Vardagstexter texters röster och elevernas röster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vardagstexter texters röster och elevernas röster"

Transkript

1 Modul: Kritiskt textarbete- att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 4: Vardagstexter texters röster och elevernas röster Vardagstexter texters röster och elevernas röster Kerstin Bergöö, Högskolan Kristianstad & Louise Svarvell, Hörby kommun Verb som uppleva, utforska, undersöka, analysera, pröva, utveckla, uttrycka och reflektera har en central plats i ett kritiskt textarbete. Det innebär att eleverna behöver rika tillfällen att få möta texter och själva producera sig i skriven text av olika slag, i bild av olika slag och i skilda muntliga texttyper, dvs. i olika mediala uttrycksformer. Den här artikeln bygger vidare på den teoretiska grund för critical literacy och kritiskt textarbete som presenterats i tidigare artiklar i modulen och belyser en rad undervisningsfrågor som alla rör textarbete: Vilket innehåll låter läraren eleverna arbeta med? Hur kopplas undervisningens innehåll och arbetsformer till elevernas intressen och erfarenheter? Hur vidgar läraren arbetet från elevernas egna erfarenheter ut mot en större värld? Vilka texter väljs? Hur ser de frågor, aktiviteter och uppgifter som ska stötta eleverna ut? Hur ser samspelet samtal, läsning och skrivande ut? På vilket sätt kan textarbetet sägas vara ett kritiskt textarbete? Här handlar det framför allt om texter som skulle kunna betecknas som "vardagstexter", texter som leksaker, annonser, tryck på kläder, bloggar, sms, videofilmer, serier, reklam men också tidningsartiklar, informerande nättexter eller kartor. Det är texter som omger oss i vår vardag och som vi ofta är så vana vid att se eller läsa att vi inte reflekterar över dem. Artikelns undervisningsexempel behandlar bland annat arbete med annonser, tidningsartiklar och texter hämtade på internet, men också skönlitteratur. I artikelns exempel står lärarens arbete i fokus, dvs. de texter, aktiviteter, frågor och andra uppgifter hon initierar i syfte att låta ett kritiskt textarbete prägla undervisningen. Kritiskt textarbete personliga erfarenheter, aktuella händelser och egna ställningstaganden I det exempel som följer arbetade klassen, en årskurs 4, med medborgares rättigheter och skyldigheter i ämnena samhällskunskap och svenska. På lektionstid läste eleverna enskilt romanen Svarta kängor med gul söm (Melin, 2006). Romanen engagerade eleverna och läraren ville ge dem möjlighet att på olika sätt utforska textens innehåll och form. Bland annat skrev hon själv om vissa detaljer i ett avsnitt av romanen där en pojke antastas av en grupp andra pojkar. Eleverna fick undersöka hur de båda texterna, romanens respektive lärarens, skildrade de inblandade ungdomarna. De fick undersöka vad sättet att välja ord, detaljer, osv. gjorde med deras sätt att uppfatta dem. Syftet var 1 (10)

2 att lyfta frågan från det enskilda fallet i boken ut i mer samhälleliga frågor och in i andra typer av texter. Lärarens text löd: Jag hade varit nere på stan och handlat. På hemvägen sneddade jag över torget. Då fick jag syn på några killar som stod i ring i mitten av torget. De var ganska högljudda, folk tittade på dem när de gick förbi. De stod omkring någon. Jag tog ett par steg fram och stannade till. Det var en pojke med mörkt hår och bruna ögon. Pojken såg rädd ut och jag hörde hur gänget ropade något. Jag hörde först inte vad de sa men sedan uppfattade jag ord som svartskalle, turkunge. Jag gick lite närmare och jag såg hur gänget knuffade den mörkhårige pojken mellan sig. Han flög bakåt och fångades upp av dem som stod bakom. Skulle jag gå fram? Ingen annan gjorde det, ingen stannade till, fast jag såg att vissa tittade och säkert förstod vad som hände. Plötsligt såg jag ett föremål glimma till och så det dova ljudet när något tungt träffade pojkens huvud. Läraren gav eleverna tre frågor som stöd för en enkel analys: Vad tror ni att författaren har för åsikt om den händelse som beskrivs? Vad tror ni att författaren vill att läsaren ska tycka? Vilka ord i texten påverkar läsaren och på vilket sätt? Eleverna fick också jämföra olika delar av händelseförloppet med hjälp av frågor som Vad ser ni i den första beskrivningen? I den andra? Ett reflekterande förhållningssätt till textens innehåll I den diskussion som följde visade det sig bland annat att det först och främst var ord som "svartskalle" och "turkunge" som fångat elevernas uppmärksamhet. Men eleverna lyfte också fram författarens val att poängtera pojkens hår- och ögonfärg som ett sätt att få läsaren att uppfatta den utsatta pojken som en pojke med invandrarbakgrund. Detaljer som föremålet som glimmade till, det dova ljudet och att något tungt träffade pojkens huvud bidrog till den tolkning de enades om, att pojken misshandlades av en grupp "svenskar", trots att det inte sägs rakt ut i texten. Tolkningen av "gängets" bakgrund som "svensk" grundades i det faktum att deras utseende inte beskrivs. Innehållsligt hade eleverna framför allt fäst sig vid raderna: Folk tittade på dem när de gick förbi. Skulle jag gå fram? Ingen annan gjorde det, ingen stannade till, fast jag såg att vissa tittade och säkert förstod vad som hände. Några elever ansåg att textens jag borde ha ingripit, men meningarna var delade. De dröjde länge vid den rädsla det kan innebära att bevittna ett övergrepp och vid egna erfarenheter härvidlag. Läraren ställde frågan om man som vittne har några skyldigheter i en situation som denna. Även här skilde sig uppfattningarna åt. 2 (10)

3 Läraren valde då att introducera en aktuell tidningsartikel om ett gängövergrepp på en pappa med ett barn som just ägt rum i en närbelägen stad. Även här var syftet att lyfta frågan från elevernas perspektiv och låta dem möta andra röster i andra texter, liksom när hon vid nästa arbetspass introducerade en intervju med en polis på Polisens hemsida. Här fick eleverna också svar på några av de frågor de ställt. I vilka situationer är det exempelvis lämpligt att man ingriper om man blir vittne till ett pågående brott. Polisen säger bland annat: [...] Ser man ett brott som begås, att någon far illa, skadegörelse eller liknande ska man ringa polisen och larma. Det är steg ett. När man har larmat då kan man stanna kvar på platsen och göra iakttagelser som kan vara jätteviktiga för oss när vi ska utreda brottet. Så man kan ingripa på olika sätt, det behöver inte vara fysiskt. [...] Sen kan jag inte rekommendera att man som ensam person ska ingripa mot ett ungdomsgäng som kanske är aggressiva, det är polisens arbete att göra det. Men att man står kvar, larmar och gör iakttagelser. Det är jätteviktigt. [...] Intervjun visade sig engagera eleverna och klassen fick fortsätta arbeta med uppgifter från Polisens hemsida. Bland annat diskuterades vittnesplikten, som eleverna hittills aldrig hört talas om, liksom vad ett polisförhör innebär och den s.k. vittneseden: Vittnesplikten engagerade alltså eleverna och läraren lät dem fördjupa sig i frågan. De hade tagit del av intervjun med polisen, vad såg de nu själva för styrkor respektive problem med att fullfölja sin vittnesplikt? Till stöd för sitt skrivande fick eleverna två ingångsmeningar: Fördelar: Jag tycker att det är bra att vittna, därför för att 1, 2, 3 osv. Nackdelar: Å andra sidan tycker jag att... 1, 2, 3, osv. 3 (10)

4 Eleverna skrev överlag långa argumenterande texter med berättande inslag avsedda att underbygga argumenten. 1 De använde sig genomgående men på olika sätt av den enkla ram de fått av läraren. Texten nedan är ett utsnitt ur en betydligt längre text: Vittnesplikt Min åsikt är att det är bra och vittna för att man hjälper polisen att ta fast dom som har gjort det. Om man inte vittnar så kan inte polisen ta fast personerna och då kan det fortsätta. polisen behöver hjälp för dom kan ju inte vara överalt. Vissa som vittnar kanske ljuger och då kanske polisen tar fast fel person. Om man ser något som händer så tycker jag att man ska gå fram och säga till. Om man ser något svagt slå emot huvudet så tycker jag att man ska ta reda på vad det vad som slog till i huvudet. O andra sidan tycker vissa att det är läskigt att vittna för att dom är rädda för att råka illa ut själv. Men tänk så rymmer personerna ur fängelset. Dom som vittnar kanske ljuger för dom vill inte råka illa ut. Vissa kanske överdriver. Men om man inte vittnar kanske dom släpper personen eller personerna fria och då kanske dom inte hittar personen eller personerna igen. Men tänk om man är rädd och gå fram för att man är rädd att man själv ska bli [forts]. Inledningsvis kan det i andra texter låta som följer: Jag tycker att man ska vittna för att det blir lettare för polisen att lösa brotet eller misshandlingen för jag vill att ingen ska bli misshandlad [...]. Min åsikt är att om man vittnar reder man ut brotet snabbare. Men man kan hjälpa hen som blev utsatt för något så hen kan känna sig tryggare. Och det kan också vara att järningsmannen lär sig en läxa i domstolen eller fängelset. Flertalet elever inleder sina texter med egna ställningstaganden. En bit in i texten följer så andra argument än de egna: O andra sidan tycker vissa att det är läskigt att vittna för att dom är rädda för at råka illa ut själv. Sen seger visa att det är polisens sak att sköta brotten. Vittnen kan ljuga sig igenom domen så mycket at till och med offret kan värka skyldigt. Sätten att avsluta texten växlar: Sammanfattningsvis: Vi behöver fler vittnen för at reda ut fler brott. 1 Texterna är än så länge avsedda som tanketexter inför en avslutande diskussion och alltså obearbetade. 4 (10)

5 Så, SNÄÄÄLLA! Hjälp till att vitna. Tänk om du blir utsat för en grov mishandel. Jag tror inte att du vill att folken vänder ryggen till eler inte bryr sig. Även om det finns vissa risker med att vittna så tycker jag att det är bra och vittna [...] Om det inte funnits vittne så hade vi nog levt i en värld full med brott, mishandel och våld.. [...] VITNA ALT VAD NI BARA KAN! Ps: Va försiktig! Arbetet kring vittnesplikten avslutades med att eleverna gruppvis fick samla ihop sina argument för och emot att behålla vittnesplikten i svensk lag. Därefter delade läraren klassen i två delar med läraren som debattledare. I det här utsnittet av undervisningen kring medborgerliga rättigheter och skyldigheter har eleverna fått undersöka analysera, dekonstruera och rekonstruera några texter av skilda slag. Arbetet kan sägas ha präglats av ett utforskande och reflekterande förhållningssätt. Rösterna i de olika texterna har ställts mot varandra och elevernas röster har på samma sätt utforskats och blivit föremål för reflektion kring en för dem angelägen fråga. Undervisningen svarar mot skolans mål att varje elev kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter. (Lgr 11, del 2.1) Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna ges möjlighet att utifrån personliga erfarenheter och aktuella händelser uttrycka och pröva sina ställningstaganden i möten med andra uppfattningar. Därigenom ska eleverna stimuleras att engagera sig och delta i ett öppet meningsutbyte om samhällsfrågor. (Lgr 11) Kritiskt textarbete uppleva, utforska, undersöka, analysera, pröva, utveckla och reflektera Undervisningen i det exempel som följer rör etiska och rättsliga frågor om smuggling av djur och de lagar som reglerar sådana frågor. Lärarens syfte, utöver kunskaper om det samhällsvetenskapliga innehållet, var att eleverna skulle få erfara hur en fråga som djursmuggling kan belysas ur olika synvinklar med hjälp av olika typer av texter och därmed fördjupas. Undervisningen utspelades i en grupp elever i årskurs 3. Eleverna fick inledningsvis fundera över framsida, titel och namn på författaren till boken Puzzel. Den lilla smuggelhunden (Halvarsson, 2010). Ordet smuggelhund väckte både intresse och frågor. Varför smugglar man en hund? Vad kommer att hända? Hur gör författare när de hittar på en berättelse? I det första kapitlet mötte eleverna valpen Puzzel som befinner sig i ett stall någonstans i Europa. Mycket snart ändras förutsättningarna. Någon för bort henne från den trygga miljön, tejpar valpens tassar och nos och instängd i en trång väska körs hon tillsammans med andra valpar ombord på kvällsfärjan till Sverige och hamnar så småningom hos flickan Mimmi. 5 (10)

6 Läsloggen ett redskap för förståelse Vilka tankar har eleverna om innehållet i det de läser? Vad förstår de? Vad förstår de inte? Eleverna skriver regelbundet läsloggar i en skrivbok som läraren har valt att kalla "Eftertankar". De får därmed möjlighet att gå bortom textens yta och inte stanna i ett första intryck, möjlighet att kliva in i texten, röra sig där och stiga ut ur texten och koppla de erfarenheter de gjort i läsningen till erfarenheter och liv utanför texten (Langer, 2005). Skrivboken är indelad i två spalter och överst på vänstersidan står det "Text" och på högersidan "Tanke" (se även Samtal om texter. Läslyftet 2014: Molloy). Vid nästa högläsningstillfälle är hundsmugglarna på väg till Sverige med valparna. Eleverna blev påtagligt upprörda av bilden av valpen Puzzel med tejp runt tassar och nos. Läraren lät dem skriva ner sina tankar om bilden och flera elever skrev om hur synd det är om valpen. En elev frågade om det här hänt "på riktigt". Läraren bestämde sig för att föra in frågan om fiktion och verklighet. Hur stämmer författarens fiktiva universum med verkligheten? Att förstå och tolka texter från olika medier Läraren visade nu en film från Jordbruksverkets hemsida som avslutas med att en allvarlig ung kvinna tittar in i kameran och säger Köp aldrig smuggelhundar. Filmen väckte elevernas intresse och de ville se den flera gånger. I anslutning till undervisningen kring boken hade eleverna ställt en rad frågor och i filmen fick de svar på flera av dem. Populära hundraser smugglas till Sverige av personer som vill tjäna pengar eftersom hundarna är billigare i vissa andra länder. Problemet är att det kan finnas sjukdomar och parasiter i andra länder som inte förekommer i Sverige. Under den fortsatta läsningen upptäckte eleverna flera likheter mellan verklighet och fiktion. Exempelvis söker familjen i boken information på nätet och mamman visar Mimmi vad det står: KÖP ALDRIG SMUGGELHUNDAR Smugglare bryr sig inte alls om hundarna. Många hundar dör på vägen till Sverige. De får inte mat, vatten och luft nog. Dessutom kan valparna ha smittsamma sjukdomar och måste avlivas när de kommer fram. Eleverna kände igen citatet från Jordbruksverkets film och menade att författaren nog också sett filmen. Läraren lät här eleverna skriva sina tankar till ännu ett citat ur boken som handlar om att man inte ska tro på allt som publiceras på nätet. En elev skrev att "man kan lita på somliga ställen på nätet" och en annan lanserade tanken att man nog kan lita mer på Jordbruksverkets hemsida än på hundsmugglarnas annonser. Ett indicium på det var en 6 (10)

7 annons som eleverna fastnade för. Den var i det närmaste obegriplig och hade uppenbarligen gått igenom "google translation", något eleverna inte stött på tidigare. Den löd: Rosa är fantastiskt! underbara päls, korta björn ansikte och så liten. hon skatta 2 pounds fullt odlas och är en komplett lil docka baby. massor av personlighet och sötma för att dela den här julen. Hon är redo för hennes hem. kallar e-post till boka henne. 2 Andra annonser gav ett mer förtroendeingivande intryck, men nu var elevernas misstänksamhet väckt, deras kritiska blick aktiverad. Läraren hakade på elevernas intresse för annonserna om smuggelhundar och introducerade bland annat följande frågor: Vilka regler gäller om man vill sälja en hund? Vad ska man tänka på om man vill köpa en hund? Vilka regler finns det för annonsering på Blocket? Eleverna upptäckte efterhand att de kunde söka svar på bland annat Youtube och Tullverkets hemsida. De fick nu undersöka de annonser de hittat med hjälp av frågor som gällde såväl regelverk som smuggelannonser: Vad behöver man veta när man köper hund? Vad berättar säljaren? Vad berättar säljaren inte? Vid det här laget har eleverna kommit en bra bit in i romanen. Många röster har blivit hörda, romanens, elevernas egna och olika röster i andra texter. Eleverna har arbetat med en rad texttyper. De har sett en film från Jordbruksverket, läst om regler för införsel av hundar från andra länder och om pass för hundar. De har undersökt annonser på nätet och de har läst och redovisat studier kring rabies med hjälp av tidningsartiklar och olika hemsidor. Att få delta i samtal och meningsutbyte Läsningen, skrivandet och samtalen kring en roman och ett antal vardagstexter har gett eleverna möjlighet att utforska, undersöka, analysera, pröva, utveckla, uttrycka, reflektera och lära. Under läsningen har frågor som eleverna ofta möter i sin vardag, exempelvis i teves nyhetssändningar, aktualiserats. Eleverna har börjat förstå att och varför det finns 2 Texten finns inte längre på nätet. 7 (10)

8 nationella och internationella/europeiska regelverk för införsel av djur från andra länder och de har fått stifta bekantskap med myndigheter som reglerar införsel, köp och innehav av hundar. I allt detta har den upplevelse som den gemensamma läsningen av romanen gav utgjort en stark drivkraft. I arbetet har läsloggen, enligt lärarens bedömning, stor betydelse för alla elever men extra stor för elever i svårigheter. Läsloggen ger eleverna tid att tänka och möjlighet att vara med i diskussioner på samma villkor som övriga elever i klassen. I läsloggen handlar det inte om rätt eller fel, utan om elevernas olika tankar, och då blir olikheter en tillgång (Janks, 2010). Kritiskt textarbete kräver samtal Det framgår att eleverna i undervisningsexemplet kring djursmuggling hade stor glädje av lärarens stödjande uppgifter för att komma på djupet i de frågor och texter klassen arbetade med. Förskollärare och lärare kan ha glädje av frågor av den karaktär som läraren i artikelns undervisningsexempel utnyttjat såväl i samtalen som i de uppgifter hon konstruerat. Läraren har upptäckt att hennes frågor får exempelvis följande karaktär: Vad vill författaren, illustratören, regissören, etc. säga? Vilka antaganden och värderingar har författaren, etc.? Motivera varför du tror så? Vad vill författaren, etc. att vi ska tycka och känna? Vilka tankar och känslor väcker den skrivna berättelsen, bilden, filmen, etc.? Delar du författarens, etc. uppfattning? Det är ofta frågor riktade mot analys av gestaltningen av såväl bild som skriven text. Med vilka ord och bilder försöker författaren, etc. påverka ditt sätt att tänka? Hur gestaltas huvudpersonernas sinnestillstånd? Hur gestaltas relationen mellan huvudpersonerna? Hur gestaltas huvudpersonernas könsidentitet? Hur gestaltas huvudpersonernas ålder? Hur gestaltas huvudpersonernas reaktioner? (se även Bergöö & Jönsson, 2012, Comber, 2001 och Vasquez, 2010) Undervisning av det här slaget förutsätter många långa och korta samtal i större och mindre grupper. Att läsa och skriva tillsammans och samtala kring det man läser och skriver är, skriver Liberg, "sannolikt det allra viktigaste stöd man kan ge för att barns och ungas läsande och skrivande ska utvecklas" (Liberg, 2007, s. 29; vår kurs.). Många förskollärare och lärare upplever att det är svårt att genomföra samtal i större grupper och låter därför oftast eleverna samtala i mindre grupper. Därmed riskeras att mycket av innehållet i textarbetet går förlorat. Eleverna får inte möta den mångfald av erfarenheter, kunskaper, tankar och idéer som en större grupp kan generera. Förskolläraren eller läraren kan inte följa och bygga vidare på alla elevers erfarenheter, kunskaper, tankar och idéer och 8 (10)

9 får heller inte samma möjlighet att förstå vad det är eleverna inte förstår. Många pekar också på svårigheterna att hjälpa eleverna att utveckla sina texter och att ge dem möjlighet att erövra mer krävande textgenrer. Även här är det viktigt att eleverna kan använda inte bara andras texter utan också varandras texter som förebilder eller inspiration. Och det i sin tur kräver att man diskuterar hur olika texter är gjorda. Såväl skrivande som samtal tar tid och måste få ta tid (Luke & Freebody, 1999; se även Samtal om texter. Läslyftet, 2014: filmen Samtal om elevers egna texter). Att synliggöra maktrelationer textens röst Texter av olika slag kan utöva makt. Texter är aldrig neutrala, de representerar ett visst sätt att se på världen. Man kan tala om textens värderingar, om textens röst eller textens intresse. En medveten textbrukare ska kunna se att texter gör något med sina läsare och det måste elever få hjälp att förhålla sig till. Undervisningen ska hjälpa dem att analysera olika texters röster eller intressen och ge dem möjlighet att se och formulera sina egna röster (Bergöö, 2009 a&b). Så sker vid flera tillfällen i undervisningen kring medborgerliga rättigheter och skyldigheter och kring djursmuggling. Elever har ofta en intuitiv känsla för uteslutningsprocesser, maktrelationer och marginaliserande perspektiv som kring texten om pojken som ansätts av ett gäng andra pojkar men har inte alltid redskapen att formulera det på ett kraftfullt sätt. Att ge eleverna möjlighet att utveckla en intuitiv känsla till mer djupgående förståelse är kärnan i ett kritiskt textarbete. Därför är verb som uppleva, utforska, undersöka, analysera, pröva, utveckla, uttrycka och reflektera centrala begrepp i ett kritiskt textarbete. Kritiskt textarbete att förstå och kunna påverka Ytterst syftar det kritiska textarbetet till att eleverna ska förstå sig själva och den värld de lever i, att de kan få en röst i den världen och kunna påverka. Det handlar alltså om kunskap och lärande kring det innehåll som uttrycks i läroplanens värdegrund frågor om makt och rättvisa och i det centrala innehållet i läroplanens olika ämnen och om de förmågor eleverna ska få utveckla: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga. (Lgr 11 och Lgrsär 11, del 1) Elevernas erfarenheter och intressen är motorn i undervisningen. För läraren gäller det att hitta sätt att arbeta aktiviteter, texter, frågor och uppgifter som väcker och bibehåller elevernas lust att gå på djupet och lära mer och samtidigt hålla fast ansvaret för undervisningens innehåll. Elevernas erfarenheter och intressen är ju inte heller något statiskt. De utvecklas och förändras, inte minst av det de får möjlighet att göra, lära och förstå i förskoleklass och skola. 9 (10)

10 Litteratur Bergöö, Kerstin (2009a). Barns liv och samhällets textvärldar. I K. Jönsson (Red.). Bygga broar och öppna dörrar. Att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola. Stockholm: Gleerups. Bergöö, Kerstin (2009b). Kritisk litteracitet. I K. Jönsson (Red.). Bygga broar och öppna dörrar. Att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola. Stockholm: Gleerups. Bergöö, Kerstin & Jönsson, Karin (2012). Glädjen i att förstå. Språk- och textarbete med barn. Lund: Studentlitteratur. Comber, Barbara (2001). Critical literacies and local action: Teacher knowledge and a new research agenda. I B. Comber & A. Simpson (Red.). Negotiating critical literacies in classrooms. Mahwah, New Jersey/London: Lawrence Erlbaum Associates. Halvarsson, Isabelle (2010). Puzzel. Den lilla smuggelhunden. Stockholm: Bonnier Carlsen. Jordbruksverket (2014). Informationstext om införsel av hundar till Sverige. Hämtad från hilrar/hundarkatterochillrarinforsel/undviksmuggeldjurnarduskaffarhund f767134a304 8c1e html Janks, Hilary (2010). Literacy and power. New York & London: Routledge Taylor & Francis Group. Jönsson, Karin (2009). Läsning och skrivning som sociala praktiker. I K. Jönsson (Red.). Bygga broar och öppna dörrar. Att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola. Stockholm: Gleerups. Langer, Judith, A. (2005). Litterära föreställningsvärldar: litteraturundervisning och litterär förståelse. Stockholm: Daidalos. Lgr 11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Stockholm: Skolverket. Liberg, Caroline (2007). Läsande, skrivande och samtalande. I Att läsa och skriva. En kunskapsöversikt baserad på forskning och dokumenterad erfarenhet. Stockholm: Myndigheten för skolutveckling. Luke, Alan & Freebody, Peter (1999). Further notes on the four resources model. Reading Online. Melin, Mårten (2006). Svarta kängor med gul söm. Stockholm: Eriksson & Lindgren. Samtal om texter. Läslyftet (2014). Molloy, Gunilla. Läsloggen ett tankeredskap. Stockholm: Skolverket. Samtal om texter. Läslyftet (2014). Samtal om elevers egna texter. Årskurs 4, Ekarängskolan, Borås. Film: Läslyftet. Stockholm: Skolverket. Vasquez, Vivian, M. (2010). Getting beyond I like the book. Creating space for critical literacy in K 6 classrooms. International Reading Association (10)

Kritiskt textarbete- att läsa, samtala och skriva (om) världen

Kritiskt textarbete- att läsa, samtala och skriva (om) världen Förskoleklass Kritiskt textarbete- att läsa, samtala och skriva (om) världen Modulen syftar till att genom kritiskt textarbete bidra till att elever förstår sig själva och den värld de lever i och att

Läs mer

Texternas röster och elevernas röster

Texternas röster och elevernas röster Språk-, läs- och skrivutveckling Förskoleklass och Grundskola åk 1 6 Modul: Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 5: Texternas röster och elevernas röster Texternas röster och

Läs mer

Skrivande och samtal vägar in i läsningen. Karin Jönsson, Malmö högskola

Skrivande och samtal vägar in i läsningen. Karin Jönsson, Malmö högskola Skrivande och samtal vägar in i läsningen Karin Jönsson, Malmö högskola Samtal och skrivande kring texter är en viktig del i att bygga förståelse. Det är i social aktion som elevernas läsning och förståelse

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra

Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra Modul: Kritiskt textarbete- läsa, samtala och skriva (om) världen Del 8: Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra Kritiskt textarbete att förstå och kunna förändra Kerstin Bergöö, Högskolan Kristianstad

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

Kritiskt textarbete - att läsa, samtala och skriva (om) världen

Kritiskt textarbete - att läsa, samtala och skriva (om) världen Kritiskt textarbete - att läsa, samtala och skriva (om) världen Modulen är reviderad och den nya versionen publicerades i sin helhet 9 februari 2018. Elever möter idag en uppsjö av texter i olika medier

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 1 Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 2 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Kursplan svenska 3... Kursplan samhällskunskap 4... Kursplan bild 4... Barnkonvention 5...

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Textens tomrum Om du var en karaktär

Textens tomrum Om du var en karaktär Textens tomrum Om du var en karaktär Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

Får man säga vad man vill på nätet?

Får man säga vad man vill på nätet? Får man säga vad man vill på nätet? Lektionen berör dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Läs mer

Kritiskt textarbete att läsa och välja texter

Kritiskt textarbete att läsa och välja texter Modul: Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 2: Kritiskt textarbete att läsa och välja texter Kritiskt textarbete att läsa och välja texter Karin Jönsson & Elisabeth Jennfors,

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. Pedagogisk planering klassbok Pojken i randig pyjamas Syfte Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA)

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA) Ramkursplan 2013-06-24 ALL 2013/742 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk som modersmål

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Att jobba med identitet, sexualitet och jämställdhet i undervisningen i svenska/svenska som andraspråk

Att jobba med identitet, sexualitet och jämställdhet i undervisningen i svenska/svenska som andraspråk Att jobba med identitet, sexualitet och jämställdhet i undervisningen i svenska/svenska som andraspråk Med fokus på undervisning i svenska och svenska som andraspråk Vem är jag? Vilka är vi här? Vilka

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Den medvetna reflektionens betydelse

Den medvetna reflektionens betydelse Modul: Läsa och skriva i alla ämnen Del 8: Återblick och reflektion Den medvetna reflektionens betydelse Catarina Schmidt och Birgitta Lundberg, Högskolan i Jönköping och Åsa Wedin, Högskolan i Dalarna

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Kritiskt textarbete att läsa och välja texter

Kritiskt textarbete att läsa och välja texter Språk-, läs- och skrivutveckling Förskoleklass och Grundskola åk 1-6 Modul: Kritiskt textarbete att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 2: Kritiskt textarbete Att läsa och välja texter Kritiskt textarbete

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer

Läshandledning Ett halvt ark papper

Läshandledning Ett halvt ark papper Läshandledning Ett halvt ark papper Inledning Det här är en läshandledning för gymnasielärare. Den är baserad på Strindbergs tidlösa novell Ett halvt ark papper. Strindberg ingår i den svenska litteraturkanonen

Läs mer

Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv

Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Modul: Kritiskt textarbete-att läsa, samtala och skriva (om) världen Del 1: Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv Karin Jönsson & Elisabeth Jennfors, Malmö

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

En häst på rymmen Anna Hansson

En häst på rymmen Anna Hansson SIDAN 1 Boken handlar om: Lina och Moa får plötsligt ett sms, av Lotta i stallet. Det visar sig att blixten har slagit ner i hagen, där alla hästarna stod, och nu är hästen Pontus borta. Lina och Moa letar

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Bee-Bot & Blue-Bot Skapa din egna saga

Bee-Bot & Blue-Bot Skapa din egna saga Bee-Bot & Blue-Bot Skapa din egna saga Sverige har en starkt segregerad arbetsmarknad där tekniksektorn utmärker sig. Stat och kommun har därför initierat ett antal aktörer med särskilt uppdrag att arbeta

Läs mer

Fastighetslabbets koppling till Läroplanen för grundskolan (Lgr 11)

Fastighetslabbets koppling till Läroplanen för grundskolan (Lgr 11) Fastighetslabbets koppling till Läroplanen för grundskolan (Lgr 11) Kapitel 1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

Bee-Bot & Blue-Bot Rimord

Bee-Bot & Blue-Bot Rimord Bee-Bot & Blue-Bot ord Sverige har en starkt segregerad arbetsmarknad där tekniksektorn utmärker sig. Stat och kommun har därför initierat ett antal aktörer med särskilt uppdrag att arbeta med jämställdhets-

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund kultursyn kunskapssyn elevsyn Pedagogik förmågan att inte ingripa? Kultursyn Inlärning perception produktion Kunskapssyn perception Lärande produktion reflektion inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) MORTEN DÜRR & LARS HORNEMAN (ILL.) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är en bildbaserad berättelse med ett enkelt ordförråd. Berättelsens huvudperson är Amina, som tvingas fly över havet i en

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson LÄRARHANDLEDNING Text: Jenny Edvardsson 1 TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Denna lärarhandledning är framtagen till Mariette Lindsteins bok Sekten på Dimön som är första delen i en trilogi (ViaTerra). De olika uppgifterna

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9

SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9 SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9 REFLEKTERA OCH VÄRDERA Hur du kan reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar. Hur du kan reflektera över mänskliga rättigheter

Läs mer

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9 Kungsmarksskolan 2007-08-16 SVENSKA Lokal kursplan för ämnet Svenska. Strävansmål år 9 Skolan skall i sin undervisning i svenska sträva efter att eleven: - utvecklar sin fantasi och lust att lära genom

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Centralt innehåll. I årskurs 1 3 75 3.17 Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Vilka regler finns på internet?

Vilka regler finns på internet? Lektionen handlar om normer och regler i vardagen och på internet. Lektionen har Karin Nygårds tagit fram. Karin är utbildad lärare i svenska och svenska som andraspråk för grundskolans lägre åldrar. Till

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken "Kära fanatiker".

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken Kära fanatiker. En lärarguide från Inledning. Vad skapar fanatism i vår tid? Hur kan fanatism bemötas och bekämpas? Vilka möjligheter till kompromisser finns det? Vilket är kollektivets ansvar och vad är individens eget

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan 3.7 Modersmål Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor

Läs mer

Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret

Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret sid 3... sid 4... sid 5... sid 7... sid 7... sid 8... sid 10... Beskrivning, målgrupp och syfte BTJ-recension

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

Vad handlar boken om?

Vad handlar boken om? FÖRFATTARE Ann Gomér SIDAN 1 Mimmi, valpen och kaninen Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Vad handlar boken om? Mimmi hälsar på sin kusin Anna. Hon tar med sig sin hund Bonita

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället:

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället: prövning grundläggande svenska Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

måste skjuta sin pil. som klyver luften Men spännande. Som en pil En drake, en pil, en kristallkula kristallkulan föll det var den dagen

måste skjuta sin pil. som klyver luften Men spännande. Som en pil En drake, en pil, en kristallkula kristallkulan föll det var den dagen LÄRARHANDLEDNING Christina Herrström En drake, en pil, en kristallkula Men spännande. Som en pil det var den dagen kristallkulan föll men hon är inte Drakdrottningar. Vi ska bli det. måste skjuta sin pil.

Läs mer

Vandrande pinnar på rymmen

Vandrande pinnar på rymmen SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Frodo ska åka med sin pappa, syster och farmor för att köpa vandrande pinnar. Problemet är att pappa inte gillar insekter och är rädd för de vandrande pinnarna.

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap 3.15 Samhällskunskap Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade

Läs mer

Dessutom skall i samband med det skriftliga provet följande uppgift lämnas in skriftligen:

Dessutom skall i samband med det skriftliga provet följande uppgift lämnas in skriftligen: prövning samhällskunskap grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisningar Kurs: Samhällskunskap Kurskod: GRNSAM2 Verksamhetspoäng: 150 Prövningen består av ett skriftligt prov och

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Kurs: Samhällskunskap. Kurskod: GRNSAM2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Samhällskunskap. Kurskod: GRNSAM2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Samhällskunskap Kurskod: GRNSAM2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

Trippel Helix Lund

Trippel Helix Lund Trippel Helix Lund 2016-02-09 Skolverket - projektgrupp Grundskolan (motsvarande) - Olof Andersson - Eva Blomdahl - Helena Karis - Christian Magnusson Gymnasieskolan (motsvarande) - Hans Almgren - Ylva

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Benni Bødker Vad handlar boken om? Boken handlar om den föräldralöse pojken Marko. Han bor tillsammans med gruppen Gamma, som jagar brottslingar. Marko får i uppdrag att rädda besättningen

Läs mer

Bee-Bot & Blue-Bot Färglära

Bee-Bot & Blue-Bot Färglära Bee-Bot & Blue-Bot Färglära Sverige har en starkt segregerad arbetsmarknad där tekniksektorn utmärker sig. Stat och kommun har därför initierat ett antal aktörer med särskilt uppdrag att arbeta med jämställdhets-

Läs mer

samhällskunskap Syfte

samhällskunskap Syfte Samhällskunskap Kurskod: GRNSAM2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Kursplaner och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Reviderad 2016 Kommunal vuxenutbildning på

Läs mer

ATT TÄNKA NOGA PÅ FILM

ATT TÄNKA NOGA PÅ FILM Johan G:son Berg Samtalsledare Tänka Noga Ung Filosofi på Södra Teatern ATT TÄNKA NOGA PÅ FILM Filosofiska samtal som metod för att arbeta med film i skolan FILOSOFISKA FRÅGESTÄLLNINGAR I FILM Schindlers

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Moas gäng och stölden på kaféet Lärarmaterial

Moas gäng och stölden på kaféet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Rebecca och Tony Manieri Vad handlar boken om? Boken handlar om Moa och hennes kompisar som hittar en gömd väska med en lista i. Listan visar platser i staden, där det har varit eller

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Studie- och yrkesvägledning i undervisningen Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar. I en vid definition innefattar studie- och yrkesvägledning

Läs mer