oj Malung-Sälens kommun Kallelse/underrättelse Sida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "oj Malung-Sälens kommun Kallelse/underrättelse Sida"

Transkript

1 oj Malung-Sälens kommun Kallelse/underrättelse Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott kallas härmed till sammanträde Plats: Kommunkontoret, Malung Tid: 08:30 Gruppmöten kl Ersättarna underrättas om sammanträdet enligt 6 kap 11 kommunallagen. Ordförande Kurt Podgorski (S) /Nämndskansliet Föredragningslista Ärende Beteckning Val av justerare Kl Personalärenden Unga Till Arbete Kl Planberedning Information om VA-planen Ändring av Detaljplan för Timmerbyn Mitt Detaljplan Jaktstugan Stöten Detaljplan Norra Niss Oskarområdet Detaljplan Grandgårdarna förtätning Detaljplan aktivitetsområde Joängen Ändring av detaljplan för Rörbäcksnäs 2:11 m.fl. Översyn av Näringslivsenheten Förslag till sam arbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik KS/2015:356 KS/2015:56 KS/2015:352 KS/2015:353 KS/2015:354 KS/2015:355 KS/2015:222 KS/2014:357 KS/2015:236, KS/2015: Lastterminal Malungsfors Malung-Sälens kommun Box 14, Malung Tfn: Fax: Bankgiro

2 Malung-Sälens kommun Tjänsteutlåtande Sida 1 Personalkontoret Sten-Inge Eriksson sten-inge.eriksson@malung-salen.se /RedigerareTelefon/ Kommunstyrelsen Dnr KS/2015:356 Unga Till Arbete Förslag till beslut Att Malung-Sälens kommun ansluter till projektet Unga till arbete perioden Beskrivning av ärendet Projektet Unga till arbete har pågått sedan mars 2010 fram till våren 2015 och har styrts genom Region Dalarnas som har varit medfinansiär genom ett ESF projekt. Malung-Sälens kommun har tidigare fattat beslut att fortsätta projektet t.o.m Det har nu kommit nya medel genom Region Dalanara för att fortsätta projektet perioden Inriktningen på projektet är den målgrupp som står lite längre ifrån jobb mot tidigare, och deltagare kan komma från bl.a AF så länge de inte ingår i ungdomsgarantin, från IFO, FINSAM, KAA och FK. Projektledning och styrgrupp bibehålls i det fortsatta arbetet och projektledaren redovisar kontinuerligt verksamheten. Projektet underställs Arbetsmarknadsenheten. Beslutet skickas till Personalchef Projektledare UTA Malung-Sälens kommun Box Malung Tfn: Fax: Bankgiro:

3 DELEGATIONEN FÖR UNGATILL Meddelande om Dnr A 2014:06/2015/364 ARBETE beslut Ankom Delegationen för Unga till arbete A Enligt sändlista Malung-Salens Kommun Dnr Statsbidrag för utarbetande av en lokal överenskommelse om samverkan mellan kommun och arbetsförmedling Delegationens beslut Delegationen för unga till arbetes (A 2014:06) utskott för beslut i statsbidragsärenden har, på bemyndigande av delegationen och med stöd av 10 i förordning (2015:502) om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten, vid sitt sammanträde den 3 september 2015 beslutat att bevilja er ett bidrag om kronor. Beloppet avser täcka kostnader för den verksamhet ni i er ansökan om statsbidrag uppgett att medlen ska användas till. Delegationens beslut får enligt förordningen (2015:502) om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten inte överklagas. Utbetalning av beviljade medel Beviljade medel utbetalas av Arbetsförmedlingen. Uppföljning, redovisning m.m. Kommunen ska senast den 31 december 2015 ha inkommit med en lokal överenskommelse till delegationen. Överenskommelsen ska innehålla den information som framgår av 3-4 i förordningen (2015:502) om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten och i övrigt vara utformad i enlighet med de kriterier som delegationen ställt upp. En redovisning av hur beviljade medel har använts ska lämnas till Delegationen senast 29 februari Medel som har mottagits men ej använts för det ändamål som bidraget avser, ska senast samma datum ha betalats tillbaka till Arbetsförmedlingen, bankgiro , med angivande av diarienummer. Ytterligare villkor under vilka skyldighet till återbetalning föreligger anges i förordningen (2015:502) om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten. Pontus Ringt Kanslichef ationens uppdrag STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR

4 < j^> Malung-Sälens kommun Tjänsteutlåtande Sida Kommunkansliet Erik Hansson Kommunstyrelsen Dnr KS/2014:357 Översyn av näringslivsenheten - återrapportering Förslag till beslut Uppdrag och organisation för näringslivsenheten fastställs enligt upprättat förslag. Beskrivning av ärendet Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade vid sammanträde den 7 oktober 2014, 199, att genomföra en översyn av Näringslivsenheten (NLE). Översynen skulle enligt beslutet innefatta ledningsfunktion, bemanning, uppdrag, mål och resultat samt organisation. Uppdraget att genomföra översynen lämnades till kontoret för verksamhetsstöd för återrapportering senast den 31 mars Kontoret för verksamhetsstöd har genomfört översynen och sammanställt den i en rapport, som bland annat belyst mål och riktlinjer, arbetsuppgifter, samverkan och resultat för NLE. Sammanfattningsvis konstateras i rapporten att kommunstyrelsens styrning, kontroll, uppföljning och rapportering gällande NLE fortsatt kan utvecklas. I samband med att kommunstyrelsen tog emot rapporten den 12 maj 2015, 78, beslutades följande. 1. Rapporten är mottagen. 2. Kommunchefen ges i uppdrag att utarbeta förslag till uppdrag och mål för Näringslivsenheten i enlighet med rapportens innehåll. 3. Kommunchefen ges i uppdrag att, inom ramen för pågående organisationsöversyn, beakta behovet av ett tydligt mandat för Näringslivsenheten för att säkerställa ett gemensamt förhållningssätt i all kommunal verksamhet. 4. Kommunchefen återrapporterar lämnade uppdrag senast den 31 augusti Kommunchefen har i enlighet med uppdraget upprättat förslag till uppdrag och organisation för näringslivsenheten. Arbetsutskottet beslutade den 1 september 2015, 2014, att hänskjuta ärendet till sammanträde den 15 september, samt att uppdra till kommunkansliet att upprätta ett tjänsteutlåtande med förslag till beslut inför den vidare behandlingen av ärendet. Malung-Salens kommun Box 14, Malung Tfn: Fax: Bankgiro:

5 <^> Malung-Sälens kommun Tjänsteutlåtande Sida 2 Bedömning Utarbetat förslag till uppdrag och organisation för näringslivsenheten, inkluderande bilagd beskrivning för enhetens uppdrag kring processägarskap, redovisar uppdrag och mål för näringslivsenheten och ger näringslivsenheten ett tydligt mandat att via processägarskap hålla ihop de flöden som startar med näringslivets, företagens och entreprenörers generella och specifika behov av väl fungerande kommunala tjänster. Processägarskapets innehåll och innebörd - att inneha initiativrätt i frågor som rör samordning av kommunens interna insatser och åtgärder för att främja tillväxt och utveckling - torde vara ändamålsenligt utifrån den strategi för näringslivsutveckling som kommunfullmäktige fastställt i sin verksamhetsplan, vilken föreskriver följande. "Vi betonar ett möjliggörande arbetssätt och synsätt till företagare, entreprenörer och lokala initiativ för att höja attraktiviteten och öka inflyttningen." Det utarbetade förslaget till uppdrag och organisation lägger grund för att den kommunala organisationen genom näringslivsenheten inrymmer förståelse för och ett professionellt förhållningssätt i förhållande till näringslivets villkor och företagandets behov liksom rutiner, arbetssätt och synsätt som främjar effektivitet och samverkan såväl externt som internt. Förslaget till uppdrag och organisation för näringslivsenheten måste anses fullständigt satt i relation till vad som belysts och konstaterats inom ramen för genomförd översyn av näringslivsenheten. Uppdrag och organisation för näringslivsenheten bör därför fastställas enligt upprättat förslag. Beslutsunderlag Näringslivsenhetens uppdrag och organisation, förslag daterat 25 augusti 2015 Beslutet skickas till Kommunchefen Näringslivsenheten Malung-Sälens kommun Box Malung Tfn: Fax: Bankgiro:

6 (rsejp Ä Malung-Sälens kommun UPPDRAG Datum Tjänsteställe: Kommunkansliet Mottagare Kommunstyrelsen Handläggare: Kommunchefen E-postadress: rolf.davidssonalung-salen.se Telefonnr: Näringslivsenhetens uppdrag och organisation Bakgrund Näringslivsenheten i Malung-Sälens kommun är kommunens enhet för strategiska näringslivsfrågor och har kommunstyrelsen som ansvarig nämnd. Näringslivsenheten leds och samordnas av näringslivschefen. Enhetens övergripande arbetsområden är, Näringslivsutveckling och företagsutveckling Främjande av entreprenörskap Etablering av kommersiellt drivna verksamheter i förenings eller bolagsform Evenemangssamordning och evenemangsutveckling Platsmarknadsföring ("Bilden av Malung-Sälens kommun") Inflyttarservice Samhälls- och landsbygdsutveckling, inklusive infrastrukturplanering Projektstöd och projektsamordning Näringslivsenheten ansvarar även för kommunens konsument-, budget- och skuldrådgivning. Näringslivschefen har kommunchefen som närmaste chef. Näringslivschefen rapporterar till kommunstyrelsens ordförande. Näringslivschefen är ansvarig tjänsteman för kommunens näringslivsråd. Näringslivschefen samordnar enhetens kommunövergripande och kommuninterna arbete. Kommunfullmäktige fastställer näringslivsenhetens övergripande styrdokument, genom antagande av kommunens näringspolitiska program. Enhetens verksamhet styrs även av kommunfullmäktiges verksamhetsplan och av kommunstyrelsens nämndsplan. Uppdrag Näringslivsenhetens har till uppdrag att vara kommunens resurs i frågor kopplade till näringslivsutveckling, tillväxt och utveckling. Näringslivsenheten har även till uppdrag att initiera och samordna insatser och åtgärder som stärker kommunens roll och funktion i samhällsbyggandet samt att fungera som stöd i kommunens myndighetsutövning och service gentemot kommersiellt drivna verksamheter. Intern arena Med näringslivsenhetens uppdrag följer att enheten har initiativrätt (processägarskap) i frågor som rör samordning av kommunens interna insatser och åtgärder för att främja tillväxt Malung-Sälens kommun Box 14, Malung Tfn: Fax Bankgiro:

7 och utveckling. Enhetens uppdrag (processägarskap) inom den interna arenan preciseras i bilaga till denna uppdragsbeskrivning. Externa arenan Näringslivsenhetens uppdrag på den externa arenan tydliggörs och uttrycks genom det näringspolitiska programmet. Med det externa uppdraget följer att enheten representerar kommunen i förhållande till andra aktörer som verkar inom enhetens uppdragsområden, i enlighet med fastställda mål. Övergripande mål Näringslivsenheten ska bidra till tillväxt och utveckling i Malung-Sälens kommun genom att aktivt arbeta med näringslivs- och företagsutveckling, inflyttarservice, evenemangsutveckling och evenemangssamordning samt med landsbygdutveckling - internt och externt. Det externa arbetet kan ske i samarbete och samverkan med andra aktörer. Indikatorer Andel nya företag per invånare. Andel nöjda företagare (enligt extern mätning) Antal inflyttade per år Antal evenemangsbesökare per år Förankring och rapportering Näringslivschefen rapporterar minst en (1) gång per år till kommunfullmäktige, minst två (2) gånger per år till kommunstyrelsen och minst fyra (4) gånger per år till kommunstyrelsens arbetsutskott. Syftet ska vara att lämna aktuell information i strategiska tillväxtfrågor till de centrala politiska beslutsnivåerna i kommunen. Näringslivschefen informerar och initierar gruppen förvaltningschefer genom förvaltningschefsmötet som arena. Syftet ska vara att förankra och genom ständiga förbättringar utveckla den interna delen av enhetens uppdrag. Inom ramen för det interna uppdraget planeras kommunens övergripande marknadsföring samt insatser och åtgärder för ökad inflyttning till kommunen. Näringslivschefen rapporterar löpande till kommunstyrelsens ordförande i egenskap av ordförande i ansvarig nämnd för enheten. kan ge direktiv och anvisningar inom ramen för enhetens fastställda uppdrag, internt och externt. kan bereda näringslivschefen tillträde till samverkansorgan där kommunen är ensam part eller part i samverkan med andra aktörer. Näringslivschefen har löpande uppföljning med kommunchefen enligt fastställd ordning. Näringslivschefen initierar förankring och acceptans för enhetens uppdrag och mål genom träffar med kommunens näringslivsråd. Malung-Salens kommun Box 14, Malung Tfn Fax: Bankgiro:

8 Malung-Sälens kommun Näringslivsenhetens uppdrag och organisation Bilaga 1 PROCESSÄGARSKAP BAKGRUND Kommunfullmäktige har i sin verksamhetsplan angett ett flertal strategier för att nå de övergripande inriktningsmålen i planen. Den strategi som har tydligast bäring på näringslivsenhetens uppdrag är följande. "Vi betonar ett möjliggörande arbetssätt och synsätt till företagare, entreprenörer och lokala initiativ för att höja attraktiviteten och öka inflyttningen." MÖJLIGGÖRANDE ARBETSSÄTT OCH SYNSÄTT Ett "möjliggörande arbetssätt och synsätt" kräver hög förståelse för näringslivets villkor och företagandets behov inom den kommunala organisationen i sin helhet - utifrån bl.a. kommunens utbud av tjänster och service, myndighetsutövning, planarbete och huvudmannaskap inom utbildning samt infrastrukturplanering. Likaså utifrån kommunens övergripande mål om hållbar tillväxt och ökad inflyttning. PROCESSÄGARSKAP Näringslivsenhetens uppdrag förutsätter PROCESSÄGARSKAP för att säkerställa att de flöden som startar med näringslivets, företagens och entreprenörers generella och specifika behov av väl fungerande kommunala tjänster i vid bemärkelse - i fråga om bl.a. bemötande och service samt effektivitet och sammanhållen ärendehantering - kanaliseras via beredning och handläggning fram till avgörande. Fungerande flöden utifrån näringslivets, företagens och entreprenörers behov kräver rutiner, arbetssätt och synsätt, inom dem kommunala verksamheterna, som främjar effektivitet, saklighet och enkelhet. Det ställer också krav på hög grad av samsyn, samverkan och samarbete, eftersom processerna oftast berör flera verksamheter och enheter. Fungerande flöden uppstår när överlämnande och samordning mellan processens delar fungerar varje gång - kvalitetsmässigt och tidsmässigt. PROCESSÄGARROLLEN Näringslivsenhetens processägarskap innefattar ett huvudansvar för dem kommuninterna flödena med avseende på näringslivets, företagens och entreprenörers behov. I förhållande till den kommunala linjeorganisationen har näringslivsenheten till uppgift att främja flödet och lämna förslag till korrigeringar och ändringar så att korrekta resultat produceras (ändamålsenlighet) inom rätt tid (effektivitet). Syftet är att skapa ett mervärde för så väl intressenter som för kommunen, genom att dem kommunala verksamheterna uppträder samordnat och insiktsfullt (möjliggörande), för att så långt som möjligt tillgodose önskemål och behov. PROCESSÄGARSKAPETS INNEHÅLL Processägarskapet innebär att, ansvara för att processen är definierad, dokumenterad, säkrad och känd. värdera processens lämplighet och tillämpning initiera och leda förbättringsarbetet utifrån tydliga mål utbilda och stödja utförarna Malung-Sälens kommun Box 14, Malung Tfn: Fax: Bankgiro

9 kommunicera och samverka med brukare, koncern med flera Ur ett medarbetarperspektiv är det nödvändigt att linjeorganisationen skapar förutsättningar i form av befogenheter, tillgång till information och stöd för att optimera processerna. Det är således av största vikt att verksamheterna och näringslivsenheten (i egenskap av processägare) har samma målbild för att balansera linjen och processen. Malung-Salens kommun Box 14, Malung Tfn Fax: Bankgiro;

10 Malung-Salens kommun Tjänsteutlåtande Sic_ 1 Näringslivsenheten Klas Darlin klas.darlin@malung-salen.se Kommunstyrelsen Dnr KS/2015:288 Förslag till samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik Förslag till beslut 1. Malung-Sälens kommun godkänner justerat förslag till samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik. 2. Malung-Sälens kommun godkänner förslag till uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik med tillhörande avtalsbilaga. Beskrivning av ärendet Särskild kollektivtrafik är samhällsbetald kollektivtrafik som inte är öppen för alla utan kräver tillstånd till exempel färdtjänst eller skolskjuts. Målet är att få en kostnadseffektiv särskild kollektivtrafik som utförs med affärsmässig konkurens mellan olika transportörer. Det samarbetsavtal respektive uppdragsavtal som gäller idag bygger på avtal skrivna Tillägg har under hand gjorts och nu har ett antal nya skrivningar föreslagits. Region Dalarnas direktion beslutade att godkänna förslag till samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik respektive förslag till uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik. Direktionen har därefter, via beslut , justerat förslaget till samarbetsavtal något. Justeringen förtydligar redan överenskomna förslag till kostnadsfördelning. Direktionen har vidare föreslagit respektive kommun att behandla och till uppdragsavtalet foga viss avtalsbilaga. Respektive kommun har nu att ta ställning till om förslagen kan godkännas. Beslutsunderlag Missiv med underlag från Region Dalarna Beslutet skickas till Region Dalarna Samhälls- och landsbygdsutvecklaren Malung-Sälens kommun Box 14, Malung Tfn: Fax: Bankgiro:

11 REGION DALrfRNA Handläggare Magnus Höög Sida Missrv 1(2) Datum Diarienummer RD 2015/40 Till Region Dalarnas medlemmar Förslag till samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik respektive Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik Idag gällande samarbetsavtal kring respektive uppdragsavtal om samordning av den särskilda kollektivtrafiken härrör från De har dessutom fått särskilda tillägg genom bilagor under år Under avtalets giltighetstid har vid några tillfallen diskussioner uppstått kring hur eller om en viss fråga har täckts av avtalens skrivningar. I ärendet presenteras förslag till nya skrivningar där i första hand de tidigare avtalen med tillägg har sammanförts till två; Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik samt Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik. I övrigt har förtydliganden gjorts gällande vad Uppdragsavtalet täcker. Region Dalarnas direktion behandlade ärendet vid sitt sammanträde , 131, och beslutade då att 1. Godkänna avtalen i de delar Region Dalarna berörs och 2. Att sända avtals förslagen till de berörda medlemmarna för godkännande i respektive ansvarigt organ. Ni föreslås nu i respektive behörigt organ besluta 1. Godkänna förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik respektive förslag till Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik. Region Dalarna emotser ett justerat protokollsutdrag från respektive behörigt organ senast Detta sänds till diariet@regiondakrna.se Magnus Höög e. u. Myntgatan 2 SE Falun +46 (0) info@regiondalarna.se pg org nr

12 REGION DAL ft RNA 2(2) Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Protokollsutdrag Region Dalarnas direktion Tjänsteskrivelse Region Dalarna Förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik Förslag till Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik

13 REGION BALrfRNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20(30) Direktionen Sammanträdesdatum Dnr RD 2015/40 Förslag till samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik respektive Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik Direktionens beslut 1. Förslagen till avtal i de delar Region Dalarna berörs godkänns 2. Avtalsförslagen sänds till de berörda medlemmarna för godkännande i respektive ansvarigt organ. Sammanfattning av ärendet Idag gällande samarbetsavtal kring respektive uppdragsavtal om samordning av den särskilda kollektivtrafiken härrör från De har dessutom fått särskilda tillägg genom bilagor under år Under avtalets giltighetstid har vid några tillfällen diskussioner uppstått kring hur eller om en viss fråga har täckts av avtalens skrivningar. I ärendet presenteras förslag till nya skrivningar där i första hand de tidigare avtalen med tillägg har sammanförts till två; Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik samt Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik. I övrigt har förtydliganden gjorts gällande vad Uppdragsavtalet täcker. Magnus Höög föredrog ärendet. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse i ärendet Justerandes sign Utdragsbestyrkande

14 REGION DALARNA "^caz^ '2- Sida TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Handläggare Magnus Höög Datum Diarienummer RD 2015/40 Direktionen Förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik respektive Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår Direktionen besluta Direktionen beslutar att för Region Dalarnas del godkänna förslagen till avtal i de delar Region Dalarna berörs, samt Direktionen beslutar att skicka ut avtalsförslagen till de berörda medlemmarna för godkännande i respektive ansvarigt organ. Sammanfattning av ärendet Idag gällande samarbetsavtal kring respektive uppdragsavtal om samordning av den särskilda kollektivtrafiken härrör från De har dessutom fått särskilda tillägg genom bilagor under år Under avtalets giltighetstid har vid några tillfällen diskussioner uppstått kring hur eller om en viss fråga har täckts av avtalens skrivningar. I ärendet presenteras förslag till nya skrivningar där i första hand de tidigare avtalen med tillägg har sammanförts till två; Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik samt Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik. I övrigt har förtydliganden gjorts gällande vad Uppdragsavtalet täcker. Beslutsunderlag Förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik Förslag till Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik

15 REGION DAL rf RNA 2(3) Ärendet Idag gällande samarbetsavtal kring respektive uppdragsavtal om samordning av den särskilda kollektivtrafiken härrör från De har dessutom fått särskilda tillägg genom bilagor under år Under avtalets giltighetstid har vid några tillfällen diskussioner uppstått kring hur eller om en viss fråga har täckts av avtalens skrivningar. I ärendet presenteras förslag till nya skrivningar där i första hand de tidigare avtalen med tillägg har sammanförts till två; Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik samt Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik. I övrigt har förtydliganden gjorts gällande vad Uppdragsavtalet täcker. Organisatorisk struktur Den organisatoriska tanken, som är utarbetad i samarbete med AB Dalatrafik, är att de ska bilda en lättarbetad hierarki enligt följande nivåer, där de bägge första ger den övergripande ramen för den särskilda kollektivtrafiken och den tredje behandlar det konkreta utförandet av den trafik som beställs av respektive intressent. 1. Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik 2. Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik 3. Avtalslösningar mellan AB Dalatrafik och de enskilda parterna (landstinget och kommunerna) i avgränsade frågor, som till exempel skolskjutsarna. I systemet är det tänkt att nivå 1 och nivå 2 ska behålla sin giltighet över tid, medan nivå 3 kan och ska förändras allteftersom omständigheterna påverkas. Särskilt om Samarbetsavtalet Genom avtalet förklarar sig parterna villiga att samarbeta kring den särskilda kollektivtrafiken i länet. Jämfört med det tidigare avtalet från 2007 och det tillägg som gjordes 2012 har huvudman för den särskilda kollektivtrafiken ändrats till Region Dalarna som en konsekvens av de organisatoriska förändringar kring kollektivtrafiken i länet som gjordes Vidare har parternas ansvarsområden förtydligats. Skulle någon fråga om tolkning, gränsdragning eller liknande karaktär uppstå hänvisar avtalet redan sedan tidigare till att parterna är överens om att gällande lagstiftning avseende särskild kollektivtrafik ska följas och ger på det sättet ledning till frågans lösning. Slutdatum för avtalets giltighet har satts till att överensstämma med innevarande mandatperiods utgång. I övrigt är det inga förändringar i sakinnehållet. Vad som gjorts är att föra samman dessa bägge papper till ett enda. Parterna till detta avtal är landstinget och kommunerna. Särskilt om Uppdragsavtalet Genom Uppdragsavtalet ges Region Dalarna i uppdrag att genomföra de uppgifter kring den särskilda kollektivtrafiken som övriga parter lägger på Region Dalarna. Region Dalarna åtar sig dessa genom sitt undertecknande av avtalet. Genom undertecknandet godkänner också de övriga parterna att Region Dalarna

16 REGION DALARNA 3(3) överlämnat sina uppgifter, befogenheter och skyldigheter enligt avtalet till AB Dalatrafik. Uppdragsavtalet är något förändrat jämfört med tidigare under två punkter: Under punkt 2 "Region Dalarnas uppdrag" har förtydliganden gjorts om vad och vilka områden som avtalet täcker, efter tidigare diskussioner om vilken omfattningen har varit. Likaså är Region Dalarnas överlämning av uppgifter, befogenheter och skyldigheter enligt avtalet till AB Dalatrafik något tydligare uttryckt. Under punkt 6 "Ekonomi" regleras ekonomin för den särskilda kollektivtrafiken mellan avtalets parter. Särskilda avtal i frågan om hanteringen av färdtjänstlegitimeringen föreligger mellan Region Dalarna och kommunerna och mellan Region Dalarna och AB Dalatrafik. Parterna till detta avtal är Region Dalarna, landstinget och kommunerna. Särskilt o m Nivå 3 Något förslag till reglering på nivå 3 föreligger inte i dag, utan är en fråga mellan AB Dalatrafik och respektive part och sakområde. Göran Carlsson Regionchef Magnus Höög Beslutet ska skickas till Region Dalarnas medlemmar

17 REGION DALARNA Handläggare Magnus Höög dalarna, se Sida MISSIV 1(2) Datum Diarienummer RD 2015/40 Till Region Dalarnas medlemmar Justering av Förslag till samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik respektive avtalsbilaga till Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik Direktionen beslutade , 131, att för egen del godkänna förslag till Samarbetsavtal avseende den särskilda kollektivtrafiken och förslag till Uppdragsavtal avseende den särskilda kollektivtrafiken. Under ärendets behandling bland medlemmarna har synpunkter framkommit på formuleringen " Kommunernas avgifter beräknas med utgångspunkt från att alla länets kommuner medverkar, det vill säga oavsett hur många kommuner som går med så gäller grundfördelningen som om alla kommuner deltar genom att Landstinget Dalarna betalar kostnaden för de kommuner som inte medverkar." i förslagets paragraf 6. En närmare analys visar att formuleringen, som härstammar från originalavtalet från 2007 och tillägg gjorda 2012, i dag är överspelad; dels i och med att alla kommuner i länet numera biträder avtalet, dels i och med att på annan plats anges att var och en av parterna står sina egna kostnader. Arbetsutskottet föreslås därmed att göra den redaktionella förändringen att stryka aktuell mening. Region Dalarnas direktion behandlade återigen ärendet vid sitt sammanträde , 166, och beslutade då att 1. Stryka formuleringen " Kommunernas avgifter beräknas med utgångspunkt från att alla länets kommuner medverkar, det vill säga oavsett hur många kommuner som går med så gäller grundfördelningen som om alla kommuner deltar genom att Landstinget Dalarna betalar kostnaden för de kommuner som inte medverkar." i ursprungsförslagets paragraf 6 och 2. Att förklara beslutet omedelbart justerat. Ärendet sänds därmed i justerat skick ut till Region Dalarnas medlemmar för behandling. I detta utskick medföljer också den avtalsbilaga som omnämns i tidigare utsänt förslag till Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik, punkt 2, Myntgatan 2 SE Falun +46 (0) info@regiondalarna.se pg org nr

18 REGION DALrf RNA 2(2) stycke 2. Avtalspart anger här vilka resformer inom den särskilda kollektivtrafiken respektive part önskar inkludera, efter eget beslut i respektive behörigt organ. Medlemmarna föreslås nu i respektive behörigt organ besluta 1. Godkänna justerat förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik 2. Behandla och till Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik foga bifogad avtalsbilaga till detta. Region Dalarna emotser ett justerat protokollsutdrag från respektive behörigt organ senast Detta sänds till diariet@regiondalarna.se Magnus Höög e. u. Bilagor Bilaga 1 Protokollsutdrag Region Dalarnas direktion , 166 Bilaga 2 Tjänsteskrivelse Region Dalarna Bilaga 3 Förslag till justerat Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik Bilaga 4 Förslag till avtalsbilaga till Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik

19 REGION DALrfRNA Sammanträdesdatum Direktionen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 14(24) 166 Dnr RD 2015/40 Justering av förslag till samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik. Direktionens beslut 1. Meningen stryks "Kommunernas avgifter beräknas med utgångspunkt från att alla länets kommuner medverkar, det vill säga oavsett hur många kommuner som går med så gäller grundfördelningen som om alla kommuner deltar genom att Landstinget Dalarna betalar kostnaden för de kommuner som inte medverkar." i avtals förslagets paragraf Ovan fattat beslut förklaras omedelbart justerat. Sammanfattning av ärendet Direktionen beslutade , 131, att för egen del godkänna förslag till Samarbetsavtal avseende den särskilda kollektivtrafiken och förslag till Uppdragsavtal avseende den särskilda kollektivtrafiken. Under ärendets behandling bland medlemmarna har synpunkter framkommit på formuleringen " Kommunernas avgifter beräknas med utgångspunkt från att alla länets kommuner medverkar, det vill säga oavsett hur många kommuner som går med så gäller grundfördelningen som om alla kommuner deltar genom att Landstinget Dalarna betalar kostnaden för de kommuner som inte medverkar." i förslagets paragraf 6. En närmare analys visar att formuleringen, som härstammar från originalavtalet från 2007 och tillägg gjorda 2012, i dag är överspelad; dels i och med att alla kommuner i länet numera biträder avtalet, dels i och med att på annan plats anges att var och en av parterna står sina egna kostnader. Arbetsutskottet föreslås därmed att göra den redaktionella förändringen att stryka aktuell mening. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse i ärendet Förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik Beslutet ska skickas till Region Dalarnas medlemmar Justerandes sign ^A \ Utdragsbestyrkande

20 REGION DAI, 'RNA Sida TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare Magnus Höög magnus. s e Datum Diarienummer RD 2015/40 Direktionen Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik Förslag till beslut Direktionen beslutar Direktionen beslutar stryka meningen "Kommunernas avgifter beräknas med utgångspunkt från att alla länets kommuner medverkar, det vill säga oavsett hur många kommuner som går med så gäller grundfördelningen som om alla kommuner deltar genom att Landstinget Dalarna betalar kostnaden för de kommuner som inte medverkar." i avtalsförslagets paragraf 6. Direktionen beslutar förklara ovan fattat beslut omedelbart justerat. Sammanfattning av ärendet Direktionen beslutade , 131, att för egen del godkänna förslag till Samarbetsavtal avseende den särskilda kollektivtrafiken och förslag till Uppdragsavtal avseende den särskilda kollektivtrafiken. Under ärendets behandling bland medlemmarna har synpunkter framkommit på formuleringen " Kommunernas avgifter beräknas med utgångspunkt från att alla länets kommuner medverkar, det vill säga oavsett hur många kommuner som går med så gäller grundfördelningen som om alla kommuner deltar genom att Landstinget Dalarna betalar kostnaden för de kommuner som inte medverkar." i förslagets paragraf 6. En närmare analys visar att formuleringen, som härstammar från originalavtalet från 2007 och tillägg gjorda 2012, i dag är överspelad; dels i och med att alla kommuner i länet numera biträder avtalet, dels i och med att på annan plats anges att var och en av parterna står sina egna kostnader. Arbetsutskottet föreslås därmed att göra den redaktionella förändringen att stryka aktuell mening.

21 REGION DALARNA 2(2) Beslutsunderlag Förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik Göran Carlsson Regionchef Magnus Höög Beslutet ska skickas till Region Dalarnas medlemmar

22 SAMARBETSAVTAL AVSEENDE SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK Mellan Landstinget Dalarna och Avesta, Borlänge, Falu, Gagnefs, Hedemora, Leksands, Ludvika, Malungs, Mora, Orsa, Rättviks, Smedjebackens, Säters, Vansbro och Älvdalens kommuner - nedan kallade parterna - har följande samarbetsavtal träffats gällande särskild kollektivtrafik i Dalarnas län. Detta avtal ersätter alla tidigare ingångna avtal i denna fråga. 1 Bakgrund Särskild kollektivtrafik är samhällsbetald trafik som inte är öppen för alla, utan kräver någon form av tillstånd. Med särskild kollektivtrafik avses resformerna färdtjänst, riksfärdtjänst, omsorgsresor, sjukresor, skolskjutsar och särskoleskjutsar. Även tjänsteresor inom länet för anställda hos deltagande parter är att betrakta som särskild kollektivtrafik eftersom de kräver tillstånd och till stor del betalas av parterna. Allmän kollektivtrafik är öppen för alla och utgörs av lokal och regional linjetrafik som ärtidsbunden eller anropsstyrd och där resenärerna betalar var för sig enligt fastställd taxa. Denna trafik har tidigare reglerats i separata avtal, nämligen ägaravtal och avtal om driftbidrag. Tillsammans utgör allmän och särskild kollektivtrafik den samlade kollektivtrafiken. Ansvaret för de olika trafikformerna inom den samlade kollektivtrafiken regleras i olika lagar. Förändringar av organisation för planering och utformning av trafiken kan ske enligt de lagar och regler som finns i dag. All samhällsbetald trafik kan inordnas i system även om den regleras av olika lagar. Lagstiftningen säger ingenting om vilken typ av fordon resorna ska ske med och hindrar inte att trafiken samordnas. 2 Huvudmannaskap Region Dalarna ska vara huvudman för särskild kollektivtrafik på det sätt som framgår av detta avtal. 3 Partemas ansvarsområde Parterna har var för sig det politiska och ekonomiska ansvaret för särskild kollektivtrafik inom sina respektive verksamhetsområden, riktade mot vardera parts egna medborgare. De kommunala verksamhetsområden som omfattas av särskild kollektivtrafik är färdtjänst, riksfärdtjänst, skolskjuts till grundskola, grundsärskola och särskola samt flextrafik i den mån den inte omfattas av den anmänna kollektivtrafiken för medborgarna i respektive kommun. För landstingets del gäller det sjukresor för medborgarna inom landstinget Dalarna. 4 Samarbetsförklaring Målet med samarbetet mellan parterna är en kostnadseffektiv särskild kollektivtrafik som utförs i affärsmässig konkurrens mellan olika transportörer. Parterna är överens om att samverka så att effektivast möjliga samordning inom och mellan den särskilda och den allmänna kollektivtrafiken uppnås samt att resenären upplever en bra kvalitet och god

23 service. Vidare förbinder sig parterna att verka för en harmonisering av regelverken för att effektivisera en resesamordning. 5 Uppdragsavtal med Region Dalarna Parterna ska med Region Dalarna, regional kollektivtrafikmyndighet i Dalarnas län, ingå ett uppdragsavtal som reglerar det vidare arbetet med samordning av särskild kollektivtrafik i länet. I avtalet ska parterna överlåta, såsom tillåts i 2 kap 12 Kollektivtrafiklagen, till Region Dalarna att upphandla persontransport- och samordningstjänster för sådana resformer som parterna ska tillgodose. Parterna är medvetna om, samt godkänner, att Region Dalarna kommer att överlämna sina befogenheter enligt uppdragsavtalet till AB Dalatrafik i enlighet med vad som anges i 3 kap 2 sista stycket Kollektivtrafiklagen. 6 Parternas ekonomiska ansvar Kostnaderna för drift och administration av samordningscentral för färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor fördelas mellan deltagande parter utifrån antalet förmedlade resor och principen att färdtjänstresor viktas 1,0, sjukresor 2,0 och riksfärdtjänstresor 10,0. Kommuner som väljer att administrera skolskjutsar, särskoleskjutsar och omsorgsresor i samordningscentralen betalar den faktiska kostnaden för detta. Vardera parten står för sina faktiska transportkostnader för utförda resor. Ovanstående fördelningsmodell kan komma att förändras efter gemensamt beslut av alla deltagande parter. 7 Lagstiftning Parterna ska följa gällande lagstiftning avseende särskild kollektivtrafik. 8 Informationsskyldighet Om någon part vidtar förändring som kan komma att påverka övrigas ekonomiska utfall ska samtliga parter snarast underrättas om det. 9 Tillkommande part Kommun inom Dalarna äger rätt, utan särskilt beslut hos varje avtalspart, att ansluta sig till detta avtal i enlighet med dess villkor och intentioner. Begäran om att ansluta sig ska vara skriftlig och delges samtliga parter samt AB Dalatrafik och Region Dalarna. Anslutning regleras i skriftligt tillägg till detta avtal. AB Dalatrafik ges i uppdrag att för samtliga till avtalet redan anslutna kommuner och för landstingets räkning godkänna och underteckna anslutning på de villkor som anges i detta avtal. Anslutning kan endast ske med sex månaders framförhållning och endast vid årsskifte om inte parterna överenskommer om annat.

24 Om ny part ansluter sig till detta avtal är det av största vikt att den sökandes regelverk och kvalitetskrav analyseras och att, där så är möjligt, regelverken harmoniseras med övriga parters regelverk för att effektivisera en resesamordning. 10 Tvist Tvist angående tolkning och tillämpning av detta avtal ska i första hand avgöras genom förhandling mellan parterna. I andra hand ska det avgöras av svensk domstol enligt svensk rätt. 11 Förvaltning av avtal Detta avtal förvaltas av Region Dalarna. 12 Avtalstid/uppsägning Detta avtal gäller från och med parternas godkännande av detta och fram till Uppsägningstiden ska utgöra ett (1) år. Uppsägning ska ske skriftligen med rekommenderat brev och delges samtliga parter samt AB Dalatrafik och Region Dalarna. Om avtalet inte sägs upp inom stipulerad uppsägningstid förlängs avtalstiden automatiskt med två (2) år. Uppsägningstiden under förlängd avtalstid utgör ett (1) år. Uppsägning ska även i detta fall ske skriftligen med rekommenderat brev och delges samtliga parter samt AB Dalatrafik och Region Dalarna inom fjorton dagar efter det att uppsägning skett. Om någon eller några parter säger upp avtalet ska övriga parter ha rätt att påkalla diskussioner om en förlängning av avtalet i justerad form. Av detta avtal har samtliga parter tagit var sitt exemplar. Landstinget Dalarna Avesta kommun Ingalill Persson Landstingsstyrelsens ordförande Lars Isacsson Borlänge kommun Gagnefs kommun Jan Bohman Irene Homman

25 Falu kommun Hedemora kommun Susanne Norberg Ulf Hansson Leksands kommun Ludvika kommun Ulrika Liljeberg Leif Pettersson Malung-Sälens kommun Mora kommun Kurt Podgorsky Anna Hed Orsa kommun Rättviks kommun Mikael Thalin Anette Riesbeck Smedjebackens kommun Säters kommun Fredrik Rönning Abbe Ronsten

26 Vansbro kommun Älvdalens kommun Per-Anders Westhed Peter Egardt

27 Avtalsbilaga till UPPDRAGSAVTAL OM SAMORDNING AV SÄRSKILD KOLLEK TIVTRAFIK Mellan Region Dalarna, Landstinget Dalarna samt kommunerna Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung, Mora, Orsa, Rättviks, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen har träffats avtal avseende samordning av särskild kollektivtrafik i Dalarnas län. Detta är den avtalsbilaga som nämns i Uppdragsavtalets punkt 2, stycke 2 och som anger vilka resformer inom den särskilda kollektivtrafiken som respektive uppdragsgivare önskar inkludera. (Avtalspart) önskar inkludera följande resformer inom den särskilda kollektivtrafiken (markera med kryss i aktuell ruta): Färdtjänst 1 Riksfärdtjänst [ Skolskjuts till grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola [ Flextrafik i den mån den inte omfattas av allmän kollektivtrafik 1 Sjukresor Ort, datum Falun, datum Leif Nilsson Ordförande Region Dalarna

28 UPPDRAGSAVTAL OM SAMORDNING AV SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK Mellan Region Dalarna, Landstinget Dalarna samt kommunerna Avesta, Borlänge, Falun, Gagnet, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung, Mora, Orsa, Rättviks, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen har träffats följande avtal avseende samordning av särskild kollektivtrafik i Dalarnas län. Detta avtal ersätter alla tidigare ingångna avtal i denna fråga. 1 Bakgrund Mellan Landstinget Dalarna och kommunerna Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen ingicks den 27 juni 2006 avtalet "Uppdragsavtal om samordning av särskild kollektivtrafik i Dalatrafiks regi" samt "Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik", nedan kallat "Samarbetsavtalet". Avesta kommun har senare tillträtt båda avtalen. Den 1 januari 2012 träde lagen (2010:1065) om kollektivtrafik, nedan "Kollektivtrafiklagen", i kraft. Enligt 2 kap 2 denna lag ska det finnas en regional kollektivtrafikmyndighet i varje län. Region Dalarna är sedan 1 januari 2012 regional kollektivtrafikmyndighet i Dalarna. I anledning av detta överenskom parterna denna dag om ändringar i Samarbetsavtalet. Parterna var vid detta tillfälle vidare överens om att uppdragsavtalet avseende särskild kollektivtrafik av den 27 juni 2006 skulle upphöra och ersättas av ett nytt uppdragsavtal när godkännande skett. Detta senare avtal har i sin tur förtydligats och ersätts av det avtal som nu är för handen. Enligt 2 kap 12 Kollektivtrafiklagen får, efter överenskommelse med landstinget eller kommun i länet, den regionala kollektivtrafikmyndigheten upphandla persontransport-och samordningstjänster för sådana transportändamål som kommunerna eller landstinget ska tillgodose samt samordna sådana transporttjänster. Detta avtal avser "överenskommelse" i nämnda bestämmelse. 2 Region Dalarnas uppdrag Region Dalarna ges i uppdrag att verkställa landstingets och kommunernas uppgifter som huvudmän för särskild kollektivtrafik i nedanstående omfattning. Vilka resformer inom den särskilda kollektivtrafiken som respektive uppdragsgivare önskar inkludera ska anges i en särskild avtalsbilaga. De resformer som anges i denna får inte avgå som resform under avtalsperioden. Volymförändringar för de avtalade resformerna får dock förekomma i respektive års trafikbeställning. De resformer som kan ingå är färdtjänst, riksfärdtjänst, skolskjuts till grundskola, grundsärskola och särskola samt flextrafik i den mån den inte omfattas avden allmänna kollektivtrafiken för medborgarna i respektive kommun. För landstingets del gäller det sjukresor för medborgarna inom landstinget Dalarna. Även tjänsteresor inom länet för personal anställd hos medverkande uppdragsgivare kan omfattas av uppdraget. Resformer kan läggas till under löpande avtalsperiod efter överenskommelse mellan Region dalarna och respektive uppdragsgivare. Respektive uppdragsgivare fastställer regler och ekonomiska villkor för hur den enskilde resenären får utnyttja olika resformer.

29 Kollektivtrafiklagen ger i 3 kap 2 en möjlighet för Region Dalarna att överlämna sina befogenheter att upphandla, teckna avtal samt på annat sätt administrera och samordna de tjänster som nämns ovan samt i övrigt omfattas av detta avtal till AB Dalatrafik, något som också innefattar Region Dalarnas rättigheter och skyldigheter enligt detta avtal. Parterna godkänner genom sin underskrift av detta avtal att så sker. 3 Uppdragsbeskrivning Region Dalarnas uppdrag är att: Planera och upphandla beställnings- och samordningsfunktion samt administrera och utgöra avtalspart i de avtal som ingås i samband härmed. Planera och upphandla persontransporttjänster samt administrera och utgöra avtalspart i de avtal som ingås i samband härmed. Verka för att avtals kvalitet upprätthålls avseende upphandlade tjänster. Se till att resor samordnas och planeras så att kostnaden minimeras inom givna avtalskrav. Aktivt arbeta med utveckling av nya resmöjligheter för att successivt föra över resandet till den allmänna kollektivtrafiken Vid utförandet av ovanstående uppdrag ska erforderligt och kontinuerligt samråd äga rum med respektive uppdragsgivare. Region Dalarna ska på ett kostnadseffektivt sätt verka för att resenären upplever en god kvalitet på såväl resande som service. Region Dalarnas svarar gentemot uppdragsgivarna för att trafiken samordnas och planeras så effektivt som möjligt och därmed aktivt bidrar till att uppdragsgivarnas totala kostnader för trafiken blir så låga som möjligt till så hög kvalitet som möjligt. 4 Samrådsgrupp för särskild kollektivtrafik Region Dalarna ska svara för att en gemensam samrådsgrupp för särskild kollektivtrafik tillskapas. Samrådsgruppen ska utgöra en länk mellan uppdragsgivarna och Region Dalarna till säkerställande av ömsesidigt informationsutbyte kring den särskilda kollektivtrafiken. Samrådsgruppen har inte beslutsrätt avseende frågor hänförliga till detta avtal eller dess omfattning. Gruppen ska bestå av en representant för varje uppdragsgivare samt en representant för Region Dalarna och en från AB Dalatrafik. Ytterligare medlemmar kan adjungeras. Region Dalarna ska vara sammankallande och leda gruppens sammanträden, vilka ska hållas minst fyra gånger per år. Protokoll ska föras av Region Dalarnas representant vid gruppens sammanträden. Samrådsgruppen bestämmer internt sina arbetsformer. 5 Regelverk och kundtillstånd Varje uppdragsgivare fastställer mål, regler, tillämpningsanvisningar och ekonomiska villkor för hur resenären får utnyttja den särskilda kollektivtrafiken. Uppdragsgivarna ansvarar för att erforderliga uppdateringar av de register, vilka tillhandahålls Region Dalarna till utförande av de uppdrag som detta avtal omfattar, gällande regelsystem, kundtillstånd och tillståndsregistrering.

30 6 Ekonomi Region Dalarna ska utbetala ersättning till entreprenörer för utförda transporter samt ersättning för utförda tjänster i resesamordningscentralen. Utbetalningsperioder fastställs i entreprenörsavtalen. Region Dalarna ska i efterskott fakturera uppdragsgivarna för ersättning till entreprenörer, administrationskostnader och subventionerade resor i linjetrafik enligt den kostnadsfördelning som fastställts i samarbetsavtalet. Slutlig reglering av uppdragsgivarnas avgifter enligt fastställd kostnadsfördelning ska ske senast 31 mars nästkommande år. 7 Budget Region Dalarna ansvarar för: Verksamhetens erforderliga gemensamma kostnader och investeringar. Alla utbetalningar och ersättningar till anlitade entreprenörer Ekonomisk redovisning och upprättande av budget för verksamheten samt budgetunderlag till respektive uppdragsgivare Region Dalarna ska, baserat på uppgifter från uppdragsgivarna enligt nedan, upprätta en budget för nästkommande räkenskapsår. Uppdragsgivarna ska i god tid tillhandahålla uppgifter för budgetarbete till Region Dalarna. Respektive uppdragsgivare budgeterar antalet resor per resform med utgångspunkt i kända och förväntade förändringar enligt Region Dalarnas underlag. Region Dalarna redovisar genomsnittskostnad per resa för respektive uppdragsgivare utgående från senast kända transportkostnader och indexuppräkning enligt gällande trafikavtal, samt Region Dalarnas prislista. Vid upphandling av nya trafikavtal ska förväntade framtida kostnadsförändringar vägas in. Region Dalarna ska följa upp verksamheten och kvartalsvis, eller oftare, tillsända respektive uppdragsgivare en resultatrapport. Särskilt avtal om driftsbidrag till täckande av erforderliga gemensamma kostnader och investeringar för verksamheten ska träffas. 8 Statistikuppgifter Region Dalarna ska månadsvis redovisa, eller tillse att så sker från AB Dalatrafik, generell statistik över resande och kostnader. Efter särskild överenskommelse kan mer detaljerad och specifik statistik tillhandahållas. 9 Nya uppdragsgivare Inträde av ny uppdragsgivare regleras skriftligt i tillägg till detta avtal mellan den tillkommande uppdragsgivaren och Region Dalarna. Uppdragsgivare som ansluter sig till detta avtal ska till Region Dalarna betala en initial avgift som motsvarar de faktiska kostnader som inträdet förorsakar, såsom kostnader som uppkommer för beställningscentralen för administration av en tillkommande uppdragsgivare.

31 10 Ändrade förutsättningar För det fall att förutsättningarna för ingående av detta avtal väsentligen förändras äger part rätt att skriftligen påkalla omförhandling av avtalet. Påkallande av omförhandling kan tillika initieras av AB Dalatrafik. 11 Lojalitet och förtida uppsägning Parterna förbinder sig att lojalt verka för att Region Dalarnas uppdrag kan genomföras enligt detta avtals intentioner. För det fall part agerar i strid med detta avtals intentioner, agerar illojalt eller inte efter skriftlig begäran vidtar rättelse samt i övrigt begår ett väsentligt avtalsbrott, äger övriga parter häva avtalet och erhålla skadestånd från parten motsvarande all ekonomisk skada som avtalsbrottet förorsakat. Samarbetsavtalet upphör då också att gälla. 12 Tvist Tvist angående detta avtals tolkning, tillämpning och giltighet samt övriga förhållanden hänförliga till avtalet ska i första hand lösas genom förhandlingar mellan parterna. I andra hand ska tvister avgöras av svensk domstol enligt svensk rätt. 13 Avtalstid Detta avtal gäller från och med parternas godkännande och så länge Samarbetsavtalet gäller. Om någon uppdragsgivare säger upp Samarbetsavtalet ska såväl Region Dalarna som AB Dalatrafik skriftligen underrättas om detta, senast fjorton dagar efter det att uppsägning skett. Eventuella kostnader som uppkommer för Region Dalarna eller AB Dalatrafik i samband med en avveckling av verksamheten ska betalas av uppdragsgivarna. Uppdragsgivarna ska vara överens om sättet för avveckling samt regleringen av dessa eventuella kostnader och äga full insyn i grunderna för beräkningen av dessa kostnader. Av detta avtal har parterna tagit var sitt exemplar. Region Dalarna Landstinget Dalarna Leif Nilsson Ordförande Ingalill Persson Landstingsstyrelsens ordförande

Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik

Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Handläggare Magnus Höög 023-77 70 54 magnus.hoog@regiondalarna.se Datum 2015-06-01 Arbetsutskottet Diarienummer RD 2015/40 Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-01-12 TSN 2015-18 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommuner som så önskar kan enligt

Läs mer

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Tjänsteskrivelse H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andren, förvaltningschef 2014-09-17 HU-HOH14-145 Nämnden för Habilitering och Utbildning Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Bakgrund

Läs mer

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176 Förbundsordning för Region Dalarna 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas län för att tillvarata länets

Läs mer

Förbundsordning för Region Dalarna

Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176, RD 2011/34 Förbundsordning för Region Dalarna Version 2014-12-12 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Bilaga 7:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2018:120-003 2018-04-03 1/2 Handläggare Josefine Ericsson 0152-292 24 Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Förslag till

Läs mer

Samverkansavtal med Forum Vänersborg m.fl.

Samverkansavtal med Forum Vänersborg m.fl. Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 01-08 5 Samverkansavtal med Forum Vänersborg m.fl. KS 2017/519 Beslut Kommunstyrelsen beslutar 1. att godkänna bilagt förslag till samverkansavtal mellan

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

a arna",/ ~;. v:.~ :~~1\~ d I REGION ~,,' Underskrivna avtal om särskild kollektivtrafik

a arna,/ ~;. v:.~ :~~1\~ d I REGION ~,,' Underskrivna avtal om särskild kollektivtrafik a arna",/ ~,,' d I REGION Dnr RO 2006/26 Er1 dlarle nr Datum 2006-06-29 Sida 1 (1) Handlllggare Margret Skog 023-77 7048 margret.skog@rcgiondalarna.se Till Landstinget Dalarna Dalarnas kommuner e

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Förstudie fördelningen av ansvaret för samhällsbetalda resor i Dalarna Revisorerna i Region Dalarna, landstinget och länets kommuner

Förstudie fördelningen av ansvaret för samhällsbetalda resor i Dalarna Revisorerna i Region Dalarna, landstinget och länets kommuner www.pwc.se 17 maj 2016 Förstudie fördelningen av ansvaret för samhällsbetalda resor i Dalarna Revisorerna i Region Dalarna, landstinget och länets kommuner Innehåll Bakgrund och revisionsfråga 4 Bakgrund

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-03-27 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:94 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt avtal om färdtjänst med länets kommuner Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Färdtjänstnämnden har inkommit med

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 109 Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN-2019-1756

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162)

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sida 1(2) 95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 (KSKF/2016:162) Beslut

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSLEDNINGE N OCH ARBETSMARKNADSAVDE LN INGEN SAFS DNR 3.2-0313/2010 SID 1 (6) 2010-08-25 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING

Läs mer

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information till - Styrelserna i Visit Idre AB, Malung Sälen Turism AB, Siljan Turism AB, Visit Södra Dalarna AB, Siljan Turism Intressenter ek. för.,

Läs mer

f^> Ä Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14.

f^> Ä Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14. f^> Ä Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14.30 Beslutande Kurt Podgorski (S), ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Uppdaterad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-03-11 Sida 1(5) Till Arbetsutskottets ledamöter Direktionens övriga ledamöter

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-04-29 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Hans Unander (S) 29-33 Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 7 Diarienummer SL 2014-0819 Infosäk. klass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M), vice ordförande Joanna Stridh (C) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M), vice ordförande Joanna Stridh (C) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M), vice ordförande Joanna Stridh (C) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) Ersättare och

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden 2019-06-11 1 (8) Vård- och omsorgsförvaltningen VON 2019:83 Utredningsenheten Vård- och omsorgsnämnden Remissyttrande Riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs

Läs mer

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-09-12 Dnr SBN 2012-25 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden Överlämnande av ansvar för Beställningscentral

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd

Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund och syfte 2. Värdkommun 3. Ändamål och omfattning 4. Organisation 5. Ekonomi 6. Övergripande

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 100 Dnr KS/2018:137 Program för privata utförare Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med

Läs mer

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:466-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-05 1/3 Handläggare Jörgen Altin Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 Förslag till

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd

Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd Avtal mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner om samverkan i gemensam gymnasienämnd INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund och syfte 2. Värdkommun 3. Ändamål och omfattning 4. Organisation 5. Ekonomi 6. Övergripande

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 87-93 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset Underskrifter Sekreterare Susanne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-17 86 KS 225/17 Program för uppföljning och insyn av privata utförare Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET

AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET Mellan Borgholms kommun, Emmaboda kommun, Hultsfreds kommun, Högsby kommun, Kalmar kommun, Mönsterås kommun, Mörbylånga kommun, Nybro kommun, Oskarshamns

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2010, 214 1. Riktlinjer En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. KS 2014-228

Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. KS 2014-228 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-05-13 152 Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun 1. Parter Teknik- och servicenämnden och Elisabeth Caesar-Områdeschef, Cecilia Markstedt- Områdeschef, Ulrica Pettersson- Områdeschef och Margareta

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-06-10 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Bitte Lindberg Ås (S) Johnny Skottheim (S) Carina Albertsson (S) Hans Unander

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 139 Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet Kommunledningsförvaltningen Anders Åström,0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Kerstin Gustafsson, 0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-02-17 Ks/2016:25 Sida 1(4)

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

Program för uppföljning och insyn i verksamheter som utförs av privata utförare.

Program för uppföljning och insyn i verksamheter som utförs av privata utförare. Sida 1(10) Kommunfullmäktige Program för uppföljning och insyn i verksamheter som utförs av privata utförare. Inledning Efter ändring i kommunallagen har kommunerna ålagts skärpta krav i att följa upp

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

REGLEMENTE för utbildningsnämnden (rev)

REGLEMENTE för utbildningsnämnden (rev) REGLEMENTE för utbildningsnämnden (rev) Dnr UN2009/26 2009-01-29 1. Verksamhet och ansvar 1.1 Verksamhetsområde/sakområde och speciella arbetsuppgifter Utbildningsnämnden (UN) fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Uppdragsavtal angående Inflytandeprojekt inom Föreningarnas Hus i Skellefteå

Uppdragsavtal angående Inflytandeprojekt inom Föreningarnas Hus i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2008-06-11 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående Inflytandeprojekt inom Föreningarnas Hus i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren)

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av kommunala och privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av kommunala och privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av kommunala och privata utförare Dokumenttyp: Program (kommunallagen, 3 kap, 19 ) Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget, 2016-02-16,

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Ola Olin (V) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04 2013-07-04 Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända invandrare enligt förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS:2010:1138). Kommunerna

Läs mer

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan PTS) och org nr. (nedan Leverantören) har träffats AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER Leverantören förbinder sig att utföra betalnings- och inkassotjänster

Läs mer

Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå

Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-08 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren) å ena sidan

Läs mer

Anvisningar för uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde

Anvisningar för uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Barn- och utbildningsnämnden 2016-10-27 Bilaga Barn- och utbildningsförvaltningen BUN 2016:324 Handläggare: Petra Ljung 1 (3) Anvisningar för uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare inom

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2016-06-07, 44 1(7) FÖR SOCIALNÄMNDEN Socialnämndens verksamhet 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten

Läs mer

att godkänna samarbetsavtal mellan NyföretagarCentrum Uppsala och Uppsala kommun enligt bilaga.

att godkänna samarbetsavtal mellan NyföretagarCentrum Uppsala och Uppsala kommun enligt bilaga. KS 17 26 nov 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ingeberg Lars Linder Cecilia Datum 2014-10-29 Diarienummer KSN-2014-1136 Kommunstyrelsen Nyföretagarcentrum-samarbetsavtal Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

I Landstinget. 1. Regional busstrafik Oforändrat infor 2013. 11. Sjukresor I Oforändrat. Beställning av Trafik 2013/2014

I Landstinget. 1. Regional busstrafik Oforändrat infor 2013. 11. Sjukresor I Oforändrat. Beställning av Trafik 2013/2014 I Landstinget DALARNA Beställning av Trafik 2013/2014 Linjetrafik (trajikbeställning) 1. Regional busstrafik Oforändrat infor 2013. Infor 2014, och den kommande upphandlingen vill Landstinget Dalarna forstärka

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2019-02-04 1 (1) Sida 38 KS/2015:207 Förlängning av Ramavtal för ungdomshälsor i Östergötland Sammanfattning Sedan 1 juli 2015 finns ett ramavtal

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Bakgrund Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända

Läs mer

SAMARBETSAVTAL. 1. Parter

SAMARBETSAVTAL. 1. Parter SAMARBETSAVTAL 1. Parter 1. Länsstyrelsen i Norrbottens län 2. Norrbottens läns landsting 3. Kommunförbundet Norrbotten 4. Region Västerbotten 5. Västerbottens läns landsting 6. Luleå tekniska universitet

Läs mer

REGLEMENTE. Brandkåren Norra Dalarna

REGLEMENTE. Brandkåren Norra Dalarna REGLEMENTE Brandkåren Norra Dalarna Sida 2(9) Mora 2018-10-30 Reglemente Brandkåren Norra Dalarna Fastställd: Kommunfullmäktige i Leksand 2018-10-16 8 Kommunfullmäktige i Mora 2018-09-17 65 Kommunfullmäktige

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Åtvidabergs kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-08-05 TSN 2015-211 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommunstyrelsen i träffade

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2019-01-31 KS 2018/0056 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner föreslagna ändringar i kommundirektörens

Läs mer

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Uppdragsavtal träffat mellan å ena sidan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta klockan 10:00-11:00 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Patrik Sundin (S) Johan Thomasson (M) Gunilla Berglund

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per Blomberg Juridiska staben Nuvarande inköpsutskott avvecklas.

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per Blomberg Juridiska staben Nuvarande inköpsutskott avvecklas. TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per Blomberg Juridiska staben +46155245760 2016-04-21 LS-LED15-0218-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige

Läs mer

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-01-18 Diarienummer KSN-2016-0063 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning Sammanfattningen är i sin helhet hämtad från utredningens sammanfattning. Hela utredningen kan laddas ner från nedanstående länk http://www.regeringen.se/sb/d/11344/a/125734

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-03-27 Sida 1(4) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Dnr KS/2018:370-002 2018-08-07 1/2 för kommundirektören i Strängnäs kommun Förslag till beslut beslutar att 1. anta instruktion för

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Robertsfors, Umeå och Vindelns kommuner har kommit överens om att från och med den 1 januari 2018 inrätta en gemensam nämnd, kallad Umeåregionens

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2008-02-07 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren) å ena sidan

Läs mer

Upphandling av försäkringsskydd (hemförsäkring) för personer boende i särskilda boendeformer

Upphandling av försäkringsskydd (hemförsäkring) för personer boende i särskilda boendeformer Bilaga 19:18 till kommunstyrelsens protokoll den 22 oktober 2003, 24 PM 2003 RVII (Dnr 325-1178/2002) Upphandling av försäkringsskydd (hemförsäkring) för personer boende i särskilda boendeformer Borgarrådsberedningen

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Delegering. Allmänt om delegering

Delegering. Allmänt om delegering Kultur- och fritidsförvaltningen Datum Sidan 1 av 6 Sid 2018-01-01 1 (6) Delegering Allmänt om delegering Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden ska svara för den verksamhet som ankommer på kommunen enligt miljöbalken,

Läs mer

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Karlsson Daniel (ÄLF) Datum 2015-09-10 Diarienummer KSN-2015-1667 Kommunstyrelsen Uppsala Stadshus AB Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380 Instruktion för kommundirektören i Ärende 5 KS 2017/380 Sida 6 av 225 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-01-08 Dnr: KS 2017/380 Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Policy för styrdokument

Policy för styrdokument Policy för styrdokument Policy Diarienummer: KS 2016/0966 Dokumentansvarig: Chef för enheten, utveckling planering och uppföljning Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer