Motion om en kommun maximalt fri från GMO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion om en kommun maximalt fri från GMO"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet Dnr deckf30 Motion om en kommun maximalt fri från GMO Ärendebeskrivning Roger Malmberg (MP) och Marie Anne Björn Rosendahl (C) anför i motion Vänsterpartiet lämnade för någon månad sen in en motion med liknande tankegångar, som undertecknade dock anser behöver utvecklas vidare enligt nedan. En kommun där inga genetiskt modifierade grödor odlas vare sig på åkrarna i trädgårdslanden eller i skogen. Där ingen mat produceras med hjälp av genetiskt modifierade grödor och ingen genmodifierad mat helst återfinns i våra butiker. Det finns flera saker som underlättar ett sådant beslut nämligen att : Kommunens lantbrukare till stor del är med i Svenskt Sigill som beslutat att inte använda GMO i sin livsmedelsproduktion. (Gäller t.ex. alla kommunens 23 mjölkproducenter). Redan nu har 23 % av länets lantbrukare (2007) hela eller delar av sin mark i ekologisk odling och även de kräver frihet från GMO i sin odling. Det svenska förslaget till samexistensregler (regler som reglerar samvaron mellan GMO grödor och övriga grödor) är ett mycket svagt regelsystem i sin nuvarande utformning vilket skulle göra det svårt för såväl Svenskt Sigill och det ekologiska lantbruket att förbli fritt från GMO om GMO grödor tillåts odlas i kommunen. Kommunens biodlare ser sin verksamhet hotad om man inte slipper GMO i växtodlingen.

2 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet deckf30b Viss importerad mat kan ha förorenats av GMO grödor så tyvärr kan vi aldrig få helt GMO fritt, (därav skrivs GMO fri nedan), inom kommunen MEN : Vi har ett rikt odlingslandskap med en fantastisk biologisk mångfald som är värd att värna. En väl förankrad GMO fri zon kan dessutom bidra till ett ökat intresse för mat från kommunen och förbättra konkurrenssituationen för kommunens GMO fria livsmedelsproduktion. Målet är att få länets samtliga kommuner samt Norrbottens landsting att utropa sig som GMO fria zoner. EG rätten tillåter inte generella förbud mot genmodifierade grödor, så ett beslut ger oss inget rättsligt skydd, men det innebär en viljeinriktning som är mycket viktig. Jämtlands län tillsammans med minst 174 regioner och över 4500 kommuner och andra lokala områden och tiotusentals jordbrukare och matproducenter i Europa har deklarerat sig som GMO fria och åtagit sig att inte tillåta användandet av genetiskt modifierade organismer i jordbruket och maten inom sina territorier, enligt GENET (13 april, 2007). Dessutom kan kommunfullmäktige ta beslut om att kommunen i sina upphandlingsregler ska kräva att de livsmedel som ska köpas in ska bygga på produktion fri från genetiskt modifierade grödor. Det skulle innebära GMO fri mat inom kommunens verksamheter. Genom att anta detta mål förstärker och skyddar Luleå kommun sin roll som ekokommun. Tanken är att GMO i sig är oförenligt med ekologiskt tänkande och därför är det viktigt att anta målet för att skydda kommunens roll som ekokommun. Det vore också önskvärt att kommunen är tydlig och säger nej till kommersiella odlingar eller fältförsök med GMO inom kommunens gränser. Vare sig lantbrukarna eller konsumenterna vinner på att man odlar genetiskt modifierade grödor. Kemikalieföretaget Monsanto är den store vinnaren som producent av över 90 % av GMO grödorna och som tar in patentinkomster från de flesta konkurrenterna och från alla de som odlar GMO grödor.

3 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet deckf30c Den biologiska mångfalden hotas totalt, kemikalieberoendet ökar liksom beroendet av dess industri. Kunskapen om hälsofrågor kring GMO och antibiotikaresistens behöver utredas vidare av oberoende parter. Vi anser att den i dagsläget bristande kunskapen om GMO:s hälsorisker för människan gör det ännu viktigare för kommunen att kunna erbjuda sina elever och anställda GMO fri mat. Monsantos egen forskning må förbli enbart deras egen för all framtid. Trots mycket prat har man inte löst livsmedelsförsörjning till jordens fattigaste befolkningar genom att ta fram nya GMO grödor. Med anledning av ovanstående yrkar vi : Att kommunfullmäktige ställer sig bakom kravet att utropa Luleå kommun till en GMO fri zon inom livsmedelsproduktionen med följande mål: Att Luleå kommuns målsättning är frihet från genetiskt modifierade grödor vid odlingar på åkrarna, trädgårdslanden och i skogen. En kommun där ingen mat avsiktligt produceras med hjälp av genetiskt modifierade grödor. Att kommunfullmäktige tar beslut om att i sina upphandlingsregler kräva att de livsmedel som ska köpas in i möjligaste mån ska bygga på produktion fri från genetiskt modifierade grödor. Att kommunen skriver in i sin målsättning att inom gränserna för Luleå kommun ska inga kommersiella odlingar eller fältförsök med GMO förekomma. [1] GMO är förkortning för genetiskt modifierade organismer. Det är konstgjort och industriellt manipulerande av arvsmassan i biologiskt material. Processen kring framställandet av GMO är kunskapsmässigt och rättsligt hårt knutet till stora multinationella företag som drivs av egenintressen. Varken jordbrukare, konsumenter eller miljön har några fördelar av GMO. Problemen med användandet av GMO kan beskrivas som etiska, rättsliga, miljömässiga, hälsomässiga och ekonomiska. Vi saknar idag oberoende kunskap om riskerna kopplade till användandet av GMO.

4 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet deckf30d NB. Motionen utgår till viss del från en motion som lämnades in till Jämtlands läns landsting den 7/ Föreningen Slow food International har tagit fram ett manifest där generella problem med GMO finns beskrivna. Manifestet och en översättning kan ses på: food om gmo/ s beslut beslutar att - remittera motionen till kommunstyrelsen. Miljönämndens yttrande GMO står för genetiskt modifierad organism. Definitionen av en genetiskt modifierad organism är enligt lagstiftningen en organism där det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt genom parning eller naturlig rekombination. Exempel på livsmedel som kan vara GMO är majskorn, sojaböna och rapsfrön. Genetiskt modifierade växter som förekommer i jordbruket har tagits fram antingen för att göra grödan mer lättodlad (t ex genom resistens mot svampangrepp eller tolerans mot specifika bekämpningsmedel) eller för att ändra grödans egenskaper som livsmedel (t ex ris med förhöjd järnhalt). För att en GMO ska få användas i livsmedel krävs det att den är godkänd inom EU. Livsmedelsverket är ansvarig för godkännanden som rör livsmedel, medan Jordbruksverket är ansvarig för godkännanden som rör utsättning i miljön (t ex för odling). För att en GMO ska få användas kommersiellt måste den först undersökas om den är lika säker för människors hälsa som motsvarande livsmedel som inte är genetiskt modifierat. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA (European Food Safety Authority) ansvarar för att utföra säkerhetsbedömningen av GMO.

5 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet deckf30e Beslutet om eventuellt godkännande av GMO för livsmedelsändamål fattas av EU kommissionens Ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa (SKLD). En GMO kan vara godkänd för ett eller flera användningsområden: Import och bearbetning av levande GMO till exempel hela majskorn och sojabönor Odling Användning som foder Användning som livsmedel Livsmedel som innehåller GMO ska märkas. På en produkt kan det till exempel stå framställd av genetiskt modifierad soja. Även livsmedel som är framställda av GMO men som genom olika processer inte längre innehåller något DNA från en GMO ska märkas. GMO kan finnas i de flesta av våra livsmedel till exempel majsvälling, tomatpuré, färdigrätter och rapsolja. Det finns vissa undantag från denna regel. Mat som innehåller GMO behöver inte GMO märkas om GMO hamnat i maten oavsiktligt. Då får den ingrediens som innehåller GMO inte bestå av mer än 0,9 procent GMO. Avsiktlig inblandning av GMO ska dock alltid märkas. Djur som utfodras med genetiskt modifierat foder blir för den skull inte själva genmodifierade. Det innebär även att livsmedel från dessa djur som kött, mjölk och ägg räknas som GMO fria och behöver därför inte märkas. Mål i motionen Miljökontoret anser vad gäller det första och tredje målet att Luleå kommun inte har någon befogenhet att förbjuda att genetiskt modifierade grödor odlas varken privat eller yrkesmässigt eller att mat produceras med hjälp utav GMO. Inte heller kan kommunen bestämma om vad som får säljas i butiker, restauranger mm eller vilken typ av foder som får säljas.

6 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet deckf30f För det andra målet i motionen har miljönämnden tidigare lämnat ett yttrande i en liknande motion daterad , 56 om GMO fria livsmedel i Luleå kommun. Miljönämnden föreslog i yttrandet att motionen skulle bifallas samt att införa ett obligatoriskt krav i upphandling att inköpta livsmedel ska vara GMO fria. I motionen om en kommun maximalt fri från GMO går man dock ett steg längre när man även kräver att livsmedel i möjligaste mån ska bygga på en produktion fri från GMO. Det skulle enligt miljökontorets uppfattning betyda att även t ex kött, mjölk och ägg från djur som uppfötts på GMO foder skulle räknas in, fastän de lagstiftningsmässigt räknas som GMO fria och därigenom inte behöver märkas. Miljökontoret föreslår att miljönämndens tidigare ställningstagande, , 56 gällande upphandling om GMO fria livsmedel i Luleå kommun även gäller för denna motion. Då yrkandet om en GMO fri zon och målen för detta endast kan uttala en kommunal viljeyttring utan rättsstatus är miljökontoret tveksam till värdet av bifall till motionen. Med hänvisning till miljökontorets yttrande enligt ovan beslutar miljönämnden uttala sin tveksamhet till nyttan av att utropa Luleå kommun till GMO fri zon. Vad gäller kommunal upphandling av livsmedel hänvisas till miljönämndens yttrande , 56. Vid miljönämndens sammanträde yrkar Sven Persson (MP) bifall till motionen i sin helhet och reserverar sig mot miljönämndens beslut Ekonomikontorets yttrande I kommunstyrelsebeslut paragraf 66 är beslutat att: Förvaltningar eller bolag (verksamheterna) ansvarar för att ta fram de miljökrav som ska gälla med hjälp av EKU verktyget eller på annat sätt. Miljökraven ska ingå som en del i verksamhetskravspecifikationen.

7 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet deckf30g Miljökontoret ger vid behov verksamheten stöd vad gäller yttre miljökrav och kommunhälsan vad gäller arbetsmiljökrav. EKU verktyget administreras idag av Miljöstyrningsrådet som i sina rekommendationer beträffande GMO fria livsmedel har tagit fram ett dokument BESTÄMMELSER FÖR SPÅRBARHET OCH MÄRKNING ANGÅENDE GMO, GENETISKT MODIFIERADE ORGANISMER. Dokumentet finns i dess helhet på länken: Ekonomikontorets inköpsavdelning föreslår, mot bakgrund till ovanstående, kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att: avslå motionen med motivering att kommunens förvaltningar i dagsläget har möjlighet att beakta Miljöstyrningsrådets rekommendationer kring GMO fria livsmedel i verksamheten. Landsbygdskommitténs yttrande När det gäller yrkandet angående kommunens upphandlingsregler hänvisar landsbygdskommittén i likhet med ekonomikontoret till kommunstyrelsebeslut där det beslutades att: Förvaltningar eller bolag (verksamheterna) ansvarar för att ta fram de miljökrav som ska gälla med hjälp av EKU verktyget eller på annat sätt. Miljökraven ska ingå som en del i verksamhetskravspecifikationen. Miljökontoret ger vid behov verksamheten stöd vad gäller yttre miljökrav och kommunhälsan vad gäller arbetsmiljökrav. Övriga yrkanden i motionen går ut på att det inte ska odlas genetiskt modifierade grödor inom Luleå kommuns geografiska område. Vad som är tillåtet att odla i Sverige styrs av lagstiftning på nationell nivå och på EU nivå.

8 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet deckf30h På regional och lokal nivå kontrollerar länsstyrelse och kommuner att lagstiftningen följs. Alla led i produktionen av livsmedel besöks. Det brukar kallas att kontrollen av livsmedel sker från ʺjord till bordʺ. Primärproducenter av livsmedel som djuruppfödare, växtodlare samt fodertillverkare besöks av länsstyrelsen. I Luleå har Luleå kommuns miljökontor uppdraget att kontrollera livsmedelsbutiker, restauranger, skolor och andra som hanterar livsmedel yrkesmässigt. Detta system syftar till att livsmedel ska vara säkert att använda. Att införa egna lokala restriktioner för vad som får odlas ligger utanför den kommunala kompetensen. Landsbygdskommittén föreslår, mot bakgrund av ovanstående, kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att - avslå motionen - utvecklingen i framtiden bör följas med uppmärksamhet Konsumentnämndens yttrande Konsumentnämnden ställer sig bakom att - odlingar på åkrar, ängar, trädgårdsland och skog ska vara fria från genetiskt modifierade grödor inom Luleå kommuns gränser - upphandlingsreglerna för Luleå kommun kräver att de livsmedel som upphandlas ska bygga på produktion fri från genetiskt modifierade grödor. Frågorna kring genmodifierade grödor är av tydligt konsumentintresse. Målsättningen med odlingar fria från genetiskt modifierade grödor skulle öka förutsättningarna för att konsumenterna kan känna förtroende för maten. Dessutom skulle Luleås roll som eko kommun stärkas.

9 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet Kansliets förslag deckf30i Kansliet föreslår kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att bifalla den 3:e att satsen i motionen på så sätt att kommunen som krav vid upphandling av livsmedel ska tillämpa GMO frihet i märkningspliktig mängd enligt Miljöstyrningsrådets bestämmelser med hänvisning till miljönämndens och landsbygdskommitténs yttranden avslå motionen i övrigt. Yrkanden Thomas Olofsson (FP), Karl Petersen (S) och Mattias Karlsson (M) yrkar bifall till kansliets förslag. Arbets och personalutskottets förslag Kommunstyrelsens arbets och personalutskott föreslår kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta i enlighet med kansliets förslag. Yrkanden Annika Eriksson (MP) och Camilla Hansen (C) yrkar bifall till motionen. Yvonne Stålnacke (S), Thomas Olofsson (FP) och Conny Sundström (KD) yrkar bifall till arbets och personalutskottets förslag.

10 Kommunstyrelsen b Arbets och personalutskottet deckf30j Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbets och personalutskottets förslag. Reservationer Annika Eriksson (MP) och Camilla Hansen (C) reserverar sig mot beslutet.

Motion om en kommun maximalt fri från GMO

Motion om en kommun maximalt fri från GMO Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 29 1 Dnr 2010 0009 Motion om en kommun maximalt fri från GMO Bilaga: Motion om en kommun maximalt fri från GMO Ärendebeskrivning Roger Malmberg (MP) och Marie Anne

Läs mer

Motion om att ej sluta avtal med riskkapitalbolag

Motion om att ej sluta avtal med riskkapitalbolag 2011-12-19 275 588 Kommunstyrelsen 2012-11-12 241 581 Arbets- och personalutskottet 2012-03-26 80 168 2012-10-29 233 479 Dnr 11.744-008 deckf26 Motion om att ej sluta avtal med riskkapitalbolag Ärendebeskrivning

Läs mer

2011-03-30 LS 0906-0526. Motion 2009:22 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att göra Stockholms län till en GMO-fri zon

2011-03-30 LS 0906-0526. Motion 2009:22 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att göra Stockholms län till en GMO-fri zon Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 Ankom Stockholms läns landsting 2011-03-30 LS 0906-0526 2011-03» 3 0 j lanostingssrvrelsew Dnr. Landstingsstyrelsen j 1 1-04- 1 2 * 0 44

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:43 LS 0906-0526 1 (2) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:22 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att göra Stockholms län till en GMO-fri zon Föredragande landstingsråd: Gustav Andersson

Läs mer

Feriejobbsgarantin. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen 2009-03-16 58 134

Feriejobbsgarantin. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen 2009-03-16 58 134 Kommunstyrelsen 2009-03-16 58 134 Arbets- och personalutskottet 2009-02-23 49 104 Dnr 09.79-12 marsks13 Feriejobbsgarantin Ärendebeskrivning Lågkonjunkturen och den kraftigt försämrade arbetsmarknaden

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun

Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun Kommunfullmäktige 2009 09 28 155 367 2010 10 25 153 360 Kommunstyrelsen 2010 10 11 177 439 Arbets och personalutskottet 2010 09 27 167 346 Dnr 09.586 008 septkf16 Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Motion om jubileumsbroddar

Motion om jubileumsbroddar Kommunfullmäktige 2007-01-29 23 46 2008-01-28 8 26 Kommunstyrelsen 2008-01-14 11 29 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 279 590 Dnr 07.15-008 jankf19 Motion om jubileumsbroddar Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V)

Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2012: RI (Dnr 309-2043/2011) Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Medborgarförslag om Luleå som GMO fri kommun

Medborgarförslag om Luleå som GMO fri kommun Kommunfullmäktige 2010 09 27 147 346 Kommunstyrelsen 2011 01 17 37 59 Arbets och personalutskottet 2010 12 06 239 506 Dnr 10.580 008 septkf23 Medborgarförslag om Luleå som GMO fri kommun Ärendebeskrivning

Läs mer

Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till Luleå Renhållning AB

Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till Luleå Renhållning AB Kommunfullmäktige 2012-06-18 127 291 Kommunstyrelsen 2012-06-04 145 347 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 125 259 Dnr 12.207-32 junikf10 Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till

Läs mer

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2)

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Utlåtande 2003: RIV (Dnr 323-225/2002) Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 77 181 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 126 279 Dnr 2008/379.008 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Medborgarförslag Ärendebeskrivning Charlotte

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Du får mer. När du handlar KRAV-märkt får du mer på köpet.

Du får mer. När du handlar KRAV-märkt får du mer på köpet. Du får mer Du får mer När du handlar KRAV-märkt får du mer på köpet. Ekologiskt lantbruk är bra för djuren, jorden och vattnet. Köper du mat från ett sådant lantbruk får du mervärden i form av bättre miljö

Läs mer

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2015-08-11 1(2) 172 Svar på medborgarförslag - Arbeta för en lagändring så att ledamöter som lämnar ett parti samtidigt måste lämna sin plats i kommunfullmäktige, (KSKF/2015:196) Beslut

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Motion Vegetarisk veckodag

Motion Vegetarisk veckodag YTTRANDE 2012-02-21 LK11-0322 Landstingsstyrelsen Motion Vegetarisk veckodag Inledning I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, Vänsterpartiet att en vegetarisk dag i veckan införs

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för Skatteutskottets utlåtande 2013/14:SkU23 Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Människan i EU. fri rörlighet. - om förvaltning, medborgarskap och. vt 2012 1

Människan i EU. fri rörlighet. - om förvaltning, medborgarskap och. vt 2012 1 Människan i EU - om förvaltning, medborgarskap och fri rörlighet Anna-Sara.Lind@jur.uu.se/T6 vt 2012 1 Dagens föreläsning 1. Inledning 2. Fri rörlighet ett perspektiv över tid 3. EU:s stadga om de grundläggande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Policydokument för. Malmö Redhawks

Policydokument för. Malmö Redhawks Policydokument för Malmö Redhawks Hjärta Kvalitet Stolthet Malmö Redhawks policy Malmö Redhawks är en av regionens största ishockeyföreningar och målet för föreningen är att vara etablerad i landets toppskikt.

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad.

Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad. KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 15 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 146 Ks 180 Au 212 KS/2014-0113 Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad. s förslag

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Enklare regler för avfallstransportörer.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5)

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Helena Särkijärvis m.fl. motion om att starta ett projekt för att främja användningen av närproducerad mat i Pargas stad

Helena Särkijärvis m.fl. motion om att starta ett projekt för att främja användningen av närproducerad mat i Pargas stad Stadsfullmäktige 12 28.01.2014 Stadsstyrelsen 109 16.05.2016 Stadsfullmäktige 66 21.06.2016 Helena Särkijärvis m.fl. motion om att starta ett projekt för att främja användningen av närproducerad mat i

Läs mer

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp,

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp, 1 KEMI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

Motion om familjecentral i centrala Luleå

Motion om familjecentral i centrala Luleå 2006-12-18 303 658 Kommunstyrelsen 2007-09-10 159 377 Arbets- och personalutskottet 2007-08-13 159 356 06.970 008 deckf24 Motion om familjecentral i centrala Luleå Erika Josbrandt och Conny Sundström,

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden. Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2015:544 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Kommunala självstyrande skolor

Kommunala självstyrande skolor GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2009-03-11 Kommunala självstyrande skolor Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i november 2008 behandlades Idé och

Läs mer

12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling

12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling 12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 101 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling RS140483

Läs mer

Offentlig upphandling av hållbara produkter Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (v)

Offentlig upphandling av hållbara produkter Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (v) PM 2005 RVIII (Dnr 303-4834/2004) Offentlig upphandling av hållbara produkter Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (v) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Ann-Margarethe

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2015-09-21 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Motion om ursprungsmärkning av varor

Motion om ursprungsmärkning av varor 2009-03-30 64 152 Kommunstyrelsen 2009-06-01 132 335 Arbets- och personalutskottet 2009-05-11 124 279 Dnr 09.201-008 marskf30 Motion om ursprungsmärkning av varor Ärendebeskrivning Bertil Bartholdsson,

Läs mer

Praktisk programmering

Praktisk programmering KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Praktisk programmering Daniel Workinn [2012-09-07] workinn@kth.se Introduktionskurs i datateknik, II1310 Sammanfattning Rapporten sammanfattas enklast med ett par substantiv.

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Detta dokument beskriver vilka regler som gäller för lagspecifika hemsidor använda av Ackers lag.

Detta dokument beskriver vilka regler som gäller för lagspecifika hemsidor använda av Ackers lag. Ackers WWW-Policy I samband med Åkersberga IBF:s (Ackers ) öppnande av sin hemsida på Internet uppstår behovet av regler och riktlinjer för publicering av hemsidor för de olika lagen på Internet. Detta

Läs mer