Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7 Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DAT U M D I A R I E N R LS-LED Revidering av uppgifter inom yttre miljö Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Reviderat förslag Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland godkänns. Ärendet Dokumentet Delegering av miljöarbetet inom Landstinget Sörmland upprättades Sedan dess har det skett organisatoriska förändringar, landstingsägda aktiebolag har bildats och Landstingets miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 har utvecklats. I det reviderade förslaget Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland har bland annat ansvarsbeskrivningarna för fullmäktige, styrelse och nämnder, landstingsdirektör, landstingsdirektör direkt underställda chefer, förvaltningschef/divisionschef, verksamhetschef, 1:a linjen chef, övriga chefer och övrig personal tagits bort och ersatts med hänvisning till Landstingets miljöledningssystem. Detta eftersom ansvarsfördelningen inom respektive område beskrivs i miljöledningssystemet, som finns dokumenterat på Intranätet. Revideringen har gjorts av den juridiska enheten i samråd med miljöenheten. Beslutsunderlag - Tjänsteutlåtande den 2 maj Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland, den 2 maj Landstingsstyrelsens beslut den 14 maj 2007, 81 - Delegering av miljöarbetet inom Landstinget Sörmland, den 5 februari 2007, bilaga till LS beslut 81/07 (LS-LED06-394) Protokollsutdrag dokument till Landstingets verksamheter Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel E-post landstinget.sormland@dll.se ORG NR SID 1 (1)

8

9 D A T U M D I A R I E N R LS-LED Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland 1. Syfte och omfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra uppgifts- och ansvarsfördelningen avseende uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs vad gäller det yttre miljöområdet. Miljöarbetet omfattar Landstingets alla verksamheter och medarbetare. Även Landstingets bolag genom policy och ägardirektiv från landstingsfullmäktige. Detta dokument utgör tillsammans med miljölagstiftningen, Landstingets miljöpolicy, Miljöprogram med handlingsplan och övriga rutiner i miljöledningssystemet grunden för hur ansvar och befogenheter fördelas inom Landstinget. 2. Allmänt om delegering av miljöarbetsuppgifter Varje verksamhet har sin specifika miljöpåverkan som hanteras på olika sätt. Enligt kraven i ISO 14001:2004 ingår även skadeförebyggande arbete och en god nödlägesberedskap i miljöarbetet, varför säkerhetsarbetet i tillämpliga delar ingår i denna uppdragsbeskrivning. Arbetet ska utföras som en naturlig del i det dagliga arbetet på den nivå där det blir mest effektivt. Uppgifterna ska vara tydliga och fördelas till arbetsledare så långt ut i verksamheten som möjligt. Enligt miljölagstiftningen är arbetsgivare eller den som arbetsgivaren utser ytterst ansvarig för att lagarna följs. Förtroendevalda i fullmäktige och nämnder är Landstingets yttersta arbetsgivarrepresentanter. Även landstingsstyrelsen betraktas som en nämnd enligt kommunallagen. Styrelse/nämnd har således verksamhetsansvar inom sitt respektive ansvarsområde. Miljöansvaret förs sedan nedåt i organisationen. Överordnad chef har ansvar för underordnad chef och varje chef med personalansvar ansvarar för sina underställda medarbetare. Det innebär att alla chefer ska säkerställa att miljöarbetet organiseras och tillämpas inom ramen för chefsansvaret att tillräcklig kompetens finns för att hantera verksamhetens miljöpåverkan

10 att miljölagstiftning som berör ansvarsområdet efterlevs I Landstingets miljöledningssystem beskrivs ansvarsfördelningen inom respektive område. Miljöledningssystemet finns dokumenterat på Intranätet. 3. Förutsättningar för delegering Den som tilldelas miljöuppgifter (delegaten) ska ges kunskaper, befogenheter, ekonomiska och personella resurser samt övriga förutsättningar för att klara det. Vid delegering ska delegaten informeras om vilka befogenheter och vilket ansvar som omfattas av delegeringen om inte detta framgår av befattningsbeskrivningar eller andra handlingar. Trots delegeringen är arbetsgivaren skyldig att övergripande övervaka och utöva tillsyn över aktuell verksamhet. 4. Nyanställning Det åligger varje verksamhetschef/överordnad chef att redan vid anställningstillfället redogöra för vilka arbetsuppgifter som gäller för yttre miljö och som ingår i befattningen. Information och överlämnande samt mottagande av skriftlig undertecknande av delegering gör lämpligast vid nyanställning/introduktion Det är viktigt att det sker fortlöpande diskussioner om delegering vid medarbetarsamtal. I miljöledningssystemet finns funktionsbeskrivningar i rutinen MH 4.1 Resurser, roller, ansvar och befogenheter. Varje rutin i miljöledningssystemet beskriver ansvarsfördelningen inom respektive område. 5. Återdelegering Om delegaten inte kan lösa mottagna arbetsuppgifter, på grund av otillräckliga resurser, befogenheter eller av annat skäl, ska delegaten skriftligen återlämna arbetsuppgifterna. (se bilagd blankett Returnering av miljöarbetsuppgifter). Detta medför att ansvaret överförs till överordnad chef. ORG NR SID 2(9)

11 6. Straffansvar Arbetsgivaren har alltid det övergripande ansvaret för att miljölagstiftningen följs. Den som mottagit en delegering har påtagit sig ett miljöansvar. Överträdelser av gällande författningar kan medföra ett personligt straffansvar. 7. Lagstiftning Enligt miljölagstiftningen vilar huvudansvaret för de verksamheter som lagarna reglerar på arbetsgivaren eller den som arbetsgivaren gett i uppdrag att svara för verksamheten. Arbetsgivaren bör försäkra sig om att underställd personal har kunskap om de lagar och regler som gäller för Landstinget samt att Landstinget har nödvändiga tillstånd. De viktigaste lagarna som reglerar miljö- och säkerhet är: Allmänna hänsynsregler m.m. (MB 2 kap). Hänsynsreglerna ska ligga till grund för prövningar, villkor förelägganden och förbud. Den som utövar en verksamhet är vid tillståndsprövning och liknande prövning samt vid tillsyn skyldig att visa att hänsynsreglerna följs. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (MB 9 kap) Kemiska produkter och biotekniska organismer (MB 14 kap) Avfall och producentansvar (MB 15 kap) Arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160) Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Dessa lagar kompletteras med förordningar, föreskrifter och allmänna råd. Inom varje område kan det också finnas arbetsuppgifter som regleras av speciell lagstiftning. Den europeiska lagstiftningen utgörs av EG-förordningar och direktiv. Förordningarna gäller direkt som lag i Sverige och direktiven ska införlivas i svensk lagstiftning. I Landstingets miljöledningssystem finns förteckningar över relevanta lagar och andra krav för respektive verksamhet. ORG NR SID 3(9)

12 8. Organisation Organisatoriskt sker fördelning av miljöuppgifter från politiker till tjänstemän och landstingsägda bolag enligt nedan: LF Ägardirektiv LS Nämnd Bolag Landstingsdirektör Förvaltnings-/divisionschef Bolagsstyrelse Landstingsdirektörens direkt underställda chefer VD 9. Genomförande av delegering Miljöuppgifterna ska beskrivas klart och tydligt. Delegeringen ska göras skriftligt. Delegeringshandling upprättas med stöd av bifogad mall (bil.1-5). ORG NR SID 4(9)

13 Bil.1 Blankett: Delegering av uppgifter inom yttre miljö till Landstingsdirektör I enlighet med Landstingsstyrelsens ansvar och i egenskap av företrädare för Landstingsstyrelsen vid Landstinget Sörmland fördelar jag till dig, i egenskap av Landstingsdirektör, uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för yttre miljö. Detta innebär att du ska ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning: Ordförande Landstingsstyrelsen, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Landstingsstyrelsen Uppgiftsfördelningen överlämnad Nyköping den Uppgiftsmottagare: Karin Welin Befattning: Landstingsdirektör Ansvarsområde: Landstinget Sörmland Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad Nyköping den Karin Welin ORG NR SID 5(9)

14 Bilaga 2 Blankett: Delegering av uppgifter inom yttre miljö till Förvaltnings - respektive Divisionschef I egenskap av företrädare för Nämnden, fördelar jag till dig ett förtydligande av de uppgifter som följer med uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för yttre miljö. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning: Ordförande Nämnden, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad den ORG NR SID 6(9)

15 Bilaga 3 Blankett: Delegering uppgifter inom yttre miljö till Landstingsdirektören direkt underställd chef I egenskap av Landstingsdirektör fördelar jag till dig de uppgifter som följer med uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för yttre miljö i egenskap av ditt uppdrag som. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Karin Welin Befattning: Landstingsdirektör Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad den ORG NR SID 7(9)

16 Bilaga 4 Blankett: Delegering av uppgifter inom yttre miljö till 1:a linjens chef eller personal med arbetsledande uppgifter I egenskap av, fördelar jag till dig ett förtydligande av de uppgifter som följer med uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för ditt uppdrag för miljön och säkerheten i egenskap av 1:a linjens chef/personal med arbetsledande uppgifter. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning:, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad Den ORG NR SID 8(9)

17 Blankett: Returnering av uppgifter inom yttre miljö Bilaga 5 Undertecknad returnerar härmed i enlighet med ansvar och uppgiftsfördelning avseende uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland nedan beskrivet miljöärende åter till mottagare av returneringen: Mottagare av returnering: Den Namn Verksamhet 1. Beskrivning av ärendet: 2. Risk som kan uppstå om åtgärd inte vidtas: 3. Åtgärder som jag vidtagit: 4. Anledning till returneringen Den som returnerar: Den Namn Verksamhet ORG NR SID 9(9)

18 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR LS-LED Delegering av miljöuppgifter inom Landstinget Sörmland Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner förslaget till Delegering av miljöuppgifter inom Landstinget Sörmland. Ärendebeskrivning Miljöbalkens bestämmelser innebär ett omfattande miljöansvar för Landstinget Sörmlands samtliga nämnder. För att kunna uppfylla detta ansvar på bästa och mest effektiva sätt måste uppgifterna delegeras så långt ut i varje nämnds verksamhet som möjligt. En förutsättning för delegering är att den som mottar delegeringen har tillräcklig kunskap och befogenhet samt nödvändiga resurser att praktiskt fullgöra den delegerade uppgiften. Trots delegeringen är varje nämnd skyldig att övervaka och utöva tillsyn över verksamheten. Bifogade förslag bygger på dessa förutsättningar. Förslaget ska behandlas av landstingets samtliga nämnder. Bilaga 1. Delegering av miljöuppgifter inom Landstinget Sörmland Protokollsutdrag till Samtliga nämnder i landstinget Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Lednings- och verksamhetsstöd\enheter\administrativa enheten\processer\politiska dokument\landstingsstyrelsen\protokoll\ls 07\( 5) Maj\ SID 1(1) 81 Miljödelegering\ 81 Delegering av miljöuppgifter.doc Utskriftsdatum: :59

19 Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1 LS 81/07 DATUM DIARIENR Delegering av miljöarbetet inom landstinget Sörmland. 1. Syfte och omfattning Miljöarbetet omfattar landstingets alla verksamheter och medarbetare. Detta dokument utgör tillsammans med miljölagstiftningen och landstingets miljöpolicy grunden för hur ansvar och befogenheter fördelas inom landstinget. 2. Allmänt om delegering av miljöuppgifter Varje verksamhet har sin specifika miljöpåverkan som hanteras på olika sätt. Enligt kraven i ISO ingår även skadeförebyggande arbete och en god nödlägesberedskap i miljöarbetet, varför säkerhetsarbetet i tillämpliga delar ingår i denna uppdragsbeskrivning. Arbetet ska utföras som en naturlig del i det dagliga arbetet på den nivå där det blir mest effektivt. Uppgifterna ska vara tydliga och fördelas till arbetsledare så långt ut i verksamheten som möjligt. Enligt miljölagstiftningen är arbetsgivare eller den som arbetsgivaren utser ytterst ansvarig för att lagarna följs. Förtroendevalda i fullmäktige och nämnder är landstingets yttersta arbetsgivarrepresentanter. Även landstingsstyrelsen betraktas som en nämnd enligt kommunallagen. Styrelse/nämnd har således verksamhetsansvar inom sitt respektive ansvarsområde. Miljöansvaret förs sedan nedåt i organisationen. Överordnad chef har ansvar för underordnad chef och varje chef med personalansvar ansvarar för sina underställda medarbetare. Det innebär att alla chefer ska säkerställa att miljöarbetet organiseras och tillämpas inom ramen för chefsansvaret att tillräcklig kompetens finns för att hantera verksamhetens miljöpåverkan att miljölagstiftning som berör ansvarsområdet efterlevs Den som tilldelas uppgifter inom miljöområdet ska också ges kunskaper, befogenheter, ekonomiska och personella resurser samt övriga förutsättningar för att klara det. 3. Förutsättningar för delegering Det ska föreligga ett klart behov av att delegera miljöarbetsuppgifter. Vidare ska den som mottar delegeringen ha: Namn: Titel: Telefon (Direkt): Mobil:

20 en relativt självständig ställning i verksamheten erforderlig utbildning, erfarenhet och befogenheter möjlighet att praktiskt kunna utöva tillsyn över sitt ansvarsområde. Den som mottagit delegerade arbetsuppgifter men som inte kan lösa dessa på grund av otillräckliga resurser eller befogenheter ska skriftligen återlämna arbetsuppgifterna. Detta medför att ansvaret överförs till överordnad chef. Trots delegering är arbetsgivaren skyldig att övergripande övervaka och utöva tillsyn över aktuell verksamhet. 4. Nyanställning Det åligger varje verksamhetschef att redan vid anställningstillfället redogöra för vilka miljöarbetsuppgifter som ingår i befattningen. 5. Befogenheter Grundprincipen är att den som mottagit delegering och därigenom fullgör arbetsgivarens skyldigheter på respektive nivå har motsvarande befogenheter. Vid delegering ska arbetsgivaren klargöra vilka befogenheter och vilket ansvar som omfattas av delegeringen om inte detta framgår av befattningsbeskrivningar eller andra handlingar. 6. Straffansvar Arbetsgivaren har alltid det övergripande ansvaret för att miljölagstiftningen följs. Den som mottagit en delegering har påtagit sig ett miljöansvar. Överträdelser av gällande författningar kan medföra ett straffansvar. Straffansvaret är personligt. 7. Lagstiftning Enligt miljölagstiftningen vilar huvudansvaret för de verksamheter som lagarna reglerar på arbetsgivaren eller den som arbetsgivaren gett i uppdrag att svara för verksamheten. Arbetsgivaren bör försäkra sig om att underställd personal har kunskap om de lagar och regler som gäller för landstinget samt att landstinget har erforderliga tillstånd. De viktigaste lagarna som reglerar miljö- och säkerhet är följande: ORG NR SID 2(2)

21 Allmänna hänsynsregler m.m. (MB 2 kap). Hänsynsreglerna ska ligga till grund för prövningar, villkor förelägganden och förbud. Den som utövar en verksamhet är vid tillståndsprövning och liknande prövning samt vid tillsyn skyldig att visa att hänsynsreglerna följs. Lagen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (MB 9 kap) Lagen om kemiska produkter och biotekniska organismer (MB 14 kap) Lagen om avfall och producentansvar (MB 15 kap) Arbetsmiljölagen ( SFS 1977:1160) Plan- och bygglagen (SFS 1987:10) Dessa lagar kompletteras med förordningar, föreskrifter och allmänna råd. Inom varje område kan det också finnas arbetsuppgifter som regleras av speciell lagstiftning. 8. Informations- och utbildningsansvar vid delegering Den som delegerat miljöarbetsuppgifter är skyldig att se till att den som mottagit delegeringen ges erforderlig utbildning och information samt att förutsättningar i övrigt för fullgörande av miljöarbetsuppgifterna föreligger. 9. Organisation Organisatoriskt sker fördelning av miljöarbetsuppgifter från politiker till tjänstemän enligt nedan: LF LS Nämnd Landstingsdirektör Förvaltningschef/divisionschef 10. Genomförande av delegering Miljöarbetsuppgifterna ska beskrivas klart och tydligt. Delegeringen ska göras skriftligt. Delegeringshandling upprättas med stöd av bifogad mall (bil.1-5). Fullmäktige fastställer en skriftlig miljöpolicy fördelar miljöuppgifter till styrelsen och nämnderna och tar in uppgifterna i reglementen för nämndernas verksamhet och arbetsformer ser till att ingen miljöfråga hamnar mellan nämnderna eller mellan styrelsen och nämnderna följer upp att nämnderna driver verksamheten i enlighet med miljöpolicyn ORG NR SID 3(3)

22 ger nämnderna ekonomiska resurser för miljöarbetet i årliga budgetbeslut Styrelse och nämnder I uppdragen ingår att verkställa fullmäktiges beslut, vilket innebär att verksamheterna drivs i enlighet med miljölagarna konkreta miljömål tas fram landstingsdirektör respektive divisions- och förvaltningschefer får uppgifter, befogenheter, resurser och kunskap för att driva miljöarbetet ge landstingsdirektör respektive divisions- och förvaltningschefer rätt att fördela uppgifter tillräckligt långt ut i organisationen miljökonsekvenser för bedöms vid förändringar förebyggande miljöåtgärder tas med i det årliga budgetförslaget beslutade åtgärder sammanfattas i en handlingsplan för miljöåtgärder på divisions/förvaltningsnivå. Handlingsplanen ska innehålla åtgärder, tidpunkt när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ska se till att åtgärderna genomförs i tid åtgärder som inte kan beslutas av nämnd eller styrelse förs vidare till högre politisk nivå Landstingsdirektör Landstingsdirektören företräder arbetsgivaren och har på uppdrag av landstingsstyrelsen ett övergripande tjänstemannaansvar för att organisera, leda och följa upp miljöarbetet ur ett koncernperspektiv. Det innebär att säkerställa att underställda chefer får den kunskap samt de befogenheter och resurser som krävs för att klara miljöansvaret gällande uppgiftsfördelning av miljöarbetet finns, är känd och fungerar i organisationen tillräckliga resurser avsätts för miljöarbetet resultat av miljöarbetet rapporteras till Landstingsstyrelsen Om befogenheter eller resurser inte räcker för nödvändig åtgärd inom miljöområdet har landstingsdirektören skyldighet att skriftligen returnera ärendet till Landstingsstyrelsen. Returnering ska innehålla en beskrivning av ärendet och orsaken till att det returnerats. Landstingsdirektörens direkt underställda chefer Landstingsdirektören kan fördela miljöarbetsuppgifter och befogenheter vidare till följande direkt underställda chefer: Personaldirektör Ekonomidirektör Medicinsk utvecklingsdirektör ORG NR SID 4(4)

23 Chef för Landstinget Sörmland Service Chef för Administrativa enheten, Landstingets Kansli Chef för Informationsenheten Chef för Patientnämnden Chef för Revisionen Övriga direkt underställda chefer eller personer i arbetsledande befattning Ovan nämnda chefer kan fördela miljöarbetsuppgifter och befogenheter vidare till underställd personal med arbetsledande uppgifter. Förvaltningschef/Divisionschef Ska inom sitt ansvarsområde för underställd personal skapa förutsättningar samt fördela arbetsuppgifter för att bedriva ett systematiskt miljöarbete enligt de beslut som finns i landstinget. Det innebär exempelvis att ha kunskap om landstingets övergripande miljöledningssystem enligt ISO tillse att miljölagar och föreskrifter följs inom förvaltningen/divisionen säkerställa att underordnade chefer och miljösamordnare har det stöd, den kunskap och de resurser som behövs för miljöarbetet rapportera resultat av miljöarbetet till respektive nämnd Verksamhetschef Ska inom sitt ansvarsområde skapa förutsättningar, leda, fördela, verkställa och följa upp miljöarbetet ur ett basenhets-/verksamhetsperspektiv enligt de beslut som finns i landstinget. Det innebär exempelvis att ha kunskap om landstingets övergripande miljöledningssystem enligt ISO och hur det berör verksamheterna fördela miljöarbetet vidare till underställda chefer och annan underställd personal med arbetsledande funktion säkerställa att underordnade chefer och miljösamordnare har det stöd, den kunskap och de resurser som behövs för ett systematiskt miljöarbete 1:a linjens chef Ansvarar för att inom sitt ansvarsområde skapa förutsättningar, leda, fördela, verkställa och följa upp miljöarbetet ur verksamhetsperspektiv enligt direktiv från överordnad chef. Det innebär exempelvis att ORG NR SID 5(5)

24 ha kunskap om landstingets miljöledningssystem enligt ISO och initiera arbetet med att utforma verksamhetsanknutna miljörutiner inom verksamheten definiera ansvar och befogenheter för miljöarbetet utse miljöombud och säkerställa resurser att driva miljöfrågor tillse att miljöfrågor står på dagordningen vid verksamhetsmöten och att viktiga beslut dokumenteras personal som anställs för längre tid än sex månader får miljöutbildning miljöpåverkan beaktas vid verksamhetsplanering och inköp bevaka att entreprenörer och leverantörer följer miljökrav i avtal, överenskommelser och kontrakt 11. Miljöarbetsuppgifter för övriga chefer Alla chefer har inom ramen för sitt ansvarsområde ansvar för att miljöfrågor drivs systematiskt utifrån politiska direktiv och koncernledningens anvisningar med vägledning av miljöchefen. Nedan beskrivs mer detaljerat miljöarbetsuppgifter inom chefsområden av extra betydelse för miljöarbetet. Miljöchef Miljöchefen leder och organiserar landstingets miljöarbete enligt politiska direktiv och på uppdrag av koncernledning samt överordnad chef. Det innebär exempelvis att Samordna och driva införande, utveckling och uppföljning av landstingets övergripande miljöledningssystem med stöd av ISO leda och utveckla miljöstödssektionen stödja chefer och miljösamordnare i miljöarbetet avseende planering, genomförande, uppföljning och förbättringar representera landstinget i miljö- och hållbarhetsfrågor bevaka och analysera omvärldsfrågor avseende miljö kommunicera miljöarbetet, miljölagar och andra krav internt/externt Chef för upphandling Har inom ramen för chefsansvaret särskilt ansvar för att utforma, införa, och upprätthålla verksamhetsspecifika rutiner kopplade till landstingets övergripande miljöledningssystem enligt ISO Det innebär exempelvis att vid upphandling utforma miljökrav med hänsyn till lagstiftning och miljöledningssystem samråda med miljöstödssektionen avseende miljöprioriterade områden och miljökrav vid upphandling ORG NR SID 6(6)

25 Chef för fastigheter Har inom ramen för chefsansvaret särskilt ansvar för att utforma, införa, och upprätthålla verksamhetsspecifika rutiner kopplade till landstingets övergripande miljöledningssystem enligt ISO Det innebär exempelvis att säkerställa att miljölagstiftningen följs inom ansvarsområdet miljökrav ställs då avtal med hyresgäster/entreprenörer upprättas samverka med hyresvärd/hyresgäst/entreprenör gällande miljöarbetet utforma miljökrav med hänsyn till lagstiftning och miljöledningssystem vid egen upphandling Miljöarbetsuppgifter för personal Miljösamordnarens ansvar och befogenheter beskrivs i särskild funktionsbeskrivning i miljöledningssystemet Miljöombudens arbetsuppgifter beskrivs i miljöledningssystemet Alla medarbetare ansvarar för att bidra till en bättre miljö inom ramen för sitt arbetsområde. 12. Uppdatering och ansvar Övergripande styrande dokument är miljölagstiftningen, miljöpolicyn och landstingets övergripande mål i det miljöpolitiska programmet. I samband med nya politiska beslut och/eller budgetdirektiv ansvarar miljöchefen för att uppmärksamma politiker och överordnade chefer på förändringar som behövs i detta dokument för att miljöarbetet ska kunna bedrivas enligt direktiv och beslut. Om befogenheter eller resurser inte räcker för nödvändig åtgärd inom miljöområdet har chef som mottagit delegerat ansvar skyldighet att skriftligen returnera ärendet till överordnad chef. Returnering ska innehålla en beskrivning av ärendet och orsaken till att det returnerats. ORG NR SID 7(7)

26 Bil.1 Blankett: Delegering av miljöarbete till Landstingsdirektör I enlighet med Landstingsstyrelsens ansvar och i egenskap av företrädare för Landstingsstyrelsen vid Landstinget Sörmland fördelar jag till dig, i egenskap av Landstingsdirektör, ansvar för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av miljöarbetet inom landstinget Sörmland. Uppgiftsfördelare: Befattning: Ordförande Landstingsstyrelsen, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Landstingsstyrelsen Uppgiftsfördelningen överlämnad Nyköping den Uppgiftsmottagare: Lars Andåker Befattning: Landstingsdirektör Ansvarsområde: Landstinget Sörmland Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad Nyköping den Lars Andåker ORG NR SID 8(8)

27 Blankett: Delegering av miljöarbete till Förvaltnings - respektive Divisionschef Bilaga 2 I egenskap av företrädare för Nämnden, fördelar jag till dig ett förtydligande av de miljöarbetsuppgifter som följer med ditt miljöansvar i egenskap av Förvaltningschef eller Divisionschef. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av miljöarbetet inom landstinget Sörmland samt rutin Verksamhet, organisation och delegering i landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning: Ordförande Nämnden, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad den ORG NR SID 9(9)

28 Blankett: Delegering av miljöarbetsuppgifter till landstingsdirektören direkt underställd chef Bilaga 3 I egenskap av landstingsdirektör och företrädare för Sörmlands landsting fördelar jag till dig de miljöarbetsuppgifter som följer med ditt miljöansvar i egenskap av ditt uppdrag som. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt rutin Verksamhet, organisation och delegering i landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Lars Andåker Befattning: Landstingsdirektör Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad den ORG NR SID 10(10)

29 Bilaga 4 Blankett: Delegering av miljöarbetsuppgifter till 1:a linjens chef eller personal med arbetsledande uppgifter I egenskap av, fördelar jag till dig ett förtydligande av de miljöarbetsuppgifter som följer med ditt uppdrag för miljön och säkerheten i egenskap av 1:a linjens chef. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av miljöarbetet inom landstinget Sörmland samt rutin Verksamhet, organisation och delegering i landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning:, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad Den ORG NR SID 11(11)

30 Blankett: Returnering av miljöärende Bilaga 5 Undertecknad returnerar härmed i enlighet med ansvar och uppgiftsfördelning avseende miljöarbetsuppgifter inom Landstinget Sörmland nedan beskrivet miljöärende åter till mottagare av returneringen: Mottagare av returnering: Den Namn Verksamhet 1. Beskrivning av ärendet: 2. Risk som kan uppstå om åtgärd inte vidtas: 3. Åtgärder som jag vidtagit: 4. Anledning till returneringen Den som returnerar: Den Namn Verksamhet ORG NR SID 12(12)

31 D A T U M D I A R I E N R LS-LED Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland 1. Syfte och omfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra uppgifts- och ansvarsfördelningen avseende uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs vad gäller det yttre miljöområdet. Miljöarbetet omfattar Landstingets alla verksamheter och medarbetare. Även Landstingets bolag genom policy och ägardirektiv från landstingsfullmäktige. Detta dokument utgör tillsammans med miljölagstiftningen, Landstingets miljöpolicy, Miljöprogram med handlingsplan och övriga rutiner i miljöledningssystemet grunden för hur ansvar och befogenheter fördelas inom Landstinget. 2. Allmänt om delegering av miljöarbetsuppgifter Varje verksamhet har sin specifika miljöpåverkan som hanteras på olika sätt. Enligt kraven i ISO 14001:2004 ingår även skadeförebyggande arbete och en god nödlägesberedskap i miljöarbetet, varför säkerhetsarbetet i tillämpliga delar ingår i denna uppdragsbeskrivning. Arbetet ska utföras som en naturlig del i det dagliga arbetet på den nivå där det blir mest effektivt. Uppgifterna ska vara tydliga och fördelas till arbetsledare så långt ut i verksamheten som möjligt. Enligt miljölagstiftningen är arbetsgivare eller den som arbetsgivaren utser ytterst ansvarig för att lagarna följs. Förtroendevalda i fullmäktige och nämnder är Landstingets yttersta arbetsgivarrepresentanter. Även landstingsstyrelsen betraktas som en nämnd enligt kommunallagen. Styrelse/nämnd har således verksamhetsansvar inom sitt respektive ansvarsområde. Miljöansvaret förs sedan nedåt i organisationen. Överordnad chef har ansvar för underordnad chef och varje chef med personalansvar ansvarar för sina underställda medarbetare. Det innebär att alla chefer ska säkerställa att miljöarbetet organiseras och tillämpas inom ramen för chefsansvaret att tillräcklig kompetens finns för att hantera verksamhetens miljöpåverkan

32 att miljölagstiftning som berör ansvarsområdet efterlevs I Landstingets miljöledningssystem beskrivs ansvarsfördelningen inom respektive område. Miljöledningssystemet finns dokumenterat på Intranätet. 3. Förutsättningar för delegering Den som tilldelas miljöuppgifter (delegaten) ska ges kunskaper, befogenheter, ekonomiska och personella resurser samt övriga förutsättningar för att klara det. Vid delegering ska delegaten informeras om vilka befogenheter och vilket ansvar som omfattas av delegeringen om inte detta framgår av befattningsbeskrivningar eller andra handlingar. Trots delegeringen är arbetsgivaren skyldig att övergripande övervaka och utöva tillsyn över aktuell verksamhet. 4. Nyanställning Det åligger varje verksamhetschef/överordnad chef att redan vid anställningstillfället redogöra för vilka arbetsuppgifter som gäller för yttre miljö och som ingår i befattningen. Information och överlämnande samt mottagande av skriftlig undertecknande av delegering gör lämpligast vid nyanställning/introduktion Det är viktigt att det sker fortlöpande diskussioner om delegering vid medarbetarsamtal. I miljöledningssystemet finns funktionsbeskrivningar i rutinen MH 4.1 Resurser, roller, ansvar och befogenheter. Varje rutin i miljöledningssystemet beskriver ansvarsfördelningen inom respektive område. 5. Återdelegering Om delegaten inte kan lösa mottagna arbetsuppgifter, på grund av otillräckliga resurser, befogenheter eller av annat skäl, ska delegaten skriftligen återlämna arbetsuppgifterna. (se bilagd blankett Returnering av miljöarbetsuppgifter). Detta medför att ansvaret överförs till överordnad chef. ORG NR SID 2(9)

33 6. Straffansvar Arbetsgivaren har alltid det övergripande ansvaret för att miljölagstiftningen följs. Den som mottagit en delegering har påtagit sig ett miljöansvar. Överträdelser av gällande författningar kan medföra ett personligt straffansvar. 7. Lagstiftning Enligt miljölagstiftningen vilar huvudansvaret för de verksamheter som lagarna reglerar på arbetsgivaren eller den som arbetsgivaren gett i uppdrag att svara för verksamheten. Arbetsgivaren bör försäkra sig om att underställd personal har kunskap om de lagar och regler som gäller för Landstinget samt att Landstinget har nödvändiga tillstånd. De viktigaste lagarna som reglerar miljö- och säkerhet är: Allmänna hänsynsregler m.m. (MB 2 kap). Hänsynsreglerna ska ligga till grund för prövningar, villkor förelägganden och förbud. Den som utövar en verksamhet är vid tillståndsprövning och liknande prövning samt vid tillsyn skyldig att visa att hänsynsreglerna följs. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (MB 9 kap) Kemiska produkter och biotekniska organismer (MB 14 kap) Avfall och producentansvar (MB 15 kap) Arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160) Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Dessa lagar kompletteras med förordningar, föreskrifter och allmänna råd. Inom varje område kan det också finnas arbetsuppgifter som regleras av speciell lagstiftning. Den europeiska lagstiftningen utgörs av EG-förordningar och direktiv. Förordningarna gäller direkt som lag i Sverige och direktiven ska införlivas i svensk lagstiftning. I Landstingets miljöledningssystem finns förteckningar över relevanta lagar och andra krav för respektive verksamhet. ORG NR SID 3(9)

34 8. Organisation Organisatoriskt sker fördelning av miljöuppgifter från politiker till tjänstemän och landstingsägda bolag enligt nedan: LF Ägardirektiv LS Nämnd Bolag Landstingsdirektör Förvaltnings-/divisionschef Bolagsstyrelse Landstingsdirektörens direkt underställda chefer VD 9. Genomförande av delegering Miljöuppgifterna ska beskrivas klart och tydligt. Delegeringen ska göras skriftligt. Delegeringshandling upprättas med stöd av bifogad mall (bil.1-5). ORG NR SID 4(9)

35 Bil.1 Blankett: Delegering av uppgifter inom yttre miljö till Landstingsdirektör I enlighet med Landstingsstyrelsens ansvar och i egenskap av företrädare för Landstingsstyrelsen vid Landstinget Sörmland fördelar jag till dig, i egenskap av Landstingsdirektör, uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för yttre miljö. Detta innebär att du ska ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning: Ordförande Landstingsstyrelsen, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Landstingsstyrelsen Uppgiftsfördelningen överlämnad Nyköping den Uppgiftsmottagare: Karin Welin Befattning: Landstingsdirektör Ansvarsområde: Landstinget Sörmland Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad Nyköping den Karin Welin ORG NR SID 5(9)

36 Bilaga 2 Blankett: Delegering av uppgifter inom yttre miljö till Förvaltnings - respektive Divisionschef I egenskap av företrädare för Nämnden, fördelar jag till dig ett förtydligande av de uppgifter som följer med uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för yttre miljö. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning: Ordförande Nämnden, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad den ORG NR SID 6(9)

37 Bilaga 3 Blankett: Delegering uppgifter inom yttre miljö till Landstingsdirektören direkt underställd chef I egenskap av Landstingsdirektör fördelar jag till dig de uppgifter som följer med uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för yttre miljö i egenskap av ditt uppdrag som. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Karin Welin Befattning: Landstingsdirektör Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad den ORG NR SID 7(9)

38 Bilaga 4 Blankett: Delegering av uppgifter inom yttre miljö till 1:a linjens chef eller personal med arbetsledande uppgifter I egenskap av, fördelar jag till dig ett förtydligande av de uppgifter som följer med uppgiften att uppfylla de bestämmelser som enligt gällande lagstiftning krävs för ditt uppdrag för miljön och säkerheten i egenskap av 1:a linjens chef/personal med arbetsledande uppgifter. Detta innebär att du skall ansvara för miljöarbetet enligt dokumentet Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland samt relevanta rutiner i Landstingets miljöledningssystem. Uppgiftsfördelare: Befattning:, Landstinget Sörmland Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen överlämnad den Uppgiftsmottagare: Befattning: Ansvarsområde: Uppgiftsfördelningen mottagen och kvitterad Den ORG NR SID 8(9)

39 Blankett: Returnering av uppgifter inom yttre miljö Bilaga 5 Undertecknad returnerar härmed i enlighet med ansvar och uppgiftsfördelning avseende uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland nedan beskrivet miljöärende åter till mottagare av returneringen: Mottagare av returnering: Den Namn Verksamhet 1. Beskrivning av ärendet: 2. Risk som kan uppstå om åtgärd inte vidtas: 3. Åtgärder som jag vidtagit: 4. Anledning till returneringen Den som returnerar: Den Namn Verksamhet ORG NR SID 9(9)

40 LS-LED Bilaga 1 LS 158/10 Ansvar och uppgiftsfördelning avseende Arbetsmiljöarbetsuppgifter

41 ANSVAR OCH UPPGIFTSFÖRDELNING AVSEENDE ARBETSMILJÖARBETSUPPGIFTER INOM LANDSTINGET SÖRMLAND Bilaga 1 Uppdragsbeskrivning och blankett för fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter till Landstingsdirektör Bilaga 2 Uppdragsbeskrivning och blankett för fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter till förvaltningschefer Bilaga 3 Uppdragsbeskrivning och blankett för fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter till divisionschef, basenhetschef/motsvarande Bilaga 4 Blankett fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter till 1:a linjechef Bilaga 5 Blankett: Returnering av tilldelade arbetsmiljöarbetsuppgifter 1. Allmänt om fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter Uppgifter inom arbetsmiljö ska utföras på den nivå där det blir mest effektivt. De flesta beslut i en organisation har en arbetsmiljöaspekt och i alla arbeten och arbetsmoment finns arbetsmiljöaspekter som måste beaktas. Arbetsmiljöarbetet ska därför genomföras som en naturlig och integrerad del av det dagliga arbetet. Uppgifterna ska vara tydliga och fördelas till arbetsledare så långt ut i verksamheten som möjligt. Förutsättningarna är att de som tilldelas uppgifter inom arbetsmiljö ges kunskaper, befogenheter, ekonomiska och personella resurser samt övriga förutsättningar för att klara det. Överordnad chef har ansvar för underordnad chef och varje chef med personalansvar ansvarar för sina underställda medarbetare. De grundläggande arbetsmiljöarbetsuppgifterna som av praktiska skäl läggs längst ut i organisationen på basenhets- och första linjechefer gäller även chefer på högre nivå som är närmaste chef till direktunderställd personal. Denna instruktion utgör tillsammans med lagstiftningen på arbetsmiljöområdet och arbetsmiljöpolicyn inom landstinget, grunden för fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter och befogenheter mellan olika befattningshavare inom landstinget. 2. Ansvar och uppgiftsfördelning Arbetsgivaren har alltid ansvaret för arbetsmiljön och ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Arbetsgivaren kan inte lägga ut ansvaret på resurspersoner. Arbetsgivaren ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som uppfyller arbetsmiljölagstiftningens krav. Arbetsmiljölagen likställs med övriga lagar som reglerar verksamheterna inom landstinget. Arbetsgivaren måste i en konkret situation förena arbetstagarnas och patienternas, elevernas eller klienternas intressen. Vid frånvaro bör det finnas en ersättare för den som har arbetsmiljöarbetsuppgifter.

42 Fördelning Fördelning syftar till att sprida arbetsuppgifter inom arbetsmiljöområdet. Det sker skriftligen till respektive mottagare. Personen ska ha tillräckligt självständig ställning för att kunna hantera arbetsuppgiften som innebär ett arbetsgivaransvar. Det skall framgå hur uppdraget ser ut, vilka uppgifter som avses och vilka befogenheter som ges. Personen ska kunna hävda arbetsmiljöintressen mot både chefer och underställda. Grundprincipen är att den personen fullgör arbetsgivarens skyldigheter. Returnering Varje chef som inte kan utföra en arbetsmiljöarbetsuppgift på grund av otillräckliga befogenheter, resurser eller kunskaper ska returnera ärendet till närmast överordnad chef. Returneringen skall ske skriftligt och innehålla beskrivning av ärendet och orsaken till att det returnerats. Förtroendevaldas ansvar Personer som är förtroendevalda i fullmäktige och nämnder är landstingets yttersta arbetsgivarrepresentanter. Även landstingsstyrelsen betraktas som en nämnd enligt kommunallagen. Förtroendevalda kan inte anses som anställda. Fullmäktige har dessa uppgifter: fastställa en skriftlig arbetsmiljöpolicy fördela arbetsmiljöuppgifter till styrelsen och nämnderna och ta in uppgifterna i reglementen för nämndernas verksamhet och arbetsformer se till att ingen arbetsmiljöfråga hamnar mellan nämnderna eller mellan styrelsen och nämnderna följa upp att nämnderna driver verksamheten i enlighet med arbetsmiljöpolicyn ge nämnderna ekonomiska resurser för arbetsmiljöarbetet i årliga budgetbeslut Styrelsen och nämnderna har dessa uppgifter: se till att verksamheterna drivs i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna för arbetsmiljön verkställa fullmäktiges beslut och se till att konkreta arbetsmiljömål tas fram se till att landstingsdirektör respektive förvaltningschefer får uppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) se till att landstingsdirektör respektive förvaltningschefer får befogenheter, resurser och kunskap för att kunna driva arbetsmiljöarbetet ge landstingsdirektör respektive förvaltningschefer rätt att fördela uppgifter tillräckligt långt ut i organisationen så att SAM kan drivas ute på arbetsplatserna och att de ser till att befogenheter, resurser och kunskap följer med se till att konsekvenserna för arbetsmiljön bedöms vid förändringar

43 se till att förebyggande åtgärder i arbetsmiljön kan vidtas genom att ta upp arbetsmiljöförbättringar i det årliga budgetförslaget. Beslutade åtgärder sammanfattas i en handlingsplan för arbetsmiljöåtgärder på förvaltningsnivå. Handlingsplanen ska innehålla åtgärder, tidpunkt när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ska se till att åtgärderna genomförs i tid. Åtgärder som inte kan beslutas av nämnder eller styrelsen förs vidare till högre politisk nivå. se till att SAM följs upp och fungerar både på förvaltnings- och arbetsplatsnivå Ledamöterna i fullmäktige, styrelsen och nämnder har en viktig uppgift när det gäller att styra det systematiska arbetsmiljöarbetet genom en tydlig och meningsfull arbetsmiljöpolicy, en klargörande och fungerande uppgiftsfördelning med bland annat tillräckliga resurser och årliga förbättringsinriktade uppföljningar av arbetsmiljöarbetet. Landstingsdirektör Landstingsdirektören företräder arbetsgivaren och har ett övergripande tjänstemannaansvar för arbetsmiljön inom Landstinget Sörmland. Landstingsdirektören ansvarar på uppdrag av styrelsen för att landstingets verksamheter uppfyller intentionerna i arbetsmiljöpolicyn samt kraven i arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och arbetsmiljöverkets föreskrifter. Landstingsdirektören ska inom av styrelsen givna befogenheter organisera, leda och följa upp arbetsmiljöarbetet på koncernnivå. Styrelsen har arbetsgivaransvaret för landstingsdirektören. Landstingsdirektören kan fördela ansvaret för arbetsuppgifter samt befogenheter inom arbetsmiljö vidare till direkt underställda chefer: Personaldirektör Ekonomidirektör Chef för Administrativa enheten, Landstingets Kansli Chef för Informationsenheten Chef för Patientnämnden Chef för Revisionen Övriga direkt underställda chefer eller personer i arbetsledande befattning Ovan nämnda chefer kan fördela arbetsmiljöarbetsuppgifter vidare till underställd personal med arbetsledande uppgifter. Förvaltningschef för Hälso- och sjukvård Förvaltningschef för Hälso- och sjukvård företräder arbetsgivaren och har ett övergripande tjänstemannaansvar för arbetsmiljön inom Hälso- och sjukvården. Förvaltningschefen ansvarar på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsnämnden för att Hälso- och sjukvårdens verksamheter uppfyller intentionerna i arbetsmiljöpolicyn samt kraven i arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och arbetsmiljöverkets föreskrifter. Förvaltningschefen ska inom av nämnden givna

44 befogenheter organisera det övergripande arbetsmiljöarbetet inom förvaltningen. Hälso- och sjukvårdsnämnden har arbetsgivaransvaret för förvaltningschefen. Förvaltningschefen kan fördela ansvaret för arbetsuppgifter samt befogenheter inom arbetsmiljö vidare till direkt underställda chefer: Divisionschefer Divisionschefer företräder arbetsgivaren och har ett övergripande tjänstemannaansvar för arbetsmiljön i respektive division inom hälso- och sjukvårdsorganisationen. Huvuduppdraget är att organisera, leda, verkställa samt följa upp arbetsmiljö- hälso- och säkerhetsarbetet ur ett divisionsperspektiv. Förvaltningschefen för Hälso- och sjukvården har arbetsgivaransvaret för divisionscheferna. Respektive divisionschef kan fördela ansvaret för arbetsuppgifter samt befogenheter inom arbetsmiljö vidare till: Basenhetschefer Basenhetschef/motsvarande och chefer som är direkt underställda landstingsdirektör. Basenhetschefen/ motsvarande samt chefer som är direkt underställda landstingsdirektör företräder arbetsgivaren och har ansvar för arbetsmiljön inom basenheten eller sitt verksamhetsområde. Huvuduppdraget är att organisera, leda, verkställa samt följa upp arbetsmiljö- hälso- och säkerhetsarbetet ur ett basenhets-/verksamhets perspektiv. Basenhetschef/motsvarande ska fördela de verksamhetsnära arbetsmiljöarbetsuppgifterna samt eventuella verksamhetsspecifika arbetsmiljöarbetsuppgifter vidare till underställda 1:a linjechefer eller annan personal med arbetsledande uppgifter så att dessa utförs så nära verksamheten som möjligt. Divisionschefer, respektive landstingsdirektör har arbetsgivaransvaret för respektive direkt underställd chef. Förvaltningschef övriga förvaltningar Förvaltningschef företräder arbetsgivaren och har ett övergripande tjänstemannaansvar för arbetsmiljön inom respektive förvaltning. Förvaltningschefen ansvarar på uppdrag av respektive nämnd för att förvaltningens verksamheter uppfyller intentionerna i arbetsmiljöpolicyn samt kraven i arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och arbetsmiljöverkets föreskrifter. Förvaltningschefen ska inom av respektive förvaltningsnämnd givna befogenheter organisera det övergripande arbetsmiljöarbetet. Nämnden har arbetsgivaransvaret för förvaltningschefen. Förvaltningschefen kan fördela ansvaret för arbetsuppgifter samt befogenheter inom arbetsmiljö vidare till direkt underställda chefer: Basenhetschefer Se stycket ovan angående Basenhetschef och chefer som är direkt underställda landstingsdirektör. Förvaltningschefer, respektive landstingsdirektör har arbetsgivaransvaret för respektive direkt underställd chef.

45 3. Samordningsansvar När två eller flera arbetsgivare samtidigt driver verksamhet på ett arbetsställe, måste de samråda och gemensamt verka för att åstadkomma tillfredsställande skyddsförhållanden. Lagen säger att den som låter utföra byggnads- eller anläggningsarbete är ansvarig för att skyddsåtgärderna samordnas på det gemensamma arbetsstället. Vanligen är byggherren samordningsansvarig. Samordningsansvaret gäller även när ett fast driftsställe är gemensamt arbetsställe för flera verksamheter. Det måste klargöras vilka chefer som har samordningsansvar. På det aktuella arbetsstället ska anslås vem som är samordningsansvarig för skyddsåtgärder. Övriga arbetsgivares ansvar för den egna verksamheten kvarstår trots att de ska följa den samordningsansvariges anvisningar. 4. Vad händer om arbetsgivaransvaret inte uppfylls? Arbetsmiljöverket kan besluta om föreläggande eller förbud och om arbetsgivaren inte följer dessa kan vite, sanktionsavgifter, företagsbot eller skadestånd läggas på arbetsgivaren. Enligt brottsbalken finns bestämmelser om straff för den som inte följt arbetsmiljölagen när detta medfört att någon avlidit, skadats, blivit sjuk eller utsatts för allvarlig fara. Här krävs också uppsåt eller oaktsamhet. Oaktsamheten ligger vanligen i att någon eller några inte förutsett och därmed underlåtit att vidta de åtgärder som kunnat förebygga händelsen. Uppgiftsfördelningen innebär inte att den som fått uppgifter automatiskt blir straffad då något allvarligt inträffat. Arbetsgivaren kan inte bestämma det på förhand. Det är alltid domstol som fastställer i efterhand utifrån en bedömning. Domstolen tar hänsyn till om den åtalade har haft tillräckliga kunskaper, erfarenhet, tillräckliga befogenheter och resurser för sina uppgifter. Personer inom landsting har sällan dömts till straff för brott på arbetsmiljöområdet. Detta beror på att Arbetsmiljöverket ofta sätter ut vite i sina förelägganden och förbud mot landsting. Straff kan inte dömas ut då Arbetsmiljöverket har satt ut vite. 5. Information och utbildning Den som fördelat arbetsuppgifter och befogenheter har skyldighet att se till att den som mottagit arbetsmiljöarbetsuppgifter ges erforderlig utbildning samt övriga förutsättningar för att klara sina uppgifter. Arbetsgivaren ska se till att de har kunskaper om: Regler som har betydelse för arbetsmiljön fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som innebär risker för ohälsa och olycksfall arbetsförhållanden och insatser som främjar hälsa och en tillfredsställande arbetsmiljö Arbetsgivare och arbetstagare svarar gemensamt för att arbetsmiljöombud får erforderlig utbildning

Arbetsutskottets förslag till beslut. nedåt i organisationen

Arbetsutskottets förslag till beslut. nedåt i organisationen Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2011-11-29 LSN-HSF11-335 72 Länssjukvårdsnämndens delegering av ansvar och uppgifter för yttre miljö och arbetsmiljö Arbetsutskottets förslag till

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. Miljöbalkens bestämmelser innebär ett omfattande miljöansvar för Landstinget Sörmlands samtliga nämnder.

Landstingsstyrelsens beslut. Miljöbalkens bestämmelser innebär ett omfattande miljöansvar för Landstinget Sörmlands samtliga nämnder. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-05-14 LS-LED06-394 81 Delegering av miljöuppgifter inom Landstinget Sörmland Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner förslaget till

Läs mer

88 Revidering av uppgifter inom yttre miljö. Arbetsutskottets förslag till beslut

88 Revidering av uppgifter inom yttre miljö. Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DAT U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-399 88 Revidering av uppgifter inom yttre miljö Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Reviderat förslag Delegering

Läs mer

Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland

Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland DATUM DIARIENR 2011-05-02 LS-LED11-399 Delegering av uppgifter inom yttre miljö i Landstinget Sörmland 1. Syfte och omfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra uppgifts- och ansvarsfördelningen

Läs mer

Fördelning. Angelholms kommun

Fördelning. Angelholms kommun 1 (6) ANGBUfOUtS KOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Angelholms kommun Kommunstyrelsens ordförande till kommundirektör 2 (6) ÄN(jELHOL\1S KOM.\lll:-l Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms

Läs mer

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Det utsända förslaget till beslut lydde:

Det utsända förslaget till beslut lydde: PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-11-12 LS-LED07-173 143 Försäljning av Ergonomicentrum i Sörmland AB Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen ger ordföranden i uppdrag att se till att en oberoende

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2.

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. 10 UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén Beslut Dnr FS 1.1.2-723-14 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. Uppgiftsfördelare, befattning, fakultet/institution/avdelning/enhet/motsvarande

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. krävs vad gäller arbetsmiljöområdet.

Arbetsutskottets förslag till beslut. krävs vad gäller arbetsmiljöområdet. Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2011-11-24 PVN-HSF11-096 20 Primärvårdsnämndens delegering av ansvar och uppgifter för yttre miljö och arbetsmiljö Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Karita

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

15/16 Mälarsjukhuset, hus E37, ombyggnad av lokaler för Habiliteringsverksamheten

15/16 Mälarsjukhuset, hus E37, ombyggnad av lokaler för Habiliteringsverksamheten Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-03-15 LS-LED16-0381-2 15/16 Mälarsjukhuset, hus E37, ombyggnad av lokaler för Habiliteringsverksamheten

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Senast uppdaterad: 2012-09-17... Vår arbetsmiljöpolicy Risker på arbetsplatsen Lysekils FF har en övergripande

Läs mer

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen de grundläggande reglerna Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljöverket 2011-10-19 2 Lagens

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD Både arbetsmiljöombud och arbetsgivarens företrädare ska ta del av innehållet i denna instruktion. Arbetsmiljöombud (skyddsombud) företräder

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia 2014-06-12 ionsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia AcadeMedia AB l Org. nr: 556057-2850 Adolf Fredriks kyrkogata 2, Box 213, 101 24 Stockholm tel: 08-545 87 250, fax: 08-545 87 258 Internet: www.academedia.se

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden 1(6) Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2014-11-24, 78 2(6) Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet Speciallagsreglerade uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-SÄKERHETSPOLICY 2 IT-säkerhetspolicy Ulricehamns kommun med bolag 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...3 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...3 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Uppföljning Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion Sid 1 av 12 Allmänt Exempel på fysiska faktorer: Luft vi andas in Ljud Kemikalier Ljus Fysisk belastning, Belastningsergonomi Maskiner Exempel på psykiska faktorer: Arbetsmängd, Belastning Arbetsinnehåll,

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Reglemente för Skolnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige den 15 december 2014, KF 9:33 (Dnr KS 2014/0297-101) ÖFS 2014:29 A. Nämndens uppgifter Verksamhetsområden 1 Detta

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för Skatteutskottets utlåtande 2013/14:SkU23 Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Utkast Sida 1 (9) 2015-10-29 Dnr 1.1.-485/2015 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Policyn är fastställd av Norrmalms stadsdelsnämnd den 19 november 2015 och gäller från och med

Läs mer

Rutiner för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutiner för fördelning av arbetsmiljöuppgifter ESILÖVS KOMMUN INVESTOR IN PEOPLE Rutiner för fördelning av arbetsmiljöuppgifter En god arbetsmiljö ska prägla Eslövs kommuns arbetsplatser. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Vad är ett miljöledningssystem?

Vad är ett miljöledningssystem? Vad är ett miljöledningssystem? Ett miljöledningssystem är ett verktyg för att organisera miljöarbetet och göra det effektivt. Systemet kräver förbättringar på miljöområdet men säger inget om utsläppsnivåer.

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige (numera regionfullmäktige) 2001-11-26. Ändrat: 2002-10-14, 2002-12-16, 2007-12-17, 2008-03-17, 2010-12-13, 2013-12-16 och 2015-03-02, 123. Verksamhetsområde

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Södertälje sjukhus

Ändring av bolagsordning för Södertälje sjukhus Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-09-03 LS 1408-0907 Landstingsstyrelsen Ändring av bolagsordning för Södertälje sjukhus Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Arkivreglemente för Varbergs kommun

Arkivreglemente för Varbergs kommun Arkivreglemente för Varbergs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-20, 138 2 Innehåll Arkivreglemente......3 1 Tillämpningsområde.3 2 Arkivmyndigheten 3 3 Myndigheternas arkivansvar....3 4 Redovisning

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Arkivreglemente för Lerums kommun

Arkivreglemente för Lerums kommun 1 Arkivreglemente för Lerums kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2007-04-24 44/07 2 ARKIVREGLEMENTE FÖR LERUMS KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 1992-12-08 139. Reviderat 1996-02-01, 9, 2000-10-05, 112

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården SOSFS 2013:6 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess Tillämpning Kommun, offentlighet och sekretess www.hudiksvall.se kunskap personligt möte meddelarfrihet klarspråk hint.hudiksvall.se medier Kommunen Kommunen är en demokratiskt styrd organisation som leds

Läs mer

Avdelning 38 Hylte Bruk

Avdelning 38 Hylte Bruk Avdelning 38 Hylte Bruk Kompetensprofiler inom Pappers avd. 38:s verksamhetsområde Alla ska känna att det är roligt och inspirerande att verka inom avdelningen. Man bör även ha ett intresse för fackliga

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019 2015-10-20 1 (4) Detaljerade miljömål 2016-2019 med utgångspunkt i det miljöpolitiska programmet för Västerbottens läns landsting 2012-2020. (Fastställt av landstingsstyrelsen 2015-10-20) 1. Inledning

Läs mer

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Glöm inte att skyddsombudets utredning ska innehålla alla uppgifter som finns i de tre checklistorna nedan. Skyddsombudets handlingsplan del 1 Vad innehåller

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete.

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Hans Gavin Karin Selander 2014-09-19 Projektets historik God sed kommittén gick 2007 genom RS och Intosai. Styrelsen svarade

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Bilaga Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Arbetsmiljöpolicy Inledning Stockholms stad har antagit en arbetsmiljöpolicy som är gemensam och övergripande för Stockholms

Läs mer