Bankernas upplysningsplikt - särskilt fråga om kontoutdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bankernas upplysningsplikt - särskilt fråga om kontoutdrag"

Transkript

1 /121 1(5) Bankernas upplysningsplikt - särskilt fråga om kontoutdrag Kronofogdemyndigheten (KFM) har rätt att kräva att tredje man lämnar upplysningar om sina ekonomiska mellanhavanden med gäldenären. Upplysningsplikten är obegränsad, men gäller endast för sådana uppgifter som behövs för att verkställa utmätning. Exempelvis saknar KFM som regel anledning att begära uppgifter om fler tillgångar än vad som behövs för att utmätningsfordringen inklusive förrättningskostnader ska täckas. Oftast behöver inte KFM få andra upplysningar från bank än uppgift om saldo på konto. Om det av särskild anledning behövs uppgifter om transaktioner på konto har KFM rätt att få ett kontoutdrag. Maria Mindhammar Verksamhetschef Webbplats: E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 1050 Esplanaden SUNDBYBERG SUNDBYBERG

2 2(5) RÄTTSLIG PROMEMORIA 1 Bakgrund, frågeställning och syfte Inom KFM har fråga uppkommit hur långt bankernas upplysningsskyldighet enligt 4 kap. 15 utsökningsbalken (UB) sträcker sig. Vad som diskuterats är om KFM, utöver sedvanliga förfrågningar om behållning på konton, även kan kräva uppgifter om vilka transaktioner som har genomförts. Om så är fallet uppstår följdfrågor som t.ex. i vilket skede av handläggningen sådana utdrag kan begäras och om begäran kan ske efter utmätning skett och ett överklagande har kommit in. Syftet med att begära utdrag över genomförda transaktioner på ett konto är att kunna följa överföringar och andra betalningsströmmar och därigenom styrka gäldenärens äganderätt till viss fordran enligt 4 kap. 17 UB. Det är alltså fråga om att utreda gäldenärens äganderätt i förhållande till tredje man. Med hänsyn till att många banker och finansinstitut bedriver verksamhet i flera länder har frågeställningen också en internationell koppling.. Beträffande de folkrättsliga reglerna om exekutiv behörighet hänvisas till handboken Internationell verkställighet. 1 2 Gällande rätt m.m. 2.1 Gällande rätt Enligt 4 kap. 15 UB är tredje man skyldig att uppge huruvida gäldenären har en fordran hos honom eller annat mellanhavande med honom, som kan vara av betydelse för bedömning i vad mån gäldenären har utmätningsbar egendom, samt att ange den närmare beskaffenheten av mellanhavandet. Ordalydelsen i bestämmelsen har varit densamma sedan utsökningsbalkens tillkomst. Upplysningsplikten avser således inte personliga förhållanden eller liknande, utan det ska antingen röra sig om en fordran på tredje man eller ett annat mellanhavande med tredje man. Mellanhavandet ska kunna vara av betydelse för om gäldenären har utmätningsbar egendom; ett sådant mellanhavande kan t.ex. vara att gäldenären har deponerat egendom hos tredje man. 1 Se även Bogdan, Om svensk exekutionsbehörighet, SvJT 1981 s. 401.

3 3(5) Upplysningsskyldigheten enligt 4 kap. 15 UB bryter både myndigheters och enskilda företags sekretessbestämmelser såsom t.ex. banksekretess och advokaters tystnadsplikt Förarbeten Tredje mans upplysningsplikt utvidgades något i samband med utsökningsbalkens tillkomst. 3 Den tidigare skyldigheten för tredje man att lämna utmätningsmannen behövliga upplysningar om fordringens eller rättighetens innehåll ersattes då av fordran [hos honom] eller annat mellanhavande [med honom] samt en uttrycklig skyldighet att ange den närmare beskaffenheten av mellanhavandet. Med mellanhavande avsågs enligt lagberedningen alla slags rättsförhållanden mellan gäldenären och tredje man som avsåg en utmätningsbar tillgång hos gäldenären. Som exempel nämndes, förutom fordringsförhållanden, att tredje man innehar gäldenärens egendom som pant eller i deposition. Vidare uttalades att en bank är skyldig att upplysa om värdehandlingar i depå eller om gäldenären har hyrt ett bankfack. Upplysningsplikten omfattade således, enligt lagberedningen, allt som låg inom ramen för rättsförhållandet. Efter att några remissinstanser krävt en precisering av uttrycket annat mellanhavande, uttalade föredraganden att han anslöt sig till lagberedningens uppfattning och att några tillämpningssvårigheter knappast torde behöva befaras. 2.3 Doktrin I kommentaren till UB sägs att tredje mans skyldighet att ange den närmare beskaffenheten av mellanhavandet innebär en i och för sig obegränsad uppgiftsskyldighet för bl.a. banker. Å andra sidan har KFM inte anledning att begära uppgifter om fler tillgångar än vad som behövs för att täcka skulderna inklusive förrättningskostnader samt eventuellt beneficium. 4 Skyldigheten att lämna uppgifter åligger endast den som själv har eller kan tänkas ha ett mellanhavande med gäldenären. 5 Vad gäller frågan om KFM:s utredningsskyldighet i samband med att ett överklagande kommer in har Gregow uttalat följande: 6 2 Gregow, Utsökningsrätt uppl 4, s. 182, KUB IV, s. 152 och Advokatsamfundets vägledande regler om god advokatsed, avsnitt Prop. 1980/81:8 s. 412 f. 4 KUB IV s Gregow, Utsökningsrätt, 4 uppl. s Gregow, Tredje mans rätt vid utmätning s. 399.

4 4(5) En speciell fråga är om krfm är skyldig att göra någon särskild undersökning av sakförhållandena i anledning av vad som anförs i besvärsinlagan. Härvid bör beaktas att krfm har att självmant pröva frågan om självrättelse i anledning av besvär samt att krfm generellt har att självmant beakta tredje mans rätt (hänvisning utelämnad). Mot bakgrund härav synes krfm böra vidta den utredning av sakförhållandena som påkallas för bedömande av besvären. Någon vidlyftigare utredning kan det frånsett undantagsfall knappast bli fråga om. Handlingar som tredje mannen själv har tillgång till kan det knappast begäras att krfm skall behöva införskaffa. Man kan måhända uttrycka saken så, att krfm bör göra den utredning som hade bort göras före utmätningsbeslutet, om tredje mannens anspråk då hade varit känt. 2.4 Rättspraxis Enligt rättsfallet RH 1984:22 innebar ett uppdrag som bodelningsförrättare inte någon upplysningsskyldighet avseende makarnas tillgångar med hänsyn till att det inte var fråga om ett mellanhavande av ekonomisk natur. I NJA 2009 s. 500 prövade HD frågan om separationsrätt till pengar som hade frånhänts annan genom brott. Det var fråga om ett olovligt uttag av pengar på ett konto som sedan i omgångar förts över via andra konton för att slutligen utmätas på ett konto med anknytning till gäldenären. Utgången i målet blev att den bestulne tillerkändes separationsrätt till ett visst belopp, trots att sammanblandning med andra medel tillhöriga gäldenären hade skett på det sistnämnda kontot. HD formulerade därmed en undantagsregel som grundades på att det varit fråga om att medlen hade åtkommits genom brott och att den bestulne ansågs särskilt skyddsvärd. Vad gäller utredningen av de konton som var aktuella i målet uttalade HD följande (anm: namnen har här utelämnats): Det utredningskrav som följer av 4 kap. 17 utsökningsbalken får anses gälla för inte bara sakomständigheter av omedelbar relevans för äganderätten till utmätt egendom utan också för sakomständigheter av mer medelbar relevans för äganderättsfrågan. Spörsmålet blir därför om i ärendet kan anses ha förebringats tillräcklig utredning för att det på X- eller Y-kontot under den aktuella tiden funnits också andra medel.

5 5(5) För frågan huruvida det under aktuell tid funnits andra medel på något av kontona saknar det förhållandet att gäldenären var kontohavare bevisbetydelse. Hur det förhåller sig med förekomsten av andra medel skulle emellertid ha framgått av kontoutdrag från den kontoförande banken. Sådana utdrag hade kunnat hämtas in med stöd av 4 kap. 15 utsökningsbalken. 3 Kronofogdemyndighetens bedömning Av HD:s uttalande i NJA 2009 s. 500 kan man dra slutsatsen att KFM har möjlighet att begära kontoutdrag för att utreda sakomständigheter av mer medelbar relevans. Det kan vara fråga om att utreda gäldenärens äganderätt i speciella fall, såsom vid bulvanförhållanden eller då gäldenären försöker undanhålla medel som anskaffats genom brottslig verksamhet. Vidare kan det handla om att utreda sakrättsliga spörsmål avseende specialitet d.v.s. surrogation (d.v.s. vad som trätt istället för någon annan egendom) eller lagen om redovisningsmedel. I samtliga fall är det fråga om upplysningar som behövs för att KFM ska kunna utreda om egendom är utmätningsbar. Upplysningarna kan röra både fordringar och andra ekonomiska mellanhavanden. Däremot ska inte kontoutdrag över transaktioner inhämtas för prövning av hur stort beneficium som ska förbehållas gäldenären, se ställningstagande 15/08 IND. Kontoutdrag får inte heller inhämtas för att utreda gäldenärens inkomstkällor. Om banken begär att KFM anger varför kontoutdrag behövs, ska KFM ge en översiktlig redogörelse för skälen så att banken ser att det är en begäran som faller inom ramen för upplysningsplikten enligt 4 kap. 15 UB. KFM ska endast undantagsvis begära in utdrag över kontotransaktioner. Som huvudregel är det upp till tredje man att ge in handlingar som styrker hans rätt. Det är inte heller KFM:s uppgift att förse parterna med bevis i en kommande rättegång. I de fall KFM behöver kontoutdrag, hämtas de som regel in innan utmätningen sker. Både Gregow och HD synes emellertid mena att utdrag även kan krävas in efter det att utmätning har skett och tredje mans anspråk blivit känt för KFM. KFM har således möjlighet att göra den utredning som behövs för att kunna ta ställning till om utmätningen ska rättas när ett överklagande eller en begäran om rättelse kommer in. KFM ska dock inte göra ytterligare utredningar eller vidta självrättelse efter det att handlingarna har överlämnats till tingsrätten. Rättelse kan inte heller ske efter det att KFM har meddelat beslut om fördelning eller utbetalning. 7 7 Prop. 1980/81:8 s. 490.

Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom

Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom 830 1549-12/121 1(5) Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom Kronofogdemyndigheten (KFM) kan inte underlåta att utmäta egendom enbart av anledningen att det antingen kan väcka

Läs mer

Prövning av invändning mot verkställighet enligt 3 kap. 21 utsökningsbalken

Prövning av invändning mot verkställighet enligt 3 kap. 21 utsökningsbalken Nr 1(6) Prövning av invändning mot verkställighet enligt 3 kap. 21 utsökningsbalken Detta ställningstagande ersätter ställningstagandet 2008-01-31, PÄST 2/08/IND. Beträffande den praktiska handläggningen

Läs mer

Verkställighet av skuldsaneringsbeslut

Verkställighet av skuldsaneringsbeslut 1(5) Verkställighet av skuldsaneringsbeslut Detta ställningstagande ersätter Kronofogdemyndighetens ställningstagande 3/08/IND Verkställighet av skuldsaneringsbeslut. Detta ställningstagande har beslutats

Läs mer

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer.

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer. % Kronofogden 1(5) 2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning Beslut om utmätning ska delges som huvudregel. Delgivning kan underlåtas när kostnaderna för delgivningsförfarandet inte uppvägs av den utmätta

Läs mer

Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken

Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken % Kronofogden 1(7) Nr Dnr 801-4916-09/121 Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken 1 Sammanfattning En avhysning kan delas upp så att den till viss del verkställs enligt

Läs mer

Nr 18/08/IND Processägarens ställningstagande avseende utmätningsförrättning i bankfack

Nr 18/08/IND Processägarens ställningstagande avseende utmätningsförrättning i bankfack 1(7) 18/08/IND Processägarens ställningstagande avseende utmätningsförrättning i bankfack * Underrättelse om förrättning i bankfack 1 ska lämnas endast om det kan antas att målets handläggning främjas

Läs mer

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning 832 6511-13/121 1(5) Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning (Ersätter ställningstagande 4/08/IND) Om behov av försegling uppstår, t.ex.

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 763 (NJA 2015:70)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 763 (NJA 2015:70) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 763 (NJA 2015:70) Målnummer: Ö701-15 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2015-11-06 Rubrik: Utmätning av medel på bankkonto som gäldenären har gemensamt med

Läs mer

Realisation av aktier och fondandelar

Realisation av aktier och fondandelar 1(5) Realisation av aktier och fondandelar Vid försäljning av utmätta börsnoterade aktier och fondandelar ska följande förfarande tillämpas. Utmätta aktier eller fondandelar får inte utan gäldenärens samtycke

Läs mer

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel 1(6) Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel Banktillgodohavande ska utmätas som en fordran. Av utmätningsbeslutet ska framgå vilken fordran Kronofogdemyndigheten (Kronofogden) har utmätt. Det

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 6 november 2015 Ö KLAGANDE 1. JL 2. CL. Ombud för 1 och 2: Advokat ML

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 6 november 2015 Ö KLAGANDE 1. JL 2. CL. Ombud för 1 och 2: Advokat ML Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 november 2015 Ö 701-15 KLAGANDE 1. JL 2. CL Ombud för 1 och 2: Advokat ML MOTPART Staten genom Skatteverket Rättsavdelningen 171 94

Läs mer

1/13/VER - Avgift för uppställning av fordon

1/13/VER - Avgift för uppställning av fordon 1(7) 1/13/VER - Avgift för uppställning av fordon Vid förvaring av fordon ska följande förfarande jämte bifogad promemoria tillämpas. Tillämpning av särskild avgift ska påbörjas i samband med beslut i

Läs mer

Betänkandet Ett modernare utsökningsförfarande (SOU 2016:81)

Betänkandet Ett modernare utsökningsförfarande (SOU 2016:81) REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/01/003 Er referens: Ju2016/08502/L2 2017-04-21 Justitiedepartementet/L2 Att. Elin Bellander 103 33 Stockholm Via e-post till: Ju.registrator@regeringskansliet.se Betänkandet

Läs mer

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m.

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. 1(8) Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. Vid prövningen av ansökningar om verkställighet där Försäkringskassan trätt i barnets ställe enligt 19 kap. 28-29 socialförsäkringsbalken

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2017 Ö 1266-17 PARTER Klagande RL Motparter 1. Intrum Justitia Debt Finance AG, 502067-1250 Ombud: Intrum Justitia Sverige

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 oktober 2016 Ö 2510-15 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ombud: Verksjuristen CL Rättsavdelningen 171 94 Solna MOTPART JA SAKEN Utmätning

Läs mer

Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning

Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning Ulrika Lindén 840 21071-18/121 1(6) Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning Vid exekutiv försäljning av utmätt lös egendom som omfattas av lagen (1960:729) om upphovsrätt

Läs mer

Ett axplock av rättspraxis i utmätningsmål 5 kap utsökningsbalken

Ett axplock av rättspraxis i utmätningsmål 5 kap utsökningsbalken Ett axplock av rättspraxis i utmätningsmål 5 kap utsökningsbalken 2 Vid utmätning ska Kronofogdemyndigheten inte enbart tillvarata utmätningssökandes (borgenärens) intresse av att få betalt för sin fordran.

Läs mer

Användandet av E-faktura inom den Summariska processen

Användandet av E-faktura inom den Summariska processen 1(7) Användandet av E-faktura inom den Summariska processen Kronofogdemyndigheten fastställer att den bedömning som det redogörs för i bifogade rättsliga promemoria under rubriken Kronofogdemyndighetens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december 2014 Ö 5861-13 KLAGANDE Independent Finans AB:s konkursbo, 556117-6560 MOTPART Peab AB (publ), 556061-4330 260 92 Förslöv

Läs mer

Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder

Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1(10) Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1 Inledning En debiteringslängd är en exekutionstitel, d.v.s. ett beslut som kan verkställas av KFM. Förutsättningen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 juni 2012 Ö 5134-10 KLAGANDE Skatteverket HK Rättsavdelningen 171 94 Solna Ombud: Verksjurist MW MOTPART MK Ombud: BÅ SAKEN Utmätning

Läs mer

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav 1(9) Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Vid tvångsförsäljning ska följande förfarande och formkrav jämte bifogad promemoria tillämpas. Bostadsrättshavaren ska skriftligen underrättas

Läs mer

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader 2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader Dnr 801 4916-09 /121 2009-03-09 Förrättningskostnader ska tas ut på sätt som beskrivs i den bifogade rättsliga promemorian. Sven Kihlgren Processägare Rättslig

Läs mer

Departementspromemorian (Ds 2013:47) Skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer

Departementspromemorian (Ds 2013:47) Skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer 2013-09-23 830 17048-13/112 1(6) Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Departementspromemorian (Ds 2013:47) Skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer (Ju2013/4729/L5)

Läs mer

Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas?

Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas? 1(6) Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas? (JU2013/4451/L5) Kronofogdemyndigheten (KFM) begränsar sitt yttrande

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(6) 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande rutin tillämpas.

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2016 s. 844 (NJA 2016:74)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2016 s. 844 (NJA 2016:74) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2016 s. 844 (NJA 2016:74) Målnummer: Ö2510-15 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2016-10-26 Rubrik: Ett beslut om att upphäva en skuldsanering måste få laga kraft

Läs mer

Gäldenärs tillgång av fastighet eller bostadsrätt vid skuldsanering

Gäldenärs tillgång av fastighet eller bostadsrätt vid skuldsanering 1(7) Gäldenärs tillgång av fastighet eller bostadsrätt vid skuldsanering Ställningstagandet gäldenärs tillgång i form av fastighet eller bostadsrätt i skuldsaneringsärenden fastställdes 2010. Promemorian

Läs mer

71 Övriga bestämmelser om verkställighet

71 Övriga bestämmelser om verkställighet Övriga bestämmelser om verkställighet, Avsnitt 71 1 71 Övriga bestämmelser om verkställighet Bestämmelser om verkställighet Övergångsbestämmelser 71.1 Inledning I detta avsnitt behandlas bestämmelser om

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 april 2008 Ö 2942-07 KLAGANDE IH Ombud: MHM MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Utmätning ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 februari 2017 Ö 6106-15 KLAGANDE 1. GB 2. MJ Ombud för 1 och 2: Advokat JN MOTPART Runsås Reningsverk Ekonomisk förening, 769600-8072

Läs mer

Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning

Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning Kronofogdemyndighetens ställningstagande Beslutad av Ansvarig organisation Nr Sven Kihlgren VO2 4/15/VER Dokumentägare Beslutsdatum Dnr Sven Kihlgren 2015-06-08 832 242-15/121 Gäller fr.o.m. 2015-07-01

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 januari 2005 Ö 2353-01 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART SD SAKEN Kvittning av EU-bidrag ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för

Läs mer

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Ulrika Lindén 840 26458-18/121 1(7) Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Vid tvångsförsäljning ska följande förfarande och formkrav jämte bifogad promemoria tillämpas. Underrättelsen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 26 november 2015 Ö 2554-14

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 26 november 2015 Ö 2554-14 Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 november 2015 Ö 2554-14 KLAGANDE Skatteverket Ombud: Verksjuristen Camilla Larsson Rättsavdelningen 171 94 Solna MOTPART AG SAKEN

Läs mer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer 832 6511-13/121 1(6) Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer (Ersätter ställningstagande 9/08/IND) De riktlinjer för urvalet av S-gäldenärer som anges i bifogade promemoria ska tills vidare gälla för

Läs mer

Nr 22/08/IND - Hemelektroniska produkter - beneficium och försvarligt överskott

Nr 22/08/IND - Hemelektroniska produkter - beneficium och försvarligt överskott Nr 22/08/IND - Hemelektroniska produkter - beneficium och försvarligt överskott Dnr 801-17934-08/1152 2008-09-29 Vid utmätning av här aktuell egendom ska beneficieprövning ske i enlighet med vad som framgår

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(8) 808 2744-11/121 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 839 (NJA 2015:76)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 839 (NJA 2015:76) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 839 (NJA 2015:76) Målnummer: Ö2554-14 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2015-11-26 Rubrik: Marknadsnoterade aktier har inte - med en analog tillämpning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2006 Ö 3903-03 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ställföreträdare: Verksjurist NM MOTPART HÖ Ombud: Advokat UT SAKEN Utmätning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 februari 2018 Ö 2347-17 PARTER Klagande Skatteverket Rättsavdelningen 171 94 Solna Ombud: Verksjurist MZ Motpart 1. JO 2. MTO Ombud

Läs mer

1/13/VER - Avgift för uppställning av fordon

1/13/VER - Avgift för uppställning av fordon Ulrika Lindén 840 27508-18/121 1(5) 1/13/VER - Avgift för uppställning av fordon Vid förvaring av fordon ska följande förfarande jämte bifogad promemoria tillämpas. I utsökningsmål ska Kronofogdemyndigheten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 december 2013 Ö 2656-13 KLAGANDE 1. DW 2. AW Ombud för 1-2: Advokat AL MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Utmätning ÖVERKLAGAT

Läs mer

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2011 Ö 591-11 KLAGANDE FABEC Aktiebolag, 556178-9974 Orrekulla Industrigata 22 425 36 Hisings Kärra Ombud: LZ MOTPART Skatteverket

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 mars 2018 Ö 1864-17 PARTER Klagande Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat SS Motpart 1. Aktiebolaget Minoritetsintressen,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 december 2018 Ö 4039-18 PARTER Klagande AL Ombud: Advokat EA Motparter 1. Försäkringskassan Fyrvallavägen 3 831 84 Östersund 2. Johansson

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 oktober 2013 Ö 3016-12 Ö 3017-12 Ö 3020-12 KLAGANDE 1. Gunvor Axelssons dödsbo 2. SA 3. SGA Ombud för 1 3: Advokat PB MOTPART MW Ombud:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 december 2013 Ö 822-12 KLAGANDE Dödsboet efter Rolf Nilson, 391007-5716 c/o ÅA MOTPARTER 1. CW 2. MW Ombud för 1 och 2: JE SAKEN Hinder

Läs mer

Buffert vid bestämmande av betalningsutrymmet i en skuldsanering

Buffert vid bestämmande av betalningsutrymmet i en skuldsanering Eva Carlquist VO1 06/16/Skusan 1(5) Buffert vid bestämmande av betalningsutrymmet i en skuldsanering Ställningstagandet har uppdaterats med anledning av ny skuldsaneringslag (2016:675) den 1 november 2016.

Läs mer

Rättegångskostnader i mål om ersättning enligt lönegarantilagen

Rättegångskostnader i mål om ersättning enligt lönegarantilagen 5/14/TSM Dnr 832 1393-14/121 Nr 1(1) Rättegångskostnader i mål om ersättning enligt lönegarantilagen För att ersättning för rättegångskostnader ska yrkas krävs att Kronofogdemyndigheten (Kronofogden) åberopar

Läs mer

Användandet av E-faktura inom verksamheten betalningsföreläggande

Användandet av E-faktura inom verksamheten betalningsföreläggande 1(6) Användandet av E-faktura inom verksamheten betalningsföreläggande Normalt är det tillåtet att lämna ut svarandens person- och organisationsnummer (och andra uppgifter från målet, exempelvis målnummer)

Läs mer

Departementspromemorian Fordonsrelaterade skulder (Ds 2012:7), dnr. N2009/5081/TF

Departementspromemorian Fordonsrelaterade skulder (Ds 2012:7), dnr. N2009/5081/TF 1(9) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Fordonsrelaterade skulder (Ds 2012:7), dnr. N2009/5081/TF Kronofogdemyndigheten (KFM) avger härmed följande yttrande över departementspromemorian.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2007 Ö 4263-06 KLAGANDE TWN Förvaltare: CH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Försäljning av fastighet enligt 8 kap. 8 utsökningsbalken

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Aktbilaga 19 Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 2 juli 2007 Ö 2257-05 KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Stinsen 8, 702002-1478 c/o Fastighetsägarna Stockholm AB Box 12871

Läs mer

Ställningstagande - Betalning med betalningssäkrade medel

Ställningstagande - Betalning med betalningssäkrade medel 1(7) Ställningstagande - Betalning med betalningssäkrade medel (Ersätter ställningstagande 5/08/IND, dnr ) Detta ställningstagande har beslutats av undertecknade verksamhetschefer efter föredragning av

Läs mer

Nya påföljder SOU 2012:34 Ju2012/4191/L5

Nya påföljder SOU 2012:34 Ju2012/4191/L5 1(5) Justitiedepartementet Straffrättsenheten att Eva Marie Hellstrand 103 33 Stockholm Nya påföljder SOU 2012:34 Ju2012/4191/L5 Kronofogdemyndigheten (KFM) lämnar synpunkter på den del i promemorian som

Läs mer

Debiteringslängder handledning för ansökan om verkställighet av debiteringslängder

Debiteringslängder handledning för ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1(9) Debiteringslängder handledning för ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1. Inledning En debiteringslängd är en exekutionstitel som får verkställas om den uppfyller de krav som lagen ställer.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 mars 2007 Ö 34-07 KLAGANDE IH GÄLDENÄR LH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om utmätning

Läs mer

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1995 s. 548 (NJA 1995:81)

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1995 s. 548 (NJA 1995:81) H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1995 s. 548 (NJA 1995:81) Målnummer: Ö4624-94 Avdelning: Domsnummer: SÖ150-95 Avgörandedatum: 1995-09-26 Rubrik: Fråga om utgångspunkten för sexmånaderstiden enligt 2

Läs mer

Adressutredningars giltighetstid

Adressutredningars giltighetstid Ulrika Lindén 840-14104-18/121 1(1) Adressutredningars giltighetstid Om en underrättelse kommer i retur ska Kronofogden genomföra en adressutredning. Saknar gäldenären känt hemvist ska utredningen ligga

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2010 s. 397 (NJA 2010:43)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2010 s. 397 (NJA 2010:43) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2010 s. 397 (NJA 2010:43) Målnummer: Ö4571-09 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2010-06-29 Rubrik: Utmätning av fastighet har, i fall då det saknats andra utmätningsbara

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Aktbilaga 30 Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 januari 2007 Ö 1286-03 KLAGANDE JS Ombud: Advokat JF MOTPART Intrum Justitia Sverige Aktiebolag, 556134-1248 105 24

Läs mer

3/10/SKUSAN - Gäldenärs tillgång i form av fastighet eller bostadsrätt i skuldsaneringsärenden

3/10/SKUSAN - Gäldenärs tillgång i form av fastighet eller bostadsrätt i skuldsaneringsärenden 3/10/SKUSAN - Gäldenärs tillgång i form av fastighet eller bostadsrätt i skuldsaneringsärenden Vid bedömningen av en skuldsaneringsgäldenärs tillgång i form av fastighet eller bostadsrätt, ska Kronofogdemyndigheten,

Läs mer

Benämningen kupongbolag finns inte uttalat i aktiebolagslagen men termen är väl förankrad inom den juridiska doktrinen.

Benämningen kupongbolag finns inte uttalat i aktiebolagslagen men termen är väl förankrad inom den juridiska doktrinen. A ktieboken av Christer Nilsson Publicerad 2010-03-15 Ett aktiebolag har alltid en aktiebok som ska innehålla en förteckning över bolagets aktier och dess aktieägare. Aktieboken är offentlig som vem som

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2017 T 5183-16 PARTER Klagande TA Ombud: Jur.kand. ME Motpart AA Ombud: Jur.kand. BB SAKEN Fordran ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 oktober 2018 T 5152-17 PARTER Klagande TM Ombud: Advokat HK Motpart PRA Group Sverige AB, 556189-4493 753 83 Uppsala Ombud: HD Ombud:

Läs mer

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST)

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) 1(5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) Kronofogdemyndigheten (KFM), som har till uppgift att verkställa beslut

Läs mer

Remissyttrande avseende SOU 2011:51 Fortsatt förälder om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull

Remissyttrande avseende SOU 2011:51 Fortsatt förälder om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull % Kronofogden 1(6) REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2011-10-31 801-20276-11/112 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende SOU 2011:51 Fortsatt förälder om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 juni 2015 Ö 904-15 KLAGANDE 1. PA 2. KS Ombud för 1 och 2: Advokat RD MOTPART Robusta Byggnads AB, 556575-2747 Flygfältsgatan 22 423

Läs mer

Gäldenärs tillgång av fastighet eller bostadsrätt vid skuldsanering

Gäldenärs tillgång av fastighet eller bostadsrätt vid skuldsanering Ulrika Lindén 840 24216-18/121 1(7) Gäldenärs tillgång av fastighet eller bostadsrätt vid skuldsanering Skuldsanering kan beviljas trots att den som ansökt bor i en egen fastighet eller bostadsrätt. Vid

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2005 Ö 4504-03 KLAGANDE 1. Advokatfirman Fylgia Kommanditbolag, 969633-9994 Box 55555 102 04 Stockholm 2. JF Servanda Handelsbolag,

Läs mer

Högsta domstolens beslut den 19 december förrättningskostnader

Högsta domstolens beslut den 19 december förrättningskostnader Aktuella rättsfall 49 Avsikten med avsnittet är att ge en översikt över nyare praxis som kan vara av intresse ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. I detta nummer behandlas två nya

Läs mer

Nr 2/08/IND - Prövning av invändning mot verkställighet enligt 3 kap 21 utsökningsbalken

Nr 2/08/IND - Prövning av invändning mot verkställighet enligt 3 kap 21 utsökningsbalken Nr 2/08/IND - Prövning av invändning mot verkställighet enligt 3 kap 21 utsökningsbalken Dnr 801 678-08/121 2008-02-01 Vid invändning mot verkställighet enligt 3 kap. 21 UB bör Kronofogdemyndigheten följa

Läs mer

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=3

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=3 Sida 1 av 6 H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2005 s. 871 (NJA 2005:94) Målnummer: Ö4504-04 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2005-12-08 Rubrik: Fråga i utmätningsmål om denuntiation avseende en

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 oktober 2012 Ö 2451-11 KLAGANDE Sandtorps Villasamfällighetsförening Ombud: Advokat HG och jur.kand. JP MOTPART MS SAKEN Invändning

Läs mer

% Kronofogden 1(10) Invändning om preskription RÄTTSLIG STÄLLNINGSTAGANDE 2013-09-09 3/13/VER. Dnr 832 6511-13/121

% Kronofogden 1(10) Invändning om preskription RÄTTSLIG STÄLLNINGSTAGANDE 2013-09-09 3/13/VER. Dnr 832 6511-13/121 % Kronofogden 1(10) RÄTTSLIG STÄLLNINGSTAGANDE Invändning om preskription Detta ställningstagande ersätter Kronofogdemyndighetens ställningstagande 4/07/IND - Ställningstagande avseende preskriptionsfrågor

Läs mer

Utsòkningsbalken. En kommentar. Gòsta Walin Torkel Gregow Peter Lòfmarck. Norstedts Juridik AB. Tredje upplagan

Utsòkningsbalken. En kommentar. Gòsta Walin Torkel Gregow Peter Lòfmarck. Norstedts Juridik AB. Tredje upplagan Utsòkningsbalken En kommentar Gòsta Walin Torkel Gregow Peter Lòfmarck Tredje upplagan Norstedts Juridik AB Innehàll UTSÒKNINGSBALK 19 Òversikt 19 1 kap. Inledande bestammelser 23 Tillàmpningsomràde 1-2

Läs mer

18 Lag (1978:880) om betalningssäkring. tullar och avgifter. Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79

18 Lag (1978:880) om betalningssäkring. tullar och avgifter. Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79 Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79 18 Lag (1978:880) om betalningssäkring för skatter, tullar och avgifter Ändringar införda t.o.m. SFS 2003:649 Inledande bestämmelser 1 För att säkerställa

Läs mer

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=2

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=2 Sida 1 av 6 H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2005 s. 3 (NJA 2005:1) Målnummer: Ö2353-01 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2005-01-03 Rubrik: Sedan Jordbruksverket beviljat ett EU-bidrag har kronofogdemyndighet

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND

MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND AV CHRISTER NILSSON Denna handbok är mera en lathund än en handbok. Syftet är att innehållet ska bestå av beslut från myndigheter som kan ge en viss vägledning om hur en rättsfråga

Läs mer

Condicitio indebiti vid betalning till fel skattekonto

Condicitio indebiti vid betalning till fel skattekonto RÄTTSFALL [167] Condicitio indebiti vid betalning till fel skattekonto 1. Inledning Högsta domstolen (HD) har i dom av den 20 december 2016 i mål T 309-16 prövat om Skatteverket ska betala tillbaks ett

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (13) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2015 Ö 2481-13 KLAGANDE Dödsboet efter Gunilla Nilsson Ombud: Advokaterna PS och EK MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 22 februari 2019 i ärende 80-2019/54 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 21 juni 2016 Ö KLAGANDE Skatteverket Rättsavdelningen Solna

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 21 juni 2016 Ö KLAGANDE Skatteverket Rättsavdelningen Solna Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 juni 2016 Ö 3450-15 KLAGANDE Skatteverket Rättsavdelningen 171 94 Solna Företrädare: Verksjurist MW MOTPART PÖ SAKEN Utmätning ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 16 april 2009 T 4750-07 KLAGANDE J.O. Forsbergs Reservdelar AB, 556231-0713 Box 283 573 23 Tranås Ombud: Advokat JK MOTPART Sparbanken Alingsås,

Läs mer

Regressfordran vid solidariskt betalningsansvar i skuldsaneringsärenden

Regressfordran vid solidariskt betalningsansvar i skuldsaneringsärenden 1(7) Regressfordran vid solidariskt betalningsansvar i skuldsaneringsärenden Eventuell regressfordran vid solidariskt betalningsansvar i skuldsaneringsärenden ska hanteras i enlighet med nedanstående promemoria.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juli 2017 Ö 4617-16 KLAGANDE 1. GM 2. MM Ombud för 1 och 2: Jur.kand. HK MOTPARTER 1. JF 2. AL Ombud för 1 och 2: Advokaterna JL och

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kronofogdemyndighetens beslut den 13 september 2012 i ärende nr 833 22689-12/26, se bilaga A KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kronofogdemyndighetens beslut den 13 september 2012 i ärende nr 833 22689-12/26, se bilaga A KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN l STOCKHOLM T^ /"VN /T UvJlVL Avdelning 2 2013-01-28 Meddelad i Stockholm Mål m 7204 " 12 Sida l (3) KLAGANDE Per Hagström Nyhetsbyrån Siren Björns trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen.

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 november 2010 T 5072-06 KÄRANDE PM SVARANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Skadestånd DOMSLUT Högsta domstolen fastställer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12 KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Ombud: Advokat A A och advokat T J MOTPART Spago

Läs mer

Hantering vid felaktiga utbetalningar

Hantering vid felaktiga utbetalningar 1(9) Hantering vid felaktiga utbetalningar Vid en felaktig utbetalning ska Kronofogden agera för kundens bästa och se till att eventuell skada minimeras. Kronofogdens skyldighet vid felaktig utbetalning

Läs mer

Skuldutdrag. Teknisk beskrivning av transaktionen Skuldutdrag Utgåva 1.0

Skuldutdrag. Teknisk beskrivning av transaktionen Skuldutdrag Utgåva 1.0 1(10) Skuldutdrag Teknisk beskrivning av transaktionen Skuldutdrag Utgåva 1.0 www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 1050 Esplanaden

Läs mer

Förvar och kvarstad. En handledning för åklagare. RättsPM 2012:9 Utvecklingscentrum Stockholm December 2012

Förvar och kvarstad. En handledning för åklagare. RättsPM 2012:9 Utvecklingscentrum Stockholm December 2012 1 Förvar och kvarstad En handledning för åklagare RättsPM 2012:9 Utvecklingscentrum Stockholm December 2012 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 När kan förvar och kvarstad användas?... 3 1.2 Skillnader

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skuldsaneringslag; utfärdad den 8 juni 2006. SFS 2006:548 Utkom från trycket den 16 juni 2006 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänna bestämmelser 1 Skuldsanering

Läs mer

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Ds 2015:1 Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Justitiedepartementet Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Förslag till lag om ändring i utsökningsbalken... 7 2 Ärendet...

Läs mer

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125 Sekretess, Avsnitt 8 125 8 Sekretess Skattesekretess 8.1 Allmänt Den 30 juni 2009 ersattes Sekretesslagen (1980:100) av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). I denna handledning görs hänvisningar

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2016 s. 635 (NJA 2016:51)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2016 s. 635 (NJA 2016:51) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2016 s. 635 (NJA 2016:51) Målnummer: Ö3450-15 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2016-06-21 Rubrik: EU-stöd som har utgetts för särskilt angivet ändamål, men varit

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 oktober 2013 T 1637-12 KLAGANDE Gotlands kommun, 212000-0803 621 81 Visby Ombud: Advokat RH MOTPART SÖ Ombud: Advokat BT SAKEN Skadestånd

Läs mer

Betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan (Ju2013/6941/L2)

Betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan (Ju2013/6941/L2) 1(5) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och förmögenhetsrätt 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan (Ju2013/6941/L2) Kronofogdemyndigheten (KFM) har beretts tillfälle att

Läs mer