Välgörenhetsprojektet Musikalen RENT PROJEKTPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välgörenhetsprojektet Musikalen RENT PROJEKTPLAN"

Transkript

1 Bakgrund: Välgörenhetsprojektet Musikalen RENT PROJEKTPLAN Vi är en ideell förening som består av unga konstnärer från Västra Götalands län i åldrarna år som har sitt säte i Skaraborg. Nedanstående punkter är de viktiga anledningarna till att vi startade välgörenhetsprojektet Musikalen Rent. Föreningskulturen i Skaraborg är knappast levande och när det väl sätts upp en musikal har inte många råd att se föreställningen. Biljettpriser är skyhöga trots att produktionerna är dåligt påkostade och teaterföreningarna går med storvinst utan att skänka något till välgörenhetsorganisationer. I Västra Götalands län uppdagas det att människor diskrimineras på grund av sitt kön, sin etniska bakgrund, status i samhället och sexuella läggning. I Sverige har kokainmissbruket ökat markant och framförallt bland unga kvinnor. Enligt statistik från Folkhälsoinstitutet, som TV4:s Kalla Fakta har tagit del av, har 2,7 procent av tjejer mellan 15 och 24 år tagit kokain det senaste året, jämfört med 0,5 procent av killarna. Smittskyddsinstitutet meddelade i år att under 2009 anmäldes 486 nya fall av HIV, vilket är 38 fler fall jämfört med av de anmälda fallen var av typen heterosexuellt överförd infektion. I 134 fall skedde överföring i gruppen män som har sex med män, och i 27 fall genom intravenöst missbruk. Fjolårets ökning bekräftar trenden att antalet HIVfall har ökat under 2000-talet och trots detta har HIVdebatten tystnat. Det är ett självklart val av kulturform eftersom vi har, trots vår unga ålder, kompetens i teater, musik och dans då medlemmarna i vår förening har gått utbildningar som Skara Skolscen, Liljeholmens folkhögskola, Balettakademien, Dansforum och Music and production men framförallt yrkesmässiga och mångåriga erfarenheter och goda kontakter inom scenområdet. Det är ett självklart val av pjäs då musikalen Rent tar upp aktuella och viktiga ämnen och frågeställningar och har berört människor världen över med sin musik och provokativa dramatik. Det är ett självklart val för oss att använda pjäsen Rent som verktyg för att lyfta fram de viktiga ämnena som hemlöshet, jämlikhet, droger och HIV till diskussion och samtidigt kunna skänka en stor del pengar till välgörenhetsorganisationer i Sverige och utomlands. Det är ett självklart val att skapa kultur för ett rimligt biljettpris så att alla kan uppleva den. Vi vill dessutom utvecklas i våra konstarter och ett projekt av denna rang ger oss värdefulla erfarenheter och kontakter för framtiden. Vår förening är övertygad om att kultur kan bidra till en bättre värld. Det är naivt och sant.

2 Syfte. Vi berikar kulturen i Västra Götalands län och på så sätt ska vi ska stötta organisationer som Barncancerfonden, Rädda barnen, Kvinnohusen i Västra Götalands län, Action Aid, Amnesty International, Faktum, Frälsningsarmén som får en stor del av vinsten. Vårt syfte är att lyfta fram viktiga ämnen och på lång sikt skall vår publik och deras vänner använda vårt projekt som verktyg och inspirationskälla till att sluta blunda för dem som har fastnat i missbruk, dem som diskrimineras eller utsätts för andra vidriga omständigheter. Ingen ska hindra någon från att höras eller synas; vi vill låta alla människor ta plats i vårt samhälle, men framförallt så vill vi hjälpa oss själva och vår publik att våga leva i nuet. Mål Projektets mål är att skapa en trend bland kulturföreningarna i Västra Götalands län att skänka pengar till välgörenhet men också att andra unga konstnärer ska inspireras av oss och starta egna projekt så att kulturen blir en självklar del av det lilla samhället men inte minst för att så frön så att publiken och deras vänner på lång sikt kan acceptera det som är främmande och göra ett vackrare och jämlikare Sverige. Dessutom skall vi konstnärer som deltagit i projektet känna oss nöjda med vad vi har lärt oss under resans gång. Målgrupp Vår målgrupp är hela befolkningen i Gamla Skaraborgs län och framförallt de som inte besöker teatern så ofta och de andra kulturföreningarna i Västra Götalands län.

3 Metod Det konstnärliga arbetet ska pågå såväl på scenen som utanför av alla medverkande. Detta för att vi tror att det skapar en större gemenskap och ett större engagemang. Kulturcentrums mål är utveckling för den enskilde individen inom fler än en konstform. Den fria och skapande lusten är en viktig förutsättning för en allsidig personlighetsutveckling. I projektet tränas samförstånd, respekt och fantasi tre viktiga hörnstenar för den sociala kompetensens och talangens utveckling. Alla som deltar i projektet kommer att jobba helt ideellt och är i åldrarna år och kommer att göra sitt yttersta för att skapa en sånär professionell föreställning som möjligt. Vi ska repetera sång och teater på helger och vardagskvällar och mer intensivt fram till premiären. Under tiden har vi delat upp gruppen i mindre avdelningar som ansvarar för övriga områden som marknadsföring, scenografi och kostym som har realistiska deadlines då varje kreativt arbete kan vara slutfört. Varannan vecka kommer alla att infinna sig vid ett möte där man följer hur produktionen går framåt även på det produktiva planet då detta samtidigt är en chans till att ta upp frågor, saker som inte fungerar eller ta del i viktiga beslut. Vänner och föräldrar till ensemble och styrelse skall i den mån det är möjligt kunna vara delaktiga i projektet. Samarbetet med nära och kära omfattar deltagande vid scenbygge, flygbladsutdelning, matlagning och i vissa fall vägledning. Det är vår målsättning att skapa ett gemensamt medvetande kring projektet så att föräldrar, vänner och ensemble tillsammans kan följa produktionen i dess utveckling. För att leda en grupp behövs en styrelse som kommer att ha flera möten och tanken med projektet är att styrelsen håller i trådarna och driver projektet framåt tillsammans med ensemble och övriga frivilliga. Styrelsens mål är att ta vara på alla inblandades talang, drivkraft, kontaktnät och ambition. Varje individ ska under det pågående projektet känna att den har tillfört något. Styrelsen skall vara från Västra Götalands län och ha max två ledamöter från samma stad. I Styrelsen skall både kvinnor och män ingå och några av de ytterst ansvariga (regissör, producent, koreograf och kapellmästare) ska deltaga på samtliga styrelsemöten.

4 Tidsplan September: Ägande av rättigheter och kontrakt signerade med Joseph Weinberger Ltd. Första spelning i marknadsföringssyfte utanför Töreboda. Inspirationshelg i Lysekil där vi tillsammans lär känna gruppen ordentligt, deltar i föreläsningar, tangoundervisning teater och sångövningar. Oktober: De första individuella repetitionerna mellan regissör och medverkande infinner sig. Kapellmästaren har de första körrepetitionerna. De mindre områdesgrupperna skall under oktober haft deras första möten. November: Rollistan tillsatt av regissör och kapellmästare. Fler repetitioner infinner sig. Koreograf kommer under november att ha sina första repetitioner. De första trailerna spelas in och kommer ut på facebook.com och youtube.com December: Det kreativa arbetet skall vara påbörjat. Spelningar i marknadsföringssyfte runt om i Skaraborg. Repetitioner sker mer ofta. Biljettförsäljningen startar och hemsidan är klar och är inte längre under konstruktion. Affischer skapas och sätts ut runt om i Skaraborg. Julledigt. Januari: Julledigt. Intensivperioden inleds. De kreativa arbeten slutförs. Kostym klar. Scenografi klar. Februari: Inflyttning sker på teatern Tekniska repetitioner infinner sig. Intensivperioden av repetitioner slutförs. Förhandsvisningar. Premiär under sista helgen. Mars: Föreställningar varje helg under hela månaden. April: Ev extraföreställningar. Pengar betalas ut till välgörenhetsorganisationer. Maj: Undersökningar påbörjas. Juni: Utvärdering av arbetet.

5 Resurser och Budget Utgifter: Marknadsföring SEK Scenografi SEK Kostym SEK Smink SEK Ticnet.se SEK Rättigheter SEK Hyra av teknik SEK Välgörenhetsorganisationer SEK Summa: SEK Inkomster: (ansökt) Projektstöd från Västra Götalandsregionen = SEK (ska ansökas) Projektstöd från Ungdomsstyrelsens bidrag till antidiskrimineringsverksamhet = 150 (pågående ansökning) Anna Linds minnes fond = Biljetter 300/ föreställning SEK Program 100/ föreställning SEK Garderob 100/ föreställning SEK Sponsring SEK Summa: SEK Utvärdering och uppföljning: Vi redovisar budget och resultat för gruppen och samtliga medverkande har gjort undersökningar för att ta reda på om vi nått våra mål. Har fler övriga teaterföreningar i Skaraborg inspirerats och valt att kombinera sitt kulturliv med välgörenhet? Har medelpriset sänkts på biljetter på Skövde Stadsteater? Har den lokala kulturen blivit en större samlingsplats? Har fler ungdomar påbörjat eller skapat kultur än tidigare år? Vi tar upp till diskussion om hur vi upplever bemötandet av vår publik och hur dessa människor genom eventuella insändare, kommentarer på facebook.com och youtube.com och recensioner har inspirerats och påverkats. Inbjudna skolklasser hörs för reaktioner från föreställningen kring synen på HIV, droger, jämlikhet och diskrimenring.

Ansökan om projektstöd till Ung Scenkonst

Ansökan om projektstöd till Ung Scenkonst UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Ulf Lundström 2014-04-29 UAN-2014-0191 Rev.2014-05-15 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan om projektstöd till Ung Scenkonst

Läs mer

Projektredovisningsmall Innovativ Kultur

Projektredovisningsmall Innovativ Kultur Projektredovisningsmall Innovativ Kultur Projekt Dans i Lägenhet 1. Projektidé Samma som i projektansökan med ev. behov av korrigeringar som gjorts under projektets gång. Dans i lägenhet vill etablera

Läs mer

Slutrapport för projektet. Teaterskolan och musikalen i Eksjö 2006-2007

Slutrapport för projektet. Teaterskolan och musikalen i Eksjö 2006-2007 Slutrapport för projektet Teaterskolan och musikalen i Eksjö 2006-2007 T v: amatörerna börjar en teaterskola februari 2006. T h: femton månader senare står de på scenen. 1. SAMMANFATTNING ETT PROJEKT ÖVER

Läs mer

Länk 2014. riksteatern.se/lank. HANDBOK Författare 2014 ANDERS DUUS SOFIA FREDÉN CRISTINA GOTTFRIDSSON KATORI HALL RASMUS LINDBERG MARTINA MONTELIUS

Länk 2014. riksteatern.se/lank. HANDBOK Författare 2014 ANDERS DUUS SOFIA FREDÉN CRISTINA GOTTFRIDSSON KATORI HALL RASMUS LINDBERG MARTINA MONTELIUS HANDBOK LÄNK 2014 HANDBOK Författare 2014 ANDERS DUUS SOFIA FREDÉN CRISTINA GOTTFRIDSSON KATORI HALL RASMUS LINDBERG MARTINA MONTELIUS Länk 2014 riksteatern.se/lank 1/32 Foto framsida: Moa Hedström Waldén

Läs mer

SCUF för Mångfald. Redovisning 1/10 2010 1/5 2012. Nathalie Henriksson. Redovisning av stöd ur Allmänna Arvsfonden inom satsningen Vi deltar!

SCUF för Mångfald. Redovisning 1/10 2010 1/5 2012. Nathalie Henriksson. Redovisning av stöd ur Allmänna Arvsfonden inom satsningen Vi deltar! Redovisning av stöd ur Allmänna Arvsfonden inom satsningen Vi deltar! Redovisning 1/10 2010 1/5 2012 SCUF för Mångfald Ett processorienterat inkluderingsprojekt för att förebygga rasism och intolerans

Läs mer

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren Årsredovisning Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF Räkenskapsår 2012-09-01 2013-05-15 Registreringsnummer: W016508 Kommun: Borlänge/Falun UF-region: Dalarna Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DOKUMENTATION GÖTEBORG DE UNGAS SOMMARAKADEMI 2010 GULLSPÅNG PICCOLOKULTURUTVECKLARE 2010 MARIESTAD GRAFFITI MARIESTAD SKÖVDE KULTURLABB PÅ HJUL 2010 2 INTRO Detta är

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

SLUTRAPPORT Bilaga till ansökan om slututbetalning inom Leader

SLUTRAPPORT Bilaga till ansökan om slututbetalning inom Leader SLUTRAPPORT Bilaga till ansökan om slututbetalning inom Leader Slutrapporten är ett dokument som ska ge en bra överblick över ert projekt för läsare som inte har annan information om projektet. Den ska

Läs mer

Engagemang. som gör skillnad

Engagemang. som gör skillnad Engagemang som gör skillnad Verksamheter med engagemangsguider 2012 Engagemang som gör skillnad Verksamheter med engagemangsguider 2012 Förord Engagemang som gör skillnad är Ungdomsstyrelsens tredje

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

Barn och Ungdomskulturplan 2014-2017

Barn och Ungdomskulturplan 2014-2017 Barn och Ungdomskulturplan 2014-2017 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG Hur nöjda är ni med läget just nu inom de olika områdena? Läs igenom utgångspunkterna på sid 4-6 innan ni påbörjar skattningen. Tänk på! Det är viktigt

Läs mer

Metoder & ideér som fungerar. i projekt för unga om jämställdhet

Metoder & ideér som fungerar. i projekt för unga om jämställdhet Metoder & ideér som fungerar i projekt för unga om jämställdhet Skriften kan rekvireras kostnadsfritt från fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun, telefon 036-10 69 00. Kontaktperson: Liz Modin. Texter

Läs mer

Redovisning av projektbidrag för Metamorfos ett läsfrämjande projekt i Partille kommun under hösten 2006 och våren 2007.

Redovisning av projektbidrag för Metamorfos ett läsfrämjande projekt i Partille kommun under hösten 2006 och våren 2007. Redovisning av projektbidrag för Metamorfos ett läsfrämjande projekt i Partille kommun under hösten 2006 och våren 2007. I ett initialt skede handlade detta projekt om att elever i olika åldrar tillsammans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÖREBRO RÄTTIGHETSCENTER 2013

VERKSAMHETSPLAN ÖREBRO RÄTTIGHETSCENTER 2013 VERKSAMHETSPLAN ÖREBRO RÄTTIGHETSCENTER 2013 SIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 2 Vision 2 Huvudsakliga mål 3 Prioriterade områden 3 ORGANISATION 4 Ideella insatser 4 Personal 5 Ekonomisk förvaltning

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola i Säters kommun

Handlingsplan för Skapande skola i Säters kommun 1 Handlingsplan för Skapande skola i Säters kommun Bakgrund Säters kommun har ca 11 000 invånare. Ambitionen är att trots kommunens relativa litenhet kunna erbjuda barn och ungdomar ett aktivt kulturliv,

Läs mer

Ansökan från föreningen Möjligheternas plats gällande verksamhetslokal

Ansökan från föreningen Möjligheternas plats gällande verksamhetslokal Utbildnings- och arbetsmarknadskontoret Tjänsteutlåtande 2015-01-29 Helene Bengtson Sidan 1 av 3 Dnr 2015/0021 UAN-1 Diariekod: 100 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan från föreningen Möjligheternas

Läs mer

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar.

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. 77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. Ord med kursiv och fet stil har här fått ersätta namn och ord som gör att man kan identifiera föreningen eller orten.

Läs mer

Handboken för sociala entrepenörer. Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40

Handboken för sociala entrepenörer. Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40 0 Handboken för sociala entrepenörer Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40 Hejsan, Det du håller i din hand är en handbok i att driva projekt. Boken är framtagen inom Röda Korsets Ungdomsförbunds

Läs mer

En skrift om att kartlägga mångfalden i våra organisationer. Ideell mångfald Att välkomna alla i vår verksamhet

En skrift om att kartlägga mångfalden i våra organisationer. Ideell mångfald Att välkomna alla i vår verksamhet En skrift om att kartlägga mångfalden i våra organisationer 2 Inledning Vill ni ha fler volontärer till er verksamhet? Vill ni ha nya idéer och synsätt på hur ni kan driva er verksamhet och nå nya grupper?

Läs mer

Förord SOCIALT BOKSLUT

Förord SOCIALT BOKSLUT SOCIALT BOKSLUT INNEHÅLL: Social redovisning - en väg till socialt bokslut sidan 3 Föreningslivets sociala värde sidan 5 Hur går föreningen tillväga? sidan 7 Vilken är föreningens värdegrund? sidan 9 Social

Läs mer

Rapatac och vår omvärld

Rapatac och vår omvärld www.rapatac.se Bilaga Rapatac och vår omvärld Innehåll Förord... 2 Rapatac och vår omvärld... 3 Rapatac en del av näringslivet... 3 Rapatac för invånarna i Gävle kommun... 4 Minska utanförskapet i Gävle

Läs mer