Våganvändning inom stora dagligvarukedjor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Våganvändning inom stora dagligvarukedjor"

Transkript

1 vågar i SWEDAC REP 16: Dnr 2015/2029 Tillsynsrapport 2015 Våganvändning inom stora dagligvarukedjor Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, Borås Tel

2 Förord Swedac har till uppgift att skydda konsumenterna från oriktiga mängduppgifter bl. a. vid vägning i samband med handel. Swedac utför också stickprovskontroller av produkter som tillverkats enligt EG-direktiv, s.k. marknadskontroll. De flesta vågar som används i detaljhandeln omfattas av direktivet 2009/23/EG 1. I denna rapport presenteras resultat och analys från Swedacs tillsyn av våganvändning i dagligvaruhandeln under hösten Målsättningen har varit att genom kontroller och kontakter med handlare få en uppfattning om efterlevnaden av regelverket 2, samt att eventuella brister åtgärdas. Rapporten har utarbetats av Mattias Bårström, Swedac, som också har ansvarat för planering och genomförande av kontrollen. 1 Europarlamentets och Rådets Direktiv 2009/23/EG om icke-automatiska vågar 2 Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:18) om icke-automatiska vågar, samt Swedacs föreskrifter (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar 2 (15)

3 Sammanfattning Syftet med tillsynsaktiviteten har varit att undersöka i vilken omfattning de stora dagligvarukedjorna använder rättvisande och legalt godkända vågar, samt att ta reda på hur våganvändaren ser på sin del av ansvaret för att uppnå detta. Aktiviteten avgränsades till kontroll av vågars märkning ute i 32 butiker anslutna till dagligvarukedjorna Axfood, Bergendahls, Coop och ICA. Vid tillsynen kontrollerades om vågarna var godkänd för det de användes till och var bedömda av överensstämmelse, om de var plomberade, och om de hade kontrollerats återkommande inom föreskrivet intervall. Swedac följer upp att våganvändarna åtgärdar eventuella brister. De besökta butikerna hade sammanlagt 397 vågar som omfattas av Swedacs förskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:18) om icke-automatiska vågar. Av samtliga vågar uppfyllde 83 % de kontrollerade kraven enligt vågdirektivet och Swedacs föreskrifter. I 22 % av de besökta butikerna uppfyllde samtliga vågar dessa krav. Dagligvarukedjornas vågar är typgodkända, men har inte alltid genomgått en fullständig bedömning av överensstämmelse innan de tas i bruk. Vågarna kontrolleras återkommande med två års intervall, men används även då plomberingen har brutits. När butikschefer tillfrågas om vad de anser vara orsaken till att vågar i deras butiker inte uppfyller lagkraven är ett vanligt svar att tillverkare, installatörer, reparatörer eller kontrollorgan inte har följt upprättade avtal. De flesta butikschefer undviker dock att svara på varför vågar som inte uppfyller lagkraven ändå används. Slutsatser från denna studie kommer att kunna användas som underlag i planeringen av kommande tillsyns- och informationsinsatser med syfte att förbättra efterlevnaden av gällande bestämmelser. 3 (15)

4 Innehållsförteckning 1. Inledning Sidan 1.1 Syfte och mål Swedacs regler och tillsyn Finansiering Tillsyn av våganvändning inom de stora dagligvarukedjorna 5 2. Tillsyn 2.1 Metod Tillsynsbesök Tillsynsenkät Omfattning 6 3. Resultat 3.1 Vågar Typgodkända vågar Plomberade vågar Vågar som genomgått återkommande kontroll Användare av vågar 8 4. Uppföljning och analys 4.1 Kommentarer till resultaten Användare av nya vågar Användning av vågar med bruten plombering Varför används ej godkända vågar? Slutkommentarer 10 BILAGOR 1 Informationsbrev till butiker 11 2 Information till användare av vågar, SWEDAC INFO 14: Tillsynsprotokoll 13 4 (15)

5 1. Inledning 1.1 Syfte och mål Tillsynsaktiviteten syftar främst till att undersöka i vilken omfattning de stora dagligvarukedjorna använder legalt godkända vågar vid försäljning av livsmedel till konsument. Ett delmoment är att ta reda på hur våganvändaren ser på sitt ansvar för att uppnå detta, och om respektive butikskedjas organisation har ett fungerande system för att uppnå rättvisande och legalt godkända vägningsresultat. 1.2 Swedacs regler och tillsyn Tillsynen har utförs med stöd av 6 i Lag (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon. Användningen av vågar har bedömt gentemot krav i följande föreskrifter: - Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:18) om icke-automatiska vågar. - Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar. 1.3 Finansiering Swedacs tillsyn finansieras med avgifter som tas ut vid återkommande kontroll (omverifiering) av vågar. Enligt Swedacs föreskrifter 3 är de kontrollorgan som utför omverifiering av en våg skyldig att betala en avgift om 156 kr per våg till Swedac. Syftet med avgifterna är att de ska täcka Swedacs kostnader för tillsyn av vågar. 1.4 Tillsyn av våganvändare inom de stora dagligvarukedjorna En av slutsatserna från förra tillsynsaktiviteten på icke-automatiska vågar, Märkningskontroll på butiksvågar i Sundbybergs stad, dnr 2015/1240, var att de flesta användare har brister i sin våganvändning. De som använde många vågar hade betydligt fler vågar som inte uppfyllde kraven jämfört med den som använde få vågar. Den totala handläggningstiden för ett tillsynsärende följde inte samma mönster. Tillsynen bedömdes ge störst effekt när den utförs på de största våganvändarna. De största våganvändarna inom dagligvaruhandeln är normalt anslutna till en butikskedja som är verksam i hela Sverige. I denna aktivitet valdes de fyra största dagligvarukedjorna ut för tillsyn. Ett mål med aktiviteten var att ta reda på om respektive organisations arbete med butiksvågar leder till att de vågar som används visar rätt och är godkända. En godkänd våg uppfyller kraven i Swedacs föreskrifter om icke-automatiska vågar, STAFS 2007:18 och 2007:19. 3 Swedacs föreskrifter (STAFS 2014:17) om avgifter vid återkommande kontroll av vågar och bränslemätdon 5 (15)

6 2. Tillsyn 2.1 Metod Tillsynsbesök Oanmälda tillsynsbesök genomfördes på butiker anslutna till Axfood, Bergendahls, Coop och ICA belägna i 4 svenska städer, se tabell 1. Andelen besökta butiker motsvarar drygt en procent av respektive kedjas totala antal butiker i landet, enligt Dagligvarukartan 2014 TM. Totalt besöktes 32 butiker. Tabell 1. Under tillsynsbesöket kontrollerades först om butiken sålde varor som förutsatte användning av våg. Därefter kontrollerades att butikens vågar var märkta enligt föreskrivna krav. Uppgifter om fabrikat, typgodkännande, utförd återkommande kontroll, plombering, CE-, M- och zonmärkning inhämtades. I förekommande fall kontrollerades även att kassaregister som kopplats ihop med våg hade testcertifikat. Ett tillsynsprotokoll fylldes i, se bilaga 1. Resultatet från kontrollen togs upp på plats i butik, samt i tillsynsprotokollet som skickades till företaget, tillsammans med Information till användare av vågar, Swedac Info 14:8, bilaga 2. Tillsynsärendet avslutas först efter att våganvändaren har visat att de vågar som denne använder är godkända. Kommunicering med våganvändaren diarieförs Tillsynsenkät En enkät skickades med e-post ut till samtliga besökta butiker. Butikschefen eller annan ansvarig gavs möjlighet att svara på hur man i butiken arbetar för att uppnå och bibehålla användning av godkända vågar. Enkätfrågorna återfinns i bilaga Omfattning Märkning kontrolleras på totalt 397 vågar. En våg bedömdes antingen uppfylla kraven för användning eller inte uppfylla dessa krav. I denna resultatsammanställning har en våg bedömts inte uppfylla kraven i följande tre fall: - vågen var inte bedömd av överensstämmelse, - vågens plombering var bruten, samt - vågen var inte återkommande kontrollerad inom föreskrivet intervall. 6 (15)

7 I de fall en våg inte uppfyllde kraven på mer än en av ovanstående punkter redovisas endast den första av bristerna. Som exempel skulle en våg som inte längre är plomberad och som inte heller har genomgått återkommande kontroll under de senaste två åren redovisas med vågens plombering var bruten. Andra än ovanstående brister har i vissa fall konstaterats och tagits upp med användaren. Dessa redovisas inte i denna resultatsammanställning. Kontrollvägning ingick inte i tillsynsaktiviten. 3. Resultat 3.1 Vågar Totalt 17 % (67/397) av de kontrollerade vågarna bedömdes inte uppfylla kraven för användning (vågarna var inte bedömda av överensstämmelse, plomberade, eller återkommande kontrollerade inom föreskrivet intervall). I figur 1 visas utfallet fördelat på respektive butikskedja. Figur 1 ICA Coop Bergendahls Axfood Vågen uppfyller kraven för användning Vågen är inte bedömd av överensstämmelse Vågens plompering är bruten Vågen är inte återkommande kontrollerad Vågar som genomgått bedömning av överensstämmelse En våg som används vid handel ska ha genomgått bedömning om överensstämmelse gentemot kraven i vågdirektivet. En bedömd våg är märkt med det anmälda organets identifieringsnummer. Drygt 5 % (22/397) de kontrollerade vågarna var inte märkta med numret på ett för uppgiften anmält organ. Vågarna var dock typgodkända, CE- och M- märkta. 16 av de 22 vågar som inte var bedömda av överensstämmelse var märkt CE14 eller CE Plomberade vågar En våg som används vid handel ska vara plomberad på det sätt som beskrivs i vågens intyg om överensstämmelse, typgodkännande-intyg eller motsvarande dokumentation. Plomberingen var bruten på knappt 9 % (34/397) av de kontrollerade vågarna. 7 (15)

8 3.1.3 Vågar som genomgått återkommande kontroll Den återkommande kontrollen är en verifiering av att vågen väger rätt och fortsätter att uppfylla erforderliga krav. En butiksvåg som används vid försäljning av varor till enskild konsument ska, efter att den tagits i bruk, genomgå återkommande kontroll vart annat år. Av de kontrollerade vågarna hade 11 stycken inte genomgått återkommande kontroll inom föreskriven period. Efter tillsynen har Swedacs tolkning av begreppet våg som används vid försäljning av varor till enskild konsument ändrats något till att i praktiken omfatta alla prisberäknande vågar i en butik. Hade tillsynen utförts idag skulle ytterligare några av de kontrollerade vågarna bedömts inte uppfylla föreskrivna krav. 3.2 Användare av vågar I endast 22 % (7/32) av de besökta butikerna bedömdes samtliga vågar uppfylla de kontrollerade kraven i Swedacs föreskrifter. Antalet vågar per butik varierade från tre upp till 34 stycken. I genomsnitt användes två stycken (67/32) formellt ej kodkända vågar per butik. I figur 2 visas antalet kontrollerade vågar per användare (företag), och hur många av dessa vågar som uppfyllde de kontrollerade kraven. Hos 2 av 22 användare var samtliga vågar godkända. Figur Vågar Godkända vågar En enkät skickades ut med e-post. Enkäten innehöll frågor om hur man i butiken arbetar för att uppnå och bibehålla användning av godkända vågar. 31 av de 32 besökta butikerna mottog brevet, samt en länk till enkäten. Trots påminnelse svarade endast 8 butiker. Av dessa valde endast 3 stycken att lämna fullständiga svar. Enkätsvaren är därmed för få för att ge en tydlig bild av läget, men tillsammans med de samtal som fördes med ansvariga i butikerna under och efter tillsynsbesöken går det ändå att dra en del slutsatser. Dessa presenteras längre ner med en analys runt orsaken till att ej godkända vågar används. 8 (15)

9 4. Uppföljning och analys 4.1 Kommentarer till resultatet Syftet med tillsynsaktiviteten har främst varit att undersöka i vilken omfattning de stora dagligvarukedjorna använder rättvisande och legalt godkända vågar. Resultatet visar att dagligvarukedjornas vågar är typgodkända. Vågarna blev bedömda av överensstämmelse innan de togs i bruk eller genomgick en liknande bedömning inom två är efter att de togs i bruk, vilket resulterade i att de märktes med det anmälda organets identifieringsnummer. Vågarna genomgår periodisk återkommande kontroll vartannat år. Det kontrollorgan som användaren eller användarens representant har avtal med utför kontrollen. Plomberingar bryts ibland i samband med installation, reparation, service eller användning. Vågar används trots bruten plomberingen. Vi vet inte i vilken omfattning butiksvågar genomgår återkommande kontroll på grund av att bruten plombering har uppmärksammats, men ingen av de besökta butikerna gjorde egna kontroller av att de vågar som användes var plomberade. Resultaten visar på två problemområden: - användning av nya vågar, och - användning av vågar med bruten plombering Användning av nya vågar Av vågar som var CE-märkta 2015 uppfyllde endast hälften (18/35) de kontrollerade kraven, se figur 3. Det handlar om att vågen inte är bedömd av överensstämmelse eller att vågens plombering har brutits innan, under eller efter installationen. En rimlig förklaring är att de vågar som installeras i butikerna tas i bruk direkt, oavsett om de är godkända eller inte. Till viss del kan detta vara ett övergående problem då tillverkarna har börjat ta ett större ansvar för de vågar de släpper ut på marknaden, men problemet kommer troligtvis att leva kvar, förhoppningsvis i mindre skala. Dessutom kommer kraven på övriga ekonomiska aktörer att bli tydligare i och med att 2014/31/EU implementeras från och med den 20 april Figur 3 Vågar märkta CE 15 Vågen uppfyller kraven för användning Vågen har inte genomgått bedömning av överensstämmelse Vågens plombering är bruten Användning av vågar med bruten plombering Den mest utbredda bristen är användning av vågar där plomberingen är bruten. Nästan 9 % av de stora dagligvarukedjornas vågar används trots att de har brutna plomberingar. Även statistik från SP visar att 9 % av de vågar ( 30kg) som fick återkommande kontroll under 2015 ( ) hade brutna plomberingar. Ur SP:s statistik går det också utläsa att andelen vågar som behöver justeras vid den återkommande kontrollen 9 (15)

10 är dubbelt så stor när plomberingen är bruten jämfört med när den inte är det. I vilken mån dagligvarukedjorna arbetar för att minska andelen vågar som används trots bruten plombering är inte utrett. ICA låter kontrollorganet kontrollera kassavågarna varje år. Detta bör rimligtvis leda till fler plomberade vågar, men kedjan sticker inte ut positivt. Det verkar finnas andra faktorer som spelar in. Under denna tillsynsaktivitet klarar sig butiker anslutna till Axfood klart sämst med brutna plomberingar på 20 % av vågarna, medan övriga kedjor ligger på 3-7 % brutna plomberingar Varför används ej godkända vågar? Företaget som använder en våg ansvarar för att den är godkänd. En godkänd våg ska bland annat vara bedömd av överensstämmelse och plomberad. Under den här tillsynsaktiviteten har 14 % av de kontrollerade vågarna använts trots att de inte är bedömda och plomberade. När butikschefer tillfrågas om vad de anser vara orsaken till att vågar i deras butiker inte uppfyller lagkraven är ett vanligt svar att tillverkare, installatörer eller reparatörer inte har följt upprättade avtal. De flesta butikschefer svarar dock inte på varför vågar som inte uppfyller lagkraven ändå används. I flera fall säger användarna att de har ställt krav på att vågarna ska uppfylla Swedacs regelverket efter installation, reparation och service. Samtidigt väljer de ofta att inte själva kontrollera att kraven är uppfyllda. Att det ser ut på det här sättet kan handla om att användaren egentligen inte har tillräcklig kännedom om reglerna och inte vet hur hon ska komma fram till om vågarna uppfyller kraven för användning. Det kan också handla om att användarens agerande i praktiken inte kommer att påverkas av vad hon vet. Om användaren får veta att vågar i butiken inte uppfyller kraven i regelverket måste hon besluta sig för hur problemet ska lösas på kort och längre sikt. Är plomberingen bruten kan det, i det korta perspektivet, handla om att sluta använda vågen eller att fortsätta att väga varor över den. I det längre perspektivet, att kalla på kontrollorganet eller vänta på att kontrollorganet ändå kommer ut och gör den periodiska återkommande kontrollen. Att inte själv kontrollera plomberingar utan att istället invänta den periodiska återkommande kontrollen verkar vara ett alternativ som många av våganvändarna inom de stora dagligvarukedjorna har valt. 4.2 Slutkommentarer Tillsynen har gett Swedac information om hur det ser ut i praktiken beträffande efterlevnaden av regelverket bland användare av vågar i dagligvaruhandeln. Erfarenheter och slutsatser kommer att kunna användas som underlag i planeringen av kommande års tillsyns- och informationsinsatser. 10 (15)

11 Bilaga 1 11 (15)

12 Bilaga 2 12 (15)

13 Bilaga 3 Innan en ny våg tas i bruk En våg som används för bestämning av massa i samband med handel ska vara godkänd. En godkänd våg är CE- och M-märkt, samt märkt med det anmälda organets identifikationsnummer. Här visas ett exempel på en godkänd vågs märkning. 1) Kontrollerar ni på butiksnivå att en ny våg som har levererats eller installerats hos er är godkänd att ta i bruk? (Ange endast ett svar) Ja Svara på 1.1 Nej - Svara på ) Vad innebär er kontroll av en ny våg i butiken och vem utför kontrollen? _ 1.2) Vad är orsaken till att ni inte kontrollerar att en ny våg är godkänd att använda? _ Plombering En våg som används för bestämning av massa i samband med handel ska vara plomberad. Bilden visar ett exempel på hur en plomberingsetikett kan se ut. Våg med bruten plombering får inte användas. 2) Kontrollerar ni på butiksnivå att de vågar ni använder har intakta plomberingar? (Ange endast ett svar) Ja - Svara på 2.1 Nej - Svara på (15)

14 2.1) När kontrollerar ni plomberingarna på de vågar ni använder? (flervalsfråga) (Ange gärna flera svar) Innan en ny våg börjar användas Efter service eller reparation Vid följande tillfällen: _ 2.2) Vad är orsaken till att ni inte kontrollerar att plomberingar är intakta? _ Återkommande kontroll Det är viktigt att vågar fortsätter att väga rätt under den tid de används. Därför finns det krav om återkommande kontroll. Den återkommande kontrollen ska göras av ett ackrediterat kontrollorgan. En våg som uppfyller kraven vid återkommande kontroll märks med Swedac:s kontrollmärke för återkommande kontroll. Kontrollmärket åtföljs av organets ackrediteringsnummer, samt månad och år för den genomförda kontrollen. En våg ska alltid genomgå återkommande kontroll om plomberingen bryts. För butiksvågar som används inomhus får det dessutom inte gå mer än två år mellan de återkommande kontrollerna. 3 a) När och hur beställs återkommande kontroll för vågar i er butik? _ 3 b) Följer ni upp att återkommande kontroll utförts enligt er beställning? (Ange endast ett svar) Ja Nej 14 (15)

15 Korrigerande åtgärder efter Swedacs tillsyn 4) Har ni efter Swedacs tillsynsbesök gjort några ändringar i hur ni arbetar för att säkra rättvisande och legalt godkända vägningsresultat? (Ange endast ett svar) Nej Ja, följande: _ Tack för ditt svar! 15 (15)

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar Ändring införd. t.o.m. STAFS 2014:5 Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:19 Utkom från trycket 2007-11-13 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:1 Utkom från trycket 2007-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:1) om återkommande kontroll av automatiska vågar Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:9 Tillämpningsområde

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter () om återkommande kontroll av mätsystem för andra vätskor än vatten Ändring införd t.o.m. STAFS 2014:4 Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:3 Utkom från trycket 2006-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr 2013:22013-01-11 Fordonsvågar i grus- och bergtäkter Rapport tillsyn 2012 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Tillsynsrapport 2013 Värmemätare

Tillsynsrapport 2013 Värmemätare % datum%% % Tillsynsrapport 2013 Värmemätare En enkätundersökning av värmeleverantörers mätarhantering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:9 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Allmänt rörande noggrannhetskrav på vågar i samband med ersättningsgrundande virkesmätning

Allmänt rörande noggrannhetskrav på vågar i samband med ersättningsgrundande virkesmätning Handläggare Sven Jägbrant, VMU Allmänt rörande noggrannhetskrav på vågar i samband med ersättningsgrundande virkesmätning 1. Syfte Syftet med detta PM är att förtydliga vad som gäller vid ersättningsgrundande

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:9) om återkommande kontroll av mätare för aktiv elenergi; Rubriken har denna

Läs mer

HUR MYCKET RYMMER en liter?

HUR MYCKET RYMMER en liter? INFO 03:6 HUR MYCKET RYMMER en liter? REGLER FÖR FÄRDIGFÖRPACKADE VAROR SOM SÄLJS EFTER VOLYM ELLER VIKT Både konsumenter och handlare ska kunna lita på att förpackningar innehåller rätt mängd Det finns

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:2 Utkom från trycket den 12 februari 2015 Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Kartläggning och tillsyn. av elmätare 2013 14:12014-01-281. SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1

Kartläggning och tillsyn. av elmätare 2013 14:12014-01-281. SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1 SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1 14:12014-01-281 Kartläggning och tillsyn av elmätare 2013 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Förord Denna

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2006:5 Utkom från trycket 2006-07-21 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% Marknadskontrollrapport 2012 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012

Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012 Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar... 3 2.2. Swedacs föreskrifter...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulatorer; beslutade den 14 september 2017. TSFS 2017:84 Utkom från trycket den 27 september 2017 VÄGTRAFIK

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:5) om vattenmätare Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:20 Författningen upphävd

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator;

Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; Transportstyrelsens föreskrifter om ackreditering av kontrollorgan samt kontroll av hastighetsregulator; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen

Läs mer

Yttrande över ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls (Swedac) föreskrifter om mätare, mått, vågar, m.m.

Yttrande över ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls (Swedac) föreskrifter om mätare, mått, vågar, m.m. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om installation och besiktning av taxameterutrustning Ändring införd: t.o.m. STAFS 2014:1

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123. Marknadskontrollrapport 2010. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt

Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123. Marknadskontrollrapport 2010. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123 Marknadskontrollrapport 2010 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Förord Swedac har bland annat till uppgift att skydda konsumenter från oriktiga mängduppgifter,

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:8 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Datum: 2012-04-19 Dnr 11-1803-123 Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Förord Swedac har bland annat till uppgift att skydda konsumenter från oriktiga mängduppgifter,

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el Rubriken har denna lydelse genom

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Styrelsens för teknisk ackreditering författningssamling

Styrelsens för teknisk ackreditering författningssamling Styrelsens för teknisk ackreditering författningssamling ISSN 1101-7805 Utgivare: Erik Hansson STAFS 1993:14 Utkom från trycket 1994-01-28 Styrelsens för teknisk ackreditering allmänna föreskrifter om

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter om färdigförpackade varor

Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter om färdigförpackade varor Avdelningen för juridik och inre marknad Kari Björkqvist Direktnr: 08-406 83 04 e-post: kari.bjorkqvist@swedac.se Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2002:5 Utkom från trycket 2002-11-01 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 1999:5 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda föreskrifter för ackrediterade

Läs mer

Marknadskontroll av solglasögon

Marknadskontroll av solglasögon RAPPORT 1999:4 Marknadskontroll av solglasögon Innehåll Sida Sammanfattning 5 Bakgrund 7 Säkerhetskrav för solglasögon 7 Lagen om personlig skyddsutrustning, PSU och CE-märket ( ) 7 Produktsäkerhetslagen

Läs mer

Marknadskontroll av fordonslyftar importerade till Sverige från annat land än EES-land (2 bilagor)

Marknadskontroll av fordonslyftar importerade till Sverige från annat land än EES-land (2 bilagor) 2013-02-22 RET 2012/100884 1 (5) Enheten för teknik Anders Åsen, 010-730 9897 Marknadskontroll av fordonslyftar importerade till Sverige från annat land än EES-land (2 bilagor) Sammanfattning Arbetsmiljöverket

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

BD-länsprojekt... Livsmedelsprojekt i BD-län 1999

BD-länsprojekt... Livsmedelsprojekt i BD-län 1999 . BD-länsprojekt.......... Livsmedelsprojekt i BD-län 1999 INNEHÅLL BAKGRUND 3 MÅL 4 SYFTE 4 AVGRÄNSNINGAR 4 DELTAGANDE 5 GENOMFÖRANDE 5 Utbildning 5 Provning 5 Bedömning av resultatet 6 Sammanställning

Läs mer

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018.

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; Utkom från trycket den 20 november

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2016:141 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2013. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%

Marknadskontrollrapport 2013. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% Marknadskontrollrapport 2013 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg

Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg Information för tillverkare - 6 steg till godkänd icke-automatisk våg 1. Regler om vågar i EU 2009/23/EG om icke-automatiska vågar Direktivet för icke-automatiska vågar/nawi Direktivet är genomfört i Sverige

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer 1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2016:2 Utkom från trycket den 29 mars 2016 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Nya direktiv Nya föreskrifter

Nya direktiv Nya föreskrifter Nya direktiv Nya föreskrifter Bakgrund Nya direktiv från EU som ska implementeras i svensk lagstiftning som föreskrifter. Lågspänningsdirektivet Direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet ATEX-direktivet

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Info 15:01. Tillverkning och försäljning av. ädelmetallarbeten

Info 15:01. Tillverkning och försäljning av. ädelmetallarbeten Info 15:01 Tillverkning och försäljning av ädelmetallarbeten Krav på ädelmetallarbeten Ädla metaller som guld och silver har varit människans ständiga följeslagare till makt, ära, rikedom och förbannelse.

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:11) om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle;

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Datum Ref. Beteckning Ares(2015)402331-02/02/2015 2014-12-19 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:8) om värmemätare

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:8) om värmemätare Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:8) om värmemätare Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:23 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Varför har vi regler för maskiner?

Varför har vi regler för maskiner? Säkra maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller gemensamma regler

Läs mer

Förtydligande i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Förtydligande i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förtydligande i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 15 december 2011 Annie Lööf Dan Sandberg (Näringsdepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap.

Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 6 förordningen (1993:185) om arbetsförhållanden vid vissa internationella vägtransporter, 10 kap. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; TSFS 2016:118 Utkom från trycket

Läs mer

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2015/

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2015/ Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2015/2016 1 Introduktion PED Sen den 30 maj 2002 har direktivet för tryckbärande anordningar (PED) varit obligatorisk i hela EU PED

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; beslutade den 27 april 2011. TSFS 2011:44 Utkom från trycket den 16 maj 2011 Omtryck VÄGTRAFIK

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum:

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum: Tillsynsprojekt webbhandel 2016-2017 Dnr: 6.2.6-2018-002810 Datum: 2018-01-12 1. Sammanfattning Läkemedelsverket (LV) genomförde under perioden oktober 2016-hösten 2017 ett tillsynsprojekt med fokus på

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2006:19 Utkom från trycket 2006-10-19 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 1 juni 2011 Myndigheten

Läs mer

Ansökan om. Produktcertifiering av en Byggprodukt

Ansökan om. Produktcertifiering av en Byggprodukt Företag: Ansöker certifiering av en byggprodukt enligt nedan Produkt: Avsedd användning: Märkning p - märkning Annat: t Typgodkännande enligt BBR OBS för ansökan certifiering för CE-märkning (byggproduktdirektivet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om återföring av bensinångor på bensinstationer; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 1 juni 2016. Rättelseblad TSFS 2016:36 har iakttagits.

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 september 2011 Lag om ändring av lagen om transport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 26 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Ny lag om ackreditering och teknisk kontroll

Ny lag om ackreditering och teknisk kontroll Näringsutskottets betänkande 2010/11:NU25 Ny lag om ackreditering och teknisk kontroll Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2010/11:80 om ny lag om ackreditering och teknisk kontroll.

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor;

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Datum Beteckning 2016-01-25 2016/256 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Nya PED. Direktiv 2014/68/EU. Ny AFS kommer från Arbetsmiljöverket

Nya PED. Direktiv 2014/68/EU. Ny AFS kommer från Arbetsmiljöverket Nya PED Direktiv 2014/68/EU Ny AFS kommer från Arbetsmiljöverket Varför? Rättvisare, säkrare, enklare - Produkter på marknaden som inte uppfyller kraven eller är farliga - Minskat förtroende - Ekonomisk

Läs mer

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Ref. Ares(2013)3765507-19/12/2013 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Marknadskontroll av utrymningsbeslag

Marknadskontroll av utrymningsbeslag INFORMATION Datum 2015-10-29 Diarienummer 3091/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av panikutrymningsbeslag och nödutrymningsbeslag Marknadskontroll av utrymningsbeslag Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: 2012-06-18 12-258-14 Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: föreskrifter med anledning av standarden EN ISO/IEC

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 2018-03-19 2018/151 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 Swedac Huvudkontor Stockholmskontor Tel: 0771-99 09 00, www.swedac.se Postadress: Box 878, 501 15 Borås Postadress:

Läs mer

Marknadskontroll av filtrerande halvmasker

Marknadskontroll av filtrerande halvmasker Marknadskontroll av filtrerande halvmasker AnnSofie Kero Arbetsmiljöverket Enheten för kemi, mikrobiologi och fysikaliska faktorer Mars 2016 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål med

Läs mer

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen i Boverkets rapport 2015:2 Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Inledning Boverket har i sin rapport 2015:2 Genomförande av EU:s

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2008:10 Utkom från trycket 2008-10-07 Omtryck Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M.

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. FÖR BRANDFARLIGA VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 2000:7) om kompetens och utrustning hos organ

Läs mer

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2014-04-24

Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 2014-04-24 Rättvisare, säkrare, enklare Nya regler för tryckbärande anordningar 1 Introduktion PED Sen den 30 maj 2002 har direktivet för tryckbärande anordningar (PED) varit obligatorisk i hela EU PED finns där

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Ref. Ares(2014)2635481-08/08/2014 Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar...

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 13/X/2006 K(2006) 4808 slutlig / 2 KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 13/X/2006 med tillämpning av artikel 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 98/37/EG

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om fritidsbåtar och vattenskotrar; SFS 2016:96 Utkom från trycket den 23 februari 2016 utfärdad den 11 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna

Läs mer

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen).

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut À partir du 1er Juillet 2013 LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). Svårt

Läs mer

HISSAR. Besiktning av hissar

HISSAR. Besiktning av hissar HISSAR Besiktning av hissar DEKRA Industrial AB DEKRA Industrial AB Presentation av oss Bertil Forsberg Kiwa Inspecta AB Tomas Kolkind DEKRA Industrial AB Mats Janlöv HSAB Vad är en hiss Hissdirektivet

Läs mer

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL 1. EU-typkontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken ett anmält organ undersöker

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1 INFORMATION Datum 2018-10-05 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: fuktspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:8 Utkom från trycket den 2 oktober 2015 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Ändring införd: t.o.m. STAFS 2017:3 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Årsrapport Riktad tillsyn av oljecisternskontroll. stockholm.se

Årsrapport Riktad tillsyn av oljecisternskontroll. stockholm.se Riktad tillsyn av oljecisternskontroll stockholm.se Riktad tillsyn av oljecisternskontroll Dnr:2018-4884 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Peter Brådenmark 3 (7) Sammanfattning Syftet med miljöförvaltningens

Läs mer