TRE SYSTRAR. Text och bild Berit Ölund

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRE SYSTRAR. Text och bild Berit Ölund"

Transkript

1 TRE SYSTRAR Text och bild Berit Ölund

2 FÖRORD "Allt vad ni vill att människorna skall göra mot er, det skall ni göra mot dem." (citat ur Bibeln) Jag vill berätta så att alla sexuellt utnyttjade barn skall veta att de inte är ensamma. Jag vill att Du skall läsa och förstå att det är inte ditt Jag vill att alla ni djävla vuxna, som anar och förstår inte skall blunda och vänta utan GÖRA något. NI måste ta ansvar och säga: -Så här får det inte vara -Jag ska hjälpa dig -Nu gör vi så har Läs min bok. Väga prata. Skrik högt. Maria Svensson

3 Mamma var inte så stark. Mamma och pappa var skilda. Jag och Håna syskon bodde kvar hos mamma. Pappa jobbade jämt, så vi träffade inte så ofta. Han körde långtradare. Mamma var hemmafru, ingen av oss hade börjat skolan. Mamma var inte så frisk. Carina är yngst, sen kommer Sofia. Jag är äldsta flickan och Stefan är pojke och två år äldre än jag. När vi var små träffade vi pappas släkt ganska ofta och "mommo", som bodde i Arvidsjaur. Mammas skikt umgicks vi också med. Det var roligt att träffa kusinerna. Men mamma var inte sa stark och när pappa lämnade oss, orkade hon inte ha främmande. Hon var så ledsen. Därför blev vi jätteglad, när hon träffade Per. Det var roligt med en karl i huset. Mamma gjorde sig fin och skrattade igen. Hon var så söt. De gick ut och dansade ibland och då fick vi vara hos pappa. Mest fick förstås Stefan vara hos pappa, han var ju äldst. Han fick följa på pappas jobb, för han var ju pojke. Sofia och jag fick börja på Lekis, när Stefan började skolan. Det var bra för mamma, för det var jobbigt att städa och hålla rent efter fyra ungar. Hon var så trött. Nu hade hon bara Carina hemma på dagarna.

4 - Det luktar bara såpa om er ungar! Per ville förlova sig med våran mamma och gifta sig med henne nästan direkt. Vi fick nya kläder, fina gröna klänningar ned volanger på. Men vi fick inte vara med på bröllopet. Jag vet inte varför. Våra kusiner fick. Vi fick vänta ute i sandlådan, medan dom gifte sig. Vi började leka, nedan vi väntade och hann förestås smutsa ned oss. Gissa om mamma och Per blev arga. -Aldrig mer skall ni la något nytt! Ni är världens otacksammaste ungar! Vi flyttade till en större lägenhet. Det var en liten skog bakom huset och inte så långt till affärn. Vi flickor fick dela rum. Stefan fick ett eget. Mamma och Per sov förstås tillsammans och så hade vi finrummet. Där var det fint. Vi fick aldrig leka där. Köket var grönt. Mamma städade varje dag. Varje kväll badade hon oss alla fyra i badkaret. Samtidigt. Sil att hon inte skulle behöva skura ur badkaret mer än ett gäng. -Det luktar bara såpa om er ungar, sa vara fastrar. Vi hade alltid vita strumpbyxor på oss och vi var så rädda för att smutsa ned oss. Både mamma och Per skällde på oss då. Vi fick aldrig komma in före klockan Då hinner ni bara smutsa ned inne, sa mamma. Sen måste vi skynda oss att äta, så att mamma kunde städa bort och diska. Vi fick inte gå ut efter middagen. Bara leka tyst på vårt rum. Stefan fick naturligtvis gå ut till sina kompisar.

5 Sofia har frusit mycket i sina dar. Sofia var alltid morgonpigg och eftersom vi sov i samma rum, vaknade vi ju alla tre och började leka. Tyst, tyst, men ändå. När Per var ledig ville han sova länge och inte bli störd. Han sa, att Sofia drog upp våra ögonlock för att väcka oss, när vi sov. -Det får vara slut på det, sa han till mamma Så hon började stiga upp klockan fyra på morgnarna för att dra täcket av Sofia. Hon fick ta på sig klänningen och smyga nedför trapporna och ut. -Gå till skogen så ingen ser dig, sa mamma. Där satt Sofia och mosade lingon och lekte med kottar och kvistar. Det var på våren. Vi gick i Lekis. Det var kalit många gånger och hon hade bara klänning på sig. Inga skor. Då skulle det ju ha klampat i trappan och väckt Per och annat folk. Oj, vad hon frös. Säkert var hon ledsen också. Och rädd, för Per hotade ju ofta med "dom underjordiska" och dom bor väl i skogen? tänkte hon. En gång kom en tant och en farbror förbi med sin hund. -Vad i allsin dar gör en så liten flicka ute den här tiden på morgonen? -Jag har förtjänat det, svarade hon. Hon vågade inte säga sanningen. Då gick dom bara! Klockan fyra varenda morgon när Per var hemma! Sofia har frusit mycket i sina dar.

6 Jädrans vilket liv det blev! När vi började skolan fick vi börja gå och handla åt mamma. Kassarna var hemskt tunga, flera liter mjölk och mjöl och sånt, men mamma orkade ju inte. 1 lon hade så dåligt hjärta. Per skulle ha maten på bordet, när han kom hem från jobbet, annars blev han arg och grälade på henne. Vi fick lära Oss att diska. Ja, inte Stefan förstås, men vi flickor. Det var svårt och ibland slarvade vi för att få slippa. Jädrans vilket liv det blev! Jämt var Per arg på oss och hånade Oss för att vi var odugliga. Han svor och vi var alltid rädda för honom. Mamma försvarade oss aldrig. Hon grälade jämt hon också. Och talade om hur slarviga vi var. Jämt städade hon och då ville hon inte bli störd. Dammsugaren och tvättmaskinen surrade alltid. Mamma var alltid trött. Hon hade så mycket att göra. Vi bara smutsade ned och stökade till, sa hon. Vi lärde oss snart alt inte finnas till. Lillsyrran, hon var så rädd, att hon kissade på sig varje natt. Hon var tvungen att ha blöjor, tills hon var fem år. Per psykade henne för det, och sa: -Nu ska vi köpa blöjor åt lillbebisen. Högt på affären sa han det. När hon blev större, ville hon inte ha blöjor. När hon då kissade i sängen skällde mamma och Per på henne. Dom sa, att det berodde på, att hon var för tidigt född. Jag vet, att det var för att hon var så rädd. Vi grät oss till sömns varenda natt.

7 Makaroner och korv Jag längtade efter pappa. Jag önskade att han skulle hämta oss. Hjälpa oss. När vi fick sova hos honom var vi lyckliga. Men rädda också. Han var så stor och pratade så högt. Vi kände honom inte så bra. Var rädda att han skulle slå oss om vi var olydiga. Vi fick ringa till pappa. Men jag var alltid rädd, att han skulle säga, att han inte hade tid att hämta oss. Eller inte ville! Så vi var inte så ofta. Pappa fick inte ringa till oss, för då blev Per arg. Alltid pratade han illa om pappa och sa att pappa inte brydde sig om oss. Mamma hotade med att hon skulle ringa efter pappa, om vi var dumma, och då skulle pappa minsann... Så vi vågade inte. Hos pappa fick vi äta makaroner och korv. Det var det godaste jag visste. Vi fick köpa glass och se TV i rummet. Pappa diskade själv och vi fick leka ute i lekparken. Han tog oss med till "mommo" (det var hans mamma, våra kusiner sa mommo). Mommo satt alltid i gungstolen och broderade. Hon var så snäll. När hon dog fick vi följa med på begravningen. Det var sorgligt. Vi grät allihop. Men samtidigt var det roligt, för vi sov över hos en faster flera dagar.

8 Jag bar klubban i handen. När vi skulle helghandla, gick hela familjen till Köpcentrum. Det var ganska långt dit. Dom vuxna orkade ju bra med sina långa ben, men våra var korta. En gång var jag sjuk, jag kände mig jättedålig. Jag orkade inte följa med. Ville stanna hemma. Men mamma sa: -Vad är det nu då...? Det sa hon jämt. -Vad är det nu då? Vi brukade få en slickepinne varje gång vi skulle gå och storhandla. Den gången orkade jag inte ens suga på klubban, utan bar den bara i handen. När vi kom hem, fick vi som vanligt inte gå in, så jag la mig på en träbänk ute, medan mamma lagade middag. Jag orkade inte äta och då tog mamma feber. Jag hade feber och fick gå och lägga mig. Jag behövde inte äta upp! Vi fick ALDRIG vara hemma från skolan, om vi inte hade feber. Våra klasskamrater fick lördagsgodis eller veckopengar och dom bjöd oss. För att vara lika dom andra barnen och kunna bjuda igen, snodde vi godis i affärs. Det var därför vi aldrig fick, För Per sa -Det är ingen ide att ge er karameller, för ni bjuder bara bort det! Så vi fick inte! Bara den där klubban, när vi skulle helghandla.

9 Inte ha nån känsel kvar. Vi snodde godis i affären i stället. En gång hade vi tagit många Käck. Såna där lakritsmjukisar, du vet. Vi la pappret i trappan, så att mamma skulle se det. Det var otäckt att stjäla. Men mamma förstod aldrig. Farbrorn som ägde affärn upptäckte Oss en gång. Då ringde han hem. Per svarade och blev urförbannad. Han tog in oss på toaletten och förhörde oss en och en. Jag grät och bad om förlåtelse, så mig släppte han. Sa bara -Gör inte om det, för då... Sen var det syrrans tur. Hon var så rädd, att hon inte kunde gråta ens. Då drog han upp hennes tröja, och drog ned hennes byxor, la henne över sina knän och sa: -Du ska få så mycket stryk, att du inte har nån känsel kvar efteråt! Mamma och vi tre barn stod i toadörren och såg på. Han började med karateslag från nacken och över stjärten. Sen vinklade han handen till ett C och slog hela vägen igen. Sofia skrek, för det tog säkert jätteont. Vi var så rädda och vi grät, men mamma stod ju med oss, och då måste det vara sant. Per sa alltid att vi var tjuvar och lögnare och apor och inte värda någonting. När han slagit sig trött i handen, sa han: -Gå in i köket och ät ni, för nu skall jag piska henne med bältet och slå med spännet. Så mamma tog oss med till det gröna köket och vi skulle äta nånting äckligt grönt, men jag orkade inte.

10 Rödluvan och vargen. lag vet att klockan var 13.00, för vi hade ju måst stjäla lördagsgodiset före lunch, annars skulle vi inte hinna, innan affärn stängde. Syrran kom in i köket efteråt. Hon måste sita. Hennes T-shirt var blodig, men ingen vågade plåstra om henne. Jag var glad att det inte var jag, som Klivit slagen Vi pratade aldrig med varandra om dom här sakerna. Dom stora sa alltid, att det var vårt eget fel. Vi trodde dom. Vi trodde att det var så här i alla familjer. Att barn var smutsiga och lögnaktiga. Per sa alltid hotfullt -Dra den där om Rödluvan och Vargen! och att vi var tjuvaktiga som skator. Och vi lärde oss ju. -Ger inte ni, så tar vi! Det gjorde vi. Carina, lillsyrran, hade vi alltid med oss, sa att hon inte skulle behöva vara ensam på gården. Hon blev inte förhörd den här gången och fick inte stryk heller. Hon var ju så liten, att till och med Per förstod, att det var vi som lurat henne. Brorsan var aldrig med oss. Han fick ju göra som han ville och fick allt han ville ha. Han fick vara ute efter maten och det gjorde ingenting om han kom för sent. Sofia har märken kvar efter misshandeln än i denna dag.

11 - Rök nu! I skolan måste vi äta ordentligt, för vi fick ju inget mellanmål eller så, när vi kom hem. -Ät ordentligt i skolan, så klarar ni er till middan, sa mamma. Hur regnigt eller kallt det än var, var vi tvungna att stanna ute. Ibland kunde vi följa med någon kamrat hem, men mest lekte vi själva. En dag hittade vi en cigarettfimp bakom förrådet. Det var spännande. Vi tände den och låtsades röka alla tre. Puffade och låtsades stora. Carina var bara fyra år. Hon förstod inte bättre utan skvallrade för Per, när han kom hem. Han tog in oss, satte oss vid köksbordet och gav oss ett helt paket. -Rök nu! sa han. Vi var tvungna att röka upp alla cigaretterna. Där satt vi tre småtjejer runt bordet i det gröna köket och rökte tills vi spydde. Mamma såg på. Per rökte pipa. Jag tål inte piprök. Men vi lärde oss röka och har rökt sen lågstadiet.

12 - Var inte barnslig! När vi började skolan fick vi lära oss att bädda våra sängar. Jag lärde mig att städa också, så att jag kunde hjälpa mamma. jag var ju äldsta flickan, så jag städade brorsans rum ibland. -Pojkar kan inte städa, sa mamma. Det är kvinnogöra! Vi lärde oss räkna och läsa också, men det var jobbigt. Jag satt hela tiden och gruvade mig för att gå hem. Vi fick ju jämt höra att vi var dumma. Varje dag måste vi sätta Oss och läsa läxor, fastän vi inga hade, för mamma sa alltid -Det är ingen riktig skola, om ni inte har läxor. Vi lärde oss ta hem böckerna, men vi läste inte, bara satt. En dag skulle vi ta spruta i skolan. Jag var ängslig för den och ville att mamma skulle följa. med. Men hon sa att jag var barnslig! -Jag var åtta år! Och skulle klara det själv! Jag fick sitta i tant Dollys knä. Dom andra mammorna var ju där och jag fick låna ett knä.

13 Den trudelutten betydde avsked. Pappa ringde en gång och jag blev jätteglad. Jag ville skrika -Hej pappa! Så roligt att du ringer. Kom och hämta oss. Det är så hemskt här. Igår blev jag inlåst i det mörka förrådet flera timmar, bara för att jag kom för sent till middan. Men jag tordes inte. Per stod bredvid och grimaserade och visade, att om jag skvallrade...! Han sa jämt att vi var barn och ingen skulle tro oss ändå. Så jag sa ingenting till pappa. Bara - "Hej!" Pappa hämtade oss i alla fall. Han hade gift om sig och de hade flyttat in i ett eget hus. Vi fick dela rum där också, men det gjorde ingenting. Eva var så glad, och jag älskade, när hon flätade mitt hår. Hon hade så mjuka händer. Vi satt länge vid matbordet allihop och pratade och myste. Sen fick vi gå ut och leka. Pappa hade köpt nya skidor till oss. Dagen därpå följde han med oss till pulkbacken och åkte med oss. Eva hade bakat och vi fick go-fika. Men helgen gick så fort och det skulle dröja till nästa gång. Tiden mellan besöken var som evigheter och när pappa tog fram dragspelet visste vi... Han spelade för oss och stampade takten och såg glad ut. Vi försökte också vara glada, för vi tyckte ju så mycket om när han spelade. Men den trudelutten var avsked. På kvällen grät vi tyst i våra kuddar. Nästa dag skulle pappa skjutsa hem oss. Hem! Ingen av oss hade sagt något!

14 Skrållan En jul fick jag en sån där pratdocka av pappa. Skrållan, hette hon. Det är min bästa present någonsin. Annars fick vi mest nyttiga saker av pappa. Kläder och sånt. Visst behövde vi det, men vi ville ha leksaker också. När vi blev större gav han oss pengar och sa, att vi kunde köpa oss vad vi ville. Han tyckte väl, att det var svårt med storlekar och färger och mode. Det var enklast med en hundring. Men jag uppfattade det, som om han inte alls brydde sig om oss längre. Inte ville lägga ned tid eller hade intresse av att ge Oss någonting. Bara avfärdade oss med en slant. Jag ville ju kunna säga: -Det här har min pappa köpt åt mig! Jag lekte med Skrållan och sov med henne, tills hon var så trasig och tufsig, att hon inte höll ihop längre. Pratet hade för länge sen upphört att fungera. Jag grät, när jag kastade henne. Minns henne, saknar henne. Sofia fick en likadan, men hon opererade sönder sin docka.

15 Sen började Helvetet. Jag började mellanstadiet. Vi fick en manlig Lirare, Tornas Lundgren. Jag måste gå på kliniken, för jag hade talfel och svårt för att skriva. Alla retades. Vi slogs. Vi slogs sinsemellan. Dom stora vågade man ju inte ge sig på. Men vi var så arga. Brorsan slogs också. När han klappade till oss systrar höll mamma och Per alltid med honom. -Det är rätt, sa dom. Tjejerna har gjort sig förtjänta av det! Han var ju kille. Så han slog oss. Och skrek hur djävla knäppa vi var... Vi trodde honom och slogs med varandra och med alla på skolan, som vågade sticka upp. Tomas fick problem med oss. Han skickade ut oss i korridoren. Han skällde på oss. Han försökte prata med oss. Men inte sa vi något inte. Det var min tur att diska efter middagen. Jag stod och tittade ut. Det var så vackert väder denna dag i början på fyran. Då kände jag Pers händer smyga under mina armar och han började klämma på mina små, obefintliga bröst. Han gned dom och sa -Du börjar bli kvinna nu. Han flåsade mig i örat. Jag skrek inte. Vem skulle jag skrika på? Jag gjorde inte motstånd, då skulle han slå mig. Jag stod bara stel med händerna i diskvattnet. Kanske var det min brist på motstånd som eggade honom. Efter det hände det varje dag. Så fort han hade en chans, kladdade han på mig och flåsade i mitt öra.

16 Alla djävla vuxna... Hans händer sökte sig nedåt på mig. Han gned över blygden "fittan", sa han. Jag kom aldrig undan. Han stack handen i mina trosor och grävde. Jag ville kräkas. Ibland gömde jag mig på toaletten, men han väntade ut mig. Jag kunde inte gå ut. Vi var förbjudna att gå ut. Vi skulle göra läxorna efter disken. Jag satt och klottrade och väntade...väntade. Jag började skriva dagbok, skrev ned allt han gjorde med mig. Jag skrev av mig skiten. Jag hade ju ingen jag kunde prata med. Trodde att det bara var jag som... Jag kände mig så smutsig. Duschade och tvättade mig, men jag blev aldrig ren. Det var lås på dagboken och jag gömde den längst ned i min höstol. Jag skrev dagbok i sex år! En dag pratade Tomas om incest och sexuella övergrepp. Det var på modet att prata om sex och sånt. -En flicka i varje klass är utsatt för det. En av tio, sa han och pekade på mig. Det kunde vara du, Maria. Han visste inte hur rätt han hade. Jag fick ut på toaletten. Orkade inte höra mer, vågade inget säga, kände mig bara så förnedrad, så ful, så äcklig! Alla djävla karlar, alla dessa djävla vuxna som inte brydde sig. Som inget såg, som inte ville se...

17 Tvättstugan. Värst var mammas tvättstugedagar. Hon tvättade onsdagar mellan På kvällarna, så att Sofia eller jag kunde hjälpa henne med tvätten. Carina hade börjat Lekis nu, men var ännu för liten för att hjälpa till. Stefan var oftast ute med sina kompisar. Han behövde aldrig hjälpa till. Han var ju pojke och fick vara ute på kvällarna. Per såg till att han var ensam med en av oss. Han bytte om till sidenrock och gick omkring med den halvöppen. Visade vilken karl han var. I bara "fillingar". Satte sig bredbent framför TV:n. Strök sig över picken. Sa nåt äckligt. En kväll satt jag och såg ett barnprogram. Lillsyrran hade somnat. Mamma var i tvättstugan. Då korn han och satte sig nära. Tog min hand och la den över kalsongen. Han hade stånd. Han visade hur jag skulle dra. Man höll fast min hand. Han flåsade. Ögonen stod ut. Han nästan dreglade. Jag ville fly, men vågade inte flytta mig. Vågade inte ta bort handen. Blundade. Så många gånger jag onanerade åt honom. Men han ville ha mera. Nästa gång drog han av mig byxorna och petade mig i stjärten, i anus också. Han rankade sig själv och gned koken i min skåra. Han la sig på mig och knullade mellan mina ben. Jag var vettskrämd. Låg alldeles stel, knep ihop allt vad jag orkade, men han bände isär benen. Han gjorde likadant med min lillasyster, när jag inte var inne. Men då trodde jag att det bara var med mig... och hon trodde att det bara var hon och... Inte förrän vi allihop var vuxna, har vi kunnat berätta för varandra. Men dd var vi så psykade, så rädda! Tänk om vi hade vetat. Tänk om vi.hade haft någon att lita på. Tänk om vi hade vågat prata med någon vuxen. Du vågar. Nu vet du att du inte är ensam. Det är inte ditt fel. Skrik högt.

18 Sofia hon fick stryk hon. Till slut visste jag vad som väntade, när han kom flåsande. När han smekte mina bröst, tog mig över byxorna och väste -Skynda dig. Jag skall ha dig medan mamma är i tvättstugan. Mer och mer, oftare och oftare fortsatte han att utnyttja mig. Han blev som galen. 1 sovrummet, i rummet, i vårt sovrum, i förrådet, i toaletten, överallt. Jag kunde inte gå ut. Han låste dörren. Han hotade med stryk. Med att skiljas från mamma. Hon med sitt dåliga hjärta skulle aldrig klara det. jag var så ful, så hemsk. Ingen ville ha mig. Utom han, sa han. Trodde jag. Jag fick lära mig att stå framåtböjd med händerna på golvet, medan han tog mig bakifrån. Han försökte få in den, när jag stod på alla fyra. Han låg på mig och rankade, eller jag runkade åt honom. Han sprutade sperman i sin hand. Det fick inte bli fläckar på kläderna eller på lakanen. Sofia hon fick stryk hon. För allt hon hade gjort eller kunde tänkas göra. Men hon fick också runka Per. Han tog henne med i bilen, så hon fick suga av honom. Sen dess har hon haft svårt för att sita. Allt som stoppas i munnen kväljer henne. Gaffeln, maten, tandborsten. Hon tål inte fil heller. Han sprutade henne i ansiktet under täcket en gång. I skogen petade han henne i slidan. Han pillade och tafsade. Överallt och alltid hade han en av oss. Mamma bad honom gå ut med oss, så hon fick städa ifred. När hon inte tvättade.

19 Skolans Värsting. Jag kunde inte koncentrera mig i skolan. Inte följa med på lektionerna. Jag blev skolans värsting. Slogs, svor, rökte, stal och blev en mästare på att ljuga. Världens skådespelare blev jag. Tuffast i stan. Sminkade mig hårt och sket i allt. Lärarna orkade inte med mig. Sofia hakade på. Hon hade bara mig, fastän vi slogs om platsen som gängets ledare. Säkert förstod mina bästisar, Stina och Kajsa, att något var snett hemma och kanske deras mammor också. Men ingen sa något. Jag var ligist. Dom fick inte vara med mig. Ibland var det disco på skolan och vi fick gå dit, för Per vaktade. Vi dansade aldrig. Annars gick varken mamma eller Per på föräldramöten eller kvartar eller så. Det var väl inte så kul att alltid få veta, att deras barn var sämst och värst! Kanske ringde lärarna hem någon gång. Jag vet inte. Jag började sälja Dagens Nyheter, när jag gick i sexan. Det tjänade jag en slant på. Vissa eftermiddagar och helger jobbade jag på Sporda och fick betalt. Inte mycket, men nu tyckte mamma att jag kunde hålla mig med kläder och fickpengar! Ingen kollade mina löneavier. Ingen brydde sig. Sofia behövde också kläder, men orkade inte arbeta. Hon var så klen. Åt aldrig. Först och främst för att hon inte ville bli tjock och så hoppades hon, att om hon var mager, skulle Per inte vilja ta i henne. Jag stal en dyr jacka, ett par vinterskor, en stickad tröja och en klänning. Ingen reagerade. Sofia fick dela kläder med mig. Hon fick ALDRIG något nytt.

20 Bara för att en del har snopp... Till jul snodde vi julklappar. Många. Till mamma, till lillsyrran och till brorsan. l)et visste vi ju att han måste få många och dyra. Vi stal många fina presenter och julklappar till mamma, så att hon skulle tycka om Oss. Vi ville ha mamma, men hon ville inte ha oss. Bara Stefan. Han var ju kille. Han fick alltid nya kläder. Åt oss köpte dom begagnat, för det var ju så dyrt åt oss. Vi var ju tre! Så dyra var vi att dom var tvungna att ta ett lån på banken. Vart tog dom pengarna vägen? Vi flickor fick ingenting. Vi var inte värda något. Fastän det är helgerna och semestrarna med pappa som jag minns med glädje, var jag ändå arg på honom. Han var också orättvis. Det var Stefan som gällde. Han var bäst. Pappas pojke. Det var han som fick den dyra snowborden och de fränaste slalomskidorna. När pappa hämtade oss sa han: -Och hur har mina småbruttor det? Sen gick han in i Stefans rum och tittade på hans saker och pratade med honom. Vi var bara flickor. Det är så djävla orättvist, att bara för att en del har snopp... Pappa betalade ju underhåll för oss och mamma hade fyra barnbidrag plus sin egen lön och Pers. Men hon sa alltid att -Pappa skäller aldrig upp och nu är vintern här och ni behöver vinterkläder och allting är så dyrt. Vi visste ingenting om underhåll och barnbidrag, så vi stal!

21 -Vad är det nu då? Jag sprang i trappor med DN och jobbade för att kunna köpa Alvedon. Jag hade alltid så ont i huvudet. 2-3 burkar per vecka gick det åt. I början knyckte jag av mammas tabletter, men till slut började hon undra. På apoteket undrade dom också, men jag sa att jag köpte åt andra. Magen började krångla. En gång hade jag så ont i magen att jag inte kunde ta mig upp från toalettstolen. Jag ropade på mamma, men hon dammsög och sa: Vad är det nu då? Jag föll till golvet och låg som ett Z av smärtor. Mamma sa: -Du får gå till Vårdcentralen. Snälla mamma, följ mig. jag har så ont. Jag är så rädd. Du är stor nog att gå själv. Jag måste städa färdigt. När jag kom in till doktorn, tyckte han, att jag var larvig, som inte vågade klättra upp i gynstolen. Jag hade ju aldrig varit med om något sådant. Och en manlig läkare! Skulle han också gräva mig mellan benen? Alla djävla gubbar! Jag visste ju inte, att jag kunde ha bett att få en kvinnlig gynekolog. Så jag tordes inte neka. Han stack in fingrarna i slidan för :111 undersöka mig. Han tog min oskuld. Nu hade jag ingenting kvar.

22 Ofta kräktes jag upp alltihop. Jag hade fått mens i början av sexan, men ingen hade upplyst mig om varför det blödde. Först trodde jag det var för att Per... men sen förstod jag. Det var tur att jag arbetade och kunde köpa bindor själv, för mamma klagade jämt över hur dyrt det var med flickor. När jag inte hade råd, vek jag ihop toapapper i byxorna och när doktorn förstört mödomshinnan, rullade jag ihop toapappret till en tampong och stoppade in. Naturligtvis hade jag ofta flytningar och ont av det, men... Den här gången var det iallafall något med magen, med tarmarna. Jag åt för lite. På morgnarna fick vi ett glas sockerdricka och en bulle. Sen åt jag i skolan, men hemma kunde jag knappast äta. Per satt bara och psykade oss. Sa att vi skulle bli lika tjocka som moster Signe, som vi stoppade i oss. Snabbt i med lite mat bara. Ofta kräktes jag upp alltihop.

23 Jag fick inte åka. Vi skulle göra en skolresa till Stockholm i slutet av sexan. Oj, vad vi jobbade! Vi sålde grejer och hade basarer och bakade till föräldramöten. För att få ihop till fickpengar sparade jag av min lön. Vi gladdes så åt denna skolresa. Längtade och planerade allt roligt vi skulle göra. Men när det blev dags... så fick jag inte åka! Jag fick inte följa med. -Det blir för dyrt, sa mamma. Jag fick stanna hemma medan dom andra åkte. Brorsan hade fått åka, när han gick ut sexan. Fastän han inte jobbade någonting. Men vi var tre flickor! Inte vågade jag fråga pappa heller. Nej, det gjorde jag inte. Han betalade ju inte ens underhåll, sa mamma. Jag litade inte på någon karl. Jag var rädd för pappa också. Rädd för att kan skulle slå. Rädd att han också... Jag ville inte förlora honom. Därför berättade jag ingenting.

24 Man ville skala av sig skinnet. Fastän vi i början umgåtts med folk, med släktingar och vänner, så blev det alltmer sällan och upphörde till slut. Per var väl rädd att vi skulle avslöja nåt. Men aldrig vågade vi det. Kände oss bara så smutsiga. Man ville skala av sig skinnet. Visst kunde jag ha skrikit, men vem skulle ha lyssnat? Jag kunde ha gjort motstånd, men vem skulle ha hjälpt mig. Jag trodde ju att alltihop var MITT fel. Jag kunde inte. Vågade inte. Var rädd för att bli slagen. Medan jag var liten trodde jag att alla småflickor hade det så här. När jag blev större, kunde jag inte tala om hur äckligt det var, hur förnedrad jag kände mig. Tänk om mamma fick veta. Hon skulle dö! Tänk om Per tog ut skilsmässa och lämnade oss. - Vad skulle vi då leva på. Det var ju han som försörjde oss och tog hand om oss. När mamma kom in från tvättstugan, fräste han -Fort som fan ut härifrån. Snabba dig! Jag tog mina kläder och skyndade mig in på toa, för att klä på mig och sen komma ut och se oberörd ut. Han bara flinade. Höll en tidning för ståndet och pratade obekymrat med mamma. 1 km brydde sig aldrig..såg hon? Förstod hon? Vad tänkte hon? Någon gång måtte hon väl ha anat? Eller...?

25 Hans djävla cowboyboots. När vi började Högstadiet, var vi redan kända som Clownerna Svensson. Alla var varnade och vi försökte leva upp till epitetet. Vi skolkade och drog på stan. Ingen kollade oss. Dom var nog bara glada åt, att vi inte fanns. Hemma skulle vi vara först klockan Vi snodde grejer, kläder, allt. Lärde oss trixen av mer erfarna kompisar. Några bråkade och stojade, medan vi andra stoppade stöldgodset innanför kläderna och smet ut. Vi stal sånt vi inte behövde också. Det sålde vi för att få pengar till röka och sprit. Vi var så dåligt klädda, syrran och jag. jag fick ärva efter brorsan och hon efter mig. Hans skor, till exempel. Han djävla cowboyboots fick jag ha. Dom var så fula och alldeles för stora. Fy fan vad jag frös. Jag stoppade dom i skolväskan och sprang barfota i skolan. Dom enda som hjälpte oss var dom i gänget. Dom hade det väl lika taskigt. Dom hjälpte oss. Inga vuxna. Dom gav väl fan i oss! Ofta fick jag sitta hos rektorn. Det var tufft! Häftigt! Alla frågade hur jag vågade. DET var väl inte farligt. Det farliga väntade hemma. Men det visste ingen. Så jag gick till rektorn och blev utskälld. Mer var det inte med det. Det var jag så van.

26 Ett streck i lärarnas dagböcker. Men jag började dricka. Sprit var det lätt att få tag på. Alltid nån vuxen som ville tjäna pengar på en. Vi stal och sålde och ingen frågade varifrån pengarna kom åringar! Vem brydde sig. Vi drack varje helg. Sov borta. Nu frågade dom inte efter sånt. Bara skönt att vi låg borta, tyckte väl mamma. Så störde vi ingen. Ingen. Det räckte med en unge hemma. Vi härjade på stan. Var hemma hos nån. Röjarskivor. Hårt spacklade, hårt snack. Fulla som svin. Redlösa. Kunde glömma för en natt. Inte tänka. Nu gick jag högstadiet. Vem fan brydde sig om skolan. Kunde knappt läsa. Läxorna struntade man i. Lämnade in skrivningarna blanka. Skyllde på en död kompis. Ingen kollade. Ett streck i lärarnas dagböcker bara. Ingen ringde hem och frågade efter oss, vad jag vet. Vi hade ju så rent och fint hemma. Mamma var så söt och rar. De kunde nog prata för sig. Smila in sig om det behövdes. Per hade fast jobb, mamma jobbade deltid. Allt såg så prydligt ut. Utifrån. Jag åkte fast för någonting. En baggis. Men jag fick utegångsförbud i två veckor. Per låste in mig och behöll nyckeln. Mat fick jag, men inte se TV eller umgås med familjen. Bara med honom. Han snikade sig in och låste bakom sig. Kladdade och tafsade och fick utlösning. Ljudet av nyckeln, hans flåsningar och tyngden av hans kropp, när han låg över mig... Det knöt sig i magen. Jag får kväljningar när jag tänker på det nu.

27 Ingen åtgärd. Sofia fick aldrig gå ut. Jag smet eller skyllde på jobbet eller på au jag skulle läsa läxor med en kompis. Hon måste stanna hemma. Om hon ändå stack ut, fick hon inte komma in. Hon var så misshandlad, både fysiskt och psykiskt. Hon bara grät. En granne såg och förstod till slut, att något var galet. Hon tog kontakt med pappa. -Nu måste du komma och göra något. Vi står inte ut med att se flickan fara illa. Pappa kom och tog henne med sig hem. Han köpte nya möbler åt henne. Hon fick ett eget rum, egna kläder. Men pappa ville veta allt. Han pumpade oss, vi blånekade, sa att Sofia hon ljuger jämt. Vad kunde vi säga, Stefan, Carina och jag? Alla var vi utnyttjade. Ingen ville förlora mamma. Pappa fick det jobbigt. Han visste ju inget om spriten och knarket och sniffet. Nu fick han ta hand om det också. Han kontaktade skolan och det gjordes en utredning. Kuratorn gick på våran linje. Det fanns inga bevis. Fallet las till handlingarna. Ingen åtgärd. Pappa hade en ny kvinna igen. Gerd och Sofia trivdes bra ihop. Dom pratade och skrattade och gick arm i arm på stan och shoppade. Jag var avundsjuk. Det hade jag aldrig fått göra med min mamma. Aldrig att vi gick och fikade eller gjorde nånting roligt tillsammans.

28 Carina fick vara stand in. Syrran fick alltså flytta till pappa. Hon var jämt så rädd och frusen, att hon ofta tog täcket och la sig bakom pappas rygg. Jag var avundsjuk, samtidigt som det kändes hotfullt. f lur vågade hon? Tänk om pappa... han var ju karl... Men jag hälsade ofta på och längtade bara tills den dag, jag själv skulle kunna flytta hemifrån. Sofia fortsatte att härja, provade på både hash och annat. Den informationen hade i alla fall gått hem hos mig och jag aktade mig djävligt noga. Pappa hämtade henne, vakade över henne, grälade på henne och gav henne en örfil. Han brydde sig om vad hon gjorde. Lillsyrran svävade som en blek ande mellan skolan och hemmet. Det gick inte bättre för henne än vad det gjort för oss. Hon satt av lektionerna och kunde inte koncentrera sig på läxorna. Hon sa ingenting. Vi visste ingenting. Vi ville ingenting veta. Fastän vi förstod. Hur kunde vi hjälpa? Vi var så trasiga själva. När vi inte fanns att tillgå, använde han henne. Hon fick vara stand in för morsan redan vid sex års ålder. Det fanns ingenting kvar av henne. Per hade förstört hennes barndom, vandaliserat hennes ungdom, tagit hennes liv ifrån henne. Hon var blek och så tunn att minsta solstråle sken igenom henne. Hon log som Mona Lisa. Ingen visste hennes hemlighet.

29 Jag förträngde allt. Jag träffade en kille, som jag blev förtjust i. Jag skulle nog ha kunnat bli kär i vem som helst, som hade "friat" till mig. Nu berättade jag om min fina familj och att vi var vana att pussas och kramas. HAN!!! Men när han ville ta i mig, blev jag stel som en pinne. Jag var rädd att han skulle få reda på hur vidrig och avskyvärd jag var. Vi höll ihop Peter och jag och pratade om att flytta ihop, när jag gått ut nian. Han hade fast jobb och jag hade en sparad slant. Hade ju jobbat varje lov, helger och många eftermiddagar. Under vårterminen flyttade jag hem till hans föräldrar och kunde äntligen sova lugnt. Allt det svåra förträngde jag. Det fanns inte längre. Jag gick ut grundskolan, vi möblerade lägenheten och jag kunde ta hand om min egen tvätt. Jag städade och tvättade och strök. Jag duschade mig och skrubbade mig, men kände mig aldrig ren. När Peter ville älska spelade jag med, men höll andan och mådde illa. Vi tyckte om varandra, men han visste inte... fick inte veta... hur jag avskydde att han flåsade mig i örat. Per och mamma kom på besök och han var hur äckligt inställsam som helst. Jag hälsade på hos mamma och ringde henne varje dag. Per bad Sofia bräda mig. Hon skulle få en rejäl slant om hon kunde få ikull Peter. Sofia är inte intresserad av killar. Hon berättade alltihop för mig. Vi grät. Carina bodde kvar hemma. Hon var ensam om skiten nu. Hon kukade till det i skolan. Skolkade, fick taskiga betyg, söp och bantade. Till slut bad hon att få flytta hem till pappa. -Har du pratat med mamma? -Nej. Mamma grät när hon for.

30 I have a dream. Jag drömmer att jag far tvillingar. Två stora pojkar föder jag. Vi bor i ett rum och kök. Allting är grönt. Tvillingarna skriker. Dom skriker och skriker, så jag blir galen. Dom vill ha mat. Jag ammar dom. Båda grabbar tag om mina bröst och suger. Suger och suger, tills jag är alldeles tom. Dom äter mig. Jag dör och dom skrattar åt mig. Allt det gröna väller ur mig, det gröna, äckliga, vidriga och dom kvävs. Tvillingarna kvävs. Jag drömmer, vaknar och kräks. Men jag lever.

31 Det ÄR inte mitt fel! Idag. Jag födde en dotter. Jag kunde inte tro mina ögon när Peter grät vid förlossningen. -Kunde man bli så lycklig över en flicka? Spelade han? Tänkte han utnyttja henne, som jag blivit utnyttjad? Han fick aldrig byta blöjor, aldrig vara ensam med henne. Sofia sover med en morakniv under kudden. Carina går arbetslös. Orkar inte ta sig för något, men håller sig själv och sin lägenhet skinande ren. Idag pratar vi med varandra. Det är jobbigt. Skitjobbigt! Men vi måste prata. För varje gång känns det lättare. Vi förstår nu att DET AR INTE MITT FEL. DET ÄR INTE DITT FEL. Storebror Stefan bor kvar hemma. 26 år gammal. 1 lur mår han idag? Vi vet inte. Jag hoppas att han också får hjälp. Stefan är uppvuxen i samma övergreppsmiljö som vi. Han såg och förstod. Var han utsatt? Blir han nästa förövare? Visste mamma vad Per gjorde? Vi vet inte, men vi älskar vår mamma. Hur ska hon klara sig? Vi är oroliga för henne. Men hon är vuxen. Hon måste ta ansvar för sitt liv nu. Per är anmäld, förhörd och väntar på sitt straff. Inget straff är grymt nog för det han gjort Oss. Han måste ta det. Han är vuxen. Han visste vad han gjorde.

32 Författarens slutord Jag önskar att jag hade vetat detta för femton år sen. Jag önskar att jag hade vetat mera för ett år sen, när jag fick veta. Jag har trampat i alla klaver, gjort alla fel, blundat och vägrat förstå, au ansvaret var mitt. Idag vet jag. Idag ser jag, kan jag och gör jag. Genom Marias berättelse har jag upplevt flickornas barndom - ett helvete. Jag har följt deras uppväxt, där de varit mamma åt sin egen mamma och "hustru" åt hennes karl. Hur kunde vi täta det ske, alla vi dagisfröknar? Hur kunde vi lärare på L-M stå bredvid och titta på? Hor kunde vi på 11 bara skicka dom till rektor? Sex år gammal var den yngsta, när det började. Det handlar om TRE SYSTRAR, om dig och mig och alla djävla vuxna. Berit Ölund Du får gärna skriva till mig Berit Ölund Hembygdsvägen Piteå eller ringa: 0911 /

33

34 Om författaren Jag är Berit Ölund, född och uppvuxen i Piteå, lärare i fyrtio år. Med fem egna barn, ett aktivt engagemang i samhällsdebatten, i olika fredsorganisationer och föreningar samt resor till olika delar av världen har livet varit välfyllt. Skrivit har jag alltid gjort och med svenska som huvudämne har det fallit sig naturligt. Många artiklar och kåserier i dagspressen har det blivit. Utgivet sedan tidigare är böckerna Eritreas Hopp, som handlar om min resa med gerillan i krigets Eritrea och Tre Systrar, som handlar om tre systrars uppväxt med incest och sexuella övergrepp. Utifrån dessa har jag hållit föreläsningar över hela Sverige. I hela mitt liv har jag forskat, läst och lyssnat till äldre människor, som berättat om sina liv i slutet av förrförra seklet och hela 1900-talet. Då, liksom nu, brottades människor med utanförskap, förtryck och ojämlikhet mellan samhällsklasser och kön. De kämpade dessutom mot svält och fattigdom. Detta ville jag berätta om i min senaste roman.

TRE SYSTRAR. Text och bild Berit Ölund

TRE SYSTRAR. Text och bild Berit Ölund TRE SYSTRAR Text och bild Berit Ölund FÖRORD "Allt vad ni vill att människorna skall göra mot er, det skall ni göra mot dem." (citat ur Bibeln) Jag vill berätta så att alla sexuellt utnyttjade barn skall

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas IBRAHIMS EID Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas Bokens rättigheter tillhör: Sonya Umm Ilyas I samarbete med

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Dagboken av Melker p

Dagboken av Melker p Dagboken av Melker p 19 september Hej dagboken jag heter Alexander. Jag kallas för Alex. Jag glömde förresten säga vad jag heter i efternamn: Krulle. Jag ska till skolan. Jag fick dig i present för jag

Läs mer

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla Mitt liv Dagbok Dans Jag heter Ella Sovmorgon BFF Milla Av Lina Sjögren Söndag 21 augusti 2016 Hej dagboken! Jag är en tjej som är tio år och heter Ella. Jag älskar att dansa och jag är jättemorgontrött.

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte locka fram monstret. Läs för att få veta mer. EBBA

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Stella Lindbäck Molly Victoria von Bubbelgum vaknade av att det lät som att ett fönster krossades. Hon vågade inte gå ner och kolla. Men hon sprang ner för trappan

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

de grekiska tonerna apor drar fram längs med gatan, svettiga lakan, ge mig respit murarna växer om natten, sprit eller vatten?

de grekiska tonerna apor drar fram längs med gatan, svettiga lakan, ge mig respit murarna växer om natten, sprit eller vatten? de grekiska tonerna du sammanfattar allt på en minut jag skriver i min dagbok, det här var inget vackert slut du målar upp en bild, jag är ett svin försöker vara konstruktiv, men dränker mig i självförakt

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Mina tankar och hemlisar en dagbok av Sofie

Mina tankar och hemlisar en dagbok av Sofie Mina tankar och hemlisar en dagbok av Sofie September 8 september klockan 19:00 Hej Lovisa, jag tänker kalla dig det. Jag heter Sofie jag har fått dig för mamma tycker att jag ska utrycka mina känslor.

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN JOEL BERGLUND ORD cell (s 3, rad 1), det lilla rummet i ett fängelse sällan (s 3, rad 5), inte ofta darrig (s 4, rad 4), skakig, inte stadig telefonbåset (s 6, rad 3), ett litet,

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Mina föräldrar skall skiljas Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Tack mina underbara barn Natalie och Estelle för att ni finns. Tidigare böcker av Nina

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5 Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1 Kapitel 2 Sida 2 Kapitel 3 Sida 3 Kapitel 4 Sida 4 Kapitel 5 Sida 5 Kapitel 1 Hej jag heter Pontus Sjöström och är 15 år. Jag bor i Nacka med mina föräldrar och två

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS G I D R A T A H MARTIN JONOLS Alskar dig, hatar dig Martin Jonols 1. Måndagen den 4 april Hej igen dagbok! Ja, jag vet att jag inte skrivit på ett tag. Jag vet att du inte gillar att ligga och bli bortglömd

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött.

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. en bok av mamma Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. Men inte så där trött att hon skulle somna så fort

Läs mer

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att fundera

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea.

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. MONSTRET Kapitel 1- Ljuden - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. De var på lektion i hemkunskapen. Lisa bakade

Läs mer

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne.

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne. Gjord av Axel Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Alex. Jag är 9 år och gillar fotboll och judo. Jag går i Laxskolan som ligger i Göteborg Mitt hår har jag färgat grönt. Jag gillar färgen grön och har ett grönt

Läs mer

Varför får inte jag vara med? Anette Evaldsson

Varför får inte jag vara med? Anette Evaldsson Varför får inte jag vara med? Anette Evaldsson Tidigare utgivna böcker: Bakom skolans stängda dörrar, 2012 www.axplock.se Anette Evaldsson Produktion: Bokförlaget Axplock Illustratör: Cajsa Nordlund Tryck:

Läs mer