Öppen sjukvård. Anders Morin & Hanna Widell Januari Mätning av patientupplevd kvalitet på landstingsnivå m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öppen sjukvård. Anders Morin & Hanna Widell Januari Mätning av patientupplevd kvalitet på landstingsnivå m.m."

Transkript

1 Öppen sjukvård Anders Morin & Hanna Widell Januari 2002 Mätning av patientupplevd kvalitet på landstingsnivå m.m.

2 Förord Denna rapport är resultatet av ett unikt samarbete mellan Svenskt Näringsliv och konsortiet Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Genom samarbetet har det för första gången varit möjligt att få fram siffror om patientnöjdhet i den öppna sjukvården på landstingsnivå. Orsaken är att antalet intervjuade är betydligt fler drygt 4000 personer jämfört med normalt cirka 1000 stycken. Det har också för första gången varit möjligt att göra nöjdhetsjämförelser i offentlig respektive privat öppenvård per sjukvårdsregion (utom norra sjukvårdsregionen) och i landsting där sådan uppdelning kan göras med god statistisk precision. I materialet redovisas också benägenhet att välja vårdcentraler och läkarmottagningar i stället för akutmottagningar på sjukhus, kvinnors respektive mäns nöjdhet med privat respektive offentlig öppenvård och förtroende för öppenvård uppdelat på utbildningsnivå hos befolkningen. Vår förhoppning är att dessa resultat ska bidra till att utveckla vårdens kvalitet. Detta kan göras till exempel genom att landsting tar lärdom av varandra. Hela datamaterialet finns dessutom tillgängligt hos Svenskt Kvalitetsindex. Det statistiska materialet är således i sin helhet offentligt vilket överensstämmer med den öppenhet som den överväldigande majoriteten av de intervjuade patienterna i denna undersökning på särskild fråga ansett väsentlig. Stefan Fölster Chefekonom Svenskt Näringsliv

3 2 Sammanfattning En överväldigande majoritet cirka 90 procent anser att det är viktigt att sjukvården mäts och följs upp regelbundet och att allmänheten ska ha rätt att ta del av kvalitetsmätningar i vården. Generellt sett har patientnöjdheten inom den öppna sjukvården försämrats under de senaste åren, och ligger för första gången sedan mätningarna inleddes under det sammanvägda snittet för den del av ekonomin som mäts. En jämförelse med andra branscher inom servicesektorn visar att den öppna vården utvecklats sämst under den gångna sexårsperioden. Nöjdheten för den privat drivna öppenvården ligger dock fortfarande över snittet för ekonomin. När det gäller patientnöjdheten inom de olika landstingen framträder ett regionalt mönster. Fyra landsting i södra Sverige samt Västmanland - får bäst betyg medan patienterna är mest missnöjda i vissa landsting i norr. Skillnaden i nöjdhet mellan privat och offentlig vård består också när man studerar andelen mycket nöjda och mycket missnöjda på sjukvårdsregionnivå, eller om man studerar nöjdhetsgraden i de landsting där statistiskt säkerställda resultat föreligger för en sådan analys. Upplevd medicinsk kvalitet och upplevd servicekvalitet förklarar en betydande del av hur pass nöjda patienterna är i öppenvården. Det kan också konstateras att patienternas förväntningar är högre än deras nöjdhet med öppenvården. Vi har i en särskild regressionsanalys inte kunnat påvisa samband mellan kostnader och patientnöjdhet på landstingsnivå. Detta är en indikation på att sambandet är relativt svagt och att det är andra faktorer som har större betydelse för nöjdhetsgraden. Kvinnor är mer nöjda än män med privata vårdgivare. Patienter med relativt sett högre utbildning har lägre förtroende för vården än de med endast grundskoleutbildning. Ur resultaten kan också nämnas att det finns en beredvillighet hos en betydande del av de som besökt akutvården på sjukhus att i stället uppsöka de generellt sett mindre dyrbara alternativen vårdcentral eller läkarmottagning om förutsättningarna är de rätta.

4 3 Inledning Svenskt Kvalitetsindex (SKI) är ett system för att mäta och analysera hur de faktiska kunderna och andra användare bedömer varor och tjänster i Sverige. Regelbundna mätningar av kundnöjdhet och kvalitetsutveckling i näringsliv och offentlig sektor har genomförts sedan Metoden är utarbetad enligt strikt vetenskapliga kriterier och internationellt tillämpad. Undersökningsmetod och analysmodell redovisas bilaga 1. I år har många fler intervjuer gjorts avseende den öppna sjukvården, drygt stycken jämfört med stycken. Detta är ett resultat av samarbetet mellan Svenskt Näringsliv och konsortiet Svenskt Kvalitetsindex. Svenskt Näringsliv har också medverkat till att fler frågor ställts till patienterna och att fler aspekter på öppenvården belysts och lyfts fram i rapportform. Frågeformuläret till patienter i öppenvården redovisas i bilaga 2. Utöver det material som presenteras i denna rapport kan SKI ställa standardsammanställningar även på frågenivå till landstingens förfogande. I mån av resurser är SKI också villigt att hjälpa till med specialsammanställningar på uppdrag av intressenter inom sjukvården. Det ska också nämnas att en del av materialet redan finns tillgängligt direkt på SKIs webb-plats ( 1 Resultat Diagram Nöjdhet inom öppen sjukvård Offentligt driven Privat driven Öppenvården totalt Genomsnitt för alla mätta branscher För ytterligare diskussioner och specialmaterial tag kontakt med Docent Jan Eklöf på SKI ( jan.eklof@hhs.se).

5 4 Resultaten för patientnöjdheten 2 inom den öppna sjukvården sett till hela landet framgår av ovanstående diagram. Som synes är den långsiktiga trenden svagt sjunkande. Samtidigt kan det noteras att de årliga svängningarna varit avsevärda under framförallt de tre senaste åren. Indextalet för öppenvården när offentlig och privat drift är sammanvägd ligger för första gången, sedan den öppna sjukvården började mätas, under det sammanvägda snittet för mätta branscher i ekonomin. Också den offentligt drivna öppenvården ligger under snittet för hela ekonomin. Nöjdheten i privat driven öppenvård ligger fortfarande över snittet för ekonomin, även om skillnaden minskar. Diagram Sjukvård Försäkring Kommunikation Sjukvården i jämförelse med andra branscher Index Bank Handel / En jämförelse med andra branscher inom servicesektorn visar även att den öppna sjukvården har utvecklats sämst under motsvarande period. Vidare visar denna jämförelse att nöjdheten både inom försäkrings- och kommunikationsbranschen har förbättrats de senaste åren. 2 Indexet för kundnöjdhet, eller när det gäller sjukvården patientnöjdhet, är det centrala måttet i Svenskt Kvalitetsindex. Det kan anta värden mellan 0 och 100. Ju högre värde desto bättre anser de faktiska kunderna att produkterna och leverantörerna uppfyller konsumenternas krav och förväntningar. En skillnad på 1-2 enheter mellan olika år (eller mellan olika branscher samma år) innebär att skillnaden är statistiskt säkerställd. I undersökningen inkluderas såväl akutbesök på läkarmottagningar och sjukhus som planerade besök. Patienternas bedömning i en rad olika aspekter som image, förväntningar, medicinsk kvalitet, servicekvalitet, prisvärdhet och förtroende/lojalitet mäts. Resultatet i dessa bedömningar sammanvägs till ett patientnöjdhetsmått. Mätningarna görs via telefonintervjuer till ett statistiskt urval personer representerande hela det svenska samhället.

6 5 Diagram 3. Procent Andel " missnöjda" per landsting Riksgenomsnittet för kategorin mycket missnöjda 17,8 14,6 15,7 18,6 16, ,4 10,3 10,3 12,5 13,0 11,1 11,5 10 9,9 9,0 9, ,3 7,1 6,8 7,5 5,7 4 AB C D E F G H K N VGREG S T U W X Y Z AC BD Anm. Nöjdheten mäts på en tiogradig skala. Denna är sedan omräknad till en skala som går från noll till 100. Svarsalternativen som ligger mellan noll och 34,99 hamnar i kategorin mycket missnöjda. Landstingskoderna är: Stockholm AB, Uppsala C, Södermanland D, Östergötland E, Jönköping F, Kronoberg G, Kalmar H, Blekinge K, Skåne SKÅNE, Halland N, Västra Götaland VGREG, Värmland S, Örebro T, Västmanland U, Dalarna W, Gävleborg X, Västernorrland Y, Jämtland Z, Västerbotten AC och Norrbotten BD. Gotland är inget landsting utan kommunen ansvarar för sjukvården. Siffran för Gotland är inte med på grund av att resultaten inte är statistiskt säkerställda.

7 6 Diagram 4. Procent Andel " nöjda" per landsting Riksgenomsnittet för kategorin mycket nöjda 38,6 38,9 36,9 37,0 36,0 35,9 35,4 35,0 40, ,0 32,9 31,8 31,2 27,7 31,5 29,5 33,3 31,1 31, ,8 25 AB C D E F G H K N VGREG S T U W X Y Z AC BD Anm. Nöjdheten mäts på en tiogradig skala. Denna är sedan omräknad till en skala som går från noll till 100. Svarsalternativen som ligger från 75 och uppåt hamnar i kategorin mycket nöjda. För landstingskoderna se anmärkning till diagram 3. En regional jämförelse visar att patientnöjdheten skiljer sig från landsting till landsting. Enligt diagrammen ovan är missnöjet som störst i Gävleborg, Värmland, Västerbotten och Dalarna medan patienterna i Västmanland, Halland och Blekinge 3 är mest nöjda. 3 Antalet svar i Blekinge är något lägre än i de andra landstingen (på grund av storleken av detta landsting) vilket gör att osäkerheten är större än +/- två procent.

8 7 Diagram ,9 Patientnöjdhet per landsting Index 66,8 66,5 65,9 Riksgenomsnittet för total patientnöjdhet ,6 63,6 64,0 64,9 63,1 65,4 64, ,7 61,4 62,5 61,8 61,7 62, ,4 59, ,0 56 AB C D E F G H K N VGREG S T U W X Y Z AC BD Anm. För landstingskoderna se anmärkning till diagram 3. Diagrammet ovan visar att den totala patientnöjdheten är högst i Jönköping, Blekinge, Skåne, Halland och Västmanland.

9 8 Diagram 6. Procent ,0 Andelen mycket missnöjda i privat- respektive offentlig öppen sjukvård per sjukvårdsregion Privat Offentligt Riksgenomsnitt för offentlig sjukvård Riksgenomsnitt för privat sjukvård 14,2 14, ,1 10 9,2 9,6 8 7,4 6,5 6,5 6 5,7 4 Stockholm Sydöstra Södra Västsvenska Uppsala-Örebro Anm. Region Norra Sverige är inte med på grund av. att resultaten inte är statistiskt säkerställda. De olika sjukvårdsregionerna består av följande landsting (jämför förkortningarna för landsting under diagram 3): Stockholm = AB samt Gotlands kommun, Sydöstra = E, F och H, Södra = G, K, Skåne och södra delen av N, Västsvenska = norra delen av N och VGREG, Uppsala-Örebro = C, D, S, T, U, W och X, Norra = Y, Z, AC, BD. Diagram 7. Procent Andelen mycket nöjda i privat- respektive offentlig öppen sjukvård per sjukvårdsregion Privat Offentligt Riksgenomsnitt för offentlig sjukvård 47,4 Riksgenomsnitt för privat sjukvård 43,2 43,9 45, , ,1 32,6 34,2 29,2 31, Stockholm Sydöstra Södra Västsvenska Uppsala-Örebro Anm. För sjukvårdsregioner se anmärkning till diagram 6. Diagram 6 och 7 tyder på att patienterna generellt är mer nöjda med den privata vården i alla regioner. Vidare kan det noteras att missnöjet är minst i de södra regionerna.

10 9 Diagram offentligt Patientnöjdhet per landsting - offentligt och privat Index Privat Genomsnittlig nöjdhet i offentligt och privat driven sjukvård 66,8 63,7 70,1 70,4 65,8 65,3 74,8 62,0 71,3 62,6 69, , AB E SKÅNE N VGREG Hela riket Anm. Uppdelningen på offentlig och privat drift kan enbart göras på dessa landsting med god statistisk precision. För landstingskoderna se anmärkning till diagram 3. För några av landstingen kan nöjdheten i offentligt och privat driven öppenvård separeras. Enligt diagram 8 är patientnöjdheten i den offentligt drivna öppenvården betydligt lägre i jämförelse med den privata.

11 10 Diagram 9. Nöjdhet AB C X T Y BD D E H Patientnöjdhet och förväntningar Index G Skåne VGreg W U F N K AC S Z Korrelationen mellan patientnöjdhet och förväntningar för hela riket är 0,5. Exkl. Blekinge är korrelationen 0, Förväntningar Anm. Korrelationen det vill säga det statistiska sambandet mellan patientnöjdhet och förväntningar för hela riket är 0,5. Exkl. Blekinge är korrelationen 0,4. För landstingskoderna se anmärkning till diagram 3. För att mäta graden av patientnöjdhet har bland annat förväntningar använts som mått. Samvariationen mellan en patients förväntningar och nöjdhet är relativt låg och har beräknats till 0,5, det vill säga korrelationskoefficienten är 0,5. Detta innebär att även om förväntningarna är höga behöver inte graden av nöjdhet vara hög. Enligt diagrammet verkar förväntningarna vara generellt högre än nöjdheten. Detta är dock inte specifikt för sjukvårdsområdet utan gäller för många områden. De landsting som ligger ovanför trendlinjen i diagram 9 till exempel Skåne och Jönköping lyckas tillfredställa patienternas förväntningar bättre än de som ligger under linjen till exempel Värmland och Västerbotten.

12 11 Diagram 10. Nöjdhet Anm. Korrelationen mellan patientnöjdhet och servicekvalitet för hela riket är 0,77. För landstingskoderna se anmärkning till diagram 3. Diagram 11. H S AB W AC X Patientnöjdhet och servicekvalitet Index BD VGreg G E Skåne D Servicekvalitet N C Z Y T F Korrelationen mellan patientnöjdhet och servicekvalitet för hela riket är 0,77. K U Nöjdhet Patientnöjdhet och medicinsk kvalitet Index F Skåne K S BD AC AB X D H T W Z Korrelationen mellan patientnöjdhet och medicinsk kvalitet för hela riket är 0, Medicinsk kvalitet Anm. Korrelationen mellan patientnöjdhet och medicinsk kvalitet för hela riket är 0,84. För landstingskoderna se anmärkning till diagram 3. Andra aspekter som styr patientnöjdheten är servicekvalitet och medicinsk kvalitet. Samvariationen mellan dessa variabler och nöjdhet är relativt hög. Korrelationskoefficienterna har beräknats till 0,77 respektive 0,84. Både servicekvalitet och medicinsk kvalitet tycks därmed vara viktiga för att patienten ska bli nöjd. Generellt kan det G E VGreg N Y C U

13 12 dock noteras att både servicekvalitet och medicinsk kvalitet får ett högre betyg relativt den totala nöjdheten. Diagram 12. Samband mellan kostnader rensat för strukturella skillnader och patientnöjdhet Index Patientnöjdhet Skåne G F H D Z E C 0,9 0,95 1 1,05 1,1 1,15 Kostnader Anm. Förklaringsgraden är 0,16. För landstingskoderna se anmärkning till diagram 3. U VGreg N Diagrammet ovan avser att beskriva om det finns ett påvisbart samband mellan resursinsats per invånare på landstingsnivå och nöjdhet. Det mått på resursinsats som använts är sjukvårdskostnader per invånare för respektive landsting, justerat för strukturellt betingade kostnader beräknade enligt det kommunala utjämningssystemet. Detta innebär att vi har beaktat och neutraliserat för de skillnader i kostnader mellan landsting som har sin grund i glesbygd/icke glesbygd, landstingets storlek, hälso- och sjukvårdsprofilen och extremt kallt klimat. De kostnadsskillnader som kvarstår kan då förklaras av olika ambitionsnivå eller skillnader i kostnadseffektivitet mellan landstingen. Kostnadsskillnaderna är presenterade i indexform där värdet 1 är genomsnittlig kostnad per invånare i landet medan t ex värdet 0,95 innebär en strukturjusterad kostnad som är 95 procent av genomsnittskostnaden. En intuitiv tolkning av diagrammet säger att sambandet mellan resurser och nöjdhet är svagt. Enligt den regressionsanalys som gjorts är förklaringsvärdet lågt; kostnaderna förklarar endast 16 procent av patientnöjdheten. Det är dessutom svårt att ge någon rimlig förklaring till lutningen på trendlinjen. Förnuftsmässigt är det i alla händelser rimligt att utgå från att mer resurser faktiskt leder till större nöjdhet. Den regression vi gjort ger dock en indikation om att sambandet är svagt, och att det är andra faktorer som har större betydelse för nöjdhetsgraden. Samtidigt bör resultatet ovan tolkas med försiktighet, bland annat eftersom de kostnadsdata som använts avser sjukvården som helhet, inte bara öppenvården. Vidare kan det vara så utjämningssystemet inte tar med alla relevanta strukturbetingade kostnader. Dessutom kan det finnas samband mellan andra faktorer och patientnöjdhet som gör att sambandet mellan resurser och patientnöjdhet inte syns i den gjorda regressionen. T AB W S H AC X K Y BD

14 13 Diagram Patientnöjdhet uppdelat på kön Index 71 Offentligt Privat , ,8 62, Kvinnor Män I diagram 13 framgår att kvinnor är mer nöjda med privata vårdgivare än vad män är. Det finns dock endast en liten skillnad mellan könen när det gäller nöjdheten för offentlig vård. Mönstret går igen på de olika aspekterna av upplevd kvalitet (medicinsk kvalitet, servicekvalitet med mera). Diagram 14. Förtroende uppdelat på utbildningsnivå Index ,1 78,0 Offentlig 76,3 76,2 Privat ,4 68, grund/folkskola gymnasium högskola

15 14 Diagrammet ovan tyder på att utbildningsnivån påverkar förtroendet för sjukvården. Patienter med relativt sett högre utbildning har lägre förtroende för vården än de med endast grundskoleutbildning. Detta gäller särskilt den offentliga vården. Sannolikt finns här ett orsakssamband - ju högre utbildning desto mer kritiskt ifrågasättande. Diagram Andel som skulle gå till en vårdcentral eller läkarmottagning om denna hade varit i närheten och hade varit öppen av de som fått akutvård på sjukhus el dyl Procent 28, ,3 15, ,9 8,5 5 2,7 3,1 3,4 3,6 4, Anm. 1 betyder att personen inte skulle valt ett annat alternativ, 10 betyder att det hade varit mycket troligt att personen valt ett annat alternativ. Diagrammet visar att det finns en relativt stor beredvillighet att välja de i allmänhet mindre dyrbara alternativen vårdcentral eller läkarmottagning om tillgängligheten hade varit bättre. 28 procent av de som valde sjukhusakut anser det mycket troligt att de skulle valt vårdcentral/läkarmottagning i sådant fall (svarsalternativ 10), medan ytterligare 29 procent anser det ganska troligt (svarsalternativ 7-9).

16 15 Diagram Andel som skulle gå till en vårdcentral eller läkarmottagning om denna hade haft tillräckligt kompentent personal av de som fått akutvård på sjukhus el dyl Procent 30 29, , ,1 10,7 6,2 10,5 6,7 5 2,6 1,6 2, Anm. 1 betyder att personen inte skulle valt ett annat alternativ, 10 betyder att det hade varit mycket troligt att det andra alternativet hade valts om denna hade haft personal med högre kompetens. Diagram 16 visar att 29 procent anger att det är mycket troligt att de skulle ha valt vårdcentralen om kompetens funnes (svarsalternativ 10), ytterligare 36 procent anser det ganska troligt (svarsalternativ 7-9). Det finns dock en viss osäkerhet i tolkningen av svaren i diagrammen 14 och 15. Låt oss anta att vi har en person som gått till en sjukhusakut på grund av bristande tillgänglighet på vårdcentralen men inte på grund av bristande kompetens. Fråga 14 passar inte helt in på den situationen. På motsvarande sätt kan fråga 13 komma att inte passa in. Det är därför svårt att uttala sig om ifall tillgänglighetsproblemet eller kompetensproblemet är störst. Klart är att det i varje fall i svarssituationen finns en beredvillighet att uppsöka annan öppenvård än sjukhusakuten, om förutsättningarna är de rätta.

17 16 Diagram Patienternas bedömning om att sjukvården mäts regelbundet och följs upp Procent 59, , Anm. 1 betyder att det inte är viktigt, 10 betyder mycket viktigt. Här är resultatet entydigt. Närmare 90 procent tycker detta är ganska viktigt eller mycket viktigt (svarsalternativ 7-10) att sjukvården mäts och följs upp regelbundet. Diagram 18. 0,8 0,5 0,9 1,0 4, ,3 7,5 7, Patienternas uppfattning om att allmänheten ska ha rätt att ta del av sådana resultat Procent 63, ,3 0,5 0,7 1,0 Anm. 1 betyder att det inte är viktigt, 10 betyder mycket viktigt. 4, Också här pekar resultatet överväldigande åt ett håll. Nästan 90 procent anser att allmänheten ska ha rätt att ta del av kvalitetsmätningar i sjukvården. 2,4 6,3 12,4 7,5

18 17 BILAGA 1. Redovisning av undersökningsmetod och analysmodell Den årliga studien inom ramen för Svenskt Kvalitetsindex ger möjligheter att integrerat analysera sambanden mellan nöjdhet och förtroende å ena sidan, och vad som styr patienternas bedömning å den andra. SKI erbjuder intressenter inom området att ta del av information och samarbeta i vidare studier för att öka kunskapsläget om dessa faktorer, och ge underlag för förbättringsarbete. Resultaten bygger denna gång på intervjuer med drygt individer som besökt den öppna sjukvården under de senaste 6 månaderna. Kundnöjdhetsindex räknas fram via en analysmetod som bygger på svaren från ett 30-tal olika frågor. Utöver detta centrala mått beräknas också värden på image, förväntningar, medicinsk kvalitet, servicekvalitet, prisvärdhet och förtroende-lojalitet. Den analysmodell som utnyttjas för SKI kan också med fördel användas på mera specifika studier, t.ex. för en enskild klinik, öppenvårdsenhet eller sjukhus. På så vis kan enskilda områden jämföras med nationella och regionala genomsnitt. Detta ger möjligheter att utvärdera och kvalitetsstyra individuella verksamheter. SKI-kansliet ställer gärna upp med ytterligare underlag för att starta sådana jämförelser (benchmarking). Datainsamling och modellanalys har gjorts på motsvarande sätt som föregående år. Dock har i år Garantidata AB svarat för telefonintervjuerna (tidigare SCB). Den modell som används för att bygga upp och förklara kundnöjdhet och lojalitet ser ut på följande sätt. IMAGE Förväntningar Produkt- Kvalitet Prisvärdhet Kundnöjdhet Lojalitet Service- Kvalitet Klagomål För sjukvård används en aning modifierade begrepp för dessa latenta variabler (se nedan). Med produktkvalitet menas i detta sammanhang den medicinska kvaliteten, medan servicekvalitet avser omvårdnaden. Begreppet patientnöjdhet används i stället för

19 18 kundnöjdhet, medan lojalitet skall ses som ett mått på också förtroendet med sjukvårdskliniken. Intervjuer genomförs med ett statistiskt (representativt) urval faktiska kunder till den öppna sjukvården via telefon. Alla boende i Sverige mellan år har samma sannolikhet att ingå i undersökningen. Endast personer som faktiskt besökt öppenvården under den senaste 6- månadersperioden ingår i det statistiska materialet. Svaren bearbetas efter granskning med hjälp av en statistisk analysmodell (Partial Least Squares) för att erhålla såväl index för envar av de ovanstående 7 komponenterna, liksom för styrkan i orsakssambanden. (vad som förklarar faktiskt erhållna värden för kundnöjdhet respektive lojalitet).

20 19 BILAGA 2. Frågeformulär SCSI och SKI, 2001 SKI /11/01 Ref. No: SJUKVÅRD besök vid öppensjukvården Täckning: personer som någon gång under de senaste 6 månaderna besökt öppenvård för egen del eller för med nära anhörig (barn/förälder). Nedanstående frågor hänför sig till dina erfarenheter av att personligen besöka den öppna sjukvården i Sverige (all sjukvård som inte gäller att man vistas över natt på sjukhuset/vårdinrättningen). Ditt besök avser egen sjukdom eller som medföljande till barn/förälder. Om du besökt flera olika öppenvårdsinrättningar tänk på din personliga erfarenhet av den öppenvård som du har störst erfarenhet av. Om du inte kan svara på en enskild fråga, eller inte har någon åsikt kan du ange ingen åsikt respektive vet ej Besök vid öppen sjukvård F0 Har du vid ett eller flera tillfällen besökts öppen sjukvård under de senaste 6 månaderna för sjukdom eller besvär (egen del eller som medföljande till nära anhörig)? 1 Ja, gå till fråga 1 2 Nej, gå till nästa område enligt undersökningsdesignen F1 Vilken form av sjukvårdsinrättning var det (om flera olika ange den som du har mest erfarenhet av)? 1... Vårdcentral/husläkarmottagning 2... En privatläkare 3... Akutmottagning (på sjukhus e.dyl.) 4... Tidsplanerat besök på sjukhusmottagning 5... annan form av klinik, specificera:.

21 20 F1a Under vilken organisationsform drivs denna öppenvård? 1... I offentlig regi (Landstingsregi) 2... i privat regi 3... i annan form, specificera: vet ej F1bAntal gånger som jag under senaste 6 månaderna besökt denna: 1... en gång gånger gånger eller fler gånger 8... vet ej om en eller fler gånger F2 Namn på öppenvårdsinrättningen? Namn och/eller adress:. F2a Vilket år besökte du första gången denna öppenvård? År: F3 NÖJDHET ALLMÄNT SETT Inte alls nöjd nöjd Tänk på all erfarenhet du har av din öppenvård. Hur nöjd är du med det? Använd den 10-gradiga skalan där 1 betyder inte alls nöjd och 10 mycket nöjd

22 21 F4 IMAGE/BILD Tänk på den allmänna bild/uppfattning (den image) som den form av öppenvård du besökt (din öppenvård) har i samhället. Använd skalan där 1 betyder mycket dålig/svag bild och 10 mycket bra bild. Hur bedömer du att denna öppenvård allmänt uppfattas i samhället vad gäller a) - att snabbt ge patienterna hjälp när de behöver? b) - att erbjuda god sjukvård (undersökning och behandling av god kvalitet)? c) - att vara professionella och effektiva i verksamheten? F5 FÖRVÄNTNINGAR Jag ber dig nu tänka på de förväntningar som du personligen hade på din öppenvård i samband med att du senast besökte den. a) - dina förväntningar på servicen (öppethållande, lätthet att komma fram, väntetid vid besöket, telefonkontakt etc.) b) - dina förväntningar på personalen (kompetens, engagemang, servicevilja, att de skulle lyssna på dig, etc.)? c) - dina förväntningar på vårdkvaliteten (undersökning och behandling)? d) - dina förväntningar på information om sjukdom/problem från vårdpersonalen (läkare, sköterska etc.)? e) - dina förväntningar totalt sett på hur din öppenvård skulle fungera? dålig/svag bra Vet inte låga höga Vet ej/ingen erfarenhet F6 ATT UPPFYLLA FÖRVÄNTNINGARNA sämre än väntat bättre än väntat I vad mån anser du att samtliga dina förväntningar infriats på din öppensjukvård? Använd skalan där 1 betyder mycket sämre än väntat och 10 mycket bättre än väntat

23 22 F7 UPPLEVD KVALITET Vilket betyg ger du. a) - kvalitet på servicen (tillgänglighet, öppethållande, väntetider, etc.)? b) - personalen, dess engagemang, förmåga att lyssna på dig och allmänna behandling av dig som patient? c) - kvalitet på vården i sig (undersökning och behandling)? d) - informationen till dig om sjukdomen/problemen och dess behandling? e) - Kvaliteten sammantaget för den sjukvård som du fått vid ditt/dina besök på din öppenvård under det senaste halvåret? låg hög Vet ej/ingen erfarenhe t F8 PRISVÄRDHET Vad tycker du om a) - kvaliteten på service och tillgänglighet (lätthet att komma fram för att få hjälp, etc.) i förhållande till vårdavgiften? Välj en siffra mellan 1=alldeles för låg kvalitet i förhållande till vårdavgiften och 10=mycket hög kvalitet i förhållande till avgiften. b) - kvaliteten hos personalen (kompetens) och dess engagemang i förhållande till vårdavgiften? Välj en siffra mellan 1 och 10. c) - kvaliteten i vården (undersökning och behandling) i förhållande till vårdavgiften? Välj en siffra mellan 1 och 10. d) - värdet allmänt sett på din öppenvård i förhållande till vårdavgiften? Välj en siffra mellan 1 och 10. låg kvalitet hög Vet kvalitet ej/ingen erfarenhet

24 23 F9 LOJALITET Tänk dig att du behöver besöka öppenvården igen. Hur troligt är det att du då kommer att besöka samma klinik/mottagning (om du skulle ha möjlighet välja)? Svara på skalan där 1 betyder inte alls troligt och 10 mycket troligt. Inte alls troligt troligt F10 Kommentarer om öppenvården till andra På vilket sätt talar du om (kommenterar) normalt din öppenvård till vänner, bekanta och kollegor? Använd skalan där 1 betyder i mycket negativa ordalag och 10 i mycket positiva ordalag. negativa ordalag positiva ordalag Ingen erfarenhet F10a Antal personer som jag kommenterat min öppenvård till Försök uppskatta antalet personer (vänner, bekanta och kollegor) som du under det senaste året kommenterat din öppenvård inför. 1...personer Vet ej F11 REKOMMENDATION Tänk dig att någon av dina vänner behöver besöka öppenvården och frågar dig till råds. Hur troligt är det då att du rekommenderar din öppenvård till denna person. Ange på skalan där 1 betyder inte alls troligt och 10 mycket troligt. Inte alls troligt troligt

25 24 F12 DEN PERFEKTA ÖPPNA SJUKVÅRDEN Tänk dig en öppensjukvård som är perfekt i alla avseenden. Hur nära eller långt ifrån ligger din öppenvård denna perfekta verksamhet. Använd skalan där 1 betyder mycket långt ifrån och 10 mycket nära. långt ifrån nära F13 Har du någon gång (under det senaste året) formellt klagat på din öppensjukvård (antingen till personal på mottagningen, till sjukvårdsledningen eller till någon extern instans? 1...ja, gå till F13a 2...Nej 8...Vet ej F13a Om svar ja (1), Ungefär hur många gånger har du klagat under det senaste året (de senaste 12 månaderna). Jag har klagat ung.. gånger (Kod 99 om inget uppfattning av antalet gånget) F13bKlagomålet riktades till: 2...personalen på min öppenvårdsklinik 2...sjukvårdsledningen 8...någon extern instans Om svar ja på fråga 13: F13c Behandling av klagomål Hur blev dina klagomål behandlade? Ange på skalan 1 10 där 1 = mycket dåligt behandlade och 10 = mycket bra behandlade (VET EJ =99). dåligt behandlade bra behandlade Vet ej

26 25 F14 Om svar 3 (akutmottagning) på fråga F1. Skulle du som alternativ till besök på akutmottagning ha kunnat besöka vårdcentral eller läkarmottagning för dina besvär om a) - En sådan fanns i närheten och hade öppet för oplanerade besök när du behövde den Använd skalan där 1= inte alls möjligt; och 10=högst möjligt. b) - Man på denna hade personal med kompetens att ta hand om mina besvär? Välj en siffra mellan 1 och 10. Inte alls möjligt Högst möjligt Vet ej/ingen erfarenhet F15 INFORMATION OM ÖPPENVÅRDEN Vad tycker du om att a) - Patienternas bedömning av sjukvården mäts regelbundet och följs upp? Använd skalan där 1= det är inte alls viktigt; och 10=det är mycket viktigt. b) - allmänheten har rätt att ta del av sådana resultat (som t.ex. från denna undersökning)? Välj en siffra mellan 1 och 10. Inte alls viktigt viktigt Vet ej/ingen erfarenhet Bakgrundsinformation B1 Kön 1 Kvinna 2 Man (om vägran att svara kod 9) B2 Födelseår (55 betyder född år 1955, etc.) Födelseår: 19 (om vägran att ange, kod 99)

27 26 B3 Antal hushållsmedlemmar Antal: (om vägran att ange, kod 99) B4 Min utbildningsbakgrund. Jag har som högsta utbildning fullföljt: 1 obligatorisk grundskola/folkskola 2 gymnasium eller motsvarande 3 högskola (akademisk utbildning) 4 inget av ovanstående 8 vet ej B5 Ange storleken på den ort där du bor. 1 storstadsområde (Sto, Gbg, Malmö) invånare 3 21, invånare 4 färre än invånare 8 vet ej B6 B7 Län och kommunkod (tillförs) Postnummer (tillförs)

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Resultat från Institutet för kvalitetsindikatorer Patientupplevd kvalitet läkar- och sjuksköterskebesök vid vårdcentraler Resultat för privata och offentliga

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mätning

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Vårdindikatorn primärvård

Vårdindikatorn primärvård Vårdindikatorn primärvård Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn primärvård 3 Den privata vården får allt fler besökare... 4 En stor majoritet anser att valfrihet i vården är viktigt... 5 Otillräcklig

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

Nöjdhetsmätningar invånare 2014. 1177.se Region Kronoberg

Nöjdhetsmätningar invånare 2014. 1177.se Region Kronoberg Nöjdhetsmätningar invånare 201 1177.se Region Kronoberg Sammanfattning Regionala resultat NKI ligger på 80 vilket är ett mycket bra resultat. Enligt SCB innebär ett NKI på 75 och högre att de svarande

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009 Hela Sverige Fakta om analysen Analysen bygger på statistik för 2009 från SCB, för sjukfrånvaron i privat och offentlig vård, för sjukperioderna 15-89 dagar

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Nöjdhetsmätningar invånare 2015

Nöjdhetsmätningar invånare 2015 Nöjdhetsmätningar invånare 201 1177 Vårdguidens e-tjänster Landstinget i Uppsala län September 201 Sammanfattning NKI uppmäts till 73 vilket betyder att invånarna är nöjda med 1177 Vårdguidens e- tjänster.

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen 26 juni 2006 Bilaga till rapporten Öppna Jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Jämförelser mellan landsting 2006 Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Kommun och landsting 2016

Kommun och landsting 2016 SVENSKT KVALITETSINDEX Kommun och landsting 2016 SKL 1 Vid frågor eller för ytterligare information: Johan Parmler 0731-51 75 98 Johan.Parmler@kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX 2 Förord Svenskt

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Örebro län

Företagsamheten 2018 Örebro län Företagsamheten 2018 Örebro län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna?...1 Kontakt med vården...1 Första kontakten...1 Om vi blir förkylda...2 Norrbottningarnas betyg

Läs mer

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Delrapport Jobbhälsoindex 2013:3 Jobbhälsobarometern Sveriges Företagshälsor 2014-03-11 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om

Läs mer

Företagsamheten 2018 Hallands län

Företagsamheten 2018 Hallands län Företagsamheten 2018 Hallands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 September 2009 Rapport från Soliditet: Inkomstutveckling 2008 Soliditets granskning av totalt 5,4 miljoner deklarationer, motsvarande cirka 75 procent av samtliga

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Viktigt vid val av pensionsförvaltare. Undersökning av Länsförsäkringar 2009

Viktigt vid val av pensionsförvaltare. Undersökning av Länsförsäkringar 2009 Viktigt vid val av pensionsförvaltare Undersökning av Länsförsäkringar 2009 Sammanfattning Vad av följande är viktigt vid val av pensionsförvaltare av avtalspension? På frågan vad som är viktigt vid val

Läs mer

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen 1177.se / e-tjänster Landstingsstyrelsen 2017-06-13 1177.se Nationellt ~ 89 miljoner besök under 2016 - ökning med +14% Drygt 8,3 miljoner besök maj 2017 Kalmar län Drygt 1 243 000 besök under 2016 - ökning

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 19-- Sid 1 Januari 19 Vägen till 9, Sid Januari 19 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västmanlands län

Företagsamheten 2018 Västmanlands län Företagsamheten 2018 Västmanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västmanlands län

Företagsamheten 2018 Västmanlands län Företagsamheten 2018 Västmanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västernorrlands län

Företagsamheten 2018 Västernorrlands län Företagsamheten 2018 Västernorrlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Samhällsservice 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Samhällsservice 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Samhällsservice 2015 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Kerstin Fredriksson Projektledare

Läs mer

Pressinformation Bolån, Privatlån, Sparande och Fastighetsmäklare 2011 enligt Svenskt Kvalitetsindex

Pressinformation Bolån, Privatlån, Sparande och Fastighetsmäklare 2011 enligt Svenskt Kvalitetsindex Johan Parmler 2011-11-21 Publiceringstid kl. 05.00 Pressinformation Bolån, Privatlån, Sparande och Fastighetsmäklare 2011 enligt Svenskt Kvalitetsindex Jämfört med andra branscher så ligger kundnöjdheten

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 1--17 Sid 1 November 1 Vägen till 9, Sid November 1 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jämtlands län

Företagsamheten 2018 Jämtlands län Företagsamheten 2018 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

2 000 kronor per månad Svenskens vanligaste sparande. Undersökning av Länsförsäkringar

2 000 kronor per månad Svenskens vanligaste sparande. Undersökning av Länsförsäkringar kronor per månad Svenskens vanligaste sparande Undersökning av Länsförsäkringar Sammanfattning 1 (3) 46 procent av svenskarna sparar mindre än 1 000 kronor i månaden eller inget alls. 21 procent sparar

Läs mer

Företagsamheten 2018 Gävleborgs län

Företagsamheten 2018 Gävleborgs län Företagsamheten 2018 Gävleborgs län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Samhällsservice 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Samhällsservice 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Samhällsservice 2014 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Kerstin Fredriksson Projektledare

Läs mer

Företagsamheten 2018 Norrbottens län

Företagsamheten 2018 Norrbottens län Företagsamheten 2018 Norrbottens län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Norrbottens län

Företagsamheten 2018 Norrbottens län Företagsamheten 2018 Norrbottens län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Starka tillsammans. Om undersökningen

Starka tillsammans. Om undersökningen Om undersökningen Fältperiod: 19-25 februari 2009 4126 riksrepresentativa svar från Kommunals medlemspanel Svarsfrekvens: 68,6% Datainsamling: Webbenkät med en påminnelse Viktning: Resultaten har viktats

Läs mer

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Avdelningen för statistik och jämförelser Sanna Tiikkaja Herman Holm Diarienr. 44123/2014 Psykiatrisk tvångsvård

Läs mer

Företagsamheten 2018 Gotlands län

Företagsamheten 2018 Gotlands län Företagsamheten 2018 Gotlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Nationell Patientenkät Primärvård läkare Mellanårsmätning Hösten Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Primärvård läkare Mellanårsmätning Hösten Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Primärvård läkare Mellanårsmätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Primärvård läkare Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mellanårsmätning

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Hallands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Hallands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Hallands län Johan Kreicbergs Våren 2009 Halland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Företagsamheten 2018 Kronobergs län

Företagsamheten 2018 Kronobergs län Företagsamheten 2018 Kronobergs län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Gotlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Gotlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Gotlands län Johan Kreicbergs Våren 2009 Gotland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen - Kommun Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Företagsamheten 2018 Södermanlands län

Företagsamheten 2018 Södermanlands län Företagsamheten 2018 Södermanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Underbehandling av förmaksflimmer Rapport från AuriculA till Landstingen

Underbehandling av förmaksflimmer Rapport från AuriculA till Landstingen Underbehandling av förmaksflimmer Rapport från AuriculA till Landstingen 16 mars 2016 Uppsala Science Park, MTC Dag Hammarskjölds väg 14B 752 37 UPPSALA http://www.ucr.uu.se 1 UNDERBEHANDLING MED... INNEHÅLL

Läs mer

God tandhälsa och besök i tandvården inte självklart för alla. Andreas Cederlund

God tandhälsa och besök i tandvården inte självklart för alla. Andreas Cederlund God tandhälsa och besök i tandvården inte självklart för alla Andreas Cederlund Tandvårdslag (1985:125) Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen Nationell

Läs mer

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi Patienttoppen 2014 En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi April 2014 Innehåll Förord... 3 1 Sammanfattning... 4 2 Diskussion... 5 2.1 Högre

Läs mer

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Uppsala län Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Undersökningen genomfördes mellan den 20 februari och 17 mars 2013. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och besvarades av 1 508 fastighetsmäklare.

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan 090424 Jag vill att alla i vårt land ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet. Vi ska

Läs mer

Hälso- och sjukvårds - barometern 2016 BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL KUNSKAPER OM OCH ERFARENHETER AV HÄLSO-OCH SJUKVÅRDEN

Hälso- och sjukvårds - barometern 2016 BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL KUNSKAPER OM OCH ERFARENHETER AV HÄLSO-OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårds - barometern 2016 BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL KUNSKAPER OM OCH ERFARENHETER AV HÄLSO-OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL KUNSKAPER OM

Läs mer

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018 PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018 Exkl. rättspsykiatrisk vård Data från vissa lokala mätningar som genomförts i egen regi ingår Endast patienter 18 år och äldre ingår Andel riskpatienter Riket (14302)

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Nätverk Etablering av nyanlända

Nätverk Etablering av nyanlända Nätverk Etablering av nyanlända Högbo torsdag 5 november Johan Tegnhed Biträdande chef Marknadsområde Södra Norrland Dagordning - Arbetsförmedlingens uppdrag nu och återblick - Etableringsuppdragets förutsättningar

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2012. Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2012. Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 212 45 4 35 3 25 2 15 1 5 Antibiotikaförsäljning (J1 exkl metenamin) via recept 21-212, per län. Källa: Apotek ens Service AB 21 211 212 Västra Götaland

Läs mer

Vårdval, tillgänglighet & HSAN-anmälningar

Vårdval, tillgänglighet & HSAN-anmälningar Vårdval, tillgänglighet & HSAN-anmälningar 27 oktober 2008 Rapport om vårdval, tillgänglighet och HSAN-anmälningar inom primärvården 2007/2008 Rapport Svenskt Näringsliv Rapporten framtagen av Sanocore

Läs mer

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008 Var tredje svensk saknar eget pensionssparande Undersökning av Länsförsäkringar 200 Sammanfattning Drygt var tredje svensk pensionssparar inget alls. Vanligast är att spara upp till 1 000 kronor i månaden

Läs mer

Mäklarinsikt 2013:1 Jönköpings län

Mäklarinsikt 2013:1 Jönköpings län Jönköpings län Mäklarinsikt 2013:1 Jönköpings län Undersökningen genomfördes mellan den 20 februari och 17 mars 2013. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och besvarades av 1 508

Läs mer

Entreprenörskapsbarometern 2016

Entreprenörskapsbarometern 2016 Entreprenörskapsbarometern 2016 Förord Med Entreprenörskapsbarometern 2016 fördjupas kunskapen om människors syn på företagande. Undersökningen visar till exempel vilka för- och nackdelar personer ser

Läs mer

Allt färre drömmer om tidig pension

Allt färre drömmer om tidig pension Allt färre drömmer om tidig pension Undersökning från Länsförsäkringar våren 2010 Källa: Länsförsäkringar Sammanfattning Jämförelse mellan när man vill gå i pension och när man tror att man kommer göra

Läs mer

Av de företagsamma i Blekinge utgör kvinnorna 25,6 procent, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent).

Av de företagsamma i Blekinge utgör kvinnorna 25,6 procent, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent). Företagsamhetsmätning - Blekinge Län Johan Kreicbergs Våren 2009 Blekinge Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Företagsamheten 2018 Värmlands län

Företagsamheten 2018 Värmlands län Företagsamheten 2018 Värmlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamheten 2018 Kalmar län

Företagsamheten 2018 Kalmar län Företagsamheten 2018 Kalmar län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis)

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Vårt uppdrag Konkurrensverket ska se över hur etablering av

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

befolkningsundersökning 2012 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på hälso- och sjukvården

befolkningsundersökning 2012 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på hälso- och sjukvården befolkningsundersökning 2012 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på hälso- och sjukvården Upplysningar om innehållet: Sofia Tullberg, sofia.tullberg@skl.se Anna

Läs mer

Företagsamheten 2018 Dalarnas län

Företagsamheten 2018 Dalarnas län Företagsamheten 2018 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

befolkningsundersökning 2013 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på hälso- och sjukvården

befolkningsundersökning 2013 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på hälso- och sjukvården befolkningsundersökning 2013 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på hälso- och sjukvården Upplysningar om innehållet: Sofia Tullberg, sofia.tullberg@skl.se Sveriges

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jönköpings län

Företagsamheten 2018 Jönköpings län Företagsamheten 2018 Jönköpings län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008 Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 28 Diagram 1. Share of activities by type of activity 28 Annan gruppverksamhet 11% Studiecirklar 44% Kulturprogram 45% Diagram 1. Andel aktiviteter efter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009 Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September Viktoriagatan, Box 068, SE-402 22 Göteborg, Sweden, Tel +46 7 9 000, Fax +46 7 9 00, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer