Motion om jubileumsbroddar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion om jubileumsbroddar"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Dnr jankf19 Motion om jubileumsbroddar Ärendebeskrivning Camilla Hansen, för centerpartiet, anför följande i motion Fysisk aktivitet är en förutsättning för en god hälsoutveckling. Målet är att samhället utformas så att det ger förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Genom förebyggande insatser kan vi skapa såväl trygghet som säkerhet för många medborgare. Ett aktivt liv med god rörlighet året runt är en av många viktiga delar för en god livskvalitet och samhällsekonomi. Det krävs medvetna satsningar från samhällets sida för att förbättra förutsättningarna för ökad fysisk aktivitet i befolkningen och att uppmuntra de mest stillasittande att börja röra sig mer. Vi anser det viktigt att stimulera till att bland annat äldre kan erbjudas ett fysiskt aktivt liv året om. Målsättningen är att öka fysisk aktivitet och minska halkolyckor. Enligt Räddningsverket är det äldre från 65 år och uppåt som svarar för större delen av skadefallen i dödsorsaks- och patientstatistiken. Detta trots att denna åldersgrupp endast utgör drygt 17 procent av befolkningen. I en artikel i Läkartidningen (47/2006) redovisas mycket påtagliga positiva effekter av regelbunden fysisk aktivitet på såväl depression som intellektuell förmåga och förekomsten av demens. Redovisade data tyder på att motion 3 ggr i veckan till och med har bättre långsiktig effekt på depression bland äldre än antidepressiva mediciner. Då många arbetsmiljöer idag innebär ett stillasittande liv och benskörheten är ett problem utgör även detta en anledning till att förebygga fallolyckor ute bland äldre.

2 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf19b Med jubileumsbroddar ges en gest av uppskattning för våra äldre, ökad möjlighet till fysisk aktivitet och en förebyggande åtgärd mot halkolyckor på grund av snö och halka. Därför föreslår Centerpartiet: Att låta utreda kostnaden för jubileumsbroddar till alla som fyller 65 år de närmaste åren Att Luleå kommun under en försöksperiod delar ut jubileumsbroddar i Stadshuset. Kommunfullmäktige beslutar att - remittera motionen till kommunstyrelsen. Socialnämndens yttrande Motionen lyfter en central folkhälsofråga om vikten av fysisk aktivitet i förebyggande syfte. Inom ramen för folkhälsa och miljö har Luleå kommun stadgat ökad fysisk aktivitet som ett betydelsefullt område att arbeta med i framtiden för en god social hållbarhet. Med hänsyn till att halkolyckor är mer vanliga bland äldre från 65 år och uppåt så torde förslaget vara adekvat sett ur folkhälsoaspekt. Fallolyckor förutom det stora lidande som drabbar den enskilda personen orsakar de också kostnader för samhället i form av sjukvård och rehabilitering. Detta har hörsammats i vissa kommuner som infört olika stödformer för att göra vardagen säkrare t.ex. genom att subventionera broddar via en säkerhetssamordnare eller folkhälsosamordnare.

3 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf19c Fallförebyggande arbete i socialnämndens verksamheter I Luleå kommuns äldreboenden har det under hösten 2007 startats utbildningar bland personalen i fallförebyggande arbete. Syftet är att implementera rutiner och riktlinjer, förbättra fallrapporteringen och öka kunskapen om vikten av fallförebyggande arbete. Målet med ett fallförebyggande arbete är att minska lidandet för kunden och reducera vårdkostnaderna. Inom hemtjänst verksamheten samverkar Luleå kommun och Norrbottens läns landsting genom information och förebyggande arbete. Inom verksamhet funktionshindrade ska under hösten 2007 införas rutiner för fallrapportering och fallförebyggande arbete. Slutsatser Socialnämndens verksamheter arbetar idag systematiskt med fallförebyggande arbete sett ur ett folkhälsoperspektiv. Motionens förslag att under en försöksperiod dela ut broddar i Stadshuset ligger utanför socialförvaltningens kompetensområde men torde kunna behandlas i folkhälsorådet. Socialnämnden beslutar att - överlämna ovanstående motionssvar till kommunstyrelsen. Kommunala Pensionärsrådets yttrande Blivande pensionärer brukar uppvaktas och avtackas på respektive arbetsplats. Där vet dom vad som är lämpligt som avskedsgåva. Att kommunen skulle överta avtackning och utdelning av broddar till alla kommunens blivande pensionärer verkar vara överdrivet och onödigt kostsamt. De flesta som behöver broddar, oavsett ålder, har säkert själv införskaffat dessa inför vinterhalkan. KPR anser dessutom inte att detta är en kommunal angelägenhet utan en landstingsfråga.

4 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf19d Pensionärsföreningarna arbetar fallförebyggande med information om vikten av fysisk aktivitet med studiecirklar om säkrare vardag för äldre och om benskörhet. Där finns även möjlighet att delta i Line-dance, pensionärsdanser och andra fysiska aktiviteter som föreningarna anordnar. Fredag den 13 april har Räddningsverket en kampanj för de äldres säkerhet. Sveriges kommuner och alla pensionärsorganisationer har fått information om kampanjen. Lokala kampanjaktiviteter kommer även att genomföras i Luleå. Kommunala Pensionärsrådet föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Folkhälsorådets yttrande Folkhälsorådet har enligt beslut i kommunstyrelsen i uppdrag att arbeta med fysisk aktivitet och goda matvanor som ett prioriterat område. Koppling till ökad fysisk aktivitet genom att dela ut broddar till 65 åringar anser folkhälsorådet är mycket tveksam. Broddar har däremot använts i arbete för att minska halkolyckor och förebyggande arbete för att minska fallolyckor ingår inte i rådets uppdrag idag. Det arbete som görs i kommunen inom fallprevention sker främst inom socialförvaltningen. Generellt så sägs att ett arbete som enbart består av en enstaka satsning inte har någon effekt. Effekten av en enskild satsning att dela ut broddar till 65 åringar under en försöksperiod är dessutom svår att mäta. Vid kontakter med Glenn Berggård, forskare Luleå tekniska universitet så hänvisar han till en svensk studie som tittat på varför man ställer in en förflyttning. När det var halt ute och inte sandat så minskade promenaderna. Men det framkom inget om att broddar skulle öka frekvensen av promenader. I USA delade man ut broddar till fallbenägna personer 65 år och äldre. De resultaten visade att broddar kan reducera halkolyckor bland fallbenägna personer. I Finland så har en studie gjorts där man delat ut broddar till personer som inte var fallbenägna.

5 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf19e Undersökningen klargör inte om det skett en minskning av halkolyckor pga användning av broddar. På vårdcentralerna i Helsingfors har man delat ut broddar men ingen utvärdering har gjorts. En eventuell satsning på att dela ut broddar borde finnas i en sammanhållen satsning för att minska fallolyckor då både åtgärder och målgrupper har analyseras. Kostnader för utdelning varierar beroende på vilken brodd som man skulle dela ut. Broddar kostar mellan 40 och 400 kronor st, enligt Glenn Berggård. Blivande 65 åringar de kommande åren: , , Kostnaderna per år beräknat på 150 kr/st om alla hämtar ut broddar 2008: kr 2009: kr 2010: kr Förslag Folkhälsorådet överlämnar ovanstående uppgifter som svar på motionen. Folkhälsorådet tar ingen ställning till ärendet, eftersom fallprevention inte ingår i rådets uppdrag, och överlämnar ärendet till kommunstyrelsen för beslut. Yrkande Karl Petersen (s) yrkar dels bifall till motionens 1:a att-sats med hänvisning till den kostnadsberäkning som redovisas i folkhälsorådets yttrande, dels avslag på den 2:a att-satsen.

6 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet b Arbets- och personalutskottets förslag jankf19f Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott föreslår kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att - bifalla motionens 1:a att-sats med hänvisning till den kostnadsberäkning som redovisas i folkhälsorådets yttrande - avslå motionens 2:a att-sats att Luleå kommun under en försöksperiod delar ut jubileumsbroddar i Stadshuset. Yrkanden Camilla Hansen (c) och Annika Eriksson (mp) yrkar bifall till motionen. Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbets- och personalutskottets förslag. Yrkanden Camilla Hansen (c), Annika Eriksson (mp) och Conny Sundström (kd) yrkar bifall till motionen. Nina Berggård (v), Mattias Karlsson (m), Carl-Gustaf Carlsson (s) och Jonas Brännberg (rs) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

7 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar att jankf19g - bifalla motionens 1:a att-sats med hänvisning till den kostnadsberäkning som redovisas i folkhälsorådets yttrande - avslå motionens 2:a att-sats att Luleå kommun under en försöksperiod delar ut jubileumsbroddar i Stadshuset. Reservationer Centerpartiets, kristdemokraternas och miljöpartiets samtliga ledamöter reserverar sig mot beslutet. Beslutsexpediering Socialnämnden, Kommunala Pensionärsrådet, Folkhälsorådet

Feriejobbsgarantin. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen 2009-03-16 58 134

Feriejobbsgarantin. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen 2009-03-16 58 134 Kommunstyrelsen 2009-03-16 58 134 Arbets- och personalutskottet 2009-02-23 49 104 Dnr 09.79-12 marsks13 Feriejobbsgarantin Ärendebeskrivning Lågkonjunkturen och den kraftigt försämrade arbetsmarknaden

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till Luleå Renhållning AB

Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till Luleå Renhållning AB Kommunfullmäktige 2012-06-18 127 291 Kommunstyrelsen 2012-06-04 145 347 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 125 259 Dnr 12.207-32 junikf10 Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda.

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-05 147 Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. KS-2015/607

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:87 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:22 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om införande av hederspris till skolor som arbetar förebyggande för att främja barns hälsa

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg.

Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg. Bilaga KS 2016/130/1 l (2) 2016-06-28 DIARIENR: 2015/966 KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson Ink. 2016-06- 2 8 AAII!IIIp 7 Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg. Eva Stenberg

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 77 181 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 126 279 Dnr 2008/379.008 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Medborgarförslag Ärendebeskrivning Charlotte

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

14. Hyresavtal för hem för vård eller boende (HVB) Dnr 2015/368-133

14. Hyresavtal för hem för vård eller boende (HVB) Dnr 2015/368-133 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 33 (42) 2016-04-25 Kf Ks 112 14. Hyresavtal för hem för vård eller boende (HVB) Dnr 2015/368-133 Västerviks kommun tog under 2015 emot 110 ensamkommande barn. Under

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) 2014-05-26 KS-2013/121.194 1 (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och

Läs mer

Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna i centrum att ha längre serveringstider.

Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna i centrum att ha längre serveringstider. Kommunstyrelsen 2015-12-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:119 Eva Carlsson 016-710 20 87 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Motion Vegetarisk veckodag

Motion Vegetarisk veckodag YTTRANDE 2012-02-21 LK11-0322 Landstingsstyrelsen Motion Vegetarisk veckodag Inledning I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, Vänsterpartiet att en vegetarisk dag i veckan införs

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arvet efter framlidna Asta Svensson

Riktlinjer för hantering av arvet efter framlidna Asta Svensson Dnr 2009/45-70 Riktlinjer för hantering av arvet efter framlidna Asta Svensson Bilagor: Riktlinjer från arbetsgruppen Ärendebeskrivning Testamente efter framlidna Asta Svensson uttrycker en önskan om att

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2015-08-11 1(2) 172 Svar på medborgarförslag - Arbeta för en lagändring så att ledamöter som lämnar ett parti samtidigt måste lämna sin plats i kommunfullmäktige, (KSKF/2015:196) Beslut

Läs mer

Vi går nu in på området arbetsmiljö och ska ta ställning till programmet Min. Det finns ingen fråga som ägnats så mycket tid de senaste åren i

Vi går nu in på området arbetsmiljö och ska ta ställning till programmet Min. Det finns ingen fråga som ägnats så mycket tid de senaste åren i Förbundskamrater, Vi går nu in på området arbetsmiljö och ska ta ställning till programmet Min arbetsplats. Det finns ingen fråga som ägnats så mycket tid de senaste åren i samhällsdebatten som arbetsmiljöfrågan.

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt?

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Anita Linell 26 april 2012 2012-06-27 Sid 1 Syfte med presentationen Årliga kostnader för ohälsa i Sverige Visa fyra exempel med beräkningar -

Läs mer

Motion om ursprungsmärkning av varor

Motion om ursprungsmärkning av varor 2009-03-30 64 152 Kommunstyrelsen 2009-06-01 132 335 Arbets- och personalutskottet 2009-05-11 124 279 Dnr 09.201-008 marskf30 Motion om ursprungsmärkning av varor Ärendebeskrivning Bertil Bartholdsson,

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Rapport Förebyggande hembesök 2011

Rapport Förebyggande hembesök 2011 Planerat startdatum: 2007 Planerat slutdatum: Beställare: Marita Everås, chef för särskilda funktioner, Hemvårds. Uppdragstagare: Anneli Bjärnhag, Enhetschef, Hemvårds. Rapport Förebyggande hembesök 2011

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 51 Motion om cykelmotion Diarienummer: RJL2015/432 Beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur

Läs mer

Motion om familjecentral i centrala Luleå

Motion om familjecentral i centrala Luleå 2006-12-18 303 658 Kommunstyrelsen 2007-09-10 159 377 Arbets- och personalutskottet 2007-08-13 159 356 06.970 008 deckf24 Motion om familjecentral i centrala Luleå Erika Josbrandt och Conny Sundström,

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Yttrande över motion - Screening för typ 2-diabetes

Yttrande över motion - Screening för typ 2-diabetes TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Törmä Staben för regional utveckling +46155245000 2016-04-27 PVN16-0099-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2)

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Utlåtande 2003: RIV (Dnr 323-225/2002) Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm

2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regeringsbeslut I:3 2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att samordna satsningen Fritt val av hjälpmedel i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande STUDIEHANDLEDNING Demenshandikapp och bemötande Kunskap om demens är nyckeln till förståelse! Produkten kan beställas från: Nestor FoU-center, Marinens väg 30, 136 40 Handen www. nestor-foucenter.se, tel:

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

Motion om att ej sluta avtal med riskkapitalbolag

Motion om att ej sluta avtal med riskkapitalbolag 2011-12-19 275 588 Kommunstyrelsen 2012-11-12 241 581 Arbets- och personalutskottet 2012-03-26 80 168 2012-10-29 233 479 Dnr 11.744-008 deckf26 Motion om att ej sluta avtal med riskkapitalbolag Ärendebeskrivning

Läs mer

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn

Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2009-05-11 119 296 Arbets- och personalutskottet 2009-04-14 97 212 Dnr 09.105-13 majks10 Utökning av verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverket konstaterar att

Läs mer

Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005)

Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005) Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005) Slopande av lagen om särskilda skatteregler för äkta/oäkta bostadsrättsföreningar Motion av Caroline Silverudd Lundbom och Björn Ljung (båda fp) (2005:22) Kommunstyrelsen

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-06-09 Sida 40(64) 31 Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende Innan styrelsens sammanträde har ledamöterna fått information i detta

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Eriksson Per Datum 2016-05-31 Diarienummer KSN-2016-0473 Kommunstyrelsen Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-17 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 08:508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar

Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar Tekniska nämnden 2011 02 24 21 53 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 02 10 6 11 Dnr 2011/2.008 Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar Ärendebeskrivning Paul Muotka anför följande i ett

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden KF Ärende 16 Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-05-12 KS 2015.0373 Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om fluorsköljning och projektet

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad

Verksamhetsberättelse år 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad Verksamhetsberättelse år 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad Sammanfattning Året började med lite svårigheter och våren präglades av problem att få till möten och osäkerhet över vilka som

Läs mer

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2)

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) 2014-05-07 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har getts möjlighet att yttra

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland Förebygga eller bota vad kostar mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland 1 Trender och problem Trots att folkhälsan generellt sett fortsätter att utvecklas positivt och vi lever allt

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2001:1 av Sunhild Dietrich-Larsson m fl (mp) om vidareutbildning av sjuksköterskor inom ätstörningsvården Föredragande landstingsråd: Andres Käärik ÄRENDET Motionären

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Spice - Hur farligt är det?

STUDIEHANDLEDNING Spice - Hur farligt är det? Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi Ålder: Från 13 år (H) Speltid: 15 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2015 STUDIEHANDLEDNING Inlärningsmål - Att ungdomarna

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden

Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden Sifo Research & Consulting Sid Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden Det är ungefär lika många som tror att det är säkert att förvara avfall i berggrunden som tror att det inte är säkert. Skillnaderna

Läs mer

Införande av majoritetsstyre i Stockholms stad Motion (2010:34) av Paul Lappalainen (MP)

Införande av majoritetsstyre i Stockholms stad Motion (2010:34) av Paul Lappalainen (MP) Utlåtande 2011: RI (Dnr 019-2359/2010) Införande av majoritetsstyre i Stockholms stad Motion (2010:34) av Paul Lappalainen (MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Motion om effektivare interna transporter

Motion om effektivare interna transporter ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:518-034 2016-01-11 1/2 Motion om effektivare interna transporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. att avslå motionen med motiveringen

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige

Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige Utlåtande 2006:60 RI (Dnr 019-4964/2005) Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Förslag till nya principer

Läs mer

Ändrade regler om gallring av åtalsunderlåtelse för unga lagöverträdare

Ändrade regler om gallring av åtalsunderlåtelse för unga lagöverträdare Justitieutskottets betänkande 2007/08:JuU4 Ändrade regler om gallring av åtalsunderlåtelse för unga lagöverträdare Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:31 Ändrade

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Studie av det potentiella värdet av Stockholms skärgård Motion av Jan Valeskog (s) (2009:9)

Studie av det potentiella värdet av Stockholms skärgård Motion av Jan Valeskog (s) (2009:9) Utlåtande 2009:160 RI (Dnr 319-546/2009) Studie av det potentiella värdet av Stockholms skärgård Motion av Jan Valeskog (s) (2009:9) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Lärotider för Stockholms skolor

Lärotider för Stockholms skolor PM 2005 RIV (Dnr 322-3465/2005) Lärotider för Stockholms skolor Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Lärotider för samtliga grund-, gymnasie- och särskolor fastställs i enlighet

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling

12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling 12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 101 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling RS140483

Läs mer

Stärkt besittningsskydd för utsatta hyresgäster

Stärkt besittningsskydd för utsatta hyresgäster Civilutskottets betänkande 2013/14:CU30 Stärkt besittningsskydd för utsatta hyresgäster Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2013/14:195 Stärkt besittningsskydd för utsatta hyresgäster.

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 81 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II 2015-03-18 1(11) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 15.40-16.55 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlsson (C) ordf. Sylve Jergefeldt (S) tjg.ers.

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer