1 Modul 2 ADTer. 1.1 Definition

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Modul 2 ADTer. 1.1 Definition"

Transkript

1 1 Modul 2 ADTer 1.1 Definition En ADT beskriver en datatyp. är en specifikation som är oberoende av implementation. innefattar typen, operationerna och egenskaperna. Egenskaperna beskrivs m h a operationerna, i vårt fall innebär det att vi använder kontrakt. beskriver de delar av ett verkligt objekt man är intresserad av. implementeras i C++ lättast och bäst med klasser kan implementeras i vilket programspråk som helst. åstadkommer modularitet gör användandet av datatypen enklare. kan användas för att konstruera mjukvara redan innan den har implementerats. Verkligt objekt Abstraherat Implementerat All information Intressant Mappning till information datatyper

2 1.2 Vad menas med abstraktion? Abstraktion är ett mycket viktigt begrepp. Att abstrahera något innebär att man endast fokuserar på de delar som är intressanta. Det brukar vara enklast att exemplifiera abstraktion med ett exempel. Tänk dig en bil. Vad behöver du känna till för att kunna köra bilen? Jo, du behöver vara förtrogen med de reglage/instrument som finns för att köra bilen. Dessa utgör ett gränssnitt för en användare av bilen. Du behöver inte känna till hur bränsleinsprutningen fungerar, vilket oljetryck som är optimalt, hur kylvattnet cirkulerar eller hur kraftöverföringen till hjulen sker trots att dessa saker är viktiga för bilens funktion. Det räcker att du känner till att bilen accelererar om du trampar på gaspedalen, svänger när du vrider på ratten o s v, det är ointressant exakt hur det går till. Många detaljer angående bilens funktionssätt ingår inte i abstraktionen för hur man använder bilen. Bilens gränssnitt för föraren utgör en abstraktion av bilens totala funktionssätt. Det som föraren ser är alltså vad som är intressant för att kunna använda bilen. De som konstruerar bilen måste givetvis känna till funktionen för de delar de konstruerar. Ju mer detaljerad kunskap man måste ha, ju mindre är abstraktionen och vice versa. Låt oss nu ta ett exempel för en klass, skriven i exempelvis C++. Den som implementerar klassen måste sätta sig in i hur saker och ting ska göras. Den som använder klassen ska inte behöva veta hur den är implementerad, endast vad den representerar och hur den kan användas. Ytterligare ett perspektiv då man skapar klasser utifrån verkliga objekt är att man endast tar med de delar som är intressanta. Säg att vi med mjukvara vill modellera en person, då skulle vi skapa en klass "Person". Emellertid kommer vi inte att försöka modellera alla tänkbara egenskaper och beteenden för en riktig person. Vi kommer att välja de delar som är intressanta utifrån vad vi ska ha vår klass "Person" till. Säg att klassen Person ingår i en applikation för en bank. Då kommer vi att välja egenskaper som personnummer, namn, bankkonto, o s v. Det vi väljer att modellera är en abstraktion av det verkliga personobjektet. Vi tar endast med vad som är intressant, givet ett visst perspektiv.

3 1.3 Olika representationer av ADTer Algebraisk / Axiomatisk representation hög abstraktionsnivå Pragmatisk representation medelmåttig abstraktionsnivå Implementerad representation låg abstraktionsnivå Algebraisk/Axiomatisk representation Pragmatisk representation Implementerad representation Vi kommer att fokusera på den pragmatiska representationen samt den implementerade representationen av ADTer. Nedan förklaras innebörden av begreppen närmare. Förklaringen av den algebraiska/axiomatiska representationen är ämnad som en ytlig orientering, den är inte fullständig enligt konstens alla regler.

4 1.3.1 Algebraisk/axiomatisk representation av en ADT Beskriver typen, operationerna och egenskaperna. på ett algebraiskt sätt utan att gå in på implementationen. Mängdlära används. Axiom uttrycker egenskaperna för ADTn m h a operationerna. Detta sätt används för att kunna beskriva ADTer på ett exakt och otvetydigt sätt. Ett kraftfullt och koncist sätt att uttrycka ADTer på men kan vara svårt att tillämpa från början. Används ganska sällan i böcker (Bertrand Meyer, som är känd inom OO, gör det t ex.) Exempel 1 Algebraisk/axiomatisk representation av ADTn List typ List operationer create: 0 L destroy L 0 insert: L E P L delete: L P L isempty: L B axiom isempty(create) = true isempty(insert(l, e, p)) = false delete(insert(l, e, p), p) = l förvillkor Pre(delete(l, p)) =!isempty(l) där L är mängden av alla listor E är mängden av alla element P är mängden av alla positioner B är mängden av alla booleska värden (true, false) 0 är tomma mängden

5 1.3.2 Pragmatisk representation av en ADT Beskriver typen, operationerna och egenskaperna. på ett informellt sätt utan att gå in på implementationen. Beskrivningar av egenskaper och operationer kan göras med t ex naturligt språk. Vi kommer att använda kontrakt för att beskriva operationerna. Om det behövs en beskrivning utöver vad kontraktet ger ska en sådan läggas till. Denna typ av beskrivning är mer vanligt förekommande i böcker, även om kontrakt inte är alltför vanligt, tyvärr. Exempel 2 Pragmatisk representation av ADTn List Type (Typ) List Description: List is a finite ordered sequence of elements. Element is an element of a list. Properties (Egenskaper) A new list is empty, meaning that its size is 0. The list can store an undetermined number of elements. The elements are ordered but not sorted. Operations (Operationer) Description: Creates a new list Pre: true Post: a new empty list has been created, isempty() == true create() Description: Deletes a list Pre: true Post: The list has been deleted destroy() Description: Inserts a new element into a list Pre: 1 <= position <= size() + 1 Post: The element e has been inserted at the position "positon" in the list. The elements that were at positions >= "position" prior to the insertion are now at their old position + 1 insert(in: Element e, in: Integer position) Description: Removes an element from a list Pre: Define it! Post: Define it! remove(in: Integer position)

6 Description: Checks whether a list is empty or not Pre: true Post: result = true if the list is empty, false otherwise isempty(out: Boolean) Description: Checks whether an element is part of a list. Pre: Define it! Post: result = Define it! iselement(in:?, out: Boolean) Pre: Define it! Post: Define it! size(in:? out:?) Define it! More operations? Anmärkningar: List är en implicit parameter i alla operationer utom i create(). in betyder att det är en parameter till operationen, out betyder returtyp Kan fler operationer kan tänkas ingå, vilka? Beskrivningen är skriven på engelska, det går bra med svenska också. Men det är mer fördelaktigt att använda engelska, såväl för specifikationer av ADTer som för källkod. Varför? Där jag skrivit "Define it!" är det meningen att du ska definiera kontrakten. Gör så gott du kan utifrån de exempel som finns och de kunskaper du fått från kursen Programmeringsteknik. Där det står ett "?" är det meningen att du ska definiera eventuella parametrar och returtyper. 1.4 Olika kategorier av operationer: Creator - Tillverkare av en instans av en ADT, create() i exemplet ovan. Destructor - Destruerare av en instans av en ADT, destroy()i exemplet ovan. Transformer Förändrar en instans av en ADT på något sätt. Det finns två kategorier av transformerare, konstruktiva och destruktiva transformerare. insert(element e) är en konstruktiv transformerare eftersom den förändrar listan genom att utöka den. delete(element e) är en destruktiv transformerare eftersom den förändrar listan genom att förminska den. Inspector Inspekterar endast en instans av en ADT. Det finns två kategorier av inspektorer, de som frågar saker om instansen, kallade queries, och övriga som på annat sätt inspekterar den, kallade selectors. isempty() är ett exempel på en query inspector. Finns det ytterligare någon? En query operation ger alltid, som resultat, endera värdet true eller false, d v s ett booleskt värde. Det finns inget exempel ovan på en selector men man sklle kunna tänka sig en operation vid namn getelement()

7 1.5 Vanliga ADT:er Mängd - en oordnad samling element, duplikat förekommer inte Lista en ordnad ändlig sekvens av element, duplikat får förekomma Sorterad lista - lista där elementen är sorterade efter någon form av storleksordning Stack - en ordnad ändlig sekvens av element med LIFO-egenskap (Last In First Out) Kö - en ordnad ändlig sekvens av element med FIFO-egenskap (First In First Out) Detta är bara några exempel på vanliga ADT:er. I denna kurs kommer vi att titta på alla dessa utom den första, samt några till.

8 1.5.1 Mängd Egenskaper: Operationer: Ett antal element av samma sort Elementen kan inte sorteras. Varje element är unikt, d v s det kan endast förekomma en gång. Kan lagra ett obestämt antal element Skapa mängd Ta bort mängd Lägg till element Ta bort element Fråga om element finns i mängden. Fråga om antalet element i mängden Fler? Hur kan en mängd implementeras? T ex m h a en lista Stack Egenskaper: Operationer: En ordnad ändlig sekvens av element med LIFO-egenskap. Elementen är ordnade men inte sorterade. Kan lagra ett obestämt antal element. Skapa stack Ta bort stack Lägg till element i stacken (överst enligt LIFO) Ta bort element ur stacken. (överst enligt LIFO) Hämta översta elementet i stacken. (det enda som går att hämta enligt LIFO) Fråga om antalet element i stacken. Fler? Hur kan en stack implementeras? T ex m h a en lista. På vilket sätt kan en lista bidra för att implementera en stack? Vi kommer att titta mer på detta då vi går igenom ADTn stack. Man kan alltså ta en (eller flera) ADT(er) som är implementerade till hjälp för att implementera en annan ADT.

9 1.6 Carranos specifikation av ADTn lista På sidan 119 ses Carranos specifikation av ADTn List, eller som det står, pseudokod för operationerna. Denna specifikation är inte lika bra som den ovan eftersom den är ofullständig som ADT-specifikation, dessutom finns inte kontrakten explicit uttryckta. Egenskaper och kontrakt är inbakade i pseudokoden implicit, och så vill vi inte ha det. Vi vill att representationen av ADTn ska vara så tydlig som möjligt. Vi kommer att specificera ADTer enligt det exempel som finns ovan i kompendiet. För vidare kommentarer till kapitel 3 som handlar om ADTer, se läsanvisningarna. 1.7 Implementerad representation av en ADT Vad är fördelarna med att göra en pragmatisk beskrivning av en ADT? Har vi någon nytta av att ha gjort en pragmatisk representation av en ADT? Ja!!!!! Det finns flera fördelar: Det tvingar oss att tänka efter innan vi sätter oss ner och skriver kod. Därigenom kommer det att bli mycket enklare att implementera ADTn. I och med att vi gör en ADT så skapar vi en robust dokumentation. Detta kommer vi att ta upp lite senare i kursen. Om vi har gjort en bra pragmatisk beskrivning av ADTn kan den på ett förtjänstfullt sätt översättas till nästan vilket programspråk som helst. Exempel 3 Implementerad representation av ADTn List Vi ska alltså implementera ADTn List i språket C++. För att göra detta ska vi utgå från den pragmatiska beskrivningen i exempel 2 ovan. Klasser är C++ och andra objektorienterade språks sätt att definiera och implementera ADTer. Typen blir klassens namn Operationerna sätter man in i public-delen och anpassar dem till språket. Sen måste man också fundera över egenskaperna. Vad säger de oss? a) En nyskapad lista är tom b) Listan kan lagra ett obestämt antal element. c) Elementen är ordnade men inte sorterade a) säger att kontruktorn helt enkelt ska skapa en tom lista, b) säger att vi ska använda en länkad lista. (Varför inte en arraybaserad lista?) c) utrycker egentligen två egenskaper, att listan är ordnad innebär att varje element finns på en viss position. Att den inte är sorterad innebär att listan inte är ordnad med avseende på någon jämförelse av elementen. Exempel: Antag att vi har en lista som innehåller heltal som element. Listan är: 3, 66, 4, 1, 2, 2, 3, 44, 17 Listan är ordnad, d v s elementen finns i en viss ordning m a p var i listan de befinner sig. Exempelvis finns talet 4 på position 3 och talet 2 finns på position 5 och 6. Listan är dock inte sorterad, varken i stigande eller fallande ordning.

10 class List { public: typedef int Element; // Denna lista lagrar heltal som // element // Description: Creates a new list // Pre: true // Post: a new empty list has been created // In the ADT: create() List(); // Description: Deletes a list // Pre: true // Post: The list has been deleted //In the ADT: destroy() ~List(); // Description: Inserts a new element into a list // Pre: Define it! // Post: Define it! // In the ADT: insert(in: Element e, in: Integer position) void insert(element e, int position); // Description: Removes an element from a list // Pre: Define it! // Post: Define it! // In the ADT: remove(in: Integer position)? remove(?); // Description: Checks whether a list is empty or not // Pre: true // Post: result = true if the list is empty, false otherwise // In the ADT: isempty(out: Boolean) bool isempty() //Description: Checks whether an element is part of a // list. // Pre: Define it! // Post: result = Define it! // In the ADT: iselement(in:?, out: Boolean)? iselement(?)? size(?) //More operations? }; private: // How are we supposed to represent a linked list? What // data members do we need? Go on reading about linked // lists! But first, do exercise 1! // (Övningsuppgift 1) and read chapter 3 in Carrano.

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Träning i bevisföring

Träning i bevisföring KTHs Matematiska Cirkel Träning i bevisföring Andreas Enblom Institutionen för matematik, 2005 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse 1 Mängdlära Här kommer fyra tips på hur man visar

Läs mer

Lite skoj - typ. 5DV085 - Programspråk. Jan Erik Moström, Department of Computing Science, Umeå University - jem@cs.umu.se

Lite skoj - typ. 5DV085 - Programspråk. Jan Erik Moström, Department of Computing Science, Umeå University - jem@cs.umu.se Lite skoj - typ 5DV085 - Programspråk, Department of Computing Science, Umeå University - jem@cs.umu.se Kommentarer och frågor på sem 1? Byte av tid Den 26:e - skulle vi kunna flytta den lektionen? Förmiddagen?

Läs mer

Gissa det hemliga talet

Gissa det hemliga talet Laborationsanvisning Gissa det hemliga talet Steg 1, laborationsuppgift 1 Författare: Mats Loock Kurs: ASP.NET MVC Kurskod:1DV409 Innehåll Problem 4 Modell 4 Den uppräkningsbara typen Outcome 5 Strukturen

Läs mer

Du ska nu skapa ett litet program som skriver ut Hello World.

Du ska nu skapa ett litet program som skriver ut Hello World. Tidigare har vi gjort all programmering av ActionScript 3.0 i tidslinjen i Flash. Från och med nu kommer vi dock att ha minst två olika filer för kommande övningar, minst en AS-fil och en FLA-fil. AS Denna

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra?

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Idag Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Vad är ett beroende? Vad gör man om det blivit fel? Vad är en normalform? Hur når man de olika normalformerna? DD1370 (Föreläsning 6) Databasteknik

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Föreläsning 5: Rekursion

Föreläsning 5: Rekursion Föreläsning 5: Rekursion Vi har tidigare sett att man kan dela upp problem i mindre bitar med hjälp av underprogram, vilket är ett utmärkt sätt att lösa problem. Detta är ganska lätt att rita upp för sig

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Introduktion. Den objektorienterade modellen Grundläggande begrepp Klass Klassen som abstraktion

Introduktion. Den objektorienterade modellen Grundläggande begrepp Klass Klassen som abstraktion Introduktion Den objektorienterade modellen Grundläggande begrepp en som abstraktion er -objekt-attribut - metoder er Vad är ett objekt? Relationer mellan objekt/klasser Arv Arv (- är en) Multipelt arv

Läs mer

Föreläsning 10. ADT:er och datastrukturer

Föreläsning 10. ADT:er och datastrukturer Föreläsning 10 ADT:er och datastrukturer ADT:er och datastrukturer Dessa två begrepp är kopplade till varandra men de står för olika saker. En ADT (abstrakt datatyp) är just abstrakt och är inte kopplad

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

a n = A2 n + B4 n. { 2 = A + B 6 = 2A + 4B, S(5, 2) = S(4, 1) + 2S(4, 2) = 1 + 2(S(3, 1) + 2S(3, 2)) = 3 + 4(S(2, 1) + 2S(2, 2)) = 7 + 8 = 15.

a n = A2 n + B4 n. { 2 = A + B 6 = 2A + 4B, S(5, 2) = S(4, 1) + 2S(4, 2) = 1 + 2(S(3, 1) + 2S(3, 2)) = 3 + 4(S(2, 1) + 2S(2, 2)) = 7 + 8 = 15. 1 Matematiska Institutionen KTH Lösningar till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment A, för D och F, SF161 och SF160, den juni 008 kl 08.00-1.00. DEL I 1. (p) Lös rekursionsekvationen

Läs mer

Klasser och objekt i C#

Klasser och objekt i C# Klasser och objekt i C# Från klassdiagram till C#-klass till objekt initierat av en konstruktor. Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det.

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det. Fröknegårdskolan Kristianstad Projektarbete inom ITiS Cederfjäll Tonny, Hedin Håkan, Sandgren Bo, Svensson Fredrik Kulturmöten Det var vi som gjorde det. Inledning Hösten 1999 började 54 nya årskurs 6-

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

1 Klasser och objektorientering Vad är objektorientering?

1 Klasser och objektorientering Vad är objektorientering? 1 Klasser och objektorientering Vad är objektorientering? Det finns olika synsätt på programmering, dessa olika synsätt kallas för paradigm. De vanligaste paradigmen är det imperativa/proceduriella, det

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Göm ninjorna. Det här projektet kommer att bygga på din kunskap om CCS-kung fu.

Göm ninjorna. Det här projektet kommer att bygga på din kunskap om CCS-kung fu. Nivå 2 Göm ninjorna All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can register

Läs mer

08/11/13. Databasteknik och informationssystem DD1370 F3. Ett urval ur databasen bestäms av en SQL-fråga. Påminnelse: Deadline på tisdag

08/11/13. Databasteknik och informationssystem DD1370 F3. Ett urval ur databasen bestäms av en SQL-fråga. Påminnelse: Deadline på tisdag Påminnelse: Deadline på tisdag Databasteknik och informationssystem DD1370 F3 Petter Ögren Inlämningsuppgift 1 - Skall mailas in senast 23:59 på tisdag. - Redovisas på övningen på onsdag - Inspireras av

Läs mer

Mera om generik. Innehåll. Generik och arv Wildcards Vektorer och generik Generiska metoder. EDA690 (Mera om generik) HT 2013 1 / 24

Mera om generik. Innehåll. Generik och arv Wildcards Vektorer och generik Generiska metoder. EDA690 (Mera om generik) HT 2013 1 / 24 Mera om generik Innehåll Generik och arv Wildcards Vektorer och generik Generiska metoder EDA690 (Mera om generik) HT 2013 1 / 24 Begreppet subtyp/supertyp i Java Supertyper för en viss klass C är alla

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Abstrakta datatyper Listor Stackar

Läs mer

Föreläsning 6: Introduktion av listor

Föreläsning 6: Introduktion av listor Föreläsning 6: Introduktion av listor Med hjälp av pekare kan man bygga upp datastrukturer på olika sätt. Bland annat kan man bygga upp listor bestående av någon typ av data. Begreppet lista bör förklaras.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Exempel på tentamensuppgifter i LMA100, del 1

Exempel på tentamensuppgifter i LMA100, del 1 Exempel på tentamensuppgifter i LMA100, del 1 Diskret matematik 1. Givet är de 7 bokstäverna i ordet APPARAT. Hur många olika ord (= bokstavspermutationer) kan man bilda av dem med (a) 7 bokstäver (b)

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Tentamensdeltagare från Dataekonomutbildningen, Textilekonomutbildningen och Affärsinformatikutbildningen.

Tentamensdeltagare från Dataekonomutbildningen, Textilekonomutbildningen och Affärsinformatikutbildningen. Högskolan i Borås Institutionen Handels- och IT-högskolan Daniel Hjelmgren TENTAMEN I MARKNADSFÖRING 2013-12-20 Kl 09:00 13:00 Tentamensdeltagare från Dataekonomutbildningen, Textilekonomutbildningen och

Läs mer

Vanliga frågor. LEGOeducation.com. Konceptet. Processen

Vanliga frågor. LEGOeducation.com. Konceptet. Processen LEGOeducation.com Vanliga frågor Konceptet Fråga: Hur ska jag förklara vad LEGO Education BuildToExpress är för mina chefer och för elevernas föräldrar? De tror att eleverna bara leker med LEGO! Svar:

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Problemlösning. Analys och design OOA&D. Programutveckling sker i faser OOA&D. Fastställa och analysera förutsättningarna/ kraven.

Problemlösning. Analys och design OOA&D. Programutveckling sker i faser OOA&D. Fastställa och analysera förutsättningarna/ kraven. Analys och design med hjälp av CRC Problemlösning Alla större projekt misslyckas, eftersom det är omöjligt för utvecklarna att till fullo förstå uppgiften som ska lösas och vilka alla problem som är inneboende

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C 1 of 6 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1 Kapitel 6 Gränsvärde 6. Definition av gränsvärde När vi undersöker gränsvärdet av en funktion undersöker vi vad som händer med funktionsvärdet då variabeln, x, går mot ett visst värde. Frågeställningen

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Modul 2: Derivata Institutionen för matematik KTH 8 september 2015 Derivata Innehåll om derivata (bokens kapitel 2). Definition vad begreppet derivata betyder Tolkning hur man kan tolka derivata Deriveringsregler

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

Programmera en NXT Robot

Programmera en NXT Robot KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Programmera en NXT Robot Med hjälp utav NXC Peyman Torabi 2012-09-03 E-post: peymant@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II1310) Sammanfattning Uppgiften var att analysera

Läs mer

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs.

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs. I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som följde på första mötet, och inspirationsmaterial i

Läs mer

Min fråga är, när ni driftar HF-don bränner ni in rören i 100 timmar på 100% innan ni eller kunden börjar dimmra?

Min fråga är, när ni driftar HF-don bränner ni in rören i 100 timmar på 100% innan ni eller kunden börjar dimmra? Driftsättning av armaturer med HF-don Postad av David R - 30 maj 2012 21:57 Tänkte ställa en fråga till alla er som installerar armaturer med HF-don. Jag och mina kollegor får mellan varven klagomål på

Läs mer

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ 2013-10-24 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ DISKUTERA Kursplanen i samhällskunskap Det här diskussionsunderlaget riktar sig till dig som undervisar i kursen samhällskunskap inom kommunal

Läs mer

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område!

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område! Kul med pizzabitar Första gången eleverna får materialet i handen bör dem få sin egen tid till att undersöka det på det viset blir dem bekanta med dess olika delar. Det kan också vara en god idé att låta

Läs mer

Pesach Laksman är lärarutbildare i matematik och matematikdidaktik vid Malmö högskola.

Pesach Laksman är lärarutbildare i matematik och matematikdidaktik vid Malmö högskola. 111a Geometri med snöre Pesach Laksman är lärarutbildare i matematik och matematikdidaktik vid Malmö högskola. Areabegreppet När elever får frågan vad area betyder ges mestadels svar som antyder hur man

Läs mer

Guide till Wordpress text- och bildredskap

Guide till Wordpress text- och bildredskap Guide till Wordpress text- och bildredskap Det här är en kort användarguide som förklarar hur du lägger till, redigerar och tar bort sidor och texter från vår webbsajt med hjälp av verktyget Wordpress.

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Ekvationssystem, Matriser och Eliminationsmetoden

Ekvationssystem, Matriser och Eliminationsmetoden Matematiska institutionen Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola Version 359 Ekvationssystem, Matriser och Eliminationsmetoden - En inledning Ekvationssystem - matrisformulering Vi såg att

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

729G04 - Hemuppgift, Diskret matematik

729G04 - Hemuppgift, Diskret matematik 79G04 - Hemuppgift, Diskret matematik 5 oktober 015 Dessa uppgifter är en del av examinationen i kursen 79G04 Programmering och diskret matematik. Uppgifterna ska utföras individuellt och självständigt.

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Bedömning för lärande. Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun 2013-09-12

Bedömning för lärande. Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun 2013-09-12 Bedömning för lärande Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun 2013-09-12 Workshop 2013 är elevens år eleverna ska känna sig förtrogna med formativ bedömning... de ska i alla fall veta skillnaden

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Omvandla Vinklar. 1 Mattematiskt Tankesätt

Omvandla Vinklar. 1 Mattematiskt Tankesätt Omvandla Vinklar 1 Mattematiskt Tankesätt (Kan användas till mer än bara vinklar) 2 Omvandla med hjälp av Huvudräkning (Snabbmetod i slutet av punkt 2) 3 Omvandla med Miniräknare (Casio) Läs denna Först

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 AVDELNINGAR Det finns flera olika typer av avdelningar. Standard, Nod HSB, Nod Förening, Nod Brf, Nod Styrelsewebb, Struktur och Område/projekt. Standard är den mall som används för att presentera artiklar.

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Föreläsning 11. ADT:er och datastrukturer

Föreläsning 11. ADT:er och datastrukturer Föreläsning 11 ADT:er och datastrukturer ADT:er och datastrukturer Dessa två begrepp är kopplade till varandra men de står för olika saker. En ADT (abstrakt datatyp) är just abstrakt och är inte kopplad

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

BibliotekMitt.se. Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm

BibliotekMitt.se. Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm BibliotekMitt.se Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm Här hittar du speciella riktlinjer för BibliotekMitt. Vill du ha mer detaljerat om varje funktion så finns en

Läs mer

Distribuerade Informationssystem VT-04

Distribuerade Informationssystem VT-04 Distribuerade Informationssystem VT-04 2 Projekt Kassasystem DS är ett stort varuhus som består av ett flertal fristående butiker. Varje butik i DS säljer sina egna varor samt varor som är specifika för

Läs mer

The Portal How to Twist a Dragon s Tale

The Portal How to Twist a Dragon s Tale The Portal How to Twist a Dragon s Tale INNEHÅLL: Om programmet Teman Glosor Att jobba med Om serien The Portal OM PROGRAMMET: Antihjälten Hiccup Horrendous Haddock III vet, som den viking han är, hur

Läs mer

Elevmaterial. Hemlig beundrare SIDAN 1. Läsförståelse

Elevmaterial. Hemlig beundrare SIDAN 1. Läsförståelse Hemlig beundrare SIDAN 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vem har skickat ett mejl till Lisa? 2. Vad tycker Molly att de ska göra? 3. Hur kommer det sig att

Läs mer

Något om permutationer

Något om permutationer 105 Något om permutationer Lars Holst KTH, Stockholm 1. Inledning. I många matematiska resonemang måste man räkna antalet fall av olika slag. Den del av matematiken som systematiskt studerar dylikt brukar

Läs mer

QFD. Quality Function Deployment 2009-10-08. Boris Mrden Tobias Lindström Arefeh Mirzaie Shra Morin Habib David Bizzozero

QFD. Quality Function Deployment 2009-10-08. Boris Mrden Tobias Lindström Arefeh Mirzaie Shra Morin Habib David Bizzozero QFD Quality Function Deployment Boris Mrden Tobias Lindström Arefeh Mirzaie Shra Morin Habib David Bizzozero 2009-10-08 QFD Quality function deployment (QFD) är ett verktyg som används för att översätta

Läs mer

Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn?

Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn? Räkna ut strömmen på en pump i en borra Postad av Tommy - 15 apr 2015 20:48 Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn?

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning och genomgång av lektion 1 samt hemläxa. -Hur ta ut en position i sjökortet? Mät med Passaren mellan positionen

Läs mer