Søknad om medfinansering fra Hedmark fylkeskommune til prosjektet Scandinavian Mountains i SITE-regionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Søknad om medfinansering fra Hedmark fylkeskommune til prosjektet Scandinavian Mountains i SITE-regionen"

Transkript

1 Saknr. 15/ Saksbehandler: Bjørn Terje Andersen Søknad om medfinansering fra Hedmark fylkeskommune til prosjektet Scandinavian Mountains i SITE-regionen Innstilling til vedtak: Fylkesrådet godkjenner at prosjektet «Scandinavian Mountains i SITE-regionen» er forenlig med regional planstrategi og regional plan for opplevelsesnæringer, og bevilger Trysil kommune, 2420 Trysil et tilskudd inntil kr ,- fra budsjett til gjennomføring av prosjektet. Tilskuddet er betinget av at prosjektet er fullfinansiert fra samarbeidspartnere i samsvar med prosjektets budsjett og finansieringsplan. Tilskuddet er betinget av at prosjektet blir godkjent av styringskomiteen for Interreg Sverige-Norge, delområdet Indre Skandinavia. Hamar, Per-Gunnar Sveen fylkesrådsleder Dette dokumentet er elektronisk godkjent.

2 Saksutredning Søknad om medfinansering fra Hedmark fylkeskommune til prosjektet Scandinavian Mountains i SITE-regionen Hjemmel/referanse for saken Fylkesrådets vedtakskompetanse er hjemlet i FT-sak 95/11. Sammendrag SITE har blitt et begrep i grenseområdet som består av kommunene Malung-Sälen och Älvdalen i Sverige, samt Trysil och Engerdal i Norge Prosjektets formål er å utvikle SITE-området til å bli Scandinavian Mountains en internasjonal og bærekraftig destinasjon med en attraktiv besøksnæring. Ny kompetanse og gode arbeidsmodeller er viktige suksesskritier. Prosjektet vil knytte til seg kompetansemiljøer og FoU som kan bidra til å nå målet i prosjektet. Saksopplysninger fakta Bakgrunn SITEs basnäring, besöksnäring och turism, är en av de viktigaste och prioriterade näringarna inom regionen. Besöksnäringen har de senaste 20 åren utvecklats starkt med alpin skidåkning i huvudfokus. De senaste fem åren har en satsning på barmark lett till ett än större utbud och fler besökare även under sommarmånaderna. Målet inom regionen är internationell helårsturism. SITE -regionens besöksnäring idag har tillsammans har en omsättning på närmare SEK 4,4 miljarder/år i I Sälenfjällen närmare SEK 2,5 miljarder/år, Idre närmare SEK 700 miljoner/år. På norska sidan omsätter Trysil och Engerdal uppåt SEK 1,2 miljarder tillsammans. De 4 destinationsbolagen har tillsammans 436 små och medelstora företag som medlemmar. Området har idag en stark ställning inom besöksnäringen och har potential att skapa nationell- och internationell helårsturism genom storregionen. I regionen finns ett gott entreprenörskap och bra företagsanda med hög investeringsvilja och utveckling av regionen. Under 2014 har det genomförts en studie: «Exportmognad i besöksnäringen för internationell helårsturism i SITE-regionen». Studien er gjort ved hjelp av verktyget från Visit Sweden for vurdering av exportmognad i besöksnäringen i SITE-regionen. Studien omfattar både destinations- och företagsnivån i besöksnäringen i de 4 destinationerna Trysil, Femund/Engerdal, Idre och Sälen. Resultatet av denna studien visar ett tydligt behov av fortsatt satsning på innovation, paketering/sälj, kompetens/ affärsutveckling, nyföretagande och hållbar utveckling i hela SITE regionen. Som resultat av studien, utvecklingstendenser i de nationella och regionala besöksnäringsstrategierna och det etablerade samarbetet i de fyra kommunerna och deras destinationsbolag ser vi följande strategiska möjligheter som grund för att skapa insatsområden för ett nytt projekt:

3 Utvecklingen av en internationell besöksnäring i SITE-regionen kommer att vara beroende av en god och relevant prioritering och organisering av destinationens uppdrag som inkluderer samordning på fyra nivåer; komun, besöksnäring, destination, region. Utan nytänkande och innovation blir det svårt att få genomslag i den internationella marknaden. I besöksnäringen krävs därför åtgärder för att stärka exportmognaden, styrka kvalitén, utveckla nya och existerande produkter och paketera för internationella marknader. Också nya företag måste utvecklas och SITE-regionen måste göras attraktiv för entreprenörer med initiativ att ägna sig åt internationell satsning. Den internationelle gästen har ett starkare fokus på hållbarhet och miljö än den skandinaviske gästen. Utveckling av hållbarheten måste därför ingå som en central del av utvecklingen i SITEregionen. Arbetet bör ta utgångspunkt i de modeller och i den erfarenhet som Trysil har genom kvalificering för Merket for bærekraftig reisemål. Internationalisering av SITE-regionen kommer också att ställa krav till många offentliga tjänster. Månge nationaliteter kommer att använda vårt område, dessutom kommer volymen på både gäster, varor och andra tjänster som korsar landsgränsen öka. Det innebär att tillgängligheten för både tull, polis, räddning och sjukvårdtjänster måste utvecklas och tillrättaläggas. Det måste arbetas aktivt för att ta bort, reducera och förenkla gränshinder både för gäster och besöksnäringen. Prosjektmål En gemensam vision och bild på var SITE-regionen med sina aktörer och kommuner ska vare efter projektets slut: I 2018 jobbar Scandinavien Mountains aktörer tillsammans som en internationell och hållbar destination med en attraktiv besöksäring. Samarbetet, som involverar både kommunerna, företagen och destinationsbolagen i SITE-regionen, är formaliserat och strukturerat för ett långsiktigt utvecklingsarbete. Prosjektorganisering Malung-Sälens kommun är huvudprojektägare och Trysil kommune projektägare på norsk sida. Älvdalens kommun och Engerdal kommune är projektpartners Prosjektet bemannes på både norsk og svensk side og det sikres at de involverte prosjektmedarbeidere har relevant og utfyllende kompetanse i forhold til de utfordring prosjektoppgavene gir. Prosjektet vil, i tillegg til prosjektorganisasjonen, knytte til seg kompetansemiljøer og FoU for å gi prosjektarbeidet nødvendig bredde og høyde. Prosjektets har konkludert med 5 innsatsområder:

4 A. Utveckling av befintliga företag (Exportmognad i besöksnäring) B. Utveckling i Scandinavian Mountains och destinationsbolagen (Exportmogna destinationer) C. Nyföretagande och entreprenörskap D. Samarbete om hållbar utveckling och certifiering E. Offentlig infrastruktursamarbete AKTIVITET A - UTVECKLING AV BEFINTLIGA FÖRETAG EXPORTMOGNAD I BESÖKSNÄRING Analys och strategi måste alltid vare utgångspunkten och bakgrunden för att ta fram nya produkter och tjänster. Beslut om produktutveckling måste ha utgångspunkt i marknads- och målgruppsinsikt, i behov och efterfrågan i turoperatörsledet, behov för att stärka produkten och/eller ha insikt från statisk- och trendanalyser. I arbetet med att utveckla en internationell attraktiv besöksnäring kommer det att vara viktigt att använda verktyg/arbetsmodeller som kan bidra till strukturerad utveckling av lönsamma attraktiva ock kvalitetsekrade produkter och paket. Aktiviteter för affärsutveckling i besöksnäringen där forskning, utveckling (Fou) och erkända kompetensmiljöer måste involveras: Utveckla och ta i bruk en affärsmodell för hur samverkande företag på destinationen kan utvecklas lönsamt, hållbart och med ökad grad av exportmognad Utreda, välja och pröva ut en modell för marknads- och målgrupperad produkt- och upplevelsesutveckling Utveckla attraktiva produkter för internationella marknader och målgrupper Tillsammans med Visit Dalarna, Visit Sweden och Innovasjon Norge, bjuda in, alt. själva besöka turoperatörer på utpekade marknader Utveckla och pröva ut ett system för kvalitetssäkring av produkter och företag som ska introduceras på den internationella marknaden Arbetet involverar medlemmarna i de 4 destinationsbolagen, andra företag och aktörer i regionen samt även nyetablerade verksamheter. AKTIVITET B - UTVECKLING I SCANDINAVIAN MOUNTAINS OCH DESTINATIONSBOLAGEN (EXPORTMOGEN DESTINATION) Vurdering av mål og tiltak for utvikling av Scandinavian Mountains og det enkelte destinasjonsselskapet er gjort på bakgrunn av analyse basert på Visit Swedens Kriterier för exportmogna destinationer. Det finns en stor möjlighet men också en utmaning i att ett Scandinavian Mountain-samarbete mellan SITE-destinationerna kan prestera på ett högt nivå i förhållande till internationaliseringen och där hele regionens resurser, kompetens och erfarenhet samlas och praktiseras. Arbetet för utveckling av exportmogna destinationer och Scandinavian Mountains styrks genom att använda FOU - forskning, utveckling (Fou) och erkända kompetensmiljöer. Aktiviteterna är: Ta fram en plan och implementera initiativ för ökad exportmognad i var och en av de fyra SITE-destinationerna baserat på Visit Swedens kriterier för exportmogen destination

5 Ta initiativ til dialogen om vem är Scandinavian Mountains och vad skall det vara Företa studieresor till världsdestinationer för att studera struktur och affärsutveckling Utveckla och implementera en gemensam affärsplan för Scandinavian Mountains som inkluderar Gemensam prioritering av marknader och målgrupper samt plan for marknadsaktiviteter Beskriva önskad samarbetsform mellan SITE-destinationerna, samt modell för finansiering av samarbete och marknadsaktiviteter Arbetet kräver att styrelserna och ledningen i destinationssällskapen i de 4 SITE-kommunerna aktivt involverar sig. AKTIVITET C - NYFÖRETAGANDE OCH ENTREPRENÖRSKAP Aktiviteter för att utveckla nyföretagande och entreprenörer: Utarbeta program för att dra till sig ny verksamhet som riktar sig mot den internationella marknaden (Utbildning, stöd till uppstart och etablering, uppföljning och kvalitetssäkring) Genomföra en stor kampanj för att rekrytera nya verksamheter och entreprenörer till destinationerna Etablera samarbete mellan olika branscher, kommuner och förvaltningnivåer för att uppnå synergier av redan pågående etableringssatsningar som pågår Genomföra entreprenörshelger för etablering av småskalig verksamhet Detta involverar näringslivskontoren i de 4 SITE-kommunerna samt FoU och/eller externa kompetensmiljöer. AKTIVITET D - HÅLLBAR UTVECKLING OCH CERTIFIERING Aktiviteter for att utveckla hållbarhet: Femund Engerdal Söker stöd och påbörjar arbetet med att kvalificera sig för Merket for bærekraftig reisemål. Start hösten 2015, ferdig 2017 Trysil - Utarbeta plan, starta upp och revidera dokumentationen för omcertifiering av Merket for bærekraftig reisemål före mars 2016 Sälen och Idre - Förankra arbetet hösten 2015, utarbeta en handlingsplan vinter 2016, starta upp aktiviteterna och dokumentera under AKTIVITET E - OFFENTLIG INFRASTRUKTURSAMARBETE Projektet är pådrivare för att samordna det offentliga på olika nivåer i de uppgifter som påverkas av en internationalisering. Såsom olika gränshinder, brand, räddning, polis, sjukvård, tull och transport. Detta ska genomföras med utgångspunkt från det framgångsrika arbetet i SITE 1: Bjuda in till dialog i möten, seminarier, konferenser och workshops. En viktig del är att bjuda in till möten i SITE regionen för att på plats få ta del av regionens mångfald men också dess utmaningar. SITE med knappt åretruntboende innevånare ÄR under vinterhalvåret minst innevånare. Säkra tillgången till ett kontinuerligt informationsflöde över gränsen. Med ett så tätt samarbete mellan såväl företag inom privat sektor som offentliga institutioner över gränsen uppstår hela tiden gränshinder. Därför kommer projektet att ta initiativet till att på nationell nivå föreslå en utredning om att införa frihandel i SITE regionen.

6 Aktivitet- og tidsplan Aktivitet Startdato Sluttdato Ledning, styrning ekonomi och administration Projektplanering Information och kommunikation Hållbarhetscertifiering Merket Affärsutveckling via kompetenshöjande aktiviteter, seminarier, konferenser, work shops och dialogmöten Nyföretagarrådgivning och entreprenörshelger Samverkan näringslivet offentliga i dialogmöten och arbetsgrupper, seminarier, konferenser och work shops Konferens Fjälljobb Studiebesök til Värdsdestinatone Planläggning av fortsatt verksamhet och användning av resultat efter projektslut Projektutvärdering och slutredovisning Projektets start och slutdatum Kostnadsbudsjett Tittel SUM Prosjektledelse Kjøp av eksterne tjenester Møter, reiser og studietur(er) nasjonalt/int.nasj Prosjekttiltak Sum kostnad Finansieringsplan Tittel SUM Destinasjon Femund Engerdal AS Destinasjon Trysil SA Engerdal kommune Hedmark Fylkeskommune Interreg Indre Skandinavia Trysil kommune Sum finansiering Kommuner som omfattes på norsk side: Trysil og Engerdal Vurderinger

7 De klimatiske endringer som finner sted, med jevnt over noe høyere temperaturer, setter press på destinasjoner som i utgangspunktet baserer sin virksomhet på vinterturisme. Framskrivning av de klimatiske endringer tilsier at det kan bli færre dager i hele vintersesongen som er inntektsgivende. Dette får som konsekvens færre dager og døgn til å forrente den investerte kapitalen i infrastruktur som er lagt til rette for vinterturisme. Stor investeringer er gjort i infrastruktur, det være seg traséer, skiheiser, snøanlegg, kommunale investeringer i veier, vann og avløp etc. i Trysil og Engerdal. Tilsvarende på svensk side. Gjennom SITE prosjektet, som startet opp i 2011, er formålet å utvikle SITE regionen med vekt på en bærekraftig helårsbasert virksomhet. Et samarbeid mellom kommunene, lokalt næringsliv på begge sider av grensen, skal legge grunnlaget for en felles destinasjonsutvikling i Trysil, Engerdal, Idre og Sälen-Malung. I Hedmark fylkeskommunes regionale plan for opplevelsesnæringer i Hedmark ( ) siteres: «Hedmark har gode natur- og kulturgitte forutsetninger for å utvikle flere attraktive opplevelser som vil kunne trekke flere betalingsvillige besøkende til området. Fylket har gunstig lokalisering i forhold til store befolkningskonsentrasjoner. Det har sterke kompetansemiljøer innen f.eks. digitale medier og IKT, musikk og arrangement. Fylket har også en reiselivsnæring som er en viktig ressurs og aktør innen opplevelsesutvikling, og som har behov for og kapasitet til å ta i mot flere gjester enn i dag. Hedmark har imidlertid de samme næringsmessige utfordringer som andre fylker i Norge når det gjelder sesongsvingninger, lønnsomhet, småbedriftsstruktur, rekruttering og utvikling av kompetansen i næringene. Avgjørende for om opplevelsestilbudet i fylket blir attraktivt og økonomisk drivverdig ligger i videreforedlingen av opplevelsestilbudet, i møtet med kunden. Ambisjonen med planen er at utvikling av opplevelsestilbudet i Hedmark vil gi økte inntekter, jobbmuligheter og stabile arbeidsplasser for opplevelsesnæringene i fylket. Gjennomføring av planen skal bidra til å øke Hedmarks attraktivitet som besøksmål, og som bo- og arbeidsregion. Et bærende premiss for planen er at utviklingen skal være bærekraftig, dvs. at den skal ivareta hensyn til natur, kultur, miljø, lokalsamfunn og økonomi.» I den nasjonale reiselivsstrategien «Destinasjon Norge 2012 er målet for reiselivsstrategien: Økt verdiskaping og produktivitet i reiselivsnæringen Flere helårsarbeidsplasser og mer solide bedrifter, særskilt i distrikts-norge Flere unike og kvalitativt gode opplevelser som tiltrekker seg flere gjester med høy betalingsvillighet Søknaden fra Trysil kommune, med samarbeidspartnere Sälen-Malung, Idre og Engerdal, tar opp i seg de ambisjoner som planen for opplevelsesnæringer legger til grunn. Konklusjon

8 Fylkesrådet vil legge til rette for at prosjektet kan bli lagt fram for styringskomiteen i Interreg Sverige- Norge, delområde Indre Skandinavia, betinget at prosjektet blir godkjent og fullfinansiert.

Samverkan i Sälenfjällen

Samverkan i Sälenfjällen Samverkan i Sälenfjällen Kurt Podgorski Kommunalråd Malung-Sälens kommun Ingemar Kyhlberg Projektledare SITE Destination Charlotte Skott VD Destination Sälenfjällen SITE regionen Sälen Idre Trysil Engerdal

Läs mer

Skandinavia. 20% 20% Indre. Steinkjer. Trondheim Nordens grønne belte. Östersund. Sundsvall. Lillehammer. Hamar. Gävle. Falun.

Skandinavia. 20% 20% Indre. Steinkjer. Trondheim Nordens grønne belte. Östersund. Sundsvall. Lillehammer. Hamar. Gävle. Falun. Steinkjer Trondheim Nordens grønne belte Östersund Sundsvall 20% 20% Indre Lillehammer Skandinavia Hamar Falun Gävle Oslo Lillestrøm Fredrikstad Grenseløst samarbeid Karlstad Örebro Stockholm Gøteborg

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

DIARIENUMMER S30441-77-08 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER S30441-77-08 DELOMRÅDE IS BESLUT Småprojekt DATUM 2008-05-06 DIARIENUMMER S30441-77-08 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Sunne kommun/broby Grafiska Utbildning Att: Inga-Lill Lindqvist Svetsarevägen

Läs mer

Arbetsdokument - Idre Hållbar destinationsutveckling Handlingsplan Idre (2021)

Arbetsdokument - Idre Hållbar destinationsutveckling Handlingsplan Idre (2021) Hållbar destinationsutveckling Handlingsplan Idre 2016-2018 (2021) Version 1. Juni 2016 1 Bakgrund Sälen och Idre ingår i projektet SITE som är ett gränsöverskridande Interregionalt projekt i programmet

Läs mer

REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE

REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE 1. Beskrivning av ärendet Näringsdepartementet har lagt fram ett erbjudande för Samverkansorganen i Värmlands, Dalarnas och Jämtlands

Läs mer

Hvorfor delta i Interreg-prosjektene GREEN 2020 og SITE

Hvorfor delta i Interreg-prosjektene GREEN 2020 og SITE Hvorfor delta i Interreg-prosjektene GREEN 2020 og SITE - Ambisiøse planer - Felles utfordringer på tvers av grensa - Lettere i fellesskap å drive spørsmål på regionalt og nasjonalt nivå - Trysil en interessant

Läs mer

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2017 04 05 Informationsseminarium Västra Götaland Innehåll Om programmet Tematiska mål Exempel på beviljade projekt Ansöka 2 Geografi Interreg Sverige-Norge

Läs mer

Lägesrapport 2011-2012

Lägesrapport 2011-2012 Lägesrapport 2011-2012 21 februari 2013 Upplägg Beslut Aktiviteter Handlingsplan 2013-2014 BESLUT Sammanfattning interregbeslut Motivering till beslut stärka regionen som turistdestination. En central

Läs mer

Projekthandbok Version 2015-01-26

Projekthandbok Version 2015-01-26 1 Planera Inledning Interreg Sverige-Norge har utviklet foreliggende prosjekthåndbok for å veilede deg i prosessen med å utvikle, søke, gjennomføre og avslutte et interregprosjekt. Interreg er et grenseoverskridende

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-65-12 DELOMRÅDE GS

DIARIENUMMER G30441-65-12 DELOMRÅDE GS BESLUT SMÅPROJEKT 2012-09-25 DIARIENUMMER G30441-65-12 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Västra Götalandsregionen Naturbruksgymnasiet Nuntorp Att: Thor Kempe Nuntorp

Läs mer

INTERREG III A Sverige - Norge

INTERREG III A Sverige - Norge Beslut enligt förordning SFS 1997:1258 med länsstyrelseinstruktion samt förordning SFS 1999:1424 med förvaltning av EG:s strukturfonder. Mitthögskolan Att: Thure Mårtensson Regementsgatan 25-27 831 25

Läs mer

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Nationell strategi för besöksnäringen/turismen år 2020 Målsättning år 2020 Från 252 till 500 miljarder i omsättning Från 160 till 260 tusen arbetstillfällen Från

Läs mer

Saknr. 14/11309-4. Saksbehandler: Erik Hagen. Innstilling til vedtak:

Saknr. 14/11309-4. Saksbehandler: Erik Hagen. Innstilling til vedtak: Saknr. 14/11309-4 Saksbehandler: Erik Hagen RF 13.50 - Hedmark fylkeskommune - Interreg Sverige-Norge - prosjekt: Internasjonalisering, destinasjonsutvikling og attraksjonskraft i reiselivsnæringen i Värmland,

Läs mer

DIARIENUMMER G

DIARIENUMMER G BESLUT SMÅPROJEKT 2012-03-21 DIARIENUMMER G30441-11-12 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Strömstad kommun Strömstad Gymnasium Att: Johan Flodin Tångenv 2 452 80 STRÖMSTAD

Läs mer

Søknad om støtte til Interreg Sverige-Norge prosjekt: Grenseløst Entreprenørskap

Søknad om støtte til Interreg Sverige-Norge prosjekt: Grenseløst Entreprenørskap Saknr. 15/263-2 Saksbehandler: Erik Hagen Søknad om støtte til Interreg Sverige-Norge prosjekt: Grenseløst Entreprenørskap Innstilling til vedtak: Fylkesrådet godkjenner at prosjektet «Grenseløst entreprenørskap»

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Sälen och Idre Först i Sverige med en hållbarhetsmärkning för destinationer

Sälen och Idre Först i Sverige med en hållbarhetsmärkning för destinationer Sälen och Idre Först i Sverige med en hållbarhetsmärkning för destinationer Camilla Lind Projektledare camilla@sitedestination.com 2018 är hela SITE-regionen märkt som Bærekraftig reisemål/sustainable

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-56-11 DELOMRÅDE NGB. Projekt: Sosial integrering gjennom entreprenørskap og samarbeid

DIARIENUMMER N30441-56-11 DELOMRÅDE NGB. Projekt: Sosial integrering gjennom entreprenørskap og samarbeid Östersunds kommun Att: Annelie Bengtsson Odensviksvägen 5 831 51 Östersund Projekt: Sosial integrering gjennom entreprenørskap og samarbeid Beslut om EG-medel Förvaltande myndighet för det territoriella

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-26-08

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-26-08 BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER N30441-26-08 DELOMRÅDE Norden Gröna Bälte Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden JiLU, Jämtlands läns landsting Att: Erik Andersson Rösta 830 43 Ås Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER 304-631-13. Projekt: Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer som konkurrenskraft

DIARIENUMMER 304-631-13. Projekt: Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer som konkurrenskraft BESLUT PROJEKT 2013-03-25 DIARIENUMMER 304-631-13 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Mittuniversitetet Att: Yvonne von Friedrichs 831 25 Östersund Projekt: Samhällsentreprenörskap

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING Vem ligger bakom? Den nationella strategin är näringens dokument. Strategin har vuxit fram på initiativ av Svensk Turism i dialog med näringens olika aktörer

Läs mer

Arbetsdokument - Sälen Hållbar destinationsutveckling Handlingsplan Sälen (2021)

Arbetsdokument - Sälen Hållbar destinationsutveckling Handlingsplan Sälen (2021) Hållbar destinationsutveckling Handlingsplan Sälen 2016-2018 (2021) Version 1. Juni 2016 1 Bakgrund Sälen och Idre ingår i projektet SITE som är ett gränsöverskridande Interregionalt projekt i programmet

Läs mer

Kartläggning av evenemang och besökare inom SITE regionen

Kartläggning av evenemang och besökare inom SITE regionen Kartläggning av evenemang och besökare inom SITE regionen Kristina Lundberg, Yrsa Wadh Sommarjobbare, SITE Destination Om oss Yrsa Wadh Studerande från Malung Turismprogrammet, Mittuniversitetet Östersund

Läs mer

IT PEDAGOGISK UTVECKLING SLUTTRAPPORT

IT PEDAGOGISK UTVECKLING SLUTTRAPPORT IT PEDAGOGISK UTVECKLING SLUTTRAPPORT INNHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammendrag... 3 2. Bakgrunn... 4 3. Projektbeskrivning, målgrupp, resultat, och resultatindikatorer samt effekter... 5 4. Indikatorer... 8 5.

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 Det välkomnande Sörmland - en attraktiv och tillgänglig destination i närheten av Stockholms storstadsområde Foto: Parken Zoo Vision och mål för

Läs mer

Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014?

Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014? Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014? 25 mars 2013 Upplägg Lägesrapport SITE Flygplats Kommunens vägskäl Syfte och mål Stärka besöksnäringens roll som en basnäring i länet. Projektet ska lyfta

Läs mer

Ansökan om utbetalning av EU-medel ska göras enligt följande plan (se även 5 i ovan nämnda samt bilagda föreskrifter):

Ansökan om utbetalning av EU-medel ska göras enligt följande plan (se även 5 i ovan nämnda samt bilagda föreskrifter): BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER S30441-58-08 DELOMRÅDE Inre Skandinavien Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Karlstads Universitet Att: P-O Norell Universitetsgatan 2 651 88 Karlstad

Läs mer

Evenemang i SITE-regionen en viktig del i helårsturism

Evenemang i SITE-regionen en viktig del i helårsturism Evenemang i SITE-regionen en viktig del i helårsturism Kristina Lundberg, Pol. Kand. Karlstads universitet Sommarjobbare, SITE Destination Varför kartläggning av evenemang Evenemangs betydelse för helårsturism

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Anders Larsson, Mid Nordic Business Arena Arild Smolan, Høgskolen i Sør-Trøndelag Kick-Off Oslo 2014-10-29

Anders Larsson, Mid Nordic Business Arena Arild Smolan, Høgskolen i Sør-Trøndelag Kick-Off Oslo 2014-10-29 Anders Larsson, Mid Nordic Business Arena Arild Smolan, Høgskolen i Sør-Trøndelag Kick-Off Oslo 2014-10-29 Vad är en innovativ miljö för mig? Tänkbart förslag till generellt svar: Ett liv där jag ofta

Läs mer

Interreg V Sverige-Norge-programmet 2014-2020

Interreg V Sverige-Norge-programmet 2014-2020 Interreg V Sverige-Norge-programmet 2014-2020 Delområden Nordens Gröna Bälte: Jämtlands och Västernorrlands län, Nord- och Sör-Tröndelags fylken Inre Skandinavien: Värmlands och Dalarnas län, Hedmarks

Läs mer

DIARIENUMMER N DELOMRÅDE NGB. Projekt: CONNECT Interreg med norra Företagsacceleratorn - CIFA

DIARIENUMMER N DELOMRÅDE NGB. Projekt: CONNECT Interreg med norra Företagsacceleratorn - CIFA BESLUT PROJEKT 2010-12-14 DIARIENUMMER N30441-34-10 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden CONNECT Norr Service AB Att: Anders Gothefors Tvistevägen 47, Box 798 907 19

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-21-11

DIARIENUMMER G30441-21-11 BESLUT SMÅPROJEKT 2011-03-18 DIARIENUMMER G30441-21-11 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland/ Fyrbodals kommunalförbund Att: Yvonne

Läs mer

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 1 Under seminariedagarna som arrangerades i Trysil, Norge, den 22-23 oktober av Gränskommittén Hedmark Dalarna var temat demografi.

Läs mer

DIARIENUMMER G

DIARIENUMMER G BESLUT SMÅPROJEKT 2008-05-22 DIARIENUMMER G30441-98-08 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Strömstad kommun Att: Bernt Eriksson Ringvägen 112 452 80 STRÖMSTAD Projekt:

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

finansiering på inntil NOK ,- fra Hedmark fylkeskommune budsjett til gjennomføring av prosjektet.

finansiering på inntil NOK ,- fra Hedmark fylkeskommune budsjett til gjennomføring av prosjektet. Saknr. 13/5223-2 Saksbehandler: Erik Hagen Hedmark fylkeskommune budsjettkapittel 11609.6531 Interreg Sverige-Norge søknad om regional medfinansiering til prosjektet " Entreprenørskap i hele skolen - 2013/2014"

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-118-08

DIARIENUMMER N30441-118-08 BESLUT SMÅPROJEKT 2008-09-03 DIARIENUMMER N30441-118-08 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Jämtlands läns landsting / Länskulturen Att: Karin Kvam Krondikesvägen 93

Läs mer

DIARIENUMMER N Projekt: Utrede og utvikle felles fotballag i grenseområdet Lierne - Frostviken

DIARIENUMMER N Projekt: Utrede og utvikle felles fotballag i grenseområdet Lierne - Frostviken BESLUT FÖRPROJEKT 2008-06-01 DIARIENUMMER N30441-101-08 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Frostvikens Fotbollsförening Att: Peter Hansson Brogatan 13 830 90 Gäddede

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-144-08. Projekt: Framtidens tillgång på kapacitet och kompetens i äldreomsorgen-förstudie

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-144-08. Projekt: Framtidens tillgång på kapacitet och kompetens i äldreomsorgen-förstudie BESLUT SMÅPROJEKT 2009-03-26 DIARIENUMMER S30441-144-08 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Årjäng kommun Att:Gränskommittén Värmland-Östfold Box 906 672 29 Årjäng Projekt:

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-1-10

DIARIENUMMER N30441-1-10 BESLUT SMÅPROJEKT 2010-02-16 DIARIENUMMER N30441-1-10 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Handelskammaren Mittsverige Att: Dick Jansson Kyrkogatan 26 852 32 Sundsvall

Läs mer

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-19-08

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-19-08 BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER N30441-19-08 DELOMRÅDE Norden Gröna Bälte Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Härjedalens kommun Att: Staffan Eriksson Medborgarhuset 842 80 Sveg Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER G Projekt: InfraGreen grönt ljus för satsning på hållbar infrastruktur

DIARIENUMMER G Projekt: InfraGreen grönt ljus för satsning på hållbar infrastruktur BESLUT SMÅPROJEKT 212-3-21 DIARIENUMMER G3441-43-12 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen i Västra Götalands län Att: Tore Carlsson 43 4 GÖTEBORG Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER 304-3664-13 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER 304-3664-13 DELOMRÅDE IS BESLUT SMÅPROJEKT 2013-05-30 DIARIENUMMER 304-3664-13 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Karlstads kommun Att: Johan Kullander 651 84 Karlstad Projekt: Träteknisk utbildning

Läs mer

Interreg Sverige- Norge programmet 2014-2020

Interreg Sverige- Norge programmet 2014-2020 Interreg Sverige- Norge programmet 2014-2020 Västsvensk EU-konferens, Vänersborg 21 augusti 2015 Janne Eidissen Jørn Haabeth Annika Nordenstam 1 Interreg V Sverige-Norge-programmet 2014-2020 Om programmet

Läs mer

DIARIENUMMER S30441-11-11 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER S30441-11-11 DELOMRÅDE IS BESLUT PROJEKT 2011-04-07 DIARIENUMMER S30441-11-11 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Malung-Sälens kommun Att: Ingemar Kyhlberg Box 14 78 221 Malung Projekt: Destinationsutveckling

Läs mer

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna Nya Skandinaviens ledande destinationsbolag Visit Dalarna Vi konkurrerar med 150 000 kommuner och regioner i Europa om boende, besökare, företag, investeringar och kompetens. Beslutsunderlag Syfte och

Läs mer

Det offentliga som möjliggörare för fortsatt hållbar expansion! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Det offentliga som möjliggörare för fortsatt hållbar expansion! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Det offentliga som möjliggörare för fortsatt hållbar expansion! Uppdraget De fyra gränskommunerna Trysil, Engerdal, Malung-Sälen och Älvdalens kommuner har en politisk överenskommelse om att utveckla en

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-14-11

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-14-11 BESLUT PROJEKT 2011-04-07 DIARIENUMMER S30441-14-11 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Region Värmland Att: Maria Nordmark Box 1022 651 15 Karlstad Projekt: Inre Skandinavien

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

Näringspolitiskt program

Näringspolitiskt program Bilaga KA 2012.40.2 Näringspolitiskt program För Malung-Sälens kommun 2012-2014 Ett växande näringsliv en avgörande förutsättning för tillväxt. Näringspolitiskt program Sammanfattning Syftet med det näringspolitiska

Läs mer

HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT.

HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT. STRATEGI 2030 HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT. 1 2 Strategi 2030 är framtaget av branschens

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-72-11

DIARIENUMMER N30441-72-11 BESLUT SMÅPROJEKT 2011-11-09 DIARIENUMMER N30441-72-11 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Mittuniversitetet Att: Conny Björkman 871 88 Härnösand Projekt: Styring, integrasjon

Läs mer

Diarienummer G

Diarienummer G BESLUT SMÅPROJEKT 2010-06-29 Diarienummer G30441-30-10 Delområde GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Connect Väst Att: Dag Stulen Stena Center 1 A 412 92 GÖTEBORG Projekt: Företagsaccelerator

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Projekt: Förstudie: Plattform för hållbar turistisk utveckling kring Sylarna

Projekt: Förstudie: Plattform för hållbar turistisk utveckling kring Sylarna BESLUT PROJEKT 2012 03 28 DIARIENUMMER N30441 10 12 DELOMRÅDE NBG Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Naboer AB Att: Lennart Adsten Rådhusgatan 44 831 82 Östersund Projekt: Förstudie:

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S BESLUT SMÅPROJEKT 2009-07-08 DIARIENUMMER S30441-38-09 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Stiftelsen Teknikdalen Att: Bengt Fahlgren Box 760 781 27 Borlänge Projekt:

Läs mer

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Förord Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den turistiska omsättningen i Sverige 2012 närmade sig 300 miljarder. Den turistiska

Läs mer

DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS BESLUT PROJEKT 2013-06-17 DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Studiefrämjandet Värmland/Bergslagen Att: Kristina Carling Verkstadsgatan 1 652

Läs mer

DIARIENUMMER

DIARIENUMMER BESLUT PROJEKT 2013-05-08 DIARIENUMMER 304-1246-13 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Landstinget Västernorrland Att: Mats de Vahl Regional utveckling 871 85 Härnösand

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-56-08

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-56-08 BESLUT 2008-09-11 DIARIENUMMER S30441-56-08 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränskommittén Värmland/Östfold genom Årjängs kommun Att: Elenor Karlsson Box 906 672

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Era svar på 4 frågor:

Era svar på 4 frågor: Era svar på 4 frågor: Vilka reflektioner har du gjort när du läst strategin? Vilka är de största utmaningarna för en fördubblad besöksnäring? Vilka frågor har du haft tillfälle diskutera med andra? Kommer

Läs mer

Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022

Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/339 2013-08-13 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022

Läs mer

DIARIENUMMER G

DIARIENUMMER G BESLUT SMÅPROJEKT 2008-06-04 DIARIENUMMER G30441-103-08 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Färgelanda kommun Att: Jan Stalfors Allhemsvägen 5 458 80 FÄRGELANDA Projekt:

Läs mer

Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet

Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet Turismen i Västsverige 34 miljarder kr (2010) Fyrbodal 11 miljarder 20 miljarder varav Göteborg ca 17 miljarder Sjuhärad 1 miljard

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-196-08. Projekt: Bygg i gränsregionen, en gemensam marknad för arbete och utbildning.

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-196-08. Projekt: Bygg i gränsregionen, en gemensam marknad för arbete och utbildning. BESLUT SMÅPROJEKT 2009-02-05 DIARIENUMMER S30441-196-08 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Sveriges Byggindustrier Service AB Att: Hans Grandin Box 1958 791 19 Falun

Läs mer

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2017 09 08 EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering Geografi Interreg Sverige-Norge 1 program 3 delområder 4 prioriterande styrgrupper 2 Budget Interreg

Läs mer

DIARIENUMMER S30441-36-10 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER S30441-36-10 DELOMRÅDE IS BESLUT PROJEKT 2010-12-14 DIARIENUMMER S30441-36-10 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Byggutbildning Star i Dalarna Att: Dan Gustafsson Kaserngården 6 79140 Falun Projekt:

Läs mer

Anita Sandell Programansvarig Interreg Sverige-Norge Ulf Johansson

Anita Sandell Programansvarig Interreg Sverige-Norge Ulf Johansson BESLUT PROJEKT 2008-12-12 DIARIENUMMER N30441-157-08 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Mittuniversitetet Att: Ewa Ivarsson-Jansson Kunskapens väg 1 831 25 Östersund

Läs mer

DIARIENUMMER 304-8430-13 DELOMRÅDE GS

DIARIENUMMER 304-8430-13 DELOMRÅDE GS BESLUT PROJEKT 2013-12-31 DIARIENUMMER 304-8430-13 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen i Västra Götalands län Att: Andreas Bäckstrand 462 82 VÄNERSBORG

Läs mer

DIARIENUMMER G

DIARIENUMMER G BESLUT SMÅPROJEKT 2010-12-30 DIARIENUMMER G30441-69-10 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränskommittén Østfold/Fyrbodal Att: Yvonne Samuelsson Box 305 451 18 UDDEVALLA

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-35-09. Projekt: Gränsstrategisk kris- och katastrofhantering Sverige-Norge

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-35-09. Projekt: Gränsstrategisk kris- och katastrofhantering Sverige-Norge BESLUT SMÅPROJEKT 2009-12-14 DIARIENUMMER S30441-35-09 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen Dalarna Att: Lars-Håkan Jönsson Plan- och Beredskapsenheten 791

Läs mer

DIARIENUMMER N DELOMRÅDE NGB

DIARIENUMMER N DELOMRÅDE NGB BESLUT SMÅPROJEKT 2010-03-05 DIARIENUMMER N30441-2-10 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Naboer AB Att: Lennart Adsten Rådhusgatan 44 831 82 Östersund Projekt: Gränsregionalt

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S BESLUT SMÅPROJEKT 2008-10-20 DIARIENUMMER S30441-173-08 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Folkuniversitetet Att: Ann Christin Hiebsch Holmgatan 32 791 71 Falun Projekt:

Läs mer

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG Vi vill höja kompetensen inom besöksnäringen i regionen och bredda turistutbudet för våra besökare, men också bygga en långsiktig

Läs mer

Green Drive Region. Projekt inom Interreg Sverige-Norge Juli 2015-juli 2018

Green Drive Region. Projekt inom Interreg Sverige-Norge Juli 2015-juli 2018 Green Drive Region Projekt inom Interreg Sverige-Norge Juli 2015-juli 2018 Framtidsplaner med samma riktning VÄRMLAND Vi står inför utmaningen att utveckla ett resurseffektivt samhälle utan klimatpåverkan.

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Hållbar Produktutveckling kan det vara något?

Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Vill ni få fler gäster? Vill ni tjäna mer pengar på besökarna? Vill ni få en större eller jämnare beläggning? Vill ni samarbeta för att öka områdets attraktion

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-38-08

DIARIENUMMER G30441-38-08 BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER G30441-38-08 DELOMRÅDE Gränslöst Samarbete Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Innovatum AB Att: Siv Andersson Box 902 461 29 TROLLHÄTTAN Projekt: DESME

Läs mer

Hållbar produktutveckling

Hållbar produktutveckling Hållbar produktutveckling Ulrika Nisser Tillväxtverket Hur utvecklar vi hållbar naturturism Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-05-20 1 Hållbar produktutveckling med fokus på

Läs mer

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen 2015-2020 Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Innehåll Inledning Idag och framtiden Bakgrund Byggstenar 1. Varumärke och kommunikation 2. Målgrupper

Läs mer

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten?

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Anna Matsson Hållbarhetsstrateg, SITE Destination Från Ord till Handling dec 2011 Målet med konferensen var att initiera konkreta lösningar på kort sikt

Läs mer

DIARIENUMMER 304-1996-13 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER 304-1996-13 DELOMRÅDE IS BESLUT PROJEKT 2013-04-19 DIARIENUMMER 304-1996-13 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen Dalarna Att: Mikael Selander 791 84 Falun Projekt: Scandinavian Heartland

Läs mer

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål VisitSweden Kommunikationsbolag för Sverige som resmål Internationell marknadsföring Nation Branding Photo : Nicho Södling Foto Miriam Preis/imagebank.sweden.se Foto : Nicho Södling/imagebank.sweden.se

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-64-12. Projekt: Förprojekt Leverantörsutvecklingsprogram vindkraft Sverige/Norge

DIARIENUMMER N30441-64-12. Projekt: Förprojekt Leverantörsutvecklingsprogram vindkraft Sverige/Norge BESLUT DATUM 2012-09-14 DIARIENUMMER N30441-64-12 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Energidalen i Sollefteå AB Att: Tord Fjällström Nipan 163 881 52 Sollefteå Projekt:

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 2006 Utgiven i Helsingfors den 19 juli 2006 Nr 54 55 INNEHÅLL Nr Sidan 54 Lag om sättande i kraft av de bestämmelser som

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer