Studieguide. Utvärdering och evidensbaserad praktik i Socialt arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studieguide. Utvärdering och evidensbaserad praktik i Socialt arbete"

Transkript

1 Ove Grape Sid 1 (9) Umeå universitet, Umeå E-post: ove.grape@umu.se Studieguide Utvärdering och evidensbaserad praktik i Socialt arbete Inledning Kursens mål Deltagaren skall efter genomförd kurs kunna: visa fördjupad kunskap om innebörden av begreppen kunskap, kvalitet och resultat vid utvärdering av verksamheter inom socialt arbete visa fördjupad kunskap om betydelsen av genus- och kulturaspekter vid utvärdering av och förbättringsarbete i det aktuella området söka, sammanställa och kritiskt värdera utvärderingsresultat relevanta för det aktuella området planera för utvärdering av en verksamhet visa förmåga att redogöra för och diskutera sin kunskap muntligt och skriftligt Regler gällande examination För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är godkända. Examinationen sker genom 1.) ett case-arbete som kan ge VG, G eller U och 2.) en litteraturgranskning inklusive en presentation som kan ge G eller U och 3.) ett paper där ni granskar den vetenskapliga kvaliteten på den litteratur ni använt för ert case. För att få VG på kursen krävs VG på den första delen samt G på de två sistnämnda delarna.

2 Sid 2 (9) Kursens upplägg I kursen fördjupas arbetet med att tillämpa ett systematiskt kvalitetsarbete i era organisationer. I kursen ingår föreläsningar (inspelade) som stöd för det som är centralt under kursen nämligen ert case-arbete. I Case-arbetet arbetar ni ensamma med ett eget case, men ni redovisar och diskuterar även caset för varandra. Ett litteraturseminarium ingår även som en fördjupning av intersektionella perspektiv på er verksamhet. Ett individuellt arbete ingår också där ni individuellt ska rangordna de artiklar och bokkapitel som ni använt i ert case. Föreläsningarna Föreläsningar och seminarier genomförs för att stödja ert case-arbete kring hur ni ska tillämpa EBP och kvalitetstänkande i era case som handlar om implementering och verksamhetsutveckling samt utvärdering av denna. Föreläsningarna ges dels för att ge en introduktion till litteraturen dels för att på ett konkret och lättförståeligt sätt förmedla hur man kan tänka kring begreppen utvärdering, kvalitet, metodologisk design, samt evidensbaserad praktik och implementering. Föreläsningarna består av följande delar: 1. Vad är utvärdering? 2. Kvalitetsdefinitioner i utvärdering 3. Olika typer av designer och deras inbördes fördelar och nackdelar (av särskilt värde för den individuella uppgiften) 4. Om evidens, kunskap och EBP 5. Implementering och genomförande av förändringar Om ni själva upptäcker att det uppstår behov under ert case-arbete av någon ytterligare föreläsning kan en sådan spelas in och läggas ut på Cambro.

3 Sid 3 (9) Litteraturseminariet Vi kommer att använda oss av IKT för att genomföra en form av ett litteraturseminarium. Att inkludera intersektionella reflektioner och analyser borde idag vara alldeles självklart inom socialt arbete eftersom arbetet där hela tiden kretsar kring ett flertal konkreta inkluderings- och exkluderingsmekanismer, som bidrar till att skapa och återskapa sociala privilegier/problem som rör människors livsvillkor. Vi lever i en tid där gränserna inte enbart kännetecknas av att kategorisera människor efter kön som man och kvinna, klass och etnicitet. Människor kan som vi alla vet tillhöra flera kategorier samtidigt. Därför är det viktigt att öka förståelsen av de normer och maktrelationer som på en överordnad nivå bidrar till att marginalisera vissa grupper och att privilegiera andra grupper i samhället. Examination 1.) Case om verksamhetsutveckling och implementering Uppgiften består av att ni i era grupper skall öva er i att tänka kritiskt på några av de mest centrala stegen som ingår i ett systematiskt kunskapsbaserat kvalitetstänkande kring verksamhetsutveckling. Sammanfattningsvis kan man säga att arbetet utgår från punkterna Planera, Genomföra/implementera, Utvärdera och förbättra. Uppgiften innehåller mycket av eget skapande. Det är bara ni som sätter gränsen för hur bra det kan bli! Sammanfattningsvis innebär det i det här fallet att ni i gruppen: 1. Skall konstruera och beskriva ett case, dvs. en valfri fiktiv eller existerande verksamhetsförbättring, av relevans för ert eget arbete. Caset kan exempelvis röra metoder eller insatser eller förändringar som avser rutiner, arbetsformer, organisationsförändringar eller samverkan i syfte att förbättra exempelvis arbetsmiljön för personalen, kvalitet som ges till målgrupp, målgruppens livsvillkor Metoder eller insatser eller förändringar i arbetsformer, rutiner eller organisation. Beskriv den föreslagna förändringen kort och rakt på sak och motivera varför förändringen behövs.

4 Sid 4 (9) 2. Planeringsstadiet: När caset är beskrivet skall ni göra följande: formulera konkreta frågor och svar (problemformuleringar) som berör planeringsstadiet. Utgå från att ni själva befinner i en position som ansvariga för att förändringen genomförs på bästa sätt: Vilka kunskaps och kvalitetskriterier måste ni förmedla som uppdragsgivare? Skriv ner i punktform som en kravlista. Tänk förutsättningslöst. Vilka interna och ev. externa kompetenser behöver ni för att genomföra förändringen? Hur ska ni formulera kriterier för att kvalitetsgranska de kompetenser och kunskap som förmedlas av de som skall vara med att genomföra förändringen? 3. Här skall ni söka upp relevant vetenskaplig information som kan hjälpa er att få den kunskap ni behöver för att kunna granska underlag och skapa optimala förutsättningarna för att genomföra förändringen, dvs. utifrån era kriterier: Minst fyra artiklar varav en engelsk-språkig skall finnas med. (behöver ni hjälp med att hitta någon artikel så fråga) Bokkapitel från vetenskapliga publikationer och böcker är acceptabla Metastudier är optimala kunskapskällor (dvs. studier som sammanställer all tillgänglig forskning på ett visst område). Referera till det vetenskapliga stödet för era valda åtgärder. Kort och kärnfullt. Vad är sannolikheten för att brukare, personal eller anhöriga eller vad nu är för grupp av människor som berörs i ert case, kommer att följa era rekommendationer? Stöd resonemang med rekommendationer från vetenskaplig forskning (dvs. referenser). Om det finns sådant stöd vill säga. Skriv också om det inte verkar finnas något vetenskapligt stöd för den insats ni vill upphandla. Finns det något som från forskningens sida talar emot att brukaren/brukarna personal, anhöriga etc. i caset kommer att följa era rekommendationer? Rekommendationerna skall vara grundade i vetenskaplig forskning och gärna metastudier om det finns (dvs. sammanfattning av alla studier på området ifråga, även kallade reviews): det innebär att ni ska referera till ca 4 artiklar, något bokkapitel eller

5 Sid 5 (9) andra vetenskapliga alster som kan bidra med kunskap till problemets eller problemens lösning. Referera kort och gå rakt på kärnan i forskningen. Använd Harvard systemet. Tips på hemsidor med metastudier: Campbell Collaboration, Cochrane Collaboration, Socialstyrelsen, SKL. 4. Genomförandeplan (implementering): Här ska ni formulera genomförandeplan A och B för hur verksamheten långsiktigt skall kunna genomföra förändringar så de blir bestående. Brukarnas bästa skall kombineras med ekonomiska och ev. juridiska hänsyn och kvalitetstänkande i er genomförandeplan. Kriterierna skall ingå också här. Planen skall, innehålla en redogörelse för insatser enligt följande rubriker: Plan A Plan B. En plan B görs med utgångspunkt i allt som kan gå fel i plan A. Vad händer om personal, brukare inte väljer att följa era rekommendationer? Vad händer om ytterligare problem tillstöter? Samarbetssvårigheter? Avtalsbrott? Utgå från att problem kan uppstå såväl på individ-, grupp- och organisationsnivå. Som stöd för er plan kan ni använda rubriker från Guldbrandssons checklista i rapporten Från nyhet till vardagssnytta. Väg också in brukar/klientperspektivet i en sådan plan. 5. Här formulerar ni en utvärderings/uppföljningsplan: dvs. vilka metoder och instrument ska ni använda för att granska att genomförandet (implementeringen) nått era målsättningar och era kriterier för kvalitet? Vad ska ni göra om insatserna inte har genomförts med högsta möjliga kvalitet? Vilka möjligheter har ni då att agera? Det är alltså ni som skall formulera kriterier och behov på ett sätt som hjälper er att säkerställa målen med implementeringen.

6 Sid 6 (9) I detta avsnitt ska ni också överväga vilka instrument som ska användas för att utvärdera de insatser som skall genomföras. T.ex. följande. Enkäter: hur ska frågorna se ut? Vilka frågor behöver ställas? Intervjuer: Med vilka? Personal? Brukare? Ledare? Fokusgrupper eller enskilda intervjuer? Seminarier/träffar: uppföljning i samtal och i grupp? (Det som handlar om konkreta instrument går att utveckla i den individuella delen) Sen är det klart. Litteraturförteckning tillkommer och avslutar. Skriv löpande ner vem som har gjort vad i arbetet. Inlämning av case-arbetet Varje grupp presenterar sitt case muntligt för de andra grupperna vid tidpunkt för den sista samlingen. Tillfälle ges där för reflektion och feed-back på era arbeten. Uppgiften lämnas även in skriftligt på Cambro. Examination 2.) Litteraturgranskning Till litteraturgranskningen kommer ni att få läsa texter ur SOU rapporten 2014:34 samt några andra fristående artiklar som handlar om intersektionalitet i den svenska välfärdskontexten. Vi kommer inte att kunna träffas personligen men däremot ska vi försöka hitta former för att genomföra detta så att ni kan få redovisa och diskutera texterna med stöd av IKT. Närmare instruktioner kommer senare. Alla grupper läser SOU2014:34, Kapitel 1 t.o.m 1.2 ( är frivilligt att läsa) Artikel 1: Artikel 2: Kapitel 10 SOU2014:34 -bara-jamstalldhet---intersektionella-perspektiv-pa-hinder-och-mojligheter-iarbetslivet-sou Artikel 3: Intersectionality as a useful tool. Tina Mattsson.

7 Sid 7 (9) Konkret bygger inslaget på att ni läser igenom den valda litteraturen, sedan lyfter fram de två mest intressanta huvudfrågeställningarna i texten och problematiserar detta. Förhåll er kritiskt till texterna och börja lämpligen med att utgå från frågor om: 1. Vad var mest intressanta i det ni har läst och varför just detta var intressant (t.ex. om det verkar stämma med er uppfattning om hur det förhåller sig, eller om ni inte tycker att det verkar stämma, motivera era ställningstaganden) 2. Tycker att det finns något i texten som är särskilt relevant för någon målgrupp som ni arbetar med? 3. Har texten någon relevans för er utifrån er egen yrkesroll 4. Ser ni någon utvecklingstendens för den valda frågan i Sverige och eventuellt i resten av världen? I er diskussionen bör ni även på något sätt beröra frågor om EBP och kvalitet. Förhåll er fritt till dessa teman. Ytterligare instruktioner tillkommer. Examination 3.) Granskning av vetenskapliga artiklar. Detta är en uppgift som följer av ert Case-arbete. Gör en tabell med rangordning och motivering av det gemensamma materialet enligt följande anvisningar. Har ni använt 4-5 artiklar och/eller bokkapitel i case-arbetet, får ni försöka rangordna (ranka) deras betydelse. Vilka ger det bästa underlaget enligt dig? Vilka är mest respektive mindre generaliserbara till ditt case? Vilka är mindre omfattande studier? i vilka är det vetenskapliga innehållet mer tveksamt ur någon synvinkel? Skapa ett eget rangordningssystem utifrån de kriterier som Du tycker är relevanta. Det viktiga här är att du motiverar varför någon artikel kommer före någon annan. T.ex. en fem eller tre gradig skala. Här kommer ni att få ett stöd genom en av mina föreläsningar som handlar just om olika former av vetenskapliga designer och hur de brukar rangordnas i stora metastudier (dvs. studier där forskare samlar all tänkbar forskning på ett visst område som t.ex. hjärtinfarkt, smärta, missbruk eller vad det nu kan vara)

8 Sid 8 (9) Följande under-rubrik används: Tabell med rangordning av a) vetenskapligt värde och b) värde för mitt case. Två kolumner. Kort beskrivning av artikelns eller bokkapitlets resultat och slutsatser. Motivering till placering. Här kommer några tips inför granskningen av artiklar och bokkapitel. Detta är endast en övning. Men det är en bra övning i att förhålla sig kritiskt till forskningsresultat. o Verkar studien genomförd på ett gediget sätt. Ser du några felaktigheter eller brister i designen av studien: t.ex. konstigt urval, få personer som är med, skevhet i urvalet, dvs. obalans i grupperna som deltar, metoden verkar inte optimal för att få fram tolkningsbara resultat, genomförandet är dåligt och vagt beskrivet osv. Finns det rena slarvfel i hur resultat och genomförandet presenteras? Tydliga oklarheter? Var kritisk och håll ögonen öppna. o Resultat. Är resultat och samband starka eller svaga? Går de att generalisera till just mitt case? Är de relevanta för mitt case? o Slutsatser. Drar författarna rimliga slutsatser utifrån studiens syfte? Över eller undertolkar de resultat? Generaliserar de för mycket eller för lite? o Skriv motiveringen med vanliga ord i löpande text utifrån hur du har läst och granskat texterna. o Max sex rader per artikel eller bokkapitel. Uppgiften lämnas in på Cambro i slutet av kursen. Kontaktuppgifter Ove Grape: ove.grape@umu.se, Det kommer att uppstå frågor med anledning av case-arbetet. Adressera era frågor i mail till mig med följande innehåll och form: Rubrik i mailet: Kurs

9 Sid 9 (9) UpdragsutbildningEBP, Fråga till Ove, följt av själva frågan. Jag besvarar frågorna så snart jag kan. Komplicerade frågor kan kräva att jag ber att få återkomma med svar om det är något som jag själv behöver kolla upp.

Studieguide. Utvärdering och evidensbaserad praktik i Socialt arbete

Studieguide. Utvärdering och evidensbaserad praktik i Socialt arbete Ove Grape Sid 1 (8) Umeå universitet, 901 87 Umeå 2015-01-09 E-post: ove.grape@umu.se Studieguide Utvärdering och evidensbaserad praktik i Socialt arbete Inledning Kursens mål Deltagaren skall efter genomförd

Läs mer

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12 Enheten för onkologi Institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap Studiehandledning Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt Omvårdnad och onkologi vid onkologiska sjukdomar

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN42, Utvärdering och kunskapsproduktion i socialt arbete, 15 högskolepoäng Evaluation and Knowledge Production in Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng, vilket motsvarar fem veckors heltidsarbete. Nedan beskrivs kursens mål, arbetsformer och examination

Läs mer

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination 1-2 Vetenskapsteori och vetenskaplig metod: 1-forskningsprocessen och informationssökning 2-deskriptiv statistik 3-epidemiologisk forskning 4 -mätmetoder

Läs mer

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr:

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr: Sid 1 (6) Uppdragsutbildning för yrkesverksamma inom socialtjänstens enheter för barn och unga i Norrbotten Syftet med kurserna inom uppdragsutbildningen är att ge deltagarna möjligheten att utveckla sina

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Sociologiska institutionen, Umeå universitet.

Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sammanställning av Förväntade studieresultat för kurserna Sociologi A, Socialpsykologi A, Sociologi B, Socialpsykologi B. I vänstra kolumnen återfinns FSR

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion Vetenskapsmetod och teori Kursintroduktion Creswell Exempel Vetenskapsideal Worldview Positivism Konstruktivism/Tolkningslära Kritiskt (Samhällskritiskt/ Deltagande) Pragmatism (problemorienterat) Ansats

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4111 Socialt arbete, 30 högskolepoäng Social Work, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-04-14

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016 Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016 6MN025 Kursnamn: Matematik för åk F 3, kurs 4, 7,5 hp Termin: V 16 Kurskod: 6MN025

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Sociologiska Institutionen Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Socionomprogrammet med huvudområde socialt arbete Programkod 2SC118, Delkurs 3, vecka 45-03, 13 hp Kursansvarig:

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten Fastställande JUZN12, Hur forskning går till - rättsvetenskapens utmaningar i teori och praktik, 15 högskolepoäng Preparations for Legal Research, 15 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016.

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016. 1 (5) Institutionen för kulturvård KURSGUIDE KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp Höstterminen 2016 Grundnivå Reviderad 2016-12-01 Välkommen till en hel kurs för att öva vetenskapligt

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdom - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011

STUDIEHANDLEDNING Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdom - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011 GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete Socionomprogrammet STUDIEHANDLEDNING Fysiskt - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011 Upprättad i januari 2011

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden. Bedömningsområden och betygskriterier på ARKK04, kandidatkurs i arkeologi, fastställda 2016-06-07 Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

Studiehandledning för kursen Specialpedagogiska perspektiv 7,5 hp.

Studiehandledning för kursen Specialpedagogiska perspektiv 7,5 hp. Studiehandledning för kursen Specialpedagogiska perspektiv 7,5 hp. Kurskod LPAC05 Vårterminen 2014, campus Allmän information Kursen ges av institutionen för pedagogiska studier vid fakulteten för humaniora

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

EXAMINATIONSFORMER Socialhögskolan i Lund/Hbg Gäller från höstterminen Fastställd av IS

EXAMINATIONSFORMER Socialhögskolan i Lund/Hbg Gäller från höstterminen Fastställd av IS EXAMINATIONSFORMER Socialhögskolan i Lund/Hbg Gäller från höstterminen 2012 1 Fastställd av IS 2012-03-21 Kurs: SOAA11 Socialt arbete: grundkurs, 30hp SOAA11 ges fristående kurs via lärandeplattformar.

Läs mer

Anvisningar & schema. Urval i organisationer, 7,5 hp

Anvisningar & schema. Urval i organisationer, 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet och masterutbildningen VT 2012 Anvisningar & schema Urval i organisationer, 7,5 hp Kursbeskrivning Ett företags personalfunktion kan idag ha en stor mängd

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp.

Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp. Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp. Välkommen till kursen Klinisk biomekanik. Med hjälp av den här studiehandledningen vill vi ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig av kursen och hur

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sjukgymnastprogrammet Studiehandledning FYSIOTERAPI Grundnivå FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng HT 11 A-LL, CSO Kursen är en grundkurs

Läs mer

Socialt arbete VI, högskolepoäng Social Work VI, credits (ECTS)

Socialt arbete VI, högskolepoäng Social Work VI, credits (ECTS) Institution för socialt arbete, Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 http://www.socw.umu.se/utbildning/program/socionomprogrammet-umea/ Sid 1 (5) Kursplan Socialt arbete VI, 151-180 högskolepoäng

Läs mer

Studieguide för kursen: Identitet, samlevnad och sexualitet 7,5 hp, HT 11, v 50- v

Studieguide för kursen: Identitet, samlevnad och sexualitet 7,5 hp, HT 11, v 50- v Studieguide för kursen: 2011-11-10 Identitet, samlevnad och sexualitet 7,5 hp, HT 11, v 50- v 3 2012 Innehåller instruktioner till seminarier och övriga examinerande uppgifter Litteraturseminarium 1, om

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii

Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii Examinationsformer genom programmet Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii Termin 7 C viii Termin 8 ix Individuell salstentamen Skriftlig individuell

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1. VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier)

Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1. VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier) Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1 VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier) Examensarbete 1 grundnivå - T5 En introduktion till vetenskapligt arbete som ni kan ta med Er och ha nytta

Läs mer

Metodguiden en webbaserad tjänst med information om olika insatser och bedömningsinstrument.

Metodguiden en webbaserad tjänst med information om olika insatser och bedömningsinstrument. Metodguiden en webbaserad tjänst med information om olika insatser och bedömningsinstrument. Vilka metoder granskas? Hur granskas de? Finns det effektiva och evidensbaserade metoder? Jenny Rehnman jenny.rehnman@socialstyrelsen.se

Läs mer

SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits

SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Faculty of social sciences University, SE-901 87 Umea, Sweden Phone: +46 90 786 0000 E-mail: ulrika.haake@umu.se Dnr FS 3.4.2-1982-16 Datum 2016-11-07 Sid 1 (4) www umu se Qualitative research methods

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Internationella relationer Engelsk benämning: International Relations Kurskod: 1FK001 Gäller från: HT 2013 Fastställd: Kursplanen är fastställd av det gemensamma ämnesrådet

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Björn Åstrand

Björn Åstrand HÖGSKOLAN I HALMSTAD Examensarbete Instruktioner Halvtidseminarium 2014 HT Björn Åstrand 2014-10-08 Björn Åstrand 2014 1 Halvtidsseminarium Vid halvtidsseminariet presenteras hittills uppnådda resultat

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Mat och hälsa för barn och

Samlad bedömning för: Kurs: Mat och hälsa för barn och Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Mat och hälsa för barn och Kurskod: 6KN014 ungdomar Antal registrerade på kursen: 16 Datum för möte (programsamordnare, lärarrepresentanter

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK MVK941 Forskarutbildningsförberedande kurs i musikpedagogik, 30 högskolepoäng Preparatory Research Education Course in Music Education, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Sociologi II för socionomer 30 högskolepoäng, Grundnivå 1

Sociologi II för socionomer 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sida 1(7) Kursplan Sociologi II för socionomer 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sociology II for Social Work 30 Credits*, First Cycle Level 1 Lärandemål Det övergripande målet med kursen är att den studerande

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN31, Socialt arbete som forskningsområde och kunskapsfält, 15 högskolepoäng Perspectives on Social Work Research and Field of Knowledge, 15 credits Avancerad nivå /

Läs mer

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Institutionen för medicinska vetenskaper Enheten för Diabetesforskning Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Anvisning, tips och exempel Författare: Examinator: Mångkulturella

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits (6) 8SKG62 Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 5 hp Degree Project in Nursing Science, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 208 Kursplan Fastställd

Läs mer

Sociologisk Analys I, 7,5 hp, Sociologi I

Sociologisk Analys I, 7,5 hp, Sociologi I STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Sociologisk Analys I, 7,5 hp, Sociologi I Kursbeskrivning VT 2010 Denna delkurs syftar till att du som student ska få grundläggande kännedom om principer

Läs mer

Kritisk granskning av forskning

Kritisk granskning av forskning Om kursen Kritisk granskning av forskning ebba.elwin@psyk.uu.se 018-471 21 35 rum 14:366 (vån 3) Två veckors arbete, 3 hp Fördjupning i tidigare studier i forskningsmetodik Mål: kunskaper för att läsa,

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

Sociologi GR (A), Myndigheters arbete med våld i nära relationer, 7,5 hp

Sociologi GR (A), Myndigheters arbete med våld i nära relationer, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Sociologi GR (A), Myndigheters arbete med våld i nära relationer, 7,5 hp Sociology Ba (A), Violence in Close Relationships an Agency Perspective, 7,5 credits Allmänna data om kursen

Läs mer

Examinator Henrika Jormfeldt

Examinator Henrika Jormfeldt Högskolan Halmstad Akademin för Hälsa och välfärd SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEUTBILDNING MED INRIKTNING MOT PSYKIATRI STUDIEHANDLEDNING Examensarbete inom omvårdnad-inriktning mot psykiatrisk vård, 15 hp Kvartsfart

Läs mer

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Kursplan SO1038. Sociologi II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1. Kunskap och förståelse

Kursplan SO1038. Sociologi II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1. Kunskap och förståelse Sida 1(6) Kursplan Sociologi II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sociology II 30 Credits*, First Cycle Level 1 Lärandemål Det övergripande målet med kursen är att den studerande ska tillägna sig bredare och

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2018/19 Kurspresentation 2018-09-18 Erik Bohlin Bilder och dokument kommer att finnas på institutionens

Läs mer

Kickoff. för den andra (bästa) halvan av VVV

Kickoff. för den andra (bästa) halvan av VVV Kickoff för den andra (bästa) halvan av VVV Kickoff 24 mars 2015 Sanna Gunnarsson & Malin Andersson Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner Detta har vi gjort Varför finns dagens hållbarhetsproblem?

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

SC1203, Organisationsteori och ledarskap, 15,0 högskolepoäng Organization and Management Theory, 15.0 higher education credits

SC1203, Organisationsteori och ledarskap, 15,0 högskolepoäng Organization and Management Theory, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SC1203, Organisationsteori och ledarskap, 15,0 högskolepoäng Organization and Management Theory, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Nämnden för Omvårdnadsutbildningar Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Instruktioner för användning: Alla angivna kriterier ska vara godkända för att studenten ska uppnå betyget godkänd.

Läs mer

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 SK1224 Miljöpolitikens villkor, 15 hp Fördjupningskurs i statsvetenskap, grundnivå Kursansvarig lärare: Frida Boräng, frida.borang@pol.gu.se Medverkande

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 Uppsala universitet Institutionen för moderna språk VT11 Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 För betyget G skall samtliga betygskriterier för G uppfyllas.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4247 Missbruk och beroende, 10 högskolepoäng Substance Abuse and Addiction, 10 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2012-10-05

Läs mer

Kriminologi GR (B), 30 hp

Kriminologi GR (B), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (B), 30 hp Criminology BA (B) 30 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression KR040G Kriminologi Grundnivå (B) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä

Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä Essä introduktion till hur man skriver en akademisk essä Essä Den huvudsakliga examinerande uppgiften på kursen består av en individuell essä. Du ska skriva en essä som omfattar ca tio sidor. Välj ett

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR12, Kurs 12: Vetenskapsteori, forskningsmetod och statistik, 15 högskolepoäng Course 12: Scientific Theory, Research Methods and Statistics, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM41, Samhällsvetenskap: Samhällsvetenskaplig forskningsmetod, 15 högskolepoäng Social Science: Methods for Research in the Social Sciences, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Masterprogrammet i psykologi, HT- 13 Psykologiska institutionen Stockholms universitet Kursansvarig: Charlotte Alm Övergripande syfte och innehåll Syftet med kursen är

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Studiehandledning för kursen Specialpedagogiska perspektiv 7,5 hp.

Studiehandledning för kursen Specialpedagogiska perspektiv 7,5 hp. Studiehandledning för kursen Specialpedagogiska perspektiv 7,5 hp. Kurskod LPAC05 Vårterminen 2015, campus Allmän information Kursen ges av institutionen för pedagogiska studier vid fakulteten för humaniora

Läs mer

Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp

Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp Institutionen för forskning och utbildning, Karolinska Institutet, Södersjukhuset Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp Anvisning, tips och exempel Författare: Examinator: Kursnamn, poäng, år 1 Inlämningsuppgift

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2014.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2014. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYD61, Psykologi: Personlighets- och, 30 högskolepoäng Psychology: Personality- and Development Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet Rolf Zale Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap rolf.zale@emg.umu.se Grundsyn Under examensarbetet ska studenten koncentrera sig på uppgiften

Läs mer