Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2015."

Transkript

1 Folkhälsoarbete Skaraborg 2015

2 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under Samverkan med kommuner med fokus på barn och ungdomar Hälso- och sjukvårdsnämnden har inlett samverkan med fyra kommuner om hälsofrämjande insatser för barn och ungdomar: Essunga kommun - hälsofrämjande skolutveckling Grästorps kommun - hälsofrämjande skolutveckling för att motverka psykisk ohälsa Karlsborgs kommun - social hållbarhet för barn och ungdomar Skövde kommun m fl - utveckla familjecentralerna inför framtiden Socialt investeringsperspektiv Nämnden har sedan flera år tillbaka arbetat med hälsofrämjande investeringar, eller socialt investeringsperspektiv. Mycket av arbetet har skett i samverkan med kommunerna i Skaraborg. Ett exempel på det är att samtliga kommuner har deltagit i en utbildning om sociala investeringar. Detta har lett fram till konkreta insatser i många av kommunerna. Arbetet hålls samman och utvecklas genom nätverksträffar och strategidagar. Hösten 2015 var temat för årets strategidag fullföljda studier. Samarbete med studieförbund och föreningsliv I den strategiska planen lyfts den ideella sektorn fram som en viktig aktör i folkhälsoarbetet. Som ett led i detta har hälso- och sjukvårdsnämnden sedan 2011 gett ett uppdrag till Västra Götalands bildningsförbund att nå nya målgrupper med aktiviteter kring mat och rörelse. Under 2015 genomfördes över 900 aktiviteter med närmare deltagare. Verksamheten har bedrivits i samtliga kommuner. Erfarenhetsutbyte för folkhälsoråden Hälso- och sjukvårdsnämnden arrangerar tillsammans med kommunerna regelbundna konferenser för att utveckla folkhälsoarbetet i Skaraborg års konferens handlade mycket om social hållbarhet och ägde rum på Naturbruksskolan Sötåsen utanför Töreboda.

3 Folkhälsoavtal med kommunerna Nuvarande avtal med kommunerna har förlängts med två år och gäller nu till och med Folkhälsopris Connect Falköping är ett föredöme i sitt arbete för att öka trygghet och minska segregation. Bred samverkan ger tydliga resultat mot ett socialt håll bart Falköping. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden delar ut ett årligt folkhälsopris om kronor. Connect Falköping får priset 2015 för sitt arbete. Åtta grannskapsvärdar, samtliga rekryterade ur gruppen försörjningsstödstagare, arbetar för ökad trygghet och säkerhet och minskad segregering i Falköping. Folkhälsoråden i Skaraborg ska initiera, utveckla och samordna folkhälsoarbetet. På följande sidor finns goda exempel från folkhälsorådens arbete under FOLKHÄLSORÅDET I ESSUNGA I Essunga fortsätter arbetet med att på olika sätt stimulera kommuninvånarna till att vara mer fysiskt aktiva genom att bland annat skapa olika miljöer som ska stimulera till rörelse. Man man gjort en vandringsled i en fantastisk miljö utmed ån Nossan. Arbetet med att stimulera barn och ungdomar till mer fysisk aktivitet i skolan och i fritidsverksamheten efter skolan har blivit mer fokuserad och genomtänkt. I förskolan och i förskoleklasserna har man fortsatt med att anordna Bamselopp där barnen får springa, för att sedan få medalj och en frukt som belöning. Folkhälsorådet har gett i uppdrag till två studenter från Högskolan i Halmstad att i sin kandidatuppsats undersöka hur man ser på fysisk aktivitet i arbetslivet. Detta för att fortsätta att utveckla detta arbete och för att nå andra grupper av invånare.

4 FOLKHÄLSORÅDET I FALKÖPING Folkhälsorådet i Falköping har mellan januari december 2015 samarbetat med Folktandvården, barn- och utbildningsförvaltningen om att öka tandborstning på kommunens förskolor. Tandtrollsjakten var en tävling med kossan Fluora, där priser lottats ut till de förskolor som deltog. Syftet var att bidra till att starta upp tandborstningen på förskolorna. Falköpings kommun har som mål att alla förskolor i kommunen ska borsta tänderna på barnen en gång om dagen. Samtliga förskolor uppger att de har kommit igång med tandborstningen. Som avslut på kampanjen Tandtrollsjakten togs det fram en bok om kossan Fluora som går till tandvården. FOLKHÄLSORÅDET I GRÄSTORP Syftet med projektet Hälsofrämjande skolutveckling för att motverka psykisk ohälsa i Grästorps kommun är att utveckla en övergripande plan för att göra arbetet mer målinriktat, med en tydlig strategi att motverka psykisk ohälsa, samt vilka insatser som bidrar till en hälsofrämjande skola och som kan integreras i skolans vardagliga verksamhet. En styrgrupp har tillsatts för att driva arbetet. Arbetet har inletts genom att arbeta på flera olika områden med kompetensutveckling inom området psykisk ohälsa. FOLKHÄLSORÅDET I GÖTENE Tio ungdomar, både tjejer och killar, har träffats på brandstationen och genomfört olika aktiviteter tillsammans med brandmän. Varje träff börjar med en gemensam måltid och samtal. Syftet med en ungdomsbrandkår är att få ungdomar på rätt spår och öka deras självkänsla samt motverka utanförskap. Brandmännen har varit positiva förebilder för ungdomarna. De har bland annat provat på rökdykning, vattenlivräddning, lärt sig hjärt- och lungräddning samt gjort intressanta studiebesök.

5 FOLKHÄLSORÅDET I HJO Föräldrastödsprogrammet Alla Barn i Centrum (ABC) ska skapa förutsättningar för bra uppväxtvillkor genom att erbjuda föräldrar lättillgänglig stöttning under barnens uppväxttid. Under året har personal på Dialogen och Familjecentralen utbildat sig till gruppledare i föräldrastödsprogrammet Alla Barn i Centrum (ABC). FOLKHÄLSORÅDET I KARLSBORG Miljön i skolan ska syfta till att långsiktigt främja barn och ungas fysiska och psykiska hälsa. Målet är att den personal som arbetar med och möter barn och ungdomar i vår kommun ska bemöta dem med ett helhetsperspektiv på hälsa. För att belysa och skapa medvetenhet kring de faktorer som bidrar till hälsa föreläste Ing-Marie Wieselgren, Statens kommuner och landsting (SKL) om Hälsofrämjande skolutveckling - från förskolan till gymnasiet, vid en gemensam fortbildningsdag för all personal från kommunens skolor och friskolan i Forsvik. FOLKHÄLSORÅDET I LIDKÖPING De la Gardiegymnasiet har hösten 2015 startat ett hälsoprojekt där syftet är att förebygga ohälsa, förbättra elevernas livsstil samt öka måluppfyllelsen. Metoden heter FMS elevhälsoprofil och står för fysisk kraft, mental harmoni och social kapacitet (ur WHO:s hälsodefinition). FMS tar avstamp i det salutogena arbetssättet. Eleverna genomför fysiska tester där deras kondition, styrka, rörlighet och balans mäts utifrån standardiserade tester. Därefter svarar eleverna på en rad livsstilsfrågor om till exempel sömn, kost, mediatid och relationer. De kallas sedan till ett enskilt hälsosamtal med en FMS-utbildad skolsköterska. Genom att eleven får resonera kring sina egna frisk- och riskfaktorer höjs motivationen att ta ansvar för sitt liv, sin livsstil och sin hälsa.

6 FOLKHÄLSORÅDEN I MARIESTAD, TÖREBODA OCH GULLSPÅNG Hälsoprojekt Relationer och sexualitet för personer inom Mariestad, Töreboda och Gullspångs (MTG) kommuners LSS- och särskoleverksamhet pågår under och består av tre delar, relationer och sexualitet, våld i nära relation och alkohol och droger. Syftet med projektet är att personer inom kommunernas LSS- och särskoleverksamhet ska uppleva att de får kunskap och stöd från personalen inom projektets områden. Under året har vi genomfört utbildningar för personal samt utbildat handledare. Arbetet har kommit igång ute i verksamheterna. Projektet är beviljat medel av Socialstyrelsen för 2015 inom området relationer och sexualitet med ett normkritiskt förhållningssätt där HBTQ ingår som en del i området. FOLKHÄLSORÅDET I SKARA FOLKHÄLSORÅDET I SKÖVDE Sedan september 2015 pågår pilotprojektet Hälsofrämjande arbete i förskolan i Skara med syftet att barnen redan i förskoleåldern ska få en positiv syn på mat, rörelse och återhämtning. Projektet riktar sig till barn 0-5 år, deras föräldrar och personalen vid de berörda enheterna. De arbetar med Sapere-metoden, som anser att en smakupplevelse inte bara påverkas av smaksinnet, utan även av andra sinnen. Kostenheten bidrar med nya spännande sallader och ett varierat utbud av frukt och grönt. De arbetar för att utveckla en positiv attityd till rörelse och återhämtning, och lär barnen uppskatta vistelse ute och lek och samvaro i naturen. En modell har arbetats fram för hur Skövde kan arbeta för en aktiv områdesutveckling med fokus på livsvillkor och livsmiljö. Modellen har utgått från det arbete som har gjorts under de senaste åren i stadsdelen Södra Ryd där en fortsättning nu är planerad. Vidare startades ett arbete upp, utifrån det folkhälsopolitiska programmet, för hur Skövde kan fortsätta vidareutveckla arbetet med områdesutveckling i samtliga sju yttertätorter, först ut är Tidan.

7 Den effekt som eftersträvas är att utveckla mötesplatser, fysiska och digitala, där människor får möjlighet att öka sitt sociala nätverk och få det stöd som behövs. Syftet är att skapa en mer attraktiv yttertätort för alla och öka tillgängligheten till den kommunala servicen samt stärka demokratin tillsammans med invånarna. FOLKHÄLSORÅDET I TIBRO Efter ett beslut från folkhälsorådet har det lokala folkhälsoarbetet under 2015 setts över och ett nytt förslag har arbetats fram. Kartläggningen och framtagandet av det arbetet har medfört att folkhälsoarbetets fokus och prioritering under 2015 har lagts utifrån verksamhetsplanen för 2015 femte mål att Utveckla folkhälsoarbetet till ett strategiskt och prioriterat utvecklingsområde. Det nya förslaget har antagits av kommunstyrelsen och gäller för de kommande två åren, det vill säga 2016 samt FOLKHÄLSORÅDET I TIDAHOLM Tidaholm har ett stort problem med buskörning i framför allt stadskärnan. Det är till stor del av ungdomar i åldern år. För att visa på följderna av en påkörning eller krock i höga hastigheter, höja kunskapen när det gäller hastighet, bilens inre säkerhet, lagar och paragrafer samt förståelsen av att de skapar en stor otrygghet bland befolkningen har man arrangerat en upplevelsebaserad trafikkväll för ungdomar över 15 år. Polisen, Räddningstjänsten med ungdomsbrandkåren, ambulanspersonal samt ett flertal politiker fanns på plats. Cirka 45 ungdomar medverkade under kvällen. FOLKHÄLSORÅDET I VARA Under fem veckor i början av 2015 genomfördes projektet Fri lek. Samverkan skedde med elevhälsan, SISU och Vara Folkhögskola. Elever på fritidsledarprogrammet fick på tre skolor leda aktiviteter för barnen i syfte att öka den fysiska aktivitetet och få fler barn att intressera sig för idrott. Projektet fortsätter även 2016, med fyra deltagande skolor.

8 Hälsan är inte rättvist fördelad i Skaraborg. Den skiljer sig åt mellan män och kvinnor, mellan olika inkomstgrupper, mellan gamla och unga. Målsättningen med folkhälsoarbetet är en jämlik och god hälsa i hela befolkningen. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har som övergripande mål att invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Läs mer om Folkhälsoenheten Skaraborg på hemsidan

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014. Folkhälsoarbete Skaraborg 2014 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2014. Samarbete med studieförbund

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012. Folkhälsoarbete Skaraborg 2012 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2012. Strategisk plan Hälso- och

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Folkhälsorådet i Töreboda bedrivs i samverkan mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen, Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg.

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Mål och mått 2016 Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Antal medicinska vårdplaner per kommun 2016 350 300 330 288 250 200 150 215 194 134 151 100 50 0 0 20 88 32 46 64 9

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2015 Töreboda kommun 2015-08-05 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal Gott liv i Mölndal! Mål och inriktning för folkhälsoarbetet Gott liv i Mölndal 1 Innehåll Vår vision 2 Strategiskt arbete för hälsa och social hållbarhet 3 Mål och inriktning 4 Mål i sammanfattning 5 Delaktighet,

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Stenungsunds kommuns och Västra hälso- och sjukvårdsnämndens gemensamma folkhälsoarbete Typ av dokument Beslutat av Beslutsdatum Dnr Plan

Läs mer

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN Folkhälsoarbete Skaraborg 2009 Folkhälsoarbetet i Skaraborg har under 2009 utvecklats i positiv riktning. Folkhälsoenheten har varit delaktig i att ta fram ett samlat behovsunderlag för Skaraborg. Underlaget

Läs mer

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81 Folkhälsoplan 214 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 213 1-21, 81 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 3 3 Folkhälsomål 214... 4 3.1 Ökad trygghet och inflytande...

Läs mer

TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT

TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT TILLSAMMANS ELLER SAMTIDIGT Beredningen för mänskliga rättigheter Regionens koncernkontor Regional utveckling Avdelning Social hållbarhet Beredningen för folkhälsa och social hållbarhet Avdelningschef

Läs mer

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS Folkhälsopolitisk program för 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS2015.0118 Dokumenttyp: Program Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KS2015.0118 Reviderad: Ej

Läs mer

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1 Praktikplatsen.se Statistik VO - 18 19-6-26 SKAPAD AV 1 Demens Funktionsnedsättning Psykiatri sjukhus Sjukvård Socialpsykiatri Äldreomsorg dagverksamhet Äldreomsorg hemvård Äldreomsorg särskilt boende

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD Verksamhetsplan 2012 GULLSPÅNGS KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FOLKHÄLSA... 3 FOLKHÄLSOARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN... 3 FOLKHÄLSORÅDET... 5 FOLKHÄLSORÅDETS UPPGIFT...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Bildhuggaren, kl. 9.00 11.40 ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Bengt Andersson (C) Janeric Dahlin (FP) Alda Danial FP)

Läs mer

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Folkhälsopolicy med riktlinjer för 2015-2019 Dokumenttyp Policy, riktlinjer För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2019 Diarienummer 2014-383-773 Uppföljning och tidplan Kommunchef

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2016-2018 Töreboda kommun 2017-01-12 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_ Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 49 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Beslutande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan l (l O) Pb.u och tid Öringen, stadshuset, 8.30-12.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersitare Pierre Ryden (S) ordförande Ewa F Thorstensson (M) Lars Glad (M) Ann-Christine Fredriksson (M) Björn

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013.

Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013. Folkhälsoarbete Skaraborg 2013 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Arbetet mot det målet pågår. Här kan du se ett axplock av vad som gjordes under 2013. Hälso- och sjukvårdsnämnderna

Läs mer

T'" VÄSTRA. '4 Karlsborgs. y CÖTALANDSRECIONEN. ... kommun. ANSLAGIBEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

T' VÄSTRA. '4 Karlsborgs. y CÖTALANDSRECIONEN. ... kommun. ANSLAGIBEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag '4 Karlsborgs...... kommun stia T'" VÄSTRA y CÖTALANDSRECIONEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun

Folkhälsoplan Folkhälsorådet. Hjo kommun Folkhälsoplan 2019 Folkhälsorådet Hjo kommun Inledning Folkhälsoarbetet handlar om att med fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Ett

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Folkhälsoplan Grästorp

Folkhälsoplan Grästorp Folkhälsoplan 201 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 2014-10-20, 102 Dnr 280/2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 4 3 Folkhälsomål... 3.1 Ökad trygghet och

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Robertsfors folkhälsopolitiskt program

Robertsfors folkhälsopolitiskt program Robertsfors folkhälsopolitiskt program 2014-2016 Innehåll 1. Varför behövs ett folkhälsopolitiskt program... 1 2. Hållbar utveckling och folkhälsa... 1 3. Vilket är målet för folkhälsoarbete i Sverige

Läs mer

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden Bilaga 96 KF 169 2017-11-27 Förslag från strategigruppen, 2017-09-06 Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden 2018-2021. 1. Avtalsparter Detta avtal är slutet mellan

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige Folkhälsostrategi 2014-2018 Antagen av kommunfullmäktige 140224 Inledning En god hälsa i befolkningen påverkar tillväxt, utveckling och välfärd i positiv riktning. Folkhälsa handlar om att med hälsofrämjande

Läs mer

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2 Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2012:2 Inledning Folkhälsorådet beslutade vid mötet 2011-11-18 att revidera Folkhälsorådets verksamhetsplan för 2012. Verksamhetsplanen för folkhälsorådet anger inriktning

Läs mer

Strategiska folkhälsorådets verksamhetsplan med budget för år 2016

Strategiska folkhälsorådets verksamhetsplan med budget för år 2016 Strategiska folkhälsorådets verksamhetsplan med budget för år 2016 Godkänd av Strategiska folkhälsorådet 151021 Sammanfattning Folkhälsoarbetet i Skövde kommun har under en lång period av år skett i samverkan

Läs mer

Tid och plats Fredag den 6 april, stadshuset Skövde, kl

Tid och plats Fredag den 6 april, stadshuset Skövde, kl SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 6 april, stadshuset Skövde, kl 8.30 13.30. Beslutande Katarina Lindberg, Skövde Sandra Lidberg,

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet 2016-2019 Foto: Elin Hedström Det goda samhället för människan genom hela livet Inledning Vännäs kommun har ett viktigt uppdrag i att skapa samhälleliga

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Folkhälsorådet 2015-05-22 1 Plats och tid Konferens Lumber och Karle Kvänum, 22 maj 2015, klockan 09.00-12.00 ande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Emma Svenson Larsson(S),

Läs mer

Strategiska folkhälsorådets verksamhetsplan med budget för år 2017

Strategiska folkhälsorådets verksamhetsplan med budget för år 2017 Strategiska folkhälsorådets verksamhetsplan med budget för år 2017 Godkänd av Strategiska folkhälsorådet 161019 Sammanfattning Folkhälsoarbetet i Skövde kommun har under en lång period av år skett i samverkan

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Resultat Mål och mått hösten 2015 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2015

Resultat Mål och mått hösten 2015 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2015 Resultat Mål och mått hösten 205 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 205 Mått Andel behandlingsansvarig läkare 20,0% 00,0% Västra Skaraborg 80,0% 60,0% 40,0% 20,0% våren 203 hösten 203 våren 204

Läs mer

Protokoll från östra hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 mars 2015

Protokoll från östra hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 mars 2015 1 (13) Protokoll Protokoll från östra hälso- och sjukvårdsnämnden den 27 mars 2015 Tid: 13:00-15:30 Plats: Konferensrum Algot, Lumber & Karle, Kvänum Närvarande ande Gunilla Druve Jansson (C), ordförande

Läs mer

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro OBS! Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådet Tibro 1 Inledning En god hälsa är grunden för ett gott liv. Kommuninvånarnas hälsa är en betydelsefull resurs och ett grundläggande villkor för en positiv samhällsutveckling.

Läs mer

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN

STRATEGISK FOLKHÄLSOPLAN Folkhälsoarbete Skaraborg 2010 Invånarna i Skaraborg ska ha bäst hälsa i Sverige år 2020. Det är målet i den strategiska folkhälsoplan som hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg klubbade igenom under

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Folkhälsoplan 2016-2017. Grästorp

Folkhälsoplan 2016-2017. Grästorp Folkhälsoplan 2016-2017 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 2015 11 13 2.1 Dnr 383/2015 En god samhällsutveckling gynnar Grästorp Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2017 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014. Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014. Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Falköpings kommun Folkhälsoarbete i Falköpings kommun Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan Falköpings kommun och Västra Götalandsregionen

Läs mer

Från Vision till mål?

Från Vision till mål? Från Vision till mål? Landstinget i Västerbotten antog visionen i början på 2000-talet. Skellefteås kommunfullmäktige beslutade om ett folkhälsopolitiskt program med visionen världens bästa hälsa, i oktober

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

""f""~ VÄSTRA Y GÖTALANDSREGIONEN. Kommunhuset, Karlsborg, måndag 3 oktober 2016, kl AnIft~m(;:U;{tWL

f~ VÄSTRA Y GÖTALANDSREGIONEN. Kommunhuset, Karlsborg, måndag 3 oktober 2016, kl AnIft~m(;:U;{tWL Karlsborgs...,... kommun s ""f""~ VÄSTRA Y GÖTALANDSREGIONEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL F olkhälsorådel Sammanlrädesdalum: Sida21 Paragraf nr 17-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, måndag 3 oktober 2016,

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 med tillhörande budget

Verksamhetsplan 2017 med tillhörande budget LYSEKILS KOMMUN Verksamhetsplan 2017 med tillhörande budget För folkhälsoarbetet i Lysekils kommun Folkhälsopolitiska rådet Verksamhetsplanen utgår från folkhälsoavtal mellan Lysekils kommun och hälso-

Läs mer

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för gemensamt folkhälsoarbete Kommunen tar årligen fram en verksamhetsplan

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sida 23 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl 08.30-11.30 Deltagare Anna Danielsbacka Stig Carlsson Peggy Johansson Lars Jönsson Beate Poetzsch

Läs mer

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Plats och tid Brevikens Golfklubb, måndagen den 10 maj 2010 kl 13.00 16.15 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Skaraborgs sjukhus Statistik mars 218 och Trendriktning Distansmöten jun 217- mars 218 18 16 Skaraborgs sjukhus mars 218 14 12 1 8 6 4 2 Essunga Falköping Grästorp Gullspång Götene Hjo Karlsborg Lidköping

Läs mer

Social hållbarhet och erfarenhetsutbyte. Sötåsens Naturbruksgymnasium, Töreboda 17 april 2015

Social hållbarhet och erfarenhetsutbyte. Sötåsens Naturbruksgymnasium, Töreboda 17 april 2015 Social hållbarhet och erfarenhetsutbyte Sötåsens Naturbruksgymnasium, Töreboda 17 april 2015 Välkommen Kommunstyrelsens ordförande Bengt Sjöberg hälsade alla välkomna till Töreboda. Han berättade om kommunens

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN Vår vision är ett Sorsele som genomsyras av engagemang, omtanke och generositet. Att leva i Sorsele är att leva friskt och starkt, med kraft och glädje. Att bejaka sig själv och bekräfta sin omgivning.

Läs mer

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Agenda Upprop Föregående mötesanteckningar Östra hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag Nämnden uppdrag i förhållande till styrelsen för Skaraborg sjukhus

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2015 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete En god hälsa på lika villkor s. 3 Folkhälsorådet i Härryda kommun s. 3 Folkhälsoinsatser 2015 s. 4 1 s. 4 Alla Härrydabor har

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Bildhuggaren, kl. 8.30-11.30 ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Maria Marić (KD) Laila Neck (S) Pierre Rydén (S) Barn-och utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Östra hälso-

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Rapport UPPFÖLJNING AV MÅLDOKUMENT FOLKHÄLSOARBETE ULRICEHAMNS KOMMUN

Rapport UPPFÖLJNING AV MÅLDOKUMENT FOLKHÄLSOARBETE ULRICEHAMNS KOMMUN Rapport UPPFÖLJNING AV MÅLDOKUMENT FOLKHÄLSOARBETE ULRICEHAMNS KOMMUN 2012-2016 2017-03-09 Ulricehamns kommun Beredningen för välfärd Maria Winsten Beredningssekreterare [Klicka och skriv ditt namn] [Klicka

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Essunga Underskott Underskott Balans Falköping Balans Underskott

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Fredag den 27 januari 2017 Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern

Fredag den 27 januari 2017 Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- OCH UTBILDNINGSCHEFER PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 27 januari 2017 Gothia Science Park, Skövde. Lokal Vänern och Vättern Beslutande Gustaf Olsson, Skövde Gunilla Kindberg,

Läs mer

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun

Töreboda kommun. Strategiplan för folkhälsoarbete Töreboda kommun Töreboda kommun Strategiplan för folkhälsoarbete 2011-2014 Töreboda kommun Folkhälsa En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en

Läs mer

1 (10) Folkhälsoplan

1 (10) Folkhälsoplan 1 (10) Folkhälsoplan 2017-2019 2 (10) Folkhälsa i Sverige Det övergripande målet för svensk folkhälsopolitik är: att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, kl. 13.30 16.00 Beslutande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Bengt Andersson (C) Socialnämnden Torbjörn Andersson

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun Lokalt företagsklimat Ranking 2017 kommun De privata företagen i kommun sysselsätter 19700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 4,1 miljarder. Det motsvarar 30000 förskoleplatser eller 8000 sjuksköterskor.

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan 2014-2019 Varför har vi en folkhälsoplan? Att människor mår bra är centralt för att samhället ska fungera både socialt och ekonomiskt. Därför är folkhälsoarbete

Läs mer

Ett helt liv i Blekinge. Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018

Ett helt liv i Blekinge. Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018 1 Ett helt liv i Blekinge Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018 2 Bakgrund En ökad ojämlikhet i hälsa mellan olika grupper i samhället Befolkningen i Blekinge har sämre livsvillkor än riket Lägre

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00 Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 33 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 september 2012, kl 14.30-17.30 Beslutande Övriga deltagande Förhindrade Anna Danie1sbacka Peggy Johansson

Läs mer