Bygg- och miljönämnden inkommit med förfrågan om förslag till pristagare i Byggnadsvårdspris Byggprojekten skall enligt Heimbygda vara exempel på god byggnadskultur färdigställd under de senaste åren. Heimbygda vill uppmuntra både en varierad byggnadskultur och byggnadsvård i vid bemärkelse. Dels genom att uppmärksamma insatser som görs för att rusta och pietetsfullt bevara äldre kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Dels genom att uppmärksamma om- och nybyggnader som bevarar och/eller utvecklar den regionala byggnadstraditionen. Det är tre kategorier av byggnadsvårdande insatser som belönas: 1. Antikvarisk upprustning. 2. Återanvändning/upprustning av så kallad överloppsbyggnad. 3. Förtjänstfull nybyggnad. BESLUT Bygg- och miljönämndens ledamöter skall senast den 23 mars komma in med förslag på objekt till Heimbygdas Byggnadsvårdspris BILAGA 4

25 Bygg- och miljönämnden BMN 24 Dnr: ANSÖKAN OM TILLFÄLLIGT BYGGLOV FÖR UPPFÖRANDE AV FÖRRÅDSBYGGNAD FÖR CYKELFÖRVARING/FÖRSÄLJNING. Sökande : Fastighet : Hammaren 1:87 Ärendebeskrivning Ansökan avser uppförande av en förrådsbyggnad för cykelförvaring/försäljning. Byggnaden består av betongplintar, stomme av trä samt väggar och tak av plåt. Framsidan kommer att ha stora skjutdörrar som kan öppnas under tid som försäljning pågår. En del av byggnaden består av bara väggar. Det är tänkt som ett utrymme för förvaring av sopkärl, etc. Byggnadens area uppgår till 36 m 2. Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen inom detaljplanelagt område. För området gäller plan nr 68 fastställd För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda.

26 Bygg- och miljönämnden Utredning Åtgärden överensstämmer ej med gällande detaljplan då området som avses att bebyggas består av så kallad prickmark, som inte får bebyggas. Detta innebär att endast ett tillfälligt lov kan lämnas, inte ett permanent lov. Det tillfälliga lovet gäller under en tid av fem år men kan därefter på sökandes begäran förlängas i ytterligare fem år. Därefter måste byggnaden rivas, alternativt detaljplanen göras om. Sökanden har fått muntligt lov från sakägare men har ännu inte lämnat in detta skriftligt. Tekniskt samråd Enligt Plan- och bygglagen (PBL) 10 kap 14 skall tekniskt samråd hållas om det inte är uppenbart obehövligt. Samrådet skall hållas mellan bygg- och miljönämnden, byggherren (sökande) kontrollsansvarig samt andra som bestäms av nämnden. Tekniskt samråd bedöms ska hållas innan startbesked lämnas. Kontrollansvarig Till kontrollansvarig har anmälts Lennart Jonsson, Näset 224, Hammarstrand anmälts.

27 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Tillfälligt bygglov beviljas, under förutsättning att sakägare skriftligt ger sitt tillstånd till byggnaden. Lovet gäller i fem år från beslutsdatum och kan därefter förlängas i ytterligare fem år, på sökandes begäran. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. Observera att även fast bygglov beviljats får åtgärden inte påbörjas innan bygg- och miljönämnden lämnat skriftligt startbesked (PBL 10 kap 3 ). Separat beslut tas om avgift enl. plan och bygglovstaxa 2011, Kf , beslutet tas enligt bygg- och miljönämndens delegationsordning. Enligt plan- och bygglagen (PBL) 9 kap 1 är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings eller markarbeten (byggherren) skyldig se till att arbetena utförs enligt gällande bestämmelser i denna lag, och enligt föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen.

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund C Övriga deltagande: Utses att

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-11-18 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 september 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 7 december 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-12-07 2 Plats och tid: Stugun, kl 11:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström Emma

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 3 februari 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-02-03 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-18 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-08-22 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ...

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ... 2014-10-20 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Ödeshög, måndagen den 20 oktober 2014, kl 14:00-15:40 Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 0.00 Beslutande: Annica Eklund S Marcus Lilliehöök Johan Palmqvist

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 016 Bygg- och miljönämnden 016-10-11 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Marcus Lilliehöök

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 november 2011 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Astrid-Marie Jonsson, c Anna-Thuresson,

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2009-10-27 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Tierp, kl 14.00-15.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Bertil Ahlin (C), ordförande Gert Berlin (S) Karl-Bertil Wallin (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-12-15 Jn 19 Skedvi Kyrkby 34:1, Stora Skedvi Om- och tillbyggnad av skola etapp 2 och 3... 2 Jn 20 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 21 Övriga ärenden... 5 Jävsnämnden 2016-12-15

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

Jävsnämnden 2014-12-16

Jävsnämnden 2014-12-16 Jävsnämnden 2014-12-16 Jn 23 Kalendarium 2015... 2 Jn 24 Information... 3 Jn 25 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 26 Eken 3, Säter Uppsättning av skylt lov i efterhand... 5 Jn 27 Övriga ärenden...

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-10-25 1(17) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 16.45, Smedjan, Nämndhuset Torbjörn Holm (V), ordförande Leif Grönberg (V), vice ordförande Lena Lindkvist (MP) Stina Borjo (V) Virpi Ljung

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-06-15

Sammanträdesdatum 2015-06-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 15:45 Beslutande Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Christer Norrby (S) ersättare för Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (7) Bygg- och miljönämnden Datum 2016-02-23 Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 25 februari 2016, kl 15.00 Plats: Kulturhuset, Dävensö, pl. 6 Beredningen sammanträder

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen 10 September 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-09-10 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-15 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Bonaren, tisdagen den 14 mars 2017 kl 17:00 19:00 ande Gunnel Johansson (S), Ordförande Kenth Wengholm (M), 1:e vice ordförande Jan Holm (S) Jan Gustafsson (C) Janeric Dahlin (L) Jan Lundqvist

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09.00-09.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (13) Paragrafer 62-71

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (13) Paragrafer 62-71 1 (13) Paragrafer 62-71 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, fredagen den 11 januari 2013, kl 9.00 10.00. Beslutande John Sundström (S), ordförande Anders

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Haffragården Kölsillre, tisdagen den 26 september 2006 OBS se nedan Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Borgsjöbyn 8:13,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen 2013-06-18 1(7) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 18 juni 2013, kl 11.00 11.55. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Anne Johansson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-12-14 1 (7) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-15:15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Marianne Pettersson (S) Marieanne Matuszewski (S) Thure

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Kommunhuset Bildhuggaren kl 17.00 18.00 Beslutande Gunnel Johansson, Socialdemokraterna Kenth Wengholm, Nya Moderaterna Janeric Dahlin, Liberalerna Lina Dahm, Socialdemokraterna Jan Lundqvist,

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Fågelsjö 2015-05-21 08:30. John Nyman

Fågelsjö 2015-05-21 08:30. John Nyman PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjö 2015-05-21 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Lasse Bergqvist (FP) Anita Haglund (S) ersättare Övriga deltagande Helena Olovsdotter Haglund

Läs mer

JÄVSNÄMND PROTOKOLL

JÄVSNÄMND PROTOKOLL JÄVSNÄMND PROTOKOLL HEDEMORA KOMMUN ,~l HEDEMORA 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Bävern, kl. 13.00-13.25 Beslutande Ledamöter Ulf Hansson (S) Fredrik Perers (C) Melker Andersson (M) Camilla

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljönämnden 2012-06-20 1 Plats och tid Kommunalkontoret 14.00-16.30 Beslutande Lisa Johansson (V), ordförande Lars-Göran Gustavsson (S) Jörgen Norén (S) Lars Björlin (S) Ulf Andersson (M) Conny Sivertsen

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef Vansbro Tid och plats Järnarummet, onsdagen den 18juni 2014 kl. 10.00-10.30 Beslutande Sven Blom, C, ordf. Pernilla Gomersson, C Renate Särnmo, S Tjg ersättare Martin Stornils, S Övriga deltagare Utses

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer