Radiostörningar från Biltema robotgräsklippare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Radiostörningar från Biltema robotgräsklippare"

Transkript

1 TJÄNSTEANTECKNING 1 (20) Henrik Olsson Elinspektör Avdelningen för anläggningar henrik.olsson@elsakerhetsverket.se Dnr 16EV2852 Radiostörningar från Biltema robotgräsklippare Bakgrund Anmält ärende (16EV2524) om radiostörningar som drabbar amatörradiotrafik på kortvåg samt fjärrstyrning av klockor på långvåg. Anmälaren har själv konstaterat att störkällan är en robotgräsklippare från Biltema som finns hos en granne (nr 56). Resultatet från detta tillsynsbesök är intressant att jämföra med Elsäkerhetsverkets tillsynsärenden för fyra olika robotgräsklippare. Parter Anmälare/drabbad av störning Bertil Lindqvist Innehavare av gräsklippare Håkan Gurevall Uppegårdsvägen 42 Uppegårdsvägen Landvetter Landvetter Tillsynsbesök Datum: Plats: Uppegårdsvägen 56 samt 42 Deltagare: Utrustning Henrik Olsson, Elsäkerhetsverket Bertil Lindqvist Håkan Gurevall Spektrumanalysator: R&S FSH4 s/n: Mätantenn: R&S HE300 Strömprobe: FCC F-33-1 s/n: BP-filter: 3,5-3,8 MHz ARRL QST sept 1988 ELSÄK2002, vp-2.0, ELS ÄK ER HE TSV ERK E T TE L E - P OS T registrator@elsakerhetsverket.se OR G. NR Box 4, Kristinehamn F A X W E B B

2 2 (20) Platsen Basenhet robotklippare Radioantenner Bild från Avståndet mellan basenheten och antennerna uppskattas till ca 150 meter.

3 3 (20) Antenner Hos anmälaren finns en log-periodisk riktantenn för kortvåg, MHz samt en dipolantenn för frekvensområdet kring 3,5 MHz på kortvåg. Dessa är placerade i en antennmast en bit från huset. Det finns knappast något att anmärka på antennmontaget. De fjärrstyrda klockorna har inbyggda ferritantenner. Frekvens 77,5 khz (DCF77). Logperiodisk antenn Dipolantenn Antenner hos Bertil Vid mätning kopplades antennerna in till spektrumanalysatorn. Någon lämplig antenn för att mäta vid klockornas 77,5 khz hade vi inte så dessa antenner användes även till detta (en bättre anpassad antenn hade sannolikt mätt upp högre störnivå).

4 4 (20) Allmänt om robotgräsklippare För att klipparen ska hålla sig på ett visst område ska detta omgärdas av en sändarslinga som utgörs av en eltråd. Denna tråd matas med en signal som sedan klipparen letar efter. Vi har inte satt oss in i exakt hur just Biltemas modell fungerar men de flesta bygger på denna funktion och signalen som skickas ut är vanligen lågfrekvent, i storleksordningen tiotal khz. Elsäkerhetsverket har i ett antal marknadskontrollärenden konstaterat att signalen på gränstråden kan vara en källa till risk för radiostörningar. Anledningen är att signalen ofta är fyrkantformad och därmed får ett högt innehåll av övertoner. Övertonerna täcker ett stort frekvensområde, storleksordning MHz, trots att den nyttiga signalen är lågfrekvent. Gröna blixtar på ovanstående bild visar hur den önskade lågfrekventa signalen överförs mellan laddstation och gräsklippare. De röda blixtarna visar hur övertoner, biprodukt till önskad signal, strålar ut och riskerar störa radiomottagning i närområdet. Eftersom gränstråden är lång, ofta flera hundra meter, utgör den en effektiv sändarantenn för övertonerna som strålar ut till omgivningen. Det saknas f.n. speciell produktstandard för att verifiera om robotgräsklippare uppfyller det sk. skyddskravet i EMC-direktivet. Skyddskravet är det centrala i EMC-direktivet och ska bland annat skydda radiomottagning och där ingår också amatörradio. Om produktstandard saknas använder man istället någon generell standard, där finns risk att den inte är riktigt lämplig för aktuell produkt.

5 5 (20) I EU-kommissionens Blue guide finns i kapitel ( definition av väsentliga krav ) beskrivet att tillverkare ska göra en analys för att utreda om det finns några risker för att de väsentliga kraven inte uppfylls för produkten. En risk kan i detta fall vara risk för radiostörningar eftersom väsentliga krav enligt EMC-direktivet bland annat syftar till att undvika just radiostörningar. Den här analysen ska tillverkaren (eller dess representant) ha dokumenterat och det bör vara extra viktigt i de fall produktstandard inte finns. Det finns också angivet i EMC-direktivet. Är man insatt i elektromagnetisk kompatibilitet, vilket man förutsätter att tillverkare är, bör man inse det uppenbara att det finns en risk att EMC-direktivets skyddskrav inte uppfylls om höga nivåer av radiofrekventa signaler skickas ut på en lång tråd. Att det blir radiofrekventa övertoner från en fyrkantsignal får anses vara grundläggande och synnerligen elementära kunskaper i EMC-sammanhang. Skyddskravet enligt EMC-direktivet (Bilaga I, 1 Allmänna krav): Utrustning ska med beaktande av aktuell tillämpbar teknik vara så konstruerad och tillverkad att a) den elektromagnetiska störning den alstrar inte överskrider den nivå över vilken radio- och teleutrustning eller annan utrustning inte kan fungera som avsett, b) den har en sådan tålighet mot den elektromagnetiska störning som kan förväntas vid avsedd användning att dess avsedda funktion inte i oacceptabel utsträckning försämras. Ur inledningen till direktivet: Medlemsstaterna bör ansvara för att radiokommunikation, inbegripet radiomottagning och amatörradiotjänster som sker i enlighet med Internationella teleunionens radiobestämmelser, el- och telenät samt utrustning som är ansluten till dessa nät skyddas mot elektromagnetiska störningar. Såväl amatörradio som den kommunikation som klockorna använder är radiotjänster som är upplåtna enligt ITU samt Post- och Telestyrelsens regelverk.

6 6 (20) Aktuell gräsklippare Biltema LMR24, art nr Produkten består av gräsklippare, laddstation och kraftaggregat plus gränstråd. Nedanstående bild visar klipparen i laddstationen, i viloläge. Laddstationen matar också ut signalen på gränstråden. Klipparen i vila vid samtliga mätningar. Gränstråd Anslutning för kraftaggregat Kraftaggregat

7 EG-försäkran ur manual samt märkning på klipparen: 7 (20)

8 8 (20) Information till användaren Elsäkerhetsverket har tagit del av instruktionerna som hämtats på Biltemas hemsida. I instruktionerna finns inga anvisningar avseende EMC. Det förefaller som användaren har installerat produkten enligt ansvisningarna. Det finns ingen information om att produkten kan orsaka radiostörningar eller hur den ska installeras för att undvika radiostörningar. Det verkar inte finnas något sätt att stänga av signalen till gränstråden när klipparen inte används. Det är knappast rimligt att en användare av den här typen av produkt, avsedd för konsumenter, ska ha några kunskaper om EMC. Generellt bör en produkt vara konstruerad så att direktivets skyddskrav uppfylls om användaren följer tillverkarens anvisningar för installation och användning.

9 9 (20) Mätning hos Bertil Bertil har själv utfört vissa mätningar. Han har en s.k. SDR-radio (Sun SDR2) och den kan visa frekvensspektrumbilder som visar hur ett visst frekvensområde är belagt med signaler. Varje pigg på bilderna är en signal från grannens robotgräsklippare. Vid besöket anslöt vi en spektrumanalysator och mätte i antennerna. Resultaten stämde väl överens med ovanstående bilder. Man ser att signaler finns i stora frekvensområden med ca 8 khz mellanrum.

10 10 (20) Frekvensområde 80 m amatörband : 3,5 3,8 MHz. Mätt med 80m dipolen. Frekvensområde 160 m amatörband : MHz. Mätt med 80m dipolen.

11 11 (20) Frekvensområde för klockornas överföring (77,5 khz markerat) Mätt med 80m-dipolen. Avståndet 8 khz mellan signalerna är antagligen relaterat till grundfrekvensen hos den önskade signalen. Störningens amplitud avtar med ökande frekvens.

12 12 (20) Mätning vid gräsklipparen, strömprobe För att få en uppfattning om vilka signaler, både frekvensområde och styrka, som skickas ut på gränstråden mättes strömmen på tråden med en strömprobe. Mätning på gränstråd Spektrumanalysator Strömprobe Gränstråd Högfrekventa signaler som leds ut på tråden kommer, som redan nämnts, att stråla ut från tråden (=sändarantenn). Det är helt enkelt fråga om radioteknik. Trots att robotgräsklipparen inte är konstruerad som en radiosändare kommer den ändå att fungera som en oavsiktlig sådan. Av den anledningen bör man begränsa nivån på de signaler som kommer ut på de olika ledningarna. På de följande plottarna ska skalan i Y-led anges som ström med enhet dbµa. Styrkan på signalerna är hög och det bör ifrågasättas om det fyller något syfte.

13 13 (20) Ström på gränstråd. Frekvensområde för bl.a. klockor. Ström på gränstråd. Frekvensområde för 160 m amatörband.

14 14 (20) Ström på gränstråd. Frekvensområde för 80 m amatörband. Ström på gränstråd. Frekvensområde 1,8 10 MHz. Jämförelse av (gul) och på (vit kurva). Skillnad db.

15 15 (20) Mätning med antenn vid gräsklipparen Mätantenn Gräsklippare/ laddstation Avståndet mellan antenn och klippare/laddstation 10 meter. Med dessa mätningar ser man följderna av att skicka ut radiofrekventa signaler på gränstråden. Dessa signaler strålar ut och tas emot med antennen. Det är samma signaler som Bertils antenner och radiokontrollerade klockor sedan fångar upp.

16 16 (20) Frekvensområde för klockor Frekvensområde för 80 m amatörradio

17 17 (20) Sammanfattning Det är ingen tvekan om att störningarna som drabbar amatörradio på kortvåg samt överföringen till de radiostyrda klockorna orsakas av produkten robotgräsklippare, Biltema LMR24, artikelnummer Produktens laddare/basenhet skickar ut höga nivåer av radiofrekventa signaler i ett stort frekvensområde. Signalerna kommer ut via anslutningen till gränstråden. Gränstråden fungerar som sändarantenn för dessa signaler. Produkten fungerar sedan som en oavsiktlig störsändare för frekvenser mellan långvåg till kortvåg. Med tanke på resultatet finns det anledning att ifrågasätta om produkten uppfyller EMC-direktivets skyddskrav. Störningen är relativt stark och täcker stora frekvensområden. Enligt ITU radioreglemente kan den betraktas som en allvarlig störning. Den allmänna störnivån på platsen har tidigare varit låg med goda förutsättningar för radiokommunikation och produkten försämrar dessa förutsättningar märkbart. Konsekvensen blir att radiosignaler dränks av störningar från produkten. De högfrekventa övertonerna är sannolikt helt onödiga för gräsklipparens egen funktion. Störningarna är för övrigt inte orsakade av själva gräsklipparen, det är signalen som skickas ut på gränstråden som orsakar radiostörningarna. Gräsklipparen stod stilla vid samtliga mätningar. Det är beklagligt att produkten skickar ut störande signaler också när gräsklipparen inte används, alltså även i laddning/viloläge. Det är fullt möjligt att fler än anmälaren drabbas av störningar i området, det har vi dock inte kontrollerat.

18 18 (20) Allmänna konsekvenser/kommentarer (utanför ärendet) Ärendet är intressant och Elsäkerhetsverket bör fortsättningsvis betrakta robotgräsklippare generellt som en potentiell störkälla med tanke på resultatet från marknadskontroll, egen utförd fältmätning av en modell (Jula Meec) samt resultatet från detta ärende. Samtliga modeller har skickat ut oroväckande nivåer av störningar i breda frekvensområden på gränstråden. Klockor som ställs in via DCF77 finns in stora mängder och det kan bli ganska mycket problem om de störs ut. Användarna (privatpersoner) av dessa klockor har sannolikt generellt inga EMC-kunskaper och därmed små möjligheter att förstå varför klockorna inte fungerar. Merparten av robotgräsklippare hamnar hos privatpersoner i bostadsmiljö och det kan bli svårt för myndigheter att lösa uppkomna störproblem om produkterna har dåliga EMC-egenskaper i klass med denna modell. Se EMC-lagen. Eftersom robotgräsklippare säljs i stora mängder är det mycket viktigt att produkterna har vettiga EMC-egenskaper. Det är antagligen rent tekniskt ganska enkelt att bygga en produkt som inte orsakar störningar genom exempelvis lågpassfiltrering av signalen som skickas ut på gränstråden. Signalen kanske kan vara sinusformad. Robotgräsklippare kommer senare att övergå från EMC-direktivet till RED (Radio Equipment Directive) och det blir då PTS som blir ansvarig myndighet. Arbete pågår att ta fram produktstandard och det är viktigt att standarden också innefattar krav på gränstråden. En viktig del i RED är effektivt utnyttjande av naturresursen radiospektrum. Att, som i detta fall, skicka ut onödiga radiosignaler i ett stort frekvensområde kan knappast vara förenligt med kraven i RED. Post- och Telestyrelsen bör uppmärksammas om Robotgräsklippare. Referenser EMC direktivet 2004/108/EG, ersätts av 2014/30/EU EU-kommissionens Blue Guide om genomförandet av EU:s produktbestämmelser, 2016/C272/01 ITU RR edition 2012

19 19 (20) Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av robotgräsklippare Elsäkerhetsverkets fältprov av robotgräsklippare Jula Meec, 15EV2643 Lag (1992) om elektromagnetisk kompatibilitet Förordning (2016:363) om elektromagnetisk kompatibilitet Brief Summary in English Radio interference from a robotic lawn mower A case of radio interference has been reported to Elsäkerhetsverket, the Swedish board of electrical safety. Interference on shortwave amateur radio and also communication for setting of clocks (via DCF77) on long wave. The site was visited and we found a rather high signal level at the boundary wire when measuring with a current probe. The same signals could be found with a nearby antenna and also at antennas at the neighbour filing the complaints. The reported interference problem is indeed caused by the robotic lawn mower system. The product is a Biltema robotic lawn mower (LMR24, ) system. The base unit, like other models, continuously sends a signal to the lawn mower via the boundary wire. The signal contains a lot of harmonics in a very broad frequency range. The boundary wire connected to the base unit is acting as an antenna and the product is then acting as an unintentional transmitter. The lawn mower was not running during the tests, i.e. the interference problem is caused by the communication signal emitted from the boundary wire and is not at all related to the lawn mower itself. The harmonics are most likely not necessary for the function of the product. Signals can be seen each 8 khz from long wave up to short wave. Based on the results it is questionable whether the product complies with the protection requirement given in the EMC directive. The scope of the directive is to provide protection for radio services, among them amateur radio, from interference. Elsäkerhetsverket has four different cases of market surveillance regarding robotic lawnmowers at the time of writing. The results here supports our view that it is important to have a controlled level of interference from such products, the

20 20 (20) boundary wire is of prime importance, in order to stay out of interference problems. The declaration of conformity for the product can be seen at page seven.

Reklamskyltars EMCegenskaper. Risk för radiostörningar med LED Dnr 12EV3659 2012-11-16. Henrik Olsson

Reklamskyltars EMCegenskaper. Risk för radiostörningar med LED Dnr 12EV3659 2012-11-16. Henrik Olsson Reklamskyltars EMCegenskaper Risk för radiostörningar med LED Dnr 12EV3659 2012-11-16 Henrik Olsson ELSÄKERHETSVERKET Författare: Henrik Olsson Förord Förord Teknikutvecklingen har gett oss digitala reklamskyltar

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-04-01 Dnr 15EV2571 Jula Sverige AB BOX 363 532 24 Skara Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-03-21 Dnr 15EV2570 HPV SCHOU AB ÅSVÄGEN2 281 37 Hässleholm Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-04-14 Dnr 15EV2575 Husqvama Aktiebolag Drottninggatan 2 561 31 Huskvama Försäljningsförbud och

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET Margareta Willbergh Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 26 BESLUT 2017-02-09 Dnr 16EV3857 1 (4) Honey Pot Garden AB JURSTA 8 151 96 Enhörna Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY Lagar, föreskrifter och sunt förnuft Hans SM0UTY hans@codium.se Jag är inte jurist! Internationella Teleunionen - ITU Bildades 1865 Ingår sedan 1947 i FN 193 medlemsstater ITU RR - Radioreglementet Amatörradio

Läs mer

Elektromagnetiska hot: oavsiktliga störningar. Henrik Olsson, Elsäkerhetsverket

Elektromagnetiska hot: oavsiktliga störningar. Henrik Olsson, Elsäkerhetsverket Elektromagnetiska hot: oavsiktliga störningar Henrik Olsson, Elsäkerhetsverket Bild: OFCOM Att fungera tillsammans Elektromagnetisk kompatibilitet är en apparats, utrustnings eller systems egenskap att

Läs mer

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY Lagar, föreskrifter och sunt förnuft Hans SM0UTY hans@codium.se Mattekurs Onsdag kl 19.00 I Am Not A Lawyer ITU RR - Radioreglementet Amatörradio är en radiotjänst definerad av ITU - Internationella Tele

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektromagnetisk kompatibilitet; SFS 2016:363 Utkom från trycket den 3 maj 2016 utfärdad den 21 april 2016. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Denna förordning

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för myndighetens kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för myndighetens kostnader @ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2017-08-04 Dnr17EV6309 Billebro Eventure AB Frejgatan 27 11 349 Stockholm Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader @ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-09-14 Dnr 15EV1931 Motortinnan Holger Duell Aktiebolag Box 6093 400 60 Göteborg Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

FÖRTECKNING 1 (5) ELSÄKERHETSVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgivare: Kim Reenaas Dnr 16EV1415

FÖRTECKNING 1 (5) ELSÄKERHETSVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgivare: Kim Reenaas Dnr 16EV1415 FÖRTECKNING 1 (5) Utgivare: Kim Reenaas 2016-06-01 Dnr 16EV1415 ELSÄKERHETSVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Enligt 18 c författningssamlingsförordningen (1976:725) ska det hos varje myndighet finnas en förteckning

Läs mer

SkillGuide. Bruksanvisning. Svenska

SkillGuide. Bruksanvisning. Svenska SkillGuide Bruksanvisning Svenska SkillGuide SkillGuide är en apparat utformad för att ge summativ återkoppling i realtid om hjärt- och lungräddning. www.laerdal.com Medföljande delar SkillGuide och bruksanvisning.

Läs mer

Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter befogenheter och sanktionsmöjligheter SOU 2017:69

Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter befogenheter och sanktionsmöjligheter SOU 2017:69 REMISSVAR 1 (8) Karin Sjöberg Verksjurist Avdelningen för analys 010-168 05 92 2018-01-22 Dnr 17EV15021 Er ref/dnr UD2017/14817/HI Utrikesdepartementet 10339 Stockholm Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter

Läs mer

Uppföljning av marknadskontrollplan 2016

Uppföljning av marknadskontrollplan 2016 1 (4) Margareta Willbergh Avdelningen för produkter 010-168 05 00 2017-03-15 Dnr 17EV3643 Uppföljning av marknadskontrollplan 2016 Målen för marknadskontrollen är uppfyllda Under 2016 har särskilt fokus

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet ~ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2017-06-30 Dnr 17EV4092 NKMAB Bussvägen 2 896 32 Husum Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Projekt störsändare. Metodutveckling för marknadskontroll av störsändare Dnr 17EV2705

Projekt störsändare. Metodutveckling för marknadskontroll av störsändare Dnr 17EV2705 Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2018-02-08 Dnr 17EV2705 Projekt störsändare Metodutveckling för marknadskontroll av störsändare ELSÄK2017, v2.0, 2016-09-26 ELSÄKERHETSVERKET TEL

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Kerstin Risshytt Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) samt allmänna råd om dessa föreskrifters tillämpning;

Läs mer

Bruksanvisning REPO. Radiorepeater

Bruksanvisning REPO. Radiorepeater Bruksanvisning REPO Radiorepeater Innehåll Viktig information... 2 Översikt... 3 Installation... 4 Konfiguration... 5 Repetera alla larm eller bara från utvalda larmsändare... 5 Max antal hopp... 6 Fördröjning

Läs mer

Bedömning av påverkan på ATG radiokommunikationer från. Tvärbanan Kistagrenen. Saab AB

Bedömning av påverkan på ATG radiokommunikationer från. Tvärbanan Kistagrenen. Saab AB RAPPORT 1 (6) Bedömning av påverkan på ATG radiokommunikationer från Tvärbanan Kistagrenen Saab AB RAPPORT 2 (6) Ändringsförteckning Utgåva Datum Ändrad av Ändringsbeskrivning 01 2014-04-29 OFTSBA/Alf

Läs mer

ANVÄNDAR. RPSbox1 Manual SE rev2. YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET RPS-BOX 1 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL

ANVÄNDAR. RPSbox1 Manual SE rev2. YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET RPS-BOX 1 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL ANVÄNDAR Manual RPSbox1 Manual SE rev2 YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET RPS-BOX 1 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL INNEHÅLLSFÖRTÄCKNING Fasövervakningsenhet, PS-Box1 Innehållsförteckning...2 Introduktion...3 Beskrivning...4

Läs mer

InstalationGuide. English. MODEL:150NHighGain/30NMiniUSBAdapter

InstalationGuide. English. MODEL:150NHighGain/30NMiniUSBAdapter miraclebox miraclewifi InstalationGuide English MODEL:150NHighGain/30NMiniUSBAdapter ENGLISH MIRACLE WIFI 150N & 300N USERMANUAL MIRACLEBOX.SE 1 ENGLISH Table of Contents Package Contents... 3 System Requirements

Läs mer

Windlass Control Panel v1.0.1

Windlass Control Panel v1.0.1 SIDE-POWER Windlass Systems 86-08950 Windlass Control Panel v1.0.1 EN Installation manual Behåll denna manual ombord! S Installations manual SLEIPNER AB Kilegatan 1 452 33 Strömstad Sverige Tel: +46 525

Läs mer

Remote control Fjärrströmbrytare / Fjernstrømbryter

Remote control Fjärrströmbrytare / Fjernstrømbryter Manual / Bruksanvisning / Bruksanvisning Remote control Fjärrströmbrytare / Fjernstrømbryter ENG SE NO Item. No. 9220-1070 ENG Thank you for choosing to purchase a product from Rusta! Read through the

Läs mer

Trådlös Rök Detektor SD14

Trådlös Rök Detektor SD14 Instruktions manual Trådlös Rök Detektor SD14 Passar till följande larm: Home Prosafe SC9100 och Homesafe SC14 Innehållsförteckning Kapitel: Sida: 1. Introduktion... 3 2. Funktion... 3 3. Säkerhets- och

Läs mer

PFC and EMI filtering

PFC and EMI filtering PFC and EMI filtering Alex Snijder Field Application Engineer Wurth Elektronik Nederland B.V. November 2017 EMC Standards Power Factor Correction Conducted emissions Radiated emissions 2 Overview of standard

Läs mer

INLEDNING... 2 MÅLSÄTTNING, EXPRIMENTPLATS OCH MÄTUTRUSTNING...

INLEDNING... 2 MÅLSÄTTNING, EXPRIMENTPLATS OCH MÄTUTRUSTNING... Sidan 1 av 7 Innehåll INLEDNING... MÅLSÄTTNING, EXPRIMENTPLATS OCH MÄTUTRUSTNING... TEST LOKALISERING OCH MÅLSÄTTNING... TEORI OCH RESULTAT... TEORI... RESULTAT... 3 UTVÄRDERING... 6 APPENDIX... 6 APPENDIX

Läs mer

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet

Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Försvarsutskottets betänkande 2006/07:FöU8 Lagen om elektromagnetisk kompatibilitet och det nya EMC-direktivet Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2006/07:67 Lagen om elektromagnetisk

Läs mer

Användarhandbok. MHL to HDMI Adapter IM750

Användarhandbok. MHL to HDMI Adapter IM750 Användarhandbok MHL to HDMI Adapter IM750 Innehåll Inledning...3 MHL to HDMI Adapter-översikt...3 Komma igång...4 Smart Connect...4 Uppgradera Smart Connect...4 Använda MHL to HDMI Adapter...5 Ansluta

Läs mer

Fältmätning av amatörradioanläggningar

Fältmätning av amatörradioanläggningar Dokumentstatus: Godkänt Rapport Datum: 2015-12-16 Handläggare: Jimmy Estenberg Diarienr: SSM2015-4097 Fältmätning av amatörradioanläggningar Sammanfattning Radiofrekventa elektriska och magnetiska fält

Läs mer

Adress 15. August 2014

Adress 15. August 2014 , Zollerstr. 1, 78567 Fridingen, Germany Adress 15. August 2014 Brådskande Säkerhetsmeddelande Urgent Safety Notice Bästa kund, Dear valued customer, med anledning av en incident på marknaden fick vi kännedom

Läs mer

Användarhandbok. USB Charging Dock DK52

Användarhandbok. USB Charging Dock DK52 Användarhandbok USB Charging Dock DK52 Innehåll Inledning...3 Om DK52 USB Charging Dock...3 Använda DK52 USB Charging Dock...4 Använda tillbehören...4 Ladda...4 Juridisk information...6 Declaration of

Läs mer

Viktig information för transmittrar med option /A1 Gold-Plated Diaphragm

Viktig information för transmittrar med option /A1 Gold-Plated Diaphragm Viktig information för transmittrar med option /A1 Gold-Plated Diaphragm Guldplätering kan aldrig helt stoppa genomträngningen av vätgas, men den får processen att gå långsammare. En tjock guldplätering

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL. PSbox6 Manual SE rev2. YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET PS-BOX6 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL

ANVÄNDAR MANUAL. PSbox6 Manual SE rev2. YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET PS-BOX6 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL ANVÄNDAR MANUAL PSbox6 Manual SE rev2 YTTRE FASÖVERVAKNINGSENHET PS-BOX6 FÖR PL5000 och DL8000 DIGITAL INNEHÅLLSFÖRTÄCKNIING Fasövervakningsenhet, PS-Box6 Innehållsförteckning...2 Introduktion...3 Beskrivning...4

Läs mer

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare QUICK START GUIDE / SNABBSTART GUIDE More information and instruction videos on our homepage www.indol.se Mer information och instruktionsvideos på vår hemsida

Läs mer

Radiostörningar är lätta att bli av med

Radiostörningar är lätta att bli av med Radiostörningar är lätta att bli av med I stort sett all modern elektronik innehåller som bekant någon form av switchade spänningsomvandlare eller mikroprocessorer vilka är potentiella källor till allvarliga

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

Projektmodell med kunskapshantering anpassad för Svenska Mässan Koncernen

Projektmodell med kunskapshantering anpassad för Svenska Mässan Koncernen Examensarbete Projektmodell med kunskapshantering anpassad för Svenska Mässan Koncernen Malin Carlström, Sandra Mårtensson 2010-05-21 Ämne: Informationslogistik Nivå: Kandidat Kurskod: 2IL00E Projektmodell

Läs mer

Installation av solcellsanläggningar 2018

Installation av solcellsanläggningar 2018 Installation av solcellsanläggningar 2018 I. Myndighetsaspekt på solcellsutbyggnaden II. Solcellsanläggningar, uppförande och utförande III. Risker med solcellsanläggningar IV. Elektromagnetisk kompatibilitet

Läs mer

Filtrering av matningsspänningar för. känsliga analoga tillämpningar

Filtrering av matningsspänningar för. känsliga analoga tillämpningar 1-1 Filtrering av matningsspänningar för -5-6 -7-8 känsliga analoga tillämpningar SP Devices -9 215-2-25-1 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 Problemet Ibland behöver man en matningsspänning som har extra lite störningar

Läs mer

GOLD SD 14-40. Med styrenhet/with control unit. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt/Fan. Fläkt/ Fan. Med filter/ With filter.

GOLD SD 14-40. Med styrenhet/with control unit. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt/Fan. Fläkt/ Fan. Med filter/ With filter. GOLD SD 4-40 Med styrenhet/with control unit Skiss visar styrenhet för aggregat med inspektionssida vänster, styrenhet för aggregat med inspektionssida höger ser något annorlunda ut, men principen är lika./

Läs mer

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt PTS utfärdar föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare 1.

Läs mer

RLAN forum. Tomas Jelder. Radioavdelningen, Landmobil Radio TELE IT RADIO POST. Radio Avdelningen

RLAN forum. Tomas Jelder. Radioavdelningen, Landmobil Radio TELE IT RADIO POST. Radio Avdelningen RLAN forum Tomas Jelder Radioavdelningen, Landmobil Radio Frekvensband undantagna från tillståndsplikt för RLAN i Sverige 2400-2483,5 MHz Max 100 mw eirp (i enlighet med EN 300 328) Standarder t.ex 802.11b

Läs mer

De direktiv inom anpassningspaket som berör Miljö- och energidepartementet. 3. direktiv 2014/30/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning

De direktiv inom anpassningspaket som berör Miljö- och energidepartementet. 3. direktiv 2014/30/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning Promemoria 2016-01-18 Miljö- och energidepartementet Förslag till ny förordning om elektromagnetisk kompatibilitet och till ändring av förordningen (1993:1068) om elektrisk materiel 2 bilagor Inledning

Läs mer

DIGITALA PROJEKT Väderstation

DIGITALA PROJEKT Väderstation DIGITALA PROJEKT Väderstation Christian Lindquist, E03 Leonardo Bello, E03 Abstract Almost everybody has some kind of temperature measurement device in their home. The latest in this industry are more

Läs mer

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Användarhandledning inloggning Logga in Gå till denna webbsida för att logga in: http://csportal.u4a.se/

Läs mer

Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen

Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen 1 (8) Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av

Läs mer

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Thomas Nilson Avdelningen för produkter 010-168 05 28 2015-06-24 Dnr 15EV1498 Gekås Ullared AB 311 85 Ullared Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet Vårt

Läs mer

Alltid redo att hjälpa till. Registrera din produkt och få support på Frågor? Kontakta Philips SPA7355.

Alltid redo att hjälpa till. Registrera din produkt och få support på   Frågor? Kontakta Philips SPA7355. Alltid redo att hjälpa till Registrera din produkt och få support på www.philips.com/welcome Frågor? Kontakta Philips SPA7355 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt! 2 Säkerhet 2 Obs! 3 2 Din

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Birgitta Andersson Avdelningen för produkter 010-168 05 22 2015-09-16 Dnr 15EV1618 Bergendahls Food AB Boxl4 281 21 Hässleholm Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Får endast utföras av behörig personal. May only be carried out by authorized electrician

Får endast utföras av behörig personal. May only be carried out by authorized electrician Instruktion för DMIS Instruction for DMIS FLE400FC, FLE850MP, W3400H, W4400H/W4600H (-980/1287) W3850H/W31100H, W4850/W41100H (-1220/636) Clarus Control 471 1530-75 2016.05.04 Får endast utföras av behörig

Läs mer

v.2.1 Sida 1 av 8 Nedan fokuserar jag på begreppet markvåg eftersom det är detta som denna artikel behandlar.

v.2.1 Sida 1 av 8 Nedan fokuserar jag på begreppet markvåg eftersom det är detta som denna artikel behandlar. v.2.1 Sida 1 av 8 16. MARKVÅG Författare Bertil Lindqvist, SM6ENG Denna myt handlar om att många sändareamatörer ofta tillmäter markvågen större betydelse än vad den har. Vidare så behandlar den en del

Läs mer

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet

BESLUT. Beslut om försäljningsförbud och betalningsskyldighet (@ ELSÄKERHETSVERKET Birgitta Andersson Inspektör Avdelningen för produkter o 1 0-168 05 22 BESLUT 2016-02-16 Dnr15EV4093 1 (3) Media MarktÖrebro TV-Hifi-Elektro AB c/o Media-Saturn Shared Services Sweden

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-27 Dnr 15EV2232 Hornbach Byggmarknad AB ARÖDS INDUSTRN ÄG 66 422 43 Hissings Backa Försäljningsförbud

Läs mer

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa ~ ELSÄKERHETSVERKET Thomas Nilson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 28 BESLUT 2018-11-16 Dnr 18EV4701 1 (3) Highlands Jnternational AB Kabelvägen 19 602 10 Norrköping Marknadskontroll - Elsäkerhet

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

CE- Märkning 2/13/2018 GT 1

CE- Märkning 2/13/2018 GT 1 CE- Märkning CE märkning är grundstenen för att en produkt ska vara säker. CE är det Europeiska direktivet för säker produkt UL är USA motsvarigahet CSA är Kanada Alla länder har oftast olika säkerhetsdirektiv

Läs mer

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Bakgrund Sammanhållen primärvård 2005 Nytt ekonomiskt system Olika tradition och förutsättningar Olika pågående projekt Get the

Läs mer

Temadag EMF Elekromagnetiska Felter Oslo 11-06-07. Åke Amundin Combinova AB

Temadag EMF Elekromagnetiska Felter Oslo 11-06-07. Åke Amundin Combinova AB Temadag EMF Elekromagnetiska Felter Oslo 11-06-07 Åke Amundin Combinova AB Agenda Kort presentation av Combinova och mig själv Magnetfält är det farligt? Biologiska effekter av EMF. Regelverk från WHO

Läs mer

Lic Eng Lennart Hasselgren MANUAL Sida 1 (7) E:\PROJEKT\EMC\ EMC_RF-LAB\MANUAL\EMNEFI7.DOC-01/LH

Lic Eng Lennart Hasselgren MANUAL Sida 1 (7) E:\PROJEKT\EMC\ EMC_RF-LAB\MANUAL\EMNEFI7.DOC-01/LH MANUAL Sida 1 (7) MANUAL Sida 2 (7) ALLMÄNT Följande delar behövs: Dator (eventuellt) Spektrumanalysator Preselektor Antenner (probset) Skrivare (eventuellt) UPPKOPPLING 1. Starta PC:n. Du kommer direkt

Läs mer

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Aneta Wierzbicka Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Independent and non-profit Swedish

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV6222 5 Översikt 5 3 Komma igång

Läs mer

Remissammanställning, Remiss av Postoch telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning

Remissammanställning, Remiss av Postoch telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning PROMEMORIA Datum Vår referens 2016-06-13 Dnr: 16-1473 1(10) Spektrumavdelningen Peggy Haase 08-678 55 80 peggy.haase@pts.se Remissammanställning, Remiss av Postoch telestyrelsens föreskrifter om krav m.m.

Läs mer

Aktiv DVB-T Inomhus Antenn SRT ANT 12

Aktiv DVB-T Inomhus Antenn SRT ANT 12 Aktiv DVB-T Inomhus Antenn SRT ANT 12 Användarmanual 1.0 Introduktion Tack för att du väljer STRONG SRT ANT 12 DVB-T antennen. Denna antenn är speciellt designad till användning för mottagning av digital

Läs mer

SafeLine FIRE Manual

SafeLine FIRE Manual SafeLine FIRE Manual Brand kommunikation www.safeline-group.com Manufactured in Tyresö, Sweden with quality and care 03.2019 2019 SafeLine and all the SafeLine products and Safeline FIRE v2.01 SE accessories

Läs mer

När du har sålt en produkt som har brister

När du har sålt en produkt som har brister När du har sålt en produkt som har brister Innehåll När brister upptäcks måste du agera 5 Du ska alltid åtgärda en produkt som är farlig 5 Du ska även åtgärda en produkt som inte uppfyller alla krav 5

Läs mer

Kurskod: TAIU06 MATEMATISK STATISTIK Provkod: TENA 15 August 2016, 8:00-12:00. English Version

Kurskod: TAIU06 MATEMATISK STATISTIK Provkod: TENA 15 August 2016, 8:00-12:00. English Version Kurskod: TAIU06 MATEMATISK STATISTIK Provkod: TENA 15 August 2016, 8:00-12:00 Examiner: Xiangfeng Yang (Tel: 070 0896661). Please answer in ENGLISH if you can. a. Allowed to use: a calculator, Formelsamling

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader @ ELSÄKERHETSVERKET Birgitta Andersson Avdelningen för produkter 010-168 05 22 BESLUT 2015-10-13 Dnr15EV1615 1 (3) Malmbergs Elektriska AB Box 144 692 23 Kurnia Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS-ISO/IEC 26300:2008 Fastställd/Approved: 2008-06-17 Publicerad/Published: 2008-08-04 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.30 Information technology Open Document

Läs mer

Instruction Manual. Svenska, English. Power Bank. Model: PRBN

Instruction Manual. Svenska, English. Power Bank. Model: PRBN Instruction Manual Svenska, English Power Bank Model: PRBN Innehåll / Content Innehåll Säkerhetsföreskrifter... 4 Delar... 5 Specifikationer... 6 Miljö / Lag och säkerhet / Förbehåll... 7 Content Safety

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Minskad livslängd av energieffektiv belysning på grund av höga nivåer av elektromagnetiska störningar

Minskad livslängd av energieffektiv belysning på grund av höga nivåer av elektromagnetiska störningar Minskad livslängd av energieffektiv belysning på grund av höga nivåer av elektromagnetiska störningar Martin Lundmark Institutionen för teknikvetenskap och matematik Luleå Tekniska Universitet 2 Livslängd

Läs mer

Upphandling av provningstjänster EMC

Upphandling av provningstjänster EMC ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1 (8) Dnr 16EV764 Upphandling av provningstjänster EMC Elsäkerhetsverket inbjuder er att lämna anbud på rubricerad upphandling i enlighet med detta dokument med bilagor. ELSÄK2000,

Läs mer

Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar

Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar 1 (5) Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar Utfärdad i Helsingfors den 21 maj 2015 Kommunikationsverket har med stöd av 42 2 mom. i informationssamhällsbalken

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-03-25 BESLUT AQR Capital Management, LLC FI Dnr 14-11970 Two Greenwich Plaza, 4 th floor, Greenwich CT 06830 USA Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00

Läs mer

Installation Instructions

Installation Instructions Installation Instructions (Cat. No. 1794-IE8 Series B) This module mounts on a 1794 terminal base unit. 1. Rotate keyswitch (1) on terminal base unit (2) clockwise to position 3 as required for this type

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Tord Berg Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 705 82 32 11 Fax: +46 456 104 37. E-mail: tord.berg@sbgport.com

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M

Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M 1 (9) 6.2.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M Föreskrift om examensfordringarna inom maritim radiokommunikation och amatörradiokommunikation MPS 18 D/2014 M MPS 18 D/2014 M 2

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2004/108/EG

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2004/108/EG L 390/24 31.12.2004 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2004/108/EG av den 15 december 2004 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet och om upphävande av direktiv

Läs mer

GOLD SD 50-80. Fläkt 2/ Fan 2. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt 2/ Fan 2. Med filter/ With filter Filter

GOLD SD 50-80. Fläkt 2/ Fan 2. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt/ Fan. Utan filter/ Without filter. Fläkt 1/ Fan 1. Fläkt 2/ Fan 2. Med filter/ With filter Filter SE/G.ELSD5080.0803 GOLD SD 50-80 Med styrenhet/with control unit Skiss visar styrenhet för aggregat med inspektionssida vänster, styrenhet för aggregat med inspektionssida höger ser något annorlunda ut,

Läs mer

Magnetic Charging Dock DK48

Magnetic Charging Dock DK48 Användarhandbok Magnetic Charging Dock DK48 Innehåll Inledning...3 Om den magnetiska laddningsdockan...3 Använda den magnetiska laddningsdockan...4 Välja ett tillbehör för telefonen...4 Ladda telefonen...4

Läs mer

12.6 Heat equation, Wave equation

12.6 Heat equation, Wave equation 12.6 Heat equation, 12.2-3 Wave equation Eugenia Malinnikova, NTNU September 26, 2017 1 Heat equation in higher dimensions The heat equation in higher dimensions (two or three) is u t ( = c 2 2 ) u x 2

Läs mer

Register your product and get support at SDV5118/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at  SDV5118/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118/12 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV5118 5 Översikt 5 3 Komma igång 6

Läs mer

Projekt: Designbelysning

Projekt: Designbelysning Dnr 18EV2775 Projekt: Designbelysning Oktober 2018 ELSÄKERHETSVERKET TEL 010-168 05 00 E - POST registrator@elsakerhetsverket.se ORG.NR 202100-4466 Box 4, 681 21 Kristinehamn FAX 010-168 05 99 WEBB www.elsakerhetsverket.se

Läs mer

Programmera Avant 5 med PC mjukvara

Programmera Avant 5 med PC mjukvara Programmera Avant 5 med PC mjukvara Installera mjukvaran på din PC Sätt i CD-skivan i PC:n. Kör filen setup.exe på CDskivan så startar installationen. Följ instruktionerna tills installationen är klar.

Läs mer

SSM, Ericsson AB

SSM, Ericsson AB 5G och EMF SSM, 2018-12-12 Ericsson AB Information om 5G och EMF Faktablad från Ericsson: www.ericsson.com/health Broschyr från GSMA: www.gsma.com Information från EMF Explained: www.emfexplained.info

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV5120 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

Trådlösa mikrofonsystem - Hanna Diaz Ljungvall (Grupp 4) och Sara Lindqvist (Grupp 11)

Trådlösa mikrofonsystem - Hanna Diaz Ljungvall (Grupp 4) och Sara Lindqvist (Grupp 11) Trådlösa mikrofonsystem - Hanna Diaz Ljungvall (Grupp 4) och Sara Lindqvist (Grupp 11) Trådlösa mikrofonsystem Användningsområden Det finns olika typer av trådlösa mikrofoner. Beroende på i vilket syfte

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

OCCUPATIONAL RF EXPOSURE FROM BASE STATION ANTENNAS ON ROOF-TOPS AND BUILDINGS

OCCUPATIONAL RF EXPOSURE FROM BASE STATION ANTENNAS ON ROOF-TOPS AND BUILDINGS OCCUPATIONAL RF EXPOSURE FROM BASE STATION ANTENNAS ON ROOF-TOPS AND BUILDINGS Kjell Hansson Mild 1,2, Eduardo Figueroa Karlström 1, Lennart Hamberg 3 and Christer Törnevik 3 1. National Institute of Working

Läs mer

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF By 0 - Are you searching for Sparbankerna pdf Books? Now, you will be happy that Sparbankerna PDF is available at our online library

Läs mer

Visst vill även du spara upp till 70% energi ENKELT TYST SÄKERT

Visst vill även du spara upp till 70% energi ENKELT TYST SÄKERT Visst vill även du spara upp till 70% energi ENKELT TYST SÄKERT 1 Styr motorn med REN SINUS! Med frekvensomriktaren NFO Sinus kan du varvtalsreglera motorer till maskiner, fläktar och pumpar m m och därmed

Läs mer

Salmonella control in pig production in Sweden. Helene Wahlström, Zoonosiscenter, SVA

Salmonella control in pig production in Sweden. Helene Wahlström, Zoonosiscenter, SVA Salmonella control in pig production in Sweden Helene Wahlström, Zoonosiscenter, SVA s ZoonosCenter Historik salmonella Imp. Alvesta 9000 90 1:st 1:st salmonellaregulation SWEDISH SALMONELLA CONTROL PROGRAMMES

Läs mer

Register your product and get support at SDV6121/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at   SDV6121/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6121/12 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV6121/12 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

Användarhandbok. Trådlös visning med Miracast IM10

Användarhandbok. Trådlös visning med Miracast IM10 Användarhandbok Trådlös visning med Miracast IM10 Innehåll Användarhandbok för trådlösning visning med Miracast...3 Konfigurera trådlös visning med Miracast...4 Maskinvara översikt...4 Starta och ansluta

Läs mer

NoSoy - 1. Stig Widell Jordbruksverket Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för foder och djurprodukter 2010-11-22

NoSoy - 1. Stig Widell Jordbruksverket Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för foder och djurprodukter 2010-11-22 NoSoy - 1 Stig Widell Jordbruksverket Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för foder och djurprodukter NoSoy - 2 Exempel på lagstiftning som styr foder & utfodring: (EG) nr 178/2002 om allm. principer

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV7120/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV7120 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer