STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN"

Transkript

1 Folkhälsoarbete Skaraborg 2010

2 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Det är målet i den strategiska folkhälsoplan som hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg klubbade igenom under Arbetet med att genomföra planen påbörjades under året. STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN Hälso- och sjukvårdsnämnderna fastställde i juni en strategisk folkhälsoplan. Målet är att invånarna i Skaraborg ska ha den bästa hälsan i Sverige år Folkhälsoarbetet syftar till att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor. Planen innehåller förslag på områden som kan utvecklas för att förbättra och fördjupa folkhälsoarbetet. I strategin ingår att stärka och utveckla samverkan med studieförbund och frivilligorganisationer och de 15 kommunerna i Skaraborg. En viktig del är också samverkan med och mellan olika Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg aktörer till exempel sjukhus, primärvård, tandvård. Arbetet med att implementera planen har påbörjats genom ett antal konkreta åtgärder. Läs mer om planen på hälso- och sjukvårdsnämndernas hemsida eller FOLKHÄLSOPRIS Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg delade ut 2010 års folkhälsopris till Ungdomsbrandkåren Backdraft i Falköping med motiveringen Ungdomsbrandkåren Backdraft stöttar ungdomar att växa upp till trygga och självständiga individer, genom både teori och praktik. Hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg delade ut årets folkhälsopris till Svenska Röda Korsets Folkrätt- och flyktingskrets Skaraborg för arbetet med Mötesplatsen i Älgarås. Motivering var Med stort engagemang och brett utbud av aktiviteter ger Mötesplats Älgarås viktigt stöd till en utsatt grupp i samhället. Juni 2010 kortversion

3 BEHOVSUNDERLAG för planering av hälsooch sjukvård samt folkhälsa Behovsunderlaget är ett stöd i planeringen av det lokala folkhälsoarbetet och ett underlag i hälso- och sjukvårdsnämndernas roll som befolkningsföreträdare. Levnadsförhållanden i Skaraborg finns beskrivna på kommunnivå i behovsunderlaget. Behovsunder lag för planering av hälso- och sjukvård samt folkhälsoarbete Skaraborg 2010 mars 2010 DET GODA LIVET - hur främjas psykisk hälsa hos barn och ungdomar? I november arrangerades idébytardagen Det goda livet Hur främjas psykiskt hälsa hos barn och ungdomar? Under dagen deltog cirka 400 personer och vid kvällspasset 70 personer. En mycket uppskattad föreläsning under dagen var Bättre att stämma i bäcken än i ån med nationalekonom Ingvar Nilsson. Kvällspasset var riktat till föreningslivet och priset Skaraborgs bästa barn-/ungdomsledare delades ut. Idébytardagen är ett samarbete mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna och kommunerna i Skaraborg. UTBILDNING för att värdera de socioekonomiska effekterna av prevention Mariestad, Töreboda, Tibro, Falköping och Lidköping kommer tillsammans med hälso- och sjukvårdskansliet i Mariestad under 2011 delta i en utbildning för att värdera de socioekonomiska effekterna av prevention, tidiga och samordnade insatser samt rehabilitering. Utbildningen led av nationalekonom Ingvar Nilsson. KRAFTSAMLING mot våld, alkohol och droger Polisen och Västra Götalandregionen samarbetar för att störa langning till barn och unga. Vid Valborg, skolavslutningen och lucia visades anti-langningsreklam i TV4 Skaraborg och informationsfoldrar skickades ut till alla föräldrar till 15-åringar. Tillsammans med Drogförebyggarna arrangerades i maj konfensen Våldskador är ett folkhälsoproblem samt en utbildningsserie i tre steg kring droger.

4 Folkhälsoråden i Skaraborg ska initiera, utveckla och samordna folkhälsoarbetet. På följande sidor finns goda exempel från folkhälsorådens arbete under FOLKHÄLSORÅDET I ESSUNGA Under året har arbetet fortsatt för att Essunga kommun ska bli en tobaksfri kommun. De kommunanställda har tobaksfri arbetstid och har erbjudits tobaksavvänjningskurser. Två kurser har hållits. Informationsfoldrar har tagits fram för både chefer och anställda. Under 2010 har Essunga deltagit i ett projekt som Länsstyrelsen ansvarar för tillsammans med elva andra kommuner från Västra Götaland. Genom projektet har man fått en större kunskap om vikten av tillsynen av tobaksförsäljningen, utbildning för Elevhälsans personal och berörda lärare, fått skyltar, foldrar och annat tobaksförebyggande material. I skolan har en arbetsgrupp startats upp och man har gjort en nulägesanalys, varit på utbildning, haft ett rådslag med elevrådet och nu ska en policy Tobaksfritt Kommunen värnar om elevernas och personalens arbetsmiljö. med en handlingsplan tas fram. FOLKHÄLSORÅDET I FALKÖPING Falköpings kommun samarbetar med polisen och träningsanläggningarna för att förhindra användandet av dopingklassade preparat. Ett avtal har tagits fram som gör det möjligt att dopingtesta även på gym som ej är anslutna till Riksidrottsförbundet. FOLKHÄLSORÅDET I GRÄSTORP Socialnämnden och Barn- och ungdomsnämnden i Grästorps kommun samarbetar kring familjeverksamheten Små Steg som 2010 blev en permanent verksamhet. Under 2010 stöttade Folkhälsorådet en mellanmålskurs för en grupp familjer som har stöd via socialtjänsten. Kursinnehåll var: mellanmål, samspel mellan barn och vuxen samt vikten av lekens betydelse.

5 RÅDET FÖR TRYGGHET OCH FOLKHÄLSA I GÖTENE Myrstegsgruppen är ett samarbetsprojekt mellan Skolhälsovården och studieförbundet NBV Väst. Det är en metodutveckling för att stödja överviktiga barn och deras familjer. Under året har barnen bland annat erbjudits provapå-aktiviter med en hälsopedagog. De vuxna diskuterade fysisk aktivitet, gränssättning, matprat samt genomförde en butiksrunda. FOLKHÄLSORÅDET I LIDKÖPING Tre tjejdagar för årskurs 8 är genomfördes på Sockerbruket. Dagarna dokumenterades genom en film. Erfarenheterna av tjejdagarna var positiv och Sockerbrukets ungdomsverksamhet kommer nästa år att ha tjejdagar i sin ordinarie verksamhet. Efter förfrågan från en högstadieskola genomförde fältverksamheten Tjejgruppsverksamhet med åtta tjejer. Verksamheten har innehållit olika aktiviteter, samtal och gemenskap. Fältverksamheten kommer kontinuerligt att via skolan erbjuda gruppverksamhet liknande denna. FOLKHÄLSORÅDET I SKARA Under hösten genomfördes olika insatser för att stärka positiva attityder hos medborgarna med fokus på barn och unga. Bland annat genomfördes följande föreläsningar: Attityd och mental inställning med Paolo Roberto. Våldets konsekvenser med Sören Sanz, vårdchef på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. Internet och sms-trakasserier med Ulf Schilling Dessutom har Hälsoäventyret Oasen Vara haft utbildning för kamratstödjare, forumspel om kamratskap och kärlek och relationer. FOLKHÄLSORÅDET I VARA I Vara kommun finns många föreningar med varierande verksamheter. För att minska skadefrekvensen, förbättra hälsan, öka säkerheten och tryggheten i föreningarna finns kvalitetsmärkningen Säker och trygg förening för barn- och ungdomsverksamhet. Visionen är att få in ett naturligt säkerhetstänkande i föreningslivet och därigenom minimera de risker som finns.

6 FOLKHÄLSORÅDET I GULLSPÅNG FOLKHÄLSORÅDET I HJO Som ett led i den fortsatta utvecklingen av skolmaten genomfördes under våren en gemensam skolmåltidsenkät för Hjo, Tibro, Skövde, Mariestad och Törebodas skolor där elever i årskurs 3, 6 och 9 deltog. Eleverna i Hjo gav ett gott betyg till både mat och restaurangmiljö. Under året som gått har även en Kostpolicy med riktlinjer för måltidsverksamheten i Hjo kommun arbetats fram. FOLKHÄLSORÅDET I KARLSBORG Under har Leaderprojektet Ökat lärande med rekreation och upplevelse i naturen vid Getryggen i Hova pågått. Syftet är att skapa ett attraktivt upplevelsecenter och stimulera användandet av skogen som en social resurs i skolan, äldreomsorgen, rehabilitering, hälsovården samt för lokal och regional utveckling. Karlsborg har deltagit i kunskapsnätverket Skolmatsakademin och i Störa langningen i Skaraborg Under en eftermiddag informerade och inspirerade Skövdes drogförebyggande samordnare kommunens klasslärare åk 4-9 i det tobaksförebyggande arbetet. Seniorernas dag genomfördes under FOLKHÄLSORÅDET I MARIESTAD Hjärnans behov och förmåga till stimulans har stor inverkan på varje individs hälsotillstånd. Folkhälsorådet och kulturnämnden i Mariestad tog därför initiativet till ett seminarium med föreläsare Gunnar Bjursell, professor i molekylär biologi, som gav en inspirerande föreläsning om Den kulturella hjärnan. Det var cirka 50 tjänstemän och politiker från kommunen och studieförbunden som deltog i föreläsningen och workshoppen med diskussioner.

7 FOLKHÄLSORÅDET I SKÖVDE För att öka seniorers möjlighet att själva forma och ta ansvar för sin ålderdom har projektet Livskvalitet för seniorer startat i Skövde. Arbetet har ett lokalt och ett EU perspektiv. I samarbete med ett studieförbund och personer i åldern 50 till 65 år har studiecirkeln Konstruktiv växling från yrkesliv till pension arbetats fram. Skövde kommun och folkhälsoråd är leading part i ett EU-projekt där kommuner/regioner i Frankrike, Tyskland, Italien och Sverige deltar. FOLKHÄLSORÅDET I TIBRO Två dialogmöten mellan folkhälsorådet och elevråden på Nyboskolan och Fågelviksgymnasiet i Tibro har genomförts. Ett exempel på något som elevråden önskat och som blivit verklighet under 2010 är en actionpark/skatepark. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte parken i samband med sin rundresa i Västra Götaland. Dialogmöten genomförs en gång per termin sedan 2008 och är betydelsefulla för att få eleverna att känna delaktighet och öka ungdomars möjlighet att påverka beslut. FOLKHÄLSORÅDET I TIDAHOLM Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i Tidaholms kommun genomförde under våren ett rådslaget Vad säger forskningen om skadegörelserna?. Ali Kazemi från Högskolan i Skövde var föreläsare. En skriftlig rapport från rådet om kvällens aktivitet skickades senare ut till deltagarna. En artikel kring aktiviteten kom även ut i den lokala tidningen. FOLKHÄLSORÅDET I TÖREBODA I september anordnade en barn- och ungdomssäkerhetsdag på torget i Töreboda. Många aktörer deltog och barn- och ungdomssäkerhetsgruppen fick förslag och synpunkter till nästkommande år. Dagen ledde även till att gruppen inbjöds till ambulansstationen i Skövde tillsammans med kommunens politiker för att diskutera ett framtida samarbete kring förebyggande insatser.

8 Hälsan är inte rättvist fördelad i Skaraborg. Den skiljer sig åt mellan män och kvinnor, mellan olika inkomstgrupper, mellan gamla och unga. Målsättningen med folkhälsoarbetet är en jämlik och god hälsa i hela befolkningen. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har som övergripande mål att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet har påbörjats. Läs mer om Folkhälsoenheten Skaraborg på hemsidan

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN Folkhälsoarbete Skaraborg 2009 Folkhälsoarbetet i Skaraborg har under 2009 utvecklats i positiv riktning. Folkhälsoenheten har varit delaktig i att ta fram ett samlat behovsunderlag för Skaraborg. Underlaget

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012. Folkhälsoarbete Skaraborg 2012 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012. Strategisk plan Hälso- och

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2015 Töreboda kommun 2015-08-05 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Mål och mått 2016 Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Antal medicinska vårdplaner per kommun 2016 350 300 330 288 250 200 150 215 194 134 151 100 50 0 0 20 88 32 46 64 9

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1 Praktikplatsen.se Statistik VO - 18 19-6-26 SKAPAD AV 1 Demens Funktionsnedsättning Psykiatri sjukhus Sjukvård Socialpsykiatri Äldreomsorg dagverksamhet Äldreomsorg hemvård Äldreomsorg särskilt boende

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Folkhälsorådet i Töreboda bedrivs i samverkan mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen, Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg.

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015. Folkhälsoarbete Skaraborg 2015 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015. Samverkan med kommuner med

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_ Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 49 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Beslutande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2010-11-30 1 Plats och tid Vårdcentralen Vara, klockan 9.00 11.25 ande Kjell Gustafsson (C), SN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Yvonne Breman (S), TSN Håkan Svensson (M), KS Marie Pehrsson

Läs mer

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81 Folkhälsoplan 214 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 213 1-21, 81 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 3 3 Folkhälsomål 214... 4 3.1 Ökad trygghet och inflytande...

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun Töreboda kommun Strategiplan för folkhälsoarbete 2011-2014 Töreboda kommun Folkhälsa En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en

Läs mer

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Plats och tid Brevikens Golfklubb, måndagen den 10 maj 2010 kl 13.00 16.15 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro OBS! Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådet Tibro 1 Inledning En god hälsa är grunden för ett gott liv. Kommuninvånarnas hälsa är en betydelsefull resurs och ett grundläggande villkor för en positiv samhällsutveckling.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD Verksamhetsplan 2012 GULLSPÅNGS KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FOLKHÄLSA... 3 FOLKHÄLSOARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN... 3 FOLKHÄLSORÅDET... 5 FOLKHÄLSORÅDETS UPPGIFT...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, Kl. 8.30-12.30 (Utvecklingsdag) och kl.13.30 16.00 (ordinarie möte) ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Bengt Andersson (C ) Socialnämnden Maria Marić (KD) Barn-och utbildningsnämnden

Läs mer

Resultat Mål och mått hösten 2015 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2015

Resultat Mål och mått hösten 2015 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2015 Resultat Mål och mått hösten 205 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 205 Mått Andel behandlingsansvarig läkare 20,0% 00,0% Västra Skaraborg 80,0% 60,0% 40,0% 20,0% våren 203 hösten 203 våren 204

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Skaraborgs sjukhus Statistik mars 218 och Trendriktning Distansmöten jun 217- mars 218 18 16 Skaraborgs sjukhus mars 218 14 12 1 8 6 4 2 Essunga Falköping Grästorp Gullspång Götene Hjo Karlsborg Lidköping

Läs mer

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Agenda Upprop Föregående mötesanteckningar Östra hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag Nämnden uppdrag i förhållande till styrelsen för Skaraborg sjukhus

Läs mer

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Stenungsunds kommuns och Västra hälso- och sjukvårdsnämndens gemensamma folkhälsoarbete Typ av dokument Beslutat av Beslutsdatum Dnr Plan

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sida 23 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl 08.30-11.30 Deltagare Anna Danielsbacka Stig Carlsson Peggy Johansson Lars Jönsson Beate Poetzsch

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014. Folkhälsoarbete Skaraborg 2014 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014. Samarbete med studieförbund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Bildhuggaren, kl. 9.00-12.00 ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Alda Danial (L), vice ordf. Kommunstyrelsen (kom kl. 9.20) Bengt Andersson (C ) Socialnämnden Janeric Dahlin (L)

Läs mer

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2019 Antagen: Ansvarig: Kommunstyrelsen Folkhälsorådet/ Kommunstyrelsen 1 Inledning Mariestads kommun vill skapa förutsättningar

Läs mer

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Folkhälsoplan Grästorp

Folkhälsoplan Grästorp Folkhälsoplan 201 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 2014-10-20, 102 Dnr 280/2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 4 3 Folkhälsomål... 3.1 Ökad trygghet och

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun Folkhälsoplan 2019 Folkhälsorådet Hjo kommun Inledning Folkhälsoarbetet handlar om att med fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Ett

Läs mer

SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN

SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN Vad drömmer du om? Många ångrar att de inte förverkligat sina drömmar och önskningar utan levt som andra förväntat sig av dem. Det blir lätt så. Stanna upp och tänk efter

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun Lokalt företagsklimat Ranking 2017 kommun De privata företagen i kommun sysselsätter 19700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 4,1 miljarder. Det motsvarar 30000 förskoleplatser eller 8000 sjuksköterskor.

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00 Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 33 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 september 2012, kl 14.30-17.30 Beslutande Övriga deltagande Förhindrade Anna Danie1sbacka Peggy Johansson

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Töreboda kommun Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsplan 2011 Inledning Föreliggande rapport är en verksamhetsplan över hur folkhälsoarbetet är planerat att bedrivas under 2011 i Töreboda kommun. Planen

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning Folkhälsan i Sverige Levnadsförhållanden Mariestad 8 mars Ewa Britt Carlsson

Innehållsförteckning. Inledning Folkhälsan i Sverige Levnadsförhållanden Mariestad 8 mars Ewa Britt Carlsson Levnadsförhållanden i Skaraborg Rapport 2013 Hälso och sjukvårdsnämndernas kansli, Mariestad inkl Folkhälsoenheten Innehållsförteckning Inledning... 1 Folkhälsan i Sverige 2012... 2 Folkhälsans utveckling...

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2016-2018 Töreboda kommun 2017-01-12 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsoplan 2016-2017. Grästorp

Folkhälsoplan 2016-2017. Grästorp Folkhälsoplan 2016-2017 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 2015 11 13 2.1 Dnr 383/2015 En god samhällsutveckling gynnar Grästorp Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens

Läs mer

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019 Företagsklimatet i s kommun 2019 Företagen i och deras 5351 anställda bidrar tillsammans med 1,4 miljarder i skatt varje år. Om alla företagen med minst en anställd i anställer en person till genererar

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2017 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013. Folkhälsoarbete Skaraborg 2013 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013. Hälso- och sjukvårdsnämnderna

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2 Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2 Inledning Folkhälsorådet beslutade vid mötet 2011-11-18 att revidera Folkhälsorådets verksamhetsplan för 2012. Verksamhetsplanen för folkhälsorådet anger inriktning

Läs mer

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 För brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete i Gullspångs kommun Samverkan mellan Gullspångs kommun och Polismyndigheten i Västra Götalands län, Polisområde

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Stefan Schettler, vårdcentralschef.... Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Stefan Schettler, vårdcentralschef.... Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 29 Plats och tid InfoCenter Karlsborg, fredagen den 17 december 2010 kl 09.00 12.00 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

F 01 khälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, måndag 19 maj 2014, kl HB/~~~ -K$I1S~~~ ~~ ~A~

F 01 khälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, måndag 19 maj 2014, kl HB/~~~ -K$I1S~~~ ~~ ~A~ Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL F 01 khälsorådet Sida 22 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, måndag 19 maj 2014, kl 08.30-11.45 Närvarande Förhindrade Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012?

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012? e-tjänster "Antalet e-tjänster inom socialtjänsten för invånarna samt användningen av e-tjänsterna. E-tjänsterna ska vara utformade efter målgruppernas behov och förutsättningar. E-tjänsterna ska vara

Läs mer

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige Folkhälsostrategi 2014-2018 Antagen av kommunfullmäktige 140224 Inledning En god hälsa i befolkningen påverkar tillväxt, utveckling och välfärd i positiv riktning. Folkhälsa handlar om att med hälsofrämjande

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Sida 1(1) BESLUTSUNDERLAG. Datum 2015-02-17. Folkhälsorådet. Ärende. Beslutsunderlag. 2 Folkhälsorådets. verksamhetsberättelse 2014

Sida 1(1) BESLUTSUNDERLAG. Datum 2015-02-17. Folkhälsorådet. Ärende. Beslutsunderlag. 2 Folkhälsorådets. verksamhetsberättelse 2014 BESLUTSUNDERLAG Datum 2015-02-17 Sida 1(1) Folkhälsorådet Ärende Beslutsunderlag 2 Folkhälsorådets verksamhetsberättelse 2014 Essunga kommun--------------: Verksamhetsberättelse för folkhälsorådet i Essunga

Läs mer

Verksamhetsplan för folkhälsorådet i Essunga kommun 2011

Verksamhetsplan för folkhälsorådet i Essunga kommun 2011 Verksamhetsplan för folkhälsorådet i Essunga kommun 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Mål för folkhälsoarbetet... 4 Lokalt folkhälsoarbete... 4 Folkhälsorådet i Essunga kommun...

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Aspekter av människan Män, kvinnor, barn Diskrimineringsgrunder Perspektiv Människor Ålder Kön/könsöverskridande identitet eller uttryck Funktionsnedsättning Etniska tillhörighet

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87 Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015 Antagen av KF 2012-06-11, 87 Definitioner Man måste skilja på hälsa, som är en fråga för individen, och folkhälsa som är en fråga för samhället. Folkhälsoarbetet

Läs mer

MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället

MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället MÅL 1 Delaktighet och inflytande i samhället Vi bryr oss om varandra. Vi ställer upp och hjälper varandra för att känna oss trygga och säkra. Vi skapar mötesplatser i närmiljön där vi kan diskutera och

Läs mer

PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA

PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA När människor mår bra, mår även Västra Götaland bra. JÄMLIK HÄLSA ÄR EN HJÄRTEFRÅGA Det är egentligen rätt enkelt. En region där människor trivs och är friska längre, har bättre

Läs mer

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2010-06-01 1

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2010-06-01 1 Folkhälsorådet 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrum Bikupan, Kommunhuset, Vara kl.9.00-12.15 Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordf. Marie Pehrsson (M), BIN Håkan Svensson (M), KS Yvonne Breman

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010. Verksamhetsplan 2010. för Folkhälsorådet i Grästorp

VERKSAMHETSPLAN 2010. Verksamhetsplan 2010. för Folkhälsorådet i Grästorp Verksamhetsplan 2010 för Folkhälsorådet i Grästorp 1 SAMMANFATTNING Detta är en ettårig verksamhetsplan med budget som visar vad folkhälsorådet i Grästorps kommun kommer prioritera vad gäller hälsofrämjande

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Saras hus, Henån, kl. 08.30 13.15 Beslutande Övriga deltagande Ledamöter Lars-Åke Gustavsson Inga Göransson Gunilla Josefsson Agneta Gustavsson, Lena

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Folkhälsorådet 2015-05-22 1 Plats och tid Konferens Lumber och Karle Kvänum, 22 maj 2015, klockan 09.00-12.00 ande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Emma Svenson Larsson(S),

Läs mer

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011 Sammanfattning I Mariestads kommun pågår ett aktivt folkhälsoarbete som stämmer väl in med de riktlinjer som förespråkas på nationell och regional nivå. Med utgångspunkt

Läs mer

VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet , t.o.m. kl

VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet , t.o.m. kl VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet 2010-10-19 1 Plats och tid Lagmansgymnasiet, Vara klockan 9.00 11.50. Ajournering klockan 9.40-10.15. Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordförande Marie

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2012 Innehåll Inledning... 2 Törebodas folkhälsoråd... 2 Prioriterade områden 3 Familjecentralen Spideln.3 Föräldrastöd....3 Barn och ungdomssäkerhetsarbete...4

Läs mer

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Regeringen Nationell handlingsplan för att förebygga ALKOHOLSKADOR Nationell handlingsplan mot NARKOTIKA Minska sociala, fysiska och psykiska skador

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

Mall: Drogpolitisk plan 2015-2020

Mall: Drogpolitisk plan 2015-2020 Mall: Drogpolitisk plan 2015-2020 Upprättad: 2014-06-02 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-09-29, 82 Kontaktperson: Mikael Lundgren Innehållsförteckning VISION... 3 VÄRDEGRUND... 3

Läs mer

Alkohol och drogsituationen Nationellt och lokalt

Alkohol och drogsituationen Nationellt och lokalt Alkohol och drogsituationen Nationellt och lokalt Pirjo Svegréus Drogförebyggande samordnare pirjo.svegreus@skovde.se 0500-49 87 67 www.skovde.se/drogforebyggande Nationell Baskurs: Riskbruk, missbruk

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vara folkhälsoråd 2008 C:\Documents and Settings\ISA\Skrivbord\Vara Folkhälsoråds verksamhetsberättelse.doc Innehållsförteckning Inledning... 2 Folkhälsorådets sammansättning... 2

Läs mer

Drogpolitisk plan. för. Götene kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Drogpolitisk plan. för. Götene kommun Antagen av Kommunfullmäktige Drogpolitisk plan för Götene kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-26 Innehållsförteckning VISION... 3 VÄRDEGRUND... 3 INLEDNING... 3 OMVÄRLDSANALYS... 3 NULÄGESBESKRIVNING... 4 FOKUSOMRÅDEN...

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete En god hälsa på lika villkor s. 3 Folkhälsorådet i Härryda kommun s. 3 Folkhälsoinsatser 2015 s. 4 1 s. 4 Alla Härrydabor har

Läs mer

Fördjupas demokratin och framtidstron genom intresse för unga?

Fördjupas demokratin och framtidstron genom intresse för unga? Vardagsliv Barn och ungas folkhälsoplan Varför? Barn och ungdomar är en viktig målgrupp. Det är värdefullt att barn och ungdomar förstår vad som menas i folkhälsoplanen. De ska vara delaktiga i de planer

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT

TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT Beredningen för mänskliga rättigheter Regionens koncernkontor Regional utveckling Avdelning Social hållbarhet Beredningen för folkhälsa och social hållbarhet Avdelningschef

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet

Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar Det ANDT-förebyggande arbetet 1. 1. Stadsdelens namn Stadsdelens namn: Angered SDF Askim-Frölunda-Högsbo Lundby SDF Majorna-Linné SDF Norra Hisingen Västra Göteborg

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer