Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ringens förskola Bagartorps förskoleområde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ringens förskola Bagartorps förskoleområde"

Transkript

1 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ringens förskola Bagartorps förskoleområde

2 SID 2 (15) Innehållsförteckning Vision... 3 Inledning... 4 Systematiskt och målinriktat likabehandlingsarbete... 4 Främja, förebygga och åtgärda... 4 Nuläge... 5 Kartläggning... 6 Främjande arbete... 6 Mål... 6 Fördelning av roller och ansvar... 7 Aktivitet... 7 Utvärdering... 7 Förebyggande arbete... 8 Mål... 8 Fördelning av roller och ansvar... 8 Aktivitet... 8 Utvärdering... 8 Åtgärdande arbete... 9 Mål... 9 Fördelning av roller och ansvar... 9 Aktivitet... 9 Utvärdering... 9 Bilaga Vad är kränkande behandling? Barnens rättigheter i förskolan Kränkande behandling När ska förskollärare eller övrig personal anmäla till förskolechef? När ska vårdnadshavarna bli informerade? Bilaga Definition av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bilaga Arbetsgång... 14

3 SID 3 (15) Vision Vi ska skapa förskolor där alla barn når sin fulla potential Vi värderar trygghet, trivsel och lärande högt där alla känner sig sedda och inkluderade. Tillsammans utvecklar vi förskolor där alla barn ska kunna lyckas i sitt tillägnande av nutidens och framtidens viktiga kunskaper. Vår målsättning är att ge alla barn och elever kunskaper som rustar dem för livet.

4 SID 4 (15) Inledning Likabehandlingsarbetet ska genomsyra hela förskolans verksamhet och ska synliggöras i omsorg, utbildning, regler, rutiner och ett normkritiskt förhållningssätt. All personal i förskolan, barnen och vårdnadshavare ska involveras i likabehandlingsarbetet. I Ringens förskola utgår likabehandlingsarbetet från skollagen, förskolans uppdrag och värdegrund samt FN:s barnkonvention. Förskolans värdegrund bottnar i förskolans läroplan (Lpfö 2010). Vår vision och vårt övergripande mål är att vi ska skapa förutsättningar för att alla barn ska nå sin fulla potential. För att barnen ska nå sin fulla potential behöver barnen känna trivsel och trygghet i en lärande miljö där alla barn känner sig sedda och inkluderade. Systematiskt och målinriktat likabehandlingsarbete Vår vision visar vårt övergripande och långsiktiga mål för likabehandlingsarbetet. I vår likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling synliggörs hur vi arbetar systematiskt, långsiktigt, kontinuerligt och målinriktat. Vårt systematiska likabehandlingsarbete följer bestämda steg under året. Samma steg återkommer sedan nästa år. Vi har alltså en inarbetad struktur i likabehandlingsarbetet. Vår plan är ett levande och viktigt verktyg i vår vardag. Personal, vårdnadshavare och barn deltar i utformningen av planen och likabehandlingsarbetet i stort. Vi ser också delaktighet som ett sätt att aktivt främja lika rättigheter och förebygga kränkande behandling. Främja, förebygga och åtgärda Vårt likabehandlingsarbete är en kombination av främjande insatser, förebyggande och åtgärdande arbete i verksamheten. Vi sätter upp konkreta utvärderingsbara mål och insatser för att säkerställa en trygg och trivsam läromiljö i vår förskola. Det är en skillnad mellan främjande, förebyggande och åtgärdande arbete. Här beskriver vi skillnaden: Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling i verksamheten. Det främjande arbetet genomförs oavsett om det finns aktuella problem eller inte och riktar sig till alla barn. Förebyggande arbete handlar om att avvärja de risker för kränkande behandling som finns i verksamheten. Vårt förebyggande arbete utgår från konkreta problem som har synliggjorts vid kartläggningen av situationen i vår verksamhet. Åtgärdande arbete handlar om att upptäcka, utreda och eventuellt åtgärda när ett barn har blivit utsatt för kränkande behandling. Vi har tydliga rutiner som beskriver hur vi ska arbeta när personal i verksamheten får kännedom om att kränkande behandling har skett.

5 SID 5 (15) Nuläge Ringens förskola startade i september 2014 med 3 avdelningar med ca 30 barn och 5 personal. Under året som gått har förskolan vuxit och i dagsläget har vi 70 barn fördelade på 5 avdelningar på 11 personal. På förskolan har vi utbildade förskollärare och barnskötare som är jämt på avdelningarna. Vi har en bra blandning när det gäller ålder, kompetens och erfarenhet i vår personalgrupp. Personalgruppen består av personer i åldrarna och har olika bakgrunder när det gäller både språk och kulturer. Detta ser vi som en stor tillgång i både vårt dagliga arbete och i vårt främjande och förebyggande arbete. Under det gångna året har vi målmedvetet arbetat med att skapa en trygg och öppen förskola genom att bl.a. ha en daglig kommunikation med alla vårdnadshavare vid lämning och hämtning. Förutom att varje avdelning skickar ut månadsbrev har även förskolechefen informerat vårdnadshavarna om förskolan kontinuerligt via e-postutskick. Förskolechefen har under året haft 4 förskoleråd och förskolan har anordnat 4 föräldramöten sedan starten i september I vårt främjande och förebyggande arbete och i vårt arbete med att alla barn ska kunna komma till förskolan och känna sig trygga och säkra, har vi det lagt stor vikt på nedanstående aktiviteter: Alla hälsar på varandra och använder barnens namn Att våra rutinsituationer, mat, toalett och påklädning är trygga Främja likabehandling av flickor och pojkar Stärka barnens självförtroende och självkänsla genom språk och lek Se till att vår miljö och material passar alla barn och hitta olika aktiveter som passar alla barn Belysa ämnen som undanröjer kränkande situationer så som funktionshinder, olika familjebildningar och flerspråklighet Vuxennärvaro utifrån Husmodellen Vi har i vårt åtgärdande arbete har personalen på arbetsplatsträffar och avdelningsmöten diskuterat och arbetat med våra rutiner om kränkande behandling. Under hösten 2015 har vi fortsatt vårt arbete med detta och har tillsammans utvärderat och arbetat fram nya mål för denna Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling. När det gäller förskolans olika dokument, exempelvis Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling, har dessa presenteras och arbetats med på ovanstående möten och vårdnadshavarna har informerats om att dessa finns att tillgå på förskolans hemsida.

6 SID 6 (15) Kartläggning Vi använder diskrimineringsombudsmannens kartläggningsverktyg som kallas för husmodellen. Kartläggningen visar var och när det finns risk för kränkande behandling i vår verksamhet. Den kunskapen ligger sedan till grund för vårt främjande, förebyggande och åtgärdande arbete. Andra kartläggningsmetoder vi använder är: Planerade samtal Enkäter Social gemenskap Språkbruk Förskolans arbetssätt, rutiner och regler Attityder och värderingar Trygghet och vuxennärvaro Regler Utflykter/aktiviteter Främjande arbete På Ringens förskola främjar vi en god och förtroendeingivande miljö genom att: Arbeta med empati och genusfrågor som vävs in i de olika projekt och aktiviteter som förekommer. Belysa ämnen som undanröjer kränkande situationer funktionshinder, olika familjebildningar, flerspråkighet och tala om dem som något bra och värdefullt. Främja likabehandling av flickor och pojkar Hitta olika aktiviteter som passar alla barn. Främja likabehandling oavsett ett socialt klimat fritt från kränkningar Personalen bemöter barnens frågor och nyfikenhet på ett utvecklande och professionellt sätt med förklaringar och svar på åldersadekvat nivå Personalen är goda förebilder för barnen Skapa öppna och förtroendefulla relationer, diskussioner och kunskapsutbyte om attityder, värderingar och förhållningssätt i personalgruppen. Kompetensutveckling Mål Fördjupa och utveckla vårt genusarbete på förskolan Att vi kontinuerligt har levande diskussioner på våra mötesträffar. Under 2016 introducera och börja arbeta med materialet Kompis.

7 SID 7 (15) Fördelning av roller och ansvar Förskolechefen ansvarar för att den planerade föreläsning genomförs och tillsammans med det verksamhetsnära stödet planera och genomföra arbetet med att fördjupa och utveckla genusarbetet på förskolan och introducera och förankra det nya arbetsmaterialet Kompis i personalgruppen. Aktivitet Vi kommer att genomföra en genusföreläsning för personal och vårdnadshavare under vårterminen Under våra gemensamma mötesträffar fortsätta våra återkommande diskussioner om vårt dagliga likabehandlingsarbete och genom detta utveckla och stärka oss i vårt arbete med barnen när det gäller likabehandlings- och kränkningsfrågor. Genom Kompismaterialet, ytterligare stärka barnens jag och detta kommer att bidra till att barnen känner sig tryggare och utvecklas. Utvärdering Utvärdering sker inom ramen för vårt systematiska likabehandlingsarbete och kvalitetsarbete. Resultatet av utvärderingen analyseras och vävs samman i nulägesbeskrivningen.

8 SID 8 (15) Förebyggande arbete Det förebyggande arbetet handlar om att avvärja de risker för kränkande behandling som finns i vår verksamhet och för att göra detta riktas vårt arbete mot de risk- och problemområden som vi har identifierat i vår kartläggning. Vårt förebyggande arbete utvecklas ständigt. Varje år kartläggs nuläget på förskolan genom verktyget husmodellen och föregående års insatser följs upp och utvärderas. Detta ligger sedan till grund för det förebyggande arbetet under kommande år. Vi ser till att rutiner för trygghet och trivsel finns på förskolan genom att: Introduktionsplan delas ut till alla barns vårdnadshavare när det börjar på förskolan Alla hälsar på varandra och använder barnens namn Rutinsituationer mat, toalett och påklädning - är trygga Alla barn uppmärksammas i samlingen Kartlägga maktförhållanden i våra barngrupper och observera beteenden i grupper där nya barn börjar Utvärdera hur vi använder språket och leken för att stärka barnens självförtroende Se till att miljö och material passar alla barn Mål Att ha gemensamma aktiviteter i huset som tex; sångsamling som syftar till ett gott förskoleklimat. Att vi alltid är närvarande pedagoger och att vi fördelar oss där barnen befinner sig i barnens inne och utemiljö. Fördelning av roller och ansvar Förskollärare och barnskötare i arbetslaget. Aktivitet Gemensam sångsamling med alla barn 1gång i veckan. Rörelse på gården med alla barn flera gånger i veckan. Vi utformar personalens rörelsemönster för att få god uppsikt över vår inom och utomhusmiljö. Utvärdering Utvärdering sker inom ramen för vårt systematiska likabehandlingsarbete och kvalitetsarbete. Resultatet av utvärderingen analyseras och vävs samman i nulägesbeskrivningen.

9 SID 9 (15) Åtgärdande arbete Vi agerar alltid vid misstanke om att ett barn har blivit utsatt för kränkande behandling. Vi ser också snabbt till att förhindra fortsatta kränkningar. Därför har vi väl fungerande rutiner för att hantera situationer där kränkande behandling har skett. Se i bilaga 1-3 våra rutiner och arbetsgång. Mål All personal i verksamheten kan rutinerna om kränkande behandling All personal har kunskap i hur man arbetar när ett barn blivit utsatt för kränkande behandling Vårdnadshavare har fått ta del av rutinerna och vår arbetsgång vid kränkande behandling. Fördelning av roller och ansvar Förskolechef tillsammans med det verksamhetsnära stödet ansvarar för att rutinerna är väl förankrade i personalgruppen och att alla har kunskap om hur vi arbetar vid kränkande behandling. Aktivitet Vid våra arbetsplatsträffar kommer vi att ha fortsatta diskussioner och arbeta med planen. Detta kommer bl.a. ske genom att vi genomföra övningar med olika scenarion där personalen på får praktisera och öva på olika situationer som kan uppstå när det gäller barn som blivit utsätt för kränkande behandling. Vid nyanställning informeras den anställde om planen och den är en del av det paket av information och dokument som den nyanställde får när den börjar sin anställning på förskolan. Vårdnadshavarna informeras om att vår Likabehandlingsplan och Plan för kränkande behandling finns att tillgå på förskolans hemsida. Vi kommer att på våra föräldramöten fortsätta vårt arbete med att informera om och inkludera vårdnadshavarna i arbete med likabehandlingsplanen och plan för kränkande behandling och därmed delge vårdnadshavarna om våra rutiner och vår arbetsgång vid kränkande behandling. Utvärdering Utvärdering sker inom ramen för vårt systematiska likabehandlingsarbete och kvalitetsarbete. Resultatet av utvärderingen analyseras och vävs samman i nulägesbeskrivningen.

10 SID 10 (15) Bilaga 1 I skollagen (2010:800) finns bestämmelser om kränkande behandling som innebär att förskola har långtgående föreskriven skyldighet att motverka diskriminering och kränkande behandling. Dessa skyldigheter utgår ifrån barns rättigheter som grundas på samhällets grundläggande principer om mänskliga rättigheter. 1 Vad är kränkande behandling? Kränkande behandling är handlingar som kränker barns värdighet. Kränkande behandling kan vara när ett barn gör något som får det andra barnet att bli ledsen och må dåligt. Kränkande behandling är alltså negativa handlingar som kan vara synliga eller dolda. Med kränkande behandling avses till exempel nedsättande tilltal, ryktesspridning, förlöjliganden, fysiskt våld, utfrysning eller hot. Kränkande behandling kan inträffa vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. 2 Diskriminering innebär att ett barn missgynnas direkt eller indirekt med koppling till någon av diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Diskriminering innebär att någon missgynnas och förutsätter att personen som utsätter har någon makt det vill säga maktutövande position. I förskola kan endast huvudmannen eller personal anses skyldig för diskriminering i juridisk bemärkelse. 3 Barnens rättigheter i förskolan I skollagen tydliggörs barnens rättigheter där utbildningen ska gestalta de grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Likaså anges all verksam personals skyldighet att aktivt motverka all form av kränkande behandling och främja de mänskliga rättigheterna. 4 Barnets bästa ska vara utgångspunkt för all utbildning och annan verksamhet. Bestämmelsen har sin utgångspunkt i FN barnkonventionen artikel 3 och 12 som innebär att alla åtgärder som rör barn ska vidtas med barnets bästa i första rummet samt att barn ska få möjlighet att vid frågor som de berörs av ges möjlighet att få uttrycka sina åsikter oavsett ålder och mognad kap skollagen 2 Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling s. 9 3 Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling s kap. 5 skollagen 5 1 kap. 10 skollagen

11 SID 11 (15) Kränkande behandling Huvudmannens och förskolechefens skyldigheter vid kränkande behandling syftar till att säkerställa att varje barn får en trygg och säker förskolemiljö där varje barns behov ska tillvaratas. Huvudmannen är skyldig att ta fram åtgärder för att förebygga och förhindra att barn utsätts för kränkande behandling. Som en del av det förebyggande arbetet ska huvudmannen se till att det årligen upprättas plan mot kränkande behandling i varje förskola. 6 Plan mot kränkande behandling Varje år ska respektive förskola inom en förskoleenhet upprätta en plan mot kränkande behandling. Planen ska innehålla konkreta mål som grundas på slutsatserna av kartläggningar och beskrivningar av de insatser som ska genomföras under året i syfte att förebygga diskriminering och kränkande behandling. Planen ska även innehålla rutiner för hur personalen ska agera, hur barn och vårdnadshavare ska anmäla, ansvarsfördelning samt hur händelser ska utredas, dokumenteras och åtgärdas. I planen är det viktigt att det framgår vilka åtgärder som behöver vidtas för att motverka kränkande behandling. I efterföljande års plan ska förra årets åtgärder redovisas och nya åtgärder tas fram. 7 Anmäla, utreda och vidta åtgärder Om ett barn blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är förskollärare eller annan personal skyldig att anmäla detta till förskolechefen. Därefter är förskolechefen skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är sedan skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring uppgivna kränkningar. 8 Detta innebär att förskolans personal ska ta varje uppgift om kränkande behandling på allvar och på delegation av huvudmannen utreda vad som har hänt. Utredningens omfattning beror helt på omständigheterna i det enskilda fallet. Om utredningen visar att kränkning skett ska förskolan vidta de åtgärder som krävs så att kränkningarna upphör. Åtgärderna ska följas upp och utvärderas för att säkerställa att kränkande behandling upphört. Om det visar sig vid uppföljning och utvärdering att insatta åtgärder inte får kränkningarna att upphöra ska förskolan sätta in nya eller kompletterande åtgärder. Förskolan är således skyldig att organisera sin verksamhet på så sätt att barn inte utsätts för kränkande behandling. 9 Vid kännedom om att kränkning inträffat ska uppgifterna hanteras på följande sätt: 1. Personal, barn eller vårdnadshavare får kännedom om att kräkning skett. 2. Uppgifterna anmäls till förskolechef. 3. Förskolechef anmäler till huvudman. 4. På delegation av huvudmannen ska förskolan skyndsamt utreda anmälan och eventuellt vidta åtgärder. 6 6 kap. 7 skollagen 7 Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling s kap. 10 skollagen 9 Barn- och elevombudets beslut med dnr 2012:268

12 SID 12 (15) När ska förskollärare eller övrig personal anmäla till förskolechef? Personal på förskolan är skyldiga anmäla till sin förskolechef om de får kännedom om att kränkande behandling skett. Anmälningsskyldigheten till förskolechef anses gälla vid all kännedom om att kräkning skett. Även de mer bagatellartade händelserna. Förskolechef med sitt huvudansvar avgör då hur händelsen ska hanteras. Bedömningen om vad som kan anses som bagatellartad kränkning vilar hos respektive förskoleenhet. 10 När ska vårdnadshavarna bli informerade? Det finns inga särskilda bestämmelser som anger att vårdnadshavare ska kontaktas vid kränkande behandling. Däremot genomsyras skollagen och läroplanen för förskola av att förskola ska samarbeta med hemmen. I Lpfö-98 kap anges att förskolans arbete med barnen ska ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Detta innebär att förskolan ska vid kännedom att kränkande behandling skett kontakta barnens vårdnadshavare kap. 10 skollagen

13 SID 13 (15) Bilaga 2 Definition av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation. Om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med ett visst kön., viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssätet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämliga och nödvändiga för att uppnå syftet. Trakasserier: ett uppträdande som kränker någon värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Kränkande behandling: är ett uppträdande som kränker ett barns värdighet, men som inte har samband med diskrimineringsgrund. Det kan tillexempel handla om retas, frysa ut någon eller förstöra en kamrats leksak. Anställda kan kränka ett barn genom en handgriplig och hårdhänt tillsägelse. Husmodellen Ett verktyg som syftar till att upptäcka risker för diskriminering, trakasserier och andra kränkningar i förskolan. Husmodellen utgår från olika rum som kan finnas i förskolan. I handledningen finns fördjupningsfrågor om de olika diskrimineringsgrunderna. Frågorna kan användas för att upptäcka risker för diskriminering och trakasserier i de olika "rummen" till exempel vid samlingar och måltider, i mysrummet och så vidare. Kompismaterialet Material, bl.a. böcker, diskussionsunderlag och handdockor, som tränar barnens sociala samspel.

14 SID 14 (15) Bilaga 3 Arbetsgång Skyldigheten att utreda om någon har utsatts för trakasserier eller kränkande behandling träder in så snart någon i verksamheten fått kännedom om att ett barn eller elev blir eller anser sig ha blivit utsatt för detta. Det krävs alltså inga bevis för att påbörja en utredning och det är det enskilda barnets eller elevens uppfattning som förskolan eller skolan ska utgå ifrån. Varje ärende ska utredas och handläggas skyndsamt. Ansvarig för detta är rektor eller förskolechef och ytterst ansvarig är huvudmannen, BUN. Om ett barn eller elev utsätts för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling av en vuxen följs nedanstående plan: Arbetsgång Ansvarig 1. Anmälan lämnas till rektor eller förskolechef Rektor eller förskolechef 2. Anmälan anmäls till huvudman via chef skola eller chef förskola. Rektor eller förskolechef Eventuell anmälan till annan myndighet diskuteras. 3. Vårdnadshavaren informeras samma dag som rektor eller förskolechef får anmälan. 4. Utredning genomförs (blankett för utredning). a. Separata utredningssamtal förs med samtliga berörda parter. Om medarbetaren önskar kan en facklig representant medverka. Rektor eller förskolchef Rektor eller förskolchef b. Lämpliga åtgärder vidtas. Åtgärder som sätts in ska leda till långsiktiga och hållbara lösningar för barn eller elev och vuxen. c. Under utredningstiden har rektor eller förskolechef kontakt med sin närmaste chef, den berörda vuxna och vårdnadshavare. d. I samråd med barn- och utbildningsförvaltningens HR-avdelning fattas beslut om eventuella arbetsrättsliga åtgärder enligt AB. Facklig part kopplas in.

15 SID 15 (15) 5. Uppföljning och utvärdering (blankett för uppföljning och utvärdering). a. Följa upp med barn eller elev och vårdnadshavare. Det bör alltid övervägas om åtgärder också ska vidtas i syfte att förändra strukturer och förhållanden på grupp- och verksamhetsnivå. b. Uppföljning och utvärdering av berörd vuxen. c. Rektor eller förskolechef beslutar att åtgärder fungerar. Rektor eller förskolechef 6. Utredning avslutas Rektor eller förskolechef 7. Dokumentation och beslut diarieförs löpande och återrapporteras till huvudregistrator på central förvaltning via skoladministratörerna. Rektor eller förskolechef och central förvaltning. Detta för att säkerställa återrapporteringen av delegationsbesluten till nämnden/huvudman (BUN).

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN PLAN FÖR FRÄMJANDE AV LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGANDE AV DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 Upprättad 2014-09-01 Revidering under hösten 2015 1 INNEHÅLL Likabehandlingsplan...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Karlavagnen 2013 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Koltrasten 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Bakgrund Många barn och ungdomar utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, detta kan självfallet aldrig accepteras. Att skolan ska

Läs mer

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan för Förskola 2011 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 Läroplan förskolan... 3 FÖRSKOLANS MÅL... 3 VAD ÄR KRÄNKANDE BEHANDLING? DEFINITIONER... 4 SÅ

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandlingsplan Åkershults förskola, Lendahls område

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandlingsplan Åkershults förskola, Lendahls område Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandlingsplan Åkershults förskola, Lendahls område 1 Innehåll Inledning...3 1. Utvärdering...4 Förra årets arbete...4 Samtliga insatser och åtgärder...4

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010 Ärlans förskola 2009-12-15 Styrdokument: Skollagen (14 a kapitlet) Förskolans huvudman ska se till att förskolan: - bedriver ett målinriktat

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Senast genomläst och reviderad på Personalmötet den 12 januari 2016 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Innehållsförteckning: Sid. Målsättning...2 Vad säger läroplanen..3 Definitioner.4-5

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Hästen Avdelningen Hästskon Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Reviderad i november 2012 INNEHÅLL 1. Vision... 3 2. Begrepp... 3 3. Resultat av föregående års konkreta åtgärder...

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 1(6) Sörgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 2 Vår vision Vi vill att: alla barn på Sörgården ska känna att de har samma rättigheter och möjligheter, flickor

Läs mer

SJUMILASKOGENS FÖRSKOLA PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING/ LIKABEHANDLINGSPLAN

SJUMILASKOGENS FÖRSKOLA PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING/ LIKABEHANDLINGSPLAN SJUMILASKOGENS FÖRSKOLA PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING/ LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Vad står diskrimineringsbegreppen för... 2 Förskolans vision... 3 Policy... 3 Främjande

Läs mer

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det?

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Johan Lilly Gyberg Diskrimineringsombudsmannen (2011) do@do.se, 08-120 20 700 Det här är DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mariedals förskola 2015/2016 Mariedals vision Mariedals förskola ska vara trygg för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vika År 2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Tove Jensen pedagoger Lena Johansson Planen gäller från 2015-03-01

Läs mer

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Prärien Läsåret 2014/15 Fastställd 2014-09-18 Marianne Nilsson Förskolechef

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun

Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och annan kränkande behandling i skolan i diskrimineringslagen

Läs mer

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag SYNTELEJE FÖRSKOLA Utskriftsversion likabehandlingsplan 20151001-20161001 Innehåll Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag Diskrimineringsgrunder Vår plan mot kränkande/diskriminerande behandling

Läs mer

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016. Nykroppa förskola. ansvarig förskolechef Katarina Magnusson

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016. Nykroppa förskola. ansvarig förskolechef Katarina Magnusson September 2015 PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016 Nykroppa förskola ansvarig förskolechef Katarina Magnusson 1 Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Vår vision 3. Så

Läs mer

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshemmet, F-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Österåkers kommun Tråsättraskolan Datum: 2013-08-21 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013/2014 MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning Grunden för Likabehandlingsplanen är Lagen mot förbud mot diskriminering

Läs mer

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling

Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling Billeshögsskolan / fritidshem Inger Forsén Upprättad i april 2015 Inledning Alla förskole-

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Förskolans namn: Karusellen Adress: Nygatan 44 Telefon: 207383 Ansvarig förskolechef: Eva Edsgården 1 Innehållsförteckning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lövkojans förskola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lövkojans förskola LIKABEHANDLINGSPLAN Inledning Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lövkojans förskola Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006

Läs mer

Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015/2016

Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015/2016 Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015/2016 Förskolan Syrenen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Njutångers skola, Fritidshem LÅ 2011-2012 Planen reviderad 20111212 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stöttestenens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stöttestenens Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stöttestenens Förskola Vår Vision Stöttestenens barn och personal ska aktivt i ord och handling visa att man tar avstånd från alla former av kränkande behandling.

Läs mer

RÖSJÖSKOLAN Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling.

RÖSJÖSKOLAN Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. RÖSJÖSKOLAN Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Lagar och regler Människolivet är okränkbart, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014. Förskolan Kastanjen

Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014. Förskolan Kastanjen Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Kastanjen Reviderad juni 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Adolfsbergs intraprenad Förskolorna Skeppet och Skutan 2015-2016 1. Vision Trygghetsarbete handlar om att skapa en förskola som

Läs mer

Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling i Degerfors kommun.

Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling i Degerfors kommun. Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling i Degerfors kommun. 2012-10-15 tom 2013-10-14 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING.2 KOMMUNGEMENSAM DEL..3 1. Bakgrund.3 2. Lagstöd 4 3. Definitioner.

Läs mer

Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Plan för arbetet med likabehandling och mot diskriminering av kränkande behandling. Grindstugan 12/13

Plan för arbetet med likabehandling och mot diskriminering av kränkande behandling. Grindstugan 12/13 Plan för arbetet med likabehandling och mot diskriminering av kränkande behandling. Grindstugan 12/13 1 Innehåll - Inledning (beskrivning av Grindstugans vision, värdegrund och pedagogiska inriktning).

Läs mer

SOLGLÄNTANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-11-24 MÅL

SOLGLÄNTANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-11-24 MÅL SOLGLÄNTANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-11-24 MÅL På Solgläntan tar vi ett gemensamt ansvar för att var och en känner sig välkommen, trygg, respekterad för den man är, och får uppleva gemenskap. LEVNADSREGLER

Läs mer

Vuxenutbildningen Laholms Kommun. Likabehandlingsplan

Vuxenutbildningen Laholms Kommun. Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen Laholms Kommun Likabehandlingsplan INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Vision och syfte 3 Ansvar 4 Rutiner och flödesschema 5 Lagstöd 6-7 Definitioner 7-8 Kränkande behandling 9 Bilagor

Läs mer

Kvaliten på fritidshemmet, hur och för vem mäter vi den? Lena Garberg Högskolan Väst

Kvaliten på fritidshemmet, hur och för vem mäter vi den? Lena Garberg Högskolan Väst Kvaliten på fritidshemmet, hur och för vem mäter vi den? Lena Garberg Högskolan Väst 2 Idag Systematiskt kvalitetsarbete på fritidshemmet Säkring av kvalitet på fritidshemmet 3 Fritidshemmets styrkedja

Läs mer

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan NORRGÅRDENS FÖRSKOLA upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Sätralinjens förskola 2015-2016

LIKABEHANDLINGSPLAN. Sätralinjens förskola 2015-2016 Sätralinjens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN Sätralinjens förskola 2015-2016 Rutiner och dokumentation 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvarig för planen Förskolechef,

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Förskolans plan främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014

Förskolans plan främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolans plan främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Syrenen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling För att främja likabehandling, motverka diskriminering och annan kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling För att främja likabehandling, motverka diskriminering och annan kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling För att främja likabehandling, motverka diskriminering och annan kränkande behandling Blåklintens Förskola 2015/2016 Innehåll Vision... 3 Vad säger lagen?...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING B Barn-och skolförvaltning Lunds stad 1 (6) 2006-05-15, 2006-09-29 2007-01- Skolkontoret 11, 2008-01-03, rev.2008-12-10 SKOLA/FÖRSKOLA: Nordvästan UPPRÄTTAD: 2010-03-29 Förskolechef: Eva Böttern REVIDERAD:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Sörgårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Sörgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Sörgårdens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sid 1 (6) 2016-01-08 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2016 Nynässkolan Innehållsförteckning Förord sid 2 Styrdokument sid 3 Definition av kränkande behandling sid 3 Utvärdering sid

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för verksamheten inom fritidshem, förskoleklass och grundskolan

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för verksamheten inom fritidshem, förskoleklass och grundskolan Likabehandlingsplan kränkande behandling för verksamheten inom fritidshem, förskoleklass och grundskolan Vad innebär den och vad säger lagen? Inget barn och ingen elev ska ställas utan ett säkert, tydligt

Läs mer

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Bakgrund och upprättande av likabehandlingsplanen Från 1 april 2006 trädde lagen

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Holmesskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holmesskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum 2015-10-15 Holmesskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-5 och fritidshem Planen gäller från 2015-10-15 Planen gäller till

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Utbildningsförvaltningen Södra skolområdet Förskolor Sturefors Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling 2015 2016 Förskolor Sturefors Stureforsvägen Innehållsförteckning Inledning... 1 Definitioner

Läs mer

Malmens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Malmens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Malmens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-4 år Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Förskolan Engelbrektsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Göteborgs Stad Centrum Innehåll Likabehandling... 3 Begrepp... 3 Normer... 3 Normkritik... 3 Hur går det till?... 4

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Lena förskola 2014-2015, avdelningarna Lärkan, Svalan och Ugglan

Plan mot kränkande behandling för Lena förskola 2014-2015, avdelningarna Lärkan, Svalan och Ugglan Plan mot kränkande behandling för Lena förskola 2014-2015, avdelningarna Lärkan, Svalan och Ugglan Alla människor har lika värde och var och en ska respekteras för den hon är. I våra förskolor ska alla

Läs mer

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar SID 1/7 Ansökan avser FÖRSKOLA Uppgifter om huvudman HUVUDMAN, NAMN ORGANISATIONSFORM ORGANISATIONSNUMMER/PERSONNUMMER ADRESS POSTADRESS TELEFON (ÄVEN RIKTNUMMER) MOBILTELEFONNUMMER E-POSTADRESS ORGANISATIONSFORM

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Freinetförskolan Mimer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Freinetförskolan Mimer Sidan 1 av 6 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Freinetförskolan Mimer INLEDNING Bestämmelser i 1 skollagen och 2 diskrimineringslagen förbjuder diskriminering och kränkande

Läs mer

Lillberget och Kilsmyrans förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lillberget och Kilsmyrans förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Lillberget och Kilsmyrans förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola år 1-5. a för planen Lotta Frelin, förskolechef Mi

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Arbetsplan för Kometen

Arbetsplan för Kometen Köpings kommun Arbetsplan för Kometen Läsår 2015 2016 Lena Malmberg, Lotta Zilén 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem. Verksamheten

Läs mer

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingspla n. Norrtälje södra förskoleområde Köpmanholms förskola 2015/2016 2015-12-14

Likabehandlingspla n. Norrtälje södra förskoleområde Köpmanholms förskola 2015/2016 2015-12-14 Likabehandlingspla n Norrtälje södra förskoleområde Köpmanholms förskola 2015/2016 2015-12-14 Innehåll Kön sid. 2 Könsidentitet och uttryck sid. 3 Funktionshinder sid. 4 Etnicitet sid. 5 Religion och annan

Läs mer

!!!! LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KOMVUX I KALMAR. (Axel Weüdelskolan) !!!!

!!!! LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KOMVUX I KALMAR. (Axel Weüdelskolan) !!!! LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KOMVUX I KALMAR (Axel Weüdelskolan) Innehållsförteckning 1. Inledning och vision sid 20 2. Målsättningar för skolåret sid 20 3. Definitioner och begrepp sid 20 4. Ansvariga sid

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Frilufts Förskolor Lantgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Lantgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Lantgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Knutsbo förskola 2016-2017

Knutsbo förskola 2016-2017 SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Knutsbo/Junibackens Skolområde Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Knutsbo förskola 2016-2017 Se mej för här är jag Låt mej få komma

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER AB EKERÖ BOSTÄDER Policy antagen av AB Ekerö Bostäders styrelse 2014-11-14 Inledning Denna plan ansluter till Ekerö kommuns gemensamma Plan för lika rättigheter

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGTRASTENS FÖRSKOLA 2015 2016 Planen gäller från november 2015 till november 2016

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Augusti 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan 2015 2016 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGSVANENS FÖRSKOLA november 2015- november 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. Vision

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

FÖR SVENSHÖGS FÖRSKOLA

FÖR SVENSHÖGS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINSPLAN FÖR SVENSHÖGS FÖRSKOLA 2016-2017 Innehållsförteckning Vår vision...2 Inledning...3 Definitioner.. 3. Diskriminering...3 Trakasserier och kränkande behandling.. 4 Grunduppgifter 4 Utvärdering.

Läs mer

UDDEVALLA KOMMUN BARN OCH UTBILDNING. Lokal likabehandlingsplan för Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1

UDDEVALLA KOMMUN BARN OCH UTBILDNING. Lokal likabehandlingsplan för Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1 UDDEVALLA KOMMUN BARN OCH UTBILDNING Lokal likabehandlingsplan för Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1 Läsår 2011-2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Vision... 3 Kartläggning... 3 Mål och åtgärder...

Läs mer

SOLLEBRUNNS FRITIDSHEM PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

SOLLEBRUNNS FRITIDSHEM PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLLEBRUNNS FRITIDSHEM PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UTIFRÅN FÖRVALTINGENS VISION LUST ATT LÄRA Denna plan gäller under läsåret 2014-2015. Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition

Läs mer