Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren"

Transkript

1 KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (12) Handläggare: Susanna Wahlberg Telefon: Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren Remiss från Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. Anders Carstorp Stadsdelsdirektör Susanna Wahlberg Avdelningschef Sammanfattning Detta ärende handlar om betänkandet Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren. Syftet är att socialtjänstens insatser i högre utsträckning ska baseras på kunskap om det sociala arbetets resultat, kvalitet och effektivitet. Utredningen presenterar en genomgripande strategi för att utveckla evidensbaserad praktik inom socialtjänsten. Förvaltningen delar i huvudsak utredningens bedömningar och förslag.

2 SID 2 (12) Ärendets beredning Ärendet har beretts inom individ- och familjeomsorgen i samverkan med verksamhetsområde äldre och funktionshindrade. Förvaltningsgruppen behandlar ärendet Bakgrund Syftet med utredningen är, enligt direktiven, att socialtjänstens insatser i högre utsträckning ska baseras på kunskap om det sociala arbetets resultat, kvalitet och effektivitet. För klienten/brukaren är det viktigt att känna till vad som fungerar bra och vad som krävs inför planeringen av insatser. För yrkesverksamma är kunskapen nödvändig för att de ska kunna bedriva och utveckla arbetet. Den behövs också för att huvudmän och verksamhetsansvariga ska kunna följa upp verksamheten och följa upp verksamheten samt besluta om förändringar och hur resurser ska användas. Även medborgare efterfrågar i allt större utsträckning lättillgänglig information som var och en kan tilllgodogöra sig. För att kunna träffa egna val behöver man kunna informera sig om olika verksamheters innehåll. (stadsdelsförvaltningens kursivering) Betänkandet Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) kan hämtas i sin helhet på (sök under publikationer). Sammanfattningen ur betänkandet återfinns i bilaga till detta ärende. Remissen om evidensbaserad praktik inom socialtjänsten har skickats till stadsdelsnämnderna Kungsholmen, Östermalm och Enskede-Årsta-Vantör samt till socialtjänstnämnden och stadsledningskontoret, med begäran om yttrande till kommunstyrelsen senast den 29 augusti Inledning Det som i utredningen benämns som socialtjänst omfattar såväl individ- och familjeomsorg som vård och omsorg om äldre och stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Begreppet evidensbaserad praktik syftar på en praktik som är baserad på en sammanvägning av brukarens erfarenheter, den professionelles expertis samt bästa tillgängliga vetenskap. För att en enskild metod ska kunna kallas evidensbaserad krävs att den prövats enligt vetenskapliga kriterier.

3 SID 3 (12) Resultat, kvalitet och effektivitet ska enligt utredningen mätas utifrån den enskildes perspektiv. Begreppet kunskap spelar en central roll i sammanhanget. Med kunskap menar utredningen det underlag som krävs för att avgöra socialtjänstens nytta för den enskilde eller grupper av enskilda och i vilken mån socialtjänstens insatser kan förebygga sociala svårigheter, underlätta för människor i sociala situationer eller avhjälpa människors problem. Kunskap behövs också, enligt utredningen, för att säkerställa att socialtjänstens insatser inte innebär att människor kommer till skada eller att hjälpbehov inte uppmärksammas eller negligeras. Kunskapen kan komma från forskning med olika vetenskapliga metoder, men kunskap kommer också från det praktiska arbetet. Utredningen beskriver att det under senare decennier har funnits tre vågor av förbättringsidéer, kopplat till mål- och resultatstyrning, som är nationellt och internationellt spridda. Den första vågen handlade om att hålla kostnader och kostnadsökningar nere, den andra handlade om kvalitetsarbete och den tredje har kommit att kallas kunskapsbaserad eller evidensbaserad praktik. I ett systematiskt förbättringsarbete samspelar de olika perspektiven med varandra. Att göra saker rätt är viktigt ur kvalitets- och kostnadsperspektivet medan man också bör ställa sig frågan Gör vi rätt saker? för att få svar på om tillräckligt goda resultat uppnås. Forskning och utbildning Ur ett internationellt perspektiv är socialt arbete ett relativt ungt ämne. Det finns dessutom stora variationer vad gäller universitets och högskolors organisation av forskning i socialt arbete. Landets första professur i socialt arbete inrättades 1979 i Göteborg. Under 1990-talet växte ett stort antal så kallade FoU-enheter (forskning och utveckling) fram. Dessa var kommunalt ägda och i huvudsak kommunalt finansierade. Stockholms stad hade den äldsta FoU-enheten. Den startades 1982 och lades ner Idag är stadens FoU-funktion inordnad i en samlad enhet vid socialtjänstförvaltningen som heter Preventionscentrum Stockholm. Avsikten är att enheten ska ha ett samlat strategiskt utvecklingsansvar. Den ska samla det utvecklingsarbete som pågår i stadens verksamheter, utgöra en kanal för beställning av forskning och utvärdering samt fungera som en central aktör för utveckling och stimulans av nya metoder och förändringsprocesser. I december 2007 presenterade SKL (Sveriges kommuner och landsting) en ny forsknings- och innovationsstrategi för kommuner och landsting/regioner. Detta som ett underlag till den forskningspolitiska proposition som har aviserats till hösten I strategin konstateras bl.a. att det behövs mer forskning om det sociala

4 SID 4 (12) arbetets resultat och effekter. Det behövs också bättre förutsättningar att dokumentera och systematisera de professionella erfarenheter som görs i det sociala arbetet. De lokala och regionala FoU-enheternas betydelse för kunskapsproduktionen lyfts fram och behovet av ett långsiktigt stöd för denna verksamhet understryks. Antalet examinerade socionomer/social omsorg har ökat med närmare 50 % under 2000-talets första hälft. Samtidigt genomförs en förändring av utbildningsnivåer i enlighet med Bologna-processen. Detta innebär att examensnivåer (socionom efter 3,5 års heltidsstudier) ges på både magisternivå (fyra års heltidsstudier) och mastersnivå (fem år heltidsstudier). Utredningen pekar på vikten av att de anställda har en relevant grundutbildning och att det finns möjligheter till vidareutbildning och kompetensutveckling. Detta för att det praktiska sociala arbetet ska präglas av en aktiv kunskapsutveckling. Andra viktiga förutsättningar är att de anställda har möjlighet att ta del av aktuell forskning inom sitt område, att de har möjlighet att ta del av andra kollegors erfarenheter samt att ledningen stöder ett aktivt kunskapssökande. Statliga insatser till stöd för kunskapsutvecklingen Socialstyrelsen har till uppgift bl.a. att samla in, sammanställa, analysera och förmedla kunskap, att genomföra utvärderingar på nationell nivå, liksom att ta fram normer och beslutsstöd baserade på lagstiftning och kunskap. Socialstyrelsen bedriver, sedan några år tillbaka, ett arbete som syftar till att ta fram s.k. kompetensbeskrivningar för viss socialtjänstpersonal. I november 2007 fanns kompetensbeskrivningar för handläggare som arbetar inom social barnavård och för handläggare inom äldreomsorg. Arbete pågår när det gäller handläggare som arbetar med personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Mot bakgrund av behovet av evidensgrundad vägledning arbetas nationella riktlinjer fram inom olika socialtjänstområden publicerades de första riktlinjerna som behandlade missbruk och beroendevården. Nationella riktlinjer för vård, omvårdnad och omsorg för personer med demenssjukdomar beräknas bli klara under första halvåret inledde Socialstyrelsen och SKL ett samarbete för att utveckla kvalitetsindikatorer för socialtjänsten publicerades en sammanhållen jämförelse av olika resultat- och resursindikatorer för äldreomsorg, öppna jämförelser. Arbetet fortsätter inom andra delområden.

5 SID 5 (12) Socialstyrelsen har också bedrivit ett utvecklingsarbete kring BBIC Barns behov i centrum, som är ett enhetligt system för dokumentation, utredning och uppföljning inom den sociala barnavården som ska implementeras i alla kommuner. BBIC håller på att införas i Stockholms stad. Under generaldirektören finns ett särskilt projekt som har i uppdrag att samordna myndigheters arbete och bedriva utvecklingsinsatser när det gäller personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder (NU-projektet). IMS (Institutet för utveckling av metoder i socialt arbete) tillkom 2004 och är en avdelning inom Socialstyrelsen med egen styrelse. IMS uppdrag är att främja utvecklingen av metoder och arbetssätt i socialt arbete genom systematisk prövning av utfall och effekter av socialtjänstens insatser samt förmedla kunskap om verkningsfulla metoder och arbetsformer. Verksamhetsfältet omfattar individ och familj samt äldre och funktionshindrade. IMS har bl.a. inventerat vilka insatser som är utvärderade och sammanställt systematiska kunskapsöversikter. Man har även arbetat med att informera om standardiserade bedömningsmetoder, t.ex. ASI (Addiction Severity Index) inom missbruksområdet. ASI är numera implementerat i Stockholms stad. SiS (Statens Institutionsstyrelse) har som uppdrag att bedriva vård och behandling av ungdomar och vuxna missbrukare, men SiS bedriver också forskning och metodutveckling. Under senare år har regeringen tagit initiativ till och finansierat ett flertal nationella kunskapscentra inom vård- och omsorgssektorn, t.ex. Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa och Nationellt kompetenscentrum för anhöriga respektive demens. Regeringen har också presenterat en strategi för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden samt ett flertal uppdrag inom området missbruk. Stimulansbidrag har avsatts för att utveckla vården och omsorgen om äldre personer, vilket även inkluderar en särskild satsning för utveckling av anhörigstöd. Utredningens bedömning Enligt utredningen bör en strategi läggas fast God kvalitet i socialtjänsten. Den bör utgå ifrån ett synsätt där forskning och annan kunskap ligger till grund för systematiska kunskapsöversikter och där dessa används i arbetet med nationella riktlinjer och kvalitetsindikatorer. Tillsammans med Allmänna råd och handböcker

6 SID 6 (12) ligger dessa till grund för ett systematiskt lokalt förbättringsarbete. I strategin bör även tydliggöras hur brukarperspektivet ska ges reellt utrymme. För att utveckla en evidensbaserad praktik är det också, enligt utredningen, nödvändigt att de anställda ges möjlighet att utveckla en professionell expertis. Kunskapsutveckling, inte bara kunskapsanvändning, måste bli en del i det vardagliga sociala arbetet. Framgångsrik kunskapsstyrning handlar inte i första hand om att överföra kunskap utan framför allt om att stödja de som ska praktisera kunskapen. Sammanfattningsvis menar utredningen att en strategi för god kvalitet i socialtjänsten skulle utgöra ett viktigt stöd för en utveckling där socialtjänstens insatser i högre utsträckning baseras på kunskap om det sociala arbetets resultat, kvalitet och effektivitet. Detta kräver insatser på flera områden, på såväl lokal (kommunal) som nationell (statlig) nivå och det förutsätter ett långsiktigt engagemang från samtliga parter. Utredningen menar att en framgångsrik utveckling mot en evidensbaserad socialtjänst måste bygga på lokala drivkrafter och lokalt engagemang hos både politiker och professionella i samarbete med brukarföreträdare. Den nationella nivåns roll bör i första hand vara stödjande och underlättande. Utredningen konstaterar att dagens former för statligt stöd till kunskapsutvecklingen inom socialtjänsten till stora delar är projektbaserat, kortsiktigt och sker utan tydlig samordning mellan forskning, praktik, utbildning och implementering. Utredningen menar att utvecklingen av en kunskapsbaserad socialtjänst bättre skulle stödjas om man använde medel, som med viss regelbundenhet avsätts för ändamålet, mer strategiskt, samordnat och långsiktigt. Utredningen bedömer att det finns behov av: Mer forskning och kvalificerade utvärderingar av det sociala arbetets resultat, kvalitet och effektivitet. Kunskap om detta härrör inte bara från akademisk forskning, utan i hög grad också från de utvärderingar som görs. Ett problem är att de resurser som avsätts för utvärdering många gånger är för små i förhållande till de förväntningar som ställs. Möjlighet måste ges till att studera förändringar över tid och att resultaten kan jämföras med kontrollgrupp. Tillräckliga resurser i form av tid och pengar bör avsättas. Utvärderarkompetensen bör förstärkas. Bättre utvärderingar förutsätter även mer av systematisk dokumentation.

7 SID 7 (12) Bättre förutsättningar för professionen att utveckla en evidensbaserad praktik. Detta förutsätter att de anställda har möjlighet att ta del av den tillgängliga kunskapen och utrymme att söka den kunskap man är i behov av. Det är även viktigt att det finns kanaler mellan praktiken och forskarsamhället så att praktikens behov av forskning kan formuleras och bejakas. Lokala nätverk kan spela en viktig roll när det gäller att implementera nya metoder och arbetssätt, liksom de lokala FoU-verksamheterna. De sistnämnda kan även fungera som samverkanspartner mellan kommuner och aktörer på den nationella nivån. Exempel på andra strukturer är arbetet med systematiska kunskapsöversikter respektive nationella riktlinjer. Bättre struktur för verksamhetsuppföljning. Utvecklingen av termer och begrepp (enhetlig terminologi), liksom bättre statistiksystem är viktiga förutsättningar för verksamhetsuppföljning. Andra delar i en sådan struktur är nationella kvalitetsindikatorer och system för jämförelser. Det påbörjade arbetet bör fortsätta. Förtydligat brukarperspektiv i relation till socialtjänstens arbete. Brukarperspektiv kan ses som ett överordnat begrepp. Brukarmedverkan förutsätter att brukarna på något sätt är delaktiga. Brukarinflytande däremot kräver att brukarnas erfarenheter och kunskaper tas tillvara och kan påverka utfallet av arbetet. Brukarperspektiv ska inte i första hand ses som en angelägenhet för klienter och brukare, utan det bör ses som en omistlig kunskapskälla för socialtjänstens praktik. Utredningen konstaterar att metodutveckling för brukarinflytande inte uppstår av sig själv utan att det bör avsättas resurser på statlig nivå för att stödja en sådan utveckling. Utredningens förslag Utredningen föreslår att huvudmännen och staten utformar gemensamma långsiktiga strategier och att regeringen och SKL i framtiden träffar överenskommelser om gemensamma mål och insatser för att stödja den långsiktiga kunskapsutvecklingen inom socialtjänsten. ÅRLIGA AVTAL Genom årliga avtal bör man sedan komma överens om vilka insatser som i olika lägen bäst kan bidra till det långsiktiga målet. Avtalen bör innehålla uppföljnings-

8 SID 8 (12) bara mål för de satsningar som görs och vilken organisation/myndighet eller motsvarande som ansvarar för genomförandet. Insatserna bör vara tidsbegränsade. Det bör även vara tydligt hur och när uppföljningen eller utvärderingen ska ske samt hur denna ska användas. De åtaganden man kommer överens om bör finansieras genom särskilt avsatta statliga medel, genom uppdrag till myndigheter samt genom att huvudmännen bidrar med arbetsinsatser inom sin verksamhet. Utredningen bedömer det lämpligt att förnya avtalen varje år, även om enskilda överenskommelser kommer att sträcka sig över flera år. Vid behov ska tilläggsavtal kunna slutas. Exempel på innehåll i ett avtal: Stöd till strukturer som integrerar forskning, högre utbildning och praktisk verksamhet. Stöd till implementering av ny kunskap. Utbildningsinsatser. Bättre förutsättningar för att dokumentera, systematisera, kommunicera och utveckla det egna arbetet. Bättre tillgång till information om forskning, t.ex. genom lättillgängliga nätplatser. Vissa nyckelinsatser på nationell nivå av strategisk betydelse, t.ex. utveckling av statistik, kvalitetsindikatorer, jämförelsetal och begreppsbestämningar. Stöd till nya former för brukarmedverkan och brukarinflytande. Tiden för förberedelser måste vara så lång att en kommun kan förankra och integrera ett projekt i den ordinarie verksamheten. Det behövs även tid för politisk förankring och förberedelse för utvärdering. Tiden efter genomförandet behövs för att analysera resultaten och för att göra uppföljande studier. Utredningen bedömer att en satsning på att t.ex. utveckla metoder för unga i riskzonen skulle omfatta en tidsperiod om cirka fem år. Utredningen menar att kommunerna bör få ersättning för t.ex. utbildning av personal och för att medverka i försök och uppföljningar. Detta gäller även verksamhet i privat och/eller ideell regi som ingår i försöken. Medel bör även utgå till dokumentation och spridning av vunna erfarenheter och kunskaper, samt till en fortsatt implementering i andra kommuner när så är motiverat. Även den här typen av satsningar kan ske inom ramen för de föreslagna avtalen.

9 SID 9 (12) STÖD TILL FORSKNING Utredningen föreslår att Forskningsrådet för arbetsliv och Socialvetenskap (FAS) under sex år framåt årligen får totalt 17 mnkr för forskning om socialtjänstens resultat, kvalitet och effektivitet. HÖGRE UTBILDNING Högskoleverket bör vid nästa utvärdering av socionomutbildningen särskilt bedöma utbildningens innehåll och utformning med hänsyn dels till behovet av kunskaper och färdigheter som främjar en evidensbaserad praktik, dels till behovet av mer forskarkompetens inom professionen. Det saknas idag till stora delar strukturer inom socialtjänsten som premierar vidareutbildning och kompetensutveckling. Med en fortsatt kompetenssatsning är det rimligt att anta att socialtjänsten i allt större utsträckning kommer att både efterfråga och använda specialistkunskap och formell vidareutbildning på avancerad nivå. Utredningen menar att en särskild satsning på fortbildning av personal bör övervägas inom ramen för de föreslagna avtalen. En sådan satsning skulle kunna ge personal med akademisk examen möjlighet att vidareutbilda sig inom olika specialområden samt ge kompetens för uppföljning, utvärdering och dokumentation. Satsningen skulle även kunna inkludera forskarutbildning med fortsatt tjänstgöring inom socialtjänsten. FINANSIERING Utredningen bedömer att kostnaderna ryms inom den sammantagna ekonomiska ram som efterhand frigörs genom att tidsbegränsade insatser upphör, eller att medel omfördelas och används på ett annat sätt. Därutöver föreslås att medel avsätts för ett forskningsprogram med 17 mnkr per år under en sexårsperiod, d.v.s. totalt 102 mnkr. Stadsdelsförvaltningens synpunkter och förslag Stadsdelsförvaltningen anser att betänkandet visar på en genomgripande strategi för att utveckla evidensbaserad praktik inom socialtjänsten. Detta är ett mycket långsiktigt arbete. Även om en del av arbetet har pågått både nationellt och lokalt under några år krävs mer tid för att den evidensbaserade praktiken ska få genomslag. Det bör inte heller vara kontroversiellt vare sig inom forskningsvärlden, praktiken eller politiken att det behövs mer kunskap om det sociala arbetets resultat, kvalitet och effektivitet och där det sociala arbetet tar sin utgångspunkt i detta. Utredningen pekar på ett flertal områden där arbetet behöver förstärkas. Förvalt-

10 SID 10 (12) ningen menar också att det är viktigt att synsättet med en evidensbaserad praktik hänger ihop med de styrsystem som finns i organisationen och i kvalitetsarbetet. Det behövs ett övergripande strategi för inriktningen på arbetet, det som utredningen kallar God kvalitet i socialtjänsten. Konstruktionen med tydliga och uppföljningsbara årliga avtal mellan huvudmännen och staten är intressant anser förvaltningen. TIDIGARE ERFARENHETER INOM STOCKHOLMS STAD Inom Stockholms stad fanns tidigare ett stort projekt, Kompetensfonden. Inom ramen för detta projekt genomfördes omfattande utbildningsinsatser för personal som arbetade i staden och ett stort antal utvecklingsprojekt inom alla av stadens verksamhetsområden. En brist var dock att fondens insatser riktades till verksamheter i kommunal regi. Ett stort antal entreprenörer fick inte del av t.ex. utbildningsinsatserna för personal inom äldreomsorgen. Detta påverkade Kungsholmens stadsdelsförvaltning och ytterst medborgarna på Kungsholmen, då de flesta verksamheter är entreprenaddrivna. Ett flertal av projekten har dock fortsatt och permanentats. Inom socialtjänsten kan som exempel nämnas att ett dokumentationssystem för utförare inom området äldre och fysiskt och psykiskt funktionsnedsatta utformades och har nu implementerats. Utbildningssatsningar görs fortfarande, exempelvis för personal inom äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta, men i huvudsak med statlig finansiering och EU-medel. Inom individ- och familjeomsorgen kan dock konstateras att det saknas en för staden sammanhållen fortsättning för utveckling och utbildning. Förvaltningen kan konstatera att många av de delar som utredningen lyfter avseende utveckling i riktning mot en evidensbaserad praktik påbörjades i samband med Kompetensfonden men har även utvecklats vidare sedan dess. Inom individ och familjeomsorgen utgjorde en kompetensutvecklingsstrategi, som var noggrant förankrad i verksamheten, basen för de insatser som genomfördes under fondens tid. Strategin pekade också på inriktningen av utvecklingsarbetet som genomsyrades av den kunskapsbaserade socialtjänsten. - Som exempel kan nämnas att arbetet med utrednings- och bedömningsmodellerna ASI och BBIC, som Socialstyrelsen arbetat med under flera år, fördjupades och började implementeras. - Inom de flesta områden inom individ och familjeomsorgen har metoder som bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) visat goda resultat. Det gjorde att nästan medarbetare inom individ och familjeomsorgen ge-

11 SID 11 (12) nomgick en introduktionsutbildning i KBT. Utbildningen omfattade fem högskolepoäng. Utbildningen var skräddarsydd och anpassades efter socialtjänstens specifika behov. - En utbildning genomfördes för enhetschefer i samarbete med IMS, där de fick kunskaper om evidensbaserad praktik, systematiska bedömningsinstrument, informationssökning och kunskapsöversikter inom socialtjänstens olika områden. En del i utbildningen handlade om beteendebaserat ledarskap. - Kompetenstrappan genomfördes i några stadsdelsförvaltningar som en modell för karriärutveckling och för kontinuerlig kompetens- och verksamhetsutveckling. Syftet var dels att på sikt tillförsäkra en god personalförsörjning genom att bidra till att staden genom kompetenstrappan kan ses som en attraktiv arbetsgivare, dels att understödja kraven på kunskapsbaserat socialt arbete. Alla medarbetare skulle ha individuella kompetensutvecklingsplaner med möjlighet att fortbilda sig på högskolenivå och utveckla spetskompetens. En variant på detta infördes även inom omsorgen om funktionsnedsatta. ETT PÅGÅENDE UTVECKLINGSPROJEKT INOM FÖRVALTNINGEN Kungsholmens stadsdelsförvaltning bedriver inom individ- och familjeomsorgens familjeenhet och myndighetsdelen inom äldreomsorgen ett utvecklingsarbete tillsammans med konsultföretaget Ramböll, i syfte att arbeta med metoder som styr mot effekter och resultat. Det kallas resultatbaserad styrning och är ett arbete som ligger helt i linje med utredningens inriktning. Erfarenheten är att vi i hög grad fokuserar på våra insatser och mindre på vad de ge för effekt och vilket resultat vi vill uppnå, d.v.s. att göra rätt saker och inte bara göra saker rätt. I utvecklingsarbetet ingår också Bromma stadsdelsförvaltning och socialtjänstförvaltningen. Projektet följs av stadsledningskontoret. SYNPUNKTER PÅ UTREDNINGEN I ÖVRIGT Förvaltningen delar utredningens uppfattning att kostnaderna för att utveckla evidensbaserad praktik egentligen bör rymmas inom den sammantagna ekonomiska ramen som efterhand frigörs genom att tidsbegränsade insatser upphör. Tidigare erfarenheter visar emellertid att det inom vissa områden kan behövas särskild satsning, både på själva utvecklingen av arbetet men även på implementeringen. Förvaltningen delar även uppfattningen att det tar lång tid att se effekter, vilket t.ex. var ett av huvudproblemen när Kompetensfonden skulle visa sitt resultat. Projekten och insatserna hade i regel endast hunnit pågå i 1-2 år.

12 SID 12 (12) Förvaltningen anser det viktigt att utvecklingsarbetet har en stark lokal förankring. Det är en avvägning mellan det nationella arbetet och det lokala, vilket även gäller förhållandet Precens Stockholm och stadsdelsnämnderna, där det måste ske en dialog och ett växelvis samspel. En nära samverkan mellan forskning och praktik är också nödvändig. Förvaltningen vill också poängtera vikten av vidareutbildning, såväl inom specialområden som när det gäller kompetens för att kunna utvärdera den egna verksamheten. Det handlar inte bara om att implementera evidensbaserade metoder och strukturer som arbetats fram på nationell nivå. Det är angeläget att den egna verksamheten och verksamhetens resultat också följs upp och utvärderas som ett led i den evidensbaserade praktiken. Det ska ske en kunskapsutveckling, inte bara kunskapsanvändning. Utredningen understryker brukarperspektivet som en källa för kunskap till det sociala arbetets praktik. Förvaltningen delar uppfattningen, men vill poängtera att det behövs metodstöd för att utveckla arbetet och förhållningssättet. Inom äldreomsorgen finns mycket kunskap som samlas in från olika håll, t.ex. Socialstyrelsen, Länsstyrelsen, stadens äldreförvaltning och Äldrecentrum (som fungerar som FoU-enhet för äldreomsorgen). Däremot behöver denna kunskap samordnas och systematiseras. Det behövs även inom övriga socialtjänsten bättre samordning och utvärdering av det arbete som görs, vilket talar för att det behövs särskilda resurser för hanteringen av det samlade stödet på nationell nivå. Bilaga 1. Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren. Sammanfattning ur betänkandet SOU 2008:18

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Yttrande över Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Yttrande över Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren (SOU 2008:18) SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (8) 2008-08-05 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 508 25 606 Till Socialtjänstnämnden Yttrande över Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Betänkandet Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren (SOU 2008:18) Remiss från Socialdepartementet

Betänkandet Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren (SOU 2008:18) Remiss från Socialdepartementet PM 2008:184 RI (Dnr 325-1480/2008) Betänkandet Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten - till nytta för brukaren (SOU 2008:18) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Cirkulärnr: 11:08 Diarienr: 11/1188 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Camilla Sköld Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2011-03-07 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ-

Läs mer

Loke-modellen. Systematisk uppföljning och utvärdering inom socialtjänstens område

Loke-modellen. Systematisk uppföljning och utvärdering inom socialtjänstens område Lokemodellen Systematisk uppföljning och utvärdering inom socialtjänstens område Bakgrund Diskussionen om en kunskapsbaserad socialtjänst tog fart när dåvarande generaldirektören för Socialstyrelsen Kerstin

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN FoUrum arbetar med att utveckla kvaliteten inom socialtjänsten i Jönköpings län. Verksamhetsidén är att långsiktigt och samordnat

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-08-08 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Vikten av att ta fram

Läs mer

Implementering av socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Slutrapport

Implementering av socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Slutrapport SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-01 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Implementering av socialstyrelsens

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Rapport om arbetet åren

Rapport om arbetet åren Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2019-04-04 Handläggare Lii Drobus Telefon: 08 508 25252 Till Socialnämnden 2019-04-16 Handlingsplan för förbättrad arbetssituation

Läs mer

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21 Tjänsteskrivelse 2017-06 - 27 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Diarienummer 2017VON/0088 Vård - och omsorgsnämnden Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Läs mer

Evidensbaserad praktik

Evidensbaserad praktik positionspapper Evidensbaserad praktik i socialtjänst och hälso- och sjukvård Förord För att klienter, brukare och patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård och omsorg och för att välfärdsresurser

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Överenskommelse gällande samverkan mellan Stockholms stad och Karolinska Institutet inom verksamhetsförlagd utbildning och kompetensutveckling

Överenskommelse gällande samverkan mellan Stockholms stad och Karolinska Institutet inom verksamhetsförlagd utbildning och kompetensutveckling PM 2007:136 RI (Dnr 022-1894/2007) Överenskommelse gällande samverkan mellan Stockholms stad och Karolinska Institutet inom verksamhetsförlagd utbildning och kompetensutveckling Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad praktik 2016 04 23 Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad medicin EBM David Sackett läkare vid McMaster University

Läs mer

vid regeringssammanträde 2010-06-17 S2009/4028/ST (delvis) 1 bilaga Regeringens beslut

vid regeringssammanträde 2010-06-17 S2009/4028/ST (delvis) 1 bilaga Regeringens beslut Protokoll III:8 vid regeringssammanträde 2010-06-17 S2009/4028/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar äldre- och

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 07:36 Diarienr: 07/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2007-07-03 Mottagare: Rubrik: Sektionen för hälsa och jämställdhet Kommunstyrelsen Kommundirektörer Individ-

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2019-05-02 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-508 25 611 Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Till Socialnämnden 2019-06-18

Läs mer

Att ta ansvar för sina insatser, SOU 2006:65 Remiss av utredningen om socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor

Att ta ansvar för sina insatser, SOU 2006:65 Remiss av utredningen om socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor Kansliavdelningen SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Nina Ström Tfn: 08-508 25 014 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-09-08 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-09-26 DNR 106-0416/2006 Till Socialtjänstnämnden Att ta ansvar

Läs mer

Remiss av betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Remiss av betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Olivia Wigzell 2016-10-06 Vi ger den nationella bilden 2016-10-06 Socialchefsdagarna i Karlstad 2 Slutsatser från lägesrapport vård och omsorg

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

positionspapper Evidensbaserad praktik i socialtjänst och hälso- och sjukvård Förord För att klienter, brukare och patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård och omsorg och för att välfärdsresurser

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22)

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22) FÖRSLAG TILLL Vårt dnr Bilaga 1 B YTTRANDE 15/3137 2015-08-27 Ert dnr U2015/1888/S Avdelningen för arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Statsbidrag för kompetensutveckling

Statsbidrag för kompetensutveckling SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Sida 1 (5) 2013-10-09 Handläggare Helena Petersson Telefon: 08-508 25 443 Statsbidrag för kompetensutveckling Förvaltningens förslag

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 PM 2014: RVII (Dnr 001-450/2014) En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-06-30 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden Svar på remiss betänkandet

Läs mer

Utveckling av strukturerade kartläggnings - och bedömningsmetoder inom Stockholms stads ungdomsvård.

Utveckling av strukturerade kartläggnings - och bedömningsmetoder inom Stockholms stads ungdomsvård. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2008-03-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Utveckling av strukturerade kartläggnings - och bedömningsmetoder inom Stockholms

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program för barnets

Läs mer

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2018-12-04 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Carolina Morales 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2019-01-22 Vuxna i

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län.

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. LAKO Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. Bakgrund Regeringen har träffat en överenskommelse med Sveriges Kommuner och

Läs mer

Forsknings- och utvecklingsplan för 2014, fördelning av resterande FoU medel för 2013

Forsknings- och utvecklingsplan för 2014, fördelning av resterande FoU medel för 2013 SOCIALFÖRVALTNINGEN Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-09-06 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 25 910 Till Socialnämnden Forsknings- och utvecklingsplan

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-12 Handläggare Christina Pettersson Telefon: 08-508 103 20 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2018-03-15 Stockholms stads

Läs mer

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (6) 2016-05-04 Handläggare Jónína Gísladóttir Telefon: 08-508 355 12 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende 6 Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Utvärdera metoder för att välja ut och stötta familjehem

Utvärdera metoder för att välja ut och stötta familjehem Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-09-23 Handläggare Agneta Nylöf Telefon: 08-508 25 415 Till Socialnämnden 2016-11-22 Utvärdera metoder

Läs mer

Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården

Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården ' Kommuner OVERENSKOMMELSE VBrt dnr Överenskommelse om implementering av Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården Överenskommelse mellan Sveriges Kommuner h ena sidan och Kommunerna i Blekinge

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-31 S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Jämlik, jämställd och evidensbaserad socialtjänst

Jämlik, jämställd och evidensbaserad socialtjänst Med EBP Den personal jag möter i socialtjänsten har den kunskap som behövs för att ge mig den insats jag behöver. Jämlik, jämställd och evidensbaserad socialtjänst Den insats jag får är baserad på bästa

Läs mer

RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51)

RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51) RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) DNR 006-369-2008 2008-09-04 SDN 2008-09-17 Handläggare: Ewa-Britt Ek Tfn: 08-508 01 401 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Värdigt

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Bakgrund Inom ramen för överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen om stöd till en evidensbaserad praktik (EBP) för god

Läs mer

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete.

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete. Psykisk hälsa, ohälsa Rapport om pågående arbete ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Ing-Marie Wieselgren och Zophia Mellgren Kort information och lite diskussion: 1. Handlingsplanen

Läs mer

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Organisation och arbetsformer

Läs mer

Ambition och ansvar SOU 2006:100. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder

Ambition och ansvar SOU 2006:100. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder Ambition och ansvar Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder Ambition och ansvar Nationell strategi för utveckling av samhällets

Läs mer

Värdighetsgaranti i äldreomsorgen lägesrapport

Värdighetsgaranti i äldreomsorgen lägesrapport ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-12-19 Handläggare: Ann Rössel Telefon: 08-508 36 228 Till Äldrenämnden den 21 februari 2012 Värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.4.1-634/2015 Sida 1 (8) 2015-10-16 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-50825611 Till Socialnämnden Utvärdering av kvalitetsgarantin

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Bildades 2011, cirka 40 medarbetare

Läs mer

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2009:12 ISSN: 0348 Copyright: Länsstyrelsen Kalmar län Författare:

Läs mer

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Samlad kunskap kring den äldre människan

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Samlad kunskap kring den äldre människan Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum Samlad kunskap kring den äldre människan Äldreforskningens Hus Vård och omsorg Folkhälsa ÄC Stockholms stad Stockholms läns landsting SDC Äldrecentrum Silviahemmet

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer