Samverkan kring barns och ungdomars psykiska hälsa, Jönköpings län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan kring barns och ungdomars psykiska hälsa, Jönköpings län"

Transkript

1 1(11) Samverkan kring barns och ungdomars psykiska hälsa, Jönköpings län Handlingsplan 2012 och framåt Inledning och bakgrund I regeringens handlingsplan samt Sveriges Kommuner och Landstings långsiktiga handlingsplan för psykisk hälsa, fokuseras mycket av stödet på en utsatt grupp; barn. En bred överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tecknats med syfte att skapa förutsättningar för ett gemensamt långsiktigt och systematiskt förbättringsarbete. Parterna är överens om att de statliga stimulansmedlen inom området framför allt ska kopplas till resultat- och prestationsbaserade mål. Med barns och ungdomars psykiska hälsa i centrum syftar satsningen till att uppmuntra och stärka samverkan mellan kommuner och landsting genom ekonomiska incitament. Målet är även att effektivisera användningen av resurser så att vård och omsorg i högre grad utgår från målgruppens behov. Denna handlingsplan syftar till att beskriva uppdrag, mål och aktiviteter för arbetet med barns och ungdomars psykiska hälsa i Jönköpings län under 2012 och framåt. Arbetet hålls ihop av ledningsgruppen för samverkan mellan kommunerna och landstinget (KOLA) och mötesplatser för förankring, information och dialog finns för länets socialchefer och sjukvårdsdirektörer. På länsnivå finns ett antal stödresurser i form av utvecklingsledare. Barndialogen är en samverkansarena för lärande och erfarenhetsutbyte inom området. Handlingsplan med pågående aktiviteter och resultat kommer fortlöpande att presenteras för politiker och tjänstemän från länets kommuner och landsting. Det övergripande politiska organet för samverkan mellan huvudmännen är Läns-Lako.

2 2(11) Utvecklingsledare Det finns på regional nivå inom Regionförbundet, FoUrum och inom Landstinget, Qulturum samt Folkhälsa och sjukvård, ett antal utvecklingsledare. Dessa ska vara ett regionalt kunskaps- och förbättringsstöd när det gäller att utveckla en sammanhållen vård och omsorg för barn med psykisk ohälsa. Syfte Genom ett långsiktigt systematiskt förbättringsarbete skapa förutsättningar för god psykisk hälsa hos barn och ungdomar i Jönköpings län. Gemensam värdegrund Läns-Lako är det högsta politiska organet för all samverkan mellan kommunerna och Landstinget. Under 2011 antog Läns-Lako följande värdegrund: Vi utgår från patientens/brukarens behov Vi samarbetar aktivt över organisations- och huvudmannagränser Vi bemöter varandra med respekt och visar tillit Vi lär av varandra och tar tillvara varandras kompetens Värdegrunden utgör stöd i allt samverkansarbete i länet.

3 3(11) Övergripande mål Jönköpings läns gemensamma och övergripande mål är att genom tidig upptäckt erbjuda rätt insats på rätt nivå vid rätt tillfälle för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Ledning och styrning Vi har intensifierat arbetet med att utveckla ett gemensamt ledningssystem Ledning och styrning i samverkan. Detta är en process som pågår under hela för att finna stabila former i samverkan mellan kommuner och landsting. Inledningsvis har vårt fokus varit Bättre liv för de mest sjuka äldre. Under 2013 inleds arbetet inom barn. I detta arbete utvecklar vi vår gemensamma förmåga att: sätta upp mål för de olika delarna i länets satsning ( Result ) följa upp målen ( Assess ) besluta om förfining och utveckling ( Refine ) Vi avser att utveckla en årscykel för arbetet på länsnivå som stöttar det lokala arbetet. Samtliga huvudmän har fattat beslut om att införa ett ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2011:9. Allt arbete ska utgå från att barnen och ungdomarna ska få ta del av insatser som håller en så god kvalitet som möjligt och bygger på bästa tillgängliga kunskap. Arbetssättet förutsätter ett ständigt och systematiskt lärande och utgår från tre kunskapskällor: forskningen, praktiken och brukaren.

4 4(11) Samverkansnivå I syfte att skapa en sammanhållen helhet för stöd till barn och ungdomar med psykisk ohälsa behöver olika nivåer samverka och förstärka varandra. Nedan beskrivs pågående arbeten, antagna avtal samt avtal som är under framtagande. Barndialogen Barndialogen är ett forum för utvecklingsarbete i samverkan mellan Landstinget i Jönköpings län, kommunerna i länet och externa organisationer. Barndialogen arbetar på uppdrag av Landstinget och kommunerna i Jönköpings län och utgår från Barnkonventionen med en helhetssyn på barns (0-18 år) hälsa och vård. Barns och ungdomars hälsa är en viktig samhällsfråga. Många barn har sammansatta problem och svårigheter som kräver samverkan och kompetens från flera områden: hälso- och sjukvård; skola och förskola; socialförvaltning med flera. Inom Barndialogen finns ett antal processområden där samverkan sker mellan socialtjänst, skola och landsting, bland annat barn med psykisk ohälsa. Inom Barndialogen finns även ett speciellt fokusområde, samordnad individuell plan (SIP), för att öka samverkan mellan kommunerna och Landstinget: Modellområdesarbetet Som ett av 14 modellområden i landet har Jönköpings och Eksjö kommuner tillsammans med Landstinget i Jönköpings län valts ut av SKL för att koordinera och synkronisera detta arbete. Projektet omfattar barn mellan 0 och 18 år. Projektet har inneburit en inspiration för övriga länet att ta del av de landvinningar och erfarenheter som har gjorts av dessa två kommuner. Arbetet går i stora drag ut på följande två saker: Att främja den psykiska hälsan hos barn och ungdomar genom förebyggande arbete där alla aktörer hos kommuner och landsting gör sin del. Att genom modellområden stödja ett antal platser i att utveckla helhetsstrategier som kan tjäna som nationella exempel på lösningar med en effektiviserande synkronisering av kvalitetsutveckling. Syftet är alltså att utveckla samverkansmodeller och arbetssätt parallellt.

5 5(11) Arbetet i kommunerna Jönköping och Eksjö utgör motorn och inspirationen i länets arbete med att utveckla ovan nämnda områden. För övrig information, se Arbetet med Psynk grundnivå/ grön nivå i länets kommuner Landstinget och kommunerna har gemensamt beslutat att anta utvecklingsarbetet Skuggning av modellområden barn s psykiska hälsa. Målet och syftet med projektet är att för länets kommuner och landsting ta tillvara de slutsatser, erfarenheter och handlingsplaner som gjorts inom modellområdet Jönköping/ Eksjö samt övriga tretton modellområden i SKL:s nationella satsning. Denna satsning motsvarar SKL:s och Psynks satsning grund/grön nivå och har hittills startas i åtta av länets tretton kommuner, och ytterligare tre kommuner är erbjudna att delta (Jönköping och Eksjö är redan på intensiv/gul nivå). Varje kommun utser en styrgrupp och koordinerar arbetet med utvalda förbättringsområden tillsammans med metodstödjarna. Styrgruppen ger ett uppdrag till förbättringsarbetet till en sammansatt arbetsgrupp som sedan rapporterar till styrgruppen för beslut i frågan. Projektet berör socialtjänstens, skolans samt Landstingets verksamheter för barn och ungdomar och allt arbete sker i samverkan mellan dessa verksamheter. projektplan pdf Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Landstinget i Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Den 19 juni 2012 antog Läns-Lako Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Landstinget i Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning. Överenskommelsen har reviderats 2013 enligt socialstyrelsens riktlinjer och delats upp i två dokument, en övergripande för alla individer med psykisk funktionsnedsättning och en för barn med psykisk ohälsa och psykisk

6 6(11) funktionsnedsättning. Samordnad individuell plan (SIP) Överenskommelse om samordnade insatser för barn mellan landstinget och kommunerna i Jönköpings län är ett bakgrundsdokument för samordnad individuell plan i Jönköpings län som har antagits av kommunerna och Landstinget. I detta bakgrundsdokument finns även ett dokument som stöd vid upprättande av samordnad individuell plan, kallelse till möte och för att utse en samordnare. Länk: Använd SIP- ett verktyg vid samverkan. Barn 0 18 år. FAKTA-grupp kring barns s psykiska hälsa I FAKTA-gruppen sker en samverkan mellan kommun och landsting för att utforma ett allmänt kunskapsstöd för Landstinget och kommunerna i Jönköpings län. Kunskapsstödet skall vara ett länsgemensamt beslutsstöd för samverkan i handläggning av barn och ungdomar med psykisk ohälsa, och är ett konsensusdokument kring uppdragsfördelning mellan verksamheterna (vem gör vad och när inom befintliga uppdrag och ramar). Dokumenten utgår från SKL:s kunskapssammanställning Rätt insatser på rätt nivå för barn och ungdomar med psykisk ohälsa, aktuell lagstiftning, nationella vårdriktlinjer samt Barnkonventionen. FAKTA-dokumenten är kortfattade, praktiskt inriktade och uppbyggda kring dokumentens gemensamma rubriker. Dokumentet skall även innehålla lättillgängliga länkar för fördjupningsområdet med viktig information. Projekt Barn som anhöriga Jönköpings län har valts ut som ett av fyra län som har fått medel från Socialstyrelsen för att ta fram modeller för hur man bemöter och arbetar med barn och ungdomar i familjer med allvarlig fysisk sjukdom eller skada, psykisk sjukdom/funktionsnedsättning eller där en förälder oväntat dör. Detta projekt bedrivs med Landstinget som huvudman, men i tydlig samverkan med länets kommuner.

7 7(11) Barn och ungdomar inom ovanstående målgrupp lever i en så pass utsatt situation att de ofta upplever psykisk ohälsa. Barn- och ungdomshälsa i Jönköpings län Det har i Jönköpings kommun startats en verksamhet som heter barn- och ungdomshälsa som är en första-linjen-verksamhet för barn och ungdomar med lindrig till medelsvår psykisk, psykosomatisk och/eller psykosocial problematik nochungdomshalsan.4.56ba f90d html Liknande verksamheter kommer även att starta i de två länsdelarna - Höglandet (Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda) och GGVV (Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner). Samverkansavtal om kostnadsfördelning mellan kommun och landsting vid placeringar på externa behandlingshem Det har mellan länets kommuner och Landstinget träffats ett avtal om kostnadsfördelning vid placeringar på HVB-hem, där ärendet både innefattar social och psykiatrisk problematik. Överenskommelsen antogs av Läns-Lako 2002 och KOLA-gruppen har beslutat revidera överenskommelsen under Gemensamt avtal kring utformning av familjecentral och ungdomsmottagning Genom initiativ och arbete i Barndialogen, har länet utarbetat ett avtal avseende samverkan på familjecentral och familjecentralsliknande verksamheter för huvudmännen. Ett liknande arbete har gjorts med ungdomsmottagningarnas inriktning. Syftet med denna överenskommelse är att reglera och stärka samverkan kring driften av ungdomsmottagningar. Överenskommelsen ska tydliggöra samarbetets omfattning och former samt parternas ansvar. Målet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för att kunna planera och genomföra hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser av god kvalitet och med god tillgänglighet. I båda avtalen regleras huvudmännens uppgifter och skyldigheter i respektive verksamhet.

8 8(11) ng.pdf Individnivå Hälsosamtal i skolan Eleverna erbjuds hälsosamtal fyra gånger under sin skoltid, och sedan 2004 bedrivs ett forsknings- och utvecklingsarbete inom detta område i samverkan mellan länets kommuner och Landstinget. Hälsosamtalen är en hälsofrämjande metod som också ger stöd i att tidigt upptäcka psykisk ohälsa. Från och med detta läsår görs en insamling av hälsodata utifrån hälsosamtalen som berör psykisk hälsa i ett pilotprojekt inom SKL:s Psynk-projekt där den s.k. Jönköpingsmodellen finns med. Under våren 2013 kommer fokus att vara att utveckla metoden för att upptäcka självskadebeteende och att arbeta med detta ur ett förebyggande perspektiv. Samverkan om övergrepp mot barn, och planering för Barnahus Det finns ett avtal om samverkan mellan socialtjänsten, landstinget, polisen och åklagare med olika handläggningsråd vid misstanke om övergrepp mot barn. Aktörerna utgör en samrådsgrupp som sammankallas vid misstanke om övergrepp mot barn. n.pdf I denna samrådsgrupp sker också ett gemensamt arbete med långt framskridna planer att ta fram förutsättningar för att få till ett Barnahus i Jönköpings län. Rekrytering av personal till Barnahus pågår under oktober Samverkan kring barn med koncentrationssvårigheter, s.k. VITS-team När det gäller barn med koncentrationssvårigheter finns olika nedtecknade samverkansformer runt om i länet. Ett exempel på en sådan modell är de överenskommelser enligt VITS-modellen, där skola, socialtjänst och landsting är

9 9(11) aktörer, som finns i t ex Jönköping (för skolbarn), Vetlanda och Gnosjö. Remiss kan skickas till Landstingets specialistenheter (BUP eller barn- och ungdomshälsan) efter medicinsk bedömning av barnerfaren skolläkare eller av barnläkare på barn- och ungdomsmedicin. Till remissen bifogas psykologutlåtande, pedagogisk och medicinsk kartläggning, samt en beskrivning av de åtgärder som vidtagits och vad de lett fram till. Andra kommuner i länet har liknande samverkansformer mellan kommun och landsting för denna målgrupp, men under annan benämning. 2.pdf Det finns numera en länssamordnare för barns och ungdomars psykiska hälsa, som är anställd av Landstinget och kommunerna med fysisk placering på Regionförbundet. Länssamordnarens huvudsakliga uppdrag är under att leda och stödja det länsövergripande arbetet med att uppfylla de grund och prestationskrav som anges i den nationella PRIO satsningen. Länk till Ansvaret för missbruk hos unga Ansvaret för missbruk hos unga är delat mellan olika huvudmän. Det kan ofta vara så att primärvården, ungdomsmottagningen eller elevhälsan får en första-linjen-kontakt med en ungdom som missbrukar alkohol eller droger. Det är även vanligt att visst missbruk framkommer bland ungdomar som är i kontakt med BUP. Inom de olika sjukvårdsområdena i länet finns rådgivningsenheter som ger råd och stöd till ungdomar med missbruk. Vid konstaterat eller starka misstankar om pågående missbruk, är det socialtjänsten som har det primära ansvaret genom att situationen för ungdomen görs aktuell, genom anmälan eller aktualiseras på annat sätt. Socialtjänsten öppnar en utredning enligt Socialtjänstlagen 11:1 och beslutar om åtgärd, och i förekommande fall om en insats i samverkan med andra aktörer. Under 2013 avser länet att fortsätta precisera ansvarsfördelningen avseende denna målgrupp.

10 10(11) Konsultationsdokument mellan socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) Det finns i socialtjänsten ett system för barnavårdsutredningar kallat BBIC (Barns behov i centrum). BBIC har ett antal konsultationsdokument, dock inget till barnoch ungdomspsykiatrin. Det länsövergripande BBIC-samarbetet i Jönköpings län har tagit fram ett eget konsultationsdokument för detta ändamål. En grupp bestående av representanter från socialtjänsten samt barn- och ungdomspsykiatrin har tagit fram detta dokument, och presenterat det för det länsövergripande nätverket för BBIC samt BUP. Detta avtal har således utarbetats tillsammans och godkänts av båda parter, och utgör en samverkansgrund avseende begäran av bedömning, utredning och begäran av redogörelse av BUP-insats. Barn- och ungdomspsykiatrin har tillsammans med barn- och ungdomshabiliteringen format ett dokument Riktlinjer för utredning och behandling av barn med ADHD i Landstinget i Jönköpings län, daterat , där samverkan med socialtjänsten är av stor vikt vid planering av insats. Hälsoundersökning av placerade barn Landstinget och kommunerna i Jönköpings län har beslutat om riktlinjer för hälsoundersökningar av barn som placeras enligt Socialtjänstlagen. Forskning har visat att placerade barn har stora behov av både medicinsk och psykiatrisk undersökning och uppföljning av hälsotillstånd. Riktlinjerna och avtalet har utarbetats i samråd av Regionförbundet Jönköpings län, länets tretton kommuner och Landstinget i Jönköpings län. Riktlinjerna gäller barn i åldrarna (0 år till och med 17 år) som är placerade i familjehem, på hem för vård eller boende (HVB) eller särskilda ungdomshem. För att säkra att barn och ungdomar som placeras av socialtjänsten utanför hemmet får ett optimalt omhändertagande vad gäller sjukvårdsbehov bör en hälsoundersökning av barnen/ungdomarna genomföras. rade_barn_och_ungdomar_la.pdf

11 11(11) Förbättringsområden 2013 Under 2013 fortsätter arbetet med att förbättra styrning och ledning av samverkan. Ett antal mätbara konkreta mål kommer att formuleras. En översyn av nuvarande strukturer för samverkan kring barn pågår. Det framgår av föreliggande text att ett antal avtal och dokument kommer att fastställas under Läns-LAKO kommer kontinuerligt att följa, utveckla och förbättra dokumentet kring samverkan kring barns s psykiska hälsa. Jönköping Regionförbundet Jönköpings län Landstinget i Jönköpings län Karin Westling Mats Bojestig

12 (2) Handlingsplan för länsövergripande utvecklingsarbete för barn Övergripande mål Jönköpings läns gemensamma och övergripande mål är att genom tidig upptäckt erbjuda rätt insats på rätt nivå vid rätt tillfälle för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Allt arbete ska utgå från att barnet/den unge ska få ta del av stöd och insatser, behandling och vård som håller hög kvalitet och bygger på bästa tillgängliga kunskap. Barnkonventionen Jönköpings län med kommuner och landsting har under ett par års tid genomfört omfattande utbildningssatsningar i Barnkonventionen. Målet med utbildningarna är att öka kunskapen och att implementera Barnkonventionens principer i allt arbete som rör barn i vårt samhälle. Vid alla åtgärder som rör barn ska barnets perspektiv beaktas. Barnkonventionen Matrisen nedan beskriver vilka länsövergripande utvecklingsområden som pågår under Utvecklingsområdena beskrivs utförligare i handlingsplanen Samverkan kring barns och ungdomars psykiska hälsa MÅL INDIKATORER UPPFÖLJNING Barn med lindrig till medelsvår psykisk problematik ska få stöd i tidigt skede Barn med psykiatrisk problematik ska få tillgänglighet till barnoch ungdomspsykiatrin Barn som lever i familjer med allvarlig fysisk sjukdom, psykisk funktionsnedsättning/sjukdom eller med oväntat dödsfall ska få stöd. Statistik Kvalitativa mått Statistik och analys vid avvikelsehantering Familjeformulär. Antal föräldrar/barn som erhållit stöd i form av information, samtal, kontakt, gruppverksamhet registreras Orosanmälan antal registreras Barnombudsorganisation COSMIC Verksamhetsteam barn Barn i förskolan i behov av särskilt stöd ska få det i samverkan med barnhälsovården/familjecentralerna Formuläret Mitt barn 2,5 år samt 4 år Barnhälsovården och Förskolans dialoggrupp.

13 Barn i behov av samordnade insatser ska få det Barn som utsätts för våld och/eller övergrepp ska få bästa möjliga stöd Barn ska mötas av professionella med kunskap om var barnets/den unges behov av stöd erbjuds Barn ska vid fyra tillfällen under sin skoltid erbjudas hälsosamtal som hälsofrämjande och förebyggande för psykisk, social och fysisk ohälsa Barn med missbruksproblematik ska mötas av ett samlat stöd från landsting och kommun Barn placerade av socialtjänsten i familjehem eller hem för vård och boende, ska ha rätt till hälsoundersökning Barn som är under utredning i socialtjänsten ska vid behov erbjudas en barn- och ungdomspsykiatrisk bedömning Det ofödda och nyfödda barnet vars föräldrar är i behov av särskilt stöd under graviditet, förlossning och i sitt tidiga föräldraskap ska erbjudas tvärprofessionellt stöd Samordnad individuell plan (SIP) Statistik Kvalitativa mått (ännu ej fastställda) Statistik och analys vid avvikelsehantering Analys av resultaten från verktyget för hälsosamtalen (mall) Statistik avgiftning Statistik behandling SIP Statistik Analys av avvikelserapportering Statistik Analys av avvikelserapportering Statistik Länssamordnaren Barnahusets styrgrupp FAKTA - styrgrupp utvecklingsarbete i samverkan med skola, socialtjänst och Landstinget Mödrahälsovården Barnhälsovården Socialtjänstens barn och ungdom Övrigt samverkansarbete Förutom de länsövergripande målen för barn pågår lokala utvecklingsarbeten med hälsofrämjande och förebyggande insatser från länets folkhälsoavdelning i samverkan med förskolor och skolor. Skolnärvaroarbete pågår i flera kommuner i länet i samverkan med skolan, socialtjänsten och Landstinget. Här finns dokumentation i kommunernas egna handlingsplaner. Uppföljning Indikatorerna för det länsövergripande utvecklingsarbetet följs upp kontinuerligt från och med 2014 av strategigrupp barn om inget annat anges. Strategigruppen återkopplar till KOLA-gruppen. Uppföljning och återkoppling till kommuner och landsting sker enligt utarbetade rutiner. 2

I samverkansöverenskommelsen ingår förutom Landstinget och socialtjänsten, även skolan som likvärdig part.

I samverkansöverenskommelsen ingår förutom Landstinget och socialtjänsten, även skolan som likvärdig part. Datum 2013-11-19 Antal sidor 1(9) Överenskommelse mellan kommunerna och Landstinget i Jönköpings län om samverkan kring barn med psykisk ohälsa och psykisk funktionsnedsättning Inledning Den upprättade

Läs mer

Länsövergripande handlingsplan för samverkan kring barn och unga

Länsövergripande handlingsplan för samverkan kring barn och unga Länsövergripande handlingsplan för samverkan kring barn och unga För barns och ungas psykiska, sociala och fysiska hälsa Strategigrupp barn och unga i Jönköpings län Gäller, revideras -10-31 Strategigrupp

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(6) Plats: Kommunal utveckling lokal Höglandet Närvarande: Miriam Carlsson, primärvården Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson,

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg. Där invånarna behöver oss tillsammans!

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg. Där invånarna behöver oss tillsammans! Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Bakgrund Behov av samordning och likvärdighet i länet Först ut äldreområdet Nationella

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa

Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa Revisionsrapport Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa Kerstin Svensson, Certifierad kommunal revisor Sofia Blixtberg Linda Gustavsson Kerstin Karlstedt 2013-10-10 Landstinget i Jönköpings län

Läs mer

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Ledningssystem för samverkan kommun-landsting Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Utgångspunkter Till nytta för invånaren Bästa möjliga kvalitet Så effektivt som möjligt och tillsammans

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län RJL 2017/3091 RJL 2017/2982 Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län 1 Giltig från 2018-01-01 Innehåll Överenskommelsens omfattning...

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

LJ 2013/1666. Förvaltningsnamn Avsändare. Revisionen ställer följande specifika frågor till landstingsstyrelsen.

LJ 2013/1666. Förvaltningsnamn Avsändare. Revisionen ställer följande specifika frågor till landstingsstyrelsen. 1(3) 2013-12-19 LJ 2013/1666 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Yttrande över granskning - Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa LJR2013/29 Landstingets revisorer har granskat samverkan

Läs mer

Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området

Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området 2013-11-15 Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området Inledning För att på bästa sätt arbeta med barn och unga och dennes familj i centrum, behövs en god samverkan

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Samordnade insatser för barn och unga

Samordnade insatser för barn och unga Samordnade insatser för barn och unga Nationell nivå Synkronisering av samhällets alla insatser för barn och unga som har eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa Insatserna behöver utvecklas för att

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

LOKAL JÄMTBUS ÖVERENSKOMMELSE

LOKAL JÄMTBUS ÖVERENSKOMMELSE Dokumenttyp: Rutin/Instruktion Giltighetstid: Årligen Beslutad av: Barn och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Verksamhetschef Barn och elevhälsan Line Uski Torpe Gäller från: 2017-05 Diarienr: BUN 2017.48/690

Läs mer

Fokus Ungdomsmottagningen. För att kallas Ungdomsmottagning krävs en barnmorska, kurator/psykolog och tillgång läkare

Fokus Ungdomsmottagningen. För att kallas Ungdomsmottagning krävs en barnmorska, kurator/psykolog och tillgång läkare Fokus Ungdomsmottagningen För att kallas Ungdomsmottagning krävs en barnmorska, /psykolog och tillgång läkare (Mall för överenskommelse ungdomsmottagningen) 2017-03-03 REKO Mål - kvalitetssäkring Det ska

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka äldre

Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka äldre SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-12-08 Sida 123 (138) 80 Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka I budgetpropositionen för 2011 aviserade regeringen en forts

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 30 april 2013 klockan 08.00 10.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal E Närvarande Gunnel Lundgren Anders Åberg Agneta Jansmyr

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län kring barns och ungas psykiska, sociala och fysiska hälsa

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län kring barns och ungas psykiska, sociala och fysiska hälsa Diarienummer RJL 2015/1897 Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län kring barns och ungas psykiska, sociala och fysiska hälsa Ledningsgruppen för samverkan

Läs mer

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2017-11-03 Diarienummer 170080 Landstingsstyrelsen Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Historien Uppdrag lämnat oktober 2010

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd mellan Danderyds kommun och Stockholms läns landsting

Överenskommelse om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd mellan Danderyds kommun och Stockholms läns landsting Överenskommelse om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd mellan Danderyds kommun och Stockholms läns landsting Inledning KSL, kommunerna och Stockholms läns landsting har tillsammans arbetat fram

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87 Tid: 2015-09-08, kl 13:00-16:15 Plats: 80 RJL 2015/ 1135 Sal A, Regionens hus Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län om samarbete kring

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Innehåll Sid. Gemensamma grundläggande värderingar 3 Bas- och specialistnivå förtydligande av ansvar 3-4 Samverkan 4-5 Samverkan

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Kommunal utveckling, Finnveden Närvarande: Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson, socialtjänst, ordförande Yvonne

Läs mer

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa Bakgrund Den här samverkansplanen har tagits fram i samarbete med berörda verksamheter

Läs mer

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Bakgrund och syfte Kommunerna i Stockholm län och Stockholms Läns Landsting har nedtecknat ett

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016-2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2016-11-24 Avdelningen för vård

Läs mer

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-12-11 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Samtliga Förvaltningar Fastställt av: TKL 2016-11-18

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (16) Socialnämndens arbetsutskott 2013-10-08 95 Överenskommelse om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd - BUS (SN 2012.076) Arbetsutskottets beslut Socialnämnden

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-06-03 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson.

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson. Aktuellt Psykisk hälsa Arbetsmodell för samordnade insatser Socialchefsnätverket, GR 2018-03-02 Yvonne Witzöe Margareta Antonsson Kommuner och landsting rekvirerar nu årets medel för Överenskommelsen psykisk

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 GEMENSAM INDIVIDUELL PLANERING, SIP, MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALTJÄNST, FÖRSKOLA OCH SKOLA SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Bakgrund Inom ramen för överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen om stöd till en evidensbaserad praktik (EBP) för god

Läs mer

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Regionalt övergripande riktlinje som gäller samtliga 49 kommuner och regionen. Reglerar samverkan kring barn och unga med psykisk/psykiatrisk och social problematik.

Läs mer

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december Närvarande: Noomi Carlsson Miriam Carlsson Jesper Ekberg Karl Gudmundsson Carina Helgesson Björk Yvonne Lindén Andersson Miriam Markusson

Läs mer

Bästa platsen att växa upp på

Bästa platsen att växa upp på Bästa platsen att växa upp på Nätverksträff barnrättsombud 23 oktober 2018 Noomi Carlsson, Folkhälsa o sjukvård Liza Muhic, VO medicin Är Region Jönköpings län bästa platsen att växa upp på? Carlsson/

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016

FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 FÖRSTÄRKT BASFINANSIERING AV FOURUM S VERKSAMHET 2016 Bakgrund: Utvecklingspartnerskapet FoUrum ägs av länets 13 kommuner. FoUrums startade sin verksamhet 2010 och organiseras i Kommunal utveckling i Region

Läs mer

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Närvarande: Noomi Carlsson Miriam Carlsson Karl Gudmundsson Yvonne Lindén Andersson Miriam Markusson Berg Nina Martinsson Elisabet

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Tid: kl. 9.00 11.30 Plats: Kommunal utveckling, Västra storgatan

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015

Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 De nya aktiviteterna i handlingsplanen ska vara genomförda senast vid utgången av 2015. Det finns

Läs mer

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 (5) RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 Parter och XX kommun. 2 Avtalstid Avtalet gäller fr.o.m. 2008-xx-xx tills vidare med möjlighet för part att skriftligt säga upp

Läs mer

Ny webb och inrapportering av redovisning

Ny webb och inrapportering av redovisning PROGRAM 10.00-10.10 Välkomna Ing-Marie Wieselgren 10.10-10.30 Varför gör vi det här? Ing-Marie Wieselgren 10.30-11.00 Arbetet med handlingsplanerna 2017 Ing-Marie Wieselgren och Marit Grönberg Eskel 11.00-11.30

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Kvalitetssystem för att säkra barnets rätt till en god och likvärdig hälso- och sjukvård i Jönköpings län 2014

Kvalitetssystem för att säkra barnets rätt till en god och likvärdig hälso- och sjukvård i Jönköpings län 2014 1(10) Kvalitetssystem för att säkra barnets rätt till en god och likvärdig hälso- och sjukvård i Jönköpings län 2014 att Barnrond vid sjukhus vårdcentraler och folktandvård Separat beskrivning för genomförande

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

2008 gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga- Norrbus. Antagen Region Norrbottens styrelse, sept 2013

2008 gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga- Norrbus. Antagen Region Norrbottens styrelse, sept 2013 2008 gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga- Norrbus 2013 Överenskommelse Norrbus Antagen Region Norrbottens styrelse, sept 2013 Antagen av samtliga kommuner i Norrbotten 2013-14 Utvärderas

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Uppdrag lämnat oktober 2010 från Samrådsorganet

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. (reviderade 2012-01-01)

Gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. (reviderade 2012-01-01) Gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd (reviderade 2012-01-01) 1 2 Innehållsförteckning Förord... 4 Målet för samverkan och målgruppen... 5 Grundläggande utgångspunkter...

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Barnkonventionen för föräldrar Inflytande, identitet, lika värde, att må bra, skydd, familj, information, utbildning, lek, fritid, kultur och vila

Barnkonventionen för föräldrar Inflytande, identitet, lika värde, att må bra, skydd, familj, information, utbildning, lek, fritid, kultur och vila För barns och ungas bästa Barnkonventionen för föräldrar Inflytande, identitet, lika värde, att må bra, skydd, familj, information, utbildning, lek, fritid, kultur och vila Ansvarig för innehåll: Eva Neth,

Läs mer

REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN

REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN KOMMUNERNA I GÄVLEBORGS LÄN REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN I GÄVLEBORGS LÄN I juni 2015 antog Sveriges Landsting

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län kring barns och ungas psykiska, sociala och fysiska hälsa

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län kring barns och ungas psykiska, sociala och fysiska hälsa MISSIV 2015-10-30 RJL 2015/1897 Förvaltningsnamn Kommunalt forum Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län kring barns och ungas psykiska, sociala och fysiska

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Temagrupp Barn och Unga

Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och Unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan Anita Nilsson processledare www.samverkanstorget.se Samverkansorganiseringen i Göteborgsområdet Västbus Regional styrgrupp Ledningsgruppen

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 28-38

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 28-38 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 28-38 Tid: 2016-04-06, kl 08:00-09:50 Plats: Sal C, Regionens hus 34 Handlingsplan för länsövergripande samverkan kring barn och unga För barns

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116 Innehållsförteckning 1 Parter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte med samverkan... 4 4 Målgrupp... 4 5 Gemensamma utgångspunkter... 4 6 Övergripande mål för överenskommelsen... 4 6.1 Hälsofrämjande förhållningssätt

Läs mer

LOB, tillnyktring och abstinensvård

LOB, tillnyktring och abstinensvård LOB, tillnyktring och abstinensvård Bakgrund 2014-2016 Satsning beträffande förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer. (Regeringsbeslut II:6) Utveckla alternativa

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Huddinge

Uppdrag psykisk hälsa Huddinge UPPDRAG PSYKISK HÄLSA HUDDINGE 1 Lokal handlingsplan reviderad 2018 Uppdrag psykisk hälsa Huddinge HUDDINGE 2018-10-18 2 UPPDRAG PSYKISK HÄLSA HUDDINGE Innehåll Definitioner... 4 Bakgrund... 4 Länsövergripande

Läs mer

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa socialtjänst) 1 3. Samverkan inom kommunen 1 4. Samverkan

Läs mer

1. Samverkansavtal kring barn i behov av särskilt stöd

1. Samverkansavtal kring barn i behov av särskilt stöd VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2013-10-24 DNR BUN 2013.311 EVA LOD SID 1/2 ENHETSCHEF 08 587 852 02 EVA.LOD@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Samverkansavtal

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-03-16 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som då avser

Läs mer

P L A N E R A. Syskon som anhöriga

P L A N E R A. Syskon som anhöriga Syskon som anhöriga P L N Bakgrund Barn / ungdomar har samma rättigheter oavsett var eller vem som identifierar behov av stöd eller ohälsa i samband med anhörigs svåra sjukdom. Lagen om barn som anhörig

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Motion: Dags att kartlägga och utveckla Första linjen för barn och unga

Motion: Dags att kartlägga och utveckla Första linjen för barn och unga 2015-09-22 Regionledningskontoret Motion: Dags att kartlägga och utveckla Första linjen för barn och unga Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-08-18 Tjänsteskrivelse 2015-06-05 Motion

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Yttrande över revisionsrapporten Samverkan mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting avseende barn och unga med psykisk ohälsa.

Yttrande över revisionsrapporten Samverkan mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting avseende barn och unga med psykisk ohälsa. SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-05 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden Yttrande över revisionsrapporten

Läs mer

Västbus. reviderade riktlinjer 2012*

Västbus. reviderade riktlinjer 2012* Västbus reviderade riktlinjer 2012* Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik *Ersätter

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Skolans ansvar och uppdrag Var går gränsen? Åsa Ernestam, SKL

Skolans ansvar och uppdrag Var går gränsen? Åsa Ernestam, SKL Skolans ansvar och uppdrag Var går gränsen? Åsa Ernestam, SKL asa.ernestam@skl.se PSYNK 2012 2014 www.skl.se/psynk BUP Ungdomsverksamhet FriGdsgårdar Primärvård Elevhälsa SiS Tandvård Socialtjänst Öppenförskola

Läs mer