Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)"

Transkript

1 KS-2013/ (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisning till vad som säg i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 26 maj 2014, avslås motionen. Sammanfattning Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 14 januari 2013 en motion om cykelförmåner. Motionärerna hänvisar till att de vill göra Huddinge kommun till en mer cykelvänlig och cykelsäker kommun och föreslår att kommunen utreder möjligheten att införa förmåner som gynnar cykling, till exempel förmånscykel och cykelserviceförmåner. Efter att ha studerat ett antal kommuner kan det konstateras att en cykelförmån skulle innebära en relativt stor kostnad för kommunen samtidigt som alla av kommunens anställda inte skulle kunna utnyttja ett sådant erbjudande. Det är dessutom svårt att beräkna vad ett införande av en cykelförmån skulle få för miljö- och hälsoeffekter. Kommunstyrelsens förvaltning vill framhålla att det är viktigt att arbeta för ett miljö- och hälsofrämjande resande. Inom kommunen pågår ett aktivt arbete för att öka förutsättningarna för att få fler att använda miljövänliga transportsätt. Dessutom erbjuds kommunens anställda ett friskvårdsbidrag som möjliggör för samtliga av kommunens anställda, oavsett bostadsort, att investera i sin hälsa och att själv välja hur det ska gå till. Friskvårdsstödet är dessutom, till skillnad från en cykelförmån, skattefritt för de anställda. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås. Beskrivning av ärendet Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 14 januari 2013 en motion om cykelförmåner (bilaga). Motionärerna hänvisar till att de POSTADRESS Kommunstyrelsens förvaltning Huddinge BESÖKSADRESS Kommunalvägen 28 TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB huddinge@huddinge.se

2 KS-2013/ (5) vill göra Huddinge kommun till en mer cykelvänlig och cykelsäker kommun och föreslår att kommunen utreder möjligheten att införa förmåner som gynnar cykling, till exempel förmånscykel och cykelserviceförmåner. Motionärerna föreslår att kommunens personal kan tillhandahållas cyklar som en skattepliktig förmån. Motprestationen för den anställde kan vara att åta sig att i huvudsak cykla regelbundet till arbetet under minst sex månader per år. Anställda som redan äger en bra cykel kan också erbjudas en förmån som stimulerar cykling till arbetet. Kommunen kan exempelvis betala kostnaden för att reparera och rusta upp cykeln upp till ett visst årligt maxbelopp. Även denna förmån är skattepliktig och motprestationen kan vara att förbinda sig att cykla regelbundet till arbetet. Motionärerna menar att förmånerna har en utpräglad miljö- och hälsoprofil och gynnar cykling som vardaglig motion, vilket är lönsamt både för anställda och arbetsgivare. Mot bakgrund av ovanstående föreslår Miljöpartiet de gröna att kommunfullmäktige beslutar: - Att utreda möjligheten att införa förmåner som gynnar cykling, till exempel förmånscykel och cykelserviceförmåner. Omvärldsbevakning erfarenhet från andra kommuner Den omvärldsbevakning som gjorts visar att Göteborgs stad och Botkyrka kommun i dagsläget erbjuder sina anställda en form av cykelförmån. Uppsala kommun har avslagit en motion rörande införande av cykelförmån med hänvisning till att det skulle vara alltför kostsamt för kommunen. Kravet på att de anställda ska cykla till och från arbetet innebär dessutom att de anställda som inte har cykelavstånd mellan bostad och arbetsplats inte skulle kunna utnyttja erbjudandet. Kommunen skulle då inte tillämpa en enhetlig arbetsgivarpolitik. Eskilstuna kommun har genomfört en förstudie där man avråder från ett införande av en cykelförmån med hänvisning till att det inte skulle vara ekonomiskt lönsamt för vare sig de anställda eller kommunen. Göteborgs stad I Göteborgs stad erbjuds stadens anställda en cykelförmån motsvarande kronor vart tredje år, som den anställde kan använda antingen till inköp av en ny cykel, cykelservice eller till cykelservicetillbehör.

3 KS-2013/ (5) Cykelförmånen är en skattepliktig förmån för den anställde. Denne kan välja mellan att dela upp förmånen på tre år eller att ta del av hela förmånen på en gång. Förmånen gäller oavsett om den anställde cyklar till arbetet eller inte. Göteborgs stad erbjuder även stadens anställda en hyrcykel på treårsavtal, med ett för arbetsgivaren kostnadsneutralt nettolöneavdrag och möjlighet till köp efter avtalets utgång. Göteborgs stad har inte gjort någon utvärdering av effekterna av införandet av cykelförmånen. Botkyrka kommun Botkyrka kommuns upplägg av cykelförmånen liknar i stora drag det som erbjuds i Göteborgs stad. Förmånen gäller om den anställde cyklar regelbundet till och från arbetet, hela eller delar av resan, under de snöfria månaderna. Botkyrka kommun har inte heller gjort någon utvärdering av effekterna av införandet av cykelförmånen. Cykelförmån Cykelförmån är en skattepliktig förmån, till skillnad från exempelvis friskvårdsbidraget. Den anställde betalar skatt på förmånen på samma sätt som för lön, vilket innebär att kostnaden kan variera i kronor beroende på vilken marginalskatt man har. Ekonomiska konsekvenser för kommunen och den anställde Att införa en cykelförmån får ekonomiska konsekvenser för Huddinge kommun. De ekonomiska konsekvenserna för kommunen är svåra att beräkna eftersom det inte är möjligt att på förhand beräkna efterfrågan. Men om Huddinge, likt Göteborgs stad och Botkyrka kommun, erbjuder kommunens cirka anställda en cykelförmån motsvarande kronor vart tredje år och cirka 30 procent av kommunens anställda utnyttjar erbjudandet skulle det under en treårsperiod innebära en kostnad på 3,9 miljoner kronor 1. Om cirka 50 procent av kommunens anställda utnyttjar erbjudandet skulle det under en treårsperiod innebära en kostnad på cirka 5,9 miljoner kronor. Pågående arbete i Huddinge kommun Inom kommunen pågår ett aktivt arbete för att öka förutsättningarna för att få fler att använda miljövänliga transportsätt. 1 Inklusive arbetsgivaravgifter bli kommunens kostnad kronor per anställd.

4 KS-2013/ (5) Huddinge kommuns cykelplan Huddinge kommun antog 2009 en cykelplan. Syftet med cykelplanen är att den ska vara ett aktuellt planeringsunderlag för cykeltrafiken och bidra till en ökad och säkrare cykeltrafik och därmed till en bättre miljö. För närvarande pågår arbete med att revidera cykelplanen. Huddinge kommuns trafikstrategi Kommunfullmäktige antog i maj 2103 en trafikstrategi för Huddinge kommun. Trafikstrategin slår fast att Huddinge kommuns vision för transportsystemet är att det ska vara långsiktigt hållbart samt tillgängligt, tryggt och säkert. Transportsystemet ska också stödja en utveckling av attraktiva och hållbara livsmiljöer. Kommunens vision för transportsystemet ska uppnås genom att prioritera gång-, cykel- och kollektivtrafik. Huddinge kommuns riktlinjer för resor i tjänsten Enligt Huddinge kommuns riktlinjer för resor i tjänsten ska kommunens anställda prioritera att gå eller cykla vid resor i tjänsten. Alla kommunens förvaltningar har tjänstecyklar som kan användas om man ska på ett möte i närheten. Kommunstyrelsens förvaltning har även en elcykel som är möjlig att låna. Huddinge trampar Huddinge kommun anordnar under april 2014 motionsutmaningen Huddinge trampar som är en miljö- och hälsofrämjande tävling för alla kommunanställda. Tävlingen vill uppmuntra att promenera eller cykla istället för att ta bilen till och ifrån arbetet. Som en del i Huddinge trampar har kommunanställda även erbjudits gratis enklare cykelreparationer via en mobil cykelverkstad. Prenumeration på SL-kort Kommunens ledningsgrupp fattade den 8 maj 2014 beslut om att tillhandahålla kommunens anställda möjlighet att prenumerera på ett SLårskort via en förmånsportal. Tanken är att uppmuntra fler att åka kollektivt till och från arbetet istället för att ta bilen. Förvaltningens synpunkter Om Huddinge, likt Göteborgs stad och Botkyrka kommun, erbjuder kommunens cirka anställda en cykelförmån motsvarande kronor vart tredje år och cirka 30 procent av kommunens anställda utnyttjar erbjudandet skulle det under en treårsperiod innebära en kostnad på 3,9 miljoner kronor. Om cirka 50 procent av kommunens anställda utnyttjar erbjudandet skulle det under en treårsperiod innebära en kostnad på cirka 5,9 miljoner kronor.

5 KS-2013/ (5) I motionen föreslås att anställda, för att få ta del av erbjudandet, ska åta sig att i huvudsak cykla regelbundet till och från arbetet under minst sex månader per år. Det är dock inte alla av kommunens anställda som har sådana reseavstånd mellan bostad och arbetsplats att det är möjligt för dem att cykla. Detta skulle innebära att alla anställda inte skulle kunna utnyttja erbjudandet. Ett införande av en cykelförmån skulle således innebära en relativt stor kostnad för kommunen samtidigt som inte alla av kommunens anställda skulle kunna utnyttja ett sådant erbjudande. Det är dessutom svårt att beräkna vad ett införande av en cykelförmån skulle få för miljö- och hälsoeffekter. Kommunstyrelsens förvaltning vill framhålla ett det är viktigt att arbeta för ett miljö- och hälsofrämjande resande. Inom kommunen pågår ett aktivt arbete för att öka förutsättningarna för att få fler att använda miljövänliga transportsätt. Dessutom erbjuds kommunens anställda ett friskvårdsbidrag som möjliggör för samtliga av kommunens anställda, oavsett bostadsort, att investera i sin hälsa och att själv välja hur det ska gå till. Friskvårdsstödet är dessutom, till skillnad från en cykelförmån, skattefritt för de anställda. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås. Vesna Jovic Kommundirektör Toralf Nilsson Administrativ direktör Viktoria Thonäng Utredare Bilaga Bilaga: Cykelförmåner motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

6 Huddinge kommun Kommunfullmäktige MOTION Motion om cykelförmåner Miljöpartiet vill göra Huddinge kommun mer cykelvänlig och cykeltrafiksäker. Vi vill utreda och eventuellt införa förmånscykel och cykel-serviceförmåner. Förmånscykel Kommunens personal kan tillhandahållas cyklar, en skattepliktig förmån. Motprestationen för den anställde kan vara att åta sig att i huvudsak cykla regelbundet till arbetet under minst 6 månader per år. Cykelserviceförmån Anställda som redan äger en bra cykel kan också erbjudas en förmån som stimulerar cykling till arbetet. Kommunen kan exempelvis betala kostnaden för att reparera och rusta cykeln upp till ett visst årligt maxbelopp. Även denna förmån är skattepliktig och motprestationen kan vara att förbinda sig att cykla regelbundet till arbetet. Utredning Förmånerna har utpräglad miljö- och hälsoprofil och gynnar cykling som vardaglig motion, vilket är lönsamt för både anställda och arbetsgivare. Utredningen syftar till att bl a klarlägga ekonomiska effekter av förmånsbeskattning. Mot bakgrund av ovanstående föreslår Miljöpartiet de gröna att kommunfullmäktige beslutar: Att utreda möjligheten att införa förmåner som gynnar cykling, t ex förmånscykel och cykelserviceförmåner. För Miljöpartiet de Gröna Marica Lindblad Olof Olsson Birgitta Ljung Andreas Novotny

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 juni 2014 18 Paragraf Diarienummer KS-2013/121.194 Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-23 GN-2013/282.809 1 (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta 08-535 363 11 Margareta.Kurki@huddinge.se Gymnasienämnden Bryt köttnormen

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2015-08-11 1(2) 172 Svar på medborgarförslag - Arbeta för en lagändring så att ledamöter som lämnar ett parti samtidigt måste lämna sin plats i kommunfullmäktige, (KSKF/2015:196) Beslut

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864 SIGNERAD 2015-12-07 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-04 Vår referens Susanne Lindberg HR-konsult susanne.lindberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Jörgen Grubb

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:87 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:22 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om införande av hederspris till skolor som arbetar förebyggande för att främja barns hälsa

Läs mer

Motion om effektivare interna transporter

Motion om effektivare interna transporter ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:518-034 2016-01-11 1/2 Motion om effektivare interna transporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. att avslå motionen med motiveringen

Läs mer

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda.

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-05 147 Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. KS-2015/607

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 51 Motion om cykelmotion Diarienummer: RJL2015/432 Beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005)

Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005) Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005) Slopande av lagen om särskilda skatteregler för äkta/oäkta bostadsrättsföreningar Motion av Caroline Silverudd Lundbom och Björn Ljung (båda fp) (2005:22) Kommunstyrelsen

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg.

Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg. Bilaga KS 2016/130/1 l (2) 2016-06-28 DIARIENR: 2015/966 KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson Ink. 2016-06- 2 8 AAII!IIIp 7 Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg. Eva Stenberg

Läs mer

Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V)

Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2012: RI (Dnr 309-2043/2011) Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie Fors (S) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-03-18 KS-2012/844.629 1 (3) HANDLÄGGARE Mona Eichenseer mona.eichenseer@huddinge.se Kommunstyrelsen Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/614 2014-11-02 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-,

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Översyn av avgifterna för dispenser för breda, långa och tunga fordon samt för färd- och parkeringsdispenser Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Motion om jubileumsbroddar

Motion om jubileumsbroddar Kommunfullmäktige 2007-01-29 23 46 2008-01-28 8 26 Kommunstyrelsen 2008-01-14 11 29 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 279 590 Dnr 07.15-008 jankf19 Motion om jubileumsbroddar Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 O öi 5 AU 5:26 Dnr. KS 2014/364 Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 81 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 1 Vision och övergripande mål är ett av kommunens viktigaste politiska dokument. Här uttrycks den politiska viljan, utöver vad som stadgas i lag och förordning.

Läs mer

4. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats Dnr 2014/260-533

4. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats Dnr 2014/260-533 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (42) 2016-04-25 Kf 4. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats Dnr 2014/260-533 Ks 79 Kommunstyrelsen beslutade 2015-01-26, 30 att uppdra åt kommunstyrelsens

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP)

Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-09-02 KS-2013/336.622 1 (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt

Läs mer

Svar på motion om cykelplan för Strömstads kommun

Svar på motion om cykelplan för Strömstads kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 14 (41) 2012-02-16 Kf Ks 7 Au 10 Dnr KS/2011-0372 Svar på motion om cykelplan för Strömstads kommun s beslut: beslutar bifalla arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2016-06-20 och förslag på riktlinjer har varit utsända.

Tjänsteskrivelse 2016-06-20 och förslag på riktlinjer har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-08-15 130 Riktlinjer för mobila enheter KS-2015/467 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna utsända riktlinjer för mobila enheter

Läs mer

Sänkning av bostadsförmedlingens avgifter för studentoch ungdomsbostäder Motion (2013:9) av Jackie Nylander (V)

Sänkning av bostadsförmedlingens avgifter för studentoch ungdomsbostäder Motion (2013:9) av Jackie Nylander (V) Utlåtande 2013:116 RV (Dnr 316-161/2013) Sänkning av bostadsförmedlingens avgifter för studentoch ungdomsbostäder Motion (2013:9) av Jackie Nylander (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2015-12-15 24 Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Dnr KS-2015-729 Dpl 09 Kommunstyrelsens beslut Kommunledningskontorets förslag till remissvar godkänns

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

Svar på motion: Bostäder i Hamra grustag (TUP) (KS/2013:270)

Svar på motion: Bostäder i Hamra grustag (TUP) (KS/2013:270) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2] 2014-11-10 Dnr KS/2013:270 Svar på motion: Bostäder i Hamra grustag (TUP) (KS/2013:270) Beslut s förslag till kommunfullmäktige: Kommunfullmäktige avslår motionen. Ärendet Anders

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

1. Medborgarförslaget om att medtaga el-mopeder vid resor i särskild kollektivtrafik. 2. Beslutet översänds till kommunfullmäktige för kännedom

1. Medborgarförslaget om att medtaga el-mopeder vid resor i särskild kollektivtrafik. 2. Beslutet översänds till kommunfullmäktige för kännedom 1 (3) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr Sbn 2012-222 Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Medborgarförslaget om att medtaga el-mopeder vid resor i särskild kollektivtrafik

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson (L) Henry Hermansson (C)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson (L) Henry Hermansson (C) Sida Plats och tid Styrelserummet Vallhamn kl. 16:00 17.30 Utses att justera Henry Hermansson (C) Justeringens plats och datum Kommunhuset Skärhamn, 25 maj 2016 Paragrafer 11-29 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2001:1 av Sunhild Dietrich-Larsson m fl (mp) om vidareutbildning av sjuksköterskor inom ätstörningsvården Föredragande landstingsråd: Andres Käärik ÄRENDET Motionären

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Investering i Västerviks hamn för båtar drivna med vattenjet Dnr 2014/258-550

Investering i Västerviks hamn för båtar drivna med vattenjet Dnr 2014/258-550 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 7 (36) 2016-01-25 Kf Ks Investering i Västerviks hamn för båtar drivna med vattenjet Dnr 2014/258-550 Intresset för att bedriva passagerartrafik på Västerviks hamn

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-05-10 112 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning Inledning...4 Allmänt om tjänsteresor...4

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-01-07 KS-2013/1623.109 1 (6) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-08-18 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-08-27 Förvaltningens

Läs mer

GAGNEFS KOMMUN. Motion om att bygga klart fjärde etappen och bygga bostäder varje år i Gagnefs Kommun. Sammanträdesprotokoll. Gagnefsbostäder AB

GAGNEFS KOMMUN. Motion om att bygga klart fjärde etappen och bygga bostäder varje år i Gagnefs Kommun. Sammanträdesprotokoll. Gagnefsbostäder AB Gagnefsbostäder AB Styrelsen Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-11-30 Sida 14 Dnr 2015:35/29 GAGNEFS KOMMUN Ank. 2015-12- 0 8 GBAB 67 Diarienr ~()I 1J,' ~ 0 I Motion om att bygga klart fjärde

Läs mer

KS 28 10 SEPTEMBER 2014

KS 28 10 SEPTEMBER 2014 KS 28 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2014-07-24 Diarienummer KSN-2014-0451 Kommunstyrelsen Motion av Rahima Ortac och Marlene Burwick (båda S) om att starta

Läs mer

14. Hyresavtal för hem för vård eller boende (HVB) Dnr 2015/368-133

14. Hyresavtal för hem för vård eller boende (HVB) Dnr 2015/368-133 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 33 (42) 2016-04-25 Kf Ks 112 14. Hyresavtal för hem för vård eller boende (HVB) Dnr 2015/368-133 Västerviks kommun tog under 2015 emot 110 ensamkommande barn. Under

Läs mer

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Håkansson Katarina (UBF) Davidsson Per (KLK) Datum 2016-01-14 Diarienummer KSN-2015-1144 Kommunstyrelsen Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare

Läs mer

Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329

Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 66 Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag

Läs mer

Flaggning i Stockholms stad på Internationella kvinnodagen Motion (2013:34) av Karin Rågsjö och Inger Stark (båda V)

Flaggning i Stockholms stad på Internationella kvinnodagen Motion (2013:34) av Karin Rågsjö och Inger Stark (båda V) Utlåtande 2013: RI (Dnr 339-570/2013) Flaggning i Stockholms stad på Internationella kvinnodagen Motion (2013:34) av Karin Rågsjö och Inger Stark (båda V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden KF Ärende 16 Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-05-12 KS 2015.0373 Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om fluorsköljning och projektet

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2)

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Utlåtande 2003: RIV (Dnr 323-225/2002) Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad.

Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad. KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 15 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 146 Ks 180 Au 212 KS/2014-0113 Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad. s förslag

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Avgift för tillfällig förvaltning av dödsbo ändring Dnr 2015/516-706

Avgift för tillfällig förvaltning av dödsbo ändring Dnr 2015/516-706 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 21 (36) 2016-01-25 Kf Ks 401 Avgift för tillfällig förvaltning av dödsbo ändring Dnr 2015/516-706 Då det inkommer en anmälan om en avliden person vars närstående/dödsbodelägare

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 52-75

Regionstyrelsens arbetsutskott 52-75 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 52-75 Tid: 2016-04-25 kl. 13:00-16:20 Plats: Regionens hus, sal A 61 Motion: Divestera ur fossilindustrin Diarienummer: RJL 2015/1790 Beslut Regionstyrelsens

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var:

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var: Y-bike Alla visioner börjar med en god idé och det är faktiskt precis vad det här projektet handlar om. Att starta något nytt, att väcka kreativa tankar och påbörja en process som kanske någon dag kommer

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativsvar på motion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativsvar på motion väckt av Olof Olsson (MP) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-03 KS-2013/1166.809 1 (7) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativsvar

Läs mer

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering.

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering. Efter en motion från Rannebergens IF angående förslag om förändringar av seriespelet på herrsidan i Göteborg har Tävlingskommittén tillsatt en arbetsgrupp. Arbetsgruppen har bestått av representanter för

Läs mer

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare September 2007 1 Innehållsförteckning 1 Lagtext...3 2 Ett avskaffande av särskild löneskatt

Läs mer

Ekonomiskt stöd till Uppsalas studentkårer 2015

Ekonomiskt stöd till Uppsalas studentkårer 2015 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Christian Dahlmann 2015-04-22 KSN 2015-0593 Kommunstyrelsen Ekonomiskt stöd till Uppsalas studentkårer 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden. Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2015:544 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer