Verksamhetsbidrag för vår lokal i Blackeberg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsbidrag för vår lokal i Blackeberg."

Transkript

1 OffStockholm OffStockholm Org.nr: söker kr i bidrag för: Verksamhetsbidrag för vår lokal i Blackeberg. OffStockholm är idag ett koncept av konstnärlig och social mångfald. Ett koncept med nödvändiga riktlinjer till ödmjukhet i människans svårigheter och konstens behov till att våga mötas bortom de självklara. OffStockholms nätverk finns idag genom alla år av verksamhet på Kaskad, turnerande och olika gruppverksamheter över hela Sverige, från kulturkoftan, pensionären, ungdomen till den frihetsberövade, de sprider, stödjer och utvecklar vårt koncept till något vi alla har möjlighet att ta del av! OffStockholm ansöker om ett akut bidrag från Bromma stadsdel för att kunna fortsätta att verka, för framförallt våra Brommabor i stadsdelen. Bidraget är tyvärr i nuläget, en förutsättning för OffStockholms eventuella fortsatta verkan i Blackeberg. OffStockholm har under de senaste 10 åren finansierats av olika projektbidrag genom olika instanser, vilket ha varit nödvändigt och möjligt. Idag är OffStockholms verksamhet på Kaskad så omfattande och nödvändig att nya projekt inte längre kan finnas till i den utsträckning föreningens kostnader kräver. Låt vår verksamhet i Blackeberg få behöva stöd från vår Stadsdel för att kunna fortsätta verka i vår gemensamma stadsdel! Mål/Målgrupp Syftet och vår främsta målgrupp, vare sig det är genom vår dagverksamhet, boende, teater, film eller böcker, är att belysa människan i utsatthet. Vi besöker och samarbetar alltid med skolor, fängelser, organisationer, institutioner och erbjuder offentliga föreställningar eller grupper där alla är välkomna. Våra samtal efter en visning eller våra olika grupper handleds alltid av professionella yrkesutövare, beroende på ämne. OffStockholms verksamhet i Blackeberg OffStockholms verksamhet befinner sig i en gammal biograf, Kaskad som är ombyggd till en vacker teater med varmt inredda klassrum och musikrum. Vår mötesplats är öppen för alla åldrar, nationaliteter och samhällsklasser. Vårt mål är inte längre endast ett mål, utan en verklighet som är så berikande att få delta i och påverka. När kultur och gemenskap möter människan i ensamhet finner vi i bästa fall ett skäl att återkomma till mångfaldhet.

2 Våra huvudmoment under Ett samarbete med Våra Gårdar OffStockholm har ingått i ett samarbete med organisationen Våra Gårdar. Den 24/5 var vi inbjudna till deras årliga filmfestival i Leksand där vi visade utsnitt ur vår långfilm samt berättade om vår verksamhet på Kaskad. Våra Gårdar har öppnat upp för en eventuell digitalisering av Kaskads biografanläggning, vilket skulle innebära en fantastisk möjlighet för OffStockholm. Bio på Kaskad igen! Vem har sagt att det ska vara vackert Vem har sagt att det ska vara vackert hade premiär som planerat på teatern. Den handlade om familjen Morberg som genom generationer hade alkoholismen som en trogen följeslagare. Pjäsen har nu spelats för skolor, behandlingshem, allmänheten och fängelser med positiv respons. Den upplevs ofta som tankeväckande och smärtsamt sann. Långfilmen Om just denna pojke dog Vi har skrivit manus, rollsatt, byggt scenografier, skapat/hittat miljöer, lagt mask, sytt/köpt kostymer skapat ett filmteam och filmat en långfilm i super16. Ett relationsdrama i fyra parallella berättelser som befinner sig runt en pojkes utsatthet genom livets konsekvenser i övergivenhet och missbruk. Filmen kommer att visas på Kaskad, turnera runt och visas på skolor, organisationer, institutioner samt för allmänheten under Efter varje föreställning äger ett samtal rum, där vi även hänvisar till olika organisationer som arbetar med det ämne vi belyser. Ett studiematerial som förebygger åt många håll. Obligatoriska samtal efter alla våra föreställningar. Samtalen sätter ord på det som vi valt att belysa. För att våra pjäser/film ska kunna bottna i den enskilt berörde behövs samtal i direkt anslutning till föreställningen. Där finns det utrymme för tankar, frågeställningar, reflektioner, diskussion och utbyte av erfarenheter. Efter teater/film - föreställning leds samtalen av olika samtalsledare. Representanter från organisationer och samhällsinstanser finns också på plats för att erbjuda nätverk i den kommun vi besöker. Information om stöd och kontaktuppgifter förmedlas muntligt/skriftligt till respektive gruppmedlem. Vi har startat grupper till boken Boken arbetsnamn. Medverkan i boken är främst riktad till missbrukare i tillfrisknande- föräldrar och deras barn/ungdomar samt dagverksamheten. Vi vill skapa en plattform för de människor som lever under missbrukets konsekvenser, för missbrukaren och för den medberoende.

3 Borättsföreningsmöten Borättsföreningsmöten, där föreningar hyr in sig för en rimlig summa från bland annat Familjebostäder, Primula hyresgästföreningen osv. Senioramatörerna Kaskaderna Vår egen senioramatörteatergrupp har vistats på Kaskad sen begynnelsen, de har satt sin lekfulla prägel på verksamheten under åren. Många härliga premiärer med mycket skratt och fascination har passerat under åren samt den ständigt öppna inbjudan till nya förmågor. De har bland annat satt upp Svindlande skönhet av Eva Moberg. Amatörteatern Merkurius Amatörteatergruppen riktar sig till ungdomar mellan år, dem har satt upp flera uppsättningar under åren och repeterar/tränar varje tisdag kväll. Seniorteatergruppen Vi kommer När en ny premiär nalkas knackar dem på dörren. Ett flertal premiärer har passerat under åren m våra gästande pensionärer Vi kommer. Amatörteatergruppen Gamla stans teater sällskap Gruppen består av ungdomar mellan år. Gästade Kaskad med August Strindbergs pjäs Fadern och har oftast en inriktning mot historisk teater som Strindberg, Shakespeare, gärna i tidstrogen miljö, i mån av resurser. Teater som utöver teaterupplevelsen ger historisk kunskap. Nadjas orientaliska kulturskola i Bromma Gör kulturella och orientaliska dansshower med inbjudna dansartister från olika länder. Föreställningen snö och eld En familjeföreställning där Munni letar sig fram i en värld hen inte känner igen, träffar Herman och andra främlingar och hittar elden dit alla knytt samlats för att värma sig. Föreställningen spelas av barn, ungdomar och vuxna från Västerort. Svensktoppen med Mia Poppe och gänget En musikal/familjeföreställning med låtar som legat på svensktoppen från 1950-talet fram till Södra Åkeriet AGO från Värmland Värmländsk musik- och berättartradition med Kenneth Thorstensson, Leif Persson, Janne Rehn och Södra Åkeriet/AGO. En berättelse om människor i en stad vid ett värmländskt vatten som längtar bort och längtar hem. Musik & Poesiafton: Rolf Jenner med vänner Vårt mest älskade evenemang, även nämnd som Blackebergs vardagsrum En samlingsplats/afton främst för våra pensionärer. På vår foajéscen uppträder professionella trubadurer, poeter, sing & songwriters, ståuppkomiker och även den lokala amatören som får prova sina scenvingar. Aftonen ramas även in med hemlagad mat i lust och nyfikenhet samt med allsång som räcker hela vägen till Skansen.

4 Minnesafton för Larry Vår käre vän och kollega Larry lämnade oss hastigt i vintras. Han var en fantastiskt kärleksfull pensionär och musiker som spred massa hopp och glädje på Kaskad. En minnesafton i hans ära fylld av musik och god mat. Vid ett flertal tillfällen har Kaskad varit en plats för minnesstunder, bröllop och födelsedagsfiranden. OffStockholms Konst/fotoutställningar. Fotografen Petronella Petander hade sin utställning Bakom dessa dörrar i vår foajé på Kaskad. En utställning om en flickas liv med heroin och platser hon aldrig vill återkomma till. Kaskads foajé är ett utställningsrum för etablerade konstnärer och för den som ställer ut för första gången. Många olika vernissager med många olika utställningar har passerat genom åren. KulturKlivets produktioner. KulturKlivet har haft två stora produktioner under Föreställningen Klick som fick stor medial uppmärksamhet samt monologerna Ordet som uttryck. I sommar börjar de repetera med en ny uppsättning. ScenKulturKlivet - en scen för alla. ScenkulturKlivet är en scen för alla som produceras av kursdeltagarna på KulturKlivet i samarbete m OffStockholms personal. Vem som helst får anmäla sig och uppträda med en berättelse, sång eller något alldeles ovanligt. Kvällen ramas in med hemlagade, goda bakverk och en go stund i gemenskap. En stund med alla åldrar. Vi anordnar ditt Barnkalas. OffStockholm erbjuder till hösten, 2timmars partaj med barnföreställning: Hembakad tårta och små bakverk. Eventpersonal som servar födelsedagsbarnet och hans/hennes vänner. Barnföreställningen Syskonen Karamell och djuret som inte finns. Fiskdamm med massa smarriga överraskningar. Födelsedagsbilder på ett USB minne. Jul på Kaskad Var en otrolig varm och givande mötesplats under den ibland ensammaste tiden på året. OffStockholm tillsammans med Senko Ruknov hade öppet under hela julhelgerna med poesi, musik och god mat. Vi planerar och hoppas att vi åter kan öppna våra dörrar i julens anda Kaskad/samlingsplats Våra öppettider är måndag fredag mellan samt vissa kvällar och helger. Varje vardag passerar i genomsnitt 30 personer i alla åldrar, främst pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa, shoppingsugna men även mammor med barn. En samlingsplats där alla faktiskt får rum med en pratstund eller bara en liten bekräftelse på att vi finns. Vid våra tillställningar kan antalet personer öka med upp till personer.

5 Antik och design butik. Möbler kommer, går, genom teaterföreställningar, filminspelningar, gåvor, fynd, loppisar, auktioner, intresse och massa lust. Vi har öppnat upp en antik/design butik i vår härliga foajé, där varje möbel och kuriosa har en alldeles egen historia att berätta. Vi gör även mindre restaureringar och målning med linoljefärger. Event/föreläsningar OffStockholm har föreläsningar med olika teman. Representanter från Stockholms stad var inbjudna under våren för att delta på workshops i teaterimprovisation och teaterteori. Konstprojekt på Sollentunahäktet. Konstnärligt arbete med skapande av målningar/motiv under med intagna/häktade i grupp och individuellt. Grundfärgsmålning av alla väggar i flera rastgårdar. Konstnärlig målning av de intagnas motiv på väggarna i rastgårdarna. NBV kurser. Genom nykterhetsrörelsen bedriver vi olika dag och kvällskurser i teater, musik, heminredning och missbruksproblematiken. Skapande av kokbok på 2st anstalter. OffStockholm vill tillsammans med Norrtälje/Mariefreds anstalten göra det som ingen har gjort förut men som tiden välkomnar med återkommande nykomlingar i bokhandlarnas stora matexplosion. En kokbok fylld av rätter och bakverk som får en ny renässans genom fångarnas gömda skattkistor Fångarnas kokbok kommer att bli en oförglömlig kulinarisk matresa där fångarna möter det svenska folket med stor portion tid i massa goda och magiska recept. OffStockholms verksamhet för OSA anställda/praktik OffStockholm har under många år tagit emot klienter från socialtjänsten för arbetsträning och OSA-anställning. Det har varit klienter som oftast har genomgått behandling och rehabilitering men som behövt hjälp och stöd för att komma in på arbetsmarknaden. Dessa klienter har fått hjälp med stöd och struktur. De har sällan varit helfärdigt rehabiliterade utan det har vid sidan om de rena arbetssysslorna handlat mycket om psykosocialt arbete där de anställda på OffStockholm har fungerat som bollplank, vägledare och förebilder. Vi har idag placeringar från Bromma och Hässelby/Vällingby. OffStockholms dagverksamhet, KulturKlivet Verksamhetsidé/metod Vår idé med KulturKlivet är att använda teatern och kulturen som en bas för personlig utveckling och som en ersättning för en destruktiv livsstil. Vi vill väcka och fördjupa intresset för teater och kultur samt ge utbildning i olika kurser.

6 Programmet syftar till att ge ökad självkännedom, ökat självförtroende, personlig utveckling, förberedelse för självförsörjning och eget boende. Vi arbetar i kontinuerliga samtalsgrupper som är en del av programmet. Samtalen leds av professionella terapeuter som har lång erfarenhet av missbruk och beroende, respektive kriminalitet. Vi räknar med en verksamhetstid på tre månader till ett år. Dagverksamheten följer OffStockholms professionella projekt men metoden för dagverksamheten har alltid sin grund i individens behov och en egen noggrann struktur som löper oberoende projektets form. Målgrupp Målgruppen är i huvudsak yngre vuxna med en problematisk bakgrund där ofta missbruk och kriminalitet funnits med i problembilden. Vi arbetar med nykterhets- och drogfrihetsstödjande arbete men deltagaren kan inte ha ett pågående missbruk. Vi strävar efter en jämn könsfördelning. Verksamheten/mål Målet är att ge deltagaren en möjlighet till en meningsfull tillvaro där de kan stärka sin självbild, få en känsla av sammanhang, väcka intresse för kultur, utveckla talanger, visa på konstruktiva alternativ i livet, ökat välbefinnande, frihet från missbruk, social förankring, förbättrad kommunikativ förmåga, verktyg att hantera ohanterliga känslor. Varje kursdeltagare har en egen kontaktperson som är till för att stötta och vägleda till en meningsfull sysselsättning som tar vid när programtiden tar slut. Kontaktpersonen samarbetar med kursdeltagarens berörda enhet och framförallt uppdragsgivaren. Varje måndag har kursdeltagarna möte med sin kontaktperson och arbetar då i ett program format av KulturKlivets ledningsgrupp. När en utskrivning blir aktuellt sker det alltid i samspråk med den kursdeltagarens berörda enhet. Allt för att slussas ut i samhället för att finna sin plattform med boende, arbete eller studier! Deltagarna erbjuds olika kursverksamheter under ledning av kompetent personal. Svenska språket/manus/poesi Möta sitt uttryck och upptäcka nya möjligheter Scenframställning Framträda inför publik med en färdig text Improvisation Utveckla fantasi och förlösa kreativitet genom improviserade teaterövningar Ljusteknik Skapa en atmosfär i scenrummet utifrån föreställningen Ljudproduktion/Musik Skapa musik och ljud till föreställningen Scenografi Skapa scenrummet utifrån ett manuskript Marknadsföring Marknadsföra en produktion genom annonser och publikationer Friskvård Filmproduktion allt innan, under eller efter en filminspelning Studiebesök Utflykter Möbelsnickeri

7 Alla kurser handleds av professionella yrkesutövare som är noga utvalda för vår verksamhet. De har kompetens och en vördnad för respektive ämne Yrkesinriktad praktik Deltagarna praktiserar och assisterar efter intresse och behov i olika projektdelar. Teaterteknik under olika föreställningar. Laga mat och baka till olika föreställningar. Publikvärd till olika föreställningar. Stillbildsfoto/layout. Scenograf, rekvisita och snickeri. Statist/mindre skådespelarroller. Teater/film regiassistent. Teater/filmproducent. Manusförfattare. Marknadsförare. C-Foto. Rekvisitör. Smink, kostym och mask. Produktionsledare. Skripta. Ljudteknik och ljusteknik/film. Inspelningsledare. Dokumentärfotografera och sammanställa till hemsida/fb. Klippare/film. Kompositör/musiker film och teater. Gradning av film. Samtalsledare efter visning av film och teaterföreställning. Möbelsnickeri. Eget arbetsmaterial Deltagarna skapar en text, bild eller film utifrån sina egna tankar, funderingar och frågor. Resultatet ska sen bearbetas, gestaltas och framföras av och för berörda. Alla arbete runt framträdandet ska arbetas fram av dagverksamhetens deltagare under ledning av OffStockholm. Resultatet skall presenteras på ScenKaskad i Blackeberg. Verksamhetstid Vi utgår från en behandlingstid på tre månader till ett år. Utslussningen från institution/fängelse till ett eget och självständigt liv är i regel den svåraste delen i behandlingskedjan och bör ses successivt och i trygghetsskapande former. Utslussning till arbetsmarknaden 1. När en ny klient skrivs in på KulturKlivet görs en individuell planering, som är en av de viktigaste delarna, för kommande arbete/praktik/studier 2. En kontakt med klientens arbetsförmedling upprättas

8 3. Under slutfasen på KulturKlivet kommer klienten att pröva på en eller flera praktikplatser. 4. KulturKlivet har ett bra resursnät för att hitta praktikplatser 5. KulturKlivet kommer att vara aktiva när det gäller utslussning till arbete/praktik/studier och ha ett nära samarbete med arbetsförmedling och socialtjänst. Ett stödboende för KulturKlivets kursdeltagare. KulturKlivet erbjuder rum i ett stödboende i en vacker och harmonisk miljö i vår lägenhet som ligger i gångavstånd från verksamheten på KulturKlivet i Blackeberg. Vi erbjuder ett trivsamt nyktert och drogfritt boende i en lugn och drogfri boendemiljö där man får stöd och uppmuntran i sin individuella planering. Vi skapar förutsättningar och motiverar för en drogfri tillvaro och en ökad förmåga att våga stå kvar i en konstruktiv livssituation. Vårt stödboende erbjuder: Varje deltagare får en kontaktperson. Stöd-, uppföljnings- och motivationssamtal. Dokumenterad alkohol- och urinprovstagning. Personal kommer på planerade/oplanerade besök. Jourtelefon. Kontinuerlig kontakt med uppdragsgivare och övriga samverkanspartners. boende ska slussas vidare till en tränings/försöks lägenhet. eller ett eget boende när de slutar på KulturKlivet. KulturKlivet arbetar även med Skyddsvärnet för att kunna erbjuda ett bra boende till den som behöver. KulturKlivet erbjuder bra referenser för arbete och boende, efter genomfört program. Rekrytering Deltagarna och personal på de aktuella institutionerna/myndigheterna informeras om projektet och erbjuds att ta kontakt. Ett möte bokas med eventuell deltagare, arbetsförmedling eller socialkontor och personal. Endast de som uttryckligen önskar får delta om en plats finns tillgänglig. Den ekonomiska överenskommelsen ska fastställas. Ett kösystem kommer att upprättas vid behov. Det står var och en fritt att avbryta sittdeltagande när som helst. KulturKlivet tar emot upp till 8-10 deltagare åt gången och praktiserar ett löpande intag. KulturKlivet bedrivs vardagar 09:30-15:30. KulturKlivet bedrivs vissa kvällar och helger. KulturKlivets personal innehar en jourtelefon som är tillgänglig dygnet runt och alla dagar i veckan, för deltagarna. Drog och alkoholtester Vid behov, eller vid misstanke, utfört vi drog- och alkoholtester på alla kursdeltagare.

9 Historik/KulturKlivet Verksamheten har verkat i snart 2,5 år och har lyckats fullfölja vissa uppgjorda mål. KulturKlivet har använt sig av den verksamhetsbeskrivning som ligger till grund för projektet. Den har tagit form och den utvecklas i takt med erfarenhet och tro. Vi följer vårt veckoschema som gett en trygg struktur med fasta rutiner och ramar. Dagverksamheten ( KulturKlivet ). Vi har sökt våra kursdeltagare hos kriminalvården, socialtjänsten, behandlingshem, organisationer, frivården och arbetsförmedlingen. Alla kursdeltagare placeras och följs alltid upp i ett nära samarbete med frivården, kriminalvården, socialtjänsten eller arbetsförmedlingen. Flertalet går/har gått hos oss utan ekonomisk ersättning. Budget: Vi ansöker om hyreskostnad för 2st kvartal 2014/ kr totalt. Vi ansöker om elkostnader för 2st kvartal 2014/18.000kr totalt. Vi ansöker om del i övrig verksamhetskostnad för 2st kvartal 2014/20.000kr totalt. Total ansökningskostnad kr Låt vår verksamhet i Blackeberg få behöva stöd från vår Stadsdel för att kunna fortsätta verka i vår gemensamma stadsdel! OffStockholm/Anne-Li Ramirez van de Graaf 070/ info@offstockholm.se

Information om KulturKlivet

Information om KulturKlivet Information om KulturKlivet Verksamheten KulturKlivet vänder sig till den som är berörd av missbrukets och kriminalitetens konsekvenser och andra som på något sätt stått utanför samhället. Vi använder

Läs mer

OffStockholm. Verksamhetsberättelse Off Stockholm, org.nr

OffStockholm. Verksamhetsberättelse Off Stockholm, org.nr OffStockholm Verksamhetsberättelse 2015. Off Stockholm, org.nr 802417-2069 OffStockholm är en demokratisk organisation som öppnar dörrar för delaktighet och inflytande i en konstnärlig och social mångfald.

Läs mer

OffStockholm /11. OffStockholm Org.nr: söker kr i bidrag för 2016:

OffStockholm /11. OffStockholm Org.nr: söker kr i bidrag för 2016: OffStockholm 2016 03/11 OffStockholm Org.nr: 802417-2069 söker 100.000 kr i bidrag för 2016: Vi ansöker om ett verksamhetsbidrag a 100.000kr till vår löpande verksamhet. Bidraget kommer att användas för

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Att genom dialog få en fördjupad kunskap och ett socialt perspektiv av graffitifrågan. Att kartlägga området kring Röda sten. Att utreda om det finns behov av sociala

Läs mer

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Regeringens hemlöshetssatsning 2 år Pågår till 2010-10-31 Vägen ut! kooperativen i samarbete med Kriminalvården Region Väst /

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Villa Segeltorp Kollektivet

Villa Segeltorp Kollektivet Segeltorp 2010-07-23 Information till berörda om vad Villa Segeltorp Kollektivet kan erbjuda! Villa Segeltorp Kollektivet (VSK) är ett utsluss/halvvägshus som tillämpar 12-stegs programmet, som finns med

Läs mer

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1.

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1. All verksamhet på Allmän kurs - BAS utgår från individens behov och förmåga. Vi gör en kartläggning i början av terminen över vilket stöd du behöver i olika situationer, både i skola, på fritiden och på

Läs mer

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor.

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor. Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2014 1. Tensta kvinno- och tjejjour Föreningens verksamhet riktar sig till kvinnor och flickor som är eller har varit utsatta för våld. Målet

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 NÄTVERK FÖR ANHÖRIGA Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 taby.se/anhorigstod NÄTVERK HÖSTEN FÖR ANHÖRIGA 2015 Mötesplatser för anhöriga Täby kommun ordnar mötesplatser där du som anhörig får

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Kurskatalog Hösten 2012

Kurskatalog Hösten 2012 Kurskatalog Hösten 2012 Välkommen till Improvisation & Co Vill du skratta mer och som en bonus även bli bättre på att tala inför andra? Älskar du redan att improvisera eller är du helt enkelt bara nyfiken?

Läs mer

MED FAMILJEHEM I HELA SÖDRA SVERIGE. Att bo i Familjehem som BARN UNGDOM VUXEN. Våra Familjehem finns i hela södra Sverige. Vuxna

MED FAMILJEHEM I HELA SÖDRA SVERIGE. Att bo i Familjehem som BARN UNGDOM VUXEN. Våra Familjehem finns i hela södra Sverige. Vuxna Att bo i Familjehem som BARN UNGDOM VUXEN Våra Familjehem finns i hela södra Sverige. Barn Ungdomar Vuxna ADT digitaltryck, Borgholm FAMILJEHEM FÖR UTSLUSSBOENDE BOENDE I EGEN STUGA MED STÖD Utslussning

Läs mer

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET Om hur IOGT-NTO:s arbete gör skillnad TEXT: LINA STAAV, JOHNNY FOGLANDER TRYCK: FRIDHOLM & PARTNERS, 2013 GRAFISK FORM: PASADENA STUDIO IOGT-NTO:S SOCIALA VERKSAMHET 3 I din

Läs mer

LÖNNEN SILJA VASARAINEN WALLIN STÖDBOENDET LÖNNEN

LÖNNEN SILJA VASARAINEN WALLIN STÖDBOENDET LÖNNEN De 55 platserna är fördelade på fem våningar med möblerade enkelrum med egen dusch och toalett. Tvättstuga i källaren. Varje våning har gemensamt kök, internet och tv-rum. På en våning erbjuds bara kvinnor

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Unika utbildningar för unika ungdomar

Unika utbildningar för unika ungdomar Unika utbildningar för unika ungdomar Välkommen till Frejagymnasiet! Frejagymnasiet är gymnasiesärskolan för dig som trivs på en mindre, tryggare och mer individanpassad skola. Här kan du läsa utbildningar

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Anhörigcenter. Centrum och Majorna-Linné. Anhörigcenter. Höstprogram 2015. September december

Anhörigcenter. Centrum och Majorna-Linné. Anhörigcenter. Höstprogram 2015. September december Anhörigcenter Centrum och Majorna-Linné Anhörigcenter Höstprogram 2015 September december Anhörigcenter FRISKVÅRD Ljusrum Ljusrummet är öppet varannan onsdag kl 10 16 För frågor, kontakta Anhörigcenter

Läs mer

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok Åldrandets glädje om äldres åldrande ur ett positivt betraktande tillägnad alla jag möter med denna bok Sophia Ivarsson Åldrandets glädje Bild, text och layout: Sophia Ivarsson Utgivare: Gloria Förlag

Läs mer

Studiecirklar på din fritid våren 2009

Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar och kultur för personer med intellektuell funktionsnedsättning SV Stockholm Sektionen för personer med funktionsnedsättningar SV Stockholm har studiecirklar

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK...

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... 5 Kursens namn: Klasstimme LOK... 6 Kursens namn: Livskunskap LOK... 7 Kursens namn:

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Bakgrund Hösten 2011 sökte vi projektbidrag för att genomföra fokusgrupper med unga vuxna. Genom djupintervjuer

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2017

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande. Sida 1 (6) 2017-03-24 Handläggare Anna Löfvall Telefon 08-50809780 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-04-20 Bidrag till

Läs mer

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss Behandlingens olika faser Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss I behandling tror vi på tiden som läkande faktor, finns inga genvägar till ett

Läs mer

Utvärdering av Stegen - Delrapport 1

Utvärdering av Stegen - Delrapport 1 Utvärdering av Stegen - Delrapport 1 Rebecka Forssell Malmö högskola, 2009 Enheten för kompetensutveckling och utvärdering Delrapport 1 - Stegen Utvärderingsuppdraget Malmö högskola har av Finsam Malmö

Läs mer

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN

ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN ARBETSPLAN FRITIDSHEMMET HUMLAN 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Målsättning 3 1.1 Målsättning för verksamheten 3 1.2 Värdegrund 3 2. Verksamhetsbeskrivning 3 2.1 Pedagogiskt arbete 3 2.2 Barnens ansvar

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN Reviderad i juni 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 3 Värdegrund 4 Likabehandling 4 Inskolning 5 Föräldrasamverkan 5 Rutinsituationer 5 Leken 5 Matematik 6 Språk

Läs mer

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna OM VÄRDSKAP konsten att få människor att känna sig välkomna 1 Tänk dig en värld där alla känner sig väntade och välkomna. En värld där barn, vänner, främlingar, gäster, kunder och medarbetare vågar och

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Slutrapport. Teknik för flickor, fortsättningskurs

Slutrapport. Teknik för flickor, fortsättningskurs 1(5) Viviana Cruz Panteón Koordinator Skol-och branschkontakter Institutionen för ingenjörsvetenskap/ Avdelningen för automation och datateknik 0520-22 30 00 viviana.cruz.panteon@hv.se 2013-10-01 Dnr 20xx/xx

Läs mer

Vimmerby Kulturskola + Vimmerby Gymnasium = Sant

Vimmerby Kulturskola + Vimmerby Gymnasium = Sant Vimmerby Kulturskola + Vimmerby Gymnasium = Sant Några år med film Sedan 2005 har medieundervisning varit en del av Kulturskolan i Vimmerby. Sedan dess har vi varit delaktiga i ett flertal projekt på Vimmerby

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Välgörenhetsprojektet Musikalen RENT PROJEKTPLAN

Välgörenhetsprojektet Musikalen RENT PROJEKTPLAN Bakgrund: Välgörenhetsprojektet Musikalen RENT PROJEKTPLAN Vi är en ideell förening som består av unga konstnärer från Västra Götalands län i åldrarna 18 25 år som har sitt säte i Skaraborg. Nedanstående

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

KULTURVERKSTAN. LIA 2 rapport av Lasse Persson i KV 03 som haft praktikplats på Unga FolkTeatern

KULTURVERKSTAN. LIA 2 rapport av Lasse Persson i KV 03 som haft praktikplats på Unga FolkTeatern KULTURVERKSTAN LIA 2 rapport av Lasse Persson i KV 03 som haft praktikplats på Unga FolkTeatern Lasse Persson lasse.persson03@kulturverkstan.net från måndagen den 29 mars 2004 till fredagen den 30 april

Läs mer

Projekt: Integration i Andersberg 2019

Projekt: Integration i Andersberg 2019 Projekt: Integration i Andersberg 2019 För projekt Integration i Andersberg har vi sökt och fått pengar från Kommunstyrelsen sedan 2010. Under åren som gått har stadsdelen förändrats med fler och fler

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Vi är Anhörigcentrum s.5 Det här erbjuder vi s.7 Någon nära mig är äldre eller långvarigt sjuk s.9 Jag

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo

Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo Utvärdering av sommarkollo på Medevi brunn 2017 Fil.Dr. Kjerstin Larsson Forskningshandledare/projektledare Region Örebro län Universitetssjukvårdens

Läs mer

Teater för Äldre 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN

Teater för Äldre 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN 1 Introduktion Vi mår alla bättre om vi är aktiva genom eget skapande och har en meningsfull vardag med stimulerande innehåll. Många äldre

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Jakobsdal HVB, Credere.

Jakobsdal HVB, Credere. Vård & Omsorg Jakobsdal HVB, Credere. i Stenungsunds kommun. Behandlingsverksamheten riktar sig till flickor och pojkar mellan 12-18 år. Upptagningsområde: Hela landet SoL och LVU Foto: Ted Olsson Jakobsdal

Läs mer

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter Täby seniorcenter Aktuella aktiviteter taby.se/seniorcenter Välkommen till Täby seniorcenter Täby seniorcenter är en öppen kommunal verksamhet där du kan träffa andra seniorer, vara med på något av de

Läs mer

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film?

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? ROBERT LILLHONGAS FILMSKOLA Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? Som filmregissör håller jag ofta föredrag om hur det är att göra film. Men bäst blir det om deltagarna

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Frivårdsinspektör På uppdrag av

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg?

Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg? Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg? Är det dags att tänka på vad du skall göra efter du har muckat? Har du 2-6 månader kvar till din villkorliga frigivning? Har du tröttnat på

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

Konstepidemin utökar!

Konstepidemin utökar! Konstepidemin utökar! Konstepidemin i Göteborg har nu existerat i 20 år. Förutom att vara en arbetsplats för 100-talet konstnärer som verkar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, drivs också

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Byt sedan så att Grupp B får komma på ett evenemang de skall vara publik till och Grupp A får gissa.

Byt sedan så att Grupp B får komma på ett evenemang de skall vara publik till och Grupp A får gissa. PRATA OM TEATER Ska du och dina elever besöka teatern för att se en föreställning? Vissa har aldrig varit på teater, vissa är väldigt teater-vana och kanske själva går på teaterskola på fritiden. Hur som

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 IAKCO Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 1. Bakgrund Den ideella föreningen Internationella Afghanska Kvinnocenter Organisation, nedan kallat IAKCO, har varit verksam sedan 2005.

Läs mer

Sociala insatser i Stockholm

Sociala insatser i Stockholm Sociala insatser i Stockholm foto: shutterstock Information om vad Frälsningsarméns kårer och verksamheter kan hjälpa till med På följande sidor kan du se en del av det som Frälsningsarmén i Stockholm

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Medlemsblad Sommar 2017

Medlemsblad Sommar 2017 Medlemsblad Sommar 2017 Kära medlem, Snart är det dags för vårterminens avslut med vår återkommande Sommarfest lördag den 10e juni. Vi vill tacka alla er för ert stöd och engagemang, det är mycket givande

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR LINKÖPINGS FRITEATER 2013 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Val av presidium a/ Årsmötets ordförande b/ Årsmötets sekreterare c/ Justerare

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal Program Vinter 2017/2018 Händer i Sollentuna På flera håll i Sollentuna pågår olika aktiviteter för personer med psykisk ohälsa och/eller tidigare erfarenheter av beroendesjukdom. Vi har samlat många av

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2014-11-1 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall - Genomförda intervjuer

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Välkomna till oss på Corazon Dance

Välkomna till oss på Corazon Dance Välkomna till oss på Corazon Dance Nu planerar vi inför vårterminen på Corazon Dance och hälsar både gamla och nya elever välkomna till oss. Terminen startar under månadsskiftet januari februari 2014 och

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Anna på Brännö - funderingsfrågor, underlag för samtal Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, Särvux, Gymnasiesär Lektionstyp: reflektion och diskussion, Lektionsåtgång: - Funderingsfrågor Frågorna kan användas

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar Insats våldsbejakande extremism reflektionsövningar från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innan du använder presentationen

Läs mer

Höstlov i Tingsryd Gratis aktiviteter och arrangemang för barn och ungdomar under höstlovet 2018

Höstlov i Tingsryd Gratis aktiviteter och arrangemang för barn och ungdomar under höstlovet 2018 Höstlov i Tingsryd Gratis aktiviteter och arrangemang för barn och ungdomar under höstlovet 2018 Höstlovsprogram Kultur- och fritidsutskottet och arrangerande föreningar hälsar alla lediga skolungdomar

Läs mer

Guide till bättre balans i livet.

Guide till bättre balans i livet. Guide till bättre balans i livet. En praktisk handledning för både arbetsgivare och anställda. Balans i livet kan betyda mycket. Hur ska vi alla kunna kombinera arbete med privatliv utan att det kostar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström HA N DLEDNIN G S M A T E R I A L FÖR L Ä R A R E O C H A N D R A V U X N A > > ENSAM BLA N D A N D R A Foto: Micke Sandström OM UPPSALA STADSTEATERS UNGDOMSENSEMBLE Ungdomsensemblen består av 10-15 ungdomar

Läs mer

Anmälningsärende Dnr 3.4/4732/2013 Sida 2 (2)

Anmälningsärende Dnr 3.4/4732/2013 Sida 2 (2) Anmälningsärende Dnr 3.4/4732/2013 Sida 2 (2) Svarsalternativen stämmer ganska bra och stämmer mycket bra anses motsvara att påståendet stämmer. Den sammanlagda procentandel som svarat att påståendet stämmer

Läs mer

Kort sagt det handlar om livet.

Kort sagt det handlar om livet. Sånt är livet! Teater Trots Sånt är Ett tragikomiskt drama, som handlar om glädje och sorg, om kärlek och vänskap, om otrohet och skilsmässor, om mobbing och svek, om våldtäkt och alkoholism, om gräl och

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

Lunnamöllans uteförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Lunnamöllans uteförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Lunnamöllans uteförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Ett salutogent förhållningssätt. Om meningsfullhet och livskvalitet

Ett salutogent förhållningssätt. Om meningsfullhet och livskvalitet Ett salutogent förhållningssätt Om meningsfullhet och livskvalitet Anor från 1700-talet Fattighuset Vegahusen Änggårdsbacken Otium Kommunfullmäktige utser Tre Stiftelsers styrelse Samma förutsättningar

Läs mer

Illustration: Ulla Granqvist. Till dig som är förälder till ett barn i åldern 0-5 år. Med inspiration från vägledande samspel

Illustration: Ulla Granqvist. Till dig som är förälder till ett barn i åldern 0-5 år. Med inspiration från vägledande samspel Illustration: Ulla Granqvist Till dig som är förälder till ett barn i åldern 0-5 år Med inspiration från vägledande samspel Illustration: Lotta Sjöberg Vägledande samspel Vägledande samspel (ICDP) fokuserar

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer