Känner du igen dig? Speglar detta dokument dina perspektiv på vilka som är de största möjligheterna och hindren för ökad inkludering?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Känner du igen dig? Speglar detta dokument dina perspektiv på vilka som är de största möjligheterna och hindren för ökad inkludering?"

Transkript

1

2 Känner du igen dig? Speglar detta dokument dina perspektiv på vilka som är de största möjligheterna och hindren för ökad inkludering? Nu har vi haft möjlighet att lyssna in många olika perspektiv. Du får detta dokument för att du var en av dem som vi lyssnade på. Nu skulle vi vilja fråga dig: Känner du igen dig? Notera att du inte behöver vara överens om allt som står där, det kan ju vara någon annans perspektiv på frågan. Under dialogerna och samtalen har flera konkreta förslag på vad som kan göras kommit fram. Alla dessa förslag kommer att tas med till vårens arbete och finns inte med i denna rapport.

3 Perspektiv på möjligheter och hinder med att inkludera flera i Fagersta kommun Detta dokument sammanställer de perspektiv som framkommit i drygt 50 dialogträffar och enskilda samtal. Inget av det som finns i denna rapport är att betrakta som den enda sanningen, utan är underlag för de fortsatta samtalen. Dialogerna och samtalen har genomförts under hösten och vintern 2016 med dig som bor eller arbetar i Fagersta samt dig som är politiker eller tjänsteperson i kommunen. Totalt har drygt 400 personer deltagit, dialogerna har genomförts på svenska, engelska, finska, arabiska, tigrinja och somaliska. Det som framkommit utgör underlag för bildande av arbetsgrupp för att tillsammans arbeta vidare med att öka inkluderingen i Fagersta. En arbetsgrupp/processgrupp är ett forum där politiker, tjänstepersoner och representanter från civilsamhället och näringslivet tillsammans kommer fram till konkreta förslag.

4 Vad är ett perspektiv? Perspektiv, i dialogsammanhang, betecknar en människas eller en grupp av människors ståndpunkt i förhållande till en fråga eller ett problem. Källa: SKLs Nätverket för komplexa samhällsfrågor Beroende på var man befinner sig och tittar på cylindern, ser man en rektangel eller en cirkel. Båda är perspektiv och båda är rätt.

5 11 teman Ansvar inställning inkludering Arbete för alla? Boende sida vid sida eller skilda åt? Föreningslivet får alla vara med? Kan och vill alla vara med? Föräldraskap är det annorlunda att vara förälder i Sverige? Information vad är viktigt att veta? Och för vem? Otrygghet rädsla för det okända Skola mångkulturellt ja! Men inte på mitt barns bekostnad Språk du måste lära dig språket. Men jag vill inte prata med dig! Vinnare och förlorare what s in it for me? Att mötas på jämlika villkor

6 1. Ansvar - inställning inkludering Man ska ta seden dit man kommer Vi ska alla anpassa oss efter varandra. Vi har alla ett ansvar att ta reda på vilka skyldigheter och rättigheter vi har, samt om vi inkluderas eller inte! Alla har dessutom ansvar att se till att inkludera de som visar att de vill inkluderas. Det är kommunens fel de har gjort för mycket och fråntagit människor ansvar. Det måste vara frivilligt om man vill vara inkluderande eller bli inkluderad. Respekt för varandra! Bor man i Fagersta då är man en loser. En vanlig svensk kan känna sig väldigt utanför. Det är de som kommer till vårt land som ska integreras i samhället och vår kultur inte tvärtom. Om vi hade velat hade fler redan nu inkluderats. Om vi inte gör något så kommer den starkaste gruppen ta över. Sluta gnäll det gäller alla! Offerkoftan är på hela tiden!

7 2. Arbete för alla? Det är viktigt att alla bidrar och att arbeta är att bidra. Alla ska dra sitt strå till stacken. Man måste visa att man vill arbeta, alla gör inte det. Det är svårt att komma in på arbetsmarknaden. Kontakter går före utbildning. Fördomar emot grupper gör att företag inte anställer vem som helst. Byråkrati hindrar högutbildade nyanlända från att komma in på arbetsmarknaden. Praktik som en möjlighet till förankring på den reguljära arbetsmarknaden upplevs ibland som att man blir utnyttjad av arbetsgivare. Människor tycker att de fastnat i praktikträsket. För att komma in på arbetsmarknaden måste man visa att man kan komma i tid, ta instruktioner, visa resultat, vara självständig, inte hänga på sociala medier m.m. Alltså förstå sociala koder kopplat till arbete. Många går utan arbete eller sysselsättning samtidigt som behoven inom kommunen och föreningslivet är stora. Arbetsförmedlingen hjälper inte till med integration. De aktiviteter inom arbetsmarknadsområdet som erbjuds matchar inte behoven och upplevs som värdelösa. Personer som deltar i verksamhet inom kommunens arbetsmarknadscentrum upplever att praktiken inte leder vidare till arbete. Det sitter i generna att man behöver arbeta för att bli accepterad.

8 3. Boende - sida vid sida eller skilda åt? Boendesituationen att det inte finns några lediga lägenheter är ny. De som finns tillgängliga har ofta dålig standard. Hyresvärdar upplevs som oseriösa, de lägger ansvaret för grundutrustning på den boende. Lägenheter hyrs ut med ohyra såsom kackerlackor och vägglöss samt utan vitvaror. Hyresgäster tvingas själva bekosta grundläggande utrustning samt reparationer Kunskapen om skyldigheter och rättigheter bland hyresgäster är låg. En del människor vet inte hur man ska bete sig i en lägenhet. Det sker en flykt av svenskar från ett område/hyreshus om det flyttar in invandrare där. Människor väljer att bo med folk av samma ursprung, jmf med utvandringen till Amerika vid förra sekelskiftet. Människor med utomeuropeiskt ursprung har svårare att få lägenhet. En del hyresvärdar vill inte hyra ut till ensamstående nyanlända - med farhågan det är svårt att kontrollera hur många som bor i lägenheten. Det enda sättet att komma åt problemet med segregation är att sprida ut folk i olika bostadsområden. Områden är olika trygga och Hantverksvägen utpekas som laglöst land. Jag tror inte att Hantverksvägen är Sverige. Det finns inga regler där. Jag är rädd att det jag säger ska nå fel person och jag då riskerar att bli vräkt.

9 4. Föreningslivet- Får alla vara med? Kan och vill alla vara med? Det är svårt att få vänner här, särskilt om man inte är sportintresserad. Fagersta är en föreningsstad, vi ska mötas i föreningslivet. Det är där inkluderingen kan ske. Vi ska mötas i det som förenar: Mat, musik, dans, sport m.m. Stort ansvar vilar på enskilda föreningar. Det saknas resurser att möta andra språkgrupper och ekonomiskt svaga deltagare. Utomeuropeiska flickor saknas i föreningslivet. De har ofta inte tillåtelse hemifrån att delta i lika stor utsträckning som andra grupper. Kommunen ger bara stöd till de föreningar som gör aktiviteter för invandrare och våra barn glöms bort. Medlemmar i föreningar tycker att de är kunder med rätt att ställa krav istället för att hjälpa till då de har betalat medlemsavgift. Befintliga föreningar önskar att fler kunde engagera sig för att bli ledare. Människor från andra kulturer har ingen föreningslivstradition och saknar kunskap om varför man ska vara med i en förening. Det är många som inte vet hur föreningar fungerar, till exempel att arbetet sker ideellt. Ensamstående föräldrar har svårt att engagera sig i föreningslivet då de saknar möjlighet till barnvakt. Man kan inte tvinga folk att umgås det skulle kännas jättekonstigt. Jag måste hitta mina vänner genom mina intressen.

10 5. Föräldraskap Är det annorlunda att vara förälder i Sverige? När barn lär sig språket före sina föräldrar skapas ett annat maktförhållande i familjen. Det finns risk att barn systematiskt lurar sina föräldrar. Barn berättar att när föräldrar slutar på SFI går de på praktik två till tre gånger i veckan sen sitter de hemma och säger att de inte har något jobb. En del föräldrar kan inte stötta eller vet hur de ska uppfostra sin barn. Det finns ett rykte att socialtjänsten tar barn. Det skapar en rädsla för socialtjänsten och då vågar man inte be om hjälp. Många av dagens barn har tappat respekten för vuxna. Svenskfödda barn uppvuxna i familjer där föräldrar inte har förmåga att stötta barnen, kan känna ett utanförskap och sakna framtidshopp. Det finns en maktlöshet hos föräldrar från andra kulturer utifrån föräldraskap i Sverige. Det finns en sorg att inte kunna hjälpa sitt barn i skolan för att man saknar språk och utbildning. Unga som misslyckas med skolan, lämnar i förtid och riskerar att hamna i droger och kriminalitet. Jag är rädd för mitt barn.

11 6. Information vad är viktigt att veta? Och för vem? Vem som säger vad, till vem, när och på vilket sätt har avgörande betydelse. Uppgifter som finns på sociala medier betraktas som sanningar. Människor väljer den information som stämmer överens med den egna åsikten. Den muntliga informationen är viktig. Myndigheter behöver tänka på att inte bara skicka ut skriftlig information. Gå ut med mer information om nyanlända, att de inte får allt. Det är viktigt för att hindra ryktesspridning. Det finns ett stort behov av information. Många vet inte vad demokrati är, att det är viktigt att passar tider, vilka regler som gäller m.m. Det är svårt med juridiska frågor. Informera mer om skyldigheter, lagar och regler. Man ser försörjningsstöd som en rättighet, att det är en sorts lön. Klockan är en viktig faktor i Sverige. Vill man bli inkluderad måste man förstå det. Det är svårt att förstå och knäcka de sociala koder som gäller här. De som är chefer på kommunen, hos polisen och andra myndigheter saknar kunskap och förståelse om andra kulturer. Möjlighet att orientera sig: Människor behöver en farstu innan man går in i huset Sverige. Man behöver veta vad man ska ta på sig, ta av sig och ta med sig.

12 7. Otrygghet rädsla för det okända Äldre människor vågar inte gå ut på kvällarna. Det behövs mer poliser. Vi blir annorlunda behandlade för att vi bär sjal. En granne kastade ägg på oss och hotade med kniv. Det har blivit ett hårdare klimat och alltmer vanligt med hot. Det förekommer att flera personer utan körkort ändå kör bil. Polisen kontrollerar inte körkortsinnehav. Vi är rädda för polisen. Folk vågar inte säga ifrån, till exempel gå emellan vid bråk. Man är rädd att man ska råka illa ut. Det finns nättroll som skriver lögner om olika grupper på sociala medier. Motivet är att öka hat och rädsla människor emellan. Fagerstabor är rädda för nya människor. Det finns en rädsla och fördom att alla muslimer är terrorister. Jag drömmer mardrömmar efter brand i källaren.

13 8. Skola mångkulturellt ja! Men inte på mitt barns bekostnad Närhetsprincipen är ett hinder. Barnen får inte den kunskap de behöver idag. Vi ser att barn från olika skolor har skillnad i kunskapsnivå när de kommer till högstadiet. Västanfors och Mariaskolan har alltid setts som bättre. Så har det låtit i över 40 år i den här kommunen. Barnen placeras ut i klasser för tidigt. Man pratar om att språkbada elever. Det är inte lätt att språkbada i en klass på Alfaskolan med 17 nyanlända och 4 svenska barn. Vem språkbadar vem? Mycket bottnar i en rädsla att vi inte vill att våra barn ska blandas med utlandsfödda barn. Då säger man att det blir sämre förutsättningar men det handlar om rädsla för andra kulturer. I den globala värld vi lever i, förlorar Mariaskolans elever på att inte finnas med i ett mångkulturellt sammanhang. Det finns elever som kan språket men inte andra ämnen. Då får de vara kvar i förberedelseklass istället för att vara med i vanlig klass i de ämnen de kan. Om alla barn hade en klassplacering så skulle de automatiskt få vara med i ämnen som de behärskar och även vid friluftsdagar, profildagar m.m. Idag glöms barnen i förberedelseklass bort, de är vid sidan av. Det sitter inga svenskar i elevhallen på Brinellskolan

14 9. Språk du måste lära dig språket. Men jag vill inte prata med dig! Hur ska vi få jobb om vi inte kan språket? Språket är prioritet ett! Om man inte kan språket vågar man inte blanda sig med andra. Vi som kan språket, är vi integrerade? Nej! - Det handlar inte om språket - Det är ett hinder att bara umgås med dem som pratar samma modersmål. Brinellskolan är uppdelad i olika våningsplan där språkintro och SFI är för sig själva. Det är flest somaliska kvinnor som har fått sluta SFI efter studietimmar utan att ha nått målen. Vi vill sluta på SFI och ha praktik istället. Har man gått två år på SFI så ska man kunna prata hjälpligt. SFI undervisningen är för akademisk. Det viktigaste är att eleverna får ett konversationsspråk och får ett uttal som gör att man blir förstådd. Vi vågar inte prata svenska av rädsla för att säga fel och bli missförstådda. Många tror att om de inte kan svenska kan man inte vara med på någonting. Synd att man inte får gå på SFI under tiden man söker asyl. Biblioteket är helt öppet för alla. Vi köper in böcker och tidskrifter på olika språk. Vi är jätteviktiga! De som bor här och kan språket borde ta första steget

15 10. Vinnare och Förlorare - what s in it for me? Kakan räcker inte till alla. Inkludering sker på min bekostnad, vi har släppt så mycket på svenska traditioner för att inte såra invandrare. Det finns en upplevelse och känsla hos många att man är utanför. Samhället har en tendens att glömma genusfrågor, kvinnors behov glöms bort. Ordet inkludering förknippas med kostnader och åtgärder som ska ge nyanlända förtur in i olika projekt samt arbetsplatser. Det kanske inte är på det viset men det är så många uppfattar det. Tanken är god men det slår så fel. Man ser invandrarna som ett hot. Vi vet varför missnöjet växer och varför SD får alltmer stöd. Stora flyktingströmmar och missnöje med etablissemanget, samt att man upplever att ingen lyssnar. Resurserna räcker inte och människor ställs emot varann. Många ser sig som förlorare och ser den egna platsen som hotad. Det finns bara vinnare! Vi svenskar vinner på att berika oss med andra erfarenheter och kulturer och vice versa. Hur kommer det sig att invandrare får praktikplatser men inte våra svenska barn? Det är mina pengar som andra får-då är de vinnare och jag är förlorare

16 11. Att mötas på jämlika villkor Man borde mötas i likheter och hitta gemensamma nämnare. Inte bara hindras av olikheter. Svenskar är bara sociala med varandra i den egna familjen. Man behöver två olika kompisar. En som är som jag med samma kultur och bakgrund och en som kommer från Sverige. Känslan av att man får vara med är viktig. Att vara svensk och flytta till Fagersta och få nya vänner när man är vuxen är inte heller så lätt. Svenskar säger en sak men agerar på ett annat sätt. Not at my backyard! Är det inget större fel på en människa annat än att den har fel kläder, är det en riktigt bra människa!

17 Vad händer nu? Skicka in dina synpunkter om du saknar något i materialet senast den 31 januari till inkluderaflera@fagersta.se Nu går vi vidare till nästa fas! Du kommer att bli inbjuden till ett uppstartsmöte under vår/vintern 2017! Vid mötet kommer det att bildas arbetsgrupper som ska jobba vidare med några av ovanstående teman. Grupperna ska hitta prioriteringar och förslag till åtgärder och aktiviteter som sedan skickas till politiken för beslut. Mer information: fagersta.se/inkluderaflera Tid och plats meddelas inom kort!

Det nya landet startar i skolan Diskussionsfrågor (heldagsupplägg) p.1(11)

Det nya landet startar i skolan Diskussionsfrågor (heldagsupplägg) p.1(11) Det nya landet startar i skolan (heldagsupplägg) p.1(11) p.2(11) Kapitel 1: Med dörren på glänt Vad tror du händer om en människa möter andras fördomar varje dag? Man måste försöka hålla dörren öppen för

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 1 Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 2 Fritid Det traditionella föreningslivet upplevs som ett hinder med stora krav för medverkan, ibland annat vad gäller långsiktiga åtaganden och

Läs mer

PERSPEKTIV HÅLLBARA SAMRÅD - KÄNNER DU IGEN DIG?

PERSPEKTIV HÅLLBARA SAMRÅD - KÄNNER DU IGEN DIG? PERSPEKTIV HÅLLBARA SAMRÅD - KÄNNER DU IGEN DIG? Insamlade perspektiv ifrån 35 samtal Arbetsmaterial för arbetet med att medskapa hållbara, systematiska och kvalitativa samråd för romsk inkludering i Linköpings

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Diskussionsfrågor (halvdagsupplägg) p.1(6)

Det nya landet startar i skolan Diskussionsfrågor (halvdagsupplägg) p.1(6) Det nya landet startar i skolan (halvdagsupplägg) p.1(6) p.2(6) Kapitel 1: Med dörren på glänt Vad tror du händer om en människa möter andras fördomar varje dag? Man måste försöka hålla dörren öppen för

Läs mer

Medborgardialog Valsta 2018

Medborgardialog Valsta 2018 Medborgardialog Valsta 2018 Insamlade perspektiv från intervjuer Perspektivrapport september 2018 www.sigtuna.se Varför gör Sigtuna kommun detta? Vi vill stärka demokratin i Sigtuna kommun genom att öka

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Språkkunskaper viktiga för nyanlända akademiker

Språkkunskaper viktiga för nyanlända akademiker Språkkunskaper viktiga för nyanlända akademiker - en studie av svenska företags syn på kunskaper i svenska för praktik eller anställning Academicums rapportserie Academicum bildades 2006 som ett avknoppningsbolag

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: Samhällskunskap Målgrupp: Högstadiet och Gymnasiet Lektionstyp:

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2015

Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2015 Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2015 ÄSIKTER OCH VERKLIGHET l-lur behandlas Unrsökning förklaringar lättläst l ta lättläst en samfatnins l 6, sou 998:l åsikter ll blir handling Omslag: Attack Daniel

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Integrationsutskottet

Integrationsutskottet Integrationsutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad öka integrationen mellan olika stadsdelar och därmed minska känslan av utanförskap? Problemformulering Det finns extrema skillnader mellan

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

A 1 A 1. Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa. v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj?

A 1 A 1. Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa. v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj? A 1 Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa (artikel 5 & 18) A 1 v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj? v Hur kan familjen vara viktig på olika sätt

Läs mer

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans.

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans. Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom normer, konkurrens/rivalitet och relationer m.m. Face to face berör tematiskt frågor om mobbning, vänskap, förståelse

Läs mer

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Nationell elevenkät Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 augusti 2016 1 Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Sara Wallin,

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Utvärdering av föräldraskap i Sverige

Utvärdering av föräldraskap i Sverige 1 Utvärdering av föräldraskap i Första steget: gruppledarchecklistor Preliminära resultat Erfarna gruppledare Stor spridning i grundproffessionerna hos gruppledarna Tolk användes i 70% av grupperna Varierande

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Om Frivillig i Gävleborg Paragraf 37a Insatser för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter Förordning

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE?

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE? DEN STÖDJANDE FÖRÄLDERN Du som förälder kommer finnas där för ditt barn oavsett om han lyckas eller misslyckas Vi ledare vill inte att du som förälder skall vara tyst En förälder blandar ofta ihop vägskylten

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut?

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut? Det finns många sätt att påverka. Att göra sin röst hörd är ett av dem. RÖST vill öppna för diskussion om vilken roll var och en av oss kan spela i demokratin. RÖST är en spegel av nutiden som visar det

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 Lättläst sammanfattning Tid för tolerans Den här rapporten har fått namnet Tid för tolerans.

Läs mer

Moderna språk som modersmål

Moderna språk som modersmål Education Tatjana Bansemer Moderna språk som modersmål Essay Modersmålsutbildning Moderna språk som modersmål Tatjana Bansemer Hösten 2010 Moderna språk som modersmål Tatjana Bansemer Inledning För många

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Flerspråkscentrum Team Introduktion Team Modersmål Övergripande mål Luleå kommun säkerställer den röda tråden så att barn och elever med annat modersmål/minoritetsspråk,

Läs mer

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat.

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat. Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat www.kompissverige.se Vi öppnar upp Sverige genom möten mellan människor Kompis Sverige skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, och ökar därmed deltagarnas

Läs mer

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa 1 INNEHÅLL Ordlista... 3 När du har ett jobb... 4 Intervju med Samir... 5 Om du förlorar ett jobb... 6 7 Intervju med Anna... 8 Första

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Boken handlar om två personer som går i samma klass. Båda tycker att det är ganska stökigt i klassen och drar sig undan bråk och stök. De lägger

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Sammanställning dialogträffar. Framtidstro på Västerleden

Sammanställning dialogträffar. Framtidstro på Västerleden Sammanställning dialogträffar Framtidstro på Västerleden Inledning I den här sammanställningen redovisas samtliga dialogträffar som genomfördes under april-maj 2018. Dialogträffarna grundas på en tidigare

Läs mer

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Ungdomsgruppen Ungdomar ur Malmös Unga och Mångfaldsgruppen inledde ett samarbete kring hur man kan förbättra dialogen mellan unga och polisen i Malmö. Ungdomsgruppen

Läs mer

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön.

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön. Möjligheter Uppgiften Har alla människor i Sverige likvärdiga möjligheter att skaffa sig en utbildning, välja bostad, få ett jobb samt att lyckas inom de områden i livet som är viktiga? Beskriv, resonera

Läs mer

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Nihad Bunar, professor Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet nihad.bunar@buv.su.se *De senaste decennierna har det svenska utbildningsväsendet tagit emot, integrerat och inkluderat

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Integrationsplan för Ale kommun

Integrationsplan för Ale kommun Ärendenr: KS 2017.407 Integrationsplan för Ale kommun 2018 2021 Integration för hela livet Förord Integration av nyanlända och utrikesfödda Alebor i Ale kommun ska genomsyra hela kommunen och alla verksamheter.

Läs mer

PERSPEKTIV HÅLLBARA SAMRÅD - KÄNNER DU IGEN DIG?

PERSPEKTIV HÅLLBARA SAMRÅD - KÄNNER DU IGEN DIG? PERSPEKTIV HÅLLBARA SAMRÅD - KÄNNER DU IGEN DIG? Insamlade perspektiv ifrån 29 samtal Arbetsmaterial för arbetet med att medskapa hållbara, systematiska och kvalitativa samråd för romsk inkludering i Luleå

Läs mer

1

1 www.supermamsen.com 1 Skolan ser: En elev som fungerar. Jobbar på. Har vänner. Det är inga problem i skolan! Hemmet ser: Ett barn som trotsar, inte orkar med Inte orkar träffa vänner... Inte orkar fritidsaktiviteter

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Polisens nya arbete. Sifoenkät 2017

Polisens nya arbete. Sifoenkät 2017 Polisens nya arbete Sifoenkät 2017 Du är en av cirka 8 000 personer som slumpmässigt har blivit utvald att delta i Brottsförebyggande rådets undersökning i samarbete med Sifo. En likadan enkät gick ut

Läs mer

En snabbare väg till gemenskap och egen försörjning Arbetsgruppen för integration Moderatkvinnorna i Stockholms län

En snabbare väg till gemenskap och egen försörjning Arbetsgruppen för integration Moderatkvinnorna i Stockholms län En snabbare väg till gemenskap och egen försörjning Arbetsgruppen för integration Moderatkvinnorna i Stockholms län Om gruppens arbete: Gruppen har sammanträtt 6 gånger. Första mötet var ett introduktionsmöte

Läs mer

LPP i Engelska ht. 2016

LPP i Engelska ht. 2016 LPP i Engelska ht. 2016 Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 Varför läser vi engelska, samhällskunskap? Eleverna

Läs mer

Framtidsdax Framåt i det nya landet

Framtidsdax Framåt i det nya landet Framtidsdax 3.2.2018 Framåt i det nya landet Inger Portin, klasslärare Kållby- Heimbacka skola åk 1-6 dubbel identitet hellre både och än varken eller. Underskatta inte analfabeter Förb. underv. 6:e året

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Situationen för nyanlända barn i familj

Situationen för nyanlända barn i familj Situationen för nyanlända barn i familj - med fokus på sociala frågor och socialtjänstens roll En kartläggning i de 13 kommunerna i Göteborgsregionen Jeanette Olsson 26 april, 2018 Antal asylsökande till

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Föräldraföreningens roll och inställning

Föräldraföreningens roll och inställning Föräldraföreningens roll och inställning INFÖR MÖTET DEN 10:e FEBRUARI! 1. Från styrelsens sida hoppas vi att detta blir ett forum för att träffa andra föräldrar och tillsammans få diskutera vad detta

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol Alla tonåringar är

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt?

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt? Vad har du arbetet med förut och vad arbetar du med idag? Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur var skolgången för dig när du var liten? Var har du bott tidigare? Hur hade du det under din uppväxt?

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Integrationsstrategi. Krokoms kommun

Integrationsstrategi. Krokoms kommun Integrationsstrategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Ung och alkohol Att prata med din tonåring om alkohol

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården

Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården Detta gör Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen för att skapa trygghet Den 16 september ordnade förvaltningen ett öppet möte om trygghet efter skottlossningarna

Läs mer

Äldrelotsar för invandrare

Äldrelotsar för invandrare Äldrelotsar för invandrare Internationella Kvinnoföreningen Författare: Agneta Eliason 2012-01-30 Sammanfattning Projektet Äldrelotsar för invandrar är ett projekt som handlar om att ge information till

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 2011-09-15 kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST), Jan Gustafsson (IDT) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Generellt sett är skolan den viktigaste hälsofrämjande faktorn i barnens liv utanför familjen.

Generellt sett är skolan den viktigaste hälsofrämjande faktorn i barnens liv utanför familjen. Generellt sett är skolan den viktigaste hälsofrämjande faktorn i barnens liv utanför familjen. (Mottagandets policy och praktik rekommendationer och åtgärdsområden, red Henry Ascher, Lotta Melander, Mirzet

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 Inledning...2 4 Nolltolerans

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden

Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden Förebyggande universellt föräldrastöd En aktivitet som ger föräldrar kunskap om barns hälsa, emotionella, kognitiva

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Välkommen till Köping!

Välkommen till Köping! Välkommen till Köping! Här finns information för dig som är ny i Sverige och i Köping. Svenska Förord Välkommen till Köping! Vi är glada och stolta över att du valt att bosätta dig här och hoppas att du

Läs mer

Mariaskolan hela skola föräldrar 2016

Mariaskolan hela skola föräldrar 2016 Mariaskolan hela skola föräldrar 2016 1 Välj klass Årskurs F - 3 70 80,5 Årskurs 4-6 17 19,5 Årskurs 7-9 0 0 2 Mitt barn trivs i skolan. Stämmer helt och hållet 47 54 Stämmer ganska bra 32 36,8 Stämmer

Läs mer

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba Lektion 2 Att göra en stretch eller fördelen med att se sig själv som en amöba Utdrag ur Utrustad Johan Reftel, Kristina Reftel och Argument Förlag 2005 15 Att göra en stretch är att göra något som man

Läs mer

Likabehandlingsplan på lätt svenska. Kompetenscenter, Köpings kommun

Likabehandlingsplan på lätt svenska. Kompetenscenter, Köpings kommun Likabehandlingsplan på lätt svenska Kompetenscenter, Köpings kommun Köpings kommun Rapporten skriven av: Staffan Ekelund, skapad 2010-11-18, senast rev. 2014-01-10 Antagen av: Social- och arbetsmarknadsnämnd,

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer