Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012."

Transkript

1 Folkhälsoarbete Skaraborg 2012

2 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under Strategisk plan Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg antog en strategisk plan för folkhälsoarbetet år Med utgångspunkt från planen sker en utveckling av folkhälsoarbetet. I planen finns målet att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år De flesta kommunerna i Skaraborg har på olika sätt antagit den utmaningen. Folkhälsoavtal Från 2012 gäller nya avtal för samverkan i folkhälsofrågor mellan kommunerna och hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg. Avtalen lyfter fram att folkhälsoarbetet är en strategiskt viktig fråga, som kräver ett stort engagemang och mångas medverkan. Arbete med utvecklingen av folkhälsoarbetet enligt avtalens intentioner pågår. Samarbete med studieförbund och föreningslivet I den strategiska planen lyfts den ideella sektorn fram som en viktig aktör i folkhälsoarbetet. Som ett led i detta har nämnderna gett ett uppdrag till Västra Götalands bildningsförbund att nå nya grupper med aktiviteter kring mat och rörelse. Under 2012 genomfördes drygt 400 aktiviteter med över deltagare. Socioekonomiska investeringar En utbildning pågår i Skaraborg kring socioekonomiskt synsätt, där effekter av förebyggande arbete bland barn och unga har beräknats och analyserats. På sikt har samtliga kommuner i Skaraborg varit med i utbildning. Utbildningen har bl a lett fram till att flera kommuner har avsatt medel till tidiga, samordnade insatser.

3 Socioekonomiskt utsatta grupper Hälso- och sjukvårdsnämnderna har startat ett samarbete med sex kommuner kring utsatta grupper, Gullspång, Töreboda, Skövde, Falköping, Skara och Essunga. Exempel på insatser är familjestöd i Gullspång och hälsofrämjande insatser för barn till föräldrar med långvarigt försörjningsstöd i Skara. Strategidag kring socioekonomi I september arrangerades en strategidag kring socioekonomi på Högskolan i Skövde, första gemensamma försöket att arrangera seminarier med aktuella ämnen med syfte att främja folkhälsan i kommunerna i Skaraborg. Konferensen arrangerades i samverkan mellan Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, och Högskolan Skövde. Totalt deltog 167 personer vilket visar att det finns ett stort intresse för socioekonomiska frågor bland politiker och tjänstemän i Skaraborgs kommuner. Konfensen Bäst hälsa Den 11 maj genomfördes en konferens utifrån målet att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige Politiker och tjänstemän från kommunerna och regionen deltog. Konferensen ledde bl a fram till en gemensam satsning på hälsofrämjande skolutveckling.

4 FOLKHÄLSOPRIS Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg delade ut 2012 år folkhälsopris till: Dopningsfritt Falköping ( kronor) Dopningsfritt Falköping arbetar med konkreta och effektiva insatser för att förhindra användandet av dopningsmedel. Metoden har spridits vidare till flera andra kommuner i Skaraborg. G-huset i Götene ( kronor) G-huset i Götene motverkar utanförskap och ensamhet. Genom meningsfulla aktiviteter och en trygg vuxenvärld stöttas en utsatt grupp. Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg delade ut årets folkhälsopris till: Familjecentralen Spindeln i Töreboda ( kronor) Familjecentralen spindeln ger nyblivna föräldrar verktyg att leva ett hälsosamt liv. Verksamhetens breda samverkan över gränserna är ett föredöme för andra familjecentraler. SANT-verksamheten Skövde ( kronor) SANT står på ett enkelt och lockande sätt för konkreta hälsorämjande insatser för ungdomar. Avsikten med folkhälsopriset är att stimulera till samverkan mellan lokala aktörer inom folkhälsoområdet. Med lokala aktörer menas organisationer, föreningar, hälso- och sjukvården, tandvården, skolan samt övrig kommunal verksamhet. Syftet med samverkan ska vara att arbeta för en bättre hälsa.

5 Samarbete med Drogförebyggarna Kraftsamling Skaraborg är ett samarbete mellan Folkhälsoenheten och Drogförebyggarna i Skaraborg. Tillsammans ordnas seminarier och utbildningar samt informationsinsatser som visar på goda idéer och exempel kring vålds-, alkohol- och drogförebyggande arbeten. Samarbete med Länsstyrelsen Länsstyrelsen har tagit initiativ till samarbete i Skaraborg kring ANTD-frågor (alkohol, narkotika, tobak och dopning) i mindre kommuner. Behovsunderlag och indikatorer Beskrivning av levnadsförhållanden tas fram som ett underlag för folkhälsorådens planering. Ett utvecklingsarbete för att ta fram indikatorer för att mäta målet att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige pågår. Drogvaneundersökning En drogvaneundersökning (CAN-enkäten) bland skolelever kommer att genomföras i hela Västra Götalandsregionen. Planering har skett under 2012 och resultaten kommer att redovisas hösten Samverkan med kommunerna För att samordna och utveckla det gemensamma arbetet mellan kommunerna och hälso- och sjukvårdsnämnderna har en strategigrupp tillsatts på tjänstemannanivå.

6 Folkhälsoråden i Skaraborg ska initiera, utveckla och samordna folkhälsoarbetet. På följande sidor finns goda exempel från folkhälsorådens arbete under FOLKHÄLSORÅDET I ESSUNGA För att skapa miljöer som stimulerar till ökad fysisk aktivitet har Essunga kommun invigt en Hälsans Stig. Denna vandringsled är 5 km och går runt Nossebro tätort. Föreläsningar har hållits i anknytning till invigningen av Hälsans Stig och då om vikten av att röra på sig. Vecka 42 uppmärksammade man även vikten av kost och fysisk aktivitet tillsammans med Folkhälsoinstitutet och många andra kommuner i Sverige. Då erbjöds olika aktiviteter på skolorna, biblioteket och på företagsmässan. FOLKHÄLSORÅDET I FALKÖPING Falköping kommun arrangerande The 3rd European Regional Safe Community Conference, en konferens om säkerhetsfrämjande och skadeförebyggande arbete. Under konferensen gjorde vi en tillbakablick från hur arbetet med En säker och trygg kommun började i Sverge för över 20 år sedan här i Skaraborg. Vi presenterade metoder och forskningsrön samt visade goda exempel på vad som pågår idag, men framförallt blickade vi framåt! Folkhälsorådet har drivit projektet med konferensen och i samband med den blev Falköpings kommun årtercertifierade till en Säker och Trygg kommun och folkhälsoplaneraren blev även invald i den Europeiska styrelsen ESCON European Safe Community Network.

7 FOLKHÄLSORÅDET I GRÄSTORP Brottsförebyggande rådet i Grästorps kommun består av representanter från Socialverksamhet, Bildningsverksamhet, Svensk Handel, Polisen, Fastighetsägarna, Företagarna samt folkhälsoplanerare och kommunalråd. Parterna kommunen och polismyndigheten har ingått ett samverkansavtal där vi varje år upprättar en åtagnadeplan med insatser för att minska brottsligheten och göra kommunen tryggare. Vi har en av landets lägsta brottslighet. Enligt polisen har det till stor del att göra med ett gott samarbete på lokal nivå. RÅDET FÖR TRYGGHET OCH FOLKHÄLSA I GÖTENE Under en hel vecka på sommarlovet erbjöds kostnadsfria aktiviteter för alla, ung som gammal, kontakter och vänskapsband knöts. Varje dag hölls skaparverkstad, musik- och dansverkstad, bad i badhuset, agility, ponnypyssel och bingo. Drygt besök under veckan. Samarbete mellan Götene kommun, Folkhälsoråd, föreningar, kyrkor och studieförbund.

8 FOLKHÄLSORÅDET I LIDKÖPING Arbetsgruppen Seniorers hälsa har under året varit mycket aktiv. Bland insatserna kan nämnas Utställning och folder Säkrare vardag för äldre Balansdag med besökare Gratis prova på dag för seniorer i samarbete med gymen i Lidköping Matlaget som startade i november 2011 i Mariakyrkan, har fortsatt i Ljuspunktens lokaler på Östhaga. Personal från hemvården hjälper till med matinköp samt under träffarna Omkring 100 personer besökte säkerhetskampanjdagen för seniorer; Peppar Peppar. Drygt 100 personer besökte Rotundan när docent och specialistläkare Mattias Lorentzon föreläste om benskörhet. Därefter fick besökarna prova på internationell Seniordans 170 personer kom och såg filmen Järnladyn Frukostföreläsning Fysisk aktivitet Information om fallskador och vad man själv kan göra för att minska risken att drabbas vid cirkeln från inbrott till benbrott anordnad av studieförbundet ABF och Kommunalpensionärerna. FOLKHÄLSORÅDET I SKARA Skara har sedan flera år delat ut mineralvattenflaskor till studenter på studentdagen. Det är elevkåren på Katedralskolans gymnasium och Musikens vänner som är en kör på Katedralskolan som hängt flaskorna runt halsen på studenterna. Det har varit med en hälsning om Lycka till och tänk på varannan vatten. FOLKHÄLSORÅDET I VARA Hälsospåren i centrala Vara återinvigdes under våren genom att skyltas upp och märkas ut för att öka tillgängligheten för Varaborna. I samband med invigningen promenerade ett 20-tal personer 5 km slingan. Kartor har tryckts upp och promenadstavar finns att låna på biblioteket.

9 FOLKHÄLSORÅDET I GULLSPÅNG Folkhälsoråden i Gullspång, Töreboda och Mariestad har tillsammans med Suicidprevention Väst genomfört ett utbildningstillfälle i psykisk livräddning. Utbildningen syftar till att ge kunskaper om hur man kan rädda en person som är på väg att ta sitt liv. De som har gått utbildningen har varit personal från många olika arbetsplatser, bland annat från skolan, socialtjänsten och Arbetsförmedlingen. Utbildningen genomfördes även tre gånger år FOLKHÄLSORÅDET I HJO Ett rådslag genomfördes i september i samverkan mellan Brottsförebyggande råden i Hjo och Tidaholm. Syftet var att öka kunskapen om ungdomars internetvanor genom en föreläsning samt att diskutera gemensamma frågor för polisen och kommunen och hur parterna kan samverka kring dessa. Kvällens föreläsare, Mats Andersson visade en värld på internet som för många i publiken är ny. En värld där barn och unga lätt kan bli offer och där förövaren endast är ett klick bort. Mats gav råd för hur man tillsammans med barn och unga kan jobba med säkerheten på nätet. Kvällen avslutades med en paneldebatt. I panelen fanns politiker och tjänstemän från de båda kommunerna. Under paneldebatten diskuterades framför allt två frågor: Hur ser ni på samverkansavtalet och har ni trygghetsvandringar på internet? FOLKHÄLSORÅDET I KARLSBORG Under två halvdagar har elevråd och lärare på Strandskolan, Mölltorpskolan och Forsviks friskola fått handledning av hälsopedagoger från Oasen i Vara. Genom grupparbeten och övningar har eleverna sedan själva kommit fram till hur de kan förbättra elevrådsarbetet, göra fler elever delaktiga och utveckla klassråden. Varje elevråd har sedan fått en dokumentation från utbildninggsdagarna.

10 FOLKHÄLSORÅDET I MARIESTAD De fem kommunerna i östra Skaraborg: Mariestad, Töreboda, Skövde, Tibro och Hjo ingår sedan några år i tillbaka i nätverket KNÖS (Kost Nätverk Östra Skaraborg). Nätverket har i år tagit ett nytt initiativ till en gemensam satsning på personer med intellektuell funktionsnedsättning tillsammans med Kommunernas LSS-verksamhet och studieförbundet Vuxenskolan. Att Må Bra - mat, rörelse och hälsa är ett projekt för brukarna inom LSSverksamheten, minimässa med utställare och föreläsningar för personal och brukare inom LSS-verksamheten. Utbildning i goda/sunda matvanor och fysisk aktivitet för personalen inom LSS. FOLKHÄLSORÅDET I SKÖVDE Sedan 2011 finns ett politiskt uppdrag i Skövde kommun att kommunens folkhälsoarbete ska konkretiseras och tydliggöras. Det innebär exempelvis att alla förvaltningar ska synliggöra en strategisk folkhälsosatsning inom deras respektive område. Det har genomförts på olika sätt. Socialförvaltningen har valt att, i samverkan med Högskolan i Skövde och Samordningsförbundet Skövde-Hjo-Ti-borg, fokusera på målgruppen unga vuxna (18-25 år) med psykisk ohälsa men utan diagnos. Syftet är att genom intervjuer identifiera betydelsefulla behov direkt från målgruppens egna upplevelser. Detta ska sedan ligga till grund för att söka verktyg/modeller/aktiviteter som stödjer målgruppens utveckling av ett socialt nätverk och vägar till egen försörjning.

11 FOLKHÄLSORÅDET I TIBRO Folkhälsorådet har på förslag av Kultur och fritid stöttat ungdomsföreningen Kulturbrunnen och Faceplant, vilka arrangerar drogfria kulturevent för ungdomar. FOLKHÄLSORÅDET I TIDAHOLM Tidaholms kommun har under 2012 deltagit i utvecklingsarbetet för en regional handlingsplan för en jämlik hälsa i Västra Götaland. Deltagande har skett via arbetsgruppen genom folkhälsoplaneraren och i den politiska styrgruppen genom lokal politiker, som också är en av ledamöterna i kommunens folkhälsoråd. Syftet med handlingsplanen är att skapa förutsättningar för en jämlik hälsa inom Västra Götaland i samverkan med andra aktörer och organisationer. Den ska kunna utgöra ett verktyg för att underlätta en sådan samverkan. Handlingsplanen tillämpar regionens folkhälsopolitiska policy och presenterar åtgärder utifrån identifierade situationer som kan påverka minskningen i skillnaderna i hälsan inom regionen. FOLKHÄLSORÅDET I TÖREBODA Töreboda arbetar med socioekonomiskt utsatta grupper. Projektidén bygger på ett samarbete mellan Arbetsmarknadsenheten, LSS, skolan, socialtjänst, primärvård samt studieförbund. De ska gemensamt arbeta för att arbetslösa ungdomar ska komma i sysselsättning. Målet är att motivera och skapa möjligheter för arbetslösa ungdomar att komma i sysselsättning. Ett ytterligare mål är att minska försörjningsstödet. Projektet är även knutet till det kraftsamlingsprojekt som bedrivs gemensamt i Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner. Resultatet efter 18 månader visar att försörjningsstödet minskat med ca 35 procent för de deltagande individerna. 22 procent försörjer sig med lön och har blivit självförsörjande.

12 Hälsan är inte rättvist fördelad i Skaraborg. Den skiljer sig åt mellan män och kvinnor, mellan olika inkomstgrupper, mellan gamla och unga. Målsättningen med folkhälsoarbetet är en jämlik och god hälsa i hela befolkningen. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har som övergripande mål att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet har påbörjats. Läs mer om Folkhälsoenheten Skaraborg på hemsidan

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2015 Töreboda kommun 2015-08-05 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Folkhälsorådet i Töreboda bedrivs i samverkan mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen, Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg.

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015. Folkhälsoarbete Skaraborg 2015 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015. Samverkan med kommuner med

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD Verksamhetsplan 2012 GULLSPÅNGS KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FOLKHÄLSA... 3 FOLKHÄLSOARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN... 3 FOLKHÄLSORÅDET... 5 FOLKHÄLSORÅDETS UPPGIFT...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81 Folkhälsoplan 214 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 213 1-21, 81 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 3 3 Folkhälsomål 214... 4 3.1 Ökad trygghet och inflytande...

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014. Folkhälsoarbete Skaraborg 2014 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014. Samarbete med studieförbund

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN Folkhälsoarbete Skaraborg 2010 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Det är målet i den strategiska folkhälsoplan som hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg klubbade igenom under

Läs mer

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2 Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2 Inledning Folkhälsorådet beslutade vid mötet 2011-11-18 att revidera Folkhälsorådets verksamhetsplan för 2012. Verksamhetsplanen för folkhälsorådet anger inriktning

Läs mer

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN Folkhälsoarbete Skaraborg 2009 Folkhälsoarbetet i Skaraborg har under 2009 utvecklats i positiv riktning. Folkhälsoenheten har varit delaktig i att ta fram ett samlat behovsunderlag för Skaraborg. Underlaget

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011 Sammanfattning I Mariestads kommun pågår ett aktivt folkhälsoarbete som stämmer väl in med de riktlinjer som förespråkas på nationell och regional nivå. Med utgångspunkt

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun Töreboda kommun Strategiplan för folkhälsoarbete 2011-2014 Töreboda kommun Folkhälsa En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Folkhälsopolicy med riktlinjer för 2015-2019 Dokumenttyp Policy, riktlinjer För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2019 Diarienummer 2014-383-773 Uppföljning och tidplan Kommunchef

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_ Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 49 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Beslutande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2012 Innehåll Inledning... 2 Törebodas folkhälsoråd... 2 Prioriterade områden 3 Familjecentralen Spideln.3 Föräldrastöd....3 Barn och ungdomssäkerhetsarbete...4

Läs mer

Folkhälsoplan Grästorp

Folkhälsoplan Grästorp Folkhälsoplan 201 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 2014-10-20, 102 Dnr 280/2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 4 3 Folkhälsomål... 3.1 Ökad trygghet och

Läs mer

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Mål och mått 2016 Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Antal medicinska vårdplaner per kommun 2016 350 300 330 288 250 200 150 215 194 134 151 100 50 0 0 20 88 32 46 64 9

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2012 Falköpings kommun Folkhälsoarbete i Falköpings kommun Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan Falköpings kommun och Västra Götalandsregionen vars

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sida 23 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl 08.30-11.30 Deltagare Anna Danielsbacka Stig Carlsson Peggy Johansson Lars Jönsson Beate Poetzsch

Läs mer

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1 Praktikplatsen.se Statistik VO - 18 19-6-26 SKAPAD AV 1 Demens Funktionsnedsättning Psykiatri sjukhus Sjukvård Socialpsykiatri Äldreomsorg dagverksamhet Äldreomsorg hemvård Äldreomsorg särskilt boende

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, Kl. 8.30-12.30 (Utvecklingsdag) och kl.13.30 16.00 (ordinarie möte) ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Bengt Andersson (C ) Socialnämnden Maria Marić (KD) Barn-och utbildningsnämnden

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2016-2018 Töreboda kommun 2017-01-12 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för gemensamt folkhälsoarbete Kommunen tar årligen fram en verksamhetsplan

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013. Folkhälsoarbete Skaraborg 2013 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013. Hälso- och sjukvårdsnämnderna

Läs mer

TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT

TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT Beredningen för mänskliga rättigheter Regionens koncernkontor Regional utveckling Avdelning Social hållbarhet Beredningen för folkhälsa och social hållbarhet Avdelningschef

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2014

Verksamhetsplan för år 2014 Verksamhetsplan för år 2014 Folkhälsorådet i Arboga 2014-03-03 Folkhälsorådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Folkhälsorådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 4 1.3 Rådets sammansättning... 4 1.4

Läs mer

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige Folkhälsostrategi 2014-2018 Antagen av kommunfullmäktige 140224 Inledning En god hälsa i befolkningen påverkar tillväxt, utveckling och välfärd i positiv riktning. Folkhälsa handlar om att med hälsofrämjande

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun Folkhälsoplan 2019 Folkhälsorådet Hjo kommun Inledning Folkhälsoarbetet handlar om att med fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Ett

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00 Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 33 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 september 2012, kl 14.30-17.30 Beslutande Övriga deltagande Förhindrade Anna Danie1sbacka Peggy Johansson

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Stenungsunds kommuns och Västra hälso- och sjukvårdsnämndens gemensamma folkhälsoarbete Typ av dokument Beslutat av Beslutsdatum Dnr Plan

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete En god hälsa på lika villkor s. 3 Folkhälsorådet i Härryda kommun s. 3 Folkhälsoinsatser 2015 s. 4 1 s. 4 Alla Härrydabor har

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal Gott liv i Mölndal! Mål och inriktning för folkhälsoarbetet Gott liv i Mölndal 1 Innehåll Vår vision 2 Strategiskt arbete för hälsa och social hållbarhet 3 Mål och inriktning 4 Mål i sammanfattning 5 Delaktighet,

Läs mer

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2010-11-30 1 Plats och tid Vårdcentralen Vara, klockan 9.00 11.25 ande Kjell Gustafsson (C), SN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Yvonne Breman (S), TSN Håkan Svensson (M), KS Marie Pehrsson

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 8 februari 2013, kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 8 februari 2013, kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida l Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 8 februari 2013, kl 14.00-16.00 Närvarande Förhindrade Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S)

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Folkhälsoenhet Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Vad är folkhälsa? Resultatet av den sammanlagda hälsan i en befolkning. Kan mätas genom att titta på exempelvis medellivslängd, självupplevd hälsa,

Läs mer

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric Folkhälsostrategi 2016-2019 Foto: Elvira Gligoric Inledning Vad är folkhälsa? Folkhälsa beskriver hur hälsan ser ut i en befolkning. Den visar hur stor del av befolkningen som drabbas av olika sjukdomar

Läs mer

Tillsammans för en god och jämlik hälsa

Tillsammans för en god och jämlik hälsa Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Tillsammans för en god och jämlik hälsa Hälsa brukar för den enskilda människan vara en av de mest värdefulla sakerna i livet. Det finns ett nära samband

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Folkhälsoplan 2014-2015

Folkhälsoplan 2014-2015 Folkhälsoplan 2014-2015 Antagen av folkhälsorådet den 26 februari 2014, 5 Inledning En av de stora strategiska utmaningar som Sverige står inför är att stimulera en god hälsa på lika villkor. Folkhälsoarbete

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2017 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Folkhälsoenheten, tisdag 17 december kl ~~ ~ ~----

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Folkhälsoenheten, tisdag 17 december kl ~~ ~ ~---- Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 46 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Närvarande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 5 oktober kl 9.00-12.00 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden, 1 v ordförande Merjem Maslo

Läs mer

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87 Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015 Antagen av KF 2012-06-11, 87 Definitioner Man måste skilja på hälsa, som är en fråga för individen, och folkhälsa som är en fråga för samhället. Folkhälsoarbetet

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro OBS! Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådet Tibro 1 Inledning En god hälsa är grunden för ett gott liv. Kommuninvånarnas hälsa är en betydelsefull resurs och ett grundläggande villkor för en positiv samhällsutveckling.

Läs mer

T'" VÄSTRA. '4 Karlsborgs. y CÖTALANDSRECIONEN. ... kommun. ANSLAGIBEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

T' VÄSTRA. '4 Karlsborgs. y CÖTALANDSRECIONEN. ... kommun. ANSLAGIBEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag '4 Karlsborgs...... kommun stia T'" VÄSTRA y CÖTALANDSRECIONEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

Folkhälsorådet. Hjo kommun Verksamhetsplan 2011

Folkhälsorådet. Hjo kommun Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådet Hjo kommun Verksamhetsplan 2011 Innehåll Folkhälsorådet... 1 Hjo kommun... 1 Verksamhetsplan 2011... 1 Inledning... 3 Folkhälsan ett samhällsansvar... 3 Mål för folkhälsoarbetet... 4 Folkhälsorådet...

Läs mer

Folkhälsoplan 2016-2017. Grästorp

Folkhälsoplan 2016-2017. Grästorp Folkhälsoplan 2016-2017 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 2015 11 13 2.1 Dnr 383/2015 En god samhällsutveckling gynnar Grästorp Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010. Verksamhetsplan 2010. för Folkhälsorådet i Grästorp

VERKSAMHETSPLAN 2010. Verksamhetsplan 2010. för Folkhälsorådet i Grästorp Verksamhetsplan 2010 för Folkhälsorådet i Grästorp 1 SAMMANFATTNING Detta är en ettårig verksamhetsplan med budget som visar vad folkhälsorådet i Grästorps kommun kommer prioritera vad gäller hälsofrämjande

Läs mer

Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. HSN och Kommun

Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. HSN och Kommun Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet 2013 Mellan HSN och Kommun 1 Bakgrund Verksamhetsberättelsen innehåller en uppföljning av de insatser som finansierats av folkhälsomedel i enlighet

Läs mer

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan 2014-2019 Varför har vi en folkhälsoplan? Att människor mår bra är centralt för att samhället ska fungera både socialt och ekonomiskt. Därför är folkhälsoarbete

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Verksamhetsplan för folkhälsorådet i Essunga kommun 2011

Verksamhetsplan för folkhälsorådet i Essunga kommun 2011 Verksamhetsplan för folkhälsorådet i Essunga kommun 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Mål för folkhälsoarbetet... 4 Lokalt folkhälsoarbete... 4 Folkhälsorådet i Essunga kommun...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Folkhälsorådet Mariestads kommun

Verksamhetsberättelse 2017 Folkhälsorådet Mariestads kommun Verksamhetsberättelse 2017 Folkhälsorådet Mariestads kommun Inledning I arbetet med folkhälsa och välfärdsutveckling samverkar kommunen med Östra Hälso- och Sjukvårdsnämnden i ett politiskt styrt folkhälsoråd

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD KS 2014/45 Verksamhetsberättelse för år 2013 GULLSPÅNGS KOMMUN 1 Inledning Verksamhetsberättelsen beskriver det arbete som har stöttats med folkhälsorådets budget under

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun

Verksamhetsberättelse 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun Verksamhetsberättelse 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun Inledning Folkhälsoarbetet i Mariestads kommun har varit riktat till hela befolkningen. Folkhälsorådet har prioriterat tidiga insatser till barn

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om dessa riktlinjer... 3 2. Allmänt om folkhälsoarbete... 4 2.1 Hälsans bestämningsfaktorer... 4 2.2 Skillnaden mellan folkhälsa

Läs mer

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg Handlingsplan 2019 För det Brottsförebyggande arbetet 2 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Falköping

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Falköping Folkhälsoplan 2008 2011 Folkhälsorådet Falköping 1 2 Folkhälsoplan 2008-2011 Folkhälsoplanen ligger till grund för ett långsiktigt folkhälsoarbete i Falköpings kommun. Genom olika insatser skapas förutsättningar

Läs mer

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning Folkhälsoplan Sjöbo kommun Inledning Världshälsoorganisationen, WHO definierade 1946 begreppet hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro

Läs mer

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2019 Antagen: Ansvarig: Kommunstyrelsen Folkhälsorådet/ Kommunstyrelsen 1 Inledning Mariestads kommun vill skapa förutsättningar

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Sida 1(1) BESLUTSUNDERLAG. Datum 2015-02-17. Folkhälsorådet. Ärende. Beslutsunderlag. 2 Folkhälsorådets. verksamhetsberättelse 2014

Sida 1(1) BESLUTSUNDERLAG. Datum 2015-02-17. Folkhälsorådet. Ärende. Beslutsunderlag. 2 Folkhälsorådets. verksamhetsberättelse 2014 BESLUTSUNDERLAG Datum 2015-02-17 Sida 1(1) Folkhälsorådet Ärende Beslutsunderlag 2 Folkhälsorådets verksamhetsberättelse 2014 Essunga kommun--------------: Verksamhetsberättelse för folkhälsorådet i Essunga

Läs mer