Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket"

Transkript

1

2 En films allra första början kallas anslag, det är bara ca 2-3 minuter långt men brukar innehålla mycket information om vad filmen kommer att handla om. Den här filmen börjar med att vi får se Tsatsiki tillsammans med sin pappa, Yanis. De befinner sig i en olivlund och Yanis berättar att alla barn i deras familj får ett träd när de föds- ett kärleksträd. Man kan faktiskt säga att den olivlund som de befinner sig i är Tsatsikis familj. Vad som än händer i livet, måste du lova att den här olivlunden ska stanna i familjen, säger Yanis. 1. Vad kan vi tänka oss att filmen kommer att handla om, enbart utifrån vad vi har sett i filmens anslag? Tsatsiki bor på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med sin mamma, hennes nya kille och en lillasyster. Han har längtat länge till sommarlovet, det är då han får åka till Grekland och hälsa på sin efterlängtade pappa som bor i en liten by vid havet. Pappa Yanis och Tsatsikis farmor möter honom när han kommer och de åker tillsammans till byn på ett bilflak. Tsatsiki hälsar på alla i byn och njuter av att vara på plats. Men på kvällen när han äter middag med sin pappa på restaurangen undrar Tsatsiki var alla gäster är, det är så tomt. Hans pappa berättar att

3 hela Grekland har haft en ekonomisk kris och att det tyvärr inte heller undgått dem, de har haft det lite tufft ekonomiskt sista tiden. Nästa dag visar det sig att Tsatsikis pappa kanske måste sälja olivlunden. Tsatsiki blir både upprörd och ledsen. I en videodagbok, vlogg, säger han till sin kompis Hammaren att det känns som att han har brutit sitt hjärta i likhet med Hammaren som ju ligger hemma med ett brutet ben. 2. Varför blir Tsatsiki så upprörd över att olivlunden håller på att säljas? 3. Vad har Yanis att säga till sitt försvar? Kan du förstå pappans situation? Alva söker upp Tsatski när han ligger på sitt rum och deppar. Hon tar med honom till en hemlig plats där de tittar på en förtvivlad kvinna som gråter ut sin sorg varje kväll vid solnedgången. Alva berättar att Yanis kanske också måste sälja sitt hotell och flytta från byn. Det skulle betyda att Tsatsiki inte får komma tillbaka till sin älskade by när han ska hälsa på pappa Yanis. Vi måste stoppa honom! säger Tsatsiki. Hur då, vuxna lyssnar ju aldrig på barn, svarar Alva. 4. Håller du med Alva, lyssnar vuxna aldrig på barn? I vilka situationer skulle vuxna behöva lyssna mer på barn? Kan det finnas situationer när det kan vara bra att vuxna inte lyssnar på barn?

4 Alva och Tsatsiki hänger en dag på ett närliggande lyxhotell. Tsatsiki ser sig omkring; all god mat, den höga musiken, underhållning och hela vattenlandet, han utbrister: Här finns ju allt! Ja, allt utom Grekland replikerar Alva. 5. Vad menar Alva med den kommentaren? Vad är det som saknas på lyxhotellet? Håller du med henne? Alva och Tsatsiki står på huvudet nere på stranden, det är då man kommer på de bästa idéerna har Alva lärt sig. Tiden går och det mörknar- då kommer Tsatsiki äntligen på något. 6. Vad är det för idé han kläcker? Hur startar han upp sin plan? Vad säger han? Vilka talar han inför? Om vi inte gör något förlorar vi allt, till och med våra rötter och då hittar vi aldrig hem igen, säger Tsatsiki. 7. Vad är viktigt för att ett hem ska kännas som ett hem? Fundera själv och gör sedan en lista tillsammans i klassen. 8. Vad menas med en människas rötter? Kan du komma på något exempel? Är det viktigt att ha rötter? Vad händer annars? Plötsligt dyker Tsatsikis mamma och Hammaren upp. Det blir ett kärt återseende men samtidigt är det inte helt lätt att involvera dem i det liv och det uppdrag som Tsatsiki vid det här laget har tagit på sig. En konflikt börjar gro mellan Tsatsiki och Hammaren, eller är det mellan Hammaren och Alva?

5 9. Vad tror du att konflikten handlar om? Vem beter sig egentligen fel? 10. Hade Tsatsiki/Alva/Hammaren kunnat agera annorlunda? Tsatsiki och hans vänner jobbar vidare med att locka turister till byn. De försöker med alla medel låta folk förstå hur mysigt det är i byn Agios Ammos. 11. Tsatsiki, Alva och Hammaren är riktigt driftiga. Nämn några metoder de använder för att nå turisterna. Vilka aktiviteter lockar de turisterna med? Tsatsiki märker att folk verkar känna igen honom från genom hans egen vlogg. Det visar sig att Hammaren har delat och kommenterat vloggen i massor av olika forum på internet. 12. Vad tycker du om Hammarens tilltag? Var det rätt att dela Tsatsikis vlogg utan hans vetskap? Planen för att få turister och sommargäster till Ammos Agios fungerar inte riktigt fullt ut. Tsatsiki och hans vänner får till slut ta till mer radikala metoder för att få turisterna till byn. 13. Hur går de slutligen till väga för att få turisterna att komma?

6 Turister har nu hittat fram till hotellet och byn men då ringer Yanis från Athen och berättar att hans mäklare har hittat en köpare som är intresserad av både hotell och olivlund. Tsatsiki inser att han behöver handla snabbt för att händelserna inte ska glida honom ur händerna. 14. Vad gör Tsatsiki för att hindra mäklaren från att sälja hotell och olivlund? Yanis har kommit tillbaka till byn men är fortfarande inställd på att sälja sina egendomar. Tillslut lyckas Tsatsiki få honom att lyfta blicken och se sig omkring och upptäcka att byn inte alls är öde längre. Här finns nu turister och aktiviteter precis som förr. Yanis erkänner att det han mått sämst av när det gäller sitt ekonomiska trångmål, är att Tsatsiki ska behöva ha en fattig pappa som inte kan betala för sig. 15. Stämmer Yanis oro överens med den oro Tsatsiki gått och burit på? Om inte vad är skillnaden? 16. Hur tycker du att en bra pappa ska vara? Precis som Alva sagt till Tsatsiki säger han nu själv till sin pappa: Det är att våga som är det läskiga, sen är det bara kul! Själv har Tsatsiki vågat mycket denna sommar. 17. I de flesta filmer vi ser brukar huvudpersonen utvecklas och förändras under filmens gång. Fundera på hur Tsatsiki har utvecklats under sin sommar i Agios Ammos. Vilka saker har han vågat göra? 18. Tsatsiki och Hammaren reder ut sin konflikt och blir vänner igen. Hur reder de ut konflikten? Vad säger de till varandra? 19. Försök beskriva filmens budskap i en enda mening. Detta brukar kallas filmens premiss. Jämför era meningar med varandra. Har ni formulerat er lika eller olika? Har filmen kanske fler premisser? 20. Utveckla premissen genom att skriva fem eller sex meningar om filmens handling, hur ska du summera den?

7 21. Filmen heter Tsatiki, farsan och olivkriget. Vad syftar filmens titel på? Finns det en symbolik i titeln? Sverige Regi: Lisa James Larsson. 95 minuter. Svenskt tal och text.

8 Ur lgr11 Samhällskunskap åk 4-6 Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället. (Familjen och olika samlevnadsformer.) Sexualitet, könsroller och jämställdhet. Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället. Ur lgr11 Samhällskunskap åk 7-9 Möjligheter och risker förknippade med Internet och kommunikation via elektroniska medier. Tsatsiki filmar sig själv till den videodagbok, vlogg, han startar som en del av ett skolarbete. Genom små videosnuttar som Tsatsiki filmar med sin mobiltelefonkamera får vi tittare lära känna honom och följa det som händer honom under sommaren.

9 1. Om du startade en egen vlogg, hur skulle du presentera dig själv i det första inslaget? Skriv ned ca tio meningar och gör en kort presentation av dig själv. Vad vill du berätta om dig själv? Var du kommer ifrån? Vad du tycker om att göra? En rolig händelse du varit med om? Eller något helt annat? 2. Följande punkter passar bra att diskutera i smågrupper. a) Nu när din text är klar, fundera en liten stund, skulle du kunna tänka dig att läsa upp din text i en vlogg och lägga upp på internet. Varför/varför inte? Vad kan hända? Positivt? Negativt? Diskutera tillsammans. b) Diskutera påståendet: Den som är på nätet får nätet tåla. Håller ni med? c) Näthat avser kränkande och hatiska kommentarer och/eller publicering av bilder eller videoklipp. Har du någon erfarenhet av näthat (mot dig själv eller någon i din omgivning)? Är man utsatt på olika sätt om man är kille eller tjej? 3. Det är viktigt att känna till att det är olagligt att utsätta någon för hat genom att hota, sprida lögner och kränkande uppgifter. Detta gäller allt som händer på internet precis lika mycket som det gäller den fysiska världen. (Det är dock inte olagligt att ha starka åsikter om något.) Lär dig mer om vad näthat är: lyssna 12 min på juridikpodden som du hittar på No Hate Speech Movements internetsida: nohate.se/podcast/74 4. Diskutera No Hate Speech Movements 4 punkter (nedan) för etikett på nätet. Är de rimliga? Håller sig de flesta till dessa?

10 5. Vet du vart du kan vända dig om du eller någon i din närhet blivit utsatt för näthat? Nedan följer No Hate Speech-movements tips på myndigheter och organisationer som du kan kontakta. diskrimineringsbyran.se om du är utsatt för näthat med koppling till skolan kan du få hjälp av Diskrimineringsbyrån Uppsala. Fryshusets Nätvandrare finns på nätet om du behöver prata. Till BRIS kan du ringa, chatta eller mejla om det är något du vill prata om. Här kan du få hjälp att anmäla nätbrott. Tar emot anmälningar mot kränkningar i skolan. Friends finns som ett stöd om du behöver hjälp. RFSL har en brottsofferjour för dig som är homo- eller bisexuell, transperson eller queer. Nätaktivisterna utbildar i vilka lagar som gäller på nätet och vad du själv kan göra för att agera mer antirasistiskt på nätet. Har du en klass från åk 7 eller högre? Använd hela No Hate Speech Movements lektionsmaterial kring näthat. Materialet består av fem övningar som tar cirka minuter vardera att genomföra. Du hittar materialet här: nohate.se/material/metodmaterial

11 Ur lgr11: Samhällsorineterande ämnen åk 1-3 Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder. Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information. Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid. För Tsatsiki var olivlunden en viktig plats för tillhörigheten till den grekiska sidan av hans familj. Vilken plats är viktig för dig? Har du en plats som symboliserar dina rötter? Välj en plats och ta reda på information om den plats du har valt och skriv en text. Nedan hittar du förslag på frågor att besvara. a. Varför har du valt just den plats du valt? Berätta! b. Visa på en karta var platsen ligger.

12 c. Vad finns på platsen? Beskriv hur platsen ser ut. Finns det kanske någon intressant byggnad på platsen som du kan berätta om? d. Vad hände på platsen förr i tiden? Vilka bodde där? Vad arbetade de med? e. Kan du hitta någon som kan berätta något om platsen? (Kanske en familjemedlem? Eller någon annan?) 2. Skriv ned den information du har fått tag på. Eller vill du hellre berätta muntligt? Har ni ipads på skolan. Varför inte göra en digital berättelse med ord, ljud och bild? 3. Var du får din information ifrån kallas källa. Kom ihåg att ange var du har hittat din information. Är källan en internetsida? Är det en tillförlitlig sida? Källan kan också vara en person. På skolverkets hemsida hittar ni material och tips om ni vill fördjupa er mer i källkritik.

40 minuter om ungas nätvardag Ett föreläsningsmaterial från Surfa Lugnt

40 minuter om ungas nätvardag Ett föreläsningsmaterial från Surfa Lugnt 40 minuter om ungas nätvardag Ett föreläsningsmaterial från Surfa Lugnt Om Surfa Lugnt Nationellt initiativ mellan företag, myndigheter o frivilligorganisationer. Budskap Var närvarande i ditt barns vardag

Läs mer

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn.

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn. Hat och kränkningar på internet En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn www.statensmedierad.se 1 Till dig som är förälder HEJ! Är du orolig när ditt barn är på internet? Vad är ditt ansvar

Läs mer

Tidslinjen 100 år bakåt i tiden

Tidslinjen 100 år bakåt i tiden Tidslinjen 100 år bakåt i tiden Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid - SO, Årskurs 1-3 Syfte Förstå vad en tidslinje är och vad den kan användas till, samt ge exempel på hur olika människor

Läs mer

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar, Arbetsområde: Trafik Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap Läsår:- Tidsomfattning: 12 lektioner Ämnets syfte Undervisning i Samhällskunskap syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas:

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

statensmedierad.se/nohate

statensmedierad.se/nohate No hate-podden metodmaterial Vad gäller juridiskt på nätet? TILLSAMMANS MOT NÄTHAT statensmedierad.se/nohate Till dig som är lärare HEJ! Det här materialet är till för dig som jobbar med unga, och handlar

Läs mer

Boken om SO 1-3 bokens innehåll kopplat till LGR11

Boken om SO 1-3 bokens innehåll kopplat till LGR11 Boken om SO 1-3 bokens innehåll kopplat till LGR11 KAPitel 1-7 Förmågor Centralt innehåll Utviket Vad är SO? Du och jag Förr i tiden Att leva tillsammans Analysera (se samband, orsaker, konsekvenser) Skildringar

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om integritet och olaga integritetsintrång på nätet. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Vad gör dig ledsen, sårad eller arg? 2. Vad är integritet? En digital lektion från

Läs mer

Får man säga vad man vill på nätet?

Får man säga vad man vill på nätet? Får man säga vad man vill på nätet? Lektionen berör dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Läs mer

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? När Tara ringer blir Erik jätteglad. Men Tara är inte glad, hon är ledsen. Hon har upptäckt att någon har skapat ett hatkonto på Instagram. Hatkontot heter Vi

Läs mer

Etik, normer & lagar. OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv!

Etik, normer & lagar. OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv! Etik, normer & lagar OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv! LPP Samhällskunskap: => Förklara vad som menas med kränkning och mobbning. => Ge exempel

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Ta ansvar för tryggheten på nätet. Lektionen handlar om kränkningar och om att ta ansvar för sin egen och andras trygghet på nätet.

Ta ansvar för tryggheten på nätet. Lektionen handlar om kränkningar och om att ta ansvar för sin egen och andras trygghet på nätet. Ta ansvar för tryggheten på nätet Lektionen handlar om kränkningar och om att ta ansvar för sin egen och andras trygghet på nätet. Lektionsförfattare: Boel Nygren Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av robotar. Det finns många olika sorters robotar med olika funktioner och utseende. Det som alla robotar har gemensamt är att

Läs mer

Hur ser ungas nätvardag ut?

Hur ser ungas nätvardag ut? Om ungas nätvardag Hur ser ungas nätvardag ut? Den vanligaste aktiviteten för 13-18-åringar är sociala medier Dagens 3-åringar använder nätet i ungefärligen samma utsträckning som 7 8-åringarna 2010 Över

Läs mer

LPP Vad hände då? Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. Hur skall vi visa att vi når målen?

LPP Vad hände då? Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. Hur skall vi visa att vi når målen? LPP Vad hände då? Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? Arbetsblad på Onedrive jan 30 14:41 1 Varför läser vi om vad som hände

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om att ge eleverna kunskaper i hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Läs mer

otrygg, kränkt eller hotad

otrygg, kränkt eller hotad Känner du dig otrygg, kränkt eller hotad av någon du lever nära? Eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att

Läs mer

Ett filter i huvet. är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet?

Ett filter i huvet. är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet? Ett filter i huvet är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet? Hur ser ungas nätvardag ut? Internet är en naturlig del av ungas vardag. Användarna blir yngre och

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

Farfar ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Farfar ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA inte helt oväntat (sid 3, rad 2), ingen överraskning begravningen (sid 4, rad 1), när de döda läggs i jord eller bränns upp äger rum (sid 4, rad 1), är,

Läs mer

Agility! Springa snabbt

Agility! Springa snabbt MÅRTEN MELIN Sidan 1 Agility! Springa snabbt Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja känner sig lycklig. Hon har börjat få kompisar och hon får vara med och träna agility med Lisas hund Jimi. Nu ska hon

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

Jag. om brott, stöd och hjälp. INFORMATION FRÅN BROTTSOFFERMYNDIGHETEN

Jag. om brott, stöd och hjälp.  INFORMATION FRÅN BROTTSOFFERMYNDIGHETEN Jag vill veta om brott, stöd och hjälp INFORMATION FRÅN BROTTSOFFERMYNDIGHETEN www.jagvillveta.se Det är många barn i Sverige som är med om brott. Det är många barn i Sverige som är med om brott. Det kan

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Hannes har sommarlov och då brukar han hänga vid kiosken med sina vänner. Han brukar träffa Sara där. Sara är en tjej i hans klass som han tycker om. Hannes

Läs mer

- förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv. Religionskunskap

- förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv. Religionskunskap Religionskunskap Människor har i alla tider och alla samhällen försökt att förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang som de ingår i. Religioner och andra livsåskådningar är därför

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser - Möjligheterna & riskerna/fallgroparna! Vad är digitala mötesplatser?

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Lärarhandledning till Hockey, bänkvärmare och bögar

Lärarhandledning till Hockey, bänkvärmare och bögar Lärarhandledning Lärarhandledning till Hockey, bänkvärmare och bögar Inledning Idén till den här boken fick jag när jag arbetade med en årskurs 6. Vi pratade om sexualitet, identitet, mobbning och kom

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lulu har bytt skola igen. Hon vill inte ha kontakt med någon, hon är en ensamvarg. I klassrummet hamnar hon bredvid Snö, en tjej som är lika vit som Lulu är

Läs mer

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan.

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Herrhagsskolan 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vad handlar vår plan om? Den handlar

Läs mer

Vänner och näthatare

Vänner och näthatare 5 Vänner och näthatare Om näthat Sammanfattning av filmen: 1. I Wilhelms rum Wilhelm sitter på sin säng och spelar gitarr. Simon kommer in och tutar, det är dags att dra till fotbollsmatchen. 2. I hallen

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Långsättersskolan 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Ta ansvar för tryggheten på nätet

Ta ansvar för tryggheten på nätet Ta ansvar för tryggheten på nätet Lektionen handlar om att kunna agera och ta ansvar för både sin egen och andras trygghet på nätet. Boel Nygren är ämneslärare och har arbetat fram lektionsmaterialet inom

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin Handling I filmen Pojkarna, möter verkligheten magins värld när en blommas nektar erbjuder Kim, Momo och Bella, tre bästa vänner, möjlighet att om nätterna förvandlas till pojkar. Förvandlingen innebär

Läs mer

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik rymmer Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik vill ha ett nytt spel till datorn, men pappa säger nej. Erik säger att han kan köpa det själv, men pappa säger fortfarande

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Buskhyttans skola lå 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

En häst på rymmen Anna Hansson

En häst på rymmen Anna Hansson SIDAN 1 Boken handlar om: Lina och Moa får plötsligt ett sms, av Lotta i stallet. Det visar sig att blixten har slagit ner i hagen, där alla hästarna stod, och nu är hästen Pontus borta. Lina och Moa letar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

Robins pappa har fotboja

Robins pappa har fotboja Robins pappa har fotboja Hallå! Jag heter Robin. Jag bor med min mamma och pappa och min lillasyster. Jag gillar att spela fotboll. Jag ska bli proffs i Italien. TV-spel är också kul. För ett tag sedan

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Anna på Brännö - funderingsfrågor, underlag för samtal Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, Särvux, Gymnasiesär Lektionstyp: reflektion och diskussion, Lektionsåtgång: - Funderingsfrågor Frågorna kan användas

Läs mer

VAD HANDLAR BOKEN OM?

VAD HANDLAR BOKEN OM? TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik tältar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och Lea sätter upp ett tält i Leas trädgård. Lea föreslår att det ska sova över i tältet, men först måste de fråga sina föräldrar.

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Lärarhandledning Billie: Du är bäst

Lärarhandledning Billie: Du är bäst Lärarhandledning Billie: Du är bäst Här presenteras ett antal kapitelrelaterade frågor att grubbla över och samtala kring. Efter frågorna följer övningar i kreativt skrivande. Kapitel 1-2: I Bokarp gör

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

"Nånting Saknas" Hur ungdomar som förlorat en förälder i cancer hittar stöd. Doris Nilsson Johan Näslund

Nånting Saknas Hur ungdomar som förlorat en förälder i cancer hittar stöd. Doris Nilsson Johan Näslund "Nånting Saknas" Hur ungdomar som förlorat en förälder i cancer hittar stöd. Doris Nilsson Johan Näslund 2017-06-08 2 Tonår - övergångsår 2017-06-08 3 Bakgrund Att förlora en förälder under uppväxten är

Läs mer

Fångade på isen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial

Fångade på isen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Det har snöat en massa och skolan håller stängt. Emil och hans kompis Jakob är glada över att vara lediga från

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

Farfar ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Farfar ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA inte helt oväntat (sid 3, rad 2), ingen överraskning begravningen (sid 4, rad 1), när de döda läggs i jord eller bränns upp äger rum (sid 4, rad 1), är,

Läs mer

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Centralt innehåll

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Centralt innehåll 3.15 Samhällskunskap Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Lokal studieplan för Samhällsorientering

Lokal studieplan för Samhällsorientering Lokal studieplan för Samhällsorientering Kunskaps område Att leva tillsamma ns Centralt Innehåll Kunskapskrav Moment för åk 1 Moment för åk 2 Moment för åk 3 Skildringar av livet förr och i barnlitteratur,

Läs mer

Mer än kompis? LÄRARMATERIAL OKEJ?

Mer än kompis? LÄRARMATERIAL OKEJ? 2 Mer än kompis? Mei Film 2: Mer än kompis? Det här är den film som passar bäst till mellanstadiet. Den tar upp frågor som vi vet att många unga undrar över, nämligen: hur blir en ihop med någon? Hur säger

Läs mer

TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS

TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS Tidsåtgång: Cirka 80-120 minuter SYFTE: Öka förståelsen av vad

Läs mer

Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Uppsala universitet VT17, grundlärarprogrammet f-3, religion. Lektionsplanering Ämne: Religion Årskurs: 3 Lgr 11 Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

3.15 SAMHÄLLSKUNSKAP. Syfte

3.15 SAMHÄLLSKUNSKAP. Syfte 3.15 SAMHÄLLSKUNSKAP Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om e-sport. Vi får bland annat lära oss om några olika sorters spel som är populära. Inom e-sport används främst engelska begrepp eller

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Röda tråden. SO Åk 1 Åk 2 Åk 3 Att leva tillsammans

Röda tråden. SO Åk 1 Åk 2 Åk 3 Att leva tillsammans SO Åk 1 Åk 2 Åk 3 Att leva tillsammans Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Mynta och den mystiska hundtjuven

Mynta och den mystiska hundtjuven LENA LILLESTE Sidan 1 Mynta och den mystiska hundtjuven Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida ska gå ut med tant Bergs hund Birk. Tant Berg är väldigt rädd om sin hund och säger till flickorna

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) EVA SUSSO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse 1. Det hemliga brevet Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad heter huvudpersonen? 2. Vilken årstid är det? 3. Vad låg i brevet

Läs mer

Vad får man säga på internet? (Lag och rätt)

Vad får man säga på internet? (Lag och rätt) Vad får man säga på internet? (Lag och rätt) En introduktion till hur man får och inte får uttrycka sig på nätet. Till läraren 1. Lagar på nätet 2. Vad är förtal? 3. Är detta förtal? 4. Vad ska man göra?

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp?

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp? Ett bra sätt att komma igång med ett normkritiskt arbete är att reflektera över hur du som vuxen förhåller dig till olika värderingar och normer. Din egen historia och dina erfarenheter har format de värderingar

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Hur kär får man bli? Läsförståelse. Elevmaterial KATARINA VON BREDOW SIDAN 1. Namn: Kapitel 1

Hur kär får man bli? Läsförståelse. Elevmaterial KATARINA VON BREDOW SIDAN 1. Namn: Kapitel 1 SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vem är Viktor? 2. Varför hade Katrin inte träffat sin bästis på hela sommaren? 3. Var

Läs mer

Fakta om Marcus och Martinus

Fakta om Marcus och Martinus SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Marcus och Martinus. Du kommer att lära dig massor av fakta om killarna. Du kommer bland annat att få svar på följande frågor:

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle får en biobiljett av Amir i födelsedagspresent. Amir undrar om de ska gå och se en skräckfilm. Olle vågar inte säga att han hatar skräckfilmer, så han säger

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. MÅRTEN MELIN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Livia och hennes kompis. Livia har sett en film om en köttätande växt och nästa dag går klassen till Botaniska trädgården. Sara

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer