Marknadskontrollrapport Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marknadskontrollrapport 2013. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%"

Transkript

1 %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% Marknadskontrollrapport 2013 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, Borås Tel

2 Förord I denna rapport presenteras resultat och analys av kontroll av efterlevnaden av de krav som lagen (1999:799) om handel med ädelmetallarbeten ställer på hur ett ädelmetallarbete måste vara stämplat och vilken finhalt ett ädelmetallföremål måste hålla för att saluhållas. Marknadskontrollen företogs under Detta är ett av Swedacs årliga projekt där både finhalter och stämplar kontrollerades. Liksom tidigare kan konstateras att det fortfarande finns brister vad gäller kunskap i branschen om lagens krav. Målsättningen med detta tillsynsprojekt var att genom besök hos näringsidkare sprida information om regelverket på området för att på så sätt få en god efterlevnad av reglerna. Rapporten har utarbetats av Valentina Valestany, Swedac. Olga Caratier och Valentina Valestany, Swedac, har ansvarat för planering och genomförande av marknadskontrollen. 2 (12)

3 Sammanfattning Marknadskontrollen på ädelmetallområdet syftade främst till att undersöka efterlevnaden av ädelmetallagstiftningen, vilket i praktiken innebär att förhindra att ädelmetallarbeten som saknar föreskrivna stämplar eller innehåller undermängder av den ädla metallen släpps ut på marknaden. Det är viktigt att skydda konsumenterna från underhaltiga ädelmetallarbeten och att förhindra att säljare/tillverkare skaffar sig konkurrensfördelar genom att inte följa reglerna. Krav på näringsidkare som yrkesmässigt handlar med ädelmetallarbeten av guld, silver, platina och palladium finns i lagen (1999:779) om handel med ädelmetallarbeten. Lagen kompletteras av förordningen (1999:780) om handel med ädelmetallarbeten samt Swedacs föreskrifter på området. Under 2013 kontrollerades 20 näringsidkare från Stockholm, Järfälla, Spånga, Kista, Jönköping, Karlstad, Huddinge och Bergkvara. Sammanlagt granskades ca 150 ädelmetallarbeten av guld och silver med avseende på stämplar. Finhalten kontrollerades på 52 smycken av guld och silver genom förstörande provning. 1 underhaltigt ädelmetallarbete av guld påträffades. Vad gäller stämpling upptäcktes allvarliga brister hos en guldhandlare, vilket ledde till ett försäljningsförbud. I Swedacs arbete inom ädelmetallområdet ingår även att informera om regelverket. Swedac har bland annat deltagit som utställare på mässorna Precious och Goldfair i Stockholm. Besökarna på mässorna fick delta i en enkätundersökning om regler på området. För att underlätta förståelse av reglerna har Swedac tagit fram infobroschyr om regler för ädelmetallarbeten på arabiska. Vidare informerar Swedac om regelverket via elektroniska nyhetsbrev. 3 (12)

4 Innehållsförteckning Inledning... 5 Genomförande... 6 Metod... 6 Urval... 6 Resultat... 8 Omfattning... 7 Granskning av stämplar... 8 Analys av finhalt... 9 Mässor Slutsatser Utskick till försäljare (12)

5 Inledning Regler om handel med arbeten av guld, silver, platina och palladium finns i lagen (1999:779) om handel med ädelmetallarbeten. Lagen kompletteras av förordningen (1999:780) om handel med ädelmetallarbeten samt Swedacs föreskrifter på området. Enligt 21 förordningen (1999:780) om handel med ädelmetallarbeten ska Swedac utöva tillsyn över efterlevnaden av regelverket. Bestämmelserna och befogenheterna för tillsyn finns i lagen (1999:779) om handel med ädelmetallarbeten. Tillsynen ska huvudsakligen vara inriktad på de näringsidkare som yrkesmässigt befattar sig med ädelmetallarbeten. Det innebär i praktiken att om Swedac upptäcker att en försäljare av ädelmetallarbeten inte uppfyller föreskrivna krav påtalas detta skriftligen för försäljaren. Då Swedac fått in uppgifter som visar att näringsidkaren utfört de korrigeringar som erfordras vidtas inga ytterligare åtgärder. Om en näringsidkare, trots påpekande och påminnelser, inte vidtar rättelse, kan Swedac meddela de förelägganden och förbud som behövs för att föreskrivna krav ska efterlevas. Ett sådant föreläggande eller förbud får förenas med vite. Swedac kan med stöd av förordningen (1999:780) fastställa och ta ut avgifter för registrering av namnstämplar. För närvarande finns ca 1300 aktiva namnstämplar registrerade i Swedacs namnstämpelregister. Det finns inte några särskilt anslagna medel för marknadskontroll inom ädelmetallområdet. Swedacs marknadskontroll på ädelmetallområdet finansieras genom den årliga avgift som innehavare av registrerade namnstämplar betalar till Swedac för registerhållningen. Med ädelmetallarbeten avses arbeten av guld, silver, platina eller palladium. Ett ädelmetallarbete av guld ska innehålla minst 375 tusendelar fint guld, vilket motsvarar 9 karat. Ett ädelmetallarbete av silver ska innehålla minst 800 tusendelar fint silver, platina ska innehålla minst 850 tusendelar fin platina och palladium ska innehålla minst 500 tusendelar fin palladium. Ädelmetallarbeten av guld eller platina på ett gram eller mer ska vid saluhållande eller försäljning vara försedda med ansvarsstämplar i form av en finhaltsstämpel och en namnstämpel eller finhaltsstämpel och en kontrollstämpel. I Sverige är det frivilligt att stämpla ädelmetallarbeten av silver. Det finns inga krav på stämpling av palladium. Syfte med 2013 års marknadskontrollprojekt var att undersöka om de ädelmetallarbeten som finns på marknaden uppfyller lagstiftningens krav på stämplar och finhalt. I detta projekt har dessutom en 5 (12)

6 särskild insats gjorts mot importörer, där Swedacs marknadskontrolprojekt tidigare visade stora brister vad gäller stämpling av ädelmetallarbeten. Resultatet från kontrollen kommer att beaktas som underlag för inriktning och utförande av kommande marknadskontroller på ädelmetallområdet. Genomförande Urval Marknadskontrollen på ädelmetallområdet bedrivs i projektform, där olika projekt kan ha olika inriktningar. Det aktuella projektet liknar till formen de projekt som Swedac har utför tidigare. Det avsåg att undersöka om de arbeten som säljs i Sverige uppfyller lagens krav på både finhalt och stämplar. Ett urval av butiker, svenska tillverkare, grossister och importörer besöktes. Antalet besök var i detta projekt färre än i de tidigare marknadskontrollerna. Detta beror på att resurserna denna gång istället lades på att utföra fler finhaltsanalyser. Urvalet gjordes på ett sådant sätt att verksamheter där marknadskontroll inte gjorts tidigare valdes ut i första hand. Detta gjordes i syfte att åstadkomma så brett urval som möjligt. I projektet ingick också uppföljning av 2012 års marknadskontrollprojekt där kontrollen visade att verksamheterna inte uppfyller föreskrivna krav på stämpling. Därför gjorde Swedac återbesök hos de näringsidkare där bristerna upptäcktes vid Swedacs tidigare marknadskontroll. En del näringsidkare besöktes på deras försäljningsställen. Swedac granskade också ädelmetallarbeten hos några utställare som var representerade på mässorna Goldfair och Precious. Metod De flesta försäljarna har fått ett brev om kommande marknadskontrollbesök, se bilaga 1. Vissa besök var dock oanmälda. Tillsammans med brevet fick näringsidkarna information om att marknadskontrollen var en del av Swedacs tillsynsverksamhet. Swedac meddelade också i utskicket att Swedac tänker stickprovsmässigt besöka näringsidkare som yrkesmässigt befattar sig med ädelmetallarbeten för att granska ädelmetallarbetens stämplar och finhalt. Två handläggare från Swedac utförde uppdraget. Marknadskontrollbesöken inleddes med information om Swedacs roll, information om lagens krav vad gäller stämplar och bakgrunden till att dessa krav ställs. I samband med den inledande informationen delades informationsmaterialet ut 6 (12)

7 innehållande bland annat tillämplig lagtext. Beroende på näringsidkarens behov delades informationsmaterialet ut på svenska, engelska och arabiska. Därefter gjordes ett stickprovsmässigt urval av ädelmetallarbeten på plats. De utvalda ädelmetallarbetena granskades närmare för att kunna besvara vilka stämplar som fans på smycket och om dessa uppfyllde lagens krav. I förekommande fall ställdes sedan ytterligare frågor om stämplarna var läsbara, tydliga, fullständiga m.m. I de fall stämplarna var utländska ställdes fråga om sådana kan gälla istället för motsvarande svenska stämplar. Dessutom gjordes vid varje besök en bedömning av personalens kunskap om lagens krav. Observationerna vid marknadskontrollbesöket noterades i en direktrapport som lades upp i ett ärende. Swedac genomförde återbesök hos de försäljningsställen där brister upptäcktes. Avseende finhalten gjordes kontroller av finhalten genom förstörande provning, så kallad kupellationsanalys för guld och titeranalys för silver. Kontrollen av finhalten hos ädelmetallarbeten kräver avancerade tekniska metoder. Därför kan kontrollen endast utföras av laboratorier som har nödvändig utrustning för detta ändamål. Swedac upphandlade de tjänster som behövs för att genomföra analyserna. Smyckena köptes in och skickades för kontroll. Swedac fick tillbaka resultat av analyserna med en analysrapport för varje smycke. De berörda näringsidkarna underrättades om resultaten av finhaltsanalysen genom brev med bifogad kopia av analysrapporten. Resterna av smyckena, så kallat skrot- guld och silver, såldes till en guldhandlare som bland annat köper begagnade smycken. Omfattning Under 2013 gjordes kontroll hos 20 näringsidkare, varav 14 var verksamheter som kontrollerades för första gången och 6 företag som följdes upp sedan Swedacs marknadskontroll år Företagen var från Stockholm, Järfälla, Spånga, Kista, Jönköping, Karlstad, Huddinge, Västerås och Bergkvara. Bland de som fick marknadskotrollbesök fanns både svenska tillverkare, importörer och mindre butiker. En del butiker köper begagnade smycken och antingen säljer eller smälter ner dem för att göra nya ädelmetallarbeten. Sammanlagt kontrollerades ca 150 ädelmetallarbeten av guld och silver med avseende på stämplar och om de uppfyllde lagens krav på hur man får kombinera ädelmetaller med annan metall eller annat 7 (12)

8 ämne. Finhalten kontrollerades på 52 smycken genom förstörande provning, vilket angivits under metodavsnitten. 1 underhaltigt ädelmetallarbete av guld påträffades. Resultat Granskning av stämplar Swedac granskade ädelmetallarbeten av guld och silver. Övervägande del av smyckena kommer från de stora leverantörerna/tillverkarna/importörerna såsom Guld Carlsén, Svedbom, Gemma AB, Saye Guld, Flemming Uziel, Tonys Guld, T.Harborn, Iduna, Schalins, Guldbolaget, Georg Jensen, Engelbrekt m.m. De importerade ädelmetallarbetena kommer bland annat från Italien, Turkiet, Dubai m.m. Stickprovskontrollen visade att de flesta ädelmetallarbetena är stämplade med godkända svenska eller utländska namnstämplar. En del ädelmetallarbeten var stämplade med den svenska kontrollstämpeln, kattfoten. Vissa ädelmetallarbeten var stämplade med namnstämplar från Italien som är godkända i Sverige. Några av de besökta guldhandlarna säljer både nya och begagnade smycken. Av de 20 kontrollerade försäljningsställen konstaterade Swedac allvarliga brister bara hos 1 försäljare. År 2012 upptäckte Swedac brister hos guldhandhandlaren i form av avsaknad av föreskrivna stämplar. Smyckena var importerade från bland annat Dubai, Malaysia och Italien. Ädelmetallarbetena var stämplade med endast finhaltsstämplar 18K, 21K eller 750. I samband med marknadskontrollbesöket informerade Swedac om de krav lagen ställer för att ädelmetallarbeten ska få säljas. Vid återbesök i början av 2013 konstaterades att företaget fortfarande saluhöll ädelmetallarbeten som inte uppfyller lagens krav. Företaget hade inte heller vidtagit några åtgärder för att rätta till bristerna. Swedac utfärdade försäljningsförbud som var förenat med vite om kronor. Guldhandlaren förbjöds att saluhålla eller försälja ädelmetallarbeten som inte är försedda med finhaltsstämpel och namnstämpel alternativt finhaltsstämpel och kontrollstämpel. Efter det meddelade försäljningsförbudet registrerade företaget en namnstämpel hos Swedac. Vid återbesök kunde Swedac konstatera att ädelmetallarbetena var stämplade med den nya namnstämpeln. En tillverkare från 2012 års marknadskontrollprojekt hade smycken som består av guld- och silverdelar. Smyckena var felaktigt stämplade med en registrerad svensk namnstämpel som saknar ram runt omkring bokstäverna och finhaltsstämpeln 925S+18K. Sådana stämplar är inte förenliga med lagstiftningens krav på hur en svensk namnstämpel och finhaltstämpel ska vara utformad. 8 (12)

9 Uppföljningen visade att tillverkaren började stämpla om sina smycken av silver med namnstämpeln med ram runt omkring bokstäverna och finhaltsstämpeln 925. Även sammansatta arbeten som består till det mesta av silver och obefintliga delar av guld stämplas på liknande sätt. Hos tre försäljare fanns endast ädelmetallarbeten av silver. Dessa smycken var stämplade med finhaltsstämpeln 925, vilket är godtagbart i Sverige. Två tillverkare hade inga färdiga ädelmetallarbeten. Där fanns bara attrapper som utställningsexemplar. Smycken tillverkas på begäran. Det bör nämnas i sammanhanget att fler och fler försäljare försöker undvika att saluhålla ädelmetallarbeten av guld. Vid marknadskontrollbesöken uppgav näringsidkarna att de på det sättet försöker skydda sig mot det kraftigt ökade antalet rån mot guldsmeder. Vidare kunde Swedac konstatera att hos två försäljningsställen, som följdes upp sedan 2012 års marknadskontroll, inte fanns några ädelmetallarbeten för försäljning. En av dem hade för avsikt att importera smycken av guld från USA, men än så länge ligger verksamhetens fokus på försäljning av ädelstenar. Analys av finhalt Vid marknadskontrollen köpte Swedac 25 ädelmetallarbeten av silver för att granska smyckenas finhalt genom förstörande provning, så kallad titeranalys. Analysen visade att ädelmetallarbetena innehöll tusendelar fint silver. Smyckena var stämplade antingen med finhaltsstämpeln 925 eller finhaltstämpeln 925 och godkänd namnstämpel. Swedac köpte 27 ädelmetallarbeten av guld för att kontrollera finhalten genom kupellationsanalys. Analysen visade att 24 av 27 ädelmetallarbeten var stämplade med finhaltsstämpeln 18K eller 750. Dessa smycken innehöll tusendelar fint guld. En halskedja som var stämplad med finhaltsstämpeln 375 innehöll 377 tusendelar fint guld. En ring var stämplad med finhaltsstämpeln 21K, som notsvarar 875 tusendelar fint guld. Enligt analysen består smycket av 875 tusendelar fint guld. Kupellationsanalysen visade att en ring var underhaltig. Ringen var märkt med finhalsstämpeln 750 och försäljarens registrerade namnstämpel samt med otydlig troligen gjuten kopia av Kattfoten. Enligt analysen innehöll smycket endast 735 tusendelar fint guld, vilket är 15 tusendelar lägre än det 9 (12)

10 var deklarerat genom finhaltsstämpeln. Swedac gjorde ett oanmält återbesök hos guldhandlaren, där resultatet av analysen presenterades. Guldhandlaren förklarade att ringen var en av de begagnade varor som butiken brukar köpa in från allmänheten. De begagnade ädelmetallarbetena brukar kontrolleras genom strykprov och stämplas med företagets namnstämpel för ökad trygghet hos konsumenten. Strykprovet är inte en lika noggrann metod som exempelvis kupellationsanalys. Av förklarliga skäl kunde en sådan ring smyga sig in för försäljning. Ringen togs omedelbart bort ur försäljning för att smältas ner. Inget annat i butiken kunde indikera att det finns ädelmetallarbeten som liknar den underhaltiga ringen. Mässor I Swedacs arbete inom ädelmetallområdet ingår att sprida information om regelverket. Swedac var bland annat representerat som utställare på mässan Godfair på Münchenbryggeriet i början av maj 2013 och på mässan Precious som anordnades på Älvsjömässan i Stockholm i början av september Besökarna på mässorna informerades bland annat om Swedacs tillsynsarbete och ädelmetallagstiftningen samt fick delta i en enkätundersökning om regler på området. På mässorna träffade Swedac bland annat representanter från Polismyndigheten och guldsmedskolor. Frågor kring guldhandel och ett samarbete mellan Swedac och Polismyndigheten diskuterades. För att underlätta förståelse av reglerna har Swedac tagit fram en infobroschyr om regler för ädelmetallarbeten på arabiska. Informationsmaterial på svenska, engelska och arabiska delades ut till besökarna och utställarna på mässorna. Slutsatser Detta marknadskontrollprojekt syftade framför allt till att undersöka efterlevnaden av ädelmetallagstiftningen. Tillsynen var till för att förhindra att ädelmetallarbeten som saknar föreskrivna stämplar eller innehåller undermängder av den ädla metallen släpps ut på marknaden. Det är viktigt att skydda konsumenterna från underhaltiga ädelmetallarbeten och att förhindra att säljare skaffar sig konkurrensfördelar genom att inte följa reglerna. Den stickprovsmetod som används vid kontrollerna är av förenklad typ. Men den ger bra indikationer på möjliga problem med underhalter och avsaknaden av föreskrivna stämplar. I förekommande fall leder det till klargörande kontakter med försäljarna och tillverkarna. 10 (12)

11 Marknadskontrollen visade att en del av de ädelmetallarbeten som finns på marknaden är stämplade med den svenska kontrollstämpeln (kattfoten). Vissa försäljare föredrar, istället för registrering av egen ansvarsstämpel, att skicka ostämplade ädelmetallarbeten till kontrollorganet för kontrollstämpling. En del svenska tillverkare anser att det är mer pålitligt att stämpla ädelmetallarben med både namnstämpeln och kontrollstämpeln. De tillverkare som har varit verksamma länge inom branschen uppger att deras kunder begär att ädelmetallarbetena ska stämplas med både namnstämpeln och kontrollstämpeln. Det aktuella projektet visar att det fortfarande förekommer ädelmetallarbeten som inte är stämplade i enlighet med lagens krav. Dessa ädelmetallarbeten är importerade från länder utanför EU. Marknadskontrollen visar att bristfälligt stämplade smycken saluförs främst av importörer. Även om bristerna förekommer har i detta projekt, liksom i tidigare projekt, relativt små mängder ädelmetallarbeten med bristande stämpling eller underhalter påträffats. Det är således, enligt Swedacs mening, nu möjligt att dra slutsasen att branschen generellt efterlever de föreskrivna kraven. Det som bland annat kommit fram vid genomförande av 2013 års marknadskontroll är att Swedacs regelbundna marknadskontroller, deltagande på mässor och informationsinsatser på ädelmetallområdet har lett till färre allvarliga brister hos försäljare och att tillsynen har utvecklats. 11 (12)

12 Bilaga 1 Utskick till försäljare Marknadskontroll av ädelmetallarbeten Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) är en statlig myndighet som är utsedd av regeringen att utöva tillsyn över handel med ädelmetallarbeten. Swedac kontrollerar efterlevnaden av de krav som framgår av lagen (1999:779) om handel med ädelmetallarbeten. För att uppfylla lagens krav måste ädelmetallarbeten av guld och platina bland annat vara försedda med finhaltsstämpel, en stämpel som anger finhalt, och antingen en namnstämpel eller kontrollstämpel, vilka garanterar att den uppgivna finhalten är korrekt. För närvarande planerar Swedac årets tillsynsaktiviteter. Vi kommer bland annat att stickprovsmässigt besöka näringsidkare som yrkesmässigt befattar sig med ädelmetallarbeten. Swedac har för avsikt att granska ädelmetallarbetens stämplar och finhalt. Syftet med marknadskontrollen är att försöka säkerställa att de ädelmetallföremål som finns till försäljning håller uppgiven finhalt och är försedda med de stämplar lagen kräver så att konkurrens kan ske på lika villkor i branschen och att konsumenterna kan handla tryggt. Swedac hoppas att marknadskontrollen främst blir ett tillfälle då Ni känner att Ni får möjlighet att ställa frågor till personer som dagligen arbetar med det gällande regelverket. 12 (12)

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% Marknadskontrollrapport 2012 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Datum: 2012-04-19 Dnr 11-1803-123 Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Förord Swedac har bland annat till uppgift att skydda konsumenter från oriktiga mängduppgifter,

Läs mer

Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123. Marknadskontrollrapport 2010. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt

Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123. Marknadskontrollrapport 2010. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123 Marknadskontrollrapport 2010 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Förord Swedac har bland annat till uppgift att skydda konsumenter från oriktiga mängduppgifter,

Läs mer

Info 15:01. Tillverkning och försäljning av. ädelmetallarbeten

Info 15:01. Tillverkning och försäljning av. ädelmetallarbeten Info 15:01 Tillverkning och försäljning av ädelmetallarbeten Krav på ädelmetallarbeten Ädla metaller som guld och silver har varit människans ständiga följeslagare till makt, ära, rikedom och förbannelse.

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 2018-03-19 2018/151 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 Swedac Huvudkontor Stockholmskontor Tel: 0771-99 09 00, www.swedac.se Postadress: Box 878, 501 15 Borås Postadress:

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Datum Beteckning 2016-01-25 2016/256 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Åsa Tysklind STAFS 2018:2 Utkom från trycket den 31 maj 2018 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2017

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2017 Datum 2017-01-01 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2017 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar...

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Datum Ref. Beteckning Ares(2015)402331-02/02/2015 2014-12-19 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning

Läs mer

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Ref. Ares(2013)3765507-19/12/2013 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr 2013:22013-01-11 Fordonsvågar i grus- och bergtäkter Rapport tillsyn 2012 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

HUR MYCKET RYMMER en liter?

HUR MYCKET RYMMER en liter? INFO 03:6 HUR MYCKET RYMMER en liter? REGLER FÖR FÄRDIGFÖRPACKADE VAROR SOM SÄLJS EFTER VOLYM ELLER VIKT Både konsumenter och handlare ska kunna lita på att förpackningar innehåller rätt mängd Det finns

Läs mer

Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på artiklar av ädelmetall

Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på artiklar av ädelmetall EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Tillämpning av förordningen om ömsesidigt erkännande på artiklar av ädelmetall 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(5) Birger Hägg Spektrumavdelningen 08-678 56 41 birger.hagg@pts.se Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-09 Dnr: 18-77 4 Polla Hadi, Thomsons väg 54, lgh 1701 213 72 Malmö Beslut om förbud enligt

Läs mer

Ädelmetallprodukter. Säkerhetsteknikcentralen 2006 1

Ädelmetallprodukter. Säkerhetsteknikcentralen 2006 1 Ädelmetallprodukter Säkerhetsteknikcentralen 2006 1 Innehåll Sida 1. Vad är ädelmetallprodukter? 2. Vilka krav ställs på saluförda ädelmetallprodukter? 3. Obligatoriska stämplar på ädelmetallprodukter

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012

Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012 Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar... 3 2.2. Swedacs föreskrifter...

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-07 Närvarande: F.d. justitieråden Lennart Hamberg och Olle Stenman samt justitierådet Svante O. Johansson. Genomförande av tobaksproduktdirektivets

Läs mer

Våganvändning inom stora dagligvarukedjor

Våganvändning inom stora dagligvarukedjor vågar i SWEDAC REP 16:1 2016-01-18 Dnr 2015/2029 Tillsynsrapport 2015 Våganvändning inom stora dagligvarukedjor Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-07-01 Dnr: 08-8152 2 Spektrummarknadsavdelningen Carina Horvath 08-678 56 85 carina.horvath@pts.se Axcom AB Box 50 164 94 KISTA Saken Förbud att sälja radioutrustning

Läs mer

Tillsynsrapport 2013 Värmemätare

Tillsynsrapport 2013 Värmemätare % datum%% % Tillsynsrapport 2013 Värmemätare En enkätundersökning av värmeleverantörers mätarhantering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-06-04 Dnr: 18-7241 Spektrumavdelningen Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen Saken Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen (2016:392) beträffande

Läs mer

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Konsumentverket 2009 2 Sammanfattning Konsumentverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Radioutrustningslag; utfärdad den 28 april 2016. SFS 2016:392 Utkom från trycket den 11 maj 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Tillämpningsområde och definitioner

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:102

Regeringens proposition 1998/99:102 Regeringens proposition 1998/99:102 Handel med ädelmetallarbeten Prop. 1998/99:102 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 6 maj 1999 Göran Persson Mona Sahlin (Näringsdepartementet)

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

Tillsyn av kemikalier i smycken

Tillsyn av kemikalier i smycken Tillsyn av kemikalier i smycken Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport september 2014 Innehållsförteckning Tillsyn av kemikalier i smycken... 1 Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund...

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Adressat Malmö Aviation AB, 556458-3101 Saken Information om passagerares rättigheter Åläggande att lämna information Konsumentombudsmannen

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-08-19 Dnr15EV2166 TattoSuperstore Per Eriks Gatan 25A 703 58 Örebro Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa ~ ELSÄKERHETSVERKET Thomas Nilson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 28 BESLUT 2018-11-16 Dnr 18EV4701 1 (3) Highlands Jnternational AB Kabelvägen 19 602 10 Norrköping Marknadskontroll - Elsäkerhet

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Kartläggning och tillsyn. av elmätare 2013 14:12014-01-281. SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1

Kartläggning och tillsyn. av elmätare 2013 14:12014-01-281. SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1 SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1 14:12014-01-281 Kartläggning och tillsyn av elmätare 2013 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Förord Denna

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET Margareta Willbergh Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 26 BESLUT 2017-02-09 Dnr 16EV3857 1 (4) Honey Pot Garden AB JURSTA 8 151 96 Enhörna Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om marin utrustning; SFS 2016:768 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 2 Allmänna bestämmelser Syfte

Läs mer

Ädelmetallprodukter. tillverkning, import och försäljning. guide. ädelmetallprodukter tillverkning, import och försäljning

Ädelmetallprodukter. tillverkning, import och försäljning. guide. ädelmetallprodukter tillverkning, import och försäljning 1 guide Ädelmetallprodukter tillverkning, import och försäljning ädelmetallprodukter tillverkning, import och försäljning 2 utgivningsuppgifter Text: Pirjo Säle, Tuomo Valkeapää, Kirsi Wiitala-Parma, Anneli

Läs mer

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Ref. Ares(2014)2635481-08/08/2014 Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar...

Läs mer

Regel rådet N 2008:05/2013/165

Regel rådet N 2008:05/2013/165 Utrikesdepartementet 103 33 Stockholm över EU-kommissionens konsekvensanalys avseende förslag [COM (2013) 75 final] om marknadskontroll av produkter och förslag [COM (2013) 78 final] om konsumentprodukters

Läs mer

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum:

Tillsynsprojekt webbhandel Dnr: Datum: Tillsynsprojekt webbhandel 2016-2017 Dnr: 6.2.6-2018-002810 Datum: 2018-01-12 1. Sammanfattning Läkemedelsverket (LV) genomförde under perioden oktober 2016-hösten 2017 ett tillsynsprojekt med fokus på

Läs mer

26 september AKTBIL. 2. Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen Box ÖRNSKÖLDSVIK

26 september AKTBIL. 2. Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen Box ÖRNSKÖLDSVIK BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se DATUM DIARIENR 26 september 2007 07-10958 AKTBIL. 2 Malux Sweden AB

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

Marknadskontroll av fordonslyftar importerade till Sverige från annat land än EES-land (2 bilagor)

Marknadskontroll av fordonslyftar importerade till Sverige från annat land än EES-land (2 bilagor) 2013-02-22 RET 2012/100884 1 (5) Enheten för teknik Anders Åsen, 010-730 9897 Marknadskontroll av fordonslyftar importerade till Sverige från annat land än EES-land (2 bilagor) Sammanfattning Arbetsmiljöverket

Läs mer

Kontroll av märkning av kemikalier

Kontroll av märkning av kemikalier 2010-06-07 Projekt 2009: Kontroll av märkning av kemikalier Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Inger Nygren Agneta Gustafsson Sammanfattning Bygg- och miljökontoret i Skellefteå har under hösten

Läs mer

Kontroll av information på förpackade livsmedel

Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport Fastställd 2017-xx-xx Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport från länsgemensamt kontrollprojekt 2016 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Preventionsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-28 Handläggare Håkan Olsson Telefon: 076-1290024 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-03-23 Redovisning av genomförd

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om energi- och

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om energi- och Näringsutskottets betänkande 2017/18:NU15 Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om energi- och däckmärkning Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens proposition 2017/18:227 Kompletterande

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING Tobakslagen (1993:581) Tillsyn 19 a Den omedelbara tillsynen över att denna lag och anslutande föreskrifter följs utövas av 1. Arbetsmiljöverket

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831 Adressat Scandinavian Airlines System Denmark Norway Sweden, 90200-7720 Saken Information om passager KONS UMENTVERKET KONSIffililEt

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar Ändring införd. t.o.m. STAFS 2014:5 Tillämpningsområde

Läs mer

BESLUT. Datum Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

BESLUT. Datum Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen) BESLUT 1 (6) Datum 2015-11-30 Vår beteckning PART Apotek Hjärtat Retail AB (org. nr. 556773-8249) Solna Torg 19 171 45 Solna SAKEN Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.

Läs mer

Information om märkning av vissa tobaksprodukter

Information om märkning av vissa tobaksprodukter Information om märkning av vissa tobaksprodukter Länsstyrelsen vill med denna skrift vägleda kommun, polis och näringsidkare om korrekt märkning av förpackningar till så kallad råtobak/råtobakspill samt

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1 INFORMATION Datum 2018-10-05 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: fuktspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:768) om åtgärder mot penningtvätt; SFS 2004:1182 Utkom från trycket den 15 december 2004 utfärdad 2 december 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

Kameratillsyn restauranger

Kameratillsyn restauranger Kameratillsyn restauranger December 2011 Kameratillsyn restauranger Inledning Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för allmän kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Syftet med Länsstyrelsens

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST FÖRELÄGGANDE 1 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Sofie Berg Cormier Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 55 85 sofie.berg-cormier@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 september 2005 05-8713 TeliaSonera

Läs mer

Marknadskontroll av utrymningsbeslag

Marknadskontroll av utrymningsbeslag INFORMATION Datum 2015-10-29 Diarienummer 3091/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av panikutrymningsbeslag och nödutrymningsbeslag Marknadskontroll av utrymningsbeslag Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-08-19 Dnr 15EV1673 Swedmatt Aktiebolag INDUSTRIV ÄGEN 14 13 5 40 Tyresö Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE KONSUMENTVERKET 013-07-04 KONSUMENTOMBUDSMANNEN IF 2013:16 Dnr 2012/1836 INK 2a13-0 M- 01 Dnr... fe Oee....!MOM.... rfflt.nr 60 Turkish, irlines Inc., 1E905433 Saken

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

Har du koll på produktlagstiftningen?

Har du koll på produktlagstiftningen? Har du koll på produktlagstiftningen? Anna Stattin Utredare/marknadskontrollsamordnare Avdelningen för juridik och inre marknad Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll Centrala frågeställningar

Läs mer

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län..

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Titel: Märkning av rulltobak m.m. Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:19 Utkom från trycket 2007-11-13 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel; Utkom från trycket den 14 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader @ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-09-14 Dnr 15EV1931 Motortinnan Holger Duell Aktiebolag Box 6093 400 60 Göteborg Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826 Adressat Norwegian Air Shuttle ASA, NO 965920358 MVA Saken Information om passagerare gntverket KONSU MENTOMBUDSMANNEN INK. 2013-08-

Läs mer

Yttrande över ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls (Swedac) föreskrifter om mätare, mått, vågar, m.m.

Yttrande över ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls (Swedac) föreskrifter om mätare, mått, vågar, m.m. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr INFORMATION Datum 2018-03-05 Diarienummer 953/2018 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: ångspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Förbuds- och informationsföreläggande

Förbuds- och informationsföreläggande Konsument verket KO Föreläggande FF 2015:8 -/*> IF 2015:5 - zoo Datum 2OI5-II-26 Dnr 2OI5/H7I Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Lundstedt Fond & Finans AB Grynbodgatan 4 A 211 33 Malmö Förbuds-

Läs mer

Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna

Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna Sektor 3 Leksaker 3.A. Översyn av marknadskontrollen i sektorn Tillsyn 2010 2013 2010 2011 2012 2013 1. Antal produktrelaterade olyckor eller klagomål från användarna 32* 13* 21* 35* 2. Antal underbyggda

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Hur förbereder jag mig på myndigheternas och kommunernas kontroller? Per-Olov Sjöö Frida Ramström

Hur förbereder jag mig på myndigheternas och kommunernas kontroller? Per-Olov Sjöö Frida Ramström Hur förbereder jag mig på myndigheternas och kommunernas kontroller? Per-Olov Sjöö Frida Ramström 2014-05-14 Fyra frågeställningar: 1. Hur kan jag agera redan vid inköp för att undvika leksaker som inte

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kameratillsyn solarieanläggningar

Kameratillsyn solarieanläggningar Kameratillsyn solarieanläggningar Maj 2011 Kameratillsyn solarieanläggningar Inledning Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för allmän kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Syftet med

Läs mer

Vilket ansvar har konsulten och elinstallatören för produkten vid en olycka?

Vilket ansvar har konsulten och elinstallatören för produkten vid en olycka? Vilket ansvar har konsulten och elinstallatören för produkten vid en olycka? Rolf Stenberg Intertek ETL SEMKO Förordning om elektrisk materiel (SFS 1993:1068) Gäller all elektrisk materiel Omfattar den

Läs mer

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism PM 1 (5) Emil Cargill-Ek 08-580 069 06 Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (Reviderad version) Tillsynsprojektet I juni 2015 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen

Läs mer

Marknadskontroll av brandvarnare

Marknadskontroll av brandvarnare INFORMATION 1(5) Datum 2013-11-14 Diarienummer 1119-2494/2013 Till tillverkare, importörer och distributörer av brandvarnare. Marknadskontroll av brandvarnare Byggproduktförordningen (EU) nr 305/2011,

Läs mer

Utökade riktlinjer för tobakstillsynen

Utökade riktlinjer för tobakstillsynen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-20 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2008-06-17 Utökade riktlinjer för tobakstillsynen

Läs mer

Kontrollköp av folköl och tobak - presentation av arbetet på Folkhälsomyndigheten och framtaget material

Kontrollköp av folköl och tobak - presentation av arbetet på Folkhälsomyndigheten och framtaget material av folköl och tobak - presentation av arbetet på Folkhälsomyndigheten och framtaget material. Den 1 maj infördes bestämmelser om kontrollköp i alkohollagen (2010:1622), tobakslagen (1993:581) och lagen

Läs mer

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och återtag från slutanvändare samt föreläggande att inkomma med information om vem som sålt produkten (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (5) Martin Gustafsson Inspektör Marknadskontroll Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2018-03-02 Dnr 17EV15826 Al-Shakir AB Kungsgatan 38 681 30 Kristinehamn Beslut om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektromagnetisk kompatibilitet; SFS 2016:363 Utkom från trycket den 3 maj 2016 utfärdad den 21 april 2016. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Denna förordning

Läs mer

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa 2014:30 Förstagångsprövade företagarärenden vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/253 4.1 Kommunalarbetarnas

Läs mer

Nya direktiv Nya föreskrifter

Nya direktiv Nya föreskrifter Nya direktiv Nya föreskrifter Bakgrund Nya direktiv från EU som ska implementeras i svensk lagstiftning som föreskrifter. Lågspänningsdirektivet Direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet ATEX-direktivet

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2008-0268 December 2008 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2008 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-06-27 Dnr: 14-4175 22 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-6785529 peder.cristvall@pts.se Tele2 Sverige AB Att: Stefan Backman Box 63 164 94 Kista Föreläggande

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

Verktygslåda för marknadskontroll

Verktygslåda för marknadskontroll Verktygslåda för marknadskontroll Peggy Haase Post- och telestyrelsen Ann Nilsson Frödeén Swedac Marknadskontroll Hur gör vi? Vilka verktyg kan vi använda? Peggy Haase, PTS Ann Nilsson Frödeen, Swedac

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om viss verksamhet med konsumentkrediter; SFS 2014:275 Utkom från trycket den 20 maj 2014 utfärdad den 30 april 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens

Läs mer

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-24 Dnr: 16-9899 22 Spektrumavdelningen Bauer Media AB, org. nr 556602-1647 Box 34108 100 26 Stockholm Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor

Läs mer

Kemikalietillsyn i detaljhandeln

Kemikalietillsyn i detaljhandeln Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT Rapport: 1/2011 Författare: Björn Jonsson Datum: 2011-09-26 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN I SOLNA STAD Postadress Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen,

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, maj

Läs mer

Marknadskontroll av solglasögon

Marknadskontroll av solglasögon RAPPORT 1999:4 Marknadskontroll av solglasögon Innehåll Sida Sammanfattning 5 Bakgrund 7 Säkerhetskrav för solglasögon 7 Lagen om personlig skyddsutrustning, PSU och CE-märket ( ) 7 Produktsäkerhetslagen

Läs mer

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer