För att logga in i MEDDIX fyll i användarnamn och lösenord och klicka sedan på "Login".

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För att logga in i MEDDIX fyll i användarnamn och lösenord och klicka sedan på "Login"."

Transkript

1 Inloggning För att logga in i MEDDIX fyll i användarnamn och lösenord och klicka sedan på "Login". Efter fem misslyckade inloggningsförsök inaktiveras kontot. Ett inaktiverat konto måste aktiveras av en systemadministratör.

2 Välj patient Söker fram patienter på aktuell vårdenhet utifrån angivet urval. Möjlighet finns att välja hur patienterna skall sorteras. Resultatet av sökningen visas i den nedre rutan. Om fullständigt personnummer anges och patienten inte återfinns på vårdenhetens patientregister går sökningen vidare mot ett befolkningsregister. Ny patient kan också läggas till i vårdenhetens patientregister genom att manuellt ange alla uppgifter. Urval Pnr: Patienter med personnummer som inleds med angivna siffror. Namn: Patienter med namn som inleds med angivna bokstäver. Adress: Patienter med adress som inleds med angivna bokstäver. Postnr: Patienter med postnummer som inleds med angivna siffror. Ort: Patienter bosatta på ort som inleds med angivna bokstäver. Län: Patienter inom valt län. Kommun: Patienter inom vald kommun. Sorteringsordning De patienter som uppfyller angivet urval kan fås sorterade på personnummer, namn, adress, postnr eller ort. Knappar övre rutan Sök patient: Söker patienter enligt angivet urval och visar dessa i den nedre rutan. Om fullständigt personnummer anges och patienten inte finns på den aktuella vårdenheten går sökningen vidare till befolkningsregistret. Om personnumret återfinns där läggs patienten upp i vårdenhetens patientregister.

3 Ny patient: Här kan en ny patient läggas till i vårdenhetens patientregister genom att manuellt ange alla uppgifter. Rensa: Används för att ta bort all information från sökfälten. Knappar nedre rutan Detaljinfo: Visar ytterligare information om patienten. Se Detaljinfo patient. Välj: Patienten blir aktuell patient och du kommer till patientöversikten.

4 Ny patient Denna funktion används för att registrera patienter som inte finns i befolkningsregistret. I driftsversionen av Meddix SVP kommer de allra flesta patienterna att finnas i befolkningsregistret och det blir därför sällan som den här funktionen behöver användas. I Testmeddix däremot finns ingen koppling till befolkningsregistret och det kan därför finnas behov av att lägga upp testpatienter som kan användas under utbildning. Uppgifter i bilden Personnummer: Patientens personnummer. Sekel anges i särskilt fält. Om ett ogiltigt personnummer anges fås en varning men det finns ändå möjlighet att lägga upp patienten. Anledningen är att det skall vara möjligt att lägga upp patienter med reservnummer. Namn: Patientens namn. Hämtas från befolkningsregistret men kan ändras. Adress, Postnr, Ort: Patientens adress. Hämtas från befolkningsregistret men kan ändras.

5 Telefon: Patientens telefonnummer. Språk: Anges om tolkhjälp kan behövas. Kommun: Kommun som ansvarar för hemsjukvården. Styr till vilken kommun meddelanden från sjukhuset skickas. Förifyllt med patientens kyrkobokföringskommun. Vårdcentral: Patientens vårdcentralstillhörighet. Styr till vilken vårdcentral meddelanden från sjukhuset skickas. Annan part: Annan part som skall vara mottagare av meddelanden, tex öppna psyk eller LAH-team. Annan part är parameterstyrd och finns i formuläret endast om systemparametern är inställd för det. Boende: Ange om patienten har ordinärt eller särskilt boende. Via en systemparameter går det att ställa in ifall ordinärt boende eller inget boende alls skall vara förvalt när patienten registreras i Meddix första gången. Hemtjänstområde: Hemtjänstområde kan anges om patienten bor i ordinärt boende. Styr till vilket hemtjänstområde meddelanden skickas. Särskilt boende: Namnet på boendet måste anges om patienten har särskilt boende. Styr till vilket särskilt boende meddelanden skickas. Närstående uppgifter: Namn, adress och telefonnummer på två närstående personer kan anges. Kontaktad: Ange om närstående är kontaktad inför en inskrivning. Antingen måste ett meddelande från primärvård/kommun eller ett intagningsmeddelande finnas för att kontaktad skall kunna fyllas i. Vistelseadress: Patientens vistelseadress om annan än hemadress. Knappar Spara: Sparar uppgifterna om patient och närstående.

6 Välj enhet Användare som har behörighet till flera enheter kan här byta aktuell enhet. Aktuell enhet kan väljas bland de enheter som användaren har behörighet till. Vid inloggning blir den enhet användarens senast arbetade med aktuell enhet. Knappar Ok : Vald enhet blir aktuell enhet.

7 Patientöversikt Patientöversikten visar patientens pågående och tidigare vårdtillfällen. Härifrån kan slutenvården registrera och sända inskrivningsmeddelande, kallelse till vårdplanering, meddelande om utskrivningsklar, utskrivningsmeddelande och generella meddelanden samt dokumentera i vårdplanen. Om primärvård, kommun eller annan part skickat Meddelande från primärvård/kommun kan det läsas här. Det finns också möjlighet att registrera bilagor som ADL-blankett och andra kundanpassade bilagor samt att skriva ut dokument för en patient. Översta rutan visar den aktuella patienten med personnummer och namn. I mittenrutan finns knappar för att registrera meddelanden, uppdatera vårdplanen, registrera bilagor samt för utskrifter. Den nedersta rutan visas patientens pågående och tidigare vårdtillfällen med den senaste överst. Här läses också Meddelande från primärvård/kommun. Genom att klicka på historik-symbolen som finns på rubrikraden visas eventuella historikposter för de olika meddelandetyperna. Historikpost skapas när ett meddelande som är sänt en gång skickas på nytt eller tas bort. Knappar översta rutan Detaljinfo: Visar detaljinformation om patienten och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Knappar mittersta rutan Med dessa knappar registrerar sjukhuset meddelanden som hör till senaste vårdtillfälle fram till att patienten skrivits ut. Avslutade vårdtillfällen hanteras i den nedersta rutan. Inskrivningsmeddelande: Tar fram inskrivningsmeddelandet. Om patienten inte är inskriven visas ett tomt formulär för registrering av ny inskrivning. Om patienten är inskriven visas befintligt inskrivnings-

8 meddelande. För ifyllande av formuläret se Inskrivningsmeddelande. Kallelse till vårdplanering: Hämtar upp formuläret för kallelse till vårdplanering. Om kallelse redan har registrerats visas den, annars visas ett tomt formulär. Om patienten inte är inskriven fås meddelande om det och ett inskrivningsmeddelande måste först registreras. För ifyllande av formuläret se Kallelse till vårdplanering. Vårdplan: Tar fram vårdplanen. Om det redan finns en påbörjad vårdplan för vårdtillfället visas den annars visas ett tomt formulär. Om patienten inte är inskriven fås meddelande om det och ett inskrivningsmeddelande måste först registreras. För ifyllande av formuläret se Vårdplan. Utskrivningsklar: Tar fram meddelande om utskrivningsklar. Om det redan finns ett sådant meddelande för vårdtillfället visas det annars visas ett tomt formulär. Om patienten inte är inskriven måste först ett inskrivningsmeddelande registreras. För ifyllande av formuläret se Utskrivningsklar. Per kund är det möjligt att välja om särskilt meddelande för utskrivningsklar skall användas. Det ställs in med en systemparameter, om meddelandet inte skall användas finns inte heller knappen. Utskrivningsmeddelande: Tar fram utskrivningsmeddelandet. Om utskrivningsmeddelande inte finns för senaste vårdtillfälle visas ett tomt formulär. Om det redan finns ett utskrivningsmeddelande har utskrivningsdatum betydelse. Är utskrivningsdatum = dagens datum eller senare visas befintligt utskrivningsmeddelande. Är utskrivningsdatum igår eller tidigare fås meddelande om att patienten inte är inskriven. För ifyllande av formuläret se Utskrivningsmeddelande. Bilagor: Anropar funktionen för bilagor där ADL-blankett och kundanpassade bilagor kan registreras för ett vårdtillfälle. För närmare beskrivning se avsnittet Bilagor. Skriv ut: Skriver ut ett eller flera meddelanden från ett eller flera vårdtillfällen. Välj vårdtillfällen genom att kryssa i rutan på en eller flera rader, tryck på Skriv ut och välj sedan vilka meddelanden som skall skrivas. Skriv ut PUL: Utskrift enligt patientuppgiftslagen. Skriver ut patientens alla meddelanden för samtliga vårdtillfällen. Radera: Används då socialstyrelsen beslutat att hela eller del av journal skall förstöras. Välj vårdtillfälle genom att kryssa i rutan längst till vänster på raden, tryck på Radera och välj sedan vilka meddelanden som skall raderas. Kontrollfråga ställs innan raderingen utförs. Om raderingen bekräftas tas valda meddelanden bort. För Radera krävs särskild behörighet. Nedersta rutan Här visas patientens pågående och tidigare vårdtillfällen med den senaste överst. Endast vårdtillfällen på den vårdenhet som inloggad användare hör till visas. Genom att klicka på länkarna under respektive

9 datum kan meddelandet eller vårdplanen läsas eller uppdateras. Med olika färgmarkeringar på datumfälten visas om meddelandet är sparat men ej sänt, sänt men ej kvitterat eller justerat. Ingen färgmarkering visar att meddelandet är kvitterat eller justerat. Genom att föra muspekaren på datumfältet för vårdplan visas en informationsruta där det framgår vilka parter som är kallade till vårdplanering, har deltagit, klarmarkerat och justerat samt mötesdatum och klockslag. En ram kring datumfältet visar att det finns en bilaga till meddelandet. Längst ut till vänster på raden finns ett kuvert om generella meddelanden har skickats eller mottagits för vårdtillfället. Kuvertet är öppet om okvitterade meddelanden finns. Genom att klicka på kuvertet visas en översikt över inkomna och skickade meddelanden och nya kan skickas. Se avsnitt Översikt Generella meddelanden. Förtydliganden av kolumnerna Indatum: Inskrivningsdatum. Inskr vårdenh: Inskrivande vårdenhet. Avd: Senaste avdelning. Kallelse: Kan parameterstyras. Antingen visas datum då kallelsen skickats eller datum då mötet skall äga rum. Detta bestäms per landsting. Vårdplan: Mötesdatum och klockslag för vårdplanering om det angivits i vårdplanen annars visas datum då vårdplaneringen är inledd följt av inl. Utskr klar: Datum då patienten är utskrivningsklar. Utdatum: Utskrivningsdatum. Utskr vårdenh: Utskrivande vårdenhet. Avd: Utskrivande avdelning. Med PV/Kommun: Datum för Meddelande från primärvård/kommun.

10 Patient/Närstående Här visas och registreras uppgifter om patientens adress, boendeförhållande samt kommun- och vårdcentralstillhörighet. Utrymme finns för uppgifter om två närstående personer. Vid en inskrivning anges om dessa är kontaktade. Adressuppgifterna hämtas från befolkningsregistret men kan ändras. Övriga uppgifter måste fyllas i. Uppgifter i bilden Namn: Patientens namn. Hämtas från befolkningsregistret men kan ändras. Adress, Postnr, Ort: Patientens adress. Hämtas från befolkningsregistret men kan ändras. Telefon: Patientens telefonnummer.

11 Språk: Anges om tolkhjälp kan behövas. Kommun: Kommun som ansvarar för hemsjukvården. Styr till vilken kommun meddelanden från sjukhuset skickas. Förifyllt med patientens kyrkobokföringskommun. Vårdcentral: Patientens vårdcentralstillhörighet. Styr till vilken vårdcentral meddelanden från sjukhuset skickas. Annan part: Annan part som skall vara mottagare av meddelanden, tex öppna psyk eller LAH-team. Annan part är parameterstyrd och finns i formuläret endast om systemparametern är inställd för det. Boende: Ange om patienten har ordinärt eller särskilt boende. Via en systemparameter går det att ställa in ifall ordinärt boende eller inget boende alls skall vara förvalt när patienten registreras i Meddix första gången. Hemtjänstområde: Hemtjänstområde kan anges om patienten bor i ordinärt boende. Styr till vilket hemtjänstområde meddelanden skickas. Särskilt boende: Namnet på boendet måste anges om patienten har särskilt boende. Styr till vilket särskilt boende meddelanden skickas. Närstående uppgifter: Namn, adress och telefonnummer på två närstående personer kan anges. Kontaktad: Ange om närstående är kontaktad inför en inskrivning. Antingen måste ett meddelande från primärvård/kommun eller ett intagningsmeddelande finnas för att kontaktad skall kunna fyllas i. Vistelseadress: Patientens vistelseadress om annan än hemadress. Knappar Spara: Sparar uppgifterna om patient och närstående.

12 Meddelande PV/Kommun Figur 1. Huvudflik

13 Figur 2. ADL-flik

14 3. Svarsflik Figur Meddelande från primärvård/kommun kan skickas från kommunen, primärvården och annan part och följer med patienten till mottagande vårdgivare (primärvård, sjukhus eller annan part). Mottagande vårdgivare kan besvara meddelandet och returnera det till avsändaren vare sig patienten går tillbaka till sitt boende eller blir inlagd. Meddelandet används för att informera mottagaren vid en akut händelse och för att ge uppgifter om patientens allmänna funktionsförmåga och nuvarande hjälpbehov. På sjukhussidan kan meddelandet läsas då knappen Sänd har tryckts. Meddelande primärvård/kommun består av tre flikar. En huvudflik med uppgifter om kontaktpersoner och ansvarig personal, en flik för ADLstatus och en flik för svar. Uppgifter i bilden - Huvudflik Patienten medger att information lämnas : Om Nej är inga andra uppgifter i bilden ifyllda. Om Ja eller Menprövning innehåller bilden information om kontaktorsak, uppgiftslämnare, kontaktpersoner och ansvarig personal. Uppgifter i bilden ADL-flik

15 Här visas patientens ADL-status, hälsohistoria/vidtagna åtgärder och viktig information. Uppgifter i bilden - Svarsflik Från primärvård: Här kan primärvården skriva sitt svar. Övriga parter kan läsa det som skrivits. Från sjukhuset: Här skriver sjukhuset sitt svar. Övriga parter kan läsa det som skrivits. Från annan part: Här kan annan part skriva sitt svar. Övriga parter kan läsa det som skrivits. Knappar Detaljinfo (översta rutan): Visar ytterligare uppgifter om patienten och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Sänd svar: Sänder det svar som sjukhuset skrivit. Svaret hamnar i inkommande dokument hos den part som skickat meddelandet. Historik: Visar Meddelanden från primärvård/kommun som sparats som historik.

16 Inskrivningsmeddelande Här registrerar och sänder sjukhuset meddelande till primärvård, kommun och/eller annan part att en patient blivit inlagd. Om inloggad användaren hör till annan vårdenhet än den där meddelandet först registrerades kan uppgifterna inte ändras bara läsas. Uppgifter i bilden Patienten medger att information lämnas : Om Nej anges är övriga uppgifter i bilden skrivskyddade, meddelandet kan sparas men inte sändas. Om Ja eller Menprövning är bilden öppen för registrering. Vårdenhet : Vårdenhet där patienten skrevs in. Kopplad till inloggad användare, kan ej ändras. Avd : Avdelning där patienten skrevs in. Telefon : Telefonnr till avdelningen. Hämtas från avdelningsregistret men kan ändras i bilden. Inskrivningsdatum : Datum då patienten skrevs in på avdelningen. Behandlande läkare/kontaktperson: Behandlande läkare eller kontaktperson. Övrig information: Fri text där övrig information kan registreras. Flyttad till : Om patienten flyttas till annan avdelning under ett pågående vårdtillfälle anges ny avdelning och datum för överflyttning här. Inget nytt inskrivningsmeddelande skall skickas om det första redan är kvitterat. Använd istället knappen Ny avd, de parter som mottagit

17 inskrivningsmeddelandet kommer då automatiskt att få ett generellt meddelande med information om avdelningsbytet. Meddela primärvård : Fylls i om inskrivningsmeddelandet skall skickas till primärvården. Vilken vårdcentral som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om vårdcentral inte är ifylld. Meddela kommun : Fylls i om inskrivningsmeddelandet skall skickas till kommunen. Vilken kommun som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om kommun inte är ifylld. Meddela annan part: Fylls i om inskrivningsmeddelandet skall skickas till annan part. Vilken annan part som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om annan part inte är ifylld. Skickad av: När meddelandet har sänts visas namnet på den som skickat och datum. Kvitterat av: Om meddelandet har kvitterats av kommunen, primärvården och/eller annan part visas namnen på den som kvitterat och datum. Knappar Detaljinfo (översta rutan): Visar ytterligare uppgifter om patienten och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Spara: Sparar inskrivningsmeddelandet utan att sända. Om meddelandet är kvitterat av mottagaren är Spara-knappen inte tillgänglig. När uppgifter måste ändras efter att meddelandet är kvitterat skall Sänd-knappen användas så att de ändrade uppgifterna direkt når mottagaren. Undantag är när patienten byter avdelning då skall knappen Ny avd användas. Ny avd: Sparar uppgifterna under Flyttad till samt Telefon. Används när patienten byter avdelning under ett pågående vårdtillfälle och inskrivningsmeddelande har skickats och kvitterats. De parter som erhållit inskrivningsmeddelande får då automatiskt ett generellt meddelande med information om avdelningsbytet. I och med att ny avdelning registreras flyttas patienten till den nya avdelningens inneliggandelista. Sänd: Sparar och sänder inskrivningsmeddelandet till primärvård, kommun och/eller annan part beroende på vilka som angivits som mottagare. Om ett tidigare sänt meddelande sänds på nytt sparas det föregående som historik. Ta bort: Tar bort inskrivningsmeddelandet och övriga meddelanden som sjukhuset registrerat för detta vårdtillfälle. Om ett sänt meddelande tas

18 bort sparas det som historik. Meddelandet kan inte tas bort om det är kvitterat. Historik: Visar inskrivningsmeddelanden som sparats som historik.

19 Kallelse till vårdplanering Här skickar sjukhuset kallelse till vårdplanering till kommunen, primärvården och/eller annan part. Om inloggad användaren hör tilll annan vårdenhet än den där kallelsen först registrerades kan uppgifterna inte ändras bara läsas. Kallelse till vårdplanering kan inte sändas till en mottagare som inte fått inskrivningsmeddelande. Uppgifter i bilden Patienten medger att information lämnas : Ja eller Menprövning kan väljas. Vårdenhet : Vårdenhet som kallar till vårdplanering. Kopplad till inloggad användare, kan ej ändras. Avd : Avdelning som kallar till vårdplanering. Telefon : Telefonnr till avdelningen. Hämtas från avdelningsregistret men kan ändras i bilden. Kallelse till vårdplanering: Ange datum och eventuellt tid för mötet.

20 Ange om planeringen skall ske via telefonkonferens, möte på sjukhuset eller annat. Datum när patienten beräknas vara utskrivningsklar kan också anges. Återtaget: Återtar tidigare kallelse till vårdplanering. Återtagen kallelse innebär att uppräkningen av kommunens betalningsfria dagar avbryts och nollställs. Kontakt önskas med : Här anges vilka yrkeskategorier som bör delta vid vårdplaneringen. Yrkeskategorierna hämtas från en kundanpassad kodtabell som läggs upp under system/verksamhetskoder. Övrig information : Övrig information. Kallade Primärvård: Kryssas om primärvården skall kallas till vårdplaneringen. Vilken vårdcentral som är mottagare av kallelsen hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om vårdcentral inte är ifylld. Kommun : Kryssas om kommunen skall kallas till vårdplaneringen. Vilken kommun som är mottagare av kallelsen hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om kommun inte är ifyllt. Annan part : Kryssas om annan part skall kallas till vårdplaneringen. Vilken annan part som är mottagare av kallelsen hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om annan part inte är ifyllt. Patienten deltar i vårdplanering : Information till mottagaren att patienten kommer att delta. Ingen kallelse skickas till patienten. Närstående deltar i vårdplanering : Information till mottagaren att närstående kommer att delta. Ingen kallelse skickas till närstående. Skickad av : När kallelsen har sänts visas namnet på den som skickat kallelsen samt datum och klockslag. Kvitterat av: Om kallelsen har kvitterats av primärvården, kommunen och/eller annan part visas namnen på de som kvitterat samt datum och klockslag. Knappar Detaljinfo (översta rutan): Visar ytterligare uppgifter om patienten och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Spara: Sparar kallelsen utan att sända. Om kallelsen är sänd tidigare är Spara-knappen inte tillgänglig. Om uppgifter måste ändras efter att kallelsen är sänd skall Sänd-knappen användas så att de ändrade uppgifterna direkt når mottagaren.

21 Sänd: Sparar och sänder kallelsen till primärvård, kommun och/eller annan part beroende på vilka som angivits som mottagare. Vid upprepad sändning sparas den tidigare kallelsen som historik. Bilagor: Ger möjlighet att bifoga en eller flera bilagor till kallelsen. Genom att markera en befintlig bilaga och trycka på Bifoga kommer bilagan att bifogas när kallelsen sänds till mottagande part. Ta bort kopplar bort bilagan från kallelsen. Ta bort: Tar bort kallelsen till vårdplanering. Om en sänd kallelse tas bort sparas den tidigare som historik. En kvitterad kallelse kan inte tas bort. Historik: Visar kallelser som sparats som historik.

22 Vårdplan Figur 1. Huvudflik

23 Figur 2. Vårdplaneringsflik För att ansvaret för patienten skall kunna övergå från landsting till kommun krävs att en individuell samordnad vårdplan upprättas för patienten och justeras av berörda parter. Dokumentering i vårdplanen kan antingen ske genom att alla sitter samlade eller på olika platser. Den användare som är inloggad kommer bara åt sin del i vårdplanen. Om alla sitter samlade kring en PC kan snabb omloggning till annan användare ske genom att klicka på figurerna till vänster om huset i rubrikraden. Refresh-knappen bredvid figurerna används för att uppdatera bilden utan att behöva gå ur och in igen. Vårdplanen består av två flikar. En huvudflik med fasta uppgifter och en flik för vårdplanering. Under fliken Vårdplanering har varje part en egen del som består av textrutor där de åtgärder som beslutas vid vårdplaneringsmötet skall dokumenteras. Antalet textrutor och rubrikerna på dessa är dynamiska och hämtas från en mall som utformats tillsammans med kunden. I mallen beskrivs vilka underrubriker som skall finnas för Slutenvården, Kommunen, Primärvården och Annan part. När en part är klar med sin del i vårdplanen skall Klar-rutan kryssas för

24 att signalera till övriga parter att man är klar. När alla deltagare har klar-markerat kan vårdplanen justeras. När första part har justerat är alla fält låsta. Om vårdplanen måste ändras efter att den justerats kan justeringen brytas. Det innebär att den tidigare gällande vårdplanen sparas som historik. När parterna är överens om den modifierade vårdplanen skall den justeras på nytt. Uppgifter i bilden - Huvudflik Deltagare och Namn: Varje part markerar sitt deltagande med ett kryss och skriver in namnen på de närvarande. Kallade parter omges med en blå ram. Ramen blir grön när respektive part har klarmarkerat. Om patienten och/eller anhörig är närvarande kyssas även dessa uppgifter. Namn skrivs in på anhörig. Dessa uppgifter är öppna och kan skrivas in av vilken part som helst. Justerad av: När vårdplanen är justerad visas namnen på de som justerat samt datum. Vårdplan inledd: Datum då vårdplaneringen inleds måste anges. Mötesdatum-klockslag: Datum och klockslag för vårdplaneringsmötet. Vårdplan upprättad: Sätts automatiskt till det datum då alla parter har justerat. Utskr.klar: Datum då patienten beräknas vara utskrivningsklar. Fältet finns inte i formuläret om kunden använder separat meddelande för utskrivningsklar. Utskrivningsklar återtagen: Kryssas om beslutet om utskrivningsklar återtas. Datum för utskrivningsklar blankas då automatiskt. Fältet finns inte i formuläret om kunden använder separat meddelande för utskrivningsklar. Justeras senast: Senaste datum då vårdplanen skall vara justerad av berörda parter. Bevakar justering: Namn på den person på sjukhuset som bevakar att vårdplanen justeras. Ansvarig behandlande läkare: Namnet på behandlande läkare i slutenvården som ansvarar för planen. Uppgifter i bilden Vårdplaneringsflik När vårdplaneringsfliken aktiveras är inloggad användares del av vårdplanen maximerad. Övriga parters delar är minimerade. Genom att klicka på de övriga parterna expanderas deras del av vårdplanen. Vid förnyad tryckning minimeras den åter. Varje part dokumenterar de åtgärder som beslutas i sin del av

25 vårdplanen. Övriga parters delar kan läsas men inte uppdateras. Klar: När en part har skrivit sin del i vårdplanen skall Klar-rutan kryssas för att signalera till övriga parter att man är färdig med sin del av vårdplanen. Justering kan inte ske förrän alla deltagande parter har kryssat Klar-rutan. Knappar Spara: Sparar ifyllda uppgifter i vårdplanen. Justera: Inloggad användare justerar sin parts del i vårdplanen. Bilagor: Slutenvården har här möjlighet att koppla en eller flera bilagor till vårdplanen. Genom att markera en befintlig bilaga och trycka på Bifoga kommer bilagan att bifogas vårdplanen. Ta bort kopplar bort bilagan från vårdplanen. Kommun, primärvård och annan part använder knappen för att läsa bifogade bilagor. Om knappen saknas finns inga bilagor. Ta bort: Tar bort vårdplanen. Borttag kan inte ske då vårdplanen är justerad. Bryt justering: Bryter justering och gör det möjligt att uppdatera vårdplanen. Den tidigare vårdplanen sparas som historik. Historik: Visar vårdplaner som sparats som historik.

26 Utskrivningsklar I Meddix SVP finns två olika möjligheter att meddela att patienten är utskrivningsklar. Antingen med ett särskilt meddelande för utskrivningsklar eller genom att ange datum för utskrivningsklar i vårdplanen. Via en systemparameter anpassas Meddix till det alternativ som kunden väljer. Det här dokumentet beskriver hur meddelande Utskrivningsklar används. Meddelande om utskrivningsklar skickas när behandlande läkare bedömer att patienten inte längre behöver vård inom slutenvården. Om beslutet om utskrivningsklar måste återtas skickas det också i detta meddelande. Meddelande om utskrivningsklar kan inte sändas till en mottagare som inte fått inskrivningsmeddelande. Uppgifter i bilden Vårdenhet : Vårdenhet inom slutenvården där patienten är inskriven. Kopplad till inloggad användare, kan ej ändras. Avd : Avdelning inom vårdenheten som meddelar att patienten är utskrivningsklar. Telefon : Telefonnr till avdelningen. Hämtas från avdelningsregistret men kan ändras i bilden. Utskrivningsklar: Datum då patienten bedöms vara utskrivningsklar, läkare som gjort bedömningen samt ansvarig sjuksköterska. Utskrivningsklar återtaget: Datum om utskrivningsklar återtas pga

27 att patienten försämras. Läkaransvar överlämnat: Kryssmarkering för att läkaransvaret är överlämnat och namnet på läkaren inom primärvården som övertagit ansvaret. Meddela primärvård: Fylls i om meddelandet skall skickas till primärvården. Vilken vårdcentral som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om vårdcentral inte är ifylld. Meddela kommun : Fylls i om meddelandet skall skickas till kommunen. Vilken kommun som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om kommun inte är ifylld. Meddela annan part: Fylls i om meddelandet skall skickas till annan part. Vilken annan part som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om annan part inte är ifylld. Skickad av: När meddelandet har sänts visas namnet på den som skickat och datum. Kvitterat av: Om meddelandet har kvitterats av kommunen, primärvården och/eller annan part visas namnen på de som kvitterat och datum. Knappar Detaljinfo (översta rutan): Visar ytterligare uppgifter om patienten och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Spara: Sparar meddelande om utskrivningsklar utan att sända. Om meddelandet är sänt tidigare är Spara-knappen inte tillgänglig. Om uppgifter måste ändras efter att meddelandet är sänt skall Sändknappen användas så att de ändrade uppgifterna direkt når mottagaren. Sänd: Sparar och sänder meddelande om utskrivningsklar till primärvård, kommun och/eller annan part beroende på vilka som angivits som mottagare. Vid upprepad sändning sparas det tidigare meddelandet som historik. Bilagor: Ger möjlighet att bifoga en eller flera bilagor till meddelande om utskrivningsklar. Genom att markera en befintlig bilaga och trycka på Bifoga kommer bilagan att bifogas när meddelandet sänds till mottagande part. Ta bort kopplar bort bilagan från meddelande om utskrivningsklar. Ta bort: Tar bort meddelande om utskrivningsklar. Om ett sänt meddelande tas bort sparas det tidigare som historik. Ett kvitterat

28 meddelande kan inte tas bort. Historik: Visar meddelanden som sparats som historik.

29 Utskrivningsmeddelande Här registrerar och sänder sjukhuset meddelande till primärvård, kommun och annan part att patienten skall skrivas ut eller att vårdplaneringen avbrutits. Funktionen används också för att meddela att utskrivning återtagits. Om inloggad användare hör till annan vårdenhet än den där meddelandet först registrerades kan uppgifterna inte ändras bara läsas. Uppgifter i bilden Patienten medger att information lämnas : Om Nej anges är övriga uppgifter i bilden skrivskyddade, meddelandet kan sparas men inte sändas. Om Ja eller Menprövning är bilden öppen för registrering. Vårdenhet : Vårdenhet från vilken patienten skrivs ut. Kopplad till inloggad användare, kan ej ändras. Avd : Avdelning inom vårdenheten. Telefon : Telefonnr till avdelningen. Hämtas från avdelningsregistret men kan ändras. Vårdplan upprättad : Datum då vårdplanen justerats av berörda parter. Hämtas från vårdplanen.

30 Utskrivningsklar: Datum då patienten är utskrivningsklar. Kommunens bet.ansvar inträder: I vissa landsting beräknas datum då kommunens betalningsansvar inträder utifrån det datum då kallelsen skickats, i andra utifrån det datum då kommunen kvitterat kallelsen. I Meddix är det löst så att det finns en parameter som talar om vilket startdatum som skall gälla för resp landsting. Beräkningen av antalet betalningsfria dagar är dock densamma och görs enligt följande: Betalningsansvaret inträder from den 6:e dagen om kallelsen skickats/kvitterats före kl 14*. Om kallelsen skickats/kvitterats efter kl 14* inträder betalningsansvaret from den 7:e dagen. Lördagar, söndagar och röda dagar ingår ej vid beräkningen av betalningsfria dagar. Däremot kan betalningsansvaret inträda en lördag, söndag eller röd dag. Detta gäller under förutsättning att vårdplanen är upprättad och patienten är utskrivningsklar. *Om inget annan anges är kl 14 bryttidpunkt, om annat klockslag skall gälla kan det ställas det in i en systemparameter. Utskrivningsdatum : Datum då patienten skall skrivas ut. Kontaktperson : Kontaktperson på sjukhuset inför utskrivningen. Reg av: Namn på inloggad användare som registrerat utskrivningsmeddelandet. Utskrivningsdatum återtaget: Om beslut om utskrivningen återtas anges datum för det och orsak. Om utskrivningen återtas skall tidigare ifyllt utskrivningsdatum blankas. Kompletterande uppgifter: Anges i fri text. Avbryt vårdplanering: Om vårdplaneringen skall avbrytas anges datum för det och orsak. Meddela primärvård: Fylls i om meddelandet skall skickas till primärvården. Vilken vårdcentral som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om vårdcentral inte är ifylld. Meddela kommun : Fylls i om meddelandet skall skickas till kommunen. Vilken kommun som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om kommun inte är ifylld. Meddela annan part: Fylls i om meddelandet skall skickas till annan part. Vilken annan part som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om annan part inte är ifylld. Skickad av: När meddelandet har sänts visas namnet på den som

31 skickat och datum. Kvitterat av: Om meddelandet har kvitterats av kommunen, primärvården och/eller annan part visas namnen på de som kvitterat och datum. Knappar Detaljinfo (översta rutan): Visar ytterligare uppgifter om patienten och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Spara: Sparar utskrivningsmeddelandet utan att sända. Om meddelandet är kvitterat av mottagaren är Spara-knappen inte tillgänglig. När uppgifter måste ändras efter att meddelandet är kvitterat skall Sänd-knappen användas så att de ändrade uppgifterna direkt når mottagaren. Sänd: Sparar och sänder utskrivningsmeddelandet till primärvård, kommun och/eller annan part beroende på vilka som angivits som mottagare. Vid upprepad sändning sparas det föregående meddelandet som historik. Bilagor: Ger möjlighet att bifoga en eller flera bilagor till utskrivningsmeddelandet. Genom att markera en befintlig bilaga och trycka på Bifoga kommer bilagan att bifogas när meddelandet sänds till mottagande part. Ta bort kopplar bort bilagan från utskrivningsmeddelandet. Ta bort: Tar bort utskrivningsmeddelandet. Om ett sänt utskrivningsmeddelande tas bort sparas det som historik. Meddelandet kan inte tas bort om det är kvitterat. Historik: Visar utskrivningsmeddelanden som sparats som historik.

32 Bilagor Här registreras dokument som kan biläggas när ett meddelande skickas till kommun och vårdcentral. Dokument som kan biläggas är ADL-blankett och kundanpassade blanketter. I listan med bilagor visas vilka typer av dokument som kan biläggas. De bilagor som redan är skapade för aktuellt vårdtillfälle är markerade. Genom att markera en bilaga och trycka på Välj visas innehållet. Om en bilaga inte är skapad för aktuellt vårdtillfälle visas ett tomt formulär och när det är ifyllt och sparat knyts bilagan till vårdtillfället. Knappar Välj bilaga: Visar formuläret för vald bilaga. ADL-status Patientens ADL-status kan rapporteras flera gånger under ett vårdtillfälle. Senast inrapporterade visas när formuläret öppnas. Under rubriken ADLstatus inrapporterad visas om inrapportering skett vid flera tillfällen och genom att trycka på Visa presenteras ADL-status vid det tillfället. Endast en inrapportering kan göras per datum. Knappar ADL-status Spara: Sparar patientens ADL-status för det aktuella datumet. Ny ADL: Tar fram en ej ifylld ADL-status för dagens datum. Ta bort: Tar bort ADL-status för det aktuella datumet. Knapparna är endast tillgängliga i senast inrapporterat ADL-status. Övriga bilagor Övriga bilagor är fria blanketter. De fria blanketterna kundanpassas genom att kombinera fritextrutor och kryssrutor, sätta rubriker på dessa och på så sätt skapa en blankett. Ingen begränsning finns i antalet fria blanketter.

33 Knappar Övriga bilagor Spara: Sparar innehållet i bilagan och knyter den till aktuellt vårdtillfälle. Ta bort: Tar bort bilagan.

34 Översikt Generella meddelanden Översikten visar inkomna och skickade generella meddelanden gällande ett valt vårdtillfälle. Med generellt meddelande avses ett meddelande i fri text som tex en påminnelse om att justera vårdplanen. Från översikten kan nya meddelanden skickas och inkomna läsas. För att skicka ett meddelande krävs att patienten är inskriven. Meddelanden kan skickas mellan de parter som skickat respektive mottagit inskrivningsmeddelandet. I mittenrutan finns en knapp för att skriva nya meddelanden och för att visa meddelanden enligt angivet urval. Den nedersta rutan visar de generella meddelanden som är kopplade till vårdtillfället enligt det urval som gjorts med radioknapparna. Genom att klicka på kuvertet eller på Ämne kan meddelandet läsas. Urval Med radioknappar väljs om inkomna meddelanden eller skickade meddelanden eller både inkomna och skickade skall visas. Knappar översta rutan Detaljinfo: Visar detaljinformation om patienten och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Knappar mittersta rutan Visa: Visar översikten med meddelanden i den nedersta rutan enligt det urval som begärts.

35 Nytt meddelande: Tar fram ett tomt formulär där ett nytt meddelande kan skrivas och skickas. Se avsnittet Generellt meddelande.

36 Generellt meddelande Här kan sjukhuset, kommunen och primärvården skicka och läsa inkomna generella meddelanden gällande ett specifikt vårdtillfälle. Meddelanden kan skickas mellan de parter som skickat respektive mottagit inskrivningsmeddelandet. Uppgifter i bilden Avsändare Enhet: Sätts automatiskt till den enhet användaren är kopplad till, kan ej ändras. Avd: Avdelning anges i det fall att avsändande enhet är ett sjukhus. Sign: Inloggad användare, kan ej ändras. Datum: Dagens datum, kan ej ändras. Ämne: Rubrik på meddelandet som visas i meddelandeöversikten. Text: Meddelandet skrivs i fri text. Mottagare Primärvård : Fylls i om meddelandet skall skickas till primärvården. Vilken vårdcentral som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om vårdcentral inte är

37 ifylld. Kommun: Fylls i om meddelandet skall skickas till kommunen. Vilken kommun som är mottagare av meddelandet hämtas från formuläret Patient/Närstående som nås genom att trycka på knappen Detaljinfo på patientraden. Felmeddelande fås om kommun inte är ifylld. Sjukhus: Fylls i om meddelandet skall skickas till avdelningen där patienten är inlagd. Kvitterat av: Om meddelandet har kvitterats av kommunen, primärvården och/eller sjukhuset visas namnen på de som kvitterat och datum. Knappar Sänd: Sänder meddelandet till angivna mottagare. Knappen är aktiv endast hos avsändaren. Avbryt: Avbryter registrering av ett meddelande och sparar det inte. Knappen är aktiv endast hos avsändaren. Kvittera: Kvitterar att meddelandet mottagits. Mottagarens namn blir synligt hos avsändaren. Knappen är aktiv endast hos mottagaren. Svara: Svara innebär att ett meddelandeformulär med tom textruta läggs ut. Ämne och mottagare är förifyllt från det mottagna meddelandet. Knappen är aktiv endast hos mottagaren.

38 Inneliggande patienter Visar inneliggande patienter för aktuell vårdenhet och avdelning. Patienten betraktas som inneliggande tills att alla mottagande parter har kvitterat utskrivningsmeddelandet och utskrivningsdatum har passerats. Här kan slutenvården skriva in nya patienter, skicka kallelse till vårdplanering, meddelande om utskrivningsklar, utskrivningsmeddelande och generella meddelanden samt dokumentera i vårdplanen. Om primärvård, kommun eller annan part skickat Meddelande från primärvård/kommun kan det läsas här. Det finns också möjlighet att registrera bilagor som ADL-blankett och andra kundanpassade bilagor. Översta rutan (patientraden) visar aktuell patient. Om aktuell patient finns i listan visas personnumret i listan med fet stil. I mittenrutan anges vilka urvalskriterier som skall gälla och här finns knappar för att registrera meddelanden, bilagor samt vårdplanen för aktuellt vårdtillfälle. I den nedre rutan listas inneliggande patienter enligt angivet urval. Knappar - övre rutan Detaljinfo: Visar detaljinformation om aktuell patient och patientens närstående. Se Patient/Närstående. Urval Vårdenhet : Vårdenhet väljs bland de enheter som användaren är behörig till. Behörigheten till enheter läggs upp i kodregistret för användare. Avdelning : Avdelning väljs bland förekommande avdelningar inom vald vårdenhet. Senast angivna avdelning är förifylld. Knappar mittersta rutan Visa: Visar aktuella patienter enligt det urval som gjorts.

39 Inskrivningsmeddelande: Tar fram ett tomt inskrivningsmeddelandet för inskrivning av ny patient. För val av patient se Välj patient. För ifyllande av formuläret se Inskrivningsmeddelande. Kallelse till vårdplanering: Hämtar upp formuläret för kallelse till vårdplanering för valt vårdtillfälle i listan. Om kallelse redan har registrerats visas den, annars visas ett tomt formulär. För ifyllande av formuläret se Kallelse till vårdplanering. Vårdplan: Tar fram vårdplanen för valt vårdtillfälle. Om det redan finns en påbörjad vårdplan för vårdtillfället visas den annars visas ett tomt formulär. För ifyllande av formuläret se Vårdplan. Utskrivningsklar: Tar fram meddelande om utskrivningsklar för valt vårdtillfälle. Om det redan finns ett sådant meddelande för vårdtillfället visas det annars visas ett tomt formulär. För ifyllande av formuläret se Utskrivningsklar. Per kund är det möjligt att välja om särskilt meddelande för utskrivningsklar skall användas. Det ställs in med en systemparameter, om meddelandet inte skall användas finns inte heller knappen. Utskrivningsmeddelande: Tar fram utskrivningsmeddelandet för valt vårdtillfälle. Om utskrivningsmeddelande inte finns visas ett tomt formulär. Om det redan finns ett utskrivningsmeddelande har utskrivningsdatum betydelse. Är utskrivningsdatum = dagens datum eller senare visas befintligt utskrivningsmeddelande. Är utskrivningsdatum igår eller tidigare fås meddelande om att patienten inte är inskriven. För ifyllande av formuläret se Utskrivningsmeddelande. Meddelande: Visar en översikt över generella meddelanden som skickats mellan parterna rörande valt vårdtillfälle. Härifrån kan även nya meddelanden skickas. Se Översikt - Generella meddelanden. Bilagor: Anropar funktionen för bilagor där ADL-blankett och kundanpassade bilagor kan registreras för valt vårdtillfälle. För närmare beskrivning se avsnittet Bilagor. Listan Här visas inneliggande patienter enligt angivet urval. Antalet visas i rubrikraden. Genom att klicka på ett personnummer i listan väljs ett vårdtillfälle, patienten blir aktuell patient och lyfts upp på patientraden samtidigt som personnumret i listan visas med fet stil. Genom att klicka på namn visas patientöversikten och genom att klicka på länkarna under respektive datum kan meddelandet eller vårdplanen läsas eller uppdateras. Längst ut till vänster på raden finns ett kuvert om generella meddelanden har skickats eller mottagits för vårdtillfället. Kuvertet är öppet om okvitterade meddelanden finns. Genom att klicka på kuvertet visas en översikt över inkomna och skickade meddelande och nya meddelanden kan skickas. Se avsnittet Översikt - Generella meddelanden. Inneliggandelistan kan fås sorterad på personnummer, namn eller inskrivningsdatum genom att klicka på respektive kolumn. Med olika färgmarkeringar på datumfälten visas om meddelandet är sparat men ej

40 sänt, sänt men ej kvitterat eller justerat. Ingen färgmarkering visar att meddelandet är kvitterat eller justerat. Genom att föra muspekaren på datumfältet för vårdplan visas en informationsruta där det framgår vilka parter som är kallade till vårdplanering, har deltagit, klarmarkerat och justerat samt mötesdatum och klockslag. En ram kring ett datumfält visar att det finns en bilaga kopplat till meddelandet. Förtydliganden av kolumnerna Pnr: Patientens personnummer. Namn: Patientens namn. Indatum: Inskrivningsdatum. Kallelse: Kan parameterstyras. Antingen visas datum då kallelsen skickats eller datum då mötet skall äga rum. Detta bestäms per landsting. Vårdplan: Mötesdatum och klockslag för vårdplanering om det angivits i vårdplanen annars visas datum då vårdplaneringen är inledd följt av inl. Utskr klar: Datum då patienten är utskrivningsklar. Utdatum: Utskrivningsdatum. Med PV/Kommun: Datum för Meddelande från primärvård/kommun.

41 Utgående dokument Visar registrerade meddelanden för en avsändande vårdenhet. Avsändande vårdenhet väljs bland de enheter användaren är behörig till. Urval kan göras på avdelning och dokumenttyp kombinerat med Alla registrerade meddelanden inom en period, Ej sända meddelanden eller Sända men ej kvitterade. I den övre rutan anges vilka urvalskriterier som skall gälla. I den nedre rutan listas de meddelanden som uppfyller angivet urval. Initialt är listan sorterad stigande på regdatum. Förnyad tryckning på regdatum sorterar om listan i omvänd ordning. I rubrikraden visas antalet meddelanden. Genom att klicka på länken till Dokument visas detaljbild av meddelandet. I Testmeddix finns en knapp med ett rött kryss på raden för inskrivningsmeddelande. Denna knapp raderar vårdtillfället och tillhörande historikposter. Detta för att testpatienterna skall kunna återanvändas vid utbildning. Urval Avsändare : Avsändare väljs bland de enheter som användaren är behörig till. Behörigheten till enheter läggs upp i kodregistret för användare. Avdelning : En specifik avdelning på aktuell vårdenhet eller alla avdelningar kan väljas. Meddelandetyp : En enstaka meddelandetyp eller alla kan väljas. Alla med regdatum fr o m - tom: Visar alla meddelanden som är registrerade inom angiven period. Ej sända : Visar alla registrerade meddelanden som ej är sända. Sända ej kvitterade : Visar sända meddelanden som ej är kvitterade

42 av mottagaren. Knappar övre rutan Visa: Visar förekommande meddelanden enligt angivet urval. Knappar listan Rensa: Knappen, ett rött kryss, finns bara i Testmeddix och används dör att radera markerat vårdtillfälle och tillhörande historikposter.

43 Inkommande dokument - akutmottagningen Visar inkomna meddelanden PV/kommun som skickats från kommunen eller primärvården till akutmottagningen. Senast inkomna meddelande visas överst. I den övre rutan görs det urval som önskas. Därefter trycks Visaknappen. Resultatet av sökningen visas i listan. Urval Mottagare : Akutmottagning väljs bland de mottagningar som användaren är behörig till. Behörigheten till akutmottagningar läggs upp i kodregistret för användare. From : Datum och klockslag from vilket inkomna meddelanden skall visas anges. 24 timmar bakåt är förvalt men kan ändras. Sök pnr : Sökning kan göras på en viss patient genom att ange personnummer. Knappar övre rutan Visa: Visar alla Meddelanden PV/Kommun som kommit till akutmottagningen enligt angivet urval. Listan Listan visar Meddelanden PV/Kommun som inkommit till akutmottagningen efter angivet datum och klockslag. Senast inkomna meddelande visas överst. Genom att klicka på länken i Dokumentkolumnen visas detaljformuläret för meddelandet.

44 Funktionslogg Visar vilka formulär en användare har anropat inom angivet datumintervall. Möjlighet finns att begränsa sökningen till en vald patient. Sök användare Användare söks fram genom att ange användarid eller del av användarid och status. I listan med användare visas då de användare som matchar angivet sökvillkor. Urval Datum : Datumintervall som loggen skall omfatta. Fälten, ett eller båda, kan lämnas tomma. Användare : Listan innehåller de användare som matchar angivet sökvillkor. Den användare som skall loggas markeras. Vald patient : Genom att fylla i kryssrutan söks bara funktionsanrop gällande vald patient, dvs den patient som visas på patientraden. Knappar Sök användare : Söker efter användarnamn. Visa : Visar de funktionsanrop som användaren gjort inom det valda datumintervallet.

45 Rapport betalningsansvar Rapporten listar patienter som skrivits ut under angiven period från vald vårdenhet och visar när kommunens betalningsansvar inträder. Urval kan göras på avdelning. Beräkning av datum då betalningsansvaret inträder är parameterstyrd och beräknas antingen utifrån datum då kallelsen skickats eller från datum då kommunen kvitterat kallelsen beroende på vilken regel som gäller i respektive landsting. I den övre rutan anges vilka urvalskriterier som skall gälla. I den nedre rutan listas utskrivna patienter som uppfyller angivet urval. Listan kan sorteras på avdelning och kommun genom att klicka på dessa kolumner. Förnyad tryckning sorterar om listan i omvänd ordning. Initialt är den sorterad på avdelning och inom avdelning per kommun. Urval Period : From- och tom-datum anges vilket innebär att patienter som är utskrivna inom angivet datumintervall kommer att listas. Vårdenhet : Vårdenhet väljs bland de enheter som användaren är behörig till. Behörigheten till enheter läggs upp i kodregistret för användare. Avdelning : En specifik avdelning på aktuell vårdenhet eller alla avdelningar kan väljas. Endast där kommunen har betalningsansvar : Valbart om alla utskrivna patienter skall visas eller endast de som legat kvar på sjukhuset efter att kommunens betalningsansvar inträtt. Kolumner i listan Personnr och Namn : Patientens personnummer och namn. Indatum : Inskrivningsdatum. Kallelse skickad/kvitterad : Här visas antingen datum för Kallelse skickad eller Kallelse kvitterad beroende på vilket startdatum som

46 gäller vid beräkning av datum då kommunens betalningsansvar inträder. Bet.ansvar: Beräkningen av datum då kommunens betalningsansvar inträder utgår antingen från Kallelse skickad eller Kallelse kvitterad som beskrivits ovan. Oavsett vilket startdatum som gäller beräknas antalet betalningsfria dagar enligt följande: Betalningsansvaret inträder from den 6:e dagen om kallelsen skickats/kvitterats före kl 14. Om kallelsen skickats/kvitterats efter kl 14 inträder betalningsansvaret from den 7:e dagen. Lördagar, söndagar och röda dagar ingår ej vid beräkningen av betalningsfria dagar. Däremot kan betalningsansvaret inträda en lördag, söndag eller röd dag. Utskr.klar : Datum då patienten är utskrivningsklar. Hämtas från vårdplanen. Vårdplan : Datum då vårdplanen upprättats, dvs justerats av alla parter. Utdatum : Utskrivningsdatum. Avd : Utskrivande avdelning. Kommun : Patientens kommuntillhörighet. Knappar övre rutan Visa: Visar utskrivna patienter enligt angivet urval. Visa som PDF: Skriver ut rapporten i PDF-format.

47 Rapport vårdtillfällen Rapporten räknar antal avslutade vårdtillfällen (utskrivna patienter) med utskrivningsdatum under angiven period på vald vårdenhet fördelat per avdelning och inom avdelning per kommun. Avdelning avser inskrivande avdelning. Inom kommunen är vårdtillfällena fördelade på boendeform. Särskild avdelning och särskild kommun kan väljas. I den övre rutan anges vilka urvalskriterier som skall gälla. Urval Period : From- och tom-datum anges vilket innebär att vårtillfällen med utskrivningsdatum inom angiven period räknas. Vårdenhet : Vårdenhet väljs bland de enheter som användaren är behörig till. Avdelning : En, flera eller alla avdelningar som användaren är behörig till kan väljas. Avser inskrivande avdelning. Kommun : En särskild kommun eller alla kan väljas. Knappar övre rutan Visa: Visar rapporten på bildskärm. Visa som PDF: Skriver ut rapporten i PDF-format.

KLARA SVPL Lathund för Öppenvårdsmottagning Psykiatri. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg 2014-01-28 Version 2

KLARA SVPL Lathund för Öppenvårdsmottagning Psykiatri. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg 2014-01-28 Version 2 KLARA SVPL Lathund för Öppenvårdsmottagning Psykiatri Innehåll sid. Bakgrund och beskrivning 3 Inkomna meddelanden 4 Kvittera meddelande 5 Administrativt meddelande 6 Avisera meddelanden till 7 deltagande

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

MANUAL SLUTENVÅRD https://www.meddix.se Samordnad vårdplanering Inloggning Stark autentisering

MANUAL SLUTENVÅRD https://www.meddix.se Samordnad vårdplanering Inloggning Stark autentisering INNEHÅLLSFÖRTECKNING: MANUAL SLUTENVÅRD 2016-03-15 https://www.meddix.se Samordnad vårdplanering Inloggning Stark autentisering Skriva in patient... 2 Inskrivningsmeddelande... 3 Detaljinfo... 4 Inneliggande

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1

Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1 Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1 Vad är WebCare WebCare är ett IT-stöd för informationsöverföring och samordnad vårdplanering mellan slutenvård, kommun och primärvård inom Stockholms län.

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns Registrera I TD Logga in Gå in på: www.t-d.se Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns inventerad och registrerad. Skriv in ditt användarnamn och lösenord.

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com

Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com Policy - Evenemangen får inte vara för små och lokala, utan ska vända sig till internationella besökare i första hand, men även

Läs mer

Manual BizPart Semesterplan

Manual BizPart Semesterplan Manual BizPart Semesterplan Innehåll 1 Om manualen... 2 2 Komma igång... 2 2.1 För användare... 2 2.1.1 Logga in... 2 2.1.2 Ansök om semester... 3 2.1.3 Visa semestertabell... 3 2.1.4 Ta bort semesteransökan...

Läs mer

Konsult- och servicekontoret Ekonomi & Finans Användarmanual Economa Faktura

Konsult- och servicekontoret Ekonomi & Finans Användarmanual Economa Faktura 1(16) Användarmanual Economa Faktura Fakturan scannas och tolkas i Economa faktura Fakturan skickas elektroniskt till 1:a mottagaren som granskar och ev. konterar. Fakturan skickas sedan vidare till ev.

Läs mer

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Välkommen till föreningsregistret i Interbook! När föreningen fått användarnamn och lösenord kan du gå in och ändra uppgifterna. Kom ihåg att gå

Läs mer

Administrera utskick på utbildningstillfälle

Administrera utskick på utbildningstillfälle Administrera utskick på utbildningstillfälle Man kan administrera utskick för ett utbildningstillfälle på följand tre sätt: Via knappen Skapa utskick till markerade i under fliken Deltagare Vi länken Skicka

Läs mer

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet 1 (5) Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet Sammanfattning Klara används för kommunerna för att skicka vårdbegäran (hanteras som remiss) till närsjukvårdsteamet, Södra Älvsborgs Sjukhus. Vårdbegäran

Läs mer

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3 Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1 1 Innehåll REGISTRERING AV ÄMNESPROV... 3 Ämnesprovsgrupper... 3 MATEMATIK... 4 Fälten i resultatsinmatningen...

Läs mer

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15 DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15 2 (14) Innehåll INLEDNING 3 PRESTANDAFÖRBÄTTRINGAR I CHAOS 3 4 BAKGRUND 4 Kontroll av fönsterinställningar... 4 Vista-kompabilitet.... 4 Kompatibelt med långa

Läs mer

Lathund för Kommun. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 2 2012-02-26

Lathund för Kommun. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 2 2012-02-26 KLARA SVPL Lathund för Kommun sid Bakgrund och beskrivning Inkomna meddelanden d Kvittera meddelande 5 Administrativt meddelande 6 Inkomna meddelanden Felsänt meddelande 7 Byt medverkande part 8 Lägga

Läs mer

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal 1 (5) Landstingsgemensamma funktioner Anna-Lena Granholm Systemförvaltare NPÖ/Pascal Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal Möjlighet att registrera och ordinera i ett flöde införs, vilket innebär

Läs mer

Holmatros serviceweb nås på adressen http://serviceweb.holmatro.se/servicewebkund.

Holmatros serviceweb nås på adressen http://serviceweb.holmatro.se/servicewebkund. INFO SERVICEWEBB Innehållsförteckning 1. Allmänt s. 2 2. Inloggning s. 2 3. Sök s. 3 4. Koppla artikel s. 4 5. Kunddata s. 5 6. Dokumentation s. 7 Sida 1 av 8 1. Allmänt Holmatros serviceweb nås på adressen

Läs mer

KLARA SVPL Lathund för Sjukhus. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 1 2010-10-04

KLARA SVPL Lathund för Sjukhus. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 1 2010-10-04 KLARA SVPL Lathund för Sjukhus Innehåll sid. Bakgrund och beskrivning Inkomna meddelanden 4 Kvittera meddelande 5 Administrativt meddelande 6 Inskrivningsmeddelande returnerat 7 som Felsänt Ändra/ Lägga

Läs mer

MANUAL kvalitetsregister

MANUAL kvalitetsregister MANUAL kvalitetsregister Januari 0 Förord Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som stödjer ett systematiskt arbetssätt för att förebygga undernäring, fall och trycksår. Det ger möjlighet till

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2016-01-11 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Nytt inlägg... 4 Lägg till bild... 8 Lägga till bildgalleri... 11 Publicera... 13 Kalendarium... 14 Ta bort

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

Vad är WordPress? Medlemmar

Vad är WordPress? Medlemmar Vad är WordPress? WordPress är ett publiceringsverktyg som används för att kunna ändra och uppdatera innehåll på en webbplats. Varje gång ni är inloggad på er nya webbplats så använder ni er av detta verktyg,

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar Version 1.3 Uppdaterat 2016-03-31 Hantera handlingar: - Gemensam utbildningsplan - Periodisk rapport, närvarorapportering - Informativ rapport

Läs mer

Inställningarna görs när användaren har loggat in i TakeCare.

Inställningarna görs när användaren har loggat in i TakeCare. För att underlätta användning av TakeCare så har följande inställningar tagits fram gemensamt av systemansvariga och ska göras på primärvårdens användare. Inställningarna görs när användaren har loggat

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning Funktionsbeskrivning KA90 Forskarutbildningsämne 2014-11-06 Beteckning: Ändringshistorik Datum Av Kommentar Granskare Godkännare 2007-04-13 Torgny Fridlund Första version 2011-03-18 2012-06-19 Lou Lagusson

Läs mer

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Innehållsförteckning INTRODUKTION ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Infobric Ease Snabbguide

Infobric Ease Snabbguide Den här snabbguiden ger dig en överblick över de vanligaste momenten en systemadministratör utför. Detta är ingen manual utan ska ses som en hjälpande hand till utbildade systemadministratörer. Översikt

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Flödesbeskrivning Meddix SVP. Öppen psykiatrisk tvångsvård. Öppen rättspsykiatrisk vård

Flödesbeskrivning Meddix SVP. Öppen psykiatrisk tvångsvård. Öppen rättspsykiatrisk vård Flödesbeskrivning Meddix SVP Öppen psykiatrisk tvångsvård och Öppen rättspsykiatrisk vård 2011-01-13 Ewa Lundström Sida 2/23 Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 2 Huvudsida...5 3 Administration...6 3.1

Läs mer

Generell användarmanual E-CO2

Generell användarmanual E-CO2 Generell användarmanual Instruktioner till det elektroniska systemet för rapportering av växthusgaser, allmänt om hur man får åtkomst till systemet, administration av användarkonton och organisationsuppgifter

Läs mer

Lathund Hur man arbetar med NOAK i Auricula

Lathund Hur man arbetar med NOAK i Auricula Lathund Hur man arbetar med NOAK i Auricula 1. Nystartad patient Om patienten är ny i systemet skall patienten först läggas in i Auricula se manual Lägga in patient. 2. Byte av antikoagulantia Om patienten

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Ansvarig: FO Meddix i Halland Senast uppdaterad: Sida 1

Ansvarig: FO Meddix i Halland Senast uppdaterad: Sida 1 Ansvarig: FO Meddix i Halland Senast uppdaterad: 2012-11-16 Sida 1 Ändringsförteckning Version Datum Ändring Ändrat av 1.0 Annika Wallentin 1.1 2012-06-27 Uppdatering med aktuella skärmbilder 1.2 2012-11-16

Läs mer

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal 1 Ny Individuell genomförandeplan Använd Mall för Individuell genomförandeplan som är ifylld tillsammans med brukaren och eventuellt

Läs mer

För dig som beviljar ärenden

För dig som beviljar ärenden Uppsala universitet Personalavdelningen Eric Ålund EGENRAPPORTERING i PRIMULA För dig som beviljar ärenden Innehåll Introduktion... 2 Meddelande om ärende... 2 Logga in... 2 Månadsomställningar... 2 Logga

Läs mer

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2010-04-28 KLARA-manual för Skövde kommunanvändare Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen 2 (11) Innehåll Inkomna meddelanden... 3 Patientadministrering...

Läs mer

Att arbeta i websesam FÖRHÅLLNINGSREGLER

Att arbeta i websesam FÖRHÅLLNINGSREGLER Att arbeta i websesam Manual 2013-06-28 FÖRHÅLLNINGSREGLER I websesam har varje användare ett personligt användarnamn och lösenord. Användarens namn kopplas till det som registreras i websesam, och all

Läs mer

Visma Proceedo. Beställa IT-produkter - beställare. Version 2.0 / 160202

Visma Proceedo. Beställa IT-produkter - beställare. Version 2.0 / 160202 Visma Proceedo Beställa IT-produkter - beställare 1 Innehållsförteckning FÖRORD... 3 VANLIG BESTÄLLARE LÄGGER EN BESTÄLLNING FRÅN IT OCH TELE-AVTALET... 4 Syfte och leveransadress... 7 Kontering... 7 Flödet...

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning med begreppsförklaring

Läs mer

PLATINA 1(15) Ett ärende, från början till slut

PLATINA 1(15) Ett ärende, från början till slut 1(15) Ett ärende, från början till slut 2(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING ---------------------------------------------------------------------------------------- 3 1 NYTT DIARIEFÖRT ÄRENDE ----------------------------------------------------------

Läs mer

SA33 - Val av kurser inom program m terminsreg

SA33 - Val av kurser inom program m terminsreg Margareta Poovi 2016-02-03 SA33 1 (15) SA33 - Val av kurser inom program m terminsreg 1. Allmänt om funktionen Funktionen SA33 används för inläggning och borttagning av kursval på program med terminsregistrering.

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Anva ndarhja lp IMYR -Myndighetsrapportering

Anva ndarhja lp IMYR -Myndighetsrapportering Anva ndarhja lp IMYR -Myndighetsrapportering Innehåll Logga in... 2 Byt lösenord... 3 Aktuella rapporteringar... 4 Formuläret... 5 En sida... 5 Flera sidor... 5 Skicka in XML-fil... 7 Resultat av uppladdningen...

Läs mer

Registrera betalning. Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet

Registrera betalning. Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Generellt För att komma till bilden Registrera betalning går du till Toppmeny och Betalningarkan du använda Välj om du vill att

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Raindanceportalen 2005, manual bokföringsorder 2006-08-21. Bokföringsportalen. Manual för samordnare. Utbildning Ekonomiadministrativa enheten

Raindanceportalen 2005, manual bokföringsorder 2006-08-21. Bokföringsportalen. Manual för samordnare. Utbildning Ekonomiadministrativa enheten Bokföringsportalen Manual för samordnare 1 Inledning... 3 Bokföringsorder... 3 Registrera bokföringsorder... 3 Sök bokföringsorder... 7 Sök dokument... 9 2 Inledning Denna manual behandlar endast de delar

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX Gäller fr.o.m. 2010-04-12 Ersätter tidigare dokument ÖVERENSKOMMELSE

Läs mer

ROVBASE. Logga in och anpassa Rovbase. Version 1.0 2012-12-04

ROVBASE. Logga in och anpassa Rovbase. Version 1.0 2012-12-04 ROVBASE Manual Logga in och anpassa Rovbase Version 1.0 2012-12-04 Innehåll Förord 3 Inloggning 4 Översikt meny och startflik 9 Ändra lösenord, kontaktuppgifter och 11 personliga inställningar Support

Läs mer

Manual. Rapportera väntetider i systemet Utbudstjänst SLL

Manual. Rapportera väntetider i systemet Utbudstjänst SLL Manual Rapportera väntetider i systemet Utbudstjänst SLL Innehåll 1 Om väntetidsrapportering... 1 2 Logga in... 1 3 Glömt lösenord/problem att logga in... 1 4 Ny användare... 2 5 Ändra användaruppgifter...

Läs mer

Manual och rutiner för vårdplanering och informationsöverföring i MEDDIX för Psykiatrisk Öppenvård Örebro läns landsting

Manual och rutiner för vårdplanering och informationsöverföring i MEDDIX för Psykiatrisk Öppenvård Örebro läns landsting Upprättad datum 2009-08-31 Revideras senast 2010-12-31 Manual och rutiner för vårdplanering och informationsöverföring i MEDDIX för Psykiatrisk Öppenvård Örebro läns landsting INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund

Läs mer

Anvisningar webbansökan Transportbidrag

Anvisningar webbansökan Transportbidrag Anvisningar webbansökan Transportbidrag Under den andra fliken Hur ansöker jag? hittar du länken till webbansökan för transportbidrag Länk till ny ansökan för transportbidrag Länk till sparad/inlämnad

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön.

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Lönerevision En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Under Register/Lönerevision administration, fliken Initiering markeras först de anställda

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Information om nya kontaktvägar Lathund för Kundwebben

Information om nya kontaktvägar Lathund för Kundwebben 1(5) Servicedesk Information om nya kontaktvägar Lathund för Kundwebben Innehåll 1.0 Nya kontaktvägar... 3 1.1 Inloggning på Kundwebben... 3 1.2 Kontakta Statens servicecenter via telefon... 3 2.0 Kundwebben

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Office 365 Kompetens 2013 / MB

Office 365 Kompetens 2013 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning... 2 Koppling mobiltelefonen / pekplatta till systemet... 2 Tema... 2 E post... 2 E-post inställningar (signatur)... 2 E-posthistorik samt sökning...

Läs mer

EWEBB. Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning.

EWEBB.  Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning. EWEBB http://ecompwebb Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning. Inloggning Användarnamn: 1:a bokstaven i för- och efternamn samt 6 första siffrorna i personnr, ex HL630731

Läs mer

Användarhandbok MVC Version 1.2 20110411

Användarhandbok MVC Version 1.2 20110411 Användarhandbok MVC Version 1.2 20110411 1 Innehållsförteckning RAPP...3 Allmänt om Rapp...3 Att komma i gång...3 Att logga in och ut...3 Att orientera sig i systemet...5 Huvudflikar...5 Personliga inställningar...6

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 AVDELNINGAR Det finns flera olika typer av avdelningar. Standard, Nod HSB, Nod Förening, Nod Brf, Nod Styrelsewebb, Struktur och Område/projekt. Standard är den mall som används för att presentera artiklar.

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Manual Ledningskollen i mobilen

Manual Ledningskollen i mobilen Manual Ledningskollen i mobilen 1. Innehåll 1. Innehåll 2. Introduktion 3. Inkluderade funktioner 4. Manualens upplägg 5. Kortversion av manualen 5.1. Registrera (skapa) konto 5.2. Skapa ärende 5.3. Hantera,

Läs mer

Lathund beställningsportal

Lathund beställningsportal 1 nov 2012 Lathund beställningsportal Stockholms Läns Landsting Nedan beskrivs funktionalitet och tillvägagångssätt för brukande av Stockholms Läns Landstins webbportal för beställning av mobiltelefoner

Läs mer

Hel tjänstledighet för att prova annan anställning inom Göteborgs universitet.

Hel tjänstledighet för att prova annan anställning inom Göteborgs universitet. Ledighet annan anställning 1 Ledighet annan anställning (Alfa 1 kap.9-14) samt Personalhandbok A-Ö (Tjänstledighet) http://www.pa.adm.gu.se/ Se även Regler i Egenrapporterings hemsida i Medarbetarportalen.

Läs mer

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Medioteket Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Innehåll 4 Konto Redan medlem Bli medlem 5 Söka Produktsök Filter (Nyhet!) Boxar (Nyhet!) Samsök (Nyhet!) 6 Strömma media 7 Boka media och förlänga

Läs mer

SchoolSofts nyhetsbrev nummer 6, 2013

SchoolSofts nyhetsbrev nummer 6, 2013 SchoolSofts nyhetsbrev nummer 6, 2013 Välkomna tillbaks till ett nytt läsår! Hoppas att alla har haft en fin sommar! Innehåll Mindre nyheter...1 Skolenhetskod...1 Urkund...3 Ämnes- och kursmatriser...3

Läs mer

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Manual KundRad Webb Datum: 2009-04-14 Skapad av: Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Innehåll: Inloggning och Ansökan om access. (användarkonto)

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Assistenten instruktioner Starta assistenten

Assistenten instruktioner Starta assistenten Assistenten instruktioner Ciceron assistent är ett stöd för att digitalt planera, genomföra och följa upp möten. Assistenten är speciellt anpassad för surfplattor men kan också användas i smartphones och

Läs mer

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal Sida 1 (5) 2016-05-02 - Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal vid förändring av patients hälsotillstånd samt överföring till annan vårdinrättning MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen,

Läs mer

FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN. Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring. En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox

FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN. Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring. En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox Innehåll KOM IGÅNG INGÅENDE BALANSER KONTOPLAN BOKFÖRING RAPPORTER LEVERANTÖRER KUNDER KUNDFAKTURA

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Lifecare SVP - Användarhandledning

Lifecare SVP - Användarhandledning Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(51) Dokument ID: 09-242801 Fastställandedatum: 2017-10-10 Giltigt t.o.m.: 2018-10-10 Upprättare: Ann-Katrin I Troeng Fastställare: Ann-Katrin Troeng Lifecare SVP

Läs mer

Dokumentation Optitec RS - Återkallning

Dokumentation Optitec RS - Återkallning Dokumentation Optitec RS - Återkallning 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Typer av Återkallning... 3 Kundurval... 4 Meddela kund... 5 Leverans... 5 Utskriftsmetod... 6 Länkat Word dokument... 6 Skriv

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Användarhandbok och rutiner för användare av Meddix IT-stöd för Samordnad vårdplanering i Varbergs kommun och Halland Version 2010-02-25b

Användarhandbok och rutiner för användare av Meddix IT-stöd för Samordnad vårdplanering i Varbergs kommun och Halland Version 2010-02-25b Användarhandbok och rutiner för användare av Meddix IT-stöd för Samordnad vårdplanering i Varbergs kommun och Halland Version 2010-02-25b www.meddix.se Innehållsförteckning 1 Inloggning...3 2 Huvudbild

Läs mer

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se Manual till programmet 1 Inledning Programmet är döpt efter Josefine Mattsson och har utvecklats av Josefines pappa Petter Särkijärvi i Pajala. Man kan köra/styra programmet med antingen mus, tangentbord,

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02 1/9 2011-05-26 rev 2011-09-02 Manual för Min sida Introduktion... 2 Hur länge finns Min sida kvar?... 2 Vad kan jag publicera på Min sida?... 2 Inloggning... 2 Redigera personliga uppgifter... 3 Redigera

Läs mer

Lathund. Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder INFORMATION FRÅN VITEC

Lathund. Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V.

Läs mer

Webbapp Användarmanual 1.0

Webbapp Användarmanual 1.0 Webbapp Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med webbappen kan alla få enkel tillgång till en bildtelefon för att ringa till teckenspråkstolk i tjänsten Bildtelefoni.net. Där kan du få ett samtal

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212 Visma Proceedo Att attestera - Manual Version 1.4 1 Innehåll Version 1.4... 1 INNEHÅLL... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) ESKALERING... 5 3.1 Egna beställningar...

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

VoteIT Documentation. Utgåva 0.1. VoteIT and contributors

VoteIT Documentation. Utgåva 0.1. VoteIT and contributors VoteIT Documentation Utgåva 0.1 VoteIT and contributors May 28, 2016 Innehåll 1 Lathund för moderatorer 3 2 Ordlista 9 i ii Varning: Dokumentationen är under uppbyggnad Innehåll: Innehåll 1 2 Innehåll

Läs mer

Webbstöd för leverantörer

Webbstöd för leverantörer Sida: 1 av 24 Användarmanual Webbstöd för leverantörer Aktiviteter inom Jobb- och utvecklingsgarantin Jobbgarantin för ungdomar 2011 (Publicerat 2013-10-08) Sida: 2 av 24 Innehållsförteckning NYA UNDERRUBRIKER

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Heroma Självservice för anställda

Heroma Självservice för anställda Heroma Självservice för anställda 2015-06-01 1 Innehållsförteckning 3. Heroma web självservice 4. Information i självservice 5. Registrera ansökan om frånvaro, t ex semester, sjuk, komp 7. Registrera ansökan

Läs mer

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet Handledning för hur du lägger in en nyhet på hemsidorna för Roxen, OKS och IFK. Exemplen är från Roxen men principen är densamma för OKS resp. IFK. Adresser till hemsidorna: www.okroxen.se www.okskogsstrovarna.se

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Milestone 4 Versionshantering Ändrad av Version Kommentar Datum Ida Noring 1 Dokument skapat 2015-12-03 Manual för attestering av leverantörsfakturor

Läs mer