Tanka program KAPITEL 7. Shareware och freeware. Shareware. Freeware

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tanka program KAPITEL 7. Shareware och freeware. Shareware. Freeware"

Transkript

1 KAPITEL 7 Tanka program Internet bokstavligen flödar av olika program man kan ladda ner. Det finns en del nyttiga program som är bra att känna till och använda. Allt för att göra det lättare för sig. I det här kapitlet kommer vi titta på några nyttiga program. Shareware och freeware Det finns olika typer av program och då menar vi inte vad applikationerna gör, utan på vilket sätt man får använda programmet. Går du till en datoraffär och köper ett program så är det inte så mycket att tänka på. Då har du ju betalat för produkten och du får använda den på din dator. Men det finns som sagt programvaror man kan hämta gratis på Internet. Men är de egentligen helt gratis? Shareware Shareware är en form av licens som ofta låter dig ladda hem ett program och använda det fullt ut. Oftast står det att du måste betala en viss summa för att få använda programmet efter exempelvis 30 dagar. Dessutom brukar shareware-versionen av programmet innehålla olika sätt att påminna dig om att du inte betalat för programvaran. Shareware-program är alltså skyddad av upphovsrätten och kostar pengar, men låter dig prova innan du betalar för programmet. Freeware Med freeware menas att skaparen inte tar betalt för programvaran, men att den fortfarande är skyddad av upphovsrätten. Så enda skillnaden mellan shareware och freeware är att freeware är gratis.

2 230 Kom igång med din PC Public Domain Public Domain innebär att skaparen av programmet avsagt sig alla rättigheter till programmet och släppt det till allmänheten. Sådana program är helt fria att använda och sprida vidare och är givetvis gratis. Filer och komprimering För att spara plats på din hårddisk och för att snabba upp nedladdningen av filer från Internet är de oftast packade. Med packade filer menas att en eller flera filer har komprimerats ihop till en enda fil för att ta mindre plats. Det är inte ovanligt att vissa filer komprimerats till en bråkdel av ursprungsstorleken. Man brukar prata om två huvudgrenar inom komprimering av data. Förstörande- och ickeförstörande komprimering. Vi kikar lite närmare på detta. Förstörande komprimering Med förstörande komprimering menar man en typ av komprimering som komprimerar informationen på ett sådant sätt att det inte går att återskapa informationen exakt. Varför ska man använda sådan komprimering då? Jo, när det gäller bilder och ljud kan man använda förstörande komprimering på olika sätt. Ett bra exempel när det gäller ljud är filformatet MP3. MP3 använder komplicerade matematiska beräkningar för att ta bort ljud som människan inte uppfattar samt komprimerar informationen på ett förstörande sätt som är godtyckligt vid återskapandet. Lika så är det för bilder, men då finns det exempelvis filformatet JPEG. JPEG komprimerar bilden på ett förstörande sätt, men ändå kan återskapa bilden till en rimligt bra bild igen. Förstörande komprimering kan inte tillämpas på information som måste återskapas exakt, exempelvis programvaror, med mera. Icke-förstörande komprimering Vill man komprimera programvaror eller annat som måste återskapas exakt måste man använda icke-förstörande komprimering. En

3 WinZip Kapitel 7 Tanka program 231 icke-förstörande komprimering söker efter information som förekommer ofta i en fil bland annat. Detta är en mycket grov generalisering. Matematiken bakom de olika icke-förstörande komprimeringsalgoritmerna är långt utanför denna boks räckvidd. Några vanliga filformat för icke-förstörande komprimering är ZIP, RAR, LZH. Låt oss titta på några program för hantering av komprimerade filer. WinZip är ett av de idag vanligaste programmen på Internet. Win- Zip är shareware, vilket innebär att du kan ladda hem programmet gratis och prova det innan du betalar. Det finns gratisprogram som hanterar ZIP-formatet. Men här går vi igenom WinZip. WinZip utan några filer. Har du WinZip installerat på din dator kommer filer som WinZip kan hantera ha en ikon liknande denna: Ett arkivskåp och en tving?!? WinZip kan du ladda hem från

4 232 Kom igång med din PC Öppna en fil med WinZip Låt oss säga att du har en fil i Utforskaren som du vill öppna med WinZip. För att öppna ZIP-filen och se vilka filer som finns i den är det enklaste sättet att bara dubbelklicka på ZIP-filen. I exempelbilden ovan kan du se några filer som komprimerats och lagrats i en ZIP-fil som heter Klart.zip. Man ser även filernas ursprungliga filstorlek och hur många procent som filen komprimerats med. Om du kikar noga kan du se att en fil komprimerats med så mycket som 86 procent. Så bra går det att komprimera en fil om en innehåller mycket luft. Med luft menas eventuellt tomrum, eller många lika tecken i en fil. Vill du packa upp de komprimerade filerna klickar du på knappen Extract. Här är det bara välja vart du vill packa upp filen eller filerna och klicka på Extract-knappen. Busenkelt!

5 Skapa en ZIP-fil med WinZip Kapitel 7 Tanka program 233 Du kanske har en stor fil som du vill komprimera. Med WinZip är det hur enkelt som helst! Du kan i Utforskaren välja den eller de filer du vill komprimera och sedan högerklicka. En meny liknande den nedan bör dyka upp på din skärm: I menyn som dyker upp till höger kan du välja bland några alternativ. Välj alternativet Add to Zip file I den efterföljande dialogrutan kan du välja var du vill spara ZIPfilen samt namnet på själva ZIP-filen. Skriv ett godtyckligt namn. De övriga inställningarna behöver du inte ändra för en enkel filkomprimering som denna. Klicka sedan på Add-knappen.

6 234 Kom igång med din PC Filen komprimerades! I vårt exempel var filen vi ville komprimera 1772 byte stor innan komprimeringen. Efter komprimeringen blev den 818 byte stor. En markant skillnad. Nu kanske man inte normalt sett komprimerar filer som redan är så små, men principen är densamma. WinRAR Ett annat program för komprimering av filer och dessutom för ett annat format, RAR, är WinRAR. WinRAR klarar dessutom att skapa ZIP-filer. Även WinRAR kostar pengar, men du kan ladda hem och prova innan du bestämmer dig för att betala något. WinRAR ser rätt bekant ut. Programmet WinRAR kan du ladda hem från Har du WinRAR installerar på din dator ser ikonen för RAR-filer i Utforskaren ut ungefär som på bilden nedan:

7 Kapitel 7 Tanka program 235 RAR-ikonen. Böcker och bältesspänne. Principen för WinRAR är ungefär densamma som för WinZIP. Du kan högerklicka på en fil i Utforskaren och välja att komprimera med WinRAR. Lika så är det bara att dubbelklicka på en RAR-fil i Utforskaren så öppnar WinRAR den filen. Virus, trojaner, ormar, med mera Det finns mer än nyttiga saker på Internet. Det finns en del tråkiga och rent utav hemska saker med. Ordet datorvirus har du säkert hört talas om. Men vad är dessa hemskheter och hur kan du bli drabbad? Virus Ett datorvirus är egentligen ett litet program som är smart utformat på ett sätt som kopierar sig själv över till andra inte infekterade datorer. Det kan ske via disketter, cd-skivor eller filer via Internet. Vad själva viruset gör för skada varierar kraftigt. En del virus är mest på skoj och förstör egentligen ingenting för den drabbade. Men det finns virus som förstör alla filer på hårddisken. Det finns till och med virus som kan förstöra hårdvara i din dator. Som tur är finns det så kallade antivirusprogram att tillgå. Dessa program kan skydda din dator mot att få ett virus samt i vissa fall reparera en infekterad dator. Köper du en ny dator får du nästan alltid med ett antivirusprogram i paketet, annars så följer det ofta med utvärderingsexemplar i olika datatidningar. Har du tillgång till Internet så finns det naturligtvis utvärderingsexemplar även här plus att det finns sajter där du kan viruskolla din dator online. Nedan är några adresser:

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Vad jag vill med denna kurs är att vi ska använda oss av olika mappar, som gör det överskådligt.

Vad jag vill med denna kurs är att vi ska använda oss av olika mappar, som gör det överskådligt. ORDNING och REDA Jag har inte varit aktiv inom SeniorNet mer än några år, men har träffat flera som haft datorer, som varit minst sagt röriga. Därmed inte sagt att de som ägt dem varit röriga, snarare

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Flytta dina befintliga mappar och filer till Office365 och OneDrive for Business Först vill vi bara nämnda att det idag finns 2 varianter av OneDrive. Den ena

Läs mer

WORDPRESS FÖR NEWBIES

WORDPRESS FÖR NEWBIES WORDPRESS FÖR NEWBIES 2015-03-09 Enkel handledning för nybörjare Vanliga frågor som dyker upp när du precis installerat din egen WordPress-installation, och inte riktigt vet vad du ska göra WordPress WordPress

Läs mer

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System Peer-To-Peer system Andreas Bernet 810929-0018 beran@etek.chalmers.se Sektion: Elektroteknik Johan Zhang 820401-1830 zhaj@etek.chalmers.se Sektion:

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

C. Säkerhetskopiering

C. Säkerhetskopiering C. Säkerhetskopiering 1. Billig försäkring 50 2. Lämplig lagringsenhet 51 3. Säkerhetskopiera databasen 52 4. Säkerhetskopiera bilder och ljud 54 49 Det är dumt att inte säkerhetskopiera! Hårddisken är

Läs mer

Säkerhetskopiering Mina dokument Raid är en enkel och automatisk säkerhetskopiering med flera hårddiskar

Säkerhetskopiering Mina dokument Raid är en enkel och automatisk säkerhetskopiering med flera hårddiskar Säkerhetskopiering 4 Den dag man står där med en kraschad eller stulen hårddisk, ångrar man att man inte tagit en säkerhetskopia. På hårddisken finns oersättligt material som bilder och texter, e-post,

Läs mer

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson Talsystem Teori Av Johan Johansson Vad är talsystem? Talsystem är det sätt som vi använder oss av när vi läser, räknar och skriver ner tal. Exempelvis hade romarna ett talsystem som var baserat på de romerska

Läs mer

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 PIXLRGUIDEN av AlizonWeb Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 Innehåll Introduktion 3 Vad är Pixlr? 3 Fördelar med Pixlr 3 Om denna guide 3 Kapitel 1: Genomgång av arbetsyta

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson

Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson Först: Din dator hotas av många yttre faror som spam, maskar och trojaner. Men kom ihåg att dina arbeten

Läs mer

Importera. hämta in bilderna till photoshop lightroom

Importera. hämta in bilderna till photoshop lightroom Fotograf: Scott Kelby Exponeringstid: 1/20 1/250 Brännvidd: 70 18 mm Bländaröppning: f/3.5 f/7.1 Kapitel 1 Hämta in bilderna till Photoshop Lightroom Importera hämta in bilderna till photoshop lightroom

Läs mer

Filhanteraren/Den här datorn

Filhanteraren/Den här datorn Datorn som hjälpmedel i arbete och vardag Lektion 5 Ulrika Hägglund, Lena Kallin Westin, Marie Nordström, Lena Palmquist 2004 Innehåll Filer, filhantering Virus, trojanska hästar, maskar, Backup Att läsa:

Läs mer

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 1 Denna bok är producerad med Claris Works 4.0 för Windows 95 2 Innehåll Förord... 4 1 - FrontPage 2000 - en första titt...5 2 - Skapa en webb-plats...9

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer

Kryptering. Av: Johan Westerlund Kurs: Utveckling av webbapplicationer Termin: VT2015 Lärare: Per Sahlin

Kryptering. Av: Johan Westerlund Kurs: Utveckling av webbapplicationer Termin: VT2015 Lärare: Per Sahlin Kryptering Av: Johan Westerlund Kurs: Utveckling av webbapplicationer Termin: VT2015 Lärare: Per Sahlin Inledning Den här rapporten ska hjälpa en att få insikt och förståelse om kryptering. Vad betyder

Läs mer

Förord. Jag hoppas att du får mycket nytta av den här e-boken! Trevlig läsning! Tommy k Johansson

Förord. Jag hoppas att du får mycket nytta av den här e-boken! Trevlig läsning! Tommy k Johansson 1 Förord Har du någon gång drabbats av virus, trojaner, spyware, falska säkerhetsprogram eller andra former av bedrägerier, stölder och dataförstörelse? Då är du inte ensam. Marknaden för datorvirus och

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola En guide till att skanna kurslitteratur på universitet och högskola Innehåll sid 2. Varför kopiera sid 3. Förberedelser sid 4. Att skanna sid 8. OCR:ning sid 11. Vanliga fel sid 12. Spara och dela med

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.1 Sidan 2 av 10 Innehåll Att logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer