TRE SYSTRAR. Text och bild Berit Ölund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRE SYSTRAR. Text och bild Berit Ölund"

Transkript

1 TRE SYSTRAR Text och bild Berit Ölund

2 FÖRORD "Allt vad ni vill att människorna skall göra mot er, det skall ni göra mot dem." (citat ur Bibeln) Jag vill berätta så att alla sexuellt utnyttjade barn skall veta att de inte är ensamma. Jag vill att Du skall läsa och förstå att det är inte ditt Jag vill att alla ni djävla vuxna, som anar och förstår inte skall blunda och vänta utan GÖRA något. NI måste ta ansvar och säga: -Så här får det inte vara -Jag ska hjälpa dig -Nu gör vi så har Läs min bok. Väga prata. Skrik högt. Maria Svensson

3 Mamma var inte så stark. Mamma och pappa var skilda. Jag och Håna syskon bodde kvar hos mamma. Pappa jobbade jämt, så vi träffade inte så ofta. Han körde långtradare. Mamma var hemmafru, ingen av oss hade börjat skolan. Mamma var inte så frisk. Carina är yngst, sen kommer Sofia. Jag är äldsta flickan och Stefan är pojke och två år äldre än jag. När vi var små träffade vi pappas släkt ganska ofta och "mommo", som bodde i Arvidsjaur. Mammas skikt umgicks vi också med. Det var roligt att träffa kusinerna. Men mamma var inte sa stark och när pappa lämnade oss, orkade hon inte ha främmande. Hon var så ledsen. Därför blev vi jätteglad, när hon träffade Per. Det var roligt med en karl i huset. Mamma gjorde sig fin och skrattade igen. Hon var så söt. De gick ut och dansade ibland och då fick vi vara hos pappa. Mest fick förstås Stefan vara hos pappa, han var ju äldst. Han fick följa på pappas jobb, för han var ju pojke. Sofia och jag fick börja på Lekis, när Stefan började skolan. Det var bra för mamma, för det var jobbigt att städa och hålla rent efter fyra ungar. Hon var så trött. Nu hade hon bara Carina hemma på dagarna.

4 - Det luktar bara såpa om er ungar! Per ville förlova sig med våran mamma och gifta sig med henne nästan direkt. Vi fick nya kläder, fina gröna klänningar ned volanger på. Men vi fick inte vara med på bröllopet. Jag vet inte varför. Våra kusiner fick. Vi fick vänta ute i sandlådan, medan dom gifte sig. Vi började leka, nedan vi väntade och hann förestås smutsa ned oss. Gissa om mamma och Per blev arga. -Aldrig mer skall ni la något nytt! Ni är världens otacksammaste ungar! Vi flyttade till en större lägenhet. Det var en liten skog bakom huset och inte så långt till affärn. Vi flickor fick dela rum. Stefan fick ett eget. Mamma och Per sov förstås tillsammans och så hade vi finrummet. Där var det fint. Vi fick aldrig leka där. Köket var grönt. Mamma städade varje dag. Varje kväll badade hon oss alla fyra i badkaret. Samtidigt. Sil att hon inte skulle behöva skura ur badkaret mer än ett gäng. -Det luktar bara såpa om er ungar, sa vara fastrar. Vi hade alltid vita strumpbyxor på oss och vi var så rädda för att smutsa ned oss. Både mamma och Per skällde på oss då. Vi fick aldrig komma in före klockan Då hinner ni bara smutsa ned inne, sa mamma. Sen måste vi skynda oss att äta, så att mamma kunde städa bort och diska. Vi fick inte gå ut efter middagen. Bara leka tyst på vårt rum. Stefan fick naturligtvis gå ut till sina kompisar.

5 Sofia har frusit mycket i sina dar. Sofia var alltid morgonpigg och eftersom vi sov i samma rum, vaknade vi ju alla tre och började leka. Tyst, tyst, men ändå. När Per var ledig ville han sova länge och inte bli störd. Han sa, att Sofia drog upp våra ögonlock för att väcka oss, när vi sov. -Det får vara slut på det, sa han till mamma Så hon började stiga upp klockan fyra på morgnarna för att dra täcket av Sofia. Hon fick ta på sig klänningen och smyga nedför trapporna och ut. -Gå till skogen så ingen ser dig, sa mamma. Där satt Sofia och mosade lingon och lekte med kottar och kvistar. Det var på våren. Vi gick i Lekis. Det var kalit många gånger och hon hade bara klänning på sig. Inga skor. Då skulle det ju ha klampat i trappan och väckt Per och annat folk. Oj, vad hon frös. Säkert var hon ledsen också. Och rädd, för Per hotade ju ofta med "dom underjordiska" och dom bor väl i skogen? tänkte hon. En gång kom en tant och en farbror förbi med sin hund. -Vad i allsin dar gör en så liten flicka ute den här tiden på morgonen? -Jag har förtjänat det, svarade hon. Hon vågade inte säga sanningen. Då gick dom bara! Klockan fyra varenda morgon när Per var hemma! Sofia har frusit mycket i sina dar.

6 Jädrans vilket liv det blev! När vi började skolan fick vi börja gå och handla åt mamma. Kassarna var hemskt tunga, flera liter mjölk och mjöl och sånt, men mamma orkade ju inte. 1 lon hade så dåligt hjärta. Per skulle ha maten på bordet, när han kom hem från jobbet, annars blev han arg och grälade på henne. Vi fick lära Oss att diska. Ja, inte Stefan förstås, men vi flickor. Det var svårt och ibland slarvade vi för att få slippa. Jädrans vilket liv det blev! Jämt var Per arg på oss och hånade Oss för att vi var odugliga. Han svor och vi var alltid rädda för honom. Mamma försvarade oss aldrig. Hon grälade jämt hon också. Och talade om hur slarviga vi var. Jämt städade hon och då ville hon inte bli störd. Dammsugaren och tvättmaskinen surrade alltid. Mamma var alltid trött. Hon hade så mycket att göra. Vi bara smutsade ned och stökade till, sa hon. Vi lärde oss snart alt inte finnas till. Lillsyrran, hon var så rädd, att hon kissade på sig varje natt. Hon var tvungen att ha blöjor, tills hon var fem år. Per psykade henne för det, och sa: -Nu ska vi köpa blöjor åt lillbebisen. Högt på affären sa han det. När hon blev större, ville hon inte ha blöjor. När hon då kissade i sängen skällde mamma och Per på henne. Dom sa, att det berodde på, att hon var för tidigt född. Jag vet, att det var för att hon var så rädd. Vi grät oss till sömns varenda natt.

7 Makaroner och korv Jag längtade efter pappa. Jag önskade att han skulle hämta oss. Hjälpa oss. När vi fick sova hos honom var vi lyckliga. Men rädda också. Han var så stor och pratade så högt. Vi kände honom inte så bra. Var rädda att han skulle slå oss om vi var olydiga. Vi fick ringa till pappa. Men jag var alltid rädd, att han skulle säga, att han inte hade tid att hämta oss. Eller inte ville! Så vi var inte så ofta. Pappa fick inte ringa till oss, för då blev Per arg. Alltid pratade han illa om pappa och sa att pappa inte brydde sig om oss. Mamma hotade med att hon skulle ringa efter pappa, om vi var dumma, och då skulle pappa minsann... Så vi vågade inte. Hos pappa fick vi äta makaroner och korv. Det var det godaste jag visste. Vi fick köpa glass och se TV i rummet. Pappa diskade själv och vi fick leka ute i lekparken. Han tog oss med till "mommo" (det var hans mamma, våra kusiner sa mommo). Mommo satt alltid i gungstolen och broderade. Hon var så snäll. När hon dog fick vi följa med på begravningen. Det var sorgligt. Vi grät allihop. Men samtidigt var det roligt, för vi sov över hos en faster flera dagar.

8 Jag bar klubban i handen. När vi skulle helghandla, gick hela familjen till Köpcentrum. Det var ganska långt dit. Dom vuxna orkade ju bra med sina långa ben, men våra var korta. En gång var jag sjuk, jag kände mig jättedålig. Jag orkade inte följa med. Ville stanna hemma. Men mamma sa: -Vad är det nu då...? Det sa hon jämt. -Vad är det nu då? Vi brukade få en slickepinne varje gång vi skulle gå och storhandla. Den gången orkade jag inte ens suga på klubban, utan bar den bara i handen. När vi kom hem, fick vi som vanligt inte gå in, så jag la mig på en träbänk ute, medan mamma lagade middag. Jag orkade inte äta och då tog mamma feber. Jag hade feber och fick gå och lägga mig. Jag behövde inte äta upp! Vi fick ALDRIG vara hemma från skolan, om vi inte hade feber. Våra klasskamrater fick lördagsgodis eller veckopengar och dom bjöd oss. För att vara lika dom andra barnen och kunna bjuda igen, snodde vi godis i affärs. Det var därför vi aldrig fick, För Per sa -Det är ingen ide att ge er karameller, för ni bjuder bara bort det! Så vi fick inte! Bara den där klubban, när vi skulle helghandla.

9 Inte ha nån känsel kvar. Vi snodde godis i affären i stället. En gång hade vi tagit många Käck. Såna där lakritsmjukisar, du vet. Vi la pappret i trappan, så att mamma skulle se det. Det var otäckt att stjäla. Men mamma förstod aldrig. Farbrorn som ägde affärn upptäckte Oss en gång. Då ringde han hem. Per svarade och blev urförbannad. Han tog in oss på toaletten och förhörde oss en och en. Jag grät och bad om förlåtelse, så mig släppte han. Sa bara -Gör inte om det, för då... Sen var det syrrans tur. Hon var så rädd, att hon inte kunde gråta ens. Då drog han upp hennes tröja, och drog ned hennes byxor, la henne över sina knän och sa: -Du ska få så mycket stryk, att du inte har nån känsel kvar efteråt! Mamma och vi tre barn stod i toadörren och såg på. Han började med karateslag från nacken och över stjärten. Sen vinklade han handen till ett C och slog hela vägen igen. Sofia skrek, för det tog säkert jätteont. Vi var så rädda och vi grät, men mamma stod ju med oss, och då måste det vara sant. Per sa alltid att vi var tjuvar och lögnare och apor och inte värda någonting. När han slagit sig trött i handen, sa han: -Gå in i köket och ät ni, för nu skall jag piska henne med bältet och slå med spännet. Så mamma tog oss med till det gröna köket och vi skulle äta nånting äckligt grönt, men jag orkade inte.

10 Rödluvan och vargen. lag vet att klockan var 13.00, för vi hade ju måst stjäla lördagsgodiset före lunch, annars skulle vi inte hinna, innan affärn stängde. Syrran kom in i köket efteråt. Hon måste sita. Hennes T-shirt var blodig, men ingen vågade plåstra om henne. Jag var glad att det inte var jag, som Klivit slagen Vi pratade aldrig med varandra om dom här sakerna. Dom stora sa alltid, att det var vårt eget fel. Vi trodde dom. Vi trodde att det var så här i alla familjer. Att barn var smutsiga och lögnaktiga. Per sa alltid hotfullt -Dra den där om Rödluvan och Vargen! och att vi var tjuvaktiga som skator. Och vi lärde oss ju. -Ger inte ni, så tar vi! Det gjorde vi. Carina, lillsyrran, hade vi alltid med oss, sa att hon inte skulle behöva vara ensam på gården. Hon blev inte förhörd den här gången och fick inte stryk heller. Hon var ju så liten, att till och med Per förstod, att det var vi som lurat henne. Brorsan var aldrig med oss. Han fick ju göra som han ville och fick allt han ville ha. Han fick vara ute efter maten och det gjorde ingenting om han kom för sent. Sofia har märken kvar efter misshandeln än i denna dag.

11 - Rök nu! I skolan måste vi äta ordentligt, för vi fick ju inget mellanmål eller så, när vi kom hem. -Ät ordentligt i skolan, så klarar ni er till middan, sa mamma. Hur regnigt eller kallt det än var, var vi tvungna att stanna ute. Ibland kunde vi följa med någon kamrat hem, men mest lekte vi själva. En dag hittade vi en cigarettfimp bakom förrådet. Det var spännande. Vi tände den och låtsades röka alla tre. Puffade och låtsades stora. Carina var bara fyra år. Hon förstod inte bättre utan skvallrade för Per, när han kom hem. Han tog in oss, satte oss vid köksbordet och gav oss ett helt paket. -Rök nu! sa han. Vi var tvungna att röka upp alla cigaretterna. Där satt vi tre småtjejer runt bordet i det gröna köket och rökte tills vi spydde. Mamma såg på. Per rökte pipa. Jag tål inte piprök. Men vi lärde oss röka och har rökt sen lågstadiet.

12 - Var inte barnslig! När vi började skolan fick vi lära oss att bädda våra sängar. Jag lärde mig att städa också, så att jag kunde hjälpa mamma. jag var ju äldsta flickan, så jag städade brorsans rum ibland. -Pojkar kan inte städa, sa mamma. Det är kvinnogöra! Vi lärde oss räkna och läsa också, men det var jobbigt. Jag satt hela tiden och gruvade mig för att gå hem. Vi fick ju jämt höra att vi var dumma. Varje dag måste vi sätta Oss och läsa läxor, fastän vi inga hade, för mamma sa alltid -Det är ingen riktig skola, om ni inte har läxor. Vi lärde oss ta hem böckerna, men vi läste inte, bara satt. En dag skulle vi ta spruta i skolan. Jag var ängslig för den och ville att mamma skulle följa. med. Men hon sa att jag var barnslig! -Jag var åtta år! Och skulle klara det själv! Jag fick sitta i tant Dollys knä. Dom andra mammorna var ju där och jag fick låna ett knä.

13 Den trudelutten betydde avsked. Pappa ringde en gång och jag blev jätteglad. Jag ville skrika -Hej pappa! Så roligt att du ringer. Kom och hämta oss. Det är så hemskt här. Igår blev jag inlåst i det mörka förrådet flera timmar, bara för att jag kom för sent till middan. Men jag tordes inte. Per stod bredvid och grimaserade och visade, att om jag skvallrade...! Han sa jämt att vi var barn och ingen skulle tro oss ändå. Så jag sa ingenting till pappa. Bara - "Hej!" Pappa hämtade oss i alla fall. Han hade gift om sig och de hade flyttat in i ett eget hus. Vi fick dela rum där också, men det gjorde ingenting. Eva var så glad, och jag älskade, när hon flätade mitt hår. Hon hade så mjuka händer. Vi satt länge vid matbordet allihop och pratade och myste. Sen fick vi gå ut och leka. Pappa hade köpt nya skidor till oss. Dagen därpå följde han med oss till pulkbacken och åkte med oss. Eva hade bakat och vi fick go-fika. Men helgen gick så fort och det skulle dröja till nästa gång. Tiden mellan besöken var som evigheter och när pappa tog fram dragspelet visste vi... Han spelade för oss och stampade takten och såg glad ut. Vi försökte också vara glada, för vi tyckte ju så mycket om när han spelade. Men den trudelutten var avsked. På kvällen grät vi tyst i våra kuddar. Nästa dag skulle pappa skjutsa hem oss. Hem! Ingen av oss hade sagt något!

14 Skrållan En jul fick jag en sån där pratdocka av pappa. Skrållan, hette hon. Det är min bästa present någonsin. Annars fick vi mest nyttiga saker av pappa. Kläder och sånt. Visst behövde vi det, men vi ville ha leksaker också. När vi blev större gav han oss pengar och sa, att vi kunde köpa oss vad vi ville. Han tyckte väl, att det var svårt med storlekar och färger och mode. Det var enklast med en hundring. Men jag uppfattade det, som om han inte alls brydde sig om oss längre. Inte ville lägga ned tid eller hade intresse av att ge Oss någonting. Bara avfärdade oss med en slant. Jag ville ju kunna säga: -Det här har min pappa köpt åt mig! Jag lekte med Skrållan och sov med henne, tills hon var så trasig och tufsig, att hon inte höll ihop längre. Pratet hade för länge sen upphört att fungera. Jag grät, när jag kastade henne. Minns henne, saknar henne. Sofia fick en likadan, men hon opererade sönder sin docka.

15 Sen började Helvetet. Jag började mellanstadiet. Vi fick en manlig Lirare, Tornas Lundgren. Jag måste gå på kliniken, för jag hade talfel och svårt för att skriva. Alla retades. Vi slogs. Vi slogs sinsemellan. Dom stora vågade man ju inte ge sig på. Men vi var så arga. Brorsan slogs också. När han klappade till oss systrar höll mamma och Per alltid med honom. -Det är rätt, sa dom. Tjejerna har gjort sig förtjänta av det! Han var ju kille. Så han slog oss. Och skrek hur djävla knäppa vi var... Vi trodde honom och slogs med varandra och med alla på skolan, som vågade sticka upp. Tomas fick problem med oss. Han skickade ut oss i korridoren. Han skällde på oss. Han försökte prata med oss. Men inte sa vi något inte. Det var min tur att diska efter middagen. Jag stod och tittade ut. Det var så vackert väder denna dag i början på fyran. Då kände jag Pers händer smyga under mina armar och han började klämma på mina små, obefintliga bröst. Han gned dom och sa -Du börjar bli kvinna nu. Han flåsade mig i örat. Jag skrek inte. Vem skulle jag skrika på? Jag gjorde inte motstånd, då skulle han slå mig. Jag stod bara stel med händerna i diskvattnet. Kanske var det min brist på motstånd som eggade honom. Efter det hände det varje dag. Så fort han hade en chans, kladdade han på mig och flåsade i mitt öra.

16 Alla djävla vuxna... Hans händer sökte sig nedåt på mig. Han gned över blygden "fittan", sa han. Jag kom aldrig undan. Han stack handen i mina trosor och grävde. Jag ville kräkas. Ibland gömde jag mig på toaletten, men han väntade ut mig. Jag kunde inte gå ut. Vi var förbjudna att gå ut. Vi skulle göra läxorna efter disken. Jag satt och klottrade och väntade...väntade. Jag började skriva dagbok, skrev ned allt han gjorde med mig. Jag skrev av mig skiten. Jag hade ju ingen jag kunde prata med. Trodde att det bara var jag som... Jag kände mig så smutsig. Duschade och tvättade mig, men jag blev aldrig ren. Det var lås på dagboken och jag gömde den längst ned i min höstol. Jag skrev dagbok i sex år! En dag pratade Tomas om incest och sexuella övergrepp. Det var på modet att prata om sex och sånt. -En flicka i varje klass är utsatt för det. En av tio, sa han och pekade på mig. Det kunde vara du, Maria. Han visste inte hur rätt han hade. Jag fick ut på toaletten. Orkade inte höra mer, vågade inget säga, kände mig bara så förnedrad, så ful, så äcklig! Alla djävla karlar, alla dessa djävla vuxna som inte brydde sig. Som inget såg, som inte ville se...

17 Tvättstugan. Värst var mammas tvättstugedagar. Hon tvättade onsdagar mellan På kvällarna, så att Sofia eller jag kunde hjälpa henne med tvätten. Carina hade börjat Lekis nu, men var ännu för liten för att hjälpa till. Stefan var oftast ute med sina kompisar. Han behövde aldrig hjälpa till. Han var ju pojke och fick vara ute på kvällarna. Per såg till att han var ensam med en av oss. Han bytte om till sidenrock och gick omkring med den halvöppen. Visade vilken karl han var. I bara "fillingar". Satte sig bredbent framför TV:n. Strök sig över picken. Sa nåt äckligt. En kväll satt jag och såg ett barnprogram. Lillsyrran hade somnat. Mamma var i tvättstugan. Då korn han och satte sig nära. Tog min hand och la den över kalsongen. Han hade stånd. Han visade hur jag skulle dra. Man höll fast min hand. Han flåsade. Ögonen stod ut. Han nästan dreglade. Jag ville fly, men vågade inte flytta mig. Vågade inte ta bort handen. Blundade. Så många gånger jag onanerade åt honom. Men han ville ha mera. Nästa gång drog han av mig byxorna och petade mig i stjärten, i anus också. Han rankade sig själv och gned koken i min skåra. Han la sig på mig och knullade mellan mina ben. Jag var vettskrämd. Låg alldeles stel, knep ihop allt vad jag orkade, men han bände isär benen. Han gjorde likadant med min lillasyster, när jag inte var inne. Men då trodde jag att det bara var med mig... och hon trodde att det bara var hon och... Inte förrän vi allihop var vuxna, har vi kunnat berätta för varandra. Men dd var vi så psykade, så rädda! Tänk om vi hade vetat. Tänk om vi.hade haft någon att lita på. Tänk om vi hade vågat prata med någon vuxen. Du vågar. Nu vet du att du inte är ensam. Det är inte ditt fel. Skrik högt.

18 Sofia hon fick stryk hon. Till slut visste jag vad som väntade, när han kom flåsande. När han smekte mina bröst, tog mig över byxorna och väste -Skynda dig. Jag skall ha dig medan mamma är i tvättstugan. Mer och mer, oftare och oftare fortsatte han att utnyttja mig. Han blev som galen. 1 sovrummet, i rummet, i vårt sovrum, i förrådet, i toaletten, överallt. Jag kunde inte gå ut. Han låste dörren. Han hotade med stryk. Med att skiljas från mamma. Hon med sitt dåliga hjärta skulle aldrig klara det. jag var så ful, så hemsk. Ingen ville ha mig. Utom han, sa han. Trodde jag. Jag fick lära mig att stå framåtböjd med händerna på golvet, medan han tog mig bakifrån. Han försökte få in den, när jag stod på alla fyra. Han låg på mig och rankade, eller jag runkade åt honom. Han sprutade sperman i sin hand. Det fick inte bli fläckar på kläderna eller på lakanen. Sofia hon fick stryk hon. För allt hon hade gjort eller kunde tänkas göra. Men hon fick också runka Per. Han tog henne med i bilen, så hon fick suga av honom. Sen dess har hon haft svårt för att sita. Allt som stoppas i munnen kväljer henne. Gaffeln, maten, tandborsten. Hon tål inte fil heller. Han sprutade henne i ansiktet under täcket en gång. I skogen petade han henne i slidan. Han pillade och tafsade. Överallt och alltid hade han en av oss. Mamma bad honom gå ut med oss, så hon fick städa ifred. När hon inte tvättade.

19 Skolans Värsting. Jag kunde inte koncentrera mig i skolan. Inte följa med på lektionerna. Jag blev skolans värsting. Slogs, svor, rökte, stal och blev en mästare på att ljuga. Världens skådespelare blev jag. Tuffast i stan. Sminkade mig hårt och sket i allt. Lärarna orkade inte med mig. Sofia hakade på. Hon hade bara mig, fastän vi slogs om platsen som gängets ledare. Säkert förstod mina bästisar, Stina och Kajsa, att något var snett hemma och kanske deras mammor också. Men ingen sa något. Jag var ligist. Dom fick inte vara med mig. Ibland var det disco på skolan och vi fick gå dit, för Per vaktade. Vi dansade aldrig. Annars gick varken mamma eller Per på föräldramöten eller kvartar eller så. Det var väl inte så kul att alltid få veta, att deras barn var sämst och värst! Kanske ringde lärarna hem någon gång. Jag vet inte. Jag började sälja Dagens Nyheter, när jag gick i sexan. Det tjänade jag en slant på. Vissa eftermiddagar och helger jobbade jag på Sporda och fick betalt. Inte mycket, men nu tyckte mamma att jag kunde hålla mig med kläder och fickpengar! Ingen kollade mina löneavier. Ingen brydde sig. Sofia behövde också kläder, men orkade inte arbeta. Hon var så klen. Åt aldrig. Först och främst för att hon inte ville bli tjock och så hoppades hon, att om hon var mager, skulle Per inte vilja ta i henne. Jag stal en dyr jacka, ett par vinterskor, en stickad tröja och en klänning. Ingen reagerade. Sofia fick dela kläder med mig. Hon fick ALDRIG något nytt.

20 Bara för att en del har snopp... Till jul snodde vi julklappar. Många. Till mamma, till lillsyrran och till brorsan. l)et visste vi ju att han måste få många och dyra. Vi stal många fina presenter och julklappar till mamma, så att hon skulle tycka om Oss. Vi ville ha mamma, men hon ville inte ha oss. Bara Stefan. Han var ju kille. Han fick alltid nya kläder. Åt oss köpte dom begagnat, för det var ju så dyrt åt oss. Vi var ju tre! Så dyra var vi att dom var tvungna att ta ett lån på banken. Vart tog dom pengarna vägen? Vi flickor fick ingenting. Vi var inte värda något. Fastän det är helgerna och semestrarna med pappa som jag minns med glädje, var jag ändå arg på honom. Han var också orättvis. Det var Stefan som gällde. Han var bäst. Pappas pojke. Det var han som fick den dyra snowborden och de fränaste slalomskidorna. När pappa hämtade oss sa han: -Och hur har mina småbruttor det? Sen gick han in i Stefans rum och tittade på hans saker och pratade med honom. Vi var bara flickor. Det är så djävla orättvist, att bara för att en del har snopp... Pappa betalade ju underhåll för oss och mamma hade fyra barnbidrag plus sin egen lön och Pers. Men hon sa alltid att -Pappa skäller aldrig upp och nu är vintern här och ni behöver vinterkläder och allting är så dyrt. Vi visste ingenting om underhåll och barnbidrag, så vi stal!

21 -Vad är det nu då? Jag sprang i trappor med DN och jobbade för att kunna köpa Alvedon. Jag hade alltid så ont i huvudet. 2-3 burkar per vecka gick det åt. I början knyckte jag av mammas tabletter, men till slut började hon undra. På apoteket undrade dom också, men jag sa att jag köpte åt andra. Magen började krångla. En gång hade jag så ont i magen att jag inte kunde ta mig upp från toalettstolen. Jag ropade på mamma, men hon dammsög och sa: Vad är det nu då? Jag föll till golvet och låg som ett Z av smärtor. Mamma sa: -Du får gå till Vårdcentralen. Snälla mamma, följ mig. jag har så ont. Jag är så rädd. Du är stor nog att gå själv. Jag måste städa färdigt. När jag kom in till doktorn, tyckte han, att jag var larvig, som inte vågade klättra upp i gynstolen. Jag hade ju aldrig varit med om något sådant. Och en manlig läkare! Skulle han också gräva mig mellan benen? Alla djävla gubbar! Jag visste ju inte, att jag kunde ha bett att få en kvinnlig gynekolog. Så jag tordes inte neka. Han stack in fingrarna i slidan för :111 undersöka mig. Han tog min oskuld. Nu hade jag ingenting kvar.

22 Ofta kräktes jag upp alltihop. Jag hade fått mens i början av sexan, men ingen hade upplyst mig om varför det blödde. Först trodde jag det var för att Per... men sen förstod jag. Det var tur att jag arbetade och kunde köpa bindor själv, för mamma klagade jämt över hur dyrt det var med flickor. När jag inte hade råd, vek jag ihop toapapper i byxorna och när doktorn förstört mödomshinnan, rullade jag ihop toapappret till en tampong och stoppade in. Naturligtvis hade jag ofta flytningar och ont av det, men... Den här gången var det iallafall något med magen, med tarmarna. Jag åt för lite. På morgnarna fick vi ett glas sockerdricka och en bulle. Sen åt jag i skolan, men hemma kunde jag knappast äta. Per satt bara och psykade oss. Sa att vi skulle bli lika tjocka som moster Signe, som vi stoppade i oss. Snabbt i med lite mat bara. Ofta kräktes jag upp alltihop.

23 Jag fick inte åka. Vi skulle göra en skolresa till Stockholm i slutet av sexan. Oj, vad vi jobbade! Vi sålde grejer och hade basarer och bakade till föräldramöten. För att få ihop till fickpengar sparade jag av min lön. Vi gladdes så åt denna skolresa. Längtade och planerade allt roligt vi skulle göra. Men när det blev dags... så fick jag inte åka! Jag fick inte följa med. -Det blir för dyrt, sa mamma. Jag fick stanna hemma medan dom andra åkte. Brorsan hade fått åka, när han gick ut sexan. Fastän han inte jobbade någonting. Men vi var tre flickor! Inte vågade jag fråga pappa heller. Nej, det gjorde jag inte. Han betalade ju inte ens underhåll, sa mamma. Jag litade inte på någon karl. Jag var rädd för pappa också. Rädd för att kan skulle slå. Rädd att han också... Jag ville inte förlora honom. Därför berättade jag ingenting.

24 Man ville skala av sig skinnet. Fastän vi i början umgåtts med folk, med släktingar och vänner, så blev det alltmer sällan och upphörde till slut. Per var väl rädd att vi skulle avslöja nåt. Men aldrig vågade vi det. Kände oss bara så smutsiga. Man ville skala av sig skinnet. Visst kunde jag ha skrikit, men vem skulle ha lyssnat? Jag kunde ha gjort motstånd, men vem skulle ha hjälpt mig. Jag trodde ju att alltihop var MITT fel. Jag kunde inte. Vågade inte. Var rädd för att bli slagen. Medan jag var liten trodde jag att alla småflickor hade det så här. När jag blev större, kunde jag inte tala om hur äckligt det var, hur förnedrad jag kände mig. Tänk om mamma fick veta. Hon skulle dö! Tänk om Per tog ut skilsmässa och lämnade oss. - Vad skulle vi då leva på. Det var ju han som försörjde oss och tog hand om oss. När mamma kom in från tvättstugan, fräste han -Fort som fan ut härifrån. Snabba dig! Jag tog mina kläder och skyndade mig in på toa, för att klä på mig och sen komma ut och se oberörd ut. Han bara flinade. Höll en tidning för ståndet och pratade obekymrat med mamma. 1 km brydde sig aldrig..såg hon? Förstod hon? Vad tänkte hon? Någon gång måtte hon väl ha anat? Eller...?

25 Hans djävla cowboyboots. När vi började Högstadiet, var vi redan kända som Clownerna Svensson. Alla var varnade och vi försökte leva upp till epitetet. Vi skolkade och drog på stan. Ingen kollade oss. Dom var nog bara glada åt, att vi inte fanns. Hemma skulle vi vara först klockan Vi snodde grejer, kläder, allt. Lärde oss trixen av mer erfarna kompisar. Några bråkade och stojade, medan vi andra stoppade stöldgodset innanför kläderna och smet ut. Vi stal sånt vi inte behövde också. Det sålde vi för att få pengar till röka och sprit. Vi var så dåligt klädda, syrran och jag. jag fick ärva efter brorsan och hon efter mig. Hans skor, till exempel. Han djävla cowboyboots fick jag ha. Dom var så fula och alldeles för stora. Fy fan vad jag frös. Jag stoppade dom i skolväskan och sprang barfota i skolan. Dom enda som hjälpte oss var dom i gänget. Dom hade det väl lika taskigt. Dom hjälpte oss. Inga vuxna. Dom gav väl fan i oss! Ofta fick jag sitta hos rektorn. Det var tufft! Häftigt! Alla frågade hur jag vågade. DET var väl inte farligt. Det farliga väntade hemma. Men det visste ingen. Så jag gick till rektorn och blev utskälld. Mer var det inte med det. Det var jag så van.

26 Ett streck i lärarnas dagböcker. Men jag började dricka. Sprit var det lätt att få tag på. Alltid nån vuxen som ville tjäna pengar på en. Vi stal och sålde och ingen frågade varifrån pengarna kom åringar! Vem brydde sig. Vi drack varje helg. Sov borta. Nu frågade dom inte efter sånt. Bara skönt att vi låg borta, tyckte väl mamma. Så störde vi ingen. Ingen. Det räckte med en unge hemma. Vi härjade på stan. Var hemma hos nån. Röjarskivor. Hårt spacklade, hårt snack. Fulla som svin. Redlösa. Kunde glömma för en natt. Inte tänka. Nu gick jag högstadiet. Vem fan brydde sig om skolan. Kunde knappt läsa. Läxorna struntade man i. Lämnade in skrivningarna blanka. Skyllde på en död kompis. Ingen kollade. Ett streck i lärarnas dagböcker bara. Ingen ringde hem och frågade efter oss, vad jag vet. Vi hade ju så rent och fint hemma. Mamma var så söt och rar. De kunde nog prata för sig. Smila in sig om det behövdes. Per hade fast jobb, mamma jobbade deltid. Allt såg så prydligt ut. Utifrån. Jag åkte fast för någonting. En baggis. Men jag fick utegångsförbud i två veckor. Per låste in mig och behöll nyckeln. Mat fick jag, men inte se TV eller umgås med familjen. Bara med honom. Han snikade sig in och låste bakom sig. Kladdade och tafsade och fick utlösning. Ljudet av nyckeln, hans flåsningar och tyngden av hans kropp, när han låg över mig... Det knöt sig i magen. Jag får kväljningar när jag tänker på det nu.

27 Ingen åtgärd. Sofia fick aldrig gå ut. Jag smet eller skyllde på jobbet eller på au jag skulle läsa läxor med en kompis. Hon måste stanna hemma. Om hon ändå stack ut, fick hon inte komma in. Hon var så misshandlad, både fysiskt och psykiskt. Hon bara grät. En granne såg och förstod till slut, att något var galet. Hon tog kontakt med pappa. -Nu måste du komma och göra något. Vi står inte ut med att se flickan fara illa. Pappa kom och tog henne med sig hem. Han köpte nya möbler åt henne. Hon fick ett eget rum, egna kläder. Men pappa ville veta allt. Han pumpade oss, vi blånekade, sa att Sofia hon ljuger jämt. Vad kunde vi säga, Stefan, Carina och jag? Alla var vi utnyttjade. Ingen ville förlora mamma. Pappa fick det jobbigt. Han visste ju inget om spriten och knarket och sniffet. Nu fick han ta hand om det också. Han kontaktade skolan och det gjordes en utredning. Kuratorn gick på våran linje. Det fanns inga bevis. Fallet las till handlingarna. Ingen åtgärd. Pappa hade en ny kvinna igen. Gerd och Sofia trivdes bra ihop. Dom pratade och skrattade och gick arm i arm på stan och shoppade. Jag var avundsjuk. Det hade jag aldrig fått göra med min mamma. Aldrig att vi gick och fikade eller gjorde nånting roligt tillsammans.

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par.

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par. Allt du är Du andas ganska tyst jag tror du somna till slut. Tårar gör en sömnig. Inte sant? Både du och alla ljusen i mitt rum har brunnit ut. A7 A7 De slockna när de brann som mest och du gjorde likadant.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Verb Grupp 1, Första konjugationen (42 %)

Verb Grupp 1, Första konjugationen (42 %) Verb Grupp 1, Första konjugationen (42 %) INFINITIV (att) PRESENS (nutid) PRETERITUM (dåtid) SUPINUM (har el. hade+) DITT SPRÅK Anteckna r de t Arbeta Bada Banta Begagna Berätta Betala Betona Bilda Blinka

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Programmanus AV-nummer: 31404/tv 1 Ord och uttryck i manuset som är markerade med asterisk* förklaras i gloslistan som finns i ett separat dokument. 1. /Miljö: Ett Stockholmcafé.

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Frågor och svar. Satans torn

Frågor och svar. Satans torn och svar Läraren side 1 En mesig person 1. Jon har haft en dålig dag i skolan. Varför? Idag hade Linus fått hela klassen att skratta åt Jon. 2. Vad är en dålig dag i skolan för dig? 3. Varför spelar Jon

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Jag kan vad jag har fått lära!

Jag kan vad jag har fått lära! Jag kan vad jag har fått lära! (Saga från Danmark) Det var en gång en man och kvinna som hade tre döttrar. Döttrarna var alla tre gifta med troll som bodde under marken. En dag tänkte mannen att han skulle

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död.

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer