ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM MARIEHAMN ELEKTRISKA SYSTEM GRANSKNINGSHANDLING EL- OCH TELESYSTEM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM MARIEHAMN ELEKTRISKA SYSTEM GRANSKNINGSHANDLING 2007-09-04 EL- OCH TELESYSTEM"

Transkript

1 MARIEHAMN ELEKTRISKA SYSTEM EL- OCH TELESYSTEM MAREL EL E-post: Antal sidor: 18

2 Innehållsförteckning Sid INLEDNING 3 A ALLMÄN BESKRIVNING 4 B UTREDNINGSUPPDRAG 5 6 EL- OCH TELESYSTEM 6 63 ELKRAFTSYSTEM 8 CENTRALUTRUSTNINGAR 8 63.F BELYSNINGSSYSTEM OCH LJUSSYSTEM FHB NÖDBELYSNINGSSYSTEM TELESYSTEM CBE INBROTTSLARMSYSTEM 15 SMB ELUTTAG 18

3 3(18) INLEDNING Denna utrednings- och kostnadshandling behandlar de eltekniska systemen i Ålands sjöfartsmuseum. Handlingen är uppbyggd så att man får en överblick av befintligt installerade elsystem. Utöver detta beskrivs kort elsystem som föreslås installeras för att säkerställa och förbättra den elektriska installationen i byggnaden. Med tanke på kommande tillbyggnad är de nya förslagen sådana som kan nyttjas av båda byggnadsdelarna, den äldre och tillbyggnaden. Handlingen innehåller följande; - Allmän del som beskriver byggnaden. - Beskriver åtgärder eller komplettering av elsystemen. - Beskriver nya komfortabla elsystem i byggnaden. - Kostnader under varje enskild post.

4 4(18) A ALLMÄN BESKRIVNING A01 Byggnadsobjekt och placering Ålands Sjöfartsmuseum är beläget i Mariehamn på Åland. A02 Beskrivning av byggnadsobjekt Byggnaden är färdigställd under 1950-talet. Byggnaden innehåller fyra plan, fördelade på utställning, restaurang, trapphus och administrativa utrymmen. Byggnaden utgör totalt ca 1950m2 fördelade på fyra plan. Huvudkroppen är fördelad på tre plan. Trapphuset som fungerar som avdelare till de olika våningarna innehåller ett fjärde plan med administrativa utrymmen. Bevarade föremål Föremålen i byggnaden är hämtade från den åländska sjöfarten som uppstod i samhället under 1920-talet. Flera av de bevarade föremålen, fotografier och dokument är gamla och känsliga för främst varierande värme och påverkan av skadlig belysning. Vid el-projektering av både den äldre delen och den tilltänkte nybyggnaden som kommer i direkt anslutning, skall beaktas att elsystem som genererar värme ej placeras i direkt anslutning till föremålen eller att skadlig belysning riktas direkt mot föremålen.

5 5(18) B UTREDNINGSUPPDRAG B01 Uppdragsgivare Uppdragsgivare är Ålands Landskapsregering. Kostnadsutredningen är beställd för att utreda hur stor kostnad en el-entreprenad i den äldre byggnadsdelen utgör. B02 Kostnadskalkyl Kostnadskalkylerna i denna handling är framtagna och beräknade så att det beaktar den tillbyggnad som senare tillkommer. De el-system som är valda i kalkylen beaktar tillbyggnaden och kan utvidgas eller kompletteras i ett senare skede. B03 Befintliga installationer Allmänt Byggnaden innehåller elsystem som installerats under 1950-talet. Dessa betraktas idag som sådana att dom inte uppfyller kraven på person-, sak- och brandskada. Byggnaden har senare kompletterats, renoverats eller gjort om för att uppfylla det krav som elsäkerhetslagen ställer. Trots kompletteringar som gjorts uppfyller ej alla el-system de krav som ställs idag på elsäkerhet. Byggnadens huvudcentral och gruppcentraler är delvis förnyade. Det har också tillkommit eller kompletterats med följande system, signal- och säkerhetsbelysning, automatiskts brandlarm, inbrottslarm och kodlås. Restaurangköket på våning III har renoverats under och beaktas ej i denna handling. Delar av elsystemen, främst till armaturer, är så pass föråldrade att de kräver nya anslutningar, anslutna till skyddsskiljetransformatorer. B04 Kopiering I denna handling har ej beaktats avgifter för kopiering av projekterings-, arbetsoch relationshandlingar. Arvoden för framtida projektering och /eller kontrollantuppdrag har ej heller beaktats i handlingen.

6 6(18) 6 EL- OCH TELESYSTEM Inledning Nedan följer kortare beskrivningar och hänvisningar gällande befintliga el-system i byggnaden och hur det skall ändras för att uppfylla dagens krav. Denna handling upptar sådana elsystemen som är i behov av sanering samt elsystem som är framtagna för att höja komforten i byggnaden. Med tilläggs elsystem avses sådana elsystem som ökar och möjliggör en enklare hantering av komforten i byggnaden. Den underlättar för personal och möjliggör användning av teknik samt kan leda till en behagligare användning, t.ex. under temporära utställningar. Med elsystem som är i behov av sanering avses sådana åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa elsäkerheten i byggnaden. Allmänt På grund av byggnadens ålder (1950) förekommer det föråldrade installationer som idag inte kan anses uppfylla el-säkerhetslagen om driftsäker anläggning. Byggnaden är glest planerad, elektriskt, och innehåller väldigt få el-punkter. Risken för uttjänt material är stor vilket medför att risken för brand-, person- eller sakskada är väldigt överhängande. De gruppledningar som ursprungligen är installerade och fortfarande i användning utgör en stor risk för ovan nämnda skador. Gruppledningar från ursprung är uppbyggda med en pappersisolering som ej kan betraktas som säker idag. Skador på dessa gruppledningar kan förorsaka kortslutningar, gnistbildning eller uppkomst av ljusbågar, vilket kan leda till brand i byggnaden. Personskyddet kan ej heller garanteras med denna typ av ledningar. Källaren innehåller föråldrad och ursprunglig teknik som kan leda till brandfara. Undercentraler, vitvaror och material anses vara i så pass dåligt skick att sak-, person-, eller brandfara kan uppstå.

7 7(18) Två-ledarsystem Utöver föråldrat material är delar av installationen, uppbyggd med ett tvåledarsystem. Detta skall vid sanering bytas till ett treledarsystem för att uppfylla dagens krav alternativt anslutas till skyddsskiljetransformatorer. Arkitektoniskt framtagna armaturer Byggherren önskar att behålla de armaturer som är arkitektoniskt framtagna till byggnaden. Dessa är konstruerade och anslutna till ett tvåledarsystem. Kravet idag är att all utrustning skall inneha ett treledarsystem alternativt vara anslutet till skyddsskiljetranformatorer. Kablering till dessa armaturer skall därför saneras, bytas ut mot nytt tvåledarsystem med Reka saneringskabel samt kopplas till skyddsskiljning. Enligt uppgift från elsäkerhetsverket, är skyddsskiljning en enkel men också nödvändig metod för att säkra person- och brandrisk.

8 8(18) 63 ELKRAFTSYSTEM Allmänt installationsförfarande Elsystemen är tänkta att i stort förläggas så som de är förlagda idag, för att inbespara kostnader. Hela fastigheten innehåller båda påputs- och infällda elanläggningar. Från ursprunget installerade apparater är infällda emedan senare kompletterande installationer är påputs förlagda. På detta vis kan man utnyttja tidigare förlagda och infällda förläggningar. De listningar som gjorts i byggnaden på senare tid kan till stora delar utnyttjas för kompletterande förläggning. CENTRALUTRUSTNINGAR Huvudcentral Befintlig huvudcentral i byggnaden kvarstår så som enhet. Centralen är delvis omgjord, senast år Huvudcentralen är uppbyggd enligt ett 4-ledarsystem. Principen TN-C har använts. Denna huvudcentral kommer att kvarstå, men efter att tillbyggnaden färdig ställts kommer den att underordnas till undercentral för den äldre byggnadsdelen. Då uppkommer också behovet att göra om den till en TN-S-central. Dagens huvudcentral fungerar också som stigarledningscentral i byggnaden. Alla utgående stigarledare i byggnaden utgår från denna.

9 9(18) Gruppcentral Det finns 2st centraler i byggnaden där insatser så som dvärgbrytare, reläer och skruvsatser bör förnyas. I trapphus finns en mindre gruppcentral där centralens säkringar bör bytas med tanke på säkringarnas ålder. Huvudbrytaren servas genom att spänna åt skruvarna. Total kostnad för byte av ovan nämnda åtgärder: Pris = 970,00Euro Priset inkluderar arbete och material. Gruppcentral, Ventilation På yttertak skall en ventilationsanläggning installeras och komplettera den äldre. ventilationen i byggnaden. För denna krävs en ny central, stigarledning från HC samt installation av belysning, uttag och kraftuttag i utrymmet. Till detta krävs sanering av äldre el-utrustningar i källarens pannrum samt förnyelse av materiel Total kostnad för byte, sanering, material och arbete. Pris = 5400,00Euro Priset inkluderar arbete och material. Reläskåp, musei-entre Vid museets entre finns ett reläskåp Reläskåp1 för styrning av belysning. Skåpet består av föråldrade mellanreläer vars kondition ej kan bestämmas. För att säkra driften av belysning i utställningshallen är det nödvändigt med byte av reläer. Total kostnad för byte, sanering, material och arbete. Pris = 1850,00Euro Priset inkluderar arbete och material.

10 10(18) 63.F Belysningssystem och ljussystem Belysning inomhus Allmänt Generellt gäller att armaturer utförda med E27-sockel skall förses med energi sparlampor. Total kostnad för byte och material. Pris = 1190,00Euro Arkitektarmaturer Byggnaden är försedd med arkitektoniskt framtagna armaturer. Armaturerna skall kvarstå i byggnaden. Armaturerna är original och utförda med ett tvåledarsystem. Dessa armaturer är kopplade till det ursprungliga tvåledar systemet som är i direkt behov av sanering. Risken för brand-, person- och/eller sakskada är överhängande stor. Saneringen kräver nytt treledarsystem. Armaturerna är dock så utformade att det inte kan ersättas med ett treledarsystem p.g.a. att intagen är för trånga. Gruppledningarna till dessa armaturer skall förnyas, som tvåledarsystem, men förläggas bakom en skyddsskiljetransformator. Skyddsskiljetransformatorer förläggs i gruppcentrals närhet i ventilerade kapslingar av metall. Totalt är behovet sex stycken skyddsskiljetransformatorer, fördelade på plan III, två stycken och plan I-II 4stycken. Total kostnad för skyddsskiljetransformatorer, kapslingar och material. Pris = 6500,00Euro Total kostnad för nya ledare, montering, listning och sanering. Pris = 12400,00Euro

11 11(18) Utställningshall, belysning på elskena Utställningshallen är till stor del bestyckad med armaturer på 3~skena. I ett senare skede har flertalet av dessa belysningar förnyats. Skenorna innehåller dock flertalet i original utförda armaturer. Dessa skall ersättas med samma armatur som tillkommit på senare tid, Fagerhult Art. Total kostnad för byte, montering och material. Pris = 4500,00Euro Priset inkluderar arbete och material. Utställningshall, belysning i och på montrar Utställningshallen består av ett flertal montrar, både belysta och icke belysta. I de montrar som har lysrör skall armaturerna bytas ut till mindre energisnåla lysrörsarmaturer. De montrar som idag är belysta kan bör bytas till mindre energisnåla lösningar. Detta medför byte av lysrörsarmatur. Dagens 1x35W lysrör byts till 1X28W T5 lysrör, vars verkningsgrad är bättre. Mindre energiåtgång men högre belysningseffekt. Det nya lysrören innehåller HF-don för behagligare belysning. Byte av lysrören kräver sanering av de äldre och montering av de nya. Total kostnad för byte av lysrörsarmaturer. Pris = 5365,00Euro Priset inkluderar arbete och material. Belysning utomhus Belysning utomhus berörs inte i denna handling.

12 12(18) 63.FHB Nödbelysningssystem Hela nuvarande byggnad bör förses med ett nytt nödbelysningssystem. Nuvarande system är endast till delar godkänt och uppfyller inte de krav som ställs på signaloch säkerhetsbelysning idag. Utrymningsvägarna uppfyller ej kraven om 1lux samt att utrymningsvägarna är undermåligt markerade. Med tanke på kommande tillbyggnad föreslås en Neptolux centralenhet. Denna kan byggas ut till att innehålla 254 punkter kopplad till centralenheten. För den äldre delen av byggnaden räcker cirka 130punkter som belastar centralen. Resterande kan användas för att komplettera tillbyggnaden. Kostnaderna inbegriper besiktning och godkännande av berörd brandmyndighet. Platsutrustning, Nödbelysning 1st Nödbelysningscentral Neptolux 254 Transformator PVS-222/35 Ackumulator CT7 1st Manöverpanel Neptolux KLG 37st Signalbelysningar 84st Säkerhetsbelysningar Ledning KLMA2x0,8+0,8 Total kostnad för ovanstående leverans av utrustning, material, arbete och besiktning är beräknat till ; Pris = 33900,00Euro 1. Priset inkluderar besiktning, material och arbete. 2. Genom att låta tillbyggnaden ta kostnaden för central utrustning, besiktning och arbete för uppförande av centralinstallation kan priset reduceras med ca = 3800,00 Euro.

13 13(18) 64 TELESYSTEM 64.CBB/1 Branddetekterings- och brandlarmssystemautomatiska brandlarmsystem Allmänt Det befintliga brandlarmssystemet i byggnaden är upprättat dels under 90-talet och dels under början av 2000-talet. Restaurangköket med närliggande administrativa rum är installerat under år Dessa, senare installerade detektorer, kan behållas och behöver ej åtgärdas. Det går att koppla in dem som en egen konventionell slinga i en uppdaterad och nyinstallerad brandlarmscentral. Befintligt brandlarm i byggnaden utgör ett fullgott skydd men bör i samband med tillbyggnaden förnyas så att båda huskroppar får en och samma brandlarmscentral. Dagens automatiska brandlarmssystem projekteras adresserbart. Detta medför att varje detektor har en given adress så att det vid larm går snabbare att lokalisera uppkomsten till brand. Speciellt i utställningshallen rekommenderas detta med tanke på museets samling av äldre föremål. De finns alternativa lösningar för att fördela kostnaderna. Exempel enligt nedan; Kostnader Alt.1 ) Avser komplett installation i den äldre byggnadsdelen. Brandlarmcentral Prodex 500/2A + 8K. Prodexkit + MUP/SWE Manöverpanel Prodex Akku-Box Kabel+battkit Utomhus larmdon Detektorer och larmdon Besiktning + dokumentation + Orienteringsritningar Arbetskostnader Totalpris för komplett brandlarm 20000,00Euro

14 14(18) Kostnader Alt.2 ) Avser byte av detektorer i äldre byggnadsdel. Central- och kringutrustning faller på tillbyggnaden. Detektorer i restaurangkök bibehålls och kopplas som konventionell slinga till ny central. Summers inomhus Rökdetektorer DM-detektorer Dokumentation + Orienteringsritningar Arbetskostnader Totalpris för byte av detektorer 14500,00Euro

15 15(18) 64.CBE Inbrottslarmsystem Allmänt Det befintliga inbrottslarmet i byggnaden utgör ett fullgott skydd. Centralenheten är dock föråldrad och i samband med tillbyggnaden rekommenderas att denna uppdateras till en senare modell. Befintlig central är en HHL-32/70. Förslag på byte vore en HHL-32+ med uppdaterad programvara som minskar antalet fellarm samt visar på en säkrare drift. Centralenheten är utbyggbar till 32 punkter. Det betyder att till centralen kan 32 detektorer kopplas, vilket är tillräckligt för båda byggandskroppar. Det finns även möjlighet att använda denna central för att bygga ut andra säkerhetssystem. Kostnader Alt.1 ) Avser komplett installation i den äldre byggnadsdelen. Centralenhet HHL-32+ Ackumulatorenhet Manöverpanel Dataprogram 8st detektorer Ledning MHS5x2x0,5 Besiktning + dokumentation Arbetskostnader Totalpris för komplett inbrottslarm 9500,00Euro

16 16(18) 64.EB Telefonsystem Allmänt Det befintliga telefonnätet i byggnaden är ursprungligt och föråldrat. Telenätet nyttjas idag för datatrafik. Telenätet i byggnaden kan kvarstå men för att effektivisera och modernisera telenätet rekommenderas att man i detta skede förbereder med en enklare uppbyggnad av samkörd data- och telenätstrafik. Se prisförslag under Datakommunikationssystem

17 17(18) 64.ED Datakommunikationssystem 64.EDB Lokala datanätssystem Allmänt Datanätverket i byggnaden är obefintligt. Datatrafik transporteras genom telenätet. Datanät Förslag på uppbyggnad av samkörd data- och telenätstrafik Genom att i kansliet förlägga en korskopplingspanel fås möjlighet att både förenkla, säkra upp och anpassa möjligheterna till datatrafik i byggnaden. Lösningen möjliggör användandet av teknik i utställningshallen samt även möjligheten att i samband med tillbyggnaden koppla in ett moderniserat datanätverk. Ett nytt datanätverk möjliggör en säkrare och snabbare drift av datatrafik. Kostnader 1st 24-portars switch 1st Server (fr. IT-avdelningen) 1st Router/modem 16st Datauttag 2xRJ45 Cat6 Ledning 2xCat6 U/FTP Material Arbete Totalpris för data- och telenätstrafik = 11500,00Euro

18 18(18) SMB SMB.1 SMB.11 ELUTTAG Vägguttag Vägguttag Allmänt Uttag i byggnaden behöver ej åtgärdas. Utställningshallen med närliggande administrativa utrymmen behöver dock kompletteras för en komfortablare användning av el- och belysning. Från redan befintliga uttag i byggnaden kan skarvningar göras till fler uttag. Det rekommenderas dock att grupperna förnyas med tanke på den belastning som kan uppstå i uttagsgrupperna. Totalt sett skulle 12st uttag komplettera främst utställningshallen. Uttagens belastning fördelas på de 3 reservsäkringar som finns tillgängliga i gruppcentralen. Total kostnad för komplettering av uttag. Pris = 1740,00Euro Priset inkluderar arbete och material.

Kartläggning av befintlig elanläggning. Baserar sig på platsbesök samt möte med Björn Higson och Johan Sandström.

Kartläggning av befintlig elanläggning. Baserar sig på platsbesök samt möte med Björn Higson och Johan Sandström. Mariehamn 27.11.2015 Polishuset, Strandgatan 27. Kartläggning av befintlig elanläggning. Baserar sig på platsbesök samt möte med Björn Higson och Johan Sandström. 1. Huvudcentral. (400A) Saknar utbyggnadsmöjligheter

Läs mer

prodex firescape en intelligent vägvisare Brandlarmsystemet Prodex FIREscape ger tidig upptäckt vid brand och säker utrymning.

prodex firescape en intelligent vägvisare Brandlarmsystemet Prodex FIREscape ger tidig upptäckt vid brand och säker utrymning. prodex firescape en intelligent vägvisare Brandlarmsystemet Prodex FIREscape ger tidig upptäckt vid brand och säker utrymning. Brandlarm med integrerad nödbelysning i teknikens framkant. Prodex FIREscape

Läs mer

PAVILJONG FÖR KIRURGMOTTAGNING REGIONFASTIGHETER SKÅNE VB-2386

PAVILJONG FÖR KIRURGMOTTAGNING REGIONFASTIGHETER SKÅNE VB-2386 1 (10) Sidantal 10 Bilagor 1 PAVILJONG FÖR KIRURGMOTTAGNING REGIONFASTIGHETER SKÅNE VB-2386 TEKNISK BESKRIVNING 6 EL- OCH TELESYSTEM UPPRÄTTAD 2007-08-23 AV KENNETH NILSSON 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Tele/datasystem. Ändrings-PM 1 (6) Dokumentansvarig Rainer Nieminen. Publicerat 2015-01-27

Tekniska krav och anvisningar. Tele/datasystem. Ändrings-PM 1 (6) Dokumentansvarig Rainer Nieminen. Publicerat 2015-01-27 Tekniska krav och anvisningar Tele/datasystem Ändrings-PM 1 (6) Revideringshistoriken avser och täcker in samtliga dokument inom teknikområdet Telesystem. Dokument som bara får nytt revideringsdatum utan

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV KOMBILARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV KOMBILARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV KOMBILARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 KOMBILARM 2 Funktioner 2 Centralutrustning 3 Detektorprovare 3 Detektorer för inbrottslarm 3 Detektorer

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2012-10-10 1(10) 2(10) 2012-10-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SYFTE 4 ALLMÄNT 5 OMFATTNING 5 SYSTEM OCH FUNKTIONER 6 CENTRALAPPARAT 7 DETEKTORER 7 STRÖMFÖRSÖRJNINGSUTRUSTNING

Läs mer

STYRDOKUMENT EL OCH TELEANLÄGGNINGAR. Fastighet, Östersunds kommun

STYRDOKUMENT EL OCH TELEANLÄGGNINGAR. Fastighet, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-08-15 : TEKNISK FÖRVALTNING STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas vid all projektering och utförande

Läs mer

SM40. Strömförsörjning med plats för batteri

SM40. Strömförsörjning med plats för batteri LARMDONSSTYRNING BESKRIVNING donskort för montage i 19 kassett (SM911), i våra likriktare eller i kapsling för väggmontage. 19 kassetten SM911 kan förses med 4st kort. Det ger upp till 20 utgångar i en

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten/Fastighet

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten/Fastighet 20151214 1 (12) LANDSTINGET SÖRMLAND FMenheten/Fastighet PTS INBROTTSLARMSYSTEM LANDSTINGET SÖRMLAND Daterad 20151214 LANDSTINGET SÖRMLAND FMenheten/Fastigheter, 611 88 NYKÖPING HUVUDKONTOR Nyköping besök

Läs mer

En central två system. Den nya generationens evakueringssystem

En central två system. Den nya generationens evakueringssystem En central två system Den nya generationens evakueringssystem Den nya generationens evakueringssystem Firelink-aspirationssysytem Konventionella brandlarmprodukter Nödbelysningsarmaturer Ledljusarmaturer

Läs mer

Välkommen! Information ombyggnad av el i Brf Solbacken. Urban Sundbye

Välkommen! Information ombyggnad av el i Brf Solbacken. Urban Sundbye Välkommen! Information ombyggnad av el i Brf Solbacken Urban Sundbye Dagordning Inledning och presentation Statusbedömning av befintlig el Vad är det för el-arbeten som kommer att utföras? Hur påverkar

Läs mer

Stocksundsskolan i Danderyds kommun

Stocksundsskolan i Danderyds kommun Stocksundsskolan i Danderyds kommun FÖRSTUDIE AVSEENDE EL- OCH TELESYSTEM 2016-06-31 \\PROJEKTEL-APP05\RedirectedFolders$\OLEL_PROEL\Desktop\Stocksundsskolan\Förstudie_Stocksundsskolan.docx 1 Allmänt Stocksundsskolan

Läs mer

IQ8Wireless. - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm

IQ8Wireless. - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm IQ8Wireless - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm Börjar där kablarna slutar: Revolutionerande lösningar för branddetektion Det finns områden och byggnader där vanlig kabelinstallation kan

Läs mer

Regler för anslutning av automatiskt brandlarm eller släckanläggning

Regler för anslutning av automatiskt brandlarm eller släckanläggning Upprättad av Bert Paulusson, Bp Beslutad 2014 10 24/ Boci Giltig t.o.m. 2016 06 30 Revideringsdatum 2014 10 09, Bp Råd och anvisning nr: 109 Regler för anslutning av automatiskt brandlarm eller släckanläggning

Läs mer

06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE

06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE 06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE snr: Luleå WSP Systems WSP Systems SE- Tel: +46 10 722 50 00 Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm www.wspgroup.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 6 EL- OCH TELESYSTEM...

Läs mer

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Ordförklaringar elsäkerhetslagen (2016:732) Definitionen av elinstallationsarbete finns i

Läs mer

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN RIKTLINJE EL KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen Upplysningar

Läs mer

en intelligent vägvisare

en intelligent vägvisare en intelligent vägvisare Prodex FIREscape är mycket mer än bara ett brandlarmsystem, systemet bildar tillsammans med nödljus och hänvisningsskyltar en helhet för person- och fastighetens säkerhet. Prodex

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE HAPARANDA STAD

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE HAPARANDA STAD 1(7) 1. ANLÄGGNING Objektnamn: Adress: Ort: Fastighetsbeteckning: Byggår: Ägare: Nyttjanderättshavare: Dokumentationen upprättad av: Ägare Nyttjanderättshavare Datum: 2.BYGGNADEN Brandtekninsk byggnadsklass:

Läs mer

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas vid all projektering och utförande på

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR Bilaga 5 SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR PROJEKT NR: KONSULT-UTBILDNING BILAGA 4 REV ANT AVSEENDE SIGN DATUM Företaget AB Elteknik sledare: : Företaget AB Box 50 090, -vägen 1 145 43 Stockholm Telefon 08-xx

Läs mer

Tekniska anvisningar El och Tele 2015-12-14

Tekniska anvisningar El och Tele 2015-12-14 Tekniska anvisningar El och Tele 2015-12-14 Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga våra lokalnyttjare.

Läs mer

Mark-Vatten-Miljöcentrum, HUSGUIDE

Mark-Vatten-Miljöcentrum, HUSGUIDE Mark-Vatten-Miljöcentrum, MVM HUSGUIDE Innehåll Allmän information... 2 Besöksadresser... 2 Tillgänglighet... 5 Parkering... 6 Brandskydd... 6 Nödlarm från hissar och RWC... 6 Inbrottslarm... 7 Dörrmiljö...

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 INBROTTSLARM 2 Funktioner 2 Detektorval-detektorplacering 3 Sektionsindelning 3 Manöverutrustning

Läs mer

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll 6 Underhåll 6.1 Allmänt Brandlarmanläggningens effektivitet skall alltid upprätthållas. För att säkerställa avsedd funktion är underhålls- och reparationsarbeten nödvändiga. Ett riktigt utförande av dessa

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-12-14

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-12-14 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-12-14 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Manual Nödljusaggregat MAPOWER

Manual Nödljusaggregat MAPOWER Manual Nödljusaggregat MAPOWER Sida Innehållsförteckning 1 Säkerhet, Presentation, 2 Funktionsbeskrivning 3 Driftsättning 4 Kopplingsexempel 4/5 Tekniska data / Interna säkringar 5 Batterimontage 6 Felsökning

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto större risk att

Läs mer

B PM-SÖ2 TJN 051130 A PM-SÖ1 TJN 050930 REV ANT ÄNDRINGEN AVSER SIGN DATUM FASTST

B PM-SÖ2 TJN 051130 A PM-SÖ1 TJN 050930 REV ANT ÄNDRINGEN AVSER SIGN DATUM FASTST Antal blad 22_(126) Blad nr 1 BYGGHANDLING GENERALKONSULT B PM-SÖ2 TJN 051130 A PM-SÖ1 TJN 050930 REV ANT ÄNDRINGEN AVSER SIGN FASTST A BÖVING&KINNMARK 0-1 07 35 K WSP, GÖTEBORG 031-727 25 72 M WSP, GÖTEBORG

Läs mer

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området)

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området) 1(9) Drift & skötsel samt produktinformation gällande Kraft, Belysning,, Kabel tv, Telefoni, Bredband, Digital Tv via bredband. Lägenhetsi nnehava re Kortfattad anläggnings beskrivning. Avtals operatörer

Läs mer

TKA Tele- och datasystem. Rainer Nieminen

TKA Tele- och datasystem. Rainer Nieminen TKA Tele- och datasystem Rainer Nieminen De stora förändringarna 2018 Elektiska motorlås utgår. (Försäkringskrav Göta Lejon) ersätts av: Elslutbleck med indikering av kolv ute och låst elslutbleck. SBF

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Emmislöv kyrka installation av brandoch inbrottslarm

Emmislöv kyrka installation av brandoch inbrottslarm Rapport 2016:23 Dnr K12.30-31-14, 1037 Lst. dnr 433-18119-2013 Emmislöv kyrka installation av brandoch inbrottslarm AM, 2016 Emmislöv socken Östra Göinge kommun Skåne län Emelie Petersson med bidrag från

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Kontoret för samhällsbyggnad Torgny Fredling Datum: 2014-07-28 Projekt nr. Dnr: ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Upplands Väsby Vilunda 1:580 INNEHÅLL INLEDNING 3. Byggtekniskt

Läs mer

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT Nacka Energi svarar för elnätet inom kommundelarna med postadress Nacka, Saltsjö-Duvnäs, Saltsjöbaden och Älta. Adress och telefonnummer Information

Läs mer

Vägledning för installation av solcellsanläggningar

Vägledning för installation av solcellsanläggningar Södertörns brandförsvarsförbund PM Vägledning för installation av solcellsanläggningar Nr: 628 Datum: 2019-06-26 Bakgrund Installationer av solcellsanläggningar i olika former blir allt vanligare i Sverige.

Läs mer

6 EL- OCH TELESYSTEM 63 ELKRAFTSYSTEM. 63.B Eldistributionsnät FÖRARBETEN, HJÄLPARBETEN, SANERINGSARBETEN, FLYTTNING, DEMONTERING, RIVNING, RÖJNING MM

6 EL- OCH TELESYSTEM 63 ELKRAFTSYSTEM. 63.B Eldistributionsnät FÖRARBETEN, HJÄLPARBETEN, SANERINGSARBETEN, FLYTTNING, DEMONTERING, RIVNING, RÖJNING MM Denna mängdförteckning är upprättad enligt EL AMA 12 Anbudsgivare skall i kolumnerna a-pris och kostnad föra in uppgifterna. I a-pris skall exkludera mervärdesskatt men omfatta alla med arbetet förbundna

Läs mer

STYRDOKUMENT KOMBILARMANLÄGGNING Passage- Inbrott-Brand

STYRDOKUMENT KOMBILARMANLÄGGNING Passage- Inbrott-Brand Reviderad: 20 Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson TEKNISK FÖRVALTNING STYRDOKUMENT KOMBILARMANLÄGGNING Passage- Inbrott-Brand Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT

Läs mer

Bränder i plastkapslat elmateriel

Bränder i plastkapslat elmateriel Bränder i plastkapslat elmateriel Mest utsatta produkter: Normcentraler och kapslingar med långvarig och hög belastningsström. 1. Industrin 2. Lantbruket 3. Bostäder med direktverkande el. Men även: Armaturer

Läs mer

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet.

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. DET NATURLIGA VALET FÖR VARJE KONSUMENT Byte av proppsäkring Proppsäkringarna "propparna"

Läs mer

BRAND- OCH INBROTTSLARM

BRAND- OCH INBROTTSLARM BRAND- OCH INBROTTSLARM FOKUS PÅ SÄKERHET KAMIC Securitys affärsfilosofi är rak och enkel. Med kunskap och ett genomtänkt produktsortiment ska vi hjälpa våra kunder till miljöer optimerade med avseende

Läs mer

2009-11-19. Gäller från tillverkningsvecka 2005.48

2009-11-19. Gäller från tillverkningsvecka 2005.48 ABC-KSUB/KSUB-LIGHT STYR OCH ÖVERVAKNINGSENHET. Gäller från tillverkningsvecka 2005.48 beskrivning: KSUB är en styr och övervakningsenhet avsedd för att styra olika typer av brand/ brandgasspjäll och fläktar

Läs mer

VÖRÅ kommun NORVALLA IDROTSHALL. BEMI Automation CAMPUS NORVALLA VÖRÅVÄGEN 305, VÖRÅ EL ENTREPRENAD: Planerare: EL, DATA, KNX

VÖRÅ kommun NORVALLA IDROTSHALL. BEMI Automation CAMPUS NORVALLA VÖRÅVÄGEN 305, VÖRÅ EL ENTREPRENAD: Planerare: EL, DATA, KNX VÖRÅ kommun NORVALLA IDROTSHALL CAMPUS NORVALLA VÖRÅVÄGEN 305, 66600 VÖRÅ EL ENTREPRENAD: EL, DATA, KNX Planerare: BEMI Automation Michael Bendtsen Hartmansgränd 6 65100 VASA Telefon: 040-8271627 Email:

Läs mer

TEMA Belysning. Hur inventerar man och beräknar ekonomi för belysningsåtgärder för mindre energianvändning och bättre arbetsmiljö

TEMA Belysning. Hur inventerar man och beräknar ekonomi för belysningsåtgärder för mindre energianvändning och bättre arbetsmiljö TEMA Belysning Hur inventerar man och beräknar ekonomi för belysningsåtgärder för mindre energianvändning och bättre arbetsmiljö Europe by night 2 Energianvändning för värme, vamvatten och el 1970-1994

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 Besparingar besparingar* *Reducerade

Läs mer

Apparatskåp. Riktlinje. Utgåva 1,

Apparatskåp. Riktlinje. Utgåva 1, Riktlinje Apparatskåp Utgåva 1, 2016-09-05 Järfälla kommun 177 80 JÄRFÄLLA Växel: 08-580 285 00 E-post: jarfalla.kommun@jarfalla.se Hemsida: www.jarfalla.se Organisationsnummer: 212000-0043 Innehållsförteckning

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (9) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och s förvaltningsområde.

Läs mer

Nollsläpp En brand och olycksrisk med udda följder!

Nollsläpp En brand och olycksrisk med udda följder! - 0 - Nollsläpp En brand och olycksrisk med udda följder! Författat av Michael Steen Utredare Elektriska brandorsaker och El-Besiktningsman Begreppet Nollsläpp används ofta lite slarvigt av el-yrkesmän

Läs mer

PASSERSYSTEM för Svenska Kraftnäts anläggningar

PASSERSYSTEM för Svenska Kraftnäts anläggningar TEKNISK RIKTLINJE 1 (9) Enhet, verksamhetsområde Datum Revision NT, Nätteknik 20090202 B TR 9-07 Samråd NI, SB PASSERSYSTEM för Svenska Kraftnäts anläggningar Inledning För att förbättra säkerhet och underhåll,

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

TEKNISKA ANVISNINGAR PROJEKTERING EL OCH TELE

TEKNISKA ANVISNINGAR PROJEKTERING EL OCH TELE 1 (13) FÖR PROJEKTERING EL OCH TELE 2 (13) EL OCH TELE INNEHÅLLSFÖRTECKNING ELANLÄGGNINGAR...3 Elcentraler...3 Kanalisationssystem...4 Ledningar...4 Platsutrustning...4 Kraftanläggningar...5 Styrning av

Läs mer

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW Mikroproduktion Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW www.vemab.se 0492-76 93 00 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB)

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Bilaga 1 Kravspecifikation Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Fastighetens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt. samt Avtalspartens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt samt. Telias nät Fastighet/Tomtgräns

Läs mer

RIKTLINJE EL UTGÅVA 2: 2016-02-01 KARLSTADS KOMMUN

RIKTLINJE EL UTGÅVA 2: 2016-02-01 KARLSTADS KOMMUN RIKTLINJE EL KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. Genomgripande ombearbetning Förändring i förord Upplysningar om innehållet kan lämnas

Läs mer

Anvisning Teknisk Dokumentation

Anvisning Teknisk Dokumentation ANVISNING 1 (8) Anvisning Teknisk Dokumentation Datum: 2016-02-19 Rev: 2016-06-21 Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

Tomas Godby. Behövs brandskydd? Brandskyddsbesiktning T Godby AB. Besiktningsman och konsult inom brandskydd. BRANDSKYDDSBESIKTNING T Godby AB

Tomas Godby. Behövs brandskydd? Brandskyddsbesiktning T Godby AB. Besiktningsman och konsult inom brandskydd. BRANDSKYDDSBESIKTNING T Godby AB Besiktningsman och konsult inom brandskydd Tomas Godby Av Sprinkler Brandlarm Gassläcksystem SBSC certifierad besiktningsman för Av Entreprenadbesiktningar SP/SITAC certifierad besiktningsman för Brandskyddsbesiktning

Läs mer

Nybyggnad LSS Boende RAMBESKRIVNING EL- OCH TELESYSTEM. Slåttervägen 2, Karosseriet 10, Laholms Kommun 2013-01-04 AP

Nybyggnad LSS Boende RAMBESKRIVNING EL- OCH TELESYSTEM. Slåttervägen 2, Karosseriet 10, Laholms Kommun 2013-01-04 AP , RAMBESKRIVNING EL- OCH TELESYSTEM AP Postadress Ledel AB, Kustvägen 40,312 60 Mellbystrand www.ledel.se Telefon 0346-751600 anton@ledel.se 2(11) EL- OCH TELESYSTEM Totalentreprenad för el- och telesystem

Läs mer

Potentialutjämning/Skyddsutjämning

Potentialutjämning/Skyddsutjämning Potentialutjämning/Skyddsutjämning Genom potentialutjämningen förbinds samtliga ledande system med varandra och får därmed samma potential. Spänningsdifferenser som kan uppstå mellan olika system undviks

Läs mer

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485 Tillgängligheten 3 417 01 Göteborg Tel.nr.031-652285 Fax.nr.031-510706 Utfärdad av: Göran Lövgren Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485 Reviderad: JJO Datum: 2009-12-08 Antal sid: 10 REV

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer

Inspektion av arkivlokal för Småföretagarnas Arbetslöshetskassa

Inspektion av arkivlokal för Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Inspektionsrapport 1 (5) Inspektion av arkivlokal för Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Riksarkivet har den 19 januari 2010 genomfört en inspektion av en tilltänkt arkivlokal för Småföretagarnas Arbetslöshetskassa

Läs mer

SM950 LARMDONSSTYRNING

SM950 LARMDONSSTYRNING DONSSTYRNING BESKRIVNING Larmdonskort för montage i 19 kassett (SM911), i våra likriktare eller i kapsling för väggmontage. 19 kassetten SM911 kan förses med 4st kort. Det ger upp till 20 utgångar i en

Läs mer

H KV. ULLA 3, MALMÖ STATUSBESIKTNING EL- OCH TELESYSTEM BESIKNINGSUTLÅTANDE EL- OCH TELESYSTEM Upprättad 2008-10-08 Rev. SWECO Systems AB Installation Lund SWECO Theorells 2007-10-22 Uppdragsnummer 4013689

Läs mer

KV RÄFSAN 3, LULEÅ NY LOKAL FÖR MOMENTUM RAMBESKRIVNING - EL. Denna beskrivning ansluter till AMA FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

KV RÄFSAN 3, LULEÅ NY LOKAL FÖR MOMENTUM RAMBESKRIVNING - EL. Denna beskrivning ansluter till AMA FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG RAMBESKRIVNING - EL Denna beskrivning ansluter till AMA Totalt antal sidor inkl. denna sida: 22 st Luleå Backgatan 30 972 42 LULEÅ Telefon 0920-280880 Telefax 0920-88274 : Upprättad av: Np Uppdrags nr:

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Ändrings-PM El, hiss och solcell

Tekniska krav och anvisningar. Ändrings-PM El, hiss och solcell Tekniska krav och anvisningar El-, hiss- och solcellssystem Ändrings-PM El, hiss och solcell 1 (7) Revideringshistoriken avser och täcker in samtliga dokument inom teknikområdet Elsystem. Dokument som

Läs mer

Motala Simhall, Nybyggnad

Motala Simhall, Nybyggnad Handling nr: Ändring: Ändringsdatum: Motala Simhall, Nybyggnad Motala Kommun Tekniskt ramprogram Förfrågningshandling Norrköping Ramböll Sverige AB Elteknik o:\nkp1\elt\2019\motala simhall temp\ramprogram

Läs mer

KV RÄFSAN 3, LULEÅ RAMBESKRIVNING - EL. Denna beskrivning ansluter till AMA FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG. Totalt antal sidor inkl.

KV RÄFSAN 3, LULEÅ RAMBESKRIVNING - EL. Denna beskrivning ansluter till AMA FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG. Totalt antal sidor inkl. RAMBESKRIVNING - EL Denna beskrivning ansluter till AMA Totalt antal sidor inkl. denna sida: 23 st Luleå Backgatan 30 972 42 LULEÅ Telefon 0920-280880 Telefax 0920-88274 : Upprättad av: Np Uppdrags nr:

Läs mer

En central Två system integrerade för din säkerhet

En central Två system integrerade för din säkerhet En central Två system integrerade för din säkerhet En central Två system integrerade för din säkerhet Prodex FirEscape är ett kombinerat brandlarms- och nödbelysningssystem, samt ett aktivt hänvisande

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Energibesparing El. Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson. Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 2003-10-15

Energibesparing El. Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson. Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 2003-10-15 Energibesparing El Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 23-1-15 Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson Sammanfattning Syftet med här rapporten är att presentera

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

Elteknisk validering. Innehållande kraven för BB1 och skötsel av elanläggning

Elteknisk validering. Innehållande kraven för BB1 och skötsel av elanläggning Elteknisk validering Innehållande kraven för BB1 och skötsel av elanläggning Innehåll Följande kunskaper, färdigheter och förmågor ska testas... 2 Kunskapsområde praktisk ellära... 2 Kunskapsområde elkraftteknik...

Läs mer

Vägledning tillståndsansökan brandfarlig vara

Vägledning tillståndsansökan brandfarlig vara INFORMATION 2010-10-26 Tekniska nämnden Vägledning tillståndsansökan brandfarlig vara En kort vägledning för handläggning av tillståndsärenden rörande brandfarlig vara. Ansökan om: Här kan sökanden kryssa

Läs mer

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden Trådlöst brandlarm Honeywell Life Safety Sweden Systembeskrivning Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Systembeskrivning trådlöst brandlarm Funktion Systemet tillhandahåller,

Läs mer

RAMBESKRIVNING EL- OCH TELESYSTEM Uppdragsnummer: 015-12 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG. AB HUDIKSVALLSBOSTÄDER IGGESUND 14:51 och 14:67 Hudiksvalls kommun

RAMBESKRIVNING EL- OCH TELESYSTEM Uppdragsnummer: 015-12 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG. AB HUDIKSVALLSBOSTÄDER IGGESUND 14:51 och 14:67 Hudiksvalls kommun AB HUDIKSVALLSBOSTÄDER IGGESUND 14:51 och 14:67 Hudiksvalls kommun Nybyggnad Hus Gruppboende RAMBESKRIVNING snummer: 015-12 2 av 21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 6 El- och telesystem 2 El- och telekablar 6

Läs mer

Kraft. * Nu ger vi 5 års garanti vid köp av nya produkter genom att enkelt gå in på vår hemsida och registrera sig och produkten.

Kraft. * Nu ger vi 5 års garanti vid köp av nya produkter genom att enkelt gå in på vår hemsida och registrera sig och produkten. Kraft * Nu ger vi 5 års garanti vid köp av nya produkter genom att enkelt gå in på vår hemsida och registrera sig och produkten. Uttagscentraler El-Björns uttagscentraler installeras ofta på belastningssidan

Läs mer

ESMI Multi Signal AB ESCO OCH ESCO 4 BRANDLARMCENTRAL, INSTALLATION OCH DRIFTSÄTTNING

ESMI Multi Signal AB ESCO OCH ESCO 4 BRANDLARMCENTRAL, INSTALLATION OCH DRIFTSÄTTNING ESMI Multi Signal AB Telefon: 09-768 0 00 Telefax: 09-768 0 99 Kumla Sweden ESCO OCH ESCO 4 BRANDLARMCENTRAL, INSTALLATION OCH DRIFTSÄTTNING Läs dessa anvisningar noggrant före installation och driftsättning!

Läs mer

Brandlarm. Riktlinje. Utgåva 3: Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel:

Brandlarm. Riktlinje. Utgåva 3: Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel: Riktlinje Brandlarm Utgåva 3: 2018-06-04 Järfälla kommun 177 80 JÄRFÄLLA Växel: 08-580 285 00 E-post: jarfalla.kommun@jarfalla.se Hemsida: www.jarfalla.se Organisationsnummer: 212000-0043 Innehållsförteckning

Läs mer

Bygga bostadsnät. Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06

Bygga bostadsnät. Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06 Bygga bostadsnät Telias rekommendationer för att bygga bostadsnät för telekommunikation T 10 984-06 Innehåll Varför bostadsnät? 3 Bostadsnätets struktur 4 Bredbandskåpet 5 Uttagssnätet 7 Byggnation av

Läs mer

Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar. Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB

Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar. Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB Bilaga 1 2012-03-09 Teknisk kravspecifikation Dnr LiU-2012-00496 1(19) Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB Handling

Läs mer

ID3000. Notifier by Honeywell: Adresserbart brandlarm

ID3000. Notifier by Honeywell: Adresserbart brandlarm ID3000 Notifier by Honeywell: Adresserbart brandlarm ID3000 Moduluppbyggt adresserbart brandlarmsystem ID3000 Moduluppbyggt adresserbart brandlarmsystem Introduktion ID3000 är en moduluppbyggd brandlarmcentral,

Läs mer

ID3000 Brandlarmsystem

ID3000 Brandlarmsystem ID3000 Brandlarmsystem Systembeskrivning Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Funktion ID3000 brandlarmscentral från NOTIFIER by Honeywell är ett fullt adresserbart

Läs mer

I skälig omfattning. utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. utdrag av erfarenheter I skälig omfattning utdrag av erfarenheter Serviceboende i kv. Skruven, Ronneby kommun Bakgrund I Ronneby finns ett serviceboende i kv. Skruven som består av två separata byggnader i tre hela våningsplan

Läs mer

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet standard

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet standard Tillgängligheten 3 417 01 Göteborg Tel.nr.031-652285 Fax.nr.031-510706 Utfärdad av: Göran Lövgren Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet standard Reviderad: JJO Datum: 2009-12-08 Antal sid: 11

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 besparingar*

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

Öppen eld. När skall det vara klart? Vad behöver göras? Behövs hjälp? Vem ansvarar för att det blir gjort?

Öppen eld. När skall det vara klart? Vad behöver göras? Behövs hjälp? Vem ansvarar för att det blir gjort? CHECKLISTA BRAND ORGANISATION (BBR 5:12, BFS 1995:17, 1993:57) BBR, AFS, SÄIF, SBF - REKOMMENDATIONER Finns brandskyddsdokumentation? Finns drift- och underhållsinstruktioner anpassade till den egna verksamheten?

Läs mer

PASSERSYSTEM - FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS ANLÄGGNINGAR

PASSERSYSTEM - FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS ANLÄGGNINGAR SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NT, Nätteknik VÅR BETECKNING TR09-07 DATUM SAMRÅD 2009-03-16 NI, SB TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C PASSERSYSTEM - FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS ANLÄGGNINGAR Inledning

Läs mer

Checklista för SBA egenkontroll (kvartalsvis)

Checklista för SBA egenkontroll (kvartalsvis) Checklista för SBA egenkontroll (kvartalsvis) Hänvisningsarmatur (AR) Kontrollpunkter för hänvisningsarmatur Om armaturen inte kan lokaliseras (nedmonterad, stulen, etc) ska förstås inga övriga kontrollpunkter

Läs mer

Försäkring för slott och särskilda bostadshus

Försäkring för slott och särskilda bostadshus VILLKOR V 853:4 Särskilt Villkor Försäkring för slott och särskilda bostadshus Gäller från 2015-01-01 Innehåll B Aktsamhetskrav 3 C Självrisker 3 D Försäkrad egendom och högsta ersättningsbelopp 3 E Värderings-

Läs mer