Samverkan i gränsområde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan i gränsområde"

Transkript

1 Samverkan i gränsområde Gränsöverskridande Övningar i Arjeplog och Kiruna

2 Gränsöverskridande samarbete på skadeplats - Välkommen till nyhetsbrev juni 2013 för projektet Samverkan i gränsområde. Hela detta nyhetsbrev tillägnas två övningar som genomförts i projektet. En i Arjeplog 7/5 och en i Kiruna 16/5. Inventering och prioritering på skadeplatsen Som första ambulans anlände ambulansen från Rognan. De gick ett varv runt på olycksplatsen och inventerade skadeläget. Övning trafikolycka i Arjeplog Övningen i Arjeplog genomfördes i samarbete mellan Ambulanssjukvården och vårdcentralen i Arjeplog, Räddningstjänsten i Arjeplog samt Ambulansen i Saltdal. Övningsscenariot Scenariot för övningen var att en trafikolycka inträffat efter väg 95 intill Sandvikens Fjällgård, cirka 112 km från Arjeplog och cirka 24 km från gränsen till Norge. Två personbilar hade kolliderat. En av bilarna åkte av vägen, välte och blev liggande på taket. Sammanlagt 6 personer fanns i de båda bilarna. Förarna i de båda bilarna blev fastklämda. En person från den ena personbilen kastades ur bilen och hittades livlös i diket. Vädret på platsen är mulet, med lätt duggregn. Temperaturen var + 5 grader. Larmskedet SOS larmar initialt ut ambulansen i Arjeplog, ambulanshelikoptern i Gällivare och räddningstjänsten i Arjeplog. SOS skickar också en begäran om hjälp till den norska larmcentralen (AMK i Bodö). AMK meddelar att de kan skicka ut två bilar från Norge (Rognan och Fauske) samt ev. en helikopter. Lite senare larmar SOS också ut en sjukvårdsgrupp från vårdcentralen i Arjeplog. Bild 2. Ambulansen från Rognan lämnar över ledningsansvaret till den svenska ambulansen och ger en lägesrapport. Arjeplogsambulansen tar ledningsansvaret Ambulans nummer två som anlände var också från Norge medan ambulansen från Arjeplog anlände som tredje ambulans. När den svenska ambulansen anlänt lämnade den norska ambulanspersonalen över ledningsansvaret till den svenska. Norrmännen rapporterade att det fanns 3 röda och 3 gula patienter När räddningstjänsten anlänt konstaterades det att taket på den ena bilen måste klippas för att frigöra personerna inne i bilen (bild 3 nedan). Bild 1. Ambulansen från Rognan anländer som första ambulans till skadeplatsen.

3 Arbetet på skadeplatsen Arbetet med de skadade är komplicerat då en av bilarna ligger på taket och det är svårt att komma åt de skadade. Efter att räddningstjänsten stabiliserat bilen så lyfts de skadade ut via bakrutan. Sista patienten fördes till uppsamlingsplatsen cirka en timme efter larmet. På uppsamlingsplatsen arbetade då också den sjukvårdsgrupp som anlänt från Arjeplogs vårdcentral. Bild 4. Svensk och norsk ambulanspersonal i samverkan vid urtaget av patienten via bakrutan. Uppsamlingsplats i uppblåsbart tält Ledningen på skadeplatsen beslutar att upprätta en uppsamlingsplats för skadade i det tält som räddningstjänster förfogar över. Tältet blev rest efter cirka 40 efter att larmet gått (bild 5 nedan). Bild 6. Sjukvårdsgruppen från Arjeplogs vårdcentral anländer till skadeplatsen. Efter cirka en timme och 10 minuter meddelade SOS att två helikoptrar är på väg att landa. En ambulanshelikopter från Gällivare och en SAR-helikopter från Bodö. Räddningsledaren utsåg en landningsplats på den avspärrade vägen. Två av de svårast skadade skickades med den norska läkarbemannade SAR-helikoptern till närmaste akutsjukhus, vilket är Bodö på den norska sidan. Den tredje svårt skadade transporterades till Gällivare sjukhus med den svenska helikoptern. Bild 7. Svensk och norsk ambulanspersonal på ledningsplatsen.

4 Övning i Kirunagruvan Övningen i Kiruna genomfördes i samverkan mellan LKAB, Räddningstjänsten i Kiruna och Norrbottens läns landsting. Övningsscenariot En buss med 18 turister på väg ned för visning av gruvan tappade plötsligt bromsförmågan cirka 370 meter under marknivån. Bussföraren försökte få ner hastigheten genom att styra mot bergväggen. Bussen studsade i bergväggen ett par gånger innan den krockade med en personbil på väg uppåt. Bussen lägger sig på sidan med taksidan nedåt, kanar en bit och kilas fast mellan väggarna i tunneln. Personbilen välter, hamnar på taket och kanar mot bergväggen. En pick-up som är på väg ned i gruvan upptäcker inte att bussen blockerar vägen utan tvingas väja och köra in i bergväggen. Föraren av pick-upen kläms fast. Temperaturen inne i gruvan är runt + 4 grader och helt det är fuktigt och helt mörkt. Initiala arbetet på skadeplatsen Den första ambulansen från Kiruna som anlände till skadeplatsen fick invänta klartecken från räddningstjänsten att bussen var säker innan de kunde tillträda och börja inventera och prioritera bland de skadade i bussen. För att komma åt de skadade inne i bussen och till personbilen behöver räddningspersonalen klättra över bussen. Räddningstjänsten satte även upp belysning då det var helt mörkt på olycksplatsen. Bild 2. För att komma åt de skadade inne i bussen och i personbilen användes stegar för att klättra över bussen. Bild 1. Skiss över övningsplatsen med en buss, en personbil och en pick-up. Larmskedet SOS alarm larmar ut LKAB:s deltidsstyrka, Kiruna Räddningstjänst och Kiruna ambulans i inledningsskedet. Senare larmas också ambulans från Vittangi och Narvik. Norska larmcentralen AMK meddelar att de kan skicka två ambulanser från Narvik samt ambulanshelikopter från Tromsö. Skadeplatsarbete i flera sektorer Skadeplatsen var uppdelad i tre sektorer (buss, personbil och pick-up) vilket ställde stora krav på samordning. De drabbade inne i bussen fick lyftas över taket med hjälp av ryggbrädor som drogs via uppställda stegar. Bild 3. Skadade inne i bussen och från personbilen fick lyftas över taket på bussen som blockerade gruvgången.

5 Övning i Kirunagruvan Kontakt med TIB och LKL I samråd med Tjänsteman i beredskap (TIB) och den lokala katastrof ledningen (LKL) bestämdes att alla skadade skulle transporteras upp till Kiruna sjukhus för ny triagering och fördelas enligt den fördelningsnyckel som tilldelats. Planer fanns även på att använda ambulansflyg för vidaretransport av de skadade till Gällivare sjukhus, Sunderby sjukhus och Norrlands universitetssjukhus i Umeå, samt universitetssjukhuset i Tromsö på den norska sidan. Bild 5. Ambulansearbeidere Sandra Holand från Narviks ambulansen, Norge, tar hand om en av de drabbade. Skadeplats och uppsamlingsplats I anslutningen till skadeplatsen på ovansidan på bussens hjulsidor där också den pick-up som körde in i bergväggen fanns, inrättades en uppsamlingsplats där de skadade samlades. Där arbetade ambulanspersonalen med kontroller och stabiliseringar inför avtransporten till Kiruna sjukhus. De skadade uppvisade ett flertal svåra skador som exempelvis en öppen lårbensfraktur, hjärnskakningar, multipla revbensbrott med blod i lungsäcken och krosskada på knäskål. Avslut och summering av insatsen Efter cirka 2 timmar och 10 minuter avslutades övningen. Då hade de alla skadade förflyttats till uppsamlingsplatsen. Några av de skadade transporterades in till akutmottagningen i Kiruna för att personalen på sjukhuset skulle kunna träna på omhändertagande av traumafall. Ett avslut hölls senare med alla inblandade aktörer samt skademarkörer där erfarenheterna summerades. Några av reflexionerna som uppmärksammades var följande: Mycket besvärlig miljö att arbeta i, kyla, mörker och trångt (inne i bussen). Kylan blev besvärlig för de drabbade. De drabbade kände sig också bitvis övergivna på uppsamlingsplatsen. Svårt med sambandet då varken radio eller telefon fungerade vilket också försvårade ledningsarbetet. Svårt för ledningen att få en helhetsbild av olyckan med flera sektorer och att olycksplatsen var blockerad Foto: eller Pontus avdelad Albertsson av bussen. Till sist kan konstateras att samarbetet mellan den norska och svenska ambulanspersonalen fungerade på ett bra sätt eftersom man arbetar på ett liknande sätt. Vid större olyckor liknande denna är resurserna på andra sidan gränsen ett mycket bra tillskott till den egna organisationens resurser. Bild 4. Skadade som samlats på uppsamlingsplatsen inför avtransport. Bild 5. Ambulanspersonal stabiliserar föraren av pick-up:en inför lyftet ur den kraschade bilen.

6 Kommande aktiviteter Ett möte i Haparanda mellan NLL, MSB och motsvarande myndighet i Finland (Erillisverket) rörande utveckling av radiosystemen Rakel och Virve. Önskemålet från NLL:s sida är att sammanlänka positioneringsservrarna i de bägge radiosystemen för att göra det möjligt för SOS Alarm att följa positionen på finska ambulanser inne i Sverige precis som man gör med svenska ambulanser Barents Rescue 2013 genomförs i Nordnorge den september Övningen planeras och leds av Norska DSB enligt samma planeringsrutiner och principer som Barents Rescue Under Barents Rescue kommer också nästa möte med sjukvårdsledningarna att äga rum i Tromsö En samverkansövning på Kallax flygplats med flyghaveri i fokus. Övningen involverar ett stort antal partners En flyghaveriövning hålls i Gällivare i samverkan med Räddningstjänsten i Gällivare, flygplatsbrandkåren, Gällivare-, Jokkmokk- och Kiruna kommun. Norrbottens läns landsting Projektägare Anders Öhlund, säkerhetschef Mobil: E-post: Projektledare Pontus Albertsson, Med. Dr. Gällivare sjukhus. Mobil: E-post: Stig Holmberg, länsansvarig ambulanssjukvård Mobil: E-post: Helse Nord RHF, Norway Oddvar Larsen, sektionsledare Mobil: E-post: Kontaktinformation Randi Sporck, rådgivare Mobil: E-post: Laplands sjukvårdsdistrikt Antii Saari, chefsläkare akutsjukvård, Rovaniemi sjukhus Telefon: E-post: Tero Karvinen, chef sjuksköterska akutsjukvård, Rovaniemi sjukhus Telefon: E-post: Västerbottens sjukvårdsdistrikt Sami Länkimäki, Field Leader Telefon: E-post: Uleåborgs universitetssjukhus Tuukka Toivio, vice chef EMS Center, Uleåborgs universitetssjukhus Telefon: E-post:

1. Inledning. 2. Personskador. Bilaga 1 till SHK rapport RO 2004:01

1. Inledning. 2. Personskador. Bilaga 1 till SHK rapport RO 2004:01 Bilaga 1 till SHK rapport RO 2004:01 Redovisning av personskador, medicinskt omhändertagande och räddningsinsats vid olycka med buss, reg. nr. GKS 987, vid Ängelsberg, U län, den 24 januari 2003. 1. Inledning

Läs mer

EU-toppmötet i Göteborg 2001. KAMEDO-rapport 83

EU-toppmötet i Göteborg 2001. KAMEDO-rapport 83 EU-toppmötet i Göteborg 2001 KAMEDO-rapport 83 1 Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är ett Underlag från experter. Det innebär att det bygger på vetenskap och/eller

Läs mer

PKMC-nytt. Annikas ruta I DET HÄR NUMRET. 1 Annikas ruta. 2 Utbildningar hösten 2005. 4 HESMIC seminar 22 mars 2005

PKMC-nytt. Annikas ruta I DET HÄR NUMRET. 1 Annikas ruta. 2 Utbildningar hösten 2005. 4 HESMIC seminar 22 mars 2005 PKMC-nytt Juni 2005 Prehospitalt och katastrofmedicinskt centrum/pkmc Annikas ruta - I DET HÄR NUMRET Regionens Hus, 405 44 GÖTEBORG Besöksadress: Svangatan 4 Tel 031-63 05 00 Fax 031-63 05 81 www.vgregion.se/pkmc

Läs mer

Lisebergsolyckan Rainbow den 15 juli 2008

Lisebergsolyckan Rainbow den 15 juli 2008 Lisebergsolyckan Rainbow den 15 juli 2008 Rapport från regional katastrofmedicinsk ledning Bild: Lars-Erik Hedin, teknikchef, Liseberg AB Prehospitalt och Katastrofmedicinskt Centrum September 2008 Tjänsteställe,

Läs mer

Nya bilar har blivit så välbyggda och säkra

Nya bilar har blivit så välbyggda och säkra DOKUMENT KAMPEN MO DET TAR ALLT LÄNGRE TID ATT FÅ LOSS SVÅRT SKADADE MÄNN Nya bilar blir säkrare och säkrare. Det räddar liv. Men det finns en baksida. Som kostar liv. TEXT: MIKAEL BERGLING OCH FREDRIK

Läs mer

6 Olycksberedskap i Göteborg

6 Olycksberedskap i Göteborg 6 Olycksberedskap i Göteborg 6.1 Räddningstjänsten 6.1.1 Lagstiftning Räddningstjänstlagen (1986:1102; omtryckt 1992:948) och räddningstjänstförordningen (1986:1107; omtryckt 1995:502) reglerar hur samhällets

Läs mer

REGIONAL KATASTROF- MEDICINSK PLAN för Stockholms läns landsting

REGIONAL KATASTROF- MEDICINSK PLAN för Stockholms läns landsting REGIONAL KATASTROF- MEDICINSK PLAN för Stockholms läns landsting Ytterligare exemplar kan beställas från: REK, Box 22 550, 104 22 Stockholm, tel 08-737 34 02, fax 08-737 29 98 E-post: barbro.finneid@sll.se

Läs mer

Jumbojetkatastrofen i Amsterdam

Jumbojetkatastrofen i Amsterdam SoS-rapport 1994:16 Jumbojetkatastrofen i Amsterdam den 4 oktober 1992 Kamedo-rapport 64 Omslag: Fhebe Hjälm Omslagsfoto: Pressens Bild Omslagsbilden: Efter kraschen, vid vilken närmare 70 ton flygbränsle

Läs mer

Evakuering av svenska medborgare från Libanon

Evakuering av svenska medborgare från Libanon Evakuering av svenska medborgare från Libanon Rapport från Västra Götalandsregionen Annika Hedelin Prehospitalt och Katastrofmedicinskt Centrum Västra Götalandsregionen www.vgregion.se/pkmc 1 Inledning

Läs mer

Brandkatastrofen i Göteborg natten 29 30 oktober 1998

Brandkatastrofen i Göteborg natten 29 30 oktober 1998 Brandkatastrofen i Göteborg natten 29 30 oktober 1998 Kamedo 75 1 KAMEDO (Katastrofmedicinska organisationskommittén) har funnits sedan 1963. Den startade sin verksamhet inom ramen för Försvarsmedicinska

Läs mer

Räddningsverkets tidning Nr 6 oktober 2001

Räddningsverkets tidning Nr 6 oktober 2001 Räddningsverkets tidning Nr 6 oktober 2001 Foto: SCANPIX 2 Sirenen Nr 6 2001 inledaren Nu kommer förändringen av det civila försvaret Under de senaste två veckorna har regeringen lämnat två viktiga propositioner

Läs mer

Ambulanssjuksköterskans upplevelser av problem på skadeplats

Ambulanssjuksköterskans upplevelser av problem på skadeplats Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Vårdvetenskap Ambulanssjuksköterskans upplevelser av problem på skadeplats Författare: Annika Vessgren Maria Wahlberg Handledare: David Stenlund Examensarbete

Läs mer

Rapport. Amalia. Regional samverkansövning 2010

Rapport. Amalia. Regional samverkansövning 2010 Rapport 2010 Amalia Regional samverkansövning 2010 Omslagsbilden/bilderna visar Xxxxx. Foto: Förnamn Efternamn Utgiven av Länsstyrelsen Jämtlands län, avdelning Xxxxx Månad årtal Länsstyrelsens rapportnummer

Läs mer

Dokumentation och utvärdering av beredskapsövningen Omfall 2013

Dokumentation och utvärdering av beredskapsövningen Omfall 2013 Dokumentation och utvärdering av beredskapsövningen Omfall 2013 Övning för att klara en kärnteknisk olycka Om en kärnteknisk olycka inträffar vid Westinghouse bränslefabrik i Västerås har Länsstyrelsen

Läs mer

Stängningen av pelletsverken innebär att anställda flyttas till

Stängningen av pelletsverken innebär att anställda flyttas till N R 1 9 2 0 0 8 5 D E C E M B E R E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B Foto: Lars dewall Stängningen av pelletsverken innebär att anställda flyttas till andra verksamheter. Kompetens

Läs mer

pkmc@vgregion.se www.vgregion.se/pkmc

pkmc@vgregion.se www.vgregion.se/pkmc PKMC-nytt December 2008 Ansvarig utgivare: Annika Hedelin, 031-63 07 93, annika.hedelin@vgregion.se Redaktör: Iréne Johansson, 031-63 07 49, irene.johansson@vgregion.se Prehospitalt och katastrofmedicinskt

Läs mer

SoS- rapport 1997:15. Estoniakatastrofen. M/S Estonias förlisning i Östersjön den 28 september 1994 Kamedorapport 68

SoS- rapport 1997:15. Estoniakatastrofen. M/S Estonias förlisning i Östersjön den 28 september 1994 Kamedorapport 68 SoS- rapport 1997:15 Estoniakatastrofen M/S Estonias förlisning i Östersjön den 28 september 1994 Kamedorapport 68 Omslagsbild: Magnus Rietz, Pressens Bild AB Omslagsbilden visar M/S Estonia. Katastrofmedicinska

Läs mer

Justis- og beredskapsdepartementet www.regjeringen.no/nb/dep/jd. Publisert november 2012 NORDRED 2012 2

Justis- og beredskapsdepartementet www.regjeringen.no/nb/dep/jd. Publisert november 2012 NORDRED 2012 2 Nordred-konferensen i Stavanger 5 7 september 2012 samlade över 100 deltagare från hela Norden Norge, Sverige, Finland, Danmark och Island. Med ett intressant program som till stora delar fokuserade på

Läs mer

Perioder med stora snömängder vintern 2009/2010

Perioder med stora snömängder vintern 2009/2010 Perioder med stora snömängder vintern 2009/2010 Redovisning av regeringsuppdrag att analysera och utvärdera hur krisberedskapen fungerat under perioder med stora snömängder vintern 2010 samhällsskydd och

Läs mer

Sirenen. nr 1 2004. Räddningsverkets tidning. sid 20-23

Sirenen. nr 1 2004. Räddningsverkets tidning. sid 20-23 Sirenen Räddningsverkets tidning nr 1 2004 sid 20-23 2 Inledaren Sirenen Nr 1 2004 På god väg mot säkerhetsmyndigheten Begreppet skydd mot olyckor, som lanserades i slutet av 1990-talet, håller på att

Läs mer

Rapport RM 2007:05. Olycka med ett Stridsfordon 90 på Revingehed övningsfält, M län, den 24 mars 2007

Rapport RM 2007:05. Olycka med ett Stridsfordon 90 på Revingehed övningsfält, M län, den 24 mars 2007 ISSN 1400-5727 Rapport RM 2007:05 Olycka med ett Stridsfordon 90 på Revingehed övningsfält, M län, den 24 mars 2007 Dnr M-04/07 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna

Läs mer

Flodvågskatastrofen i Asien 2004

Flodvågskatastrofen i Asien 2004 Flodvågskatastrofen i Asien 2004 Hemtransporter och det akuta mottagandet i Sverige KAMEDO-rapport 91 1 Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är ett Underlag från experter.

Läs mer

Traditionen. lever vidare. no 7 2008

Traditionen. lever vidare. no 7 2008 no 7 2008 Barbro säger tack och hej sidan 2 Galafest med landstingets veteraner sidorna 3 5 Katastrofövning: larmet går i Kiruna sidorna 8 9 Julbestyren är i full gång. Varje dag fram till julafton spelar

Läs mer

Rakelhandboken. För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används

Rakelhandboken. För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet

Läs mer

Ett bland många uppdrag för RTiB (regional tjänsteman i beredskap)

Ett bland många uppdrag för RTiB (regional tjänsteman i beredskap) PKMC-nytt Ansvarig utgivare: Annika Hedelin, 031-63 07 93, annika.hedelin@vgregion.se Redaktör: Iréne Johansson, 031-63 07 49, irene.johansson@vgregion.se Juni 2011 Prehospitalt och katastrofmedicinskt

Läs mer

TRAUMALARM SAMVERKAN. POLIS Hur ser det ut inne i polishuset? TILLÖKNING FLYGKRASCH SJÖRÄDDNING. Viktigt att öva vardagsolyckor

TRAUMALARM SAMVERKAN. POLIS Hur ser det ut inne i polishuset? TILLÖKNING FLYGKRASCH SJÖRÄDDNING. Viktigt att öva vardagsolyckor SAMVERKAN Nummer 3 2013 Årgång 12 Magasin om blåljusverksamheter och specialfordon Pris 49 kr Nyheter Senaste blåljusnyheterna på nätet. Landet runt med 70 dagstidningar varje dag! www.s112.se POLIS Hur

Läs mer

FROnytt. Kronprinsessan. Blekinge. FRO:s kunskaper. på övning i Norbotten. Föryngring i. Politikern som gillar

FROnytt. Kronprinsessan. Blekinge. FRO:s kunskaper. på övning i Norbotten. Föryngring i. Politikern som gillar Nr 4, december 2011 FROnytt Medlemstidning för Frivilliga Radioorganisationen Kronprinsessan på övning i Norbotten Föryngring i Blekinge Politikern som gillar FRO:s kunskaper Medlemstidning för Frivilliga

Läs mer

Stängde hotell sid. Räddningstjänsten tog till hårdhandskarna. Allt från Brand i Norrköping sid 10-15 Oro för deltidsutbildningen sid 4

Stängde hotell sid. Räddningstjänsten tog till hårdhandskarna. Allt från Brand i Norrköping sid 10-15 Oro för deltidsutbildningen sid 4 Räddningsverkets tidning Nr 4 juni 2007 Räddningstjänsten tog till hårdhandskarna Stängde hotell sid 16 Allt från Brand i Norrköping sid 10-15 Oro för deltidsutbildningen sid 4 inledaren Sirenen Nr 4 juni

Läs mer

MSB ansvar och vidtagna åtgärder under skogsbranden i Västmanland

MSB ansvar och vidtagna åtgärder under skogsbranden i Västmanland FAKTA MSB ansvar och vidtagna åtgärder under skogsbranden i Västmanland Allmänt MSB uppgift och ansvar vid olyckor och kriser MSB:s uppgifter och ansvar för samordning och stöd vid olyckor och kriser,

Läs mer

Rakel. TEMA: Rakel stärker Sveriges kommuner. Hela Sveriges kommunikationssystem i vardag och kris FÖLJ MED TILL...

Rakel. TEMA: Rakel stärker Sveriges kommuner. Hela Sveriges kommunikationssystem i vardag och kris FÖLJ MED TILL... Ett inspirationsmagasin från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ( MSB) Rakel Hela Sveriges kommunikationssystem TEMA: Rakel stärker Sveriges kommuner FÖLJ MED TILL... Rättvik, Strängnäs, Växjö

Läs mer