Dokumentation Europaforum april Verket Avesta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation Europaforum april Verket Avesta"

Transkript

1 Dokumentation Europaforum april Verket Avesta

2 Dokumentation Europaforum april Verket Avesta Moderator: Ola Granholm Välkommen! Ordförande i Intresseföreningen Bergslaget, Inga-Britt Kronnäs hälsade deltagarna varmt välkomna till Europaforum Inga-Britt berättade även att Intresseföreningen i år firar 20 års jubileum vilket kommer att uppmärksammas på föreningens årsmöte i Nora 17 maj. Välkommen till Avesta! Lars Isacsson, KS-ordförande Avesta kommun hälsade deltagarna varmt välkomna till Verket och Avesta kommun. Lars berättade om det intensiva utvecklingsarbete som Avesta kommun just nu är mitt uppe i påbörjade man ett arbete där man bland annat ville vända en negativ befolkningstrend, öka antalet arbetstillfällen och förändra bilden av Avesta, under paraplynamnet Avesta2020. Efter många års hårt arbete har man gått ifrån att vara en avvecklingskommun till att bli en tillväxtkommun och år 2015 ökade antalet invånare med hela 759 personer. Detta gör Avesta till en brukskommun som går mot strömmen. I Avesta har man idag 1026 asylsökande personer. Man arbetar aktivt med integration och har perspektivet att integration är bra för alla invånare. Många med uppehållstillstånd väljer att bosätta sig i kommunen och man satsar intensivt på integrationsfrämjande verksamheter och projekt, som t.ex. att skapa mötesplatser, avgiftsfri kollektivtrafik, stöttning och bidrag till föreningar, samverkan med civilsamhället m.m. Vad händer efter Europa2020? Ebba Bjerkander arbetar på Central Sweden, Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU. Central Sweden är en ideell förening som styrs av årliga beställningar från medlemmarna (regionerna), beställningar som är kopplade till de regionala utvecklingsstrategierna och målen i Europa2020-strategin. Central Sweden har även systerorganisationer som t.ex. Region Värmlands kontor m.fl. Ebba berättade om EU:s kompetens och initiativ inom integration och möjligheter till finansiering och samverkan. EU kan uppmuntra och stötta medlemsländerna att främja integration, men det finns ingen tvingande lag kring detta och allt handlar om nationell kompetens. Integrationsinsatserna är riktade till tredjelandsmedborgare och Europa 2020 mål om sysselsättning och utbildning. De finansieringsmöjligheter som finns är: Programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI) Erasmus+ Erasmus+ programmet är det s.k. utbildningsprogrammet där man kan söka finansiering om man vill arbeta strategiskt med utbildningsfrågor. Programmet täcker in t.ex lärar-, elev- och student- samt personalutbyten, kompetensutveckling, fortbildning, studiebesök, erfarenhetsutbyten samt strategiska partnerskap och utvecklingsprojekt mellan skolor, lärosäten, utbildningsorganisationer med flera. Specifika integrationsprojekt inom Erasmus + är:

3 Nyckelåtgärd 1. Mobilitet Personal: Ökad kompetens i att arbeta med elever från mindre gynnade miljöer Ungdomar: Främja mångfald, interkulturell och interreligiös dialog, tolerans, respekt för mänskliga rättigheter och öka graden av kritiskt tänkande Nyckelåtgärd 2. Projektsamarbete Innovativa åtgärder främjar mångkultur i (formell och icke-formell) utbildning och yrkesutbildning, främjar sociala-, samhälls- och interkulturella kompetenser och mediekunskap, bekämpar diskriminering och segregering, hanterar mobbing, minskar skillnader i utbildningsresultat Den svenska handläggande myndigheter som ansvarar för detta är Universitet-och högskolerådet samt myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor. Europa för medborgarna Detta program syftar till att främja demokratisk delaktighet bland EU:s medborgare. Programmet ska också stimulera till reflektion om EU:s historia och framtid samtidigt som det ska visa den mångfald som finns i EU. Bidraget kan sökas för internationella samarbeten mellan kommuner, ideella organisationer och andra aktörer. Interreg Europa Ett krav inom alla program är att man måste ha internationella partners och ha kopplingar till målen i EU2020. Ett tips från Ebba var att man går ihop med en vänort eller samarbetspartner och ansöker tillsammans. Hur kan man samverka mellan ERUF och ESF? Annika Westerberg från Tillväxtverket i Gävle berättade om regionalfonden och de fyra områden man arbetar inom i Norra Mellansverige. Dessa är forskning och innovation, bredbandsutbyggnad, öka konkurrenskraften i små och medelstora företag och minska koldioxidutsläppen. I Östra Mellansverige arbetar man med samma områden fast med hållbar stadsutveckling istället för bredbandsutbyggnad. Annika berättade om den hela nya specialutlysningen mot integration och företagande där man har målet att öka mångfalden inom företagande. Tillväxtverket utlyser 30 miljoner till förstudier, pilotprojekt och utförandeprojekt, gärna med kopplingar till ESF (dessa kommer att prioriteras). Utlysningen är öppen mellan 15 maj och 30 augusti och man kan t.ex. ansöka om medel för att arbeta med strukturpåverkan, metodutveckling, rådgivning, attityder och resultatspridning. Man kan även arbeta med att underlätta för nya målgrupper att starta företag genom mentorskap, nätverk, matchning av kompetens m.m. Viktigt är att insatserna rör små till medelstora företag och att ansökningar görs av redan befintliga organisationer där strukturer och långsiktighet finns. Tillväxtverkets stödprocent är alltid 50 % och är privat finansiering kan fungera som medfinansiering. Läs mer på:

4 ESF- program och projektexempel Per-Åke Fredriksson, regional samordnare på Svenska ESF-rådet berättade om Europeiska Socialfonden och vad projekten inom fonden ska leda till. B.la. ska projekten stimulera kompetensutveckling, förstärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv, öka övergången till arbetsliv för de som står längst från arbetsmarknaden och underlätta ungas etablering i arbetslivet och deltagande i utbildning. Programområde 1: Kompetensutveckling Satsningarna ska bidra till att ställningen på arbetsmarknaden stärks för alla deltagande och till att tillgodose arbetsmarknadens behov av arbetskraft och kompetens. Målgruppen är alla sysselsatta. Programområde 2: Ökade övergångar till arbete Satsningarna ska bidra till ökad övergång till arbete eller att deltagarna kommer närmare arbete. Målgruppen är unga (15 24 år), långtidsarbetslösa (mer än 12 månader), personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, nyanlända invandrare och personer som är eller har varit sjukskrivna och som har behov av stöd för återgång i arbete. Programområde 3 Sysselsättningsinitiativet för unga i Norra Mellansverige Satsningarna ska bidra till ökad sysselsättning och deltagande i utbildning hos unga (15-24 år), arbetslösa kvinnor och män och andra unga som varken arbetar eller studerar. Detta program gäller endast beprövade metoder direkt till individen. Ett krav inom alla program är att man måste uppnå de horisontella principerna och Per-Åke poängterade att Socialfonden inte betalar för projekt utan för en bestående förändring. Kommande utlysningar 15 maj 2016: Programområde 2 mål 2.1 Inriktad på att underlätta och snabba på övergången till arbete för nyanlända som har utbildning eller yrkeskunskaper som efterfrågans på arbetsmarknaden. Långsiktig effekt av utlysningen är att nyanländas möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden snabbas på, samtidigt som matchningsproblematiken på arbetsmarknaden dämpas. Målgrupp för denna utlysning är nyanlända kvinnor och män i arbetsför ålder som har utbildning och/eller yrkeskunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden, men som ännu inte har lyckats etablera sig. Programområde 2 mål 2.2 Inriktad på att stödja nyanlända ungdomar att klara måluppfyllelsen i grund- och gymnasieskolan. Långsiktig effekt av utlysningen är att nyanländas integration och möjlighet att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden har underlättats. Målgrupp för denna utlysning är nyanlända ungdomar (15-24 år) som går i grundskola eller i gymnasieskola.

5 Programområde 2 mål 2.3 Utveckling och/eller tillämpning av metoder som syftar till att få nyanlända kvinnor och män i arbetsför ålder som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden närmare arbetsmarknaden, etablera dem i arbetsmarknadsåtgärder eller etablerar dem i arbete eller i studier. Målgruppen är nyanlända kvinnor och män i arbetsför ålder som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden. Detta vill säga personer som saknar eller har bristande utbildning och/eller saknar yrkeskunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden. Per-Åke avlutade med att ge några handfasta tips till deltagarna för att lyckas: Ha ett tydligt mål om förändring och hur det ska utvärderas Var flera ger större effekt och mer kostnadseffektivt Använd erfaren projektpersonal Läs underlagen Gör en grundlig riskanalys Paragraf 37 och 37a medel Rusmira Perez Dervisic, integrationssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna informerade om paragraf 37 medel (insatser och samverkan som väsentligt bidrar till att underlätta bosättning och öka mottagningskapaciteten i kommunerna ) och paragraf 37a medel (ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter). Detta är en utlysning som finns att söka på alla Länsstyrelser i landet och rör totalt 59,5 miljoner kronor under Rusmira uppmanade alla att söka gemensamma projekt kommuner emellan. Du kan läsa mer om detta på Länsstyrelsens hemsida. Rusmira berättade även om Vägen in en regional överenskommelse i Dalarna om etablering av nyanlända De undertecknande parter är Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna, Landstinget Dalarna, Arbetsförmedlingen, Högskolan Dalarna, Försäkringskassan, Almi företagspartner, Migrationsverket, Företagarna och samtliga länets kommuner. Vägen in består av en avsiktsförklaring om samverkan, principer och utgångspunkter för arbetet och fem utpekade samverkansområden. Samverkan bygger bland annat på principerna regional samverkan, samordning och ansvarstagande, ett lösningsfokuserat arbetssätt och att aktivt söka samarbete mellan myndigheter och näringsliv, föreningsliv och idéburna organisationer. Asyl-, migrations-och integrationsfonden (AMIF) Anna Svensson och Marina Andersson från Migrationsverket informerade om AMIF (Asyl-, migrations- och integrationsfonden) och den första ansökningsomgång som precis är genomförd. Målet med fonden är bland annat att bidra till utvecklingen av EU:s gemensamma asyl-och migrations politik och totalt fick man in 126 ansökningar med en omslutning på totalt 870 miljoner. Man gav anslag för 120 miljoner under 2016 och 53 % av ansökningarna som kom icke statliga organisationer, 27 % från statliga aktörer, 16 % av utbildningsinstitutioner och 5 % av ideella föreningar. I dagsläget är det osäkert om det blir en ny utlysning till hösten men blir så fallet kommer denna information att publiceras på Man kan också kontakta Migrationsverket på fonderna@migrationsverket.se om man behöver hjälp med att skriva en ansökan eller diskutera idéer.

6 Panel för frågestund Ebba Bjerkander, Central Sweden Annika Westerberg, Tillväxtverket Per-Åke Fredriksson, Svenska ESF-rådet Anna Svensson, Migrationsverket Eftermiddagen avslutades med ett panelsamtal där deltagarna fick möjlighet att ställa frågor till föreläsarna. Ett tips som kom från panelen var att man kan börja med att se över vilka projekt man redan har och fundera över om man kan växla upp detta tillsammans med t.ex. en ny internationell partner. Panelen uppmanade även deltagarna att kontakta dem vid frågor, rådgivning m.m. Avslut Ordförande i Intresseföreningen Bergslaget, Inga-Britt Kronnäs tackade Avesta kommun, deltagarna, föreläsarna och moderator Ola Granholm för dagen. Inga-Britt informerade även om att Intresseföreningen planerar att arrangera ett nytt, mer politiskt inriktat Europaforum under 2017, då i samarbete med Central Sweden. Inga-Britt önskade deltagarna lycka till med sina ansökningar om finansiering och uppmanade dem att ta vara på de möjligheter som finns.

7 Deltagarlista Alma Hanser Anders Edström Anders Friberg Anna Svensson Anne-Marie Wallouch Annika Westerberg Björn Björklund Carl-Ewert Ohlsson Christian Blank Christina Haggren Ebba Bjerkander Erica Dahlin Gunilla Berglund Göran Johansson Helmut Hoffmann Inga-Britt Kronnäs Inger Wilstrand Johan Thomasson Johanna Bond Lars Isacsson Leif Pettersson Maria Lundgren Marie Oudin Marie-Louise Dangardt Marina Andersson Ola Granholm Patrik Sundin Per-Åke Fredriksson Susanne Berger Åsa Askerskär Manne Ismael Omar Famara Touray Karin Nordlund Rusmira Perez Dervisic Carina Emtebrink Intresseföreningen Bergslaget Intresseföreningen Bergslaget Avesta kommun Migrationsverket Kristinehamns kommun Tillväxtverket Avesta kommun Sandvikens kommun Sandvikens kommun Falu kommun Central Sweden Avesta kommun Avesta kommun Avesta kommun Fagersta kommun Intresseföreningen Bergslaget Hedemora Näringsliv AB Avesta kommun Central Sweden Avesta kommun Ludvika kommun Hedemora Kommun Kristinehamns kommun Hofors kommun Migrationsverket Framväxtbolaget i Dalarna AB Avesta Vatten/Avfall Svenska ESF-rådet Avesta kommun Kristinehamns kommun Svenska ESF-rådet Avesta kommun Avesta kommun Länsstyrelsen Dalarna Avesta kommun

8 Central Sweden European Office Ebba Bjerkander Johanna Bond Europaforum Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

9 Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

10 Central Swedens styrdokument Europa 2020 RUS Regional utvecklingsstrategi Nya möjligheter Dalastrategin Utvecklingsstrategi för Örebroregionen Beställning Årliga beställningar från medlemmarna Central Swedens verksamhet Stadgar Föreningens stadgar Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

11 Kontoret Eva Björck Director - Påverkansarbete inom sammanhållningspolitik - EU:s styrning, framtid och horisontella frågor Ebba Bjerkander Policy and Project Officer - Påverkansarbete inom transport och infrastruktur - Energi och ett hållbart samhälle - Projektstöd och ansvar för Central Swedens EUprojektanalys Johanna Bond Policy Officer - Påverkansarbete inom forskning och innovation - Ungdom med fokus på kompetensförsörjning - Projektstöd + två praktikanter per termin Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

12 Integrationsfrågor ur ett EU-perspektiv EU:s kompentens och initiativ inom integration Möjlighet finansiering och samverkan Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

13 En europeisk integrationspolitik Nationell kompetens Lissabonfördraget à rättslig grund för att främja integration Integrationsinsatserna riktat till tredjelandsmedborgare Sysselsättning och utbildning Europa 2020 Sveriges utmaningar med integration uppmärksammas i landspecifika rekommendationerna 2014 och i landsrapporten 2016 Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

14 Finansieringsmöjligheter Finansieringsmöjligheter: Programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI) Erasmus+ Europa för medborgarna Interreg Europa Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

15 Att arbeta strategiskt med ett program (I) - Erasmus+ Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

16 Erasmus + (I) EU:s överordnade mål tillväxt Utbildning för jobb Jobba strategiskt med utbildningsfrågor Skolutveckling genom erfarenhetsutbyte med andra skolor och sektorer (minska glappet mellan skolajobb) Låg tröskel men som ändå tillåter att jobba strategiskt med frågorna Budget på 14,7 miljarder euro. Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

17 Erasmus + (II) Nyckelåtgärd 1. Mobilitet Lärar-, elev- och student- samt personalutbyten, kompetensutveckling, fortbildning, studiebesök, erfarenhetsutbyten Nyckelåtgärd 2. Projektsamarbete Strategiska partnerskap och utvecklingsprojekt mellan skolor, lärosäten, utbildningsorganisationer med flera Nyckelåtgärd 3. Stöd för policyförändring Olika verktyg, metoder och arbetssätt för strategisk utveckling på europeisk policynivå Övriga åtgärder: Idrott Svensk handläggande myndighet: Universitets- och högskolerådet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor samt Riksidrottsförbundet Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

18 Integrationsprojekt inom Erasmus + Nyckelåtgärd 1. Mobilitet Personal: Ökad kompetens i att arbeta med elever från mindre gynnade miljöer Ungdomar: Främja mångfald, interkulturell och interreligiös dialog, tolerans, respekt för mänskliga rättigheter och öka graden av kritiskt tänkande Nyckelåtgärd 2. Projektsamarbete Innovativa åtgärder främjar mångkultur i (formell och icke-formell) utbildning och yrkesutbildning, främjar sociala-, samhälls- och interkulturella kompetenser och mediekunskap, bekämpar diskriminering och segregering, hanterar mobbing, minskar skillnader i utbildningsresultat Svensk handläggande myndighet: Universitets- och högskolerådet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

19 Frågor? Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns förlängda arm i EU.

20 Europeiska Socialfonden Per-Åke Fredriksson Regional Samordnare

21 Socialfonden i korthet EU:s äldsta strukturfond (1957) och är unionens främsta verktyg för att främja sysselsättningen i Europa. Ett redskap i EU:s 2020-strategi för att skapa både fler jobb och ett samhälle som är till för alla. Ska påverka arbetsmarknadspolitiken.

22 Socialfonden i korthet Våra projekt ska: Stimulera kompetensutveckling Förstärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv Öka övergången till arbetsliv för de som står längst från arbetsmarknaden Underlätta ungas etablering i arbetslivet och deltagande i utbildning

23 Programområde 1 Kompetensförsörjning Mål: bidra till sysselsättning, tillväxt och ett hållbart arbetsliv genom kompetensutveckling som utgår från verksamhetens krav och arbetsmarknadens behov. Kompetensutveckling Satsningarna ska bidra till att ställningen på arbetsmarknaden stärks för alla deltagande och till att tillgodose arbetsmarknadens behov av arbetskraft och kompetens. Målgruppen är alla sysselsatta

24 Programområde 2 Ökade övergångar till arbete Mål: bidra till ökad övergång till arbete eller att deltagarna kommer närmare arbete. Målgrupper: unga (15 24 år) långtidsarbetslösa (mer än 12 månader) personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga nyanlända invandrare personer som är eller har varit sjukskrivna och som har behov av stöd för återgång i arbete.

25 Programområde 3 Sysselsättningsinitiativet för unga i Norra Mellansverige Mål: Öka sysselsättning och deltagande i utbildning hos unga (15-24 år) arbetslösa kvinnor och män och andra unga som varken arbetar eller studerar Endast beprövade metoder direkt till individen Ingen metodutveckling, ingen utveckling av samverkan

26 Horisontella principerna Jämställdhet, tillgänglighet, icke-diskriminering och hållbar ekologisk utveckling ska genomsyra hela programmet och dess insatser. Detta innebär att projekt som beviljas medel från Socialfonden får inte bidra till att upprätthålla, förstärka eller skapa strukturer som leder till personer får olika möjligheter att bli delaktiga på arbetsmarknaden. De horisontella principerna skall därför säkras i varje del i en ansökan om medel.

27 Kom ihåg!

28 Kom ihåg! Socialfonden betalar inte för projekt!

29 Kom ihåg! Socialfonden betalar inte för projekt! Socialfonden betalar för en förändring!

30 Kommande utlysningar Programområde 1 mål maj 2016 Kompetensutveckling för sysselsatta inom offentlig och privat sektor i syfte att stärka mottagandet av nyanlända. Långsiktig effekt av utlysningen är att nyanländas integration och möjlighet att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden har underlättats. Målgrupp för denna utlysning är anställda inom offentlig och/eller privat sektor som arbetar med mottagande av nyanlända.

31 Kommande utlysningar Programområde 2 mål maj 2016 Inriktad på att underlätta och snabba på övergången till arbete för nyanlända som har utbildning eller yrkeskunskaper som efterfrågans på arbetsmarknaden. Långsiktig effekt av utlysningen är att nyanländas möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden snabbas på, samtidigt som matchningsproblematiken på arbetsmarknaden dämpas. Målgrupp för denna utlysning är nyanlända kvinnor och män i arbetsför ålder som har utbildning och/eller yrkeskunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden, men som ännu inte har lyckats etablera sig.

32 Kommande utlysningar Programområde 2 mål maj 2016 Inriktad på att stödja nyanlända ungdomar att klara måluppfyllelsen i grund- och gymnasieskolan. Långsiktig effekt av utlysningen är att nyanländas integration och möjlighet att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden har underlättats. Målgrupp för denna utlysning är nyanlända ungdomar (15-24 år) som går i grundskola eller i gymnasieskola.

33 Kommande utlysningar Programområde 2 mål maj 2016 Utveckling och/eller tillämpning av metoder som syftar till att få nyanlända kvinnor och män i arbetsför ålder som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden närmare arbetsmarknaden, etablera dem i arbetsmarknadsåtgärder eller etablerar dem i arbete eller i studier. Målgruppen är nyanlända kvinnor och män i arbetsför ålder som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden. Detta vill säga personer som saknar eller har bristande utbildning och/eller saknar yrkeskunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden.

34 Preliminära ramar 2017, mnkr Norra Mellansverige Programområde Summa PO 1 30 PO 2 61

35 För att lyckas Tydligt mål om förändring och hur det ska utvärderas Var flera ger större effekt och mer kostnadseffektivt Använd erfaren projektpersonal Läs underlagen Gör en grundlig riskanalys

36 Asyl-, migrations- och integrationsfonden AMIF Marina Andersson och Anna Svensson

37 Innehåll Målsättningar med AMIF Sveriges nationella program Specifika mål och nationella mål Rapport utlysning Fortsatt arbete med AMIF

38 EU:s målsättningar med AMIF Bidra till utvecklingen av EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik Främja solidaritet och ansvarsfördelning mellan medlemsstater Skapa synergier och komplementaritet med andra fonder Öka samarbetet med tredjeländer

39 Sveriges nationella program NM1 Mottagnings- och asylsystem SM1:Asyl NM2 Utvärdering Innehåll Programmets mål SM2: Integration och laglig migration NM3 Vidarebosättning NM1 Laglig migration NM2 Integration NM3 Kapacitet NM1 Kompletterande åtgärder SM3: Återvändande NM2 Återvändandeåtgärder NM 3 Samarbete

40 Programmets innehåll Asyl Integration & laglig migration Återvändande 42% 46% 12%

41 Asyl Mottagnings- och asylsystem Utvärdering Vidarebosättning

42 Integration och laglig migration Laglig migration Integration Kapacitetsuppbyggnad

43 Återvändande Kompletterande åtgärder Återvändandeåtgärder Samarbete

44 Utlysning i siffror Totalt 870 milj. 126 ansökningar Asyl: 23 ansökningar Integration och laglig migration: 97 ansökningar Återvändande: 4 ansökningar Aktörer 27% statliga aktörer 53% icke statliga organisationer 16% utbildningsinstitutioner 5% ideella föreningar

45 Från ansökan till beslut Utlysning förbereds med partnerskap Ansökan inkommer Formell prövning av ansökan Fondförvaltningen prövar er ansökan Prövning av ansökninga r av expertgrupp Beslut och bidragsöver enskommel se

46 Fortsatt arbete framåt 2020 Kommande utlysningar Behovsanalys Kontakt vid intresse vägledning

47 #AMIFse VÄLKOMMEN SOM PRENUMERANT PÅ VÅRT NYHETSBREV

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Kort om Europeiska socialfonden 2014-2020 samt inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur och erfarenhet från

Läs mer

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning?

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Erfarenheter Socialfonden 2007-2013 - Goda resultat på deltagarnivå - Mindre goda resultat på organisations-

Läs mer

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet Workshop om det nya Socialfondsprogrammet Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat från 2007-2013 Stärkt fokus på resultat och

Läs mer

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven ESF10feb/ E Ramel Tematiska mål Mål 10 Investera i yrkesutbildning och livslångt lärande 1626 Mål

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Välkomna till vår informationsträff Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Agenda Presentation: socialfonden, aktuella utlysningar Ta del av styrande dokument Socialfondsprogrammet 2014-2020 Regional handlingsplan

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-17 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

Central Sweden 2015-12-02. Ebba Bjerkander. ebba.bjerkander@centralsweden.be

Central Sweden 2015-12-02. Ebba Bjerkander. ebba.bjerkander@centralsweden.be Central Sweden 2015-12-02 Ebba Bjerkander ebba.bjerkander@centralsweden.be Dagens presentation De svenska regionkontoren i Bryssel Central Swedens uppdrag Hur vi arbetar med våra medlemmar Exempel från

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Förstudie Europeiska socialfonden 2014

Förstudie Europeiska socialfonden 2014 Förstudie Europeiska socialfonden 2014 Hur använder vi Socialfondens resurser på ett bättre sätt än tidigare för att öka sysselsättningen i Västmanland? Länsstyrelsen genomför, med stöd av ESF-rådet och

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-06-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: PO

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2 Välkommen! Program 13.10 Resultat av förstudierna, en axplock Urban Innovation/Länsstyrelsen FIA Funktionsnedsatta i anställning genom CSR/Social Venture Network Sweden Yrkesinriktning av vuxna invandrares

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Möjligheter inom sektorsprogrammen till projekt inom sociala frågor

Möjligheter inom sektorsprogrammen till projekt inom sociala frågor Möjligheter inom sektorsprogrammen till projekt inom sociala frågor Vänersborg, 21 augusti 2015 Kajsa Sundström Van Zeveren kajsa.sundstrom@regionvarmland.se Isabel Poli isabel.poli@regionvarmland.se Vad

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Västsverige Namn på utlysning: Utlysning 2-2009

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 VÄLKOMMEN TILL TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 16 maj 2014 PROGRAM 8.00 8.30 Registrering och kaffe med smörgås 8.30 Välkommen och inledning Mats Hedenström - Länsstyrelsen 9.20 Paneldialog

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Asyl,- migrations,- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna

Asyl,- migrations,- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Asyl,- migrations,- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Organisationsskiss Funktionen för fonderna Varför finns EU-fonder? EU stödjer projekt ekonomiskt för att främja EU:s utveckling

Läs mer

Fördelas mellan regionala potter och en nationell pott

Fördelas mellan regionala potter och en nationell pott Fördelas mellan regionala potter och en nationell pott Europeiska socialfonden EU:s viktigaste finansiella instrument för att stödja sysselsättningen i medlemsstaterna och främja den ekonomiska och sociala

Läs mer

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Organisationsskiss Funktionen för fonderna Varför finns EU-fonder? Stimulerar medlemsstaterna att genomföra den EUgemensamma politiken.

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-10-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

Europeiska Socialfonden

Europeiska Socialfonden Vård och Omsorgscollege 2016-12-15 Europeiska Socialfonden 2014-2020 Kontakt: Mats Andersson mats.andersson@esf.se www.esf.se Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman En smak av EU 2015 Lena Johansson-Skeri Anneli Norman 1 Dagens program Vad gör vi på Tillväxtverket? Vad är ett EU-projekt? Vad är ett regionalfondsprojekt? Hur ansöker man om stöd från regionalfonden?

Läs mer

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN Myndigheten Svenska ESF-rådet, har funnits som myndighet sedan år 2000. Vi arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet.

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Innehåll PO 1: Kompetensförsörjning PO 2: Ökat arbetskraftsutbud Ansökningsomgången inom PO1 Processtöd

Läs mer

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk Information om ERASMUS+ I SVERIGE Från universitets och högskolerådets regionala nätverk för internationalisering. Erasmus+ är Europeiska unionens program för utbildning, ungdom och idrott för åren 2014

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

EU-stöd, Program & fonder

EU-stöd, Program & fonder EU-stöd, Program & fonder Europa Direkt Mälardalen Europa Direkt Mälardalen Europa Direkt Mälardalen är ett informationskontor som ingår i nätverket Europe Direkt och vår uppgift är att sprida information

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-09-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden Regeringsbeslut I 1 2019-04-04 A2019/00683/A Arbetsmarknadsdepartementet Svenska ESF-rådet Box 397 801 05 Gävle Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-12-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Programområde

Läs mer

Europeiska Socialfonden, april 2015

Europeiska Socialfonden, april 2015 Europeiska Socialfonden, april 2015 December 2014 Nationella programmet godkänns Januari 2015 Regionala och nationella handlingsplaner godkänns Januari 2015 Första utlysningarna öppnar (stort fokus på

Läs mer

Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan?

Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan? Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan? Ebba Bjerkander Ebba.bjerkander@centralsweden.be 2016.03.18 Kontoret Eva Björk Director - Påverkansarbete inom sammanhållningspolitik Ebba Bjerkander

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-11-03 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram SER 2013-11-08 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Svenska ESF-rådet VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN ESF-rådet i korthet ESF- rådet är en myndighet som arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet

Läs mer

Sjuhärads samordningsförbund

Sjuhärads samordningsförbund Sjuhärads samordningsförbund Att utveckla hållbar samverkan genom ESF-projekt: Presentation Bakgrund: Programområden, programperiod Generell projektprocess Strukturfondspartnerskap Medfinansiering Status

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019.

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. lathund för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. Innehåll. Introduktion...2 Sammanställning...2 EU-medel landsbygdsutveckling, innovation, kultur, med mera...2 Jordbruksverket

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

129 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

129 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-12-06 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 129 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet

Samordningsförbunden i Östergötland - Västra, Centrala och Östra. Projektidéer som inte har kommit förbi idéstadiet ESF-teamet Maria Can, Koordinator Tel: 0724-52 85 73/ E-post: maria.can@linkoping.se Karin Tjärnlund, Projektutvecklare Tel: 0724-52 95 35/ E-post: karin.tjarnlund@linkoping.se Bakgrund Samordningsförbunden

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 2 5 Nio program i Sverige Åtta regionala strukturfondsprogram Ett nationellt regionalfondsprogram 23 Fyra Insatsområden 1. Att stärka forskning, teknisk utveckling och

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige 2014-2020 Möjligheternas landsbygd Tranås, 8 oktober 2015 johan.magnusson@jordbruksverket.se Leadermetoden Boende och verksamma driver och påverkar

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län När människor möts! integration segregation social hållbarhet Talieh Ashjari 2016-12-02 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen för det hållbara Vatten samhället Naturvård Vattenvård Miljöskydd

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (10) Beslutsdatum 2011-02-28 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Ansökningsomgång för Stockholm ÖKAT ARBETSKRAFTSUTBUD - FLER I ARBETE

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden Strukturfondspartnerskapet i Västsverige 2016-09-08 Åza Rydén Regionchef Integration utrikes födda ar helt riktade till målgruppen Insatser för nyanlända PO2 (2015) 40 mnkr Insatser

Läs mer

Europeiska socialfonden 60 år

Europeiska socialfonden 60 år EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 60 år Lena Ivö Kommunikationschef ÖVERVAKNINGS- KOMMITTÉN 2017 Förutsättningar 2017 EU och ESF 60 år Halvtid i programgenomförandet Momentum!

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

För ett jämställt Dalarna

För ett jämställt Dalarna För ett jämställt Dalarna Regional avsiktsförklaring 2014 2016 Vi vill arbeta för...... Att förändra attityder Ett viktigt steg mot ett jämställt Dalarna är att arbeta med att förändra attityder i länet,

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 4 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering Inledning Analysen är genomförd utifrån Kommunstyrelsens handlingsplan för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Analysen följer huvudsakligen den systematik som finns i dokumentet. Fokus för analysen är att

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer